Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το αγιάζι  της ενημέρωσης Τρίτη  12  Μαρτίου  2013  :
Από  τον χορό του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας στο ELITE
Από καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Μεσσήνη  2013
Το  ποντικάκι πάντα  κοντά μας !  :

*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :

*** Στο ΣτΕ κρίνεται η τύχη του περιμετρικού Καλαμάτας :
 
* ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΔΥΟ ΔΗΜΟΤΩΝ
 Η άρνηση ιδιοκτητών να αφήσουν τα συνεργεία να μπουν στα ακίνητά τους ένας ακόμη πονοκέφαλος
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Όποια δημόσια δήλωση κι αν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα από πρόσωπα που εμπλέκονται με τον περιμετρικό της Καλαμάτας, είναι κατηγορηματική. Το έργο θα ολοκληρωθεί.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας συνηθίζει να δείχνει τη γέφυρα στο Νέδοντα, όταν προκύπτει ανάλογο ερώτημα, για να αποδείξει - είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο- ότι δεν υπάρχει θέμα μη υλοποίησής του.
Η αλήθεια είναι ότι το έργο προχωρά, έστω κι αν έχει ήδη βγει εκτός συμβατικού χρόνου περαίωσής του. Παρά την αισιοδοξία, όμως, δε λείπουν τα προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων κρίνονται ως σοβαρά. Σύμφωνα, δε, με όσα είναι γνωστά, η οριστική του τύχη θα κριθεί στις 17 Ιουνίου 2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου και θα εξεταστούν οι δύο προσφυγές που έχουν κατατεθεί από δημότες.
Όπως ξεκαθάρισε χθες στο «Θ» ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υποδομών, Γιάννης Καρνέσης, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει ότι το Ελληνικό Δημόσιο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ορθώς ενέκριναν τη μετακίνηση του ανισόπεδου κόμβου του Νέδοντα στον κλάδο της Αγιάννας, από την οδό Αρτέμιδος, όπως προέβλεπε το πρόσφατα εγκεκριμένο ΓΠΣ, όπως και ότι μια σειρά άλλων αποφάσεων ελήφθησαν σωστά, τότε τα πράγματα έχουν καλώς. Ειδάλλως, θα έχουμε ανάλογη περίπτωση με τον Καϊάφα, δηλαδή διακοπή εργασιών!
Οι δύο προσφυγές στο ΣτΕ δεν αφορούν μόνο στη μετακίνηση του ανισόπεδου κόμβου. Σε ορισμένα ακίνητα, εκ των ιδιοκτητών που έχουν προσφύγει, το δάπεδο του νέου δρόμου διέρχεται σε βάθος 18 μέτρων από την επιφάνειά τους. Παρά το πρόβλημα, όμως, που δημιουργείται, ούτε στην αρχική ούτε στην προ πενταετίας συμπληρωματική απαλλοτρίωση έχει προβλεφθεί έδαφος για έργα αντιστήριξης. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, αυτό είναι παράνομο.
Μάλιστα, στην επιχειρηματολογία επισημαίνεται ότι η μετατόπιση και η συμπληρωματική απαλλοτρίωση θα μεταφέρουν το χρόνο παράδοσης της γης στο Μορέα κατά 15 με 20 μήνες. Αυτό ταυτόχρονα ενεργοποιεί έκπτωση ποινικής ρήτρας υπέρ της αναδόχου εταιρείας, ύψους 30 έως 40 εκατομμυρίων ευρώ!
Δυνατότητα, δε, συνέχισης του έργου (εκσκαφών σε βάθος 18 μέτρων εντός των ακινήτων) δεν είναι ούτε δυνατή ούτε επιτρεπτή, εάν δεν υπάρξει πρώτα κατασκευή των έργων αντιστήριξης.
Παράλληλα, με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από υπηρεσιακούς παράγοντες το ένα από τα ακίνητα χάνει εντελώς την αξία του.
Δεν είναι, ωστόσο, οι προσφυγές στο ΣτΕ που προβληματίζουν τον κ. Καρνέση. Είναι και η άρνηση πολλών ιδιοκτητών να αφήσουν τα συνεργεία να μπουν στα ακίνητά τους για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, γεγονός που αναγκάζει το Ελληνικό Δημόσιο να προσφεύγει στα δικαστήρια.
Παράλληλα, προχωρά με διαδικασίες εξπρές σε νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για την περιμετρική οδό της Καλαμάτας. Τα δύο δικαστήρια για τις προσωρινές αποζημιώσεις έχουν προσδιοριστεί για τις 9 Απριλίου και τις 28 Μαΐου.
Στις 9 Απριλίου το Πρωτοδικείο θα συνεδριάσει για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδας για νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που αφορούν, κυρίως, στη μετακίνηση του κόμβου του Νέδοντα στον Άγιο Φανούριο. Η υπόθεση αφορά 177 ιδιοκτήτες.
Στις 28 Μαΐου το Πρωτοδικείο θα συζητήσει για τον ορισμό προσωρινής τιμής μονάδας για νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στο τμήμα Ασπροχώματος-κόμβου Καρέλια, υπόθεση που αφορά 87 ιδιοκτήτες.

 ***  Φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με δεκαπέντε φαρμακεία στο νομό έκαναν παράνομες εξαγωγές :

* ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ OI ΦΑΚΕΛΟΙ AΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
 Παράνομες εξαγωγές φαρμάκων
 Από φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με δεκαπέντε φαρμακεία στο νομό
 Φάρμακα, χωρίς να εκδίδει τιμολόγια, τα οποία διακινούσε εκτός Ελλάδας, συγκέντρωνε φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με 15 φαρμακεία της περιοχής. Μάλιστα, στους εμπλεκόμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,932 εκατ. ευρώ, ενώ στη Δικαιοσύνη θα αποσταλούν και άλλοι φάκελοι με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.
 Το δε υπουργείο Υγείας μελετά την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες.
 Ειδικότερα, οι ελλείψεις εστιάζονται σε 75 σκευάσματα, όλα εξαγώγιμα, και όχι αναντικατάστατα, καθώς υπάρχουν άλλα με την ίδια θεραπευτική δυνατότητα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιφλεγμονώδη, φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ημικρανίες και τη στυτική δυσλειτουργία.
«Οι επανεξαγωγές φαρμάκων είναι νόμιμες, όταν δε δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά», ανέφερε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας όμως ότι έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου γίνονται παράνομα και ανεξέλεγκτα, με στόχο το κέρδος, καθώς οι τιμές των φαρμάκων σε άλλες χώρες είναι αυξημένες.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαλμάς, στο κύκλωμα εμπλέκονται -μέχρι στιγμής, καθώς οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη- πέντε φαρμακαποθήκες, περίπου 700 φαρμακεία, αλλά και γιατροί, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες εξαγωγές κατευθύνονται στη Γερμανία, και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Σαλμά με το Γερμανό υπουργό Υγείας την Παρασκευή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η αιτία του φαινομένου είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες και όχι η τιμολογιακή πολιτική, ή η μειωμένη διάθεση από τις εταιρείες, με τις οποίες ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του σήμερα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαλμάς, όπως αυτά προκύπτουν από ελέγχους του ΣΔΟΕ, φαρμακαποθήκες σε Αττική, Μεσσηνία (όπως προαναφέραμε), Κόρινθο και Κέρκυρα προχωρούν στη συγκεκριμένη πρακτική χωρίς να διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.
Στην Κόρινθο, βρέθηκαν 441 φαρμακευτικά σκευάσματα με επανακολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και 70 χωρίς αυτές, σε κουτιά υποδημάτων σε διπλανό κατάστημα φαρμακείου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Έφη Φουσέκη

 *** Νίκας: Αν φύγει η Λογοθεραπεία το ΤΕΙ Καλαμάτας θα υποβαθμιστεί  :

* Αντιπροσωπεία των φοιτητών συνάντησε το Δήμαρχο Καλαμάτας
 Κατά τη διάρκεια της σημερινής πορείας (βρίσκεται σε εξέλιξη) αντιπροσωπεία των σπουδαστών του ΤΕΙ Καλαμάτας επισκέφτηκε το γραφείο του Δημάρχου της Πόλης.
 Οι φοιτητές ζήτησαν τη βοήθεια του Δημάρχου για να μεταβούν την Πέμπτη στην Αθήνα στο Πανελλαδικό συλλαλητήριο κατά του "Σχεδίου Αθηνά". Ο Παναγιώτης Νίκας τους υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι μπορεί ενώ τόνισε για ακόμα μια φορά ότι θεωρεί υψίστης σημασίας για την πόλη την παραμονή του τμήματος λογοθεραπείας στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
 Τέλος σημείωσε ότι προτίθεται και ο ίδιος να πάει με αντιπροσωπεία του ΤΕΙ Καλαμάτας στον Υπουργό Παιδείας έστω και χωρίς ραντεβού , μέχρι να τους δεχτεί...
 
*** 309.000 ευρώ για 780 τετραγωνικά μέτρα πεζοδρομίου στην Αριστομένους...  :
Από την οδό Φραντζή έως την οδό Ξενοφώντος
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 Η αλήθεια είναι ότι μόλις διαβάσει κάποιος την εισήγηση του έργου και διαπιστώσει ότι προβλέπονται 309.000 ευρώ (συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ) για ανάπλαση πεζοδρομίου μόλις 780 τετραγωνικών μέτρων, το πρώτο πράγμα που θα σκεφθεί είναι «μα τι πρόκειται να φτιάξουν στο συγκεκριμένο μέρος;».
Κι όμως, αυτός είναι ο προϋπολογισμός για την ανάπλαση στο πεζοδρόμιο της παλιάς Αστυνομίας, δυτικά της Αριστομένους, από τη Φραντζή έως την Ξενοφώντος, με πηγή χρηματοδότησης πιστώσεις από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα- Πελοπόννησος- Ιόνιοι Νήσοι».
Η εισήγηση για την κατάρτιση των όρων και τη σύνταξη διακήρυξης για διενέργεια ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας. Η δε προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τέσσερις μήνες.
Το σχέδιο ανάπλασης θα μοιάζει με εκείνο του απέναντι, ανατολικού, πεζοδρομίου, ενώ θα μετακινηθούν τα δύο περίπτερα. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν είχε σημειωθεί μεγάλη αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μετακίνηση του περιπτέρου στη συμβολή της Αριστομένους με τη Φραντζή, περίπτερο που ενδεχομένως «ενοχλεί» την επιχείρηση η οποία βρίσκεται πίσω από αυτό.
Η μόνη αλλαγή που προβλέπεται σε σχέση με το απέναντι πεζοδρόμιο είναι η ύπαρξη μιας επιπλέον- σε υφή και απόχρωση- τσιμεντένιας αντιολοισθητικής πλάκας, με αδρή την επάνω της επιφάνεια.
Πάντως, για τα δύο περίπτερα προτείνεται η μετακίνησή τους σε νέες θέσεις, πάντα όμως στο ίδιο πεζοδρόμιο, έτσι ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα τόσο με την κίνηση των πεζών και ΑμεΑ όσο και με αυτή των ποδηλατιστών.
Το έργο περιλαμβάνει και τη φύτευση μεγάλων δέντρων δίπλα στον ποδηλατόδρομο, ο οποίος δε θα πειραχτεί, ενώ θα τοποθετηθούν παγκάκια, μικροί κάδοι απορριμμάτων, φωτιστικά σώματα, πυροσβεστικός κρουνός και μια μεταλλική βρύση πόσιμου νερού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της ανάπλασης το πλάτος του δρόμου δε μεταβάλλεται και παραμένει σταθερό, σε όλο το μήκος όπως είναι σήμερα, δηλαδή 5,75 μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του πλάτους στάθμευσης αυτοκινήτων, που είναι δύο (2) μέτρα.
Ιδιαίτερη σημασία στη μελέτη δόθηκε στις διαβάσεις των πεζών. Γι’ αυτό στη συμβολή τους με τον ποδηλατόδρομο θα δημιουργηθούν ελαφριές κλίσεις (περίπου 6%) για τη δημιουργία ραμπών ανόδου και καθόδου των ποδηλάτων, μήκους περίπου τριών (3) μέτρων η κάθε μία.
Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή: νέου υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, δικτύου αυτόματης άρδευσης των δέντρων, δικτύου συλλογής ομβρίων με μεταλλικές επιφανειακές σχάρες στο σημείο του πεζοδρομίου που παρουσιάζονται σήμερα τα μεγαλύτερα προβλήματα και, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, νέου τσιμεντένιου αγωγού ομβρίων και ύδρευσης.
 
***  «Εξάγοντας ποιοτικά αγροτικά προϊόντα» Διημερίδα στο "Costa Navarino"  :

*  Με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις συνεχίζεται σήμερα στην Costa Navarino η διημερίδα για την υποστήριξη και προώθηση των εξαγωγών ελληνικών και ειδικά μεσσηνιακών προϊόντων, που διοργανώνουν τα ιδρύματα Καπετάν Βασίλη και Γ. & Β. Καρέλια.
Χθες, πρώτη μέρα, παρέστησαν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, οι οποίοι τόνισαν στους χαιρετισμούς τους τη μεγάλη σημασία που έχουν για την Ελληνική Οικονομία οι εξαγωγές.
Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη, αναφέρθηκε στο όραμα του Καπετάν Βασίλη για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας σε όλους τους τομείς, ενώ η πρόεδρος του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, Βίκυ Καρέλια, δήλωσε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του Ιδρύματος σε προσπάθειες που στοχεύουν στο όφελος του τόπου.
Οι εισηγητές της πρώτης μέρας αναφέρθηκαν στις πολιτικές και το πλαίσιο διακίνησης των προϊόντων, στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και στα μερίδια αγοράς που διατηρούν στις χώρες της Ε.Ε., αλλά και διεθνώς.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν περιπτώσεις εξαιρετικά πετυχημένων εξαγωγών αγροτικών προϊόντων από εκπροσώπους των εταιρειών Odysea Ltd, Παπαδημητρίου και Γαία.
 Σήμερα
Το σημερινό πρόγραμμα ξεκινά στις 9.00 π.μ. και έχει ως εξής:
Ενότητα: Αγροτικό Εξαγώγιμο Προϊόν
«Η ποιότητα στην παραγωγή και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων». Ελ. Δροσινός, Α. Καθηγητής - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα: βιολογικά προϊόντα, προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ - Φορείς Πιστοποίησης». Ι. Δροσινού, προϊσταμένη Τμήματος Αξιοποίησης Προϊόντων Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας - Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
«Η Οργάνωση της Παραγωγής για τα Προϊόντα Ποιότητας - Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Ομάδες Παραγωγών». Γ. Μιχαλόπουλος, γεωπόνος, διευθυντής ΡοδαξΑγρο ΕΠΕ (RodaxAgro Ltd).
Ενότητα: Οικονομικά των Εξαγωγών
«Χρηματοδοτικές δυνατότητες εξαγωγών». Ν. Μεϊμετέας, διευθυντής Πωλήσεων - Noisis Σύμβουλοι Ανάπτυξης.
«Εξασφάλιση πληρωμών από εξαγωγείς και εγγυήσεις». Α. Κρεββατάς, προϊστάμενος του Τμήματος Κατάρτισης Ασφαλιστηρίων Συμβολαίων ΟΑΕΠ.
«Φορολογικά Ζητήματα που αφορούν στις εξαγωγές: Διεκδίκηση ΦΠΑ από το Εξωτερικό». Π. Θλιβερός, VAT Reclaim Manager Unity Four.
«O ρόλος των VC funds στη χρηματοδότηση και ανάπτυξη ΜμΕ επιχειρήσεων». Γ. Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος Αttica ventures.
Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το σωστό μείγμα για επιτυχημένες εξαγωγές». Συντονιστής: Γ. Τσίρος, αρχισυντάκτης περιοδικού «Κ».
Ομιλητές:
Ε. Πριμικήρη- διευθύντρια Ανάπτυξης Εργασιών Green Banking.
Γ. Γκούμας - πρόεδρος Ετ.Α.Π. Πελοποννήσου, πρόεδρος AGREXPO S.A.
Δ. Μανιατάκης - πρόεδρος Μανιατάκειου Ιδρύματος.
Α. Καρέλιας - διευθύνων σύμβουλος της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια Α.Ε.
Κ. Παπαδημητρίου - πρόεδρος Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ
Β. Κυριακόπουλος - επίτιμος πρόξενος Ολλανδικής Πρεσβείας.

***  Με… συσκέψεις ψάχνουν λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών  :
 *  Παν. Νίκας: «Δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες μου από το αποτέλεσμα»
 Κρίσιμη σύσκεψη έγινε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Σε αυτήν μετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου Εμμανουήλ Αγγελάκας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ Μάρω Ευαγγελίδου, όπως και ειδικοί σύμβουλοι του υπουργείου και της Περιφέρειας, ενώ τους Δήμους της Πελοποννήσου εκπροσώπησαν από την ΠΕΔ ο πρόεδρός της και δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και δήμαρχος Τρίπολης, Ιωάννης Σμυρνιώτης.
Παρέστησαν, επίσης, δήμαρχοι περιοχών που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως ο Δημήτριος Καμιζής, δήμαρχος Κρανιδίου, ο Πέτρος Ανδρεάκος, δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και ο Δήμητριος Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης, όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Νίκας, είναι τα εξής:
1. Ξεκαθαρίστηκε ότι η αρμοδιότητα για την προσωρινή διαχείριση απορριμμάτων ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία κάνει και τη διαχείριση των κονδυλίων του ΕΠΠΕΡΑΑ (32 εκατομμύρια ευρώ). Επομένως, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει την ευθύνη αγοράς και τοποθέτησης των μηχανημάτων (κομποστοποιητής, ΚΔΑΥ, δεματοποιητής), καθώς και της διαμόρφωσης των χώρων διαχείρισης (ηλεκτροδότηση, προσβασιμότητα, χωματουργικά κ.λπ.).
2. Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα της λειτουργίας των μονάδων προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων.
3. Την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις στην Τρίπολη, με τριμερή συμμετοχή (ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, Δήμοι κατά νομό), για την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάζονται στις περιοχές που θα τοποθετηθούν τα 8 συγκροτήματα προσωρινής διαχείρισης που αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, και
4. Για το Δήμο Τρίπολης προβλέπεται να υπάρξει αίτημα από τη Δημοτική Αρχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να λειτουργήσει η χωματερή για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα θα ισχύσουν και για το Κρανίδι.
Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, αναμένεται η έκδοση ΚΥΑ για τη μεταφορά απορριμμάτων.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, ανέφερε ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι προσδοκίες από τη χθεσινή συνάντηση, πως ο κοινός βηματισμός με την Περιφέρεια Πελοποννήσου παραμένει ζητούμενο και ότι ο ίδιος αναμένει τα θετικά βήματα από τη σύσκεψη να πολλαπλασιαστούν την επόμενη εβδομάδα.   Α.Π.

AΘΛΗΤΙΚΑ  :
*** Και τώρα τι; Έντονος προβληματισμός, αλλά οφείλει να παραμείνει αξιόμαχη μέχρι τέλος :
 * ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ «ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΙΣ» ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΑΙΚΤΏΝ
 Του Νίκου Μπαλόπουλου
 Η νέα ήττα από την Προοδευτική, έσβησε τις όποιες ελπίδες υπήρχαν αναφορικά με την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, δηλαδή της ανόδου στη Β΄ Εθνική, όμως στον αντίποδα έφερε έντονο προβληματισμό και ανησυχία για την επόμενη μέρα. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια στα ποδοσφαιρικά στέκια της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, φέρνοντας σειρά εξελίξεων, ίσως και άμεσα, πολύ νωρίτερα από το καλοκαίρι. Για τα σενάρια αυτά τίποτα το επίσημο δεν προκύπτει, ωστόσο η διοίκηση οφείλει να βγει δημοσίως και να το διαψεύσει. Το ίδιο πρέπει να κάνει και απέναντι στο σενάριο της σκέψης απομάκρυνσης κάποιων ποδοσφαιριστών, κυρίως των ξένων, εφόσον κάτι τέτοιο, λέμε και πάλι, έχει την παραμικρή βάση. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη στάση μας, που είναι πολύ συγκρατημένη απέναντι στις σχετικές φήμες, ακόμη κι αν έφθασαν στ’ αυτιά μας πληροφορίες για επαφές με τον μάνατζερ των ξένων παικτών, όμως εκείνη που πρέπει να βγει και να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον κόσμο της ομάδας πρωτίστως, είναι η διοίκηση.
Μια ομάδα με την ιστορία και το βάρος της Καλαμάτας, το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να τα παρατά ακόμη κι αν τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα. Οφείλει λοιπόν να παραμείνει αξιόμαχη και να παλέψει μέχρι το τέλος. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν τα μέλη της διοίκησης μετά το ματς με την Προοδευτική. Η Καλαμάτα θα συνεχίσει με αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος, ακόμη κι αν έχει μείνει εκτός στόχων ή αν καλείται να πληρώσει αρκετά χρήματα σε εκτός έδρας αγώνες που ακολουθούν, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη με την Επισκοπή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναφορές του τεχνικού επιτελείου, που θα προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό. Οι δύο προπονητές μίλησαν χθες με τους παίκτες, ψάχνοντας να βρουν τι φταίει, και ζήτησαν βελτίωση και αποτελέσματα ακόμη κι αν ο στόχος πλέον δεν φαντάζει εφικτός.
 Πολλά τα προβλήματα και πάλι εν όψει Κορίνθου… Με Μαγούλα εκτίει ο Σκαρλάτος
Στον καθαρά αγωνιστικό κομμάτι τέλος, το χθεσινό πρόγραμμα αποθεραπείας ακολουθεί το σημερινό ρεπό, και το διπλό ραντεβού αύριο που αρχίζει με προπόνηση νωρίς το πρωί και δίτερμα το μεσημέρι στον Άγιο Νικόλαο Μεσσήνης με τον Πάμισο. Εν όψει του αγώνα που ακολουθεί στην Κόρινθο, οι κ.κ. Κακαλέτρης, Σακελλαρόπουλος, δεν υπολογίζουν τον τιμωρημένο Τσιμικλή και τους τραυματίες Κοψαχείλη, Ηλιόπουλο, ενώ δεν δείχνει εφικτό να προλάβει και ο Μπελεβέντης. Αντιθέτως ο Ψυχογιόπουλος αναμένεται να μπει στις προπονήσεις από αύριο, ο Πούτσης εξέτισε το ένα μέρος της ποινής του και παίζει κανονικά, ενώ ο Σκαρλάτος ο οποίος συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες θα δηλωθεί να εκτίσει στο παιχνίδι με τον Αστέρα Μαγούλας.-

~** Το πρόγραμμα των αγώνων  ΤΣΑΜΠΙΟΝ ΛΙΓΚ :
ΤΡΙΤΗ  (Εντός παρενθέσεων αποτέλεσμα πρώτου  αγώνα ).
Σάλκε (Γερμανία) - Γαλατάσαραϊ (Τουρκία) (1-1) .-  2-3 ,τα γλόλ 17΄Νοϊστάντερ , 37΄ Αλντίτοπ , 39΄ Γιλμάζ ,63΄ Πόστος ,  95΄ Μπουλούτ , .- ^
Μπαρτσελόνα (Ισπανία) - Μίλαν (Ιταλία) (0-2) .-  4-0 , τα  γκόλ 17΄ καί  39΄ Μέσι , 54΄ Βίγια , 92΄Άλμπα ,.- ^
ΤΕΤΑΡΤΗ
Μάλαγα (Ισπανία) - Πόρτο (Πορτογαλία) (0-1) .-
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) - Άρσεναλ (Αγγλία) (3-1) .-
Εχουν γίνει τα ματς: ( Οι υπογραμισμένες με πράσινο  έχουν προκριθεί στα προημιτελικά).
Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανίας) 1-2 (1-1) .-
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-0 (2-2) .-
Γιουβέντους (Ιταλία)-Σέλτικ (Σκωτία) 2-0 (3-0) .-
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Βαλένθια (Ισπανία) 1-1 (2-1) .-

*** Προσοχή με τα αερόστατα συνιστά η πυροσβεστική  :
 *  Την προσοχή σε πολίτες και συλλόγους της πόλης που δραστηριοποιούνται κατά την περίοδο της Αποκριάς στο έθιμο του πετάγματος του αερόστατου εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.
 Τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να δείχνουν ιδιαίτερη μέριμνα, διότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες, υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς τόσο σε δασικές όσο και αγροτικές εκτάσεις.

*** Διαμαρτυρία για αδέσποτα βοοειδή :
  *   Αδέσποτα ζώα (βοοειδή), πάνω από πενήντα, που καταστρέφουν τα πάντα, δένδρα, λαχανικά, περιφράξεις κ.λπ., γυρίζουν στην περιοχή Λαδά Αλαγονίας, όπως διαμαρτύρονται κάτοικοι και ιδιοκτήτες κτημάτων.
Όπως αναφέρουν, ιδιοκτήτες των ζώων φέρονται πολλοί, ενώ έχουν γίνει αλλεπάλληλες οχλήσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Παρακαλούν, δε, τους αρμοδίους «για άμεσες ενέργειες για την απομάκρυνση ή σύλληψη των ζώων, σε διαφορετική περίπτωση μήπως πρέπει να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας;».
Τη διαμαρτυρία υπογράφουν 54 κάτοικοι και ιδιοκτήτες κτημάτων.

***  Κανονικά χθες η μεταφορά μαθητών :
 *  Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας χθες πραγματοποίησε κανονικά τα δρομολόγια της μεταφοράς των μαθητών με λεωφορεία και μισθωμένα ταξί, καθώς έγινε αποδεκτό το αίτημά του. Δηλαδή, να μη φτάσει το «κούρεμα» της πληρωμής του το 20%, αλλά να μείνει στο 10% όπως είχε συμφωνήσει από πριν με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το «κούρεμα» αφορά οφειλή του 2011. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο αντιπρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, Βασίλης Παπαευγενίου, «εμείς ζητούσαμε να μη γίνει επιπλέον 10% κούρεμα, αφού είχε ήδη συμφωνηθεί ένα 10%. Τελικά, έγινε δεκτό το αίτημά μας. Εν τω μεταξύ, γι’ αυτό το ποσό που θα πληρωθούμε, εμείς έχουμε αποδώσει ΦΠΑ, έχουμε πληρώσει φόρους, δαπάνες, τα πάντα. Και όλα αυτά τα έχουμε πληρώσει χωρίς το κούρεμα. Μιλάμε τώρα για ένα έσοδο το οποίο περιμέναμε από το 2011, δηλαδή εκκρεμότητα. Γι’ αυτό και αντιδράσαμε. Αν πήγαινε 20% το κούρεμα, θα ήταν μεγάλη η ζημιά πλέον, δε θα καλυπτόμασταν σε καμία περίπτωση. Από χθες τα δρομολόγια γίνονται κανονικότατα και με τα ταξί. Πιστεύω δε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί είναι ξεκάθαρη η τροπολογία που πέρασε».

***  "Persona Non Grata" του Δημήτρη Γιατράκου :
  *  Μωρό μου; Τι κάνεις, μωράκι μου; Πού είσαι, ρε μωρό μου; Πού εξαφανίστηκες; Αυτό είναι το σημερινό status, ο καθημερινός κώδικας επικοινωνίας ανάμεσα στα περισσότερα, νέα, κατά το πλείστον ζευγάρια. Το ακούς, ωστόσο, και από κάποιες-ους φερέλπιδες μεσήλικες.
 Ηρώδη; Πού είσαι, ρε Ηρώδη; Πήξαμε στο fake, το ψεύτικο. Και να πεις ότι η ελληνική γλώσσα είναι φτωχή; Το αντίθετο. Η πλουσιότερη του κόσμου. Με χίλιες μύριες λέξεις, εύηχες και δυνατές, που μπορούν να αντικαταστήσουν τούτη την κούφια.
 Βέβαια, επειδή στην κυριολεξία μωρό = ανόητο, ασυναίσθητα, υπόγεια, ύπουλα, κάτι περισσότερο μπορεί να γνωρίζουν εκείνες και εκείνοι που χρησιμοποιούν τη λέξη και την αναμασούν ως τσιχλόφουσκα.
 Στη συνέχεια… έρχεται η απομυθοποίηση και οι ψευδαισθήσεις γίνονται στάχτη και μπούρμπερη. Οι λάθος άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για να μας οδηγήσουν στους σωστούς.
 Και για να ξεμπερδεύουμε, άλλο αγάπη, άλλο έρωτας και άλλο καψούρα. Η καψούρα είναι κούρσα μιας ανάσας. 100 μέτρων. Ο έρωτας 200-400 μέτρων, άντε στην καλύτερη 800 μέτρων. Η αγάπη είναι μαραθώνιος. Θέλει αντοχές.
 Τι είπε ο «μύθος», ο Άδωνις; «Μικρή η αύξηση των αυτοκτονιών (17%) στη χώρα εν μέσω τέτοιας κρίσης». Αν είχε φουντάρει από το μπαλκόνι της η κα Ευγενία Μανωλίδου, στοιχηματίζω πως θα ήταν τεράστια.
 Έτσι είναι. Όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπους με ποσοστά και αριθμούς, έχοντας τον κώλο σου καλυμμένο, δεν πάει να κρεμαστεί και να αυτοπυρποληθεί ο πάσα ένας; Δικός του, του Αδώνιδος, άνθρωπος ήταν;
 «Η χώρα σε ακινησία» έγραφε στον πρωτοσέλιδο τίτλο του το «ΒΗΜΑ» της Κυριακής. Πλάκα με κάνεις, που θα έλεγαν και οι Σαλονικοί; Ποια ακινησία; Τρέμει σύγκορμη η κοινωνία, λες και έχει πέσει επιδημία Πάρκινσον.
 Διαβάστε και τι είπε ο καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο κ. Μάκαρης, στην Αμερική για την αύξηση των εμφραγμάτων στην Ελλάδα συνεπεία της οικονομικής κρίσης και θα καταλάβετε τι έρχεται.
 Και για να το ελαφρύνουμε, εκείνος ο Κουκουλάκης, που έδωσε το ανύπαρκτο πέναλτι στον Παναθηναϊκό με την Κέρκυρα, είναι οφθαλμίατρος στο Ηράκλειο. Του εμπιστεύεσαι μετά τα μάτια σου;

***  Μήνυμα ζωής, αλληλεγγύης και ισοτιμίας στην κοινωνία  :
 
Του Ηλία Γιαννόπουλου
 Μήνυμα ζωής, αλληλεγγύης και ισοτιμίας στην κοινωνία έστειλαν το βράδυ του Σαββάτου από την Κυπαρισσία απεξαρτημένα άτομα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Ε. Μεσσηνίας και το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ! Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης κατά των ναρκωτικών και του κοινωνικού αποκλεισμού, μετά από πρωτοβουλία απεξαρτημένων ατόμων που απασχολούνται στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Ιδιαίτερα συγκλονιστικά ήταν όσα είπαν τα ίδια τα απεξαρτημένα άτομα για τη σκληρή μάχη που έδωσαν για τη ζωή, με τη βοήθεια και στήριξη του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, καθώς και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για να άρουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και την εργασία.
Όπως τονίστηκε, τα απεξαρτημένα άτομα, παρά την περιπέτεια που πέρασαν ακολουθώντας για κάποιο διάστημα στη ζωή τους τον καταστροφικό δρόμο των ναρκωτικών, μετά την απεξάρτηση χωρίς υποκατάστατα και δίχως φάρμακα, ακολουθώντας το «στεγνό πρόγραμμα» του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, δε διαφέρουν σε τίποτα από όλους τους άλλους μη χρήστες. Είναι καθαροί, πήραν την απόφαση για απεξάρτηση μόνοι τους, από τη δύναμη της ψυχής τους και τα κατάφεραν! Στην εποχή της κρίσης, που διανύουμε σήμερα, χρειάζονται από την πολιτεία και την κοινωνία αλληλεγγύη και πολιτικές άρσης του αποκλεισμού και ανεμπόδιστης επανένταξης τόσο στην κοινωνία όσο και στην εργασία.
Ο Πάνος τόνισε ότι «για μένα η κρίση δεν είναι το πιο δύσκολο, για μένα το πιο δύσκολο έχει περάσει» και αναφέρθηκε στα θέματα της εργασίας των πρώην χρηστών, ζητώντας από όλους να γίνουν ο αντίλαλος όσων άκουσαν στην εκδήλωση!
Ο Μπόμπυ μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης του κόσμου, τονίζοντας πως «οι χρήστες δεν είναι πρόβλημα, αντιμετωπίζουν προβλήματα» και είπε πως η κοινωνία πρέπει να δει το πρόβλημα και να μην το κρύβει, σημειώνοντας: «Είναι ένα μυστικό που δε λέει κανένας».
Ο Μακ είπε ότι ο αγώνας κατά των ναρκωτικών είναι δύσκολος και πρέπει να δίδεται σε πολλά μέτωπα, ενώ τόνισε πως για τα άτομα που έχουν απεξαρτηθεί χρειάζονται θέσεις εργασίας, ώστε να στηρίζονται στον εαυτό τους και να παλεύουν τις δυσκολίες.
Γονέας απεξαρτημένου ατόμου αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ και τόνισε πως, όταν οι γονείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημα δεν πρέπει να το κρύβουν, αλλά να συζητούν με το παιδιά τους και ν’ απευθύνονται στο ΚΕΘΕΑ για βοήθεια.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας.
Για την κρίση, την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη μίλησε ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου Μεσσηνίας, Πάνος Μπόζος, στην εξάρτηση και το ρόλο της οικογένειας αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, Γιώργος Παπαμακάριος, στο «στεγνό πρόγραμμα», την πρόταση της θεραπευτικής κοινότητας η αναπληρώτρια υπεύθυνη θεραπευτικής κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ Ελένη Φουσιέκη, ενώ η Μαίρη Ζαχαράκη, υπεύθυνη προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ, μίλησε για την επανένταξη των απεξαρτημένων ατόμων και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

***   Σαν σήμερα ...στις 12 Μαρτίου
Πριν 94 χρόνια στη Μεσσηνία
 ΚΑΤΑ τηλεγράφημα του Υπουργείου των Στρατιωτικών, σήμερον καταφθάνει εις την πόλιν μας ο Αρχηγός της Στρατιωτικής Υγειονομικής Υπηρεσίας Γάλλος Γενικός αρχίατρος Αρνώ, συνοδευόμενος υφ’ ενός Γάλλου αντισυνταγματάρχου του Μηχανικού και του υπασπιστού του Βαλτή, προς ενέργειαν επιθεωρήσεως. Ο Αρνώ ούτω ποιείται εντεύθεν έναρξιν γενικής κατά τας πληροφορίας μας επιθεωρήσεως, σκοπών όπως αντιληφθή εκ του σύνεγγυς την υγιεινήν κατάστασιν του στρατού, υποδείξει δε εν συνεννοήσει μετά των ανωτέρων υγειονομικών αξιωματικών, τα μέτρα άτινα δέον να ληφθούν εκεί όπου παρίσταται ανάγκη. Δια τον Αρνώ και την ακολουθίαν του εκρατήθη ιδιαίτερον διαμέρισμα εις το ξενοδοχείον «Πανελλήνιον»
 -ΑΝΗΓΓΕΛΘΗ εις την ενταύθα Διοίκησιν της Χωροφυλακής εκ Σπάρτης, ότι εις το χωρίον Λινκέντρα της Λακεδαίμονος ο Παν. Γ. Κωστόπουλος επετέθη κατά της Σταυρούλας θυγ. Ιω. Λιάκουρη να την κτυπήση. Παρατυχόντες όμως οι χωροφύλακες του Κεντρικού Σταθμού Σπάρτης Απόστολος Αγγελής και Δημήτριος Τσελεμίκης συνέλαβον τούτον. Επιτεθείσα όμως η σύζυγός του Παναγιώτα δια λίθων και των χειρών της, κατόρθωσε να απελευθερώση τούτον εκ των χειρών των χωροφυλάκων.
 -ΕΙΣ το Κακουργιοδικείον σήμερον εκδικάζεται η κατηγορία της Κυριακούλας Κυβέλλου επί αναιρέσει της Σταθούλας Κυβέλλου. Αύριον δικάζεται ο Χρ. Λεάκος κατηγορούμενος επί αποπείρα αναιρέσεως.
πηγή: Αρχείο "Θάρρους" 
Γεγονότα 
1572: Ο εθνικός ποιητής της Πορτογαλίας Λουίς Βαζ Καμόενς δημοσιεύει το περίφημο επικό ποίημά του Ος Λουζιάδας, που σημαίνει Οι Λουζιτανοί, δηλαδή οι Πορτογάλοι.
1792: Η Μεγάλη Αικατερίνη τερματίζει τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας, υπογράφοντας τη Συνθήκη του Ιασίου, και ζητά από τον στόλο της να αποσυρθεί από το Αιγαίο. Ο Λάμπρος Κατσώνης, που υπηρετεί στο ρωσικό ναυτικό, καταγγέλλει τη στάση της τσαρίνας.
1911: Συλλαλητήρια για το γλωσσικό ματαιώνεται, έπειτα από αστυνομική απαγόρευση. Ο καθηγητής Γεώργιος Μιστριώτης, υπέρμαχος της καθαρεύουσας, κατηγορείται για στάση.
1921: Ο ηγέτης της Οκτωβριανής Επανάστασης, Βλαντιμίρ Λένιν, ανακοινώνει από το βήμα του 10ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ τη Νέα Οικονομική Πολιτική (ΝΕΠ), που επιτρέπει τη δραστηριοποίηση ιδιωτικών επιχειρήσεων.
1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν παρουσιάζει το δόγμα του (Δόγμα Τρούμαν) για την καταπολέμηση του κομουνισμού. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων και ένταξη της χώρας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής, καθώς και την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας.
1951: Ο Ντένις ο Τρομερός κάνει την πρώτη εμφάνισή του ως κόμικ-στριπ στις εφημερίδες.
Γεννήσεις
1685: Τζορτζ Μπέρκλεϊ, ιρλανδός φιλόσοφος και θεολόγος, εισηγητής της θεωρίας του υποκειμενικού ιδεαλισμού. (Θαν. 14/1/1753)
1880: Νικόλαος Γεωργαντάς, δισκοβόλος. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο δίσκο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αγίου Λουδοβίκου το 1904. (Θαν. 23/1/1958)
1938: Μάνος Ελευθερίου, ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος.
Θάνατοι
1914: Τζορτζ Ουέστινγκχαουζ, αμερικανός εφευρέτης και βιομήχανος, στον οποίο οφείλουμε το εναλλασσόμενο ρεύμα. (Γεν. 6/10/1846)
1945: Αν Φρανκ, εβραιοπούλα που έμεινε στην ιστορία για το ημερολόγιό της. (Γεν. 12/6/1929)
2005: Σταύρος Κουγιουμτζής, συνθέτης. (Να 'τανε το '21..., Μην μου θυμώνεις μάτια μου, Το σακάκι μου κι αν στάζει) (Γεν. 1932)  πηγή: www.sansimera.gr

*** Αύξηση εμφραγμάτων στη Μεσσηνία και ιδίως στις γυναίκες :
 * Της Μαρίας Νίκα
 Γενική αύξηση των εμφραγμάτων στη Μεσσηνία, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, και κυρίως στις γυναίκες και τους ανθρώπους άνω των 45 ετών, δείχνει η έρευνα που έγινε στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, με επικεφαλής τον καρδιολόγο - επιμελητή Μανώλη Μάκαρη.
 Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε αυτές τις μέρες ο κ. Μάκαρης στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.
 Η έρευνα αφορά στο εάν και πόσο η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την υγεία μας και συγκεκριμένα την καρδιά, και πραγματοποιήθηκε πάνω σε ιατρικά δεδομένα 22.100 ασθενών που νοσηλεύτηκαν στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.
 Μελετήθηκαν στοιχεία δύο χρονικών περιόδων. Έγινε σύγκριση περιστατικών της περιόδου 2004 - 2007 και της περιόδου 2008 - τέλος 2011.
 Στην πρώτη περίοδο (2004 - 2007) σημειώθηκαν 841 εμφράγματα (17,43 ανά 10.000 ανθρώπους), ενώ στη δεύτερη (2008 - τέλος 2011) σημειώθηκαν 1.084 (22,46 ανά 10.000 ανθρώπους).
 Η αύξηση ανάμεσα στις δύο χρονικές περιόδους αφορούσε σε όλες τις κατηγορίες ασθενών:
 -20,8% για τα άτομα κάτω των 45 ετών (64 εμφράγματα από 53)
-25,7% για τους άνδρες (807 εμφράγματα από 642)
-29,4% για τα άτομα άνω των 45 ετών (1.020 εμφράγματα από 788)
-39,2% για τις γυναίκες (64 εμφράγματα από 52).
 Οι αιτίες σχετίζονται με το ψυχικό στρες που προκαλεί η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον, λόγω της απότομης μείωσης του εισοδήματος, της ανεργίας και της αδυναμίας εκπλήρωσης υποχρεώσεων. Το βιοτικό επίπεδο υποβαθμίζεται, οι άνθρωποι δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για την υγεία τους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν σωστή ή και καθόλου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, το γεγονός ότι η παρουσίαση του κ. Μάκαρη στο αμερικανικό συνέδριο ήταν ενταγμένη στην ενότητα των «φυσικών καταστροφών», δηλαδή στο κομμάτι όπου έχει ερευνηθεί το πόσο οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και στην προκειμένη περίπτωση την καρδιά. Εκτός, λοιπόν, από τη σχέση της οικονομικής κρίσης με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, παρουσιάστηκαν μελέτες για το εάν επηρέασαν την ανθρώπινη καρδιά, για παράδειγμα, το τσουνάμι στην Ιαπωνία ή ο τυφώνας Κατρίνα στην Αμερική.
 Όπως σημείωσε χθες ο κ. Μάκαρης μιλώντας στο «Θ», από την Αμερική όπου βρισκόταν ακόμη, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, για το οποίο ο ίδιος μίλησε και στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου.-

***  Παράθυρα στον κόσμο…   :

*  Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα για τη Μεσσηνία σηματοδότησαν την εβδομάδα που πέρασε.
Το μεν πρώτο αφορούσε στα εγκαίνια, την Κυριακή το βράδυ, της βάσης της Aegean για διεθνείς πτήσεις προς εννέα προορισμούς σε πέντε χώρες, στο αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος». Το δε δεύτερο, την ομιλία της αρχαιολόγου, δρος Ξένης Αραπογιάννη, την Παρασκευή το βράδυ στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας, σχετικά με την πολύ σημαντική ανασκαφική έρευνα και την ανάδειξη της Αρχαίας Θουρίας.
Το πρώτο γεγονός ανοίγει για τη Μεσσηνία ένα μεγάλο παράθυρο στο εξωτερικό. Είναι σίγουρο πως, αν δεν υπήρχε η τουριστική επένδυση της Costa Navarino, αυτό το παράθυρο δε θα άνοιγε.
Η Αρχαία Θουρία τώρα, έρχεται να προστεθεί στην Αρχαία Μεσσήνη, καθιστώντας το νομό μας μια περιοχή με πολύ έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Με την προϋπόθεση, βέβαια, πως θα φροντίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των Κάστρων Πύλου- Μεθώνης – Κορώνης και όχι μόνο, να γίνουν γνωστά για την προσέλκυση τουριστών.
Ο δρόμος δύσκολος, αλλά αναγκαίος…
Αν δεν εργαστούμε σκληρά, με ρεαλισμό και συνεχή συντονισμένη δουλειά, πολύ φοβάμαι πως δε θα είμαστε τίποτε άλλο παρά ονειροπαρμένοι, που θα περιμένουμε το παραμύθι να γίνει από μόνο του πραγματικότητα.
Δυστυχώς, όμως, οι οάσεις καταλαμβάνονται απ’ αυτούς που με πείσμα και πίστη αναζητούν το νερό…   Ά. Αποστολάκη

***  Ο Ούγκο Τσάβες και η ελληνική πραγματικότητα :

* Στην κρίση αξιών που περνά σήμερα όλη η υφήλιος μου φάνηκε παράξενο ότι περί τα 2 εκατ. κόσμου συνόδευσαν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, στην τελευταία του κατοικία. Εκτιμώ πως ήταν μια από τις πιο πολυάριθμες εξόδιες ακολουθίες, αλλά και η πιο σπάνια ή από τις σπανιότερες, όπου ένας λαός προσέρχεται να αποχαιρετήσει τον ηγέτη του τόσο μαζικά. Ένα πρόσωπο που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στάθηκε δίπλα στο λαό του, δίνοντας έμφαση από τη δεύτερη εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου της χώρας στην υγεία, την παιδεία και τη στέγαση, με την αναδιανομή των κερδών από το πετρέλαιο και της γης. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι τα μέτρα που έλαβε υποστηρίχθηκαν από το 80% του πληθυσμού της χώρας του, ενώ η πλειονότητα των μελών της μεσαίας τάξης και η βαθύπλουτη, κοντά στις ΗΠΑ, πετρελαϊκή ελίτ, τον θεωρούσε δικτάτορα. Ήταν ένας ηγέτης που συγκέντρωσε στο πρόσωπό του την αγάπη των συμπολιτών του και την οργή –αν όχι την απέχθεια– των αντιπάλων του, εντός και εκτός της χώρας
Και οι λόγοι, προφανείς. Για όλα αυτά που έκανε, ο Τσάβες λατρεύτηκε από τους Βενεζουελάνους. Πρόσφατες φωτογραφίες, που έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω διαδικτύου, τον έδειχναν σε συγκεντρώσεις με το λαό, να τους φιλά τα χέρια, θέλοντας έτσι να ανταποδώσει την αγάπη και την ευγνωμοσύνη του στο πρόσωπό τους.
Θεωρώ ότι είναι ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηγέτες (μεγάλους με την έννοια ότι ωφέλησαν το λαό τους) που έφυγε και μοιραία, θέλοντας και μη, δεν μπόρεσα να μην κάνω σύγκριση με τα δικά μας δεδομένα.
Σε αυτό με βόηθησε και η παραίνεση του πρώην δήμαρχου Μεσσήνης Χρ. Χριστόπουλου, ο οποίος μου παραλλήλισε τις εκδηλώσεις λατρείας των Βενεζουελάνων με τα της ελληνικής πραγματικότητας. Όλοι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας θρηνούσαν την απώλεια του ηγέτη τους, μου είπε, κι αναρωτήθηκε ποια θα ήταν η αντίδραση του κόσμου στην Ελλάδα, αν έφευγε κάποιος από τους πολιτικούς ηγέτες. «Ούτε μάτι δε θα τσάκιζε», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να δείξει ότι κανείς δε θα βούρκωνε.
Νομίζω ότι έχει δίκιο. Οι πολιτικοί ηγέτες εκλέγονται για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα του λαού και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και με τους όποιους λανθασμένους χειρισμούς έγιναν στο παρελθόν, η κατάσταση στη χώρα μας έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου. Ο καθένας αισθάνεται αδικημένος από τη μείωση μισθών και συντάξεων, την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, την ακρίβεια και γενικότερα τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει.
Από την άλλη, βλέπει να συνεχίζουν να υπάρχουν οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, το ανηλεές κυνηγητό των μισθωτών και των συνταξιούχων, την εξαθλίωση, το «κυνηγητό» για την ανεύρεση τροφής στα σκουπίδια, κάτι που θυμίζει κατοχικές καταστάσεις κ.ά.
Θεωρεί δε, ότι δεν έχει πολιτικούς ηγέτες που να μπορούν να στηρίξουν τις προσδοκίες του για ένα καλύτερο αύριο. Δεν αντιδρά, επιδεικνύοντας μοναδικές αρετές υπομονής και αυτοσυγκράτησης. Όμως, αν τυχόν και κάποιος από αυτούς εγκαταλείψει το μάταιο τούτο κόσμο, ίσως και να περάσει απαρατήρητη η απώλειά του, κι αυτό είναι ό,τι χειρότερο…
 του Χάρη Χαραλαμπόπουλου      

***

*

~**** From my video-box   2010-2012,  Stamatios  N. Skoulikas  .- :

ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΝΤΕΟΘΗΚΗ ΜΑΣ  ΚΑΙ ΤΙΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΣ …..ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ … : 
 1 ~ http://www.youtube.com/stamos01 , =2350video.-
A.  snstam@gmail.com  .-   
 2 ~ http://www.youtube.com/stamatios01 , =             788   video.   
b. stamoskal@windowslive.com .-   
3 ~ http://www.youtube.com/vlasiskal   , =                  784   video.    
c. vlasiskal@gmail.com .- 
ΣΥΝΟΛΟΝ :                                            3922  αναρτήσεις   .







 ~ http://www.kairos.gr/   ,    ~  http://www.twitter.com/stamos01/ , ~ www.mamakouzina.tv
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2013 :
 ~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/02/24-2013.html , Το Κυριακάτικο αγιάζι στην ενημέρωσή μας 24 Φεβρουαρίου 2013 .-







~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/02/25-2013.html, Το αγιάζι στην ενημέρωση Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/02/26-2013.html , ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ  , Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013  .,-
 ~** http://snsarfara.blogspot.gr/2013/02/27-2013.html ,
Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/02/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013 .-
AΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2013:
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/03/01-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 01 Μαρτίου 2013 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/03/2-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σαββάτο 2 Φεβρουαρίου 2013 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html, Θέατρο από ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕΣΣΗΝΗΣ Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013.-
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/03/04-2013.html Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 04 Φεβρουαρίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/05-2013.html, Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Μαρτίου 2013 .-
~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/03/06-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 06 Μαρτίου 2013 .-
~http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/03/to-07-2013.html, To αγιάζι της ενημέρωσης Τσικνοπέμπτη 07 Φεβρουαρίου 2013 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/03/08-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρεωσης Παρασκευή 08 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/03/to-09-2013.html , To αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 09 Μαρτίου 2013.-
~  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html , Σαββατο κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης 09 καί 10 Μαρτίου 2013 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/03/11-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 11 Μαρτίου 2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/03/11-3-2013.html , ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 11-3-2013 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/03/12-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 .-
*** Στο Κονκλάβιο οι καρδινάλιοι για την εκλογή του νέου Πάπα
Πόλη του Βατικανού.......   Αναμένοντας το λευκό καπνό
Η ώρα της προσευχής στο Βατικανό

Η περίπλοκη και τελετουργική διαδικασία για την εκλογή του 266ου Πάπα άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στο Βατικανό, με τους 115 καρδιναλίους-εκλέκτορες, αφού προσευχήθηκαν, να αποσύρονται στη Καπέλα Σιστίνα σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.
Οι καρδινάλιοι κυριολεκτικά κλειδωμένοι στην προκαθορισμένη αίθουσα (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου Ιστ’, έναν Πάπα που θα κληθεί να διαχειριστεί μία κληρονομιά ανομημάτων και σκανδάλων, τα οποία κηλιδώνουν την εικόνα της Εκκλησίας.
Ωστόσο, ο νέος προκαθήμενος, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την μάλλον συντηρητητική γραμμή των δύο προκατόχων του, γραμμή που έμμεσα έχει κληρονομήσει και το εκλεκτορικό σώμα γιατί οι μισοί είχαν τοποθετηθεί από τον Βενέδικτο και οι άλλοι μισοί τον είχαν εκλέξει το 2005.
Για τους καρδινάλιους αυτά ίσως είναι έγνοιες του έξω κόσμου. Μέσα sτην αίθουσα εκλογής η διαδικασία είναι προσεκτικά χορογραφημένη, επισημαίνει χαρακτηριστικά το Associated Press.
Κάθε καρδινάλιος ψηφίζει όποιον επιθυμεί και εναποθέτει το ψηφοδέλτιο σε υδρία. Η καταμέτρηση γίνεται μία-μία ψήφο με τους τρεις ψηφολέκτες να διαβάζουν δυνατά το όνομα που αναγράφεται στο χαρτί. Τα αποτελέσματα κάθε ψηφοφορίας καταγράφονται και τηρούνται στα παπικά αρχεία.
Αν δεν εξασφαλίσει κανένας 77 ψήφους (δηλαδή τα δύο τρίτα), τα ψηφοδέλτια και όλα τα άλλα χαρτιά θα καούν για να δώσουν μαύρο καπνό. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι λευκός.
Αργότερα μέσα στην ημέρα –γύρω στις οκτώ ώρα Ελλάδος– θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ψηφοφορία, πολύ δύσκολα όμως θα έχει προκύψει αποτέλεσμα.
Σε αυτή την περίπτωση οι καρδινάλιοι θα επανέλθουν την Τετάρτη και θα συνέρχονται τρεις ημέρες στη σειρά (δηλαδή ως την Παρασκευή) ψηφίζοντας ως και τέσσερις φορές την ημέρα. Μετά προβλέπεται διάλειμμα μίας ημέρας για προσευχή και σκέψη για να ακολουθήσει άλλος ένας γύρος τριών ημερών ψηφοφορίας και μίας παύσης.
Μέχρι και 12 ημέρες ψηφοφορίας προβλέπονται συνολικά και ακόμα και τότε δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα η ψηφοφορία περιορίζεται στους δύο επικρατέστερους, οι οποίοι δεν μετέχουν σε αυτόν τον τελικό γύρο.
Από την παραίτηση του Βενέδικτου (και πριν από αυτή με δεδομένη την προχωρημένη ηλικία του) ακούστηκαν αρκετά ονόματα υποψηφίων για την κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Άντζελο Σκόλα και ο Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ είναι ίσως τα επικρατέστερα.
Η παραδοσιακή απόλυτη μυστικότητα της διαδικασίας και οι άγνωστες στη κοινή γνώμη παρασκηνιακές διαδικασίες που (εικάζεται ότι) έχουν γίνει μπορεί να ανατρέψουν τα όποια προγνωστικά ή να αλλάξουν τον χάρτη στο μέσο της διαδικασίας επαναληπτικών ψηφοφοριών.
Αργά ή γρήγορα, πάντως, από την Καπέλα Σιστίνα θα βγει ο πολυπόθητος λευκός καπνός.
Μέσα στην αίθουσα θα έχει ήδη αναδειχτεί ο νέος Πάπας, θα έχει αποδεχτεί την εκλογή και θα έχει ανακοινώσει στους εκλέκτορες το όνομά του. Σε εκείνο το σημείο θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου.
Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τα άμφια του Πάπα θα βγει στο μπαλκόνι. Ο πρωτοδιάκονος Ζαν-Λουί Τοράν θα ανακοινώσει στο πλήθος «Habemus Papam!» και ο νέος πάπας θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του…

  • Οι καρδινάλιοι ψάχνουν Πάπα, το Βατικανό σε κατάσταση «αποκλεισμού» 
  • Αγία Έδρα
    Αλλαγή ρυθμών στο Βατικανό: Το μικρό κράτος ψάχνει τον καινούριο του ηγέτη και βρίσκεται σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», με πλήθη δημοσιογράφων και πιστών από όλο τον κόσμο, μέλη της ελβετικής φρουράς και της ιταλικής αστυνομίας σε πλήρη επαγρύπνηση και χώρους αποκλεισμένους για όσο χρειαστεί στους επισκεπτές.
  • Ιστορικά στοιχεία και αξιοπερίεργα για το Κονκλάβιο 
  • Αγία Έδρα, Βατικανό
    Το Κονκλάβιο για την εκλογή του Πάπα είναι ένας παμπάλαιος θεσμός της Καθολικής Εκκλησίας που ανάγεται στον 13ο αιώνα. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τη λατινική φράση cum clave, που παραπέμπει στην κλεισμένη με κλειδί αίθουσα όπου συνεδρίαζαν παλαιότερα οι καρδινάλιοι.
    Η απόφαση για το κλείδωμα των καρδινάλιων σε μια αίθουσα είχε ληφθεί για να επιταχυνθεί η εκλογή του νέου Πάπα αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, η διαδικασία διαρκούσε για πολλά χρόνια.
    Ταυτόχρονα, έπρεπε να προφυλαχθούν οι εκλέκτορες από τις εξωτερικές «πιέσεις», ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
    Το πρώτο Κονκλάβιο όπου οι καρδινάλιοι αναγκάστηκαν να εκλέξουν τον πάπα υπό δύσκολες συνθήκες αφορούσε την εκλογή του Σελεστίνου Δ΄, το 1241.
    Όμως το διασημότερο όλων, λόγω της διάρκειάς του, ήταν εκείνο που ξεκίνησε στα τέλη του 1268 στο Βιτέρμπο, στην κεντρική Ιταλία, μετά το θάνατο του Κλήμη Δ΄, στην ίδια πόλη.
    Η εκλογή καθυστερούσε επειδή οι καρδινάλιοι ήταν διχασμένοι, τόσο που οι κάτοικοι της πόλης, το φθινόπωρο του 1269, τους φυλάκισαν στο επισκοπικό μέγαρο.
    Τον Ιούνιο του επόμενου έτους μάλιστα, καθώς ακόμη δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία, οι κάτοικοι αφαίρεσαν τη στέγη του μεγάρου ώστε να εκθέσουν τους καρδινάλιους στις καταιγίδες, σύμφωνα με το βιβλίο Lux in arcana που αφορά τα μυστικά αρχεία του Βατικανού.
    Χρειάστηκαν να περάσουν δύο χρόνια και εννέα μήνες από το θάνατο του Κλήμη Δ' μέχρι μια 10μελής επιτροπή καρδιναλίων να εκλέξει τελικά στο αξίωμα, τον Σεπτέμβριο του 1271, τον Γρηγόριο Ι'.
    Ο Γρηγόριος Ι΄ ήταν εκείνος που καθιέρωσε την αρχή να κλειδώνονται οι καρδινάλιοι για το διάστημα που συνεδριάζουν και επέβαλε να τους δίνεται μόνο ξερό ψωμί και νερό αν περνούσαν πέντε ημέρες διαβουλεύσεων χωρίς αποτέλεσμα. Ο διάδοχός του, Ιωάννης ΚΑ΄, κατάργησε αυτόν τον κανόνα.
    Πολλούς αιώνες μετά τα ξεροκόμματα, τα ήθη χαλάρωσαν και οι καρδινάλιοι απέκτησαν μερικές «ελευθερίες» ή ακόμη και πολυτέλειες: επιτρεπόταν πλέον να πίνουν και κονιάκ όσοι αισθάνονταν εξουθενωμένοι ή αγχωμένοι από τις πολύωρες συνεδριάσεις του Κονκλαβίου.
    Η ανάγκη αυτή αναγνωρίστηκε επίσημα το 1878, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την εκλογή του Λέοντα ΙΓ'.
    Έχοντας επίγνωση της άσχημης οικονομικής κατάστασης του Βατικανού, ο τότε καρδινάλιος αρχιθαλαμηπόλος ενέκρινε την αγορά ενός μπουκαλιού κονιάκ για όλους τους εκλέκτορες. Διευκρίνισε όμως ότι όποιος ήθελε να πιει ένα ποτηράκι θα έπρεπε να διαθέτει συνταγή γιατρού...
    Σήμερα οι καρδινάλιοι έχουν στη διάθεσή τους όλες τις ανέσεις, αφού διαμένουν στις σουίτες του ανακαινισμένου Οίκου της Αγίας Μάρθας.
    Την ανακαίνιση διέταξε ο Ιωάννης Παύλος Β', ενδεχομένως επειδή έμεινε και ο ίδιος στα στενάχωρα κελιά του Βατικανού κατά τα δύο Κονκλάβια στα οποία συμμετείχε, το 1978.
    Ένα ανέκδοτο του Βατικανού λέει ότι ο Φράνκο Πιζάνο, ο μελλοντικός Πάπας Ιωάννης ΚΓ', καταπολέμησε το άγχος του την παραμονή της εκλογής του, το 1958, πίνοντας το κονιάκ που του προσέφερε ο αρχιεπίσκοπος του Τορίνου Μαουρίλιο Φοσάτι.
    Μολονότι οι καρδινάλιοι ορκίζονται να τηρήσουν μυστικότητα για τα τεκταινόμενα στο Κονκλάβιο, χάρη σε κάποιους... αδιάκριτους έγινε γνωστό ότι μετά την εκλογή του Ιωάννη ΚΓ' και του Ιωάννη Παύλου Α', το 1978, άνοιξαν σαμπάνιες.
    Μια ιδιαιτερότητα του Κονκλάβιου είναι ότι οι καρδινάλιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκλέξουν κάποιον από τους παρόντες στη συνεδρίαση.
    Θεωρητικά, επιτρέπεται να εκλέξουν κάποιον απόντα συνάδελφό του, ακόμη και έναν κληρικό που δεν είναι επίσκοπος, αρκεί προηγουμένως να τον χειροτονήσουν.
    Το Κονκλάβιο σε αριθμούςΤο Κονκλάβιο έχει 207 μέλη. Ωστόσο, μόνο 115 θα συμμετάσχουν στην εκλογή του επόμενου Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
    Μόνο οι καρδινάλιοι που ήταν κάτω των 80 ετών όταν άρχισε η περίοδος της «κενής έδρας», στις 28 Φεβρουαρίου —μετά δηλαδή την επίσημη παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ'— έχουν δικαίωμα ψήφου.
    Αυτό σημαίνει ότι από τους 207, μπορούν να ψηφίσουν οι 117, ωστόσο δύο δεν θα δώσουν το παρόν στο Κονκλάβιο: ο καρδινάλιος Ριγιάντιο Νταρμαατμάτζα απ την Ινδονησία για λόγους υγείας και ο Βρετανός Κιθ Ο' Μπράιαν ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά».
    Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» θα συγκεντρωθούν στο Βατικανό, στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, για να επιλέξουν τον νέο Πάπα. Από αυτούς, οι 48 έγιναν καρδινάλιοι επί Ιωάννη Παύλου Β' και οι 67 επί Βενέδικτου ΙΣΤ'.
    Από τους 115 εκλέκτορες, οι περισσότεροι είναι Ευρωπαίοι: 60, εκ των οποίων οι 28 είναι Ιταλοί. Ακολουθεί η Λατινική Αμερική με 19 εκπροσώπους και η Βόρεια Αμερική με 14. Έντεκα είναι Αφρικανοί, δέκα Ασιάτες και ένας μόνο, ο αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ Τζορτζ Πελ, είναι Αυστραλός.
    Ο νεότερος όλων είναι ο ινδός καρδινάλιος Μπαζέλιος Τοτουνκάλ, 53 ετών, ενώ ο γηραιότερος είναι ο Γερμανός Βάλτερ Κάσπερ, ο οποίος έκλεισε τα 80 στις 5 Μαρτίου.
    Ο γηραιότερος καρδινάλιος —που δεν έχει δικαίωμα ψήφου— είναι ο Ιταλός Ερσίλιο Τονίνι, ο οποίος έχει γεννηθεί τον Ιούλιο του 1914.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό
  • H «haute couture» των καρδιναλίων στους δρόμους του Βατικανού 
  • Αγία Έδρα, Βατικανό
    Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την εκλογή νέου Πάπα. Την Τρίτη οι καρδινάλιοι θα κλειστούν στην αίθουσα της ψηφοφορίας, στην περίφημη Καπέλα Σιξτίνα, για να πραγματοποιήσουν μια αρχική ψηφοφορία.
    Το Κονκλάβιο για την εκλογή του Πάπα είναι ένας παμπάλαιος θεσμός της Καθολικής Εκκλησίας. Έχει 207 μέλη. Ωστόσο, μόνο 115 θα συμμετάσχουν στην εκλογή του επόμενου Πάπα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.Μόνο οι καρδινάλιοι που ήταν κάτω των 80 ετών όταν άρχισε η περίοδος της «κενής έδρας», στις 28 Φεβρουαρίου -μετά δηλαδή την επίσημη παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ'- έχουν δικαίωμα ψήφου.
    Αυτό σημαίνει ότι από τους 207, μπορούν να ψηφίσουν οι 117, ωστόσο δύο δεν θα δώσουν το παρόν στο Κονκλάβιο: ο καρδινάλιος Ριγιάντιο Νταρμαατμάτζα απ την Ινδονησία για λόγους υγείας και ο Βρετανός Κιθ Ο' Μπράιαν ο οποίος έχει κατηγορηθεί για «ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά».
    Οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας» από όλο τον κόσμο παρελαύνουν εδώ και μέρες στο Βατικανό χαρίζοντας ενδιαφέροντα στιγμιότυπα. Ιδού μια γεύση:
  • Τι «τουιτάρουν» οι καρδινάλιοι πριν από το Κονκλάβιο 
  • Αγία Έδρα, Βατικανό
    Οι καρδινάλιοι που ετοιμάζονται να μπουν στο Κονκλάβιο έστειλαν τα τελευταία τους tweets πριν μπουν στο Βατικανό, όπου θα αποκοπούν απ' το κόσμο μέχρι την εκλογή του επόμενου Πάπα.
    O Νοτιοαφρικανός καρδινάλιος Γουίλφριντ Νάπιερ έγραψε στα χιλιάδες άτομα που τον ακολουθούν: «Τελευταίο tweet πριν από το Κονκλάβιο: Ο Κύριός μας ακούει και απαντάει με αγάπη και οίκτο στις προσευχές μας και σε όλες τις θυσίες που του προσφέρουμε. Ο Θεός να μας ευλογεί».
    Οι καρδινάλιοι θα είναι εντελώς απομονωμένοι στους τοίχους του Βατικανού, καθ'όλη τη διάρκεια του Κονκλάβιου, το οποίο μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες.
    Συστήματα απομόνωσης ήχου έχουν τοποθετηθεί μέσα στην Καπέλα Σιστίνα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επικοινωνία. Το Βατικανό προειδοποίησε ότι όποιος καρδινάλιος προσπαθήσει να επικοινωνήσει μέσω tweeter θα αποβάλλεται απ' τη διαδικασία.
    Πριν από την εγκατάσταση στο Βατικανό, όπου οι 115 εκλεγμένοι καρδινάλιοι τρώνε και κοιμούνται απομονωμένοι κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, ο αμερικανός καρδινάλιος Ρότζερ Μαχόνι έγραψε: «Τελευταίο tweet πριν από την εγκατάστασή μας στην κατοικία της Αγίας Μάρθας, μετά την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Πάπα. Πρώτη επανένωση του Κονκλαβίου στο τέλος του μεσημεριού. Προσευχηθείτε για εμάς».
    Ο Πιέρ Ντιριέ, εκπρόσωπος του γάλλου καρδινάλιου Φιλίπ Μπαρμπαρέν, έγραψε στο Twitter για να ανακοινώσει την είσοδο των τριών γάλλων καρδιναλίων στο Βατικανό. Και τώρα «η απόλυτη σιωπή» έγραψε.
    Η αδελφή Μέρι Αν Γουόλς, εκπρόσωπος της αμερικανικής Διάσκεψης των καθολικών επισκόπων, δήλωσε: στην ηλεκτρονική εποχή, φοβάμαι πως ορισμένοι καρδινάλιοι είναι σε μειονεκτική θέση, καθώς δεν έχουν ούτε iPad, ούτε Twitter.
    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό  .  Newsroom ΔΟΛ
***Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιστίνα για τον νέο Πάπα

Πόλη του Βατικανού, Βατικανό

Ατελέσφορη ήταν η πρώτη ψηφοφορία των 115 «πριγκίπων» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την εκλογή του νέου Πάπα. Μαύρος καπνός αναδύθηκε από την καπνοδόχο στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα, όπου παραμένουν οι καρδινάλιοι απομονωμένοι από των έξω κόσμο αφότου ακούστηκε το ιστορικό «Extra Omnes».
Από την Τετάρτη οι καρδινάλιοι θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα, δύο το πρωί αρχίζοντας στις 10:30 (ώρα Ελλάδος) και δύο το απόγευμα αρχίζοντας στις 17:40 (ώρα Ελλάδος). Ο καπνός είναι προκαθορισμένο να βγαίνει στις 13:00 και 20:00 (ώρα Ελλάδος).
Ωστόσο, εάν ο ποντίφικας εκλεγεί νωρίτερα (στην πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που διεξάγονται κάθε φορά), ο καπνός δεν θα «περιμένει» τα δύο σταθερά «ραντεβού», και θα βγει άμεσα για να ηχήσουν στη συνέχεια χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Ρώμης.
Εάν δεν έχει εκλεγεί ο νέος ποντίφικας έως την Παρασκευή οι καρδινάλιοι θα έχουν το Σάββατο μία ημέρας προσευχής και στοχασμού πριν επαναλάβουν την ψηφοφορία. Αναλυτές αναμένουν, πάντως, μία σχετικά σύντομη διαδικασία εκλογής με την ανάδειξη του νέου ποντίφικα πιθανώς την Τετάρτη ή την Πέμπτη.
Χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν από το πρωί της Τρίτης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου αναμένοντας το όνομα του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ωστόσο, ο καπνός που βγήκε στις 20:40 (ώρα Ελλάδος) από την Καπέλα Σιστίνα ήταν μαύρος και η αναμονή παρατείνεται.
Η εκλογή του νέου ποντίφικα από την πρώη ψηφοφορία θεωρείτο απίθανη, όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Βατικανού πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι. Μετά την πρώτη ψηφοφορία οι καρδινάλιοι αποσύρθηκαν για να δειπνήσουν.
Ένταση επικράτησε προς στιγμήν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου κατά την έναρξη του Κονκλαβίου όταν δύο ακτιβίστριες της οργάνωσης Femen έκαναν άλλη μία γυμνόστηθη διαμαρτυρία. «Όχι άλλος Πάπας» και «Όχι πια παιδεραστία» είχαν γράψει στο σώμα τους.
Αναμένοντας τον νέο ποντίφικα
Η περίπλοκη και τελετουργική διαδικασία για την εκλογή του 266ου Πάπα άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στο Βατικανό, με τους 115 καρδιναλίους-εκλέκτορες, αφού προσευχήθηκαν, να αποσύρονται στη Καπέλα Σιστίνα σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.
Οι καρδινάλιοι κυριολεκτικά κλειδωμένοι στην προκαθορισμένη αίθουσα (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου ΙΣτ', έναν Πάπα που θα κληθεί να διαχειριστεί μία κληρονομιά ανομημάτων και σκανδάλων, τα οποία κηλιδώνουν την εικόνα της Εκκλησίας.
Ο 72χρονος αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Άντζελο Σκόλα και ο 64χρονος Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ είναι τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο για τη διαδοχή του Βενέδικτου. Ουδείς εκ των δύο συγκεντρώνει, όμως, εξαρχής την απαραίτητη πλειοψηφία των 77 ψήφων και κατ' επέκταση δεν αποκλείονται εκπλήξεις.
Πάντως, ο νέος προκαθήμενος δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από τη συντηρητητική γραμμή των δύο προκατόχων του, γραμμή που έμμεσα έχει κληρονομήσει και το εκλεκτορικό σώμα γιατί οι μισοί είχαν τοποθετηθεί από τον Βενέδικτο και οι άλλοι μισοί τον είχαν εκλέξει το 2005.
Κάθε καρδινάλιος ψηφίζει όποιον επιθυμεί και εναποθέτει το ψηφοδέλτιο σε υδρία. Η καταμέτρηση γίνεται μία-μία ψήφο με τους τρεις ψηφολέκτες να διαβάζουν δυνατά το όνομα που αναγράφεται στο χαρτί. Τα αποτελέσματα κάθε ψηφοφορίας καταγράφονται και τηρούνται στα παπικά αρχεία.
Αν δεν εξασφαλίσει κανένας 77 ψήφους (δηλαδή τα δύο τρίτα), τα ψηφοδέλτια και όλα τα άλλα χαρτιά καίγονται για να δώσουν μαύρο καπνό.
Όταν βγει όμως λευκός καπνός μέσα στην αίθουσα θα έχει ήδη αναδειχτεί ο νέος Πάπας, θα έχει αποδεχτεί την εκλογή και θα έχει ανακοινώσει στους εκλέκτορες το όνομά του. Σε εκείνο το σημείο θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου.
Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τα άμφια του Πάπα θα βγει στο μπαλκόνι. Ο αρχιδιάκονος Ζαν-Λουί Τοράν θα ανακοινώσει στο πλήθος «Habemus Papam!» και ο νέος Πάπας θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του…
*** Ρώμη, Ιταλία
Ο 72χρονος αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου Άντζελο Σκόλα «εκλέγεται» προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το «Κονκλάβιο» των διεθνών πρακτορείων στοιχημάτων, που του «δίνουν» πρακτικά ομόφωνα τον παπικό θρόνο με απόδοση που κυμαίνεται από 3 έως 3,75.
Στη δεύτερη θέση ο καρδινάλιος της Γκάνα Πίτερ Τέρκσον με απόδοση μεταξύ 4 και 5,50. Ακολουθούν ο Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ και ο Ιταλός καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε, ο οποίος και κρατά τα ηνία του Βατικανού μέχρι το «Habemus Papam», ενώ «πέφτει» σε απόδοση ένα από τα αρχικά φαβορί, ο καρδινάλιος Φράνσις Αρίζε της Νιγηρίας. Στοιχήματα και για την εθνικότητα με την απόδοση για έναν ποντίφικα Ιταλό στο 1,80 και έναν προκαθήμενο με καταγωγή από την Αφρική ή Νότιο Αμερική στο 4 προς 1. 
Ως προς το όνομα που θα επιλέξει ο επόμενος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στα πρακτορεία στοιχημάτων είναι επικρατέστερα τα ονόματα «Λέων» και «Πέτρος», σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη του ιταλικού περιοδικού Il Panorama.- 

Δεν υπάρχουν σχόλια: