Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΔΑΝΙΑΣ

Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ :


ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ:

Η Κοπεγχάγη (δανικά København, σημαίνει Εμπορικό λιμάνι) είναι η πρωτεύουσα της Δανίας και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της χώρας. Το μεγαλύτερο τμήμα της είναι κτισμένο στο νησί Ζέλαντ (Sjælland), ενώ ένα μικρότερο μέρος της βρίσκεται στο νησί Άμαερ(Amager) Έχει πληθυσμό 501.158 κατ. (1.116.979 η μητροπολιτική περιοχή). Στην περιοχή Κρίστιανσχάουν (Christianshavn) της Κοπεγχάγης βρίσκεται η ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια (Christiania).
Οι δανικές εφημερίδες ταξινομούν την Κοπεγχάγη ως μια από τις πόλεις με το καλύτερο επιπεδο ζωής, παρά το υψηλό κόστος. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού "Monocle" που πραγματοποιήθηκε το 2008, η Κοπεγχάγη είναι η πιο φιλική προς τον άνθρωπο πόλη στον κόσμο. Το Strøget, ένα σύνολο πεζοδρόμων στην κεντρική Κοπεγχάγη εγκαινιάστηκε το 1961.
Από το καλοκαίρι 2000 οι πόλεις της Κοπεγχάγης και του Μάλμοε έχουν συνδεθεί με μια γέφυρα/σήραγγα με διόδια (γέφυρα Øresund), από την οποία είναι δυνατή η διέλευση τραίνων και αυτοκινήτων.
-



** Η Κοπεγχάγη, η πιο ζωντανή σκανδιναβική πρωτεύουσα, κατοικείται από 1,5 εκατομμύριο Bίκινκς που μετά από πολλούς πολέμους τον 16ο και 17ο αιώνα (μέχρι και στη Βρετανία εισέβαλαν), το γύρισαν στην οικολογία και πρωταγωνιστούν στην ανακύκλωση, τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και στο ποδήλατο.

** Η ιστορία της περιοχής Christiania ξεκίνησε σαν πείραμα στις αρχές του '70 όταν χίπις, καλλιτέχνες και ακτιβιστές δημιούργησαν αυτή την αυτοδιοικούμενη κοινωνία. Μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας το 2004, με αφορμή την ανεξέλεγκτη διακίνηση ναρκωτικών διέλυσε την Christiania, η οποία αποτελεί σήμερα ένα τουριστικό αξιοθέατο της πόλης.

** Το Rosenborg Slot, το παλάτι της Κοπεγχάγης, θα μπορούσε να έχει βγει από τις σελίδες παραμυθιού. Στο Αναγεννησιακό περιβάλλον του, κάθε αίθουσα είναι αφιερωμένη και σε διαφορετικό μονάρχη της Δανίας. Μην χάσετε την εντυπωσιακή αλλαγή φρουράς στις 12.00.

** Το διασημότερο κανάλι της Κοπεγχάγης Γεμάτο κόσμο που απολαμβάνει τις θαυμάσιες Δανέζικες μπύρες αλλά και καραβάκια που περιμένουν τους επισκέπτες της πόλης για τη θαλάσσια περιήγηση (canal tour).Στη διάρκειά της θα θαυμάσετε το κτίριο της βασιλικής όπερας, έργο του διάσημου αρχιτέκτονα Henning Larsen, που δεσπόζει στο λιμάνι. Ακολουθεί η Μικρή Γοργόνα και η θαλάσσια περιπλάνηση συνεχίζεται στα κανάλια του Christianhavn και της Christiania.

** Η Κοπεγχάγη έχει μεγάλη παράδοση στη τζαζ. Θα ακούσετε φανταστικά jazz γκρουπάκια στα μπαράκια της ή και μεγαλύτερες μπάντες στους συναυλιακούς χώρους. Η πόλη έχει επίσης παράδοση στο design. Ακόμη και η βασίλισσα Μαργαρίτα σχεδιάζει χρηστικά αντικείμενα design, τα οποία πωλούνται σε καλές τιμές, για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ένα τέτοιο αντικείμενο θα μπορούσε να είναι το καλύτερο σουβενίρ σας από την πόλη.

** Αδύνατον να φύγετε από την Κοπεγχάγη, χωρίς να επισκεφθείτε τη "μικρή γοργόνα" του Edvard Eriksen. Είναι απορίας άξιο το πώς το μικρό αυτό αγαλματάκι πάνω σε ένα μικρό βράχο κατάφερε να γίνει το σήμα κατατεθέν της πόλης, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις ορδές των ταξιδιωτών να συνωστίζονται καθημερινά για μία φωτογραφία με τη μικρή γοργόνα.

** Μην σας μπερδεύει η Γοργόνα, η μασκότ της πόλης, ούτε τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η Κοπεγχάγη είναι ζωηρή και τη νύχτα ανάβει!

** Δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις σε μουσεία και αξιοθέτα, κάστρα, μουσικά δρώμενα, μπαράκια και καλά εστιατόρια. Το κάστρο Ρόζενμποργκ, το πάρκο Τίβολι, η αναρχοαυτόνομη Κριστιάνια, το Latin Quarter και το κανάλι Nyhavn είναι στα απαραίτητα για να έχετε αξέχαστες αναμνήσεις.

** Οι κήποι του Tivoli είναι μία όαση χαράς και ηρεμίας μέσα στο κέντρο της πόλης. Στο υπέροχο περιβάλλον τους διοργανώνονται άπειρες εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, με κορυφαία ίσως την Χριστουγεννιάτικη αγορά, το Νοέμβριο - Δεκέμβριο.

**Κλίμα
Ο καιρός στην Κοπεγχάγη σε γενικές γραμμές παραμένει αίθριος όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία κυμαίνεται από σχετικά υψηλά επίπεδα της τάξεως των 20°C έως χαμηλότερα επίπεδα της τάξεως των 12°C. Τη χειμερινή περίοδο ο υδράργυρος συνήθως βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Η μέση θερμοκρασία το μήνα Ιανουάριο είναι 0°C ενώ το μήνα Ιούλιο 16.5°C. Οι βροχοπτώσεις είναι συχνές καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ οι χιονοπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρές.
[Επεξεργασία]

Ιστορία
Η Κοπεγχάγη ιδρύθηκε γύρω στο έτος 1000 από τον Sweyn I Forkbeard (Svend Tveskæg) και το γιο του Κανούτου του Μεγάλου. Ήταν μόνο ένα χωριό με το όνομα "Havn" (λιμάνι) μέχρι τα μέσα του 12ου αιώνα. Ωστόσο, το 1167 πέρασε στην κατοχή του επισκόπου Absalon, αποκτώντας έτσι μεγαλύτερη σημασία. Το άριστο λιμάνι ενίσχυσε την ανοδο της πόλης έως ότου έγινε σημαντικό κέντρο του εμπορίου . Έτσι προέκυψε το όνομα της Κοπεγχάγης (København), το οποίο μεταφράζεται ως "λιμάνι των εμπόρων". Δέχθηκε επανειλημμένα επιθέσεις από τη χανσεατική ένωση. -

**[Επεξεργασία]

Αξιοθέατα της πόλης
Nationalmuseet (Eθνικό Mουσείο) Με ευρήματα που χρονολογούνται στην εποχή των παγετώνων. Η είσοδος είναι δωρεάν.
Rosenborg Slot Παλάτι της Kοπεγχάγης, αναγεννησιακό, κάθε αίθουσα είναι αφιερωμένη και σε ενα μονάρχη της χώρας. Ανοιχτό καθημερινά, 60 κορώνες η είσοδος. Αλλαγή φρουράς στις 12.00.

Η μικρή γοργόνα Στην άκρη του λιμανιού, εργο του Edvard Eriksen από το 1913. Αναφέρεται σε ηρωΐδα παραμυθιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Kastellet Παλίο φρούριο, κοντά στη μικρή γοργόνα, το οποίο σήμερα έχει μετατραπέι σε πάρκο αναψυχής.

Τίβολι

Ο παραδοσιακος κήπος διασκεδασης στο κεντρο.
Strøget Το σύνολο των πεζοδρόμων στην καρδιά της Κοπεγχάγης, προσελκύει πλήθος τουριστών.
Christiansborg Παλάτι που σήμερα φιλοξενεί το κοινοβούλιο της Δανίας.
Storebaeltsbroen Εγκαινιάστηκε το 2000 και πρόκειται για μία γέφυρα που ενώνει την Kοπεγχάγη με τη Nότια Σουηδία.
Amalienborg Τα χειμερινά ανάκτορα, τόπος κατοικίας της βασιλικής οικογένειας.
Marmorkirken Η εκκλησία των μαρμάρων βρίσκεται δίπλα στα ανάκτορα Αmalienborg.
Nyhavn Το παλιό και γραφικό κανάλι της πόλης αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατά της.

Όπερα

Το μοντέρνο κτίριο της όπερας βρίσκεται στο λιμάνι της Κοπεγχάγης και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 2005.
Vor Frelsers Kirke Βρίσκεται στην περιοχή Christianshavn και η ανάβαση στην κορυφή της προσφέρει μία πανοραμική θέα της Κοπεγχάγης.
Μπυραρία Carlsberg Εργοστάσιο παραγωγής μπύρας, στο οποίο πραγματοποιούνται ξεναγήσεις.
Statens Museum for Kunst (Εθνικό μουσείο τέχνης) Πρόκειται για την εθνική πινακοθήκη της Δανίας. Εκεί βρίσκονται πολυάριθμες συλλογές, τόσο από τη Δανία, όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Τις Τετάρτες η είσοδος είναι ελεύθερη.
Ny Carlsberg Glyptotek Μουσείο τέχνης με ελληνορωμαικές και αιγυπτιακές συλλογές γλυπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Nationalmuseet, όσο και το Statens Museum for Kunst, διαθέτουν αίθουσες ειδικά αφιερωμένες στα παιδιά.
[Επεξεργασία]

Συγκοινωνίες
Η Κοπεγχάγη διαθέτει ένα δίκτυο λεωφορείων και τραίνων, τα οποία εξυπηρετούν τόσο τις κεντρικές περιοχές της πόλης όσο και τα προάστια. Επιπλέον, διαθέτει ένα δίκτυο μετρό με δύο γραμμές, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2002 και εξυπηρετεί κυρίως το κέντρο και ορισμένα παρακείμενα προάστια καθώς και ένα τμήμα του νησιού Amager. Το Δεκέμβριο του 2007 ολοκληρώθηκε η επέκταση της γραμμής 2 του μετρό μέχρι το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης.
Μεγάλο μέρος των κατοίκων της Κοπεγχάγης χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις του, ενώ στις περισσότερες οδικές αρτηρίες της πόλης υπάρχει ειδική λωρίδα για τους ποδηλάτες.
**

Δεν υπάρχουν σχόλια: