Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή, 15 Απριλίου 2012

Kυριακά 15 Απριλίου 2012 ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΑΤΑΣΕΩΣ ..στην ενημέρωση

Kυριακά  15  Απριλίου  2012  ΑΓΙΟΝ ΠΑΣΧΑ ΑΝΑΣΑΤΑΣΕΩΣ .. στην ενημέρωση :
~ ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ !   ΑΛΗΘΩΣ  ΑΝΕΣΤΗ !  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !
Η  ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ  ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ !
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/04/14-2012.html ,  Μέγα Σάββατο 14 Απριλίου  2012 στην ενημέρωσή μας .- ΙΕΡΟΣΟΛΗΜΑ ...ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ !!!
Η  Είσοδος  στον Πανάγιο  Τάφο του Χριστού μας  στα ΙΕΡΟΣΟΛΗΜΑ !
Ο ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ ΤΟΥ Ι.Χ.Β.Ι  ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΗΜΑ ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ !
 ~** ΑΝΑΣΤΑΣΗ...
~ *ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ!*ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...ΕΥΧΟΜΑΙ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΣΗ.ΑΥΤΟ ΙΣΩΣ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΤΑΥΡΩΣΗ.....ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΥΡΩΤΩΝ...ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ Η ΕΡΜΗ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΕΙ... ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΩΡΙΣ ΛΑΟ ΔΕΝ ΝΟΕΙΤΑΙ, ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.-
~** ΤΟ  ΕΝΕΣΠΕΡΟ ΦΩΣ  ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΡΟΝΕΙΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ  ΠΟΥ ΔΟΝΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΥΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠ΄ ΑΥΤΟ  ! ΜΑΚΑΡΙΟΣ  ΑΥΤΟΣ  Ο ΚΟΣΜΟΣ  ΠΟΥ ΖΕΙ  ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΥΤΕ  ΑΥΤΟΣ  ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΩΛΗ  ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ  ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ  , ΟΥΤΕ  ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ  ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ  ΤΙΠΟΤΑ  ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΣΤΙΚΗ  ΑΥΤΗ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑ  ! (Φώτης Κόντογλου) .- Καλή Ανάσταση στις καρδιές όλων μας !
ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΚΗΡΗΘΡΑΣ Άγιον Όρος Ι.Μ.Εσφηγμένου 
~** ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ  , ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ  ΚΑΙ  ΓΙΝΕΤΕ  ΣΕ ΜΑΣ  , ΝΙΚΗΘΗΚΕ  Ο ΘΑΝΑΤΟΣ  . ΑΛΛΑΞΕ Η ΦΥΣΗ  ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ,  ΕΓΙΝΕ  ΠΕΡΑΣΜΑ - ΔΙΑΒΑΣΗ - ΠΑΣΧΑ  ΣΤΗ  ΒΑΣΙΛΕΙΑ  ΤΟΥ ΘΕΟΥ .! ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ  ΓΟΛΓΟΘΑ  ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ  ΣΤΗΝ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ .-  ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ  ΓΟΛΓΟΘΑ  , ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ  ΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΕΝ ΧΡΙΣΤΩ .- ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗΠατέρας ΑΡΣΕΝΙΟΣ Άγιον  Όρος  Ι.Μ. Εσφηγμένου 15/04/2012

ΠΑΝΑΓΙΑ  "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" ΚΑΡΥΕΣ  ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
~** ΤΟ  ΦΩΣ  ΤΗΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ  ΠΟΥ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ  ΤΟΥ ΑΔΗ  , ΑΣ ΛΑΜΠΡΥΝΕΙ ΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ  ΑΛΛΑ ΚΑΙ  ΚΑΘΕ  ΣΚΙΑ  ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΜΑΣ .-  ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ ! Ανατόλιος  Μοναχός Ι.Μ. Εσφηγμένου  -  Άγιον Όρος 15/04/2012 .-
~** Μια προσευχούλα  διαρκείας από όλους μας !  για  πλήρη  ανάρρωση (να γίνει καλά  και σιδερένιος) , το τρίχρονο αγοράκι  ,μικρός Σταυράκος του  αγαπητού μας Γιάννη Σταύρου  Παπανικολάου φίλου -γιατρού-Ανθρώπου !   Οι  δικές μας ευχές για τον μικρό Σταύρο μαζί με τις προσευχές μας είναι  διαρκείας και πιστεύουμε ακράδαντα ο Θεός -Χριστός μας με την Ανάστασή του θα κάνει τελείως  καλά το Σταυράκο μας ! Του το Ευχόμαστε από καρδιά ! Δύναμη ! Αισιοδοξία  ! και κουράγιο στους δικούς του για το γολγοθά που περνούν !
~** Εύχομαι Ολόψυχα  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΛΗ ΑΝΒΑΣΤΑΣΗ !  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ  , ΑΓΑΠΗ  ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ !   Δ.Κ.

** IEROSOLIMA 2012: ~ http://youtu.be/pA-PD2PZ2I4  , ΑΓΙΟΙ ΤΟΠΟΙ !~** Σας  εύχομαι ολόψυχα , ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  και  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ! Ν.Ι.Γ.

~** ΚΑΛΗ  ΑΝΑΣΤΑΣΗΟ Θεός να Ευλογή εσένα και την οικογενειά σου !  κιν. : 697 49 24 8-- !

~** ΧΡΙΣΤΟΣ  ΑΝΕΣΤΗ ! Εύχομαι Δύναμη , Υγεία  και Αισιοδοξία !... Σ.Α.Δ.-
 ~** Πολιτική - Πάσχα με το βλέμμα στις κάλπες
~ * Ελπίδα και φώτιση επιζητούμε όλοι για τις ζωές μας. Ελπίδα και φώτιση για τη χάραξη ενός πιο αποτελεσματικού, πιο δίκαιου μέλλοντος αναζητεί κι ο τόπος. Ακόμα κι δεν του το δώσουν αυτές οι εκλογές, μέσα στο κλίμα αντιφατικών κινήτρων, συναισθήματος και λογικής να παίζουν αντίρροπα στη σκέψη κάθε πολίτη, το σημείο ισορροπίας η φύση το βρίσκει στην πορεία. Κι αυτό δεν μπορεί να είναι θνησιγενές, ούτε πρόσκαιρο!*Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ...Με το βλέμμα στις κάλπες κάνουν Πάσχα οι πολιτικοί αρχηγοί και απευθύνουν στους πολίτες μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας,…….. με έντονα προεκλογικό άρωμα.
 ~* Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας βρέθηκε στο στρατόπεδο της Β' Μοίρας Καταδρομών στη Νάουσα. «Εύχομαι σε όλους μας να είναι μια πραγματική Ανάσταση για τον Ελληνικό λαό που υπέφερε αυτόν τον τελευταίο καιρό», ανέφερε στο μήνυμά του για την Ανάσταση. Πρόσθεσε ότι ο λαός «τα έχει δώσει όλα για να ξεπεράσουμε την κρίση» και σύνεχισε: «Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε για να ξεπεραστεί η κρίση: με ομόνοια, με πίστη σ' αυτό που κάνουμε και με το όνειρο ότι ύστερα από τα Πάθη έρχεται η Ανάσταση».
 ~* Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος γιορτάζει το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη. Χθες το βράδυ παρακολούθησε την αναστάσιμη λειτουργία στη Μονή Βλατάδων και μετά την Ανάσταση ανέφερε: «Είναι μια μέρα που μας επιβάλει να είμαστε ενωμένοι, αισιόδοξοι, ελπιδοφόροι. Η οργή, ο φόβος, η απογοήτευση και η απαισιοδοξία δεν μας οδηγεί πουθενά. Πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη και κοινωνική δύναμη για να ξεπεράσουμε την κρίση». «Οι Έλληνες», πρόσθεσε, «αγωνιζόμαστε και θα πετύχουμε».
 ~* Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς γιορτάζει το Πάσχα στη γενέτειρα της συζύγου στο Ναύπλιο. Στο μήνυμά του για την Ανάσταση εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μονιασμένοι και αποφασιστικοί, με πίστη, σχέδιο και αγώνα, όπως κάναμε πολλές φορές στην Ιστορία μας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές αντιξοότητες, να ξεπεράσουμε την κρίση και να αναστήσαμε τη χαμένη Ελπίδα για όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες». «Πιστοί στις παραδόσεις της Ορθοδοξίας, οι Έλληνες αντλούμε σήμερα το μέγα μήνυμα: ότι μετά τον Γολγοθά και τα Πάθη έρχεται η Ανάσταση», συμπλήρωσε. (Διαβάστε περισσότερα...)
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2165336

~** Επιστολή κόλαφο για την Τουρκία απέστειλε ο Αμερικανός Γερουσιαστής Χάουαρντ Μπέρμαν προς την Χίλαρι Κλίντον, καλώντας την να καταδικάσει την στάση της Τουρκίας για τα θέματα που σχετίζονται με το κυπριακό. Ο Χάουαρντ Μπέρμαν, καλεί την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, να καταδικάσει τις απειλές της Άγκυρας σε σχέση με την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, καθώς και την πολιτική αλλοίωσης της δημογραφικότητας της περιοχής. Την επιστολή χαιρέτησε και ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το περιεχόμενο της, λέγοντας ότι ....είναι αποτέλεσμα …

~** Απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα «προβλέπει» εμφράγματα
~ Ακόμα κι ένα κοινό τεστ που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς, το ...ηλεκτροκαρδιογράφημα, αν ερμηνευθεί σωστά, θα μπορούσε να προβλέψει έγκαιρα ένα μελλοντικό έμφραγμα σε κατά τα άλλα υγιείς ενηλίκους άνω των 70 ετών, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ρέτο Άουερ του τμήματος επιδημιολογίας και βιοστατιστικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησαν περίπου 2.200 ηλικιωμένους ηλικίας 70 - 79 ετών για… μία περίοδο οκτώ ετών. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι ήδη από το πρώτο ηλεκτροκαρδιογράφημα, που μετρά τη γενική κατάσταση της καρδιάς, εμφάνιζαν μικρές ανωμαλίες, είχαν κατά μέσο όρο 35% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα στο μέλλον, ενώ όσοι εμφάνιζαν πιο σημαντικές ανωμαλίες στο πρώτο τεστ, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες (51%) για έμφραγμα. Στην ουσία, η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ο γιατρός είναι δυνατό να αξιοποιεί πιο αποτελεσματικά τις πληροφορίες ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου (υψηλή χοληστερόλη, πίεση, κάπνισμα, βάρος κ.α.), για να προβλέψει καλύτερα ποιός άνθρωπος κινδυνεύει περισσότερο από έμφραγμα .-

~**  ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και Άλλα :
*** Ανάσταση με... το μυαλό στην κάλπη
Image
~ Χάνει από δεξιά η Ν.Δ., «παίζει» για μια έδρα το ΠΑΣΟΚ
 * Με κινούμενη άμμο μοιάζει το προεκλογικό σκηνικό στη Μεσσηνία, τουλάχιστον, στο ξεκίνημά του
 ~ Οι εκλογές μπορεί να προκηρύχτηκαν, όπως αναμενόταν άλλωστε, για τις 6 Μαΐου, αλλά το εκλογικό τοπίο- και- στη Μεσσηνία παραμένει θολό για σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων. Η δυσαρέσκεια είναι εκείνο το στοιχείο που κυριαρχεί στο εκλογικό σώμα: δεν είναι μόνο οι περικοπές μισθών και συντάξεων. Είναι και η πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας, σύμφωνα και με τα προχθεσινά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
  ~ Το μεγάλο στοίχημα για τα δύο κόμματα εξουσίας είναι να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους αναποφάσιστους και όσους δηλώνουν ότι στην κάλπη θα ρίξουν «λευκό» ή θα απόσχουν.
 ~ Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αναμένεται να βγάλουν όλα τα όπλα από τη φαρέτρα τους, με στόχο την επιστροφή των... «ατάκτων» ψηφοφόρων.
~ Στην αφετηρία των εκλογών το πολιτικό τοπίο μοιάζει με κινούμενη άμμο και ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων -σχεδόν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος- δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά του», καθώς αναμένεται να αποφασίσει στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης.
~ Με αυτά τα στοιχεία στην αφετηρία της εκλογικής αναμέτρησης, όσοι τολμήσουν από τώρα προβλέψεις για το τι θα συμβεί στη Μεσσηνία το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου σίγουρα θα πέσουν έξω.
 ~ Όλα τα στοιχεία που έχουν στα συρτάρια τους τα δύο κόμματα εξουσίας (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ.) δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία χάνει συνεχώς δυνάμεις από τα δεξιά της, με σημαντική άνοδο, κυρίως, του κόμματος του Π. Καμμένου («Ανεξάρτητοι Έλληνες») και της «Χρυσής Αυγής», που δεν αποκλείεται να κερδίσουν και μία από τις πέντε έδρες της Μεσσηνίας.
~ Αντίθετα, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τα ποσοστά του «ΛΑΟΣ» και της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», που κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, ακόμα κι έτσι, δεν παύουν και τα δύο αυτά κόμματα να «πριονίζουν» το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας.
~ Όλα τα παραπάνω στοιχεία δεν αλλάζουν φυσικά το γενικότερο κλίμα που υπάρχει στο νομό μας. Το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά θα είναι και πάλι πρώτο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα φτάσει σε ποσοστό πάνω από 40%, που θα του εξασφάλιζε, κατ’ αρχάς, δύο σίγουρους βουλευτές και από εκεί και πέρα θα περίμενε τα «κόλπα» του εκλογικού νόμου για κάτι περισσότερο.
~ Από την άλλη πλευρά, στη Ν.Δ. οριστικοποιούνται τα ψηφοδέλτια, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα ανακοινωθούν, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις να δημοσιοποιηθούν τμηματικά. Επίσης, υπάρχει η σκέψη να ανακοινωθούν οι λίστες κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, για να αποτραπεί η περίπτωση φυγής δυσαρεστημένων που αποκλείστηκαν προς τα άλλα κόμματα της δεξιάς.
~ Την ερχόμενη Τρίτη του Πάσχα, πάντως, αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της Ν.Δ., με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να γίνει η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος, οπότε και αναμένεται εκείνες τις ημέρες να ανακοινωθεί και το ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία.
  ~ Το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρα το κόμμα εκείνο στο νομό που μπαίνει στην εκλογική μάχη με τους χειρότερους οιωνούς. Μπορεί η εκλογή του Βαγγέλη Βενιζέλου στη θέση του προέδρου να συμμάζεψε κάπως την κατάσταση, αλλά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα δημοσκοπικά, εξακολουθεί να έχει χαμηλή συσπείρωση και να «αιμορραγεί» προς τα αριστερά. Αν δεν ανατραπεί το κλίμα τις ημέρες που απομένουν μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, τότε παίζεται ακόμα και να κερδίσει μία έδρα στη Μεσσηνία, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και δεκαετίες.
 ~ Στην καλύτερη θέση απ’ όλους βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ). Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά τους στη Μεσσηνία σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές και δεν αποκλείεται κάποιο από αυτά ή και περισσότερα να εκλέξουν και βουλευτή. Του Αντώνη Πετρόγιαννη


~*** Τύχη εκτός Ελλάδας
Image
~ Αναζητούν νέοι και οικογένειες της Καλαμάτας
 * Σημαντικά έχει «χτυπήσει» το κύμα μεταναστών την Καλαμάτα, με αρκετούς νέους και ανθρώπους μέσης ηλικίας να έχουν επιλέξει ως λύση τον ξενιτεμό για μια καλύτερη τύχη.
* Είναι, δε, χαρακτηριστική η δήλωση του τουριστικού πράκτορα Βασίλη Τριγκιλίδα, ότι έχουν «ξεκληριστεί» ολόκληρες οικογένειες, ενώ τουλάχιστον 25-30 άτομα έχουν απευθυνθεί στις υπηρεσίες της Εισαγγελίας Καλαμάτας, προκειμένου να πάρουν ποινικά μητρώα, να εκδώσουν visa για κράτος εκτός Σέγκεν και να αναζητήσουν δουλειά. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των Καλαματιανών που επιλέγουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 * Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά, διώχνει τα παιδιά της, αφού, σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές, τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των Ελλήνων που επέλεξαν τη μετανάστευση ως λύση σωτηρίας δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητος: ξεπερνά τις 7 χιλιάδες, ενώ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πάνω από 40.000!
 ~* Εισαγγελία
* Το κύμα μετανάστευσης έχει αυξηθεί από το Σεπτέμβριο και μετά, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία από την Εισαγγελία Καλαμάτας, για αιτήσεις για visa, από την αρχή του χρόνου:
* Δύο αδέλφια από την Καλαμάτα, 25 χρόνων το αγόρι και 22 η κοπέλα, ετοιμάζουν τα χαρτιά τους για το εξωτερικό. Ένας 29χρονος άντρας έχει ζητήσει visa, ένας 32χρονος, ένας 27χρονος, ένας 38χρονος, ένας 34χρονος για Κύπρο. Αλλά και κοπέλες. Μία 26χρονη για Κύπρο, μια 32χρονη για Αυστραλία κ.ά.
* Επίσης, μεγαλύτερες ηλικίες παίρνουν την απόφαση να εγκαταλείψουν τα πάτρια εδάφη. Ένας 47χρονος ετοιμάζει τα χαρτιά του για το εξωτερικό και ένας 49χρονος για την Αυστραλία. Επίσης για την Αυστραλία ετοιμάζονται άλλος ένας 49χρονος, ένας 50χρονος, ένας 45χρονος και ένας 43χρονος. Άλλος 45χρονος φτιάχνει τα χαρτιά του για τη Νέα Ζηλανδία. Ένας 42χρονος θα πάει να βρει την τύχη του στην Αμερική, ένας 34χρονος στο Μονακό, ένας 47χρονος στη Ρωσία και μια 19χρονη στον Καναδά.
* Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας, η τάση είναι αυξητική και πρόκειται για ανθρώπους μεσαίας οικονομικής κατάστασης, μεσαίας μόρφωσης, άνθρωποι «διπλανοί» που δεν υποψιάζεσαι πως αντιμετωπίζουν τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
 ~* Τουριστικά γραφεία
* Οι περισσότεροι απευθύνονται στα ταξιδιωτικά γραφεία προκειμένου να κλείσουν εισιτήριο «χωρίς επιστροφή», όμως υπάρχουν κι αυτοί που κάνουν μόνοι τους κρατήσεις και, κατά συνέπεια, το ποσοστό όσων φεύγουν από την Καλαμάτα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
* Μιλώντας στο «Θάρρος» ο τουριστικός πράκτορας, Βασίλης Τριγκιλίδας, έκανε λόγο για οικογένειες που ξεριζώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης: «Είναι πολλές οι περιπτώσεις Καλαματιανών που βγάζουν εισιτήρια και ετοιμάζουν χαρτιά για να φύγουν. Έχω αρκετές περιπτώσεις ανθρώπων που φεύγουν για σκανδιναβικά κράτη, Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Η χώρα επιλέγεται από το αν έχουν γνωστούς εκεί ή άλλες επαφές που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αυτό είναι βασικό κριτήριο. Από το Σεπτέμβριο άρχισαν να φεύγουν οι πρώτοι και το κύμα συνεχώς αυξάνεται. Αρκετοί είναι και αυτοί που επιλέγουν χώρες της Ευρώπης, Γερμανία, Νορβηγία, Δανία, Ελβετία. Δυστυχώς, έχουν φύγει και ολόκληρες οικογένειες. Και το χειρότερο, κάποιες από αυτές δεν είχαν ούτε τα ναύλα για να φύγουν και έκαναν τρομερές θυσίες για να τα καταφέρουν. Η εποχή μας μου θυμίζει το 1900. Οι ηλικίες που, κυρίως, φεύγουν είναι μεταξύ 30-40. Η γενιά που ξεκινάει τη ζωή της τώρα και μπροστά της δε βλέπει καμία προοπτική. Οι νέοι άνθρωποι δε βλέπουν φως στον ορίζοντα».
* Αρκετές περιπτώσεις, ανθρώπων που επιλέγουν να εγκαταλείψουν την Καλαμάτα και την Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει και ο τουριστικός πράκτορας Βασίλης Ζαφειρόπουλος. Όπως μας είπε, κυρίως νέοι άνθρωποι φεύγουν, ψάχνοντας άκρη για το μεταπτυχιακό τους και για δουλειά.
* Βασικό κριτήριο, όπως λέει και ο κ. Ζαφειρόπουλος, είναι ποιους συγγενείς ή γνωστούς έχει ο καθένας στο εξωτερικό και μπορεί να κάνει μια νέα αρχή.
* Οι κύριες χώρες που επιλέγονται είναι Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, αλλά ακόμα και Ολλανδία και Αγγλία, ενώ έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις όπως το Ντουμπάι. Της Βίκυς Βετουλάκη εφημερίδα "Θάρρος" .

*** Οι Μεσσήνιοι εύχονται
Image
~ Αναγέννηση ελπίδας και καλύτερες ημέρες
 * Η Ανάσταση του Κυρίου εξακολουθεί να δονεί. Ειδικά σήμερα, στη δύσκολη κατάσταση που βρισκόμαστε πολίτες και χώρα, οι συνειρμοί είναι αναπόφευκτοι. Χωρίς να λείπουν οι απαισιόδοξοι, οι περισσότεροι Μεσσήνιοι και επισκέπτες με τους οποίους μίλησα πιστεύουν, ωστόσο, πως τα δεινά θα ακολουθηθούν από Ανάσταση. Ανάσταση κοινωνική, οικονομική, κοινοβουλευτική. Βλέπουν τις νοοτροπίες να αλλάζουν, προβλέπουν ότι οι εκλογές θα αναδείξουν νέες δυνάμεις, βασίζονται στην αλληλεγγύη και στη στήριξη από άνθρωπο προς άνθρωπο.
 * Στο Ιστορικό Κέντρο βρήκα τον Γιάννη Κοντοζαμάνη. «Σχεδόν όλοι αναπολούμε το παρελθόν, την περίοδο που δεν είχαμε όλα αυτά τα υλικά αγαθά, αλλά είχαμε τις γειτονιές, τις ρούγες, οι οικογένειες ήταν μαζί και υπήρχαν οι παρέες και τα στέκια που μαζευόμασταν, χωρίς να χρειάζεται να παίρνουμε τηλέφωνο τους φίλους μας», μου είπε. «Μετά την έντονη δυτικοποίηση, πήξαμε στα υλικά αγαθά –σκουπίδια και ψοφίμια. Γίναμε θεατές στη ζωή μας. Ο Γολγοθάς δε λέει να τελειώσει. Η Ανάσταση δε φαίνεται πουθενά. Ένα μεγάλο μέρος των συνανθρώπων μας, που διαχειρίστηκαν και κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, πούλησαν την ψυχή τους για τριάντα αργύρια. Είναι υπεύθυνοι για το Γολγοθά που περνάνε και θα περάσουν χιλιάδες ηλικιωμένοι, ανήμποροι, άρρωστοι και ανάπηροι. Κατακερματίστηκε η κοινωνία μας. Ανταλλάξαμε τα πνευματικά μας αγαθά, την παράδοσή μας, με την ύλη και την ψυχασθένεια της Δύσης. Φτάσαμε σε σημείο να ηρωοποιούμε ανθρώπους που αυτοκτόνησαν και να θεωρούμε ευτελείς προσωπικότητες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Σαμουήλ στο Κούγκι, και να πιστεύουμε ότι ήταν χασάπης ο Μέγας Αλέξανδρος, που ακόμα τον μνημονεύουν οι λαοί απ’ όπου πέρασε. Πιστεύω ότι ο Γολγοθάς αυτής της περιόδου θα είναι πολύ δύσκολος για όλους. Όποιος όμως πιστέψει στην Ανάσταση, που είναι η προσωπική επανάσταση (επανέρχομαι στην πρότερή μου κατάσταση), θα γευτεί το πασχαλινό τραπέζι της χαράς και της επαναφοράς του ήθους, των αξιών, της υπέρβασης και του σεβασμού».
 * Κατηφορίζοντας προς την Κεντρική Πλατεία, η Άννα και η Μυρτώ, φοιτήτριες στην Αθήνα, μου μίλησαν για το πώς αντιλαμβάνονται αυτές την Ανάσταση.
* «Ανάσταση είναι η φύση που μετά το χειμώνα ανθίζει και πάλι. Μετά από κάθε χειμώνα, έρχεται η άνοιξη. Έτσι πιστεύω γίνεται με όλα τα πράγματα, με όλες τις καταστάσεις», σχολίασε η Μυρτώ. «Με προσπάθεια και βοήθεια μεταξύ μας, θα τα ξεπεράσουμε».
* «Για την πολιτική τη βλέπω… δύσκολη την ανάσταση», λέει η Άννα. «Αλλά κάτι φαίνεται να αρχίζει να αλλάζει. Μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά τελικά κερδισμένοι θα βγούμε. Στις δυσκολίες δείχνεις τις ικανότητές σου, έτσι δεν είναι;».
 ~* Ο Παναγιώτης Αναστασόπουλος, μαραγκός, είναι απαισιόδοξος.
* «Δεν βλέπω καμία Ανάσταση», λέει. «Για να αλλάξουν τα πράγματα, για να μπορούμε να πούμε πως επανερχόμαστε, πως υπάρχει ελπίδα, πρέπει να αλλάξει το μυαλό του ανθρώπου. Εμείς φταίμε, ο καθένας μας φταίει, πρώτα απ’ όλα. Και μετά οι από πάνω, που πηγαίνουμε σαν τα ζώα από πίσω τους. Οι εκλογές δε θα φέρουν καμία ανάσταση. Ό,τι και να γίνει, η ανάσταση βγαίνει μόνο από το λαό. Αλλά ο λαός κοιμάται όρθιος. Όλοι κοιμόμαστε όρθιοι. Η ανάσταση είναι και προσωπική και συλλογική. Πρώτα αλλάζουμε οι ίδιοι και μετά όλοι μαζί τα πράγματα. Αλλά ο κόσμος δε σκέφτεται σωστά. Δε σκεφτόμαστε σωστά».
 ~* Στον πεζόδρομο της πλατείας, πέφτω πάνω σε μια ομάδα υποψηφίων της Δημοκρατικής Αριστεράς. Τους ζητώ, ως πολίτες πρώτα, να κάνουν τους δικούς τους συνειρμούς για την Ανάσταση. Αναπόφευκτα, μπήκαν στην κουβέντα και προεκλογικές χροιές.
* «Αυτό που εύχομαι, αυτό που ελπίζω, είναι ανάσταση της χώρας», μου είπε ο Δημήτρης Βαρελάς, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας. «Την έχουν βουλιάξει και πρέπει κάποιες νέες δυνάμεις να βγουν μπροστά. Είμαι αισιόδοξος ότι θα προκύψουν τέτοιες δυνάμεις. Το παλεύω. Δουλεύω για να γίνει ισχυρή η Δημοκρατική Αριστερά, γιατί είναι η μόνη που προτείνει κάτι καινούριο. Οι μεν μας λένε πιστή εφαρμογή του μνημονίου, οι άλλοι μας λένε καταγγέλλουμε το μνημόνιο και τι κάνουμε μετά; Εμείς λέμε παλεύουμε μέσα σε αυτή τη διαδικασία, δημιουργώντας συμμαχίες μέσα και έξω, να απαγκιστρωθούμε από τους όρους που είναι δυσμενείς, δυσβάστακτοι, επαχθείς, και να δούμε πώς θα μπορέσουμε μετά να βάλουμε μπρος την ανάπτυξη, την παραγωγή, για να δούμε άσπρη μέρα».
~* Η Εύη Πονηρίδου, υποψήφια στη Β’ Αθήνας, αναφέρει:
* «Το αν μετά τις εκλογές θα έχουμε ανάσταση, θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα. Τη βλέπω την ανάσταση, αλλά είναι ακόμα μακρινή. Χρειάζεται ένα, δυο χρόνια, αλλά και πάλι θα εξαρτηθεί από την ψήφο του ελληνικού λαού, τη συνειδητοποίησή του, το πόσο διαβασμένος θα πάει στις κάλπες. Θέλω να ελπίζω ότι θα πάει διαβασμένος πραγματικά και με την ευθύνη που έχει κάτω από τις συνθήκες που είμαστε. Ως πολίτης, εύχομαι να συσπειρωθούμε, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να έχουμε αλληλεγγύη, να κάνουμε κουράγιο. Να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξοι. Να μάθουμε από τα λάθη μας και να μπούμε να δουλέψουμε πιο παραγωγικά, οι νέοι άνθρωποι να μας πάνε λίγο πιο μπροστά, γιατί μάλλον έχουμε μείνει λίγο πίσω».
 ~* Η Λίτσα, επιχειρηματίας, δίνει μια όψη πιο ευαίσθητη, προσωπική.
* «Ποτέ μέχρι πέρυσι δεν είχα νιώσει κάτι για την Ανάσταση. Δυστυχώς, ο χαμός της μαμάς μου με τάραξε και η ανάσταση, χωρίς να πιστεύω πραγματικά, με συγκινεί πια. Νοιώθω ένα δέος, μια συγκίνηση, μια θλίψη, μια χαρμολύπη, θα έλεγα. Αυτό που για μένα ήταν ανάσταση σε όλη τη ζωή μου, η μητέρα μου, ο μέντοράς μου, με το θάνατό της άλλαξε τα πάντα μέσα μου. Πέρυσι και φέτος νιώθω πολύ θνητή, ότι καλός ο αγώνας αλλά χρειάζομαι και εγώ να πιστέψω στην ανάσταση αυτή που θα μου πάρει τη θλίψη που βαθιά κρύβω και θα με κάνει να νιώσω μια Ανάσταση μέσα μου απαλλαγμένη από τον πόνο που δεν περνάει. Γιατί ο καθένας μας έχει ανάγκη ταπεινά να δεχτεί την Ανάσταση, ειδικά όταν έχει περάσει Γολγοθά».
* «Το νόημα της Ανάστασης του Κυρίου για μένα παραμένει πάντοτε επίκαιρο, πάντοτε διαχρονικό, ανεξαρτήτως των συνθηκών, με οικονομική κρίση ή χωρίς», λέει ο Ξενοφών Φουρναράκος, συγγραφέας.
* «Οικονομική κρίση λοιπόν, υπό το πρίσμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Αλλά πόσο σωστά θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τη σημασία της οικονομικής κρίσης μιας κοινωνίας, αν δεν παίρναμε σοβαρά υπ’ όψη μας και τον κατεξοχήν ρόλο που έπαιξε το χρήμα σε αυτήν την κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια; Και η αλήθεια είναι πως η κοινωνία μας για χρόνια κυνήγησε την ευτυχία της ζωής σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Για πολλούς το χρήμα συνειδητά ή ασυνείδητα υπήρξε το παν, και τώρα που το έχασαν νομίζουν πως έχασαν τα πάντα. Θαρρώ πως αν συμπεριφερθήκαμε με αυτόν τον τρόπο, ήταν για να κρύψουμε, κάποιοι, το μέσα μας κενό, ενώ κάποιοι άλλοι, από απλή άγνοια και μόνο, επειδή δε διαθέταμε το βαθύ και μεστό βίωμα της πραγματικής ευτυχίας, κατά συνέπεια, ούτε και το απαραίτητο μέτρο σύγκρισης για να διακρίνουμε το σημαντικό από το ασήμαντο, το ωραίο από το κατ’ επίφαση ωραίο, ή ακόμα χειρότερα, από το απροκάλυπτα άσχημο. Μόνη μου έγνοια στην παρούσα κατάσταση είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Αυτοί και μόνο αυτοί.
* Η Ανάσταση, όμως, περνάει αναγκαστικά μέσα από το θάνατο, και το νόημα της Αναστάσεως του Κυρίου στις μέρες μας, το αισθάνομαι σχεδόν αβίαστα σαν μια ευκαιρία για να αναστήσουμε την κρίση μας. Και επειδή η ζωή είναι μία ασταμάτητη διαδικασία εναλλαγής καταστάσεων, όταν με το καλό θα έρθει ξανά η ώρα να ορθοποδήσουμε, εφοδιασμένοι με το χάρτη της ζωής, αυτήν τη φορά σχεδιασμένο με βάση τις Αλήθειες που τη διέπουν, θα έχουμε μια καλή ευκαιρία για να μην επαναλάβουμε τα ίδια βήματα, τα ίδια λάθη».
** «Έχω ελπίδα πάντοτε και πιστεύω ότι η Ανάσταση είναι μπροστά μας», λέει ο Σταμάτης Σκούλικας, συνταξιούχος. «Πάντοτε η πτώση ακολουθείται από άνοδο. Όλα τα πράγματα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Η Ανάσταση κατ’ αρχάς ξεπηδά από την ψυχή του κάθε ανθρώπου που πραγματικά πιστεύει στην Ανάσταση. Όσο για την πολιτική κατάσταση, πιστεύω ότι θα υπάρξει αναζωογόνηση με τις εκλογές. Θα μπει νέο αίμα μέσα στη Βουλή. Ευθυνόμαστε κι εμείς, όχι μόνο οι κυβερνόντες. Έχουμε ευθύνη κι εμείς που τους βγάζουμε. Πιστεύω ότι η χώρα θα φύγει από το τέλμα. Υπάρχει πάτος κι ας λένε ότι δεν υπάρχει. Όλα αυτά εγώ τα θεωρώ παιχνίδια, δεν είναι πραγματικότητα. Ήθελαν να μας φτάσουν σε κάποιο σημείο για να κερδίσουν κάτι. Είμαστε Έλληνες, έχουμε δυναμισμό, έχουμε εξυπνάδα, δε πέφτουμε. Ούτε Αργεντινή θα γίνουμε, ούτε Βραζιλία.
** Αγάπη σημαίνει να δίνεις, όχι να παίρνεις. Οι άγιες μέρες αυτό θέλουν. Να δίνουμε, να προσφέρουμε, να υπάρχει αλληλεγγύη, να βοηθάει ο ένας τον άλλον σε κάθε δύσκολη στιγμή. Πιστεύω ότι οι δυσκολίες θα παρέλθουν. Ήδη ο κόσμος βρίσκεται σε στάδιο αλληλεγγύης. Προέχει η ανθρωπιά. Η Ανάσταση του Κυρίου μιλάει στις καρδιές όλων. Ειδικά τώρα, λόγω των δυσκολιών, όλος ο κόσμος πιστεύει σε μια πνευματική και αληθινή Ανάσταση».  Της Γεωργίας Οικονομοπούλου Από  εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

*** Παρουσίασε στο εκλογικό της κέντρο το ψηφοδέλτιο Μεσσηνίας
Image
~* Εκδήλωση - παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Δημοκρατικής Αριστεράς» στη Μεσσηνία, το οποίο αποτελείται από τους: Αθανασία (Νάνσυ) Αργυράκη, Χαράλαμπο (Μπάμπη) Βακαλόπουλο, Γιάννη Καούνη, Χαράλαμπο (Μπάμπη) Πατσούρη, Δημήτρη Τροχάτο, Νίκο Τσώνη και Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, έγινε χθες στο εκλογικό κέντρο του κόμματος στην οδό Χρ. Κουμάντου.
* Αναφερόμενος στο θέμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος στο νομό, Φάνης Αθανασόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι τόσο η έξοδος από την κρίση όσο και οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, δεν μπορούν να δοθούν από εκείνους που αποτελούν μέρος του προβλήματος. Η ΔΗΜ.ΑΡ. Μεσσηνίας μπροστά στην επιτακτική κοινωνική απαίτηση για άμεση αλλαγή πορείας της χώρας, αλλά και το παλλαϊκό αίτημα για ριζική ανανέωση του πολιτικού της δυναμικού, παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της νίκης για τη Μεσσηνία.
* Με ανθρώπους κοινωνικά καταξιωμένους. Με ανθρώπους που διαθέτουν γνώση των τοπικών προβλημάτων αλλά και των απεριορίστων δυνατοτήτων ανάπτυξης της τοπικής μας κοινωνίας. Με ανθρώπους που έχουν όραμα για τη Μεσσηνία και πάθος για την υλοποίησή του. Με ανθρώπους που διακρίνονται για το ήθος και την εντιμότητά τους. Με ανθρώπους που θα δώσουν νέα πνοή στα μεσσηνιακά πράγματα, με τις δημιουργικές τους ιδέες, τις συγκεκριμένες προτάσεις και τις ουσιαστικές τους παρεμβάσεις.
* Η ψήφος στις επερχόμενες εκλογές είναι κρίσιμη. Η ΔΗΜ.ΑΡ. πιστεύει πως υπάρχει πολιτική επιλογή για μια άλλη Ελλάδα. Η ΔΗΜ.ΑΡ. με αισιοδοξία, ελπίδα, πρόταση και πρόγραμμα θα μάχεται για την αλλαγή πορείας της χώρας. Γιατί η Ελλάδα διαθέτει τις αντικειμενικές δυνατότητες να σταθεί όρθια και η Μεσσηνία μας να βρει, επιτέλους, τη θέση που της αξίζει».
* Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μεσσηνιακής καταγωγής βουλευτές πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτια της «Δημοκρατικής Αριστεράς» και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, κυρίως στην Α’ και Β΄ Αθήνας. Εκεί συμμετέχουν οι: Κώστας Κεχάεφ (Α’ Αθήνας) από την Καλαμάτα, Δημήτρης Βαρελάς (Β’ Αθήνας) από την Κυπαρισσία, Οδυσσέας Βουδούρης (Β’ Αθήνας), βουλευτής Μεσσηνίας και Εύη Πονηρίδη (Β’ Αθήνας) από την Καρδαμύλη.  -  Του Αντώνη Πετρόγιαννη  "Θάρρος" Μεσσηνίας  2012 .-

***Εβδομάδα των παθών στην αγορά...της Μεσσηνίας ... :
Image
*  Χειρότερη από κάθε προηγούμενη αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο ήταν η φετινή στην Τριφυλία, με τους επαγγελματίες να βιώνουν τη δική τους εβδομάδα των παθών.
* Ανάσταση – ανάταση στην αγορά, όχι μόνο δε φάνηκε, αλλά η κίνηση μέχρι και το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής ήταν, σε γενικές γραμμές, μικρότερη, ακόμη και σε σχέση με τα τέλη Μαρτίου. Μάλιστα, είναι τέτοια και σε τόσο μεγάλο βαθμό μειωμένη η κίνηση στην αγορά, που κάποιοι επαγγελματίες – καταστηματάρχες δεν άντεξαν το βάρος και την οικονομική πίεση των διαρκώς αυξανόμενων υποχρεώσεων, που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους ή και να τα κλείσουν.
* Οι συνέπειες από τα κάθε είδους και λογής «χαράτσια», τους φόρους και τις περικοπές μισθών, συντάξεων, δώρων που έχουν επιβληθεί στους πολίτες, είναι οδυνηρές για την τοπική αγορά και οικονομία της Τριφυλίας. Κίνηση δεν υπάρχει και παρά τις προσπάθειες των επαγγελματιών που έχουν ρίξει τις τιμές, ο κόσμος αδυνατεί να αγοράσει ακόμη και τα αναγκαία, και απλώς περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα για το Πάσχα.
* Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν το δράμα των πασχαλινών ημερών που βιώνουν οι επαγγελματίες της Τριφυλίας, με δηλώσεις του στο «Θ», οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Κυπαρισσίας.
* Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, σημείωσε: «Η κίνηση στην αγορά τη Μεγάλη Εβδομάδα ήταν χειρότερη και από τις προηγούμενες καθημερινές μέρες. Όλη η αγορά στενάζει. Μία “νεκρή” εβδομάδα. Παντού, τίποτα. Και ο κόσμος που έχει κατέβει ή κατεβαίνει, λίγο μόνο στα μανάβικα, τα μπακάλικα και τα κρεοπωλεία μπαίνει. Αλλά καμία σχέση με προηγούμενες χρονιές. Ακόμη και για τα τρόφιμα των ημερών, πολύ πεσμένα και περιορισμένα. Για δώρα, δεν το συζητάμε. Ακόμη και στις λαμπάδες, ο κόσμος κοιτάζει να πάρει το φτηνότερο δωράκι για το παιδάκι του. Δεν έχει χρήματα ο κόσμος, πού να τα βρει με τόσα χαράτσια και μέτρα; Είναι πολύ δύσκολα για όλους και αυτό έχει μεγάλες συνέπειες στην αγορά. Υπάρχει πολύ μεγάλη κάμψη. Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι πραγματικά των παθών για την αγορά».
* Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλιατρών, Νίκος Φάμπας, σχολίασε: «Αυτές οι μέρες, της Μεγάλης Εβδομάδας, πάνε με το κεφάλι κάτω. Δεν είναι μέρες κίνησης, δυστυχώς. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, έχει πολλά προβλήματα, υποχρεώσεις και ανάγκες, αλλά με άδεια τσέπη. Κόσμος έχει κατέβει. Καλά έκανε και ήρθε στην πόλη, ξέφυγε από την Αθήνα, ήρθε εδώ πέρα να δει τους γνωστούς, να πει μια κουβέντα, μια καλημέρα, να πιει ένα κρασί για το Πάσχα, αλλά μέχρι εκεί. Είναι όλα, μα όλα, δικαιολογημένα, γιατί δεν έχει να χαλάσει λεφτά. Δεν έχει. Οι αγορές είναι πολύ περιορισμένες, μόνο σε αυτά που είναι τελείως απαραίτητα και χρειάζεται. Τίποτα παραπάνω, τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχουν χρήματα, είναι επηρεασμένος ο κόσμος και από όλα αυτά που συμβαίνουν, δεν έχει και ψυχολογία. Όλα είναι μείον για την αγορά. Θα συμμετέχει και ο καιρός, όπως μαθαίνουμε, με βροντές και αστραπές και έτσι ολοκληρώνεται η κατάσταση με ένα ομιχλώδες τοπίο. Θέλει ο κόσμος να χαρεί, αλλά δεν τον αφήνουν οι καιροί και ο καιρός».
* Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Φώτης Παναγιωτόπουλος, ανέφερε: «Ξεκίνησε άσχημα η αγορά από τη Μεγάλη Δευτέρα. Το τετραήμερο μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη είναι το χειρότερο τετραήμερο Πάσχα των τελευταίων ετών. Όλοι οι συνάδελφοι είναι απογοητευμένοι και υπάρχει διάχυτη απελπισία. Κόσμος κυκλοφόρησε, αλλά για βόλτα πιο πολύ, παρά ότι μπήκε στα καταστήματα να ψωνίσει. Πιο πολύ βγήκαν στην αγορά για έναν καφέ. Στα μαγαζιά μας δεν είδαμε τον κόσμο που περιμέναμε, ούτε από τους ντόπιους ούτε από τους επισκέπτες. Η τελευταία μας ελπίδα είναι σήμερα».
* Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, μιλώντας στο «Θ» για την κίνηση τόνισε: «Ικανοποιητική, αν και καθυστερημένα, η κίνηση το Πάσχα στην Τριφυλία. Οι επιχειρηματίες, που από νωρίς σκέφτηκαν να προσφέρουν ολοκληρωμένα και συμφέροντα πακέτα, βγήκαν κερδισμένοι. Οι προσφορές αυτές προσέλκυσαν κόσμο που δεν είχε στο πρόγραμμά του εξ αρχής να επισκεφτεί την περιοχή. Έτσι, λοιπόν, θα συναντήσουμε ξενοδοχεία η πληρότητα των οποίων αγγίζει το 100%, αλλά και άλλα που ενδεχομένως τελευταία στιγμή να συμπληρώσουν ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων. Το σίγουρο είναι ότι ο τζίρος θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρσι (-30%), αφού οι τιμές είναι αρκετά μειωμένες». Του Ηλία Γιαννόπουλου εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας 2012 .-

*** Πασχαλινό τραπέζι, υποψήφιοι κομμάτων και εκλογές
Image
* Για πολλούς, ίσως τους περισσότερους, το πιο εκλεκτό έδεσμα στο πασχαλινό τραπέζι είναι το κοκορέτσι. Είναι τα κολασμένα τριγλυκερίδια στα οποία δεν μπορούν να αντισταθούν οι λάτρεις του μεζέ. Ενώ, όμως, ορισμένοι «του δίνουν και καταλαβαίνει», «χτυπώντας» το κοκορετσάκι αλύπητα, όταν κορέσουν τη λιγούρα τους αρχίζουν και κάνουν δεύτερες σκέψεις. Ότι, δηλαδή, «το παρακάναμε», «έπρεπε να δοκιμάσουμε με μέτρο» κ.λπ.
* Γενικά, εμείς οι Έλληνες είμαστε απερίσκεπτοι, αλλά και υποκριτές. Πάντα κάνουμε το λάθος πράγμα, πάντα το μετανιώνουμε και πάντα συνεχίζουμε με ένα καινούργιο λάθος.
* Την ίδια συμπεριφορά έχουμε και στις εκλογές. Βρίζουμε το δικομματισμό, όταν φτάνουμε στην κάλπη τού δίνουμε άφεση αμαρτιών και την επομένη ξαναρχίζουμε το βρίσιμο.
* Θα επαναλάβουμε, άραγε, τα ίδια και στις 6 του Μάη; Αυτή τη φορά σίγουρη απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανένας. Άλλωστε, με τις σημερινές συνθήκες δεν ξέρουμε πια τι είναι απερισκεψία. Να καθηλωθεί ο δικομματισμός ή να κρατηθεί όρθιος για να εφαρμόσει το οικονομικό πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση;
* Το βέβαιο είναι ότι τα δύο μεγάλα (ακόμα) κόμματα, ενώ προσδοκούν τη σωτηρία του δικομματισμού, για να μη χάσουν τη νομή της εξουσίας, κάνουν σχεδόν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τον πατώσουν…
* Κοιτάξτε, για παράδειγμα, ψηφοδέλτιο που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία. Και οι έξι που ανακοινώθηκαν (Κουσελάς, Γιαννακοπούλου, Φιλιππόπουλος, Καλογερέας, Ανδρεάκος, Αποστολόπουλος) είναι καλοί και άξιοι, ωστόσο ο σοφός λαός αμέσως μετά την ανακοίνωση έβγαλε την ετυμηγορία του: «Είναι ένα ψηφοδέλτιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των δύο βουλευτών». Έχει ο κόσμος μια βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης και εύρεσης προσώπων που να μπορούν να κινητοποιήσουν την κοινωνία.
* Επίσης, κοιτάξτε τους υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας (Λαμπρόπουλος, Κωτσιόπουλος, Αδαμόπουλος, Γιαννακόπουλος, Ιωαννίδης, Μπούζα, Χρυσομάλλης, Μάκαρης, Σαμπαζιώτης, Κατσίβελας). Ο ένας είναι περισσότερο «Σαμαρικός» από τον άλλον. Ο κόσμος, όμως, θέλει υποψηφίους που να έχουν δική τους άποψη και το θάρρος της γνώμης τους, όχι άχρωμους υποστηρικτές του εκάστοτε αρχηγού.
* Τέτοια συνεχίζουν να κάνουν τα δύο μεγάλα κόμματα και τα ποσοστά τους στις δημοσκοπήσεις πιάνουν πάτο σχεδόν. Αυτό φαίνεται ότι φταίει περισσότερο και όχι η αντιμνημονιακή τοποθέτηση της πλειοψηφίας του κόσμου.
* Όσον αφορά, πάντως, στο πασχαλινό τραπέζι, το κοκορέτσι μπορεί να είναι ο κορυφαίος μεζές, ωστόσο ο βασιλιάς είναι πάντα το αρνί. Ούτε το αρνί, όμως, πάει πίσω σε τριγλυκερίδια και παρ’ όλη την επικινδυνότητα για την υγεία, συνήθως βλέπεις μια οικογένεια τη μέρα της Λαμπρής να καταναλώνει τόσο αρνί όσο χρειάζεται για να χορτάσει ένας λόχος ολόκληρος! Και φυσικά, μετά έρχονται οι τύψεις και οι ενοχές για τα λιπαρά και τις άλλες βλαβερές ουσίες που βάλαμε αχόρταγα στον οργανισμό μας.
* Είναι σαν τις τύψεις που έχουν ορισμένοι επειδή έλεγαν ότι θα ψηφίσουν μικρά κόμματα, αλλά όταν βρέθηκαν ενώπιον της κάλπης το μετάνιωσαν…
* Τώρα, τα λεγόμενα μικρά κόμματα φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν την ψήφο των εκλογέων. Θα τα καταφέρουν; Μην είστε και πολύ αισιόδοξοι! Δε βοηθούν, άλλωστε, και τα ίδια τα κόμματα αυτά.
* Θα έχετε ακούσει ποιοι προβάλλονται ως σίγουροι υποψήφιοι βουλευτές. Είναι πρόσωπα με μακρά παρουσία στα πολιτικά πράγματα του τόπου. Δε λέμε ότι δεν έχουν προσφέρει, ωστόσο ίσως έχουν κουράσει τον κόσμο. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ανανέωση, ουσιαστική, ούτε στα μικρά κόμματα, ακόμη και στα καινούργια.
* Από την άλλη, όμως, θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί είναι τα πρόσωπα που έχουν τόση σημασία και όχι οι πολιτικές θέσεις του κάθε κόμματος; Πράγματι, η ουσία βρίσκεται στην πολιτική πρόταση, άμα δεν έχεις, όμως, το κατάλληλο πρόσωπο να την προβάλλεις, τότε δεν πετυχαίνεις τίποτα. Είναι σαν το αρνί του Πάσχα. Ακόμη και το καλύτερο προβατάκι του Ταϋγέτου να βάλεις στη σούβλα, αν δεν έχεις έναν καλό ψήστη, όχι μόνο δε θα βγει νόστιμο, αλλά μπορεί και να το καταστρέψει κιόλας. Αντίθετα, το αρνί του σούπερ μάρκετ, που ποιος ξέρει τι έχει φάει και πού έχει μεγαλώσει, ο καλός ο ψήστης μπορεί να το κάνει, αν όχι έδεσμα, τουλάχιστον να τρώγεται με ευχαρίστηση.
* Βέβαια, μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε ζητήσει ευθύνες από τον… ψήστη. Αντίθετα, ό,τι μας σέρβιρε, το παίρναμε ευπρόσδεκτα. Την ευθύνη, λοιπόν, την έχουμε πρώτα εμείς. Αν εννοούμε ότι το σύστημα ξόφλησε και πρέπει να το αλλάξουμε, αυτό μόνο από εμάς μπορεί να γίνει. Η αλλαγή ποτέ δεν έρχεται από επάνω…
* Καλή Ανάσταση σε όλους και προσοχή στα τριγλυκερίδια…  Καραμαχίλης


***  Κάμπος Μεσσηνίας
Image
Κινδυνεύει να μείνει απότιστος
~ Με το ενδεχόμενο να μείνουν απότιστες οι καλλιέργειές τους «φλερτάρουν» οι αγρότες της Μεσσηνίας οι οποίοι χρησιμοποιούν για την άρδευση των χωραφιών τους το δίκτυο του ΓΟΕΒ, που παίρνει νερό από το αντλιοστάσιο του Αγίου Φλώρου.
~ Και δε μιλάμε για μια μικρή έκταση, αλλά για μια περιοχή 12.000 στρεμμάτων περίπου, εκ των οποίων τα 6.000 στρ. έχουν ελιές και αμπέλια και τα υπόλοιπα παράγουν καλαμπόκι, τριφύλλι και κηπευτικά.
~ Και μη νομίσετε ότι το πρόβλημα έγκειται μόνο στην παλαιότητα και μη συντήρηση του αρδευτικού δικτύου του ΓΟΕΒ.
~ Σημαντικός είναι και ο ρόλος των δολιοφθορών στις υδροληψίες και στις παροχές νερού από τους αθίγγανους, σύμφωνα με όσα είπε στο «Θάρρος» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βαλύρας και μέλος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων, Κώστας Γεωργακόπουλος.
~* Χρόνια η ασθένεια
* Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια περίπτωση χρόνιας ασθένειας, που ξεκίνησε πριν από μία τριετία και έκτοτε τα κρούσματα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
* Κατά τον κ. Γεωργακόπουλο, οι αθίγγανοι σπάνε τις υδροληψίες, προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν ό,τι μεταλλικό στοιχείο υπάρχει και στη συνέχεια να το πουλήσουν.
* Πέρσι, μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού, επισκευάστηκαν περί τις 70 υδροληψίες και φέτος αναμένεται να επισκευαστούν περί τις 50, αν και η επίσκεψή μας στην περιοχή «έβγαλε» και άλλες ζημιές, που δεν είχαν υπολογιστεί στην προ δεκαπενθημέρου εκτίμηση.
* «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Η ζημιά, με μέτριους υπολογισμούς, ανέρχεται σε 150.000 ευρώ και είναι ζήτημα, αν από το σίδερο που θα πουλήσουν οι αθίγγανοι στους κλεπταποδόχους, θα πάρουν 1.000 ευρώ», σημειώνει.
* Παρατηρεί ακόμη: «Θα πρέπει και οι παραγωγοί, που ποτίζουν από το δίκτυο να ευαισθητοποιηθούν, ώστε να πάρουν στα χέρια τους την προστασία του δικτύου, γιατί δεν μπορεί να φτιάχνουμε κάτι το πρωί και το βράδυ να χαλάει. Θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να “υιοθετήσουν” το τμήμα του δικτύου που βρίσκεται στο χωράφι τους. Δεν μπορεί να βλέπουν σε κάποιες περιπτώσεις τους δράστες και να μην τους καταγγέλλουν για τη ζημιά που έκαναν. Πού έχουν πάει αυτά τα υλικά; Γιατί δεν μπορούν να εντοπιστούν οι κλεπταποδόχοι», αναρωτιέται.
* Τον ρωτήσαμε αν έχουν γίνει καταγγελίες στην Αστυνομία: «Χιλιάδες είναι οι καταγγελίες, αλλά η ΕΛ.ΑΣ. αδυνατεί, λέει, να βγάλει άκρη» και προτείνει να υπάρξει δυναμική παρέμβαση των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας, οι κάτοικοι των οποίων αρδεύονται από το συγκεκριμένο δίκτυο. «Ας βρεθεί ένας τρόπος, να γίνει κάτι. Η περιοχή χρειάζεται αστυνόμευση», λέει με φωνή γεμάτη απόγνωση.
~* Στο Πλατύ οι μεγαλύτερες ζημιές
* Και καθώς η περιπλάνησή μας στην περιοχή συνεχίζεται, σταματά το αυτοκίνητό του κάθε λίγο. «Να, εκεί στα βάτα η υδροληψία αυτή γλίτωσε πέρσι, για φέτος δεν ξέρω».
* Το μεγάλο μέρος των ζημιών εντοπίζεται στο Πλατύ, στον Άγιο Φλώρο, στη Σκάλα και τη Βαλύρα, ενώ θύμα των «παράπλευρων» απωλειών πέφτει και το Αριστοδήμειο, όπου λόγω των απωλειών και της υψομετρικής διαφοράς το νερό δε φτάνει για το πότισμα των καλλιεργειών.
* Αν όλα πάνε καλά, η αρδευτική περίοδος θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί με τις πρώτες βροχές, ενώ θα μπορούσε, αν υπήρχε νερό, να παράγονταν και πρώιμες αλλά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
~* Προσπάθειες για λύση
* Από την πλευρά της, η προσωρινή επιτροπή του υπό σύσταση ΤΟΕΒ, που περιλαμβάνει τη Σκάλα, τη Βαλύρα, τον Άγιο Φλώρο, τα Αρφαρά, το Πλατύ, τον Ανεμόμυλο, τη Λάμπαινα και το Αριστοδήμειο, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, βρίσκοντας υλικά που δεν έχουν χρηματική αξία όταν πωληθούν, όπως το πλαστικό.
* Επίσης, οι πρόεδροι των παραπάνω Κοινοτήτων στηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες του ΓΟΕΒ για την επαναλειτουργία του δικτύου και φέτος, αν και υπάρχουν και εκεί εγγενείς δυσκολίες.
* Πέραν των πολλών φορών που έχει λεηλατηθεί το αντλιοστάσιο του Αγίου Φλώρου, υπάρχει και το ζήτημα των οφειλών των παραγωγών στο ΓΟΕΒ και, κατά συνέπεια, προς τη ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί το αντλιοστάσιο. «Δυστυχώς για τους αγρότες, κάθε χρόνο γίνονταν παρεμβάσεις (το γνωστό “κατόπιν ενεργειών μου”)», παρατήρησε και πρόσθεσε πως η λειτουργία του ΓΟΕΒ για χρόνια τώρα είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας του προέδρου του Δημ. Νάστου.
* Άλλη μία λύση θα μπορούσε να ήταν η συνεχής λειτουργία του αντλιοστασίου, κάτι που θα απέτρεπε τις φθορές λόγω της υψηλής πίεσης του νερού, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Γεωργακόπουλος, οι μεγάλες φθορές στο δίκτυο παρατηρούνται το διάστημα που δε λειτουργεί το αντλιοστάσιο: «Όταν δε λειτουργεί το δίκτυο, απαξιώνεται, και μαζί του απαξιώνονται όλες οι καλλιέργειες. Αυτό είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για ένα τεράστιο έργο, για την κατασκευή του οποίου δαπανήθηκαν δεκάδες εκατομμύρια δραχμές. Αν το δίκτυο απαξιωθεί τελείως, δε θα έχουμε τη δυνατότητα, λόγω του μεγάλου κόστους, να ξανακατασκευάσουμε κάτι ανάλογο».
~* Απότιστες οι παραδοσιακές καλλιέργειες
* Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι, όπως είπε, το εξής: «Ο κόσμος έχει απογοητευτεί και η όποια προσπάθεια να καλλιεργήσει, πέραν των αντικειμενικών δυσκολιών και του υψηλού καλλιεργητικού κόστους σε λιπάσματα και φυτοφάρμακα, πέφτει στο κενό, με τις καταστροφές στο δίκτυο, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ποτίζουν, άρα δεν παράγονται προϊόντα, άρα βλέπουν και το ελάχιστο εισόδημά τους να χάνεται.
* Μιλάνε οι κρατούντες για την επιστροφή στην πρωτογενή παραγωγή για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ακούμε ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι θέλουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και το μεγάλο μέλημά μας είναι, από την άλλη πλευρά, το πώς θα κρατήσουμε τους ήδη καλλιεργητές κοντά στα χωράφια τους.
* Οι αγρότες της περιοχής ακούν συνέχεια για το καλάθι των πελοποννησιακών προϊόντων, παρακολουθούν το σόου των ημερίδων για τα νέα προϊόντα κι αυτοί βλέπουν ότι δεν έχουν νερό ούτε για να ποτίσουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες, που έκαναν γνωστή τη Μεσσηνία».
~ Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου Πηγ΄γ  εφημερίδα ¨"Θάρρος" Μεσσηνίας

*** Ιστορίες περί σαϊτοπόλεμου στην πόλη της Καλαμάτας
Image
* «Ρε, άμα δεν ήτανε τότε, το 1271, κείνος ο Βενετσάνος, δεν θα είχαμε σαϊτοπόλεμο στη Καλαμάτα σήμερα. Α, ρε μπάρμπα Μάρκο Πόλο, ευτυχώς που δεν καθόσουνα στ’ αυγά σου. Σου κατσικώθηκε να πας ταξίδι στους σχιστομάτηδες οκτακόσια χρόνια πριν. Γούσταρες ταξίδια στας Ανατολάς, στας Άπω που λένε, και κουμπαριές με τον Κουμπλάι Χαν. Σ’ άρεσε εκεί, ε; Καλά που δε σε τύλιξε καμιά Ανατολίτισσα να την παντρευτείς και να σε στέλνει κάθε Σάββατο στην αγορά να ψωνίζεις κιλότο. Άμα βέβαια την άραζες μόνιμα στα ξένα μέρη, τι θα κάναμε μείς σήμερα; Αλλά μετά από 24 χρόνια τσάρκες βαρέθηκες να τρως φιδόσουπες και μάστακες. Επέστρεψες στη Βενετιά και έφερες του κόσμου τα καλούδια, μαζί τους και κείνο που αγαπήσαμε πολύ εμείς οι Καλαματιανοί.
~ Τ’ άπλωσες στο τραπέζι του Δόγη, και να μετάξια, και να μπαχάρια, και να και τούτο, και να και κείνο, και να το “μαύρο χώμα” που μυρίζει άσκημα.
-Ρε Μαρκοπολάκι, του είπε ο τρανός, τι το κουβάλησες τούτο το παλιόπραμα και βρώμισε ο τόπος. Τρώγεται; Όχι. Άι πέτα το σαπέρα από το παλάτι και νομίζουνε οι αυλικοί πως… αερίστηκα.
-Τι λέτε, μεγάλε Ηγέτα, του λέει ο ταξιδιάρης. Αυτό είναι το πιο πολύτιμο που κατόρθωσα να υποκλέψω από τους κιτρινιάρηδες και να το φέρω στην τρανότητά σας. Καθίστε να σας κάνω και μια επίδειξιν.
~ Και το βάζει, το μαύρο χώμα δηλαδή, σε ένα κατσαρολικό και… κάνει μπραφ ο Μάρκος, φουντώνει το υλικό που βρώμαε, και… «γένηκε της Καλαμάτας».
-Αμααάνννν καήκαμε, φωνάζει ο Δόγης.
-Καήκανε οι οχτροί μας, του λέει ο πονηρός. Και του εξήγησε. Αυτό θα το λέμε στη γλώσσα μας polvere, αφεντικό, και οι Έλληνες, όταν θα το πάρουνε στα χέρια τους, θα το πούνε «πυρίτιδα». Εμείς και θα την χρησιμοποιήσουμε, αλλά και θα πουλήσουμε το κόλπο στους Ευρωπαίους και στα Τουρκάκια, θα πάρουμε τη χαρτούρα τη χοντρή, και αυτοί θα φτιάξουνε, εκτός από ένα σωρό μάκαινες, όπλα και κανόνια για να σκοτώνονται μεταξύ τους και να λένε οι βασιλείς τους “ο θεός είναι μαζί μας”, σε όλες τις γλώσσες, ή το άλλο “η δόξα στεφάνωσε τα όπλα μας” και θα λένε τα οθωμανάκια “ο πολυχρονεμένος μας πατισάχ τους πάτησε τους βυζαντινούς”, και άλλες τέτοιες τσιριτζάντζουλες που τις χάφτει το πόπολο, θα μετράνε τους χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και άμαχα ανθρωπάκια και θα τους γράφουνε σαν αριθμό, σκέτο. “Είχαμε 500.000 νεκρούς, χώρια τ’ αλόγατα, αλλά κερίσαμε νίκην υπερήφανην”. Μετά θα το πάρουνε κάτι κατώτεροι αρχόντοι και λοιποί, και θα φτιάξουνε fuochi d’artificio, δηλαδής πυροτεχνήματα, θα τα αμπολάνε στους ουρανούς και θα λένε οι γριούλες τσ, τσ, τσ τιν΄τούτ’ το πραμ’; Ο βελζεβούλης; Μετά θα το πάρουνε κάτι θρησκευόμενοι, θα το βάλουνε σε χοντρό καλάμι και θα το φουντώνουνε από μακριά στους επιτάφιους. Και μετά, σε μερικές εκατοντάδες χρόνια από σήμερις, θα περάσει στα Εφτάνησα και στη Δυτική Στεριά, θα πάει στο δυτικό Μοριά και εν τέλει θα το πάρουνε κάτι μαγκάκια Καλαματιανοί και θα φτιάξουνε τις σαΐτες, καλαμένιες στην αρχή, από χοντρό χαρτόνι αργότερα, μαζί και τα τρομπόνια. Βέβαια, θα τόχουνε και κάτι ψευτοβιοτέχνες, θα το διπλώνουνε σε ίσκα, θα το δίνουνε στους ψιλικατζήδες και κείνοι θα το πουλάνε στα μειράκια των δημοτικών σχολείων, θα τα λένε “μπαλαφουμάδες”, για να τα φουντώνει η πιτσιρικαρία και να χαίρεται η καρδούλα της. Κι όταν μεγαλώσουνε τούτα τα σκολιαρούδια και σφίξει το χεράκι τους, θ’ αρπάξουνε τις “σαΐτες με τις εφτά φωνές” και θα τις ρίχνουνε την Κυριακή του Πάσχα να αγαλλιάζει ο σύμπας κόσμος, μα πιο πολύ αυτοί που τις κατασκευάσανε και είχανε την εξυπνάδα το σκέτο σαϊτάκι που παραλάβανε, το τσουουουουφφφ λαδή, να το κάνουνε σαΐτα να κελαηδάει, με φωνές και λαλίτσες, με τις πατέντες τους. Και θα βρούνε νέες λέξεις, αβιζιώτη, περμανίτη, καβίλιες και ένα σωρό άλλες που θα τις ξέρουνε και θα τις καταλαβαίνουνε μόνο αυτοί και το σινάφι τους. Και μυστικά πολλά θα ‘χει ο κάθε καπετάνιος, που θα τα μολογάει μόνο στο ψυχογιό του».
~ Τούτα μού έλεγε ο Βαγγέλης ο Τρομπονέας (παρατσούκλι το επώνυμο λόγω των τρομπονιών σα γιδοκέφαλα που έφτιαχνε), παιδί τζιμάνι, Φυτειώτης από τη Μάνη, ένα πρωινό που πίναμε καφεδάκι στην αγορά της Καλαμάτας, και του ζήτησα να μου πει περί «του εθίμου του σαϊτοπόλεμου εν Καλάμαις», όπως είχα διαβάσει ένα λογοτεχνικό σχόλιο του 1956. Γιατί ο Βαγγέλης χρόνια στα μπουλούκια, και τις έφτιαχνε και τις έριχνε και πρόλαβε και τους παλιούς. Και ήξερε τα πάντα, γιατί γνώριζε το σύμπαν και από το Δημοτικό έμαθε δέκα ζεμπίλια γράμματα.
–Σιγά, μωρ’ Κατερίνα, είπε στην καφετζού που του ‘φερνε τον καφέ, μη παρακουνιέσαι και κόψει το καϊμάκι και χαθούνε οι μπουρμπουλήθρες. Φέρε και δυο μπακλαβαδάκια να φύγουνε τα ζαφείρια από τον καταπιώνα μου. Και συμπλήρωσε: Σαΐτα ίσον το παν στη ζωή μου.
-Γιατί; τον ρώτησα.
-Γιατί πάππου προς πάππου τις ρίχνουμε. Όταν γεννήθηκα, ο παππούς μου μού ’βαλε δώρο στη νάκα τρεις σαΐτες και ο πατέρας μου δυο ψαροδυναμίτες. Γι’ αυτό. Θυμάμαι, συνέχισε, μια βολά μεταπολεμικά ο καπετάν Χρήστος ο Ρομπόγλου έριξε τρεις μαζεμένες. Δύο στα χέρια και την τρίτη τη μάγκωσε στο λυγισμένο γόνατο, τις φούντωσε μόνος του και έγινε χαμός. Απ’ τη φωτιά και τη δύναμη των σαϊτώνε δεν ξέραμε αν τις έριχνε ακόμα ή είχε ανατιναχτεί. Μόλις τέλειωσε και βγήκε έξω απ’ το ντουμάνι ατσάκιγος, μερακλωθήκαμε και του φωνάζαμε από όλα τα μπουλούκια «γεια σου, μπάρμπα-Χρήστο ντερβισόμαγκα». Μιαν άλλη χρονιά ο Κοτζαμάνης, ο Περχαβάνας και ο Παπαδάκος, θεός σχωρέστους, βάλανε στοίχημα ποιος θα ρίξει σαΐτα με περισσότερες φωνές. Στα πάτσι τους ήρθανε. Εννιά, και αβέρτες, ο καθένας. Αυτοί ήτανε άντρες, μωρέ. Καϊνάρια και όχι μπουρούχες. Όχι σα κάτι σημερινούς «μαλλί αγγέλου», που φοβούνται και να πάνε να δούνε. Αλλά τι να πρωτοθυμηθώ! Άσε γιατί θυμήθηκα τους παλιούς, στεναχωριέμαι και θα με πάρουνε τα ζουμιά.
~ Ρούφηξε δυο σφυριχτές, άναψε τσιγάρο σέρτικο, πήγε να του φύγει ένα δάκρυ, αλλά το ξαναμάζεψε μέσα στον καημό του, και συνέχισε:
-Τις γουστάρουμε τις σαΐτες. Γιατί είναι έθιμο, έτσι το παραλάβαμε και έτσι θα το δώσουμε στους επόμενους. Γιατί μας αρέσει να χορεύουμε «το ζεϋμπέκικο της φωτιάς» όταν τις ρίχνουμε. Γιατί η αρμονία στο χορό μαζί της είναι για τα φεστιβάλια. Γιατί όλο μας το σώμα ρυθμίζεται από την κίνησή της. Έρωτας, καψούρα που λένε. Κεφάλι, χέρια, πλάτες, γόνατα, πόδια, μα προπαντός το νιονιό αφοσιώνεται σε αυτήν. Γιατί έτσι το θέλουμε. Κανένα όφελος για μας, πολλά τα κερδημέικα για την παράδοση του τόπου μας, που ένα παλιό έθιμο επιβιώνει και δεν αναβιώνει. Μας το αφήκανε οι προσπαππούδες μας. Γιατί το έθιμο τόχε όλη η Καλαμάτα. Από τους βιομηχάνους μέχρι τους καροτσαραίους. Το ‘χανε για καλό να τις ρίξουνε κυριακοπασχαλιάτικα.
~ Γραβατωμένοι και φτωχαδάκια αγκαλιασμένοι, με φεσάκια και τραγιάσκες, γειτόνοι, σκέτοι γνωστοί, φίλοι και αδελφοποιητοί και κουμπάροι, μαζί στα καλά και στ’ άσκημα, άλλοι με φουστανέλες και σελάχια, όλοι αντάμα τη μέρα αυτή, ψυχωμένοι άντρες κι όχι λιανοτάρια, ντόμπροι και μπεσαλήδες άνθρωποι που δεν κάνανε καλπουζανιές, να τις ρίχνουνε γιατί «έτσι έπρεπε», γιατί έτσι το βρήκανε το έθιμο και δεν σκεφτήκανε ποτέ να κάνουνε «άπωσον» από το καθήκον που πρόσταζε το παρελθόν.
~ Μετά τις ξεγυρισμένες μεσημεριανές πασχαλιάτικες μάσες: «Άντε, ρε, τελειώνετε, που φάγατε τον άμπακα, να πάμε στις σαΐτες». «Μα, Πότη μου, έχουμε καλεσμένους». «Πάρ’ τους, μωρέ, μαζί και προχωράτε σβέλτα να πιάσουμε καλή θέση, να περάσει στο ρουθούνι μας η μπαρουτίλα να ευφρανθεί το μέσα μας, να χωνέψουμε και… ξανατρώμε μετά». Και ο κόσμος, οι θεατές εκεί. Παλαμάκια σε όλες τις σαΐτες, μα πιο πολύ στις «μπουμπούδες».
~ Α, ρε Μάρκο, γιαλατζί μαγκάκι. Μας έβαλες σε μπελάδες να καθόμαστε στο κονάκι, επειδή το γουστάρουμε δηλαδή, μεγαλοβδομαδιάτικα και να ζυμώνουμε, και μείς, χαρμάνια με μπαρούτι-λαϊκιστί- και εγγλέζα, και πετρέλαια και λοιπές ντόπες. Ρε, αλχημιστές γίναμε. Αλλά το έθιμο, έθιμο. Διακόσια και χρόνια το ‘χουμε στον τόπο μας. Εμείς, μωρέ, θα το σταματήσουμε;
~ Τόπε και ο πρόεδρος ο Νικόλας, που είναι και κομματάκι παραπάνω μορφωμένος από μας. «Άμα σβήσεις ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σα να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον». Εννόησες; Κουβέντα πρόσβαρη πενήντα καντάρια, την είπε, λέει, ο Σεφέρης ο ποιητής. Μπράβο του και παίρνει βραβείο, αν δεν το ‘χει πάρει ακόμα.
~ Αυτά θα έγραφε ο αείμνηστος Νίκος Τσιφόρος στο βιβλίο του «τα παιδιά της πιάτσας» στο κεφάλαιο «Ιστορίες περί καλαματιανής σαΐτας», άμα ήξερε πως υπάρχουν.
~ Και ο υπογράφων αφιερώνει το κείμενο σε όλους που ασχολούνται σήμερα με τον παραδοσιακό σαϊτοπόλεμο της Καλαμάτας, του Νησιού, της Θουρίας, του Άρι και της Αιθαίας και κρατάνε άσβεστο ένα έθιμο διακοσίων χρόνων και βάλε. Μα περισσότερο σε αυτούς που λείπουν από την παρέα μας και ιδιαίτερα στη μνήμη του αδελφικού φίλου Βασίλειου Χρ. Ρομπόγλου.
~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΛΕΒΕΝΤΟΠΑΙΔΑ!
Του Χρήστου Νικ. Ζερίτη


*** Αυξημένα μέτρα και έλεγχοι της Τροχαίας όλο το Πάσχα

* Εντατικοί είναι οι έλεγχοι της Τροχαίας, ενώ έχουν ήδη συσταθεί κλιμάκια για αλκοτέστ, τα οποία θα διενεργούν ελέγχους και την ημέρα του Πάσχα.
* Ο δε δοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας, Ηλίας Αξιωτόπουλος, εύχεται σε όλους αυτό το Πάσχα να είναι αναίμακτο. Γι’ αυτό συνιστά προσοχή και σύνεση σε όλους τους οδηγούς.
~* Έξοδος
* Από χθες κορυφώθηκε η κίνηση όλων των εκδρομέων προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και την ύπαιθρο. Κατά τον κ. Αξιωτόπουλο, οχήματα της Τροχαίας θα περιπολούν σε όλο το εθνικό δίκτυο της Μεσσηνίας και θα βεβαιώνονται επικίνδυνες παραβάσεις που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα: «Οι οδηγοί να οδηγούν με σύνεση και προσοχή. Είναι κρίμα τέτοιες ημέρες κάθε χρόνο να χάνονται ανθρώπινες ψυχές στην άσφαλτο από μια απροσεξία. Λόγω των ημερών ο οβελίας συνοδεύεται και από ποτό, το οποίο όμως δεν μπορούμε να συνοδεύουμε με οδήγηση».
* Οι δε έλεγχοι για αλκοτέστ θα είναι εντατικοί και ιδιαίτερα αυξημένοι την Κυριακή του Πάσχα. Ο κ. Αξιωτόπουλος ανέφερε πως τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, οφείλονται σε μέθη.
* Σήμερα το πρωί, λόγω της αυξημένης κίνησης που αναμένεται στο κέντρο της Καλαμάτας, θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι σε αρκετά σημεία της πόλης. Παράλληλα, επί ποδός θα βρίσκεται και η Ειδική Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων.
* «Κατά την επιστροφή των εκδρομέων και τη Δευτέρα του Πάσχα θα έχουμε και πάλι αυξημένα μέτρα, για τη διευκόλυνση των οδηγών και τον έλεγχο των παρανομούντων οδηγών από πλευράς τροχαίων παραβάσεων. Μαζί με όλο το προσωπικό της Τροχαίας, εύχομαι Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση και να είναι αναίμακτο και να τσουγκρίσουμε μόνο τα αυγά μας και όχι τα αυτοκίνητα», κατέληξε ο διοικητής της Τροχαίας Καλαμάτας.
~ Της Βίκυς Βετουλάκη  εφημερίδα  "Θάρρος" 2012 Μεσσηνίας .-

***  Σοφία  Αριστ. Καλαντζάκου
~  «Η δεξιά πολυκατοικία χρειάζεται σοβαρή επιδιόρθωση»
*  Ήταν ένα από τα πιο φρέσκα πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2004.
* Η Σοφία Καλαντζάκου τον Οκτώβριο του 2009, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρέδιδε την πρωθυπουργία στον Γιώργο Παπανδρέου, άφηνε ως υφυπουργός το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας. Μαζί εγκατέλειπε και μια επιτυχημένη βουλευτική θητεία από το 2000, για να ξεκινήσει την ακαδημαϊκή της καριέρα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University), όπου μέχρι σήμερα διδάσκει περιβαλλοντική πολιτική. Παράλληλα, η Σοφία Καλαντζάκου, εκτός από πολιτικό πρόσωπο, δεν έπαψε ποτέ να είναι και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Τελευταίο βιβλίο της «Η Αλεξάνδρα και η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας» σε εκδόσεις Πατάκη. Την εντοπίσαμε στο Μανχάταν, όπου ζει, διδάσκει, διαβάζει, ερευνά και γράφει, μαζί με την κόρη της και το σύζυγό της, και δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Δημήτρη Μαχαιρίδη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
• Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζητά σήμερα από τον ελληνικό λαό για τις επερχόμενες εκλογές την αυτοδυναμία: με τόσα κόμματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα στην ελληνική Βουλή, μια μονοκομματική ή μια κυβέρνηση συνεργασίας είναι η εφικτότερη λύση για τη διαχείριση της κρίσης;
*  Δεν προβλέπω αυτοδυναμία από κανένα κόμμα και δικαίως. Διότι δεν υπάρχει περίπτωση ένα κόμμα να μπορέσει να σηκώσει το βάρος των καταστάσεων που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η χώρα. Άρα, ας αφήσουν τα ψεύτικα λόγια σιγουριάς για αυτοδυναμία και ας πουν στους πολίτες με ποιους και με τι ατζέντα θα συνεργαστούν μετεκλογικά. Διότι όποιος δε συζητάει ρεαλιστικά, δεν πρέπει να κυβερνήσει. Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια για τις προσωπικές και ουτοπικές φιλοδοξίες του οποιουδήποτε. Αυτή είναι η αλήθεια. Αν δεν μπορούν μετεκλογικά να συνεννοηθούν, τότε προς τι οι εκλογές νωρίτερα από τα τέσσερα έτη. Ας αφήσουν τον Παπαδήμο να πορεύεται.
• Καρατζαφέρης, Σαμαράς, Καμμένος, Μπακογιάννη, τέσσερις επίδοξοι πρωθυπουργοί, όλοι από την άλλοτε κραταιά Νέα Δημοκρατία: η κρίση θα γεννήσει και άλλους αρχηγούς στη «δεξιά πολυκατοικία» ή θα επανασυγκολήσει τα θραύσματα της δεξιάς παράταξης;
*  Ποιος ξέρει τι θα γίνει σε αυτήν την πολυκατοικία, αλλά σίγουρα χρειάζεται σοβαρή επιδιόρθωση. Διανύει τέτοια παρακμή ολόκληρο το οικοδόμημα που μπορεί και να πέσει σαν χάρτινος πύργος. Το σημαντικό είναι να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκής κατεύθυνσης κυβέρνηση και αυτό θέλει ξεκάθαρες ατζέντες και καθαρά λόγια.
• Κουβέλης, Τσίπρας, Παπαρήγα: τρεις αδελφοκτόνοι ομοϊδεάτες ή μια δυναμική εναλλακτική εξόδου από την οικονομική κρίση;
*  Όλοι αυτοί είναι πιο ετερόκλητοι από τη κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Και έχουν και μεταξύ τους διαπροσωπικά θέματα, διαφορετικά οράματα και αφετηρίες. Επιπλέον, θεωρώ πολύ συντηρητικές τις θέσεις τους για να λένε πως εκπροσωπούν την προοδευτική πτέρυγα του πολιτικού φάσματος. Αν κυβερνήσουν, η Ελλάδα θα καταποντιστεί. Η Ευρώπη είναι για μας η ορθή προοπτική. Τα παγκόσμια προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν και όποιος σταθεί μόνος, θα συντριβεί. Έρχονται πιο δύσκολες μέρες σε παγκόσμιο επίπεδο.
• Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής σιωπά, ο Γιώργος Παπανδρέου κολυμπά. Ενώ εσείς διδάσκετε στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης γεωπολιτική και βιώσιμη ανάπτυξη και γράφετε βιβλία παιδικά και μυθιστορήματα: ποιο εργαλείο έχει τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, ο λόγος, η πένα, η σιωπή ή η γυμναστική;
* Βρίσκω την ερώτηση λίγο χιουμοριστική και λίγο δηκτική. Οι δύο πρώην αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων έχουν πει ότι δε θα είναι στην πρώτη γραμμή. Αλλά δεν αποχωρούν οριστικά, είτε για να παίξουν αργότερα ρόλο είτε για να μην αναστατώσουν τις παρατάξεις τους και παρονοηθεί η απόφασή τους να αποστρατευθούν. Εγώ ζω μια δημιουργική φάση σε όλα τα επίπεδα. Συνειδητά μένω έξω από την πολιτική, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα σχήμα που τελικά να αποτελεί την απαρχή κάτι νέου. Δεν έχω λόγω να κάνω τα ίδια που έκανα ήδη μια δεκαετία. Στο πανεπιστήμιο έχω βρει τον εαυτό μου. Μαθαίνω, διδάσκω, βλέπω τον κόσμο πιο σφαιρικά και στις πραγματικές του διαστάσεις. Σε ένα υγιές ακαδημαϊκό περιβάλλον επικαιροποιώ τις γνώσεις μου, και ανοίγω τα φτερά μου. Ζω μια πνευματική, απλή ζωή που με γεμίζει. Νιώθω την ανησυχία που διακατέχει όλους τους Έλληνες, θα ήθελα να βοηθήσω να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες θα δούμε εκπλήξεις στις κάλπες, αλλά όχι πραγματική αλλαγή και ανατροπή. Το σύστημα προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή, έχοντας όμως κλείσει υπό αυτή τη μορφή τον κύκλο του. Συνεχίζω να γράφω βιβλία για παιδιά, γιατί πιστεύω στα νιάτα, γιατί μου αρέσουν οι περιπέτειες και τα παραμύθια και γιατί στα παιδιά μας αξίζει να διαβάζουν αντί να βλέπουν τηλεόραση και να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Βοηθάει και το ότι η κόρη μου η Αλεξάνδρα, ετών 5, είναι ένα σφουγγάρι που θέλει να κάνει και να εξερευνήσει τα πάντα.
• Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, όπως και εσείς, είστε ακαδημαϊκοί. Ο Λουκάς Παπαδήμος τεχνοκράτης: ποιοι είναι προτιμότεροι για πρωθυπουργοί, οι καθηγητές ή οι τεχνοκράτες;
* Τεχνοκράτες ακαδημαϊκοί με πολιτικό αισθητήριο! Νομίζω πως σήμερα πραγματικά χρειάζεται τεχνογνωσία - με άλλα λόγια, γνώσεις, προσόντα και διεθνείς εμπειρίες. Θέλει καλή διαχειριστική ικανότητα, πείσμα, αποφασιστικότητα. Θα βοηθούσε μια χαρισματική προσωπικότητα που να συμπάσχει με τα προβλήματα των πολιτών. Για να καταλαβαίνει και ο κόσμος ότι οι αποφάσεις δεν παίρνονται από ανθρώπους ξεκομμένους από την αληθινή ζωή.
• Ζείτε και εργάζεστε στη Νέα Υόρκη από το 2010: μόνιμη κάτοικος εξωτερικού ή νόστιμον ήμαρ;
* Γύρισα εδώ το 2010. Πάντα μου άρεσε η Νέα Υόρκη γιατί είμαι άνθρωπος της πόλης. Μου αρέσει η γεμάτη πολιτιστική ζωή που υπάρχει εδώ και ο διεθνής αέρας που διέπει τα πάντα. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Σαν οικογένεια μας αρέσουν οι αλλαγές. Δεν τις φοβόμαστε. Το φθινόπωρο, καλώς εχόντων, θα είμαστε στο Αμπού Ντάμπι στο πανεπιστήμιο μας (Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) εκεί. Όμως, η Νέα Υόρκη είναι μια καλή βάση. Θέλω να δω και άλλα μέρη μακριά από την Ευρώπη, για να είμαι σε θέση να αντιληφθώ τις γεωπολιτικές εξελίξεις που ξέρω πως έρχονται. Από την Ελλάδα δεν αποκόπτομαι. Αντίθετα, κρατάω συστηματική επαφή. Βέβαιον, όμως, είναι πως δε θα γυρνούσα για να ξαναζήσω την ίδια ζωή που έκανα. Και ως προς την πολιτική, με ενδιαφέρει πολύ και θα συνεχίσει να με ενδιαφέρει, αλλά πάντα πίστευα ότι μόνο η ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά έχει νόημα. Ο κύκλος της πολιτικής περιόδου που έζησα έκλεισε. Τώρα μόνο οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχουν αξία και το να υπηρετήσει κανείς μέσα από τα κοινά ένα φρέσκο νέο και δυνατό όραμα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.
~ Δημήτρης Μαχαιρίδης


** Πριν 94 χρόνια
- ΚΑΤΑ τας πρωινάς ώρας της χθες κατέπλευσαν εις την λιμένα μας τα δύο εκ των δια την πόλιν μας προοριζομένων ιστιοφόρων πλήρη αλεύρων. Εκ τούτων το εν «Ευγενία» φέρει 550 σάκκους και το έτερον «Ευαγγελίσρια» 872 σάκκους, ήτοι εν όλω αφίχθησαν δια των ιστιοφόρων τούτων 1.422 σάκκοι αλεύρων, αφικνείται δε εντός των ημερών τούτων και το τρίτον ιστιοφόρον «Σοφία» ευρισκόμενον εν πλω το οποίον φέρει 1.550 σάκκους αλεύρων.
- ΕΙΣ το Ασπρόχωμα μετά μακράν αντίστασιν τραυματισθείς επικινδύνως υπό αποσπάσματος χωροφυλάκων συνελήφθη ο φυγόδικος Αντώνιος Θεοδ. Σπίνος. Ο τραυματισθείς φυγόδικος μεταφέρθη ενταύθα. Επί τόπου μετέβη προς ενέργειαν ανακρίσεων ο Ανθυπομοίραρχος Νικολουδάκης.
- ΑΠΟ χθες η εβδομαδιαία αγορά μετεφέρθη εις την παρά τους Αγίους Αποστόλους πλατείαν, όπου εις το εξής θα τελείται κατά την συνηθεισμένην ημέραν. Ο Νομάρχης μετά του Μοιράρχου Ζαμπετάκη επεσκέφθη χθες την πρωίαν την νέαν εβδομαδιαίαν αγοράν εξετάσας τα της διατάξεως των πωλουμένων ειδών.
 

  ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΗΝΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 :

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/04/31032012-01042012.html  , Αθλητικό Σ/Κ 31/03/2012 και 01/04/2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/2-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 ‘-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/04/3-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Τρίτη 3 Απριλίου 2012
 ~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/04/4-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Aπριλίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
~** http://vlasiosarfara.blogspot.com/2012/04/5-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης , Πέμπτη 5 Απριλίου 2012 .-
~ ** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2012/04/blog-post.html  , Ενημέρωση -Θέσεις - Απόψεις - Σκέψεις - Σχόλια κ.π.α. Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara.blogspot.com/2012/04/7-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Σάββατο 7 Απριλίου 2012 .-
~*** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/8-2012.html  , Κυριακή των Βαϊων 8 Απριλίου 2012 κοντά σας .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/04/9-2012.html  , Μεγάλη Δευτέρα 9 Απριλίου 2012 στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 των Παθών του Κυρίου μας στην ενημέρωση .- nm
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/04/10-2012.html  , Στην καθημερινότητα μας Μεγάλη Τρίτη 10 Απριλίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/04/11-2012.html  , Μεγάλη Τετάρτη ΚΟΝΤΆ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11 Απριλίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/04/12042012.html  , Μεγάλη Πέμπτη 12/04/2012 στην καθημερινότητα της ενημέρωσης .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/04/13-2012.html  , Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 σατο αγιάζι της ενημέρωσης.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/04/14-2012.html  , Μέγα Σάββατο 14 Απριλίου 2012 στην ενημέρωσή μας .-
~**
ΚΑΛΑΜΑΤΑ , Δημητράκης-Σταματάκος
Οικογενειακή φωτογραφία  1940-45 !
Ηλίας και  Αγγελική Σκούλικα με τα 4 από τα 6 παιδιά τους
~Απουσιάζουν από την φωτογραφία τα παιδιά τους Κατερίνα και Σταματέλος .-

Δεν υπάρχουν σχόλια: