Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 24 Απριλίου 2012  :
Ο Πύρρος Δήμος καλείται να σηκώσει βάρη στην πολιτική της ελλάδας
Το ποντικάκι και πάλι στην καθημερινότητα της ενημέρωσης ! :
*** ~** Τα ψηφοδέλτια επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
~** Το ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

1. Πύρρος Δήμας, Ολυμπιονίκης
2. Φώφη Γεννηματά, εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, τ. υπουργός, τ. Υπερνομάρχης Αθηνών–Πειραιώς
3. Νίκος Ανδρουλάκης, 33 χρονών, Πολιτικός μηχανικός, Μέλος Π.Σ. ΠΑΣΟΚ
4. Θ.Καρυώτης, καθ. Πανεπιστημιακού συστήματος της Πολιτείας Μαίριλαντ ΗΠΑ, ειδικός στο Δίκαιο της Θάλασσας
5.Κυριακή Σταμαδιάνου, 29 χρονών, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και νέων δικηγόρων Αθήνας
6. Αθ. Τσαυτάρης, Καθ.Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τ. ΓΓ Έρευνας &Τεχνολογίας
7. Τάσος Φλάμπουρας, Επιχειρηματίας στο χώρο των τεχνολογιών του
Διαδικτύου με διεθνή δραστηριότητα
8. Αρτεμις Παπαδάκου, 29 χρονών, Αρχιτέκτων, που εργάζεται στην Ελλάδα και την Νέα Υόρκη
9. Σωτήρης Γκασούκας, Δικηγόρος- Οικονομολόγος, ΑμεΑ
10. Αννα Πάντου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) Θεσσαλονίκης
11.Φραγκίσκος Μπριλάκης, Αγρότης – καινοτόμος επιχειρηματίας στην Ιεράπετρα
12. Μαρία Αναγνωστοπούλου, 30 χρονών, γιατρός, μέλος Ε.Σ. ΠΑΣΟK.-

~** Το ψηφοφέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.
~ 1. Χαράλαμπος Αθανασίου του Χριστόφα   Αρεοπαγίτης  Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
2. Χρύσανθος Λαζαρίδης του Αλεξάνδρου Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
3. Ιωάννης Μιχελάκης του Σπυρίδωνος Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας.
Δημοσιογράφος.
4. Ηλίας Κονοφάγος του Κωνσταντίνου Χημικός Μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λοζάνης.
5. Αναστασία Σαλή – Παπασαλή του Βασιλείου Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου. Καθηγήτρια Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας.
6. Σταύρος Παπαγεωργίου του Βασιλείου  Πτυχιούχος Θεολογικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
7. Μαρία Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη του Δημητρίου Πολιτικός Μηχανικός.
8. Θεόδωρος Λαμπράκης του Γρηγορίου Οικονομολόγος.
9. Γεώργιος Πετράκης του Εμμανουήλ Υπάλληλος δασικής Υπηρεσίας.
10. Σωτήριος Βαχαβιώλος του Ιωάννη Πτυχιούχος Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Fairleingh Nτίκινσον με BSEE.
11. Δήμητρα Λυγούρα του Γεωργίου Μηχανικός Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων.
12. Δημήτρης Τσομώκος του Παναγιώτη   Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.  borioipirotis

*** ~** Ο Πύρρος Δήμας είπε «ναι» στο ΠΑΣΟΚ

~ Στις 16 Οκτώβρη του 1968 στο Μέξικο διεξάγονταν ο τελικός των 200 μέτρων των αντρών. Νικητής ο Αφροαμερικάνος Tommie Smith ο οποίος έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 19' 83΄'.Οταν ο αγώνας τελέιωσε και οι αθλητές κατευθύνθηκαν στο βάθρο, ο χρυσός ολυμπιονίκης Smith και ο χάλκινος John Carlos ανέβηκαν χωρίς παπούτσια και φορώντας μονο μαύρες κάλτσες που συμβόλιζαν τη μαύρη κοινότητα. Εκτός από τις μαύρες κάλτσες ο Smith φορούσε μαύρο κασκόλ που σμβόλιζε τη μάυρη περηφάνεια ενώ ο Carlos είχε το πάνω μέρος της φόρμας ανοιχτό και φορούσε ένα κολιές που συμβόλιζε όλους τους Αμερικάνους εργαζόμενους αλλά και όλους τους Αφροαμερικανούς. Τέλος, το πιο σημαντικό ήταν πως και οι δύο αθλητές φορούσαν μάυρο γάντι στο ένα τους χέρι.
* Την ώρα που άρχισε να παίζει ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ οι δύο αθλητές ύψωσαν τη γροθιά με το μαύρο γάντι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα και οι δύο να αποβληθούν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
* Ενώ όταν ο Carlos κατέβηκε από το βάθρο δήλωσε "όταν κερδίζω,είμαι Αμερικάνος κα όχι μαύρος, όταν όμως κάνω κάτι κακό γίνομαι αυτοματως νέγρος. Είμαστε μαύροι και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Όλοι οι μαύροι των ΗΠΑ θα καταλάβουν για ποιο λόγο αντιδράσε έτσι."
~ Θα μπορούσε ο Πύρρος Δήμας, αν όχι να εφτανε στο σημείο να αποβληθεί απο τη διοργάνωση, να έκανε κάποια παρόμοια δήλωση;
~ Πόσο αντιπροσωπευτική για κάθε βορειοηπειρώτη θα φάνταζε μια δήλωση πως όταν κερδίζουμε γινόμαστε Ελληνες και οταν κάνουμε κατι κακό γινομαστε αυτομάτως Αλβανοί;
~ Θα μείνουμε πάντα με την απορία.  aristerastidropoli .- 

~** Παρέμβαση Κακλαμάνη για τις επιλεκτικές κατεδαφίσεις ακινήτων Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα!
~ «Μη αποδεκτές πολιτικές που σκοπεύουν να πλήξουν τους Βορειοηπειρώτες στη Χειμάρρα»
~ Με αφορμή τις επιλεκτικές κατεδαφίσεις ακινήτων Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
~ «Με αφορμή τα όσα πληροφορούμαι για τις επιλεκτικές κατεδαφίσεις ακινήτων Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα, καλώ τους αρμόδιους να στρέψουν το βλέμμα τους στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.
~ Η Ελλάδα οφείλει να συμπαρασταθεί στους γηγενείς της Χειμάρρας και να προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές πολιτικές που σκοπεύουν να πλήξουν, περαιτέρω, το ελληνικό στοιχείο»
~* Σχόλιο: Που είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος και κατά τα άλλα γλαφυρός, "κόκκινος" Πάνος;  borioipirotika

** ~** Μέγας Αριστοκλής
Πλάτων (427 π.Χ. - 347 π.Χ.) Βιογραφία, Ζωή και Έργο του.
~* ΠΗΓΗ: Μέγας Αριστοκλής
Πλάτων (427 π.Χ. - 347 π.Χ.) Βιογραφία, Ζωή και Έργο του. http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/04/427-347.html#ixzz1szISbLdX
** Σύντομη ΒιογραφίαΟ Πλάτων (427 π.Χ. - 347 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος από την Αθήνα, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του με τη μορφή φιλοσοφικών διαλόγων έχει σωθεί ολόκληρο (του αποδίδονται ακόμα και μερικά νόθα έργα) και άσκησε τεράστια επιρροή στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και γενικότερα στη δυτική φιλοσοφική παράδοση μέχρι τις ημέρες μας.
~ Ο Πλάτων, μεταξύ άλλων, έγραψε την Απολογία του Σωκράτους, η οποία θεωρείται ως μια σχετικά ακριβής καταγραφή της απολογίας του Σωκράτη στη δίκη που τον καταδίκασε σε θάνατο, το Συμπόσιο όπου μιλά για την φύση του έρωτα, ενώ σε δύο μακρούς διαλόγους, την Πολιτεία και τους Νόμους, περιέγραψε την ιδανική πολιτεία.
~ O Πλάτων γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από αριστοκρατική αθηναϊκή οικογένεια. Πατέρας του ήταν ο Αρίστωνας, ο οποίος καταγόταν από το γένος του βασιλιά Κόδρου, και μητέρα του ήταν η Περικτιόνη, η οποία ήταν αδερφή του Χαρμίδη, ενός από τους Τριάκοντα τυρράνους, και ανιψιά του Κριτία, επίσης μέλος των Τριάκοντα, με καταγωγή από το γένος του νομοθέτη Σόλωνος. Αδέρφια του ήταν οι Αδείμαντος και Γλαύκων. Το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά αργότερα ονομάστηκε Πλάτωνας γιατί είχε ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο. Γνώρισε τον Σωκράτη σε ηλικία 20 ετών και έμεινε κοντά του μέχρι τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου (399 π.Χ.).
~ Μετά τη θανάτωση του Σωκράτη για λίγο καιρό κατέφυγε στα Μέγαρα, κοντά στον συμμαθητή του Ευκλείδη. Ύστερα γύρισε στην Αθήνα, όπου για 10 χρόνια ασχολήθηκε με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων, τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της σωκρατικής φιλοσοφίας. Στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αίγυπτο και στην Κυρήνη, όπου σχετίστηκε με τον μαθηματικό Θεόδωρο, και τέλος στον Τάραντα της Ιταλίας, όπου γνώρισε τους πυθαγόρειους, από τη φιλοσοφική σκέψη των οποίων επηρεάστηκε αποφασιστικά. Μετά πέρασε στη Σικελία. Στην αυλή του βασιλιά των Συρακουσών Διονυσίου Α΄ γνώρισε τον βασιλικό γυναικάδελφο Δίωνα, με τον οποίον συνδέθηκε φιλικά. Η φιλία όμως αυτή προκάλεσε τις υποψίες του Διονυσίου για συνωμοσία, γι' αυτό έδιωξε τον Πλάτωνα από τη Σικελία. Στην Αίγινα κινδύνεψε να πουληθεί ως δούλος αλλά τον εξαγόρασε ο Κυρηναίος φίλος του Αννίκερης.
~ Επιστρέφοντας στην Αθήνα άνοιξε τη φιλοσοφική σχολή του, την Ακαδημία (387 π.Χ.). Η προσπάθεια όμως των δύο φίλων να προσηλυτίσουν στις ιδέες τους τον νέο ηγεμόνα Διονύσιο τον Πρεσβύτερο απέτυχαν. Για τρίτη φορά ήρθε στην αυλή των Συρακουσών το 361 π.Χ., με σκοπό να συμφιλιώσει τον Δίωνα με τον Διονύσιο. Αυτή τη φορά κινδύνεψε και η ζωή του. Τον έσωσε η επέμβαση του πυθαγόρειου Αρχύτα. Αλλά ο Δίωνας δεν γλίτωσε. Δολοφονήθηκε το 353 π.Χ.. Έτσι ο Πλάτωνας έχασε τον άνθρωπο στον οποίο στήριξε τις ελπίδες του για την επιβολή των πολιτικών του ιδεών. Από τότε και μέχρι τον θάνατό του ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και με τη συγγραφή φιλοσοφικών έργων.
~ Τα έργα του Πλάτωνα είναι 36 και όλα, εκτός από την Απολογία, διαλογικά. Στον Πλάτωνα αποδίδονται και 13 επιστολές, η γνησιότητα των οποίων γενικά αμφισβητείται, εκτός από την Επιστολή Ζ' όπου περιγράφει ο Πλάτωνας τη δράση του στη Σικελία. Και στη συγγραφή ο φιλόσοφος μιμήθηκε τη διδασκαλία του Σωκράτη, ο οποίος δίδασκε διαλογικά. Οι διάλογοί του επιγράφονται με το όνομα κάποιου από τα διαλεγόμενα πρόσωπα, π.χ. Τίμαιος, Γοργίας, Πρωταγόρας, κλπ. Τρεις μόνο διάλογοι, το Συμπόσιο, η Πολιτεία και οι Νόμοι τιτλοφορούνται από το περιεχόμενό τους. Σ' όλους τους διαλόγους τη συζήτηση διευθύνει ο Σωκράτης, εκτός από τους Νόμους όπου απουσιάζει εντελώς. Στους παλαιότερους διαλόγους διατηρεί την εικόνα του πραγματικού Σωκράτη, ενώ στους νεότερους, όπως εικάζουν οι φιλόλογοι, κάτω από το πρόσωπο του δάσκαλου κρύβεται ο ίδιος ο μαθητής.
~ Το σύνολο του πλατωνικού έργου διακρίνεται σε τρεις περιόδους με βάση τη χρονολογική σειρά, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των φιλολόγων για την ακριβή σειρά συγγραφής των έργων στο εσωτερικό κάθε περιόδου. Το βέβαιο είναι ότι άρχισε να γράφει τα έργα του μετά τη θανάτωση του Σωκράτη και ότι έγραφε ως το τέλος της ζωής του:
~* Πλατωνικό Έργο
~ (α) Περίοδος νεότητας (400 π.Χ. - 387 π.Χ.). Σ΄ αυτήν ανήκουν οι διάλογοι:
* Απολογία: με την πλατωνική εκδοχη της απολογίας του Σωκράτη στο δικαστήριο,
* Κρίτων: με θέμα το δίκαιο και την αδικία,
* Χαρμίδης: όπου αναπτύσσεται η έννοια της σωφροσύνης,
* Πρωταγόρας: για το αν μπορεί να διδαχτεί η αρετή,
* Λάχης,
* Ευθύφρων,
* Ιππίας Μείζων,
* Ιππίας Ελάσσων,
* Ίων
* Λύσις.
~ (β) Περίοδος ωριμότητας (386 π.Χ. - 367 π.Χ.). Σ' αυτήν ανήκουν οι διάλογοι:
* Μενέξενος: στο μεγαλύτερο μέρος του ένας επιτάφιος λόγος
* Κρατύλος: όπου συζητώνται γλωσσολογικά ζητήματα
* Ευθύδημος,
* Γοργίας,
* Μένων,
* Παρμενίδης,
* Φαίδων: όπου περιγράφονται οι τελευταίες στιγμές του Σωκράτη. Ο ίδιος ο Πλάτωνας απουσίαζε αφού, όπως λέει ένας από τους συνομιλιτές, «Πλάτων δὲ οἶμαι ἠσθένει» («Ο Πλάτωνας νομίζω ότι ήταν άρρωστος») [59b].
* Φαίδρος,
* Πολιτεία: εκτεταμένη περιγραφή μίας ιδανικής πολιτείας
* Συμπόσιον: για την φύση του έρωτα,
* Θεαίτητος.
και (γ) Περίοδος γήρατος (366 π.Χ. - 348 π.Χ.). Περιλαμβάνονται οι διάλογοι:
* Σοφιστής,
* Πολιτικός,
* Φίληβος,
* Τίμαιος: για την δημιουργία του κόσμου
* Κριτίας: ένας ημιτελής διάλογος με αναφορές στην Ατλαντίδα,
* Νόμοι: διάλογος σε 12 βιβλία όπου ο Πλάτωνας επανέρχεται στο ζήτημα των ορθών νόμων για μία πολιτεία
* Έβδομη επιστολή: με αυτοβιογραφικές πληροφορίες για τη δράση του στη Σικελία
~* ΠΗΓΗ: Μέγας Αριστοκλής
Πλάτων (427 π.Χ. - 347 π.Χ.) Βιογραφία, Ζωή και Έργο του. http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/04/427-347.html#ixzz1szHvN72k

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :
~** 2ος  αγώνας Ημιτελικού στου ΤσάμπιονΛίγκ , για τον Τελικό στο Μόναχο : ΠΡΟΚΡΙΝΕΤΑΙ  Η ΤΣΕΛΣΙ !! Στος 1ο αγώνα : 1-0 Τσέλσι.- ^
Μπαρτρσελόνα -Τσέλσι   2-2    , (2-1).- Τα γκόλ : 35΄Μπουσκέτς , 36΄ αποβολή Τέρις της Τσέλσι , 44΄Νινιέστα , 45+1 ΄ Ραμίρες , 50΄ πεν. στο δοκάρι με τον Μέσι , 90+2 ΄ Τόρες .- ^  

~** Μηνύσεις σε Λοβέρδο και Μπέζο ετοιμάζει ο Κεχαγιάς
~ Επειδή κατηγορήθηκε για οικονομική ζημιά στο νοσοκομείο
 * Σε μηνύσεις κατά του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου ετοιμάζεται να προχωρήσει, όπως δήλωσε χθες στο «Θ», ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργος Κεχαγιάς. Αιτία η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία αναφέρει ότι ο κ. Κεχαγιάς «σύμφωνα με πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κατηγορείται για προκλητή προμήθεια διαφόρων υλικών χειρουργείου, με αποτέλεσμα την οικονομική ζημία του νοσοκομείου».
 * Ο κ. Κεχαγιάς από την πλευρά του δηλώνει ότι στο πόρισμα, το οποίο και μας γνωστοποίησε, δεν υπάρχει κατηγορία για οικονομική ζημία του Δημοσίου, αλλά μόνο πρόταση για παραπομπή του στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο του νοσοκομείου και στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα, για τον κ. Κεχαγιά, στο πόρισμα, που εκδόθηκε το 2009, προτείνεται:
* «Η παραπομπή του διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Γ.Ν. Νοσοκομείου, ιατρού, ορθοπαιδικού κου Γ. Κεχαγιά στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας για παράβαση του ν. 3528/07, άρθρο 107, παράγραφος 1, εδάφιο στ “αμέλεια καθώς και ατελή …εκπλήρωση του καθήκοντος” όσον αφορά στην άρνηση συμμόρφωσης με την αρ. 15/16-11-05 (Θ-ΕΗΔ14) απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου και σύμφωνα με την οποία προκειμένου να διενεργηθεί μία εγχείρηση, θα έπρεπε ως διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής να ακολουθήσει συγκεκριμένη διαδικασία για την έγκριση ή την προέγκριση των δαπανών των χειρουργικών υλικών».
* Επίσης, στο πόρισμα σημειώνεται ότι με το δεδομένο πως από ορισμένες καταθέσεις μαρτύρων, προκύπτουν ενδείξεις ύπαρξης τυχόν ποινικών ευθυνών, «προτείνεται η αποστολή του παρόντος πορίσματος ΕΔΕ (με συνημμένες τις καταθέσεις των μαρτύρων) στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσσηνίας για τον έλεγχο ύπαρξης και απόδοσης αυτών εφόσον προκύψουν».
* Ο κ. Κεχαγιάς δηλώνει ότι πάντοτε ενήργησε για το καλό της υγείας και της ζωής των ασθενών, ενώ στην κατάθεσή του, που περιλαμβάνεται στο πόρισμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Την αναφερόμενη εγκύκλιο που επιβάλλει από όλη την Ελλάδα μόνο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ιδιαιτέρως στους ασθενείς της Ορθοπαιδικής Κλινικής να χάσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και να υποστούν τις ιδιαιτερότητες και περιορισμούς των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, γεγονός το οποίο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας παράνομο και άδικο, το κατήγγειλα εγγράφως στο Διοικητή και προφορικώς στο Δ.Σ. εν συνεδριάσει, με σκοπό την άρση της παρεξηγήσεως και της αδικίας που δημιουργεί η εν λόγω εγκύκλιος».
* Ενώ σε άλλο σημείο προσθέτει: «Βεβαίως σε περιπτώσεις που διακυβεύεται η ζωή και η αρτιμέλεια του ασθενούς που αυτό συνάγεται με συναπόφαση του ορθοπαιδικού, αναισθησιολόγου, καρδιολόγου και κατά περίπτωση και άλλων ειδικοτήτων, με βάση και το ιστορικό του ασθενούς, έχω τη δυνατότητα υπέρβασης των διατάξεων των σχετικών ανωτέρω αναφερόμενων εγκυκλίων του ΙΚΑ».
* Υπενθυμίζουμε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για το διευθυντή της Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας βγήκε την περασμένη Τρίτη, μετά από αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ανδρέα Λοβέρδου στο νοσοκομείο, όπου είχε συνάντηση με το διοικητή Γιώργο Μπέζο και άλλους θεσμικούς εκπροσώπους του ιδρύματος.
* Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειωνόταν για τον κ. Κεχαγιά: «Ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή να παραπεμφθεί η υπόθεση του ιατρού αμέσως στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο με το ερώτημα της οριστικής παύσης».Της Μαρίας Νίκα

*** Εκλογές 2012
~ Τρεις υποψήφιοι βουλευτές συστήνονται...  * Δύο νυν και ένας πρώην βουλευτής, οι Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και ο Δημήτρης Σαμπαζιώτης από τη Νέα Δημοκρατία, αντίστοιχα, μιλούν σήμερα στο «Θάρρος» για την υποψηφιότητά τους στις προσεχείς εκλογές, το διακύβευμα της αναμέτρησης της 6ης Μαΐου και τους στόχους τους για το Νομό Μεσσηνίας.
 ~ Οι τρεις εκ νέου υποψήφιοι βουλευτές απάντησαν στις εξής ερωτήσεις:
1) Ως έμπειρος πολιτικός με γνώση και εμπειρία του χώρου, αλλά και ευθύνη συνάμα για την κατάσταση της χώρας, ποιοι είναι οι λόγοι που σας ωθούν να ασχοληθείτε και πάλι με την πολιτική; Τι καινούργιο πιστεύετε πως έχετε να προσφέρετε και γιατί δεν το πράξατε έως σήμερα;
2) Η οργή, ο θυμός και η απαξίωση των πολιτών που εισπράττετε καθημερινά δια ζώσης, από το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια, δε σας δημιουργούν την επιθυμία να ιδιωτεύσετε; Ή μήπως συνεχίζετε, επειδή βλέπετε, πλέον, την πολιτική ως επάγγελμα;
3) Ρουσφέτι, το προπατορικό αμάρτημα του πολιτικού συστήματος, εξαιτίας του οποίου η ελληνική κοινωνία απώλεσε τον παράδεισο της αξιοκρατίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είστε στην ίδια λογική ή μπορείτε να πείτε, μετά λόγου γνώσεως και συνεπειών, απεταξάμην;
4) Πού πάσχει, κατά την άποψή σας, η Μεσσηνία και με ποιες ενέργειες μπορεί να δημιουργηθεί το απαραίτητο «μικροκλίμα», σε συνάρτηση με την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, ώστε να διαβεί λιγότερο ανώδυνα την ατραπό της κρίσης;
 ~* Δημήτρης Κουσελάς
~ Υποψήφιος βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ
 * «Έχω ακόμα πολλά να προσφέρω στον τόπο μας»
 1) Σήμερα πληρώνουμε το λογαριασμό ολόκληρων δεκαετιών λαθών, παραλείψεων, λαϊκίστικων και πελατειακών πρακτικών, για τις οποίες έχει μερίδιο ευθύνης ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα και οι φορείς, ανάλογα βέβαια με τις ευθύνες και το ειδικό βάρος που είχε το καθένα. Πληρώνουμε μια πρωτόγνωρη διεθνή κρίση, που ξεπερνά κατά πολύ το «ελληνικό πρόβλημα», λειτουργώντας ως άλλοθι επιβολής συντηρητικών πολιτικών σε ολόκληρη την Ευρώπη.
* Όλα αυτά δε θα αλλάξουν με κραυγές και συνθήματα. Θα αλλάξουν με διαρθρωτικές αλλαγές, με νοικοκύρεμα των οικονομικών μας, με το να βάλουμε την παραγωγή και την ανάπτυξη σε νέες βάσεις, χωρίς υποβάθμιση της εργασίας. Με αλλαγή των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γαλλία, ώστε να αλλάξουν συνολικά οι κυρίαρχες λογικές της.
* Σήμερα, καμιά επιλογή δεν είναι εύκολη. Παραπλανούν το λαό όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο. Χρειάστηκε να παρθούν επίπονες αποφάσεις, για να αποφύγουμε τα πολύ χειρότερα. Η επιλογή δεν ήταν να συνεχίσουμε αμέριμνοι, όπως παλιά, ή να υποστούμε θυσίες. Ήταν να υποστούμε θυσίες ή να καταρρεύσουμε. Να μείνουμε με δύσκολους όρους και στόχους στο ευρώ και στην Ε.Ε. ή να περιθωριοποιηθούμε, με την πληθωριστική δραχμή να εξανεμίζει τελείως μισθούς, εισοδήματα, συντάξεις, το μόχθο μιας ζωής.
* Ήμουν παρών σ’ αυτές τις ώρες ευθύνης, οπότε έπρεπε να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις. Δε δίστασα να πιέσω, να πω αλήθειες και να συγκρουστώ, όπου και όταν έπρεπε. Ούτε τώρα, λοιπόν, θα φυγομαχήσω. Με την εμπειρία 8 χρόνων στη Βουλή και τη δουλειά μου σε επιτελικές θέσεις, πιστεύω πως ειδικά τώρα, στα δύσκολα, έχω ακόμα πολλά να προσφέρω στον τόπο μας. Τα κύρια ζητούμενα, η προστασία των θυσιών του λαού μας, η παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ε.Ε., η ανάταξη της οικονομίας σε νέες βάσεις και η αναγκαία αποκατάσταση αδικιών, είναι άλλωστε μπροστά μας.
 2) Η ένταση, η δυσπιστία, η απαξία για τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα είναι, πράγματι, πρωτοφανείς. Αντανακλούν, όμως, την ανασφάλεια, την απελπισία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας, μπροστά στην ανατροπή βασικών δεδομένων της ζωής τους, εδώ και στην Ευρώπη. Καταλογίζουν «μια κι έξω» ευθύνες δεκαετιών, τη μακρόχρονη ανοχή στην ανομία, στη διαπλοκή, στην «αρπαχτή», σε πελατειακές πρακτικές και λαϊκίστικες πλειοδοσίες, που έβλαψαν τον τόπο.
* Όμως, η οργή και ο θυμός δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος για να αμυνθείς, ούτε για να βρεις κατάλληλες λύσεις. Οι ισοπεδωτικές λογικές του στυλ «όλοι ίδιοι είναι», γίνονται εύκολη λεία ακραίων, φασιζουσών πρακτικών, βάζοντας σε κίνδυνο τη Δημοκρατία και τη χώρα.
* Σε ό,τι με αφορά, έχω πολύ περισσότερα ένσημα ως εργαζόμενος παρά ως βουλευτής. Δεν είμαι ανεπάγγελτος, δεν μπήκα στην πολιτική ως γόνος ευκατάστατης οικογένειας, ούτε ως «κληρονόμος» βουλευτικής έδρας. Μπήκα για να προσφέρω στη Μεσσηνία και στη χώρα, αξιοποιώντας τις γνώσεις, τη μακρόχρονη εμπειρία από τον επαγγελματικό μου χώρο και τη συμμετοχή μου στα κοινωνικά κινήματα.
* Οι συνθήκες σήμερα είναι πρωτόγνωρα δύσκολες. Καθόλου ελκυστικές, θα έλεγα, για όσους θέλουν την πολιτική για γόητρο, γνωριμίες, αξιώματα, κοινωνική και οικονομική άνοδο. Για μένα, ο πραγματικός πολιτικός βάζει πάνω από τα προσωπικά του «θέλω» το συμφέρον του τόπου και της χώρας. Κρίνεται στα δύσκολα. Δε φυγομαχεί, δεν πολιτεύεται εκ του ασφαλούς.
* Σ’ αυτές τις εκλογές, το πολιτικό σύστημα, η διακυβέρνηση, οι τύχες της χώρας, είναι στα χέρια των συμπολιτών μας. Ή θα επιλέξουν μια ψήφο εκτόνωσης, δίχως να πολυψάξουν τι πραγματικά σημαίνει και πού οδηγεί η «άλλη πρόταση», ή θα ψηφίσουν με τη λογική, με σύνεση και με το βλέμμα στο μέλλον, απαιτώντας συγκεκριμένες λύσεις, με σχέδιο, προοπτική και τα κατάλληλα πρόσωπα να τις εφαρμόσουν.
 3) Το ρουσφέτι είναι η άλλη όψη του πελατειακού κράτους, της πολυνομίας, της απαράδεκτης γραφειοκρατίας στο Δημόσιο. Μια χρόνια κακοδαιμονία της χώρας μας.
* Όμως το ρουσφέτι, όπως και το ταγκό, χρειάζεται δύο. Αυτόν που υποβάλει το «αίτημα» και αυτόν που καλείται να το «τακτοποιήσει». Είναι κάτι βαθιά ριζωμένο τόσο στο πολιτικό σύστημα, όσο και στην κοινωνία μας. Αν εκείνη δεν πει το «απεταξάμην» και το πει μόνο ο πολιτικός, συνήθως τελειώνει ο πολιτικός, ως πρόσωπο, όχι το ρουσφέτι, ως απαίτηση και ως πρακτική!
* Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που εισήγαγαν σύγχρονους θεσμούς διαφάνειας και αξιοκρατίας, όπως ο νόμος Πεπονή για τις προσλήψεις, η «Διαύγεια» για τις αποφάσεις και τις δαπάνες δημόσιων οργάνων, η δημοσιοποίηση ονομάτων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου κ.λπ. Έγιναν σημαντικά βήματα, που πρέπει να θωρακιστούν και να επεκταθούν σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, γιατί η πελατειακή αντίληψη πάντα θα προσπαθεί να ανοίξει τρύπες και παράθυρα, ώστε να «τάζει» ή να κρατά σε ομηρία τους πολίτες. Ειδικά στην κρίση, που οι ανάγκες στήριξης πληθαίνουν, προέχουν οι συλλογικές λύσεις, οι λύσεις για την κοινωνία, όχι το μεμονωμένο ατομικό «βόλεμα».
* Σήμερα, οι αλλαγές στο Δημόσιο και η αναγκαία περικοπή δαπανών δεν αφήνουν εκ των πραγμάτων περιθώρια εξυπηρέτησης «ημετέρων». Αυτό είναι και θετικό και αναγκαίο, όσο κι αν δυσαρεστεί κάποιους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί να έχουμε πολίτες πολλών ταχυτήτων στις σχέσεις τους με το Δημόσιο, στην άσκηση των δικαιωμάτων τους, στις προσλήψεις.
* Είναι καιρός και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι να κρίνουν τον πολιτικό από τη δουλειά και τη συνολική προσφορά του στον τόπο. Από την ανταπόκρισή του, τις λύσεις και τα αποτελέσματα που είχε σε πραγματικά προβλήματα, ανάγκες και προτεραιότητες. Όχι από το «τάξιμο» και τα ρουσφέτια.
 4) Η Μεσσηνία έχει πλεονεκτήματα, φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, ώστε να γίνει από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς και σημαντικός κόμβος παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Χρειάζεται, όμως, συντονισμένες παρεμβάσεις, με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνδυασμένων δραστηριοτήτων, με επίκεντρο την αγροτική παραγωγή, το θεματικό τουρισμό και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Χρειάζεται συνδυασμένες υποδομές μεταφορών, με τα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα και το σύγχρονο σιδηρόδρομο, που πρέπει οπωσδήποτε να φτάσουν στην Καλαμάτα, αναβαθμισμένο επαρχιακό δίκτυο, αξιοποίηση του αεροδρομίου και των λιμανιών της.
* Με τη νέα ΚΑΠ το μέλλον ανήκει στα επώνυμα, ποιοτικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, όχι στη «χύμα» παραγωγή. Βασικός στόχος είναι η επωνυμοποίηση, η κατάλληλη προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων, σε συνδυασμό με τον τουρισμό και την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής, από επιχειρήσεις με ειδικό ποιοτικό σήμα. Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου διατροφικού τομέα, με στρατηγική για κάθε βασικό προϊόν. Για το ελαιόλαδο, επείγει η επέκταση της ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία, για την οποία εκκρεμεί απόφαση της Κομισιόν. Χρειάζονται κέντρα μιας στάσης, για την ενημέρωση και την άμεση εξυπηρέτηση αγροτών και νεοεισερχόμενων στην αγροτική παραγωγή. Σύγχρονες αγροτικές οργανώσεις. Απευθείας πρόσβαση των παραγωγών σε λιανεμπόρους και καταναλωτές, με τοπικές συμφωνίες, δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Ουσιαστικά φορολογικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για την παραμονή στην ύπαιθρο. Αποκεντρωμένες υποδομές υγείας, παιδείας, κοινωνικής φροντίδας. Ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας, με συστηματική ενίσχυση της αστυνόμευσης στις πόλεις και την ύπαιθρο. Ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και παροχή της αναγκαίας ρευστότητας από τις τράπεζες. Αποτελεσματικούς θεσμούς κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού, κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία, ιατρεία, συσσίτια και κατάλληλους χώρους φιλοξενίας για άστεγους και μοναχικούς ηλικιωμένους, απολύτως απαραίτητα σε συνθήκες κρίσης. Δίκτυα ασφάλειας και αλληλεγγύης στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
* Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται ενότητα, συλλογικότητα και κοινή προσπάθεια όλων των Μεσσηνίων, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και στις δυνατότητές μας.
 ~* Νάντια Γιαννακοπούλου
~ Υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ
 * «Σήμερα προέχει να σταθεί η Ελλάδα όρθια»
 1) Η χώρα δεν καταστράφηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πουν. Απλώς τώρα έπεσαν στις πλάτες μας τα συσσωρευμένα λάθη και παραλείψεις πολλών ετών, για τις οποίες υπάρχουν ευθύνες διαχρονικά. Αυτό ίσως είναι άδικο για κάποιους από εμάς, ιδίως τους νεότερους, αλλά την ώρα της μάχης δεν μπορείς να ασχολείσαι με αυτά. Σήμερα προέχει να σταθεί η Ελλάδα όρθια και να μπει ξανά σε ένα σωστό δρόμο. Είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε, αλλιώς θα ζήσουμε καταστάσεις πολύ χειρότερες από αυτές που έχουμε φανταστεί. Τα δυόμισι χρόνια που είμαι βουλευτής προσπάθησα να εκπροσωπήσω το νομό μας όσο καλύτερα μπορούσα και είχα έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα. Επίσης, προσπάθησα σε κεντρικό επίπεδο να προωθήσω κάποιες απόψεις μου για την ουσιαστική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, ώστε να ξεφύγουμε από τις παλαιοκομματικές πρακτικές που μας οδήγησαν ως εδώ και να ανακτήσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη του κόσμου. Αυτή είναι μια συνεχής προσπάθεια και δε θέλω να την αφήσω στη μέση. Γι’ αυτό είμαι ξανά υποψήφια και γι’ αυτό ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου.
 2) Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Δε βλέπω την πολιτική ως επάγγελμα, ποτέ δεν την είδα έτσι και θέλω να ελπίζω ότι και ποτέ δε θα τη δω. Έχω επάγγελμα, είμαι δικηγόρος με ειδίκευση στα τραπεζικά, έχω κάνει δύο μεταπτυχιακά πάνω στο αντικείμενο και εργαζόμουν σε αυτόν τον τομέα πριν εκλεγώ βουλευτής. Πιστεύω ότι καλός πολιτικός είναι εκείνος που βρίσκεται στην πολιτική για να προσφέρει, αλλά και που μπορεί να ζήσει και χωρίς αυτήν, που μπορεί να πάρει το καπελάκι του και να σηκωθεί να φύγει. Όχι, όμως, εκείνος που εγκαταλείπει το καράβι στα δύσκολα. Καλός πολιτικός είναι αυτός που παλεύει με όλες του τις δυνάμεις, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως αυτή που ζούμε τώρα, βάζοντας, πάνω από όλα, το καλό της πατρίδας και όχι την προσωπική του πολιτική επιβίωση. Το κύμα οργής εν πολλοίς είναι δικαιολογημένο. Το πολιτικό σύστημα επί πολλά χρόνια λειτούργησε με τέτοιο τρόπο ώστε να χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Ως νεότερη πολιτικός, με μόλις δυόμισι χρόνια θητείας, μερικές φορές αισθάνομαι ότι είναι άδικο να αντιμετωπιζόμαστε όλοι με τους ίδιους αφορισμούς. Να τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Προσπαθώ να αλλάξω αυτό το στερεότυπο και πιστεύω ότι έχω δώσει κάποια δείγματα σε αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό που εισπράττω καθημερινά είναι η ανάγκη για αλλαγή.
 3) Είναι, όντως, το χειρότερο φαινόμενο πολιτικαντισμού. Το πολιτικό σύστημα δε θα μπορέσει να αλλάξει, αν δε φύγουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, από αυτή τη λογική. Πιστεύω ότι κανένας πολιτικός δεν είναι αναμάρτητος, δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν, διότι, όταν επί 10ετίες έτσι γινόταν πολιτική στην Ελλάδα, ήταν δύσκολο για τον οποιοδήποτε να ξεφύγει από την πεπατημένη. Όμως, τώρα έχουμε φτάσει πάτο και πρέπει, επιτέλους, να κλείνουμε με τις πληγές του παλιού συστήματος. Το ρουσφέτι, την αναξιοκρατία, την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή, την παλαιοκομματική νοοτροπία.
 4) Η Μεσσηνία πρέπει να βελτιώσει κάποια πράγματα και να αξιοποιήσει κάποια άλλα. Χρειάζεται βελτίωση των υποδομών μας και, κυρίως, του εσωτερικού τοπικού δικτύου. Αυτό θα βελτιώσει, όχι μόνο την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά βοηθά και τις επενδύσεις συνολικά. Επίσης, πρέπει να αξιοποιήσει την εξαιρετική τοπική της παραγωγή αγροτικών προϊόντων, με πιο στοχευμένες προσπάθειες πιστοποίησης, τυποποίησης, προβολής και δημιουργία πρόσθετων δικτύων διανομής τους. Και φυσικά, να αξιοποιήσει τις μοναδικές φυσικές ομορφιές της με πιο οργανωμένη προβολή του νομού στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όλα αυτά θα δώσουν ώθηση και στην τοπική επιχειρηματικότητα, η οποία είναι αναγκαία για να μείνουν οι νέοι άνθρωποι στο νομό μας και να δημιουργηθούν νέες και υγιείς θέσεις εργασίας. Αυτά, βέβαια, δεν είναι ξεκομμένα από τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν σε κεντρικό επίπεδο για την τόνωση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, που είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η μεγαλύτερη διαφάνεια, η ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και, πάνω απ’ όλα, η πολιτική και οικονομική σταθερότητα στη χώρα.
 ~* Δημήτρης Σαμπαζιώτης
~ Υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
 * «Αγωνίζομαι για μια Ελλάδα που πιστεύει και επενδύει στα παιδιά της»
 1) Αποφάσισα να είμαι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Μεσσηνία, γιατί γνωρίζω καλά τον τόπο αυτό, τις δυνατότητες και τα προβλήματά του. Θεωρώ πως οι προηγούμενες θητείες μου στο Κοινοβούλιο, μου έχουν δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη φύση των προβλημάτων, αλλά και τις επιλογές που πρέπει να γίνουν για τον τόπο μας. Είμαι υποψήφιος, γιατί πιστεύω πως είναι καιρός να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό αυτής της χώρας, πως είναι καιρός στο κοινοβούλιο να μπουν άνθρωποι που να εκφράζουν πραγματικά τους πολίτες. Άνθρωποι που είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια να δουλέψουν σκληρά, χωρίς να σκέφτονται μόνο την καρέκλα και το πολιτικό τους μέλλον.
* Αγωνίζομαι για μια Ελλάδα, όπου οι αποφάσεις θα παίρνονται από τον ίδιο το Λαό της, χωρίς ξένες εξαρτήσεις, επιρροές και επεμβάσεις. Θεωρώ αδιαπραγμάτευτες τις αρχές της Εθνικής Ανεξαρτησίας και περηφάνιας, της λαϊκής κυριαρχίας, της πρόταξης του εθνικού συμφέροντος, της τήρησης του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αγωνίζομαι για μια Ελλάδα που πιστεύει και επενδύει στα παιδιά της. Μια κοινωνία δίκαιη και αξιοκρατική, που δίνει ίσες ευκαιρίες χτίζοντας τα θεμέλιά της στη γνώση, στην καινοτομία και στην ανταγωνιστικότητα. Αγωνίζομαι για Ανάπτυξη με Κοινωνική Δικαιοσύνη, γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν μπορούν να υπάρξουν θέσεις εργασίας για όλους και «δίχτυ προστασίας» για τους αδύναμους. Αγωνίζομαι για μια Ελλάδα με Δημόσια Ασφάλεια, γιατί χωρίς δημόσια ασφάλεια, κανείς δε νιώθει ελεύθερος.
* Είμαι και πάλι υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία, γιατί θεωρώ πως είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διαθέτει ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση, είναι η μόνη σταθερή πολιτική δύναμη που δίνει σιγουριά και προοπτική, και χαράζει το δρόμο της ελπίδας, λέγοντας την αλήθεια και κοιτώντας τους πολίτες στα μάτια.
 2) Δεν είμαι από εκείνους που θεωρούν την πολιτική επάγγελμα. Ασχολούμαι με την πολιτική, γιατί με συναρπάζει ως πεδίο δράσης, καθώς με φέρνει σε επαφή με τους ανθρώπους και τα προβλήματά τους και μου δίνει την ευκαιρία να αγωνίζομαι για να λυθούν τα προβλήματα αυτά. Η πολιτική είναι προσφορά, όχι επάγγελμα.
* Η αλήθεια είναι πως το πολιτικό σύστημα περνάει μία πολύ μεγάλη κρίση και υπάρχει αμφισβήτηση από τον κόσμο, σε όλο το φάσμα, και στα μικρότερα κόμματα και τα κόμματα εξουσίας. Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, όμως, ως συνέπεια της οικονομικής αποσταθεροποίησης, δεν πρέπει να επεκταθεί σε αμφισβήτηση των αρχών πάνω στις οποίες οφείλουμε να χτίσουμε τη νέα ελληνική κοινωνία. Κάποιοι βλέπουν τις εκλογές ως μέσο εκτόνωσης, ανεξάρτητα από τις συνέπειες, και ενισχύουν τις τάσεις διαμαρτυρίας.
* Θεωρώ ότι οι εκλογές αυτές είναι καθοριστικές για το αύριο του τόπου, για το μέλλον των παιδιών μας. Όσα και αν καταμαρτυρήσουμε στο σήμερα, δεν έχουμε δικαίωμα να μείνουμε μόνο σε αυτά. Η φτώχεια, η μιζέρια, ο φόβος, δεν ταιριάζουν στο λαό μας. Μας αξίζουν καλύτερα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Έτσι, με την ψήφο μας στις εκλογές αυτές μπορούμε να επιτύχουμε και τα δύο, από τη μια να τιμωρήσουμε παραδειγματικά όσους καταχράστηκαν την εμπιστοσύνη του λαού, από την άλλη να ψηφίσουμε με ψυχραιμία και λογική και με κριτήριο το τι αύριο θέλουμε. Πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα «τι χρειάζεται η Ελλάδα» και στη συνέχεια να αναλογιστούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τώρα που ήρθε η ώρα της δικής μας ευθύνης. Δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στη διαμαρτυρία. Η Ελλάδα και εμείς χρειαζόμαστε τρόπο εξόδου από την κρίση. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Το πιστεύω, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΖΗΤΑ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το κλειδί για να το πετύχουμε. Το όραμα του Αντώνη Σαμαρά για μια περήφανη Ελλάδα μπορεί να σπάσει τον κύκλο της ηττοπάθειας.
 3) Το ρουσφέτι οφείλεται σε μια σειρά από αίτια βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας. Αυτή την περίοδο ζούμε το σκάνδαλο «Άκης». Αυτό που ζητά ο κόσμος εδώ και χρόνια είναι διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα, τέρμα στα σκάνδαλα και τους περίεργους πλουτισμούς. Όσοι συμμετείχαν στον γκρέμισμα των ιδανικών του λαού μας, πρέπει να λογοδοτήσουν και όσοι πήραν μέρος στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, πρέπει να τιμωρηθούν.
* Η οικονομική κρίση βάζει την απαίτηση αυτή σε νέα βάση. Η πρόταση Ν.Δ. για πόθεν έσχες από το 1974 και μετά για όλους είναι αναγκαία και καίρια, κι όποιος φοβάται, ας πάει να κρυφτεί στο λαγούμι του. Κι όταν λέμε πόθεν έσχες, εννοούμε πραγματικό ψάξιμο όλων των περιουσιακών στοιχείων χωρίς καμιά εξαίρεση. Σίγουρα κάποιοι θα ματώσουν, άλλο κόμμα περισσότερο, άλλο λιγότερο. Κι επειδή κάποιοι θα αρχίσουν να ασκούν κριτική στην πρόταση Σαμαρά, ότι δήθεν γίνεται για το θεαθήναι, τους πληροφορώ ότι ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι αποφασισμένος να το κάνει. Και τότε θα αποκαλυφθούν πολλά και πολλοί. Κι όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε τόσα χρόνια τη χώρα, αλλά και από κάτι δήθεν Αριστερούς με γεμάτες τσέπες.
* Όσο για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που πλούτισαν και από εκεί που δεν τους ήξερε ο θυρωρός τους τώρα καπνίζουν Κοχίμπα και οδηγούν θωρακισμένα, αν έβγαλαν τα λεφτά με τον ιδρώτα τους, χαλάλι τους. Πώς, όμως, γίνεται να μην έχουν το 1974 ούτε βρακί χωρίς τρύπα να φορέσουν και μετά από 20 χρόνια να είναι νεόπλουτοι, με σπιταρόνες, σκάφη, διακοπές σε παραδεισένια νησιά και καταθέσεις στην Ελβετία; Το ίδιο ισχύει και για ορισμένους εκ δεξιάς ορμώμενους, που από παιδιά του λαού έγιναν σκαφάτοι.
* Άλλη μια σημαντική τομή που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διαφάνειας, στην ορθή λειτουργία του πολιτικού συστήματος και στην απεξάρτησή του από εξωθεσμικά κέντρα είναι η πρόταση του Α. Σαμαρά για τη θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, καθώς και η αδυναμία αυτού που έχει χρηματίσει υπουργός να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές
* H ενιαία στάση του πολιτικού κόσμου απέναντι στο ρουσφέτι, που θα συνίσταται στην καταδίκη και στη γενική κατάκρισή του, η αποφασιστική διαφώτιση του κοινού και η ειλικρινής αντιμετώπιση των ψηφοφόρων και των αιτημάτων τους από τα μέλη του πολιτικού κόσμου, καθώς και η απαλλαγή της κρατικής μηχανής από κομματικούς εναγκαλισμούς, αποτελούν επιτακτικές θέσεις που είναι ανάγκη να εφαρμοστούν και στην πράξη, όχι μόνο να εκφέρονται θεωρητικά, για να εκλείψει από τη χώρα μας το ρουσφέτι αυτή η πληγή που τη μαστίζει ανελέητα.
 4) Η Μεσσηνία διαθέτει τη δυνατότητα ανάπτυξης, δηλαδή τη δυνατότητα προσέλκυσης νέων επενδύσεων, αρκεί να σχεδιάσουμε το μέλλον της στοχεύοντας να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας. Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας είναι ο πρωτογενής τομέας, η αγροτική παραγωγή δηλαδή, καθώς και ο φυσικός και μνημειακός πλούτος.
* Συνεπώς, σε αυτά τα δυο θεμέλια πρέπει να στηρίξουμε το μοντέλο της ανάπτυξης. Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα και ανάπτυξη του τουρισμού. Παράλληλα, να υπάρχει κι ένας ενδιάμεσος τομέας, ο δευτερογενής, που θα ενισχύει τους δύο άλλους και θα στηρίζεται στις καινοτομίες. Δηλαδή, στην κοινωνία της πληροφορίας και στις ευέλικτες και σύγχρονες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Αποτελεί πασίδηλη ανάγκη ο αγροτικός τομέας να στηριχτεί με συγκεκριμένες δράσεις. Οι κλάδοι παραγωγής λαδιού, βρώσιμης ελιάς, πρώιμων οπωροκηπευτικών, ξερών σύκων, εσπεριδοειδών και σταφίδας μπορούν να κατακτήσουν τις εγχώριες και ξένες αγορές και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Μπορούμε να ταυτίσουμε τα προϊόντα μας με τα ποιοτικά προϊόντα τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή αγορά. Να επεκτείνουμε τα πιστοποιημένα προϊόντα και να ενισχύσουμε τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης.
* Στη συνέχεια έρχεται η εκμετάλλευση του τουριστικού και πολιτιστικού μας θησαυρού. Ναι μεν η Costa Navarino μας έβαλε στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εκμεταλλευτούμε αυτό το γεγονός. Πρέπει να στοχεύσουμε στον εμπλουτισμό, στην ενίσχυση και στην ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και στη μετατροπή της Μεσσηνίας σε προτιμητέο τουριστικό προορισμό, χωρίς να χάσουμε το μέτρο και την ποιότητα.
* Πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι η ασφάλεια του πολίτη. και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Ο κόσμος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του νομού, φοβάται να βγει από το σπίτι του. Πρέπει άμεσα να βελτιώσουμε την αστυνόμευση, να καταργήσουμε το νόμο Ραγκούση που έκανε την Ελλάδα μαγνήτη για τους λαθρομετανάστες και να εφαρμόσουμε πλήρες πρόγραμμα και για την προστασία των συνόρων και για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών σε ειδικούς χώρους φύλαξης-φιλοξενίας και για το μαζικό επαναπατρισμό τους.
* Τέλος, η βελτίωση των οδικών μας υποδομών. Όχι μόνο ο εθνικός δρόμος Κόρινθος- Τρίπολη – Καλαμάτα που τελειώνει, αλλά και η Ολυμπία Οδός και το εσωτερικό μας δίκτυο.

*** Στέφανος Μάνος
~ "Να βάλουμε σε δίαιτα αυτό το θηρίο, το κράτος"  * Λιγότερο κράτος, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κατάργηση όλων των ασφαλιστικών ταμείων πρότεινε χθες σε συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του κόμματος «Δράση» Στέφανος Μάνος. Επίσης, σύνταξη 700 ευρώ για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες με το που θα συμπληρώνουν το 67ο έτος, ανεξαρτήτως επαγγέλματος, ακόμη και αν δεν έχουν εργασθεί ποτέ.
 * «Για πολλά χρόνια το κράτος διόριζε τους φίλους του, τους πελάτες του κ.λπ. Πώς τους πλήρωνε όμως αυτούς; Με φόρους που έπαιρνε από όλους εμάς και δανεικά. Για να πληρώσουμε αυτό το πολύ μεγάλο κράτος, φορολογούσαμε και δανειζόμασταν. Το 2010 τελείωσαν τα δανεικά. Δε μας δίνουν άλλα. Και το μόνο που έμεινε είναι φόροι. Οπότε, η κυβέρνηση, επειδή δεν ήθελε να περιορίσει αυτό το κράτος, τις δαπάνες, αύξησε τους φόρους. Επειδή αύξησε τους φόρους, πολλές επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες έκλεισαν και πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους» παρατήρησε ο κ. Μάνος, ενώ πρόσθεσε:
* «Το αποτέλεσμα είναι ότι μαζεύονται άνεργοι, άνεργοι και νέοι άνεργοι, εξαιτίας μιας πολιτικής φορολογικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού. Αυτή ήταν η πολιτική της κυβέρνησης, που κατά τη γνώμη μου είναι απολύτως αδιέξοδη. Είτε εκλεγεί ένα κόμμα, είτε δύο, είτε τρία, αν συνεχίσουμε να φορολογούμε όπως φορολογούμε δεν υπάρχει προοπτική. Να έχετε υπόψη σας ότι μόλις περάσουν οι εκλογές, μας επιφυλάσσεται μια τρομερή έκπληξη, θα έχουμε φόρους επί φόρων της ακίνητης περιουσία, μαζεμένους των τελευταίων τριών ετών, και θα έχουμε νέους φόρους εισοδήματος που για την ώρα τους έχουν κρύψει κάτω απ’ το χαλί. Δεν υπάρχει προοπτική με αυτή τη λογική, δεν πρόκειται να ανακάμψουμε έτσι. Είναι σαν το σκύλο που κυνηγάει την ουρά του. Πιο πολλοί φόροι, πιο πολλοί άνεργοι, πιο πολλοί άνεργοι, λιγότερα έσοδα και πάλι πιο πολλοί φόροι…».
* Αναφερόμενος στην πρόταση για μείωση του κράτους: «Η “Δράση” και η “Φιλελεύθερη Συμμαχία” έχουμε κάνει μια ξεκάθαρη τοποθέτηση. Δεν είναι τωρινή εν όψει των εκλογών. Την έχουμε πει πολλές φορές. Επιμένουμε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι αυτό το θηρίο, το κράτος, να το βάλουμε σε πολύ αυστηρή δίαιτα, έτσι ώστε να μη χρειάζονται τόσοι φόροι για να το τρέφουμε. Δίαιτα σημαίνει να κόψουμε κάθε τι το περιττό. Αυτό επίσης σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι στο Δημόσιο αναγκαστικά θα χάσουν τη δουλειά τους. Τι θα γίνει με αυτούς; Για τρία χρόνια να τους πληρώνουμε το 70% των τακτικών τους αποδοχών, για να έχουν το χρόνο να προσαρμόσουν τη ζωή τους στις νέες συνθήκες».
* Για το Ασφαλιστικό: «Πρέπει να καταργηθούν όλα τα ταμεία. Κάθε Έλληνας ή Ελληνίδα που γίνεται 67 ετών θα λαμβάνει από το κράτος 700 ευρώ σύνταξη. Ο βουλευτής θα πάρει 700 ευρώ, όσο και ο αγρότης στα 67. Με μηδέν εισφορές. Το κράτος τώρα εκταμιεύει για συντάξεις και βοήθειες προς τα ταμεία 18 δισ. το χρόνο. Με την πρότασή μας θα είναι 15,12. Και το 70% του ελληνικού λαού θα έχει καλύτερη σύνταξη από αυτή που έχει τώρα». Της Μαρίας Νίκα  Πηγή : εφημερίδα "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

*** Ημερίδα για τον Ιατρικό Τουρισμό
~ Το κράτος αποτελεί βαρίδι για την Υγεία  * Στον τομέα της Δημόσιας Υγείας επικρατεί κομματισμός, σπατάλη και διαφθορά και για να αλλάξει αυτό, η λύση είναι να απομακρύνουμε το κράτος από την Υγεία, γιατί αποτελεί βαρίδι.
* Αυτή ήταν η άποψη που κυριάρχησε στις πρωινές ομιλίες της ημερίδας για τον ιατρικό τουρισμό, που διοργανώθηκε χθες στην Καλαμάτα από τον υποψήφιο βουλευτή της «Δράσης» στη Μεσσηνία, Χάρη Σαββίδη.
* Ωστόσο, την αντίθεσή του στην παράδοση της Υγείας στην ελεύθερη αγορά εξέφρασε ο αν. διοικητής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Πάνος Μπόζος. Παίρνοντας το λόγο, ο κ. Μπόζος αντέδρασε επειδή στην ημερίδα δεν έγινε καμία αναφορά στο δημόσιο Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας.
* Μίλησε για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή, αλλά και τον τουρισμό. Τόνισε ότι διαθέτει μονάδα αιμοκάθαρσης πιστοποιημένη κατά ISO και ότι η διοίκηση προσπαθεί να αναπτύξει τον τομέα του ιατρικού τουρισμού, μέσα και από τη συνεργασία του νοσοκομείου με την Costa Navarino, καθώς και την Ομοσπονδία Ατόμων που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.
* Περί σπατάλης, κομματοκρατίας και διαφθοράς στην Υγεία μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας Λυκούργος Λιαρόπουλος, υποψήφιος στη Β΄ Αθηνών με τη «Δράση». Ο κ. Λιαρόπουλος πρότεινε απαλλαγή της Υγείας από το κράτος, ενώ και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης συμφώνησε ότι το κράτος αποτελεί βαρίδι σε ό,τι εμπλέκεται, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραχώρησης του τομέα της Υγείας στις Περιφέρειες. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης απέδωσε ευθύνες στην Αριστερά για τον κρατισμό που έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση, επειδή, όπως είπε, αρνείται τις μεταρρυθμίσεις.
* Εκ μέρους του Ομίλου Εταιρειών Κέντρων Αιμοκάθαρσης «Μεσόγειος», ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητριάδης αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε από πλευράς κράτους στο να δημιουργήσει τις μονάδες αιμοκάθαρσης (μία από αυτές στη Μεσσήνη). Αναφέρθηκε στην εξυπηρέτηση που παρέχουν οι μονάδες αυτές στους ασθενείς και στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, ενώ πρόσθεσε ότι ο Όμιλος έχει αναγκαστεί να αφήσει απλήρωτο για δύο μήνες το προσωπικό του, επειδή το υπουργείο έχει καθυστερήσει για πολύ καιρό να πληρώσει τα νοσήλια.
* Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ενώ το πρόγραμμα συνεχίστηκε και το απόγευμα.  Της Μαρίας Νίκα

*** Πάνω από την Άνω Μέλπεια
~* Άγνωστος αρχαίος ναός απέναντι από τον Επικούριο
 ~ Οι κορυφές των βουνών, ο ουρανός και δύο αρχαίοι ναοί! Απέναντι ο ένας από τον άλλο, εκεί ψηλά πάνω στα βουνά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, ο πασίγνωστος Επικούριος Απόλλων από τη μία μεριά και ένας «νέος» ναός, που μόλις τώρα αποκαλύπτεται, από την άλλη. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων και αφού διανύσει κανείς τουλάχιστον 7 χιλιόμετρα δύσβατου, αγροτικού χωματόδρομου πάνω από το χωριό της Άνω Μέλπειας ώσπου να φθάσει το ύψωμα με το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, εντοπίσθηκαν τα κατάλοιπα αυτού του ναού από την αρχαιολόγο δρ. Ξένη Αραπογιάννη, μέχρι πρότινος προϊσταμένη της ΛΗ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων.
 ~ Χρονολογημένος στα τέλη του 6ου – αρχές 5ου π.Χ. αιώνα αυτός ο άγνωστος ναός διατηρείται δυστυχώς μόνον ως προς τη θεμελίωσή του, διάσπαρτος όμως ήταν γύρω του ο χώρος από αρχιτεκτονικά μέλη, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση μικρής εκκλησίας. Όπως λέει η κυρία Αραπογιάννη, όταν το εκκλησάκι κατεδαφίστηκε για να κτισθεί νέο -τελικώς αυτό έγινε σε γειτονικό λόφο-, γέμισε ο τόπος από επιστήλια, τρίγλυφα και άλλα μέλη του αρχαίου ναού.
~ Αυτά συνέβησαν το 1995, αλλά μόλις το 2010 άρχισε η ανασκαφή, που αποκάλυψε, όχι μόνον την ύπαρξη του οικοδομήματος, αλλά και εξαιρετικά ευρήματα: Κεραμική, χάλκινα αντικείμενα και το πιο ενδιαφέρον, μεγάλο αριθμό σιδερένιων όπλων και, κυρίως, αιχμών δοράτων που υπήρξαν αφιερώματα στο ναό. Επίσης, όμως, ήρθε στο φως ένα χάλκινο αγαλματίδιο γυμνού άνδρα, πιθανόν πολεμιστή, αφού άλλωστε κρατά δόρυ στο ένα χέρι.
~ «Το γεγονός αυτό μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος σε μια πολεμική θεότητα», λέει η κυρία Αραπογιάννη. Προσθέτοντας: «Η άμεση οπτική επαφή με το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, αλλά και η ομοιότητα των αναθημάτων, κυρίως των σιδερένιων δοράτων, θα μπορούσαν να αποδώσουν το ναό της Άνω Μέλπειας στον Απόλλωνα, χωρίς όμως να αποκλείεται η λατρεία της Αρτέμιδος ή της Αθηνάς».
~ Στην «Πετρούλα», που βρίσκεται στις παρυφές του όρους Τετράζι, εντοπίσθηκε ο ναός. Η κορυφή του λόφου όπου κατασκευάσθηκε είχε εξομαλυνθεί από τους αρχαίους ακριβώς για να δεχθεί το κτίσμα. Ο ναός είχε μήκος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, περί τα 23 μέτρα, αν και οι μέγιστες σωζόμενες διαστάσεις του είναι 20,65Χ10,75 μέτρα, ενώ το πάχος των τοίχων κυμαίνεται από 0,80 έως 0,90 μ. Ένα τμήμα του, όμως, το ανατολικό, έχει καταστραφεί πλήρως, γιατί είχε χρησιμεύσει ως θεμελίωση του χριστιανικού ναού.
~ Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι στο εσωτερικό του η κυρία Αραπογιάννη αποκάλυψε ένα μικρότερο κτίσμα σωζόμενων διαστάσεων 15,60Χ2,18 μέτρα, κατασκευασμένο από αργούς λίθους, χωρίς συνδετικό υλικό, η ανατολική πλευρά του οποίου ήταν επίσης κατεστραμμένη. Το δάπεδο του ναού και του εσωτερικού κτίσματος καλυπτόταν από μικρούς, σχεδόν πλακοειδείς λίθους συνδεδεμένους με κονίαμα.
~ «Κατά τη γνώμη μου αυτός ήταν ο πρώτος ναός, ο αρχαϊκός, που χρονολογείται στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα. Τον έκτισαν μάλλον οι Σπαρτιάτες που ήταν οι κατακτητές της Μεσσηνίας κι όταν αργότερα οι Μεσσήνιοι απελευθερώθηκαν, έκτισαν μεγαλύτερο ναό στην ίδια θέση», λέει η αρχαιολόγος.
~ Χάλκινα βραχιόλια που καταλήγουν σε κεφάλι φιδιού, χάλκινο μικρό σκεύος ένα χάλκινο έλασμα με έκτυπη παράσταση γυναίκας που κρατά κλαδί, σιδερένιοι ήλοι και σιδερένια εξαρτήματα σκευών και ανάμεσά τους σε εξαιρετική διατήρηση ένα χάλκινο κυλινδρικό στέλεχος που καταλήγει σε λεοντοκεφαλή. Και μαζί, φυσικά τα σιδερένια όπλα και οι τουλάχιστον 20 αιχμές δοράτων. Πρόκειται για ευρήματα του ιερού, τα οποία αφιέρωναν οι πιστοί στη λατρευόμενη θεότητα. Άλλωστε, ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα υπήρξε μία αναθηματική επιγραφή, χαραγμένη στο χείλος ενός τμήματος πήλινου αγγείου, όπου ξεχωρίζει η λέξη: ΑΝΕΘΕΚΕΝ.
~ Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: Δεν έχουν εντοπισθεί πουθενά κίονες ή κιονόκρανα. Μόνον επιστήλια και τρίγλυφα με μετόπες και γείσα, όλα λίθινα. «Σκέφτομαι ότι μπορεί να είχε ξύλινους κίονες, αλλά αυτό δε συνηθιζόταν καθόλου. Επομένως, χρειάζεται επιπλέον έρευνα, μήπως υπάρχουν κάπου…», όπως λέει η κυρία Αραπογιάννη. Μόνον που η ίδια δεν μπορεί πλέον να επανέλθει, αφού την πρόφθασε η «εφεδρεία».
(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  από το vima online)


*** Υπερχρεωμένα νοικοκυριά
~ Τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις στην Καλαμάτα  * Με ταχείς ρυθμούς κατατίθενται πλέον από τις αρχές του χρόνου στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας οι αιτήσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συνολικά, έχουν κατατεθεί πάνω από 200 αιτήσεις, ενώ έχουν συζητηθεί 57 και έχουν εκδοθεί 12 αποφάσεις. Η έλλειψη ειρηνοδικών, αλλά και προσωπικού στα Ειρηνοδικεία, ωστόσο, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για τη γρήγορη προώθηση των υποθέσεων.
* Σύντομα δε αναμένεται να γίνουν και αλλαγές στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο ευνοϊκά.
 ~* Αύξηση αιτήσεων
* Κατά το 2011 στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας κατατέθηκαν 116 αιτήσεις για ένταξη νοικοκυριών στα υπερχρεωμένα. Από τις αρχές του 2012 έως σήμερα κατατέθηκαν άλλες 85 αιτήσεις, με το ρυθμό κατάθεσής τους να παρουσιάζει τριπλασιασμό.
* Μέχρι στιγμής έχουν συζητηθεί 57 υποθέσεις και το 2011 εκδόθηκαν 4 αποφάσεις, ενώ άλλες 8 εκδόθηκαν από την αρχή του 2012. Ανάμεσα σε αυτές μόνο μία ήταν απορριπτική. Σε όλες τις άλλες έγιναν δεκτά τα αιτήματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
 ~* Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις
* Αύξηση κατάθεσης αιτήσεων θα φέρουν και οι νέες ρυθμίσεις που συζητείται ότι θα εφαρμοσθούν. Μία από αυτές είναι η κατάργηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ζητηθεί η δικαστική ρύθμιση της οφειλής. Επίσης, καθιερώνεται το δικαίωμα κάθε πολίτη να διατηρεί έναν τραπεζικό λογαριασμό, του οποίου ποσό κατάθεσης μέχρι το ύψος των 2.000 ευρώ (για κοινούς λογαριασμούς) θα είναι ακατάσχετο και θα προστατεύεται από κάθε πράξη μονομερούς συμψηφισμού απαιτήσεων της τράπεζας. Για μεμονωμένους λογαριασμούς, το ύψος είναι τα 1.500 ευρώ.
* Ταυτόχρονα, δικαίωμα δικαστικής ρύθμισης χρεών προς τις τράπεζες θα έχουν και οι έμποροι, εφόσον οι οφειλές τους φτάνουν μέχρι 25.000 ευρώ από την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
* Άλλη ρύθμιση που ετοιμάζεται είναι η περίοδος ρύθμισης των χρεών, που θα ανέρχεται σε πέντε έτη, θα αρχίζει με την κατάθεση της αίτησης και όχι από την έκδοση της απόφασης.
* Τέλος, στις περιπτώσεις οφειλετών με πλήρη αδυναμία καταβολής, η απαλλαγή από τα χρέη θα επέρχεται στα τρία έτη. Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Μήνυση και αγωγή Φ. Μπάμη κατά Η. Σταυρόπουλου
** Μήνυση και αγωγή για αποζημίωση έχει καταθέσει ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης κατά του δημοτικού συμβούλου της παράταξής του και πρώην αντιδημάρχου, Ηλία Σταυρόπουλου. * Σύμφωνα με πληροφορίες, μήνυση κατά του κ. Μπάμη έχει καταθέσει και ο κ. Σταυρόπουλος.
 ~* Επεισόδιο
* Ο κ. Μπάμης μήνυσε τον κ. Σταυρόπουλο για προσβολή της τιμής, της υπόληψης και της προσωπικότητας του και για διασπορά ψευδών γεγονότων εναντίον του. Επίσης, με την αγωγή ζητά ως αποζημίωση 150.000 ευρώ, ποσό το οποίο δηλώνει ότι θα χρησιμοποιήσει για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στα δημόσια κτήρια του Δήμου Οιχαλίας.
* Ειδικότερα, στη μήνυση και την αγωγή του, ο κ. Μπάμης αναφέρεται σε συγκεκριμένο περιστατικό που συνέβη στο γραφείο του στο Δημαρχείο. Όπως περιγράφει, το μεσημέρι στις 22 Φεβρουαρίου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Δημαρχείο ο μηνυόμενος Ηλίας Σταυρόπουλος και λίγο αργότερα ο αντιδήμαρχος Ηλίας Ντονάς. Ενώ είχαν ξεκινήσει συζήτηση για τρέχοντα ζητήματα του Δήμου, όπως περιγράφει ο κ. Μπάμης, μπήκε στο γραφείο η ειδική σύμβουλος δημάρχου, Μαρία Σταυροπούλου (αδελφή του μηνυόμενου), και άρχισε να διαμαρτύρεται για τον ορκωτό λογιστή, για θέματα που αφορούσαν στη σύνταξη του ισολογισμού έναρξης του 2011.
* «Ως οικονομολόγος και έχοντας κάποια σχετική εμπειρία, γνώριζα ότι ο ορκωτός λογιστής έχει την αρμοδιότητα μόνο να ελέγχει τον ισολογισμό, υποβάλλοντας ταυτόχρονα τις όποιες παρατηρήσεις του, και σε καμία περίπτωση δεν τον καταρτίζει. Και φυσικά, χωρίς προηγούμενη απογραφή δε δύναται να καταρτιστεί ισολογισμός. Τα ως άνω τα είχα πολλές φορές επισημάνει στην κα Μαρία Σταυροπούλου, η οποία είναι βέβαιο ότι έπρεπε να τα γνωρίζει ως αυτονόητα, με βάση τις γνώσεις της. Αμέσως της πρότεινα να τηλεφωνήσω στον ορκωτό λογιστή για άλλη μία επιβεβαίωση αυτών. Παρά τις αντιδράσεις της, του τηλεφώνησα παρουσία της, και αυτός με αγανάκτηση μου ζήτησε για τελευταία φορά ό,τι έχει ζητήσει από την απογραφή και τίποτε άλλο. Αμέσως την προέτρεψα να μου φέρει την απογραφή, ώστε να την ελέγξω, δεδομένου ότι εγώ είχα την ευθύνη να υπογράψω τον ισολογισμό. Μετά το περιστατικό αυτό η Μαρία Σταυροπούλου έφυγε οργισμένη από το γραφείο μου και επανήλθε έχοντας στα χέρια μια αγκαλιά χαρτιά διαφόρων μεγεθών, τα οποία με θράσος και ξεδιάντροπα πέταξε πάνω στο γραφείο μου, και άρχισε αλλοπρόσαλλα να φωνάζει ότι δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο στον ορκωτό λογιστή.
* Θέλω να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι η πρόσληψή της, ως ειδικής συμβούλου του Δήμου, έγινε ύστερα από υπόδειξη του αδελφού της, αντιδημάρχου κ. Σταυρόπουλου, και ότι δεν είχα καμία σχέση μαζί της, ούτε τη γνώριζα έως τότε και, μάλιστα, για την πρόσληψη αυτή είχα κατηγορηθεί για οικογενειοκρατία. Επανειλημμένως είχα επισημάνει και στους δύο ότι απέδιδα μεγάλη σημασία στην εφαρμογή των αναγκαίων λογιστικών κανόνων, γνωρίζοντας από την επί σειρά ετών ανάμειξή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση τους κινδύνους που συνεπάγεται η μη τήρηση των κανόνων αυτών. Δυστυχώς, όμως, οι επανειλημμένες εκκλήσεις μου δεν έβρισκαν θετική ανταπόκριση και για το λόγο αυτό είχα πολλές φορές βρεθεί στην ανάγκη να εγκαλέσω και τους δύο για την προχειρότητα με την οποία ενίοτε αντιμετώπιζαν τα θέματα που προέκυπταν», αναφέρει στη μήνυσή του ο δήμαρχος Οιχαλίας.
 ~* Αδιέξοδο
* Σε συνέχεια του επεισοδίου, ο κ. Μπάμης περιγράφει ότι ζήτησε από την ειδική σύμβουλο να αποχωρήσει, αυτή αρνήθηκε και όταν της άνοιξε την πόρτα του γραφείου για να βγει, ο μηνυόμενος Ηλ. Σταυρόπουλος τον χαστούκισε δυνατά. Επίσης, αναφέρει ότι εν συνεχεία ο κ. Σταυρόπουλος δημοσίευσε και μοίρασε δήλωσή του, στην οποία ο κ. Μπάμης σημειώνει ότι ανέφερε, εκ προθέσεως, ψευδή γεγονότα και εξυβριστικές εκφράσεις, με σκοπό τη συκοφαντική του δυσφήμηση και εξύβριση.
* Μετά από αυτά φαίνεται ότι η διαμάχη των δύο αντρών έχει φθάσει στα άκρα και η υπόθεση θα οδηγηθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού οι όποιες προσπάθειες συμφιλίωσής τους μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει.
Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Στο ΕΣΠΑ η προστασία των ακτών της Μ. Μαντίνειας
** Υπεγράφη χθες από τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη η θετική αξιολόγηση του έργου προστασίας των ακτών της Μ. Μαντίνειας, προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίου ευρώ περίπου. * Όπως τόνισε ο κ. Τατούλης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε: «Το εν λόγω έργο μαζί με αυτό στο Ακρογιάλι θωρακίζουν, προστατεύουν, αλλά και βελτιώνουν την αντιδιαβρωτική προστασία των ακτών της περιοχής. Το έργο τις επόμενες ημέρες εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, οπότε ξεκινούν και οι διαδικασίες της τεχνικής αποπεράτωσής του. Το έργο θα εκτελεστεί από το Δήμο Καλαμάτας με τη συνεπίβλεψη της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
 * Από την άλλη πλευρά, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να ενταχθεί και το υπόλοιπο κομμάτι, αυτό του Αρχοντικού, στα μέτρα αντιδιαβρωτικής πολιτικής για την προστασία των ακτών της Μεσσηνίας, που φτάνει μέχρι και τις ακτές των Κιτριών».
* Επίσης, ο περιφερειάρχης συμπλήρωσε ότι με το «παραπάνω έργο θα ολοκληρωθούν τα μέτρα αντιδιαβρωτικής πολιτικής που θα πρέπει να υλοποιηθούν, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
* Παρ’ όλο, δε, που το οικονομικό περιβάλλον είναι δυσμενές, οι εξασφαλισμένες πιστώσεις μέχρι σήμερα για την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είναι υπερτριπλάσιες της αρχικής προβλεπόμενης δαπάνης, περίπου 6,5 εκατομμύρια ευρώ». Α.Π. εφημερίδα ¨" Θάρρος" 2012 .-

*** Οι ιππικοί αγώνες στο Πλατύ
** Το Πλατύ κράτησε ζωντανή την παράδοση των ιππικών αγώνων, χθες, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου. Οι ιππικοί αγώνες, που γίνονται τέτοια μέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, από τα χωριά της Λακωνίας, όπως οι Βουτιάνοι, η Βόνιτσα και το Μεσολόγγι, μέχρι την Αργολίδα και τη Δράμα, έχουν τις ρίζες τους στα τελευταία χρόνια του Βυζαντίου. * Λέγεται, μάλιστα, ότι κατά την Τουρκοκρατία στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι, οι οποίοι γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του απελευθερωτικού αγώνα, όταν θα ξεκινούσε.
 * Στο Πλατύ, με την ευκαιρία (και τη δικαιολογία) της γιορτής του αγίου, συγκεντρώνονταν κάθε χρόνο οι οπλαρχηγοί για να συνεννοηθούν, λέει ο θρύλος, που θέλει πίσω από κάθε τους δραστηριότητα εκείνο τον καιρό να υπάρχει η οργάνωση της Επανάστασης.
* Παρ’ ότι δε χρησιμοποιούνται πια ως μέσο εργασίας ή μεταφοράς στο χωριό, αρκετοί κάτοικοι συνεχίζουν και σήμερα να εκτρέφουν άλογα με μόνο σκοπό «να τα τρέξουν», όπως λένε, στους ιππικούς αγώνες στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Το λαοφιλές έθιμο δε διακόπηκε ούτε στα χρόνια της γερμανικής κατοχής.
* Οι αγώνες έγιναν και φέτος στον κεντρικό δρόμο πριν από την είσοδο του χωριού, ένα χωμάτινο δρόμο μήκους ενός χιλιομέτρου και πλάτους δέκα μέτρων, με αφετηρία το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος θεωρείται φυσικά προστάτης των ιππέων.
* Ο αριθμός των συμμετοχών κάθε χρόνο κυμαίνεται από 15 έως 24 αναβάτες και συμμετέχουν συνήθως 26 με 27 καθαρόαιμα άλογα. Φέτος αγωνίστηκαν 26 καθαρόαιμοι ίπποι και 9 μιγάδες. Οι κούρσες που έγιναν ήταν συνολικά έξι και τα πρώτα άλογα της κάθε κούρσας πήγαν στον τελικό.
* Πέρα από τα ντόπια άλογα, υπάρχουν και άλλα, τα οποία έχουν αγωνισθεί στον Ιππόδρομο της Αθήνας, στο Μαρκόπουλο, και δωρίζονται στο χωριό για τους αγώνες.
* Ο νικητής λαμβάνει ένα κύπελλο, ενώ για τους πρώτους που θα τερματίσουν υπάρχει χρηματικό έπαθλο, αλλά και μια «κουλούρα» (ένα είδος ψωμιού με γλυκιά γεύση) με μια ασημένια εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Κατά παράδοση, οι νικητές τεμαχίζουν τις κουλούρες και τις μοιράζουν στους παρευρισκόμενους.
* Οι ιππικοί αγώνες είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα, όχι μόνο για το Πλατύ της Μεσσηνίας, αλλά για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορα χωριά κάθε χρόνο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Και παντού, μετά τους αγώνες ακολουθεί ντόπιο γλέντι με γουρνοπούλες, άφθονο κρασί και μουσική.
ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
* http://youtu.be/LjdCuTm3wuk



*** Περιοδεία Σταματόπουλου
* O υποψήφιος βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Χρήστος Δ. Σταματόπουλος, σήμερα το πρωί θα επισκεφθεί δημόσιες υπηρεσίες της Καλαμάτας και το απόγευμα θα περιοδεύσει στις Κοινότητες Φίλια, Λουτρού, Ανδανίας, Μάλτας, Οιχαλίας και Μερόπης.

*** Περιοδείες της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας

 * Με ευθύνη και σοβαρότητα για την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκαετιών, η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. συντονίζει τις ενέργειές της και απευθύνεται στους πολίτες, με στόχο την ενημέρωση και προβολή των θέσεων της παράταξης.
* Συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο έγινε η πρώτη συνάντηση της Νομαρχιακής Εκτελεστικής Επιτροπής με τους υποψήφιους βουλευτές της Π.Ε. Μεσσηνίας. Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, Περικλής Μαντάς, κατέθεσε προτάσεις σχετικά με το στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο κομματικής οργάνωσης, έγινε ανταλλαγή σκέψεων και προτάσεων και αποφασίστηκε το κοινό πλαίσιο δράσης.
* Σήμερα Τρίτη, κλιμάκιο της ΝΟΔΕ, από στελέχη κομματικά, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά, θα κάνει περιοδεία στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας και συγκεκριμένα στις 6.00 το απόγευμα στο Διαβολίτσι και στις 7.30 στο Μελιγαλά.
* Αύριο Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» (αμφιθέατρο Νομαρχίας), θα πραγματοποιηθεί Νομαρχιακή Συνέλευση της Νομαρχιακής Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, διευρυμένη από υποψήφιους βουλευτές, κομματικά, αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη.

  ~** Τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας του zougla.gr ! ! !

 * Σχεδόν 34.000 χρήστες του διαδικτύου στέλνουν το πολιτικό κατεστημένο της χώρας για ψυχοθεραπεία!!!
Κλικάρετε στην εικόνα για αποθήκευση και μεγέθυνση!
  
** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Στην καθημερινότητα μας Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 .-
*** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/11-2012.html  , Μεγάλη Τετάρτη ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Απριλίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/04/12042012.html  , Μεγάλη Πέμπτη 12/04/2012 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/13-2012.html  , Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 σατο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/04/14-2012.html  , Μέγα Σάββατο 14 Απριλίου 2012 στην ενημέρωσή μας .-
~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/04/k-15-2012.html  , Kυριακά 15 Απριλίου 2012 ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΑΤΑΣΕΩΣ .. στην ενημέρωση.-
~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/16-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 16 Απριλίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/17-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 17 Αποριλίου 2012 .- & ΦΏΤΟ-Αλμπουμ .
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/18-2012.html  , AΠΟΨΕΙΣ -Θέσεις -Σχόλια -Παρουσιάσεις Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 .-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/18-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης Τετάρτη 18 Απριλίου 2012 Foto - Album .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/19-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 Foto – Album .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/19-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 φωτογραφίες
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/20-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 Παλιές Φωτογραφίες .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/21-2012.html  , ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ για μιά θύμηση Σάββατο 21 Απριλίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/21-2012_21.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ενημέρωση και Άλλα Σάββατο 21 Απριλίου 2012 , Φωτογραφίες από προσωπικό άλμπουμ .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/22-2012.html  , Φωτογραφίες του παλιού καιρού για μιά θύμηση Κυριακή 22 Απριλίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/21-22-2012.html  , Aυτό το Σαββατο - Κύριακο στην ενημέρωση 21 και 22 Απριλίου 2012 Φωτογραφίες .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/04/23-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 Φώτο - άλμπουμ
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: