Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  11 Ιουνίου  2012  :
Το  ποντικάκι  στην  ενημέρωση της Δευτέρας  :
ΚΑΛΗ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  !!  ΓΙΑ  ΟΛΟΥΣ  ΜΑΣ  !!

*** Επτά 7 μέρες  πριν  τα  αποτελέσματα  της  κάλπης  στις Ελληνικές  βουλευτικές  εκλογές 17/06/2012 !!
Κύριοι  πολιτευτές και  αρχηγοί κομμάτων ! Τα κουκιά  πάλι δεν βγαίνουν  για κανέναν  σας !
Καθήστε όλοι σας , όμορφα και πολιτισμένα , γύρο από ένα τραπέζι , ..βρείτετα .. και φτιάξτε μιά  κυβέρνηση για τη σωτηρία της χώρας μας !
Σωστοί πολιτικοί και πραγματικοί  έλληνες , είναι αυτοί  που νοιάζοντε πρώτα για τηγ πατρίδα τους και μετά  για τις καρέκλες !
Αφήστε  τα προγράμματα και τα πανοράμματα , με τα ΘΑ  , τα ΝΑΙ  και τα ΟΧΙ ! και τα περαγμένα  του παρελθόντος!! Κοιτάξτε  το παρόν  και το μέλλον της πατρίδας !!
Η πατρίδα μας βρήσκεται σε πραγματικό οικονομικό πόλεμο ! Βρισκόμαστε  στην χαράδρα του γκρεμού ! Ας  ξυπνήσουμε  και όλοι μας μαζί , με  οποιαδήποτε θυσία  ας προστρέξουμε  αγωνιζόμενοι  , ας εργαστούμε νυχθημερόν πολεμόντας ο καθένας από το πόστο του ,για την σωτηρία της χώρας μας !
Ο λαός  σιωπά ! Η σιωπή  κύριοι ....  και η ηρεμία  της ανθρώπινης  θάλασσας , ...κρύβει τρικυμία , που μπορεί να έρθει σύντωμα και  άμεσα ! Τότε όλοι  οι πολιτικοί και πολιτικάντιδες κρυφτείτε ! Η  ανεμοθύελλα  που  θα ρθεί  τέλη  Αυγούστου , αν δεν τα βρείτε μεταξύ  σας ,  θα  είναι ένας καύσωνας  διαρκείας  και καταστροφής για όλους μας ! , αλλά  πρωτίστως για σας , ... που σήμερα για δεύτερη φορά , σε  ένα μήνα , μας ζητάτε και πάλι την ψήφο μας , για την σωτηρία της χώρας και ΟΧΙ  για την δικιά σας βόλεψη σε κάθε επίπεδο !

** «Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>   Général De Gaulle
** *O ΣΟΚΡΑΤΗΣ 436πχ. -438πχ έλεγε : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ , ΔΙΟΤΙ , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ ΕΜΑΘΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και πολλά Άλλα :

 
~** Η μαρίνα αντέχει κόντρα στις αντίξοες συνθήκες
Image
* Η μαρίνα Καλαμάτας αντέχει, είναι βιώσιμη και δεν έχει οφειλές. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό στα αυτιά μας, στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε, είναι αλήθεια. Η μαρίνα Καλαμάτας έχει καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον στους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού και παρουσιάζει πληρότητα 75%. Κι αυτό, υπό αντίξοες συνθήκες, με νομοθετικό πλαίσιο που «πολεμά» την ανάπτυξή της, με τους «ένοικούς» της να παραπονιούνται για το θόρυβο αργά τη νύχτα και με προβλήματα ακόμα και στον ανεφοδιασμό των σκαφών με καύσιμα.
~ Κίνηση
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της μαρίνας κ. Μπούνας, η κίνηση τους χειμερινούς μήνες ήταν περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το χειμώνα, με ελάχιστη μείωση. Φυσικά, οι καλύτερες χρονιές ήταν το 2008 και το 2009. Η συνολική μείωση από τότε φτάνει περίπου στο 15%. Φυσικά, με τις συνθήκες που επικρατούν, κανείς δε θα μπορούσε να πει ότι είναι πολύ μεγάλη.
Για την καλοκαιρινή σεζόν φέτος, το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί, κυρίως, στους ξένους και όχι τόσο σε Έλληνες ιδιοκτήτες σκαφών. Επίσης, πλέον έχει μειωθεί πολύ η κίνηση σκαφών που κινούνται με βενζίνη. Εκεί, αγγίζει το 40%. Κυριαρχούν τα σκάφη με πετρέλαιο και, φυσικά, τα ιστιοφόρα, τα οποία έχουν κερδίσει έδαφος έναντι των μηχανοκίνητων. Μείωση περίπου στο 20% έχει καταγραφεί και στην ενοικίαση σκαφών.
Η μαρίνα έχει σταθερούς πελάτες, Γερμανούς, Άγγλους, Αυστριακούς και Ιταλούς. Μάλιστα, παλαιότερα υπήρχε μεγάλη κίνηση από Ιταλούς και Ολλανδούς, κι αυτό οφειλόταν στις πτήσεις τσάρτερ. Κάποιες πτήσεις τσάρτερ σταμάτησαν από Καλαμάτα και μεταφέρθηκαν στον Άραξο, με συνέπεια και η κίνηση της μαρίνας να «μετακομίσει» σε Λευκάδα και Άκτιο.
~ Προβλήματα
Όσο για τις εντυπώσεις των επισκεπτών, είναι πολύ θετικές, διότι η πόλη τούς αρέσει, η μαρίνα είναι μέσα στο ιστό της, μπορούν εύκολα και γρήγορα να προμηθευτούν τα πάντα, διαθέτει νοσοκομείο και αεροδρόμιο, ενώ υπάρχουν επαγγελματίες για να επισκευάσουν οτιδήποτε χρειασθούν στο σκάφος τους. Ένα, όμως, από τα μεγαλύτερα παράπονα που κάνουν, είναι ο θόρυβος στη μαρίνα τις νυχτερινές ώρες. Στην πλειοψηφία τους θέλουν ησυχία, κοιμούνται νωρίς και η κυκλοφορία οχημάτων με δυνατή μουσική δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Όπως, επίσης, υπάρχει πρόβλημα με τις θέσεις στάθμευσης, οι οποίες καταλαμβάνονται από επισκέπτες των καταστημάτων.
Σημαντικό και το πρόβλημα εφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα. Δέκα χρόνια τώρα δε λειτουργούν οι αντλίες καυσίμων στην είσοδο και η διεύθυνση της μαρίνας ευελπιστεί σε επίλυση του ζητήματος, μιας και ο Δήμος Καλαμάτας είναι αρωγός στις προσπάθειες που γίνονται. Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια ο ανεφοδιασμός των σκαφών είναι ένας καθημερινός άθλος, αφού η μεταφορά καυσίμων (ιδιαίτερα βενζίνης) με βυτίο σε μαρίνες κ.λπ. απαγορεύεται για λόγους ασφαλείας.
Αποτρεπτική, για αρκετό καιρό, ήταν η νομοθεσία. Αν και πλέον έχει μείνει ανενεργή, έχει αφήσει έντονα τις συνέπειές της. Το 2009 εφαρμόσθηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο μετά την 41η ημέρα παραμονής σκάφους στην Ελλάδα ξεκινούσε η πληρωμή ειδικού τέλους. Τότε, όσοι άφηναν το σκάφος τους, ακόμα και χρόνια, σε μαρίνες της Ελλάδας, τα πήγαν στην… Τουρκία!
Της Βίκυς Βετουλάκη, εφημερίδα  "Θάρρος" Καλαμάτας  2012 .-

~** Πέντε υποψήφιοι απαντούν στο δίλημμα



ImageΜνημόνιο ή καταγγελία; Ευρώπη ή δραχμή;
* Δικαίως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θεωρούνται «εκλογές των μεγάλων διλημμάτων» για την πορεία και την ανάκαμψη της χώρας. Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, που ευνοεί δύο πόλους, η προεκλογική ατμόσφαιρα οξύνεται με εκατέρωθεν βολές για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και τη στάση απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην προσπάθειά του το «Θ» να ξεδιαλύνει όσο γίνεται το τοπίο πάνω σ’ αυτά τα σημαντικά θέματα, παρουσιάζει σήμερα τις απόψεις πέντε κομμάτων μέσα από τα επιχειρήματα ισάριθμων στελεχών τους.
* Τα ερωτήματα στα οποία απαντούν αποτελούν συμπύκνωση του δημόσιου διαλόγου, ενώ, παράλληλα, προσπαθούν να αποτυπώσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα της 17ης Ιουνίου. Όταν, δηλαδή, κάθε κόμμα θα κληθεί να τοποθετηθεί για την ανάγκη συνεργασιών και να δώσει ακριβές περιεχόμενο στους όρους «αναθεώρηση», «προσαρμογή», «τροποποίηση» ή «καταγγελία» του Μνημονίου.
~ 1. Η χώρα μπορεί, τελικώς, να φύγει από το ευρώ ή είναι ένα σενάριο που δε συζητείται;
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απειλή είναι πλαστή, επειδή το κόστος αποπομπής της Ελλάδας για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι δυσβάσταχτο, η ευθύνη όμως είναι δική μας. Η Ευρώπη μπορεί να τρέμει στην ιδέα να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, αλλά δε θα διστάσει να βρει και εναλλακτικούς δρόμους, εάν εμείς δεν πείσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας. Πάνω από 80% των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Όποιος, λοιπόν, συζητά τέτοια σενάρια εξόδου από το ευρώ, οδηγεί στην αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ενθαρρύνει τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, προκαλεί πόλωση, που δυσκολεύει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας έχουμε ακούσει απίθανες υποσχέσεις. Κάποιοι, ακόμη και τώρα, συνεχίζουν να υπόσχονται τα απίθανα, χαϊδεύοντας αυτιά. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Γιατί δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής από την καταστροφή. Υπάρχει, όμως, ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης που υποστηρίζει σταθερά η Ν.Δ., μέσα από την οποία αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
~* ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Είμαστε σαφείς: ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων δε σημαίνει έξοδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Νομικά, πολιτικά και ηθικά δεν μπορούν τα Διευθυντήρια της Ε.Ε. να διώξουν κάποια χώρα – μέλος. Καμία ευρωπαϊκή συνθήκη ή λογική δε συνδέει την παραμονή στο ευρώ με τα οποιασδήποτε μορφής μνημόνια για οποιαδήποτε χώρα – μέλος.
Η χώρα μας μπορεί θεωρητικά να φύγει από το ευρώ σε τρεις περιπτώσεις: α) αν ο λαός και η κυβέρνηση το ζητήσουν, αλλά τέτοιο θέμα δεν τίθεται, β) αν καταρρεύσει η Ευρωζώνη λόγω της βαθιάς κρίσης που τη μαστίζει, γ) αν η Μέρκελ και 3-4 χώρες σύμμαχοί της «αποσυρθούν» από την Ευρωζώνη, κρατώντας ένα δικό τους νόμισμα. Συνεπώς, η κινδυνολογία του μνημονιακού μπλοκ είναι πολιτικά, νομικά και ηθικά απαράδεκτη.
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ο ελληνικός λαός, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ετυμηγορία του και από σειρά δημοσκοπικών ερευνών, τοποθετείται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, με συντριπτική πλειοψηφία, που ξεπερνά το 85%. Ωστόσο, με μία εξίσου συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως δεν αντέχει περαιτέρω θυσίες, άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πως θέλει μείωση και όχι αύξηση της ανεργίας, πως θέλει ανάπτυξη και όχι ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Το σενάριο εξόδου είναι υπαρκτό. Τίθεται πλέον ανοικτά από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Όμως, η έξοδος από το ευρώ, όχι μόνο δε θα έδινε νέες δυνατότητες στη χώρα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά θα οδηγούσε σε ολική καταστροφή. Θα οδηγούσε στην ανεργία το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στην απόλυτη εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων, στην απαξίωση των καταθέσεων και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Όσοι ισχυρίζονται ότι οι Ευρωπαίοι «δε θα τολμήσουν» να διακόψουν τη χρηματοδότησή μας ώστε να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε το ευρώ, γιατί η ζημιά που θα υποστούν θα είναι μεγάλη, κάνουν τραγικό λάθος. Παίζουν με τη φωτιά, πιστεύοντας πως, αν εμείς αυτοκτονήσουμε, μπορεί και οι εταίροι μας να φοβηθούν μήπως και πάθουν... πνευμονία! Όμως, οι χώρες του πυρήνα της Ε.Ε. έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους, έχουν δημιουργήσει προστατευτικό τείχος. Άλλωστε, μια ουσιαστική υποχώρησή τους απέναντι στην Ελλάδα θα συνεπάγεται αντίστοιχη υποχώρηση απέναντι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία… Είναι πολλά τα χρήματα, είναι τεράστια τα συμφέροντα και οι αντιθέσεις που παίζονται εδώ και δεν είναι, τα περισσότερα, υπέρ της χώρας μας.
Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε ρώσικη ρουλέτα με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η γραμμή που οφείλουμε να χαράξουμε σε εθνικό επίπεδο πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας παράλληλα ουσιαστικές αλλαγές των δυσμενών όρων του Μνημονίου.
~* ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ
Σαφώς και πρόκειται για ένα σενάριο που δεν μπορεί αποκλειστεί. Το σίγουρο είναι ότι οι χειρότερες μέρες και η μεγαλύτερη φτώχεια, είτε μετρούνται σε ευρώ είτε μετρούνται σε δραχμές, θα είναι αύριο φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Το λέμε με βεβαιότητα ότι την επόμενη μέρα χρειάζεται πολύ πιο δυνατό, πιο ικανό κίνημα να αναχαιτίσει τα χειρότερα. Θα έλεγα ότι είναι αποπροσανατολιστικό ελαφρώς να ασχοληθεί κανείς με τα πιθανά σενάρια και μόνο. Ο λαός να έχει σίγουρο ότι, είτε με κεντροδεξιά είτε με κεντροαριστερή κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις μέσα στην Ε.Ε. καθιστούν αδύνατη και την ελάχιστη κατάκτηση προς όφελός του. Χρειάζεται, βεβαίως, αποδέσμευση από την Ε.Ε., αλλά με το λαό έτοιμο να οικοδομήσει τη δική του εξουσία, να αναλάβει την οικονομία της χώρας προς εξυπηρέτηση των αναγκών του.
~*  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Ασφαλώς ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός. Όταν όλη η Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα συζητά αυτό το σενάριο, είναι στρουθοκαμηλισμός πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι γεγονός ότι δεν προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα αποχωρεί από την Ευρωζώνη, όταν όμως υπάρξει πολιτική επιλογή να διωχθεί μια χώρα, ο τρόπος θα βρεθεί. Άλλωστε και η διάσωση μιας χώρας με μεγάλο χρέος και μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ωστόσο βρέθηκε φόρμουλα χρηματοδότησης της χώρας. Η έξοδος από το ευρώ, αν συμβεί, θα γίνει με πρωτοβουλία της χώρας μας. Στην περίπτωση που υπάρξει μονομερής καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, θα διακοπεί η χρηματοδότηση και αυτό θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών. Η επιλογή της δραχμής ως εθνικού νομίσματος θα είναι πλέον αναπόφευκτη.            
~ 2. Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου;
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
Οι δυνάμεις του λαϊκισμού παραπλανούν συνειδητά τον ελληνικό λαό, καλλιεργούν φρούδες ελπίδες, με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου του. Συνεχίζουν την τακτική Παπανδρέου. Από το «λεφτά υπάρχουν» πέρασαν στο «υπάρχουν πόροι», όπως λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απειλώντας, βέβαια, με άστοχες δηλώσεις τους, τη μια τις καταθέσεις και την άλλη με αναγκαστικά δάνεια απ’ όλους τους Έλληνες. Το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι μόνο η συμμετοχή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ευρωπαϊκή προοπτική με όρους, όμως, ανάπτυξης και μείωσης των βαρών της κοινωνίας. Δεν είναι απλά σταθερότητα ή χάος, αλλά είναι η αποτροπή της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, που θα ισοδυναμούσε με μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή.
~* ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Όπως είναι γνωστό, στις 6 Μάη ο ελληνικός λαός έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα απόρριψης των μνημονιακών καταστροφικών πολιτικών. Τιμώρησε συνάμα με την ψήφο του τα κόμματα του μνημονίου. Όμως, η μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, που έγινε θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, έμεινε ανολοκλήρωτη, αφού δεν οδήγησε σε προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση.
Στις 17 Ιούνη το αληθινό διακύβευμα είναι: συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και φτωχοποίηση του 90% της κοινωνίας ή αλλαγή πορείας με ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων; Πολιτικά συμπυκνώνεται στο δίλημμα: μνημονιακή κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ή αριστερή κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;
Φαίνεται ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, παρά τη μαύρη προπαγάνδα του μνημονιακού μπλοκ. Η ελπίδα του λαού συμπίπτει σε μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή σελίδας, με αριστερή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση και πολιτική.
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι εάν η χώρα θα βαδίσει το δρόμο της μονομερούς καταγγελίας και της συνολικής ακύρωσης του Μνημονίου ή εάν θα μπει στη λογική της οργανωμένης αναθεώρησης των δυσμενών όρων του, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όλα τα θετικά που ενσωματώνουν τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.
Ο πρώτος δρόμος, των μονομερών ενεργειών, είναι τυφλός και καταστροφικός. Η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της θα διευκολύνει τις πιο δεξιές και ακραία συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, που θέλουν και εμάς και άλλες χώρες του Νότου εκτός Ευρωζώνης.
Θα παίξουμε το παιχνίδι όλων αυτών που σήμερα συνθέτουν το λεγόμενο «κόμμα της δραχμής», όσων έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιμένουν πώς και πώς την επιστροφή στη δραχμή, για ν’ αγοράσουν «κοψοχρονιά» ό,τι πωλείται, δημόσιο ή ιδιωτικό. Και βέβαια, θα οδηγηθούμε, όπως προείπα, στην ολική καταστροφή και εκείνοι που θα πληρώσουν περισσότερο είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, που θ’ ανακαλύψουν, όπως και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, πως υπήρχαν ακόμα πολλά να χάσουν...
Ο δρόμος της αναθεώρησης της σύμβασης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη υπεύθυνη και συγκροτημένη πρόταση που δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα. Εγγυάται την παραμονή στην Ευρωζώνη, με ουσιαστικές αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική.
Χωρίς περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων στο ίδιο επίπεδο με όσα ορίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Με διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών. Με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας στην αγορά.
~* ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ
Το διακύβευμα των εκλογών είναι το αν θα μπορέσει ο λαός από καλύτερη θέση να αντιπαλέψει τα χειρότερα που έρχονται. Το δίλημμα για το λαό είναι εξαθλίωση ή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ. Η κεντροδεξιά και κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε να τον απαλλάξουν από τα μνημόνια ούτε να τον ανακουφίσουν και, πολύ περισσότερο, να τον προστατέψουν από τον ορατό κίνδυνο της νέας χρεοκοπίας που φέρνει η όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τη στιγμή μάλιστα που κρύβουν τις αιτίες που τη δημιουργούν. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα, οι ριζοσπάστες αριστεροί, έχουν κάθε λόγο να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, να του δώσουν δύναμη για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να οργανώσει την πάλη του λαού και την αντεπίθεσή του.
~* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Οι εκλογές του Ιουνίου είναι οι κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν εάν η χώρα θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ή θα ακολουθήσει με γρήγορους ρυθμούς το δρόμο της βαλκανοποίησης.
Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου είναι: Η σωτηρία της χώρας και η δημοσιονομική προσαρμογή ή η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. με την υπεύθυνη στάση της και τις ολοκληρωμένες προτάσεις της δίνει διέξοδο στους πολίτες εκείνους που αρνούνται να παγιδευτούν στην καρικατούρα του δικομματισμού, την οποία στήνουν, από τη μια, η αναπαλαιωμένη δεξιά και, από την άλλη, μια αριστερίστικη Βαβέλ θολών υποσχέσεων.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. επιδιώκει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και δίνει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Θα αξιοποιήσει τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός για να παρέμβει στις μετεκλογικές εξελίξεις και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για να υπάρξει κυβερνητική λύση για τη χώρα.
~ 3. Η καταγγελία του Μνημονίου είναι μια επιλογή; Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αν η τρόικα δεν εγκρίνει αλλαγές στη δανειακή σύμβαση;
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
Κατά τη μετεκλογική περίοδο αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τον κύριο εκφραστή της άποψης για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, δε διαθέτει ούτε αξιόπιστο πρόγραμμα ούτε αίσθημα ευθύνης για να αναλάβει κυβερνητικό ρόλο. Αντίθετα, κινείται καιροσκοπικά και με ανέφικτες έως παράλογες υποσχέσεις επιδιώκει να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Η στάση του αυτή δε λαμβάνει υπ’ όψιν την τραγική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τον ουσιαστικό κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρώ και Ε.Ε., εξέλιξη που θα σημάνει την καταστροφή και το κοινωνικό χάος. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων που πρεσβεύει αποδεικνύει την απόλυτη αναξιοπιστία τους, αφού δε βασίζονται σε καμία ρεαλιστική εκτίμηση, αλλά μόνον σε επιθυμίες και φαντασιώσεις των συνιστωσών του.
Η καταγγελία, έμμεση ή άμεση, θα ήταν καταστροφή. Φυσικά, η αυτοκτονία επιτρέπεται. Αυτοί, όμως, που θα την επιχειρήσουν, είναι υποχρεωμένοι να πουν από τώρα στον ελληνικό λαό ότι αυτό σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.
Το μήνυμα που μας έδωσαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η αλλαγή πορείας. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και όχι καταγγελία του. Οι στόχοι μας για την αναθεώρηση του δεύτερου προγράμματος είναι εφικτοί. Χωρίς την επιτυχή έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, καμιά κυβέρνηση δε θα μπορέσει να σταθεί στην Ελλάδα για πολλές εβδομάδες. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, παραμονή στο ευρώ και σταθερή κυβέρνηση. Η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων συσπειρώνεται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, γύρω από το Πατριωτικό Μέτωπο Ευθύνης, που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρώπη. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, μέρα με τη μέρα, δυναμώνει και στις 17 Ιουνίου θα δώσει την απάντησή της.
~* ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Υπάρχει μια σύγχυση, άλλοτε σκόπιμη και άλλοτε όχι, που αφορά στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Διευκρινίζω: Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα καταργηθούν και θα ακυρωθούν με τον ίδιο τρόπο που «γεννήθηκαν». Δηλαδή, με τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που προσδοκούμε πως θα υπάρχει στην Ελληνική Βουλή στις 18 Ιούνη και με κορμό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Τα μνημόνια έχουν πεθάνει, αφού αυτή είναι η θέληση του λαού.
Η αριστερή κυβέρνηση, αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης που προβλέπουν την κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των δανείων έναντι των εσωτερικών αναγκών και αίρουν την ασυλία της δημόσιας περιουσίας. Η καταγγελία των επαχθών αυτών όρων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, γιατί παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.
Για το μέγα θέμα του δημοσίου χρέους η αριστερή κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί σκληρά, με στοιχεία, με επιχειρήματα, με κριτήρια, όλες τις πτυχές του ζητήματος, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με ρήτρα εξυπηρέτησης του υπολοίπου ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης (όπως έγινε στη Γερμανία το 1953), με αναστολή πληρωμής των τόκων μέχρι να ανακάμψει η οικονομία και να ολοκληρώσει τον έλεγχό της η Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους που θα συγκροτήσει αμέσως.
Στήριγμά της θα έχει τη λαϊκή εντολή, το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή πείρα άλλων χωρών με το ίδιο πρόβλημα, τις συμμαχίες με άλλα κράτη κ.λπ. Οι τοκογλύφοι και οι δανειστές πρωτίστως θέλουν να πάρουν πίσω και κεφάλαιο και τόκους. Αν δουν πως κινδυνεύουν, π.χ., από ένα μορατόριουμ στις πληρωμές ή από παύση πληρωμής των τόκων κ.λπ., μάλλον θα το σκεφτούν πολύ.
Κοντολογίς, χρειάζεται θέληση, σχέδιο, ικανότητα, λαϊκή υποστήριξη και «καθαρά χέρια» για να διαπραγματευτεί μια αριστερή κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας. Αυτό που δεν είχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, όταν υπέγραψαν άνευ όρων.
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Όπως ήδη επισήμανα, η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου οδηγεί στην ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι το Μνημόνιο. Ακύρωση της δανειακής σύμβασης σημαίνει ότι κλείνει για τη χώρα μας η μοναδική πηγή χρηματοδότησής της, που είναι η Ε.Ε. και ακυρώνεται ό,τι θετικό υπάρχει στη δανειακή σύμβαση (χαμηλό ύψος επιτοκίων, χρόνος αποπληρωμής κ.τ.λ.).
Επομένως, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου. Επιλογή μας πρέπει να είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αναθεώρησή του και την απαλλαγή εν τέλει της χώρας μας από αυτό. Μιας στρατηγικής που θα εγγυάται την άρση των αιτίων που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της.
Σήμερα ο αγώνας για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
Μετά τη νίκη του Ολάντ στη Γαλλία, δημιουργείται ήδη ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος. Για πρώτη φορά οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να μιλήσουν για ανάπτυξη. Ξεκίνησε ήδη μια γενικευμένη συζήτηση για την πραγματική οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και την κάλυψη του μεγάλου δημοκρατικού της ελλείμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση αναθεώρησης του Μνημονίου που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε αποδεκτή από τον κύριο Ολάντ και τους άλλους Σοσιαλιστές ηγέτες. Επομένως, δεν είμαστε πλέον μόνοι.
Με τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, που είναι το ζητούμενο, έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ευνοϊκούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας, χωρίς να δώσουμε άλλοθι σε ακραίες επιδιώξεις και σε καταστροφικά σενάρια για τη χώρα και την Ευρώπη.
~* ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ
Πρέπει να είναι καθαρό το εξής. Νέα ή επαναδιαπραγματευμένη δανειακή σύμβαση σημαίνει νέο μνημόνιο, καινούργια ληστεία στο λαϊκό εισόδημα, σημαίνει πάμφθηνο μεροκάματο και μηδαμινές παροχές, χρεοκοπία για το λαό. Ήδη βιώνουμε κατά κάποιον τρόπο τη χρεοκοπία, αν σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους το τελευταίο διάστημα.
Σχέδιο για την επόμενη μέρα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων έχει μόνο το ΚΚΕ. Σ’ αυτό το σχέδιο κανένα αντιμνημονιακό ή δήθεν αριστερό κόμμα δε συμφωνεί. Είναι το σχέδιο που λέει ότι ο λαός οργανωμένος με πυρήνα τους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές αποφασίζει να διαχειριστεί την παραγωγή και τον πλούτο της χώρας προς όφελός του, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του προσφέρει η εδαφική μορφολογία και το κλίμα της Ελλάδας, ο ορυκτός πλούτος και τα κοιτάσματά της. Το σχέδιο που λέει ότι τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο λαό, θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι ανάγκη να μην τα βρούμε με την τρόικα για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Ούτως η άλλως, πρέπει να προχωρήσει, οι συνθήκες είναι ώριμες υλικά από καιρό, είναι σχέδιο προοδευτικό, ριζοσπαστικό, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.
Αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχει η λαϊκή πάλη για να βάζει τα θεμέλια προς μια τέτοια εξουσία, αλλά και να μπορεί να παλεύει στην καθημερινότητα για κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο, για να μπορεί να αποσπά την όποια κατάκτηση.
~* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου είναι μια ανεύθυνη επιλογή η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Όσες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή, θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες το κόστος αυτής της επιλογής. Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, συρρίκνωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί, θα προκληθεί υψηλός πληθωρισμός, μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν δραματικά. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτοξευθούν στα ύψη. Οι ελλείψεις σε πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα θα είναι δραματικές. Η χώρα θα επιστρέψει στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Υπάρχει τρόπος, λοιπόν, να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή; Βεβαίως και υπάρχει.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει θέσει από την αρχή την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς επιπτώσεις του Μνημονίου. Έχουμε υποστηρίξει με σαφήνεια ότι όσα έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διαμορφώνουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα.- Έχουμε υποστηρίξει, επίσης, ότι υπάρχουν δυνατότητες αναθεώρησης και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, σε συνεργασία πάντα με τους κοινοτικούς εταίρους. Το κλίμα στην Ε.Ε. μετά την εκλογή του Ολάντ φαίνεται να αλλάζει, μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα της ανάπτυξης, ανοίγει η συζήτηση για τη μετεξέλιξη της νομισματικής ένωσης και σε οικονομική ένωση. - Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλες αυτές τις διεργασίες και, παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.-

~ Του Αντώνη Πετρόγιαννη
  ~** Κάθε σπίτι και ένας άνεργος στη σημερινή Ελλάδα
Image
~ Ανεργία: Είναι η κατάσταση ενός ατόμου που, ενώ είναι ικανό, πρόθυμο και διαθέσιμο να απασχοληθεί, δε δύναται να βρει εργασία.
* Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία στη χώρα μας, κάτι που αποδεικνύεται και από τα νούμερα: άνεργο ήταν το 21,7% του ενεργού πληθυσμού το Φεβρουάριο του 2012, ήτοι 1.070.724 άτομα.
Μεγάλο πρόβλημα στο να βρουν δουλειά αντιμετωπίζουν οι ηλικίες 15 – 24, όπου το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται στο 53,8%. Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι γυναίκες, αφού μία στις τέσσερις μένει χωρίς δουλειά (25,7%).
Όσο για τις προβλέψεις των ειδικών, είναι δυσοίωνες και μιλούν για αύξηση των παραπάνω ποσοστών. Σύμφωνα δε με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιστημών της ΓΣΕΕ, Σάββα Ρομπόλη, το Δεκέμβριο του 2012 η επίσημη στατιστική ανεργία θα έχει πάει στο 24% με 25%.
Το «Θάρρος» μίλησε με ανέργους, επιχειρώντας να μάθει ποσό καιρό είναι χωρίς εργασία, πώς «βγαίνουν» οικονομικά και αν, τελικά, «βλέπουν» μιαν ελπίδα.
Διαβάστε τις απαντήσεις τους:
~* Σοφία
Είμαι άνεργη εδώ και λίγες μέρες. Είμαι εκπαιδευτικός και απολύομαι κάθε 31 Μαΐου. Κάθε χρόνο, όμως, έχω όλο και λιγότερες ώρες και, φυσικά, μικρότερο ωρομίσθιο. Ας μην αναφερθώ στα ένσημα, βεβαίως. Ψάχνω εδώ και δύο χρόνια! Πέρυσι τέτοιο καιρό είχα στείλει με email περίπου 40 βιογραφικά σε φροντιστήρια και ούτε ένα τηλέφωνο δε με πήραν! Έχω πτυχίο ΑΕΙ Φιλοσοφικής Σχολής και ανώτερα πτυχία πιστοποίησης πληροφορικής! Διαβάζω καθημερινά πολλές ώρες για να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις στον τομέα μου και, φυσικά, ψάχνω παντού (σε ιστοσελίδες και εφημερίδες) για δουλειά! Δεν μπορώ να κάνω οποιαδήποτε δουλειά, δυστυχώς, γιατί έχω προβλήματα υγείας που δε μου επιτρέπουν ορθοστασία και βάρη! Αλλιώς δε θα είχα κανένα πρόβλημα!
* Γενικότερα, δεν είμαι αισιόδοξη, είμαι απογοητευμένη και φοβισμένη. Στις 21 Ιουνίου φεύγω μόνιμα για Γερμανία. Τουλάχιστον εκεί, αν και δεν ξέρω τη γλώσσα, υπάρχει οργάνωση και σχεδιασμός- και για να μάθω τη γλώσσα και για να βρω εργασία.
~* Νίκος
Πέρα από τα Χριστούγεννα που δούλεψα για τρεις ημέρες και τα καλοκαίρια που δουλεύω έτσι κι αλλιώς, είμαι περίπου 1,5 χρόνο άνεργος. Για δουλειά ψάχνω πολύ συχνά, αλλά οι πόρτες είναι κλειστές. Αυτό τον καιρό σπουδάζω Φυσικοθεραπεία σε Δημόσιο ΙΕΚ!
* Το πώς τελικά «βγαίνω» δε θέλει και ερώτημα, μα φυσικά με τη βοήθεια των γονιών μου και με πάρα πολύ οικονομία, αν σκεφτείς ότι έχω ξεχάσει πώς είναι η πρωινή, βραδινή κ.τ.λ. έξοδος!
* Η μέρα μου γεμίζει με αναζήτηση εργασίας, με μεγαλο άγχος και άντε, το πολύ πολύ, με κανένα μπάνιο αυτή την εποχή.
* Το αν θα έκανα οποιαδήποτε δουλειά δεν το συζητάμε καν, έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν υπάρχει η πολυτέλεια για επιλογή εργασίας. Οποιαδήποτε υποψία «ευκαιρίας» πρέπει να την εκμεταλλεύεσαι..
* Όσο για το αν είμαι αισιόδοξος ή όχι, γενικά είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος, βέβαια απορώ μέχρι πότε!
~* Μαρία
Είμαι άνεργη εδώ και ένα χρόνο. Ψάχνω πολύ συχνά για δουλειά, αλλά δε βρίσκω τίποτα ή μου λένε πως θα με πάρουν τηλέφωνο. Έτσι, απλά περιμένω. Έχω σπουδάσει και αυτή τη στιγμή κάνω μεταπτυχιακό.
* Για να ανταπεξέλθω οικονομικά με βοηθά η οικογένειά μου, όταν και αυτή μπορεί.
* Πώς γεμίζει η μέρα μου; Έλα μου, ντε! Βασικά, σκέπτομαι πολύ και αυτό είναι κακό, αφού «πέφτω» ψυχολογικά.
* Δουλειές που δε θα έκανα δεν υπάρχουν, απλά να μην είναι κάτι που με θίγει ως άνθρωπο.
* Αισιόδοξη, πάντως, δεν είμαι για τίποτα.
~* Ελένη
Είμαι άνεργη 1.5 χρόνο σχεδόν, ψάχνω συνεχώς, αλλά τίποτα. Έχω σπουδάσει Νοσηλευτική.
* Για να «βγω» οικονομικά με βοηθούν οι γονείς μου.
* Η δε μέρα ενός ανέργου είναι δύσκολη, δε γεμίζει με τίποτα, «πέφτεις» ψυχολογικά και άσ’ τα να πάνε,
* Είμαι έτοιμη να δουλέψω, γι’ αυτό και ψάχνω και για δουλειές άσχετες με το αντικείμενο των σπουδών μου.
* Αν έλεγα ότι είμαι αισιόδοξη για το μέλλον, θα ήταν ψέμα, αλλά προσπαθώ, όσο μπορώ, για να έχω από κάπου να πιαστώ! Ελπίζω ακόμα…
~* Μαίρη
Είμαι σχεδόν 3 μήνες άνεργη, το μόνο που κάνω είναι να ψάχνω. Οικονομικά τα βγάζω δύσκολα πέρα.
* Όσο για το πώς γεμίζει η μέρα μου, απλά δε γεμίζει με τίποτα.
* Πλέον δε θα έκανα επιλογή δουλειάς, αλλά θα έκανα οτιδήποτε.
* Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξη για το μέλλον.
~* Νικητούλα
Είμαι εδώ και 7 μήνες άνεργη και δεν έχω σταματήσει λεπτό να ψάχνω για δουλειά. Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά δεν έχω βρει κάτι.
* Το πώς «βγαίνω» είναι ένα άλλο θέμα. Συγκεκριμένα, έχω αποταμιεύσει κάποια χρήματα από προηγουμένη εργασία. Πλέον θα έκανα οποιαδήποτε δουλειά, αρκεί να είναι αξιοπρεπής.
* Αισιόδοξη; Θέλω να πιστεύω ότι κάτι καλό θα γίνει στο μέλλον.
~* Αγγελική
Είμαι άνεργη από την πρώτη Ιανουαρίου του 2011. Ψάχνω διαρκώς, μέσω τοπικού Τύπου, γνωστών, ΟΑΕΔ, ίντερνετ και «μοιράζω» βιογραφικά, λες και είμαι πολυκατάστημα και διαφημίζω την πραμάτεια μου. Έχω τελειώσει το Λύκειο, μία σχολή βοηθών λογιστού και γραμματέων ΙΕΚ, Η/Υ, και έχω χρόνια εμπειρία σ’ αυτό τον τομέα.
* Το πώς «βγαίνω» είναι μιαν άλλη ιστορία, αφού το επίδομα του ΟΑΕΔ τελείωσε τον Ιανουάριο. Ζω με βοήθεια του υπερήλικα πατέρα μου, με βοήθεια από τα αδέλφια μου και καθαρίζοντας σπίτια συγγενών.
Θα έκανα οποιαδήποτε εργασία, εξ άλλου η τελευταία μου εργασία ήταν οικιακή βοηθός στο «Βοήθεια στο σπίτι».
* Δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα αλλάξει κάτι μ’ αυτή την πολιτική που ακολουθείται τώρα. Μόνο αν αλλάξουν νοοτροπία όλοι οι ηγέτες της Ευρώπης, μπορεί ν’ αλλάξει κάτι. Εξαγγέλλουν θέσεις εργασίας οι κυβερνήσεις σε «μη κυβερνητικές οργανώσεις», οι οποίες παλεύουν να περισώσουν ό,τι δημιούργησε η πολιτική τους; Έλεος, για μερικούς μήνες και με ελάχιστα χρήματα; Και πληρωμή ασφαλιστικών ταμείων χωρίς φάρμακα; Και ποιος ξέρει αύριο, αν θα πάρουμε σύνταξη ή θα υπάρχουν αυτά τα «ασφαλιστικά ταμεία»;
~* Γιώργος
Είμαι άνεργος εδώ και 9 μήνες που τελείωσα με το στρατό, ενώ σπούδασα στο Πανεπιστήμιο εδώ, Ιστορία και Αρχαιολογία. Για να αντέξω ως άνεργος κάνω μεροκάματο, όπου βρω, και πολλή οικονομία.
* Ο χρόνος μου τώρα περνά με μπάνια, γυμναστική, ενώ οι φίλοι μου είναι άνεργοι έτσι και αλλιώς. Θα έκανα οποιαδήποτε δουλειά, όπου βρω μεροκάματο δε λέω όχι.
* Η μόνη σωτηρία μας είναι οι εξωγήινοι χα χα.
~* Ευγενία
Είμαι άνεργη εδώ και 16 μήνες. Ψάχνω για δουλειά, αλλά όχι και 24 ώρες το 24ώρο. Έχω σπουδάσει επισκέπτρια υγείας, αλλά ας είναι καλά ο μπαμπάς…
* Η μέρα μου δε γεμίζει με τίποτα, έτσι όλο καφέ και βαρεμάρα.
* Οποιαδήποτε δουλειά θα έκανα, όμως, ας πούμε, δε θα πάω ποτέ να «γλείψω» κανέναν πολιτικό, ούτε θα δουλέψω νύχτα.
* Αισιοδοξία; Ίσως να είναι κάτι πολύ βαθιά στο πολύ μακρινό μέλλον.
~
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

~**Συναγερμός στις εφορίες


ImageΚυνηγούν ενοίκια, μισθούς και ακίνητα οφειλετών για να μαζέψουν χρήμα
* Τρελό φοροκυνήγι έχει ξεκινήσει από τις Εφορίες και στη Μεσσηνία, μετά τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που ψάχνει για άμεσες εισπράξεις.
Ήδη το τελευταίο διάστημα πολλοί ενοικιαστές στην Καλαμάτα έχουν δεχθεί την επίσκεψη εφοριακών, οι οποίοι τους ενημερώνουν ότι λόγω χρεών του ιδιοκτήτη του ακινήτου τα χρήματα της μίσθωσης… «κατάσχονται» και θα καταβάλλονται στην Εφορία.
~*
Κυνήγι
Οι Εφορίες έχουν στείλει χιλιάδες προειδοποιητικά σημειώματα προς τους οφειλέτες. Όσοι έχουν χρέη στο Δημόσιο προειδοποιούνται για την εξόφλησή τους, καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, θα γίνει κατάσχεση μισθών ή εσόδων από ενοίκια, ακόμη και κατάσχεση ακινήτων.
Ουσιαστικά πρόκειται για «επιχείρηση» του υπουργείου Οικονομικών να πεισθούν οι πολίτες με οφειλές προς το Δημόσιο να ενταχθούν σε κάποιου είδους ρύθμιση, ώστε να αρχίσουν να μπαίνουν στα ταμεία έστω και μικροποσά.
Το υπουργείο με την τελευταία του εγκύκλιο προς τις Εφορίες ζητά την πλήρη ενεργοποίηση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Μια από τις βασικότερες οδηγίες είναι η άμεση διασταύρωση από τις Εφορίες στοιχείων οφειλετών με εισοδήματα από ενοίκια, με πολυτελή αυτοκίνητα και απαιτήσεις από αμοιβές τρίτων.
Μάλιστα, οι οδηγίες που έχουν δοθεί, αναφέρουν ότι για μικρού ύψους χρέη στο Δημόσιο επιλέγεται η κατάσχεση ενοικίου ή αμοιβών αντί της κατάσχεσης ακινήτων. Όπως, επίσης, επί πολλών ακινήτων, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής, όχι όμως πολλαπλάσια αυτής, ενέργεια που εδράζεται στην αρχή της αναλογικότητας. -
Της Βίκυς Βετουλάκη
        
 ~**Νίκος Λυγερός
Image«Η ΑΟΖ είναι η εθνική σωτηρία της Ελλάδας»
* Τις δυνατότητες που θα δώσει στη χώρα μας η δημιουργία ΑΟΖ ανέπτυξαν χθες το μεσημέρι ο διεθνολόγος Νίκος Λυγερός και ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών Βασίλης Κικίλιας, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Μεσσηνίας στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, εξήγησαν τι σημαίνει ΑΟΖ, κυρίως πώς έχει εκμεταλλευτεί αυτή τη δυνατότητα η Κύπρος και γιατί πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα και τις απορίες του κοινού.
~ Το παράδειγμα της Κύπρου
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο κ. Κικίλιας, ο οποίος χαρακτήρισε την ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) εθνικό ζήτημα και δήλωσε πατριώτης στο θέμα αυτό και όχι εθνικιστής, διευκρινίζοντας ότι η εν λόγω λέξη έχει παρεξηγηθεί στις ημέρες μας.
Ξεκίνησε εξηγώντας ότι ΑΟΖ είναι το δίκαιο της θάλασσας και αυτό που ονομαζόταν υφαλοκρηπίδα. Ανέλυσε επί μακρόν το παράδειγμα της Κύπρου και τις ενέργειες του τότε προέδρου της Τάσου Παπαδόπουλου. Ενώ το 2003 η Κύπρος ήταν εκτός Ευρωζώνης μίλησε για ΑΟΖ και ήρθε σε συνεννόηση με Αίγυπτο και Ισραήλ για να χαράξει τα σύνορά της. Στα 200 ν.μ. που ορίζεται η ΑΟΖ, έστησε πλατφόρμα με μια μεσαία πετρελαϊκή εταιρεία αμερικανοϊσραηλινών συμφερόντων. Σε βάθος 6.000 μέτρων βρήκε 7 τρισ. κυβικά υδρογονάνθρακα, που αντιστοιχούσε σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Κι όλα αυτά, όπως υπογράμμισε, από ένα και μόνο θαλάσσιο οικόπεδο.
«Έτσι, η Κύπρος που ήταν στο στόμα του λύκου, οικονομικά κατεστραμμένη, μπόρεσε να επαναπροσδιορίσει το μέλλον της. Η Κύπρος είναι το νέο Κατάρ της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Κικίλιας.
Ακολούθως, σημείωσε ότι η ΑΟΖ είναι εργαλείο ειρήνης για μια χώρα και όχι πολέμου και αναρωτήθηκε τι θα πείραζε την Καλαμάτα να γίνει ενεργειακός κόμβος.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι η ΑΟΖ είναι η λύση για όλους μας, λέγοντας ότι είναι η εθνική μας σωτηρία.
Κυβέρνηση ΑΟΖ
Το παράδειγμα της Κύπρου ανέλυσε ακόμα περισσότερο ο διεθνολόγος κ. Λυγερός, ενώ σε διάλογο με το κοινό έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα.
Αναφερόμενος στην Κύπρο, είπε ότι το Φεβρουάριο έκλεισε ο δεύτερος γύρος των αδειοδοτήσεων, έχουν επιλεγεί εννέα θαλάσσια οικόπεδα και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 15 κοινοπραξίες. Η Κύπρος έχει 6 μήνες περιθώριο να αποφασίσει. Παρουσιάζοντας τα οικόπεδα στην ΑΟΖ Κύπρου, είπε ότι το υπ’ αριθμόν 4 έχει ενδιαφέρον για εμάς. Δίπλα από αυτό υπάρχει ελληνικό θαλάσσιο οικόπεδο και μπορούμε να κάνουμε κοινοπραξία με την Κύπρο. Μάλιστα, αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να γίνει τώρα που η Κύπρος θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Όσο η Ελλάδα δεν κάνει τίποτα, η Τουρκία δηλώνει ότι θα βγάλει οικόπεδα», τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Λυγερός, εξηγώντας ότι δηλώνει οικόπεδα, ακόμα και μέσα στην ΑΟΖ Κύπρου, όμως εκεί είναι θεσμοθετημένα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε ότι η θέσπιση ΑΟΖ είναι διαδικασία λίγων ημερών και κάλεσε τον κόσμο να αποκτήσουμε κυβέρνηση ΑΟΖ και όχι κυβέρνηση μιζέριας.
Παρατήρησε ότι η διαδικασία είναι θέσπιση ΑΟΖ, οριοθέτηση και μετά αδειοδότηση, και επισήμανε πως κοιτάσματα δεν έχει μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μακρά συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό.
Της Βίκυς Βετουλάκη

~**  "Project RE:THINK": Ξανασκέψου το...
ImageΜια διαφορετική ματιά στη διαχείριση των απορριμμάτων
* Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που η «Δράση για τον Ταΰγετο» έκλεισε τη «Μαραθόλακκα» και τα σκουπίδια άρχισαν να καλύπτουν τους δρόμους της Καλαμάτας. Ήταν τότε η κατάλληλη χρονική στιγμή για τη Μυρτώ Φοίφα να εξετάσει υπό διαφορετικό πρίσμα το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η προσπάθεια είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του «project RE:THINK», μιας σπουδής πάνω στην ανακύκλωση και την επανάχρηση των αντικειμένων. Άλλωστε, όπως μας είπε και η ίδια, το όνομα σημαίνει «ξανασκέψου» και στην ουσία δεν είναι τίποτε περισσότερο από το πώς κάτι που θεωρείται άχρηστο για κάποιον θα αποκτήσει διαφορετική χρήση για έναν άλλον, με πιο οικονομικό τρόπο. Από αυτό δε, προκύπτει μια άλλη αισθητική και ηθική.
* Όπως μας εκμυστηρεύθηκε, η ιδέα υπήρχε από παλιά στο μυαλό της και είχε σχέση με το αγρόκτημα «Φοίφα», το οποίο χειρίζεται, όπου υπήρχαν πολλά άχρηστα αντικείμενα. «Θα μπορούσα, σκέφθηκα, να αναδημιουργήσω με ό,τι αντικείμενο υπήρχε εκεί και να προκύψει είτε εικαστικό είτε χρηστικό αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά. Δυστυχώς, όμως, δεν προέκυψε τη συγκεκριμένη στιγμή, αλλά κάποια χρόνια αργότερα, όταν τα σκουπίδια από τη «Μαραθόλακκα» κατέκλυσαν την Καλαμάτα.
~ Δράσεις
Με το περιβαλλοντικό έγκλημα στη «Μαραθόλακκα» ως αφορμή, το επόμενο βήμα ήταν να βγουν προς τα έξω εθελοντές και καλλιτέχνες και να προκύψει η 1η έκθεση του «project RE:THINK». «Θέλαμε», σημειώνει, «να αρχίσει να βλέπει ο καθένας μας τα πράγματα με μια διαφορετική ματιά, υπό άλλη οπτική γωνία, που να σέβεται το περιβάλλον και να είναι ταυτόχρονα αειφόρος.
Είμαστε υπερβολικοί καταναλωτές. Μας έμαθαν να μην αυτενεργούμε, ίσως λόγω της Παιδείας που μας διδάσκουν ή της οικογένειας. Έτσι, έχουμε εγκλωβιστεί σε συνηθισμένες πρακτικές και πολιτικές. Ε, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στο να κάνει τον κόσμο να μάθει να δημιουργεί με εφευρετικότητα και ευρηματικότητα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των λεγομένων της αποτελούν οι μετατροπές αντικειμένων. Με ελάχιστο κόπο και έξοδα, τα «καρούλια» που τυλίγονται πάνω τους καλώδια, μετατρέπονται σε πολυθρόνες, τα παλιά καροτσάκια από τα σούπερ μάρκετ σε καθιστικά, τα πλαστικά ποτήρια σε φωτιστικά και άλλα.
Όλα αυτά προκύπτουν από εργαστήρια για παιδιά, που υλοποιούνται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, σχολεία, αλλά και με το Δήμο Δυτικής Μάνης.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η κατασκευή κομποστοποιητή, που μετατρέπει τα οργανικά υπολείμματα σε λίπασμα για φυτά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την κατασκευή κομποστοποιητή, αλλά και επίδειξη της κατασκευής του, σε συνεργασία με το γεωπόνο Παν. Κάτσαρη του ΕΛΓΟ.
Μέσω του προγράμματος, προσφέρθηκαν στο Δήμο Καλαμάτας δέκα ξύλινοι συνοικιακοί κομποστοποιητές, με την προοπτική να υιοθετηθούν από ομάδες ατόμων που θέλουν να παρασκευάσουν κομπόστ για τα φυτά τους, αλλά δε διαθέτουν τον κατάλληλο χώρο. Οι ομάδες αυτές συνεργάζονται με τους υπεύθυνους του προγράμματος, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα της λειτουργίας των κομποστοποιητών και «με τον τρόπο αυτό υπάρχει ενδιαφέρον, όχι μόνο για τη χρήση της οργανικής ουσίας και την παραγωγή κομπόστ, αλλά και για τη συγκρότηση μικρών πυρήνων, στη συνεργασία διαχείρισης των σκουπιδιών, που δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να σκεφθούμε τι θα κάνουμε, σε κεντρικό επίπεδο».
Κομποστοποιητές έχουν ήδη τοποθετηθεί στην πλατεία Όθωνος, στο ΚΠΕ, στην οδό Λακωνικής, στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στη Δυτική Παραλία και στην Αλαγονία, ενώ επίκειται η τοποθέτηση άλλων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Πάρκο Λιμενικού, τη Φρατζή, την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας και τη Μικρή Μαντίνεια ή τη Μαρίνα.
Και μέσα σε όλα αυτά είναι έντονο το ενδιαφέρον του κοινού, καθώς κομποστοποιητής έχει τοποθετηθεί και στην Καρδαμύλη, ενώ έχει εκφραστεί πρόθεση τοποθέτησης και στην Αρχαία Μεσσήνη.
«Είναι μια σχέση που ξεκίνησε και μπορεί να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει αρχίσει να επιδεικνύεται έντονο ενδιαφέρον για την ορθή χρήση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και με την ανακύκλωση, μέσα από τα εργαστήρια του «project RE:THINK», αλλά και μέσω της κομποστοποίησης.
~
` Καλλιτεχνικό ενδιαφέρον
Το πρόγραμμα, όμως, έχει κυρίως καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Έχουν γίνει εκθέσεις σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη και Αθήνα, εργαστήρια για παιδιά με ιδιοκατασκευές στην Καρδαμύλη, την Καλαμάτα, την Αθήνα, την Κυπαρισσία και τη Αρτεμισία, προέκυψαν καλλιτεχνικά εγχειρήματα, όπως αυτό με τα βιοκλιματικά στέγαστρα στη Δυτική Παραλία σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Κ. Πουλόπουλο, που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ «Μηδέν» και το Utopia Series, υπάρχει παραγωγή βίντεο με τίτλο «Το καμένο δάσος (Burnt forest stories), που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ «Κόδρα» Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ της Hellexpo στην Αθήνα, κατασκευάστηκε ένα γλυπτό με ανακυκλώσιμα υλικά, που τοποθετήθηκε στο πάρκο Ναυαρίνου.
Όπως σημείωσε, το καλλιτεχνικό κομμάτι αναπτύσσεται και με τη συνεργασία ξένων εθελοντών που βρίσκονται στην Καλαμάτα, μέσω του Κέντρου Νέων, υπάρχει συνεργασία με τον Πάολο Βίγια, ο οποίος έδωσε ένα βίντεο με την έννοια του «project RE:THINK», με τη σκηνοθέτιδα Στέλλα Σερέφογλου και άλλους.
~ Ικανοποίηση
Η ίδια δηλώνει ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της προσπάθειας: «Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, αλλά νιώθω μεγάλη ικανοποίηση επειδή ο κόσμος, η τοπική κοινωνία, αγκάλιασε το εγχείρημα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να μπορεί ο κόσμος να εμπλακεί πιο ενεργά, καθώς εκτιμώ ότι είναι θέμα επιλογών, να καταστήσουν όλοι όσοι ασχολούνται, αυτό τον τρόπο λειτουργίας, τρόπο ζωής.
Να έχουμε μια μορφή εναρμονισμένη με τους φυσικούς ρυθμούς σε πιο καθημερινή βάση. Αυτό, θα μας μετατρέψει αυτόματα σε λιγότερο εγωιστές και πιο συνδεδεμένους μεταξύ μας. Κατά συνέπεια, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και πιο εύκολα τις ανάγκες της καθημερινότητας».
Μοναδικός αρωγός στην προσπάθεια είναι το ίδρυμα “Plant your roots in Greece (Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα), ενώ η κα Φοίφα ευχαρίστησε τον Χρ. Ζερίτη για τις οδηγίες και τις συμβουλές του.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το «project RE:THINK», απευθυνθείτε στη σελίδα www.rethink-project.gr .          
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

~** Μικρός ο αριθμός όσων έχουν δηλώσει χρήση νερού
Image
* Μόνο ένα 15 με 20% όσων κάνουν χρήση νερού στη Μεσσηνία από πηγάδια, γεωτρήσεις, πηγές κ.λπ. το έχει δηλώσει μέχρι τώρα, όπως απαιτεί η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου να εξασφαλίσουν άδεια χρήσης νερού.
Ο γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, μας λέει ότι η άτυπη παράταση δόθηκε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, όπως είχε ζητήσει το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, «επειδή υπάρχει μεγάλος όγκος εργασίας και δε διεκπεραιώθηκε όλη αυτή η δουλειά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στη Μεσσηνία, υπολογίζεται ότι υπάρχει ένας αριθμός υδροληψιών που αγγίζει τις 10.000».
* Όσο για το καινούργιο στην υπόθεση: «Η χρήση νερού γίνεται από αυτόν που το χρησιμοποιεί. Δεν παίζει ρόλο εάν το ακίνητο ανήκει σε ένα φυσικό πρόσωπο, αλλά εάν είναι μισθωμένο σε κάποιον άλλο ή την επικαρπία έχει κάποιος άλλος. Δηλαδή, αυτός που χρησιμοποιεί το νερό, έχει την υποχρέωση να βγάλει την άδεια στο όνομά του. Η Πολιτεία, η Διεύθυνση Υδάτων, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, σου δίνει τη χρήση του νερού για συγκεκριμένο χρόνο, ο οποίος παλιά ήταν 10 έτη, τώρα όμως θα δοθεί για πολύ μικρότερο διάστημα. Πριν από τη λήξη της άδειας, επανέρχεσαι και ζητάς πάλι τη χρήση, αν αποδείξεις ότι την έχεις και τη δικαιούσαι».
Σχετικά με τη διαδικασία που απαιτείται, ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει: «Έχει απλοποιηθεί. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει αίτηση, τα συμβόλαια, τους τίτλους ιδιοκτησίας, ένα σκαρίφημα που δείχνει την περιοχή και αποδεικτικά στοιχεία για το αν υπάρχει άδεια και αν έχει ηλεκτροδότηση. Το κόστος αυτή τη στιγμή κυμαίνεται από 200 μέχρι 500 ευρώ, ανάλογα με την υδροληψία, γιατί κάποιες επιβάλλουν και περιβαλλοντικές μελέτες. Δηλαδή, αν, για παράδειγμα, η χρήση του νερού ξεπερνά τα 50.000 κυβικά ετησίως. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται να γίνει περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό είναι που δυσκολεύει πολλούς αγρότες στην περιοχή της Τριφυλίας, γιατί έχουν ομαδικές γεωτρήσεις και η κατανάλωση του νερού είναι πολύ μεγάλη. Αυτό ανεβάζει το κόστος».
Ο κ. Αντωνόπουλος επισημαίνει ότι οι χρήστες του νερού στο κράτος δεν πληρώνουν, ούτε προβλέπεται να πληρώσουν, «γιατί το νερό είναι αγαθό σε κοινή χρήση και μπορείς μόνο να το χρησιμοποιείς, όχι να το πάρεις. Αυτά που λέγονται περί φόρων, δεν ευσταθούν. Η χρήση του, όμως, μπορεί να ελεγχθεί».
Όσον αφορά στο γιατί ο κόσμος δείχνει απροθυμία να κάνει τις δηλώσεις: «Πιστεύω για δύο λόγους. Πρώτον, έχει ακούσει ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι πραγματικά είναι, δηλαδή 1.000 - 1.500 ευρώ, και δεύτερον, φοβάται ότι αν το δηλώσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με κάποια χαράτσια. Όμως, φορολογία δε θα μπει, το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι η ΔΕΗ να μη χορηγεί μειωμένο τιμολόγιο σε κάποιον που δεν κάνει χρήση αποδεδειγμένα για αγροτική εκμετάλλευση. Πάντως, κάποιος που ξέρει μερικά πράγματα, μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του να κάνει τη δήλωση και να μην πάει σε γεωτεχνικό. Αιτήσεις κατατίθενται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, υπάρχει όμως έγγραφο, το οποίο ήρθε πρόσφατα και λέει ότι, σύμφωνα με τον Καλλικράτη 2, αυτή η διαδικασία θα πάει στους Δήμους».
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους γίνεται η όλη διαδικασία, ο γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ παρατηρεί: «Κατ’ αρχάς, υπάρχει η ευρωπαϊκή οδηγία, που επιβάλλει στην ελληνική κυβέρνηση να εναρμονιστεί με αυτήν και να καταγράψει όλες τις υδροληψίες σε όλο τον ελλαδικό χώρο. Αυτό είναι το κύριο, όπως συμβαίνει και με τα απορρίμματα, που λένε ότι σε συγκεκριμένη ημερομηνία π.χ. πρέπει να κλείσουν οι χωματερές.
Επίσης, επειδή σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει ηλεκτροδότηση, αλλά σε κάποιες το ρεύμα μπορεί να πηγαίνει σε κατοικία ή σε άλλη χρήση, και να είναι παράνομο, η ΔΕΗ θα ασκήσει έλεγχο εάν πραγματικά το ρεύμα είναι για αρδευτικές ανάγκες του κτήματος.
Τρίτον, έχουν γίνει γεωτρήσεις, οι οποίες σε διάφορα μέρη έχουν φτάσει ακόμη και 600 μέτρα. Εκεί υπάρχουν προβλήματα υφαλμύρωσης και άλλα. Αυτά έχουν γίνει παράνομα, δεν έχουν δηλωθεί. Επίσης, υπάρχουν μεγάλες υδροβόρες βιομηχανίες, που έπαιρναν νερό παράνομα για διάφορες χρήσεις και δεν το έχουν δηλώσει.
Τέλος,πολύ σημαντικό, που αφορά τους αγρότες, είναι ότι υπάρχουν νερά τα οποία είναι ακατάλληλα για άρδευση. Γιατί έχουν φυτοφάρμακα με χρώμιο κ.λπ., τοξικά, ή έχουν υψηλή αλατότητα, που είναι το πιο συνηθισμένο. Αυτή η υψηλή αλατότητα δημιουργεί προβλήματα στα φυτά και τα εδάφη». 
Της Μαρίας Νίκα , από  εφημερίδα " Θάρρος" Μεσσηνίας  2012 .-

~** Ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα ο Μεσσήνιος Ι. Χριστόπουλος
Αποτελεί αυτή τη στιγμή, ίσως τον κορυφαίο ή τουλάχιστον συγκαταλέγεται μεταξύ της τριάδας των κορυφαίων,Μεσσήνιο τεχνικό στο Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό στερέωμα. Ο λόγος για τον 38χρονο Γιάννη Χριστόπουλο που, ύστερα από μια μακρά διαδρομή στις ανώτερες ηλικιακά κατηγορίες των τμημάτων υποδομής των τριών κορυφαίων ελληνικών ομάδων (Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού – ΑΕΚ), αλλά και της Καλαμάτας, και μία πιο σύντομη – τα τελευταία δύο χρόνια – σε ρόλο συνεργάτη στους πάγκους ομάδων της Super League, ήρθε η ώρα να μπει μπροστά αναλαμβάνοντας ως πρώτος προπονητής τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πριν από λίγες ώρες ήρθε η επιβεβαίωση των όσων κυκλοφορούσαν στην ποδοσφαιρική πιάτσα τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας μιας εκ των μεγαλύτερων επαρχιακών ομάδων της χώρας από την πλευρά του κ. Χριστόπουλου, μέσω της ανακοίνωσης της ΠΑΕ των Ιωαννίνων…
"Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ1966, ανακοινώνει την συμφωνία της με τον προπονητή Γιάννη Χριστόπουλο για την ερχόμενη ποδοσφαιρική περίοδο.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος, είναι κάτοχος διπλώματος προπονητή ποδοσφαίρου UEFA Pro από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.
Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία του κρατικού πανεπιστημίου της Σόφιας, προπονητική ποδοσφαίρου (τετραετής φοίτηση FIFA license B), κάνοντας την πρακτική του εξάσκηση στην Λέφσκι Σόφιας και είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία 27 ετών και εργάστηκε κατά σειρά στις ομάδες: Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑU18, Παναθηναϊκό, όπου σαν προπονητής της U18 κατέκτησε το 2005 το πρωτάθλημα,ΑΕΚ όπου σαν προπονητής της U18 κατέκτησε το 2006, το πρωτάθλημα και Ολυμπιακό,όπου σαν προπονητής της U21 κατέκτησε το 2008 το τουρνουά Ντόνεσκ Ουκρανίας.
Το 2010, εργάστηκε ως βοηθός προπονητή στον Πανιώνιο, ενώ το 2011 ως βοηθός προπονητή στον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ,αναλαμβάνοντας με επιτυχία και για ένα διάστημα την θέση του πρώτου προπονητή,μετά την αποχώρηση του Ντεμόλ. Με τον ερχομό του Αναστασιάδη παρέμεινε σαν συνεργάτης του ΠΑΣ, στην θέση του σκάουτερ της ομάδας.
Θεωρείται σε κορυφαίο επίπεδο προπονητής, στην βελτίωση και εξέλιξη νεαρών ποδοσφαιριστών, έχοντας συμβάλλει αποφασιστικά, στην οκταετή παρουσία του στους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ και Α.Ε.Κ., στην ανάδειξη ποδοσφαιριστών Α' Εθνικής κατηγορίας.
Οι συνεργάτες του νέου τεχνικού θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, όπως και η ακριβής μέρα και ώρα της επίσημης παρουσίας τους".
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας ο Καλαματιανός τεχνικός δήλωσε στοpasgiannina.gr: "Καταρχήν,θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χριστοβασίλη για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει. Με τον πρόεδρο, έχουμε πλήρη ταύτιση απόψεων και σκοπός μας είναι η δημιουργία μίας ομάδας αντάξιας των προσδοκιών των φιλάθλων μας.
Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα και νοιώθω έτοιμος να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις. Είναι τιμή μου να δουλεύω στον ΠΑΣ και θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να πετύχει η ομάδα μας τους στόχους της". Ν. Μπ.

~**ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας αποφάσεις από το ΤΑΠ
ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
Τα μέλη του ΤΑΠ του Π.Σ. Η Καλαμάτα και ειδικότερα ο Γιώργος Ράλλης, δεν είναι διατεθειμένα ν’ αφήσουν το χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος, και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο εντός των επόμενων ημερών, το αργότερο μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα επιδιώξουν να συναντηθούν και να πάρουν αποφάσεις σχετικά με το σχεδιασμό της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Αποφάσεις που θα έχουν να κάνουν τόσο με το αγωνιστικό κομμάτι, ειδικότερα το θέμα του προπονητή αλλά και του έμψυχου δυναμικού, όσο και με το οικονομικό, που θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το πλάνο το οποίο θα σχεδιαστεί για την επόμενη περίοδο. Επιδίωξη όλων είναι η ομάδα να διεκδικήσει πιο ξεκάθαρα τον πρωταθλητισμό και την άνοδο, όμως για να γίνει αυτό απαιτείται οικονομική ενίσχυση και δύναμη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο ο κ. Ράλλης έχει ξεκινήσει ήδη προσπάθεια προσέγγισης κάποιων οικονομικών παραγόντων της περιοχής, με στόχο το «μπάσιμό τους στο παιχνίδι», ακολουθώντας τη γραμμή του Σταύρου Παπαδόπουλου, που διεμήνυσε ότι θα αποτελέσει έναν εκ των παικτών του οικονομικού παιχνιδιού.
Η προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης περιλαμβάνει πάντως κι άλλες ενέργειες, όπως για παράδειγμα το περιβόητο άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, που δεν πραγματοποιήθηκε την περυσινή σεζόν παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του Καλοκαιριού. Περιλαμβάνει όμως και την αύξηση πώλησης των εισιτηρίων διαρκείας,που πέρυσι κυμάνθηκαν σε μέτρια επίπεδα. Αυτά θα είναι σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή και θα κυκλοφορήσουν πολύ νωρίτερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Πριν από την περίοδο αυτή, θα γίνει και η γενική συνέλευση του Ερασιτέχνη, με την ακριβή ημερομηνία πραγματοποίησής της να ορίζεται από το ΤΑΠ στις συναντήσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες. Η Γενική Συνέλευση θα επικεντρωθεί σε θέματα του Ερασιτέχνη, όμως αναμένεται να πάρει θέση και σε θέματα που έχουν να κάνουν με το ΤΑΠ, τη λειτουργία του και βεβαίως το αγωνιστικό μέρος. Άλλωστε ο Γιώργος Ράλλης έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα από την περυσινή συνέλευση και ο κόσμος περιμένει απαντήσεις για μια σειρά ερωτημάτων που έχει και θέλει να θέσει στον πρόεδρο του ΤΑΠ και πρόεδρο του Ερασιτέχνη.
Του Νίκου Μπαλόπουλου

~**ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ: Όλοι στις 7 μ.μ. στη ΓΣ…
Εκλογοαπολογιστική θα είναι η σημερινή Γενική Συνέλευση της Εράνης που έχει συγκληθεί για τις 7 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατρών. Αν και πρόκειται για την πρώτη συνάντηση προβλέπεται ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των πολυάριθμων και φανατικών φίλων της ιστορικής ομάδας, που φέτος έζησαν πολλές χαρές, με την κατάκτηση του κυπέλλου Μεσσηνίας και της 3ης θέσης στον 6ο Όμιλο της Δ’Εθνική.
Εν μέσω των δυσμενών οικονομικών δεδομένων και η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ δύσκολη για όλες τις ομάδες, όμως στα Φιλιατρά έχουν μάθει να συνεισφέρουν όλοι και με τη μοιρασιά των βαρών σε πολλές πλάτες έχουν καταφέρει αυτό το μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα. Με την ίδια συνταγή λοιπόν η διοίκηση της Εράνης προσκαλεί τον κόσμο να δώσει δυναμικό «παρών» από την σημερινή κιόλας πρώτη ΓΣ…

~**Πριν 94 χρόνια
- Η Νομαρχία προ ημερών απηύθυνεν έγγραφον προς τα Υπουργεία της Εθνικής Οικονομίας, Γεωργίας και Επισιτισμού παρακαλούσα, όπως ενεργήσωσι και εξαιρεθούν της επιτάξεως τα κτήνη και οχήματα τα απασχολούμενα δια της συγκοινωνίας και τας απαραιτήτους γεωργικάς ανάγκας και τα χρησιμεύοντα δι’ ιδιωτικάς επιχειρήσεις εξυπηρετούσας γενικοτέρους σπουδαίας δημοσίας ή κοινωνικάς ανάγκας, αν δε η εξαίρεσις καθίστατο δύσκολος τουλάχιστον να ανασταλή η επίταξις αυτών. Πιστεύεται δε ότι θα δοθή η αναστολή της επιτάξεως ως μάλιστα υπήρχε και σχετική πληροφορία εξ Αθηνών η προθεσμία παρετάθη μέχρι της 30 τρεχ. μηνός.
- ΥΠΟ του ενωμοτάρχου Κονταξάκη συνελήφθη χθες την πρωίαν ο λιποτάκτης στρατιώτης του παραρτήματος της Μεραρχίας του Αρχιπελάγους Ιω. Σαβέας. Επίσης υπό του αυτού ενωμοτάρχου συνελήφθη επί παρανόμω οπλοφορία ο στρατιώτης Κων. Κουτσόπουλος φέρων πολιτικήν ενδυμασίαν.
- ΤΗΝ προσεχή Πέμπτη θέλει δοθή συναυλία υπέρ της «Αδελφής του Στρατιώτου» υπό των μαθητριών του Εκπαιδευτηρίου Παν. Βεντήρη, όπερ ανέθηκε την διεξαγωγήν ταύτης εις επιτροπή, ως προ δεκαπενθημέρου προανηγγείλαμεν.-
~** Στο βάθος των πραγμάτων
Εξωτικό ξενοδοχείο ΜάριγκολντΤης Μαρίας Νίκα
«Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Κι αν δεν πάνε, σημαίνει ότι το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη». Δεν πρόκειται για τη ρήση κάποιου γνωστού φιλοσόφου, αλλά για λόγια ενός εκ των πρωταγωνιστών μιας απλής, αλλά πολύ τρυφερής κινηματογραφικής ταινίας που είδα την περασμένη Τετάρτη.
Στο «Εξωτικό Ξενοδοχείο Μάριγκολντ» του Τζον Μάντεν, επτά Βρετανοί συνταξιούχοι που δε γνωρίζονται μεταξύ τους, απογοητευμένοι από τη ζωή, αποφασίζουν να διαθέσουν ό,τι οικονομίες έχουν για να ταξιδέψουν στην Ινδία και να ζήσουν σε έναν παραδεισένιο τόπο με λίγα χρήματα. Προορισμός τους, το «The Best Exotic Marigold Hotel», που κάποτε μπορεί να έζησε μεγάλες δόξες, τώρα όμως είναι ένα ερείπιο σε παρακμή. Έτσι, όταν οι Βρετανοί ταξιδιώτες φτάνουν εκεί, διαπιστώνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περίμεναν.
Στην αρχή εκνευρίζονται και κάποιοι αρχίζουν να φωνάζουν και να ζητούν τα λεφτά τους πίσω από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου. Σιγά σιγά, όμως, δένονται μαζί του αλλά και μεταξύ τους, ενώ ζώντας ως μοναδικοί ένοικοι σε αυτό το παλιό κτήριο, έρχονται σε επαφή με την καθημερινή ζωή και τους ανθρώπους της περιοχής και αρχίζουν να αγαπούν το μέρος.
Ο ξενοδόχος είναι μια φοβερή φιγούρα. Έχει κληρονομήσει τον ξενώνα από τον πατέρα του, είναι συναισθηματικά δεμένος με αυτόν και όνειρό του είναι να τον αναπαλαιώσει. Είναι πολύ εργατικός, έχει ωραίες ιδέες, όμως δεν έχει χρήματα και όλα του πάνε στραβά. Ωστόσο, αυτός, ακόμη και στις πιο μεγάλες δυσκολίες, δε χάνει ποτέ το κουράγιο του, επιμένει να παλεύει και συνεχώς λέει: «Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Κι αν δεν πάνε, σημαίνει ότι το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη».
Ώσπου, πράγματι, στο τέλος, κάτι η αστείρευτη αισιοδοξία του, κάτι η συμπαράσταση και η βοήθεια των καινούργιων Βρετανών φίλων του, κάνουν όντως τα πράγματα να πάνε καλά και το όνειρο του νεαρού ξενοδόχου γίνεται πραγματικότητα.
Πολύ αισιόδοξο για να συμβεί στ’ αλήθεια; Ίσως, αλλά και μόνο το γεγονός ότι βγήκα από την αίθουσα με καλύτερη διάθεση, νομίζω είναι κάτι. -


~** Στα ίσια
Είμαστε ανεκδιήγητοι  ,  Της Βίκυς Βετουλάκη
Κάθε φορά, κάθε γεγονός, κάθε περιστατικό, επιβεβαιώνει τους λόγους που φτάσαμε ως χώρα εδώ.
Μιλώντας με ανθρώπους σχετικούς με τον κλάδο για την τουριστική μας ανάπτυξη και τι προοπτικές έχει πλέον, αναλύσαμε το θέμα του θαλάσσιου τουρισμού.
Έχοντας σκάφος, ένας εκ των συνομιλητών μου, θέλησε να μου αποδείξει πως μόνοι μας δημιουργούμε αναχώματα και εμπόδια, ακόμα και όταν μια τάση έχει διαμορφωθεί θετικά και επ’ ωφελεία της περιοχής μας.
Μου εξήγησε με γλαφυρό τρόπο και με απτά παραδείγματα πώς τα προηγούμενα χρόνια διώχναμε σωρηδόν ξένους τουρίστες και τους στέλναμε στην Τουρκία, η οποία τους υποδεχόταν με… ανοιχτές αγκάλες.
Ο λάτρης του σκάφους δεν το αποχωρίζεται ποτέ. Θέλει να το αφήνει σε ένα μέρος που του αρέσει και αρκετές φορές το χρόνο να το επισκέπτεται, ακόμα κι αν είναι στην άλλη άκρη της γης.
Έτσι και στην περιοχή μας. Υπήρχαν πολλοί ιδιοκτήτες που άφηναν το σκάφος τους σε ελληνική μαρίνα και 3-4 φορές το χρόνο έρχονταν, κάθονταν 15-20 ημέρες και μετά επέστρεφαν στη χώρα τους και τις δουλειές τους. Ακόμα και στη μαρίνα Καλαμάτας υπήρχαν ξένοι ιδιοκτήτες που είχαν αφήσει το σκάφος τους επί 3-4 χρόνια συνεχόμενα.
Όλους αυτούς τους διώξαμε, όταν το ελληνικό κράτος εφάρμοσε νόμο ο οποίος λέει ότι όποιο σκάφος παραμένει στον ελλαδικό χώρο πάνω από 41 ημέρες το χρόνο, για κάθε μία πληρώνει ειδικό τέλος. Έτσι, οι επισκέπτες έφταναν να πληρώνουν περίπου τα 3πλάσια χρήματα σε φορολογία απ’ αυτά που κατέβαλλαν σε μια μαρίνα για την παραμονή του σκάφους.
Κι όπως ήταν φυσικό, ΟΛΟΙ έφυγαν!
Ευτυχώς, τον τελευταίο καιρό ο νόμος αυτός είναι ανενεργός. Όμως, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, κανείς δεν επέστρεψε από όσους έφυγαν.
Αν ψάξουμε στην καθημερινότητα κάθε πτυχής της κοινωνικής μας ζωής, θα βρούμε πλείστα άλλα τέτοια παραδείγματα προς αποφυγή, τα οποία, δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε μάθει να… αποφεύγουμε!

 ~**

*** *** ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html  , Στο ν αγιάζι του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου Σάββατο , Κυριακή και Δευτέρα 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html  , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html  , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία-Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html  ,Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-
~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html  , Στο αγιάζι τηγς ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής νας ενημνέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012 . –
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 .-
 ~**   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-
~**

Δεν υπάρχουν σχόλια: