Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΒΙΕΝΝΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ

ΑΥΣΤΡΙΑ - ΒΙΕΝΝΗ - ΙΝΝΣΠΟΥΡΚ...:

Στην Πρωτεύουσα ΒΙΕΝΝΗ της ΑΥΣΤΡΙΑΣ !
Η Δημοκρατία της Αυστρίας είναι μεσόγειο κράτος της Κεντρικής Ευρώπης και αποτελεί ομοσπονδία 9 κρατιδίων.
Η Αυστρία συνορεύει με το Λιχτενστάιν και την Ελβετία δυτικά, την Ιταλία και τη Σλοβενία νότια, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ανατολικά, τη Γερμανία και την Τσεχία βόρεια. Είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό.
Στα γερμανικά Osterreich σημαίνει «ανατολικό βασίλειο». Η λέξη πρωτοεμφανίζεται σε κείμενο του 996 μ.Χ. ως ostarrichi στην παλαιά άνω γερμανική διάλεκτο. Στη συνέχεια το όνομα μεταφέρθηκε στα λατινικά ως Austria.
Η σημερινή ονομασία προήλθε μετά την πτώση της Αυστροουγγαρίας το 1918.
[Επεξεργασία] Γεωγραφία
Η Αυστρία είναι πολύ ορεινή χώρα. Περίπου το 60% της συνολικής της έκτασης καλύπτεται από τις Άλπεις και άλλα μικρότερα βουνά. Ομαλότερο είναι το ανάγλυφο στα ανατολικά - βορειοανατολικά της χώρας όπου εκτείνεται η πεδιάδα του Δούναβη. Στο κέντρο εκτείνεται η οροσειρά του Ψηλού Τάουερν, με την ψηλότερη κορυφή της χώρας, το Γκροσγκλόκνερ με ύψος 3.800 μέτρων, οι Άλπεις Έτσταλερ με μεγαλύτερη κορυφή την Βιλντσπίτζε (3.770 μέτρα), οι Άλπεις Στουμπάιερ και οι Νορικές Άλπεις. Στον νότο εκτείνονται οι Καρνικές Άλπεις και οι Άλπεις Καραβάνκεν με κορυφές άνω τον 3.000 μέτρων.
Τα περισσότερα ποτάμια της Αυστρίας πηγάζουν από τις Άλπεις και κατεβαίνουν από πλαγιές ορμητικές. Η λεκάνη του Δούναβη είναι η πιο εύφορη αυστριακή πεδιάδα.
Ο Δούναβης έχει στην Αυστρία μήκος 350 χιλιομέτρων και είναι πλωτός. Παραπόταμοί του είναι ο Ινν, ο Ενς και ο Τράουν. Η Αυστρία δεν έχει μεγάλες λίμνες. Η μεγαλύτερη βρίσκεται στο νότο της χώρας. Η λίμνη Νόιζοντλερ έχει έκταση 350 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η λίμνη Κωνσταντία, στα σύνορα με την Ελβετία και την Γερμανία, ανήκει στην Αυστρία μόνο κατά το 15%.
Η μεγαλύτερη πόλη είναι η Βιέννη με 1.800.000 κατοίκους περίπου,
ενώ ακολουθεί το Γκρατς με 250.000,
το Λιντς με 188.000
και το Σάλτσμπουργκ με 145.000.
[Επεξεργασία] Κλίμα
ΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ !
Το κλίμα της Αυστρίας είναι γενικά ηπειρωτικό με συχνές βροχοπτώσεις, ειδικά στις Άλπεις, όπου τα ύψη βροχής και χιονιού είναι πολύ μεγάλα. Στα ανατολικά το κλίμα είναι πιο κρύο, με παγωμένους χειμώνες, ενώ στα δυτικά είναι πιο ήπιο με δροσερά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Σε υψόμετρα πάνω από 3.000 μέτρα τα χιόνια δεν λιώνουν και σχηματίζονται παγετώνες και συμβαίνει να χιονίζει ακόμη και το καλοκαίρι.
Ο ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ ...
Τα κράτη μέλη της ΕΕ
Αυστρία
· Έτος προσχώρησης στην ΕΕ: 1995
· Πολιτικό σύστημα: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία
· Πρωτεύουσα: Βιέννη
· Συνολική έκταση: 83 870 km²
· Πληθυσμός: 8,3 εκατομμύρια
· Νόμισμα: ευρώ
· Aκούστε την επίσημη γλώσσα της ΕΕ: Γερμανικά

Βουλευτικές εκλογές 2008
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 28 Σεπτεμβρίου του 2008 συμμετείχαν για πρώτη φορά ψηφοφόροι ηλικίας 16 ετών. Έτσι, η Αυστρία έγινε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που καθιέρωσε το δικαίωμα ψήφου στα 16. Καινοτομίες στις εκλογές αυτές αποτέλεσαν επίσης η επέκταση της κοινοβουλευτικής θητείας από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια και η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου[5]. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι Σοσιαλδημοκράτες αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα, ωστόσο τόσο αυτοί όσο και το Λαϊκό Κόμμα είδαν τα χειρότερα ποσοστά μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα, τα δύο ακροδεξιά κόμματα είχαν τα καλύτερα ποσοστά στην ιστορία τους.[6] Ο καγκελάριος Γκουζενμπάουερ υπέβαλε και τυπικά την παραίτηση της κυβέρνησής του, στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008.[7] Άρχισαν οι ζυμώσεις για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, υπό τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος έλαβε τη σχετική εντολή από τον πρόεδρο στις 8 Οκτωβρίου του 2008 και ορκίστηκε επικεφαλής του μεγάλου συνασπισμού μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος στις 2 Δεκεμβρίου του 2008.

Οι Άλπεις δεσπόζουν στο δυτικό και νότιο τμήμα της Αυστρίας, ενώ οι ανατολικές επαρχίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Βιέννης, βρίσκονται στη λεκάνη του Δούναβη.
Μέχρι το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Αυστρία ήταν μια τεράστια αυτοκρατορία που είχε υπό τον έλεγχό της για πολλούς αιώνες το μεγαλύτερο τμήμα της Κεντρικής Ευρώπης. Σήμερα, η Αυστρία είναι ομοσπονδιακή δημοκρατία και περιλαμβάνει εννέα κρατίδια.

Η Βιέννη φιλοξενεί αρκετούς διεθνείς οργανισμούς, μεταξύ άλλων, τη Γραμματεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών.
Το Κοινοβούλιο της Αυστρίας απαρτίζεται από δύο σώματα. Το Εθνικό Συμβούλιο (Nationalrat) έχει 183 μέλη που εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία για τέσσερα χρόνια. Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) είναι η άνω βουλή και έχει 62 περίπου μέλη τα οποία εκπροσωπούν κάθε επαρχία. Τα μέλη του ασκούν τα καθήκοντά τους για τέσσερα ή έξι χρόνια.

Η Αυστρία έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κατέχει ξεχωριστή θέση ως μουσουργός, αλλά και ο Φραντς Σούμπερτ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλόμουσους. Στον κόσμο της φιλοσοφίας και των ιδεών, το έργο του Σίγκμουντ Φρόυντ εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις, ενώ ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν ήταν από τους στοχαστές που επηρέασαν περισσότερο τις φιλοσοφικές ιδέες του 20ού αιώνα. Στο χώρο της ζωγραφικής, ξεχωρίζουν οι πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ στα τέλη του 19ου αιώνα.


Η οικονομία της Αυστρίας στηρίζεται τόσο στη βιομηχανία όσο και στη γεωργία, ενώ ο τουρισμός αποτελεί επίσης σημαντική πηγή εσόδων.
Στον τομέα της γαστρονομίας, οι αυστριακές σπεσιαλιτέ, όπως το βιενέζικο σνίτσελ και τα στρούντελ με μήλα, είναι γνωστές διεθνώς με το αυθεντικό τους όνομα.
**

** ΒΙΕΝΝΗ ΑΥΣΤΡΙΑΣ :

Ο Δούναβης και οι Αψβούργοι, ο Βιτγκεστάϊν και ο Φρόϋντ, ο Λος και ο Χούντερτβάσερ, τα θρυλικά καφενεία, η Όπερα και τα ανάκτορα... Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η Βιέννη.

Η παραδοσιακή Βιεννέζικη κουζίνα είναι σχετικά βαριά με αρκετή έμφαση στο κρέας. Σε μια τέτοια πόλη υπάρχουν φυσικά όλες οι πολυεθνικές γαστρονομικές δυνατότητες καθώς και μερικά έξοχα χορτοφαγικά εστιατόρια. Οι παραδοσιακές Βιεννέζικες ταβέρνες είναι, ωστόσο, οι Heuriger. Τα γλυκά που σερβίρονται στα φημισμένα καφενεία είναι πραγματικός πειρασμός, μια «επίθεση» θερμίδων που δοκιμάζει τους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Τα τρία μεγάλα αυτοκρατορικά παλάτια, το αχανές Χόφμπουργκ, το μπαρόκ Σλος Μπελβεντέρε και το θαυμάσιο Σλος Σένμπρουν που είχε επιλέξει η Μαρία Θηρεσία ως βασική κατοικία για την οικογένεια και την αυλή της, αποτελούν σήμα κατατεθέν της πόλης. Το περίφημο American Bar και τα κτίρια του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άλντολφ Λος διακρίνονται για τις απλές, καθαρές, αρ νουβό γραμμές τους ενώ η δουλειά του ιδιωματικού, σχεδόν εκκεντρικού, συναδέλφου του Χούντερτβάσερ χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη της ευθείας γραμμής,

Τα είδη από πορσελάνη, τα κεραμικά, οι χειροποίητες κούκλες και τα δερμάτινα είναι τα κυριότερα παραδοσιακά δώρα που πιθανόν θα θελήσετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Επισκεφθείτε επίσης την υπαίθρια αγορά του Σαββάτου ακόμα και στην περίπτωση που δεν ενδιαφέρεστε για ψώνια. Η ατμοσφαιρική Φλόμαρκτ μοιάζει με το δικό μας Μοναστηράκι αλλά προσφέρει τα πάντα, βιβλία, δίσκους, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, κάρτες, χαλιά κλπ.

Τα περισσότερα από τα σημαντικά αξιοθέατα βρίσκονται συγκεντρωμένα στο κέντρο, στο γνωστό Innere Stadt. Τα δείγματα της θαυμάσιας αρχιτεκτονικής που μπορεί να θαυμάσει σήμερα ο επισκέπτης, οφείλουν την ύπαρξή τους στον αυτοκράτορα Φράντς Γιόζεφ. Γύρω στο 1857, αποφάσισε να εξαφανίσει την στρατιωτική οχύρωση της πόλης και να υψώσει στην θέση της μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, αντάξια της ισχύος και του πλούτου της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Η κυκλική λεωφόρος Ρίνγκστράσε, χαράχτηκε ανάμεσα στο 1858 και το 1865. Κατά την διάρκεια της επόμενης δεκαετίας εμφανίστηκαν τα περισσότερα από τα πολλά σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της. Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα πανέμορφα, ιστορικά οικοδομήματα είναι φυσικά ο περίπατος. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα.

To αναπόσπαστο όμως κομμάτι της Βιεννέζικης καθημερινής ζωής αφορά την μεγάλη παράδοση των καφενείων που άρχισε τον 17ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι εισβολείς εγκατέλειψαν κατά την οπισθοχώρησή τους όλες τις προμήθειες από σπόρους του καφέ. Μερικά από τα Βιεννέζικα καφενεία είναι πραγματικά αξιοθέατα ενώ τα περισσότερο γνωστά είναι τα Τσεντράλ, Χάβελκα, Μουσέουμ, Σπερλ, Λάντμαν, Ντέμελ και Σάχερ. Το Μουσέουμ βρίσκεται σ' ένα κτίριο που σχεδίασε ο Άντολφ Λος ενώ το Τσεντράλ είναι ένα από τα ομορφότερα. Οι ισλαμικές αρχιτεκτονικές επιρροές του είναι εμφανείς στις κολώνες και στους κίονες. Στο Τσεντράλ σύχναζε ο Τρότσκι για μια παρτίδα σκάκι. Το κάζουαλ και off beat Χάβελκα είναι από τα πλέον διάσημα

Κινούμενοι βορειοδυτικά θα βρεθείτε στο Γκράμπεν, μια άλλη πολύβουη εμπορική οδό και λίγο αργότερα θα φτάσετε στην Μικαέλερπλάτς και στο Λος Χάους. Η αυστηρή του εμφάνιση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις το 1910, όταν κατασκευάστηκε το κτίριο. Παρατηρείστε για λίγο το γοτθικού ρυθμού Δημαρχείο, πριν φτάσετε στα «δίδυμα» κτίρια. Πρόκειται για δύο τεράστιες, πανομοιότυπες κατασκευές που φιλοξενούν τα μουσεία φυσικής ιστορίας και καλών τεχνών. Με τον χάρτη της πόλης ανά χείρας, μπορείτε από εδώ να πάτε στον πανέμορφο κήπο Μπούργκ γκάρντεν που παλιά φιλοξενούσε μόνο την αυτοκρατορική οικογένεια και τους υψηλά ιστάμενους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας. Περνώντας δίπλα από το άγαλμα του καθιστού Γκαίτε, θα προσεγγίσετε το κτίριο της όπερας.

Ας αναφερθούμε όμως συνοπτικά σε μερικά από τα κυριότερα αξιοθέατα. Ξεκινώντας από τον βασικό εμπορικό δρόμο, την Κέρτνερ Στράσε, θα σταματήσετε οπωσδήποτε στο Εστερχάζι Πάλας που κατασκευάστηκε το 1698 και στο Ντόνερμπρίνεν (1739).Οι κεντρικές πλατείες Στέφανσπλάτς και Κάρλσπλάτς είναι τα διαχρονικά σταυροδρόμια της Βιεννέζικης κοινωνίας και ιδανικά σημεία εκκίνησης για την εξερεύνηση του ιστορικού κέντρου. Απέναντι από την Στέφανσπλάτς, βρίσκεται το μοντέρνο Χάας Χάους που εγκαινιάστηκε το 1990.


Στις παραδοσιακές κρασοταβέρνες, τις Heurigen, μπορείτε να ακούσετε ήχους ενός μουσικού ιδιώματος που ονομάζεται Schrammel. Παίζεται, συνήθως, από ορχήστρα που διαθέτει συνδυασμό οργάνων όπου πρωτοστατούν το βιολί, το ακορντεόν, η κιθάρα και το κλαρινέτο. Οι φίλοι της τζαζ συχνάζουν στο Jazzland, το κλαμπ που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει την αφρόκρεμα του είδους.

Η "πρωτεύουσα της σοβαρής μουσικής" όπως θα έπρεπε, ίσως, να αποκαλείται η Βιέννη φιλοξένησε κατά καιρούς μερικούς από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της μεγάλης Ευρωπαϊκής παράδοσης. Στον ιδιαίτερα μακρύ κατάλογο, ανακαλύπτει κανείς τις περισσότερες μυθικές φιγούρες από Πάνθεον της Δυτικής μουσικής. Μεγαλοφυΐες όπως οι Μότζαρτ, Μπετόβεν, Χάϋδν, Σούμπερτ, Στράους, Μπρούκνερ, Μπράμς, Μάλερ και Σένμπεργκ έζησαν και μεγαλούργησαν εδώ. -

**ΠΡΑΓΑ ΤΣΕΧΙΑΣ* ΠΡΑΓΑ ΤΣΕΧΙΑΣ & ΚΑΡΛΟΒΥ ΒΑΡΥ :Η ελευθερία χωρίς τη μάθηση είναι πάντα σε κίνδυνο· η μάθηση χωρίς ελευθερία είναι πάντα μάταιη. Τζων Κέννεντυ .-

** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2009/12/blog-post_12.html , Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2009
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ ΔΑΝΙΑΣ Η ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ :

**http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2009/10/blog-post_12.html , Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009
ΑΜΠΕΛΙΩΝΑΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ * ~* ΜΙΑ ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ... ΑΜΠΕΛΙΩΝΑ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2009/09/kyklades.html , · Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009
KYKLADES * · ΚΥΚΛΑΔΕΣ / ΠΑΡΟΣ 2009 !!!

**http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2009/08/blog-post.html , Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2009
Φώτο- Πάτρα - Ηγουμενίτσα - Ανκόνα Ιτίλιας
Εκδρομή στο εξωτερικό ΑΠΌ 27-07-2009 ΈΩς ΚΑΙ 7-8-2009 με DAVILAS TOURS Μελιγαλά Ν. Μεσσηνίας ...μιά όμορφη πορεία σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης .! Ιταλία , Αυστρία , Γερμανία , Τσεχία, Ουγγαρία ..!

**

Δεν υπάρχουν σχόλια: