Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου  2012 :

Το  ποντιοκάκι  στο αγιάζει της ενημέρωσης ! :
 *** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΛΑ  και  Άλλα :
*** Θανάσης Πετράκος - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία"
Θανάσης Πετράκος - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Ο ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη

* Συνέντευξη στον  Δημήτρη Πλεμμένο της εφημερίδας "Ελευθερίας " της Κάλαμάτας  2012 .
~* «Η μεγάλη ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία"», σημειώνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ενέργειας Θανάσης Πετράκος. Μίλησε ακόμα στην “Ε” για τη νέα κυβέρνηση, τον εσωκομματικό διάλογο στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ενεργειακά, τους κινδύνους που ακόμα εγκυμονεί η κρίση για την ελληνική κοινωνία, τους παλιούς “συντρόφους” της Δημοκρατικής Αριστεράς, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Μεσσηνίας.
- Πώς αξιολογείτε τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης;
«Δυστυχώς για τους πολίτες που πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και για μη περαιτέρω μείωση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ, όλες αυτές οι εξαγγελίες αποδείχτηκαν άθλια ψέματα με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου του λαού. Η συγκυβέρνηση προχωρά σε νέο μνημονιακό πακέτο 15-16,5 δισ., σε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, σε νέα λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και στην ολοκληρωτική διάλυση του κοινωνικού κράτους. Συνεπώς υπάρχει θέμα πολιτικής και ηθικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης, διότι με άλλο πρόγραμμα εκλέχτηκε και άλλο εφαρμόζει».
- Ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτοί διαμορφώνονται στον εσωκομματικό μετεκλογικό διάλογο;
«Οι προτεραιότητές μας είναι δύο. Η αντίσταση σε αυτή την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο λαός και η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη όχι από μια φιλανθρωπική οπτική, αλλά από μια οπτική αγώνα, διεκδίκησης και συλλογικότητας "για να μην μείνει κανένας μόνος του στην κρίση".
* Τα μεγάλα μέτωπα της περιόδου είναι σαφέστατα. Η εκποίηση των κερδοφόρων και των στρατηγικών τομέων της κοινής ωφέλειας, η επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας να ακυρώνει συλλογικές συμβάσεις και να οδηγεί μαζικά στην ανεργία εργαζομένους και η φοροκαταιγίδα που ετοιμάζεται.
* Για μας η πολιτική αντιπαράθεση δεν εξαντλείται στη Βουλή. Γίνεται στους κοινωνικούς χώρους, στους κοινωνικούς αγώνες και εκεί θα είμαστε παρόντες. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά για να είμαστε έτοιμοι αν ο λαός μάς εμπιστευτεί να αναλάβουμε τη βαριά ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας, μέσα από τα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών του μνημονίου».
- Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιπολιτευτική στρατηγική;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαφορετικές ιστορικές και ιδεολογικοπολιτικές διαδρομές που συσπειρώνει, σήμερα έχει περάσει την "παιδική ηλικία". Οι διαφορετικές συνιστώσες συγκροτούν πια μια ισχυρή συντεταγμένη. Προχωράμε τάχιστα σε πιο στερεή και επεξεργασμένη διατύπωση των προγραμματικών μας προτάσεων και στην ομογενοποίηση του πολιτικού μας λόγου. Γι’ αυτό είμαστε πλέον σε θέση να προχωρήσουμε στο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε ενιαίο δημοκρατικό και πλουραλιστικό φορέα πολιτικής ενότητας. Σε κόμμα των μελών του.
* Γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε Ελληνίδα και Ελληνα ξεχωριστά και τον καλούμε όχι μόνο να ενταχθεί στον νέο ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, αλλά να συνδιαμορφώσουμε το νέο, σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς».
- Ως υπεύθυνος του τομέα Ενέργειας του κόμματος ποιοι θεωρείτε πως είναι οι βασικοί άξονες που θα πρέπει να χειριστεί με προσοχή η νέα κυβέρνηση στον συγκεκριμένο τομέα;
«Ο ενεργειακός τομέας, μαζί με τον χρηματοπιστωτικό, αποτελούν τους δύο βασικούς τομείς λειτουργίας της οικονομίας. Για το λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει καθοριστικό έλεγχο του Δημοσίου στους τομείς αυτούς. Φυσικά ενός ριζικά αναμορφωμένου Δημοσίου με μια σύγχρονη αξιοκρατική και αναπτυξιακή προσέγγιση.
* Τα ενεργειακά θέματα είναι πολυσύνθετα, πολυεπίπεδα και σχετίζονται και με την εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Επιγραμματικά, μπορώ να αναφέρω ότι απαιτείται: 1) Ενας ολοκληρωμένος ενεργειακός σχεδιασμός. 2) Πολυδιάστατη εθνική, εμπορική και οικονομική πολιτική για τους ενεργειακούς αγωγούς συνυπολογίζοντας τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 3) Σοβαρότητα και προσεκτικά βήματα στην έρευνα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην κήρυξη της ΑΟΖ. 4) Απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΠΑ, των ΕΠΑ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΗ, που σχεδιάζει η κυβέρνηση. 5) Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα θέματα ρευστότητας των δημοσίων φορέων.
* Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, διότι 12 χρόνια μετά τη μερική ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα άσχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο καιρό, ξένα μέσα ενημέρωσης έγραφαν: "Η ενεργειακή κατάρρευση επικρέμαται πάνω απ’ την Ελλάδα". Βασική αιτία της κατάρρευσης είναι ότι οι κυβερνήσεις των 12 τελευταίων ετών δώσανε προκλητικά προνόμια στους ιδιώτες μεγαλοπαραγωγούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντί λοιπόν η συγκυβέρνηση να ασχοληθεί με τα οξύτατα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την "απελευθέρωση" και τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος της ΔΕΗ και υπέρ των μεγαλοϊδιωτών παραγωγών, προχωράει στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και των άλλων ενεργειακών επιχειρήσεων.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τονίζει ότι με το πέρασμα των σημαντικότατων αυτών δημόσιων επιχειρήσεων στα ιδιωτικά συμφέροντα ιδιωτικοποιείται η ενέργεια που είναι δημόσιο αγαθό, για το οποίο έπρεπε να υπάρχει ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργειακού σχεδιασμού, με στόχο τη μείωση της παραγωγής από ορυκτά καύσιμα και τη διείσδυση των ΑΠΕ, χωρίς όμως ιδιωτικοποίηση και αναιτιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών. Στην κατεύθυνση αυτή σημαντική θα ήταν η προώθηση των ΑΠΕ μέσω της δημόσιας ΔΕΗ, κυρίως με ανεμογεννήτριες σε πλωτές δεξαμενές».
- Ποια θα είναι η στάση του κόμματός σας απέναντι σε ενδεχόμενη προσπάθεια θέσπισης της ελληνικής ΑΟΖ;
«Η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας με τον κυρίαρχο ρόλο του Δημοσίου και σε εναρμόνιση με την περιβαλλοντική προστασία είναι συστατικά των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως αρχή την ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων με όλες τις χώρες, υπερασπίζεται με συνέπεια το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και τις διεθνείς συνθήκες. Στη βάση αυτή προτείνουμε να προχωρήσει η Ελλάδα άμεσα σε διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο σε πρώτη φάση, ώστε η ανακήρυξη της ΑΟΖ να έχει ως επακόλουθο την οριοθέτηση της ΑΟΖ, γιατί αλλιώς μονομερής ανακήρυξη χωρίς προηγούμενες διαπραγματεύσεις για κοινή οριοθέτηση, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οδηγεί τις υποθέσεις αυτές στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Σε σχέση με την Τουρκία, η οριοθέτηση της ΑΟΖ πρέπει να σχεδιαστεί διπλωματικά, έτσι ώστε η χώρα μας να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την οριοθέτηση της ΑΟΖ με όλες τις άλλες όμορες χώρες. Με μια τέτοια διπλωματική προσέγγιση "αφοπλίζεται" το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο της Τουρκίας και απομονώνεται στην περίπτωση που θα επιλέξει την πολιτική της έντασης».
- Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν ακόμα για την Ελλάδα; Χρεοκοπία, έξοδος από το ευρώ ή για τι άλλο θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο Ελληνας;
«Η συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών οδηγεί, εκτός από τη χρεοκοπία του λαού που έχει επέλθει, με μαθηματική ακρίβεια και τη χώρα στη χρεοκοπία. Διότι ο φαύλος κύκλος που μας έχει οδηγήσει το μνημόνιο (ύφεση - μείωση εσόδων - αύξηση ελλείμματος - αύξηση του χρέους (το ΔΝΤ μίλησε για 171% το 2013) - νέα μέτρα - βαθύτερη ύφεση κ.ο.κ.) οδηγεί την κοινωνία και την οικονομία σε ολοκληρωτική καταστροφή.
* Για αυτό είναι επείγουσα ανάγκη η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μας εμπιστεύτηκε ο λαός να είναι ένα πολύ σύντομο στάδιο. Να ενστερνιστεί η μεγάλη πλειοψηφία του λαού το αίτημα για άμεση ανατροπή των καταστροφικών πολιτικών του μνημονίου και να μας εμπιστευτεί να αναλάβουμε την ευθύνη ανοικοδόμησης της χώρας από τα κοινωνικά ερείπια των πολιτικών του μνημονίου. Σε διαφορετική περίπτωση η χρεοκοπία και συνεπώς και η έξοδος από το ευρώ θα γίνει δυστυχώς πραγματικότητα».
- Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τη συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη νέα κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα στελέχη της έχουν ιστορικές αναφορές στο χώρο του Συνασπισμού-ΣΥΡΙΖΑ.
«"Τα στερνά τιμούν τα πρώτα", λέει ο λαός μας. Δυστυχώς η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να πάρει διαζύγιο με την Αριστερά και να ενταχθεί στο μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων. Είναι σαφώς μια αρνητική εξέλιξη, η οποία συναντά αντιδράσεις μελών και στελεχών της, οι οποίοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να μετατραπούν σε "αριστερό άλλοθι" της μνημονιακής συγκυβέρνησης. Ο Στέφανος Μπαγιώργος που παραιτήθηκε από την Εκτελεστική Γραμματεία και αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η ΔΗΜΑΡ μετατρέπεται τάχιστα σε ένα συντηρητικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα". Αυτή η εκτίμηση δυστυχώς τα λέει όλα. Και είναι τέλος λυπηρό που έχει αναλάβει στα πλαίσια της συγκυβέρνησης τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρόλο».
- Τι απαντάτε σε αυτούς που επιχειρούν να προσομοιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ του 2012 με το ΠΑΣΟΚ της μεταπολιτευτικής περιόδου, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου;
*«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν επιδιώκει σε καμιά περίπτωση να καταλάβει το χώρο της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας. Και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν φιλοδοξεί σε καμία περίπτωση να γίνει αντίγραφο του ΠΑΣΟΚ του 1981. Εχουμε οδηγό τις καλύτερες παραδόσεις της Αριστεράς και τους αγώνες του λαού για δημοκρατία και κοινωνική προκοπή. Αλλά έχουμε και σκληρή επίγνωση ότι βρισκόμαστε σε μια νέα σύνθετη και απαιτητική εποχή. Επιδιώκουμε την υπέρβαση της σοσιαλδημοκρατίας και του μοντέλου του τέως "υπαρκτού σοσιαλισμού". Σ’ αυτή βέβαια την προσπάθειά μας συνδράμουν δυνάμεις και ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα από διαφορετικές αφετηρίες. Ορίζοντάς μας είναι ο νέος σοσιαλισμός του 21ου αιώνα με δημοκρατία και ελευθερία. Το σύνθημα "οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη" μας καθοδηγεί.
* Οι διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος ανασυντίθενται πάνω στους νέους ταξικούς διαχωρισμούς που επιβάλλει η πολιτική του μνημονίου. Μεγάλα στρώματα επαναπροσδιορίζουν την πολιτική τους τοποθέτηση, με βάση τους νέους ταξικούς διαχωρισμούς, τα κοινωνικά συμφέροντα και τις κοινωνικές ανάγκες, και ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να απαντήσει στα ερωτήματα της νέας εποχής για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της κοινωνίας, χωρίς σχέσεις εκμετάλλευσης και καταπίεσης».
- Πολλοί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας δεν ήθελε να κυβερνήσει ή δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο, γεγονός που τον οδήγησε σε στρατηγικά λάθη προεκλογικά. Πώς σχολιάζετε αυτή την άποψη;
«Τίποτα πιο αναληθές απ’ αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγωνίστηκε για να πείσει το λαό να του δώσει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας. Με μεγάλη ταχύτητα προχώρησε και στη διατύπωση του κυβερνητικού του προγράμματος και κάλεσε το λαό να μας εμπιστευτεί να βγάλουμε τη χώρα από την καταστροφική πολιτική του μνημονίου. Η μεγάλη ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θορύβησε τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία". Από τους παράγοντες της εγχώριας διαπλοκής και τους μεγαλοκαναλάρχες, μέχρι τον κ. Ολι Ρεν, τον Μπαρόζο, τον Σόιμπλε, τη Μέρκελ και τη Λαγκάρντ, όλοι αυτοί εξαπέλυσαν μια πρωτοφανή επίθεση ψεύδους και συκοφαντίας για να τρομοκρατήσουν το λαό, και δυστυχώς το κατάφεραν. Ομως η συνέχιση των άγριων μνημονιακών πολιτικών θα οδηγήσει γρήγορα τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τα μεσαία στρώματα που τελευταία στιγμή υπέκυψαν στην "τρομοκρατία", να εμπιστευτούν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόγραμμα ελπίδας και ανατροπής».
- Η θεαματική άνοδος των ποσοστών της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει μεγάλες συζητήσεις σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Προσωπικά θεωρείτε ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς και για την κοινωνική συνοχή ή το κοινοβουλευτικό σύστημα είναι επαρκώς θωρακισμένο;
«Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης ενισχύονται ακροδεξιές και ρατσιστικές δυνάμεις. Πόσο μάλλον όταν αυτές οι απόψεις ενισχύθηκαν αντικειμενικά από την κοντόφθαλμη πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ατζέντα των εκλογών και να κάνουν κυρίαρχο το μεταναστευτικό και την ασφάλεια των πολιτών. Οχι πως δεν είναι σημαντικά θέματα. Ομως ουσιαστικά αυτή τους η προσπάθεια ενίσχυσε την Ακροδεξιά.
* Συνεπώς για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους δημοκρατικούς θεσμούς, απαιτείται και μέτωπο απέναντι στις ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις, αλλά κυρίως άρση των αιτιών που ενισχύουν τέτοιες απόψεις».
~* Για τη Μεσσηνία
- Για την περιοχή της Μεσσηνίας ποιοι είναι πλέον οι βασικοί άξονες που θα πρέπει να προσεχτούν με στόχο την ανάπτυξη;
«Η ανάπτυξη της Μεσσηνίας δεν είναι ανεξάρτητη από τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Είναι αυτονόητο ότι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές οδηγούν και τη Μεσσηνία στην καταστροφή. Συνεπώς επιβάλλεται η ανατροπή τους. Χρειάζεται μια προοδευτική πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιφερειακής ανάπτυξης που να έχει ένα σχέδιο, το οποίο:
α) Θα υλοποιήσει τα βασικά έργα υποδομών που απαιτούνται - και αυτά είναι: Η Ολυμπία Οδός, το εσωτερικό οδικό δίκτυο, η αναβάθμιση του αεροδρομίου, η αναβάθμιση και τουριστική ανάπτυξη του λιμανιού της Καλαμάτας, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, οι βιολογικοί στις παραθαλάσσιες κωμοπόλεις, μαρίνες, αλιευτικά καταφύγια και επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Καλαμάτα.
β) Θα συνδέσει τον τουρισμό με την αγροτική παραγωγή και τον ιστορικό αρχαιολογικό πλούτο του νομού. Ναυαρχίδα η Αρχαία Μεσσήνη.
γ) Κυρίως όμως θα συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με σχέδιο και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά μας προϊόντα και κυρίως για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο σύντομα θα έχει το όνομα ΠΟΠ Καλαμάτας. Αναγκαίο το δημοπρατήριο στην Τριφυλία.
* Η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα πέρα από τις κλαδικές πολιτικές και το εθνικό σχέδιο έχει ως προϋπόθεση τη δημιουργία ισχυρών και υγιών συνεταιρισμών. Χωρίς ισχυρούς συνεταιρισμούς δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για τον αγροτικό κόσμο».
~*  Βαριά "κληρονομιά"
- Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς η εκλογή σας ως δεύτερου βουλευτή μετά τη Μεταπολίτευση από το χώρο της Αριστεράς στη Μεσσηνία;
* «Αποτελεί μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα η εκλογή μου από τον μεσσηνιακό λαό. Η εκλογή μου, 23 χρόνια μετά από την εκλογή του Ηλία Μπιτσάνη και 54 χρόνια μετά την εκλογή του Τάσου Κουλαμπά και του Ηλία Μερλόπουλου, οι οποίοι άφησαν Ιστορία, είναι μια βαριά "κληρονομιά", που οφείλω να την τιμήσω με όλες μου τις δυνάμεις και να φανώ αντάξιος των προσδοκιών, όχι μόνο όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων των Μεσσήνιων».
- Παράλληλα με τη βουλευτική ιδιότητα, είστε ακόμα επικεφαλής της “Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου”. Προτίθεστε να διατηρήσετε αυτή τη θέση;
«Εχω αναλάβει μεγάλες υποχρεώσεις στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Θα συνέλθουν το επόμενο διάστημα τα όργανα της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" και θα αποφασίσουμε για την εκπροσώπηση της παράταξης στο Π.Σ. Πελοποννήσου. Εγώ προφανώς θα θέσω την παραίτησή μου στη διάθεση των οργάνων της παράταξης. Θα αποφασίσουμε συλλογικά, συνυπολογίζοντας όμως όλους τους παράγοντες».
- Με την εμπειρία σας στον νέο θεσμό της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και ασχέτως από το αν θα συνεχίσετε να είστε περιφερειακός σύμβουλος, πώς κρίνετε την έως τώρα πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου;
«Δυστυχώς η ηγετική ομάδα της Περιφέρειας αποδεικνύεται όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του λαού, αλλά πλέον είναι πολιτικά επικίνδυνη για την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Ο «μαυρογιαλουρισμός» και ο μεγαλοϊδεατισμός συνυπάρχουν με τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, την αντιδημοκρατική πρακτική, την απαράδεκτη συμπεριφορά, τον πολιτικό καιροσκοπισμό και την υποτίμηση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι γνωστά από τη μια η επιμονή του Περιφερειάρχη για τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, η εκχώρηση των δεδομένων των υδάτων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. με μια λεόντεια συμφωνία, η απαράδεκτη επιστολή στον Ράιχενμπαχ, αλλά και η περίεργη επιμονή σε καταστροφικές επενδύσεις όπως τα λιγνιτωρυχεία στην Κορώνη, Σουσάκι, Μπέρμπερη κ.λπ. Επιμονή που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά και πολιτικά. Και από την άλλη η επιμονή του για τη δημιουργία αεροδρομίου στην Τρίπολη, οι δηλώσεις περί Περιφέρειας που μόνη της θα βγει από την κρίση, καθώς και Περιφέρειας που θα είναι αυτάρκης στην ενέργεια κ.ά.
* Δυστυχώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν ευτύχισε στα πρώτα της βήματα να έχει μια πλειοψηφία, η οποία να συμβάλει στην πρόοδο και της ανάπτυξη προς το συμφέρον των πολιτών της. Αντίθετα προωθούνται κυρίως συμφέροντα μεγαλοεπενδυτών ενάντια στα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της».

~** Την Δευτέρα 23 Ιουλίου παραδίδεται ο νέος κλειστός δρόμος Τσακώνα -Ασπρόχωμα Καλαμάτας στην κυκλοφορία : * Την Δευτέρα το μεσημέρι στην περιοχή  της Σκάλας  Μεσσηνίας θα  γίνουν τα εγκαίνια της παράδοση  στην κυκλοφορία  της νέας Ε.Ο.  ΚΞαλαμάτας - Τρίπολης ....

*** Ο Στιβ Γεωργανάς μιλάει στην "Ε": Αγώνας για να φέρει στην Καλαμάτα το Συνέδριο των Απανταχού Ελλήνων Βουλευτών
Ο Στιβ Γεωργανάς μιλάει στην * Ρεπορτάζ  Δημήτρης Πλεμμένος

Εφημερίδα  "Ελευθερία" Μεσσηνίας 2012 .
* Προσπάθεια να διοργανωθεί στην Καλαμάτα το συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης των Απανταχού Ελλήνων Βουλευτών καταβάλλει ο Μεσσήνιος βουλευτής του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου Στιβ Γεωργανάς, ο οποίος γι' αυτό το σκοπό βρέθηκε για λίγες μέρες και στην Καλαμάτα. Η “Ε” τον συνάντησε λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Κύπρο και συζήτησε μαζί του για τους λόγους της επίσκεψής του, για την ελληνική ύφεση, αλλά και για την εικόνα που έχουν οι Αυστραλοί για τους Ελληνες.
* Πρόκειται για μία σημαντική διοργάνωση, αν αναλογιστεί κανείς ότι για όσες μέρες διαρκέσουν οι εργασίες του συνεδρίου θα βρεθούν στην Καλαμάτα περισσότερα από 200 άτομα. Σίγουρα είναι δύσκολη η προσπάθεια, καθώς υπάρχουν αρκετές περιοχές που διεκδικούν τη διοργάνωση, αλλά όπως μας ενημέρωσε ο Στιβ Γεωργανάς, η περιοχή μας έχει ακόμα 2 συμμάχους στο 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης: τον Γιάννη Πανταζόπουλο, περιφερειακό βουλευτή στην περιοχή της Βικτόριας στην Αυστραλία, και τον Δημήτρη Καρύγιαννη, τον παλαιότερο βουλευτή του Καναδικού Κοινοβουλίου - οι οποίοι επίσης κατάγονται από τη Μεσσηνία.
* Ο κ. Γεωργανάς βρέθηκε το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, όπου είχε συναντήσεις με πολιτικά στελέχη από όλους τους χώρους εκτός της Χρυσής Αυγής, με τα οποία συζήτησε σχετικά με τη διοργάνωση του συνεδρίου το καλοκαίρι του 2013, με το Μακεδονικό ζήτημα, αλλά και με την προσέλκυση επενδύσεων από την Αυστραλία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, την τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, τον τομεάρχη Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκο, τον βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέα Βουδούρη κ.ά. Συναντήσεις είχε και στη Θεσσαλονίκη, με σημαντικότερη αυτή με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρο Καράογλου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά και με στελέχη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης για την προσέλκυση αυστραλιανών επιχειρήσεων στις εργασίες της.
* “Πρέπει να αλλάξει το κλίμα που υπάρχει διεθνώς για την Ελλάδα”, τόνισε μιλώντας στην “Ε” ο κ. Γεωργανάς, λέγοντας ότι η εικόνα που βγαίνει από τα διεθνή ΜΜΕ “δεν δίνει θάρρος στους επενδυτές να τολμήσουν”. Μάλιστα, “όταν είπα στην Αυστραλία ότι θα επισκεφθώ για κάποιες μέρες την Ελλάδα, με ρωτούσαν διάφοροι αν κάτι τέτοιο είναι ασφαλές”, επεσήμανε ο Μεσσήνιος πολιτικός - ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.
* Χαρακτήρισε πάντως μύθο τα περί νέου μεταναστευτικού κύματος Ελλήνων στην Αυστραλία, σημειώνοντας πως το 2011 δόθηκαν μόνο 250 βίζες σε Ελληνες. “Οι Ελληνες της Αυστραλίας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα από τους Αυστραλούς τα οποία να σχετίζονται με την εδώ οικονομική κρίση” απάντησε ο κ. Γεωργανάς σε σχετική ερώτηση της “Ε”.
* Οπως μας είπε, ιδιαίτερο προβληματισμό στην Αυστραλία προκάλεσε η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ελλάδα, με αρκετούς Αυστραλούς να προσπαθούν να μάθουν πού οφείλεται αυτό.
* Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον του κ. Γεωργανά για τα ενεργειακά θέματα στην Ελλάδα. Ρωτούσε δε να μάθει τι γίνεται με την υπόθεση των λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και το Χωματερό. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αντίστοιχες περιπτώσεις στην Αυστραλία υπόκεινται σε σκληρή φορολόγηση και ότι υποχρεωτικά θα πρέπει να τηρούν τη συνθήκη του Κιότο.
* Μετά την Καλαμάτα ο Στιβ Γεωργανάς αναχώρησε για την Κύπρο, όπου ως εκπρόσωπος του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου θα λάμβανε μέρος στις εκδηλώσεις για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. “Η Καλαμάτα και οι γύρω περιοχές είναι από τις ομορφότερες στον κόσμο, και το έχω διαπιστώσει από τα αρκετά ταξίδια που έχω κάνει διεθνώς” μας είπε πριν φύγει.
~*  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
* O Στιβ Γεωργανάς γεννήθηκε το 1959 και έκτοτε διαμένει στο Χίντμαρς της Νότιας Αυστραλίας. Αυτός και η σύζυγός του, Γουέντι, έχουν δύο γιους, τον Τζορτζ και τον Αλεξ. Ο κ. Γεωργανάς ξεκίνησε την καριέρα του ως οδηγός ταξί και ασχολήθηκε με την πολιτική υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο κλάδο.
* Ηταν υποψήφιος με το Εργατικό Κόμμα της Αυστραλίας στο Χίντμαρς από το 1998, ενώ το 2004 πήρε την βουλευτική έδρα στο Χίντμαρς, όπου έχει συνολικά εκλεγεί 3 φορές.
* Στην 42η κοινοβουλευτική περίοδο κ. Γεωργανάς προεδρεύει στην μόνιμη επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για την Υγεία, η οποία μεταξύ άλλων διεξήγαγε έρευνες για την πρόληψη εγκαυμάτων, την παχυσαρκία, τη χρήση των φαρμάκων, αλλά και για περιφερειακά ζητήματα υγείας στην Αυστραλία και τον Ειρηνικό. Παραμένει πρόεδρος της παραπάνω επιτροπής, ενώ είναι και μέλος της μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυνας και Εμπορίου και στην αντίστοιχη επιτροπή Δημοσίων Εργων.
* Ο Στιβ Γεωργανάς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη πολιτικής για την υγεία, τις επικοινωνίες, τις υποδομές, τον καταναλωτισμό, την πολυπολιτισμικότητα, την κλιματική αλλαγή, το νερό και το περιβάλλον.

*** Η «σφαλιάρα» Σαμαρά διέλυσε τον Τατούλη: Απαρχή εξελίξεων από την «μάχη του λιγνίτη»
Η «σφαλιάρα» Σαμαρά διέλυσε τον Τατούλη: Απαρχή εξελίξεων από την «μάχη του λιγνίτη»* Σε στοιχείο που αποτελεί την αρχή γενικότερων εξελίξεων και τοπικά αλλά και στην Περιφέρεια, αναδεικνύεται "η μάχη του λιγνίτη". Ο τρόπος με τον οποίο επιχείρησε να καταστήσει συνομιλητή του τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης προσπαθώντας να τον εκθέσει σχετικά με τη θέση του, έκοψε οριστικά τις γέφυρες που επιχειρούσε να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία. Και ταυτοχρόνως... έριξε στη θάλασσα τους γεφυροποιούς και τους γελωτοποιούς της εξουσίας που προσπαθούν να επιβιώσουν ως αυλοκόλακες. 

* Ταυτοχρόνως η μετωπική επίθεση που επιχείρησε εναντίον του μητροπολίτη Μεσσηνίας, των κομμάτων και προσώπων κλόνισε ισχυρά και τα τελευταία ερείσματα που διέθετε στη Μεσσηνία φέρνοντας μάλιστα σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ που τον στήριξε.
* Η ακατανόητη εμμονή του κ. Τατούλη με την υπόθεση εκμετάλλευσης των λιγνιτών παρά την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, τον οδήγησε σε κινήσεις που προκάλεσαν οργή στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά στον Αντ. Σαμαρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιχειρήθηκε οργανωμένη υπονόμευση της παράταξης Δράκου σε μια προσπάθεια να ταχθούν υπέρ του λιγνιτωρυχείου σύμβουλοι από άλλους νομούς σε ένα "αντιμεσσηνιακό" μέτωπο. Οι πληροφορίες έφθασαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον και με πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά τέθηκε ζήτημα πειθαρχίας και συμμετοχής όλων στη μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια για το λιγνίτη. Και οι γέφυρες με τη Μεσσηνία κόπηκαν οριστικά όταν παρενέβη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που διακρίνεται για το εύρος και το ριζοσπαστικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων που κάνει σε μια σειρά κοινωνικά ζητήματα.
* Η δήλωση του προέδρου της ΝΟΔΕ Περικλή Μαντά που έγινε πριν την αναβληθείσα συνεδρίαση ήταν φανερό ότι απηχούσε τις απόψεις Σαμαρά, τον οποίο όμως επιχείρησε να εκθέσει ο περιφερειάρχης στην συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε μετά τη μυστική επίσκεψη στην περιοχή του λιγνιτωρυχείου. Την οποία θα πρέπει να τονίσουμε ότι γνώριζαν στην… Κόρινθο και την παρουσίαζαν από φιλικά προς τον περιφερειάρχη μπλογκ, ως… μεγαλειώδη πολιτική κίνηση, πριν πάρουν χαμπάρι οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής ότι κάπου εκεί βρίσκονται ο κ. Τατούλης και αντιπεριφερειάρχες. Στη συνέντευξη το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε στην επιστολή του περιφερειάρχη για το θέμα, παρουσιάστηκε ως… συμφωνία με την "επένδυση". Πρέπει να σημειωθεί ότι εξ όσων έχουν γίνει γνωστά δημοσίως μέχρι τώρα, φαίνεται ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν απάντησε στην επιστολή που θα έστελνε σε όλους ο περιφερειάρχης. Η επιλογή του κ. Σαμαρά ως στόχου τη στιγμή μάλιστα που συγκυβερνά με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, έκανε φανερούς τους στόχους του κ. Τατούλη προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού.
* Μετά και τις εξελίξεις αυτές έχει περιέλθει σε δύσκολη θέση και το ΠΑΣΟΚ κεντρικά αλλά και στη Μεσσηνία. Ενα πρώτο ζήτημα είναι να ξεκαθαρίσει αν πλέον καλύπτει αυτές τις πρακτικές του περιφερειάρχη και την εμμονή του στο λιγνίτη που εκθέτει το κόμμα το οποίο τον στήριξε στις εκλογές. Παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ με τον πλέον επίσημο τρόπο έχει ταχθεί ουσιαστικά κατά της "επένδυσης" με τις δηλώσεις του τότε υφυπουργού Γιάν. Μανιάτη στη Βουλή. Τοπικά στελέχη και παράγοντες έχουν ταχθεί κατά του λιγνίτη με εξαίρεση τους περιφερειακούς συμβούλους που συνεχίζουν να σιωπούν και να κρύβονται πίσω από τον κ. Τατούλη ομολογώντας ανερυθρίαστα ότι έχουν άγνοια στοιχείων και προθέσεων. Πέραν των γενικών παλαιότερων τοποθετήσεων, το ΠΑΣΟΚ καλείται σήμερα να πάρει θέση και πρακτικά με την ψήφο και τη στάση των στελεχών του στο Περιφερειακό Συμβούλιο από όλους τους νομούς της Περιφέρειας. Το γεγονός ότι βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ο περιφερειάρχης στοιχίζοντας πίσω από την προσωπική του πολιτική τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
* Το γεγονός ότι κόπηκαν οι γέφυρες Τατούλη προς Σαμαρά, πιστοποιείται και από (μια ακόμη) τοποθέτηση του περιφερειάρχη για τα πολιτικά ζητήματα καθώς στο δελτίο Τύπου για τη συνάντηση με κλιμάκιο της Task Force αναφέρεται πως ο κ. Τατούλης "συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η χώρα έχει ανάγκη από έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό". Και επιτίθεται στον πυρήνα της πολιτικής που ακολουθεί η τριμερής κυβέρνηση συνεργασίας λέγοντας ότι "όλα τα μοντέλα εξόδου από την κρίση που έχουν μέχρι τώρα υιοθετηθεί έχουν αποτύχει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σχέδια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, τα οποία στην ουσία αποτελούν σχέδια παραχώρησης σε συγκεκριμένα συμφέροντα και πρόσθεσε ότι το εχέγγυο για την έξοδο της χώρας από την κρίση είναι ο ανιδιοτελής και ακομμάτιστος πατριωτισμός".
* Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε ανάρτηση μπλογκ που εκφράζει το περιβάλλον και τους σχεδιασμούς Τατούλη αναφέρεται: «Σύντομα θα μπει στην ατζέντα το καυτό θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και ο Σαμαράς θα έχει απέναντί του τον Τατούλη που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ανοίξει πόλεμο σε αυτό το ενδεχόμενο».
* Ανέστιος πολιτικά ο κ. Τατούλης συνεχίζει να ακροβατεί και από την υπεράσπιση του αστικού κόσμου περνάει στην απαξίωση των πολιτικών του εκφραστών, καλώντας το Ράιχενμπαχ να… απελευθερώσει τις περιφέρειες από τα δεσμά του κράτους για να εφαρμόσουν αυτές τις "μεταρρυθμίσεις" (του μνημονίου προφανώς). Επιχειρεί πλέον να επανακάμψει στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω τρόικας και οδηγεί σε περιδίνηση εκείνους που προσπαθούν μέσω της Περιφέρειας να διατηρήσουν την προσωπική τους παρουσία σε μια εποχή που το ΠΑΣΟΚ μόνον συγκροτημένο κόμμα δεν θυμίζει.
* Δεδομένων τούτων τίποτε δεν αποκλείεται για το μέλλον, το βέβαιο όμως είναι πως οι λιγνίτες θα αλλάξουν σημαντικά πολλά πράγματα στην Περιφέρεια σηματοδοτώντας την απαρχή ζυμώσεων που αναμένεται να εκδηλωθούν σε διάφορα επίπεδα και με πολλές μορφές.

*** Ανοιξε στη μέση η κοίτη του Νέδοντα
Ανοιξε στη μέση η κοίτη του Νέδοντα* Αμεση είναι η ανάγκη για παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα, αφού οι φθορές είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Σε αρκετά σημεία της κοίτης του ποταμού στο τμήμα που διαρρέει την πόλη της Καλαμάτας υπάρχουν μέρη όπου το τσιμέντο έχει υποχωρήσει και έχουν ανοίξει... τρύπες. Αιτία τα φερτά υλικά που κατεβαίνουν από τον Ταΰγετο μέσω των ρευμάτων και λειτουργώντας σαν νεροτριβή φθείρουν την κοίτη. Ιδίως σε ορισμένα σημεία στο ύψος της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας, αλλά και της ΔΕΗ το τσιμέντο έχει υποχωρήσει σημαντικά κυρίως στο σημείο που η κοίτη κάνει γωνία στο μεσαίο τμήμα.

* Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μένης Τσαούσης μιλώντας στην “Ε” για το θέμα τόνισε ότι η υπηρεσία έχει υπόψη της αυτές τις φθορές και προτίθεται σύντομα να προβεί σε μερική αποκατάστασή τους. Οσον αφορά την πλήρη αποκατάσταση, αυτή θα γίνει στη συνολική εργολαβία για τη βελτίωση της παροχετευτικότητας του Νέδοντα και την ενίσχυση των υποστυλωμάτων στις γέφυρες με έμφαση σε αυτή της οδού Ιατροπούλου. Το συγκεκριμένο έργο θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ, αλλά υπάρχουν κάποια εμπόδια που δεν επιτρέπουν άμεσα τη χρηματοδότηση. Συνεπώς κατά τα φαινόμενα το φετινό καλοκαίρι έχει χαθεί και με δεδομένο ότι τέτοια έργα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν τη χειμερινή περίοδο, η αποκατάσταση πηγαίνει για το επόμενο καλοκαίρι. Η κατάσταση πάντως έχει φθάσει σε οριακό σημείο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφησυχάζουν περιμένοντας την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.  Δ.Πλ.

*** Η κεντρική πλατεία Καλαμάτας ,  έχει τη δική της ιστορία

 Η κεντρική πλατεία έχει τη δική της ιστορία * Τη δική της ιστορία έχει η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας η οποία ουσιαστικά για τρίτη φορά αλλάζει οργανωμένα. Οι παλιές φωτογραφίες απεικονίζουν κυρίως την όψη που είχε τη δεκαετία του ’50 όταν οι πλακοστρώσεις ολοκληρώθηκαν με κηπάρια και ανάλογο εξοπλισμό. Οι νεότερες δείχνουν την πλατεία όπως διαμορφώθηκε κοντά στο ’70. Και οι τελευταίες τις… ανασκαφές για τη νέα ανάπλαση.


Η κεντρική πλατεία της πόλης αποτελεί σημείο αναφοράς για τη νεότερη ιστορία της. Από την άποψη αυτή θα ήταν χρήσιμο για τους πολίτες να γνωρίζουν όσα στοιχεία συνδέονται με αυτήν από τα τέλη του 19ου αιώνα που άρχισε να διαμορφώνεται μέχρι την εποχή που πήρε την οριστική μορφή της. Πολύτιμα στοιχεία - τα οποία θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια - περιλαμβάνονται στο βιβλίο που έγραψαν η Αν. Μηλίτση και η Χρ. Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη για τις πλατείες της πόλης και την πορεία τους στο χρόνο.
* Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ
* Το όνομα της πλατείας έχει αλλάξει πολλές φορές. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν τοπόσημα αλλά όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος διαβάζοντας το βιβλίο που προαναφέρθηκε, τα ονόματα της πλατείας παρακολουθούν την πολιτική κατάσταση και ταυτίζονται πάντα με εκείνους που έχουν το πάνω χέρι ή στην κεντρική πολιτική σκηνή ή στα τοπικά δρώμενα.
~* Το όνομα της πλατείας διαδοχικά εξελίχθηκε ως εξής:
- Πλατεία Τζανή: Γνωστή με αυτό το όνομα από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι το 1940, σε ανάμνηση του καϊμακλή καφέ που παρασκεύαζε στο καφενείο του ένας συμπαθής επαγγελματίας ονόματι Τζανής Καραμπίνης. Η θέση αυτού του καφενείου τοποθετείται στα δυτικά της οδού Αριστομένους, απέναντι από τη Στοά Βαρβουτσή.
- Πλατεία Καπνοκοπτηρίου: Γνωστή με αυτό το όνομα, επειδή εδώ στεγάστηκε για κάποιο διάστημα το δημόσιο καπνεργοστάσιο της πόλης.
- Πλατεία Κωνσταντίνου Διαδόχου: Πήρε αυτό το όνομα το 1912, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ως ένδειξη τιμής προς το διάδοχο Κωνσταντίνο «διά τας περιφανείς νίκας του».
- Πλατεία Βενιζέλου, κατά την περίοδο 1926 έως το 1935. Η ονομασία αυτή καταργήθηκε το 1935 επειδή έφερε, σύμφωνα με τα Πρακτικά του δήμου, το όνομα «ενός κακούργου και παράφρονος πολιτικού».
- Πλατεία Βασιλέως Κωνσταντίνου, το 1935, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
- Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β', το 1938, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
- Πλατεία Λαϊκής Σχολής: Ετσι αναφέρεται ο χώρος μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο σε καρτ ποστάλ της εποχής.
- Πλατεία Τριανόν: Με την ονομασία αυτή ήταν γνωστός ο χώρος μπροστά από το καφενείο και τον κινηματογράφο «Τριανόν» (δεκαετία 1920 και εξής).
- Πλατεία Ηρώων: Ετσι αναφέρεται στα Πρακτικά του δήμου την περίοδο 1942-1944.
- Πλατεία ΕΛΑΣ: Η αναφορά αυτή επισημαίνεται στα Πρακτικά του δήμου κατά το 1944.
- Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Μετονομάστηκε το 1982, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
- Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου Β': Μετονομάστηκε εκ νέου το 1992, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
~* ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ
* Η σημερινή κεντρική πλατεία της Καλαμάτας το 19ο αιώνα δεν υφίστατο καν ως πλατεία. Η εικόνα που παρουσίαζε μετά την απελευθέρωση ήταν ένας «απέραντος καλαμών (καλαμιώνας) και ελαιοπερίβολα, όπου γινόταν και κυνήγι διαφόρων πτηνών». Εκεί, μάλιστα, ήταν η κοίτη του Νέδοντα. Μετά το 1871 (διάνοιξη οδού Αριστομένους), και κυρίως μετά το 1882, οπότε έγινε η μεταβολή της κοίτης του ποταμού και διάνοιξη νέας δυτικότερα, η «παλαιά» κοίτη εγκαταλείφθηκε και κάποιοι παρόχθιοι ιδιοκτήτες άρχισαν να διεκδικούν ιδιοκτησίες πάνω σ' αυτή. Η επιχωμάτωσή της έγινε από το δήμο το 1904. Το Σχέδιο Πόλης του 1905, σε αντίθεση προς το Σχέδιο του 1867, προέβλεπε τη χάραξη πλατείας σε εκείνο το σημείο.
* Αρχικά διαμορφώθηκε το βορειότερο τμήμα της, δηλαδή ο χώρος όπου λειτουργούσε ήδη από το 1880 το φημισμένο καφενείο του Τζανή Καραμπίνη. Το 1912 το βόρειο αυτό τμήμα της πλατείας χαρακτηρίζεται στα Πρακτικά του δήμου ως «νέα» πλατεία, αφού «παλιές» θεωρούνταν οι πλατείες: Ανω, Κάτω και Φραγκόλιμνα. Στη «νέα» πλατεία άρχισε δειλά - δειλά να μετατοπίζεται το κέντρο της πόλης. Ενδεικτική είναι η διεξαγωγή εδώ των εθνικών επετείων, σε ανάμνηση των νικηφόρων Βαλκανικών πολέμων.
* Ομως η κεντρική πλατεία εξακολουθούσε ακόμη και το 1915 να είναι μερικά «απερίφρακτα γήπεδα», τα οποία μετά την άνοιξη μεταβάλλονταν σε «Σαχάρα, εξ ης εκπέμπονταν νέφη σκόνης».
* Μόλις το 1926, επί δημαρχίας Βασίλη Κροντήρη, το Δημοτικό Συμβούλιο άρχισε να συζητεί σοβαρά το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης των οικοπέδων που καταλάμβαναν το χώρο της σημερινής πλατείας προκειμένου να διανοιγεί το ταχύτερο δυνατόν η Πλατεία Βενιζέλου, όπως ονομαζόταν τότε, μιας και αποτελούσε τον κυριότερο πνεύμονα της πόλης και ήταν ζωτικότατης σημασίας.
* Τα όρια της πλατείας προσδιορίστηκαν μέχρι την Παραλία, όμως ο ενιαίος αυτός χώρος προβλεπόταν να χωριστεί σε τέσσερις συνεχόμενες ζώνες. Το βόρειο τμήμα, δηλαδή η Πλατεία Τζανή, θα έφθανε μέχρι το ύψος περίπου του «Τριανόν» (εκεί που σήμερα υπάρχουν τα αγάλματα των αγωνιστών του 1821). Στο συγκεκριμένο σημείο διασταυρωνόταν η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού με την οδό Αριστομένους (μέχρι το 1970). Το πρώτο αυτό τμήμα αποφασίστηκε να διατηρηθεί, αφού προηγουμένως αποζημιώνονταν οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες. Το δεύτερο τμήμα, το οποίο θα έφθανε μέχρι το ύψος της σημερινής οδού Ιατροπούλου, ανήκε στο δήμο, επομένως δεν ετίθετο θέμα αποζημιώσεων. Το τρίτο τμήμα θα εκτεινόταν περίπου μέχρι τη σημερινή οδό Βασ. Ολγας, ενώ το τέταρτο θα εκτεινόταν νοτιότερα μέχρι την Παραλία. Εκτοτε, και για μια δεκαετία, έγιναν απαλλοτριώσεις οικοπέδων όπου χρειαζόταν, δόθηκαν αποζημιώσεις στους δικαιούχους τους και σημειώθηκαν κάποιες τροποποιήσεις στο Σχέδιο Πόλης, ιδιαίτερα στο σημείο που αφορούσε το τρίτο τμήμα της πλατείας.
* Το 1937 άρχισαν οι εργασίες εξωραϊσμού της Πλατείας Τζανή, δηλαδή του βορειότερου τμήματος της κεντρικής πλατείας. Ακολούθησαν οι εργασίες διαρρύθμισης και ανακαίνισης του υπόλοιπου τμήματός της, συγκεκριμένα από το τότε ξενοδοχείο «Ακταίον» μέχρι την οικία του στρατηγού Παναγόπουλου, δηλαδή από το ύψος του σημερινού ζαχαροπλαστείου "Αθανασίου" μέχρι τη σημερινή οδό Φραντζή. Τοποθετήθηκαν φανοστάτες με χυτοσιδηρά κάνιστρα ανθώνων, φωτεινά τόξα κ.ά.
~* Η ΚΙΝΗΣΗ
* Σπέρματα κοινωνικής ζωής συναντάμε στην απόκεντρη, για τα δεδομένα εκείνης της εποχής, θέση της σημερινής κεντρικής πλατείας μετά το 1880, οπότε έγινε η εκτροπή της κοίτης του Νέδοντα και η διάνοιξη νέας κοίτης δυτικότερα, δηλαδή παρεμβάσεις που κατέστησαν την περιοχή πιο φιλική. Τότε εμφανίζεται το καφενείο του Τζανή Καραμπίνη, το οποίο εξελίχθηκε σε δημοφιλές στέκι των Καλαματιανών.
* Αργότερα, δεκαετία του 1890 - αρχές 1900, με την όλο και νοτιότερα οικιστική επέκταση της πόλης (αρχοντικά Κατσαούνη, Γ. Κουτσομητόπουλου, Στρούμπου κ.ά. επί της οδού Αριστομένους) σημειώνεται μεγαλύτερη ανάπτυξη στον ευρύτερο χώρο της πλατείας. Εδώ στεγάζεται το καπνοκοπτήριο της πόλης. Επίσης, το καφενείο του Τζανή δεν αποτελεί πια αποκλειστικό σημείο αναφοράς των Καλαματιανών. Προστίθεται η ισόγεια αίθουσα της νεόδμητης οικίας του Π. Κατσαούνη, όπου φιλοξενούνται πλήθος από θεατρικές παραστάσεις και διεξάγονται οι ενιαύσιες μαθητικές εξετάσεις της Σχολής Απόρων Παίδων και διαφόρων ιδιωτικών σχολείων της πόλης. Στο ίδιο κτήριο, λίγο αργότερα, θα στεγαστεί η Τράπεζα Αθηνών. Το 1910 θα κατασκευαστεί το πνευματικό κέντρο της εποχής, η περίφημη Λαϊκή Σχολή. Παράλληλα, διάφορες υπηρεσίες, συγκεκριμένα το Ταχυδρομείο και το Τηλεγραφείο, θα μεταφερθούν και θα στεγαστούν σε κτήρια της περιοχής.
* Μετά το 1920 εμφανίζονται και οι πρώτες κινηματογραφικές αίθουσες: ο «Αμερικανικός» (δεκαετία 1920), το «Τριανόν» και ο «Εσπερος» (δεκαετία 1930). Την ίδια περίοδο στην πλατεία προστίθενται κι άλλα καφενεία και ζαχαροπλαστεία, με γνωστότερο το «Τριανόν», καθώς και ξενοδοχεία, όπως το «Ακταίον», στη θέση του μετέπειτα ζαχαροπλαστείου «Γαλαξίας» κ.ά.
* Τελικά, η σημερινή κεντρική πλατεία της Καλαμάτας απέκτησε πρωτεύοντα ρόλο, σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες, μετά το 1938, οπότε ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διαμόρφωσής της. Εκτοτε γύρω από την πλατεία και σε μικρή απόσταση απ' αυτήν μεταφέρθηκαν και στεγάστηκαν τα δικαστήρια (το 1939), η Τράπεζα της Ελλάδος γύρω στα 1930, ενώ παράλληλα οι Καλαματιανοί άρχισαν να διεξαγάγουν εδώ πολλές από τις εκδηλώσεις τους, όπως περιπάτους, λογής - λογής συγκεντρώσεις, καταθέσεις στεφάνων, πανηγυρικούς, σαϊτοπόλεμο κ.ά.

*** Πεντάστερος πόλος έλξης για Σουηδούς στην Μπούκα

Πεντάστερος πόλος έλξης για Σουηδούς στην Μπούκα* Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα βήματα της νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων “Langley Buca Beach Resort” στην παραλία της Ανάληψης στη Μεσσήνη. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του λόγω της κοινωνικοπολιτικής αστάθειας και του κλίματος που διαμορφώθηκε διεθνώς με τις διπλές ελληνικές εκλογές, τα μηνύματα προοιωνίζονται αρκετά θετικά. Η τεχνογνωσία της Langley, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες τουριστικών πρακτόρων στη Σκανδιναβία, αλλά και η όρεξη της οικογένειας Λύτρα που αξιοποιεί την εμπειρία από το ξενοδοχείο "San Agostino", αποτελούν τα συστατικά της επιτυχημένης συνταγής.


* Το “Langley Buca Beach Resort” άνοιξε τις πύλες του στις 9 Ιουνίου υποδεχόμενο έναν μεγάλο αριθμό Σουηδών επισκεπτών, οι οποίοι ως επί το πλείστον φθάνουν στην περιοχή μέσω των πτήσεων τσάρτερ από το Γκέτεμποργκ. Η ασταθής κοινωνικοπολιτική κατάσταση πάντως έφερε τα πρώτα εμπόδια στην επιχείρηση, αφού ενώ τα αρχικά σχέδια της εταιρείας περιλάμβαναν το ξενοδοχείο να γεμίσει κατά 80% με Σκανδιναβούς και 20% με Ρώσους και Ελληνες, τα δεδομένα οδήγησαν αφενός στην κατάργηση της δεύτερης πτήσης από Σουηδία σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και στη στροφή των Ρώσων προς άλλες αγορές. Αυτές τις μέρες πάντως υπάρχει σημαντική πληρότητα στα 110 δωμάτια και τις 310 κλίνες του ξενοδοχείου.
* Η συμφωνία που υπάρχει με την εταιρεία Langley σίγουρα διασφαλίζει ένα αισιόδοξο μέλλον για την εταιρεία και δίνει σημαντική αναπτυξιακή προοπτική για την ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικό της δυναμικής της σουηδικής εταιρείας είναι το γεγονός ότι συνεργάζεται με μία σειρά ξενοδοχείων όπως το “Almirida Bay” στα Χανιά, 4 ξενοδοχεία στην Κορσική, 3 στις Γαλλικές Αλπεις και ένα στη Γουαδελούπη.
* Η οικογένεια Λύτρα πάντως μετά τη δοκιμασμένη και επιτυχημένη συνταγή με το ξενοδοχείο "San Agostino" από το 2002 αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της και στο νέο ξενοδοχείο στην περιοχή της Ανάληψης. Ο Κώστας Λύτρας συνέβαλε τα μέγιστα σε κατασκευαστικό επίπεδο έχοντας αναλάβει την παρακολούθηση και τον έλεγχο των εργασιών, ενώ οι δύο του γιοι, ο Νίκος (φωτό) απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Γιάννης, απόφοιτος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στην Χρηματοοικονομική Διοίκηση, αποτελούν πλέον την ψυχή της επιχείρησης.
* Η εταιρεία απασχολεί 80 εργαζόμενους, ενώ ακόμα περίπου 10 άτομα που εργάζονται στην επιχείρηση απασχολούνται μέσω της Langley κυρίως στον τομέα των ειδικών δραστηριοτήτων των ενοίκων (τένις, θαλάσσια σπορ, εκδρομές κ.ά.), αλλά και στη φύλαξη των παιδιών.
* Εκτός των δεκάδων θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει το ξενοδοχείο, η προσφορά του στην τοπική αγορά επεκτείνεται και στον τομέα των προμηθευτών και των παραγωγών, αφού οι υπεύθυνοι της μονάδας προτιμούν αυτούς για την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των επισιτιστικών αναγκών των ενοίκων.
* Στο “Langley Buca Beach Resort” μεταξύ άλλων λειτουργούν το κεντρικό εστιατόριο, το κεντρικό μπαρ, η πισίνα ενηλίκων με το αντίστοιχο μπαρ, τμήμα spa και άλλων αναζωογονητικών θεραπειών, 5 γήπεδα τένις, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5, αλλά και δυνατότητα θαλάσσιων σπορ. Για τις συγκεκριμένες ανάγκες το ξενοδοχείο προσφέρει 4 καταμαράν, 4 laser, 4 optimist, 3 κανό και ένα stand up puddle board. Παράλληλα λειτουργεί παιδική πισίνα κοντά στην παραλία και ένα μικρό αναψυκτήριο. Ολα τα παραπάνω τμήματα πλην της πισίνας είναι ανοικτά και για μη ενοίκους κατόπιν συνεννόησης.
* Για φέτος η σεζόν θα τελειώσει στις 30 Σεπτεμβρίου, στόχος της επιχείρησης όμως είναι από τη νέα χρονιά η περίοδος λειτουργίας να επεκταθεί στους 6 - 7 μήνες το χρόνο.
* Ο Νίκος Λύτρας μιλώντας στην “Ε” σημείωσε ότι η ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας είναι σημαντικός ανερχόμενος τουριστικός προορισμός, έχει όμως ανάγκη από κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες 4 αστέρων, για να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις τσάρτερ. "Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί η κρίσιμη μάζα που απαιτείται για να γίνει η Μεσσηνία προορισμός" λέει χαρακτηριστικά. Χαρακτήρισε μάλιστα τυχερή τη Μεσσηνία και ιδίως όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, για την λειτουργία της Costa Navarino, καθώς όπως είπε αυτό αποτελεί μεγάλη και πολύτιμη διαφήμιση παγκοσμίως. Στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η ελληνική γραφειοκρατία, σημειώνοντας πάντως ότι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών στη Μεσσηνία είχαν άριστη συμπεριφορά και βοήθησαν την επιχείρηση όσο τους επέτρεπε το θεσμικό πλαίσιο.
* Οσον αφορά τις κινήσεις που απαιτούνται για τη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή, ο κ. Λύτρας τόνισε ότι είναι αναγκαία η βελτίωση του δρόμου Μπούκας - Ανάληψης, ώστε να αποτρέπεται η πρόσβαση μέσα από το χωριό, αλλά και η βελτίωση των υποδομών στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Τέλος χαρακτήρισε ως τύχη την ύπαρξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στη Μεσσήνη που καθορίζει τις χρήσεις γης και αποτρέπει την ανεξέλεγκτη δόμηση.
LANGLEY RESORT BUCA BEACH
Παραλία Ανάληψης, Μεσσήνη, 24200
Τηλ: 211 7802822
Φαξ: 211 7702822
Site: http://www.bucabeach.eu/
e-mail: buca@langley.eu  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

***




***

*** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/27-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012.-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/06/28062012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Πέμπτη 28/06/2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/06/28-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα
 ~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/06/29-2012_28.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/06/t-29062012_29.html  , TΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 29/06/2012 .-
~** http://vlasiosrfara.blogspot.gr/2012/06/30-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

ANARTHSEIS - ΙΟΥΛΙΟΣ 2012 :
~ ** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/01-2012_01.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 01 Ιουλίου 2012.-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Δευτέρα μιά άλλη μέρα στην ενημέρωση 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 02 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/03-2012.html  , Μεσσηνιακά καί Άλλα Τρίτη 03 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/4-2012.html  . Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 4 Ιοπυλίου 2012 .-
  ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html  , Καθημερινή ενημέρωση Πέμπτη 05 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/05-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 05 Ιουλίου 2012 .-
 ~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/06-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Παρασκευή 06 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/07-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 07 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/8-2012.html  , Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωση Κυριακή 8 Ιουλίου 2012
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09 Ιουλίου 2012 ‘-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/09-2012.html  , Στο διάβα της Δευτέρας 09 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/t-10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιουλίου 2012
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html   Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/11-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα Τετάρτη 11Ιουλίου 2012 .-
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/12-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα 12 Ιουλίου 2012 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/07/13-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/14-15-2012.html  , Αυτό το Σαββατοκύριακο 14 , 15 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/16-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012
~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/07/17-2012.html  , Μένουμε Ελλάδα και Βλέπουμε Ελλάδα Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 .-
~ ** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/07/18.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/07/18-2012.html  , Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/menoyme-19-2012.html  , MENOYME ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 .-
    ~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/07/20-2012.html  , Μας γράφουν και σας τα γράφουμε Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/07/21-2012.html  , Στην καθημερινότητα της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 .-
 ~**  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/07/21-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 21 Ιουλίου 2012 .-

*** ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΝΜΑΣ :
~** 031. χορός κέντρο ¨ κήπος   των  Άστρων "  Ζάκυνθος2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=frO4F5uxMww ,



~** 033. Διασκέδαση και χορός 2012 Ζάκυνθος :
http://www.youtube.com/watch?v=sKJ3LOH-9F0 ,



~** 034. Διασκέδαση χορός Ζάκυνθο 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=V257cSnel_g ,



~** 035. Ξεφάντωμα στα Αστρα Ζακύνθου 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=nTQOKbl4Tc0 ,



~** 036. χορός Ζάκυνθος κεντρο ΑΣΤΡΑ 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=vCPRtKJNUws ,



~** 037. Ζάκυνθος και καντάδες 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=pVrUoqqhPPo ,



~** 038 Χορός Τρα γούδι Ζάκυνθος 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=-rBqj8vTTb8 ,



~** 039. Διασκέδαση Ζάκυνθος 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=fyOdncIXDQk ,



~** 040. Ζάκυνθος διασκέδαση κέντρο Άστρα 2012 :
http://www.youtube.com/watch?v=9oAALricBSQ ,



~** 041. Χορός Τραγούδι 2012 Ζακυνθος :
http://www.youtube.com/watch?v=_iSfL5wgXAM ,



****Από Δευτέρα: Αλλαγή - Θουρία σε 9 λεπτά

Από Δευτέρα: Αλλαγή - Θουρία σε 9 λεπτά* Παραδίδεται τη Δευτέρα στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Καλαμάτας στα όρια της Μεσσηνίας, από τον κόμβο της Αλλαγής έως τον κόμβο της Θουρίας. Πρόκειται για τα πρώτα 22 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου στο νομό. Ενα έργο που η Μεσσηνία περίμενε και ονειρευόταν χρόνια. Στην παράδοση, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναμένεται να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης.

* Η συγκεκριμένη απόσταση αναμένεται να διανύεται πλέον μέσα σε 9 λεπτά, με ασφάλεια και ικανοποιητική ταχύτητα. Από την πρώτη μέρα προγραμματίζεται να λειτουργήσουν και τα διόδια Καλαμάτας, στο ύψος του Πηδήματος. Επίσημη ενημέρωση για την τιμή τους μέχρι χθες το απόγευμα δεν υπήρχε, αλλά εκτιμάται πως θα είναι 1,40 ευρώ για τα ΙΧ.   Γ.Σ.
   
***