ΑΡΦΑΦΑ ΚΑΛΑΜΆΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ

~* ΑΡΦΑΦΑ ΚΑΛΑΜΆΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Από γέφυρα διοδίων Πηδήματος περιοχή Λυγεριά ή Λυγερή Αρφαρών Πέμπτη 17-10-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214046651293813/ .-
Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης ,Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  , : Δευτέρα  23 Ιανουαρίου  2012  :

Το  μικρό μας ποντικάκι μας λέει !
*** Το μπαλάκι στην ΕΕ και το ΔΝΤ ρίχνουν οι ιδιώτες πιστωτές

* Οι ιδιώτες πιστωτές δήλωσαν την Κυριακή ότι έχουν έλθει στα όριά τους για το τι ζημιές μπορούν να δεχθούν σε μια ανταλλαγή ελληνικού χρέους, ρίχνοντας το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΔΝΤ, σε έναν αγώνα προκειμένου να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία.  * Όπως τονίζει το πρακτορείο Reuters, η Αθήνα χρειάζεται ένα σχέδιο που θα μειώνει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ στις επόμενες ημέρες, πριν από την εξόφληση του ομολόγου του Μαρτίου.
 * Η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές συγκλίνουν σε μια συμφωνία για haircut 65%-70%, αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στη συμφωνία, μετά από αρκετούς γύρους συνομιλιών την προηγούμενη εβδομάδα.
 * Ωστόσο, παραμένουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, ενώ το σχέδιο θα πρέπει ακόμη να λάβει την έγκριση από το ΔΝΤ, τη Γερμανία και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, που επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να θέσει ξανά το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά.
 * «Η προσφορά που δόθηκε στις ελληνικές αρχές, είναι η μεγαλύτερη δυνατή στο πλαίσιο της εθελοντικής συμφωνίας», ανέφερε χθες εκπρόσωπος του IIF.
 * Ο «εθελοντικός» χαρακτήρας της αναδιάρθρωσης του χρέους, είναι σημαντικός για την ευρωζώνη, προκειμένου να αποφευχθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων από μια ελληνική χρεοκοπία.
 * Η προσοχή θα στραφεί τώρα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σήμερα το απόγευμα, και στο εάν τα κράτη-μέλη της ΕΕ και το ΔΝΤ θεωρεί ότι το σχέδιο που καταστρώνεται από την Αθήνα και τους ιδιώτες πιστωτές, κάνει αρκετά για να περικόψει το ελληνικό χρέος.

*** Τελεσίγραφο Νταλάρα  ...:

* Καμία υποχώρηση από τις προτάσεις που κατέθεσαν την Παρασκευή δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1.
 * "Αυτή είναι η καλύτερη προσφορά μας. Δεν αναφέρω συγκεκριμένο επιτόκιο, αλλά θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ εθελοντικής αναπροσαρμογής του χρέους και της χρεοκοπίας".
 * Ο Νταλάρα, τέλος, ζήτησε από τους Γερμανούς να υποχωρήσουν και να δεχτούν το επιτόκιο που προτείνουν οι τραπεζίτες.-
Πηγή:www.capital.gr

*** ΝΔ-ΓΣΕΕ: «Όχι» σε περικοπές μισθών δια νόμου

* Η διοίκηση ΓΣΕΕ στη συνάντησή της, την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ζήτησε και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα στηρίξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

*** Επί ποδός ο αγροτικός κόσμος

* Θερμός Ιανουάριος για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, καθώς από τη Δευτέρα οργανώνεται σειρά κινητοποιήσεων από την Πανελλήνια Αγροτική Συσπείρωση, οι οποίες και θα κορυφωθούν με συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

*** Ελαιόλαδο

~ Από 2 μέχρι 2,10 ευρώ στη Μάνη, πώληση και με 1,90!
 * Μεταξύ 2 και 2,10 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτές τις μέρες η τιμή του ελαιολάδου στην περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης, ωστόσο υπήρξε και πώληση ακόμη και με 1,90!
* Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας, μας λέει: «Εμείς τυποποιούμε το λάδι μας. Προσπαθούμε όσο περισσότερο γίνεται να φεύγει τυποποιημένο από εμάς. Θέλουμε να αποφύγουμε την Ιταλία, όμως, σε κάποιες περιπτώσεις που πουλήσαμε χύμα, η τιμή ήταν 2,10, ακόμη και 2 ευρώ το κιλό. Μέχρι και με 1,90 πουλήθηκε κάποια στιγμή λάδι».
 ~ Τυποποίηση
* Το τυποποιημένο ελαιόλαδο του Συνεταιρισμού Νεοχωρίου εξάγεται, κυρίως, σε Γερμανία και Αυστρία. «Δεν είναι τεράστια η αγορά μας, αλλά έχουμε κάνει σημαντικά βήματα και η πορεία είναι ανοδική» σημειώνει ο πρόεδρος.
* Όσο για τις παραγγελίες από το εξωτερικό τώρα με την κρίση: «Φέτος, βλέπω το εξής: ενώ ο πελάτης έπαιρνε τρεις παλέτες, φέτος παίρνει δύο. Μειώνει λίγο την παραγγελία του, αλλά ευελπιστούμε ότι θα μας παραγγείλει και δεύτερη φορά. Όπως οι Έλληνες, και οι ξένοι είναι λίγο συγκρατημένοι στις αγορές τους».
 ~ Ελπίδες για άνοδο στην τιμή
* Σύμφωνα με τον κ. Τζανετέα, αυτή την εποχή όσοι ελαιοπαραγωγοί πουλάνε χύμα, το κάνουν για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες, όπως μεροκάματα εργατών και λιπάσματα. Δίνουν ένα μέρος της παραγωγής τους με αυτό τον τρόπο, γιατί έχουν άμεση ανάγκη τα χρήματα, αλλά το υπόλοιπο το φυλάνε, για να το πουλήσουν αργότερα, ελπίζοντας ότι η τιμή θα ανέβει. Δηλαδή, μιλάμε για μετά το Πάσχα προς καλοκαίρι. Κι εγώ αυτή την ενημέρωση έχω, ότι μάλλον θα ανέβει η τιμή, αν και ο συνεταιρισμός μας δεν έχει τώρα λάδι να δώσει χύμα, αυτό που έχουμε θα πάει σε πελάτες μας τυποποιημένο. Πάντως, αυτό που κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, δίνοντας 2,20 το κιλό, είναι πολύ καλό. Όμως, όταν κάποιος έχει άμεση ανάγκη τα χρήματα, είναι δύσκολο να περιμένει να πληρωθεί με τρίμηνη επιταγή».
 ~ Καλή απόδοση
* Σχετικά με την ποιότητα και την απόδοση φέτος στην περιοχή της Μάνης, ο κ. Τζανετέας αναφέρει: «Η απόδοση είναι καλή. Όταν ξεκινήσαμε ήταν 6 προς 1, αλλά τώρα έχουμε φτάσει 3,5 κιλά ελιές - 1 κιλό λάδι. Την απώλεια που είχαμε από τον αέρα, που τις έριξε, την κερδίζουμε τώρα σε απόδοση. Και η ποιότητα είναι καλή, φέτος μάλιστα το λάδι μας έχει περισσότερα αρώματα» παρατηρεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού. Επισημαίνει δε ότι η ελαιοσυγκομιδή στη Μάνη, λόγω των δύσβατων εδαφών της, είναι πολύ δύσκολη εργασία. «Τα έξοδα της ελαιοκαλλιέργειας βγαίνουν με μεγάλο κόπο στη Μάνη, που τα μέρη είναι δύσκολα και οι ελιές θέλουν αγώνα για να μαζευτούν».
 ~ 2,20 με επιταγή η ΕΑΣ
* Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας συνεχίζει τη συγκέντρωση ελαιολάδου σε τιμή μεγαλύτερη από την τρέχουσα της αγοράς. Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο αν. γενικός διευθυντής της ΕΑΣ Νίκος Σαρδέλης, η τιμή αυτή τη στιγμή είναι 2,20 ευρώ το κιλό με επιταγή τριών μηνών.
* Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανταπόκριση από παραγωγούς, οι οποίοι δίνουν το λάδι τους στην Ένωση, αφού η τιμή έξω είναι 2 ευρώ ή ακόμη και μικρότερη. Και ο κ. Σαρδέλης προβλέπει αύξηση της τιμής ελαιολάδου προσεχώς, επειδή μεγάλες ποσότητες έχουν ήδη φύγει στην Ιταλία, οπότε αναμένεται να υπάρξει έλλειψη και, κατά συνέπεια, άνοδος της τιμής.
* Ωστόσο, όπως τόνισε, το πρόβλημα της χαμηλής τιμής του ελαιολάδου, μελλοντικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί, εάν δεν αυξηθεί η τυποποίηση στην Ελλάδα και εάν οι ξένοι που αγοράζουν χύμα από την Ελλάδα, για να τυποποιήσουν, δεν αναγράφουν στις συσκευασίες από πού προέρχεται το λάδι με πλήρη στοιχεία. - Μ.Ν. -

*** Πήγε τα καλαματιανά λουκούμια στη Μελβούρνη

* Τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και κυρίως τις προοπτικές της πήρε πριν από τέσσερις μήνες ο Παναγιώτης Παναγόπουλος. Πήρε την οικογένειά του και αφήνοντας πίσω του την Ελλάδα και το εργαστήριο λουκουμιού στην Καλαμάτα, που ήταν δικό του δημιούργημα, εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία... * Μπορεί να άλλαξε χώρα και... ήπειρο, αλλά η ενασχόλησή του παραμένει η ίδια: ο Τάκης Παναγόπουλος ασχολείται και πάλι με την παρασκευή λουκουμιού και τονίζει πόσο σημαντικό είναι που έχει μείνει στο αντικείμενό του, εκεί που αποδίδει καλύτερα.
 * «Ήταν μια δύσκολη απόφαση», λέει για τη μετανάστευσή του στην Αυστραλία, «αλλά προπάντων, σημασία έχει η οικογένεια. Επέλεξα να φύγω, επειδή έβλεπα την καλύτερη προοπτική για τα παιδιά μου στην Αυστραλία, όσον αφορά στις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση αργότερα».
* Χαρούμενος που χιλιόμετρα μακριά από το εργαστήριό του στην Καλαμάτα, ασχολείται και πάλι με αυτό που αγαπάει, ο Τάκης Παναγόπουλος θυμίζει ότι το παραδοσιακό γλυκό μας, που ακόμη σερβίρεται στα παραδοσιακά καφενεία, με το ψημένο στη χόβολη καφέ, και με το οποίο στα ορθόδοξα μοναστήρια κερνούν τους επισκέπτες, δεν πρέπει να λείπει από κανένα ελληνικό σπίτι.

*** Iατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

~ Χθες η πρώτη συνάντηση για το στήσιμό του
 * Γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και άνθρωποι άλλων επαγγελματικών κλάδων συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Θέμα συζήτησης, το στήσιμο ενός Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα λειτουργεί με εθελοντές και θα προσφέρει περίθαλψη σε οποιονδήποτε δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας.
* Το κάλεσμα σε αυτή την πρώτη συνάντηση έγινε από την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας. Ο πρόεδρός της Τάσος Πουλόπουλος, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την Ιατρική Εταιρεία να προχωρήσει σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία, όπως είπε, «στοχεύει στην ανακούφιση των πασχόντων κατοίκων της περιοχής μας που δεν έχουν ασφάλεια ή είναι οικονομικοί πρόσφυγες».
 * Στόχος, όπως πρόσθεσε, «να ορθωθούν εμπόδια στη φτώχεια και την πείνα, που έχουν αρχίσει να γίνονται λίαν εμφανείς και είναι από μόνες τους σοβαρές αρρώστιες. Από την άλλη, η φτώχεια και η πείνα, είναι προαπαιτούμενα για αρρώστιες, που με πολύ κόπο και τεράστια κοινωνική κινητοποίηση και πόρους ξεπεράστηκαν από τη δεκαετία του ΄60 ή για άλλες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους πρόσφατα. Για παράδειγμα, η φυματίωση και το AIDS. Τελευταία, και η ελονοσία άρχισε να μας επισκέπτεται κατά καιρούς και σε διάφορες περιοχές της χώρας».
* Η λειτουργία ενός Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όλοι συμφώνησαν ότι χρειάζεται γιατρούς, οδοντιάτρους και φαρμακοποιούς, όμως έχει ανάγκη επίσης από διοικητική και νοσηλευτική υποστήριξη, από φάρμακα, κοινωνική υπηρεσία, εξειδικευμένη υγιεινολογική καθοδήγηση, και, όπως δείχνουν τα πράγματα, ακόμη και από τρόφιμα. Κρίθηκε, λοιπόν, αναγκαία η κινητοποίηση ευρύτερων δυνάμεων.
* Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες και σημαντικές απόψεις. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο γιατρός Γιάννης Μούντανος ο οποίος παρουσίασε την εμπειρία του από το Ιατρείο Αλληλεγγύης του Ρεθύμνου, ενώ ο γιατρός Παντελής Αβαρλής αναφέρθηκε στην επαφή που ο ίδιος έχει με το αντίστοιχο Ιατρείο της Θεσσαλονίκης. Ο συνάδελφός τους, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, είπε ότι η δράση δεν πρέπει να περιοριστεί στην πόλη της Καλαμάτας, καθώς σε όλη τη Μεσσηνία υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία γνωρίζουν οι αγροτικοί γιατροί. Η κοινωνική λειτουργός Φένια Εξακουστίδου κατέθεσε την εμπειρία από τη συμμετοχή της στο Δημοτικό Παντοπωλείο, ενώ τη στήριξή τους στην προσπάθεια εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Στέφανος Καμινιώτης.
* Η συνάντηση έκλεισε με τους πρώτους συγκεκριμένους στόχους να έχουν τεθεί: η καταγραφή του δυναμικού και η δημιουργία ομάδων εθελοντών, καθώς και η αναζήτηση χώρου, που θα στεγάσει το Ιατρείο Αλληλεγγύης. Μ.Ν.

***Οι διάλογοι των εκβιαστών της εγκληματικής οργάνωσης

~* Πώς εκβίαζαν νυχτερινά καταστήματα, αλλά και ιδιώτες  ~ Ξυλοδαρμοί, απειλές και αμοιβή 40% για λογαριασμό τρίτων!
 * Αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορούμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε τις ημέρες των γιορτών στην Καλαμάτα, οι οποίες σοκάρουν και ταυτόχρονα τρομάζουν, έχουν καταγραφεί από τις Διωκτικές Αρχές.
* Ο ογκώδης φάκελος με τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δικογραφίας και δίνει πλείστα στοιχεία για τη δράση τους. Ναρκωτικά, όπλα και εκβιάσεις πέρα από κάθε φαντασία.
* Αν και από την αρχή είχε ανακοινωθεί από τις αρχές πως η ομάδα πουλούσε προστασία και εκβίαζε νυχτερινά καταστήματα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι ποιο σημείο έφταναν.
 * Οι συνομιλίες που παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα το «Θάρρος» δίνουν μια μικρή εικόνα της δράσης της ομάδας.
* Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας, την εγκληματική οργάνωση συγκροτούν 14 μέλη, εκ των οποίων οκτώ έχουν ήδη προφυλακισθεί, ένα κατηγορείται αλλά δεν προφυλακίσθηκε και καταζητούνται άλλα πέντε. Εξ αυτών, για το ένα μέλος, που κατηγορείται ως ένας εκ των τριών αρχηγών της οργάνωσης, έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
 ~* Εκβιασμοί
* Αν και το πιο συγκλονιστικό κομμάτι της όλης δράσης της οργάνωσης είναι η διπλή δολοφονία του 2,5 χρόνων γιου και του πατέρα Μεσάι, μεγάλο μέρος της δικογραφίας αφορά στις δεκάδες εκβιασμών που γίνονταν από τα μέλη της οργάνωσης στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας.
* Εκτός του ότι, όπως καταγράφεται στις συνομιλίες, εκβίαζε καταστηματάρχες, προκειμένου να δίνουν χρήματα, προχωρούσε και σε ξυλοδαρμούς. Χαρακτηριστικό των συνομιλιών είναι ότι για όποιον καταστηματάρχη δεν είχε να πληρώσει, η εντολή ήταν: «Αν δεν έχει να πληρώσει, να το κλείσει».
* Η κυριαρχία που ήθελαν να έχουν σκιαγραφείται και από την εξής συνομιλία: όταν εντόπισαν άγνωστο άτομο να κάθεται σε πόρτα κλαμπ στο κέντρο της Καλαμάτας, η εντολή ήταν το ίδιο βράδυ να τον διώξουν. Το πόσα καταστήματα εκβίαζαν δύσκολο να καταμετρηθεί, αφού στο μέτρημα χάνεται ο λογαριασμός…
 ~* Είσπραξη επιταγών
* Άλλο μεγάλο κεφάλαιο των «δουλειών» της ομάδας ήταν η είσπραξη χρεών για λογαριασμό τρίτων.
* Στις συνομιλίες παρουσιάζονται αρκετές περιπτώσεις που η ομάδα αναλαμβάνει να εισπράξει οφειλές ή ακάλυπτες επιταγές από ιδιώτες ή επαγγελματίες, φυσικά με το αζημίωτο!
* Η αμοιβή της ομάδας ήταν ποσοστό 30% στη χειρότερη περίπτωση και μερικές φορές ακόμη και 40%, επί της συνολικής οφειλής.
* Απ’ ό,τι φαίνεται στις συνομιλίες, η ομάδα έδειχνε να είναι ικανή για τα πάντα προκειμένου να εισπράξει τα χρήματα. Επίσης φαίνεται ότι όσοι ανέθεταν στα μέλη της την είσπραξη οφειλών, γνώριζαν πολύ καλά ότι θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο, προκειμένου να πεισθεί ο οφειλέτης να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του.
 ~* (Στις συνομιλίες που κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύει σήμερα το «Θάρρος» δεν εμφανίζονται τα ονόματα των καταστημάτων και των ιδιοκτητών τους, όπως και των υπολοίπων που εμπλέκονται)
 ~* Εκβίαση νυχτερινών καταστημάτων
 ~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Β.Β. με τη σύζυγό του Α.Β.
 ~  Β.Β.: Άκου, πήρα τρία μαγαζιά ακόμα. Πήρα το … (κλαμπ στην Καλαμάτα) και… (άλλο κλαμπ). Αυτός λέει ψέματα ότι δεν είναι δικό του.
- Α.Β.: Ποιος το λέει αυτό;
~ Β.Β.: Ο άνθρωπος που έχει το μαγαζί.
- Α.Β.: Ααααα.
~ Β.Β.: Ακούς, εκεί ήμουνα πριν λίγο, τώρα πήρα ένα άλλο.
 - Α.Β.: Ααα.
~ Β.Β.: Το δουλεύω εγώ από εδώ και πέρα. Το …. (όνομα κέντρου νυχτερινής διασκέδασης) το πήρα για τρεις μήνες, μ’ ακούς; Πήρα άλλα 4 μαγαζιά, τους γα… όλους, δυόμισι χιλιάρικα, τρία χιλιάρικα κάθε βδομάδα, τα μαγαζιά για πάρτη μου και τώρα πάω σε όλα, γιατί είναι δικά μου. Κατάλαβες; Κάτι που δεν έκανα τόσο καιρό ο μα…..
 ~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως ενός εκ των αρχηγών Γ.Π. και έτερου κατηγορούμενου ως αρχηγού που παραμένει ασύλληπτος, Χ.Β.
 - Χ.Β.: Θέλεις τίποτα από μένα; Με χρειάζεσαι τίποτα;
~ Γ.Π.: Όχι, όχι, τώρα κάνω ένα μπάνιο, να πάω να κάτσω λίγο εκεί και μετά να πάω να πάρω τα λεφτά.
- Χ.Β.: Από πού να πάρεις τα λεφτά, από το ….. (νυχτερινό μαγαζί με γυναίκες έξω από την Καλαμάτα);
~ Γ.Π.: Από ένα καινούργιο κλαμπ που έχουμε πάρει και από το…. (αναφέρει το όνομα του παραπάνω μαγαζιού).
- Χ.Β.: Εντάξει.
 ~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Β.Β. με τον επίσης κατηγορούμενο ως αρχηγό Γ.Π.
 ~ Β.Β.: Να σου πω από το …. (κλαμπ), το καινούργιο, τα πήρες τα λεφτά; Πληρώθηκες;
- Γ.Π.: Ναι τα πήρα, το άλλο ξεκινάει το Σάββατο.
~ Β.Β.: Εντάξει, εντάξει. Να σου πω, το …. (μπαρ με γυναίκες μέσα στην Καλαμάτα), το έχω αφήσει τώρα δύο εβδομάδες, δεν του παίρνω τίποτα, άσ’ το και σήμερα. Για πες μου, στο …. (νυχτερινό κλαμπ) τον ξέρεις έναν καραφλό που δουλεύει στην πόρτα;
- Γ.Π.: Του…. (το όνομα του ιδιοκτήτη του κλαμπ) είναι. Τον έχει στείλει και δουλεύει στο μαγαζί του.
~ Β.Β.: Ωραία σήμερα θα φύγει από εκεί… Πάμε τους γ…., σήμερα φεύγει από εκεί. Εντάξει;
- Γ.Π.: Εντάξει.
 ** Εκβίαση για λογαριασμό τρίτων
 ~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Β.Β. με τον επίσης κατηγορούμενο ως αρχηγό Γ.Π.
 - Γ.Π.: Έχω και στα χέρια μου ένα χαρτί με επιταγές, είναι 73.000, χρωστάει ο …. (όνομα Α΄ επαγγελματία) που έχει μαγαζί με σιδερικά και χρώματα. Εβδομήντα τρεις χιλιάδες και συμφωνήσαμε 30% να πάρουμε εμείς.
~ Β.Β.: Ο … (όνομα επαγγελματία) τα χρωστάει;
- Γ.Π.: Ναι, το βράδυ θα έχω το χαρτί να στο δώσω.
~ Β.Β.: Ωραία, αύριο ή τη Δευτέρα θα πάμε να πάρουμε τα λεφτά κι από το…. (όνομα άλλου Β΄ επαγγελματία). 10.000. Ωραία, ωραία, έχουμε πολλά να πούμε.
- Γ.Π.: Εντάξει, εντάξει, φιλιά φίλε.
~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως ενός εκ των αρχηγών Γ.Π. και κατηγορούμενου ως αρχηγού που παραμένει ασύλληπτος Χ.Β. για τον επαγγελματία Α΄
 ~ Χ.Β.: Αύριο που θα κατέβω, να κανονίσουμε να του δώσει ο ….. (όνομα γνωστού τους) ένα ραντεβού που δεν τον φοβάται και να πάμε εμείς στο ραντεβού.
- Γ.Π.: Σωστά, σωστά έτσι μπράβο.
~ Χ.Β.: Εκεί δε θέλει όμως πολλά. Θέλει σφαλιάρες και μίλημα.
- Γ.Π.: Θέλει γα…..
~ Χ.Β.: Θέλει γα….. Έχει λεφτά και θα του πάρουμε λεφτά επιτόπου, 5, 10, 20 χιλιάρικα.
- Γ.Π.: Ναι γιατί τους το παίζει σερνικός στους άλλους, κατάλαβες.
 ~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Β.Β. με τον επίσης κατηγορούμενο ως αρχηγό Γ.Π.
 ~ Γ.Π.: Κανονίσαμε να κλείσουμε ραντεβού μέχρι την Παρασκευή ένα μεσημέρι να βρεθούμε όλοι μαζί και με τους ανθρώπους που μας έχουν δώσει τη δουλειά και με αυτόνε να δούμε τι ακριβώς γίνεται, γιατί αυτός αρνείται κάποια πράγματα.
-Β.Β.: Ωραία, γιατί έχουμε και άλλες δουλειές. Θα πάμε αύριο και στον …. (όνομα Β΄ καταστηματάρχη) και αλλού, γιατί ήταν να πάμε σήμερα και δεν πήγαμε. Αυτό είναι το φαΐ μας, αυτή είναι η δουλειά μας, το καταλαβαίνεις; Και τώρα ανοίγει η δουλειά μας πάλι. Και θα τους πεις …(σε νυχτερινά καταστήματα) εμένα θα με βλέπουν πολύ δύσκολα. Θα τους πεις, άμα θέλετε το Β.Β. για να σας κόψει, θα σας κόψει τα πόδια, λεφτά δεν κόβει, τελείωσε, σε κανέναν. Να το κλείσει άμα δεν μπορεί, το καταλαβαίνεις;
 ~* -Συνομιλία κατηγορούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Β.Β. με τον επίσης κατηγορούμενο ως αρχηγό Γ.Π.
 ~ Γ.Π.: Θα σε πάρει τηλέφωνο αυτός ο μ…. να ’ρθει να σε δει λέει ο …. (όνομα επαγγελματία που του ζητούν χρήματα για λογαριασμό τρίτου).
- Β.Β.: Γιατί δεν μου τον έφερες;
~ Γ.Π.: Θα σε πάρει τηλέφωνο να ’ρθει, δεν έχει πρόβλημα, θα τον σκοτώσω εγώ αυτόν ρε, αφού δεν καταλαβαίνει, του βούτηξα το κεφάλι του, το άνοιξα στα δύο.
- Β.Β.: Θα τον σκοτώσω, θα τον γ….
~ Γ.Π.: Θα στο φέρει λέει, θα σου δώσει ένα ψυγείο.
- Β.Β.: Ποιο ψυγείο; Αυτοκίνητο;
~ Γ.Π.: Ναι ψυγείο αυτοκίνητο, κοίταξέ το.
- Β.Β.: Πρέπει να δώσουμε τα λεφτά στους ανθρώπους, το καταλαβαίνεις;
~ Γ.Π.: Το ξέρω με τον π…, να τον σκοτώσω;
 ~* -Συνομιλία γυναίκας που αναθέτει «δουλειά» είσπραξης στην οργάνωση
 - Μέλος οργάνωσης: Σε ποιον τα χρωστάει τα λεφτά;
~ Γυναίκα: Στον πρώην άντρα μου.
- Μέλος οργάνωσης: Από τι του χρωστάει τα λεφτά;
~ Γυναίκα: Του έδωσε 30.000 στο χέρι για να κάνει μια δουλειά και έχει βγει απόφαση δικαστηρίου. Το ’χω το χαρτί αυτό, 34.000 με τους τόκους.
- Μέλος οργάνωσης: Ωραία, φέρε τα χαρτιά οπωσδήποτε το απόγευμα στις 5.
 ~* -Συνομιλία Γ.Π. με επαγγελματία Β΄
 ~ Γ.Π.: Πόσα λεφτά θα δώσεις αύριο;
- Επαγγελματίας: Δεν ξέρω πόσα θα μπορέσω να τραβήξω…
~ Γ.Π.: Πόσα θα δώσεις, να ξέρω τι μου γίνεται.
- Επαγγελματίας: Κάτσε να πάρω τα χαρτιά πρώτα, να τα έχω στα χέρια μου, να μπορώ να κάνω κουμάντο.
~ Γ.Π.: Το λιγότερο που θα δώσεις αύριο είναι τρία χιλιάρικα.
- Επαγγελματίας: Όχι ρε τόσα πολλά, δεν μπορώ ρε.
~ Γ.Π.: Τι θα δώσεις, ένα χιλιάρικο; Τρία χιλιάρικα.
- Επαγγελματίας: Δεν μπορώ, ρε.
~ Γ.Π.: Τρία χιλιάρικα σου είπα, μην κάνεις μ…, κάνεις μ….
- Επαγγελματίας: Άκου, άκου δεν μπορώ, περίμενε να σου πω, δεν μπορώ, αφού δεν έχω δουλέψει δύο μήνες, δεν έχω κάνει τίποτα. Με πενηντάρικα και με κατοστάρικα, τι να κάνω, ούτε τα έξοδα δεν βγάζω…
~ Γ.Π.: Δηλαδή, πόσα υπολογίζεις να δώσεις;
- Επαγγελματίας: Το νοίκι το έχω απλήρωτο… Δεν έχω λεφτά.
~ Γ.Π.: Αύριο το λιγότερο που θα φέρεις είναι τρία χιλιάρικα..
- Επαγγελματίας: Δεν μπορώ τέτοιο ποσό σε καμία περίπτωση και το αμάξι δεν πιάνει.
~ Γ.Π.: Αύριο τρία χιλιάρικα, τέλος!
 ~* -Συνομιλία Χ.Β. με Γ.Π. για είσπραξη
 - Χ.Β.: Αυτοί πόσα λεφτά θέλουνε;
~ Γ.Π.: Είναι δύο επιταγές.
- Χ.Β.: Πόσα τους έχεις πει, 30%;
~ Γ.Π.: 30% τους έχω πει από τα 73.000
- Χ.Β.: Κοίτα ό,τι πάρουν αυτοί, 30% παίρνουμε εμείς.
~ Γ.Π.: Ναι, ναι μπράβο.
- Χ.Β.: Γιατί άμα δεν είμαστε εμείς, ο … (όνομα Α΄ επαγγελματία) θα τους έδινε τα α…. του.
~ Γ.Π.: Έτσι, έτσι ακριβώς.
- Χ.Β.: Δηλαδή, θα πάρουν 10.000, τα τρία χιλιάρικα είναι δικά μας, μη σου πω 40%, δηλαδή τέσσερα.
~ Γ.Π.: Ναι, ναι φίλε.
 ~* -Συνομιλία Γ.Π. με ιδιώτη – εντολέα που έχει αναθέσει στην ομάδα να εισπράξει ακάλυπτες επιταγές από τον επαγγελματία Α΄
 -~ Γ.Π.: Εσύ μη μιλάς μαζί του, ραντεβού είπαμε..
- Εντολέας: Αυτός δέχεται ραντεβού, αλλά το θέμα είναι να μιλήσετε εσείς.
~ Γ.Π.: Όχι, ρε φίλε, δεν κατάλαβες καλά. Δεν πειράζει μην είσαι κοροΐδο, δέξου το ραντεβού και εμείς θα είμαστε κρυμμένοι εκεί. Με το που θα έρθει θα του γ…. Χρειάζεται να του πεις εσύ την αλήθεια;
- Εντολέας: Ωραία
~ Γ.Π.: Πέσ’ του ναι, θα παίξεις το παιχνίδι του και κλείσ’ του ραντεβού, όχι στο μαγαζί σου. Σε έναν ουδέτερο χώρο, κατάλαβες, μην του λες κι εσύ την αλήθεια.
- Εντολέας: Πού να του πω;
~ Γ.Π.: Εσύ θα του πεις, άντε να τελειώνουμε, μωρέ, κι εγώ τα βαρέθηκα αυτά… Ξέρεις, κατάλαβες να φανεί και καλά ότι προσγειώθηκες. Πέσ’ του να έρθει στο εργοστάσιό σου.
- Εντολέας: Ξέρω ’γω να το φέρω από δω, δεν θέλω να δει και πράγματα…
~ Γ.Π.: Με δουλεύεις… και χάμω λέμε θα φάει πολύ ραβδί, τι να δει, θα ξεχάσει το όνομά του.
- Εντολέας: Είναι και κλειστός χώρος, θα τα σπάσουμε, είναι και ανοιχτός θα τον κυνηγάμε.
~ Γ.Π.: Θα τον αρπάξουμε και θα μείνει νεκρός αυτός…  Β.Β. Θάρρος .-

*** Χωματερό

~ Καθολική κατακραυγή των κατοίκων για το λιγνιτωρυχείο
 * Μέχρι σήμερα οι φορείς της Μεσσηνίας έχουν πράξει τα δέοντα για να αποτρέψουν τη λειτουργία λιγνιτωρυχείων σε Φαλάνθη και Χωματερό. Από τις κοινές ερωτήσεις των βουλευτών μέχρι τις δηλώσεις των δημάρχων και των επικεφαλής παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όλα συγκλίνουν στο εξής: η σχεδιαζόμενη επένδυση μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει για την οικονομική και κοινωνική ζωή της Ανατολικής Πυλίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
* Το «Θ» θέλησε να μάθει και από… πρώτο χέρι τι λένε οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών για το θέμα. Οι απόψεις τους δε μας προξένησαν εντύπωση. Από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι το Χωματερό, όσους ανθρώπους συναντήσαμε, κανείς δεν εξέφρασε διαφορετική άποψη. Εξάλλου, είχαν δείξει τις διαθέσεις τους και παλαιότερα, όταν το ίδιο θέμα είχε απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα (και μάλιστα δις).
 * Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ένα καθολικό «όχι» στην πρόταση για λειτουργία λιγνιτωρυχείων και μια διάθεση, αν αυτή η θέση τους δεν εισακουστεί έγκαιρα, να δείξουν τις προθέσεις τους και με πιο δυναμικό τρόπο.
* Οι απόψεις, λοιπόν, που ακούσαμε έχουν τον ίδιο παρονομαστή: Με την επένδυση της εταιρείας “Couvra Holdings Limited” αλλοιώνεται σοβαρά ο χαρακτήρας της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή, ενώ δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος οικολογικής και συνολικότερης απαξίωσης των δυο χωριών που συνορεύουν με τα λιγνιτωρυχεία, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία έχει σχεδιαστεί για χρήσεις ποιοτικής αγροτικής παραγωγής και τουρισμού. Επιπρόσθετα, η περιοχή διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα στο χώρο του τουρισμού.
 ~ Έντονες αντιδράσεις
* Πρώτη στάση του χθεσινού οδοιπορικού μας ο Άγιος Ανδρέας. Εκεί, συναντήσαμε τον πρώην δήμαρχο και σημερινό δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, Ν. Αναστασόπουλο: «Ασφαλώς ο οποιοσδήποτε άνθρωπος που διαθέτει κοινή λογική πρέπει να είναι εναντίον αυτής της επένδυσης. Κι αυτό, γιατί η συγκεκριμένη περιοχή είναι τουριστική και τέτοιες ενέργειες θα έχουν εγκληματικές παρενέργειες. Εξόρυξη επιφανειακού λιγνίτη σ’ ένα χωριό κοντά στη θάλασσα και σε μια περιοχή που το οδικό της δίκτυο δεν επιτρέπει την καθημερινή κίνηση φορτηγών αυτοκινήτων, δε γίνεται, όπως και να το δει κανείς. Έπειτα, οι επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον μια τέτοια επένδυση είναι ανυπολόγιστες. Θυμάμαι τα παλαιότερα χρόνια που περνούσαν από την περιοχή μας τα φορτηγά, βρωμούσε στην κυριολεξία ο τόπος από το λιγνίτη. Δε μιλάμε για μια ερημική εποχή που μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Αντίθετα, είναι αναπτυσσόμενη, πρόσφατα έγινε συνέδριο για τη μεσογειακή διατροφή και γενικώς ο σχεδιασμός της είναι για άλλα πράγματα. Είναι δυνατόν να γυρίσουμε πίσω;
* Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι είναι αυτοί που σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Σε περίπτωση που δεν εισακουστούν οι αντιδράσεις μας, θα ξεσηκωθεί η κοινωνία ολόκληρη για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη. Ήδη η περιοχή μας έχει εκφράσει παραπάνω από μία φορές την αντίθεσή της σε μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα, σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε στη δημιουργία επιτροπής αγώνα για να αποτρέψουμε τα όποια σχέδια. Το ξεκαθαρίζουμε μία και καλή: Δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε σε εξόρυξη λιγνίτη σε τουριστική περιοχή. Καλό θα ήταν οι αρμόδιοι να λάβουν υπόψη τους τις αντιδράσεις που ήδη υπάρχουν και να μην προχωρήσουν σε παραπέρα ενέργειες».
* Δεύτερη στάση μας η Φαλάνθη. Κι εδώ πάνω - κάτω οι ίδιες κουβέντες: «Όσες φορές στο παρελθόν επιχείρησαν διάφοροι να δημιουργήσουν τέτοιες επενδύσεις, έφαγαν τα μούτρα τους. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το 2012 φέρνουν και πάλι το ίδιο θέμα στην επιφάνεια. Οι φορείς, ο κόσμος όλος, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε μια τέτοια προοπτική. Δεν πρόκειται να περάσει κανένα τέτοιο σχέδιο. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους όσοι μηχανεύονται τέτοια πράγματα.
* Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένουν ορισμένοι, αφού γνωρίζουν τις διαθέσεις μας;».
* Στην τελευταία ερώτηση δεν καταφέραμε να δώσουμε πειστική απάντηση, ιδιαίτερα όταν ο συνομιλητής μας συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται συμφέροντα που θέλουν να μας εξαναγκάσουν να πουλήσουμε τη γη μας για ένα πιάτο φαΐ, για να έρθουν στη συνέχεια κάποιοι άλλοι να την εκμεταλλευτούν. Έτσι όπως καταντήσανε τη χώρα μας οι πολιτικοί, όλα πλέον τα θεωρώ πιθανά».
* Τρίτη στάση το Χωματερό. Στο καφενείο του χωριού είναι μαζεμένοι καμιά δεκαριά άνθρωποι. Μόλις βάζουμε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα του λιγνιτωρυχείου, τα πνεύματα ανάβουν. Και η κουβέντα φέρνει στην επιφάνεια, όχι μόνο την αντίθεσή τους για την υπό σχεδιασμό επένδυση, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν με την τιμή του λαδιού και τη στάση των πολιτικών μας, ιδιαίτερα των δύο μεγάλων κομμάτων.
* Η πλειοψηφία διαφωνεί, όμως υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο. «Με 1,95 ευρώ που μαζεύω το λάδι σήμερα, μπαίνω μέσα. Αν είναι να τα πάρουν όλα και να μας δώσουν και κάποιες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση, ας έρθουν», λέει κάποιος.
* Ο μεγαλύτερος, όμως, της παρέας τον επαναφέρει γρήγορα στην… τάξη: «Για την περιοχή αυτή η επένδυση είναι καταστροφική. Το να μας δώσουν κάποια χρήματα ως αποζημίωση δε λέει τίποτα. Τα λιγνιτωρυχεία θα επηρεάσουν το περιβάλλον ολόκληρου του Μεσσηνιακού Κόλπου. Πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας και να χαλάσουμε και το περιβάλλον; Η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, που είχε έρθει κάποτε, μας είχε πει ότι εδώ δεν είναι Κοζάνη. Τούτος ο τόπος είναι για να τον χαζεύεις και όχι για να τον καταστρέψεις. Δεν μπορεί από τη μια να θέλεις να προστατέψεις την περιοχή περιβαλλοντικά και από την άλλη να επιτρέπεις τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου».
* Στην ίδια… όχθη και οι υπόλοιποι θαμώνες: «Ένα τέτοιο θέμα θα καταστρέψει την ιστορία του καθενός μας κι ό,τι αγωνίστηκε να φτιάξει μια ζωή. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Αν και ακόμα δε γνωρίζουμε τα ανταποδοτικά τέλη που θα υπάρξουν, μια και η κατάσταση είναι θολή, εν τούτοις δεν μπορούμε να δούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα με άλλο μάτι. Βέβαια, δε γνωρίζουμε ούτε ποια είναι αυτή η εταιρεία ούτε τίποτε άλλο. Επίσης ξέρουμε ότι σήμερα όλα αγοράζονται. Αλλά, σε

*** Κηπούπολη

~ " Μια περιοχή με προοπτικές παραμένει… εκτός»  * Μια σύγχρονη συνοικία, με καινούρια κτήρια (πολυώροφα τα περισσότερα) και συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό έχει αναπτυχθεί στην έκταση μεταξύ των οδών Λακωνικής και Κρήτης. Οι κάτοικοι της Κηπούπολης έχουν δει μεγάλες αλλαγές στο οικιστικό περιβάλλον την τελευταία δεκαπενταετία. Με το συντελεστή δόμησης να αλλάζει με κάθε δημαρχοντία, η περιοχή εξελίσσεται σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες, με ευνοϊκές προοπτικές.
* Στην καρδιά της Κηπούπολης, εκτός σχεδίου πόλης μέχρι σήμερα, οι πορτοκαλεώνες προσφέρουν ανάσα πρασίνου στην Καλαμάτα και συνδέουν την πόλη του σήμερα με την ιστορία της, όταν ακόμα η Κηπούπολη ονομαζόταν Μπαριάμαγα.
* Η πολεοδόμηση των περιβολιών αποτελεί εδώ και χρόνια θέμα συζήτησης και διεκδίκησης, με τους ιδιοκτήτες γης να βλέπουν το συντελεστή δόμησης να διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα απ’ ό,τι ήλπιζαν. Πιο πρόσφατη εξέλιξη, η υποβολή της γεωλογικής μελέτης της περιοχής στο ΥΠΕΚΑ, δεν ξεκαθάρισε όμως την κατάσταση.
* Οι απόψεις των κατοίκων της Κηπούπολης με τους οποίους μιλήσαμε κυμαίνονται από δυναμικές έως μετριοπαθείς. Η λύση μοιάζει να βρίσκεται κάπου στη μέση και όλοι συμφωνούν ότι με μακρόπνοο σχεδιασμό και διάθεση συμβιβασμού, μπορεί να βρεθεί. Εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας που επείγουν. Σύγχρονοι δρόμοι χωρίς πεζοδρόμια και φρεάτια (!), ελλιπής φωτισμός, απουσία αστικών συγκοινωνιών, δεν επιτρέπουν την ομαλή ένταξη της Κηπούπολης στον αστικό ιστό.
 * «Αυτό που περιμένουμε είναι η αναβάθμιση της Κηπούπολης», μας είπε ο Γρηγόρης Μουτεβελής, μόνιμος κάτοικος, ο οποίος μόλις άνοιξε ένα κρεοπωλείο στην περιοχή.
* «Παρότι έχουν ανεγερθεί πολλά καινούρια κτήρια, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, και όσα υπάρχουν είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μόλις το τελευταίο διάστημα βελτιώθηκε λίγο ο φωτισμός, άλλαξαν τις λάμπες, νωρίτερα ήταν σχεδόν ανύπαρκτος. Επιπλέον, θα θέλαμε παραπάνω αστυνόμευση, καλύτερη φύλαξη, συνέχεια μας κλέβουν. Να περάσει αστικό λεωφορείο, να συνδεθεί με το κέντρο η περιοχή, να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί, να βγαίνει. Η περιοχή μας είναι από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες όσον αφορά στην ανοικοδόμηση και την αύξηση του πληθυσμού, αλλά δε βλέπουμε τίποτα από την πλευρά του Δήμου. Ας ξεκινήσουμε από απλά παραδείγματα. Πριν από ένα μήνα ήρθαν και καθάρισαν τον παραπάνω δρόμο και ακόμα δεν έχουν μαζέψει τα μπάζα. Μια περιοχή αναπτυσσόμενη και την έχουν… εκτός».
* Για την ολική ένταξη της Κηπούπολης στο σχέδιο πόλης, «πρέπει να γίνει, είναι αναγκαίο», δηλώνει. «Ο συντελεστής δόμησης δεν πρέπει να παραμείνει στο 0,60, πόσω μάλλον στο 0,40 που συζητείται. Πρέπει να αυξηθεί. Ζητάμε να ανέβει στο 0,80-0,90».
* Είναι, όμως, και οι πορτοκαλεώνες μέρος της ιστορίας της πόλης, παρατηρώ. «Γι’ αυτό δε λέω να το πάμε ένα κόμμα τόσο που είναι εδώ στο δρόμο μας», απαντά. «Να υπάρξει πρόνοια για το πράσινο. Αλλά το 0,60, το 0,40, είναι υπερβολή. Κι εδώ η Ηρώων με τριώροφα ξεκίνησε, δύο και πλάκα, και φτάσανε να χτίζονται τετραώροφα. Υπάρχει μέση λύση».
* Ο Νίκος Βρυώνης διατηρεί, την τελευταία δεκαετία, μίνι μάρκετ στην Κηπούπολη. «Παρότι η περιοχή μας είναι από τις πιο ακριβές, δεν έχει υποδομές», λέει. «Υστερεί σε πεζοδρόμια. Μόνοι μας ό,τι κάνουμε. Σε σημεία δεν μπορείς να περπατήσεις. Δεν έχει φωτισμό. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα φρεάτια. Λιμνοθάλασσες γίνονται οι δρόμοι όταν βρέχει. Οι οικογένειες που επιλέγουν να ζήσουν στην Κηπούπολη συνεχώς αυξάνουν, γίνονται καινούρια κτήρια, αλλά οι υποδομές, οι δημοτικές παροχές, έχουν μείνει στάσιμες εδώ και πάνω από δέκα χρόνια».
* Ελάχιστα καταστήματα δραστηριοποιούνται στην περιοχή. «Εμπορική κίνηση υπάρχει ελάχιστη. Δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα. Γιατί, παρότι η περιοχή έχει προοπτικές, δεν την έχουν αξιοποιήσει».
* Με το σχέδιο πόλης δεν ασχολείται. «Δεν έχω ιδιοκτησία στην εν λόγω περιοχή», λέει ο Νίκος Βρυώνης.
* Ο Ιωάννης Δημητρόπουλος, συνταξιούχος στρατιωτικός, ζει εδώ και δώδεκα χρόνια περίπου στην Κηπούπολη. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την επέκταση του σχεδίου πόλης στην περιοχή», δηλώνει. «Δεν είμαι υπέρ των μεγάλων συντελεστών δόμησης. Έτσι είχε ξεκινήσει και η Ηρώων, μέχρι τριώροφα και τελικά, κάθε δημαρχοντία που άλλαζε, έκανε τα δικά της και έτσι έγιναν τετραώροφες πολυκατοικίες. Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των ιδιοκτητών κτημάτων, αλλά πρέπει να υπάρξει παράλληλα και σεβασμός για το πράσινο. Αυτό είναι η ζωή μας».
* «Όταν ήρθα εγώ εδώ, υπήρχε στην Ηρώων μόνο η απέναντι πολυκατοικία. Ήταν όλα περιβόλια. Μοσχοβόλαγε ο τόπος», συνεχίζει ο κ. Δημητρόπουλος. «Δε λέω να μη γίνουν σπίτια, αλλά παν μέτρον άριστον. Δε γίνεται να τα μπαζώσουμε όλα. Εδώ δίπλα που είναι η πολυκατοικία, είχε καρυδιές, είχε μουσμουλιές, τις πρόλαβα. Η ανοικοδόμηση δεν πρέπει να γίνει ανεξέλεγκτα. Πρέπει να υπάρξουν σαφείς όροι και σε βάθος χρόνου».
* «Έχει ο άλλος τέσσερα, πέντε στρέμματα και θέλει να φτιάξει πολυκατοικία, να πάρει δυο, τρία διαμερίσματα, να τακτοποιηθεί. Υπάρχουν συμφέροντα. Αλλά δεν μπορεί να τα ισοπεδώνουμε όλα. Λύση μπορεί να βρεθεί, με γνώμονα το μέτρο».
* Στους στενούς δρόμους μέσα στα περιβόλια, συναντώ άλλον κάτοικο της περιοχής. «Μόνο πολυκατοικίες βλέπω να γίνονται, ούτε πεζοδρόμια, ούτε υποδομές. Αντί να φτιάχνουμε χαλάμε», μου λέει και αρχίζει να μου μιλάει για τα πηγάδια που σφραγίστηκαν ή μπαζώθηκαν για να γίνουν πολυκατοικίες.
* «Υπάρχουν προβλήματα. Ειδικά σήμερα. Οι ιδιοκτήτες γης δεν έχουν πλέον εισοδήματα. Είναι λογικό να ζητούν την πολεοδόμηση της περιοχής τους. Αλίμονο, και οι ίδιοι αγαπούν τον τόπο τους. Με μελέτη μπορεί να βρεθεί λύση», μου λέει η κα κυρία Νίκη, που συναντώ στην περιοχή. Η άποψή της συμπίπτει εν μέρει με την επιστολή που είχαν δημοσιοποιήσει τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης, σε μια από τις περυσινές συναντήσεις με το Δήμο για το σχέδιο πόλης.
* «Μόλις το 1985 ξεκίνησε η διαδικασία της ένταξης [στο σχέδιο πόλης] και παράλληλα οι αγώνες μας», σημειώνουν. Από τότε (…) βλέπουμε τα όμορα σε εμάς οικόπεδα να χτίζονται κανονικά και εμείς να αποτελούμε γι’ αυτούς τον πνεύμονα πρασίνου.
* Εξ αρχής η πρόταση ένταξης επί δημαρχοντίας Μπένου ήταν 0,80, επί δημαρχοντίας Κουμάντου 0,70 και, τελικά, επί δημαρχοντίας Κουτσούλη 0,60.
* Εμείς αγωνιζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια να πετύχουμε καλύτερους όρους δόμησης κι ενώ περιμέναμε “υποταγμένοι στη μοίρα μας” την υπογραφή του σχεδίου με συντελεστή δόμησης 0,60 και 600μ2 αρτιότητα, όλως τυχαία πληροφορηθήκαμε ότι η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου εισηγείται την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλης με συντελεστή δόμησης 0,40 και αρτιότητα 1000 μ2. (…) Σίγουρα πρόκειται για μεγάλη αδικία, όταν μια μάντρα ή ένας φράχτης που χώριζε όμορα οικόπεδα διαφοροποιείται στο συντελεστή δόμησης από 1,20 σε 0,40. (…) Όλοι οι ιδιοκτήτες και τα μέλη του συλλόγου των υπό ένταξη ιδιοκτησιών είμαστε ανάστατοι και σίγουρα θα αντιδράσουμε. Οι περισσότεροι είναι φτωχοί άνθρωποι και βλέποντας ότι η μονοκαλλιέργεια του πορτοκαλιού δεν τους δίνει παρά τα ελάχιστα προς το ζην, έχουν μια ελπίδα να ενταχθεί η περιοχή τους στο σχέδιο, να πουλήσουν για να ζήσουν ή να γίνουν κηπουροί στην πρώην ιδιοκτησία τους». Γ. Ο. _ .-

*** Eμφυτεύματα στήθους

~ Τι λένε οι ειδικοί για το θέμα
 * Μεγάλη ανησυχία δημιουργήθηκε πρόσφατα, καθώς έγινε γνωστό ότι γαλλικά εμφυτεύματα για την αύξηση στήθους, προγεμισμένα με γέλη σιλικόνης που ενοχοποιήθηκαν για αυξημένες ρήξεις και προβλήματα, κυκλοφορούν και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα το πρόβλημα φαίνεται πως περιορίστηκε σε περίπου 40 περιπτώσεις γυναικών, αν και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός. Ευλόγως, όμως, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας και έσπειρε, ίσως αδικαιολόγητα, τον πανικό.
 * Στις 29 Μαρτίου 2010 ο Γαλλικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγόρευσε την κυκλοφορία εμφυτευμάτων στήθους, προγεμισμένων με γέλη σιλικόνης, της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP). Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα των αναφορών κατά το 2009 για αυξημένο αριθμό περιστατικών με ρήξη του περιβλήματος των συγκεκριμένων εμφυτευμάτων.
* Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το προϊόν κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τις αρχές του 2009 μέχρι και τις 14/4/2010. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εισήχθησαν 474 τεμάχια στη χώρα μας και διατέθηκαν στην αγορά 105, σε 2 ιδιωτικές κλινικές, 5 ιατρούς και 4 ασθενείς. Τελικά, χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια (40 ζεύγη) για προσθετική εγχείρηση στήθους.
* Όπως, πάντως, αναφέρει το ειδικό δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, οι πλαστικοί χειρουργοί θα προσφέρουν τις επεμβάσεις αφαίρεσης των εμφυτευμάτων χωρίς αμοιβή.
* «Με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΠΕΑΧ αποφάσισε ότι όλα τα μέλη της μπορούν να αφαιρέσουν τα ανωτέρω ενθέματα από τις ασθενείς χωρίς ιατρική αμοιβή. Όλες οι ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα ή ρήξη των ενθεμάτων θα πρέπει να αφαιρέσουν τα ενθέματα. Οι ασθενείς που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους και να παρακολουθούνται τακτικά. Συνιστάται ένα υπερηχογράφημα κάθε 6 μήνες, καθώς και μαγνητική τομογραφία κάθε χρόνο. Εάν οι ασθενείς χωρίς συμπτώματα και ρήξη επιθυμούν να αφαιρέσουν προληπτικά τα ενθέματα, μπορούν να το κάνουν χωρίς πανικό».
* Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται αρκετοί πλαστικοί χειρουργοί. «Όσοι γιατροί χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο εμφύτευμα, πέσανε θύματα ενός καλού μάρκετινγκ, με μία τιμή που υποθέτω είναι φθηνότερη κατά 15-20%. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες που ανησυχούν είναι να προχωρήσουν στην ψηλάφηση του μαστού και να κοιτάξουν προσεκτικά για οποιαδήποτε αλλαγή στην υφή και στο μέγεθος. Εάν παρατηρήσουν κάτι ύποπτο, πρέπει να αναφερθεί άμεσα στον πλαστικό χειρουργό. Από εκεί και πέρα, θα κρίνει ο πλαστικός χειρούργος αν χρειαστούν περαιτέρω ενέργειες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πέτρος Δαμηλάκος, πλαστικός χειρούργος με γραφείο στην Αθήνα.
* «Το συγκεκριμένο εμφύτευμα το έχω συναντήσει, ήταν φθηνότερο, αλλά εγκεκριμένο. Όσες γυναίκες έχουν παρατηρήσει κάτι ύποπτο, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το γιατρό τους και πάντα θα πρέπει να κάνουν και από ένα υπερηχογράφημα ανά εξάμηνο», εξηγεί με τη σειρά της η Μάρθα Καραολή, πλαστικός χειρούργος.
* «Το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι γυναίκες είναι να ρωτήσουν τον πλαστικό τους χειρουργό και να αναζητήσουν το ειδικό καρτελάκι με το lot number. Αν το προσθετικό είναι εγκεκριμένο από το FDA της Αμερικής, μπορούν να είναι σίγουρες ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Δασκαλάκης, πλαστικός χειρούργος στο Ηράκλειο της Κρήτης.
* «Στο συγκεκριμένο εμφύτευμα, το πρόβλημα προέκυψε επειδή το ποσοστό ρήξης ήταν πάνω από 12-14%, ενώ κανονικά αυτό θα πρέπει να κυμαίνεται στο 1,5%. Πάντως, ακόμα και αν υπάρξει ρήξη, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Όλες οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και να διοχετευτεί ενέσιμη σιλικόνη, στη χειρότερη των περιπτώσεων θα παρουσιαστεί μία τοπική δυσμορφία. Και βέβαια, οι συγκεκριμένες γυναίκες θα πρέπει πάντα να κάνουν μία μαγνητική τομογραφία για να σιγουρεύονται ότι όλα πάνε καλά», συμπληρώνει ο κ. Δασκαλάκης.
* Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Υγείας έχει ζητήσει από όλους τους ιατρούς των Τμημάτων Χειρουργικής, Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής των Μονάδων Υγείας να ενημερώσουν και να δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες και τις κατάλληλες οδηγίες στις γυναίκες που έχουν τυχόν υποβληθεί σε επέμβαση αναδόμησης στήθους κατά το παρελθόν και, κυρίως, πριν από την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος. Επίσης, το υπουργείο αναζητά τρόπο να αποζημιωθούν οι γυναίκες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τα εμφυτεύματα για αποκατάσταση έπειτα από καρκίνο του μαστού, και πρέπει τώρα να υποβληθούν σε νέα επέμβαση.
* Επιπλέον των μέτρων αυτών, ο ΕΟΦ ζητά την υποχρεωτική γνωστοποίηση οποιωνδήποτε ανεπιθύμητων παρενεργειών που παρουσιάστηκαν σε άτομα που έχουν υποστεί εμφύτευση στήθους, ανεξάρτητα εμφυτεύματος. Προτείνει, επίσης, τη δημιουργία μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους στην αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία, όπου και θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι σχετικές πράξεις. Λ. Γερμανός  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Δήμος Τριφυλίας

~ «Στον αέρα» η μπαλοποίηση, αλλά υπάρχει λύση
 * Κρίσιμοι και καθοριστικοί είναι οι μήνες μέχρι τον Ιούνιο για το φλέγον πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ, όπως «βάφτισαν» τους σκουπιδότοπους), αλλά και την αποκατάστασή τους, είναι η 30ή Ιουνίου.
* Η χώρα μας όφειλε, από προηγούμενα χρόνια, να έχει επιλύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, από πέρυσι το καλοκαίρι να έχει κλείσει όλες τις ανεξέλεγκτες χωματερές και μέχρι τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου να τις έχει αποκαταστήσει.
 * Από 1η Ιουλίου, όποιος Δήμος δεν έχει συμμορφωθεί με τις κοινοτικές οδηγίες, θα υποστεί τις συνέπειες των προστίμων, που ανά ΧΑΔΑ αγγίζουν περίπου τα 35.000 ευρώ ημερησίως! Αυτό σημαίνει πως, αν οι Δήμοι δε βάλουν «λουκέτο» στους σκουπιδότοπους και δεν τους αποκαταστήσουν κιόλας μέχρι τέλη Ιουνίου, από αρχές Ιουλίου «αναγκαστικά», υπό το βάρος των εξοντωτικών προστίμων, θα βάλουν «λουκέτο»!
* Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια της κατάστασης στην οποία, όπως φαίνεται, οδηγούμαστε, χωρίς να γίνεται κάτι από την πλευρά των Δήμων και της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, μπας και αποφύγουμε τον όλεθρο της καταστροφής.
* Με το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος –Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ- Ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», του Υ.Π.Ε.Κ.Α., που κατατέθηκε στη Βουλή στις 12 Ιανουαρίου, ενσωματώνονται στην ελληνική νομοθεσία δύο ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και τη διαμόρφωση πλαισίου διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, προβλέπονται ποινικές κυρώσεις, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης, για τους υπεύθυνους. Μετά την ψήφισή του, οι Δήμοι θα υποστούν τις συνέπειες των προστίμων που επιβάλλει η Ε.Ε., με παρακράτηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στο ύψος που θα ανέρχονται τα πρόστιμα, καθώς και των προστίμων που θα εισπράττει το ίδιο το κράτος, με το 40% αυτών να περιέρχεται στο Δημόσιο και το 60% στο Πράσινο Ταμείο! Δηλαδή, αν δεν κλείσουν και δεν αποκατασταθούν οι χωματερές μέχρι τα τέλη Ιουνίου, τα πρόστιμα στους Δήμους θα είναι διπλά!
 ~ Μπαλοποίηση στην Τριφυλία
* Στην Τριφυλία, το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και των πολλών, ακόμη, ενεργών ΧΑΔΑ είναι υπαρκτό, σοβαρό και μεγάλο. Εδώ και χρόνια έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων, συσκέψεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, επαφές, ξανά συσκέψεις και συζητήσεις, αλλά, δυστυχώς, με ευθύνη και των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων και των παλινωδιών προηγούμενων περιφερειαρχών και, βεβαίως, των κυβερνήσεων, όχι μόνο δε βρέθηκε λύση, αλλά, αντίθετα, το πρόβλημα έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
* Σε πέντε μήνες (τόσος είναι ο χρόνος που απομένει), αν η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας δε βρει λύση, δεν κλείσει και δεν αποκαταστήσει τους σκουπιδότοπους, τα πρόστιμα ανά ΧΑΔΑ ημερησίως θα έχουν ως συνέπεια το «λουκέτο» στο Δήμο και τις υπηρεσίες του!
* Βεβαίως, το πρόβλημα δεν το προκάλεσε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Ωστόσο, παρά τις εξαγγελίες και τις δηλώσεις του δημάρχου Κώστα Κόλλια για την απόφασή του να διαχειριστεί και να λύσει το πρόβλημα, 13 ολόκληρους μήνες στο Δήμο Τριφυλίας, όπως εκτιμάται, δεν έγινε κάτι ουσιαστικό.
* Ενδεικτική δε, είναι και η καθυστέρηση για τη συγκρότηση 7μελούς Ομάδας Εργασίας δημοτικών συμβούλων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, έστω και στο πάρα πέντε, ελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2011, ο ορισμός των μελών από το δήμαρχο έγινε στις 9 Ιανουαρίου 2012. Κοινοποιήθηκε στα μέλη λίγες μέρες αργότερα, ενώ την Τετάρτη επισκέφθηκαν τον μπαλοποιητή στον Πύργο Ηλείας. Αξίζει δε να σημειωθεί πως ο μπαλοποιητής που συζητείται να εγκατασταθεί στην Τριφυλία δεν είναι ίδιος με αυτόν του Πύργου. Ίδιος είναι ο μπαλοποιητής στα Δίδυμα Ερμιονίδας Αργολίδας, λίγα χιλιόμετρα από το Κρανίδι.
* Για την εγκατάσταση μπαλοποιητή στην Τριφυλία οι δημοτικές διοικήσεις των πρώην Δήμων της περιοχής, όπως αποδεικνύεται, δεν έδειξαν την απαιτούμενη θέρμη και αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος, προφανώς, όπως εκτιμάται, επειδή φοβήθηκαν το λεγόμενο πολιτικό κόστος ή, ακόμη χειρότερα, και από αδιαφορία. Συζητήσεις, συσκέψεις και συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων έγιναν μεν, όμως αποτέλεσμα υπό το μηδέν!
* Για τη Διαχειριστική Ενότητα της περιοχής, οι Δήμοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ανέλαβαν την υποχρέωση να βρουν χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή και οι Δήμοι Κυπαρισσίας και Αυλώνας χώρο για την εναπόθεση των μπαλοποιημένων σκουπιδιών. Αυτά από το 2007 – 2008! Οι τότε δήμαρχοι Φιλιατρών και Γαργαλιάνων έκαναν συζητήσεις για να βρουν χώρο εγκατάστασης του μπαλοποιητή. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι χώροι των υπαρχόντων σκουπιδότοπων των Δήμων τους, χώρος στο «Καστράκι», που συνάντησε δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων της Βάλτας, χώρος στην περιοχή «Δίδυμα» ή «Αγία Παρασκευή» με νέες αντιδράσεις, χώρος μεταξύ Μουζακίου – Χριστιανούπολης, με κάπως λιγότερες, ίσως λόγω άγνοιας, αντιδράσεις. Στην 7η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών, στις 26 Απριλίου 2010, συζητήθηκε το θέμα (21ο) της εγκατάστασης μπαλοποιητή και, μάλιστα, για συγκεκριμένο «ακίνητο 10 στρεμμάτων στα όρια των δήμων Φιλιατρών – Γαργαλιάνων, μισό μισό, όπως γράφει και η σχετική απόφαση, εφ’ όσο κριθεί η καταλληλότητά του (περιβαλλοντικές μελέτες, αρχαιολογία, δασαρχείο). 45.000 ευρώ + 5.000 ευρώ έξοδα μισά μισά από την Περιφέρεια. Εγκρίνει την αγορά. Ιδιοκτησίας Γ. Κόντου. ΟΜΟΦΩΝΑ».
* Από την πλευρά του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κυπαρισσίας, με την υπ’ αριθμ. 374/2008 απόφασή του στις 15 Δεκεμβρίου 2008, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τη θέση «Αλιμάκι», του υπάρχοντος ΧΑΔΑ, για την προσωρινή εναπόθεση των μπαλοποιημένων απορριμμάτων, με καταληκτική, μάλιστα, ημερομηνία της προσωρινής εναπόθεσης την 31η Δεκεμβρίου 2010! Πολλές φορές ο δήμαρχος Τριφυλίας σε σχετικές δηλώσεις έχει αναφερθεί σε αυτές τις αποφάσεις, με βάση τις οποίες, έστω και τώρα, η συσταθείσα Ομάδα Εργασίας ψάχνει να βρει λύση και να καταθέσει πρόταση – εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
* Όμως, από τη μία, στην περιοχή των Φιλιατρών, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και σύλλογοι και πολίτες, αντιδρούν, τονίζοντας πως η απόφαση του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου δεν τους δεσμεύει. Σημειώνουν δε, πως ακόμα και στην ίδια την απόφαση γίνεται αναφορά στην καταλληλότητα του συγκεκριμένου χώρου για την εγκατάσταση του μπαλοποιητή, κάτι που επιστημονικά δεν έχει κριθεί και πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο φορέα. Από την άλλη, στην Κυπαρισσία, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, καθώς και πολίτες, αντιδρούν στο ενδεχόμενο εναπόθεσης των μπαλοποιημένων σκουπιδιών στο «Αλιμάκι», τονίζοντας πως η κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας ελήφθη το 2008, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2010, ημερομηνία που έχει παρέλθει και, άρα, η απόφαση δεν μπορεί να είναι «σε ισχύ»!
* Με λίγα λόγια, η μπαλοποίηση στην Τριφυλία είναι «στον αέρα»!
 ~ Υπάρχει λύση!
* Μπροστά σε αυτό το διαφαινόμενο, ως έχει σήμερα, αδιέξοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπάρχει λύση; Υπάρχει! Το δρόμο της επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων ανοίγει η πρωτοβουλία σύστασης Δικτύου Δήμων την οποία ανέλαβε ο δήμαρχος Ευρώτα Γιάννης Γρυπιώτης. Σκοπός είναι η προώθηση λύσεων για μηδενικά απόβλητα στον τομέα Διαχείρισης των απορριμμάτων, σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου. Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση – Τελική Διαχείριση και Αξιοποίηση Υπολείμματος είναι ο Οδικός Χάρτης της αναληφθείσας πρωτοβουλίας. Έχοντας υπόψη ότι «τα σκουπίδια δεν είναι για πέταμα» και ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, τίθενται οι εξής στόχοι: 1) Λύση με μηδενικά απόβλητα μέχρι τις 31/6/2012. 2) Κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ. 3) Εφαρμογή Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων για Διαλογή στην Πηγή-Ανακύκλωση –Κομποστοποίηση του οργανικού κλάσματος. 4) Διαχείριση υπολείμματος, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 5) Δημιουργία διαβαθμικού συνδέσμου α΄ και β΄ βαθμού για την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ. 6) Εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας. 7) Αναθεώρηση ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου, με βάση τα νέα δεδομένα.
* Το ξεκίνημα της συνεργασίας των Δήμων για την από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορεί πολύ εύκολα να γίνει με άμεση επικοινωνία του δημάρχου Τριφυλίας με το δήμαρχο Ευρώτα! Ένα τηλεφώνημα, για αρχή, δεν κοστίζει, ενώ οι συνέπειες του προβλήματος των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων (και) στην Τριφυλία είναι τραγικές για το περιβάλλον και τους πολίτες, και θα είναι οδυνηρές και ολέθριες για τον ίδιο το Δήμο με το «λουκέτο» που έρχεται! Η.Γ. -

*** Ένωση υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

~  Εθελοντικό κλιμάκιο πυροσβεστών θα δημιουργηθεί στον Ταΰγετο
 * Ένα βήμα πριν από την ακόμη αποτελεσματικότερη θωράκισή του στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, με την ίδρυση εθελοντικού πυροσβεστικού κλιμακίου, βρίσκεται ο Ταΰγετος, μετά τις επαφές που είχε το προεδρείο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας με το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα.
* Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ι. Μωραγιάννη, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί με το γ.γ. Ι. Χριστόπουλο με τον κ. Νίκα, επέδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσε εντολή στην υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας του Δήμου να επικοινωνήσει με την Ένωση, καθώς για τη δημιουργία του κλιμακίου απαιτείται η πιστοποίηση από την Πυροσβεστική των εθελοντών πυροσβεστών.
* Και αυτό, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, που απαιτεί την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυσή του. Για να ιδρυθεί τέτοιο κλιμάκιο, θα πρέπει να πιστοποιηθούν τουλάχιστον 17 εθελοντές, αλλά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, ο αριθμός τους θα είναι μεγαλύτερος.
 ~ Το κλιμάκιο
* Για τη στέγαση του κλιμακίου, ο κ. Νίκας διέθεσε όλα τα παλαιά Δημοτικά Σχολεία της περιοχής και τις κατασκηνώσεις, προκειμένου να επιλεγεί ο καταλληλότερος χώρος. Επίσης, θα διαθέσει όλα τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου για τις ανάγκες του πιστοποιημένου κλιμακίου, ενός θεσμού που, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος της Ένωσης, είναι διαδεδομένος στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στα σπάργανα.
* Ο κ. Χριστόπουλος πρόσθεσε ότι η κρίση δεν επιτρέπει την ίδρυση επιπλέον κλιμακίων της Πυροσβεστικής και πρέπει να ενεργοποιηθούν οι εθελοντές, οι οποίοι έσπευδαν, ούτως ή άλλως, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, συνδράμοντας το έργο των πυροσβεστών. Το κλιμάκιο, συνέχισε, θα στελεχωθεί και με επαγγελματίες πυροσβέστες, και θα μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει πιο άμεσα τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς οχήματα και δυνάμεις θα βρίσκονται πιο κοντά στο σημείο του συμβάντος. Έτσι και το κόστος μειώνεται και οι ζημιές.
* Όπως σημείωσε, οι επαγγελματίες πυροσβέστες θα ενεργοποιούν τους πιστοποιημένους εθελοντές, οι οποίοι έχουν ένα επιπλέον «όπλο» μαζί τους, καθώς θα είναι ασφαλισμένοι, θα μπορούν να παίρνουν άδεια από τον εργοδότη τους, αλλά και να είναι ασφαλισμένοι σε περίπτωση ατυχήματος, κάτι που δε συμβαίνει σήμερα με όλο αυτό τον κόσμο που έρχεται να βοηθήσει.
 ~ Και άλλα κλιμάκια στη Μεσσηνία
* Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της Ένωσης και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, Γρηγ. Σκιαδόπουλος, παρατήρησε ότι έχουν γίνει επαφές για τη δημιουργία πυροσβεστικών κλιμακίων και στους Δήμου Πύλου – Νέστορος και Δυτικής Μάνης, ενώ σχετική συζήτηση έχει γίνει και με τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά.
* Αναφέρθηκε στην ένταξη οχήματος στο Δήμο Πύλου – Νέστορος, αλλά και στην πιστοποίηση των μελών του εθελοντικού κλιμακίου Δυτικής Μάνης, καθώς και στις συναντήσεις που είχαν προηγηθεί με τους δημάρχους Δημ. Καφαντάρη και Δημ. Γιαννημάρα, οι οποίοι έχουν εκδηλώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της περιοχής τους.
* Ο κ. Σκιαδόπουλος σημείωσε ότι σκοπός των ενεργειών που γίνονται είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών και των κλιμακίων, να γίνει η Καλαμάτα πυροσβεστικός σταθμός Α΄ τάξης και να αναβαθμιστούν τα κλιμάκια Πύλου, Κυπαρισσίας και Μελιγαλά, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στον τομέα ευθύνης τους.
* Πρόσθεσε δε ότι ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και η βοήθεια των 4.000 ατόμων πενταετούς θητείας, που ενισχύσουν σημαντικά τις υφιστάμενες δυνάμεις, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι περισσότεροι είναι έμπειροι δασοπυροσβέστες.
* Και μιας και τα οικονομικά θέματα των πυροσβεστικών υπαλλήλων βρίσκονται στο επίκεντρο, ο κ. Σκιαδόπουλος μας πληροφόρησε πως υπάρχει διαβεβαίωση να μην πειραχθούν οι διαβαθμίσεις, ενώ τα επιδόματα βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση στο υπουργείο Οικονομικών. Χ.Χ.

*** Δ. Αδαμόπουλος

~ Αποφασισμένος να πατάξει το παρεμπόριο
 * Όταν ακούστηκε πριν από τις εκλογές για το Επιμελητήριο Μεσσηνίας η δέσμευση του σημερινού προέδρου, Δημήτρη Αδαμόπουλου, ότι θα ξεκινήσει η πάταξη του παρεμπορίου, πολλοί θεώρησαν ότι πρόκειται απλώς για μία από τις συνηθισμένες προεκλογικές εξαγγελίες. Όμως, λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Αδαμόπουλος κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει οι έλεγχοι στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Τριάδας, κατά τους οποίους διαπιστώθηκε σωρεία αδικημάτων και παραβάσεων, με σοβαρότερη τη μη έκδοση αποδείξεων και, κατά συνέπεια, τη διαρροή ΦΠΑ.
 * Μιλώντας στο «Θάρρος», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι έχει κηρύξει ανένδοτο αγώνα για την πάταξη του παρεμπορίου, ενώ γνωστοποίησε ότι οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες λαϊκές αγορές της Μεσσηνίας.
 ~ Τακτικοί, συνεχείς και αποτελεσματικοί οι έλεγχοι
* Όπως μας είπε: «Οι επαγγελματίες που με γνωρίζουν χρόνια, ξέρουν ότι λειτουργώ με το ρητό “όπερ έδει δείξαι”. Με την ανάληψη της προεδρίας του Επιμελητηρίου κινητοποίησα όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να ξεκινήσουν οι αυστηροί έλεγχοι, που θα είναι τακτικοί, συνεχείς και αποτελεσματικοί.
* Από τους δύο που έχουν μέχρι στιγμής διενεργηθεί, προκύπτει μια αναρχία στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, όπου η λαϊκή αγορά ειδών ελαφράς βιοτεχνίας. Ο τελευταίος έλεγχος είχε διενεργηθεί τον Αύγουστο και διαπίστωσα ότι κάποιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εμπορίου φοβούνταν τους επαγγελματίες. Αρχικά αντιμετωπιστήκαμε με δυσπιστία και μετά επιχείρησαν να μας εκφοβίσουν για να φύγουμε. Δεν πτοήθηκα, παρά το ότι δέχθηκα δύο φορές επίθεση, αλλά ευτυχώς, η παρουσία της ομάδας ΔΙΑΣ απέτρεψε τα χειρότερα και τη χειροδικία εναντίον μου.
* Έχω κηρύξει ανένδοτο αγώνα κατά του παρεμπορίου, μέχρι να ξεκαθαρίσουμε την αγορά της Καλαμάτας. Θα καταλάβουν όλοι αυτοί οι μικροπωλητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατάγονται από την Κάτω Αχαγιά, τον Πύργο, την Αμαλιάδα, περιοχές που δεν έχουν σχέση με τη Μεσσηνία, αλλά τυπικά έχουν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας στη Μεσσηνία, ότι δεν παίζουμε και δε θα τους ανεχθούμε άλλο. Ή θα γίνουν νόμιμοι ή θα πρέπει να φύγουν από το νομό».
 ~ Υπέρ του νόμιμου υπαίθριου εμπορίου
* Ο ίδιος διευκρίνισε ακόμη: «Δεν έχουμε πρόβλημα με το υπαίθριο εμπόριο, κυνηγάμε το παράνομο εμπόριο. Είμαστε υπέρ εκείνων που ασκούν νόμιμα τη δραστηριότητά τους, έχουν νόμιμα παρασταστικά, βρίσκονται οι ίδιοι στους πάγκους ή στις θέσεις που έχουν ενοικιάσει, και τους βοηθούν συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ πληρώνουν όλους τους φόρους τους.
* Την αναρχία που έχουμε, ο καθένας να στήνει έναν πάγκο και να πουλά ό,τι θέλει, χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι κλεμμένα ή λαθραία αυτά που πωλούν, θα τη σταματήσουμε».
* Όπως είπε στη συνέχεια: «Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη φορά οι μικροπωλητές θα έπρεπε να έχουν θορυβηθεί και να έχουν ξεκινήσει διαδικασίες νομιμοποίησής τους, διαπιστώσαμε την Πέμπτη ότι μάλλον υπολόγιζαν πως κάναμε έναν τυπικό έλεγχο και δε θα ξαναπηγαίναμε. Διαπιστώσαμε σειρά παρανομιών και επιβλήθηκαν και πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, για φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα αδικήματα, με σοβαρότερο την τεράστια διαρροή του ΦΠΑ, από τη μη έκδοση αποδείξεων.
* Είχε περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τον τελευταίο έλεγχο και οι μικροπωλητές είχαν αποθρασυνθεί τόσο, που ασκούσαν πίεση και εκφοβισμούς σε αυτούς που πήγαιναν να τους ελέγξουν. Όμως, τους διαβεβαιώνω πως δεν έχουν να φοβηθούν κάτι. Η Αστυνομία θα βρίσκεται πάντα δίπλα μας κι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί και στη λαϊκή της Κυπαρισσίας, σε εκείνη του Κοπανακίου και στη Μεσσήνη».
 ~ Οι έλεγχοι ωφελούν καταναλωτές και καταστήματα
* Πρόσθεσε δε ότι «οι επιχειρήσεις περνούν κρίση, ο τζίρος μειώνεται συνεχώς λόγω του ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να διαθέσουν χρήματα, άρα θα πρέπει να προστατεύσουμε τους νόμιμους επαγγελματίες και να τους στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
* Το όφελος για τους καταναλωτές είναι ότι εκεί πωλούνται πολλές απομιμήσεις γνωστών εταιρειών σε είδη ένδυσης, υπόδησης και οπτικών, χαμηλής ποιότητας, που μετά από λίγες χρήσεις είναι άχρηστα. Έτσι, προστατεύεται ο καταναλωτής, αλλά και οι επιχειρήσεις που θα κερδίζουν, καθώς έχουν ήδη χαμηλώσει, λόγω κρίσης, τις τιμές τους».
* Εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει συμμόρφωση κάποιων, που θα βλέπουν τα εμπορεύματά τους να κατάσχονται συνεχώς και να συσσωρεύουν ζημιές. Θα συνειδητοποιήσουν ότι η Μεσσηνία δεν τους επιτρέπει το παράνομο εμπόριο και θα στραφούν σε άλλες περιοχές. Δε θα σταματήσουμε αν δε φύγουν όλοι οι παράνομοι και οι έλεγχοί μας θα επεκταθούν και σε όσους πωλούν διάφορα είδη στους δρόμους». Χ.Χ.
Πηγή : Εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

 
**** ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html  ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .-
* * http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/13-2012.html  , Ηλεκτρονική ενημέρωση στο σήμερα : Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012 .-
 ** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/14-15.html  , Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιανουαρίου στην ενημέρωση .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post_15.html  , ΌΜΟΡΦΗ ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ : Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/16012012.html  ,Στο δευτεριάτικο αγιάζι της ενημέρωσης 16/01/2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012.-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/19-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Πεμπτη 19 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/20-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/14-20-2012.html  , Αθλητικά της βδομάδας που μας έφησε 14 - 20 Ιανουαρίου 2012 , Παρασκευή 20/01/2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/21-22-2012.html  , Άρωμα Σαββατοκύριακου στην ενημέρωση 21 και 22 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/21-01-2012.html  , Άρωμα στο αγιάζι Σαββατιάτικης ενημέρωσης 21 /01 /2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/23-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης ,Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012 .-

***** Πονάει το έμβρυο όταν του κάνουν έκτρωση ?:

**  http://youtu.be/GauAWGha8lY ,**

Δεν υπάρχουν σχόλια: