Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 ......
~

 
Όλες οι αρετές είναι ισοδύναμες. Η αγία Γραφή λέει ότι ο Αβραάμ υπήρξε φιλόξενος και είχε τον Θεό μαζί του. Ο Ηλίας αγαπούσε την ησυχία και ο Θεός ήταν μαζί του. Ο Δαβίδ ήταν ταπεινός και ο Θεός ήταν μαζί του. Ό,τι λοιπόν καταλαβαίνεις να θέλη η ψυχή σου που είναι σύμφωνο με το θέλημα του Θεού, αυτό κάνε και κράτα άγρυπνη την καρδιά σου (Αββάς Νισθερώος).Γεροντικόν


~ 22 Νοεμβρίου
Αποστόλων (Ο΄) Ονησίμου, Φιλήμονος επισκόπου Γάζης, Απφίας, Αρχίππου. Ιερομαρτύρων Κλήμεντος αρχιεπισκόπου Βουλγαρίας, του θαυματουργού και Σισινίου. Μαρτύρων Βαλλεριανού, Κικιλίας και Τιβουρτίου(1) (†230). Στεφάνου, Μάρκου και Μάρκου. Ευφημίας, Χριστοφόρου, Θαλελαίου και Ανθίμου. Αγαπίου του Καππαδόκου, Αγαπίωνος, Θαδδαίου, Μαξίμου του δεσμοφύλακος, Μένιγνος του κναφέως (2) και Προκοπίου του Παλαιστίνου. Οσίων Αββά, Καλλίστου και Μιχαήλ δουκός, του Ρώσου.
(1)Η αγία Κικιλία έζησε τον 3ο αιώνα. Οι γονείς της ήταν ειδωλολάτρες και μάλιστα ευγενείς. Η Κικιλία άκουσε τη διδασκαλία του Χριστού και ζήτησε να βαπτιστεί. Μετά από λίγο καιρό, οι γονείς της την πάντρεψαν με ένα ευγενή νέο, τον Βαλεριανό, ο οποίος υπό την επίδραση της Κικιλίας ασπάστηκε κι αυτός τη χριστιανική πίστη. Μαζί με τον Βαλεριανό προσήλθε στους κόλπους της εκκλησίας και ο αδελφός του ο Τιβούρτιος. Κατά τον διωγμό του Διοκλητιανού η Κικιλία, ο Βαλέριος και ο Τιβούρτιος συνέχιζαν να δηλώνουν την πίστη τους στον Ιησού Χριστό και να ασκούν το φιλανθρωπικό τους έργο. Γι` αυτό τους συνέλαβαν και υπέστησαν την εσχάτη των ποινών, τον θάνατο με αποκεφαλισμό.
(2) Ο άγιος Μένιγνος καταγόταν από την Κολωνία του Ελλησπόντου και έζησε επί βασιλείας Δεκίου. Όταν ξεκίνησε ο διωγμός ο Μένιγνος, αψηφώντας την σκληρή τιμωρία ομολόγησε στην αγορά την πίστη του στον Ιησού και προέτρεψε τους Χριστιανούς να σταθούν πιστοί στον Κύριο και ατρόμητοι στα ασεβή αυτοκρατορικά διατάγματα. Συνελήφθηκε και επειδή δεν θέλησε να ασπαστεί τα είδωλα τον οδήγησαν στον τόπο του αποκεφαλισμού. Έτσι ο άγιος Μένιγνος παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο.  
~  Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
~  Tετρὰς ἡ θεοσύλλεκτος τῶν ἀποστόλων Χριστοῦ Φιλήμων καὶ Ἄρχιππος καὶ σὺν Ἀπφίᾳ ὁμοῦ, ὁ θεῖος Ὀνήσιμος· λάμψαντες τοῖς ἐν σκότει ἀληθείας τὴν γνῶσιν, ἤθλησαν ὁμοφρόνως καὶ τὴν πλάνην καθεῖλον· καὶ νῦν ἐξευμενίζονται πᾶσι τὸν Κύριον.
~* Απολυτίκιο Άγ. Φιλήμων, Άρχιππου, Ονησίμου και Απφία - 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  : https://youtu.be/Z4C5-z6zBg0  .-
~ Ο Άγιος Παΐσιος για τον θυμό
~ Άγιος Παΐσιος: Γέροντα, εγώ νομίζω ότι δεν θυμώνω, αλλά απλώς νευριάζω.
~  – Πώς γίνεται αυτό, βρε παιδί; Αν νευριάζης, πρέπει να εξετάσης να δης μήπως έχεις το πάθος του θυμού. Άλλο αν κάποιος νευριάση και πη καμμιά κουβέντα, επειδή είναι νευριασμένος ή έχει κάποιο πρόβλημα, έναν πόνο κ.λπ. Τότε «καλημέρα» να του πη ο άλλος , «δεν με παρατάς κι εσύ!» – μπορεί να του απαντήση.
Μα καλά, «καλημέρα» του είπε∙ δεν του είπε κάτι κακό. Αυτός όμως είναι κουρασμένος, έχει τον πόνο του, γι’ αυτό αντιδρά έτσι. Βλέπεις, και το πιο υπομονετικό γαϊδουράκι, όταν το παραφορτώσης, θα κλωτσήση.
– Γέροντα, όταν δεν είμαι συμφιλιωμένη με τον εαυτό μου, μου φταίει το καθετί και αντιδρώ.
– Αν δεν είσαι συμφιλιωμένη με τον εαυτό σου , αυτό σημαίνει ότι έχεις μια πνευματική αδιαθεσία και είναι φυσικό μετά να αντιδράς. Όπως, όταν κάποιος είναι σωματικά άρρωστος, χάνει καμμιά φορά την υπομονή του και κουράζεται λ.χ. να ακούη τους άλλους να μιλάνε, έτσι και όταν δεν είναι σε καλή πνευματική κατάσταση, του λείπει η εγρήγορση, η υπομονή , η ανεκτικότητα.
– Τι φταίει, Γέροντα, που θυμώνω με το παραμικρό;
– Φταίει που πιστεύεις ότι πάντοτε φταίνε οι άλλοι. Ο θυμός σ’ εσένα ξεκινάει από τους αριστερούς λογισμούς που βάζεις για τους άλλους. Εάν βάζης δεξιούς λογισμούς, δεν θα εξετάζης τί σου είπαν ή πώς σου το είπαν, θα παίρνης το βάρος επάνω σου και δεν θα θυμώνης.
 – Όμως, Γέροντα, δεν μπορώ να πιστέψω ότι πάντοτε φταίω εγώ.
– Φαίνεται, υπάρχει μέσα σου κρυφή υπερηφάνεια. Να προσέχης, γιατί ο θυμός έχει μέσα δικαιολογία, υπερηφάνεια, ανυπομονησία, αναίδεια.
– Γέροντα, γιατί σήμερα οι άνθρωποι νευριάζουν τόσο εύκολα;
– Τώρα και οι μύγες νευριάζουν! Έχουν πείσμα, θέλημα!… Παλιά, αν τις έδιωχνες, έφευγαν. Τώρα, επιμένουν… Είναι όμως αλήθεια ότι και μερικά επαγγέλματα σήμερα όχι μόνο δεν βοηθούν για την ψυχική ηρεμία, αλλά και τον εκ φύσεως ήρεμο άνθρωπο μπορεί να τον κάνουν νευρικό.
– Γέροντα, εγώ όταν ήμουν στον κόσμο, θύμωνα πολύ∙ τώρα στο μοναστήρι γιατί δεν θυμώνω;
– Πολλές φορές ,από μερικές εξωτερικές αφορμές αγανακτεί ο άνθρωπος και ξεσπά, επειδή δεν αναπαύεται με αυτό που κάνει και θέλει κάτι άλλο. Αυτές όμως οι αντιδράσεις είναι εξωτερικές σκόνες που φεύγουν, όταν βρη ο άνθρωπος αυτό που τον αναπαύει.
από τους Λόγους του αγίου Παϊσίου

 ***  Η ιστορία πίσω από τον κινηματογράφο "Ηλέκτρα" 
Κομμάτια του κτηρίου έχουν ιστορία 170 χρόνων! 
  Στο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες μέρες από τον Αλέξη Χαρίτση και αφορά στην ανακατασκευή «ξεχασμένων» δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Καλαμάτας θα ζητήσει να ενταχθεί ο κινηματογράφος «Ηλέκτρα». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος προετοιμάζεται ώστε να υποβάλει σχετικό φάκελο, αφού υπάρχει τεχνική μελέτη από το γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών Γιώργου Κυριακόπουλου και Ντονατέλλας Κυριακοπούλου- Σπινέλλα.
Σύμφωνα με την πρόσκληση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 50 εκατομμύρια ευρώ και η μέγιστη χρηματοδότηση 2.500.000 ευρώ ανά πρόταση και μέχρι και το 100% του κόστους, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης.
Στόχος είναι να αξιοποιηθούν και να επανενταχθούν στον ιστό της πόλης για τουριστικούς, πολιτιστικούς σκοπούς αλλά και για επιχειρηματικές δραστηριότητες τα παλιά δημοτικά καταστήματα, όπως βιομηχανικά κτήρια, αποθήκες και σφαγεία, στεγασμένες στοές και αγορές, δικαστικά μέγαρα, δημοτικά λουτρά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και εγκαταλειμμένα «Ξενία» και νοσοκομεία και άλλα κτήρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.
  Η ιστορία του κτηρίου
Στην τεχνική έκθεση της μελέτης βρίσκουμε σημαντικά στοιχεία για την αρχιτεκτονική αξία του συγκεκριμένου κτηρίου και τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό .
Σύμφωνα με αυτή, ο κινηματογράφος «Ηλέκτρα» κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60, αρ. οικ. άδειας 300/61, από τον τότε ιδιοκτήτη Σείριο Στασινόπουλο.
Μελετητές ήταν ο Καλαματιανός πολιτικός μηχανικός Αναστάσιος Πάστρας και ο Αθηναίος διάσημος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηρίου, πρόκειται για πρωτοποριακό τεχνικό έργο για την εποχή, η πρώτη κατασκευή με προένταση (εξώστης) στην πόλη και αξιόλογο αρχιτεκτονικό δείγμα ύστερου μοντερνισμού.
Το εμφανές σκυρόδεμα στα υποστυλώματα και τα κλιμακοστάσια, η εμφανής οπτοπλινθοδομή στην κεντρική είσοδο, οι σιδερένιες κουπαστές, ο αδρός πεταχτός σοφάς στην τοιχοποιία, οι αρχιτεκτονικές προεξοχές υπό μορφή πρίσματος στην αίθουσα για την ακουστική επάρκεια του κινηματογράφου, ο κλιματισμός (ψύξη-θέρμανση), η πανέμορφη κλιμακωτή ψευδοροφή με τα πήλινα σωληνωτά φωτιστικά, το υπέρκομψο φουαγιέ με το καθιστικό και το καφέ/μπαρ δικαιολογούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό.
Η «Ηλέκτρα» υπήρξε για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς των Καλαματιανών, σημαντικό έργο πολιτισμού.
Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανακαίνιση-επισκευή-επαναλειτουργία του κινηματογράφου ιδιοκτησίας σήμερα του Δήμου Καλαμάτας. Η φθορά της κτηριακής υποδομής, η γήρανση του εξοπλισμού, η ανάγκη αντικατάστασης των τεχνικών εγκαταστάσεων, οι σημαντικές αλλοιώσεις που έχει υποστεί η αίθουσα στα λίγα χρόνια που επαναλειτούργησε ως κέντρο διασκέδασης στις αρχές της δεκαετίας του ’90 είναι οι βασικοί παράγοντες που ώθησαν στην απόφαση για την ριζική ανακαίνιση της Ηλέκτρας. Κυρίως όμως η ανάγκη να ξαναδοθεί στην τέχνη του κινηματογράφου ένας χώρος ανάλογος της σημασίας του. Ο κινηματογράφος ξαναζεί στην Ελλάδα σημαντικές στιγμές (διεθνείς βραβεύσεις Ελλήνων καλλιτεχνών, διεθνούς κύρους παραγωγές).
Η ανανέωση του ενδιαφέροντος του ελληνικού κοινού και κυρίως των νέων είναι αναμφισβήτητο γεγονός, ο κινηματογράφος επιστρέφει μαζί με ό,τι αυτό σήμαινε για τους Καλαματιανούς στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70 και με πρόσθετο χρέος να ξαναδέσει κοινωνικές σχέσεις που έχουν χαθεί, ένας χώρος συνάντησης, ένα κέντρο ανταλλαγών στη ζωή μιας περιφερειακής πόλης.
Παράλληλα, θα ληφθούν υπόψη οι καινούργιες πολιτιστικές ανάγκες του ελεύθερου χρόνου των δημοτών, των πολλών και δραστήριων πολιτιστικών συλλόγων και οι πολυεπίπεδες δραστηριότητες του Δήμου Καλαμάτας (σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, συνέδρια). Το κτήριο, κατά συνέπεια, εξοπλίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πολυχρηστικό και να εξυπηρετεί πολυποίκιλες πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το φουαγιέ του κινηματογράφου και ο υπερκείμενος σε αυτόν χώρος που είναι συνεπίπεδος με τον εξώστη έχουν μια ιδιαιτερότητα. Αποτελούν τμήμα της παλαιάς οικοδομής που υπήρχε στο χώρο και κατεδαφίστηκε προκειμένου να κατασκευαστεί ο κινηματογράφος. Κτίσμα των αρχών του 19ου αιώνα, τέταρτη δεκαετία, κατασκευάστηκε από το Γάλλο αξιωματικό Φουρναίρ και λειτούργησε ως μεταξουργείο μέχρι το θάνατό του το 1875.
Το 1924 εγκαταστάθηκε και άρχισε να λειτουργεί το νεοϊδρυθέν ορφανοτροφείο Καλαμάτας. Το τμήμα αυτό του πρώην μεταξουργείου-ορφανοτροφείου ενσωματώθηκε στην νέα οικοδομή.
Στο ισόγειο τα χαρακτηριστικά του αλλοιώθηκαν, αφού διαμορφώθηκε το νέο σύγχρονο φουαγιέ. Στον όροφο όμως ο χώρος διατηρήθηκε και διατηρείται στην αρχική του μορφή. Τα υπερμεγέθη ξύλινα ζευκτά της τρίρριχτης στέγης, το ξύλινο δάπεδο (φέροντες δοκοί, δοκίδες, πάτωμα), η περιμετρική φέρουσα τοιχοποιία, τα τοξωτά θυρώματα βρίσκονται σε καλή κατάσταση 170 περίπου χρόνια από την κατασκευή τους.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Ο καιρός  σή Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα  Τετάρτη 22/11/2017 προβλέπεται αίθριος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και λίγες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 30-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Συνελήφθη 50χρονος για υπεξαίρεση 39.000 ευρώ 
Ένας 50χρονος για υπεξαίρεση συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στην Καλαμάτα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, έπειτα από καταγγελία συνεταίρου του και έκδοση εντάλματος σύλληψης από την ανακρίτρια Καλαμάτας.
Η καταγγελία που έκανε ο συνέταιρός του αφορούσε στα έτη 2009-2012 για υπεξαίρεση 39.000 ευρώ.
Σε βάρος του 50χρονου η ανακρίτρια Καλαμάτας τον Οκτώβριο εξέδωσε ένταλμα και χθες συνελήφθη από τους αστυνομικούς.
Χθες ο 50χρονος οδηγήθηκε στον ανακριτή, απ’ όπου μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Β.Β.

***  Χελώνα… οι αποζημιώσεις για την περσινή πλημμύρα της Καλαμάτας 
Το θέμα έχει απασχολήσει κατ' επανάληψη το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, έπειτα από ερωτήσεις επικεφαλής και συμβούλων δημοτικών παρατάξεων. Χθες η Δημοτική Αρχή προέβη σε αναλυτική ανακοίνωση για την πρόοδο που υπάρχει γύρω από το θέμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε δελτίο Τύπου, οι εξελίξεις σχετικά με τις αποζημιώσεις για την πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου, μέχρι σήμερα, έχουν ως εξής:
    Α. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ  (Το θέμα τοπικά χειρίσθηκε ο Δήμος Καλαμάτας)
  I. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΙΟΤΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ (586 ευρώ)
Η πληρωμή ολοκληρώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Πληρώθηκαν 390 δικαιούχοι, οι οποίοι έλαβαν 269.686 ευρώ (ορισμένοι εδικαιούντο 586 x 2).
   II. ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΣΚΕΥΗΣ
Η πληρωμή ολοκληρώθηκε στις 20 Ιουλίου 2017. Πληρώθηκαν 297 δικαιούχοι, οι οποίοι έλαβαν 816.420 ευρώ (καθένας έλαβε το ποσό που του αντιστοιχούσε – μέγιστο είναι τα 5.860 ευρώ).
  Β. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί κανένα ποσόν για αποκατάσταση (επισκευή) κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Δεν υπάρχει ενάριθμο έργο στο ΠΔΕ. (Το θέμα χειρίζεται τοπικά ο ΤΑΣ Νομού Μεσσηνίας).
  Γ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Δεν έχει υπάρξει χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για αποκατάσταση του εξοπλισμού τους μέχρι σήμερα (Το θέμα τοπικά χειρίζεται η ΠΕ Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου).
  Δ. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Οι αγρότες έχουν λάβει αποζημιώσεις για την ηρτημένη παραγωγή (γίνεται συμψηφισμός με τις οφειλές). Για τις πάγιες εγκαταστάσεις και το φυτικό κεφάλαιο δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις, διότι αυτά αντιστοιχούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ και παίρνει μεγάλο διάστημα (ενδεικτικά: μια τριετία) για να δοθούν τέτοιες αποζημιώσεις.
Συμπερασματικά, πέρα από τη σχετικά γρήγορη αποζημίωση για την κάλυψη των πρώτων/βασικών αναγκών των πλημμυροπαθών, δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αποζημιώσεις για τις μείζονες συνέπειες στους τομείς: επαγγελματικό και αγροτικό.

***  Πέρασε στην επόμενη φάση του The Voice ο Λεωνίδας Παχτίτης 
Χθες βράδυ διαγωνίστηκε στην επόμενη φάση του The Voice of Greece, ο Καλαματιανός Λεωνίδας Παχτίτης.
Ο Λεωνίδας κατάφερε να προχωρήσει αποκλείοντας τον Πάνο Τσίκο.
Βίντεο :  Πάνος Τσίκος vs Λεωνίδας Παχτίτης - Εκδρομή | 2o Battle | The Voice of GREECE , https://youtu.be/RSXtJNH5H4w  .-

***  Εθελοντική αιμοδοσία σήμερα στο Μεσσήνιον Θεραπευτήριον «Λητώ» 
Εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει στο Μεσσήνιον Θεραπευτήριον «Λητώ» (Πινδάρου 5), σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, σήμερα Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, από τις 9.30 το πρωί έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι.

***  Forum Γενικής Ιατρικής το Σαββατοκύριακο στην Καλαμάτα 
Το Forum Γενικής Ιατρικής θα γίνει από τις 24 ως τις 26 Νοεμβρίου στο “Horizon Blu Hotel” στην Καλαμάτα υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Π.Ε. Μεσσηνίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου μοριοδοτείται με 15 μόρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Η ίδρυση του Ινστιτούτου ήταν μια έμπνευση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, δρος Μ. Βλασταράκου, που αναγνώρισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός ευέλικτου οργάνου με συμβουλευτικό ρόλο στον ΠΙΣ.
Ως κύρια ευθύνη το Ινστιτούτο Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία οργάνωσης, επεξεργασίας και σύνταξης της Εθνικής Πρότασης για την Υγεία. Έχει ωριμάσει πλέον η ιδέα ότι οι λειτουργοί της Υγείας πέρα από πολιτικά χρώματα και συντεχνιακές αγκυλώσεις, θα πρέπει να ομονοήσουν σε μια πρόταση τεχνικά εφαρμόσιμη και ορθολογιστικά σχεδιασμένη προς τα οικονομικά της μεγέθη με όλα τα προβλεπόμενα βέβαια ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αφού ολοκληρωθεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θα την καταθέσει στον ελληνικό λαό και τα πολιτικά κόμματα.
Σε κάθε Τομέα συμμετέχουν οι πλέον εξειδικευμένοι επιστήμονες στο αντικείμενο και με την ανάλογη βέβαια εμπειρία. Οι πρώτες εκτιμήσεις, τα συμπεράσματα και ο σχεδιασμός ενεργειών έχουν ήδη κατατεθεί και οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά για την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου.
Η πρώτη τέτοια εκδήλωση έλαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου της Αθήνας 15-17 Δεκεμβρίου του 2016 και ήταν το Forum Παθολογίας 2016. Εκεί συζητήθηκαν θέματα ηλεκτρονικής υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ΗΔΙΚΑ, ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς).
Η επόμενη εκδήλωση που διοργανώνεται είναι το Forum Γενικής Ιατρικής 2017 που θα διεξαχθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο στην πόλη της Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Horizon Blue από 24-26 Νοεμβρίου,  υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του Ινστιτούτου, επικούρου καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.
Την ευθύνη του Επιστημονικού Προγράμματος είχαν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής κ.κ. Ανάργυρος Μαριόλης και Ευάγγελος Φραγκούλης αντίστοιχα, με τη συνεργασία του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής /Οικογενειακής Ιατρικής κ. Μποδοσάκη Πρόδρομου Μερκούρη και του καθηγητή Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Χρήστου Λιονή.
Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι πολύ επίκαιρα, μια που και πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχεδιασμό της που αφορά στην έναρξη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Ο Γενικός Ιατρός είναι ο αντικειμενικός επιστημονικός της στυλοβάτης της και, επομένως, θα συζητηθεί κατά πόσο στο Ελληνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο ρόλος του Γενικού Ιατρού θα συμβάλλει στην εφαρμογή των αρχών της Διακήρυξης της Alma Ata του Παγκόσμιου Υγείας στη Χώρα μας.
Επίσης, θα συζητηθούν μέχρι πού θα εκτείνονται οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής, ο ρόλος του γενικού ιατρού στην πρόληψη καθώς και στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στην καθημερινή εκτέλεση των καθηκόντων του. Τα συμβόλαια του οικογενειακού ιατρού, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η σχέση του γενικού ιατρού με τον ΕΟΠΥΥ και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελούν άλλα θέματα που θα συζητηθούν.
Τέλος, με την αναφορά του πόσο ο σημαντικός είναι ο ρόλος του στη διαχείριση ασθενών με χρόνια νοσήματα και στην αναγκαιότητα οργάνωσης και συμμετοχής του γενικού ιατρού σε ερευνητικά προγράμματα θα ολοκληρώσουν τις εργασίες του συνεδρίου. Παράλληλα έχουν προγραμματισθεί δορυφορικές διαλέξεις για φάρμακα αιχμής στη θεραπευτική αναπνευστικών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη.
Η πόλη της Καλαμάτας επελέγη γιατί είναι εύκολα προσπελάσιμη και από τους όμορους νομούς της Μεσσηνίας, ώστε να γίνει δυνατή η συμμετοχή συναδέλφων και από τους νομούς αυτούς σε επίπεδο Περιφερειακό.
Η εγγραφή και συμμετοχή στις εργασίες του Forum είναι δωρεάν και η παρακολούθηση πάνω από 60% των ωρών του προγράμματος μοριοδοτείται με 15 μόρια Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης (CME-CPD Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Τα έξοδα διοργάνωσης του Forum δε θα επιβαρύνουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο μια που υποστηρίζεται με χορηγίες από φαρμακευτικές εταιρείες μετά τη σχετική έγκριση τόσο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) όσο και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΕ).
Υπεύθυνος διοργάνωσης του Forum είναι ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, γενικός γραμματέας, Ινστιτούτο Μελετών Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

*** Η Μαραθόλακκα «βουλιάζει» στα σκουπίδια 
Η εικόνα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας στη Μαραθόλακκα είναι κάτι σαν κοινό μυστικό για όλους. Τόνοι σκουπιδιών "κρυμμένοι" στον Ταΰγετο, περιβαλλοντική υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά η Καλαμάτα "φαίνεται" καθαρή πόλη.
Παρά τις όποιες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, δέκα χρόνια τώρα, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί κατ' ελάχιστον. Παλιότερα υπήρχαν και "Οι φίλοι του Ταϋγέτου" που λειτουργούσαν σαν… αλογόμυγες στη νιρβάνα των δημοτών, αλλά και αυτοί κουράστηκαν.
Από την άλλη πλευρά, πολλές φορές ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, έχει φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Μάλιστα, καταλαβαίνοντας το πρόβλημα, έχει προτείνει ως εναλλακτική λύση την ένταση των προσπαθειών στον τομέα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της διαλογής στην πηγή και, επομένως, τη μείωση των απορριμμάτων. Αλλά κι εκεί οι όποιες παρεμβάσεις του συναντούν… τοίχο.
Χθες το πρωί ο ίδιος μαζί με το δημοτικό σύμβουλο, Σταμάτη Μπεχράκη, επισκέφθηκαν το χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων, ο οποίος σημειωτέον κοστίζει στους δημότες 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Η εικόνα που αντίκρισαν επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά το… έγκλημα που συντελείται. Σκουπίδια, δέματα μισοσκισμένα, στραγγίδια χύμα στην περιοχή, εργαζόμενοι που δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας. Μάλιστα, ο Μανώλης Μάκαρης, μιλώντας στο "Θάρρος", τόνισε ότι η κατάσταση που αντίκρισαν είναι άκρως αποκαλυπτική και πολύ χειρότερη από την προηγούμενη επίσκεψη.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ecowaste, στην οποία έχει ανατεθεί η διαχείριση, Μίμης Βαγενάς, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι δε γνωρίζει ποιος είναι ο όγκος των υπολειμμάτων που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα εκεί, γιατί ανέλαβε την ευθύνη του έργου πρόσφατα, τον Αύγουστο. Τόνισε, μάλιστα, ότι τα υπολείμματα είναι υπεύθυνος να τα πάρει από εκεί ο Δήμος Καλαμάτας, χωρίς όμως να ξέρει πότε θα το κάνει και πού θα τα πάει.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι γίνονται τεράστιες προσπάθειες στη Μαραθόλακκα και πως σύντομα θα υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Σημείωσε δε ότι επιθυμεί να επισκέπτεται την περιοχή ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, «για να ενημερώνεστε και να βλέπετε και την πρόοδο».
  Μανώλης Μάκαρης
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Μαραθόλακκα ανέφερε ότι το πρώτο ζήτημα είναι η ακαταλληλότητα της περιοχής για τη διαχείριση των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι αυτή βρίσκεται «σε μια χαράδρα, όπου το έδαφος είναι πορώδες. Είδαμε και τα αποτελέσματα των πλημμυρικών φαινομένων που κατέβασαν σκουπίδια από τη Μαραθόλακκα και τα πήγαν κάτω στους Πέντε Δρόμους. Πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα για να βελτιωθεί εδώ η κατάσταση».
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες για τους εργαζομένους, ο κ. Μάκαρης υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας «να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής. Απ’ ό,τι μας είπαν οι εργαζόμενοι, δεν έχουν ούτε τουαλέτες. Ο χώρος πρέπει να στεγαστεί. Επίσης, πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ευρεία τσιμεντόστρωση, γιατί δεν μπορεί να γίνεται διαχείριση των απορριμμάτων μέσα στις λάσπες. Πρέπει ο Δήμος οπωσδήποτε να αναλάβει αυτή τη δουλειά».
Για το υπόλειμμα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ανέφερε: «Ακόμα ο Δήμος δε μας έχει πει πού ακριβώς θα πάνε αυτές οι μπάλες. Είναι σημαντικό να απομακρυνθούν, να πάνε σε χώρο υγειονομικής ταφής, με τις σωστές συνθήκες, έτσι ώστε να ανοίξει ο χώρος, γιατί και οι εργαζόμενοι εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν».  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Αντιπυρική περίοδος 2017 στη Μεσσηνία: Περισσότερες οι πυρκαγιές, λιγότερες οι καμένες εκτάσεις 
Παρουσία του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπυράρχου Θεοδώρου Λαρέζου, έγινε χθες στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου για τη χρονιά που φεύγει. Το πρόσημο, μάλιστα, κρίθηκε ως θετικό, αφού ενώ φέτος είχαμε περισσότερα συμβάντα σε όλη τη Μεσσηνία, τα στρέμματα που κάηκαν ήταν λιγότερα.

Ειδικότερα, κατά την αντιπυρική περίοδο στις περιοχές Καλαμάτας και Μελιγαλά εκδηλώθηκαν 454 πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 388 ήταν σε αγροτικές εκτάσεις, οι 53 σε δασικές και 13 σε αγροτοδασικές.
Από τις 388 πυρκαγιές σε αγροτικές εκτάσεις, οι 273 ήταν εντός της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι 115 εκτός.
Από τις 53 σε δασικές περιοχές, οι 14 ήταν εντός αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι 39 εκτός.
Τέλος, στις αγροτοδασικές εκτάσεις οι 7 ήταν εντός αντιπυρικής περιόδου και οι 6 εκτός.
  Οι ώρες που ξέσπασαν οι φωτιές και οι αιτίες
Έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πότε εκδηλώνεται η κάθε φωτιά, αφού αυτές που ξεσπούν βραδινές ώρες είναι συνήθως πυρκαγιές.
Έτσι  το 19% των συμβάντων ξεσπά 7.00 με 12.00 το μεσημέρι, το 40% 12.00 με 5.00 το απόγευμα, ενώ τέλος ποσοστό 41% ξεσπά από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 7.00 το πρωί.
Επίσης, να σημειωθεί ότι το Ανακριτικό Τμήμα της Π.Υ. κατάφερε να εξιχνιάσει πολλές από τις φωτιές στη Μεσσηνία. Έτσι προέκυψε ότι 182 προέκυψαν από πρόθεση, 160 από αμέλεια, 10 τυχαία, 100 δεν έχουν εξακριβωθεί, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό πρόεκυψε από κεραυνούς.
  Οι πυρκαγιές εκτός της Υπηρεσίας Καλαμάτας
Πέραν της περιοχής που ανήκει στην αρμοδιότητα της Π.Υ. Καλαμάτας, υπάρχουν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κυπαρισσίας, Πύλου, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαργαλιάνων.

Εκεί σημειώθηκαν τα εξής συμβάντα: Γαργαλιάνοι: 55 συμβάντα που συνολικά έκαψαν 319,5 στρέμματα, Κυπαρισσία: 18 συμβάντα που έκαψαν 121,6 στρέμματα και, τέλος, το Κλιμάκιο της Πύλου έφτασε σε 12 συμβάντα, ενώ κάηκαν συνολικά 180,5 στρέμματα.
  Οι εκτάσεις που κάηκαν στη Μεσσηνία
Συνολικά σε όλο το νομό κατά την αντιπυρική περίοδο του 2017 κάηκαν 379 εκτάσεις, εκ των οποίων τα 1.285,9 στρέμματα αφορούσαν δασικές εκτάσεις, ενώ οι αγροτικές εκτάσεις 688,9 στρέμματα.
  Η βοήθεια από αέρα
Σημαντική ήταν η βοήθεια στη μάχη με τις φλόγες και από αέρος, αφού αρκετές φορές χρειάστηκαν εναέριες ρίψεις.
Έτσι, τα PZL, που έχουν ως βάση το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, βγήκαν 211 φορές και έκαναν 479 ρίψεις, με το σύνολο των πτητικών ωρών να είναι 384,1.
Εκτός, όμως, από τα PZL, στη Μεσσηνία χρειάστηκε να επιχειρήσουν και άλλα αεροσκάφη που έχουν βάση εκτός του αεροδρομίου Καλαμάτας. Έτσι στην περιοχή μας έφτασαν σε 5 περιπτώσεις τα ελικόπτερα Ericsson, 2 φορές τα Chinook και, τέλος, 8 φορές τα Canadair.
  Τι συνέβαλε στη φετινή επιτυχία
Σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, πύραρχο Κωνσταντίνο Θεοφιλόπουλο, για να σημειωθεί το θετικό πρόσημο υπήρξαν κάποια δεδομένα, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πυρκαγιών που έχει τεθεί σε λειτουργία.
Επίσης, ο υπηρεσιακός σχεδιασμός και, τέλος, ότι φέτος στην περιοχή δε σημειώθηκαν ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ευχαριστίες προς φορείς και εθελοντές
Κλείνοντας ο πύραρχος θέλησε να συγχαρεί το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τους υπόλοιπους φορείς και υπηρεσίες όπως Δήμους, Περιφέρεια, Αστυνομία κ.λπ.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στις εθελοντικές ομάδες ΓΑΙΑ, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ε.Σ., καθώς και τους εθελοντές του Κλιμακίου Πεταλιδίου. Μάλιστα, οι τρεις παραπάνω εθελοντικές ομάδες βραβεύτηκαν στην εκδήλωση του απολογισμού.

Τέλος, ευχαρίστησε τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων, καθώς και συμπολίτες που συμμετείχαν στην αντιπυρική περίοδο.
  
Συγχαρητήρια από το διοικητή
Με τη σειρά του ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος συνεχάρη τους πυροσβέστες για το θετικό πρόσημο που είχε η Υπηρεσία, ενώ αναφερόμενος στην αντιπυρική περίοδο που έφυγε, τη χαρακτήρισε δύσκολη για την Πελοπόννησο.
  Το σύστημα ελέγχου των πυρκαγιών εξ αποστάσεως
Χρειάζεται εδώ να γίνει ξεχωριστή αναφορά στο ηλεκτρονικό σύστημα που χρησιμοποιεί το Πυροσβεστικό Σώμα. Πρόκειται για ένα σύστημα που επιτρέπει σε φυσικό χρόνο οι επικεφαλής της κατάσβεσης να βλέπουν πού είναι η φωτιά, τι οχήματα είναι εκεί και ποια κινούνται σε αυτή. Επίσης, πόσο νερό αλλά καύσιμα έχουν.
Όπως είναι κατανοητό, το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στους επικεφαλής να κάνουν πιο σωστή διαχείριση των δυνάμεων που έχουν στη διάθεσή τους.

«Ο δράκος» της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι από χθες ξεκίνησε η εκπαίδευση πυροσβεστών της Μεσσηνίας στον εξομοιωτή πυρκαγιάς που διαθέτει το Σώμα και έχει τοποθετηθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το συρόμενο αυτό πολύτιμο εργαλείο εκπαίδευσης βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Αττικής και στόχος είναι να βελτιώσει τις γνώσεις των πυροσβεστών σε δύσκολα περιστατικά.

Για το λόγο αυτό στην Καλαμάτα έχει φτάσει επταμελές πλήρωμα εκπαιδευτών, ενώ τα σενάρια που θα κληθούν οι πυροσβέστες να αντιμετωπίσουν, είναι πολλά και δύσκολα.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 ***  «Σβήνουν» την ιστορία των Φιλιατρών με τη μετακίνηση των αρχείων Δημοτολογίου… 
Πολλά ερωτηματικά προκλήθηκαν στα Φιλιατρά από την εντολή της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας για μετακίνηση όλων των παλιών αρχείων Δημοτολογίου του Δήμου Φιλιατρών, από το 1830, στο Δημοτικό Κατάστημα της έδρας στην Κυπαρισσία. Οι κάτοικοι των Φιλιατρών θεωρούν» πως έτσι «σβήνει» η ζωντανή ιστορία της πόλης, όπως είναι καταγεγραμμένη στα πλέον επίσημα έγγραφα που είναι τα Δημοτολόγια.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στα Φιλιατρά είναι το χθεσινό δημοσίευμα του Filiatranet.gr με τίτλο «Αγανάκτηση για τα παλιά αρχεία Δηματολογίου στα Φιλιατρά», στο οποίο αναφέρεται: «Τα παλαιά αρχεία Δημοτολογίου Δήμου Φιλιατρών έτοιμα για μετακόμιση στην έδρα του Δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία. Ξαφνιάζει το γεγονός ότι η ιστορία της πόλης των Φιλιατρών από το 1830 πρέπει να μεταφερθεί σε άλλη πόλη. Με ποιο δικαίωμα αφαιρούνται τα στοιχεία της ιστορίας από το κτήριο που 186 χρόνια τα στέγαζε;». Αλήθεια, οι εκλεγμένοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Φιλιατρών γνωρίζουν κάτι επί αυτού; Έχουν συναινέσει, μήπως;
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Διανομή κρέατος  σήμερα  στο Δήμο Οιχαλίας 
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) θα διανεμηθούν προϊόντα στους ωφελούμενους του Δήμου Οιχαλίας.
Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του Δήμου Οιχαλίας με το δελτίο αστυνομικής τους ταυτότητας, το ΑΜΚΑ του αιτούντος και σακούλες (για την μεταφορά) να παραλάβουν τα προϊόντα (μοσχάρι – χοιρινό – φακές) αύριο Τετάρτη 22/11 (και ώρες 9.00 – 13.00) από το Πνευματικό Κέντρο «Μαρία Κάλλας» στο Μελιγαλά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27243 60300.

***  Διαγωνισμοί για κτήρια και αναψυκτήρια στην πόλη της Καλαμάτας 
Ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας διακηρύσσει ότι στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας την 27η Νοεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.00 π.μ. – 11.30 π.μ., θα διενεργηθεί δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση χώρων προς άσκηση και εκμετάλλευση του δικαιώματος λειτουργίας αναψυκτηρίου – snack bar.
Πληροφορίες παρέχονται στο τηλ. 27210 63805, σε ώρες εργασίας του Αερολιμένα Καλαμάτας και στην Κεντρική Υπηρεσία της ΥΠΑ, Βασιλέως Γεωργίου 1, Ελληνικό, καθημερινά, μεταξύ των ωρών 9.00 και 14.00, στο τηλ. 210 8916426.
Επίσης, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας συζητήθηκε το θέμα του καθορισμού θέσεων κυλικείων στα κτήρια όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας – παραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης κυλικείου Νέου Δημαρχείου, σύμφωνα με το Ν. 4257/2014. Σύμφωνα με την απόφαση, καθορίσθηκαν δύο θέσεις κυλικείων σε χώρους όπου στεγάζονται υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, προς εξυπηρέτηση του προσωπικού και των συναλλασσομένων: α) κυλικείο συνεργείων Δήμου (η παραχώρηση της χρήσης θα γίνεται με δημοπρασία), β) κυλικείο Δημαρχείου (η παραχώρηση της χρήσης θα δίδεται σε ΑΜΕΑ, πολυτέκνους και αγωνιστές Κύπρου).
Επίσης, εγκρίθηκε η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του κυλικείου που βρίσκεται στο κτήριο του Δημαρχείου Καλαμάτας, για το χρονικό διάστημα από 01-12-2017 έως 30-11-2020, με δικαίωμα παράτασης για τρία επιπλέον έτη και ετήσιο τέλος 12.000 ευρώ.
Επίσης,  εγκρίθηκε η απευθείας εκμίσθωση στην εταιρεία «Οικονομάκος ΟΕ», για διάστημα 9 ετών, αντί μηνιαίου μισθώματος 250 ευρώ, ενός καταστήματος του Δήμου Καλαμάτας επί της οδού Ιθώμης 14 (πλησίον Αγίων Αποστόλων).
Τέλος, εγκρίθηκε η εκμίσθωση του κτηρίου όπου μέχρι τώρα στεγάζεται η ΚΕ «Φάρις» (θα μεταφερθεί το επόμενο διάστημα στο Β΄ κτήριο του συγκροτήματος του νέου Δημαρχείου), κατόπιν διενέργειας ανοιχτής δημόσιας πλειοδοτικής δημοπρασίας, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί κατά προτίμηση ξενοδοχειακή επιχείρηση.  Α.Π.

***  Συνελήφθη 47χρονος στην Καλαμάτα που είχε αποφάσεις για κατακράτηση γυναικών και αρπαγή 
Για αποφάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος του συνελήφθη χθες τα ξημερώματα ένας 47χρονος Καλαματιανός. Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας εντόπισαν και συνέλαβαν στην Καλαμάτα τον 47χρονο, καθώς από το 2015 εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας φυλάκισης ενός έτους για παράνομη κατακράτηση δύο γυναικών που εργάζονταν σε μπαρ, όπως και φετινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών για κάθειρξη 13 ετών για αρπαγή.

***  Το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο τιμά την ιστορία, τον άνθρωπο και τον Ξενοφώντα Φουρναράκο 
1977-2017 40 χρόνια προσφοράς στον πολιτισμό και την κοινωνία της Καλαμάτας
 -ΕΓΙΝΕ Η ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ»
 -ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑμΕΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ

Το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, αλλά, εκτός από την πανηγυρική αποτίμηση όλης αυτής της πορείας, η επέτειος συνδέεται με τη διεκδίκηση μιας κοινωνικής «μάχης» που αφορά στην προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Κάστρο της Καλαμάτας, στους χώρους πολιτισμού και όχι μόνο φυσικά.
Ο ποιητής και συγγραφέας Ξενοφώντας Φουρναράκος, ο οποίος βιώνει και ο ίδιος τον αποκλεισμό λόγω των κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, έγινε άθελά του η αφορμή, ώστε το θέμα να αγγίξει βαθύτατα το νέο πρόεδρο του ΜΕΘ, Γιώργο Παντελόπουλο, και μέσω αυτού όλη την «οικογένεια» του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Έτσι, αποφασίστηκε τα 40 χρόνια του ΜΕΘ να αφιερωθούν στον άνθρωπο και την ανθρώπινη δύναμη. Κάτι που εκφράζει με χαρακτηριστικό τρόπο ο Ξενοφώντας Φουρναράκος, γι’ αυτό και επιλέχθηκε στο πρώτο μέρος της προχθεσινής επετειακής εκδήλωσης να γίνει η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του, που έχει τίτλο «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Σκέψης».
Ήταν μια όμορφη και γόνιμη συνάντηση που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του ΜΕΘ στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, παρουσία πλήθους κόσμου, ανάμεσα στους οποίους η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης κ.ά.
Τη βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος του «Θάρρους», Κώστας Γαζούλης, ο οποίος εκμυστηρεύθηκε τον τριπλό λόγο που τον έδενε με το ρόλο του και είναι το γεγονός ότι οι θεατρικές εικόνες της παιδικοεφηβικής του ηλικίας είναι συνδεδεμένες με το ΜΕΘ. Επιπλέον συνυπήρξε στο 1ο Λύκειο Καλαμάτας τόσο με τον συγγραφέα όσο και με το φιλόλογο Σταύρο Τσαγκαράκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος και ιδιαίτερα συγκινημένος ομιλητής για το βιβλίο.
Ο κ. Τσαγκαράκης μετέφερε τις εικόνες που διατηρούσε για το μαθητή Φουρναράκο, ως ένα συνεσταλμένο παιδί που από τότε έδειχνε να προετοιμάζει το συγγραφικό του υλικό, αναφέρθηκε στο αρχαιοελληνικό και χριστιανικό υπόβαθρο του περιεχομένου του Εγχειριδίου Ελεύθερης Σκέψης και διάβασε μικρά αποσπάσματα με επίκεντρο την αγάπη, την ελευθερία, το φιλοσοφικό στοχασμό.
Ιδιαίτερα καίριες και οι επισημάνσεις του έτερου ομιλητή, του ουρολόγου-χειρουργού και συγγραφέα, Νίκου Σταυρόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για το «λάθος λαχνό» ζωής που έτυχε στον Ξενοφώντα Φουρναράκο, εννοώντας το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, που κατόρθωσε όμως να το αντιμετωπίσει χωρίς μεμψιμοιρίες και αυτολύπηση, αξιοποιώντας τη δύναμη και την καθαρότητα του μυαλού του, που μέχρι στιγμής έχει αποδώσει, μεταξύ άλλων, δύο βιβλία -εκτός από το «Εγχειρίδιο Ελεύθερης Σκέψης» που εκδόθηκε πέρυσι και την ποιητική συλλογή «Ασκητική του Αγίου Έρωτα» (2007).
Με πολύ χιούμορ ο Ξενοφώντας Φουρναράκος… διαβεβαίωσε ότι δε χρειάστηκε να πληρώσει κανέναν για την επιτυχία της προχθεσινής εκδήλωσης και τα καλά λόγια που ακούστηκαν για τον ίδιο και το βιβλίο του, και είναι βέβαιο ότι δε χρειάστηκε να το κάνει…
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης άνοιξε ο δήμαρχος κ. Νίκας μιλώντας με πολύ θερμά λόγια για τη διαδρομή 1977-2017 και την προσφορά του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου στον πολιτισμό της Καλαμάτας.
Ο δημοσιογράφος Θανάσης Παντές και ο Θεόδωρος Σινάνης, επί σειρά πρόεδρος και ζωντανή ιστορία του ΜΕΘ, αναφέρθηκαν στη συνέχεια εκτενέστερα και με πολλές στιγμές συγκίνησης, αλλά και υπερηφάνειας στους σταθμούς, τα πρόσωπα, τις παραστάσεις και όλη αυτή την θαυμαστή πορεία που συνεχίζεται και έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στο μέλλον…
της Χριστίνας Ελευθεράκη 
  
***  XΑΟΣ! Στις Βρυξέλλες έφτασε η «καραντίνα» Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια...

~ Πανευρωπαϊκό αντίκτυπο φαίνεται ότι έχει η καραντίνα στην οποία έχουν μπει μέχρι το Μάιο του 2018 οι ταξιδιώτες από Ελλάδα στα γερμανικά αεροδρόμια.
Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισίον σε μια προσπάθει να βρεθεί λυση στην «de facto» αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.
 Αιτία για την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν όσοι προσγειώνονται από τα ελληνικά αεροδρόμια στη Γερμανία είναι η εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και ο πλημμελής έλεγχος στα αεροδρόμια για παράτυπους και παράνομους μετανάστες και πιθανούς τρομοκράτες.
 Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη Deutsche Welle οι γερμανικές αρχές στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου εντόπισαν 1.000 παράνομες αφίξεις από Ελλάδα.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν οι Βρυξέλλες έχουν λάβει ενημέρωση και διαβεβαίωση από τη Γερμανία πως οι έλεγχοι θα γίνουν «σε στοχευμένο πλαίσιο» καθώς και ότι υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας αλλά και ότι ο αντίκτυπος στην ελεύθερη μετακίνηση θα είναι μικρός.
 Ανώτατες πηγές από την γερμανική πρωτεύουσα εξηγούσαν - επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του protothema.gr - ότι ο μοναδικός λόγος της «καραντίνας» είναι ο φόβος εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών, λόγω του χάους που επικρατεί στα νησιά.
 «Η απόφαση ελήφθη από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος είναι απλός. Ο φόβος εισόδου στην Γερμανία παράτυπων και παράνομων μεταναστών και πιθανών τρομοκρατών. Γνωρίζουμε άριστα ότι η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά είναι εφιαλτική». Με αυτά τα λόγια αποδόμησε ένα προς ένα τα φληναφήματα της ελληνικής πλευράς, ανώτατη πηγή στο Βερολίνο που μίλησε στο protothema.gr.
 Τα πρόσωπα με το οποία συνομίλησε το protothema.gr  στο Βερολίνο δήλωσαν ότι η απόφασή της επιβολής «καραντίνας» στους Έλληνες πολίτες, ήταν κάτι που δεν το επιθυμούσε ούτε καν η Γερμανία και μάλιστα οι γερμανικές αρχές προσπάθησαν να το αποφύγουν. «Γνωρίζουμε ότι ο χώρος Σένγκεν, η ελεύθερη κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι μια τεράστια κατάκτηση. Μακάρι να μπορούσαμε να αποφύγουμε αυτούς τους ελέγχους...».
 Στην Κομισιόν φέρνει τους συνοριακούς ελέγχους Ελλήνων στη Γερμανία ο Μίλτος Κύρκος
 «Ο χώρος Σένγκεν είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών.  Για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και   ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας. Όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δεν είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα, ώστε να δικαιολογείται η επαναφορά, ενώ τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν», αναφέρει ο Μιλτιάδης Κϋρκος σε ερώτησή του προς την Κομισιόν, για το θέμα που έχει προκύψει με τους συνοριακούς ελέγχους Ελλήνων που γίνονται στα γερμανικά σύνορα.
 Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού ρωτά την Επιτροπή αν θεωρεί τεκμηριωμένο το αίτημα της Γερμανίας και αν αυτό έχει κατατεθεί σύμφωνα με το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016 με τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια.
 Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Η Γερμανία ζήτησε την συνέχιση της επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα με την Αυστρία αλλά και την  επαναφορά των συνοριακών ελέγχων  στα αεροδρόμια για τις πτήσεις από Ελλάδα.
Δεδομένου ότι ο χώρος Σένγκεν  είναι από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος με άμεσο αντίκτυπο στη καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών αλλά και ότι για να κατοχυρωθεί η ασφάλεια τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν έχουν λάβει μέτρα και   ανταλλάσσουν πληροφορίες για την καταπολέμηση του οργανωμένου διασυνοριακού εγκλήματος, της τρομοκρατίας, κα.
 ερωτάται  η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή :
1.        θεωρεί τεκμηριωμένο  το αίτημα της Γερμανίας  για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα αεροδρόμια μόνο για τις πτήσεις από την Ελλάδα, δεδομένου ότι όπως έχει αποδειχθεί στις τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλα τα κράτη μέλη, κανένας από τους αυτουργούς δε είχε εισέλθει κατευθείαν από την Ελλάδα
2.        η Γερμανία  έχει καταθέσει με βάση το άρθρο 27 του Κανονισμού 399/2016,   τους λόγους της προτεινόμενης επαναφοράς, περιλαμβανομένων όλων των σχετικών στοιχείων με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια
3.        έχει διαπιστωθεί τυχόν τρωτότητα  στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική λειτουργία του χώρου Σένγκεν ;
protothema

***  “ΝΑΤΟ σοβαρέψου”! O Πούτιν ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο 'ΚΑΚΟΣ ΛΥΚΟΣ'...

~ Παλιά ήταν ο “κομμουνιστικός κίνδυνος”…Για δεκαετίες όλες οι χώρες της Δύσης,μαζί και η Ελλάδα, ετοιμάζονταν να τον αντιμετωπίσουν. Το ΝΑΤΟ έπαθε σοκ με την έλλειψη αντιπάλου,μόλις ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε. Δυσκολεύτηκε,αλλά πάντα έβρισκε “αντίπαλο”. Σ΄ αυτή τη προσπάθεια πολλές χώρες της πλήρωσαν άσχημα. Τα τελευταία χρόνια ΝΑΤΟ και Δύση κάνουν φιλότιμες προσπάθειες για να δημιουργήσουν τον νέο “κακό λύκο” που δεν είναι άλλος από τη Ρωσία.
 Ο Marcus Godwyn από το Global Research, αποδομεί το παραμύθι…
 Γράφει μεταξύ άλλων:
 “Δεδομένου ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί συνεχίζουν αμείλικτα να εκπέμπουν προειδοποιήσεις στους ατυχείς πληθυσμούς τους για την αυξανόμενη “ρωσική απειλή”,να υπενθυμίσουμε την από  12-11-2017 προειδοποίηση από τον  Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg:  “Προετοιμαστεί για ρωσική εισβολή” .
 Ας  αναλύσουμε ποιος ακριβώς μεταξύ των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων π Ρώσων στον κόσμο στην πραγματικότητα συνιστά απειλή για τη “Δύση”…
 …Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι Ρώσοι στον κόσμο σήμερα; Είναι, όπως η δύση χρειάζεται τόσο απεγνωσμένα να πιστεύεις, η ρωσική κυβέρνηση και ο πρόεδρό της Βλάντιμιρ Πούτιν;
 Ένα ηχηρό ΟΧΙ είναι η μόνη δυνατή απάντηση που μπορεί να δώσει οποιοσδήποτε λογικός, ορθολογικός και ακόμη και ελαφρώς ενημερωμένος συνειδητός άνθρωπος.
 Αν έπρεπε να σκεφτώ μία λέξη για να συνοψίσω τη συμπεριφορά της ρωσικής κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, θα ήταν: “ZEN”!
 Η Δύση άρχισε να προκαλεί ανοιχτά τη Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά η προσπάθεια επίθεσης της  τις ΗΠΑ στη Δαμασκό το 2013 αποκρούστηκε από τη Ρωσία (και μερικοί λένε και από την Κίνα). Η Ρωσία έχει υποστεί ατέλειωτες και πολύ ακραίες προκλήσεις που μπορούν να ερμηνευτούν ως προσπάθεια να σπρώξουν τη Ρωσία να κάνει την πρώτη κίνηση προς τον πόλεμο με τη Δύση.
 Η βίαιη ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2014 θα μπορούσε να οδηγήσει τον επικεφαλής του Κρεμλίνου, στην απόφαση να ξεκινήσει τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Είναι σαφές ότι οι Ρώσοι δεν περίμεναν μια τέτοια ακραία κίνηση από τη Δύση και αιφνιδιάστηκαν. Αν ο Πούτιν ήταν το είδος του ατόμου που επιτρέπει στον εαυτό του να αποφασίζει  με κριτήριο την προσωπική του  υπερηφάνεια τώρα θα  είμασταν όλοι ραδιενεργός σκόνη .
 Το γεγονός είναι ότι υπό  την ηγεσία του Πούτιν, η Ρωσία απλώς “απορροφά”  κάθε επίθεση της Δύσης.Αντιδρά με στρατιωτικά μέσα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και αφού έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει ένοπλη σύγκρουση με τη Δύση. Η περίπτωση της Κριμαίας και της Συρίας είναι τα δύο πιο σημαντικά παραδείγματα.
 Η ρωσική αυτοσυγκράτηση  έχει αφήσει τη Δύση όλο και πιο εκτεθειμένη, στη κοινή γνώμη και έχει οδηγήσει σε  απογοήτευση τους ηγέτες  της Δύσης”.
 Με λίγα λόγια ο συντάκτης γράφει: ΝΑΤΟ σοβαρέψου…
Μετάφραση του militaire το οποίο κι ευχαριστούμε

*** ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥΤΙΝ-ΤΡΑΜΠ! Συζητούσαν τα πάντα για μία ώρα...

~  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ για την συνάντηση που είχε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάλ αλ Άσαντ τονίζοντας τη σημασία εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στην χώρα.
 Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν σήμερα για μία ώρα στο τηλέφωνο, συζητώντας για θέματα όπως η Συρία, η Ουκρανία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν, δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
 «Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη για τη διατήρηση της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και για την εξεύρεση μιας πολιτικής επίλυσης με βάση τις αρχές που πρέπει να θεμελιωθούν στην πορεία των διαπραγματεύσεων για τη Συρία», ανέφερε το Κρεμλίνο.  militaire

***  OΛΗ Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ! Θέλουν 2,7 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις...

~ Σε 2,74 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθουν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις το 2018. Σύμφωνα με τον Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού, το Ελληνικό Δημόσιο σκοπεύει να εισπράξει τα συγκεκριμένα έσοδα από περίπου 12 νέες αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές (2,17 δισ. ευρώ), αλλά και από αποκρατικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί σε προηγούμενα έτη (0,57 δισ. ευρώ).
Μεταξύ των αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη χρονιά είναι οι διαγωνισμοί για την πώληση του 35,5% των ΕΛΠΕ (500 εκατ. ευρώ), του 30% του ΔΑΑ (500 εκατ. ευρώ), του 5% του ΟΤΕ (250 εκατ. ευρώ), της Ελληνικόν Α.Ε. (300 εκατ. ευρώ), του 17% της ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ) κ.ά. Συνολικά 14 νέες αποκρατικοποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ελληνικού και του ΟΛΘ, που έχουν συμφωνηθεί σε προηγούμενα έτη.
Συνολικά, μέχρι και το τέλος του 2018, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχουν συμφωνηθεί 52 αποκρατικοποιήσεις, με συνολικά έσοδα που θα πλησιάζουν τα 10 δισ. ευρώ. Έτσι, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που ξεκίνησε το 2011 με στόχο ν’ αποφέρει μέχρι το 2015 περίπου 50 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι στην καλύτερη θα συλλεγούν 10 δισ. ευρώ και μάλιστα σε μια περίοδο πολλών δεκαετιών.
Οι πιο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις είναι εκείνες των περιφερειακών αεροδρομίων ύψους 2,15 δισ. ευρώ (καταβεβλημένο σε 40 έτη), του Ελληνικού ύψους 915 εκατ. ευρώ (καταβεβλημένο σε 10 χρόνια), του ΟΠΑΠ ύψους 652 εκατ. ευρώ, της πώλησης της άδειας των παιγνιομηχανών (VLTs) ύψους 560 εκατ. ευρώ κ.ά. Πηγή: enikonomia.gr

***  Δέσμευση της Αιγύπτου αλλάζει τα ΠΑΝΤΑ για ΕΛΛΑΔΑ και ΚΥΠΡΟ

~  Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλωδίο μήκους 1.619 χιλιομέτρων που θα συνδέει τα αιγυπτιακά, κυπριακά και ελληνικά δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο Σίσι είχε συνάντηση στη Λευκωσία με τον πρόεδρο του EuroAfrica Interconnector, Νάσο Κτωρίδη, ο οποίος ανέφερε μετά τη συνάντηση: «Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι, εξέφρασε την πλήρη στήριξη του όσον αφορά στην ολοκλήρωση του EuroAfrica Interconnector, που θα αποτελέσει ενεργειακή γέφυρα σύνδεσης της Αίγυπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο δυναμικότητας 2000 MW».
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη, πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη όπου «η Κύπρος θα αποτελέσει κομβικό σημείο ηλεκτρικής ενέργειας προς την νοτιοανατολική Μεσόγειο και η Αίγυπτος θα γίνει ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Αφρική και μεταφορέας ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη».

***

*** Αθλητική ενημέρωση :
*** Σήμερα 22/11/2017 ,  για το  Champions League στο ποδόσφαιρο :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-ΜΠΑΝΦΚΑ    2-0 ,(1-0) .- ^
ΚΑΡΑΜΠΑΧ-ΤΣΕΛΣΗ    0-4 , (0-2) .- ^
ΑΤΛΕΤΙΚΟ Μαδρίτης-ΡΟΜΑ   2-0  ,(0-0) .-^
ΒΑΣΙΛΕΙΑ-ΜΑΝΤΖΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ.  1-0 , (0-0) .- ^
ΠΑΡΙ Σ,Ζ, - ΣΕΛΤΙΚ   7-1 , (4-1) .- ^
ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-ΜΠΑΓΙΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ  1-2 (0-0) .- ^
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   0-0  , (0-0) .- ^
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  3-1 , (2-0) .- ^

***  Χθες 21/11/2017 , για το  Champions League στο ποδόσφαιρο :
Σπαρτάκ Μόσχας - Μάριμπορ  1-1 .- ^
Μπεσίκτας - Πόρτο  1-1 .- ^
Μονακό - Λειψία   1-4  .-^
Νάπολι - Σαχτάρ   3-0 .- ^
Μάντσεστερ Σίτι - Φέγενορντ  1-0 .- ^
Ντόρτμουντ - Τότεναμ   1-2 .- ^
ΑΠΟΕΛ - Ρεάλ Μαδρίτης  0-6 .- ^
Σεβίλλη - Λίβερπουλ   3-3 .- ^
***  Αναλυτικά το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής (ώρα έναρξης 21:45 εκτός από τις αναμετρήσεις τις οποίες επισημαίνουμε):
Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017
 5ος ΟΜΙΛΟΣ
Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) 1-1
(82΄ Ζε Λουίς - 90΄+2 Μεσάνοβιτς)
Σεβίλη (Ισπανία)-Λίβερπουλ (Αγγλία) 3-3
(51΄,60΄πεν. Μπεν Γεντέρ, 90΄+3 Πιζάρο - 2΄,30΄ Φιρμίνο, 22΄ Μανέ)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Λίβερπουλ 5 2-3-0 16-6 9
Σεβίλη 5 2-2-1 11-11 8
Σπαρτάκ Μόσχας 5 1-3-1 9-6 6
Μάριμπορ 4 0-2-3 2-15 2
 6ος ΟΜΙΛΟΣ
Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 1-0
(88΄ Στέρλινγκ)
Νάπολι (Ιταλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία) 3-0
(56΄ Ινσίνιε, 81΄ Μίλικ, 83΄ Μέρτενς)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Σίτι 5 5-0-0 13-3 15 --ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Σαχτάρ Ντόνετσκ 5 3-0-2 7-8 9
Νάπολι 5 2-0-3 10-9 6
Φέγενορντ 5 0-0-5 3-13 0
 7ος ΟΜΙΛΟΣ
Μονακό (Γαλλία)-Λειψία (Γερμανία) 1-4
(43΄ Φαλκάο - 6΄αυτ. Τζέμερσον, 9΄,31΄πεν. Βέρνερ, 45΄ Κεϊτά)
Μπεσίκτας (Τουρκία)-Πόρτο (Πορτογαλία) 1-1
(41΄ Ταλίσκα - 29΄ Φελίπε)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπεσίκτας 5 3-2-0 9-4 11
Πόρτο 5 2-1-2 10-8 7
Λειψία 5 2-1-2 9-9 7
Μονακό 5 0-2-3 4-11 2
 8ος ΟΜΙΛΟΣ
ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 0-6
(23΄ Μόντριτς, 39΄,45΄+1 Μπενζεμά, 41΄ Νάτσο, 49΄,54΄ Ρονάλντο)
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Τότεναμ (Αγγλία) 1-2
(31΄ Ομπαμεγιάνγκ - 49΄ Κέιν, 76΄ Χέουνγκ-Μιν Σον)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Τότεναμ 5 4-1-0 12-4 13 --ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Ρεάλ Μαδρίτης 5 3-1-1 14-5 10
Ντόρτμουντ 5 0-2-3 5-10 2
ΑΠΟΕΛ 5 0-2-3 2-14 2

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

 1ος ΟΜΙΛΟΣ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)  2-0 .-
Βασιλεία (Ελβετία)-Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία) 1-0 .-

Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Γ.   5  4-0-1  10-2  12
Βασιλεία    5   3-0-2  9-5   9
ΤΣΣΚΑ Μόσχας   5   3-0-2   7-8  9
Μπενφίκα    5   0-0-5  1-12   0

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Άντερλεχτ (Βέλγιο)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)  1-2 .- ^
Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Σέλτικ (Σκωτία)  7-1 .- ^

Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Παρί Σεν Ζερμέν   5   5-0-0   24-1  12 --ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Μπάγερν Μονάχου   5   4-0-1   9-6  9 --ΦΑΣΗ ΤΩΝ «16»
Σέλτικ      5   1-0-4   5-17   3
Άντερλεχτ    5   0-0-5   0-15 0

3ος ΟΜΙΛΟΣ

Καραμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)-Τσέλσι (Αγγλία)  0-4 .- ^
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Ρόμα (Ιταλία)  2-0 .- ^

Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ρόμα     5  2-2-1  8-4 8
Τσέλσι     5   2-1-2   12-14   7
Ατλέτικο Μαδρ.  5  1-3-1  4-3   6
Καραμπάχ    5  0-2-3   2-13   2

4ος ΟΜΙΛΟΣ

Γιουβέντους (Ιταλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  0-0 .- ^
Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία)-Ολυμπιακός (ΕΛΛΑΔΑ) 3-1 .-^

Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπαρτσελόνα    5   3-2-0 7-1 11
Γιουβέντους    5   2-2-1 5-5   8
Σπόρτινγκ Λ.   5  2-1-2    8-7   7
Ολυμπιακός     5   0-1-4    4-11   1
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Καλαμάτα – Πανθουριακός σήμερα για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας 
Ο πρώτος αγώνας της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας μεταξύ του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» και του Πανθουριακού, διεξάγεται σήμερα στις 3.00 μ.μ. στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος». Η ρεβάνς έχει οριστεί για τις 20
Δεκεμβρίου.
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον Πανθουριακό Ο Π.Σ. «Η Καλαμάτα», αποκτώντας έτσι προβάδισμα  για την πρόκριση στο μεγάλο τελικό. Ο προπονητής της Καλαμάτας Νίκος Ζαλίκας, δεν θα έχει στη διάθεσή του τους Θεόδωρο Παπουτσογιαννόπουλο, Αλέξανδρο Τσεμπερίδη, Άγγελο Σαραντόπουλο, Ηλία Μερκούρη (ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς).
Στην ομάδα της Θουρίας τώρα ο τεχνικός Γιώργος Αργυρόπουλος, ο συνεργάτης του Βαγγέλης Κουρεντζής και οι ποδοσφαιριστές τους, θέλουν αξιόλογη εμφάνιση και καλό αποτέλεσμα, ώστε ν’ αυξήσουν  τις ελπίδες τους για πρόκριση.
Νοκ άουτ παραμένει ο Σωτήρης Δημητρακόπουλος (τραυματίας).
Τον αγώνα προβλέπεται ότι θα παρακολουθήσουν πολυάριθμοι φίλαθλοι.
  Η πορεία των 2 ομάδων μέχρι τους «4»
Ο Π.Σ. Η Καλαμάτα για να προκριθεί στην ημιτελική φάση απέκλεισε τις ακόλουθες ομάδες:
Γ΄ φάση: Απόλλων Πεταλιδίου (8-0)
Δ΄ φάση: Τσικλητήρα Πύλου (1-0)
Ο Πανθουριακός στην πορεία του προς τους «4» απέκλεισε τις ακόλουθες ομάδες:
Β΄ φάση: Ομόνοια (2-0, 4-0)
Γ΄ φάση: ΑΕ Αβίας (3-0)_
Δ΄ φάση: ΠΑΟ Καλού Νερού (5-1)
Διαιτητής θα είναι ο Κώστας Ψηλοπαναγιώτης ενώ βοηθοί οι Ηλίας Σκόρδος και Χρήστος Γεωργαντάς.

***    Εκδήλωση για την καταπολέμηση του ντόπινγκ  
Ομιλία – συζήτηση με θέμα «Διαδικασίες ελέγχου των αθλητών για την καταπολέμηση του ντόπινγκ» διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά.
Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου στις 12.30 μετά το μεσημέρι, θα έχει ως βασικό ομιλητή τον κ. Ανάργυρο Τουμπέκη, μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμηση του Ντόπινγκ και επίκουρο καθηγητή του ΤΕΦΑΑ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.  

***


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-03-2017.html .-
  ~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 04 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-04-2017.html .-  
~*   H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008: http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/h-arfara-news-05-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 04 και 05  Νοεμβρίου 2017 :Μια εβδομαδιαία Αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/04-05-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 06 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  .... από  το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-06-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 07 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το 2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-07-2017-2008.html .- 
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο 2
Τετάρτη 08 Νοεμβρίου 2017   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/2-08-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το  2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-09-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 10  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  ...το 2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-10-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΄....  από το  2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-11-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008   :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-12-2017.html .-
~* ΕΚΔΡΟΜΕΣ  Διαδρομές
Δευτέρα 13  Νοεμβρίου 2017 
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-14-2017.html .-   
~*  Αθλητική ενημέρωση  Σαββατοκύριακο 11 και 12  Νοεμβρίου 2017 :Μια  εβδομαδιαία ανασκόπηση των αθλητικών πεπραγμένων : http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2017/11/11-12-2017.html .- 
  ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/news-15-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-16-2017.html .- 


~* H Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/11/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το   2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   ... από το  2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/11/rfara-news-20-2017.html .-
~** ~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  ...από το 2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-21-2017.html .-
~  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 18  και 19 Νοεμβρίου  2017  :Αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/11/18-19-2017_20.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-21-2017.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ......από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-22-2017.html .-  
~**
 
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5930   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3780    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3785  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.495    βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: