Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  ....
~

 
 
 ~
33 Ευχές για το 33άρι κομποσχοίνι
~ Αδιαλείπτως Προσεύχεσθε με «όπλο» το κομποσχοίνι
Πρωί και βράδυ βγάζε το κομποσχοινάκι από το χέρι σου και κάνε στον κάθε κόμπο μια από τις παρακάτω προσευχές
*  01. Μνήσθητι Κύριε υπέρ ειρήνης του κόσμου.
02. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε την Εκκλησία μας και την Ορθοδοξία μας.
03. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Επίσκοπο μας και την συνοδεία αυτού.

04. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους απανταχού γης Ορθοδόξους κληρικούς και λαϊκούς.
05. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Πνευματικό μας Πατέρα και την συνοδεία αυτού.
06. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Προστασίας.
07. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους άρχοντες του έθνους μας.
08. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους μισούντας, αγαπώντας και προσευχομένους υπέρ ημών.
09. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους γονείς, αναδόχους και διδασκάλους μας.
10. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους κατά σάρκα και κατά πνεύμα αδελφούς και συγγενείς μας.
11. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τα γηρατειά και τους μοναχικούς ανθρώπους.
12. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τα Βρέφη, τους απροστάτευτους και αδυνάτους.
13. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε την μαθητιώσα νεολαία μας.
14. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους έφηβους νέους και νεανίδες μας.
15. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ναρκομανείς, αλκοολικούς και καπνίζοντες.
16. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τας συζυγίας των Ορθοδόξων οικογενειών.
17. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τις κυοφορούσες αδελφές μας.
18. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τις χήρες και τα ορφανά.
19. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους εν διαστάσει συζύγους και πειραζομένους αδελφούς και αδελφές μας.
20. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ασθενείς, ψυχής και σώματος.
21. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ελεούντας και εργαζομένους των Ί. Μονών και ενοριών.
22. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους ευλαβείς προσκυνητάς των Ί. Μονών και Εκκλησιών.
23. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πλέοντας, οδοιπορούντας, ιπταμένους, αιχμαλώτους και απελπισμένους.
24. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πενθούντας και θλιμένους αδελφούς μας.
25. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους δικαστάς και πολιτικούς.
26. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε τους πλανεμένους και βλασφημούντας την Ορθοδοξία μας.
27. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησε μας και δώρησε καιρόν ειρηνικόν.
28. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από ασθένεια, οργή, κίνδυνο και φώτιζε τους γιατρούς και νοσοκόμους.
29. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από πείνα, ανάγκη και δυστυχία.
30. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από καύσωνα, φωτιά και σεισμό.
31. Κύριε Ιησού Χριστέ φύλαξε μας από κατακλυσμό, καταποντισμό και παγετό.
32. Κύριε Ιησού Χριστέ ανάπαυσε και τις ψυχές των πατέρων, μητέρων, αδελφών, συγγενών, πάπων προ πάπων.
33. Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με τον αμαρτωλόν.
(Κάνε και μια μετάνοια με Σταυρό στο τέλος).
Ό Απόστολος Παύλος προτρέπει στην Α’ προς Θεσ/κείς 5, 17: «Αδιαλείπτως προσεύχεσθε, εν παντί ευχαριστείτε τούτο γαρ θέλημα Θεού εν Χριστώ Ιησού εις υμάς»…

~ 10 Δεκεμβρίου
Μαρτύρων Μηνά του καλλικελάδου του Αθηναίου († γ΄αι.), Ερμογένους επισκόπου Αλεξανδρείας και Ευγράφου. Γεμέλλου του πολυάθλου (1), Θεοτέκνου πρεσβυτέρου. Ευγενίου και Μαρίνου, των εν Καισαρεία. Μαριαννού, οσίου Θωμά του Δεφουρκινού.
(1)Ο άγιος Γέμελλος έζησε την εποχή του βασιλιά Ιουλιανού του παραβάτη. Όταν ο Ιουλιανός πέρασε από την Άγκυρα, την πατρίδα του Γέμελλου, πληροφορήθηκε ότι ο χριστιανός αυτός δεν έπαυε να αγωνίζεται κάθε μέρα για την πίστη του Ευαγγελίου. Ο βασιλιάς τον κάλεσε κοντά του και προσπάθησε να τον πείσει να ασπαστεί την θρησκεία των εθνικών. Ο Γέμελος όμως, παράμεινε πιστός στις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και συνέχισε να διαδίδει το λόγο του Κυρίου. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός ο Παραβάτης, οργισμένος διέταξε να μπήξουν κατά μήκος των δακτύλων του Γέμελου, αιχμηρά τεμάχια ξύλου. Όμως ο Άγιος παράμεινε ακλόνητος και γι` αυτό τον έκαψαν με πυρωμένο σίδερο. Ούτε η νέα τιμωρία όμως τον έκανε να απαρνηθεί την πίστη του. Γι` αυτό διατάχθηκε να τον σταυρώσουν. Από το ύψος του σταυρού προσευχόταν για τους φονιάδες του και τους ευχαριστούσε που τον τιμωρούσαν με το θάνατο που έλαβε ο Κύριος. Παρέδωσε το πνεύμα του επί του Σταυρού, το άγιο λείψανό του δε τάφηκε από χριστιανούς με κάθε ευλάβεια.
~
*** Μια βόλτα στο Άγιο Όρος: Η επιβλητική Μονή Ζωγράφου...

~ Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται πάνω στο βουνό, αθέατο από την παραλία και χωμένο σε μια δασωμένη πλαγιά της νοτιοδυτικής πλευράς της χερσονήσου. Για να το επισκεφθεί κανείς πρέπει να βαδίσει μια ώρα περίπου από τον αρσανά του και πάνω από 3 ώρες από τις Καρυές. Τιμάται στη μνήμη του αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου).
Σύμφωνα με την παράδοση, η Μονή Ζωγράφου ιδρύθηκε τον 100 αιώνα, στα χρόνια που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Λέων ΣΤ' ο σοφός, από 3 μοναχούς, τον Μωυσή, τον Ααρών και τον Ιωάννη, που ήταν αδέρφια και κα- τάγονταν από την Αχρίδα. Η ίδια παράδοση, εξάλλου, μας πληροφορεί ότι οι 3 αυτοί ιδρυτές διαφωνούσαν ως προς την αφιέρωση του μοναστηριού, προτάσσοντας ο καθένας το πρόσωπο ή την εορτή που προτιμούσε. Συγκεκριμένα πρότειναν αντίστοιχα την Παναγία, τον άγιο Νικόλαο και τον άγιο Γεώργιο, αλλά επειδή ήταν αδύνατο να καταλήξουν μόνοι τους κάπου, αποφάσισαν να αφήσουν το όλο θέμα στη θεία θέληση. Έτσι έκλεισαν μέσα στο καθολικό μια ξύλινη πλάκα και άρχισαν να προσεύχονται να γίνει το θαύμα. Πράγματι όταν πήγαν για να δουν το αποτέλεσμα, βρήκαν ζωγραφισμένη πάνω στο ξύλο την εικόνα του αγίου Γεωργίου, στον οποίο και αφιέρωσαν τη Μονή και από το γεγονός αυτό ακριβώς την ονόμασαν Μονή του αγίου «Γεωργίου τού Ζωγράφου».
Το ότι υπήρχε το μοναστήρι από τον 100 αιώνα φαίνεται καθαρά από το κείμενο του Α' Τυπικού του Αγίου Όρους, όπου υπογράφει ως ηγούμενός του ο «Γεώργιος ο Ζωγράφου». Η ιστορία του όμως μας είναι άγνωστη στους αμέσως επόμενους αιώνες, ίσως γιατί κάηκαν πολλά αρχεία από την εποχή αυτή. Έτσι ερχόμαστε στον 13ο αιώνα, όπου τοποθετείται κανονικά ανάμεσα στις άλλες αγιορείτικες μονές και μάλιστα με μοναχούς Βουλγάρους.
Στο τέλος περίπου του αιώνα αυτού φρόντισε πολύ για τη Μονή ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Mιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος, ώστε απορεί κανείς πώς αυτός ο ίδιος με τη συνεργασία και του πατριάρχη Ιωάννη Βέκκου, ταγμένοι και οι δύο υπέρ της ενώσεως των δύο Εκκλησιών, βασάνισαν αγιορείτες ανθενωτικούς μοναχούς. Ειδικά στη Μονή Ζωγράφου λένε ότι μαρτύρησαν, αφού ρίχτηκαν στη φωτιά από απεσταλμένους του αυτοκράτορα, 26 μοναχοί της και σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος κτίστηκε το 1873 και υπάρχει και μέχρι σήμερα ακόμη, ευλαβικά διατηρημένο, ένα κενοτάφιο μέσα στην αυλή. Οι αλύγιστοι εκείνοι ασκητές, πιστοί στην ορθόδοξη παράδοση και κηρυγμένοι με φανατισμό εναντίον της ενώσεως των εκκλησιών κάηκαν ζωντανοί μέσα στον πύργο της Μονής στις 10 Οκτωβρίου 1276, όπως αναφέρει η επιγραφή του μνημείου.
Το μοναστήρι λίγο αργότερα έζησε ξανά δύσκολες στιγμές και μάλιστα από τους Καταλανούς πειρατές, που το έκαψαν και το κατέστρεψαν στο μεγαλύτερο μέρος του. Ανοικοδομήθηκε όμως σύντομα χάρη στις χορηγίες των Παλαιολόγων αυτοκρατόρων και κυρίως του Ανδρόνικου Β΄ και του Ιωάννη Ε΄, καθώς επίσης και πολλών ηγεμόνων των παραδουναβίων χωρών.
Έτσι αρχίζει μια νέα καλή οπωσδήποτε περίοδος για το μοναστήρι, που όμως δεν συνεχίστηκε για πολύ καιρό. Άλλαξαν σιγά σιγά τα πράγματα προς το χειρότερο και έφτασε μέχρι την τέλεια σχεδόν ερήμωσή του. Τη φορά αυτή την ανακαίνισή του θα την αναλάβουν οι ηγεμόνες της Ουγγροβλαχίας, από τους οποίους ξεχωρίζει ο Στέφανος ΣΤ΄ ο καλός, που εργάστηκε πολύ για το μοναστήρι (1502).
Στη συνέχεια έγιναν και άλλες εργασίες στη Μονή. Συγκεκριμένα το 1716 ανακαινίστηκε η νοτιοανατολική πτέρυγα και στα χρόνια 1862-1896 επισκευάστηκαν η βορεινή με το μεγάλο πρόπυλο της μονής και η δυτική, που είναι και η ψηλότερη με τους εξαιρετικά χονδρούς τοίχους της, την κοινή τράπεζα και το αρχονταρίκι της. Γενικά ακολούθησε μια ανοδική πορεία σε όλη αυτή την περίοδο και η Μονή Ζωγράφου έφτασε στο σημείο να ξεπερνά σε πλούτο πολλές από τις άλλες μονές του Όρους.
Ως προς την εθνικότητα των πατέρων της Μονής, στις αρχές του 18ου αιώνα και για πολύ καιρό, εκτός από τους Βουλγάρους κατοικούσαν σ' αυτή και Σέρβοι, καθώς και πολλοί Έλληνες μοναχοί. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε από το ότι οι Ακολουθίες στη Μονή αυτή ψάλλονταν και στις δύο γλώσσες, στην ελληνική και βουλγαρική.
Αλλά από το 1845 και μέχρι σήμερα επικράτησε το βουλγαρικό στοιχείο και έμειναν μόνο Βούλγαροι μοναχοί. Αυτοί, καθώς και άλλοι ομοεθνείς τους, που βρίσκονταν σε σκήτες και σε κελλιά του Άθω, δεν πήραν μέρος στο βουλγαρικό σχίσμα, στο τέλος του περασμένου αιώνα, γι' αυτό και ονομάστηκαν «Βουλγαρορθόδοξοι».
Το καθολικό της Μονής είναι νεότερο κτίσμα, που ανήκει στις αρχές του περασμένου αιώνα (1801), όπως και η τοιχογράφησή του (1817). Σε μια πέτρα στη νοτιοδυτική γωνία υπάρχει η χρονολογία 1840, πράγμα που σημαίνει ότι η πλευρά αυτή και ο υαλόφρακτος εξωνάρθηκάς του είναι μεταγενέστερα. Ακολουθεί ωστόσο μορφολογικά τον αγιορείτικο τρίκογχο τύπο και είναι κτισμένο με ωραία ισόδομη τοιχοποιία από λαξευμένες ορθογώνιες πέτρες και πλίνθους. Σε μερικά σημεία στις τέσσερις πλευρές του υπάρχουν εντοιχισμένα αξιόλογα ανάγλυφα κομμάτια με διάφορες παραστάσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, τέλος, το θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο και η Αγία Τράπεζα του καθολικού.
Η τράπεζα, πολύ ευρύχωρη και χωρίς τοιχογραφίες, βρίσκεται απέναντι από την κεντρική είσοδο του καθολικού ενσωματωμένη στη δυτική πλευρά της Μονής.
Η φιάλη του αγιασμού υψώνεται κοντά στη βορειοδυτική εξωτερική γωνία του ναού και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Κατασκευασμένη όλη από μάρμαρο στεγάζεται με θόλο, που στηρίζεται πάνω σε 8 πεσσοκολόνες, τα ενδιάμεσα των οποίων, εκτός από δύο, φράζονται με θωράκια. Η κρήνη στο κέντρο με λεοντοκεφαλές υποβαστάζεται από μια μαρμάρινη μορφή καλογήρου, ενώ οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό της θόλου σώζονται πολύ ξεθωριασμένες.
Εκτός από τον κεντρικό ναό η Μονή διαθέτει και άλλα 8 παρεκκλήσια μέσα και 8 έξω από αυτή. Από αυτά τα σπουδαιότερα είναι δύο, της Παναγίας (Ακαθίστου), που βρίσκεται ανεξάρτητο μέσα στην αυλή και πλάι στο καθολικό με τοιχογραφίες του έτους 1780, και των Θεσσαλονικέων Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στη δυτική πλευρά της Μονής πάνω από την τράπεζα. Τα υπόλοιπα είναι: τρία με νεότερες τοιχογραφίες, της Μεταμορφώσεως (1869), του Προδρόμου (1768) και. του Αγίου Δημητρίου, και άλλα τρία χωρίς τοιχογραφίες, των Αγίων Αναργύρων, των Αρχαγγέλων και των 26 Μαρτύρων.
Τα παρεκκλήσια έξω από τη Μονή βρίσκονται σε διάφορα εξαρτήματά της, καθίσματα και κελλιά. Τέλος σ' αυτήν ανήκουν δύο εργαστήρια στις Καρυές και ένα κελλί, της Μεταμορφώσεως, που χρησιμεύει για αντιπροσωπείο της.
Από άποψη κειμηλίων η Μονή Ζωγράφου σεμνύνεται κυρίως για τις δύο μεγάλες φορητές εικόνες του αγίου Γεωργίου, που φυλάσσονται στο καθολικό της, δεξιά και αριστερά στα δύο προσκυνητάρια του κυρίως ναού. Από αυτές η μία, στο δεξί προσκυνητάρι, θεωρείται αχειροποίητη προερχόμενη από την εποχή των πρώτων κτιτόρων της μονής, ενώ σχετική παράδοση αναφέρει ότι ένας ολιγόπιστος επίσκοπος, για να διαπιστώσει την αχειροποίητη πράγματι κατασκευή της, ακούμπησε πάνω σ' αυτή το δάκτυλό του, που αποκόπηκε αμέσως και φαίνεται ακόμη σήμερα κολλημένο πάνω στην εικόνα. Η δεύτερη εικόνα, αριστερά, εξίσου αξιόλογη με την προηγούμενη, διατηρεί μια μεταλλική επένδυση του 1822.
Στη Μονή σώζονται επίσης δύο ακόμη αξιόλογες εικόνες της Θεοτόκου, του Ακαθίστου και της Επακούουσας, για τις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα δύο παραδόσεις. Για την πρώτη ότι κάποτε ένας γέροντας μοναχός διάβαζε αδιάκοπα μπροστά της τον Ακάθιστο ύμνο, οπότε με αυτόν ειδοποίησε η Παναγία τους άλλους πατέρες ότι έρχονται εναντίον τους πειρατές και με αυτό τον τρόπο γλύτωσαν, αφού έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα.
Εκτός από τις θαυματουργές αυτές εικόνες της Θεοτόκου και του αγίου Γεωργίου, η Μονή κατέχει πολλά τεμάχια από λείψανα αγίων, ιερά άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη, άλλες φορητές εικόνες, μερικές πολύ ενδιαφέρουσες.
Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 162 ελληνικά και 388 σλαβικά χειρόγραφα, από τα οποία 26 είναι περγαμηνά και όλα τα άλλα χάρτινα νεότερα. Επίσης πάνω από 8.000 έντυπα βιβλία, τα περισσότερα σε βουλγαρική γλώσσα.
Η Μονή Ζωγράφου κατέχει τη στιγμή αυτή την ένατη θέση στη σειρά των 20 αθωνικών μοναστηριών και ακολουθεί το κοινοβιακό σύστημα ζωής και διοικήσεως από το 1841. Αριθμεί μόνο 10 Βουλγάρους μοναχούς.
Ιερά Μονή Ζωγράφου, Βουλγάρικη. Άγιον Όρος : https://youtu.be/rRKxD2BfXs8  .-

***  Περήφανα γηρατειά
Οι συνταξιούχοι πληροφορήθηκαν άλλη μία δυσάρεστη είδηση σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις.
Ο γενικός διευθυντής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νίκος Καζάκος, δήλωσε – όπως διάβασα – χθες το πρωί στο ΣΚΑΪ, ότι με τον επανυπολογισμό  των επικουρικών που θα καταβάλλονται, θα φτάνουν ακόμα και τα 30 ευρώ!
Εξήγησε δε, πως τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά.
Και όσων το πορτοφόλι φούσκωνε τόσο που να μην το… αντέχουν, άντε και να ξεφουσκώσει. Πλην ΔΕΗ βέβαια…
Από την άλλη πλευρά, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων υπολογίζει ότι έως 70% θα οδηγήσουν τη συνολική απώλεια εισοδημάτων για τους συνταξιούχους, κατά τη διετία 2018 – 2019, οι νέες περικοπές.
Ο Αντρέας είχε μιλήσει για τα περήφανα γηρατειά;
Τώρα, είναι οι μπροστάρηδες, που σώζουν την οικονομία της Ελλάδας!  Ω. 

*** Απόφαση συγκρότησης Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας 
Μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018, στις 22 Νοεμβρίου, και τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία του, με σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας σύμφωνα με το από 14 Δεκεμβρίου 2016 υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  που έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργος Σταθάς, με προχθεσινή απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας, με αριθμό 922/2017 και ΑΔΑ: 6ΨΩΜΩΗΕ-ΞΕΧ, έγινε (νέα) συγκρότηση του ΣΤΟ.
Η (νέα) συγκρότηση του ΣΤΟ έχει ως εξής, όπως αναφέρεται στην απόφαση: «I. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ως πρόεδρος. II. Οι δύο (2) δημοτικοί σύμβουλοι, Δημήτριος Σαρμαντζής και Γεώργιος Ασημακόπουλος, εκ των οποίων ο δεύτερος προέρχεται από τη μειοψηφία. III. Ειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. IV. Εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ (Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος). V. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της έδρας του Δήμου. VI. Εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής της έδρας του Δήμου. VII. Ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής. VIII. Ο προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. IX. Ο προϊστάμενος του οικείου Δασαρχείου ή εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου. X. Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας».
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται: «Ο δήμαρχος προεδρεύει του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.1 και 3 του Ν. 3013/2002 όπως ισχύει και τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του Ν. 3852/2010, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του δημάρχου, όπως ισχύει. Μετά από πρόσκληση του προέδρου, στις συνεδριάσεις του ΣΤΟ λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της έδρας του Δήμου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι υπηρεσιών.
Στις συνεδριάσεις του ΣΤΟ συμμετέχουν υποχρεωτικά ο γραμματέας (πρακτικογράφος) του ΣΤΟ, ο αρμόδιος υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, καθώς και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΤ. (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τριφυλίας). Εφόσον ο δήμαρχος κρίνει απαραίτητο, στις συνεδριάσεις θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, όλοι ή κατά περίπτωση. Τα μέλη υπ. αρ. ΙΙ εκπροσωπούν στο ΣΤΟ το όργανο στο οποίο ανήκουν, λειτουργώντας ως σημεία επαφής και παρέχοντας σ’ αυτό πληροφόρηση για τις δράσεις και τα μέτρα πολιτικής προστασίας που εξετάζονται κατά τις συνεδριάσεις του ΣΤΟ.
Τα μέλη υπ. αρ. ΙΙΙ έως ΙX, εκπροσωπούν στο ΣΤΟ τους φορείς και τις υπηρεσίες από τους οποίους προέρχονται και η συμμετοχή τους συνίσταται στην ενημέρωση και παροχή στο ΣΤΟ όλων των αναγκαίων στοιχείων και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων σχετικά με προτάσεις, έργα και δράσεις πολιτικής προστασίας κατά το μέρος που αφορά και εμπλέκονται τα εν λόγω μέλη προκειμένου για την υποβοήθηση του έργου του δημάρχου.
Τα μέλη υπ. αρ. X εκπροσωπούν τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας στο ΣΤΟ καθορίζεται ανάλογα με τους τομείς δράσεις αυτών, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την εμβέλεια δράσης και το είδος του κινδύνου ή της καταστροφής». Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Τέρμα τα ντελίβερι και οι πωλήσεις μέσα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Στην έκδοση απόφασης με την οποία απαγορεύει την είσοδο στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας εμπόρων και άλλων πωλητών, προχώρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Μπέζος.
Όπως αναφέρει σε αυτή την απόφαση, από τις ρυθμίσεις της απόφασής του, εξαιρούνται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται μετά από σύμβαση με την διοίκηση του Νοσοκομείου ή έχουν ειδική για αυτό άδεια. Επίσης, εξαιρούνται οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων που έχουν συνάψει με τα νόμιμα εξουσιοδοτημένα όργανα της Διοίκησης του Νοσοκομείου συμβάσεις, που δραστηριοποιούνται εντός του χώρου του Νοσοκομείου και οι υπάλληλοι, εργαζόμενοι ή απασχολούμενοι με σχέση εργασίας με τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίοι θα πρέπει να φέρουν ειδική διαπίστευση επιχειρηματίες με την έγκριση των οργάνων της διοίκησης του Νοσοκομείου.
  Απόφαση
Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μπέζου, όλο το 24ωρο απαγορεύεται:
- Η είσοδος μικροπωλητών και επιχειρηματιών ειδών εστίασης, κυλικείου, μίνι μάρκετ κ.λπ. εντός του χώρου ευθύνης της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας και η άσκηση εμπορικών πράξεων πώλησης διαφόρων ειδών, όπως τροφίμων παντός είδους συσκευασμένων ή μη, ποτών εμφιαλωμένων και αναψυκτικών, καφέδων, παγωτών, ξηρών καρπών, φαγητών, σφολιατοειδών, τυροπιτών, σάντουιτς, ειδών πίτσας, γλυκών, παραδοσιακών προϊόντων, ειδών λαϊκής τέχνης, αξεσουάρ, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μικροσυσκευών, οπτικοακουστικών μέσων και λοιπών συναφών ειδών.
- Η είσοδος, μεταφορά και πώληση εντός του χώρου ευθύνης του Νοσοκομείου Μεσσηνίας χωρίς ειδική προς τούτο άδεια της Διοίκησής του ειδών κυλικείου (καφέδες, σάντουιτς, πίτσες, τσιγάρα, γλυκίσματα, αναψυκτικά, ποτά κ.λπ.), μίνι μάρκετ και περιπτέρων, ειδών και φαγητών εστιατορίου - ψησταριάς - ταβέρνας – πιτσαρίας και συναφών πάσης φύσεως ειδών συμπεριλαμβανομένων και των ειδών κυλικείου, διενεργούμενη υπό ελευθέρων επιχειρηματιών εμπόρων – επιτηδευματιών - καταστηματαρχών καθώς απασχολούμενων σε αυτούς με σχέση εργασίας (υπαλλήλων, σερβιτόρων, συνεργατών κ.λπ.).
-  Η άσκηση εντός του χώρου ευθύνης του Νοσοκομείου, δραστηριότητας πώλησης, εκμίσθωσης, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, οπτικοακουστικών μέσων, καρεκλών, πολυθρόνων, ανακλινόμενων ή μη ξαπλωστρών, τραπεζοκαθισμάτων πάσης φύσεως από ελεύθερους επιχειρηματίες χωρίς την άδεια της διοίκησης του Νοσοκομείου.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Η αναβάθμιση του αεροδρομίου 
Όπως θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες, μια σημαντική εταιρεία ετοιμάζεται να κάνει  μεγάλη επένδυση δίπλα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Για να παίρνει εταιρεία μια τέτοια απόφαση και να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις, δεν είναι τυχαίο. Έχει μελετήσει το εγχείρημα και έχει συντάξει και μελέτες βιωσιμότητας.
Δεν αναγνωρίζει λοιπόν μόνο την εξέλιξη που έχει ήδη το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά διαβλέπει ότι η ανάπτυξη που θα έρθει τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η αναβάθμιση του ίδιου του αεροδρομίου έχει ήδη καθυστερήσει πολύ και ακόμα δεν βλέπουμε «φως στο τούνελ».
Πρέπει λοιπόν, άμεσα να γίνουν κινήσεις και να ξεκινήσουν έργα. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση.  Β.Β. 

*** «Σωριάστηκε» μεγάλο πεύκο στο λιμάνι της Καλαμάτας 
Ένα τεράστιο πεύκο ξεριζώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής ακριβώς μπροστά στο Πανελλήνιο στην αρχή του μόλου της Καλαμάτας.
Το μέγεθος αυτού ήταν ικανό, να αποκλείσει το νότιο μέρος του λιμανιού και σε λίγο θα ξεκινήσουν εργασίες απομάκρυνσης του μεγάλου αυτού δέντρου.

*** Έντονα παράπονα για το συσσίτιο 
Αγανακτισμένοι μάς μίλησαν συνδημότες μας για την ποιότητα του φαγητού που δίδεται στο δημοτικό συσσίτιο, καθώς και για το κλίμα που επικρατεί σε αυτό το χώρο.
Άραγε, από το Δήμο ελέγχουν καθόλου την ποιότητα του φαγητού;
Πάντως, αυτό που μας τόνισαν είναι ότι «δεν είναι άνθρωποι σκουπίδια» και αν τους βλέπουν έτσι, να σταματήσει εντελώς το συσσίτιο, αφού αισθάνονται ότι τους κοροϊδεύουν.
Στη φωτογραφία που μας έδωσε άνθρωπος που τρώει στο συσσίτιο είναι ο αρακάς που δόθηκε την Πέμπτη. Όπως μας είπε, δεν υπάρχει ίχνος λαδιού, καθόλου πατάτες, ενώ η μερίδα είναι ελάχιστη. Π.Μπ.

*** Διδακτική επίσκεψη των μαθητών του 5ου Λυκείου στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας 
Εκπαιδευτική- διδακτική επίσκεψη πραγματοποίησαν χθες μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες και τους καθηγητές τους.
Οι μαθητές, αφού ξεκίνησαν πεζή από το σχολείο τους, περιηγήθηκαν πρώτα στην παλαιά πόλη της Καλαμάτας πέριξ του Κάστρου και εν συνεχεία κατέληξαν στην Κεντρική Αγορά. Εκεί συνομίλησαν με καταστηματάρχες και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία των καταστημάτων και την προσφορά των διαφόρων προϊόντων. Οι δε καταστηματάρχες φέρθηκαν με αρκετή ευγένεια στους μαθητές και τους κέρασαν διάφορα προϊόντα.
Το επιτόπιο αυτό μάθημα από απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας και της βιοπάλης, ιδιαιτέρως σε καιρούς οικονομικής κρίσεως, αποτελεί για τους μαθητές ύψιστη εμπειρική διδασκαλία και συνδέει το σχολείο με την κοινωνία και ιδιαιτέρως με το τμήμα της κοινωνίας το οποίο ευρίσκεται στην πρώτη γραμμή της οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας.
Οι μαθητές του 5ου ΓΕΛ έμειναν ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι από αυτήν την εμπειρία και δήλωσαν ότι επιθυμούν να επισκεφτούν και όσα καταστήματα δεν επισκέφτηκαν, καθώς επίσης να βρεθούν εκεί και κατά τις ημέρες λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς.

*** Απόφαση συγκρότησης Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας 
Μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας Δήμου Τριφυλίας για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018, στις 22 Νοεμβρίου, και τις παρατηρήσεις και επισημάνσεις για τη συγκρότηση και λειτουργία του, με σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας σύμφωνα με το από 14 Δεκεμβρίου 2016 υπόδειγμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  που έκανε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργος Σταθάς, με προχθεσινή απόφαση του δημάρχου Τριφυλίας, με αριθμό 922/2017 και ΑΔΑ: 6ΨΩΜΩΗΕ-ΞΕΧ, έγινε (νέα) συγκρότηση του ΣΤΟ.
Η (νέα) συγκρότηση του ΣΤΟ έχει ως εξής, όπως αναφέρεται στην απόφαση: «I. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ως πρόεδρος. II. Οι δύο (2) δημοτικοί σύμβουλοι, Δημήτριος Σαρμαντζής και Γεώργιος Ασημακόπουλος, εκ των οποίων ο δεύτερος προέρχεται από τη μειοψηφία. III. Ειδικευμένα στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. IV. Εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ (Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος). V. Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της έδρας του Δήμου. VI. Εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής της έδρας του Δήμου. VII. Ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της περιοχής. VIII. Ο προϊστάμενος Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολιτικής Προστασίας του Δήμου. IX. Ο προϊστάμενος του οικείου Δασαρχείου ή εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου. X. Εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας».
Στην ίδια απόφαση αναφέρεται: «Ο δήμαρχος προεδρεύει του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ.1 και 3 του Ν. 3013/2002 όπως ισχύει και τα οριζόμενα στο άρθρο 58 του Ν. 3852/2010, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του δημάρχου, όπως ισχύει. Μετά από πρόσκληση του προέδρου, στις συνεδριάσεις του ΣΤΟ λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της έδρας του Δήμου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι υπηρεσιών.
Στις συνεδριάσεις του ΣΤΟ συμμετέχουν υποχρεωτικά ο γραμματέας (πρακτικογράφος) του ΣΤΟ, ο αρμόδιος υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, καθώς και εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΤ. (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Τριφυλίας). Εφόσον ο δήμαρχος κρίνει απαραίτητο, στις συνεδριάσεις θα συμμετέχουν και οι πρόεδροι ή εκπρόσωποι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, όλοι ή κατά περίπτωση. Τα μέλη υπ. αρ. ΙΙ εκπροσωπούν στο ΣΤΟ το όργανο στο οποίο ανήκουν, λειτουργώντας ως σημεία επαφής και παρέχοντας σ’ αυτό πληροφόρηση για τις δράσεις και τα μέτρα πολιτικής προστασίας που εξετάζονται κατά τις συνεδριάσεις του ΣΤΟ.
Τα μέλη υπ. αρ. ΙΙΙ έως ΙX, εκπροσωπούν στο ΣΤΟ τους φορείς και τις υπηρεσίες από τους οποίους προέρχονται και η συμμετοχή τους συνίσταται στην ενημέρωση και παροχή στο ΣΤΟ όλων των αναγκαίων στοιχείων και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων σχετικά με προτάσεις, έργα και δράσεις πολιτικής προστασίας κατά το μέρος που αφορά και εμπλέκονται τα εν λόγω μέλη προκειμένου για την υποβοήθηση του έργου του δημάρχου.
Τα μέλη υπ. αρ. X εκπροσωπούν τις εθελοντικές οργανώσεις πολιτικής προστασίας που δραστηριοποιούνται στο Δήμο. Η συμμετοχή των εθελοντικών οργανώσεων πολιτικής προστασίας στο ΣΤΟ καθορίζεται ανάλογα με τους τομείς δράσεις αυτών, όπως αυτοί έχουν καταγραφεί στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών που τηρείται στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την εμβέλεια δράσης και το είδος του κινδύνου ή της καταστροφής».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας 
 
 
 
Ολοκληρώνονται σήμερα οι  εκλογές που ξεκίνησαν στις 7 Δεκεμβρίου για την ανάδειξη νέας διοίκησης   στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας, η οποία θα αντικαταστήσει τη νυν του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Μανιάτη.  Οι δυο επικεφαλής των συνδυασμών «Νέο Επιμελητήριο» και «ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» αλλά και υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου, Γιώργος Γκούμας και Βαγγέλης Ξυγκώρος άσκησαν χθες το εκλογικό τους δικαίωμα στην Καλαμάτα . Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα Κυριακή , καθώς , λόγω της αργίας , οι επαγγελματίες του νομού έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να ψηφίσουν.


***   ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ ...μαθαίνω ! :
Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
-----------------------------------------------
 Μια πεινασμένη αλεπού είδε κάτι τσαμπιά σταφύλια να κρέμονται από μια κληματαριά και θέλησε να τα φτάσει, αλλά δεν μπορούσε. Φεύγοντας λοιπόν είπε μέσα της: «Άγουρα είναι».
 ~* [Έτσι και κάποιοι άνθρωποι, όταν δεν μπορούν, από δική τους ανεπάρκεια, να καταφέρουν κάτι, ρίχνουν το φταίξιμο στις περιστάσεις.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
1.-Η ΚΟΛΟΒΗ ΑΛΕΠΟΥ
---------------------------------------
Μια αλεπού που ένα δόκανο της είχε κόψει την ουρά, πίστευε πως η ζωή της είχε γίνει αφόρητη από την ντροπή, κι έτσι σκέφτηκε να πείσει και τις άλλες αλεπούδες να κάνουν το ίδιο, ώστε το κοινό πάθημα να συγκαλύψει το δικό της το κουσούρι. Τις συγκέντρωσε λοιπόν όλες και τις προέτρεπε να κόψουν την ουρά τους, λέγοντας πως όχι μόνο δεν τους πηγαίνει, αλλά και τις φορτώνει με περιττό βάρος. Τότε μία από αυτές της απάντησε: «Φιλενάδα, αν αυτό δε σε συνέφερε, δε θα μας συμβούλευες».
~** [Ο μύθος αυτός ταιριάζει σε όσους δίνουν συμβουλές στους φίλους τους όχι για να τους κάνουν καλό, αλλά για το δικό τους συμφέρον.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2.-Η ΑΛΕΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΞΥΛΟΚΟΠΟΣ
--------------------------------------------
Μια αλεπού που έτρεχε να ξεφύγει από κάτι κυνηγούς, είδε έναν ξυλοκόπο και τον ικέτεψε να την κρύψει. Εκείνος την παρότρυνε να μπει στην καλύβα του και να κρυφτεί. Σε λίγο έφτασαν οι κυνηγοί και τον ρώτησαν αν είδε να περνάει μια αλεπού. Ο ξυλοκόπος με τη φωνή αρνήθηκε ότι την είχε δει, αλλά με τα χέρια του τους έκανε νόημα δείχνοντάς τους πού ήταν κρυμμένη. Αυτοί όμως δεν πρόσεξαν τα νοήματα και πίστεψαν όσα τους είπε. Η αλεπού, μόλις είδε πως έφυγαν, βγήκε έξω και πήγε να φύγει αμίλητη. Τότε ο ξυλοκόπος την κατηγόρησε ότι, ενώ αυτός της έσωσε τη ζωή, εκείνη έφευγε χωρίς να του πει μια λέξη. Κι η αλεπού του απάντησε: «Και βέβαια θα σ’ ευχαριστούσα, αν τα έργα των χεριών σου [και η συμπεριφορά σου] συμβάδιζαν με τα λόγια σου».
~** [Αυτός ο μύθος ταιριάζει στους ανθρώπους που τα λόγια τους είναι ενάρετα, μα τα έργα τους ανήθικα.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
3.-Η ΑΛΚΥΟΝΑ
-----------------------------
Η αλκυόνα είναι ένα πουλί μοναχικό, που ζει πάντα κοντά στη θάλασσα. Λένε πως φοβάται τους κυνηγούς, και γι’ αυτό γεννάει τα αυγά της σε απόκρημνους βράχους στην ακροθαλασσιά. Μια φορά λοιπόν που ήταν να γεννήσει, πήγε σ’ ένα ακρωτήρι, και βλέποντας ένα θαλάσσιο βράχο, έκανε εκεί τα μικρά της. Κάποια στιγμή όμως που έλειπε για να βρει τροφή, η θάλασσα φουρτούνιασε από δυνατό άνεμο και τα κύματα ανέβηκαν στη φωλιά, την κατέκλυσαν και έπνιξαν τους νεοσσούς. Μόλις γύρισε η αλκυόνα και κατάλαβε τι είχε συμβεί, αναφώνησε: «Αλίμονο μου η δύστυχη! Φυλαγόμουν από τη στεριά και τους κινδύνους της, και κατέφυγα στη θάλασσα, που αποδείχτηκε πολύ πιο άπιστη».
~** [Έτσι και μερικοί άνθρωποι που φυλάγονται από τους εχθρούς τους, εξαπατώνται και πέφτουν σε φίλους πολύ χειρότερους.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
4.-ΤΑ ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ
-------------------------------------------------------
Ένας γιδοβοσκός που είχε βγάλει τις κατσίκες του για βοσκή, είδε πως είχαν ανακατευτεί με κάτι αγριοκάτσικα• όταν λοιπόν έπεσε το βράδυ, τις οδήγησε όλες στη σπηλιά του. Την άλλη μέρα είχε μεγάλη κακοκαιρία, και καθώς δεν μπορούσε να τις πάει να βοσκήσουν, όπως το συνήθιζε, τις περιποιόταν μέσα: στις δικές του έδινε μόνον όση τροφή χρειάζονταν για να μην πεινούν, ενώ στις ξένες περισσότερη, για να τις κρατήσει κοντά του. Όταν σταμάτησε η κακοκαιρία και τις έβγαλε όλες για βοσκή, οι άγριες πήραν τα βουνά κι έφυγαν. Ο βοσκός τις κατηγόρησε για αχαριστία, αφού τον εγκατέλειπαν παρ’ ότι τις είχε περιποιηθεί πιο πολύ από τις δικές του. Τότε εκείνες γύρισαν και του είπαν: «Μα γι’ αυτό ακριβώς δε σ’ εμπιστευόμαστε. Γιατί, αφού προτίμησες εμάς, που ήρθαμε χτες, από τις παλιές, είναι φανερό ότι, αν βρεις άλλες κατσίκες αργότερα, θα προτιμήσεις εκείνες από εμάς».
~** [Ο μύθος δηλώνει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε φίλους μας ανθρώπους που, μόλις μας γνωρίσουν, μας βάζουν πάνω από τους παλιούς τους φίλους με το σκεπτικό ότι, αν μετά από χρόνια κάνουν άλλους φίλους, θα προτιμήσουν εκείνους από εμάς.]
 5.-ΤΑ ΑΓΡΙΟΚΑΤΣΙΚΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΔΟΒΟΣΚΟΣ
---------------------------------
Ένας γιδοβοσκός που είχε βγάλει τις κατσίκες του για βοσκή, είδε πως είχαν ανακατευτεί με κάτι αγριοκάτσικα• όταν λοιπόν έπεσε το βράδυ, τις οδήγησε όλες στη σπηλιά του. Την άλλη μέρα είχε μεγάλη κακοκαιρία, και καθώς δεν μπορούσε να τις πάει να βοσκήσουν, όπως το συνήθιζε, τις περιποιόταν μέσα: στις δικές του έδινε μόνον όση τροφή χρειάζονταν για να μην πεινούν, ενώ στις ξένες περισσότερη, για να τις κρατήσει κοντά του. Όταν σταμάτησε η κακοκαιρία και τις έβγαλε όλες για βοσκή, οι άγριες πήραν τα βουνά κι έφυγαν. Ο βοσκός τις κατηγόρησε για αχαριστία, αφού τον εγκατέλειπαν παρ’ ότι τις είχε περιποιηθεί πιο πολύ από τις δικές του. Τότε εκείνες γύρισαν και του είπαν: «Μα γι’ αυτό ακριβώς δε σ’ εμπιστευόμαστε. Γιατί, αφού προτίμησες εμάς, που ήρθαμε χτες, από τις παλιές, είναι φανερό ότι, αν βρεις άλλες κατσίκες αργότερα, θα προτιμήσεις εκείνες από εμάς».
*** [Ο μύθος δηλώνει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε φίλους μας ανθρώπους που, μόλις μας γνωρίσουν, μας βάζουν πάνω από τους παλιούς τους φίλους με το σκεπτικό ότι, αν μετά από χρόνια κάνουν άλλους φίλους, θα προτιμήσουν εκείνους από εμάς.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 6.- Ο ΓΕΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
-------------------------------
Ένας γεωργός ετοιμοθάνατος, θέλοντας να γίνουν και τα παιδιά του άξιοι γεωργοί, τα κάλεσε κοντά του και τους είπε: «Παιδιά μου, σ’ ένα από τα αμπέλια μου έχω κρυμμένο θησαυρό». Έτσι, όταν πέθανε, τα παιδιά του πήραν υνιά και δικέλλες κι έσκαψαν βαθιά όλα τους τα χωράφια. Και φυσικά θησαυρό δε βρήκαν, όμως τα αμπέλια τούς έδωσαν πολλαπλάσια σοδειά.
*** [Ο μύθος δηλώνει ότι ο μόχθος είναι θησαυρός για τους ανθρώπους.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 7.-ΟΙ ΒΑΤΡΑΧΟΙ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑ
--------------------------------------------------------
Βάτραχοι που στενοχωριόνταν για την έλλειψη αρχηγού έστειλαν απεσταλμένους στον Δία ζητώντας του να τους δώσει βασιλιά. Εκείνος είδε την ανοησία τους και έριξε ένα ξύλο στη λίμνη. Οι βάτραχοι στην αρχή τρόμαξαν από τον κρότο και χώθηκαν στα βάθη της λίμνης• αργότερα, καθώς το ξύλο ήταν ακίνητο, βγαίνοντας στην επιφάνεια έφτασαν σε τέτοιο σημείο περιφρόνησης, ώστε ανέβηκαν και κάθισαν πάνω του. Επειδή θεωρούσαν ανάξιό τους να έχουν τέτοιο βασιλιά, πήγαν για δεύτερη φορά στον Δία και τον παρακαλούσαν να τους αλλάξει τον αρχηγό• διότι του έλεγαν ότι ο πρώτος είναι πολύ αδρανής. Ο Δίας αγανάκτησε εναντίον τους και τους έστειλε ένα νερόφιδο• κι αυτό τους έπιανε και τους καταβρόχθιζε.
*** [Η διήγηση δείχνει ότι είναι καλύτερο να έχει κάποιος αρχηγούς νωθρούς και όχι κακούς παρά αρχηγούς που ταιριάζουν και κάνουν κακό.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
8 .-ΕΛΑΦΙ ΚΑΙ ΑΜΠΕΛΙ
---------------------------------
Ένα ελάφι προσπαθώντας να ξεφύγει από τους κυνηγούς κρύφτηκε κάτω από ένα κλήμα. Όταν εκείνοι προχώρησαν λίγο, το ελάφι νόμισε ότι πια ξέφυγε τελείως την προσοχή τους και άρχισε να τρώει τα φύλλα του κλήματος. Καθώς αυτά κουνιούνταν, γύρισαν οι κυνηγοί και, επειδή νόμισαν-κάτι που ήταν αληθινό-ότι κάποιο ζώο κρύβεται κάτω από τα φύλλα, με τα βέλη τους σκότωσαν το ελάφι: «Έχω πάθει ό,τι είναι δίκαιο• διότι δεν έπρεπε να ζημιώσω αυτό που με έσωσε».
*** [Η διήγηση δείχνει ότι όσοι ζημιώνουν τους ευεργέτες τους τιμωρούνται από το Θεό.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
9 .-ΟΙ ΜΥΓΕΣ
----------------------
Μέσα σε μια αποθήκη χύθηκε μέλι, και κάτι μύγες έπεσαν πάνω του και το έτρωγαν, και από την πολλή του γλύκα δεν έλεγαν να σταματήσουν. Έτσι κόλλησαν στο μέλι τα πόδια τους και μη μπορώντας να πετάξουν, πνίγονταν και τότε είπαν: «Δυστυχισμένες εμείς που πεθαίνουμε για μια σύντομη ευχαρίστηση».
*** [Έτσι σε πολλούς η λαιμαργία προκαλεί πολλά δεινά.]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 10.-ΓΕΩΡΓΟΣ ΚΑΙ ΦΙΔΙ
----------------------------

Ένας γεωργός βρήκε χειμώνα καιρό ένα φίδι παγωμένο από το κρύο, το λυπήθηκε και σηκώνοντας το το ’βαλε στον κόρφο του. Μόλις ζεστάθηκε το φίδι και επανάκτησε τη γνωστή του φύση δάγκωσε τον ευεργέτη και τον σκότωσε. Κι αυτός πεθαίνοντας είπε: «Καλά να πάθω, αφού λυπήθηκα τον κακούργο».
*** [Ο μύθος σημαίνει ότι οι κακοί δεν αλλάζουν με τίποτε, όση φιλανθρωπία κι αν τύχει να τους δείξουμε.]

***  Πάνω από το 50% του πληθυσμού της Καλαμάτας αντιμετωπίζει πρόβλημα προσβασιμότητας 
«Να αγαπήσουμε την  πόλη μας» … αν θέλουμε να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην Καλαμάτα
 Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα «Βελτίωση της Προσβασιμότητας στην Καλαμάτα» πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “REX”. Το πρόβλημα της προσβασιμότητας, όπως τονίστηκε και κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δεν αφορά μόνο τα άτομα ΑμεΑ αλλά χιλιάδες ακόμα συμπολίτες μας όπως π.χ. μητέρες με καρότσια, ηλικιωμένους αλλά και ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ένα προσωρινό πρόβλημα υγείας. Ο εκ των ομιλητών της εκδήλωσης κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Eco City, σημείωσε ότι η Καλαμάτα αποτελεί μια από τις ομορφότερες πόλεις στην Ελλάδα σχετικά προσβάσιμη  που έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια αλλά χρειάζεται ακόμα αρκετή δουλειά. Αρχικά τόνισε, ότι δεν πρέπει να αιθεροβατούμε και να ζητάμε από τη μια μέρα στην άλλη να μοιάσουμε π.χ. στη Λυών που βραβεύθηκε με το βραβείο προσβασιμότητας στην Ευρώπη, αλλά αρχικά να «αγαπήσουμε την πόλη μας» και να αποκτήσουμε αυτοσεβασμό. Πρόσθεσε δε, ότι είναι πολύ σημαντικό όλα αυτά τα θέματα να αρχίσουν να καλλιεργούνται από το σχολείο και από τις μικρές ηλικίες των παιδιών. Στη συνέχεια ανέφερε παραδείγματα που παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα σε μια πόλη, όπως η παράνομη στάθμευση, τα σκουπίδια σε πεζοδρόμια, η προέκταση κήπων σε πεζοδρόμια και πολλά άλλα καθημερινά ζητήματα που δημιουργούν προβλήματα σε πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, μεγαλύτερο απ’ ότι φανταζόμαστε. Επίσης, ο κ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε την καλή συνεργασία που έχει με το Δήμο Καλαμάτας με σκοπό αυτή να βελτιωθεί σε ακόμα καλύτερα επίπεδα.
Ο εκ των διοργανωτών της εκδήλωσης ο Παναγιώτης Παπαντωνίου τόνισε ότι το θέμα της ημερίδας είναι ένα επίκαιρο και απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίες μετασχηματίζονται. Επίσης, επισήμανε ότι η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους απασχολεί σήμερα πάνω από το 50% του πληθυσμού σε κάθε πόλη το ίδιο και στην Καλαμάτα, Πρόσθεσε δε, ότι σ’ ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της Καλαμάτας, το ζήτημα αυτό θα πρέπει αποτελεί προτεραιότητα, έτσι ώστε η πόλη να βελτιώνεται συνεχώς. Αναφορικά, με τους στόχους της ημερίδας ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι στο δεύτερο μέρος της θα παρουσιαστούν απλές δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται ενώ και τα συμπεράσματα αυτής θα δοθούν στο Δήμο Καλαμάτας και σε όλους τους αρμόδιους φορείς με σκοπό την από κοινού επίλυση των προβλημάτων και την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων της πόλης χωρίς αποκλεισμούς.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου για άτομα ΑμεΑ ΔΙΑΦΟΡΟ-ΖΩ και πρωταθλητής στο τένις με αμαξίδιο Γιώργος Λαζαρίδης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την διοργάνωση της ημερίδας κατά την ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει, κυρίως, από την αδιαφορία συμπολιτών μας ενώ αναφέρθηκε και σε απλά παραδείγματα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες από την εμπειρία του και ταξίδια στο εξωτερικό, λύσεις απλές που εύκολα μπορούν να εφαρμοστούν και στην περιοχή μας. Παράλληλα, ο Γιώργος Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι τα μικρά παιδιά εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα σεβασμού ανθρώπων ΑμεΑ και συνήθως τα προβλήματα δημιουργούνται από τους μεγάλους.
Για καθημερινές ιστορίες που αντιμετωπίζουν στην πόλη της Καλαμάτας στην προσπάθεια τήρησης του νόμου αλλά και για απίθανες δικαιολογίες που ακούν αναφέρθηκε ο τελευταίος ομιλητής στο πρώτο μέρος της ημερίδας , Σταύρος Κονιδιτσιώτης, Δημοτικός Αστυνόμος στο Δήμο Καλαμάτας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν και ο χαιρετισμός που προηγήθηκε των προλαλησάντων, του Γιάννη Αδαμόπουλου, αρμόδιου γι’ αυτά τα ζητήματα στην πόλη της Καλαμάτας. Ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε ότι βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία τόσο με τον κ. Ζαφειρόπουλο τον πρόεδρο του ECOcity, όσο και με τον επιστήμονα συγκοινωνιολόγο Παναγώτη Παπαντωνίου καθώς και με το σύλλογο «Διαφοροζώ» με σκοπό τη συνεχή βελτίωση στην πόλη της Καλαμάτας. Επίσης, τόνισε ότι η πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται σε καλό επίπεδο σχετικά σε σχέση με άλλες ελληνικές πόλεις, ωστόσο υστερεί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, και στόχος της δημοτικής αρχής αποτελεί πάντα το καλύτερο.
Τέλος, έκανε γνωστό ότι στην πόλη της Καλαμάτας συνολικά 2.600 συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσει μια εργολαβία που θα βελτιώσει την προσβασιμότητα σε βασικούς άξονες στον ιστό της πόλης για τα άτομα αυτά. Εκτός του Γιάννη Αδαμόπουλου, την εκδήλωση χαιρέτισαν , εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, η πρόεδρος του ΤΕΕ Πελοποννήσου Νατάσα Κυριακοπούλου, ο Βασίλης Κουτραφούρης εκ μέρους των Πολιτικών Μηχανικών, Ο Κωνσταντίνος Μπούρας από τους Ηλεκτρολόγους μηχανικούς καθώς και οι επικεφαλείς της αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης και Θεόδωρος Μπρεδήμας. Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας αναφέρθηκαν δράσεις προσβασιμότητας που ήδη υλοποιούνται στην πόλη της Καλαμάτας από διάφορους φορείς της πόλης.  Την ημερίδα την διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας και τον Αθλητικό Σύλλογο ΑμεΑ «ΔιαφοροΖΩ» υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας
 Τη διοργάνωση και το συντονισμό της ημερίδας επιμελήθηκε  ο Παναγιώτης Παπαντωνίου, Διδάκτωρ Πολιτικός ΕΜΠ, Συγκοινωνιολόγος, Ειδικός Γραμματέας ΣΕΣ.
Επίσης η ημερίδα υποστηρίχθηκε από το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, το περιφερειακό τμήμα Μεσσηνίας του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Κέντρο Αποκατάστασης "Διάπλαση".
  Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** 25 συλλήψεις σε αστυνομική επιχείρηση στη Μεσσηνία 
Νέα αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και στους πέντε νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στη Μεσσηνία  έγιναν συνολικά 25 συλλήψεις και  εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές.
Συνολικά και στους 5 νομούς έγιναν έλεγχοι σε 928 άτομα, εκ των οποίων τα 673 ήταν  Έλληνες,  255 αλλοδαποί, καθώς και σε 681 οχήματα.
Επιπλέον, προσήχθησαν 137 άτομα, από τα οποία 68 ήταν ημεδαποί και 69 ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν 79 άτομα.
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, βεβαιώθηκαν συνολικά 320 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και 2 παραβάσεις του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.
  Συλλήψεις
Στη Μεσσηνία αναλυτικά συνελήφθησαν:
-        Δύο  Έλληνες  για ναρκωτικά.  Ένας 32χρονος συνελήφθη από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών, γιατί σε έλεγχο που του έκαναν το απόγευμα της Παρασκευής στο πάρκο του ΟΣΕ βρήκαν να έχει στην κατοχή του 1,5 γραμμάριο χασίς και ένα τσιγαριλίκι. Επίσης, συνελήφθη από την ΟΠΚΕ ένας 25χρονος στο Αριοχώρι, διότι κατείχε 0,4 γραμμάρια χασίς.
-        Τρεις Έλληνες , για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
-        Τέσσερις Έλληνες και ένας αλλοδαπός, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
-        Δεκαπέντε αλλοδαποί, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  Εξιχνιάσεις
Επίσης, από το Αστυνομικό Τμήμα Γαργαλιάνων, εξιχνιάσθηκε μία κλοπή που είχε γίνει σε αγροικία το Νοέμβριο του 2015, στην περιοχή Λιβαρτζί   του Δήμου Τριφυλίας. Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 34χρονου Αλβανού, για κλοπή, καθώς βρέθηκε αποτύπωμά του. Με συνεργό του, που αναζητείται, είχαν αφαιρέσει κατεψυγμένα κρέατα βάρους 120 κιλών και ένα dvd player, συνολικής αξίας 400 ευρώ.
Τέλος, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, εξιχνιάσθηκε μία κλοπή σε φορτηγό. Όπως αποδείχθηκε, στις 4 Δεκεμβρίου, 39χρονος παραβίασε την κλειδαριά του φορτηγού και από το ντουλαπάκι του οχήματος αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο και το ποσό των 130 ευρώ.
Για την υπόθεση αυτή, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του για κλοπή.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους κατά τόπο Εισαγγελείς.
Β.Β.

***  Με μεγάλη επιτυχία και φέτος πραγματοποιήθηκαν τα «Λυκειομαγειρέματα» (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο καθιερωμένο πλέον Χριστουγεννιάτικο παζάρι του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας. Όσοι βρέθηκαν και φέτος στα «Λυκειομαγειρέματα» είχαν την τύχη να δοκιμάσουν νοστιμιές γλυκές και αλμυρές από τις πιο πατροπαράδοτες συνταγές της πατρίδας μας…  Φωτορεπορτάζ: Στασινός Μουτσούλας 

*** Κατέπεσε το υπεραιωνόβιο πεύκο του «Πανελληνίου» στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες) 
 
 
«Σωριασμένο» στο έδαφος αντίκρισαν το πρωί της Κυριακής περαστικοί και κάτοικοι της παραλίας το υπεραιωνόβιο πεύκο που «δέσποζε» με την παρουσία του στο «Πανελλήνιον».
Από καθαρή τύχη κανείς δεν βρισκόταν στο σημείο την ώρα που έπεσε το πεύκο καθώς πρόκειται για ένα σημείο πολυσύχναστο που καθημερινά εκατοντάδες Καλαματιανοί πραγματοποιούν τη βόλτα τους ενώ να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ λίγα μέτρα μόλις πιο μακριά «φωταγωγήθηκε» το χριστουγεννιάτικο δέντρο του λιμανιού της πόλης.
Παράλληλα, η πτώση του τεράστιου αυτού δέντρου προκαλεί και προβληματισμό στους πολίτες σχετικά με την ασφάλεια στην πόλη της Καλαμάτας από πτώσεις μεγάλων δέντρων, καθώς το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί και σε άλλα περιστατικά που έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Το δέντρο βρίσκεται ακόμα πεσμένο στο σημείο καθώς ακόμα δεν έχει αποφασιστεί με πιο τρόπο θα απομακρυνθεί.

***  «Έκλεισαν» οι κάλπες για το Επιμελητήριο – Γύρω στις 9μ.μ. θα γνωρίζουμε το νέο πρόεδρο 
Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6μ.μ. η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου και του Δ.Σ. στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στη διαδικασία συμφωνήθηκε και δόθηκε ολιγόλεπτη παράταση καθώς η προσέλευση σήμερα Κυριακή ήταν ιδιαίτερα αυξημένη.
Συνολικά τις 4 ημέρες ψήφισαν 1904 επαγγελματίες και ειδικότερα για το τμήμα Υπηρεσιών 808, για το Εμπορικό 485, για το Μεταφορών 110, για το Τουρισμού 70, για το Εξαγωγικό 68 και τέλος για το Μεταποίησης 363.
Σε λίγη ώρα ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων και αναμένεται να γνωρίζουμε το νέο πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας λίγο μετά τις 9μ.μ.  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας 

*** Η Κρήτη ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ! Δεκάδες ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ βγήκαν στο δρόμο...

~ Σε Ισλαμική χώρα μετατρέπεται η Ελλάδα σιγά σιγά, και αυτό αποδεικνύεται από εικόνες που βλέπουμε καθημερινά σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Αυτή τη φορά σειρά είχε η Κρήτη στην οποία δεκάδες μουσουλμάνοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους στον Άγιο Νικόλαο για να τιμήσουν τον Προφήτη Μωάμεθ ο οποίος γεννήθηκε στη Μέκκα το 570 μ.Χ.
Στην πορεία υπήρχε και παρουσία αστυνομικών δυνάμεων για λόγους ασφαλείας. Η φωτογραφία μιλάει από μόνη της...

*** Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ στο πλευρό της Ελλάδος!  Ζητάει ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ από την Τουρκία για τα περί Λωζάνης...

~  Εξηγήσεις για το αίτημα του Ρ. Τ. Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ζήτησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας από τον Τούρκο πρέσβη.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός χθες δήλωσε ότι οι αλλαγές σε Συνθήκες ειρήνης μόνο καλό δεν κάνει για την σταθερότητα στην περιοχή.
Σε ανακοίνωσή του το Βουλγαρικό Υπ.Εξ. τόνισε πως κάλεσε τον πρέσβη της Τουρκίας σε συνάντηση για εξηγήσεις, ενώ σημείωσε πως ελπίζει η Τουρκία να συνεχίσει την πορεία της προς το συμφέρον και την ειρήνη της περιοχής...

***  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ του Προέδρου του ΣτΕ: "ΩΜΗ παρέμβαση στη δικαιοσύνη από τον Κοντονή"...

~ Στο αποκορύφωμά της έφτασε σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών και της κυβέρνησης κατά τη σημερινή 33η τακτική συνέλευση της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Η γενική συνέλευση των Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
«Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της Κυβέρνησης  είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις,  αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα,  όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Ολοκληρώθηκαν και άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό. Προχωράμε σε επίπεδο υποδομής  των δικαστηρίων. Υλοποιήσαμε την αύξηση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Εφετών και σας υπόσχομαι πως του χρόνου θα αυξήσουμε και τις οργανικές θέσεις στους εισαγγελείς πλημμελειοδικών.
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης  του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία. Το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα  όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε  την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις  δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα  από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες».
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή του λέει: «Σας παρακαλώ παρερμηνεύετε, θα με  αναγκάσετε να αποχωρήσω».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε, λέγοντας ότι όπως στο πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια  στη διαδικασία του ελέγχου.
Ακόμα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι θα πρέπει στον τομέα των ανακοινώσεων δικαστικών Ενώσεων να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση.
Μάλιστα επικαλέστηκε παλαιά  ανακοίνωση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (23.7.2017) περί Τουρκίας και Πολωνίας, ενώ δύο ημέρες πριν, όπως είπε η ίδια Ένωση εξέδωσε αντίθετη ανακοίνωση  για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν Έκανε έκκληση ο υπουργός Δικαιοσύνης για αυτοσυγκράτηση όταν οι δικαστικές Ενώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις γιατί αντίθετα τορπιλίζουν το κλίμα συνεννόησης που η κυβέρνηση επιδιώκει διακαώς με τους δικαστικούς λειτουργούς.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι υπάρχει  εκτεταμένη παραπληροφόρηση και προσέθεσε ότι το  νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού.
«Σε πολλές περιπτώσεις δανειολήπτες δεν εισέφεραν ούτε ένα ευρώ. Όλοι όσοι έχουν πρόβλημα να απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη και είναι βέβαιον ότι τα Ειρηνοδικεία θα προστατεύουν τους φτωχούς συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο έλεος τους και προσέθεσε, η Κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους.
Έχει φτάσει σε σημείο να βαπτίζονται πρώτη κατοικία σπίτια με πισίνες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν αδρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών».
 Νικόλαος Σακελλαρίου
Μετά από λίγο έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ και ανέβηκε στο βήμα, τονίζοντας:
«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης  και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ''ωμή'' παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά,  Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.
Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας,  μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».
 Παρέμβαση Δ. Ασπροεγέρακα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, μόλις ο κ. Κοντονής κατέβηκε από το βήμα, απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες: «Ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο.
Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις  πρέπει να εφαρμόζονται. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος εξάλλου υπήρχε μειοψηφία».
Όμως, απάντησε ο κ. Κοντονής, στον πρόεδρο της Ένωσης ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η Κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την Κυβέρνηση.
Επανήλθε όμως ο κ. Ασπρογέρακας, επισημαίνοντας ότι σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες.
 Νίκος Σαλάτας
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας τόνισε ότι δεχόμαστε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος. 
Ακόμη, ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγω αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.
Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονης ότι έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 5 αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ 2 κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος,  που καθυστέρησαν την έκδοσή του διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε 6 μήνες
 Κωνσταντίνος Καραγκούνης  
Καταπέλτης ήταν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εργασιών της εν λόγω γενικής συνέλευσης.
Κατ΄  αρχάς ο κ. Καραγκούνης τόνισε «ανεξάρτητα των φάλτσων της πολιτικής που εσχάτως δυστυχής είναι πάρα πολλά, η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει παρά πολλές φορές» και προσέθεσε: «Και είναι μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία σκέφτεται με βάση αυτό κάθε αυτό το νόμο και έχει καταφέρει με την έννοια αυτή να είναι και ένα βήμα μπροστά από την πολιτική».        
Στην συνέχεια επισήμανε ο κ. Καραγκούνης:   
«Προς επίρρωση των όσων λύω θα σας δώσω δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα. Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδίωκε να κάνει η Κυβέρνηση.
Όμως η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο. Κάθε άλλο. Λειτούργησε μόνο με βάση το νόμο και το Σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν κομβικής ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση. 
Διότι άκουσα τον υπουργό Δικαιοσύνης νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς Πάταξη της διαφθοράς με βοσκοτόπια με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παδόπουλους δεν γίνεται.        
Αυτό λέγεται δημιουργία νέων μπλοκ και συστήματος διαφθοράς
Ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη πιο σημαντικό  που καταδεικνύει πολύ πιο έντονα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Δικαιοσύνη σκοπιμότητας φαίνεται από την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Οι δικαστές και πάλι για ένα θέμα που αφορούσε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και σε αυτή την περίπτωση δεν έδωσαν σημασία σε οποιεσδήποτε παραινέσεις, υποσχέσεις ή συστάσεις και άκουσαν τον νόμο το Σύνταγμα και την συνείδηση στους.   
Αναφέρθηκα σε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές περιπτώσεις γιατί τις ξέρει ο κάθε Έλληνας και καταδεικνυουν αυτό που εγώ από πρώτο χέρι έχω γνωρίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης.  Ότι όταν η πολιτική ανεξαρτήτως παρατάξεων γκρινιάζει για την Δικαιοσύνη αυτόματα σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά». 
Κλείνοντας ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, τονίζοντας:   
«Άκουγα νωρίτερα τον υπουργό να κάνει αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ακόμα θυμάται ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να φωνάζουν κανένα προσέξτε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών;
Και φθάσαμε τελικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ξηλώθηκε ο νόμος Κατσέλη και τρέχει ο κόσμος να σώσει το σπίτι του».
Κεντρική ομιλία Δημήτρη Ασπρογέρακα
Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ασπρογέρακας στην κεντρική του ομιλία αναφέρθηκε τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και για την ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων, ενω αναφέρθηκε για τις αρνητικές συνθήκες   λειτουργίας των δικαστηρίων και κυρίως της Εισαγγελίας Εφετών και του Εφετείου Αθηνών που  κατακλύζονται από πληθώρα εγγράφων. 
Τη χρονιά που πέρασε  απασχόλησε ποικιλοτρόπως την Ελληνική κοινωνία η κριτική των αποφάσεων και των εισαγγελικών ενεργειών. Η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία. Ποιό είναι το όριο του δημοσίου λόγου για την άσκηση κριτικής στη Δικαιοσύνης.   Οι δικαστές  και οι Ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων  των Ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική.
Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε  το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία που όπως μαθαίνουμε είναι έτοιμο.
Ως προς το θέμα των συντάξεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ο κ. Ασπρογέρακας επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει λύση. Το βασικό στοιχείο της θεσμικής ανεξαρτησίας δικαστή και εισαγγελέα είναι η αποστολή αυτή να εκτιμάται και να αποτιμάται με τον ορθό τρόπο από την Πολιτεία.         
Συνεχίζονται οι εργασίες την ερχόμενη Κυριακή
Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος θα συνεχιστεί την ερχόμενη Κυριακή, λόγω μη απαρτίας, καθώς δεν προσήλθαν ειδικά οι νέοι εισαγγελείς.   
Μάλιστα, ο κ. Ασπρογέρακας έκανε έκκληση να προσέρχονται  οι νέοι εισαγγελείς στις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης και να μην την αφήσουν να σιωπήσει.   
Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων. protothema.gr

***

*** Αθλητική ενημέρωση της Κυριακής :

*** Για την Σούπερ Λίγκα Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  : 14η  αγωνιστική
Κυριακή 10-12-2017  για την Σούπερ Λίγκα Super League :
~ Απόλλων Σμύρνης -Αστέρας Τρίπολης  1-3 , (0-1) .- ^
Τα γκολ : 20΄ , 80'  Ν. Καλτσάς , 70΄ Μ. Μανιάς , 51΄  Χ. Αλμπάνης .-^
~ ΠΑΣ  Γιάννινα-Λαμία 1964   1-1 ,(0-0) .- ^
Τα γκολ :64΄ Κ. Μαυροπαναγής  , 77΄ Τσούκαλος .-^
Ατρόμητος Αθηνών -Λεβαδειακός   1-0  ,(1-0) .- ^
Τα γκολ : 42΄ Ντικουϊνή  .- ^
ΠΑΟΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   4-0 , (1-0) .- ^ {67΄ με Κόκκινη κάρτα ο Εμανουέλ  Ινσουά , στο 79΄ κόκκινη κάρτα ο Ρ. Μάκ  }.-
Κίτρινες κάρτες : Πέλκας , Ινσουά (2) κίτρινες , Μάτος , Διούδης , Βιλλαφάνες , Κουρμπέλης ,  .- ^
Τα γκολ :  8΄ ,  51 ΄Δ . Πέλκας , 68΄ πεν. Ε. Κουλούρης , 77΄ Α . Πρίγιοβιτς ,  .-
ΠΑΟΚ (Ράζβαν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Βαρέλα, Μαλεζάς, Μάτος, Κρέσπο, Κάνιας, Μαουρίσιο, Πέλκας, Λημνιός, Μακ, Κουλούρης
Στον πάγκο: Ρέι, Δεληγιαννίδης, Πρίγιοβιτς, Μπίσεσβαρ, Τσίμιρο, Κάμπος, Σάκχοφ
Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Διούδης, Κουτρουμπής, Μολέδο, Ινσούα, Γιόχανσον, Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης, Καμπέσας, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Άλτμαν
Στον πάγκο: Βλαχοδήμος, Χουλτ, Δώνης, Αυλωνίτης, Χίλιεμαρκ, Τζανδάρης, Χατζηγιοβάνης.-

Δευτέρα 11-12-2017 :
ΑΕΚ Αθηνών -ΑΟ. Κέρκυρα

***  Για την  Football League - Β΄Εθνικής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την 7η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
Χανιά/Κισσαμικός-ΑΕ. Σπάρτης   0-2 .- ^
Απόλλων Πόντου -Καλλιθέα   1-0 .- ^
Τρίκαλα 1963-Απόλλων Λάρισσας   3-1 .- ^
Πανσερραϊκός-Βέροια    1-0 .- ^
Αιγινιακός-ΑΕ. Καραϊσκάκης    2-0 .-^
Αναγέννηση Καρδίτσας -Αχαρναϊκός  3-0  α.α.  .- ^
Παναιγιάλειος -Εργοτέλης    1-0 .- ^
Δόξα Δράμας -Άρης Θεσσαλονίκης    1-2 .- ^

*** Γ΄ εθνική στο Ελληνικό ποδόσφαιρο στον 5ο  όμιλο  :  9η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 : 9η αγωνιστική
ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ-ΑΧΑΪΚΗ  1-0 .-^
ΔΙΑΔΟΡΑΣ ΒΡΑΧΑΙΪΚΩΝ - ΠΣ. Η  ΚΑΛΑΜΑΤΑ   0-2 .- ^
ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΛΑΧΙΩΤΗ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ  2-0 .-^
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ -ΛΕΟΝΙΔΙΟ   1-0 .- ^
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΖΑΚΥΝΘΟΣ   1-0 .-^
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΠΑΛΛΙΞΟΥΡΙΑΚΟΣ   3-0 .- ^
~*Σπουδαία νίκη με 0-2 στα Βραχνέικα για τη «Μαύρη Θύελλα» 
Τριάρα για την Πύλο
 Με σπουδαίες νίκες για τις μεσσηνιακές ομάδες ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική του 5ου ομίλου της Γ’ Εθνικής. Η «Μαύρη Θύελλα» πέτυχε σπουδαία εκτός έδρας νίκη, την πρώτη της στο φετινό πρωτάθλημα, απέναντι στην επικίνδυνη ομάδα του Διαγόρα Βραχνέικων. Η τοπικής μας ομάδα επικράτησε με 0-2 με γκολ των Καμινιώτη στο ’41 και Γουερέ στο ’88. Σημαντική νίκη πέτυχε και ο Τσικλητήρας, στην Πύλο απέναντι στον Παλλιξουριακό  με 3-0 .- ^

***  Για το ποδόσφαιρο U20  Super League 14η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ  1-2 .- ^
ΑΕΚ Α.-ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑ   7-2 .-^
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  0-2 .-^
ΠΑΟΚ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   0-1 .- ^
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ -ΛΑΜΙΑ    1-1 .-

***  Στο ελληνικό ποδόσφαιρο Γυναικών SUPER LEAGUE  6η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
Άρης Θεσσαλονίκης - ΟΦΗ  6-0 .- ^
Τρίκαλα-ΑΕ. Λάρισσα  1-0 .-^
Φαίδων Άργους - Μεσσολόγγι
Βόλος 2004-Ατρόμητος Αθηνών  0-1 .- ^
Αμαζόνες Δράμας-ΠΑΟΚ  1-2 .- ^
Ελπίδες Καρδίτσας 94-Οδυσσέας Γλυφάδας  2-0 .- ^

***  Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ για την 8η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΑΡΗΣ Θεσσαλ. -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   70-88 , (38-48) .-^
Τα δεκάλεπτα :17-21 , 15-27 , 17-16 , 21-24 .- ^
ΑΕΚ Αθηνών-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  66-62  , (39-37) .-
Τα δεκάλεπτα : 22-12 , 17-25 , 12-13 , 15-12 .-^

*** Για την Α1 στο Ελληνικό Γυναικείο  Μπάσκετ για την 8η αγωνιστική
Κυριακή 10-12-2017 :
ΠΡΩΤΕΑΣ Βούλας-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  73-46 .- ^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς 64-82 .- ^
Α.Ο.ΔΑΦΝΗΣ Αγίου Δημητρίου-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Βόλου  77-62 .-^
ΠΑΝΑΘΛΗΤΙΚΟΣ Συκεών -ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ Καλλιθέας  60-64 .- ^
ΦΑΡΟΣ Κερατσινίου-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  74-51 .- ^
ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΝΙΚΗ Λευκάδας  93-62 .- ^

***  Για  την Α1 στο ελληνικό Βόλεϊ ανδρών για την 7η αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ-ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης   0-3  .- ^ σετ
ΝΙΚΗ Αιγινίου-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ   3-1 .-^  σετ

*** Για την Α1 στο γυναικείο Βόλεϊ για την 9η  αγωνιστική :
Κυριακή 10-12-2017 :
ΚΟΡΙΝΘΟΣ-ΠΑΝΑΞΙΑΚΟΣ  0-3  .- ^ σετ
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Γ.Σ. -Α.Ο. ΘΗΒΑΣ  1-3  .- ^  σετ
Δευτέρα 11-12-2017 :
Α.Ο.Φ.ΠΟΡΦΥΡΑΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ Κηφισιάς

*** Χάντμπολ Α1 στην Ελλάδα :
Γ.Α.Σ.Καματερού-Π.Α.Σ. Φοίβος Συκεών 22-25 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΑΝΘΗ   33-16  .-^

***  ΕΠΣ Μεσσηνίας
Κυριακή 10-Δεκεμβρίου 2017  :
Α΄  ΤΟΠΙΚΟ :
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά   -
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑ- Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ   2-1 .-^
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών -Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ 0-1 .- ^
ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης-Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ  2-0 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ   -
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  -

Α1΄ ΤΟΠΙΚΟ :
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ0-2 .-^
ΑΠΟΛΛΩΝ  Πεταλιδίου-ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας  1-0 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης -Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑ  2-1 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΣΤΕΡΑΣ Μικρομάνης  -

Β΄ ΤΟΠΙΚΟ  :
ΠΑΠΑΦΛΑΣΣΑΣ Άμφειας -Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ  -
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Πλατύ-ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών 4-2 .- ^
ΑΕΚ Καλαμάτας -ΑΣΤΕΡΑΣ Βαλύρας 3-0 .- ^
Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.   -
ΔΟΞΑ Καλαμάτας -Α.Ε. ΛΟΓΓΑ  3-1 .-^
ΠΑΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας  1-2 .- ^

Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ  :
Α.Ο. ΛΕΪΚΩΝ-Α.Ο. ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας  -
ΘΥΕΛΛΑ Παραλίας -ΝΕΣΤΩΡΑΣ Πύλου 4-0 .- ^


~ ~ Από τελευταίες αναρτήσεις ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
 ~ ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:   Τρίτη  28 - Νοεμβρίου  2017  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/11/blog-post_28.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 29  Νοεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/11/arfara-news-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από το  2008 :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/11/news-30-2017.html .-

~***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Δεκεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-04-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/news-05-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 06  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-06-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-07-2017.html .-
~* AΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  03 και 03 Δεκεμβρίου 2017 :
Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας  που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/03-03-2017.html .- 
 ~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-08-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 09  Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-09-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το  2008 :http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-10-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας (2)- ARFARA NEWS  -2- Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/12/2-news-2-10-2017.html .-
~*
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3792  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 553   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: