Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Tρίτη 8 Νοεμβρίου 2011 , ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας

 Tρίτη  8 Νοεμβρίου  2011 , ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας   :
~**  Ι.Μ. Παλαιοπαναγιάς Ελεούσας Κυνουρίας :  *** http://www.youtube.com/watch?v=HSFc8wTf-7g ,




** ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ - ΤΟΠΙΚΗ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ :
***  
Οι Μεσσήνιοι βουλευτές
ImageΖητούν από Σαμαρά ανάληψη ευθυνών
Αποτιμώντας τα προχθεσινά τεκταινόμενα εντός και εκτός Βουλής, οι κ.κ. Κουσελάς, Γιαννακοπούλου και Βουδούρης δήλωσαν στο «Θ»:
~ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
* «Η κυβέρνηση έλαβε χθες (σ.σ. προχθές)  ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, για να δρομολογήσει τις εξελίξεις που είναι αναγκαίες για να θωρακίσουμε τη χώρα και τους πολίτες.
* Διαψεύδοντας τις προσδοκίες ποικίλων συμφερόντων, που θα ήθελαν το ΠΑΣΟΚ διασπασμένο και τη χώρα σε κενό εξουσίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έδωσε σαφή εντολή στον πρωθυπουργό να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη συγκρότηση μιας  κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίσει την καταβολή της 6ης δόσης, θα διαπραγματευθεί το νέο Πρόγραμμα Στήριξης και θα επικυρώσει τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, δρομολογώντας στη συνέχεια, με ασφάλεια και ομαλότητα, την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.  
* Μια τέτοια κυβέρνηση, για να έχει το κύρος και την αναγκαία πολιτική βαρύτητα να διαπραγματευθεί άμεσα κρίσιμα συμφέροντα της χώρας και του λαού, πρέπει να αποτελείται από τα καλύτερα πολιτικά στελέχη και να έχει την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη.
* Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι και ο κ. Σαμαράς παρέχει τη στήριξή του στη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Είναι, όμως, εξίσου σαφές πως δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές σε 6 εβδομάδες, αφήνοντας την 6η δόση και τη Συμφωνία στον αέρα, με μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, με μια εξαρχής αποδυναμωμένη κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης, όπως επιθυμεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
* Πρέπει, λοιπόν, πρώτα να διασφαλιστεί η 6η δόση, η εφαρμογή και υλοποίηση της Συμφωνίας της 26ης του Οκτώβρη, να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και μετά τέλη Φεβρουαρίου να πάμε σε εκλογές.
* Σήμερα, αυτό που προέχει είναι σύσσωμο το πολιτικό σύστημα να ανταποκριθεί με τη δέουσα ευθύνη, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία στο κάλεσμα της αυτονόητης εθνικής ενότητας και συνεργασίας, για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του κράτους και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που είναι το πραγματικό διακύβευμα και η μόνη ασφαλής προοπτική για τους πολίτες.
* Είναι η ώρα της αλήθειας, όπου ο καθένας κρίνεται, όπου όλοι οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στη χώρα και στο λαό, πέρα και πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ψηφοθηρικούς υπολογισμούς και τακτικισμούς. 
* Η εθνική ενότητα είναι μονόδρομος. Το όποιο προσωπικό ή πολιτικό τίμημα είναι ασήμαντο μπροστά στη σωτηρία της πατρίδας, στην ασφάλεια, τη σιγουριά και την προοπτική του λαού μας».
~ ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
* «Η χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μία εμφάνιση πραγματικού ηγέτη, που έχει πλήρη επίγνωση και της κατάστασης της χώρας και των δικών του ευθυνών.
* Στα δύο χρόνια που πέρασαν υπήρξαν ολιγωρίες, παραλείψεις και λάθη, τα οποία πολλοί από εμάς επισημάναμε. Το βασικότερο, όμως, ήταν ότι η Ελλάδα έμεινε όρθια μέσα στη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της νεότερης ιστορίας της. Και αυτό η ιστορία θα το πιστώσει θετικά.
* Όμως, η σωτηρία της χώρας και η έξοδος από την κρίση, δεν μπορεί να είναι ευθύνη μίας μόνο παράταξης. Δεν μπορεί ένας να σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου και όλοι οι άλλοι να του πετάνε πέτρες. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, γιατί τα προβλήματα της χώρας είναι τεράστια, η συγκυρία δραματική, οι διεθνείς πιέσεις αφόρητες, ο χρόνος ελάχιστος. 
* Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, χρειάζεται μια κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη και κοινωνική αποδοχή. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτήν την κρίσιμη ώρα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να συστρατευτούν στην τεράστια προσπάθεια, τουλάχιστον για τους 4 επόμενους μήνες, στηρίζοντας μια πολιτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να δρομολογήσει τα αναγκαία αρχικά μέτρα για την εφαρμογή του προγράμματος σωτηρίας της χώρας.
* Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η επόμενη κυβέρνηση και το μέλλον του κάθε πολιτικού προσώπου, αλλά το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας. Αυτήν την ώρα δεν υπάρχει περιθώριο για πολιτικά τερτίπια και τακτικισμούς. Είναι η ώρα της ευθύνης, η ώρα της κρίσης για όλους.
*Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Πιστεύω, όμως, ακράδαντα ότι η χώρα μας θα τα καταφέρει».
~ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
* «Θεωρώ ότι χθες (σ.σ. προχθές) ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έκανε την υπέρβαση και δήλωσε ότι δεν είναι κολλημένος σε μία καρέκλα. Τόνισε ότι σκοπός του είναι να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς ρήξη συνέχειας σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, σε μια καινούργια κατάσταση η οποία θα διαπραγματευτεί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον. Αυτό νομίζω ότι είναι πολύ θετικό και προς τιμήν του κ. Παπανδρέου.
*Τώρα νομίζω ότι το θέμα είναι στα χέρια της αντιπολίτευσης και κυρίως του κ. Σαμαρά, ο οποίος φαίνεται να κάνει στροφή και να αρνείται εκ των προτέρων κάθε ιδέα συνεννόησης. Το να έχει τη δική του θεώρηση για τα πράγματα είναι καθ’ όλα νόμιμο. Αλλά προφανώς, όταν μιλάμε για συνεννόηση, αυτό σημαίνει ότι κανείς δε θα επιβάλλει στον άλλο αυτό που έχει στο νου του. Θα πρέπει οι διάφορες πλευρές να κάνουν από κοινού υποχωρήσεις, ώστε να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Αυτό απαιτεί, τουλάχιστον, να βρεθούν οι δύο αρχηγοί και να συνεννοηθούν. Θεωρώ ακατανόητη την κατ’ αρχήν άρνηση του κ. Σαμαρά να καθίσει σ’ ένα τραπέζι. Αυτή είναι η αντίδρασή μου μέχρι στιγμής και ελπίζω ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επιμείνει σ’ αυτή τη στάση και να πάει να συζητήσει, τουλάχιστον, τα θέματα που υπάρχουν. Αυτό δε σημαίνει κατ’ ανάγκη και συμφωνία, αλλά τουλάχιστον ας συζητήσει». 
Απόλυτα ικανοποιημένοι από τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εμφανίζονται οι τρεις βουλευτές Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ.
* Τόσο ο Δημήτρης Κουσελάς όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου, αλλά και ο Οδυσσέας Βουδούρης, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός έκανε το απαραίτητο βήμα ώστε η χώρα να βγει από το αδιέξοδο που φαινόταν να έχει περιέλθει. * Σημειώνουν, όμως, ότι αυτό το βήμα θα είναι λειψό, αν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις και, κυρίως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου και δε συζητήσει, στο πλαίσιο της εθνικής ενότητας και συνεργασίας, χωρίς τακτικισμούς και υπολογισμούς, προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει και τι όχι τους επόμενους τέσσερις δύσκολους μήνες που έχει μπροστά της η χώρα.

***   
Αλέξης Μητρόπουλος
Image«Άρθρο 37 = μείωση μισθού ως 50%»
* Σύμφωνα με το Σύνταγμα, σύνταξη είναι το ποσό εκείνο που στοχεύει στην αξιοπρεπή διαβίωση του συνταξιούχου. Σύμφωνα με το σχετικό εδάφιο του Μνημονίου, η σύνταξη για τις μελλοντικές γενιές, από εδώ και πέρα, ορίζεται ως εξής: «Το ελάχιστο εγγυημένο ποσό για όλους άνω των 65 ετών, με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης». Τον παραλληλισμό έκανε χθες το πρωί ο νομικός, καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Καλαμάτα, λίγες ώρες πριν από την ομιλία του στο Εργατικό Κέντρο με θέμα τις νέες εργασιακές σχέσεις. Ενώ για τον ορισμό της σύνταξης με βάση το Μνημόνιο, διευκρίνισε: «Σας διάβασα την επίσημη έκδοση του υπουργείου Οικονομικών».
~ Η πιο βίαιη παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα
* Ερωτηθείς ο κ. Μητρόπουλος για το άρθρο 37, απάντησε: «Είναι αυτό το οποίο, κατ’ απαίτηση της τρόικας, δέχθηκε η κυβέρνηση και, δυστυχώς, πέρασε - δεν ξέρω τι εξήγηση σας έχουν δώσει οι τοπικοί βουλευτές σας εδώ που το ψήφισαν. Δεν έχει υπάρξει πιο βίαιη παρέμβαση στα μισθολόγια του ιδιωτικού τομέα. Οι μισθοί 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, που απασχολούνταν και μισθοδοτούνταν μέχρι τώρα με βάση κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, θα μπορούν να συμπιεστούν, στο πρώτο σκαλοπάτι, μέχρι τον κατώτατο της ΓΣΕΕ. Και επειδή υπάρχει και άλλη εντεινόμενη πίεση από την τρόικα, προσεχώς να κατέβουν και κάτω από τον κατώτατο. Τι δυνατότητα δίνει το άρθρο 37; Ο μισθός των 1.300 ευρώ, των 1.200, των 1.100, των 900, των 800, να πέσει, στην πρώτη φάση, στον κατώτατο που είναι 760. Αυτή τη δυνατότητα παρέχει, για πρώτη φορά, το άρθρο 37, που καταργεί τις κλαδικές συμβάσεις και τις ομοιοεπαγγελματικές, ενώ απαγορεύει την επέκταση των κλαδικών και ομοιεπαγγελματικών στις επιχειρησιακές. Δίνει έτσι τη δυνατότητα στον επιχειρηματία, με τα 2/3 του προσωπικού του να συνομολογεί, για μισθούς κατώτερους των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών. Αυτό αφορά στα 2/3 και πλέον των μισθοδοτούμενων του ιδιωτικού τομέα. Γιατί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι 2.600.000, αλλά το μισό εκατομμύριο καλύπτεται από τον κατώτατο της ΓΣΕΕ. Όλοι οι άλλοι, θα δουν τους μισθούς τους να πέφτουν κατά 50, 40, 30, 20 ή 10%».
~ Στο στόχαστρο εφάπαξ κ.λπ.
* «Η τρόικα, όχι μόνο κακοβλέπει το εφάπαξ, την επικουρική, το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, αλλά πιέζει για την ολοσχερή κατάργηση και των πέντε αυτών ειδικών παροχών.
* Προχθές, ο πρόεδρος του Ταμείου Προνοίας του Δημοσίου, είπε σε κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ότι ετοιμάζονται, εντός του έτους, το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων να γίνει μισό, λόγω αδυναμίας καταβολής» πρόσθεσε ο κ. Μητρόπουλος.   
~ Παιχνίδια σε βάρος του λαού,  παγίδα για Σαμαρά
* Σε ερώτημα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ, ο κ. Μητρόπουλος απάντησε: «Αυτό το οποίο επικρέμεται ως απειλή και εκβιασμός, θα πρέπει με ψυχραιμία να το αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός. Παίζονται διάφορα πολιτικά παιχνίδια αυτή την περίοδο. Όλο το σκηνικό του τελευταίου τριημέρου, στήθηκε για να πέσει σε μία μεγάλη παγίδα ο κ. Σαμαράς, ο οποίος έσπευσε να συναινέσει στην υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης. Θεωρώ ότι ο στόχος είναι να πληγεί δημοσκοπικά και προεκλογικά ο κ. Σαμαράς. Φοβάμαι ότι έπεσε στη μία παγίδα και από εδώ και πέρα θα έχουμε νέο πολιτικό τοπίο. Εξ αρχής πίστευα ότι δεν ήταν ειλικρινής η διάθεση του κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί, συνεπώς παίζονται πολλά παιχνίδια σε βάρος του λαού».
~ Να ενημερωθούν οι πολίτες
* «Οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και συρρικνώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, ο μόνιμος θεσμός της εργασιακής εφεδρείας, ο νέος θεσμός του κρατικού υπαλλήλου που δε θα ταυτίζεται με κατοχή συγκεκριμένης οργανικής θέσης, η ανελέητη επίθεση στις συντάξεις και τους μισθούς, δημιουργούν ένα σκληρό κοινωνικό περιβάλλον και επ’ αυτού πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες» παρατήρησε ο κ. Μητρόπουλος και πρόσθεσε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του δημιούργησαν την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, που έχει και σελίδα στο Διαδίκτυο με τη διεύθυνση: www.enypekk.gr.
* «Έχουμε κάνει αρκετές παρεμβάσεις και έχουμε προειδοποιήσει τον κόσμο έγκαιρα για τον κίνδυνο του κατώτατου μισθού, για τον κίνδυνο να χαθούν τα μισά αποθεματικά από το κούρεμα της 26ης Οκτωβρίου» σημείωσε ο κ. Μητρόπουλος.
* Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μεσσηνίας, συνδιοργανωτής της εκδήλωσης στο Εργατικό Κέντρο, Χρήστος Κορομηλάς, και οι δικηγόροι - συνεργάτες του κ. Μητρόπουλου, Στάθης Χριστοδουλέλης και Διονύσης Τεμπονέρας.

***
4,5 εκ. ευρώ από τακτοποίηση ημιυπαίθριων στην Καλαμάτα


* Το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ έχει εισπραχθεί μέχρι στιγμής από την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων στην περιοχή της Καλαμάτας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Μεσσηνίας.

Μάλιστα, έχει δοθεί νέα παράταση στη διαδικασία κατάθεσης φακέλων. Έτσι, η καταληκτική ημερομηνία από 30 Οκτωβρίου ανανεώθηκε για τις 30 Νοεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας διέθεσε ο αντιδήμαρχος Χρήστος Ριζάς, από τους 4.700  φακέλους που έχουν κατατεθεί για τακτοποίηση ημιυπαίθριων, οι 4.370 έχουν ήδη ελεγχθεί. Εξ αυτών, οι 3.720 έχουν λάβει και κωδικό πληρωμής. Αυτοί που υπολείπονται μέχρι τους 4.370 που έχουν ελεγχθεί, βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω ελλείψεων.



ImageΜεγάλη η προσέλευση κόσμου στη Διεύθυνση Πολεοδομίας 
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα παράβολα, για τις υποθέσεις αυτές έχουν κατατεθεί 1.180.000 ευρώ, ενώ έχουν πληρωθεί για την τακτοποίηση ημιυπαίθριων 4.385.000 ευρώ. Συνολικά το κράτος από την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων στην Καλαμάτα έχει εισπράξει μέχρι στιγμής περίπου 4,5 εκ. ευρώ.
~ Μεγάλη προσέλευση
* Στο μεταξύ, μηχανικοί και ιδιώτες εξακολουθούν να καταθέτουν φακέλους, αφού δόθηκε παράταση έως τέλος Νοεμβρίου. Μάλιστα, τις τελευταίες τρεις ημέρες της εβδομάδας που πέρασε η προσέλευση του κόσμου στα αρμόδια γραφεία της Πολεοδομίας Καλαμάτας είχε αυξηθεί και συγκεκριμένα κατατέθηκαν 120 φάκελοι.
* Παρά το μεγάλο όγκο των φακέλων, η υπηρεσία έχει ανταποκριθεί στην εξέταση των υποθέσεων και η πορεία της διαδικασίας θεωρείται απολύτων ικανοποιητική.
* Σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει παλαιότερα στο «Θάρρος» η διευθύντρια της Πολεοδομίας Σταυρούλα Αγρίου, με τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους αντιμετωπίζονται μόνο χώροι που έχουν προκύψει από υπερβάσεις δόμησης και αλλαγή χρήσης μέσα στο περίγραμμα του εγκεκριμένου όγκου νομίμως υφιστάμενου κτηρίου, δηλαδή ημιυπαίθριοι χώροι, πατάρια, σοφίτες, πιλοτές, υπόγειοι χώροι, χώροι ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, χώροι – αίθουσες κοινωνικών εκδηλώσεων κ.λπ. Δε ρυθμίζεται καμία παράβαση έξω από τον όγκο αυτό, όπως δώματα, κλεισμένα μπαλκόνια, πέργκολες κ.λπ. (τα οποία βρίσκονται εκτός του ιδεατού στερεού και του νομίμου ύψους του κτηρίου), ούτε η μετατροπή των παραπάνω χώρων σε χρήση απαγορευμένη στην περιοχή των ακινήτων.
* Το επόμενο μεγάλο θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η Πολεοδομία είναι εκείνο της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Το πρώτο μέρος της διαδικασίας περιλαμβάνει κατάθεση των σχετικών αιτήσεων από τους ίδιους τους μηχανικούς των ιδιωτών.- Πηγή  : Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας .-

***
Εισαγγελία Καλαμάτας
~ Μειωμένες εμφανίζονται αριθμητικά οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί το δικαστικό έτος 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2010, στην Καλαμάτα. Ωστόσο, ο βαθμός δυσκολίας τους φαίνεται να έχει αυξηθεί, ενώ είναι περισσότερες οι υποθέσεις που παραπέμπονται σε ανάκριση και, κατά συνέπεια, έχουμε να κάνουμε με περισσότερα ποινικά αδικήματα.
* Όσο για τα φορολογικά αδικήματα, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν αυξηθεί και τα αδικήματα ληστειών και κλοπών, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται τα ποσοστά για τα αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά.-
ImageΥπερδιπλασιασμός φορολογικών αδικημάτων
Στοιχεία
* Στο σύνολο των μηνύσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εισαγγελίας Καλαμάτας, το δικαστικό έτος 2010 για την περιοχή της Καλαμάτας είχαν υποβληθεί 11.732 μηνύσεις, ενώ το φετινό δικαστικό έτος μειώθηκαν σε 9.347.
* Η μείωση, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, μπορεί να φαίνεται σημαντική, οφείλεται όμως στην αλλαγή που εφαρμόσθηκε για τα αδικήματα ΚΟΚ και υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα οποία δεν ανήκουν πια στην αρμοδιότητα της Εισαγγελίας. Ωστόσο, δεν υπήρξε αποσυμφόρηση του έργου της Δικαιοσύνης, καθώς ο συντελεστής δυσκολίας των υποθέσεων, όχι μόνο δε μειώθηκε, αλλά αυξήθηκε. Κυρίαρχα είναι τα βαριά φορολογικά και βαριά ποινικά αδικήματα και γι’ αυτό, όπως εκτιμάται, δεν υπήρξε καμία αποτροπή των πολιτών στην κατάθεση μηνύσεων εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραβόλων και δικαστικών εξόδων.
~ Διπλασιασμός φορολογικών
* Σε σχέση με τις μηνύσεις για φορολογικά ζητήματα, το δικαστικό έτος 2010 είχαν κατατεθεί 110, ενώ το 2011 διπλασιάσθηκαν και εκτοξεύθηκαν στα 228.
* Οι δε μηνύσεις για θέματα ασφαλιστικών ταμείων το δικαστικό έτος 2010 ήταν 247 και το 2011 αυξήθηκαν σε 310.
* Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις που παραπέμφθηκαν σε ανάκριση, που σημαίνει βαριά ποινικά αδικήματα, το 2010 ήταν 156 και το 2011 αυξήθηκαν σε 240.
* Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα οι υποθέσεις για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα θα αυξηθούν, λόγω της οικονομικής κρίσης.

*** Μεσσήνη

"Αν είναι Έλληνες οι πολιτικοί, ας βάλουν ένα χεράκι"  * Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι κάτοικοι της Μεσσήνης είναι υπέρ μια κυβέρνησης συνεργασίας, παρότι θεωρούν τους πολιτικούς μάλλον απρόθυμους να συναινέσουν. Ζητούν από τους τριακόσιους της Βουλής να δείξουν επιτέλους διάθεση όλοι μαζί να αγωνιστούν για το καλό της χώρας. Ίσως μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας θα μπορούσε να αποδώσει, λένε, αν και θεωρούν ότι η ζωή των πολιτών θα γίνεται όλο και χειρότερη τα επόμενα χρόνια. Συμφωνούν ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών.
 ~ Νίκος Δουρούμης του Ηλία, αυτοκινητιστής
 ~* Πρέπει να γίνουν βασικά  πράγματα για να κινηθεί η αγορά»
 * «Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση συνεργασίας με Ντόρα, Καρατζαφέρη και Κουβέλη; Το πολύ πολύ να δώσει μια παράταση ενός μήνα, για τους έξω, να λένε ότι τα βρήκαμε, να πάρουμε τη δόση κι από εκεί και πέρα θα πάμε σε εκλογές. Δεν κάνουν αυτοί [η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ], είναι επικίνδυνοι. Άκουσα την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, άλλα αντ’ άλλων έλεγε. Εκτός τόπου και χρόνου. Για άλλο συζητούσαν και αυτός έπιασε να λέει για τον παππούλη του, τι κληρονόμησε, ότι δεν έφαγε τίποτα. Περιμέναμε να παραιτηθεί κι αυτός έλεγε τα δικά του.
 * Η γνώμη μου είναι –και μακάρι να βγω ψεύτης- αν παραμείνουν, μέχρι και θα αιματοκυληθούμε. Δεν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν. Δεν υπάρχει φιλότιμο. Πλησιάζει και η 17 Νοέμβρη και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε άλλα παρατράγουδα.
 * Πιστεύω ότι από την Ελλάδα δεν έχει ξαναπεράσει τέτοια κυβέρνηση. Θέτω ερώτημα: Στα δύο χρόνια τι έχουν κάνει; Ένα καλό να μου πουν.
 * Πιστεύω ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση, αν ανέβει δηλαδή ο Σαμαράς, ορισμένα πράγματα που είναι αυτονόητα, θα τα κάνει. Π.χ. αυτό για το ΦΠΑ που λέει, ότι το 23% θα το κάνει 19%, να μπορεί ο άλλος να πάει στην τράπεζα και να πάρει 500-1.000 ευρώ βάσει του τζίρου του. Βασικά πράγματα, για να κινηθεί η αγορά. Πιστεύω ότι ο Σαμαράς θα τα κάνει. Τον βλέπουμε ως τελευταία λύση».
 ~ Ευστάθιος Βλαχάκης, εργολάβος – αγρότης
 ~* «Έχουμε καταρρακωθεί όλοι»
 * «Ο λαός είναι ξελιγωμένος. Δεν έχει ανάκαρο, δεν έχει όρεξη ούτε να μιλήσει. Από εκεί και πέρα, τι αντίσταση να κάνει; Οι ίδιοι οι ΠΑΣΟΚατζήδες δεν τον θέλουν τον Παπανδρέου. Χθες, περιμέναμε με κομμένη την ανάσα να παραιτηθεί. Το θεωρούσαμε ανάπαυση, ότι θα παίρναμε μια ανάσα. Το ότι δεν έφυγε, το θεωρούμε βάρος τώρα. Αν έφευγε, θα ανέβαινε πρώτα πρώτα η ψυχολογία του λαού. Έχουμε καταρρακωθεί όλοι. Ελπίδα δε μας δίνει ο Γιώργος καμία. Αυτός κοιτάει την καρέκλα του και τίποτα άλλο. Το θέμα είναι να γίνει μια συγκυβέρνηση πρόχειρη τώρα και μετά να πάμε σε εκλογές».
 ~ Μαρίνα Καλογεροπούλου, ιδιωτική υπάλληλος
 ~* «Πιστεύω ότι τελικά ο Σαμαράς θα συνεργαστεί»
 * «Εγώ περίμενα ότι ο Σαμαράς θα έκανε πίσω από την αρχή. Ότι θα ξεπεράσει τη φιλοδοξία του και την καταφανή επιθυμία του να γίνει πρωθυπουργός και θα συνεργαστεί με τους υπόλοιπους, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Ακόμη κι αν έχει τις αντιρρήσεις του, η κυβέρνηση συνεργασίας είναι μια ευκαιρία να τις θέσει, να δηλώσει τις προθέσεις του και να τις κάνει πράξη και, αν πράγματι εμφανιστούν συμφέρουσες, να του δώσουν το πλεονέκτημα σε επερχόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι τελικά ο Σαμαράς θα συνεργαστεί. Αλλιώς, πάει, το έχασε κι αυτός το παιχνίδι».
 ~ Ξενοφών Φωτεινόπουλος, συνταξιούχος
 ~* «Σύντομα θα πάμε σε εκλογές»
 * «Πιστεύω ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά, ότι σιγά σιγά θα μπούμε σε μια πορεία εξισορρόπησης των πραγμάτων. Η λογική τελικά υπερίσχυσε στον Γιώργο Παπανδρέου και ευτυχώς πήρε πίσω το δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα ήταν λάθος. Αλλά, από την άλλη, δεν πιστεύω ότι είναι, όπως λένε κάποιοι, δωσίλογοι και προδότες. Αυτά τα θεωρώ αίσχη και ιδιαίτερα τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κάνει έξω στην Ευρώπη καλή δουλειά. Αν και οι άλλοι έχουν λίγο φιλότιμο και είναι Έλληνες, αν αγαπάνε την Ελλάδα μας, θα βάλουν και αυτοί ένα χεράκι σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αφού αυτοί ξέρουνε καλύτερα να τα φτιάξουνε, γιατί δεν μπαίνουνε μέσα; Αφού λες εσύ, κύριε Αντώνη, ότι θα τα κάνεις πιο καλά τα πράγματα, γιατί δεν αναλαμβάνεις μια ευθύνη; Ωστόσο, πιστεύω ότι σύντομα θα πάμε σε εκλογές, γιατί αυτό είναι το πιστεύω της Νέας Δημοκρατίας».
 ~ Νικόλαος Γεωργακόπουλος, γιατρός
~ * «Ο λαός παίρνει αυτό που του αξίζει»
 * «Δε χωράνε σχόλια στην υπόθεση της Ελλάδας. Ο λαός παίρνει αυτό που του αξίζει. Εκλεγμένοι από το λαό είναι αυτοί που μας κυβερνούν. Πρέπει όλοι, λοιπόν, να συλλογιστούμε, να δούμε γιατί εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Με αυτά τα μυαλά που υπάρχουν, δυστυχώς φοβάμαι ότι δε θα γίνει και κυβέρνηση συνεργασίας. Υπάρχει ένα πακέτο, φτιαγμένο από την Ευρώπη. Όποιος το ανοίξει, ανοίγει ατομική βόμβα. Αυτή είναι, όμως, η σωτηρία της Ελλάδας. Το πιο μεγάλο στοίχημα, που θα μπορούσε να φέρει αποτέλεσμα, είναι η συνεργασία. Στην Ελλάδα, όμως, και ειδικά στους πολιτικούς, βλέπω να έρχονται πρώτα τα προσωπικά συμφέροντα.
 * Εγώ είμαι υπέρ του σοκ. Έπρεπε πριν από δυο χρόνια, να πάρουν όλες τις αποφάσεις μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, για να μην επεκταθεί ο καρκίνος του πολιτικού συστήματος. Για να φύγει ο καρκίνος πρέπει να γίνουν για μένα αποκεφαλισμοί μελών».
 ~ Αθανάσιος Παπαδόπουλος, τεχνολόγος
 ~* «Μια ευρείας αποδοχής κυβέρνηση»
 * «Ο κόσμος πλέον βλέπει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να τα φέρει σε πέρας μια μονοκομματική κυβέρνηση. Θα πρέπει να γίνει μια ευρείας αποδοχής κυβέρνηση, για να μπορέσει να αγωνιστεί, να πολεμήσει και να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο που έχει μπροστά της».
 ~ Κώστας Θεοδωρακόπουλος, συνταξιούχος Δημοσίου
 ~* «Δεν υπάρχει φως»
 * «Παρακολουθώντας αυτά που ακούμε κάθε μέρα, πιστεύω ότι δε θα βγούμε από το σκοτεινό τούνελ στο οποίο έχουμε μπει. Δεν υπάρχει φως. Μια κυβέρνηση συνεργασίας ίσως θα μπορούσε να αποδώσει κάτι, αλλά θα εξαρτηθεί από το τι είδους κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι. Μια συνεργασία μεταξύ μερών που δε συμβιβάζονται, θα μπορούσε να χαλάσει τα βελτιωμένα. Λογικά, αρχές του 2012, μέχρι το Πάσχα το πολύ, πρέπει να πάμε σε εκλογές. Για το λαό, όπως κι αν έχει, τα πράγματα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν προς το χειρότερο».
 ~ Θεόδωρος Δημητρακόπουλος, συνταξιούχος ΙΚΑ
 ~* «Η Μέρκελ κάνει κουμάντο»
 * «Η κατάσταση της Ελλάδας είναι δραματική. Έχουμε φτάσει στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο ελληνικός λαός πεινάει. Βγήκε στους δρόμους και λέει: Αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Δεν ξέρω τι θα μας ξημερώσει αύριο, πάντως δεν είμαστε καλά. Αν τα βρούνε οι ηγέτες των κομμάτων, μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να αποδώσει. Πρέπει να αποδώσει. Αλλά δεν τους βλέπω να συμφωνούν. Θα δούμε στην πορεία, αν θα κάνουν εθνική κυβέρνηση. Άσε που, αν δεν πάμε τώρα σε εκλογές, θα πάμε το Φεβρουάριο οπωσδήποτε. Και η κυβέρνηση να αλλάξει, για το λαό τα πράγματα δε θα βελτιωθούν. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να ορθοποδήσουμε. Εκτός κι αν αρχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη. Η Μέρκελ κάνει κουμάντο, αυτή αλωνίζει το Κοινοβούλιο».
 ~ Ρούλα Ντουμπάκη, αγρότισσα
 ~* «Η Ευρώπη πάει για διάλυση»
 * «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Μας πάνε στο χειρότερο. Ο ελληνικός λαός θα πεινάσει. Δε θα του δώσουν ελευθερία ούτε για ένα καρβέλι ψωμί. Αυτοί οι καραγκιόζηδες που τα μαζέψανε, να τα ξαναδώσουνε για την πατρίδα και να αφήσουνε κάθε φτωχό να μπορέσει να επιβιώσει. Λυπάμαι για την ελληνική κυβέρνηση, λυπάμαι για τους 300 της Βουλής, γιατί εξαρτώνται από τους Γερμανούς. Λυπάμαι που βάλανε μέσα στη χώρα μας τους Γερμανούς να αλωνίζουνε. Ως πότε θα αντέξουμε να σφίξουμε το ζωνάρι; Στην Ευρώπη είναι 5-10 που έχουν μαζέψει όλο το χρήμα. Κάπου πρέπει να ανοίξει τα μάτια της, η ίδια η Ευρώπη. Θα πάει για διάλυση στη δεκαετία».

*** Καλλιέργεια ρυζιού

Ανθούσε κάποτε αλλά σήμερα φυτοζωεί
 * Μοναχικός και ανηφορικός είναι ο δρόμος που ακολουθούν οι ελάχιστοι ορυζοκαλλιεργητές στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης. Η καλλιέργεια έχει πλέον υποχωρήσει σημαντικά και από εκεί που, πριν από 40, ίσως και περισσότερα χρόνια, το σημαντικό αυτό προϊόν κάλυπτε τεράστιες εκτάσεις, περίπου 50.000 στρέμματα, στο «βάλτο» (η περιοχή μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης), σήμερα καλλιεργούνται κάτι περισσότερο από 600 στρέμματα.
 * Κι ενώ κάποτε ζούσαν δεκάδες οικογένειες από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, σήμερα απέμειναν 3-4 άνθρωποι για να ασχολούνται με αυτή, έχοντας να παλέψουν με πολλά προβλήματα.
 * Χθες, στην περιοχή της Μακαρίας θέριζε ρύζι με τη μηχανή του ο μοναδικός καλλιεργητής στο Δήμο Μεσσήνης, Παν. Ξυνός, και βρεθήκαμε στον ορυζώνα του, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Μεσσήνης Στάθη Αναστασόπουλου.
 ~ Παν. Ξυνός
 * Ο κ. Ξυνός, ο οποίος ασχολείται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια από παιδάκι, συνεχίζοντας την εργασία του πατέρα του, άρχισε να αναφέρεται στα προβλήματά της, που, από λίγο έως πολύ, είναι κοινά για όλα τα αγροτικά προϊόντα, με κυρίαρχο το μεγάλο καλλιεργητικό κόστος και τις χαμηλές τιμές πώλησης. Η τιμή του κιλού για την ποικιλία καρολίνα ανέρχεται σε 0,34 ευρώ, 2-3 λεπτά λιγότερο σε σχέση με πέρσι, τη στιγμή που μόνο το πετρέλαιο για τη λειτουργία των μηχανημάτων αυξήθηκε κατά 0,50 ευρώ σε σχέση με πέρσι, ενώ ο καταναλωτής θα το προμηθευτεί με τιμή 2,15- 2,60 ευρώ το κιλό.
 * Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι πανελλαδικά λειτουργούν μόνο 5 ορυζόμυλοι και μόνο ένας από αυτούς στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία.
 * Από την άλλη πλευρά, οι εισαγωγές καλά κρατούν, ασχέτως αν το προϊόν είναι υποδεέστερο των ελληνικών.
 * Όπως είπε ο κ. Ξυνός, η σπορά του ρυζιού γίνεται στο διάστημα από 20-25 Μαΐου και η συγκομιδή ξεκινά από τις 10 Οκτώβρη. «Πρόκειται για καλλιέργεια που έχει κόπο, αλλά και πολλά έξοδα», παρατήρησε, «ενώ χρειάζονται και παρεμβάσεις στο αρδευτικό δίκτυο, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα». Επισήμανε δε και την εγκατάλειψη της Πολιτείας με εξαίρεση το δήμαρχο Μεσσήνης, «ο οποίος μας στηρίζει», ενώ με αφορμή τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων, παρατήρησε ότι όλοι οι αγρότες είναι χρεωμένοι. Πρόσθεσε όμως ότι «ο αγρότης δεν είναι κακοπληρωτής, αλλά πεινασμένος».
 ~ Κων. Τσιμπούρης
 * Ο αγρότης Κων. Τσιμπούρης χαρακτήρισε από την πλευρά του ασύμφορη την καλλιέργεια, λέγοντας πως δεν υπάρχει στήριξη από το κράτος. Χαρακτήρισε ως απαράδεκτο να έχει εγκαταλειφθεί η ορυζοκαλλιέργεια, αλλά και η κτηνοτροφία στην περιοχή και να καλύπτονται οι ανάγκες με εισαγωγές, «για τις οποίες διαθέτουμε περισσότερα χρήματα για την αγορά κρέατος από ό,τι για τα καύσιμα». Ζήτησε από τους αρμοδίους να ασχοληθούν με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια και την προσπάθεια αναβίωσής της, όπως και να δοθούν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν. «Όλες οι κυβερνήσεις μάς χαντάκωσαν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξήρε την προσπάθεια που καταβάλλει για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων ο δήμαρχος Μεσσήνης.
 ~ Στάθης Αναστασόπουλος
 * Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασόπουλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη έναρξη λειτουργίας του γραφείου αγροτικής ανάπτυξης στο Δήμο. Όπως είπε, θα υποστηρίζει και την καλλιέργεια ρυζιού. Πρόσθεσε ότι η οικονομική κρίση δίνει την ευκαιρία «να ξαναγυρίσουμε στη γη και στην καλλιέργειά της», ενώ ζήτησε την ελάφρυνση των βαρών των αγροτών, αλλά και την ενίσχυση του αριθμού των καλλιεργητών. Είπε δε ότι ο Δήμος θα αναλάβει πρωτοβουλία για τη διάθεση του παραγόμενου προϊόντος στη Μεσσηνία.
 * Ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ποσότητα νερού για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που θα προκύψει από την αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών άρδευσης, για τις οποίες υπάρχουν έτοιμες μελέτες.
 * Πρότεινε δε να υπάρξει συντονισμός των παραγωγών οπωροκηπευτικών καλλιεργειών για τα προϊόντα που παράγουν, ώστε να υπάρχει συστηματική καλλιέργεια με συγκεκριμένες ποσότητες και να εξασφαλίζονται καλύτερες τιμές, ενώ αναφέρθηκε στις νέες καλλιέργειες που προωθεί ο Δήμος, αλλά και σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, με σκοπό να υπάρξει συμπληρωματικό εισόδημα και λιγότερο ρίσκο στην αγροτική εκμετάλλευση.
 * Εξέφρασε, επίσης, την ικανοποίησή του για την επικείμενη λειτουργία μεγάλης θερμοκηπιακής μονάδας παραγωγής ντομάτας με υδροπονία, στην περιοχή πριν από την είσοδο της Μεσσήνης, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι εισαγωγές κρέατος από το εξωτερικό.
 ~ Παν. Περρωτής
 * Στην παρέα προστέθηκε και ο Παν. Περρωτής, ο οποίος μαζί με τον Γ. Μιχαλόπουλο είναι οι δύο καλλιεργητές στην περιοχή της Καλαμάτας. Κι αυτός μίλησε για τα προβλήματα και την απαξίωση των αρδευτικών εγκαταστάσεων του ΓΟΕΒ, ζητώντας ανακατασκευή των κεντρικών καναλιών. Τάχθηκε υπέρ της επιδότησης για την παραγωγή ρυζιού, «αλλιώς θα μείνουμε μόνο 3-4 να παλεύουμε, όσο θα συνεχίσει να αντέχει το έργο των 40 χρόνων (δίκτυο του ΓΟΕΒ)».

*** Από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη σύγχρονη λειτουργία των ελαιοτριβείων
 * Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων και επαγγελματιών για ένα θέμα με ιδιαίτερη σημασία για τη Μεσσηνία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα με τίτλο «Η σύγχρονη λειτουργία των ελαιοτριβείων στο πλαίσιο διατήρησης της ποιότητας και της περιβαλλοντικής αειφορίας», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα ξενοδοχείο «Elite». Την εκδήλωση διοργάνωσε το παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ και απευθυνόταν κυρίως σε επιστήμονες, υπηρεσιακούς παράγοντες, ελαιοτριβείς, καθώς και εμπλεκόμενους στη διαδικασία λειτουργίας των ελαιοτριβείων.
 * Για την «Επεξεργασία ελαιοκάρπου στη Μεσσηνία (μονάδες, πυρηνελαιουργεία)» μίλησε ο Γ. Παληαρούτας, γεωπόνος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας.
 * Ο Α. Παρασκευόπουλος, γεωπόνος, διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, ανέπτυξε το ζήτημα «Η επεξεργασία ελαιοκάρπου στην Τριφυλία (μονάδες, πυρηνελαιουργεία)».
 * «Διαδικασία για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου από το χωράφι έως το ράφι» ήταν το θέμα της εισήγησης του Γ. Βορβίλα, προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Μεσσηνίας.
 * Για τη «Συμβολή του ΕΘΙΑΓΕ - Ινστιτούτου Ελαίας Καλαμάτας στη διατήρηση της ποιότητας του ελαιολάδου» μίλησε ο Π. Κάτσαρης, γεωπόνος ΕΘΙΑΓΕ Καλαμάτας.
 * «Απαιτήσεις ποιότητας για το βιολογικό ελαιόλαδο και για τη διαδικασία εξαγωγής του», ήταν η εισήγηση του δρος Ε. Σταυριανού, γεωπόνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 * Η δρ Κ. Αρχοντάκη, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας, ανέπτυξε το θέμα «Επενδύσεις με το μέτρο 123Α στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων - ελαιουργικός τομέας».
 * Για «Χαρακτηριστικά και δυνατότητες αξιοποίησης των αποβλήτων ελαιουργίας», μίλησε ο δρ. Σ. Ντούγιας, χημικός, λέκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
 * «Σύγχρονες τεχνολογίες αξιοποίησης ελαιουργικών αποβλήτων», ήταν η ομιλία του Γ. Λώλου M.Sc., γεωπόνου, μέλους του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
 * Για το θέμα «Αδειοδότηση έργων βιοαερίου στα πλαίσια της ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων ελαιοτριβείων» μίλησε ο Ι. Χαραλαμπίδης, γεωπόνος, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.).
 * «Δυνατότητες αξιοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων με βάση την πρόσφατη νομοθεσία» ήταν η εισήγηση του δρος Λ. Τηνιακού, γεωλόγου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου.
 * Επίσης, τοποθετήσεις για το θέμα, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, έκαναν ο τυποποιητής Αλέξανδρος Δραγώνας και ο πυρηνελαιουργός Θανάσης Μαργέλης.

*** Δήμος Τριφυλίας

Υπερχρεωμένος, με κατασχέσεις και «αφανή» έργα προηγουμένων!
 * Παρακολουθώντας την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα την έγκριση της απογραφής, διαπίστωσα, μεταξύ άλλων, πως ο νέος Δήμος του συστάθηκε με τον «Καλλικράτη» είναι υπερχρεωμένος, με κατασχέσεις και «αφανή» έργα, που όμως πληρώνονται! Οι αριθμοί και τα νούμερα είναι στοιχεία αμείλικτα.
 * Όπως έχουμε ξαναγράψει, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου (τα χρέη και οι οφειλές, δηλαδή, που «κληροδότησαν» στο νέο Δήμο οι πρώην Δήμοι και δήμαρχοι) ανέρχονται σε 10.641.495,46 ευρώ και έχουν ως εξής:
α) Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις - Δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (4.095.614,53 ευρώ): Δήμος Αετού 556.373,56 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 362.534,88 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 71.987,64 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 2.693.029,71 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 411.688,74 ευρώ
β) Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (6.545.880,93 ευρώ):
-Σε προμηθευτές 5.216.104,18 ευρώ: Δήμος Αετού 1.008.453,62 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 1.090.028,48 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 1.459.224,10 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 558.802,62 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 1.084.793,80 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 14.801,56 ευρώ
-Σε Τράπεζες - Λογαριασμοί Βραχυπρόθεσμων Υποχρεώσεων (90.491,79 ευρώ): Δήμος Φιλιατρών 90.491,79 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις από φόρους - τέλη προς το Ελληνικό Δημόσιο και Λοιπούς Οργανισμούς Δημοσίου Δικαίου (12.000,54 ευρώ): Δήμος Γαργαλιάνων 285,45 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 11.715,09 ευρώ
-Σε Ασφαλιστικούς Οργανισμούς κύριας και επικουρικής ασφάλισης (55.106,39): Δήμος Αετού 770,75 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 5.106,66 ευρώ, Δήμος Φιλιατρών 48.995,32 ευρώ και Κοινότητα Τριπύλης 233,66 ευρώ
-Σε Μακροπρόθεσμες Υποχρεώσεις Πληρωτέες στην Επόμενη Χρήση, και περιλαμβάνει τα χρεολύσια των δανείων που θα πληρωθούν στο έτος 2011 (474.988,93 ευρώ): Δήμος Αετού 61.854,63 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 44.217,87 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 6.562,07 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 332.360,62 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 29.993,74 ευρώ
-Σε Υποχρεώσεις του Δήμου από οφειλές Αμοιβών Προσωπικού, Αιρετών, Διαφόρων Τρίτων Πιστωτών (697.189,10 ευρώ): Δήμος Αετού 52.035,83 ευρώ, Δήμος Αυλώνος 81.071,67 ευρώ, Δήμος Κυπαρισσίας 201.800,26 ευρώ, Δήμος Γαργαλιάνων 87.597,14 ευρώ και Δήμος Φιλιατρών 274.684,20 ευρώ.
* Σαν να μην έφτανε αυτή η τραγική οικονομική κατάσταση και κατάντια, ο νέος Δήμος έχει να αντιμετωπίσει τις κατασχέσεις και δεσμεύσεις χρηματικών ποσών των λογαριασμών του από εργολάβους και προμηθευτές. Μέχρι τις 2 Νοεμβρίου οι κατασχέσεις ανέρχονταν σε 966 χιλιάδες ευρώ και οι δεσμεύσεις σε 654 χιλιάδες ευρώ, αγγίζοντας, δηλαδή, το ποσό του 1,7 εκ. ευρώ, με το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου μετά βίας να επαρκεί για την πληρωμή του προσωπικού του μήνα αυτού, όπως είπε ο δήμαρχος Τριφυλίας!
* Μεγάλη κουβέντα έγινε και για τα «αφανή έργα», τα «άγραφα», που όμως πληρώνονται, χωρίς ωστόσο, όπως γίνεται αντιληπτό, να μπορεί να ελέγξει κάποιος αν έγιναν, σε ποιους Δήμους έγιναν, πώς έγιναν, γιατί έγιναν και, βεβαίως, πώς πληρώνονται.

***Στο ΤΑΣ η κατάσταση με τις προβληματικές κατοικίες

~ Σε Αρφαρά, Άγιο Φλώρο, Βρομόβρυση, Βελανιδιά
 * Με επιστολή του ο Δήμος Καλαμάτας και συγκεκριμένα το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Αρφαρών και Αγίου Φλώρου, καθώς και τους εκπροσώπους σε Βελανιδιά και Βρομόβρυση, πως η κατάσταση με τους ιδιοκτήτες κατοικιών που υπέστησαν ζημιές από τους τελευταίους σεισμούς διαβιβάστηκε στο Τμήμα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Μεσσηνίας (ΤΑΣ), προκειμένου να διενεργηθούν αυτοψίες από τους αρμόδιους μηχανικούς.
 * Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας από το ΤΑΣ, θα συμπληρωθεί φάκελος, ο οποίος και θα σταλεί στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), για να οριοθετηθεί η περιοχή (χαρακτηρισμός ως σεισμπόπληκτη). Μετά την έκδοση των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων θα διευκολυνθούν οι κάτοικοι στην αποκατάσταση των ζημιών.

*** Ημερίδα για τις νέες εργασιακές σχέσεις

* Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου, από τις 5.00 το απόγευμα έως τις 9.00 το βράδυ, στο συνεδριακό κέντρο του «Elite», η ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Οι νέες εργασιακές σχέσεις για το 2011, μετά τις αλλαγές στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία βάσει των νέων νόμων».

*** Παύλος Γκρέκης

~ «Να διεκδικήσουν οι επαγγελματίες μείωση ενοικίων»
 * Να εκμεταλλευτούν οι επαγγελματίες τη δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος να μειώσουν το ενοίκιο στην επαγγελματική τους στέγη, καλεί ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου και επιχειρηματίας, Παύλος Γκρέκης, μετά τη δημοσιοποίηση της πρώτης σχετικής δικαστικής απόφασης στην Καλαμάτα.
 * Σύμφωνα με τον κ. Γκρέκη, δύο θέματα έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο. Το ένα αφορά στα ενοίκια των επιχειρήσεων και το δεύτερο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά: «Κατατέθηκαν αγωγές, έγιναν δίκες, εκδόθηκαν οι πρώτες αποφάσεις και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, που επιχειρηματίες μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμά τους και να διεκδικήσουν μείωση του ενοικίου. Είναι μια από τις κινήσεις που υποχρεωτικά πρέπει να κάνει κάποιος, εάν επιθυμεί να διατηρήσει την επιχείρησή του, πληρώνοντας μικρότερο ενοίκιο, ώστε και αυτός να μπορεί να επιβιώσει επιχειρηματικά, αλλά και να έχει τη δυνατότητα να το πληρώνει.
* Εκτός από τις δικαστικές αποφάσεις, η εμπειρία και οι πληροφορίες μας λένε ότι και με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης και συμφωνίας έχει επιτευχθεί μείωση σε πολλά ενοίκια».

*** Συνελήφθη για κλοπή υδραυλικών ειδών

 * Υδραυλικά είδη από αποθήκη έκλεψαν δύο νεαροί τσιγγάνοι.

 ~ Συγκεκριμένα, το πρωί της Παρασκευής δύο τσιγγάνοι, 22 και 29 χρόνων ευρισκόμενοι στο Πεταλίδι, έκλεψαν διάφορα είδη από αποθήκη υδραυλικών.
 ~ Λίγες ώρες αργότερα και κοντά στην Καλαμάτα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας εντόπισαν και συνέλαβαν τον 29χρονο.
 ~ Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 22χρονου.
* Μέρος των κλοπιμαίων ανευρέθησαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στον υπεύθυνο της αποθήκης.

*** Στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών

Παρέμβαση… μέσω Μπαλτατζή
 * Με μοναδικό θέμα συζήτησης στην ημερήσια διάταξη την έγκριση της μελέτης αποπεράτωσης και ανάπλασης περιβάλλοντος χώρου «Νιαρχέικου» Λιοτριβείου, ως κτηρίου πολλαπλών χρήσεων (βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος), στην Τοπική Κοινότητα Αρφαρών, συνεδριάζει την ερχόμενη Τετάρτη 9 Νοεμβρίου η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας.
* Πρόκειται για ένα ακόμη έργο του οποίου η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω της ένταξης στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».
 * Όπως προβλέπεται, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Χρ. Ριζά, στο παραπάνω πρόγραμμα θα προταθούν να ενταχθούν συνολικά 15 έργα, προϋπολογισμού 2,8 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.
* Άλλωστε, μια σειρά έργων που προτείνεται να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα θα συζητηθούν και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, είναι τα εξής: Η ανάδειξη της κρήνης «Μογγονίας», η βελτίωση και ο καθαρισμός του υφιστάμενου μονοπατιού στην Τοπική Κοινότητα Νέδουσας.
* Η μελέτη διαμόρφωσης του χώρου αναψυχής στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας, προϋπολογισμού 55.000 ευρώ και οι αναπλάσεις πεζοδρόμων Αγίου Νικολάου, κεντρικής οδού και πλατείας Αγίου Βασιλείου στην Τοπική Κοινότητα Λαδά, προϋπολογισμού 110.000 περίπου ευρώ.

*** Στη σύμβαση με την ΕΥΔΑΠ

* Αντίθετη η «Αγωνιστική Συνεργασία»
 ~ Τους λόγους για τους οποίους ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» είναι αντίθετος με την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., δημοσιοποίησε χθες ο επικεφαλής του Θανάσης Πετράκος.
~ Ο συνδυασμός είναι αντίθετος και καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση, διότι:
-Δεν μπορεί τη διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της Πελοποννήσου να την αναλάβει η ΕΥΔΑΠ Α.Ε., διότι δεν έχει γνώσεις ούτε για τα υπόγεια νερά ούτε για την άρδευση. Μόνο για θέματα ύδρευσης και αποχέτευσης η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. έχει εμπειρία.
-Διότι με βάση το Μεσοπρόθεσμο η ΕΥΔΑΠ Α.Ε. ήδη είναι στο Χρηματιστήριο, σε λίγο θα πωληθεί, πιθανόν σε εταιρείες γαλλικών συμφερόντων. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου να εκχωρήσει τον πιο σημαντικό φυσικό πόρο, ένα δημόσιο αγαθό, που είναι τα νερά, σε μια ιδιωτική εταιρεία.
-Δεν μπορεί να εκχωρούνται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. τα πάντα, χωρίς να υπάρχουν τα σχέδια διαχείρισης απ’ τα οποία να προκύπτουν οι ανάγκες. Αυτό λέγεται πλήρης αγνωστικισμός.
-Σήμερα υπάρχει το master plan ΙΓΜΕ – υπουργείου Ανάπτυξης. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου οφείλει να στηριχθεί στο συγκεκριμένο και εγκεκριμένο master plan και με βάση αυτό να καθοριστούν ποιες είναι οι ανάγκες της.
-Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι “λεοντεία” υπέρ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και εις βάρος των συμφερόντων της Περιφέρειας και των πολιτών της.
 ~ Καταλήγοντας στη μακροσκελή ανακοίνωσή του ο κ. Πετράκος αναφέρει ότι όλο το μνημόνιο είναι διάτρητο και δεν έχει κανένα δικαίωμα ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία να υπογράψουν μια «λεόντεια» συμφωνία υπέρ της ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

*** Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

~ Μείωση εξόδων παράστασης  προέδρων και αντιπροέδρων νομικών προσώπων
 * Με 21 θέματα στην ημερήσια διάταξη συνεδριάζει την ερχόμενη Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των εξής:
 * Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο «Μελέτη έργων Παράκτιας Προστασίας Μ. Μαντίνειας» ως υποσυνόλου της μελέτης «Μελέτη έργων Παράκτιας Προστασίας και ανάπλασης ακτών Δήμου Αβίας και Μ. Μαντίνειας και συμπληρωματικές μελέτες». Σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου Καλαμάτας και Δήμου Δυτικής Μάνης για την πράξη «Βελτίωση - Ασφαλτόστρωση δρόμου πρόσβασης αγροτικών περιοχών Βελονά – Λαγκάδια». Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας του Νομού Μεσσηνίας (χώρος 8ου Δημοτικού Σχολείου) ως προς την αύξηση συντελεστή δόμησης από 0,6 σε 0,85. Προσωρινή παραλαβή του έργου «Επισκευή – Ανάπλαση Νιαρχέικου Λιοτριβείου». Έγκριση παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης εργασιών του έργου «Βελτίωση και συντήρηση δρόμων στην περιοχή Τελωνείου Καλαμάτας». Τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού Δήμου Καλαμάτας, οικον. έτους 2011. Πρόσληψη εποχικού προσωπικού δίμηνης απασχόλησης. Εγκατάσταση Ερασιτεχνικού Μετεωρολογικού Σταθμού στην Τοπική Κοινότητα Νέδουσας. Παραχώρηση χώρου για τη λειτουργία παγοδρομίου. Έγκριση απολογισμού πρώην Δήμου Άριος, έτους 2009. Έγκριση απολογισμού του κληροδοτήματος Δημοσθένους Μανδηλάρη, Τοπικής Κοινότητας Θουρίας. Μείωση/ προσδιορισμός εξόδων παράστασης προέδρων και αντιπροέδρων νομικών προσώπων Δήμου Καλαμάτας και αποζημίωσης μελών Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις.

*** Καλαμάτα

** Διήμερη ξεκούραση και στο βάθος φιλικό
 * Την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, ύστερα από μία έντονη αγωνιστικά εβδομάδα, κυρίως λόγω της ανόδου του ρυθμού και της πίεσης στις προπονήσεις, αλλά και λόγω της ψυχολογικής πίεσης που έχουν φέρει οι τελευταίες αρνητικές εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια, έχουν οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας. Αυτό γιατί μετά το χθεσινό πρωινό ραντεβού, που κυμάνθηκε σε χαλαρό τέμπο, η επιστροφή έχει οριστεί για αύριο το απόγευμα. Έτσι οι παίκτες του Έλβιο Μάνα, έχουν την ευκαιρία να αφήσουν λίγο πίσω τους την κούραση αλλά και τον κορεσμό από την απουσία επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων. Βεβαίως από αύριο τα πράγματα αλλάζουν, με την ομάδα να μπαίνει πλέον για τα καλά σε ρυθμούς πρωταθλήματος, έχοντας λιγότερο από δύο εβδομάδες για την πρεμιέρα. Γι’ αυτό ακριβώς κρίνεται σχεδόν αναγκαία η διεξαγωγή κάποιου φιλικού παιχνιδιού, που θα αποτελέσει την πρόβα της πρεμιέρας. Οι ιθύνοντες της Καλαμάτας έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τα πλάνα τους και θα ξεκινήσουν άμεσα τις προσπάθειες εξεύρεσης αντιπάλου, όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο, αφού όλα τα πρωταθλήματα πλην της Γ΄ Εθνικής, είναι πλέον σε εξέλιξη.
 * Ταυτόχρονα, υπάρχει η αισιοδοξία, ότι από αύριο θα μπουν σε κανονικούς ρυθμούς όλοι οι ποδοσφαιριστές, που ταλαιπωρούνται τις τελευταίες ημέρες από τραυματισμούς και ως εκ τούτου θα μπορεί το τεχνικό επιτελείο να κάνει πιο συγκροτημένα και με μεγαλύτερη άνεση το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει.

***Πριν 94 χρόνια

~ ΑΠΟ της προχθές ο καιρός κατέστη ξηρός και ήρξατο να πνέη ισχυρότατος βορράς, προξενήσας κυρίως εις τα ελαιόδενδρα και εις τα άλλα καρποφόρα δένδρα ιδία εις τας λεμονέας και πορτοκαλέας αρκετάς ζημίας.
 * Η έντασις του πνέοντος ισχυρού ανέμου εξηκολούθησε και μέχρι της εσπέρας της χθες. Ως εκ τούτου επεσπεύσθη από της χθες καθ’ άπασαν την Μεσσηνίαν η συλλογή των ελαιών, διότι η έλλειψις αγροτικής ασφαλείας έδωκε καιρόν εις τους αγροζημιώτας δια τους κακολόγους να αρπάσωσι και καταστρέψωσιν, ό,τι ο άνεμος κατέρριψεν επί της γης. Επίσης δε και η σπορά των δημητριακών καρπών βαίνει εντατική εφέτος καθ’ όλας τας εκτάσεις.
 ~ ΤΟ νέον δελτίον σίτου το οποίον εξεδόθη δια τας Καλαμας κατά τας επισήμους ειδήσεις ανέρχεται εις ποσόν εβδομήκοντα πέντε χιλιάδων, ήτοι υπερδιπλάσιον του αποσταλέντος ήδη και αλευροποιηθέντος. Η δευτέρα αύτη αποστολή ας παρέχει την δικαίαν ελπίδα ότι το ζήτημα της τροφοδοσίας ήρξατο εισερχόμενον εις τακτικωτέρα οδόν. Εάν τούτο ήθελε επιτευχθή πρέπει να ελπίζωμεν ωσαύτως ότι θα επέλθη ανακούφισις εις τον κόσμον δια της παροχής και άλλων τροφίμων πρώτης ανάγκης. Η μετάβασις του Βενιζέλου εις Παρισίους και Λονδίνον θα λύση όλα τα ζητήματά μας.
~ ΑΠΟ της 9ης παρελθόντος μηνός Οκτωβρίου απέδρασαν εκ της οικίας του Κων. Δριγώνη κατοίκου Μάνεσι αι δύο μικραί θυγατέρες του, εξ ων η μία ονόματι Ευσταθία ηλικίας 10 ετών η δε ετέρα Παρασκευή ηλικίας 13 ετών. - Πηγή :  Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας  - Μεσσηνίας  2011 .-

~** 
   **** ~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/10/30-2011.html , Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011 στην ενημέρωση .-

~** ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ  2011      http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/11/31-10-1-2-2011.html , Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011 ,  Τριήμερο Δευτέρας Τρίτη Τετάρτη 31 /10 και 1 , 2 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-                                              

** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/11/3-2011.html  , Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου  2011 , Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011 στην ενημέρωση   .-                           

** http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/4-2011.html , Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011,Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011 στο καθημερινό αγιάζι της ενημέρωσης.-

**  http://snsarfara.blogspot.com/2011/11/5-6-2011.html , Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2011 , Σαββατοκύριακο 5 και 6 Νοεμβρίου 2011 στο αγιάζι της Ενημέρωσης  .-

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/blog-post.html , Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011 , ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ Αγιος Πέτρος Κυνουρίας .-

~**  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/11/arfara-kalamatas-messinias.html , Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2011 , ARFARA KALAMATAS - MESSINIAS σε εικόνες και Βίντεο  .-

 *** *

Δεν υπάρχουν σχόλια: