ΩΡΑ ΑΡΦΑΡΩΝ –ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ …ΤΩΡΑ!
Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2011

Στο αγιάζι της καθημερινότητας

Στο  αγιάζι της καθημερινότητας :
** " Όλος ο σκοπός των εντολών του Σωτήρος είναι να ελευθερώσουν το νου απο την ακράτεια και το μισος, και να τον οδηγησουν στην αγάπη Αυτου κ του πλησιον. Από αυτή την διπλή αγάπη γεννιέται το φώς της έμπρακτης πνευματικης γνώσεως..."

**  "  Μπορείς να κοροϊδέψεις πολύ κόσμο για λίγο καίρο ή λίγο κόσμο για πολύ καιρό.-
Κάποτε όμως βγαίνουν όλα στη φόρα.. ΝΟΜΟΣ! .-
Γι'αυτό λοιπόν... Όποιος δε σε σέβεται ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΦΟΒΑΤΑΙ!!!   " .-


** ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΩΣ ΑΛΗΘΩΣ ΜΑΚΑΡΙΖΕΙΝ:
** http://youtu.be/_KwFM7GuIkw  ,

~*  Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι' αυτό που κάνουμε αλλά και γι' αυτό που δεν κάνουμε. Μολιέρος, 1622-1673, Γάλλος συγγραφέας  
  Δευτέρα 28/11/2011 , Από τα δικά μας  Βίντεο :
**  Έργα στη διασταύρωση ΠΛΑΤΥ -ΑΡΦΑΡΩΝ 2011 στον κόμβο της νέας Ε.Ο.  :
**  http://www.youtube.com/watch?v=luUNHIvS1ms  ,
****   Ελαιομάζωμα (ράβδισμα ελιών) 2011 :
~  Άρχισε το μάζεμα του ελαιοκάρπου για το λάδι της νέας παραγωγής .-
**  http://www.youtube.com/watch?v=YOlINd8esr8  ,~** EΡΓΑ νέας  Ε.Ο στον κόμβο Άγιος Κωνσταντίνος ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,2011 :
** http://www.youtube.com/watch?v=ZLgX2QEzzfE ,**  Νέα Ε.Ο. στην περιοχή Αρφαρών Καλαμάτας  28-11-2011
 Το έργο πλησιάζει στο τέλειωμα :
*  http://www.youtube.com/watch?v=YRMVooNdM1k  ,** ΣΤΟ  ΑΓΙΑΖΕΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ :
Πώς βλέπουν την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ
* Μιλούν στο "Θ" Γ. Παναγιωτακόπουλος, Δ. Κουσελάς, N. Γιαννακοπούλου, Οδ. Βουδούρης, Χρ.Χριστόπουλος  * «Η ερώτηση είναι περιττή. Με το ΠΑΣΟΚ τελειώσαμε εδώ και δύο χρόνια περίπου». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται όλα όσα ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες από μέλη και στελέχη του Κινήματος, όταν και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το πού βρίσκεται οργανωτικά και μη το κόμμα στη Μεσσηνία.
* Οι… στρατιώτες του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν στην πλειοψηφία τους να καταθέσουν τα όπλα, κουρασμένοι και αηδιασμένοι από όσα έγιναν, ιδιαίτερα, τα δύο τελευταία χρόνια. Αδρανοποιήθηκαν. Η ίδια εικόνα δεν επικρατεί μόνο στη βάση, αλλά και στην ηγεσία της Νομαρχιακής Επιτροπής, της οποίας, σημειωτέον, η θητεία έχει λήξει εδώ και καιρό. Κι εκεί παρατηρούνται σοβαρές αντιδράσεις για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αν και υπάρχουν στελέχη που, μαθημένα στον «κυβερνητισμό» και τα όποια ωφελήματά του, δε βλέπουν κανένα πρόβλημα μέχρι σήμερα στην πορεία του κόμματος.
 * Ο λόγος που έχει διαμορφωθεί η παραπάνω εικόνα στην πλειοψηφία των μελών και στελεχών, προφανής: η οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Εμείς δεν ψηφίσαμε ποτέ την πολιτική που εφαρμόζεται, ο Γιώργος μάς πρόδωσε. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Αισθανόμαστε ότι αυτά που κάποτε πιστεύαμε και οραματιζόμασταν, οι αρχές και η ιδεολογία, δεν υπάρχουν πια. Ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι ή να σωπάσουμε και να καταλήξουμε σαν κάποιους υπουργούς που έχουν βολευτεί στις καρέκλες τους », μας είπαν οι περισσότεροι. Βεβαίως, αυτό το «κάτι» που πρέπει να γίνει δεν έχει ακόμα σαφή χαρακτηριστικά, αλλά από τις πρώτες κουβέντες που έχουν γίνει, προκρίνεται μια ανακοίνωση θέσεων που θα βάζει τα ζητήματα επί… των τύπων και των ήλων και έπεται συνέχεια. Μεταξύ αυτών, πάντως, που θα καταγράφονται είναι και η ανάγκη να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ πολιτική πλεύση, διότι, ειδάλλως, δεν έχει λόγο ύπαρξης.
* Σε αντίθεση, πάντως, με την παραπάνω κατάσταση, ο μέχρι και σήμερα γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Χριστόπουλος, μας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να διαλυθεί. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να δεχτεί ότι υπάρχει σοβαρός προβληματισμός μεταξύ των Μεσσήνιων φίλων και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του.
** Ο Γ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΘΑΡΡΟΣ»
~ «Η θέση στην ηγεσία του Κινήματος  δεν είναι μόνιμη για κανέναν»
 * Γνωστός από την ιδιότητα του «συγκεντρωσιάρχη», που του είχε «απονεμηθεί» τον καιρό της παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, επί Ανδρέα Παπανδρέου, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος δείχνει σήμερα να ακολουθεί ένα μοναχικό δρόμο στα εσωτερικά του Κινήματος. Στην εποχή της κρίσης των πολιτικών και άλλων αξιών, παραμένει «προσκολλημένος» στα οράματα της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη του 1974.
* Μιλώντας στο «Θάρρος», με την ιδιότητα του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, αλλά και της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει συνέδριο του Κινήματος με ανοιχτή ατζέντα, παρατηρεί ότι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί δε θα λυθούν με την αλλαγή προσώπων και προτείνει στροφή σε σοσιαλιστική πολιτική.
* Σημειώνει ότι «από το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν λείψει τα άξια στελέχη, ούτε και ο πλούτος ιδεών και προτάσεων», ενώ υπογραμμίζει πως «η θέση στην ηγεσία του Κινήματος δεν είναι μόνιμη για κανέναν».
* Προβλέπει δε ότι «δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί με αξιοπρέπεια στις επόμενες εκλογές», ενώ εκφράζει την άποψη ότι «το “παλιό” ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα το πιο επίκαιρο».
* Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτησή του στο ερώτημα αν υπήρχαν κι άλλες επιλογές, πέραν της προσφυγής στο ΔΝΤ, καθώς, όπως σημειώνει, «η ηγεσία της κυβέρνησης (Παπανδρέου) ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του συμβιβασμού και των συμφωνιών με την τρόικα» και συνεχίζει με μια αιχμηρή τοποθέτηση: «Αποδείχθηκε ότι κάποιοι δεν τόλμησαν να κάνουν την υπέρβαση κι απλά μίλησαν για “Τιτανικό”, βυθίζοντας τη χώρα και τα όνειρα των πολιτών στον ωκεανό της ανικανότητάς τους».
 ~ Συνέδριο
* Στην ερώτηση αν έχει ζητήσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ κι αν ναι, με ποιο θέμα, την αλλαγή ηγεσίας ή την αλλαγή πολιτικής, καθώς και αν εκτιμά ότι η αλλαγή προσώπων θα δώσει λύση στα προβλήματα της χώρας ή πρέπει να αλλάξει η πορεία του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι τόσο πρόσφατα όσο και λίγο παλιότερα είχα ζητήσει δημόσια τη διεξαγωγή συνεδρίου, γιατί θεωρώ ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε εκείνες τις πολιτικές αλλά και να θέσουμε τους κανόνες πάνω στους οποίους θα λειτουργήσει το Κίνημά μας θεσμικά, δημοκρατικά και με σαφές πολιτικό περιεχόμενο. Σε ένα συνέδριο η ατζέντα πρέπει να είναι και ζητάω να είναι ανοιχτή. Πρέπει να μιλήσουμε για όλα. Για πρόσωπα, για πολιτικές, για στόχους, για οργάνωση, για κάθε τι που αγγίζει τις δημοκρατικές μας ευαισθησίες και μας καθιστά υπεύθυνους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Γιατί έχουμε όλοι μας μεγάλη ευθύνη για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κόμμα.
* Από την ηγεσία, τα στελέχη αλλά και τα μέλη του κόμματος, που είτε με τις λανθασμένες επιλογές, είτε με την αδιαφορία, είτε με την ανοχή, συμβάλλαμε στην απαξίωση του.
* Με ρωτάτε αν η αλλαγή προσώπων θα δώσει λύση στο πρόβλημα. Ασφαλώς και όχι. Κοιτάξτε, το σύστημα που προσπαθεί να επιβάλλει ηγέτες στα κόμματα είναι ισχυρό και μέσα από τα πρόσωπα που αναδεικνύει εξυπηρετεί τις ανάγκες του, που είναι κυρίως οικονομικές και ταυτόσημες με φιλελεύθερες δεξιές πολιτικές.
* Απέναντι σε αυτό το σύστημα το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται μια δυνατή ηγεσία και την επιστροφή του σε πολιτικές που θα υπηρετούν τον άνθρωπο. Και μιλάω για μια σοσιαλιστική πολιτική».
 ~ Από σοσιαλιστικό σε «συντηρητικό» κόμμα
* Όταν τον ρωτήσαμε πόσο ενοχλείται από τους χαρακτηρισμούς ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε την ανθρωποκεντρική - σοσιαλιστική πολιτική του και μετατράπηκε σε «συντηρητικό» κόμμα, κι αν υπάρχει περιθώριο ανατροπής των χαρακτηρισμών αυτών, η απάντησή του ήταν ξεκάθαρη: «Ασφαλώς και με ενοχλούν και μάλιστα έντονα, γιατί έχουν βάση. Ο λαός αισθάνεται σήμερα προδομένος από το ΠΑΣΟΚ, γιατί πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που ήταν γνωστά, του καταλογίζουν μια πρωτοφανή μετάλλαξη και ένα τεράστιο βήμα προς τα δεξιά. Αυτά τα φαινόμενα η κοινωνία τα αξιολογεί και, μάλιστα, θα έλεγα με πολύ σαφή κριτήρια.
* Ταυτιστήκαμε ως κυβέρνηση με μια νομενκλατούρα που ήθελε και θέλει συντηρητικές πολιτικές και σκληρά μέτρα, ανεχτήκαμε ως δημοκρατικοί πολίτες μια στρεβλή θεώρηση για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας και σήμερα καλούμαστε να απολογηθούμε για τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών. Υπάρχει, όμως, πάντα περιθώριο και ελπίδα για αλλαγή.
* Για μια νέα πορεία και για ένα νέο συμβόλαιο με το λαό. Στο Κίνημά μας δεν έχουν λείψει ούτε τα άξια στελέχη, ούτε ο πλούτος ιδεών και προτάσεων. Αν αυτό το αξιοποιήσουμε, πιστεύω ότι το περιθώριο ανατροπής των χαρακτηρισμών που αναφέρατε, είναι ανοιχτό».
 ~ Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
* Θελήσαμε ένα σχόλιό του για τις επαφές που έχει ξεκινήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας να διακριβώσει αν και κατά πόσο θα μπορούσε να είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ δε μπορούσε να μην υποβληθεί και το ερώτημα, αν έχει νόημα να είναι ξανά πρόεδρος ο κ. Παπανδρέου. Όπως μας είπε, «η βιασύνη πάντα είναι κακός σύμβουλος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως ηγέτης ενός μεγάλου κόμματος, έχει τη μεγάλη ευθύνη να διαμορφώνει τις εξελίξεις στη χώρα, να δηλώνει “παρών” και να χαράζει φιλολαϊκές πολιτικές, γιατί αυτό μας υπαγορεύει η ιδεολογία μας. Αυτή την περίοδο οι προκλήσεις για την ηγεσία του κινήματός μας είναι μεγάλες, γιατί δε νομίζω να αμφιβάλλει κανείς ότι είναι κυρίαρχο ζήτημα η πορεία της χώρας, η οποία θα έλεγα δεν είναι ξεκομμένη από την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικές πολιτικές, ωστόσο, δε βοηθούν αυτή τη στιγμή.
* Όσον αφορά στις συγκεκριμένες επαφές του Γιώργου Παπανδρέου με τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους βουλευτές, πέρα από μια διαδικασία που προβλέπεται στη λειτουργία ενός δημοκρατικού κόμματος, φοβάμαι ότι αναδεικνύει και την ανασφάλεια που νιώθει ο ίδιος, και επιτρέψτε μου να πω ότι ελάχιστα πλέον αφορά αυτή η διεργασία την κοινωνία. Τη δύναμη οι ηγέτες την αντλούν από το λαό, ο οποίος όμως μας έχει γυρίσει την πλάτη. Η θέση στην ηγεσία του κόμματος δεν είναι μόνιμη για κανέναν.
* Αλλά το ποιος θα κάτσει σε αυτή θα το αποφασίσουν τα μέλη και όχι κάποιοι πίσω από κλειστές πόρτες, όποιοι κι αν είναι αυτοί».
 ~ ΠΑΣΟΚ και εκλογές
* Παρατηρήσαμε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Παπανδρέου περί βοήθειας από την τρόικα και το ΔΝΤ, έχουν προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στο λαό εξαιτίας των δυσβάστακτων μέτρων που ελήφθησαν και τον ρωτήσαμε, ευθέως, αν πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ έχει πιθανότητες επιτυχίας όταν γίνουν εκλογές: «Ο λαός έχει πληγωθεί από τις επιλογές της κυβέρνησής μας. Νιώθει οργισμένος και απογοητευμένος. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας και της απαισιοδοξίας, θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι οι ψηφοφόροι δε θα εκδηλώσουν την οργή τους στην κάλπη. Ειδικά όταν υπάρχει αδυναμία μιας πειστικής σοσιαλιστικής πρότασης που μπορεί να φέρει ανατροπές. Αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα. Μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση με καθαρό ιδεολογικό υπόβαθρο και κοινωνικό στίγμα, που θα πείσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα της.
* Γιατί σήμερα υπάρχει ανάγκη για αλλαγές και ανατροπές, αφού τα κόμματα δεξιά και αριστερά διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση μέσα από μικροπολιτικά χαρακώματα που οδήγησαν στο περιθώριο την πολιτική και ανέδειξαν το φθαρμένο πατριωτισμό και τα συνθήματά τους ως επιχείρημα.
* Φοβάμαι, ωστόσο, ότι ακόμη κι αν γίνουν αλλαγές στο περιεχόμενο της πολιτικής μας, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια στις επόμενες εκλογές».
 ~ «Παλιό» και «νέο»
* Στο αν συμφωνεί με τις έντονες κριτικές που διατυπώνονται ότι το «παλιό» ΠΑΣΟΚ, που εμφανίστηκε στη χώρα με τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, ευθύνεται στο μέρος που του αναλογεί για τη σημερινή άσχημη κατάσταση της χώρας, εξήγησε: «Όσοι ισχυρίζονται αυτά που αναφέρετε νομίζω ότι ξεχνούν πολύ εύκολα. Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά είναι το κόμμα που άλλαξε την ελληνική κοινωνία. Αυτό που αποκαλούν σήμερα “παλιό”, σας διαβεβαιώνω ότι είναι το πιο επίκαιρο. Γιατί εμείς που παραμένουμε πιστοί στη Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη δεν αλλάξαμε πορεία. Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να διατηρήσουμε αυτό που κατακτήσαμε για την ελληνική κοινωνία, όταν αυτή μας εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση της χώρας στο παρελθόν. Ξέρετε θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να αναφερθώ σε μια σειρά από θετικές παρεμβάσεις και αποφάσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στη δεκαετία του ’80, που άλλαξαν την ελληνική κοινωνία. Τα γνωρίζει ο κόσμος, γιατί πραγματικά η ζωή του βελτιώθηκε σημαντικά.
* Αν τώρα κάποιοι προσπαθούν να μας χρεώσουν τα λάθη ενός οικονομικού κατεστημένου που διείσδυσε την τελευταία δεκαπενταετία στην πολιτική και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο, μάλλον στοχεύουν λάθος. Ποτέ δε δήλωσα ότι δεν έγιναν λάθη, αλλά όσον αφορά αυτό που αποκαλείτε “παλιό ΠΑΣΟΚ”, το ισοζύγιο των ευθυνών του για το σημερινό κατάντημα της χώρας σίγουρα είναι θετικό γι’ αυτό».
 ~ Θα μπορούσαν να γίνουν άλλα...
* Στην ερώτηση αν θα μπορούσαν να έχουν γίνει άλλες ενέργειες, προκειμένου η χώρα να μη φτάσει στη σημερινή κατάσταση, ή με τα όσα είχαν προηγηθεί, απλώς οδηγηθήκαμε πιο γρήγορα στο αδιέξοδο της τρόικας και του ΔΝΤ, η απάντησή του ήταν «καταπέλτης»: «Θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολλά. Τουλάχιστον εμείς, μέσα από τις ανοιχτές συζητήσεις στην “Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ”, είχαμε καταθέσει προτάσεις και προτείναμε λύσεις που σήμερα μας δικαιώνουν, γιατί πλέον αναγνωρίζονται από όλους ως οι μόνες ρεαλιστικές. Δυστυχώς η ηγεσία της κυβέρνησής μας ακολούθησε τον εύκολο δρόμο του συμβιβασμού και των συμφωνιών με την τρόικα, κερδίζοντας απλά χρόνο ζωής σε μια προδιαγεγραμμένη κατάρρευση του κράτους αλλά και του κοινωνικού ιστού. Σίγουρα τα προβλήματα που άφησε στη χώρα η “νέα διακυβέρνηση” του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν μεγάλα, αλλά επαναλαμβάνω υπήρχε χρόνος και τρόπος για να αλλάξει το σκηνικό. Αποδείχτηκε τελικά ότι κάποιοι δεν τόλμησαν να κάνουν την υπέρβαση και απλά μίλησαν για “Τιτανικό”, βυθίζοντας τη χώρα και τα όνειρα των πολιτών στον ωκεανό της ανικανότητας τους.
 ~ Οι πολιτικές εξελίξεις
* Τέλος, ζητήσαμε να εκτιμήσει το πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Απάντησε: «Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό δεν μπορεί κάποιος να κάνει ασφαλείς προβλέψεις για την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, διακρίνω μια τάση που αναπτύσσεται στην κοινωνία, αποδοχής ακραίων θέσεων και πρακτικών, για τις οποίες η ιστορία έχει δείξει ότι οδηγούν σε επικίνδυνες εξελίξεις. Είναι υποχρέωση όλων να διασφαλίσουμε τη δημοκρατική λειτουργία όλων των θεσμικών οργάνων και να προχωρήσουμε στην ανασύνταξη ενός κράτους που χρειάζεται να οργανωθεί από την αρχή. Ξέρετε πλέον τον κόσμο δεν τον αφορά τι λέει το ένα ή το άλλο κόμμα. Δεν εμπιστεύεται τα κόμματα για πολλούς και διάφορους λόγους. Αυτή όμως η θεώρηση είναι λάθος κατά την άποψή μου.
* Μέσα από το διάλογο σε αυτά, θα προκύψουν οι πολιτικές θέσεις που θα αποτελέσουν στοιχείο των πολιτικών εξελίξεων.
* Διαφωνώ με την άποψη ότι τα μεγάλα κόμματα αποτελούν παρελθόν. Συγκυριακά αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά σίγουρα δεν είναι ο κανόνας. Οι πολιτικές που συγκρούονται σήμερα στην πράξη είναι ο Σοσιαλισμός και η Δημοκρατική Διακυβέρνηση με τον Καπιταλισμό και τη Νεοφιλελεύθερη έκφρασή του.
* Απέναντι σε αυτό το ιδεολογικό δίπολο, οι λαοί καλούνται να πάρουν θέση και να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουν.
* Πειραματισμοί και εφήμερες συμμαχίες στην πολιτική, από κόμματα που προσδοκούν απλά μια μεγαλύτερη καταγραφή δυνάμεων, θα τα καταδικάσει ο λαός.
* Κλείνοντας, θέλω να υπογραμμίσω ότι στις πολιτικές εξελίξεις, που σας τις περιέγραψα λίγο πριν, πέρα από τις ιδεολογίες, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να τις εφαρμόσουν».
**  Δ. Κουσελάς, Ν. Γιαννακοπούλου, Οδ. Βουδούρης, Χρ. Χριστόπουλος
~ Επιστροφή στις ιδεολογικές ρίζες, αλλά και «κλείσιμο το μάτι» στην Αριστερά
 * Παρά τις οδηγίες της Ιπποκράτους να σταματήσει η δημόσια συζήτηση για την επόμενη ημέρα, οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν εκδηλωθεί (είτε άμεσα είτε έμμεσα) οι πρώτες υποψηφιότητες.
* Το «Θ» έθεσε το ερώτημα της επόμενης ημέρας του κόμματος στους τρεις βουλευτές του στο νομό (Δημήτρη Κουσελά, Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέα Βουδούρη), αλλά και στο μέχρι σήμερα γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας (Χρήστο Χριστόπουλο).
* Ο καθένας καταθέτει τη δική του πρόταση για το αύριο του ΠΑΣΟΚ, αλλά αν έψαχνε κανείς την κοινή συνισταμένη του λόγου τους, θα έλεγε ότι άπαντες συμφωνούν με την ανάγκη επανίδρυσης του κόμματος και επανασύνδεσής του με την κοινωνική του βάση, μέσω ενός ξεκαθαρίσματος στην ιδεολογία, όπως και με την αναζήτηση συμμάχων από τον ευρύτερο δημοκρατικό και αριστερό χώρο.
 ~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
* Από τον Οκτώβριο του 2009, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε να χειριστεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Να σηκώσει το βάρος μιας πολύπλευρης κρίσης, χρόνιων προβλημάτων, εσφαλμένων επιλογών και παραλείψεων της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και παραγόντων αποσταθεροποίησης και κρίσιμων αντιφάσεων, που, όπως αποδείχτηκε, ξεπερνούσαν τα εθνικά μας σύνορα.
* Απέναντι στο στενό κομματικό συμφέρον, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προτάξει τη σωτηρία της χώρας, την παραμονή και την προοπτική της στην Ευρώπη και στη ζώνη του ευρώ. Ανέλαβε έτσι βαρύ πολιτικό κόστος. Ένα κόστος που κανένα άλλο κόμμα δεν τόλμησε, μέχρι πρόσφατα, να αναλάβει ή να μοιραστεί, κι ας διακυβευόταν μια εθνική καταστροφή, κι ας διακυβευόταν η ίδια η ύπαρξη και το μέλλον του τόπου.
* Σε αυτό το πλαίσιο, αναγκάστηκε να εφαρμόσει και πολιτικές που δεν το εξέφραζαν, προκαλώντας απογοήτευση, σύγχυση ή και σοβαρή αμφισβήτηση στην κοινωνική του βάση για το τι πραγματικά εκφράζει και εκπροσωπεί.
* Είναι, λοιπόν, φανερό πως το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να πορευτεί προς τις εκλογές ενόσω εκκρεμούν σοβαρά οργανωτικά και πολιτικά ζητήματα, που αγγίζουν τον πυρήνα της φυσιογνωμίας και της ιδεολογικοπολιτικής του ταυτότητας. Γιατί σήμερα το ζητούμενο δεν είναι, απλά, μια αλλαγή προσώπων στην ηγεσία.
* Είναι η επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, με σαφή επανατοποθέτησή του στα νέα δεδομένα, με χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής προοδευτικής εξόδου από την κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
* Είναι η αναγκαία επανασύνδεση με την κοινωνική του βάση, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, που πραγματικά θα αφουγκραστούν τις αγωνίες και τις προτεραιότητες της κοινωνίας, σε αυτές τις τόσο δύσκολες και ρευστές συνθήκες για το λαό, τη χώρα και την Ευρώπη.
* Αφού, λοιπόν, διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση της χώρας, επείγει να ανοίξει ο διάλογος για όλα τα παραπάνω, μέσα από τις καταστατικά προβλεπόμενες διαδικασίες, στο πλαίσιο των οποίων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις θέσεις και το ρόλο του στην πορεία προς τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Κινήματος. Σ’ αυτήν και στο συμφέρον του τόπου οφείλουν να υποταχθούν οι όποιες προσωπικές φιλοδοξίες ή στρατηγικές.
 ~* ΝΑΝΤΙΑ Ι. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
* Η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναλυθεί ξεκομμένα από την πορεία της χώρας. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή και αυτό είναι το στοιχείο-καταλύτης όλων των γεγονότων.
* Μια διαδικασία εσωστρέφειας και ομφαλοσκόπησης, τη στιγμή που κρίσιμα θέματα για τη χώρα είναι σε εκκρεμότητα, είναι επικίνδυνη για τους πολίτες και, φυσικά, αποτελεί αυτή την ώρα απαγορευτική «πολυτέλεια» για το ΠΑΣΟΚ.
* Άρα, όποια διαδικασία και αν δρομολογηθεί, θα πρέπει να ξεκινήσει μετά την υλοποίηση κάποιων βασικών στόχων αυτής της περιόδου, όπως είναι π.χ. η εκταμίευση της 6ης δόσης και άλλα. Είμαι, πάντως, σίγουρη ότι θα δρομολογηθούν διαδικασίες σύμφωνα με τις αξίες μας και τις καταστατικές μας αρχές.
* Από εκεί και μετά, το ζήτημα είναι να δούμε τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε. Για μένα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί την ιδεολογία του και τον αριστερό του προσανατολισμό. Τον προσανατολισμό για τον οποίο οι πολίτες το «αγκάλιασαν» και το έκαναν κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει δύναμη έμπνευσης κι αλλαγής της κοινωνίας. Να αποτελεί μια διαρκώς ανανεούμενη μεταρρυθμιστική δύναμη, στην κατεύθυνση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος. Να ξαναβρεί την ορμή των πρώτων χρόνων της ίδρυσής του, αλλά προσαρμοσμένο και προσανατολισμένο στα σημερινά δεδομένα. Να ισορροπήσει ανάμεσα στις μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες που έχει ανάγκη η χώρα και τις κοινωνικές ευαισθησίες που οφείλει να έχει ένα σοσιαλιστικό κίνημα.
* Να στρέψει το βλέμμα και την προσοχή του στην έξοδο της χώρας από την πρωτόγνωρη αυτή κρίση, αλλά συγχρόνως και απαραιτήτως να βοηθήσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Με την εξασφάλιση ενός εγγυημένου επιπέδου διαβίωσης για όλους τους Έλληνες πολίτες, πράγμα που πολλές φορές έχω τονίσει, ακόμη και πριν από την εμφάνιση αυτής της κρίσης. Ακρογωνιαίος λίθος αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη και ένα δίκαιο κι αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα. Δεν μπορεί το κράτος να φορολογεί τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μόνο, δεν μπορεί να κόβει παροχές από τους αδύναμους και οι «έχοντες και κατέχοντες» να μένουν πάντα στο απυρόβλητο.
* Το παλαιό πολιτικό σύστημα και οι πρακτικές που το χαρακτήρισαν έκλεισαν τον κύκλο τους. Θα είναι τεράστιο λάθος για το ΠΑΣΟΚ, αν σε αυτή την κρίσιμη ώρα εμείς βρεθούμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής ενός συστήματος που καταρρέει. Θα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κύκλο για το κίνημά μας, ώστε αυτό να μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μια νέα εποχή για την Ελλάδα και την πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη.
 ~* ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
* Δεν ήταν εύκολες οι τελευταίες ημέρες. Αντιμέτωποι με την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, τη μη καταβολή της 6ης δόσης και την πιθανή ακύρωση της νέας δανειακής σύμβασης. Παράλληλα, κληθήκαμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε ένα κυβερνητικό σχήμα με κόμματα με τα οποία δεν έχουμε την ιδεολογική συγγένεια, ούτε -πολύ περισσότερο - σύγκλιση σε σημαντικά θέματα τα τελευταία δύο κρίσιμα χρόνια. Ήταν, ωστόσο, ένα αναγκαίο και σωτήριο βήμα, λόγω των εξαιρετικών περιστάσεων όπου βρέθηκε η χώρα.
* Οφείλουμε σήμερα να καταλήξουμε σε ορισμένα κρίσιμα συμπεράσματα. Η κρίση των τελευταίων δύο χρόνων είναι αποτέλεσμα τόσο του οικονομικού μοντέλου, που ακολουθούμε ως χώρα, όσο και του ξεπερασμένου και σαθρού πολιτικού συστήματος. Αυτά είναι και τα κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν λύσεις.
* Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί ριζικό και ουσιαστικό «εκδημοκρατισμό» του πολιτικού μας συστήματος, που προϋποθέτει ρήξεις με παγιωμένες πρακτικές του παρελθόντος. Ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εξασθενίζει τις πελατειακές σχέσεις και θα αναβαθμίζει τον προεκλογικό αγώνα σε ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Ο πραγματικός διαχωρισμός της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία με τη θέσπιση του ασυμβίβαστου του λειτουργήματος του υπουργού και του βουλευτή. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η εκδίκαση των αδικημάτων των υπουργών από την κοινή δικαιοσύνη. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ώστε να έχει μεγαλύτερη δύναμη ως ρυθμιστής και εγγυητής της λειτουργίας του πολιτεύματος. Αυτές οι αλλαγές δεν αποτελούν ένα «επί μέρους θέμα», αλλά είναι η προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και την οριστική έξοδο από το οικονομικό τέλμα.
* Παράλληλα, για το επόμενο διάστημα, οπότε οι συνέπειες της κρίσης θα συνεχίσουν να είναι βαριές για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, χρειαζόμαστε ένα «κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας» για να προστατεύει τους πολίτες από την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Με ιδιαίτερη φροντίδα για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τους νέους, τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η ιδέα αυτή πρέπει να περάσει από απλή ευχή σε μορφή συγκεκριμένης πρότασης με κοστολόγηση και αναφορά στην πηγή χρηματοδότησης.
* Οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν επιτευχθούν από κυβερνητικά σχήματα σαν το σημερινό. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία δυνάμεων που μοιράζονται αυτές τις ευαισθησίες και διακρίνονται για τη συναντίληψή τους. Το ΠΑΣΟΚ αναγκασμένο να ακολουθήσει σκληρές πολιτικές, υστέρησε στο μεταρρυθμιστικό του έργο και βρίσκεται, σήμερα, αντιμέτωπο με την ιδεολογική του ταυτότητα. Η συζήτηση για τη διαδοχή δεν μπορεί να περιστρέφεται απλοϊκά και απαίδευτα σε πρόσωπα, αλλά πρέπει να έχει το προαναφερόμενο πολιτικό περιεχόμενο, να θέτει αρχές, πολιτικές προτεραιότητες και στόχους. Και να απευθύνεται στους φυσικούς του συμμάχους, στον ευρύτερο δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό χώρο. Με αυτή την προοπτική, οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Φ. Κουβέλη είναι ενθαρρυντικές. Αλλά πρέπει να υπολογίζουμε και σε κοινωνικές δυνάμεις που σήμερα δεν εκφράζονται από υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Μόνο τότε η επόμενη μέρα θα είναι ελπιδοφόρα.
 ~* ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
* Δύο χρόνια τώρα η ελληνική κοινωνία βιώνει το δράμα της βίαιης αναπροσαρμογής προς τα κάτω του επιπέδου ζωής, μαζί και τον εφιάλτη της αβεβαιότητας για το τι χειρότερο μπορεί να επιφυλάσσει η επόμενη μέρα.
* Η σκληρή αυτή πραγματικότητα, γέννημα και επακόλουθο τόσο της διεθνούς κερδοσκοπίας των ασύδοτων αγορών όσο και των εκ του αποτελέσματος αποτυχημένων οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα στον κύκλο της μεταπολίτευσης, αγγίζει και αφορά πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και όχι πια τμήματα και τάξεις του.
* Το πολιτικό σύστημα, διαρθρωμένο στη βάση της αντιπροσώπευσης μερικότερων τμημάτων του πληθυσμού με συγκεκριμένα και διαφορετικά συμφέροντα, αδυνατεί να αναπροσανατολιστεί και να αποδεχθεί πως ως ενιαίο καλείται να αντιμετωπίσει και διαχειριστεί το τσουνάμι που πλήττει όλους. Γι’ αυτό και τρίζει και κινδυνεύει να εκθεμελιωθεί, γι’ αυτό και η αξιοπιστία της πολιτικής και των πολιτικών έχει όχι μόνο απομειωθεί, αλλά επαπειλείται με εκμηδένιση.
* Σ’ αυτή τη συγκυρία ο ελληνικός λαός, σοφότερος από ποτέ, ανέχεται και υπομένει, βάζει όση πλάτη μπορεί, μάχεται να σταθεί και να επιβιώσει, αντιδρά και αμύνεται με περισσή εγκράτεια, βιώνει το δράμα του με ζηλευτή υπερηφάνεια και κρατάει ακόμα ζωντανή βαθιά μέσα του τη σπίθα της Ελπίδας. Τη σπίθα κανείς δε δικαιούται να την αποσβέσει. Όλοι μαζί έχουν το βάρος και την υποχρέωση να την ενδυναμώσουν. Πολύ περισσότερο το προσωπικό του πολιτικού συστήματος.
* Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι νεοφιλελευθερισμός, ούτε διαχειριστής δανειστών υπό εκκαθάριση επιχείρησης, είναι κίνημα λαού, διαχρονικά υπήρξε και πρέπει να παραμείνει κίνημα των πολλών, κίνημα αλλαγής και ευθύνης, κίνημα εθνικής υπερηφάνειας και ανεξαρτησίας.
* Την τελευταία διετία το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση αναγκάσθηκε να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει όχι μόνο μια πρωτόγνωρη και αστάθμητη κρίση, αλλά τον εφιάλτη μιας καταστροφής. Κανείς πια δεν αμφισβητεί πως όσα έγιναν ήταν το λιγότερο κακό από όσα άλλα μπορούσαν να έχουν γίνει. Ματώσαμε και ματώνουμε, στεκόμαστε όμως ακόμα όρθιοι.
* Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου, στο διάστημα που προηγήθηκε έδειξαν και ακολούθησαν το δρόμο της ευθύνης. Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Το ΠΑΣΟΚ σκοτείνιασε την εικόνα του και πλήγωσε στρατιές μελών, φίλων και οπαδών του με σκληρές αλλά, δυστυχώς, απολύτως αναγκαίες πολιτικές του και ο πρόεδρος, ο Γιώργος Παπανδρέου, λαοπρόβλητος από τη βάση ηγέτης, που εμπιστεύτηκε μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού για πρωθυπουργό, για να υπάρξει η αναγκαία ελάχιστη εθνική συνεννόηση, παραχώρησε στο βωμό της την πρωθυπουργία.
* Ο πατριωτισμός αξιώνει θυσίες και πράξεις και το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου το μπόρεσαν. Ας το ενστερνισθούν και ας το προσπαθήσουν και οι υπόλοιποι. Όλοι οι άλλοι υπόλοιποι και κυρίως και πρωτίστως οι εντός των τειχών του ΠΑΣΟΚ στεγαζόμενοι. Το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας έχει πρόεδρο, έχει όμως ανάγκη ανασυγκρότησης, επιβεβαίωσης της διαχρονικής πολιτικής φυσιογνωμίας του, κατάκτησης και κατοχύρωσης της εσωκομματικής του δημοκρατίας, εκρίζωσης και αποβολής των καρκινωμάτων του, σεβασμού επιτέλους των πραγματικών στελεχών της βάσης, βαθειάς ανανέωσης του στελεχιακού του δυναμικού και ηλικιακά και σε ήθος, αντίληψη, νοοτροπία και ευαισθησία, με σημαία και πάλι την αλλαγή για να αλλάζουν όλα όσα πληγώνουν το φιλότιμο και το συμφέρον του λαού, για να γίνουν επιτέλους πραγματικότητα όλα όσα ο ελληνικός λαός προσδοκά και ελπίζει από το πολιτικό σύστημα. Είμαι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ και το θέλει και θα μπορέσει να ανταποκριθεί.

~** Στον εισαγγελέα οι επτά διακινητές
~ Στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου 86 Αιγύπτιοι λαθρομετανάστες  * Στις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου στην Καλαμάτα φιλοξενούνται από χθες νωρίς το πρωί οι 86 Αιγύπτιοι λαθρομετανάστες που περισυνελέγησαν το απόγευμα της Παρασκευής, 33 ναυτικα μίλια νοτιοδυτικά των Κυθήρων, όταν λόγω θαλασσοταραχής έμεινε ακυβέρνητο το αλιευτικό που τους μετέφερε και είχε προορισμό την Ιταλία.
* Αντίθετα, στα κρατητήρια βρίσκονται επτά Αιγύπτιοι, οι οποίοι φέρονται ως διακινητές. Πρόκειται για έναν πατέρα με το γιο του και 5 εργάτες, που αποτελούσαν το πλήρωμα. Με την ολοκλήρωση, δε, της προανακριτικής διαδικασίας από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα Καλαμάτας.
 ~ Ακυβέρνητο σκάφος
* Το απόγευμα της Παρασκευής το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας ενημερώθηκε για αλιευτικό σκάφος με άγνωστο αριθμό αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης. Άμεσα ενημερώθηκαν παραπλέοντα πλοία και απέπλευσαν προς εντοπισμό του τρία πλωτά περιπολικά, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος και ένα πλωτό ανοικτής θαλάσσης, ενώ απογειώθηκαν ελικόπτερο Super Puma και C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας.
* Το σκάφος εντοπίστηκε τελικά από το C-130 και δόθηκαν οδηγίες να γίνει ασφαλής προσέγγισή του, αφού στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 7 μποφόρ.
* Τελικά, οι 93 επιβαίνοντες μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια στο ερευνητικό πλοίο «Atlantis» σημαίας ΗΠΑ.
* Στις 7.00 περίπου το πρωί χθες το «Atlantis» κατέπλευσε στο λιμάνι της Καλαμάτας, ενώ είχε προηγηθεί συντονισμός όλων των φορέων για την υποδοχή τους. Εκτός από το Λιμεναρχείο, στο λιμάνι βρέθηκαν ο διοικητής και αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και συνέδραμαν το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, η 120 ΠΕΑ, ο Στρατός, η Μητρόπολη, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ο Ερυθρός Σταυρός κ.ά. Μάλιστα, ο συντονισμός ξεκίνησε στις 2.00 τα ξημερώματα, όταν και αποφασίσθηκε ότι θα γίνει η μεταφορά τους στην Καλαμάτα.
* Κατά τον έλεγχο των λαθρομεταναστών από την Ασφάλεια εντοπίσθηκαν και οι επτά φερόμενοι διακινητές και συνελήφθησαν.
* Όσο για τους 86 Αιγύπτιους, είναι άντρες, περίπου από 15 – 45 χρόνων, και σχεδόν όλοι δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα. Άμεσα ελέγχθηκαν υγειονομικά από τον Ερυθρό Σταυρό, ενώ ένα άτομο ελαφρά τραυματισμένο στο πόδι διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
* Τη σίτιση των λαθρομεταναστών ανέλαβε η Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο Στρατός εφοδίασε το χώρο φιλοξενίας με στρώματα και κουβέρτες. Παράλληλα, έγιναν κινήσεις ώστε να τοποθετηθούν στο χώρο σόμπες. Έξω δε από τις αποθήκες του Λιμενικού Ταμείου εγκαταστάθηκαν πέντε χημικές τουαλέτες.
* Συνομιλώντας ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς με επιτροπή του ΠΑΜΕ που επισκέφθηκε το χώρο, θέτοντας θέμα συνθηκών διαβίωσης των λαθρομεταναστών, επισήμανε πως είναι βασικό μέλημα η παροχή των καλύτερων δυνατών συνθηκών για όσο διάστημα παραμείνουν στην Καλαμάτα.

~** Λιομάζωμα στην Τριφυλία
~ Μεγάλη παραγωγή, υψηλές αποδόσεις, χαμηλή τιμή  * Η ελαιοκομική περίοδος στην Τριφυλία, που κορυφώνεται τις επόμενες εβδομάδες, χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη παραγωγή και τις υψηλές αποδόσεις, αλλά, δυστυχώς, η τιμή του λαδιού κατρακυλά…
* Για την ελαιοκομική περίοδο που διανύουμε μίλησαν στο «Θ» ιδιοκτήτες των πλέον σύγχρονων ελαιοτριβείων της περιοχής, ιδιοκτήτες καταστημάτων με γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων.
 * Αντώνης Μπαρτζελιώτης, ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου δύο φάσεων, στο Σεργιάνι Κυπαρισσίας: «Η ελαιοκομική περίοδος εξελίσσεται ικανοποιητικά. Είναι αρκετά υψηλές οι αποδόσεις που έχουμε σε σύγκριση με πέρυσι και πρόπερσι. Αρνητικό, όμως, είναι η τιμή, η οποία μέρα με τη μέρα κατρακυλά. Η τρέχουσα είναι στο 2,05 ευρώ, που σημαίνει ότι δεν ανταποκρίνεται καν στα έξοδα.
* […] Ο κόσμος μάς στηρίζει και αποζητά την ποιότητα. Στις δύο φάσεις παίρνουμε άριστη ποιότητα ελαιολάδου, γιατί δεν υπάρχει προσθήκη νερού. Παίρνουμε όλα τα συστατικά για γεύση, χρώμα, άρωμα και διατηρησιμότητα του ελαιολάδου, και επίσης για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει κατσίγαρος, λιόζουμο».
 * Θανάσης Ζουρτσάνος, με ελαιοτριβείο επίσης δύο φάσεων στους Μύλους: «Η παραγωγή φέτος είναι αρκετά καλή. Μπορεί να μην έχει αρκετό καρπό, αλλά έχει πολύ καλή απόδοση. Η τρέχουσα τιμή των 2,05 ευρώ είναι πολύ χαμηλή. Μια «συμφέρουσα» τιμή και για εμάς και τον παραγωγό θα ήταν περίπου στο 2,60.
*[…] Οι άνθρωποι που ασχολούνται πραγματικά με το λάδι ενδιαφέρονται και βγάζουν το λάδι τους πλέον σε ελαιοτριβεία δύο φάσεων και για την απόδοση και για την ποιότητα».
 * Γιώργος Κυριακόπουλος, με κατάστημα γεωργικών - ηλεκτρικών μηχανημάτων και εργαλείων στα Φιλιατρά: «Με την οικονομική κρίση και την τιμή του ελαιολάδου στα 2 ευρώ, ο κόσμος δεν αγοράζει καινούργια μηχανήματα για τη συγκομιδή. Παραμένει σε αυτά που έχει, τους κάνει service και τα χρησιμοποιεί. Βέβαια, αγοράζουν σύγχρονες δέμπλες, δεν έχουν μείνει στο ξύλο, αλλά μέχρι εκεί. Σε ελαιόπανα, την περίοδο αυτή υπήρξε μεγάλη ζήτηση, ενώ για δίχτυα επιλέγουν μόνο όσα έχουν χαμηλή τιμή».
 * Γιώργος Πανταζόπουλος, επίσης, με κατάστημα γεωργικών μηχανημάτων και εργαλείων στην κεντρική αγορά της Κυπαρισσίας: «Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στην αγορά σύγχρονων ραβδιστικών μηχανημάτων και εργαλείων. Εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του καθενός. Αν η τσέπη αντέχει, επιλέγουν την ποιότητα και αγοράζουν. Αν όχι, που είναι και οι περισσότεροι με την οικονομική κρίση, αγοράζουν φτηνά πράγματα ή και καθόλου. Εμείς φέτος κατεβάσαμε τις τιμές στα δίχτυα και βλέπω ότι ο κόσμος τα επιλέγει».
 * Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας: «Εκτιμάμε πως θα ξεπεράσουμε τους 20.000 τόνους ως Τριφυλία, παρότι οι Γαργαλιάνοι δεν έχουν παραγωγή όπως άλλες χρονιές. Όμως, οι αποδόσεις είναι καλές. Έχουμε αποδόσεις στο 17 - 19%, ακόμη και 20% σε κάποιες περιπτώσεις. Δεν έχουμε καθόλου προσβολή από το δάκο και από αυτό φαίνονται δύο πράγματα: το πόσο καλή δουλειά έγινε στη δακοκτονία και πόσο απέδωσε η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους παραγωγούς, ακόμη και εκεί που δε γίνεται δακοκτονία, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και την ευαισθησία των παραγωγών μας. Μέχρι στιγμής έχουμε συγκομίσει γύρω στους 6.000 τόνους και το ελαιόλαδό μας είναι κάτι παραπάνω από έξτρα παρθένο!»
 * Ηλίας Μπουντουβάς, γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων: «Στην περιοχή μας δεν υπάρχει φέτος παραγωγή. Είναι πολύ λίγη και σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του λαδιού, οι αγρότες είναι σε απόγνωση. Δε βγαίνουν ούτε τα έξοδα…».
 * Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών: «Δεν έχουμε την παραγωγή που αναμέναμε. Είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Η τιμή όλο και πέφτει και δεν μπορεί να καλύψει το κόστος. Είναι πολύ δύσκολα φέτος και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

~** Αυθαίρετα

~ Ανησυχία για τα αποτελέσματα του νόμου τακτοποίησής τους  * «Κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές», λέει ο λαός, κάτι που ισχύει και για το νόμο περί τακτοποίησης αυθαιρέτων, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να εστιάζεται στο αν πρόκειται για ευκαιρία να μπει τάξη στην αναρχία ή ευκαιρία για νέες αυθαιρεσίες.
* Τις προσωπικές του ανησυχίες και απόψεις για όλα αυτά εκφράζει σήμερα μιλώντας στο «Θάρρος» ο μηχανικός και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΤΕΕ, Νίκος Πατσαρίνος.
 * -Έχουμε αντιληφθεί να απασχολεί έντονα τον κλάδο των μηχανικών, δημοσίων και ιδιωτών, ο τελευταίος νόμος περί τακτοποίησης αυθαιρέτων. Τελικά, ποια είναι η αλήθεια για το νόμο αυτό; Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τακτοποίηση ή μια ευκαιρία για μεγάλες αυθαιρεσίες;
* «Η ρύθμιση με τα αυθαίρετα έρχεται σε μια περίοδο που οικονομικά δεν είναι κατάλληλη. Όταν, δηλαδή, ο κόσμος δεν έχει να φάει, πώς θα διαθέσει χρήματα για να τακτοποιήσει το αυθαίρετο που έχει χρόνια.
* Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση προώθησε το μέτρο αυτό περισσότερο για να εισπράξει την πρώτη δόση, το παράβολο. Έχει καθαρά, λοιπόν, εισπρακτικό χαρακτήρα.
* Αυτόματα για τον πολύ κόσμο, που έχει και τα περισσότερα αυθαίρετα, μπαίνει ζήτημα πώς θα διαμορφωθεί η σχέση με το μηχανικό και πώς θα ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς να υπάρξουν παρεξηγήσεις. Ουσιαστικά, καλείται ο μηχανικός να αντικαταστήσει τη λειτουργία των υπηρεσιών και να βρεθεί ανάμεσα σε ένα κράτος που θέλει να εισπράξει και σε έναν ιδιώτη που θέλει να λύσει, χωρίς να έχει λεφτά, το πρόβλημα του αυθαιρέτου του. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, τι δυνάμεις θα ασκηθούν. Αυτή είναι η πρώτη διαπίστωση. Μια δεύτερη είναι ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων δεν ολοκληρώθηκαν. Αναφέρομαι στους νόμους των ετών 1977, 1983, 1985. Όλες έμειναν στη μέση και όχι τυχαία. Θυμόμαστε το σύνθημα “δήλωσέ το για να το σώσεις”, αλλά ποτέ δε σώθηκαν όλα τα αυθαίρετα. Εκκρεμούν ακόμα πάρα πολλές περιπτώσεις. Και το πιο σοβαρό είναι ότι συνεχίσθηκε η αυθαίρετη δόμηση. Και δε σταμάτησε, διότι η κατασκευή του αυθαιρέτου χρησιμοποιείται πάντα, όχι για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά για εισπρακτικό και πελατειακό μέτρο.
* Συγχρόνως, η χαώδης θεσμική κάλυψη που υπάρχει δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε αυτούς που καλούνται σήμερα να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα και ιδιαίτερα όταν αυτοί δεν είναι οι υπηρεσίες που μέχρι σήμερα το έκαναν, αλλά ελεύθεροι επαγγελματίες, που ο καθένας παλεύει μόνος του. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν δεν υπάρχουν ολοκληρωμένο κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, όταν δεν υπάρχουν οι περισσότερες οριοθετήσεις ρεμάτων, αλλά και οι οριοθετήσεις ακτής και αιγιαλού και, φυσικά, το μέγα πρόβλημα των ευαίσθητα προστατευόμενων περιοχών. Όλα αυτά βρίσκονται σε κατάσταση νηπιώδη έως τριτοκοσμικής χώρας και καλείται ο μηχανικός να δώσει απαντήσεις και να βεβαιώσει την αυθαιρεσία κάθε ακινήτου. Καταλαβαίνετε σε τι δύσκολη κατάσταση βρίσκεται.
* Τρίτο σημείο είναι ότι, ενώ υπάρχουν όλα αυτά, έρχεται το κράτος και απομακρύνει από το ρόλο τους τις δημόσιες υπηρεσίες, τις αδυνατίζει και τις βάζει στη γωνία, αναθέτοντας επιβαρυμένο ρόλο στον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό, με τη βεβαίωση που του επιβάλλει να εκδίδει.
* Μπορεί ο καθένας να έχει τις απόψεις του για τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και να κάνει κριτική γράφοντας ολόκληρα βιβλία για τη διαφθορά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να υποτιμάς και να διαγράφεις το έργο που υπάρχει. Είναι αυτές που συμμετείχαν σε όλες τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, που έχουν πλούσια εμπειρία και μεγάλο αρχείο γνώσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δική μας Διεύθυνση Πολεοδομίας υπάρχει ειδικό τμήμα αυθαιρέτων, το οποίο σήμερα έχει μπει στο “ψυγείο”.
* Ο ρόλος της Πολεοδομίας είναι ο ρόλος μας δημόσιας αρχής. Το ΤΕΕ δεν έχει αυτό το ρόλο, είναι ένα ΝΠΔΔ που δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια δημόσια υπηρεσία. Αυτό είναι πολύ σοβαρό μήνυμα για την επερχόμενη διάλυση υπηρεσιών στην Ελλάδα και, δυστυχώς, βρέθηκε το ΤΕΕ να μπει στη μέση. Δεν μπορεί το ΤΕΕ, όπως προβλέπει ο νόμος, να δίνει βεβαιώσεις για τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Έχουν ακουστεί πολλά για τις Πολεοδομίες και πραγματικά υπάρχει διαφθορά, δεν είναι όμως όλες έτσι και θα έπρεπε το κράτος να μη στηρίζεται σε αυτό και να νομοθετεί, αλλά στη λογική πώς χτυπάω και διορθώνω τη διαφθορά και πάω μπροστά και όχι διαλύω τις υπηρεσίες.
* Η λογική του κράτους πλέον είναι: όταν έχεις ένα αυθαίρετο, το τακτοποιείς, δεν τον γκρεμίζεις, κάτι που είναι πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα. Αυτό, ούτε λίγο - ούτε πολύ, είναι πρόκληση για τον καθέναν να αυθαιρετήσει.
 -Έχουν ακουστεί και αρνητικά σχόλια για τις επιλογές του κεντρικού ΤΕΕ στο θέμα αυτό, αλλά και στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής τακτοποίησης…
* «Όλη η διαβούλευση και τακτοποίηση γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και μπορεί αρχικά να ακούγεται καλό και γαργαλιστικό, αφήνει όμως μια μεγάλη μάζα, κυρίως παλιών συναδέλφων μας, απέξω και δημιουργεί νέα δεδομένα στη σχέση μηχανικού – κράτους – πολίτη, που δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μέχρι τώρα οι ηλεκτρονικές απαντήσεις που δίνονται είναι άχρωμες, ανεύθυνες, χωρίς υπογραφές και έγκριση από κανέναν φορέα και, πολλές φορές, είναι περιορισμένες και αντιφατικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι λήγει η πρώτη προθεσμία και ακόμα εκδίδονται οδηγίες.
* Οφείλω, ωστόσο, να κάνω αυστηρή κριτική στο κεντρικό μας ΤΕΕ, που βιαστικά έμπλεξε τους συναδέλφους σε μια εισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να τους θωρακίσει. Έπρεπε πρώτα να διασφαλίσει το ρόλο του μηχανικού, να εξασφαλίσει τη συμμετοχή των δημοσίων υπηρεσιών και μετά να δει πώς μπορεί να συμβάλει, αλλά μέσα από τη λειτουργία του κράτους και όχι το ΤΕΕ να αναλάβει τη λειτουργία του κράτους.
* Αυτό το σκηνικό φοβάμαι ότι ταΐζει – γιατί έχουμε κι εμείς στο χώρο μας- μηχανικούς που δεν είναι υπεύθυνοι. Όλη αυτή η χαώδης κατάσταση φοβάμαι ότι αντί να ενισχύει τον έντιμο και συνεπή συνάδελφο, που λειτουργεί με αρχές και αξίες, ταΐζει την ανεύθυνη στάση κάποιων, των λίγων, που υπάρχουν και στο δικό μας χώρο. Ο όποιος έλεγχος έρχεται να γίνει από την υπηρεσία για το όποιο έργο έχει παραχθεί από τον ελεύθερο επαγγελματία, έρχεται καθυστερημένα και κατόπιν εορτής».
 -Και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις; Απ’ όσο γνωρίζουμε, πρώτη φορά νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων δεν ορίζει πλαφόν.
* «Τα περιβαλλοντικά είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Δυστυχώς, από τότε που ανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, μόνο αρνητικές εξελίξεις βλέπουμε. Έτσι, ενώ ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων από τα αυθαίρετα έπρεπε από το “Πράσινο Ταμείο” να επιστραφεί στους Δήμους, αυτό κατευθύνθηκε στη “μαύρη τρύπα”. Αυτό δημιουργεί και συνταγματικό ζήτημα.
* Το δεύτερο είναι ότι, πράγματι, για πρώτη φορά ο νόμος δε βάζει πλαφόν. Τακτοποιείται και το αυθαίρετο των 1000 τ.μ., ακόμα και αν ο συντελεστής δόμησης επέτρεπε μόνο 100 τ.μ. Κλείνει, λοιπόν, το μάτι σε όλες τις μεγάλες αυθαιρεσίες και σε αυτούς που έχουν τα χρήματα να ανταποκριθούν. Αυτό προκαλεί το μικρομεσαίο που έχει μια μικρή αυθαιρεσία και δεν μπορεί λόγω της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθεί.
* Επίσης, για πρώτη φορά τακτοποιεί αυθαίρετα σε εκτός σχεδίου περιοχές. Επιλύει το πρόβλημα των αυθαιρέτων εκτός σχεδίου που δεν έχουν αρτιότητα με τη συμπλήρωση τετραγωνικών, προσκομίζοντας τίτλους από συγγενείς – διπλανές ιδιοκτησίες. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη φιλοσοφία και την αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού και μετέπειτα στον τομέα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
* Υπάρχει μεγάλη μείωση των προστίμων και έτσι η Πολιτεία ανοίγει το δρόμο να τη “βγάλουν” φτηνά αυτοί που μόνιμα και σκόπιμα αυθαιρετούν. Το ίδιο το κράτος δημιουργεί την αντίληψη, και αυτό είναι ό,τι χειρότερο, ότι φτιάξε ένα αυθαίρετο και κάποια στιγμή θα τακτοποιηθεί και, μάλιστα, αν υπάρχουν ανάγκες, θα τακτοποιηθεί φθηνά.
* Η επίθεση που γίνεται από τον κ. Παπακωνσταντίνου δε γίνεται μόνο στο θέμα των αυθαιρέτων, αλλά και στην αλλαγή χρήσης σε δάση, όπου δίνει το περιθώριο να γίνουν μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις και ελαιοτριβεία, αλλά και στις αιολικές εγκαταστάσεις, οι οποίες ναι μεν χρειάζονται, αλλά όχι ανεξέλεγκτα και χωρίς περιβαλλοντικούς όρους.
 -Ο νόμος ωστόσο ισχύει, πιθανότατα θα δοθεί και παράταση εφαρμογής του. Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέχει ένας μηχανικός για να αποφύγει τις παγίδες;
* «Ο ρόλος του μηχανικού είναι ρόλος επιστημονικός και τεχνικού συμβούλου, που είναι έτοιμος για πλήρη εκτέλεση του έργου, περιλαμβάνοντας και τη μελέτη και την κατασκευή. Δεν είναι ο ρόλος του να γίνει χωροφύλακας, όπως τον θέλει ο νόμος των αυθαιρέτων και ο ένας να καρφώνει τον άλλον, ούτε ο μηχανικός να τρέχει στα δικαστήρια και τις φυλακές. Ο νόμος προβλέπει πολύ μεγάλες ποινές για το μηχανικό που θα αστοχήσει. Ό,τι δεν μπορούσε να κάνει το κράτος χρόνια τώρα, το μεταφέρει, λοιπόν, με έναν εύκολο τρόπο στο μηχανικό. Πιστεύω ότι ο μηχανικός έχει αποδείξει χρόνια τώρα με τη στάση του, ιδιαίτερα στα κρίσιμα θέματα που αντιμετωπίσαμε με τους σεισμούς και τα έργα υποδομών, ότι θα σταθεί στο ύψος του.
* Ο φόβος είναι να μην περιορισθεί όλη η διαδικασία στο παράβολο και μετά δεν ολοκληρωθεί. Αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους. Λόγω της οικονομικής κρίσης πρέπει από την αρχή να είναι ξεκάθαροι στο τι συμφωνούν με τον κάθε ιδιοκτήτη αυθαιρέτου, πώς και με ποια αμοιβή. Καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις. Κάθε συνάδελφος πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι θα ελεγχθεί, ανεξάρτητα αν είναι 5% το ποσοστό των αυθαιρέτων που θα ελεγχθούν από την Πολεοδομία.
* Πρέπει να προσέξουν πολύ την περίπτωση με τα συνιδιόκτητα οικόπεδα. Εκεί ο νόμος προβλέπει ότι μπορείς να προχωρήσεις με έναν από τους ιδιοκτήτες. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους να εμπλακεί ο μηχανικός σε δίκες, αν βρεθεί άλλος συνιδιοκτήτης και αμφισβητήσει αυτά που έχουν δρομολογηθεί από τον πρώτο.
* Το τρίτο είναι ότι, επειδή παίζει μεγάλο ρόλο στον υπολογισμό του προστίμου η παλαιότητα των κατασκευών, ο μηχανικός πρέπει είτε να έχει τεκμηριωμένα στοιχεία για το χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου είτε να απευθυνθεί σε συλλογικά όργανα μέσα από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας. Να μην πάρει επάνω του πρόχειρα και αυθαιρετώντας το χρόνο κατασκευής. Ο κάθε συνάδελφος πρέπει να έχει στο νου του ότι το κάθε αυθαίρετο είναι ξεχωριστή περίπτωση και ως τέτοιο να το αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό και χρειάζεται ζωντανός και όχι ηλεκτρονικός διάλογος με την υπηρεσία και καθημερινή συνεργασία. Αυτό, δυστυχώς, το ΤΕΕ το αγνόησε.
* Δεν πρέπει ο μηχανικός σε καμία περίπτωση να συντριβεί μεταξύ του άδικου, ανοργάνωτου και διεφθαρμένου κράτους που υπάρχει, και του πολίτη που προσπαθεί να λύσει ένα πρόβλημα που τον απασχολεί σε περίοδο κρίσης.
* Ιδιαίτερα αυτήν περίοδο φοβάμαι ότι ο μηχανικός θα βρεθεί σε αυτό το δύσκολο ρόλο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία από την αρχή τι στάση θα κρατήσει και τι σχέσεις θα δημιουργήσει. Καταλαβαίνω ότι είναι μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα σήμερα, να ασχοληθούν με τα αυθαίρετα και μπορούν και πρέπει να ασχοληθούν, αλλά δεν πρέπει να βάλουμε νερό στη δουλειά μας που θα έχει να κάνει με αρχές και αξίες. Πρέπει το κράτος από την πλευρά του να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο και να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία. Ό,τι προσπάθεια έκανε το ΤΕΕ μέχρι τώρα σε ενημερωτικό επίπεδο ήταν χρήσιμη, αλλά δε φτάνει. Ο συνάδελφος έχει μάθει χρόνια τώρα από το ΤΕΕ να ζητάει όχι μόνο στη στεγνή πληροφόρηση, αλλά να το έχει δίπλα του. - Πηγή  εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας .-

~** Πρωτοποριακός ο Παπαδοπούλειος Οίκος Φιλοξενίας

~ Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν ο σχεδιασμός και οι διαδικασίες υλοποίησης του Παπαδοπούλειου Οίκου Φιλοξενίας. Στόχος είναι να λειτουργήσει με καινοτόμες δράσεις, όπως τουλάχιστον παρουσιάσθηκε πρόσφατα από το δημιουργό του, επιχειρηματία Σταύρο Παπδόπουλο.
~ Στο μεταξύ, από την εταιρεία που έχει αναλάβει το σχεδιασμό και κατασκευή του, την «People - Engineering and Designing Group», του κ. Δημήτρη Πτωχού, δημοσιοποιήθηκε μέσω ίντερνετ η προμελέτη της επένδυσης, η οποία βρίσκεται στη φάση αδειοδότησης.
 *  Βιοκλιματικό κτήριο
~ Επικοινωνώντας με τον κ. Πτωχό μάς ενημέρωσε ότι ο σχεδιασμός του κτηρίου έχει γίνει με βάση τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού», με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό το τοπικό κλίμα, με σκοπό την εξασφάλιση συνθηκών θερμικής και οπτικής άνεσης, αξιοποιώντας την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, όλες τις άλλες ανανεώσιμες πηγές, αλλά και τα φυσικά φαινόμενα του κλίματος.
~ Ένας από τους στόχους του τελικού σχεδιασμού, εκτός της λειτουργικότητας των χώρων και της γενικότερης αισθητικής του κτηρίου, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η εξασφάλιση θερμικής άνεσης για τους φιλοξενούμενους, μέσω στρατηγικών φυσικού δροσισμού – αερισμού, ηλιοπροστασίας και εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.
~ Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού έχουν αποτελέσει τόσο παθητικά όσο και ενεργειακά συστήματα. Τα παθητικά συστήματα ενσωματώνονται στο κτήριο με στόχο την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών πηγών (π.χ. ήλιο, αέρα - άνεμο, βλάστηση, νερό, έδαφος, ουρανό) για θέρμανση, ψύξη και φωτισμό, και τα οποία αποτελούν δομικά στοιχεία του. Τα ενεργειακά συστήματα αφορούν, κυρίως, μηχανολογικές καινοτομίες που έχουν εφαρμοστεί.
 * Χώροι
~ Η νέα Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων θα κατασκευαστεί στη θέση «Κατσέικα» στην Καλαμάτα και θα απευθύνεται σε ηλικιωμένους από όλη την Ελλάδα, καθώς και το εξωτερικό, ενώ θα παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας και ιατρικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου.
~ Θα περιλαμβάνει 28 θαλάμους και συνολικά 68 κλίνες, με άμεση δυνατότητα επέκτασης στους 36 θαλάμους και τις 88 κλίνες. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται: 4 θάλαμοι μίας κλίνης, 14 θάλαμοι δύο κλινών και 12 θάλαμοι τριών κλινών.
~ Οι θάλαμοι θα είναι οργανωμένοι σε τρεις Μονάδες Διαβίωσης, εκ των οποίων οι δύο θα καλύπτουν τη δυτική πτέρυγα και θα αφορούν στη φιλοξενία αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων. Αντίστοιχα, η τρίτη θα καλύπτει την ανατολική πτέρυγα, όπου θα φιλοξενούνται τα κλινοστατικά άτομα.
* Επιπλέον των χώρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία, θα περιλαμβάνει:
-Ξεχωριστό χώρο τραπεζαρίας απασχόλησης για τα κλινοστατικά άτομα και τα άτομα με κινητικές δυσκολίες
-Μεγάλο χώρο διημέρευσης με βιβλιοθήκη, χώρο υπολογιστών και κυλικείο
-Καθιστικό
-Χώρους εργασίας και ψυχαγωγίας
-Δωμάτια φιλοξενίας συνοδών και συγγενών
-Μεγάλο χώρο υποδοχής
-Υπαίθριο χώρο καθιστικού για τους καλοκαιρινούς μήνες με δυνατότητα υπαίθριου κινηματογράφου
-Εξαιρετικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο με πλούσια μεσσηνιακή χλωρίδα, μονοπάτια και ειδικές διαμορφώσεις
-Μία εντυπωσιακή βοτσαλολίμνη βάθους 40 εκ. θα αναβαθμίζει αισθητικά το χώρο και θα εντείνει το αίσθημα χαλάρωσης και ξεκούρασης των φιλοξενούμενων.

~** Ελένη Ευταξοπούλου ή , αλλιώς, Cheek-Bones

~  " Ζωντανεύουμε τα παραμύθια με τη φωνή και το σώμα μας»  ~ Oι Cheek-Bones ή αλλιώς Εύη Δόβελου, Ελένη Ευταξοπούλου και Αγγέλικα Σταυροπούλου, είναι ένα νέο θεατρικό σχήμα. Είναι μια ομάδα από κορίτσια που τελείωσαν τη Δραματική Σχολή και ενώθηκαν, για να εκφραστούν θεατρικά.
~ Αυτές τις μέρες ανεβάζουν μια νέα παράσταση στο Low Budget Festival, με τίτλο «Ο Κόμης στον Άδη».
~ Κι αν αναρωτιέστε τι σχέση έχουν με την Καλαμάτα, η απάντηση είναι μεγάλη, αφού μία εξ αυτών κατάγεται από την πόλη. Ο λόγος για την Ελένη Ευταξοπούλου, η οποία μας μίλησε για το θεατρικό σχήμα cheek-bones, τα σχέδιά τους, αλλά και για τα όνειρά της…
 -Πώς αποφασίσατε να κάνετε αυτή την ομάδα;
~ Αιτία ήταν το Bob Theatre Festival, όπου διαγωνιστήκαμε στο scratch night, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι τελειώσαμε τη Δραματική Σχολή και δε βρήκαμε κάποια αξιόλογη δουλειά. Επειδή δε, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την επόμενη οντισιόν, είπαμε ας το κάνουμε μόνες μας.
 -Μόνες σας τα κάνετε όλα;
~ Ναι, με τη βοήθεια μόνο του χορογράφου μας Τάσου Καραχάλιου. Σκηνοθετούμε, γράφουμε και παίζουμε βασισμένες σε γκροτέσκο, μαύρα παραμύθια. Με μια πιο γκόθικ αισθητική, ζωντανεύουμε τα παραμύθια με τη φωνή και το σώμα μας.
 -Είστε ευχαριστημένες μέχρι τώρα;
~ Βέβαια, γιατί η παράσταση πήγε πάρα πολύ καλά, πάρα το γεγονός ότι η παραγωγή είναι δική μας, πράγμα που σημαίνει ότι η διαφήμιση είναι περιορισμένη. Ωστόσο, ενδιαφέρθηκε ο κόσμος και πήραμε αρκετά θετικά σχόλια και κριτικές.
 -Πριν από μερικούς μήνες εμφανιστήκατε και στην Καλαμάτα. Πώς σου φάνηκε αυτή η εμπειρία;
~ Ήμουν πολύ χαρούμενη που παίξαμε στην Καλαμάτα και που το κοινό ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα.
 -Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνεργάζονται τρία άτομα;
~ Καθόλου δύσκολο, ίσα ίσα είμαστε λίγα άτομα και έτσι πιο ευέλικτα, σε ό,τι αφορά ωράρια και διαθεσιμότητα.
 -Θεωρείς ότι θα έχει διάρκεια όλο αυτό;
~ Δεν ξέρω πόσο θα αντέξει η ομάδα, αλλά ελπίζω να συνεχίσουμε και να αγαπάμε τόσο πολύ αυτό που κάνουμε.
 -Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;
~ Σήμερα Κυριακή, αύριο Δευτέρα 28 και την Τρίτη 29, στο πλαίσιο του 2ου Low Budget Festival, παρουσιάζουμε τον «Κόμη στον Άδη», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Είναι ένα γοτθικό παραμύθι που ταξιδεύει ως τα βόρεια της Σκωτίας και συναντά ένα μακρινό χωριό, ονόματι Στονάδι.
~ Μετά το φεστιβάλ θέλουμε να βρούμε χώρο να συνεχίσουμε τις παραστάσεις και να πάμε πάλι περιοδεία, όπου μπορούμε, την παράσταση.
 ~ «Να συνεχίσω αυτό που κάνω, όπου και αν βρίσκομαι»
 -Τι είναι το θέατρο για εσένα;
~ Ό,τι για την Αλίκη η χώρα των θαυμάτων…
 -Πες μας για τα όνειρά σου;
~ Είναι πολλά, αλλά αυτό που ονειρεύομαι είναι να μπορώ να συνεχίσω αυτό που κάνω, όπου και αν βρίσκομαι. Μου αρέσει, επίσης, να ασχοληθώ με τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία.
 -Θα ήθελες να παίξεις στο ΔΗΠΕΘΕΚ;
~ Δε θα είχα καμιά αντίρρηση να συμμετέχω σε οποιοδήποτε πολιτιστικό δρώμενο στην Καλαμάτα και κάποια στιγμή να δημιουργήσω μια παιδική θεατρική ομάδα.

~** Πριν 94 χρόνια

- ΤΟ Υπουργείον των Οικονομικών δια τηλεγραφικής εγκυκλίου του προς τους ταμίας του Κράτους εγνώρισεν, ότι δια δημοσιευομένου Νομοθετικού Διατάγματος παρατείνεται η προθεσμία προς καταβολήν άνευ προσθέτων τελών των χρεών εν γένει της χρήσεως 1916 μέχρι τέλους Ιανουαρίου 1918 των οφειλετών υποχρεουμένων να καταβάλωσιν τόκον υπερημερίας από 1 Φεβρουαρίου 1917.
- ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη η τετάρτη διανομή αλεύρου και άρτου εις τους δελτιούχους κατά τας αυτάς αναλογίας καθ’ ας εγένοντο και αι προηγούμεναι διανομαί.
- ΥΠΟ του ενταύθα Πλημμελειοδικείου κατεδικάσθησαν επί αισχροκερδεία ο εκ Μελιγαλά Παν. Νικολόπουλος εις 15 ημερών φυλάκισιν, οι εκ Καλαμών Γρηγ. Αγγελέας εις 100 δραχ., χρηματικήν ποινήν και 20 ημερών φυλάκισιν και Ιωάν. Κυριάκης εις 1 μηνός φυλάκισιν, ο εξ Ανδρούσης Δημ. Κασκαμπάς εις 10 ημερών φυλάκισιν και ο εξ Αλητσελεπή Ιωάν. Γεωργάτσος εις 1 μηνός φυλάκισιν.
 - Ο Γεώργιος Αντωνόπουλος εκ Πελεκανάδας της Πυλίας έκλεψεν εκ της οικίας του Γεωργ. Μ. Αυρηλιώτη μίαν προβάταν εξαφανισθείς.

~**
  **** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΑΣ ...  ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011 :
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/31-10-1-2-2011.html  , Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011 , Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/11/3-2011.html  , Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου 2011 , Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/4-2011.html  , Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011,Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο καθημερινό αγιάζι της ενημέρωσης.-
** http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/5-6-2011.html  , Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 , Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/blog-post.html  , Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Αγιος Πέτρος Κυνουρίας .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/arfara-kalamatas-messinias.html  , Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011 , ARFARA KALAMATAS - MESSINIAS σε εικόνες και Βίντεο .-
~ ** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/blog-post_08.html  .Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2011/11/19-20-2011_20.html  , Σαββατοκύριακο 19 και 20 Νοεμβρίου 2011 για όλους μας .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2011/11/21-11-2011.html  , Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011, Όλα μαζεμένα ...όλα λυμένα ... όλα μπερδεμένα 21-11-2011 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2011/11/22-2011.html  , Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2011 . Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2011/11/23-2011.html  , Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 , ΦΘΙΝΩΠΟΡΟ Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης.-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/23-11-2011.html  , Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011 , ΟΛΑ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ …ΟΛΛΑ ΜΑΖΟΜΕΝΑ
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/11/24-2011.html  , ΦΘΙΝΌΠΩΡΟ Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/11/25-2011.html  , Κάθε ημέρα κοντά σας στο αγιάζι της καθημερινότητας Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/25-2011.html  ., Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/26-27-2011.html  , Aυττό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 26 και 27 Νοεμβρίου 2011 .-
 ~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/11/28-2011.html  , Στο ξεκίνημα της βδομάδας , Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 .-

****** Εικόνα 056 Λυγιάς Ναυπάκτου από Μοναστήρι Σωτήρος :
**  http://www.youtube.com/watch?v=69mklLq39dM  ,
*****

Δεν υπάρχουν σχόλια: