Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  ....
~

  ~  11 Δεκεμβρίου
Των αγίων και δικαίων Προπατόρων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Μαρτύρων Αειθαλά και Ακεψεή. Τερεντίου, Βικεντίου, Αιμιλιανού και Βεβαίας. Βαρσαβά και Μείρακος. Οσίων Δανιήλ του εν Βοσπόρω και Λουκά πρεσβυτέρου (†970-980), του Ευτροπιώτου, των Στυλιτών. Λεοντίου του εν Αχαία. Νόμων των εν Κύπρω, των θαυματουργών. Πέτρου ασκητού και Ακεψιμά. Νίκωνος του Ξηρού και Νικηφόρου αυτοκράτορος, του Φωκά.
~ Θεσσαλονίκης Ανθιμος: «55 χρόνια για τον Χριστό και την Ελλάδα και διώκομαι…» (ΦΩΤΟ)
~ Επιλέγοντας την σιωπή το τελευταίο διάστημα, ο δεν είχε σχολιάσει τα όσα έχουν ειπωθεί και έχουν γίνει εις βάρος του και εναντίον της .
* Σήμερα, ο Παναγιώτατος από τον Ι. Ναό Αγίων Τριών Ιεραρχών έκανε μια μικρή αλλά σαφή αναφορά, εξωτερικεύοντας και το παράπονό του.
Μιλώντας στους πιστούς είπε μεταξύ άλλων: «Και τώρα υπάρχουν διωγμοί εναντίον της Εκκλησίας σε ξένες χώρες. Και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ειρωνεύονται τον Θεό. Η Εκκλησία θα παραμένει η Κιβωτός της σωτηρίας. Να προσευχόμαστε να μην υπάρχουν άνθρωποι σκληροί και αμετανόητοι εις βάτος του Κυρίου μας».
Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε και στο πρόσωπό του: «55 χρόνια για τον Χριστό και την Ελλάδα και όμως υπάρχουν στιγμές που διώκομαι. Όχι γιατί πήγα να κάνω κάτι για μένα, αλλά γιατί ήθελα να κάνω κάτι για το λαό. Αρρώστησα, ταπεινώθηκα, παρακάλεσα και δεν έγινε. Να έχουμε πίστη, αγάπη και μεταξύ μας ομόνοια και ενότητα. Ας πιστεύει ο καθένας σε όποια θρησκεία θέλει, αλλά είναι υποχρεωμένοι να πιστεύουν όλοι στην Ελλάδα. Εχουμε μια εσωστρέφεια για να φαγωθούμε μεταξύ μας. ‘Όχι’, λέω εγώ».
~ Παράλληλα, στάθηκε και στο τι συμβαίνει σήμερα στην Ρωσία: «Όταν έπεσε το κομμουνιστικό καθεστώς στη Ρωσία, από τη στιγμή που έγινε αυτή η αλλαγή όλοι οι παράγοντες της Μόσχας ξαναέχτισαν την υπέροχη εκκλησία στην καρδιά της πόλης που είχαν καταστρέψει. Ανήμερα την ημέρα του Πάσχα, που είναι γεμάτη από κόσμο, μπροστά βρίσκεται ο Πρόεδρος της χώρα, ο κ.Πούτιν, όρθιοι καθόλη τη διάρκεια της Λειτουργίας. Ο μεγάλος άρχοντας της χώρας αυτής, βρίσκεται στην εκκλησία και κοινωνεί Σώμα και Αίμα Ιησού Χριστού. Είναι ένα θαύμα και αυτό. Μου αρέσει να μιλάω για τη Ρωσία αυτής της εποχής. Ξέρουν ότι τους αγαπάμε στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ο Πατριάρχης Μόσχας έχει φιλοξενηθεί από την ταπεινότητά μου για να έρθει να προσκυνήσει».
Δείτε το βίντεο με τη Θεία Λειτουργία και το κήρυγμα του Μητροπολίτη Ανθιμου…
~* Απευθείας Μετάδοση - Αρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Ι.Ναό Αγίων Τριών Ιεραρχών 10-12-2017 : https://youtu.be/FCjZfBOhrDw .-

***  Άγιος Πορφύριος: Πώς θα σου φύγουν τα ψυχικά τραύματα και οι ενοχές
~ Έλεγε ο :
«Δεν ευθύνεται μονάχα ο άνθρωπος για τα παραπτώματά του.
* Τα λάθη, οι αμαρτίες και τα πάθη, δεν είναι μόνο προσωπικά βιώματα του εξομολογούμενου.
Ο κάθε άνθρωπος έχει πάρει μέσα του και τα βιώματα των γονέων του και ειδικά της μητέρας.
Υπάρχει όμως κάποιος τρόπος να απαλλαγεί από αυτό το κακό και αυτός είναι η γενική εξομόγηση.
~  Πολλές φορές έχω μεταχειρισθεί αυτή την γενική εξομολόγηση και είδα θαύματα.
Την ώρα που τα λες στον εξομολόγο, έρχεται η θεία Χάρις και σε απαλλάσσει από όλα τα άσχημα, τις πληγές, τα ψυχικά τραύματα και τις ενοχές».
Από το βιβλίο: Ο Όσιος Πορφύριος (μαρτυρίες-νουθεσίες-διηγήσεις). Ορθόδοξο βίωμα 6, Θεσσαλονίκη: «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», 2017, σ. 228-229.

*** Αγια Αννα: Μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία
~ Η της πάνω από όλους και όλα … Κουβέντα δεν ήθελε να ακούσει για παιδιά και σκοτούρες … έχουμε χρόνο έλεγε, και δυσφορούσε εμφανώς όποτε κανείς τολμούσε να της απευθύνει ευχή για τεκνογονία.
~ Οποτε ο καλός της όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί χάζευε με παραπονεμένο βλέμμα μικρά αγγελούδια στους σπάνιους περιπάτους τους …είπαμε ….όποτε θέλω Εγώ εσύ δεν θα γεννήσεις …. Λίγο πριν τα σαράντα της του το ανακοίνωσε …θα κάνω παιδί έτσι του είπε …Λίγο μετά τα σαράντα της τα μάτια της ήταν πάντα κοκκινισμένα …οι κουβέντες της πλέον μετρημένες και το βλέμμα της όπως …του καλού της …
~ Πόσο αφελής ήμουν που νόμιζα ότι όλα τα κανονίζω εγώ ….Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια που ξεστόμισε μόλις συνάντησε για πρώτη φορά στην ζωή της τον γιατρό της ψυχής …δεν φορούσε λευκή μπλούζα όπως οι τόσοι που συνάντησε για το …πρόβλημά της μα στολή αγιασμένη με χρυσοκέντητους σταυρούς …ποτισμένη απο λιβάνι και δάκρυα διαμαντένια .Και αυτός της έδωσε την καλύτερη συνταγή …μια μικρή ευχούλα που από κείνη την ημέρα αντηχούσε συνέχεια μέσα της …Την άκουσα και εγώ κάποτε να την ψιθυρίζει με φωνή τρεμάμενη ,γλυκιά και ικετευτική …Αγία μου Άννα κάνε με μάνα …. Αγία μου Άννα κάνε με μάνα…. Αγία μου Άννα κάνε με μάνα…. Την άκουσα και προχθές στην βάπτιση των διδύμων της να την επαναλαμβάνει μα ήταν κάπως αλλιώτικη τούτη τη φορά η ευχή : κάνε με καλή μάνα….
~** Η ιστορία του Λειψάνου της Αγιας Αννας στο Άγιο Όρος
~ πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου
Η βρίσκεται κοντά στη Μονή Αγίου Παύλου και κατοικείται από Έλληνες μοναχούς, οι οποίοι ακολουθούν τον ιδιόρρυθμο βίο.
*  Το κυριακό χτίστηκε το 1752 και τοιχογραφήθηκε λίγο αργότερα. Κατά την παράδοση, τα υλικά για την ανοικοδόμηση του ναού μετέφεραν οι ίδιοι οι μοναχοί, χωρίς να χρησιμοποιήσουν ζώο ή άλλο μεταφορικό μέσο, σε ένδειξη ιδιαίτερης τιμής στην
Στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος φυλάσσεται, σαν πολύτιμος θησαυρός, τμήμα του αριστερού ποδιού της Αγίας.
Για το ιερό αυτό λείψανο υπάρχουν οι εξής πληροφορίες στον Κώδικα 3 της Σκήτης.
«Κάποιος ιερέας, εφοδιασμένος με έγγραφο του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε ένα από τα ταξίδια του επισκέφτηκε την πόλη Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολη) της Αρμενίας. Στον ναό των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου υπήρχαν πολλά λείψανα αγίων, μεταξύ των οποίων και το πόδι της Αγίας Άννας. Προκειμένου να μην περιέλθει το λείψανο αυτό σε χέρια αλλοδόξων το αγόρασε, παίρνοντας πιστοποιητικό από τους Μητροπολίτες Καισαρείας της Καππαδοκίας Επιφάνιο και Χαλδείας Σίλβεστρο.
Μερικά χρόνια αργότερα δύο Άραβες αρχιερείς, του Πατριαρχείου της Αντιοχείας, περιόδευαν στο για ελεημοσύνη, έχοντας το λείψανο της Αγίας Άννας και το αντίστοιχο πιστοποιητικό γνησιότητας, τα οποία είχαν αγοράσει από τον εν λόγω ιερέα. Φτάνοντας στην Σκήτη της Προβάτας συνάντησαν τον πνευματικό Ματθαίο τον Λέσβιο, που ήταν εξομολόγος του βοεβόδα Κατακουζηνού. Ο Γέροντας Ματθαίος έχοντας οικονομική άνεση, αγόρασε από τους Άραβες Αρχιερείς το λείψανο του αριστερού ποδιού της Αγίας Άννας μαζί με το πιστοποιητικό της γνησιότητάς του.
Όταν ο Διονύσιος Γ΄ο Βάρδαλης επεξέτεινε το Κυριακό της Σκήτης το 1666, οι αδελφοί της Σκήτης αποφάσισαν να αποκτήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας. Έστειλαν αντιπροσωπεία στο κελί του Αγίου Γεωργίου στην Προβάτα, όπου εγκαταβίωνε ο πνευματικός Ματθαίος ο Λέσβιος. Την αντιπροσωπεία την αποτελούσαν ο πνευματικός Γερμανός και ο πνευματικός Διονύσιος από την Μικρά Αγία Άννα, Λέσβιοι και αυτοί.
Ο Γέροντας Ματθαίος αρνήθηκε στην αρχή να τους δώσει τον πολύτιμο αυτό θησαυρό. Μετά όμως δεκαπέντε μέρες, χωρίς άλλη ενόχληση από τους πατέρες της Σκήτης, πιθανόν μετά από κάποιο θαυμαστό σημείο που είδε, πήγε στην Αγία Άννα και κατέθεσε στο «Κυριακό» το ιερό λείψανο, όπου φυλάσσεται μέχρι σήμερα και επιτελεί πλήθος θαυμάτων.
Ο Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος γράφει τα εξής για το ιερό αυτό λείψανο της Αγίας Άννας.
«…Με δέος ατενίζουμε το ιερό λείψανο της Αγίας Άννας –το πάνσεπτο πέλμα του ποδός της συγκεκριμένως –το οποίο παλαιόθεν είναι θησαυρισμένο στο ιερό Βήμα του Κυριακού και ιεροτελεστικώς εξοδεύεται από εκεί καθ΄ ορισμένη στιγμή. Και έχει πολλά να σκεφτεί ο νους μας….
~ “Aυτό το Άγιο πέλμα έφερε από συλλήψεως και κατά την κυοφορία και από γεννήσεως περιέφερε εν τοις εξής την πρόξενο της σωτηρίας μας Μαρία. Αυτό το άγιο πέλμα ποδηγέτησε την Πανάμωμο Κόρη στις αυλές της Ναζαρέτ για μόλις μια τριετία και συμβάδισε ακολούθως με τα ποδαράκια της Θεόπαιδος Μαριάμ στον Ναό του Σολομώντος, για να την αποχωρισθεί οριστικώς, αφού νηπιάζουσα την προσήγαγε και την αφιέρωσε κατά αυτοθέλητη υπόσχεση και κατ΄εκπλήρωσιν θείας βουλής στα Άγια των Αγίων για την αγγελική προετοιμασία της για την κοσμοσωτήριο αποστολή της: «…Ἄπιθι τέκνον, τῷ δοτῆρι γενήθητι, καὶ ἀνάθημα, καὶ εὐῶδες θυμίαμα. Εἴσελθε εἰς τὰ ἄδυτα, καὶ γνῶθι μυστήρια, καὶ ἑτοιμάζου γενέσθαι, τοῦ Ἰησοῦ οἰκητήριον, τερπνὸν καὶ ὡραῖον…»
(Απόστιχο Εσπερινού Εισοδίων)
…….Μπροστά μας λοιπόν τώρα, μια ακόμα συγκλονιστική διαχρονική απόδειξις της οικονομίας του Παντάνακτος Θεού. Δεν είναι δυσωδία αποπνέοντα και αποστροφή προκαλούντα, όπως συμβαίνει με τα πτώματα και τα λοιπά έκδοχα των κοινών και δη εν αμαρτίαις τεθνηκότων συνανθρώπων μας, αλλά επιθυμητά προς θέα, αφή και ασπασμό τα τίμια λείψανα των αγίων μελών της Εκκλησίας μας, και μάλιστα εκείνων του αμεσωτάτου περιβάλλοντος του Κυρίου, και, έτι πλέον, των οικογενών της ανθρωπίνης για την σωτηρία μας υποστάσεώς Του.
Εν προκειμένω και υπ’ όψιν έχουμε – πέρα της ως ανωτέρω περιγραφείσης θαυματουργού Εικόνος – το πλησιέστερο προς την Μητέρα Του βιολογικό στοιχείο, μέσα σε πεποικιλμένη αργυροθήκη΄ οφθαλμοφανές δηλαδή, ψηλαφητό, προσκυνητό και ασπαστό το ιερό αυτό κατάλοιπο της μετ’ Εκείνου κατά σάρκα συγγενείας Του μαζί μας. Είναι να χάνη κανείς τον νου του όταν σκεφθή και εμβαθύνη λιγάκι στα όσα οικονομεί και εξακολουθεί να ενεργή ο Πανάγαθος Θεός. Χάριτί Του δε υπερβαλλόντως αυτά τα στενώς κατά σάρκα συγγενικά Του πρόσωπα, όχι μόνο εμποδίζουν να μη χαθούμε οι ταλαίπωροι εμείς, αλλά και συντελούν στο να γινώμεθα ‘μέρα με τη ‘μέρα όλο και πιο άξιοι ευσπλαχνίας και ελέους, ακολούθως δε όλο και πιο κατάλληλοι για αγιασμό και για θείες κατακοσμήσεις. Αλοίμονό μας, εν ημέρα κρίσεως, αν δεν επωφεληθούμε αυτών των παροχών και καταξιώσεων.
ΠΗΓΕΣ
Α.Γερασίμου Σμυρνάκη .ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Εκδόσεις Πανσέληνος 1988.
Β.Η Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας ,έκδοση Αδελφότητας Καρτσωναίων 2007.
Γ.Ευαγγέλου Λέκκου.Η Αγία Άννα-Βίος και Παρακλητικός Κανόνας.
Δ.Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου. Θεομητορικά και εξόδια στον Άθωνα.

*** Σε αυτή τη Μονή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ βρίσκονται οι ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας...

~ Η μονή ιδρύθηκε περίπου τον 11ο αι. και βρίσκεται σε υψόμετρο 200μ από την θάλασσα. Κατά την παράδοση ιδρύθηκε από τον γιο του Μεγάλου Κωνσταντίνου Κώνστα ή από κάποιον ασκητή που καταγόταν από την Κασταμονή της Μικράς Ασίας.
Το 1278 κάηκε από Λατινοφρονες και ανοικοδομήθηκε με τη συνδρομή του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Β’. Το 1428 ξανακαηκε και ερήμωσε και το 1433 ανακαινίσθηκε από τον Αρχιστράτηγο της Σερβίας Ράδιτς ο οποίος αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Ρωμανός. Το 1717 κάηκε ξανά και τότε βοήθησαν στην ανέγερση του πολλοί ηγεμόνες καθώς και η σύζυγος του Αλη Πασά, Κυρά Βασιλική.
Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Αγίου Στεφάνου (27 Δεκεμβρίου). Από τα κειμήλια της Μονής ξεχωρίζουν οι θαυματουργές εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΤΡΙΑΣ και της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΩΝΗΤΡΙΑΣ καθώς και η εικόνα του ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΡΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ.
 Η Βιβλιοθήκη έχει 110 χειρόγραφα, δύο Ευαγγέλια του 11ου αι. και πολλά έντυπα βιβλία.

***  Ραγδαίες εξελίξεις: Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος;
~της Μαρίνας Ζιώζιου
Σε νέα εποχή φαίνεται πως περνάει η ισχυρότερη και σημαντικότερη εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου. Με μια κίνηση, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», ο αναγκάζεται να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην .
* Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τίποτα άλλο από την υποβολή της παραίτησής του τον περασμένο Αύγουστο από την Αρχιεπισκοπή και μάλιστα σχεδιάζει να την ανακοινώσει στην επόμενη Κληρικολαϊκή Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τον προσεχή Ιούλιο. Έτσι ο κ. Δημήτριος ελπίζει ότι θα κερδίσει χρόνο, ώστε να εξαντλήσει τη θητεία του στη Σύνοδο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ως εν ενεργεία Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση της Αρχιεπισκοπής που αναζητεί απελπισμένα την ταυτότητά της και η εν γένει παραλυτική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει με κορυφαίο ζήτημα την οικονομική της ύφεση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Ο Αρχιεπίσκοπος σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές είχε δεχθεί έντονες πιέσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υποβολή παραίτησής του.
Εικάζεται ότι η παραίτηση υποβλήθηκε στα τέλη Αυγούστου όταν ο Αρχιεπίσκοπος πήγε στο Φανάρι. Ο του ζήτησε τότε άμεση υποβολή παραίτησης, πριν αρχίσει η ετήσια θητεία του Αρχιεπισκόπου από 1ης Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά από την αναχώρηση από το Φανάρι ακούστηκε η ιδέα από το Πατριαρχείο της εκλογής Δημητρίου στη Μητρόπολη Ηρακλείας.
Ο Πατριάρχης του πρότεινε να τον προάγει σε Μητροπολίτη-Γέροντα Ηρακλείας, μια πολύ ιστορική Μητρόπολη, κάτι που τυπικά θα σήμαινε αναβάθμιση του Δημητρίου στον πρώτο τη τάξει Ιεράρχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Δημήτριος αρνήθηκε.
Τότε έπεσε η ιδέα να επαναληφθεί το προηγούμενο του Ιακώβου: να υποβληθεί δηλαδή παραίτηση με ισχύ ένα χρόνο μετά, όταν θα έληγε η συνοδική θητεία του Δημητρίου. Αυτό βόλευε το Δημήτριο γιατί πίστευε ότι στο μεταξύ θα έκλεινε την καριέρα του ένδοξα με τα εγκαίνια του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.
Επίσης ο Δημήτριος πίστευε ότι ίσως επαναλαμβανόταν και αυτό που είχε γίνει με τον Ιάκωβο: να ξεσηκωνόταν δηλαδή όλος ο πολιτικός και εκκλησιαστικός κόσμος και να πίεζε το Φανάρι να μην κάνει δεκτή την παραίτηση. Αλλά φευ..
Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος οδεύει προς το 90ο έτος της ηλικίας του και βρίσκεται από το 1999 στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής, έχοντας επιτελέσει σοβαρό έργο, αλλά έπειτα από σχεδόν 19 χρόνια οι ανάγκες έχουν αλλάξει ριζικά, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η ισχυρότερη εκκλησιαστική επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορεί να εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αλλά περιλαμβάνει 525 ενορίες και είκοσι μονές στις πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ.
~ Η παραίτηση
Η παραίτηση του Δημητρίου υποβλήθηκε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.
Με κατατεθημένη πλέον την παραίτηση έστω και με μετατεθειμένη ημερομηνία, τα δεδομένα είχαν αλλάξει.
Έτσι εξηγείται το ότι στην συνεδρίαση της Συνόδου ενώ ο Αρχιεπίσκοπος σφυροκοπήθηκε από αρκετούς συνοδικούς αρχιερείς, ο Πατριάρχης ήταν ασυνήθιστα ήρεμος και μάλιστα ο ίδιος συνέταξε το επίσημο ανακοινωθέν της στήριξης στο Δημήτριο.
Οι τόνοι έχουν πέσει και όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στην επόμενη μέρα. Στους εκκλησιατικούς κύκλους σε Κωνσταντινούπολη και ΗΠΑ έχουν αρχίσει να συζητούνται ονόματα και πρόσωπα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις.
Μια ατυχής επιλογή θα οδηγούσε ακόμα και στην απόσχιση της Αρχιεπισκοπής από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εξέλιξη επιζήμια για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τα εθνικά μας συμφέροντα στις ΗΠΑ.

***  Νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο Βαγγέλης Ξυγκώρος (τα αποτελέσματα) 
 
 
 
Μια βραδιά θρίλερ ήταν η αποψινή για την ανάδειξη του νέου πρόεδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αφού οι η διαφορά ψήφων ανάμεσα σε Βαγγέλη Ξυγκώρο και Γιώργο Γκούμα ήταν οριακή.
Τελικά, λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα, η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και νέος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Ξυγκώρος.
Ο νέος πρόεδρος, στις πρώτες του δηλώσεις, ανέφερε ότι είναι συγκινημένος, αλλά και ευχαριστήμενος που η επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας ανταποκρίθηκε στο μήνυμα του συνδυασμό του.
Από την άλλη δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, αφού η συμμετοχή ήταν μικρή.
Μιλώντας για την επόμενη μέρα, ανέφερε ότι στοίχημα αποτελεί για το συνδυασμό του, να υπάρχει ομόνοια, και να καταφέρουν να φέρουν τον επιχειρηματία πάλι κοντά στο «σπίτι» του δηλαδή το Επιμελητήριο.
  Από την πλευρά του ο Γιώργος Γκούμας δήλωσε ότι σέβεται το αποτέλεσμα και  ότι τα μέλη του συνδυασμού του θα συμμετέχουν στη νέα διοίκηση, ώστε να τιμήσουν και να εκπροσωπήσουν τους ανθρώπους που επέλεξαν για να τους εκπροσωπήσουν στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Τμήμα Τουρισμού
Μεσσηνία Καινοτομία- Ξυγκώρος 44 (1 έδρα)
Νέο Επιμελητήριο – Γκούμας 22 (1 έδρα)
Εξαγωγικό Τμήμα
Μεσσηνία Καινοτομία- Ξυγκώρος 42 (1 έδρα)
Νέο Επιμελητήριο – Γκούμας 25 (1 έδρα)
Τμήμα Μεταφορών
Μεσσηνία Καινοτομία- Ξυγκώρος 37
Νέο Επιμελητήριο – Γκούμας 72 (1 έδρα)
Τμήμα Μεταποίησης
Μεσσηνία Καινοτομία – Ξυγκώρος 204 (3 έδρες)
Νέο Επιμελητήριο – Γκούμας 140 (2 έδρες)
Εμπορικό Τμήμα
Μεσσηνία Καινοτομία – Ξυγκώρος 265
Νέο Επιμελητήριο – Γκούμας 199
Τμήμα Υπηρεσιών
Μεσσηνία Καινοτομία – Ξυγκώρος
Νέο Επιμελητήριο – Γκούμας


 Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6μ.μ. η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου και του Δ.Σ. στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στη διαδικασία συμφωνήθηκε και δόθηκε ολιγόλεπτη παράταση καθώς η προσέλευση σήμερα Κυριακή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.
Συνολικά τις 4 ημέρες ψήφισαν 1904 επαγγελματίες και ειδικότερα για το τμήμα Υπηρεσιών 808, για το Εμπορικό 485, για το Μεταφορών 110, για το Τουρισμού 70, για το Εξαγωγικό 68 και τέλος για το Μεταποίησης 363.
Σε λίγη ώρα ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων και αναμένεται να γνωρίζουμε το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας λίγο μετά τις 9μ.μ.   Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 
Video:  Βαγγέλης Ξυγκώρος- Αποτελέσματα Επιμελητήριο Μεσσηνίας 2017 ,  https://youtu.be/IqWFI2fsaiE
Βίντεο : Γιώργος Γκούμας- Αποτελέσματα Επιμελητήριο Μεσσηνίας 2017 ,  https://youtu.be/bB8UMUDf5Oo  .-

*** Η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα ως Μήδεια
 
Μια από τις πιο άβατες πόρτες της Λισαβόνας άνοιξε διάπλατα για το Νίκο Φλώρο και την μοντέρνα Τέχνη. Η νέα του έκθεσή  με τίτλο ‘’Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες’’ ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου στο ιστορικό κτήριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας (στην Αίθουσα Πορτογαλίας), η οποία στεγάζει το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Στην συγκεκριμένη αίθουσα ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε έκθεση μοντέρνας Τέχνης με αφορμή τα έργα του πολυβραβευμένου παγκοσμίως Έλληνα δημιουργού που εμπνεύστηκαν  από την 40η επέτειο από το θάνατο της Μαρία Κάλλας.
Ο  Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από τον διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, έναν από τους παλαιότερους μύθους της αναζήτησης ενός ήρωα. Η μεγάλη Ελληνίδα υψίφωνος ερμήνευσε τον ρόλο της Μήδειας στην ιταλική της εκδοχή για εννέα χρόνια  από την Σκάλα του Μιλάνο μέχρι το Ντάλλας του Τέξας, το Λονδίνο και την Επίδαυρο. Ένα μεγάλο μέρος της έμπνευσης του Νίκου Φλώρου βασίζεται στην γνωστή εμβληματική φράση ‘’Ho datto tutto a te’’(έχω δώσει τα πάντα σε σένα), που είπε η Κάλλας στο Μιλάνο γυρίζοντας προς το κοινό αντί προς τον Ιάσωνα.
 Το πνεύμα, η ιστορία και η φαντασία των Ελλήνων δηλώνονται εμφανώς στην έκθεση των γλυπτών έργων τέχνης του Νίκου Φλώρου. Η Μήδεια ως ρόλος που αποκάλυπτε το πιο sui generis χαρακτήρα της Τέχνης της Κάλλας  συναντά τους Αργοναύτες που τονίζουν την ανάλογη σχέση τους με τους Πορτογάλους εξερευνητές που, σαν άλλοι Αργοναύτες, δαμάζουν τα κύματα, αναζητώντας νέους και μακρινούς προορισμούς.
Με αυτή την μεγαλειώδη έκθεση, η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισαβόνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως υποστηρικτής της Έκθεσης του Νίκου Φλώρου, στηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της Μαρίας Κάλλας και του γλύπτη Νίκου Φλώρου, ως πολιτών της Πελοποννήσου, προωθώντας έτσι την γνωστοποίηση της καταγωγής της Ελληνίδας Ντίβας.
Παρασημοφόρηση
Τη νύχτα των εγκαινίων της έκθεσης ο διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην École des Beaux Arts του Παρισιού, Νίκος Φλώρος έγινε επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισαβόνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον Πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, Καθηγ. Dr. Luis-Aires Barros και την Αυτού Υψηλότητα τον Πρίγκιπα της Πορτογαλίας H.R.H. Dom Miguel de Braganaça.
Ανάμεσα στους πολύ αξιόλογους ομιλητές της βραδιάς, βρισκόταν και η  εξοχότατη κ. Αικατερίνη Σιμοπούλου, Πρέσβειρα της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Πορτογαλία που παρουσίασε τα τεχνουργήματα στο κοινό. Ενώ με πολύ κολακευτικά λόγια μίλησε και ο καθηγητής Benito Martinez, Πρόεδρος του Τμήματος Γενεαλογίας, Εραλδικής και Φιλοτελισμού της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας που συνεργάστηκε στενά με το Νίκο Φλώρο  προκειμένου να υποστηρίξει την εκδήλωση.
Μετά την λήξη της παρασημοφόρησης, ο πολυβραβευμένος δημιουργός προσέφερε από τον ελληνικό Οίκο Badounas watch-jewel έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνικο-πορτογαλική φιλία. Μια πραγματικά πολύ συγκινητική στιγμή για το κοινό.
Η βραδιά των εγκαινίων συνεχίστηκε με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Έλληνα κιθαρίστα Κωνσταντίνο Μπουλουγάρη που έπαιξε γνωστά θέματα από τις όπερες της Κάλλας.
Το έργο
Η έκθεση αποτελείται από 5 προσωπογραφίες της Κάλλας, ένα εμβληματικό φόρεμα από αλουμίνιο, τον ματωμένο χιτώνα της Μήδειας, ένα ζευγάρι υπερρεαλιστικές γόβες που στηρίζονται πάνω σε οδοντοστοιχίες καθώς και το γνωστό Χρυσόμαλλο Δέρας που κέρδισε τις εντυπώσεις με την τεχνοτροπία του αλλά και θυμίζοντας πως ήταν το δέρας που απέμεινε από το κριάρι που έστειλε η Νεφέλη  για να σώσει τον γιο της Φρίξο από την θυσία που ήθελε να κάνει ο πατέρας του.
Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί υλικά από την καθημερινότητά. Υλικά που μεταμορφώνει σε πρωτότυπα έργα σύγχρονης τέχνης. Τα μοναδικά γλυπτά και οι μορφές του σε ψηφιδωτό, σε αντιδιαστολή με την ενέργεια πρωτόγονων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, υπόσχονται να προκαλέσουν μια υπερβατική, εκστατική σχέση με την ανθρώπινη ψυχή, κάτι που ο καλλιτέχνης επιδιώκει με τις δημιουργίες του.
Όπως αναφέρει στο κείμενο του ο επιμελητής των εκθέσεων του Νίκου Φλώρου, κος. Αριστοτέλης Καραντής : “Το ταξίδι των Αργοναυτών και του Ιάσωνα παρομοιάζετε με το ταξίδι της Μαρία Κάλλας στην ζωή, μακρύ και επικίνδυνο. Το Χρυσόμαλλο Δέρας όντας η πρόκληση του Ιάσωνα για να κατακτήσει τον θρόνο, έτσι και ο Νίκος Φλώρος έχοντας ως πρόκληση να αποδώσει φόρο τιμής στην Μαρία Κάλλας και τον μύθο της τολμά να την αποδώσει μέσα από την μοναδική τεχνοτροπία του ως Μήδεια, που συνδέεται άρρηκτα με τον Μύθο και το πάθος της Μήδειας προς τον Ιάσων. Ο πορφυρός μανδύας της Μήδειας προς την Γλαύκη εκφράζει τον πόνο και την απόγνωση που ένιωθε στην ζωή της η Μαρία Κάλλας, όπως και η Μήδεια.”
Μέσα από το έργο του, ο Νίκος Φλώρος συνδυάζει στοιχεία προκειμένου να καλλιεργήσει συνειδητά μια εναλλακτική αντίληψη. Χρησιμοποιεί ένα πολύ μοντέρνο μέσο, το αλουμίνιο, μαζί με ένα σύγχρονο και ισχυρό εμπορικό τίτλο, εκείνον της Coca-Cola και υφαίνει μια νέα μορφή «υφάσματος» και ψηφιδωτού, για να δημιουργήσει έτσι εντυπωσιακές γλυπτές φορεσιές και μαγευτικά ψηφιδωτά πορτραίτα που αντανακλούν τη δύναμη και την επιρροή αυτών των ιστορικών προσωπικοτήτων. Αυτά τα γλυπτά κοστούμια - σύμβολα της εξουσίας, δίνουν καλλιτεχνική μορφή σε ένα υλικό, το οποίο είναι προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που θέλει να επιβάλλει τη μεγάλη δύναμη που η αυτοκρατορία του σύγχρονου μάρκετινγκ και των διαφημίσεων ασκεί στον άνθρωπο.
Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Δρ Vítor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και Σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών και ο κος. Αριστοτέλης Καράντης.      
Η Έκθεση
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  και τελέστηκαν  υπό την αιγίδα της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισαβόνας, του Υπουργείου Πολιτισμού της Πορτογαλίας, της Αυτού Υψηλότητας Δον Μιγγέλ, Πρίγκιπα της Μπραγκάνσα της Πορτογαλίας και Δούκα του Βιζέου, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO,  της  Πορτογαλικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Πορτογαλία και του Ιδρύματος George Best Costacos.
Ο οίκος Badounas ρολόϊ & κόσμημα προσέφερε έναν μοναδικό, συμπαγή ασημένιο δίσκο ως δώρο στον Πρίγκιπα H.R.H. Dom Miguel de Braganaça για την ελληνικο-πορτογαλική φιλία.
Ο Ευθύμιος Πόντζης, διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού ομίλου Eurotrans – είναι ο επίσημος μεταφορέας των καλλιτεχνικών δημιουργιών του Νίκου Φλώρου σε όλο τον κόσμο.
Ο Νίκος Φλώρος αφιερώνει την έκθεση αυτή στον εκλειπόντα Δημήτρη Τζανάκη στέλεχος της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και Σύμβουλο Α’ του Υπουργείου Εξωτερικών του οποίου το έργο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη να προωθήσει την πολιτιστική διπλωματία μέσα από τις δημιουργίες του σε όλο τον κόσμο.
Η έκθεση ενώ είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 15 Δεκεμβρίου, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος που έδειξε το κοινό, θα πάρει παράταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.
Το έργο του Νίκου Φλώρου έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και καλύπτεται από μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το Reuters, το BBC, το Sky News, το ABC News, το New York Times, το Vogue, το W, το Associated Press, η Fashion TV και πολλά άλλα τηλεοπτικά κανάλια.
Οι φωτογραφίες των έργων της έκθεσης είναι της Έλενας Σμυρνιώτη.

***  Χειροποίητες Δημιουργίες από την εικαστική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας 
Eορταστική δωροέκθεση με θέμα "Χειροποίητες Δημιουργίες" με χειροποίητα έργα τέχνης ετοίμασε η εικαστική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας για την Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 14,15,16 Δεκεμβρίου 2017 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε πολύ προσιτές τιμές.
Τα έσοδα θα διατεθούν για τις θεατρικές παραστάσεις της.
Ώρες λειτουργίας: 9.00-14.00 και 17.00-22.00.

*** Πρόβλημα και στον αυτοκινητόδρομο 
Τραγική είναι η κατάσταση, αυτή την περίοδο, για τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Μελιγαλά. Καθημερινά πνίγονται από τον ατμό και την υγρασία από τα πυρηνελαιουργεία.
Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται και στον αυτοκινητόδρομο από την ομίχλη που «πέφτει» εξαιτίας αυτού του ατμού. Ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, ορισμένες  φορές, δεν βλέπεις ούτε στο ένα μέτρο και οι οδηγοί αναγκάζονται να ανάψουν τα φώτα ομίχλης!
Είναι πραγματικά τραγική η κατάσταση, αλλά δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα. Β.Β. 

*** Kalamatamove: H τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών 
Mια διαδραστική πλατφόρμα για την προσβασιμότητα στην Καλαμάτα
 Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές πόλεις σχεδιάστηκαν πολύ πριν την διέλευση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να έχουν προικοδοτηθεί με ένα δίκτυο δημοσιων χώρων  που καταλαμβάνονται από υλικά και χρήσεις αφιλόξενες στον χρήστη της πόλης, κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα Άτομα με Αναπηρία. Η Καλαμάτα δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.
Αν θέλει κάποιος να προσεγγίσει το φαινόμενο της αναπηρίας με σημειολογικούς όρους, θα διαπιστώσει ότι η αναπηρία μπορεί να προσδιοριστεί ως ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο φαινόμενο, που οφείλεται στην αλληλεπίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου και των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο το άτομο αυτό ζει.
Σύμφωνα με τα παραπανω υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και αναπηρίας και είναι ανάγκη να εξεταστεί κατά πόσον το άτομο με αναπηρία [ΑμεΑ] μπορεί να λειτουργήσει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τα βοηθήματα που του εξασφαλίζει και όχι τα εμπόδια. Γίνεται από την αρχή λοιπόν σαφές ότι ο καθοριστικός ρόλος της σχέσης περιβάλλον με την αναπηρία είναι η προσβασιμότητα, μια και αυτή καθορίζει άμεσα την ποιότητα ζωής και κατ’επέκταση τα δικαιώματα των ΑμεΑ στον συγκεκριμένο χώρο.
Υπάρχουν ελάχιστες πόλεις που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν υπόδειγμα προσβασιμότητας στην Ελλάδα και εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι μια απλή ράμπα δεν κάνει κάποιο σημείο προσβάσιμο. Ένα σημείο θεωρείται προσβάσιμο όταν πληρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές και διαθέτει ένα σύνολο υποδομών, τόσο σε επίπεδο κτηρίων, όσο και σε δημόσιους χώρους. Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δίνεται στη διασύνδεση των προσβάσιμων σημείων, ώστε ένα άτομο με αμαξίδιο να μπορεί να πάει από το ένα σημείο στο άλλο ανεμπόδιστα.                  
Θέλοντας να αποτιμήσουμε με ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά την προσβασιμότητα στην Καλαμάτα, συναντηθήκαμε με κοινή αφετηρία το ενδιαφέρον για τον αστικό πολιτισμό και την τεχνολογία και προορισμό την κοινωνική προσφορά, ως μέλη του «Σπόρου» και του «Ευ-τόπος», για την ανάδειξη  των σημαντικότερων σημείων πρόσβασης των ΑμεΑ στην Καλαμάτα.
  Έτσι, διατρέξαμε το οικιστικό συγκρότημα, καταγράφοντας ράμπες πρόσβασης, αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, ράμπες Seatrac και προσβάσιμα κτήρια. Σκοπός ήταν η συγκέντρωση των στοιχείων σ’ένα δυναμικό χάρτη πλήρως προσβάσιμο από υπολογιστές και φορητά μέσα, όπως tablet και κινητά τηλέφωνα. Τα αποτελέσματα καταχωρήθηκαν με δυναμικό τρόπο στην πλατφόρμα kalamatamove, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα: http://move.osporos.com/
Εκεί μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει τον χάρτη για να βρεί τις θέσεις στάθμευσης και τις ράμπες πρόσβασης που τον εξυπηρετούν για να μετακινηθεί στην πόλη.
Επίσης, μπορεί κάποιος να συμμετάσχει ενεργά, προσθέτοντας σημεία, καταγραφές και κτήρια, διογκώνοντας την διαθέσιμη πληροφορία, ώστε η καθημερινότητα των συνανθρώπων μας να γίνεται ακόμη πιο εύκολη.
  Συμπερασματικά, παρατηρεί κανείς από την καταγραφή ότι υπάρχει μια πύκνωση των προσβάσιμων στοιχείων στην κεντρική περιοχή, σημάδι ότι εκεί έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προς την σωστή κατεύθυνση. Ομοίως είναι εξαιρετικά οργανωμένη η τοποθέτηση Seatrac στην παραλία που συνοδεύεται με θέσεις σταθμευσης ΑμεΑ, ράμπες κινησης και τουαλέτες ΑμεΑ.
  Εν τούτοις, η υπόλοιπη περιοχή της Καλαμάτας παραμένει εχθρική για ανθρώπους με προβλήματα κίνησης. Παρότι η πόλη χαρακτηρίζεται από ήπιες κλίσεις, η μετακίνηση στους περισσότερους δρόμους είναι προβληματική, καθώς τα πεζοδρόμια, είτε είναι ανύπαρκτα, είτε έχουν καταληφθεί από εμπόδια.
  Οι περισσότεροι δρόμοι της Καλαμάτας δεν έχουν ράμπες ΑμεΑ, ενώ δυστυχώς όσοι έχουν ταλαιπωρουνται από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ ακόμα και το εύρος των πεζοδρομίων - όταν αυτά δεν καταλαμβάνονται από τραπεζοκαθίσματα, παρτέρια και διαφημιστικές πινακίδες - είναι πολύ μικρό.
Η απουσία συνολικής υποδομής, η ελαστική εφαρμογή των νόμων και η έλλειψη παιδείας αποτελούν τις κυριότερες αιτίες, για τις οποίες η Καλαμάτα - αλλά και η χώρα μας γενικότερα - υπολείπεται σημαντικά από άλλες χώρες στο θέμα του βασικού δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης των ΑμεΑ σε ολόκληρη την πόλη.
Η πλατφόρμα kalamatamove αποτελεί ένα βήμα για την πλήρη καταγραφή της προσβασιμότητας. Βρίσκεται στην ιστοσελίδα move.osporos.com και στο kalamata2030.gr/move, ως πρώτη δράση μιας ενθουσιώδης πρωτοβουλίας που στοχεύει σε μια πόλη ανθρώπινη και βιώσιμη με όρους περιβαλλοντικής αειφορίας και κοινωνικής ευημερίας. Στο μέλλον η πόλη μας θέλουμε να είναι πλήρως προσβάσιμη, χρησιμοποιωντας την τεχνολογία για να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της. Θέλουμε πάνω απ’όλα η δομή της να προσδιορίζεται ανθρωποκεντρικά με μια ιεραρχία που θα σέβεται την προσπελασιμότητα όλων, ακόμη και των ηλικιωμένων, των παιδιών και κυρίως των Ατόμων με Αναπηρία.  Kalamatamove  move.osporos.com  kalamata2030.gr/move
Βασίλης Παπαευσταθίου, Πολιτικός Μηχανικός, MSc, ΕΜΠ, Μέλος "Ευτόπος"
Βασίλης Πουλόπουλος, Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, MSc, PhD, Μέλος "Ο Σπόρος"
Ηλίας Καλφακάκος, Οικονομολόγος, Μέλος "Ο Σπόρος"

*** 'ΜΑΚΕΛΕΙΟ' των ΑΡΑΒΟΤΟΥΡΚΩΝ στον ΑΣΤΕΡΑ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ! Σιγή Ιχθύος από την Κυβέρνηση...

~ Γνωρίζετε πως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, το στολίδι της Αττικής έχει περάσει σε αραβοτουρκικά χέρια.
 Αυτό ίσως που δεν ξέρετε είναι πως από τους 640 εργαζόμενους κράτησαν μόλις 30! Μάλιστα φρόντισαν να ‘βάλουν’ μπροστά τη Four Seasons για να μην εκτεθούν επικοινωνιακά.
Το ότι ο κος Νεφελούδης και η κα Αχτσιόγλου τηρούν σιγή ιχθύος είναι άλλη συζήτηση.
Μάλιστα η ανοικτή επιστολή του Παναγιώτη Κούκου,  πρώην Προέδρου των Εργαζομένων είναι χαρακτηριστική. Την παραθέτουμε.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
 Συναδέλφισες –οι, Δεκέμβριος 2017
 Μετά από πολύ σκέψη, συγκίνηση και σε κάθε περίπτωση μεγάλη λύπη και πολλή αηδία, βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσω ότι εσωγενείς λόγοι οι οποίοι είναι εγκατεστημένοι πλέον στο συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης με τον τίτλο του διαχειριστή δεν μου «επιτρέπουν» να παραμείνω δίπλα σας.
 Ο Αστέρας Βουλιαγμένης με το έμψυχο δυναμικό του έχουμε αφήσει ανεξίτηλα σημάδια γραφής στις υπηρεσίες του ελληνικού τουρισμού, παρόλα τα «σκοτεινά» βήματα της διοίκησης των τελευταίων ετών που οδήγησαν στην απαξίωση – εγκατάλειψη και εντέλει στην προσχεδιασμένη πώλησή του.
 Σήμερα όπως όλα δείχνουν το συγκρότημα τείνει να παραδοθεί άνευ όρων, ως αναφορά το ανθρώπινο δυναμικό, στους για ακόμα μία φορά σπουδαίους διαχειριστές, αυτή την φορά της “Four Seasons”, στελεχωμένη από ομάδα αρεστών και μόνο.
 Αυτό με βρίσκει ριζικά και κάθετα αντίθετο.
 Κύριοι της “Four Seasons”, ο ελληνικός τουρισμός έχει διδάξει την φιλοξενία και τις αξίες αυτής σε όλο τον κόσμο.
 Ο Αστέρας Βουλιαγμένης έχει αποδείξει ότι διοικείται και καταδεικνύεται με σεβασμό και εγκαρδιότητα στις σχέσεις τους με τους αξιοσέβαστους όλα αυτά τα χρόνια πελάτες μας, καθώς με ψυχή και σύμπνοια εμπιστοσύνης απέναντι στους εργαζόμενους. Έννοιες που μοιάζουν άγνωστες στις σελίδες των στάνταρ που μοιράζεται στα στελέχη σας και πιθανών άγνωστες και στις αξίες σας. Οι αρχές μου, η ηθική μου, το έργο και οι πολιτικές καταβολές δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να απασχολούμαι σε μια εταιρεία που σε λίγο καιρό, εκτός των άλλων, πιθανόν να ζητεί και πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων προκειμένου να εργαστεί και να δραστηριοποιηθεί κάποιος συνάδελφος.
 Δεσμεύομαι απέναντί σας ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον αγώνα που ξεκίνησα εδώ και πολλά χρόνια στο συνδικαλιστικό κίνημα για την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών των συναδέλφων μου και σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθώ στενά τις όποιες εξελίξεις στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
 Κλείνοντας θέλω για μια ακόμα φορά να ευχαριστήσω όλους και όλες για το όμορφο ταξίδι που μου χαρίσατε όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις και συγκινήσεις και θα με συντροφεύει πάντα.
 Σας ζητώ να μείνετε ενωμένοι και δυνατοί στο συνδικαλιστικό σας όργανο αγνοώντας Κασσάνδρες και γενίτσαρους που στοχεύουν στην απαξίωση όσων διεκδικούν προς όφελος των εργαζομένων του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.  Σας αγαπώ  Τάκης Κούκος

*** Νίκος Φίλης, ο ευεργέτης του Πάνου Καμμένου

~ Ο Νίκος Φίλης εξεδιώχθη από υπουργός Παιδείας εξαιτίας του Πάνου Καμμένου. Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, εξαιτίας της συμμαχίας Ιερώνυμου (Αρχιεπισκόπου) – Καμμένου, στην οποία υπάκουσε ευλαβικά ο Αλέξης Τσίπρας.
 Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι σήμερα ο πρώην υπουργός Φίλης γίνεται μέγας ευεργέτης του θύτη του και συγκυβερνήτη του Πρωθυπουργού του. Πώς; Με δική του πρωτοβουλία η Βουλή ουσιαστικά ακύρωσε τη συμφωνία βλημάτων με την Σαουδική Αραβία και, πιθανότατα, προφύλαξε τον Καμμένο από μελλοντικές δικαστικές περιπέτειες.
 Η Ερντογανιάδα των τελευταίων ημερών σκέπασε την εξέλιξη αυτή, η οποία μπορεί να ήταν μια από τις μεγαλύτερες ευεργεσίες στην μέχρι τώρα διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ:
 1. Η πρώτη σκανδαλώδης υπόθεση και μάλιστα στον όζοντα χώρο των εξοπλισμών ουσιαστικά σταματάει.
 2. Ο Νίκος Φίλης, παίζοντας το χαρτί της αριστερής ευαισθησίας και, πατώντας πάνω στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για εμπάργκο όπλων στη μεσανατολική χώρα, σώζει διπλά την παρτίδα: προστατεύει και την κυβέρνηση και τον, «ξένο» αλλά τόσο χρήσιμο, υπουργό της επί των εξοπλισμών.
 3. Ο Καμμένος, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, «υποχωρεί». Στη δική του γλώσσα λέγεται «την ουρά στα σκέλια» (κατά το «στα τέσσερα εσείς»). Και είναι τέτοια διότι οι, δήθεν, παλικαρισμοί του, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ξεχάστηκαν. Οι διαβεβαιώσεις του ότι η συμφωνία ήταν εθνικά συμφέρουσα πήγαν περίπατο. Όπως ξεχάστηκαν οι διάφορες μπαρούφες του περί… πράκτορα της Τουρκίας, που διοχέτευσε απόρρητα έγγραφα (εδώ). Αλήθεια, πού είναι τώρα αυτός ο «πράκτορας»;
 4. O Tσίπρας, επίσης, «ξέχασε» το πάθος με το οποίο υποστήριξε το συγκυβερνήτη του και πώς κατακεραύνωσε όσους μίλησαν για οσμή σκανδάλου με μεσάζοντα. Αλήθεια, ο άλλος «μεσάζοντας», τον οποίο ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός και χρέωσε στην αντιπολίτευση, πού πήγε; Τον πήρε κι αυτόν το ποτάμι της λήθης;
 Πιθανότατα. Η υπόθεση κλείνει εδώ. Ηταν ο μόνος τρόπος, όπως είχαμε επισημάνει εγκαίρως από εδώ. Υπάρχει, βεβαίως, μια εκκρεμότητα. Αφού ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός του έχουν διαβεβαιώσει σε όλους τους τόνους ότι η (ακυρωθείσα) συμφωνία ήταν συμφέρουσα και θα απέφερε στο Δημόσιο 65 εκατομμύρια, κάποια άλλη πλειοψηφία να αναζητήσει στο μέλλον ευθύνες για την απώλειά τους. Όμως, με κλεισμένη την υπόθεση από την ίδια τη Βουλή (ψήφισαν την ακύρωση της συμφωνίας όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ, που έκανε αποχή), αυτή η εξέλιξη έχει μικρές πιθανότητες.
 Κάπως έτσι ο Φίλης, σώζοντας την (αριστερή) τιμή της κυβέρνησης, έσωσε, ταυτόχρονα, τον «σύντροφο» Καμμένο από μελλοντικούς μπελάδες. Αν ο Καμμένος έχει την (στοιχειώδη) αίσθηση της ευγνωμοσύνης, θα μπορούσε να καλέσει τον Φίλη στο κότερό του για μια βόλτα στον Σαρωνικό. Κι επειδή ο Φίλης μπορεί να μην πάει, ας κανονίσει να πάνε μια μέρα στηνΑρχιεπισκοπή, για να τους ευλογήσει μαζί ο Ιερώνυμος…
 Γιώργος Καρελιάς για το protagon

*** Το 2018 ΞΕΣΠΑ η ΚΑΤΑΡΑ!Πώς θα γίνει το Κούρεμα των Καταθέσεων;..

~ Του Γιώργου Κράλογλου
 Αυτό που δεν θα ζήσουμε το 2018 είναι επιστροφή της οικονομίας και της πολιτικής στην κανονικότητα. Αυτό που θα ζήσουμε θα μοιάζει με "κατάρα".
 Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει. Αλλά δεν θα παραδώσει, αυτό που συνηθίζαμε στη μεταπολίτευση να χαρακτηρίζουμε "καμένη γη". Θα παραδώσει μια Ελλάδα που όχι δεν θα ανορθώνεται. Δεν θα διορθώνεται. Ούτε οικονομικά. Ούτε και πολιτικά.
 Τον Ιανουάριο του 2018 το ψέμα "επισημοποιείται" με πλήρη νομοθετική κάλυψη.
 Θα το καταλάβουμε με προσεκτική ανάγνωση των πολυνομοσχεδίων που θα ψηφίσουν οι 153 διατεταγμένοι του "Ναι σε όλα". Επαναλαμβάνουμε. Με προσεκτική ανάγνωση.
 Στην τρίτη αξιολόγηση (μαζί με τα "προσύμφωνα", για τα προαπαιτούμενα της τέταρτης) θα φανούν οι λόγοι για τους οποίος αποκλείεται να επανέλθει η αποταμίευση στις Τράπεζες (αποκρατικοποίηση-απολύσεις-, εργασιακά, ασφαλιστικά, αφορολόγητο, επιδόματα, αποπολιτικοποίηση του Δημοσίου).
 Θα φανούν οι λόγοι για τους οποίους η αγορά ακινήτων που ξέραμε είναι παρελθόν για την Ελλάδα (μέγεθος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, διατήρηση ΕΝΦΙΑ, διατήρηση αντικειμενικών αξιών, έλευση φόρων μεγάλης ακίνητης περιουσίας, κόκκινα δάνεια) .
 Τον Μάιο-Ιούλιο του 2018, (με την τέταρτη αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα που θα έλθουν –πακεταρισμένα – από τις Βρυξέλλες και θα περάσουν στη Βουλή χωρίς καν να τα ανοίξουμε...) θα φανούν και οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους (ακόμη και σε επίπεδο μικρού εργαστηρίου) δεν θα δούμε επέκταση, εκσυγχρονισμό ή πρόσληψη έστω και με μαύρα (φορολογικά, εισφορές, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ, φορολογικές απαλλαγές).
 Ωστόσο εμείς θα συνεχίσουμε να ακούμε για νούμερα ανάπτυξης το 2018 και για πλήθος επενδυτών και επενδύσεων που θα έχουμε χρέος να πιστέψουμε γιατί έτσι λέει η κυβέρνηση.
 Αλλά πόσες επενδύσεις και πόσους επενδυτές έταξε ο Αλέξης Τσίπρας από το καλοκαίρι του 2016 έως και το Φθινόπωρο  του 2017 μετά από τρία ταξίδια (δικά του και αρμοδίων υπουργών) στην Αμερική, στην Αυστραλία και στη Γαλλία.
 Πόσες Αμερικανό-ελληνικές Επιτροπές για επενδύσεις θα άνοιγαν δρόμους στους επενδυτές (ομογενείς και Αμερικανούς) ανακοινώθηκαν αλλά κανείς δεν έμαθε τι απέγιναν μέχρι σήμερα;
 Τι βλέπουμε; Επενδυτές να φεύγουν από την Ελλάδα του 2017, να μετακομίζουν στην Τουρκία και τον Τσακαλώτο, ξανά στην Αμερική να ξαναφέρει..., από το 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece, τους επενδυτές του 18ου Συνεδρίου... που μάλλον χάθηκαν στον δρόμο...
 Η τρίτη αξιολόγηση της 22ας Ιανουαρίου 2018 μαζί με την τέταρτη του Μαΐου- Ιουλίου είναι αυτές που θα δέσουν "οπισθάγκωνα" την οικονομία της Ελλάδας, μέχρι το τέταρτο μνημόνιο ή μέχρι και το 2023 εκτός μνημονίου. Μετά βλέπουμε...
 Εμείς όμως οφείλουμε να πιστέψουμε (γιατί έτσι διατάζει ο ΣΥΡΙΖΑ) ότι έρχονται οι άσπρες ημέρες και νέα έκρηξη ανάπτυξης.
 Τον Μάιο του 2018 θα κληθούμε να πιστέψουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαφάνισε την κρίση από την Ελλάδα. Σκίζει (σε τρεις μήνες) τα μνημόνια. Μείωσε την ανεργία. Έφερε επενδύσεις και επενδυτές. Και δικαίωσε την πρώτη φορά αριστερά στην Ελλάδα...
 Εάν τα πιστέψουμε και άρα δείξουμε έτσι... πως θέλουμε τον ΣΥΡΙΖΑ άλλη μια τετραετία έχει καλώς.
 Εάν, όμως, δεν τα πιστέψουμε και κάνουμε του κεφαλιού μας, βλέποντας λύση στην Ν.Δ. με σύμπραξη ίσως και των (εκτός ΣΥΡΙΖΑ) προοδευτικών δυνάμεων... την πάθαμε. Και καλά να πάθουμε αφού πάμε γυρεύοντας...
 Από τον Μάιο θα λουστούμε τόσες αποκαλύψεις για σκάνδαλα και πολιτικές βρωμιές (μαζεμένες από τον ΣΥΡΙΖΑ για επίθεση και για άμυνα στις παρόμοιες επιθέσεις της αντιπολίτευσης) που θα νομίζουμε πως είμαστε, υπό κατοχή, στην Κόζα Νόστρα. Όχι την σημερινή αλλά εκείνη του 1992...
 Σκάνδαλα με ξετύλιγμα του κουβαριού της διαπλοκής που θα εξευτελίσουν (για μία ακόμη φορά) τη χώρα σε όλο τον πλανήτη (τηλεοπτικές άδειες, πόθεν εσχές, εκκρεμότητες υποθέσεων στη δικαιοσύνη, εξοπλισμοί, αναθέσεις έργων σε κρατικοδίαιτους, αλλαγές –ετοιμάζονται– στην πολιτική κρατικών προμηθειών).
 Και μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό σκανδάλων, καταγγελιών, και πολιτικής ξεγύμνωσης η αντιπολίτευση θα αρθρώνει λόγο πολιτικής βούλησης για επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα... Για επιστροφή στην Ελλάδα των επενδυτών που έφυγαν... Επιστροφή των ελληνικών επιχειρήσεων της διασποράς… Των εκατοντάδων χιλιάδων νέων που έριξαν μαύρη πέτρα. Των ανέργων σε δουλείες τους .. Είναι ή δεν είναι "κατάρα" να αναζητάς , ανάμεσα σε όλα αυτά, ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο; Μακάρι να μην συμβούν αλλά θα συμβούν. Capital

*** AYTΗ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ έκανε ΑΝΑΣΤΑΤΟ τον Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ...

~ Νέες αποκαλύψεις για το «πόθεν έσχες» του ζεύγους Μητσοτάκη φέρνει στο φως η εφημερίδα Documento, η οποία αναρωτιέται γιατί, παρά το γεγονός ότι έχει γίνει τόσος θόρυβος για την «παραδείσια» offshore της Μαρέβας, ο πρόεδρος της ΝΔ και η σύζυγός του επιμένουν να αποφεύγουν να τη δηλώσουν.
 Γιατί επιμένουν να μη δηλώνουν την offshore;
 Την περασμένη Πέμπτη δόθηκαν στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες 2015» των πολιτικών προσώπων. Μετά τον ντόρο που είχε ξεσπάσει για την ανακριβή δήλωση του ζεύγους Μητσοτάκη λόγω… «διάστασης», αλλά και το γεγονός ότι η offshore της Μαρέβας Γκραμπόφσκι «Eternia Management» βρίσκεται στα Paradise Papers, θα περίμενε κανείς ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κλείσει τα «κακά» στόματα με μία φορολογική δήλωση – υπόδειγμα. Όμως δεν το έκανε…
 Σημειώνεται ότι η Μαρέβα Μητσοτάκη μετά τις αποκαλύψεις των Paradise Papers, δήλωνε ότι «δόθηκε εντολή για το κλείσιμο του αμοιβαίου κεφαλαίου της εταιρείας το 2012 και εκείνη δεν είχε καμία δραστηριότητα, ούτε το 2013, ούτε το 2014». Ωστόσο, εδώ κι έναν χρόνο, η Documento  είχε γράψει πως η εταιρεία της ήταν ενεργή το 2015, δημοσιεύοντας μάλιστα την εφημερίδα της Κυβέρνησης των νησιών Κεϊμάν, (τεύχος 5) που αποδεικνύει ότι η εταιρεία Eternia σβήνεται επισήμως από τα αρχεία στις 2 Μαρτίου του 2015.
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αλήθειες που μάθαμε και που δεν μάθαμε για την offshore της κας Μητσοτάκη
 Κάτι δεν πάει καλά με το σπίτι του Βολταίρου και το σπίτι του Λονδίνου
 Σύμφωνα με την Documento, κάτι δεν πάει καλά και με το περιβόητο σπίτι του Βολταίρου στο Παρίσι. Όπως γράφει η εφημερίδα: Το συγκεκριμένο σπίτι δηλώνεται στο «πόθεν έσχες» ως περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας Personal Ventures, της οποίας κατέχει το 95% και ως πηγή προέλευσης των χρημάτων της αγοράς εμφανίζεται η λέξη δάνειο. Ένα δάνειο 900.000 ευρώ που δόθηκε σε μία εταιρεία χωρίς καμία δραστηριότητα και κεφάλαιο μόλις 9.500 ευρώ. «Πρόκειται όμως για αναληθή δήλωση», υποστηρίζει η εφημερίδα, και αυτό γιατί η κ. Μητσοτάκη, αν και δηλώνει ότι έχει δώσει η ίδια 570.000 ευρώ εξτρά για την αγορά του από τα 1,2 εκατ. ευρώ που δηλώνει ως καταθέσεις, δεν έχει προσκομίσει στη δήλωσή «πόθεν έσχες», ούτε τα συμβόλαια αγοράς, ούτε τα αποδεικτικά κίνησης των τραπεζικών της λογαριασμών.
 Ανακρίβεια υπάρχει και για το σπίτι της Μαρέβας Μητσοτάκη στο Λονδίνο. Πρόκειται για σπίτι 520 τετραγωνικών σε οικόπεδο δύο στρεμμάτων, το οποίο στη δήλωση του πόθεν έσχες που υπέβαλε το 2005 εμφανίζεται να το απέκτησε το 1974, ενώ τώρα δηλώνεται πως αποκτήθηκε τέσσερα χρόνια μετά, δηλαδή το 1978. Ούτε γι αυτό έχουν προσκομιστεί τα συμβόλαια.
 Ένας πίνακας πραγματικός... «θησαυρός»
 Κι ενώ οι δουλειές της Μαρέβας Μητσοτάκη δεν πάνε καλά, καθώς η εταιρεία Eternia κλείνει και η εταιρεία Zeus+Διον στην Ελλάδα εμφανίζει ζημιές από το 2006 ως σήμερα, τα λεφτά της δεν τελειώνουν, καθώς, σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, έχει καταθέσεις 709.187 ευρώ στην Ελβετική Τράπεζα LOMBARD ODIER .
 Σύμφωνα με τη δήλωσή της η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ είχε εισοδήματα 850.000 ευρώ από περιουσιακό στοιχείο που της δόθηκε με γονική παροχή και 35.000 από ακίνητα.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της Documento, το αντικείμενο που η πώλησή του εξασφαλίζει το τεράστιο εισόδημα είναι ένας πίνακας. Στη δήλωση πόθεν έσχες επισυνάπτει απόδειξη ότι πούλησε μέσω της εταιρεία Phillips στο Λονδίνο, στις 16 Μαρτίου 2015, έναν πίνακα διαστάσεων 182 επί 138 εκατοστά, του ζωγράφου Κρίστοφερ Γουλ.
 Όπως σημειώνει ωστόσο η εφημερίδα, στο «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη «δεν έχει κατατεθεί η κίνηση του ελβετικού και δεν παρέχεται καμία πληροφορία για τον αγοραστή του πίνακα ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί αν τελικώς πρόκειται για πραγματική ή εικονική αγοραπωλησία». Για το παραπάνω η Documento σχολιάζει: «Είναι σημαντικό για το λόγο αυτό, να κατατεθούν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις τραπεζικές συναλλαγές. Διαφορετικά είναι δικαιολογημένο να υποθέσει κάποιος πως η διαδικασία μπορεί να σχετίζεται και με ξέπλυμα χρήματος».
 Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της, από την Επιτροπή Ελέγχου του Πόθεν Έσχες της Βουλής έχει ζητηθεί για τον λόγο αυτό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θέσει υπόψην της όλα τα στοιχεία που να αποδεικνύουν την κίνηση των χρημάτων, που να αποδεικνύουν δηλαδή πως η πώληση σε τέτοια τιμή είναι πραγματική και όχι εικονική η οποία παραπέμπει σε ένα λογαριασμό της Ελβετίας που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
 Ο ζωγράφος που αγαπούν αυτοί που ξεπλένουν χρήμα
 O Κρίστοφερ Γουλ είναι ένα ζωγράφος φαινόμενο. Όχι τόσο για όσα ζωγραφίζει τα οποία είναι κάποιες λέξεις σαν γκράφιτι σε ένα καμβά, αλλά για το πόσο στοιχίζει. Τα χρόνια της κρίσης οι τιμές στα έργα του Γουλ εκτοξεύτηκαν μάλιστα 350.000 %. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με την Documento, ότι πίνακάς του που στοίχιζε 10.000 ευρώ πουλήθηκε για 26 εκατομμύρια.
 Το γεγονός μάλιστα έκανε τον παγκοσμίου φήμης κριτικό Ντέιβιντ Λι να αναρωτηθεί…  Η απάντηση κρύβεται όμως σε οικονομικά funds τα οποία ξαφνικά αγάπησαν τον συγκεκριμένο ζωγράφο και άρχισαν να αγοράζουν έργα του, γράφει η Documento, που σε αφιέρωμά της την προηγούμενη εβδομάδα για το ξέπλυμα χρήματος μέσω τέχνης ανέφερε πως έργα τού συγκεκριμένου ζωγράφου βρίσκονται συχνά σε σπίτια ατόμων που ερευνά το FBI για ξέπλυμα, όπως ο μεγαλοεκατομμυριούχος Ντειβιντ Γκάνεκ.
 Κι όχι μόνο…
To διαβάσαμε στο left και περιέχει στοιχεία από το ρεπορτάζ του documento

*** Οι ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ "ΡΙΧΝΟΥΝ" τον ΣΥΡΙΖΑ! Ετοιμάζεται νέα ΑΝΤΑΡΣΙΑ...

~ Με αιχμή το «καυτό» θέμα της έναρξης των πλειστηριασμών συνεδρίασε σε πανελλαδικό επίπεδο η εσωκομματική τάση των «53» το Σαββατοκύριακο, παρουσία στελεχών αλλά και υπουργών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταφέρουν στελέχη της τάσης στο iefimerida υπήρξε έντονος προβληματισμός στις τοποθετήσεις όλων. Ως εκ τούτου, η εσωκομματική αντιπολίτευση κινείται στην παρούσα φάση στην κατεύθυνση προετοιμασίας συγκεκριμένης πρότασης για τους πλειστηριασμούς-σε πολιτικό και νομικό επίπεδο-η οποία θα αξιώνει να κατοχυρώνεται νομοθετικά η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό και μετά το 2018.
Το «παρών» έδωσε ο Νίκος Φίλης που όλο αυτό το διάστημα δεν σταματάει να εκτοξεύει βολές. Και πολλοί ακόμα υπουργοί όπως η Έφη Αχτσιόγλου, η Θεανώ Φωτίου αλλά και η Τασία Χριστοδουλοπούλου.
 Διαρκές συνέδριο για την έξοδο από το Πρόγραμμα
 Υπό σκέψη, τελεί ακόμα και το ενδεχόμενο να προτείνουν Διαρκές Συνέδριο το πρώτο εξάμηνο του 2018 , προκειμένου να συζητηθεί το πλαίσιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο αλλά και ποια πεδία ελευθερίας θα υπάρχουν.
 Αρχές του χρόνου η Κεντρική Επιτροπή
Όσο για την πολυθρύλητη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία η τάση ζητά μετ’ επιτάσεως, οι πληροφορίες λένε ότι μεταφέρεται για μετά τις γιορτές (πιθανότατα το Σάββατο στις 13 Ιανουαρίου) οπότε και θα ανοίξουν όλες οι πλευρές τα χαρτιά τους.
 Στέλλα Γκαντωνα για iefimerida.gr

***  ΑΞΕΧΑΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ πραγματικοί  πατριώτες ! :
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Βιογραφικό
     
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης υπήρξε, κατά γενική ομολογία, ο μεγαλύτερος ήρωας της Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε το 1770 στο Ραμαβούνι, βουνό της Μεσσηνίας, όπου είχε καταφύγει η οικογένειά του διωγμένη και κυνηγημένη από τους Τούρκους. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μάνη. Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών ο Θ. Κολοκοτρώνης ανακηρύχτηκε καπετάνιος και αναγνωρίστηκε ως αρματολός στην περιοχή του Λεονταρίου. Μέχρι το 1880 διέτρεχε τα βουνά καίγοντας τα τουρκικά χωριά και ταλαιπωρώντας αφάνταστα την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, η οποία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του. Καταδιωγμένος λοιπόν, εξαναγκάζεται να περάσει στα Επτάνησα, όπου κατατάσσεται στον αγγλικό στρατό.

`Οταν ξεσπά η Επανάσταση του 1821 ο Κολοκοτρώνης είναι ήδη 51 ετών. Λίγο πριν, το Δεκέμβριο του 1818, ο «Γέρος του Μοριά» μυείται στη Φιλική Εταιρεία από τον απεσταλμένο της Εταιρείας Αναγνωσταρά. Κατόπιν, έρχεται στη Μάνη και μαζί με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη απελευθερώνουν την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου 1821. Στη συνέχεια αρχίζει η έντονη πολεμική του δράση, με πολλές επιτυχίες στα πεδία των μαχών. Η ψυχική του καρτερία ήταν απερίγραπτη, καθώς άντεξε να δει τους γιους του να πεθαίνουν. Παράλληλα, αρχίζει να προκαλεί το φθόνο και τη ζήλια, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή και να ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. `Εφτασαν στο σημείο να του επιβάλουν μέχρι και θανατική ποινή, η οποία όμως τελικά δεν εκτελέστηκε. Μέσα από τη δίκη του στα χρόνια της αντιβασιλείας, ο Κολοκοτρώνης γνωρίστηκε και συνδέθηκε με το σπουδαίο `Ελληνα δικαστή και λόγιο Γεώργιο Τερτσέτη. Ο Γ. Τερτσέτης μαζί με τον Πολυζωΐδη αρνήθηκαν να καταδικάσουν σε θάνατο τον ξακουστό οπλαρχηγό. Τρία χρόνια μετά τη δίκη του Κολοκοτρώνη, το 1836, ο Τερτσέτης τον έπεισε να του υπαγορεύσει τ’ απομνημονεύματά του. Ωστόσο, τα απομνημονεύματα εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1859 με τον τίτλο «Ο γέρων Κολοκοτρώνης. Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής 1770-1836. Υπαγόρευσε ο Θ. Κολοκοτρώνης». Ο Κολοκοτρώνης πέθανε το 1843 από αποπληξία. Ο θάνατός του συνοδεύτηκε απ’ όλες τις πρέπουσες τιμές
~*** Αν η Ελληνική Επανάσταση του 1821 όχι μόνο διασώθηκε αλλά απέκτησε και γερό λαϊκό έρεισμα, ήταν χάρη στον πατριωτισμό, το μεγαλόπνοο σχέδιο και τη στρατηγική του αρχιστράτηγου του αγώνα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
~ Ο κορυφαίος αγωνιστής της ελληνικής εθνεγερσίας συνέλαβε από τα σπάργανα το πραγματικό νόημα της επανάστασης, θεωρώντας πως επρόκειτο για ένα πανεθνικό ξεσήκωμα του σκλαβωμένου ιστορικού έθνους που πισωγύρισμα δεν είχε: «Ο Θεός υπέγραψε τη λευτεριά της Ελλάδος και δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του», προσυπέγραφε.
~ Η αποστολή ήταν υψηλή και ο σκοπός πολύ μεγαλύτερος από τη ζωή των θνητών αγωνιστών της πατρίδας: «Όταν αποφασίσαμε να κάμομε την Επανάσταση», ανακαλούσε ο Γέρος του Μοριά στην Πνύκα στις 7 Οκτωβρίου 1838, «δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πώς δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε "πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα;", αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι, εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση».
~ Η εξοχότερη ηγετική φυσιογνωμία της επανάστασης του 1821, που τόσο άρρηκτα συνδέθηκε το όνομά του με τις σημαντικότερες φάσεις του αγώνα στην Πελοπόννησο, δεν είχε καμιά αμφιβολία για τη νικηφόρα έκβαση του εθνικού ξεσηκωμού. Το μόνο που φοβόταν ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες, οι «προσκυνημένοι», όπως τους έλεγε, οι οποίοι σε συνάρτηση και με την επέλαση του Ιμπραήμ έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα: «Μόνον εις τον καιρόν του προσκυνήματος εφοβήθηκα διά την πατρίδα μου», έλεγε στα απομνημονεύματά του.
~ Βλέποντας λοιπόν τις θυσίες των υπόδουλων Ελλήνων να πηγαίνουν χαμένες από τη μάστιγα των «προσκυνημένων», αντέτεινε το ιστορικό σήμερα «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», δίνοντας έτσι μια νέα δυναμική στη σχεδόν ετοιμοθάνατη εξέγερση. Και βέβαια στην τρομοκρατία του Ιμπραήμ ανταπάντησε με μια δίχως προηγούμενο ελληνική τρομοκρατία: σε όλο τον Μοριά, από άκρη σε άκρη, οι πρωτεργάτες του προσκυνήματος συλλαμβάνονταν και εκτελούνταν και στις πλατείες των χωριών οι απαγχονισμένοι συνεργάτες του εχθρού έφεραν τον τρόμο και την απαραίτητη πειθώ στους διστακτικούς κατοίκους, ώστε να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τις απειλητικές προειδοποιήσεις του αντάρτη στρατηγού.
~ Αυτός και πολλά ακόμα ήταν ο πεφωτισμένος οπλαρχηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο οποίος μόνο όταν ανακατεύτηκε με την πολιτική φάνηκε να χάνει τα νερά του. Κι έτσι πολύ γρήγορα κατάλαβε ότι η διπλωματία δεν ήταν γι’ αυτόν και επέστρεψε στα άρματά του, χαρίζοντας τελικά την ελευθερία σε ένα ολόκληρο έθνος. Με την πατρίδα βέβαια να μην τον τιμά όπως του έπρεπε, αν και ο ίδιος το γνώριζε αυτό καλά και προκαταβολικά. Όταν κάποτε του είπαν «Κολοκοτρώνη, η πατρίδα θα σε ανταμείψει», εκείνος απάντησε περιπαικτικά: «Το ξέρω, εμένα θα πρωτοεξορίσει»…
~ Στα τελευταία ζοφερά χρόνια της ζωής του, ο «Γέρος του Μοριά» υπαγόρευσε στον λόγιο Γεώργιο Τερτσέτη τα «Απομνημονεύματά» του, τα οποία αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ελληνική Επανάσταση αλλά και ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της νεοελληνικής γραμματείας…

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :
 
*** Η κληρωτίδα για τους «16» του Champions League
Αναλυτικά τα ζευγάρια:

 Γιουβέντους (Ιταλία)-Τότεναμ (Αγγλία)
Βασιλεία (Ελβετία)-Μαν. Σίτι (Αγγλία)
Πόρτο (Πορτογαλία)-Λίβερπουλ (Αγγλία)
Σεβίλλη (Ισπανία)-Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία)
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Ρόμα (Ιταλία)
Τσέλσι (Αγγλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μπεσίκτας (Τουρκία).
 
~ Οι αγώνες θα γίνουν 13-14 και 20-21 Φεβρουαρίου (τα πρώτα παιχνίδια στις έδρες των αδυνάτων) και 6-7 και 13-14 Μαρτίου (οι ρεβάνς στις έδρες των ισχυρών).
~ Για τα προημιτελικά (3-4 και 10-11 Απριλίου) θα γίνει ξεχωριστή κλήρωση στις 16 Μαρτίου.

***    Η κλήρωση του Europa League
 Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Αταλάντα (Ιταλία), Νις (Γαλλία)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία), Κοπεγχάγη (Δανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία), Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσίας)-Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία), ΑΕΚ (Ελλάδα)-Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία), Σέλτικ (Σκωτία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία), Νάπολι (Ιταλία)-Λειψία (Γερμανία), Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία), Λιόν (Γαλλία)-Βιγιαρεάλ (Ισπανία), Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία)-Σάλτσμπουργκ (Αυστρία), Παρτιζάν (Σερβία)-Πλζεν (Τσεχία), Στεάουα Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Λάτσιο (Ιταλία), Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)-Μίλαν (Ιταλία), Αστάνα (Καζακστάν)-Σπόρτινγκ Λισαβόνας (Πορτογαλία), Έστερσουντ (Σουηδία)-Άρσεναλ (Αγγλία), Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) και τέλος Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)
~*  Η ΑΕΚ κληρώθηκε με την Ντιναμό Κιέβου, με τον πρώτο αγώνα να είναι προγραμματισμένος στις 15 Φεβρουαρίου στο ΟΑΚΑ και μία εβδομάδα αργότερα (22/2) ο επαναληπτικός στην Ουκρανία.
~**  Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος τελικός θα γίνει στη Λιόν.-

*** Ο  Κωνσταντίνου στον ΣΠΟΡ FM: «Συσπείρωση υπό τον Θεοδωρόπουλο για τη σωτηρία»
Ικανό να συσπειρώσει τον κόσμο και επιφανείς επιχειρηματίες, ώστε όλοι μαζί να βγάλουν τον Παναθηναϊκό από το αδιέξοδο θεωρεί τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου.              
~Ως έναν άνθρωπο ικανό να πείσει τον κόσμο του Παναθηναϊκού να ενώσει τις δυνάμεις του με επιφανείς επιχειρηματίες για τη σωτηρία της ΠΑΕ χαρακτήρισε τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο ο Βασίλης Κωνσταντίνου. 
Ο πρόεδρος της πράσινης ΠΑΕ αποκάλυψε πώς προσέγγισε ο ίδιος τον ισχυρό επιχειρηματία που ο ίδιος θα αναλύσει το πλάνο του αρχικά στους παλαίμαχους κι εν συνεχεία θα το επικοινωνήσει στον κόσμο, ίσως και μέσα στη μέρα. 
Παράλληλα, τόνισε πως τόσο η σημερινή συνάντηση όσο και οι επαφές με τους πιστωτές που θα γίνουν θα κρίνουν πολλά για το μέλλον του Παναθηναϊκού. 
Αναλυτικά, ο Βασίλης Κωνσταντίνου μίλησε για: 
-το πώς έγινε η προσέγγιση με τον κ. Θεοδωρόπουλο: «Αυτή η συνάντηση έγινε 15-17 Νοεμβρίου για το πώς ο Παναθηναϊκός θα μπορέσει να βοηθηθεί από τον κόσμο του και τους επιφανείς φίλους του. Σκέφτηκα τον κ. Θεοδωρόπουλο, που τον έβρισκα στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά και ενδιαφέρεται για τον Παναθηναϊκό. Έτσι πήρα το θάρρος να τον συναντήσω. Συναντηθήκαμε, του είπα το σχέδιό μου, το δέχτηκε με πολλές βελτιώσεις που έχει κάνει εκείνος. Το σχέδιο ήταν να μαζευτούν Παναθηναϊκοί από όλες τις εποχές του συλλόγου, που έχουν δοξάσει τον Παναθηναϊκού, που έχουν κλάψει κι έχουν γελάσει, και με το πλάνο αυτό να βγάλουμε συμπεράσματα και να δούμε πώς όλοι εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτό το πλάνο». 
-το ακριβές πλάνο του κ. Θεοδωρόπουλου: «Ο κ. Θεοδωρόπουλος προφανώς θέλει και αυτό είναι σωστό να πει ο ίδιος με δικά του λόγια ποιο είναι το πλάνο. Αν εγώ προσθέσω κάτι, μπορεί να παρερμηνευτεί. Καλύτερα να περιμένουμε και στη συνέχεια θα πει ο κ. Θεοδωρόπουλος ο ίδιος το πλάνο». 
-το ρόλο του κ. Θεοδωρόπουλου: «Εγγυητής πλάνου κι όχι διοικητικός ηγέτης. Αυτό μου έχει δώσει να καταλάβω ο ίδιος στις συζητήσεις μαζί του. Θέλει να είναι εγγυητής, ώστε να δώσει κάποιο όραμα στον κόσμο που θέλει να βοηθήσει και να συσπειρωθούμε. Για να μπορέσει να βγει ο Παναθηναϊκός από αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει όλος ο κόσμος να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια. Θα απευθυνθούμε και στα μεγάλα πορτοφόλια, αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά. Ο κόσμος πρέπει να κάνει την υπέρβαση, ξέρω ότι είναι δύσκολες οι εποχές, αλλά πρέπει να δουν κι αυτοί ότι τα βαριά πορτοφόλια κάνουν την αρχή. Ας βάλουν ένα ποσό όχι μεγάλο, ας στερηθούν για έναν μήνα για παράδειγμα τους καφέδες τους, για να βγει ο Παναθηναϊκός από τη δύσκολη αυτή κατάσταση». 
-το ποιοι θα είναι παρόντες στη συνάντηση: «Σίγουρα θα είναι ο Μίμης Δομάζος, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Γιώργος Καραγκούνης και τα υπόλοιπα παιδιά δεν ξέρω αν θα έρθουν. Περιμένουμε να έρθουν Μπασινάς, Παπαδόπουλος, Φύσσας, Σεϊταρίδης και άλλα παιδιά που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία του Παναθηναϊκού, για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό στη μεγαλύτερη κρίση οικονομικής φύσης στην ιστορία του». 
-τη μη ανταπόκριση του κόσμου στα προηγούμενα καλέσματα για οικονομική βοήθεια: «Είχαμε κάνει κάποιο κάλεσμα, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε, αλλά δεν υπήρχε ένας άνθρωπος με την προσωπικότητα για να συντονίσει την προσπάθεια και να εμπνεύσει τον κόσμο. Να είναι ο εγγυητής των πολλών χρημάτων που θα μπουν για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού. Είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτό που μου έχει πει ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι εφικτό. Γι’ αυτό ζητήσαμε να μπει εγγυητής ένας επιφανής άνθρωπος σαν κι εκείνον. Θα τρέξει αυτό το πρόγραμμα για να βγει ο Παναθηναϊκός από αυτό το κακό όνειρο». 
-τις οφειλές που συσσωρεύονται: «Αυτή τη βδομάδα θα κριθούν πολλά για τον Παναθηναϊκό. Έχουμε δύο συναντήσεις, μία στην Ελβετία την Τετάρτη κι άλλη μία στην Αθήνα, με τους πιστωτές. Θα τους πούμε το πρόγραμμά μας και τι ζητάμε από αυτούς. Αν δεν συναινέσουν με το πλάνο και το πρόγραμμά μας, θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα μιλήσουμε με τους παλιούς ποδοσφαιριστές στους οποίους οφείλονται χρήματα και τους άλλους πιστωτές. Με την ανταπόκριση που θα έχει ο κόσμος στον οποίο θα απευθυνθούμε με τον κ. Θεοδωρόπουλο πιστεύουμε πως ο κόσμος μπορεί να σωθεί και να αρχίσει μία νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό». 
-το δημοσίευμα πως θέλει να «φάει» τον Μαρίνο Ουζουνίδη: «Τον Μαρίνο τον έχω σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Εγώ δεν είμαι υπέρ του να φύγει. Επειδή γράφτηκε ότι είμαι προπονητοφάγος. Ποτέ δεν ήμουν τέτοιος, πάντα ήμουν με τον προπονητή και τους παίκτες. Ξέρω τι αισθάνονται μετά από άτυχα αποτελέσματα, τι νιώθουν σε δύσκολες περιπτώσεις».
~**  Σε εξέλιξη το ραντεβού με Θεοδωρόπουλο για τη σωτηρία του Παναθηναϊκού
Αυτή την ώρα διεξάγεται το κρίσιμο ραντεβού του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με παλαιμάχους του Παναθηναϊκού για τη σωτηρία του συλλόγου.

~ Επί τάπητος το μέλλον του Παναθηναϊκού… Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το κρίσιμο ραντεβού του Σπύρου Θεοδωρόπουλου με παλαίμαχους του τριφυλλιού, όπου θα αναλύσει το πλάνο σωτηρίας του για το σύλλογο.
Ο γνωστός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Chipita (της ΝΙΚΑΣ και άλλων εταιρειών), που έχει και στο παρελθόν ενισχύσει οικονομικά την ΠΑΕ (αλλά και την ΚΑΕ) θα παρουσιάσει με τους συνεργάτες του το σχέδιό του.

 
Μαζί του στη συνάντηση βρίσκονται οι Αντώνης Αντωνιάδης, Μίμης Δομάζος, Τάκης Οικονομόπουλος, Νίκος Καρούλιας, Αριστείδης Καμάρας και ο νυν πρόεδρος της ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου.
Οι βασικοί άξονες του πλάνου του κ. Θεοδωρόπουλου είναι να ενισχύσει ο ίδιος οικονομικά τα ταμεία του Παναθηναϊκού, αλλά και να βρει «συμπαίκτες» τόσο στον απλό κόσμο του συλλόγου, όσο και σε άλλους επιφανείς φιλάθλους... 
Μέσα στην ημέρα, όπως είναι φυσικό, αναμένονται εξελίξεις γύρω από το ραντεβού.

~** Νικολογιάννης: «Τιμά τον Θεοδωρόπουλο που βγαίνει τώρα μπροστά»
Ο Τάσος Νικολογιάννης μίλησε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 για την πρωτοβουλία σωτηρίας του Παναθηναϊκού από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο σε μία δύσκολη στιγμή για το σύλλογο.

Την ώρα που όλοι αναμένουν τις εξαγγελίες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για το πλάνο του σχετικά με την προσπάθεια σωτηρίας του Παναθηναϊκού, ο Τάσος Νικολογιάννης μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 94,6 εξήρε την πρωτοβουλία του. 
«Είναι ο μοναδικός άνθρωπος που βοηθά έμπρακτα την ομάδα, τον τιμά ότι βάζει τόσα χρήματα και τόσο καιρό δεν ήθελε να φανεί πουθενά. Τον τιμά που κάνει μια προσπάθεια την ώρα που άλλοι είναι κρυμμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

 
Όσον αφορά στο σχέδιο Θεοδωρόπουλου, είπε πως εκτιμά πως «… θα βασιστεί στη βοήθεια του κόσμου. Λογικά ποντάρει πως θα βρεθούν 350.000 Παναθηναϊκοί να βάλουν π.χ. από 50 ευρώ, με τον ίδιο και κάποιους επιχειρηματίες μπροστάρηδες και εγγυητές κάποιους άφθαρτους ανθρώπους για να συσπειρώσουν τον κόσμο». 
Τόνισε, δε, πως «… ό,τι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν υπάρχει χρόνος, γιατί τα χρέη συσσωρεύονται κι αν υπάρξει απαγόρευση μεταγραφών ο Παναθηναϊκός δεν θα μπορεί να καλύψει τα κενά παικτών».


*** Για την Σούπερ Λίγκα Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  : 14η  αγωνιστική
Κυριακή 10-12-2017  για την Σούπερ Λίγκα Super League :
~ Απόλλων Σμύρνης -Αστέρας Τρίπολης  1-3 , (0-1) .- ^
Τα γκολ : 20΄ , 80'  Ν. Καλτσάς , 70΄ Μ. Μανιάς , 51΄  Χ. Αλμπάνης .-^
~ ΠΑΣ  Γιάννινα-Λαμία 1964   1-1 ,(0-0) .- ^
Τα γκολ :64΄ Κ. Μαυροπαναγής  , 77΄ Τσούκαλος .-^
Ατρόμητος Αθηνών -Λεβαδειακός   1-0  ,(1-0) .- ^
Τα γκολ : 42΄ Ντικουϊνή  .- ^
ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   4-0 , (1-0) .- ^ {67΄ με Κόκκινη κάρτα ο Εμανουέλ  Ινσουά , στο 79΄ κόκκινη κάρτα ο Ρ. Μάκ  }.-
Κίτρινες κάρτες : Πέλκας , Ινσουά (2) κίτρινες , Μάτος , Διούδης , Βιλλαφάνες , Κουρμπέλης ,  .- ^
Τα γκολ :  8΄ ,  51 ΄Δ . Πέλκας , 68΄ πεν. Ε. Κουλούρης , 77΄ Α . Πρίγιοβιτς ,  .-
ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βαρέλα, Μαλεζάς, Μάτος, Κρέσπο, Κάνιας, Μαουρίσιο, Πέλκας, Λημνιός, Μακ, Κουλούρης
Στον πάγκο: Ρέι, Δεληγιαννίδης, Πρίγιοβιτς, Μπίσεσβαρ, Τσίμιρο, Κάμπος, Σάκχοφ
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Διούδης, Κουτρουμπής, Μολέδο, Ινσούα, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης, Καμπέσας, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Άλτμαν
Στον πάγκο: Βλαχοδήμος, Χουλτ, Δώνης, Αυλωνίτης, Χίλιεμαρκ, Τζανδάρης, Χατζηγιοβάνης.-

Δευτέρα 11-12-2017 :
ΑΕΚ Αθηνών -ΑΟ. Κέρκυρα  3-1 .-^
Τα γκολ : 12 ΄αυτογκόλ Ν. Γιαννακόπουλος , 38΄ Π. Κονέ , 56΄Αραούχο , 88΄ πεν. Νούνες  .- 

***  Για την  Football League - Β΄Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την 7η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
Χανιά/Κισσαμικός-ΑΕ. Σπάρτης   0-2 .- ^
Απόλλων Πόντου -Καλλιθέα   1-0 .- ^
Τρίκαλα 1963-Απόλλων Λάρισσας   3-1 .- ^
Πανσερραϊκός-Βέροια    1-0 .- ^
Αιγινιακός-ΑΕ. Καραϊσκάκης    2-0 .-^
Αναγέννηση Καρδίτσας -Αχαρναϊκός  3-0  α.α.  .- ^
Παναιγιάλειος -Εργοτέλης    1-0 .- ^
Δόξα Δράμας -Άρης Θεσσαλονίκης    1-2 .- ^

*** Γ΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στον 5ο  όμιλο  :  9η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 : 9η αγωνιστική
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-ΑΧΑΪΚΗ  1-0 .-^
ΔΙΑΔΟΡΑΣ ΒΡΑΧΑΙΪΚΩΝ - ΠΣ. Η  ΚΑΛΑΜΑΤΑ   0-2 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  2-0 .-^
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ -ΛΕΟΝΙΔΙΟ   1-0 .- ^
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ   1-0 .-^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΠΑΛΛΙΞΟΥΡΙΑΚΟΣ   3-0 .- ^

  ***  Για το ποδόσφαιρο U20  Super League 14η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ  1-2 .- ^
ΑΕΚ Α.-ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ   7-2 .-^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-2 .-^
ΠΑΟΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   0-1 .- ^
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΛΑΜΙΑ    1-1 .-

***  Στο ελληνικό ποδόσφαιρο Γυναικών SUPER LEAGUE  6η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
Άρης Θεσσαλονίκης - ΟΦΗ  6-0 .- ^
Τρίκαλα-ΑΕ. Λάρισσα  1-0 .-^
Φαίδων Άργους - Μεσσολόγγι 1-2 .- ^
Βόλος 2004-Ατρόμητος Αθηνών  0-1 .- ^
Αμαζόνες Δράμας-ΠΑΟΚ  1-2 .- ^
Ελπίδες Καρδίτσας 94-Οδυσσέας Γλυφάδας  2-0 .- ^

***  Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 8η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΡΗΣ Θεσσαλ. -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   70-88 , (38-48) .-^
Τα δεκάλεπτα :17-21 , 15-27 , 17-16 , 21-24 .- ^
ΑΕΚ Αθηνών-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  66-62  , (39-37) .-
Τα δεκάλεπτα : 22-12 , 17-25 , 12-13 , 15-12 .-^

*** Για την Α1 στο Ελληνικό Γυναικείο  Μπάσκετ για την 8η αγωνιστική
Κυριακή 10-12-2017 :
ΠΡΩΤΕΑΣ Βούλας-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  73-46 .- ^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς 64-82 .- ^
Α.Ο.ΔΑΦΝΗΣ Αγίου Δημητρίου-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου  77-62 .-^
ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Συκεών -ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας  60-64 .- ^
ΦΑΡΟΣ Κερατσινίου-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  74-51 .- ^
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΝΙΚΗ Λευκάδας  93-62 .- ^

***  Για  την Α1 στο ελληνικό Βόλεϊ ανδρών για την 7η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   0-3  .- ^ σετ
ΝΙΚΗ Αιγινίου-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ   3-1 .-^  σετ

*** Για την Α1 στο γυναικείο Βόλεϊ για την 9η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ  0-3  .- ^ σετ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Γ.Σ. -Α.Ο. ΘΗΒΑΣ  1-3  .- ^  σετ
Δευτέρα 11-12-2017 :
Α.Ο.Φ.ΠΟΡΦΥΡΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ Κηφισιάς

*** Χάντμπολ Α1 στην Ελλάδα :
Γ.Α.Σ.Καματερού-Π.Α.Σ. Φοίβος Συκεών 22-25 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΑΝΘΗ   33-16  .-^

***  ΕΠΣ Μεσσηνίας
Κυριακή 10-Δεκεμβρίου 2017  :
Α΄  ΤΟΠΙΚΟ :
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά   -
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑ- Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ   2-1 .-^
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 0-1 .- ^
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης-Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ  2-0 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   -
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  5-0 .-^

Α1΄ ΤΟΠΙΚΟ :
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ0-2 .-^
ΑΠΟΛΛΩΝ  Πεταλιδίου-ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  1-0 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης -Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑ  2-1 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  2-0 .-^

Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  :
ΔΑΝΑΟΣ -Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ    -
ΠΑΠΑΦΛΑΣΣΑΣ Άμφειας -Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ  -
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών 4-2 .- ^
ΑΕΚ Καλαμάτας -ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας 3-0 .- ^
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.   -
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -Α.Ε. ΛΟΓΓΑ  3-1 .-^
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας  1-2 .- ^

Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ  :
ΧΑΤΖΗ -ΕΘΝΙΚΟΣ Καλαμάτας   -
Α.Ο. ΛΕΪΚΩΝ-Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας  -
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -ΝΕΣΤΩΡΑΣ Πύλου 4-0 .- ^

*** ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ  ΕΠΣ Μεσσηνίας :
ΔΑΝΑΟΣ-ΔΟΞΑ Καλαμάτας  2-0  .- ^
ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ -Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-6 .-^
ΗΑΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -Α.Ο. ΦΑΡΑΙ   -
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ-Α.Ε.  ΜΑΝΗΣ  1-3 .- ^
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-Α.Ο.ΔΩΡΙΟΥ  -
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών  -
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   -
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.  2-3 .- ^

***

~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 04 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 09 και 10  Δεκεμβρίου 2017 :Μια επισκόπηση -ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/09-10-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα  11 Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από  το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-11-2017.html .- 
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 553   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



Δεν υπάρχουν σχόλια: