Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   : Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 ,
* Στο Παρελθόν , ...οι κλέφτες και απατεώνες φυλάκισαν και σκότωσαν το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη !!
* Σήμερα πέντε (5) οικογένειες πολιτικών (οικογενειοκρατία ) φυλακίζουν και θανατώνουν ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό !!!


Ίσως  Ο Θεός .... Ζεύς  βάλλει το χεράκι του και μυαλώσει όλους τους κυβερνώντες και γλυτώσουμε !!  
** Στο αγιάζι της καθημερινότητας με την ενημέρωση ...Σχολιάζοντας Αδιακρίτως ¨:
Τετάρτη   21 Σεπτεμβρίου  2011 :

** Μιας πλημμύρας πόλη η Καλαμάτα μας : 

~ «Πνίγηκε» η Καλαμάτα από τη χθεσινή νεροποντή  * «Είκοσι χρόνια που έχουμε χτίσει το σπίτι μας δεν είχαμε πλημμυρίσει ποτέ. Σήμερα (σ.σ. χθες), όμως, για ώρες βγάζουμε το νερό από το υπόγειο».
 * Η παραπάνω μαρτυρία ανήκει σε δημότη, έναν από τους δεκάδες που έτρεχαν χθες το απόγευμα να προλάβουν τα χειρότερα από τη δυνατή νεροποντή που «έπνιξε» την Καλαμάτα από τη μια άκρη της έως την άλλη.
 * Ένας άλλος οργισμένος μάς έλεγε ότι η πρώτη νεροποντή του φθινοπώρου έδειξε – με τον καλύτερο τρόπο μάλιστα- και πάλι την εικόνα ενός Δήμου σε πλήρη αποδόμηση, ενώ επισήμανε ότι η μέριμνα της Δημοτικής Αρχής θα πρέπει να στραφεί στην ενίσχυση των υποδομών της πόλης, στις παρεμβάσεις στις συνοικίες της και στα τοπικά διαμερίσματα και όχι μόνο στις πεζοδρομήσεις στο κέντρο.
 * Από εκεί και πέρα, με μια ώρα περίπου έντονης βροχόπτωσης οι δρόμοι έγιναν ποτάμια…
 * Ευτυχώς το φαινόμενο δε διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν υπήρξαν χειρότερες καταστάσεις για τους πολίτες!
 * Τα σοβαρότερα προβλήματα προκλήθηκαν στην ανατολική Καλαμάτα λόγω της ποσότητας νερού, αλλά και των φερτών υλικών. Στην περιοχή του νεκροταφείου, ο δρόμος προς το Κάστρο ήταν για αρκετή ώρα… αδιάβατος, ενώ από την ποσότητα του νερού που είχε συγκεντρωθεί έσπασε ένα μέρος από τη μάντρα του νεκροταφείου.
 * Βέβαια, εκτός από τις παραπάνω περιοχές, χθες δεν υπήρξε δρόμος και συνοικία της Καλαμάτας που να μην αντιμετώπισε προβλήματα. Από την οδό Αθηνών και την Μπουλούκου μέχρι την Αγία Τριάδα, την Αρτέμιδος και τις παρόδους της, την περιοχή του γηπέδου του Μεσσηνιακού και το κέντρο της Καλαμάτας, υπήρξαν σπίτια, καταστήματα και περιουσίες που καταστράφηκαν.
 * Στην πόλη, η βροχή προκάλεσε «έμφραγμα», αφού τα περισσότερα φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί, παρά το γεγονός ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε επισημάνει αρκετές ημέρες πριν την επικείμενη αλλαγή των καιρικών συνθηκών. Έτσι, πολλά καταστήματα πλημμύρισαν, αφού το νερό στους περισσότερους δρόμους είχε ανέβει στα πεζοδρόμια.
 * Συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας με μηχανικούς, αλλά και της ΔΕΥΑΚ, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σαράντο Μαρινάκη, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, βρέθηκαν στις περισσότερες από τις πληγείσες περιοχές και προσπάθησαν να δώσουν λύσεις, όπου ήταν αυτό δυνατό.
 * Σύμφωνα με πηγές της Δημοτικής Αρχής, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν ήταν αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης για μικρό χρονικό διάστημα και όχι κάποιας ολιγωρίας της Δημοτικής Αρχής.

**Μεσσήνη

* Με λαμπρότητα υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας
*  Με κατάνυξη και λαμπρότητα υποδέχθηκε χθες η Μεσσήνη την ιερά εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας, την οποία μετέφεραν κλήρος και πιστοί από τη Μονή Βουλκάνου στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, όπου και θα παραμείνει για οκταήμερο προσκύνημα. * Η υποδοχή έγινε το πρωί στο παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και το Μητροπολίτη Κω και Νισύρου Ναθαναήλ, εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε λιτάνευση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το ναό της Ζωοδόχου Πηγής, μετόχι της Μονής.
* Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, παρέστησαν οι βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
 ** Ομιλία Αναστασόπουλου
* Στην ομιλία του ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε ότι η μεγάλη ποικιλομορφία του εδάφους του Δήμου, με θάλασσα, βουνό και πεδιάδα, αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την οικονομική ανάπτυξη στη γεωργία, την αλιεία, τη μεταποίηση και τον τουρισμό. * Μίλησε για το ανεκτίμητης αξίας μνημείο της Αρχαίας Μεσσήνης, σημειώνοντας ότι ο αρχαιολογικός αυτός χώρος, συνδυαζόμενος με τα υπόλοιπα μνημεία πολιτισμού και τις ομορφιές της ενδοχώρας (δημιουργία μονοπατιών περιήγησης – αναπλάσεις ορεινών οικισμών), θα βοηθήσει στην προώθηση του αγροτουρισμού και των υπολοίπων εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
* Βασική επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης και είπε πως διεκδικείται από την Πολιτεία η στελέχωσή του με γεωπόνους, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμβουλευτική υποστήριξη των αγροτών. Στόχος είναι η ενδυνάμωση των παραδοσιακών καλλιεργειών και η προώθηση των εναλλακτικών, μέσω πρότυπων μεθόδων καλλιέργειας, αλλά και η βιώσιμη ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.
* Αναφέρθηκε, επίσης, στην παραχώρηση των αγροκτημάτων του ΕΘΙΑΓΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη Βελίκα, με σκοπό την δημιουργία θεματικού πάρκου αρωματικών φυτών και στην Εύα, με σκοπό τη δημιουργία ελαιοκομικού - περιβαλλοντικού πάρκου.
* Μίλησε και για τη δημιουργία οργανωμένης δημοτικής αγοράς για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών με τοπικά ποιοτικά προϊόντα όλο το χρόνο, ενώ, όσον αφορά στην αλιεία, αναφέρθηκε στις ενέργειες για την προώθηση έργων βελτίωσης και συντήρησης των καταφυγίων του Αγ. Ανδρέα και του Πεταλιδίου.
 ** Αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας
~ Ως προς την καθημερινότητα, είπε πως η Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στα προβλήματά της. Αναφέρθηκε στη συντήρηση των αγροτικών δρόμων, στο μεγαλύτερο μέρος του ασφάλτινου οδικού δικτύου, στον καθαρισμό των παραλιών, στη συντήρηση των παιδικών χαρών, του εξοπλισμού των παραλιών, των χώρων πρασίνου και των γηπέδων από το προσωπικό του Δήμου, στις εργασίες συντήρησης στις αθλητικές εγκαταστάσεις (χλοοτάπητας στο Δημοτικό Στάδιο και φύτευση χλοοτάπητα στο γήπεδο του Αγ. Νικολάου Μπούκας), αλλά και στα ζητήματα ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού.
** Προτάσεις σε χρηματοδοτικά προγράμματα
~ Βασική επιδίωξη ήταν η αξιοποίηση υπαρχουσών μελετών με σκοπό την υποβολή προτάσεων σε ανοιχτές προσκλήσεις του ΕΣΠΑ. Σε αυτό εντάχθηκαν έργα ύδρευσης και οδοποιίας και ήδη δημοπρατήθηκε η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Μηλιώτη, με προϋπολογισμό 544.000 ευρώ.
~ Επανυποβλήθηκαν, συνέχισε, για αξιολόγηση στις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές προτάσεις για συγκεκριμένα οδικά έργα και την αποχέτευση ακαθάρτων και το βιολογικό καθαρισμό στο Πεταλίδι, συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ περίπου.
~ Ακολούθως, μίλησε για την προετοιμασία κατάθεσης φακέλων για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση του 2ου & 4ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης», προϋπολογισμού 195.000 ευρώ, και στο πρόγραμμα του ΕΠΠΕΡΑΑ, με την «Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Αίπειας, Ανδρούσας, Τρικόρφου», με προεκτιμώμενο προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.
~ Ο Δήμος Μεσσήνης προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα ΟΠΑΑΧ, καθώς η προθεσμία λήγει στις 31 Οκτωβρίου.
~ Επίσης, γίνεται προετοιμασία για την κατάθεση προτάσεων στο πρόγραμμα Leader. Αυτές θα σχετίζονται με την αξιοποίηση πολιτιστικών στοιχείων, την αξιοποίηση χώρων για την άσκηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων ανάδειξης τοπικής κληρονομιάς.
 ** Σύνταξη μελετών
~ Συντάχθηκαν οι οριστικές μελέτες των έργων «Διάνοιξης αντιπυρικών οδών» για το Μαγγανιακό, το Κεφαλόβρυσο, τη Μαθία και Πανιπερίου.
 ** Πολεοδόμηση
~ Στις άμεσες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής είναι η προώθηση της πολεοδόμησης της Ζώνη Β’ κατοικίας στην περιοχή της Μπούκας, εκτάσεως 450 περίπου στρεμμάτων.
 ** Ελεγχόμενη στάθμευση
~ Εξελίσσεται η υλοποίηση της μελέτης ελεγχόμενης στάθμευσης, καθώς επίκειται η λήψη κανονιστικής απόφασης από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και του Δημοτικού Συμβουλίου για να υλοποιηθεί το αντικείμενο της μελέτης. Με αυτόν τον τρόπο το κέντρο της πόλης θα είναι πολύ φιλικότερο στον επισκέπτη.
 ** Άλλα σημαντικά έργα
~ Εξέφρασε δε τη χαρά του για την ανακοίνωση ένταξης του έργου «Βελτίωση του οδικού άξονα Τζάνε έως Καλαμάκι», που συμπεριλαμβάνει και την παράκαμψη του Πεταλιδίου, μήκους 7,5 χλμ., από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και πρόσθεσε ότι διεκδικούνται προς υλοποίηση οι μελέτες βελτίωσης του οδικού άξονα «Μεσσήνη – Εύα – Βαλύρα» και «Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη – Αρκαδική Πύλη».
~ Αναφέρθηκε και στη διεκδίκηση της ένταξης και την άμεση κατασκευή του Κέντρου Υγείας Λογγά και του Περιφερειακού Ιατρείου Πεταλιδίου, αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών στο Αεροδρόμιο της Τριόδου, ώστε να λειτουργήσει το Κέντρο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

**Μεσσήνη

** Το παζάρι «αναβιώνει» τον εμπορικό ρόλο του πανηγυριού
 ~ Για εννέα ημέρες, αρχής γενομένης της χθεσινής, η Εικόνα της Παναγίας θα παραμείνει στο Μετόχι της Μονής Βουλκάνου στη Μεσσήνη, στο ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Μέχρι να επιστρέψει στην Ιθώμη, χιλιάδες πιστοί, από τη Μεσσηνία και ολόκληρη τη χώρα, θα την προσκυνήσουν. Εκατοντάδες την ακολούθησαν στην κάθοδό της, τη «μαραθώνια» λιτανεία των 20 χιλιομέτρων, έθιμο μοναδικό στην Ελλάδα. Στο χώρο γύρω από το μετόχι, εκατοντάδες «παράγκες» με εμπορεύματα έχουν στηθεί. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα. Οι πολίτες που άλλοτε συνέρρεαν στην εμπορο- και ζωοπανήγυρη για να κάνουν τις ετήσιες αγορές τους, είναι πλέον «σφιχτοί». Οι εποχές έχουν αλλάξει. Το πανηγύρι της Μεσσήνης, κάποτε κορυφαίο εμπορικό γεγονός, δεν έχει τον ίδιο αντίκτυπο σήμερα, στην εποχή της κατανάλωσης και των σούπερ μάρκετ. Με σχεδόν δύο αιώνες ανελλιπούς παρουσίας στα τοπικά δρώμενα, εξακολουθεί, ωστόσο, να διατηρεί αναλλοίωτα κάποια στοιχεία από το παρελθόν. Για όσα έχουν αλλάξει, αλλά και για εκείνα που παραμένουν ίδια, μιλήσαμε με τους εμπόρους, με επισκέπτες και πιστούς.
 ** Το παζάρι «αναβιώνει» τον εμπορικό ρόλο του πανηγυριού
 ~ Το πανηγύρι της Μεσσήνης ιδρύθηκε επισήμως το 1839. Για πολλές δεκαετίες από τότε, ήταν η ευκαιρία των ντόπιων κτηνοτρόφων να πουλήσουν τα άλογα, τα μουλάρια ή τα γαϊδούρια τους, αιγοπρόβατα, κότες και γαλοπούλες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Νοικοκύρηδες από ολόκληρη τη Μεσσηνία έκαναν, παράλληλα, εδώ τις αγορές τους σε προικιά και ρούχα, παπούτσια και χαλκώματα, παπλώματα και γεωργικά εργαλεία.
 ~ «Η περίοδος του πανηγυριού συμπίπτει με την ολοκλήρωση της συγκομιδής των σύκων και της σταφίδας», προσθέτει η Παναγιώτα Σκιαδά, από την Ανάληψη, που έρχεται από παιδί για προσκύνημα στην Εικόνα και αγορές στο πανηγύρι. «Οι παλιότεροι διέθεταν εδώ τα προϊόντα τους και με τα χρήματα αγόραζαν όσα άλλα χρειάζονταν. Κάποτε είχε πολύ εμπόριο. Σήμερα, ούτε εισοδήματα έχουμε ούτε άμεση ανάγκη για αγορές».
 ~ «Το παζάρι έχει αλλάξει», μου λέει η διπλανή της. «Παλιά έρχονταν όλα τα χωριά για να ψωνίσουν. Τώρα είναι μικρότερο, ίσως να είναι και ακριβά τα ενοίκια. Δεν υπάρχει ο ενθουσιασμός που υπήρχε, ούτε για αγορές, ούτε για το προσκύνημα της Εικόνας. Ήρθαν και οι συγκοινωνίες και δεν είναι η λιτανεία όπως παλιά».
 ~ Στις περίπου εξακόσιες παράγκες που έχουν στηθεί στο παζάρι, τα προϊόντα εξακολουθούν να είναι ρούχα και παπούτσια, σκεύη και εργαλεία. Έχουν πάψει, όμως, προ πολλού να είναι χειροποίητα. Τα περισσότερα είδη είναι «Made in China», σε τιμές χαμηλές. Έμποροι από όλη την Ελλάδα ενοικιάζουν παράγκες κατά τη διάρκεια του παζαριού.
 ~ Ο Νίκος Τσεκούρας, έμπορος από την Αθήνα, έρχεται στη Μεσσήνη εδώ και 12 χρόνια. Ο πατέρας του δεν έχει χάσει χρονιά τα τελευταία 40 χρόνια. Γυρίζουν πανηγύρια σε όλη τη χώρα πουλώντας ρούχα.
 ~ «Στην Τρίπολη ψιλοδουλέψαμε», μου λέει. «Στη Σπάρτη κάτι έγινε. Στην ορεινή Κορινθία πέσαμε πολύ. Εδώ, είναι ακόμη νωρίς, αλλά φοβόμαστε. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Ήδη από πέρυσι έχει πέσει πολύ η κίνηση. Δεν αγοράζουν. Είναι κι ο καιρός φέτος, που δεν ευνοεί. Ελπίζουμε να σταματήσει γρήγορα η βροχή».
 ~ Προς περίπου 500 ευρώ ενοικιάζεται η κάθε παράγκα από το Δήμο Μεσσήνης. Ίδιες τιμές με πέρυσι. Χθες, πάντως, πολλές ήταν κενές. Οι περισσότεροι έμποροι είναι στο πανηγύρι στο Γύθειο.
 ~ «Δεν είναι ακριβό το ενοίκιο», μου λέει ένας έμπορος λευκών ειδών. «Δεν είναι αυτό που μας πειράζει, αλλά ότι δεν έχουμε δουλειά. Αν είχαμε δουλειά, χαλάλι τα λεφτά για την παράγκα. Ο κόσμος, όμως, δεν πλησιάζει».
 ~ Ο Παναγιώτης Τσοραμικίνι και ο Βαγγέλης Χασμουκάρ έρχονται εδώ και δεκαοκτώ χρόνια στη Μεσσήνη από τα Μέγαρα. Πουλάνε διάφορα οικόσιτα πουλιά, κότες, γαλοπούλες, χήνες.
 ~ «Δεν είναι μόνο φέτος, αλλά τα τελευταία δύο – τρία χρόνια που δεν ψωνίζει ο κόσμος», μου λένε. «Είναι η κρίση, ο κόσμος δεν έχει λεφτά, δεν ξέρει τι θα γίνει αύριο, είναι απογοητευμένος. Για όλους είναι δύσκολα τα πράγματα και θα γίνουν ακόμη δυσκολότερα».
 ~ «Παλιά», λέει ο Παναγιώτης Τσοραμικίνι, «ξεμέναμε από εμπόρευμα. Σήμερα, ο κόσμος δεν αγοράζει πουλιά. Άντε να πάρουν κανένα κοτόπουλο, τα περισσότερα μας μένουν κι ας ξεκινάνε από 2,50 ευρώ».
 ~ Στο οικόπεδο που είναι συγκεντρωμένα τα προς πώληση άλογα, στην είσοδο της Μεσσήνης, οι έμποροι δεν είναι τόσο απαισιόδοξοι. Ο Γιώργος Διονυσόπουλος, Μεσσήνιος, και ο Ρούσλαν Ιβανόφ από τη Βουλγαρία, μου παρουσιάζουν τα άλογά τους και μου λένε πως «παρά την κρίση, ο κόσμος παίρνει άλογα. Όχι τόσα όσα πριν κάποιες δεκαετίες –τότε έπαιρναν και μουλάρια, γαϊδούρια, τα ήθελαν για τη δουλειά- αλλά αγοράζουν. Σήμερα παίρνουν κυρίως άλογα, για να τα καβαλάνε και για ομορφιά».
 ~ Από 1.000 ευρώ βρίσκεις άλογο, μέχρι 4.000-5.000, ανάλογα με την ηλικία, τη φυλή και την κατάσταση του ζώου. Πολλοί Μεσσήνιοι έχουν συγκεντρωθεί και τα θαυμάζουν.
 ~ Πίσω στο μετόχι, η Εικόνα της Παναγίας έχει φτάσει και πιστοί σπεύδουν να την προσκυνήσουν. Τσιγγανάκια πουλάνε κεριά, στην είσοδο του ναού.
 ~ «Έρχομαι κάθε χρόνο για προσκύνημα, εδώ και σαράντα τρία χρόνια», μου λέει ο Ιωάννα Βλαχογιάννη από την Καλαμάτα. «Είναι θαυματουργή η Εικόνα. Έρχεται ο κόσμος, προσκυνά και ελπίζει».
 ~ «Η Εικόνα ποτέ δε μας έχει απογοητεύσει», σημειώνει η κα Μαρία, που ήρθε από την Αθήνα. «Αντιθέτως, εμείς την απογοητεύουμε. Εμείς είμαστε άπιστοι. Πιστεύουμε όποτε μας έρθει».
 ~ Ξαναβρίσκω την Παναγιώτα Σκιαδά. «Από τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, μικρό κορίτσι, έρχομαι ανελλιπώς να προσκυνήσω τη χάρη Της. Από παιδί συμμετείχα στη λιτανεία. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να προσέχει τα σημάδια, να βλέπει τα άστρα για να καταλάβει πότε είναι η ώρα να ακολουθήσουμε».
 ~ Μου διηγείται για κάποια φορά, πριν δεκαετίες, που τους «γέλασε η Πούλια» και δεν ήρθαν στην ώρα τους, για τους Μεσσήνιους που άλλοτε πρόσμεναν την κάθοδο της Εικόνας, ως το μεγάλο γεγονός της χρονιάς.
 ~ «Ο κόσμος εξακολουθεί να έρχεται, αλλά δεν είναι η προσμονή όπως κάποτε», συνεχίζει. «Η Παναγία ποτέ δεν έπαψε να είναι θαυματουργή και ακούει αυτούς που την προσκυνούν με πίστη».
 ~ Μου θυμίζει πως η Εικόνα ήταν, άλλωστε, που έσωσε την περιοχή μας από μια μεγάλη επιδημία. Αναφέρεται στο θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο, τον 17ο αιώνα, η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βουλκανιώτισσας περιόδευσε για πρώτη φορά στα χωριά που, εκείνη την εποχή, είχαν πληγεί από φοβερό λοιμό. Θαυματουργικά, όπου κι αν πήγαινε η Εικόνα, ο λοιμός έπαυε.
 ~ Στην εποχή μας, δύσκολα πιστεύουμε σε θρύλους. Φαίνεται, όμως, πως δεν είναι λίγοι εκείνοι που ευελπιστούν σε ένα θαύμα. «Η Παναγία είναι το στήριγμά μας, μόνο αυτή μας έμεινε», μου λέει ένας προσκυνητής. Ανάβει τα κεριά του, προσκυνά και προσεύχεται. Έπειτα, βγαίνει στα διαμορφωμένα σκεπαστά δρομάκια με τις παράγκες. Γύρω από το ναό, υλικά αγαθά σε αφθονία και ποικιλία. Ό,τι μπορείς να φανταστείς, από κάλτσες και κοσμήματα, μέχρι κούκλες και λουκουμάδες. Το παζάρι μπορεί να έχει χάσει τον αλλοτινό σκοπό του, αλλά διατηρεί την πολύχρωμη γοητεία του.

 ** Τσορώνης στο Δ.Σ. της ΠΕΔ, Μπάμης στο Εποπτικό

* Μσσηνιακό χρώμα από πλευράς ΠΑΣΟΚ και σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, απέκτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου με την εκλογή του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πύλου – Νέστορος Τάσου Τσορώνη σε μία από τις εννέα θέσεις των δημοτικών συμβούλων. Ο κ. Τσορώνης έλαβε 15 ψήφους και από εσφαλμένη μεταφορά των αποτελεσμάτων δεν αναφέρθηκε στο χθεσινό μας δημοσίευμα ως εκλεγείς.  * Με την εκλογή του, στο συνδικαλιστικό όργανο των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων της Πελοποννήσου, η Μεσσηνία θα εκπροσωπείται με πέντε μέλη.
* Εξάλλου, με επιπλέον ψήφους από αυτούς που έλαβε η παράταξή του, εκλέχθηκε στο Εποπτικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. Ο κ. Μπάμης έλαβε 75 ψήφους (68 είχε λάβει η παράταξη) και μαζί του εκλέχθηκαν επίσης οι Δημ. Κρίγγος με 70 ψήφους και Ι. Μαρνέρης με 42 ψήφους.
* Εξελεγησαν επίσης : Παναγιώτης Νίκας Δήμαρχος Καλαμάτας με 46 ψήφους , Κώστας Κόλλιας Δήμαρχος Τριφυλλίας με 46 ψήφους , Στάθης Αναστασόπουλος Δήμαρχος Μεσσήνης με 38 ψήφους , Διονύσιος Ψαλλίδας Δήμαρχος Νέστωρος -Πύλου με 41 ψήφους και Γιάννης Τσεφεράκης Ανατολικής Μάνης με 41 ψήφους .- Ο Ανδρέας Ν. Καράγιαννης αντιδήμαρχος Καλαμάτας ίσοψήφησε και στην κλήρωση έχασε την εκλογή του .-

** Για τους σεισμούς

* Έρχεται ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας για τους σεισμούς ~ Αύριο Πέμπτη, με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στο Διοικητήριο, με τη συμμετοχή των κ.κ. Ευθυμίου Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Πρόγνωσης Σεισμών, αντιπροέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του δρ. Αθανασίου Γκανά του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, με θέμα τη σεισμική δραστηριότητα στο Δήμο Οιχαλίας.
 ~ Μετά το πέρας της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη – αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.

** Ρυθμίσεις οφειλομένων από τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

* Το θέμα των ειδοποιητηρίων στους κατοίκους των πρώην Δήμων Άριος, Αρφαρών και Θουρίας για να καταβάλουν αναδρομικά οφειλές από τη μη χρέωση τετραγωνικών μέτρων σε σπίτια και καταστήματα που διατηρούν, αλλά και οι διαμαρτυρίες των ιδίων για το «χαράτσι» που τους επιβάλλεται χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί ποτέ, απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, μετά από παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμα. * Μάλιστα, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αν. Γουρδέα, προκειμένου το θέμα να συζητηθεί και στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος.
 * Στη γραπτή του ερώτηση ο κ. Μπρεδήμας αναφέρει τα εξής: «Ήδη σε προηγούμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, στις αρχές του μήνα, έθεσα προ ημερήσιας διάταξης το θέμα των αντιδράσεων που έχουν δημιουργηθεί στα δημοτικά διαμερίσματα Άριος, Αρφαρών και Θουρίας από τις ομαδικές αποστολές ειδοποιητηρίων της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, με τα οποία υποχρεούνται να καταβάλουν αναδρομικά πάγια τέλη και, μάλιστα, με προσαυξήσεις που υπερβαίνουν εκατοντάδες και χιλιάδες ευρώ.
* Ζήτησα από τον πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής να επιληφθεί του θέματος και να εξετάσει το ζήτημα, μετά και τις καθημερινές έντονες διαμαρτυρίες των δημοτών, τόσο προς το δήμαρχο όσο και προς τους αρμόδιους αντιδημάρχους.
* Επειδή παρήλθε το χρονικό διάστημα 15 και πλέον ημερών και δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, επειδή πολλοί διαμαρτυρόμενοι θα προσέλθουν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητούμε το θέμα να συζητηθεί με την ιδιότητα του κατεπείγοντος στην αυριανή συνεδρίαση του Σώματος».
* Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του αρμόδιου αντιδημάρχου επί των Οικονομικών, Δ. Μπούχαλη, υπήρξε ήδη αντίδραση. Με εισήγησή του, που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για ένταξη στη ρύθμιση σχετικού νόμου των παραπάνω δημοτών έως τις 14 Δεκεμβρίου 2011, αλλά και την ένταξη στη ρύθμιση χωρίς τη διαδικασία δια της προσφυγής στην επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών, και τη διαγραφή των προστίμων – προσαυξήσεων όσων από τους οφειλέτες επιθυμούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, οι οποίες προέκυψαν από τον πρόσφατο έλεγχο των τετραγωνικών μέτρων από τους υπαλλήλους του Δήμου Καλαμάτας. Πηγή : Εφημερίδα Θάρρος Καλαμάτας - Μεσσηνίας 2011.-

** Καταλήψεις

Κλειστά από χθες τα Λύκεια της Καλαμάτας
 * Μετά το 1ο και το 5ο Γενικά Λύκεια, που έκαναν αρχή τη Δευτέρα, χθες υπό κατάληψη από τους μαθητές βρέθηκαν και όλα τα υπόλοιπα Λύκεια της Καλαμάτας. Δηλαδή, έκλεισαν τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο και 6ο Γενικά Λύκεια, καθώς και τα 1ο, 2ο και 4ο Επαγγελματικά.
*  Από το πρωί, στις εισόδους των σχολικών μονάδων μπήκαν λουκέτα και αναρτήθηκαν τα σχετικά πανό, με την αναγραφή «Κατάληψη», ενώ μαθητές είχαν στηθεί πίσω από τις καγκελόπορτες, στις οποίες είχαν στοιβάξει θρανία, καρέκλες, ακόμη και κλαδιά δέντρων.
 * Τα βασικότερα από τα αιτήματά τους μας απαρίθμησαν παιδιά, τα οποία συναντήσαμε χθες το μεσημέρι στην κατάληψη του 1ου Γενικού Λυκείου, στην οδό Λυκούργου:
 -Εφοδιασμός των μαθητών με όλα τα σχολικά βιβλία
 -Όχι στη συγχώνευση των σχολείων
 -Να καλυφθούν τα κενά των καθηγητών
 -Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (σ.σ.: κάνουν λόγο για 28 με 30 άτομα στην τάξη)
 -Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία
 -Χρηματοδότηση των σχολείων
 -Όχι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου
 -Όχι στο νόμο - πλαίσιο
 -Όχι στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.
 * «Δεν υπάρχει μέλλον»
 * «Η κατάληψη φέτος δεν είναι σαν τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος τα αιτήματα είναι πιο σοβαρά και πιο δίκαια» μας είπε μαθητής του 1ου Λυκείου. «Δεν είναι δυνατόν το κράτος να μη μας παρέχει τα βιβλία. Πιστεύω ότι αυτό που γίνεται είναι η αρχή, για να μας πουν ότι από εδώ και πέρα τα βιβλία θα τα αγοράζετε εσείς. Και δημόσια παιδεία με το να αγοράζουμε τα βιβλία δεν υφίσταται, είναι δημόσια παιδεία σε εισαγωγικά. Φανταστείτε, φέτος, αντί για τα κανονικά βιβλία, μας έδωσαν λυτάρια!».
 * Μαθητής του 4ου ΕΠΑΛ, το οποίο συστεγάζεται με το 6ο Γενικό Λύκειο, στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, στην οδό Αθηνών, συνέδεσε τα προβλήματα των μαθητών με τη γενικότερη οικονομική κρίση. «Η μάνα μου είναι δημόσιος υπάλληλος, αύριο θα την απολύσουν, ύστερα θ’ απολύσουν τους γονείς του διπλανού μου, κι ύστερα του παραδίπλα... Κι εμείς θα ερχόμαστε εδώ σαν να μη συμβαίνει τίποτα; Δε βλέπετε τι γίνεται; Δεν υπάρχει μέλλον», μας είπε, με τους φίλους του να συμφωνούν και να δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη επ’ αόριστον.
 ** Δευτεροβάθμια
 ~ Σε επικοινωνία που είχαμε χθες με το διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Κώστα Βασιλόπουλο, μας επιβεβαίωσε ότι όλα τα Λύκεια της πόλης τελούσαν υπό κατάληψη. Πρόσθεσε ότι οι διευθυντές των σχολείων ήταν σε επαφή με τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων για το θέμα, ενώ ο ίδιος παρακολουθούσε την κατάσταση, αλλά δεν μπορούσε να πει κάτι περισσότερο.

** Αντ. Σαμαράς

* Καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στον "Καλλικράτη"  ~ Συνάντηση με τους περιφερειάρχες όλης της χώρας πραγματοποίησε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, στα γραφεία του κόμματος, με στόχο την ενημέρωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νεοσύστατος θεσμός της αιρετής Περιφέρειας.
~ Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα, τόνισε πως όχι μόνο στηρίζει με κάθε τρόπο και πιστεύει στο ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ως πυλώνα της ανάπτυξης του τόπου, αλλά τη θεωρεί θεματοφύλακα της ανάγκης αναβάθμισης των τοπικών κοινωνιών και αναβάθμισης του ΕΣΠΑ.
 ~ Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη», τόνισε πως εννέα μήνες μετά την εφαρμογή του έχουν επαληθευθεί οι προβλέψεις της Ν.Δ. για τα προβλήματα που δημιούργησε η επιπόλαιη, όπως είπε, προσπάθεια μεταρρύθμισης, τώρα που έχει κατακαθίσει ο επικοινωνιακός κουρνιαχτός και σχολίασε πως η μεταρρύθμιση αυτή βρίθει από λάθη και αναποτελεσματικότητα.
~ Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ανησυχία του για την έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής και ζήτησε από τους περιφερειάρχες να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, πέρα από το γεγονός ότι δεν εισπράττουν, όπως τους είπε, όσα τους έχουν υποσχεθεί.
~ Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε, μεταξύ άλλων, να τερματιστεί η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και να υπάρχει ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την Περιφέρεια.

**Τριφυλία

~ Με 1-2 Ειρηνοδικεία θα μείνει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας;  * Αναστάτωση, προβληματισμό, απογοήτευση και αντιδράσεις προκαλεί στην Τριφυλία η υφέρπουσα φημολογία, η οποία μάλιστα έχει φουντώσει τις τελευταίες μέρες, για συγχωνεύσεις - καταργήσεις Ειρηνοδικείων και συρρίκνωση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Όπως έχει γίνει γνωστό, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει, μελετά και σχεδιάζει την αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας και γι’ αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, με ερωτήματα που απηύθυνε στις Ολομέλειες των Εφετείων όλης της χώρας, ζήτησε τη γνώμη τους για τη δυνατότητα συγχώνευσης ανενεργών ή υπολειτουργούντων Ειρηνοδικείων.
 * Από το υπουργείο τονίζεται πως επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι συνθήκες προσβασιμότητας, η εξυπηρέτηση του πολίτη και η δικαστηριακή ύλη. Ωστόσο, γεγονός είναι πως και στο χώρο της Δικαιοσύνης έρχεται κύμα σαρωτικών αλλαγών που, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως διαφαίνεται, όχι μόνο δεν πρόκειται να επιλύσουν προβλήματα τα οποία, ενδεχομένως, παρουσιάζονταν, αλλά θα δημιουργήσουν κιόλας στους πολίτες, οι οποίοι για τις υποθέσεις τους θα ταλαιπωρούνται, όπως και θα αναγκάζονται να κάνουν και επιπλέον έξοδα για τις μετακινήσεις τους.
* Για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας έγινε συζήτηση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Εφετών Καλαμάτας, όπως βεβαίως και για τα άλλα Ειρηνοδικεία των Πρωτοδικείων του Εφετείου Καλαμάτας.
* Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Θ», η γνώμη - πρόταση της Ολομέλειας για τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας έχει να κάνει με συγχωνεύσεις Ειρηνοδικείων, καθώς και «αλλαγή» με υπαγωγή τους σε άλλα Πρωτοδικεία, όπως της Καλαμάτας και του Πύργου (σε αυτή, δε, την περίπτωση «αλλαγή» και υπαγωγή και σε άλλο Εφετείο, σε αυτό της Πάτρας).
* Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πολιτική ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επεξεργάζονται το σχέδιο αναδιάταξης των δικαστικών υπηρεσιών φέρονται να «προσανατολίζονται» στη λήψη αποφάσεων, σχετικά με τα Ειρηνοδικεία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, με τις οποίες όχι μόνο συγχωνεύονται Ειρηνοδικεία, αλλά ουσιαστικά και πρακτικά συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας. Σήμερα στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και την καλύτερη δυνατή και ταχύτερη εξυπηρέτηση των υποθέσεών τους, λειτουργούν 6 Ειρηνοδικεία: Κυπαρισσίας, Δωρίου, Φιγαλείας, Εράνης (Φιλιατρών), Πλαταμώδους (Γαργαλιάνων) και Φλεσσιάδος (Χώρας). Το υπουργείο Δικαιοσύνης φέρεται να σκέπτεται σοβαρά τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Φιγαλείας με αυτό της Ζαχάρως και την υπαγωγή του στο Πρωτοδικείο Πύργου και, ως εκ τούτου, στο Εφετείο Πάτρας. Επίσης, τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Δωρίου στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας και ομοίως του Ειρηνοδικείου Φλεσσιάδος (Χώρας). Ερωτηματικό παραμένει σχετικά με το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων, ενώ για το Ειρηνοδικείο Εράνης (Φιλιατρών) φέρεται να προωθείται η συγχώνευσή του με αυτό της Κυπαρισσίας. Εάν οι σκέψεις αυτές γίνουν και αποφάσεις, τότε θα πρόκειται για την πλέον δυσμενή και δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα μείνει με 1 - 2 Ειρηνοδικεία και θα έχει υποστεί τεράστια υποβάθμιση.

 ** Άλογα και άλογοι

~ Τα άλογα – λίγο να έχεις βρεθεί κοντά τους αρκεί για να το διαπιστώσεις - είναι ζώα με ανεπτυγμένη ευφυΐα, ικανά να νιώσουν και να μοιραστούν συναισθήματα, από τη φύση τους περήφανα. Συχνά πιο «έλλογα» από πολλούς ανθρώπους. Ο τύπος που έβαλε (στη ζωοπανήγυρη της Μεσσήνης) ταμπέλα πάνω στο άτι, λες και πρόκειται για… στύλο, προφανώς δεν εκτιμά το δώρο που έχει στα χέρια του, πιθανώς δεν εκτιμά γενικώς. Κι αν η εικόνα του αλόγου με το χειρόγραφο «πωλητήριο» προκαλεί θλίψη, ακόμη πιο θλιβερός είναι ο άλογος που ευελπιστεί να το πουλήσει.

**Αναλύσεις και εκτιμήσεις

~ Τα εκλογικά αποτελέσματα για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου και η ανάλυσή τους κυριάρχησαν χθες στις συζητήσεις δημοτικών συμβούλων στους διαδρόμους του Δημαρχείου.
 * Από όσα σχολιάστηκαν να ξεχωρίσουμε δύο στοιχεία:
 ~ Οι περισσότεροι από τους συνομιλητές στα διάφορα πηγαδάκια περίμεναν ότι ο δήμαρχος Παν. Νίκας θα σημείωνε καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ υποστήριζαν ότι οι μόλις 16 ψήφοι του δημοτικού συμβούλου Νίκου Φωτέα ήταν προϊόν… οδηγιών και γραμμής εναντίον του.

** ** Αθλητικά σήμερα ,Τετάρτη , 21-9-2011 :


Στον εξ αναβολής αγώνα πρωταθήματος Σουπερ Λίγκ της 2ης αγωνιστικής στο Ελληνικό πρωτάθλημα :

~ ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ Αθηνών 3-4 (1-2) .- ^ Τα γκόλ : 13΄και 84΄ Μαρσελίνιο , 90+5΄ Μάρκο Μπαρκόφσκι , 23΄Φαμπιάν Βάργκας , 38΄Νίκ. Λυμπερόπουλος , 75΄Ειντουαρ Γκούντγιοσεν και 90 +1΄ Βίκτωρ Κλωναρίδης .-

Κίτρινες κάρτες : Μανώλης Μπέρτσος , Γρηγόρης Μάκος , Νίκος Καράμπελας , Φαμπιάν Βάργκας , Νίκ. Λυμπερόπουλος , Γιάννης Αραμπατζής και Ειντουάρ Γκούτγκισον .-

~ Οριστικά Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα στη Β΄εθνική με απόφαση της απόρριψης της έφεσης από το πρωτοδικείο και ΕΠΟ . .- Τις θέσεις διεκδικούν , Α.Ε.Λ. Λάρισσα , Πανσεραϊκός , και δύο ομάδες από την Β΄ εθνική ...Λεβαδειακός και Δόξα Δράμας .-

 
****
 ~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 :

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/08/30-7-2011.html  , Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011 , Ιερά Μονή Βουλκάνου - Μυστήριο Βάπτισης 30-7-2011 .-

~** http://www.youtube.com/my_videos?feature=mhee   1171 αναρτησεις Βίντεο .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/08/2011.htmlb  , Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 , Στο μήνα Αύγουστο 2011 , Στο μήνα Αύγουστο 2011

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011 , Στο Άγιο Όρος , Στο Άγιο Όρος : Στο Περιβίλι της Παναγιάς μας .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/08/2011.html  , ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 , Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011 .-

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/08/12-2011.html  , Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 , Θεατρικη Παράσταση στο κάστρο Καλαμάτας 12 Αυγούστου 2011 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/08/2011.html  , Σάββατο, 13 Αυγούστου 2011 , Το Περιβόλι της Παναγιάς -Άθως σε Φωτογραφίες 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Κυριακή, 14 Αυγούστου 2011 ,ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/2011.html  , Δευτέρα, 15 Αυγούστου 2011 , ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/08/2011.html  , Τρίτη, 16 Αυγούστου 2011 , ΕΚΔΡΟΜΗ - ΔΙΑΔΡΟΜΗ στις ΔΑΛΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ Αύγουστος 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/08/18-2011_18.html  , Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011 .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/08/19-2011.html  , Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2011 , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/08/20-2011.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 20 Αυγούστου 2011 .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/08/20-8-2011.html  , Στο αγιάζι της Τοπικής Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Σαββατο 20-8-2011 .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011 , Προγραμματισμός Εκδρομών .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 , ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ Διαβαίνοντας και Ενημερώνοντας .-


ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 :

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/09/blog-post_13.html  ,
ΤΡΊΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011 . Ελληνικές Διαδρομές -Ελληνικές ομορφιές -Αξέχαστες περιηγήσεις .-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο : Πέμπτη , 15 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Παρασκευή , 16 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~ http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html  , Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στηνΕΝΗΜΈΡΩΣΗ , Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

~** * http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/09/2011.html  , ΚΥΘΗΡΑ 2011 :
Τα Κύθηρα στο Νομό Λακωνίας , στο νησί της Παγαγιάς της Μυρτιδιώτισσας : Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011 .-

~* * http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης : Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011.-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html  , Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 , Ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html  , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Αλήθεια η ψέματα για την μετοχή τέρας;

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html  , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-

ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ !! :


~~** http://www.youtube.com/stamos01  , : 1175 αναρτήσεις Βίντεο από stamos01 , ΣΤΑΜΟΣ01 .-

** http://www.youtube.com/larissabeach  , : Larissa video 2011 .-

** **

*** Κύθηρα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=6iHnEHOAXRQ  ,

** Κύθηρα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=HXn2S1SPF3U  ,

** ΓΥΘΕΙΟ Λακωνίας 10-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=R8D962dt8D4  ,

** Λιμάνι Διακόπτη στα Κύθηρα 9-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=ra_qv8sIJWE  ,

** Ψαροχώρι Διακόφτης στα Κύθηρα : http://www.youtube.com/watch?v=CWYtMrZB4YM  ,

** Νεάπολη -Κύθηρα και θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=DPvlVUi4J_Y  ,

** Ελλάδα και θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=xbLdvWtISyo  ,

** Θάλασσα και ουρανός :  http://www.youtube.com/watch?v=n--pmwPB1wo  ,

** Μέσα στο πλοίο και στη θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=HgwhMxw4vEc  ,

** Μέσα στο πλοίο και τη θάλασσα διαδρομές : http://www.youtube.com/watch?v=EGhWIhWu-G4  ,

** Ταξίδια στη Θάλασσα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Hl5GJhmemEM  ,

** Θαλάσσια διαδρομή 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=aMygr5VOuOA  ,

** Στο πλοίο της γραμμής : http://www.youtube.com/watch?v=TcQDQDtzMps  ,

** Στο πλοίο και στη Θάλασσα : http://www.youtube.com/watch?v=YuUGaOTVA-I  ,

**

** Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=Mx4QfMhAsds  ,

** Ι.Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας Κύθηρα : http://www.youtube.com/watch?v=tKSeORzWlo8  ,

** Στην Αερόπολη Λακωνίας : http://www.youtube.com/watch?v=mZX87pkWcpM  ,

** προς ΑΕΡΟΠΟΛΗ Λακωνίας αφήγηση 1 : http://www.youtube.com/watch?v=Th5oCw3Xst0  ,

** ΓΥΘΕΙΟΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ : http://www.youtube.com/watch?v=aPh3m1HZxeU  ,

** ΓΥΘΕΙΟ Λακωνίας 2011 :

http://www.youtube.com/watch?v=-RIeWlwzZ0g  , ** κοντά στο Γύθειο :

Δρόμος επιστροφής από Μονεμβάσια : http://www.youtube.com/watch?v=tdpu9mX2cx8 , ,

http://www.youtube.com/watch?v=xwY-HEOyx5k ,

** Δρόμος επιστροφής από Μονεμβάσια : http://www.youtube.com/watch?v=tdpu9mX2cx8 , ,

** Στο πλοίο Νεάπολη -Κύθηρα 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=WGFX09WitYo  . ,

**

** ΚΥΘΗΡΑ _ - 0- : http://www.youtube.com/watch?v=dkCOlol4O1Q  ,

** Κύθηρα Νο -10- : http://www.youtube.com/watch?v=51in9Mp5Vxg  ,

** ΚΥΘΗΡΑ -11- : http://www.youtube.com/watch?v=jnmGc0I0LaE  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 18 : http://www.youtube.com/watch?v=CBJXyret2K0  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο17 : http://www.youtube.com/watch?v=KdF_XJKAHNI  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 16 : http://www.youtube.com/watch?v=2wdVSuDh66k  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 15 : http://www.youtube.com/watch?v=HXn2S1SPF3U  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση 14 : http://www.youtube.com/watch?v=dcaH-Xdnl7w  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 13 : http://www.youtube.com/watch?v=7lGdZv-VUFY  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 12 : http://www.youtube.com/watch?v=2sPm3Kz1A2w  ,

** Κύθηρα αφήγηση 11 : http://www.youtube.com/watch?v=ZWWeb2buWyg  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 10 : http://www.youtube.com/watch?v=GWwkGJdSSOc  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 9 : http://www.youtube.com/watch?v=2vZMKbdJ75w  .

** ΚΗΘΥΡΑ αφήγηση Νο 8 : http://www.youtube.com/watch?v=Mm0ENYXy3N0  .

** …. ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 7 : http://www.youtube.com/watch?v=Rx1f-qTia1s  ,

** ΚΥΘΗΡΑ ΑΦΉΓΗΣΗ Νο - 6 - : http://www.youtube.com/watch?v=ZDtheqZi8qE  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 5 : http://www.youtube.com/watch?v=bJE7VeFEPfs  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 4 : http://www.youtube.com/watch?v=jJ1VrXyQ0aQ  ,

** ΚΥΘΗΡΑ Αφήγηση Νο3 : http://www.youtube.com/watch?v=4wjWdGOtDD0  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 2 : http://www.youtube.com/watch?v=IJbsXhYkVyA  ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 1 : http://www.youtube.com/watch?v=19AKFu8uOOY  ,

** ΝΕΑΠΟΛΗ - ΚΥΘΗΡΑ 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=UatYG4D_VMs  ,

** Ι. Μ. Παναγίας Μυρτιδιώτισσας : http://www.youtube.com/watch?v=J0VtzmwUYfg  ,

** Στη Χώρα Κυθήρων 2011 : http://www.youtube.com/watch?v=YuWkicTCp9g  ,

** Καψάλι Κύθηρα Κάστρο αφηγ. 25 : http://www.youtube.com/watch?v=QPt_RqNuTSE  ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: