Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

 Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου  2015  :
°.˛*.˛.°★。˛°.★** *★* *˛.ΚΑΛΕΣ**
˛ _██_*。*./ \ .˛* .˛.*.★* *★ **ΓΙΟΡΤΕΣ**
˛. (´• ̮•)*˛°*/.♫.♫\*˛.* ˛_Π_____. * ˛*
.°( . • . ) ˛°./• '♫ ' •\.˛*./______/~\*.
*(......


23 Δεκεμβρίου
Των εν Κρήτη αγίων Δέκα Μαρτύρων Αγαθόποδος, Βασιλίδου, Γελασίου, Ευαρέστου, Ευνικιανού, Ευπόρου, Ζωτικού, Θεοδούλου, Ποντίου (Πομπηίου) και Σατορνίνου (†γ΄ αι.). Σχίνωνος και Χρυσογόνου «επάρχου πόλεως Θεσσαλονίκης». Νεομάρτυρος Νικολάου του Καρπενησιώτου. Οσίων Παύλου αρχιεπισκόπου Νεοκαισαρείας, Ναούμ (1) φωτιστού και ιεροκήρυκος Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Νήφωνος επισκόπου Κωνσταντιανής. Μνήμη των εγκαινίων της αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ήτοι τον πολυυμνήτου ναου της του Θεού Σοφίας (562).
(1)Ο άγιος Ναούμ έζησε τον ένατο αιώνα και συνεργάστηκε με τους Κύριλλο και Μεθόδιο στους αγώνες για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στην Βουλγαρία. Στο μεγάλο αυτό έργο συνάντησαν πολλές δυσκολίες. Ο Ναούμ πήγε στη Ρώμη, όπου συνάντησε τον τότε πάπα, μετέβη και στην Γερμανία όπου και πολέμησε τις αιρέσεις. Επανήλθε στη Βουλγαρία, όπου οργάνωσε μαζί με άλλους συναγωνιστές του σώμα εσωτερικής ιεραποστολής. Εργάστηκε θερμότατα υπέρ της στερέωσης του Χριστιανισμού στις βαλκανικές περιοχές. Ο θάνατος τον βρήκε υπηρετώντας την διάδοση της ορθοδοξίας.

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν
με χαρά οι Χριστιανοί
και με πίστη ανυμνούμε,
το Θεό δοξολογούμε
μ’ ένα στόμα, μια φωνή, ...
ναι, με μια φωνή...

--------------------
Η ψυχή μας φτερουγίζει
πέρα στ’ άγια τα βουνά,
όπου ψάλλουν οι αγγέλοι
απ’ τα ουράνια θεία μέλη,
στο Σωτήρα "Ωσαννά"
ψάλλουν "Ωσαννά"
---------------------
Στης Βηθλεέμ ελάτε όλοι
τα βουνά τα ιερά
και μ’ ευλάβεια μεγάλη
'κει που Άγιο Φως προβάλλει
προσκυνήστε με χαρά
ναι, με μια χαρά
Σήμερα 23/12/2015 εορτάζουν:
Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη, Άγιος Ναούμ ο Θεοφόρος και θαυματουργός
~ Άγιοι Δέκα Μάρτυρες που μαρτύρησαν στην Κρήτη
Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ο διορατικός και θαυματουργόςΈνα πράγμα πού μπορεῖ νά βοηθήσει τόν καταθλιπτικό εἶναι καί ἡ ἐργασία, τό ἐνδιαφέρον γιά τή ζωή. Ὁ κῆπος, τά φυτά, τά λουλούδια, τά δέντρα, ἡ ἐξοχή, ὁ περίπατος στήν ὕπαιθρο, ἡ πορεία, ὅλ’ αὐτά βγάζουν τόν ἄνθρωπο ἀπ’ τήν ἀδράνεια καί τοῦ δημιουργοῦν ἄλλα ἐνδιαφέροντα. Ἐπιδροῦν σάν φάρμακα. Ἡ ἀσχολία μέ τήν τέχνη, τή μουσική κ.λπ. κάνει πολύ καλό. Σ’ ἐκεῖνο, ὅμως, πού δίδω τή μεγαλύτερη σημασία εἶναι τό ἐνδιαφέρον γιά τήν Ἐκκλησία, γιά τή μελέτη τῆς Ἁγίας Γραφῆς, γιά τίς ἀκολουθίες. Μελετώντας τά λόγια τοῦ Θεοῦ, θεραπεύεται κανείς χωρίς νά τό καταλάβει.


Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός

Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λ....
 
Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριή....
 
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους

Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο α....
 
Αγία Ευτροπία

Αγία Ευτροπία
 
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια

Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια
 

Ανάμνηση της καταθέσεως της τίμιας κεφαλ....
 
Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του

Όσιος Αβράμιος και Μαρία η ανεψιά του
 
Αγία Αναστασία η  Ρωμαία, η Οσιομάρτυς

Αγία Αναστασία η Ρωμαία, η Οσιομάρτυς
 
Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσιομάρτυρας

Άγιος Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης ο νέος Οσι....
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ανδρέα του Σμολένσκ

Ανακομιδή Ιερών
*** Βιογραφία
Ο όσιος Γέρων Πορφύριος, κατά κόσμον Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 μ.Χ., στην Εύβοια, στο χωριό Άγιος Ιωάννης της επαρχίας Καρυστίας. Οι γονείς του, Λεωνίδας Μπαϊρακτάρης και Ελένη, το γένος Αντωνίου Λάμπρου, ήταν ευσεβείς και φιλόθεοι άνθρωποι. Ο πατέρας του, μάλιστα, ήταν ψάλτης στο χωριό και είχε γνωρίσει προσωπικά τον Άγιο Νεκτάριο. Η οικογένειά του ήταν πολυμελής και οι γονείς, φτωχοί γεωργοί, δυσκολεύονταν να τη συντηρήσουν. Γι’ αυτό ο πατέρας υποχρεώθηκε να φύγει στην Αμερική, όπου δούλεψε στην κατασκευή της διώρυγας του Παναμά.
Ο μικρός Ευάγγελος ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας. Φύλαγε πρόβατα στο βουνό και είχε παρακολουθήσει μόνο την πρώτη τάξη του δημοτικού, όταν αναγκάστηκε και αυτός λόγω της μεγάλης φτώχειας να πάει στη Χαλκίδα για να δουλέψει. Ήταν μόλις επτά χρονών. Εργάστηκε δύο τρία χρόνια σ ἕνα κατάστημα. Μετά πήγε στον Πειραιά, όπου δούλεψε δύο χρόνια στο παντοπωλείο ενός συγγενούς.
Στα δώδεκά του χρόνια έφυγε κρυφά για το Άγιον Όρος, με τον πόθο να μιμηθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη, τον οποίο είχε ιδιαίτερα αγαπήσει, όταν παλαιότερα είχε διαβάσει το βίο του. Η χάρις του Θεού τον οδήγησε στην καλύβη του Αγίου Γεωργίου Καυσοκαλυβίων και στην υποταγή δύο Γερόντων, του Παντελεήμονος, ο οποίος ήταν και πνευματικός, και του Ιωαννικίου, αδελφών κατά σάρκα. Αφοσιώθηκε στους δύο Γέροντες, που κατά κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα αυστηροί, με μεγάλη αγάπη και με πνεύμα απόλυτης υπακοής.
Έγινε μοναχός σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και πήρε το όνομα Νικήτας. Μετά από δύο χρόνια έγινε μεγαλόσχημος. Λίγο αργότερα ο Θεός του δώρισε το διορατικό χάρισμα.
Στα δεκαεννέα του χρόνια ο Γέροντας αρρώστησε πολύ σοβαρά, γεγονός που τον ανάγκασε να εγκαταλείψει οριστικά το Άγιον Όρος. Επέστρεψε τότε στην Εύβοια, όπου εγκαταβίωσε στη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών. Ένα χρόνο αργότερα, το έτος 1926 μ.Χ., σε ηλικία είκοσι ετών, χειροτονήθηκε ιερέας στον Άγιο Χαράλαμπο Κύμης από τον Πορφύριο Γ’ , Αρχιεπίσκοπο Σινά, ο οποίος του έδωσε το όνομα Πορφύριος. Στα είκοσι δύο του έγινε πνευματικός-εξομολόγος και λίγο αργότερα αρχιμανδρίτης. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως εφημέριος στους Τσακαίους, χωριό της Εύβοιας.
Στην Εύβοια, στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους, έζησε δώδεκα χρόνια, διακονώντας τους ανθρώπους ως πνευματικός και εξολόγος, και τρία χρόνια στην Άνω Βάθεια, στην εγκαταλελειμμένη Μονή του Αγίου Νικολάου.
Το 1940 μ.Χ., παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γέροντας Πορφύριος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου και πνευματικού στην Πολυκλινική Αθηνών. Όπως ο ίδιος έλεγε, έζησε εκεί τριάντα τρία χρόνια σαν μία μέρα, ασκώντας ακαταπόνητα το πνευματικό έργο και ανακουφίζοντας τον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων.
Από το 1955 μ.Χ. είχε εγκατασταθεί στα Καλλίσια, όπου είχε μισθώσει από την Ιερά Μονή Πεντέλης το εκεί ευρισκόμενο μονύδριο του Αγίου Νικολάου με την αγροτική περιοχή που το περιέβαλλε, την οποία καλλιεργούσε με μεγάλη επιμέλεια. Εδώ, παράλληλα εξασκούσε το πλούσιο πνευματικό του έργο.
Το καλοκαίρι του 1979 μ.Χ., εγκαταστάθηκε στο Μήλεσι με το όνειρο να χτίσει μοναστήρι. Εκεί ζούσε στην αρχή σε ένα τροχόσπιτο κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και μετά σε ένα απέριττο κελλάκι από τσιμεντόλιθους, όπου και υπέμενε αγόγγυστα τις πολλές δοκιμασίες της υγείας του. Το 1984 μ.Χ. μεταφέρθηκε σε κτίσμα του υπό ανέγερση μοναστηριού, για την ολοκλήρωση του οποίου ο Γέροντας, παρόλο που ήταν πολύ άρρωστος και τυφλός, εργαζόταν ακατάπαυστα και ακαταπόνητα. Με τη θεμελίωση του Καθολικού της Μονής Μεταμορφώσεως, στις 26 Φεβρουαρίου 1990 μ.Χ., αξιώθηκε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια της επίγειας ζωής του άρχισε να προετοιμάζεται για την κοίμησή του. Επιθυμούσε να αποσυρθεί στο Άγιον Όρος, στα αγαπημένα του Καυσοκαλύβια, όπου μυστικά και αθόρυβα, όπως έζησε, θα έδιδε την ψυχή του στο Νυμφίο της. Πολλές φορές τον άκουσαν να λέει: «Επιδιώκω και τώρα που εγήρασα να πάω και να πεθάνω εκεί πάνω».
Πράγματι, τον Ιούνιο του 1991 μ.Χ., προαισθανόμενος το τέλος του, και μη θέλοντας να κηδευθεί με τιμές, αναχώρησε για το καλύβι του Αγίου Γεωργίου στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου είχε καρεί μοναχός πριν από περίπου 70 χρόνια και στις 4:31΄ το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου 1991 μ.Χ. παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, που τόσο αγάπησε στη ζωή του.
Τα τελευταία λόγια που ακούστηκαν από το στόμα του ήταν από την αρχιερατική προσευχή του Κυρίου, αυτά που τόσο αγαπούσε και πολύ συχνά επαναλάμβανε: «ἵνα ὦσιν ἓν».
Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2013 μ.Χ., υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του
Τα κύρια χαρακτηριστικά του Γέροντος Πορφυρίου σε όλη τη ζωή του ήταν η άκρα ταπείνωσή του, η τέλεια αγάπη του στον Χριστό και τον συνάνθρωπο, η αίσθηση του ότι ανήκει στην Εκκλησία, με μία απόλυτη υπακοή σ΄ αυτήν εν Χριστώ και με μία απόλυτη ενότητα με όλους και η βίωση της αθανασίας και της ελευθερίας από τον φόβο και την κόλαση από αυτή εδώ τη ζωή. Σ΄ αυτά πρέπει να προστεθούν η αγόγγυστη υπομονή του στους αφόρητους πόνους, η σοφή διάκρισή του, η ασύλληπτη διόρασή του, η απέραντη φιλομάθειά του, η εκπληκτική ευρύτητα των γνώσεων του που ήταν καρπός της Χάρης και δώρο Θεού και όχι αποτέλεσμα σπουδής, η ανεξάντλητη φιλοπονία και εργατικότητα του, η αδιάλειπτη ταπεινή και για τον λόγο αυτόν αποτελεσματική προσευχή του, το ακραιφνώς ορθόδοξο, αλλά όχι φανατικό φρόνημά του, οι επιτυχείς συμβουλές του, η πολυμέρεια των διδαχών του, η βαθύτατη ευλάβειά του, το ιεροπρεπέστατο των ακολουθιών που τελούσε, και η μεγάλη φροντίδα του να κρατηθεί μυστική η εκτεταμένη προσφορά του.
Τα ουσιώδη
Προσπαθώντας να εμβαθύνουμε στα ουσιώδη στοιχεία που συγκροτούσαν την προσωπικότητα του Γέροντος Πορφυρίου καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτά ήταν: πρώτον, η ένταξή του στην Εκκλησία κατά έναν ουσιαστικό και όχι τυπικό τρόπο, δεύτερον, η απέραντη αγάπη του στον Χριστό και δι΄ Αυτού στον συνάνθρωπο, που συνοδευόταν από αγία ταπείνωση, τρίτον, η βίωση της εν Χριστώ μυστικής χαράς και τέταρτον η βίωση της εν Χριστώ αθανασίας.
α) Η ένταξη στην Εκκλησία
Ο Γέρων Πορφύριος έλεγε μαζί με όλους τους Αγίους ότι ο Χριστός πρέπει να είναι μέσα στην Εκκλησία. Αυτό σημαίνει ενωμένος με τον Χριστό και με όλους τους ανθρώπους του Χριστού και προπαντός με τον αρχιερέα Του, που επέχει τόπο και τύπο Χριστού. Αλλά αυτό, το να είναι κανείς μέσα στην Εκκλησία δεν είναι κάτι τυπικό. Αυτό άλλωστε πρέπει να σημαίνει η διαθήκη του, στην όποια μας εύχεται να μπούμε στην επίγεια άκτιστη Εκκλησία του Θεού, παρ΄ όλον που επιφανειακά σκεπτόμενοι θα του απαντούσαμε ότι είμαστε ήδη στην Εκκλησία, αφού είμαστε βαπτισμένοι.
Πράγματι είμεθα μέσα στην Εκκλησία, αλλά τόσο μόνο όσο είναι μέσα στην Ελλάδα ο ξένος ταξιδιώτης που πέρασε τα σύνορα της κατά ένα-δύο βήματα. Αυτός, αν και είναι στην Ελλάδα τυπικά και ουσιαστικά και μπορεί να ταξιδέψει παντού σ΄ αυτήν και να τη γνωρίσει όλη, όμως είναι σαν να μην είναι, αφού μόνο δυο βήματα πέρασε στο έδαφός της και τίποτε δεν ξέρει ακόμη από Ελλάδα. Έτσι και ο Χριστιανός που μια φορά πέρασε την πόρτα της Εκκλησίας και μπήκε μέσα σ΄ αυτήν, είναι ουσιαστικά σαν να μην μπήκε, άμα δεν προχωράει διαρκώς βαθύτατα σ΄ αυτήν μέχρι να φθάσει στον θρόνο του Θεού.
Ο Γέροντας είχε δει στην πράξη ότι η Χάρη του Θεού ενεργεί μέσα στην Εκκλησία, ότι οι πιστοί πρέπει να είναι μεταξύ τους ενωμένοι σαν ένα σώμα, το σώμα του Χριστού, ότι κανείς δεν μπορεί να σωθεί όταν ζητά μόνο την ατομική του σωτηρία, ότι η ενότητα ως αίτημα, πόθος και βίωμα του πιστού είναι βασικό στοιχείο της Εκκλησίας και προϋπόθεση της σωτηρίας και ότι η αγάπη, που ωθεί την ψυχή στην ενότητα, είναι απαραίτητη, για να μπει κανείς στην κοινότητα που συνιστά την επίγεια άκτιστη Εκκλησία και να σωθεί εκεί.
β) Η αγάπη
Η κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία συμμέτοχων στην ύπαρξη και στη χαρά, για τη μετάδοση της ζωής, είναι η αγάπη. Αυτός που σκέπτεται ότι ο νέος άνθρωπος θα του στερήσει κάτι από την άνεσή του και τη χαρά του δεν σκέπτεται όπως ο Θεός, ο οποίος δημιούργησε το ανθρώπινο Γένος, παρ΄ όλον ότι αυτό Τον παρεπίκρανε (ανθρωποπαθώς μιλώντας). Η μόνη διάθεση, λοιπόν, που αρμόζει σε ανθρώπους πλασμένους εικόνα και καθ΄ ομοίωσιν Θεού, είναι η αγάπη, δηλαδή το άνοιγμα της καρδιάς στο άλλο πρόσωπο, στο Σύ του Θεού και στο σύ του συνανθρώπου.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους όποιους προσπαθεί η Εκκλησία να πείσει τους ανθρώπους να βαδίσουν στον σωστό δρόμο. Όμως ο βασιλικός δρόμος της ευαίσθητης, ποιητικής και ευγενικής ψυχής που σου υπεδείκνυε ο Γέρων Πορφύριος είναι ο δρόμος της αγάπης, του θείου έρωτα προς τον Ιησού Χριστό και η ανιδιοτέλεια, δηλαδή η αδιαφορία για το αν η αγάπη σου στον Χριστό συνεπάγεται χαρές ή οδύνες. Είναι δρόμος γεμάτος αρχοντιά και ανωτερότητα, χωρίς μιζέριες, υπολογισμούς και φόβους, λεβέντικος και άξιος του θείου μεγαλείου και της απόλυτης εμπιστοσύνης στη φιλική διάθεση του Χρίστου που μας αγαπά.
Αυτό συνεπάγεται και μία ωραία μεθόδευση του πνευματικού αγώνα του χριστιανού, την οποία συχνά-πυκνά και με πολλά παραδείγματα ανέπτυσσε. Ας θυμηθούμε μερικά:
- Όταν είσαι σ΄ ένα κατασκότεινο δωμάτιο, μη χτυπάς το σκοτάδι για να το διώξεις. Δεν φεύγει έτσι. Άνοιξε το παράθυρο στο φως, δηλαδή δώσου στην αγάπη του Χριστού και τότε χωρίς κόπο φεύγει το σκοτάδι.
- Όταν έρχεται ο κακός λογισμός, η μελαγχολική σκέψη, ο φόβος, ο πειρασμός να σε καταλάβει, μην πολεμάς μαζί τους να τα διώξεις. Άνοιξε τα χέρια σου στην αγάπη του Χριστού και σε παίρνει στην αγκαλιά του και χάνονται αυτά μόνα τους.
- Όταν ο κήπος της ψυχής σου είναι γεμάτος αγκάθια (πάθη), μην προσπαθείς να τα ξεριζώσεις και βρίσκεσαι διαρκώς τραυματισμένος και μολυσμένος από την ασχολία σου μαζί τους. Δώσε όλη τη δύναμη σου στα λουλούδια της ψυχής σου, πότισέ τα, και τότε τ΄ αγκάθια θα ξεραθούν μόνα τους. Και το καλύτερο λουλούδι είναι η αγάπη σου στον Χριστό. Αν ποτίσεις αυτήν και αναπτυχθεί, όλα τα αγκάθια μαραίνονται.
γ) Η χαρά
Ο Γέρων Πορφύριος αγαπούσε όλους με την αγάπη του Χριστού που είναι μοναδική για τον καθένα. Αλλά η πλούσια καρδιά του Χριστού και όσων ομοιώθηκαν μ΄ Αυτόν, μπορεί ν΄ αγαπά με μοναδικό τρόπο τον κάθε άνθρωπο, που είναι εικόνα του αγαπημένου Χριστού. Και η αγάπη αυτή ελκύει τη Θεία Χάρη, που επιπίπτει στον αγαπώντα σαν χαρά μεγάλη και ανεξάντλητη. Αυτός που αγαπά είναι χαρούμενος, γιατί η αγάπη είναι δόσιμο και το δόσιμο συνεπάγεται τη μακαριότητα, όπως είπε ο Κύριος («μακάριόν ἐστι μᾶλλον διδόναι ἢ λαμβάνειν», Πράξ. 20,35). Έτσι ζούσε ο Γέροντας στη χαρά που κανείς, ούτε οι πόνοι ούτε οι θλίψεις, δεν αφαιρεί από εκείνον που είναι δοσμένος στην αγάπη του Χριστού. Ο Γέροντας Πορφύριος, ζώντας μέσα στην αγάπη του Χριστού είχε διαπιστώσει εμπειρικά αυτό που γράφει ο Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής: «ἡ τελεία ἀγάπη ἔξω βάλλει τὸν φόβον» (Α’ Ίω. 4,18) και γι΄ αυτό λέει σε μια ηχογραφημένη συνομιλία του με έμφαση και με γεμάτη πραότητα βεβαιότητα «Ο φίλος, ο αδελφός (ο Χριστός)…! Πώς το φωνάζει αυτό όμως…! και πόσο…! Τί βάθος κρύβεται μέσα σ’ αυτό…! Πολύ βάθος! Δηλαδή είναι το θάρρος. Δεν θέλει τον φόβο ο Χριστός, δεν τόνε θέλει τον φόβο!»
δ) Η αθανασία
Η νίκη πάνω στον θάνατο, η αίσθηση και η βεβαιότητα της αθανασίας είναι ένα βίωμα κοινό σε όλους τους Αγίους και στον Γέροντα Πορφύριο. Λέγει στην προαναφερθείσα ηχογραφημένη συνομιλία του: «Ο άνθρωπος του Χριστού πρέπει ν΄ αγαπήσει τον Χριστό, κι όταν αγαπήσει τον Χριστό απαλλάττεται από τον διάβολο, από την κόλαση και από τον θάνατο». Δεν είναι αυτά λόγια ειπωμένα από κάποιον που συνέλαβε αυτή την αλήθεια με τη σκέψη του. Είναι λόγια βγαλμένα από ένα αληθινό προσωπικό βίωμα και γι΄ αυτό έχουν την αξία μαρτυρίας αυτόπτη μάρτυρα. Δεν αλλάζει το πράγμα από το γεγονός ότι ο Γέροντας Πορφύριος από ταπείνωση και βαθιά αίσθηση της ανθρώπινης ασθένειάς μας λέγει ότι δεν έχει φθάσει σε αυτή την κατάσταση. Μάλλον ενισχύεται η αξιοπιστία του, διότι δεν είναι πλέον ένας που νομίζει ότι έφθασε κάπου. «Δεν έχω φθάσει, αυτό ζητάω, αυτό θέλω. Και στη σιωπή μου και παντού προσπαθώ να ζήσω σ΄ αυτά. Δεν τα ζω όμως, …προσπαθώ. Δηλαδή, πως να σου πω, πως να σας πώ; Δεν έχω πάει σ΄ ένα μέρος, έτσι… ή πήγα μια φορά, το είδα, τώρα δεν είμαι εκεί, αλλά το θυμάμαι, το λαχταράω, το θέλω. Να τώρα, αυτή τη στιγμή, αύριο, μεθαύριο, κάθε στιγμή μούρχεται και το θέλω. Θέλω να πάω εκεί, το ζητάω. Δεν είμαι όμως εκεί… Ναι, αλλά ζω μέσα σ΄ αυτή την προσπάθεια…»
Βεβαιοί ο Άγιος Γρηγόριος ότι το ευρείν τον Θεόν έγκειται εις το αεί Αυτόν ζητείν. Δεν υπάρχει καλύτερη και εγκυρότερη επιβεβαίωση ότι ο Γέρων Πορφύριος βρήκε τον Θεό, και ότι ο δρόμος της αγάπης που μας υποδεικνύει είναι ο συντομότερος, ο ασφαλέστερος και ο καλύτερος για να μας βρει και μας ο Θεός και να περιμαζέψει τον καθένα μας, σαν το ένα απολωλός πρόβατο, με χαρά και με αγάπη και να μας οδηγήσει από αυτήν εδώ τη ζωή στην επίγεια άκτιστη Εκκλησία Του, που είναι χώρα αγάπης, χαράς, ειρήνης και αθανασίας.
Επιστολή Γέροντος Πορφυρίου προς τα πνευματικά του παιδιά
«Αγαπητά πνευματικά μου παιδιά.
Τώρα που ακόμα έχω τας φρένας μου σώας θέλω να σας πω μερικές συμβουλές. Από μικρό παιδί όλο στις αμαρτίες ήμουνα. Και όταν με έστελνε η μητέρα μου να φυλάξω τα ζώα στο βουνό, γιατί ο πατέρας μου, επειδή ήμασταν φτωχοί είχε πάει στην Αμερική για να εργαστεί στην διώρυγα του Παναμά, για εμάς τα παιδιά του, εκεί, που έβοσκα τα ζώα συλλαβιστά διάβαζα τον βίο του αγίου Ιωάννου του Καλλυβίτου και πάρα πολύ αγάπησα τον Άγιο Ιωάννη και έκανα πάρα πολλές προσευχές σαν μικρό παιδί που ήμουνα 12-15 χρονών δεν θυμάμαι ακριβώς καλά και θέλοντας να τον μιμηθώ με πολύ αγώνα έφυγα από τους γονείς μου κρυφά και ήλθα στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους και υποτάκτηκα σε δυο γεροντάδες αυταδέλφους τον Παντελεήμονα και τον Ιωαννίκιο. Μου έτυχε να είναι πολύ ευσεβείς και ενάρετοι και τους αγάπησα πάρα πολύ και γι’ αυτό με την ευχή τους έκανα άκρα υπακοή. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ, αισθάνθηκα και μεγάλη αγάπη και προς τον Θεό και πέρασα πάρα πολύ καλά. Αλλά, κατά παραχώρηση του Θεού, για τις αμαρτίες μου αρρώστησα πολύ και οι Γεροντάδες μου είπαν να πάω στους γονείς μου στο χωριό μου εις τον Άγιον Ιωάννη Ευβοίας. Και ενώ από μικρό παιδί είχα κάνει πολλές αμαρτίες όταν ξαναπήγα στον κόσμο συνέχισα τις αμαρτίες οι οποίες μέχρι και σήμερα έγιναν πάρα πολλές. Ο κόσμος όμως με πήρε από καλό και όλοι φωνάζουνε ότι είμαι άγιος. Εγώ όμως αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου. Όσα ενθυμόμουνα βεβαίως τα εξομολογήθηκα, αλλά γνωρίζω ότι γι αυτά που εξομολογήθηκα με συγχώρησε ο Θεός, αλλ’ όμως τώρα έχω ένα συναίσθημα ότι και τα πνευματικά μου αμαρτήματα είναι πάρα πολλά και παρακαλώ όσοι με έχετε γνωρίσει να κάνετε προσευχή για μένα διότι και εγώ όταν ζούσα πολύ ταπεινά έκανα προσευχή για σας, αλλ’ όμως τώρα που θα πάω για τον ουρανό έχω το συναίσθημα ότι ο Θεός θα μου πεί: τι θέλεις εσύ εδώ; Εγώ ένα έχω να του πω. Δεν είμαι άξιος Κύριε για εδώ, αλλ’ ότι θέλει η αγάπη σου ας κάμει για μένα. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Επιθυμώ όμως να ενεργήσει η αγάπη του Θεού. Και πάντα εύχομαι τα πνευματικά μου παιδιά να αγαπήσουν το Θεό, που είναι το πάν, για να μας αξιώσει να μπούμε στην επίγειο άκτιστο εκκλησία του. Γιατί από εδώ πρέπει να αρχίσουμε. Εγώ πάντα είχα την προσπάθεια να προσεύχομαι και να διαβάζω τους Ύμνους της Εκκλησίας, την Αγία Γραφή και τους βίους των Αγίων μας και εύχομαι και εσείς να κάνετε το ίδιο. Εγώ προσπάθησα με τη χάρη του Θεού να πλησιάσω τον Θεό και εύχομαι και εσείς να κάνετε το ίδιο. Παρακαλώ όλους σας να με συγχωρέσετε για ότι σας στεναχώρησα.
Ιερομόναχος Πορφύριος
Εν Καυσοκαλυβίοις τη 4/7 Ιουνίου 1991»
***   23/12/Απολυτίκιο Αγ. Δέκα Μαρτύρων εν Κρήτη -23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ , https://youtu.be/zggHy_cEVWY?list=PL39609B35298A9A5A  .-


*** Αναδεικνύεται το βυζαντινό μεγαλείο του Ανδρομονάστηρου (φωτογραφίες)

Εχουν περάσει 8 -ίσως και 9- αιώνες από τότε που ο άνθρωπος πρόσθεσε μια εξαιρετικής τέχνης πινελιά στην ήδη πανέμορφη φύση στα Πετράλωνα, μιας ανάσας δρόμο από την Αρχαία Μεσσήνη, κατασκευάζοντας το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε περίκλειστη μονή, γνωστή ως Ανδρομονάστηρο -σε αντιδιαστολή, ίσως, με το γυναικείο μοναστήρι της Σαμαρίνας (Ζωοδόχος Πηγή), ένα ακόμα μοναδικής ομορφιάς βυζαντινό μνημείο στην ίδια περιοχή...
 
Οι αιώνες που πέρασαν άφησαν πολλά και επώδυνα σημάδια στο μοναστηριακό συγκρότημα -το Καθολικό του οποίου είχε ήδη χαρακτηριστεί, από τη δεκαετία του 60, ως “ιστορικό διατηρητέο μνημείο” από το υπουργείο Πολιτισμού- ωστόσο στο τέλος του φετινού χρόνου η μονή θα αναδειχθεί σε όλο της το βυζαντινό μεγαλείο, καθώς ολοκληρώνονται οι αναστηλωτικές εργασίες, που εξελίσσονται εκεί εδώ και 4 χρόνια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας (η οποία αποτελεί την συνδυασμένη εξέλιξη της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και της  ΛΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων).
Οπως σημειώνει, μιλώντας στο eleftheriaonline.gr η προϊσταμένη της Εφορείας αρχαιολόγος Ευαγγελία Μηλίτση – Κεχαγιά, η αναστήλωση και ανάδειξη του εξαιρετικού αυτού μνημείου δεν έγινε χωρίς κόπο, καθώς “αρχικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε, το 2011, πίστωση 700.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ για να γίνει αποκατάσταση του Καθολικού της μονής και της Τράπεζας. Στη συνέχεια, με πίεση και προσπάθεια από την τότε 26η ΕΒΑ, εντάχθηκε και το υπόλοιπο μοναστήρι, η δυτική πτέρυγα των κελιών και ο νοτιοδυτικός πύργος”.
Ο προϋπολογισμός της μελέτης, για το σύνολο του κτηριακού συγκροτήματος, ανερχόταν σε 3.000.000 ευρώ, αλλά τότε δεν γινόταν ούτε λόγος να διατεθεί το ποσό αυτό σε ένα μόνο έργο, δεδομένου ότι υπήρχαν και άλλα μνημεία που είχαν ανάγκη παρέμβασης. Η μελέτη είχε γίνει από το γραφείο του αρχιτέκτονα Σωτήρη Βογιατζή με πρωτοβουλία και οικονομική στήριξη της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας.

Τα αρχικά 700.000 ευρώ έγιναν 800.000 και έτσι αποκαταστάθηκε στο σύνολό του το Καθολικό (σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο) του 12ου - 13ου αιώνα, όπου στη διάρκεια των εργασιών έγινε αποκάλυψη του κεραμικού διάκοσμου, των τοιχογραφιών καθώς και του αρχικού μαρμάρινου εικονοστασίου μεγάλο μέρος του οποίου είναι πλέον ενσωματωμένο στο μεταγενέστερο κτιστό τέμπλο του Καθολικού.
Πριν 2 χρόνια, το 2013, σημειώνει η Ε. Μηλίτση – Κεχαγιά, εντάχθηκαν με 1.200.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ, το συγκρότημα του διαβατικού και της πύλης, όπως και η δυτική πτέρυγα κελιών και ο νοτιοδυτικός πύργος, με τα τελευταία κτίσματα να εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 18ο αιώνα.
“Ολες οι εργασίες έγιναν από την υπηρεσία μας με αυτεπιστασία, χρησιμοποιήθηκαν όσα από τα αυθεντικά υλικά ήταν δυνατόν, ενώ τα υπόλοιπα κατασκευάστηκαν εξ αρχής με μεθόδους της τότε εποχής” επισημαίνει η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προσθέτοντας ότι στο τέλος του φετινού χρόνου, το έργο παραδίδεται έτοιμο, σε χρόνο ρεκόρ και με συνολική δαπάνη 2.000.000 ευρώ, ένα εκατομμύριο ευρώ λιγότερα από την αρχική πρόβλεψη της μελέτης...

Το Ανδρομονάστηρο, αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς βυζαντινό μνημείο, όπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, “ονομάστηκε έτσι σε αντιδιαστολή με την κοντινή γυναικεία μονή της Σαμαρίνας. Παλαιότερα συνέδεαν, λανθασμένα, την ίδρυση της μονής και την ονομασία της με τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Β΄ Παλαιολόγο. Το καθολικό περικλείεται από οχυρωματικό περίβολο, που ενισχύεται στη βορειοδυτική γωνία του από τετράπλευρο πύργο και άλλες αμυντικές κατασκευές, όπως καταχύστρες και κλουβιά.
Τη βορειοανατολική πλευρά του εσωτερικού περιβόλου καταλαμβάνει διώροφη σειρά από κελιά, με βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους στο ισόγειο, και ένας τετράπλευρος τριώροφος πύργος στη νότια πλευρά. Ο ναός ανήκει στον τύπο του ημισύνθετου σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και διασώζει αποσπασματικά τοιχογραφίες δύο εποχών, του 12ου και του 17ου αιώνα. Επιπλέον, αποσπασματικά διατηρούνται τμήματα γλυπτών στο τέμπλο και μαρμαροθετημένου δαπέδου, που χρονολογούνται επίσης στη βυζαντινή εποχή. Βόρεια του ναού προσκολλάται παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Αικατερίνη ενώ νότια υπάρχει βοηθητικός χώρος και ερείπια δεξαμενής”.
Η μονή ανήκε, ώς το 1780, στην παλαιά επισκοπή της Ανδρούσας, ενώ μετά την καταστροφή της κατά την επανάσταση του 1769 αποτέλεσε μετόχι της Μονής Σινά ώς το 1929, όταν και η περιουσία της απαλλοτριώθηκε και ο ναός έκτοτε αφιερώθηκε στη γειτονική Μονή Βουλκάνου.
 ***   Καταλύτες Περιφέρεια και Δήμος για την ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού κόλπου          
      
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου, γιατί δε δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της περιοχής
 Την αυτονόητη υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος να σεβαστεί τη θεσμική ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και του Δήμου Τριφυλίας, και να μην αποφασίσει ερήμην τους για τον Κυπαρισσιακό κόλπο, πρόταξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο χθες, κατά τη συζήτηση του θέματος της αειφορικής και βιώσιμης ανάπτυξης – προστασίας του φυσικού κεφαλαίου στον Κυπαρισσιακό κόλπο, στο πλαίσιο των νέων εξελίξεων.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τρία είναι τα βασικά ζητήματα σε σχέση με τον Κυπαρισσιακό κόλπο. Πρώτον, ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας παρεμβαίνει στην παγιωμένη νομική διαδικασία και υποδεικνύει στα συναρμόδια υπουργεία που υποβάλλουν το Προεδρικό Διάταγμα τις απαραίτητες διορθώσεις, ώστε αυτό να είναι σύννομο με το Σύνταγμα και τη σχετική Κοινοτική Οδηγία.
Δεύτερον, γιατί δε γίνεται αντιληπτή η αγωνία της Δημοτικής Αρχής, η οποία ευθαρσώς εκφράζει τις απόψεις της για τις απαραίτητες διορθώσεις και ζητά το αυτονόητο, να είναι συνομιλητής με το ΥΠΑΠΕΝ, ώστε να ενσωματωθούν οι προτάσεις και σκέψεις της.
Τρίτον, πως θεωρούν στο ΥΠΑΠΕΝ πως συσχετίζεται το γεγονός ότι αν προχωρήσει η διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος θα σταματήσει η διαδικασία προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Δε γνωρίζει ο κ. αναπληρωτής υπουργός ότι χωρίς τη σύσταση φορέα διαχείρισης δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει διαδικασία ανάκλησης της προσφυγής;
Ο περιφερειάρχης τόνισε το γεγονός ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί με τη σύσταση φορέα διαχείρισης, «όπου μέσα από αυτό θα προκύψει η συνύπαρξη του ανθρώπινου παράγοντα με την προστατευόμενη φύση της περιοχής» και διευκρίνισε ότι το Π.Δ. το εισηγήθηκε η Επιτροπή για τη Φύση, «πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ενσωματώνεται η εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Υπάρχει, ωστόσο, ανάγκη επίτευξης ισορροπίας των θεμελιωδών από το Σύνταγμα δικαιωμάτων, αφενός, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, αφετέρου, της ατομικής ιδιοκτησίας».
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε ακόμη τον προβληματισμό του μέσα από ποια διαδικασία προκύπτει ο χαρακτηρισμός Εθνικό ή Περιφερειακό Πάρκο που προτείνει ο κ. αναπληρωτής υπουργός, «τη στιγμή μάλιστα που σε περίπτωση που χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο απαγορεύεται απολύτως η δόμηση; Ακολουθούνται οι κανόνες και οι νόμοι που ισχύουν στη χώρα ή λαμβάνονται αποφάσεις σύμφωνα με την ιδεολογία ή την ιδεοληψία ορισμένων; Γιατί δεν τηρήθηκε για παράδειγμα ο ΠΕΣΔΑ μέχρι σήμερα και γιατί δεν αντιδρά κανείς για αυτό; Γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σωστά, ενώ αυτά που επιβάλλει η Περιφέρεια για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ενέργειες δημάρχων που το μολύνουν είναι παράνομα;».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την πρόταση του περιφερειάρχη και τη σχετική εισήγηση της θεματικής αντιπεριφερειάρχη κας Νικολάκου, αποφάσισε: «Πάγια θέση της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ότι σε θέματα χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος με ιδιαίτερο αναπτυξιακό ενδιαφέρον πρέπει να έχει αυτή την ευθύνη, αφού στην ευθύνη της βρίσκεται ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός
Στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης είναι απαραίτητη η συμμετοχή και ο πρώτος ρόλος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Δημοτικής Αρχής. Συντασσόμαστε με την άποψη της Δημοτικής Αρχής, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο χαρακτηρισμός του Εθνικού Πάρκου, γιατί δε δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης της περιοχής».

***  Άμεση αντίδραση          
     
Άμεση ήταν η αντίδραση για την επικίνδυνη πλέον διασταύρωση Ακρίτα και Βασ. Όλγας, μετά τη αμφίδρομη κυκλοφορία στη Βασ. Γεωργίου.
Από χθες τοποθετήθηκαν μεγαλύτερες πινακίδες ΣΤΟΠ, αλλά και φανάρι που αναβοσβήνει.
Ας ελπίσουμε ότι δε θα υπάρξουν τόσο απρόσεκτοι οδηγοί που θα προκαλέσουν τροχαίο ατύχημα στο σημείο, μετά και αυτά τα μέτρα.  Β.Β. 

***  Το κράτος… ψάχνει χρήματα για την πολιτιστική πρωτεύουσα         
      
Μισογεμάτο  βλέπει το ζήτημα της χρηματοδότησης της Καλαμάτας από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε περίπτωση που κερδίσει τον τίτλο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας για το 2021, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας.
Όπως απάντησε, χθες, χαρακτηριστικά σε ερώτηση του «Θ», ακόμα κι αν το κράτος δε συμβάλει με ένα γενναίο ποσό (σ.σ. έχουν προϋπολογιστεί 15 εκατομμύρια ευρώ), ο Δήμος Καλαμάτας έχει διάφορα μέσα και εργαλεία για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Πάντως, στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, μεταξύ των 14 δημάρχων των υποψήφιων πόλεων, του αρμόδιου υπουργού και του υπουργού Πολιτισμού, δε δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση. Αυτό, όμως, που ξεκαθαρίστηκε είναι ότι τον Ιανουάριο όλοι θα γνωρίζουν το ύψος της κρατικής συμβολής.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας: «Συνάντηση, στην οποία μετέσχε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας, πραγματοποιήθηκε προχθές Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, μεταξύ των 14 δημάρχων των πόλεων που διεκδικούν την ανάδειξή τους σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 και των υπουργών Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Η συνάντηση διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών και σ’ αυτήν αποφασίσθηκε η κυβέρνηση να έχει αποκρυσταλλώσει τη θέση της μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2016 στα εξής ζητήματα:
Προσδιορισμός της οικονομικής συμβολής εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού και των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών προς την πόλη που θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021
Τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της δυνατότητας του Δήμου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 να έχει την επιλογή να συγκροτήσει πολυμετοχική Ανώνυμη Εταιρεία, που θα αναλάβει τη διοργάνωση των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έξω από τις διαδικασίες που ισχύουν για το δημόσιο λογιστικό, για λόγους ευελιξίας και αποτελεσματικότητας.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, κατά την εισήγησή του, κινήθηκε ακριβώς στην αναγκαιότητα επίλυσης του θεσμικού και του οικονομικού ζητήματος, είχε δε διαμορφώσει την εισήγησή του μαζί με στελέχη του Γραφείου Υποψηφιότητας Kalamata 21».   Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Πρωτιά στα «κόκκινα δάνεια» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ένας στους δύο χρωστάει!          
      
Σε δραματική οικονομική κατάσταση φαίνεται ότι βρίσκονται οι πολίτες στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού το ποσοστό που έχει οφειλές (κόκκινα δάνεια) φθάνει στο 46%, σχεδόν, δηλαδή, ένας στους δύο. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αποτελεί και πανελλαδική πρωτιά.
Από την άλλη πλευρά, σε επαφές και διεργασίες με εξειδικευμένους στα προβληματικά δάνεια ομίλους, βρίσκονται τόσο η Eurobank όσο και η Alpha Bank προκειμένου να βρουν λύσεις στη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων.
Πρόκειται για εξειδικευμένα funds που σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πρωταγωνιστήσουν στο «ξεκαθάρισμα» των επιχειρηματικών δανείων, με τη διαχείρισή τους ή την πώλησή τους να μπαίνει εκ νέου, και μάλιστα, εμφατικότερα, στο σχεδιασμό των τραπεζών.
Μάλιστα, πληροφορίες δεν αποκλείουν πέρα από την ενεργή διαχείριση ή πώληση δανείων μέσω των συμμαχιών τραπεζών και ξένων φορέων, να έχουμε και παραχώρηση «πακέτων» χορηγήσεων ιδίως κλάδων που θεωρούνται hot και προσελκύουν ενδιαφέρον, όπως ο τουρισμός, τα ξενοδοχεία, η ναυτιλία.
Σημειώνεται ότι τα joint ventures που θα δημιουργηθούν από το 2016 από τις τράπεζες, θα διαχειρίζονται τις καθυστερήσεις επιδιώκοντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εισπραξιμότητα οφειλών, παίρνοντας προμήθεια αναλογικά με την επίτευξη του στόχου. Για τις τράπεζες, το όφελος θα είναι το έσοδο που θα λαμβάνουν από την αποπληρωμή δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγαλύτερο όφελος θα είναι στην εξυγίανση των επιχειρηματικών δανείων, θέμα που είναι και το μείζον τόσο για τις τράπεζες όσο και για την κυβέρνηση.
Όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια, τα συνολικά «κόκκινα» φέρονται να προσεγγίζουν τα 35-40 δισ. ευρώ, με τα 25 εξ αυτών να είναι κοινοπρακτικά, άρα οι τράπεζες πρέπει να βρουν κοινό τρόπο διαχείρισής τους, είτε με αναδιαρθρώσεις (ακόμα και με κεφάλαια από βασικούς μετόχους ή και κούρεμα οφειλών), είτε με πωλήσεις, είτε με «σαλαμοποίηση» δραστηριοτήτων και παραχώρησή τους σε επενδυτές (ίσως και ανταγωνιστές της επιχείρησης).
Η γενική αίσθηση που υπάρχει, ότι οι τράπεζες θα ξεπουλήσουν σε hedge funds ή distress funds, είναι υπερβολική, αν και είναι αλήθεια ότι  υπάρχουν funds που αγοράζουν επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια στο 5-8% της ονομαστικής αξίας σε εξευτελιστικές τιμές.
Οι τράπεζες θα αξιολογούνται ανά τρίμηνο μετά το Φεβρουάριο του 2016 από την ΕΚΤ όσον αφορά στην πορεία διαχείρισης των NPLs των προβληματικών δανείων. Για να πουληθούν προβληματικά δάνεια σε funds θα πρέπει να αυξηθούν οι προσφορές, να αυξηθεί η αξία των προβληματικών δανείων και αυτό θα συμβεί μέσω της βελτίωσης της συνολικής εικόνας της αγοράς.
Πηγή: www.reporter.gr   .-
 
***    Όλα τα έργα του ΕΠΑ 2007-2013 κλείνουν σε λίγες ημέρες 

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, είχε προχθές συνάντηση με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με θέμα την ομαλή ολοκλήρωση των πράξεων και το κλείσιμο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς η προγραμματική περίοδος ολοκληρώνεται, ως προς την επιλεξιμότητα της κοινοτικής συνδρομής, την 31η/12/2015. Στη συνάντηση προτάχθηκε η ανάγκη εντατικοποίησης όλων των σχετικών ενεργειών για την ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013. Κρίθηκε απαραίτητη η επίσπευση όλων των διαδικασιών, εκ μέρους των εμπλεκομένων αρχών (Διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ, Δικαιούχοι κ.λπ.) για την πραγματοποίηση των πληρωμών και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων, έως το τέλος του έτους. Συνομολογήθηκε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για καθυστερήσεις ή διακοπή των εργασιών που υπολείπονται, καθώς όλα τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι Δήμοι χρειάζεται να έχουν περισσότερο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020. Στην κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία του υπουργείου με την ΚΕΔΕ, για το σχεδιασμό των δράσεων της νέας προγραμματικής περιόδου που αφορούν στους Δήμους, θέτοντας ως βασικό στόχο την αποτελεσματική υλοποίησή τους με τη μέγιστη προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες. - 

*** Από ζευγάρι στη Βουλγαρία στημένη απάτη σε Καλαμάτα, Τριφυλία, Πύργο και Πάτρα           
     
Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ευρώ επιχείρησε να αποσπάσει, εξαπατώντας ηλικιωμένους σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αχαΐα, σπείρα Βούλγαρων που δρούσε τον τελευταίο καιρό. Πρόκειται για τη γνωστή ομάδα που αναστάτωνε οικογένειες, πως μέλος τους έχει προκαλέσει σοβαρό τροχαίο ατύχημα με ανήλικο ή ότι το ίδιο έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ κανόνιζε ραντεβού για είσπραξη χρημάτων, δήθεν από δικηγόρο, γιατρό ή οδηγό ασθενοφόρου.
Ύστερα από επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και υπό τις οδηγίες του διοικητή, το μεσημέρι της Κυριακής συνελήφθη ο «εισπράκτορας» της ομάδας. Πρόκειται για έναν 31χρονο Βούλγαρο που κατοικεί στην Πάτρα.
Χθες ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για ένταξή του σε εγκληματική οργάνωση, απάτη, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, από την οποία το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν και επιδίωξαν να αποκομίσουν οι δράστες υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ. Επίσης, του ασκήθηκε και δίωξη για αντίσταση κατά της αρχής.
Για όλες αυτές τις κατηγορίες θα απολογηθεί αύριο στην ανακρίτρια Καλαμάτας, από την οποία ζήτησε και πήρε προθεσμία.
Στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα τρία άτομα. Μία ξαδέλφη του 31χρονου που στο τηλέφωνο προσποιούνταν το συγγενή των θυμάτων, αλλά και ένα ζευγάρι που παραλάμβανε τα χρήματα από τις απάτες στη Βουλγαρία.
  Δεκάδες καταγγελίες
Τους τελευταίους μήνες τα κρούσματα εξαπάτησης αυτής της μορφής πλήθαιναν και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας είχε δεκάδες καταγγελίες. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές οι απατεώνες δε γίνονταν πιστευτοί. Εξαπάτησαν μία ηλικιωμένη γυναίκα στον Πύργο Ηλείας από την οποία πήραν 10.000 ευρώ, ενώ κατάφεραν να πείσουν και μία άλλη γυναίκα στην Κυπαρισσία, η οποία όμως γλύτωσε από τυχαίο περιστατικό. Την ώρα που είχε πάει να τους δώσει τα χρήματα που ζήτησαν, πέρασε τυχαία από το σημείο περιπολικό, με αποτέλεσμα ο δράστης να τραπεί σε φυγή.
Οι δράστες τηλεφωνούσαν με απόκρυψη σε σταθερά τηλέφωνα κι όταν αντιλαμβάνονταν ότι απαντούσε ηλικιωμένο άτομο, προσποιούνταν το δικηγόρο, τον αστυνομικό ή το γιατρό. Ανέφεραν ότι το παιδί τους ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και έχει χτυπήσει άτομο ή παιδί που η ζωή του κινδυνεύει. Τους έλεγαν ότι έχει συλληφθεί ή σε άλλες περιπτώσεις ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά.
Προσπαθούσαν να προκαλέσουν συναισθηματική φόρτιση στο άτομο που μιλούσαν και ζητούσαν υψηλά χρηματικά ποσά για να γλυτώσει το παιδί τους.
Για να γίνουν πιο πειστικοί, σε αρκετές περιπτώσεις συνεργός – ανάλογα με την περίπτωση, άνδρας ή γυναίκα- προσποιούνταν στο τηλέφωνο το παιδί του υποψήφιου θύματος, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια, κλαίγοντας και φωνάζοντας.
  31 μόνο στην Καλαμάτα
Συνολικά στην Αστυνομία έχουν καταγραφεί 46 περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης και συγκεκριμένα 31 απόπειρες εξαπάτησης στην Καλαμάτα, 5 απόπειρες στους Γαργαλιάνους, 5 απόπειρες στα Φιλιατρά, 4 απόπειρες στην Κυπαρισσία και μία τετελεσμένη περίπτωση στην Ηλεία.
Την Κυριακή το πρωί άγνωστος τηλεφώνησε σε ζευγάρι στην Καλαμάτα και δήλωσε αστυνομικός, λέγοντας ότι η κόρη της γυναίκας προκάλεσε τροχαίο ατύχημα και έχει τραυματίσει σοβαρά ένα παιδί. Της είπε, όμως, ότι για να γλυτώσει τη φυλακή, πρέπει να δώσει 40.000 ευρώ. Ευτυχώς το ζευγάρι κατάλαβε πως πρόκειται για απάτη και ενημέρωσε άμεσα την Ασφάλεια Καλαμάτας. Αμέσως αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν την περιοχή, ενώ ο δράστης έδωσε ραντεβού στο ζευγάρι, στην οδό Φιλελλήνων, για να του παραδώσει τα χρήματα, αφού όμως υπήρξαν πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες και συμφωνήθηκε να δοθούν 4.600 ευρώ.
Ο 31χρονος δράστης, όμως, λίγα λεπτά πριν από τη  συνάντηση άλλαξε το σημείο που είχε πει, καθώς φοβόταν. Παρά ταύτα, αστυνομικοί παρακολουθούσαν εξ αρχής. Ο δράστης μιλούσε στο κινητό τηλέφωνο και όταν συναντήθηκε με το θύμα του, του έδωσε το τηλέφωνο και άγνωστο άτομο άρχισε να του λέει ότι το παιδί που είχε χτυπήσει η κοπέλα, πέθανε.
Μόλις ετοιμάσθηκε να παραλάβει τα χρήματα, οι αστυνομικοί επενέβησαν και τον συνέλαβαν, αφού ο 31χρονος αντιστάθηκε και προσπάθησε να διαφύγει.
Πάνω του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 κινητά τηλέφωνα, αλλά και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, το οποίο ανήκει στην 25χρονη ξαδέλφη του.
Έρευνα έγινε και στο σπίτι του στην Πάτρα, αλλά χωρίς να βρεθεί κάτι αξιόλογο.
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στη συνέχεια στους αστυνομικούς ο 31χρονος, όταν πήρε τα 10.000 ευρώ από την ηλικιωμένη στον Πύργο (είχαν ζητήσει 100.000 ευρώ), ταξίδεψε έως τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε, και παρέδωσε τα λεφτά σε ζευγάρι Βούλγαρων. Μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι δε γνώριζε πως πρόκειται για απάτη και πως το ζευγάρι του είχε πει ότι έχουν εταιρεία με ιατρικό εξοπλισμό…
Παραδέχθηκε ότι από αυτά τα 10.000 ευρώ, όταν τα παρέδωσε πήρε ως αμοιβή 1.000 ευρώ, ενώ η ξαδέλφη του, που επίσης βρίσκεται μόνιμα στη Βουλγαρία, είναι αυτή που προσποιούνταν στο τηλέφωνο την κόρη των θυμάτων.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο παραχώρησής του «Τουριστικού» Ταϋγέτου 

Σοβαρές ενστάσεις, από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας (Σταμάτης Μπεχράκης), τον επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», Μιχάλη Αντωνόπουλο, αλλά και το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Φαββατά, υπήρξαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής Οικονομικής Επιτροπής με θέμα το διαγωνισμό για την παραχώρηση- εκμετάλλευση του «Τουριστικού» στον Ταΰγετο. Όπως σημείωσαν, τόσο ο χρόνος της παραχώρησης (50 χρόνια) όσο και το μίσθωμα δεν ανταποκρίνονται στην αξία του παραχωρούμενου χώρου. Μάλιστα, ο κ. Μπεχράκης πρότεινε τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί όλα όσα περιγράφονται στην προτεινόμενη σύμβαση. Στη χθεσινή Επιτροπή συζητήθηκαν οι όροι της σύμβασης για την παραχώρησή του. Το προς μίσθωση ακίνητο είναι μια διώροφη οικοδομή με καλυπτόμενη επιφάνεια 410,15 τ.μ. και συνολική δόμηση 626,65 τ.μ., καθώς και μια λυόμενη ξύλινη κατασκευή – καφετέρια επιφανείας 90,88 τ.μ., με δικαίωμα χρήσης του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, τα οποία βρίσκονται στο 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Καλαμάτας – Σπάρτης επί του ορεινού όγκου του Ταϋγέτου. Θέση της πλειοψηφίας είναι ότι η αξιοποίηση του Τουριστικού Ταϋγέτου θα γίνει με στόχο την ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιδίωξη του Δήμου δεν είναι απλώς να πάρει το ενοίκιο, αλλά με διαγωνισμό να εξευρεθεί αξιόπιστος ενοικιαστής - επενδυτής και να το αναδείξει ως σημείο αναφοράς για τον Ταΰγετο. Το Τουριστικό Ταϋγέτου έχει ανάγκη επισκευών ύψους 270.000 ευρώ τουλάχιστον, ο επενδυτής θα το επισκευάσει, πιθανόν θα το επεκτείνει, θα το εκσυγχρονίσει, μεταξύ δε αυτού και του Δήμου θα γίνει συμφωνία για το ύψος του ενοικίου μετά την αφαίρεση της αξίας των επισκευών και θα το εκμεταλλεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.του Αντώνη Πετρόγιαννη

***   Στα… όπλα οι κάτοικοι από Μεσσηνία και Αρκαδία – Εξώδικο σε περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ          
    
Ζητούν τη μη υπογραφή της σύμβασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
 Νέα δεδομένα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο δημιουργεί το εξώδικο σωματείου και φορέων από τη Μεσσηνία και την Αρκαδία κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ και της Ανώνυμης Εταιρείας ειδικού σκοπού «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου Α.Ε.».
Συγκεκριμένα, με κείμενο που υπογράφουν το σωματείο «Αδελφότης των απανταχου Καλλιρροϊτών Μεσσηνίας – Ο Άγιος Δημήτριος», το σωματείο «Σύλλογος των απανταχού Κωνσταντιναίων– Ο Άγιος Κωνσταντίνος», το σωματείο «Πολιτιστικός Σύλλογος Βασιλικαιων– Η Αγία Τριάδα», ο «Πολιτιστικός-Μορφωτικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Χωριού Παλαιόχουνης “Η Ανάληψις”», ο «Σύλλογος των εν Αθήναις Ασεατών», και ο αστικός Συνεταιρισμός «Τουριστικός-Αναπτυξιακός Συνεταιρισμός Κερασταριου Αρκαδίας», σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Όπως σας είναι καλά γνωστό, οι Πολιτιστικοί μας Σύλλογοι και ένας Συνεταιρισμός έχουν συσταθεί από τους κατοίκους των οικισμών Καλλιρρόης Μεσσηνίας και Παλαιόχουνης Αρκαδίας, καθώς και όμορών τους οικισμών, όλων προϋφισταμένων του 1923 και κάτω των 2000 κατοίκων, στην περιοχή των οποίων έχουν χωροθετηθεί, “τυχαίως”, από την τρίτη εξ υμών - άνευ δηλαδή της τηρήσεως της σχετικής νομοθεσίας για τη χωροθέτηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε οικισμούς ως οι ανωτέρω και άνευ της υπάρξεως οιουδήποτε πολεοδομικού ή χωροταξικού σχεδιασμού σ’ αυτούς, όπως και ο Νόμος 4014/2011, προβλέπει - δύο μονάδες ΜΕΑ και ΧΥΤΥ του έργου “Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ” με φορέα την πρώτη εξ υμών και συμβαλλόμενες τη δευτέρα και, ως εκ τρίτου, την τρίτη εξ υμών.
Πέραν της πολλαπλώς διατυπωθείσης δικαστικώς και εξωδίκως αντιθέσεώς μας στην εκτέλεση του άνω Έργου - εφόσον η εγκριθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) παραβιάζει την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και πλείστες πολεοδομικές διατάξεις, ενώ επιβαρύνει υπέρμετρα τους Δήμους και συνεκδοχικά τους πολίτες οικονομικά, πέραν, όπερ και κυριότερον, της σοβαρής βλάβης της υγείας τους, λόγω της μεγάλης μολύνσεως του εδάφους, του υπεδάφους, του αέρα και των υπόγειων και υπέργειων υδάτων, από τις φαραωνικές εγκαταστάσεις, από τη μεταφορά συμμείκτων απορριμμάτων σε μεγάλη απόσταση και τη δημιουργία ΧΥΤΥ από σύμμεικτα απορρίμματα σε απόσταση απαγορευτική και επικίνδυνη από τις κατοικίες των οικισμών- πέραν της δεδομένης αρνήσεως της πρώτης εξ ημών να συμμορφωθεί στην επικαιροποίηση του απηρχαιωμένου ΠΕΣΔΑ 2010, στον οποίον βασίζεται η άνω ΜΠΕ, με βάση τον ΕΣΔΑ του 2003 [….]
[…] Κατόπιν των παραπάνω, Σας καλούμε, συμμορφούμενοι με την άνω νομοθεσία και τις αποφάσεις των αρμοδίων ως άνω οργάνων, όσες έχουν ήδη ληφθεί και όσες τυχόν θα ληφθούν και στο μέλλον, ΝΑ ΑΠΟΣΧΕΤΕ από την υπογραφή της συμβάσεως του άνω Έργου μέχρι της εκδόσεως αμετακλήτων αποφάσεων επί των άνω εκκρεμοτήτων, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ για πολλοστή φορά για τη δράση σας σχετικά με το άνω έργο, αδιαμφισβήτητα κακόπιστη και επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων μελών των σωματείων μας, αλλά και για την υπέρμετρη οικονομική τους επιβάρυνση, επί 28 συναπτά έτη, σύμφωνα με τη σύμβαση την οποία επιθυμείτε να υπογράψετε και σας δηλώνουμε και πάλιν, ότι επιφυλάσσομεθα κάθε νομίμου δικαιώματός μας για κάθε συνεχιζόμενη παράνομη προσβολή των δικαιωμάτων μας, ως άνω [...]».

*** Δανεισμός για έργα και πολεοδομήσεις από το Υπουργείο οικονομικών στο Δήμο Καλαμάτας

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης, απέστειλε στο Δήμο Καλαμάτας έγγραφο με το οποίο γνωστοποιεί, σε απάντηση σχετικών αιτημάτων του Δήμου, ότι εγκρίνεται η σύναψη δανείου ύψους μέχρι 1.220.000 ευρώ για σύνταξη πολεοδομικών μελετών και η σύναψη ετέρου δανείου ύψους 5.337.425 ευρώ (κατά 50% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατά 50% από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) για την εκτέλεση έργων. Είχε προηγηθεί θετική εισήγηση εκ μέρους της αρμόδιας Υπηρεσίας, που είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Υπενθυμίζεται ότι για την υποβολή των ανωτέρω αιτημάτων δανειοδότησης έχουν προηγηθεί αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, που ελήφθησαν με ευρεία πλειοψηφία, σχετικά με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων έργων. Βέβαιο είναι ότι δε θα εκταμιευθεί το σύνολο του ποσού. Πρόκειται, όμως, για μια σπουδαία εξέλιξη, καθώς ο Δήμος σε εποχή οικονομικής κρίσης θα έχει στη διάθεσή του ρευστότητα για την υλοποίηση μεγάλων έργων. Σύμφωνα με το δήμαρχο Π. Νίκα, το πρώτο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για τις πράξεις εφαρμογής σε Βέργα και Μ. Μαντίνεια, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα για έργα αναπλάσεων, δημιουργίας αθλητικών χώρων και την επισκευή της Καρδιολογικής Κλινικής στο παλαιό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Α.Π. - 

***  Video  :
 Ενεργειακό αερόθερμο τζακιού μια ελληνική πρωτοτυπία 200 ευρώ: https://youtu.be/dNh_dSetJ-8  .- 
Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος ΚωνσταντινούποληςΔεν είναι δυνατό εκείνος που αγωνίζεται για την αρετή να μην έχει πολλούς εχθρούς.

***  Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Με νεανική σύνθεση και 16άδα για το κύπελλο σήμερα η Καλαμάτα          
     
«Θα παίξουμε για τη νίκη φυσικά και πιστεύω ότι τα παιδιά που θα αγωνιστούν μπορούν να την πετύχουν, αλλά το κύπελλο δεν είναι ο στόχος μας. Ακόμα κι αν η ομάδα ήταν 100% πλήρης αυτά τα παιδιά θα είχαν την ευκαιρία να παίξουν για να δείξουν τι μπορούν να κάνουν». Με αυτά τα λόγια προσδιορίζει το πώς βλέπει το σημερινό ημιτελικό του κυπέλλου με την Πύλο, ο προπονητής της Καλαμάτας, Λεωνίδας Μπίλης, ο οποίος θα έχει στη διάθεσή του μόλις 16 ποδοσφαιριστές και πιο συγκεκριμένα τους εξής: Παλιούρα, Γκαρμοίρη, Κακαλή, Λίπι, Λένγκα, Κολημήτρα, Οδεμισιώτη, Γαλανόπουλο, Νινιό, Νικολόπουλο, Ρήγα, Κουντάνη, Αγγελόπουλο, Κερμενίδη, Γιακουμή και Αθανασόπουλο. Ο τελευταίος αν και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και θα χρησιμοποιηθεί μόνο αν προκύψει μεγάλη ανάγκη, ενώ για ανάλογους λόγους έχουν τεθεί νοκ άουτ οι Καλαγκάνης (έχει 4 ράμματα στο φρύδι από το ματς με τη Βάρδα), Τσιμικλής, Δούμουρας και ο Παναγιωτόπουλος που θα υποβληθεί σε μικροεπέμβαση τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ο Τορεζάνι έχει άδεια για να πάει στην πατρίδα του, την Αργεντινή, ενώ παρελθόν και τυπικά αποτελεί από χθες ο Άρις Θωμάς.
Ο σημερινός αγώνας κυπέλλου είναι και η τελευταία αγωνιστική υποχρέωση της Καλαμάτας για το 2015 και στη συνέχεια ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ θα πάρουν εορταστική άδεια μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου και την επομένη θα επιστρέψουν στις προπονήσεις, μαζί πιθανότατα με τις πρώτες μετεγγραφικές προσθήκες, για να ξεκινήσει το ξαναχτίσιμο της ομάδας που μικρή σχέση θα έχει με την υπάρχουσα και στόχο φυσικά την παραμονή στη Γ’ Εθνική.
  Πρόστιμο 2.250 ευρώ για το ματς με Παναρκαδικό 
Αρκετά πίσω είναι οι υποθέσεις που έχει εκδικάσει η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ, έτσι που χθες εξέδωσε την απόφασή της για τον αγώνα της Καλαμάτας με τον Παναρκαδικό που είχε διεξαχθεί πριν από ένα μήνα, στις 22 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αυτή και για κάποια μπουκάλια που είχαν πετάξει οι φίλαθλοι εντός αγωνιστικού χώρου η διοίκηση της Μαύρης Θύελλας καλείται να πληρώσει 2.250 ευρώ.
Κι αν αυτό το πρόστιμο ακούγεται …τσουχτερό, όλοι περιμένουν με ακόμα μεγαλύτερη αγωνία τις αποφάσεις για την αναμέτρηση με τη Σπάρτη, για την οποία επίσης έχει παραπεμφθεί η ομάδα της Καλαμάτα και μάλιστα για εκτεταμένα επεισόδια, με πετροπόλεμο ανάμεσα στους φιλάθλους και επανειλημμένες ρίψεις αντικειμένων. Θεωρείται βέβαια και η τιμωρία έδρας, ενώ και το πρόστιμο θα αυξημένο, λόγω υποτροπής.
-Μια αγωνιστική χωρίς θεατές (στο ματς με τον Βύζα Μεγάρων) και πρόστιμο 3.250 ευρώ επιβλήθηκε στον Παναργειακό για τα όσα έγραψε ο διαιτητής στο φύλλο αγώνος της 6ης Δεκεμβρίου και την αναμέτρηση με τον Παναρκαδικό.   Χ.Ε.

*** ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ   ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ :
   ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 201516:00
Βόλεϊ Γυναικών ΑΟ Θήρας - ΑΕΚ
ΕΡΤ2
 16:15
Basket League Κολοσσός - ΑΕΚ
NOVASPORTS 1
 17:00
Basket League Αρκαδικός - Κόροιβος
NOVASPORTS 2
 17:00
Basket League ΠΑΟΚ - Τρίκαλα
NOVASPORTS 2
 17:00
Basket League Απόλλων Πατρών - Λαύριο
NOVASPORTS 2
 18:00
Volley League Ορεστιάδα - Εθνικός Αλεξανδρούπολης
NOVASPORTS 4
 19:00
Basket League Παναθηναϊκός - Καβάλα
NOVASPORTS 3
 19:30
Χάντμπολ Κίελο - Ράιν Νέκαρ Λέβεν
NOVASPORTS 7
 19:30
Ιταλικό πρωτάθλημα μπάσκετ Αβελίνο - Καζέρτα
OTE Sport 4
 21:45
Ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ Μπαρτσελόνα - Μπιλμπάο
OTE Sport 7

***  Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των δύο εκπροσώπων της Ελλάδας στη φάση των «32» του Eurocup.
Το πρόγραμμα των ΠΑΟΚ και Άρη στο EuroCup
Αναλυτικά:

ΠΑΟΚ (9ος όμιλος)
6 Ιανουαρίου : Βαλένθια - ΠΑΟΚ
12 Ιανουαρίου : ΠΑΟΚ - Λιμόζ
20 Ιανουαρίου : ΠΑΟΚ - Ολντεμπουργκ
26 Ιανουαρίου : Ολντεμπουργκ - ΠΑΟΚ
3 Φεβρουαρίου : ΠΑΟΚ - Βαλένθια
9 Φεβρουαρίου : Λιμόζ - ΠΑΟΚ
 ΑΡΗΣ (10ος όμιλος)
6 Ιανουαρίου : Άρης - Νεπτούνας
12 Ιανουαρίου : Αρμάνι Μιλάνο - Άρης
19 Ιανουαρίου : Άλμπα - Άρης
27 Ιανουαρίου : Άρης - Άλμπα
3 Φεβρουαρίου: Νεπτούνας - Άρης
10 Φεβρουαρίου: Άρης - Αρμάνι Μιλάνο
 
***    Έρχονται αλλαγές στον Παναθηναϊκό   ,
Ενοχλημένος ο Αλαφούζος 
Ερχονται αλλαγές στον Παναθηναϊκό
~ Τα παράπονα από την ήττα στην Κομοτηνή δεν έχουν κοπάσει στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Αλαφούζος φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος  με την αγωνιστική εικόνα των «πρασίνων». Τις προσεχείς ημέρες θα έχει συνάντηση με τους Τάκη Φύσσα και Λεωνίδα Βόκολο, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις.
-  Παράλληλα, αναμένεται να ανακοινώσει πρόστιμο στους παίκτες της ομάδας, κατά την επιστροφή τους από τη χριστουγεννιάτικη άδεια, την επόμενη Δευτέρα.
-  Σήμερα, Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη, στην οποία θα πάρει μέρος και ο Αντρέα Στραματσιόνι. -

***  Αναλυτικά Στη Volleyleague  :
Νέος θρίαμβος της Κηφισιάς, αυτή τη φορά με νίκη επί του Ολυμπιακού

Παμβοχαϊκός - Λαμία 3 - 0 (25 - 22, 25 - 20, 25 - 18)
Παναχαϊκή - ΠΑΟΚ 0 - 3 (19 - 25, 20 - 25, 21 - 25)
Ολυμπιακός - Α.Ο.Π. Κηφισιάς 1 - 3 (22 - 25, 25 - 20, 20 - 25, 21 - 25)
Παναθηναϊκός - Άρης 23/12
Ηρακλής - Φοίνικας Σύρου 23/12
Ορεστιάδα - Εθνικός Αλεξανδρούπολης 23/12

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015  :                    
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-01-2015.html .-  
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τρίτη  01  Δεκεμβρίου  2015  :   http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/01-2015.html .-   
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS    στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Δεκεμβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-02-2015.html .-   ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  02    Δεκεμβρίου 2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/02-2015.html  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  03  Δεκεμβρίου  201 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-03-2015.html .- ~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-04-2015.html  .-  
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015.html .-    
~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  04  Δεκεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/12/04-2015_4.html .-  
 ~ Η  Εφημερίδας μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  05  Δεκεμβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-05-2015.html .-          
 ~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  05  και  06  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/05-06-2015.html .-    
 ~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 06  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-06-2015.html .-  
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  07 Δεκεμβρίου  2015   : http://arfara-kalamata-greece.blog      spot.gr/2015/12/arfara-news-07-2015.html .-    
~ΥΓΕΙΑ (Θέματα υγείας- Τα Βότανα στη ζωή μας -Το φαρμακείο της Φύσης ) 2015   : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/2015.html .-                         
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 08 Δεκεμβρίου 2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-08-2015.html .-    
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 09 Δεκεμβρίου 2015 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-09-2015.html .-                 
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Πέμπτη  10  Δεκεμβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-10-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA   NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11  Δεκεμβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-11-2015.html ,        
~  Η  Εφημνερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  12  Νοεμβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-12-2015.html .-
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 12 και 13 Δεκεμβρίου 2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/12-13-2015.html .-
 Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή 13 Δεκεμβρίου  2015  :   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-13-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-14-2015.html .- 
 Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη 15  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-15-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  16 Δεκεμβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-16-2015.html .-  
~ 44.- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  16  Δεκεμβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/12/16-2015.html .-
Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  17  Δεκεμβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-17-2015.html .- 
~Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 18  Δεκεμβρίου  2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-18-2015.html .- 
  Το αγιάζι της  ενημέρωσης  Παρασκευή  18  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/12/18-2015.html .-
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  19  και  20  Δεκεμβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/12/19-20-2015.html .- 
 ~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-19-2015.html .-
   Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS     στο αγιάζι  της  ενημέρωσης   Κυριακή   20  Δεκεμβρίου  2015  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-20-2015.html .-
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  21  Δεκεμβρίου  2015:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-21-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  21 Δεκεμβρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/12/21-2015.html .- 
Η  Εφημνερίδα  μας    ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  22  Δεκεμβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-22-2015.html .- 
~   Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/12/arfara-news-23-2015.html . -                                      
~                                                                                                                                    
 
~***   http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4653 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 567 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.480   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   541 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  490. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010    
                                                                                                                                      

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4458 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2706 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2717   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9877  βίντεο   .- 


 
  1.  

1 σχόλιο:

Dimopoulou Alexandra είπε...

Αξιόπιστη και σοβαρή προσφορά δανείου

Γεια σας, είμαι ένα πρόσωπο που προσφέρει διεθνή δάνεια. Με ένα ταμείο για βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια μεταξύ ατόμων, από 4.000 έως 500.000 ευρώ για όλους τους ανθρώπους και τους ανθρώπους, που αντιστοιχούν στο επιτόκιο 3% ετησίως. "Χρηματοοικονομικά δάνεια, υποθήκες, επενδυτικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων, προσωπικά δάνεια Είμαι διαθέσιμος για να απαντήσω στους πελάτες μου εντός τριών ημερών από την παραλαβή του αιτήματός σας".
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω e-mail: dimopouloualexandra71@gmail.com
Ή επικοινωνήστε μαζί μου με το WhatsApp: +33753015524