Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2012

Στο Στο αγιάζι της ενημέρωσης του Σαββάτου 27 /10 /2012

Στο αγιάζι  της ενημέρωσης του Σαββάτου  27 /10 /2012 :

Αγρότες της Μεσσηνίας  2012
Το  ποντικάκι του Η/Υ  πάντα κοντά στην ενημέρωση  με την Εφημερίδα μας ! :

ΑΥΡΙΟ  ο  εορτασμός  της  28ης  Οκτωβρίου για το ΕΠΟΣ   του  1940 στις  Ελληνο-Αλβανικές  βουνοκορυφές , με το  βροντερό ΟΧΙ !!!!!!!  του  Ελληνικού λαού  και του Γιάννη  Μεταξά  στον Ιταλογερμανικό Ναζιστικό  άξωνα ....!

 Η  ματωμένη  και πονεμένη  Ελλάδα μας , ΠΟΤΕ  της  δεν ΠΕΘΑΙΝΕΙ !!! .... ΟΙ  ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ (πάντα ) ΣΑΝ  ΕΛΛΗΝΕΣ !!!!!!


***  Μια ώρα πίσω τα ρολόγια την Κυριακή


Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου. Στις 4 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 3, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας
*** Ομιλία Κωνσταντίνου Γεωργίου (ιερά) Νιάρχου (εξ Αρφαρών ) , για το Επος του ’40 στο Στρατιωτικό Μουσείο :
Ομιλία Νιάρχου για το Επος του ’40 στο Στρατιωτικό Μουσείο
~ Εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή στο Στρατιωτικό Μουσείο Καλαμάτας στις 12.30 το μεσημέρι, μετά την παρέλαση με θέμα "Η διαλεκτική του Επους του 1940 με το σύγχρονο ελληνισμό".
~ Θα μιλήσει ο καθηγητής Φιλοσοφίας Κωνσταντίνος Νιάρχος. Αμέσως μετά θα προβληθεί ντοκιμαντέρ του Γενικού Επιτελείου Στρατού με θέμα "Το Επος του ’40".

*** Διάψευση σεναρίων για τον περιφερειακό από υπουργείο -"Μορέα" και Δήμο Καλαμάτας

Διάψευση σεναρίων για τον περιφερειακό από υπουργείο -"Μορέα" και Δήμο Καλαμάτας
* Σε σκληρό παζάρι ανάμεσα σε κοινοπραξίες, τράπεζες και κυβέρνηση εξελίσσεται η υπόθεση της ολοκλήρωσης του αυτοκινητοδρόμου σε ένα ρευστό οικονομικό τοπίο που απειλεί να παρασύρει τις βεβαιότητες. Στο "μάτι του κυκλώνα" βρίσκονται τα τμήματα που απομένουν, δηλαδή ο περιφερειακός της Καλαμάτας και το Λεύκτρο-Σπάρτη. Αφού για καιρό πάει και έρχεται το σενάριο κατασκευής του περιφερειακού δρόμου μέχρι τον κόμβο Καρέλια, χθες σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Θάρρος" το έργο παγώνει από 1η Νοεμβρίου, καθώς πτώχευσε ιρλανδική τράπεζα που συγχρηματοδοτούσε το έργο και δηλώνουν αδυναμία συμμετοχής οι ελληνικές τράπεζες που δανείζονταν από αυτή.
 Το ενδεχόμενο αυτό διαψεύδουν κατηγορηματικά τόσο ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, όσο και ο υπεύθυνος του έργου από το "Μορέα" Αλέξανδρος Γεωργόπουλος.
 Μιλώντας στην "Ε" ο κ. Καρνέσης δήλωσε ότι "δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ο περιφερειακός της Καλαμάτας προχωράει κανονικά, όπως έχει προβλεφθεί. Εχει τα προβλήματά του ως έργο, αλλά δεν αφορά την πτώχευση μιας τράπεζας. Οσο πιο γρήγορα γίνουν οι απαλλοτριώσεις, τόσο το καλύτερο, τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσει το έργο. Και να πτωχεύσει μια τράπεζα, την αντικαθιστούν οι άλλες". Ενώ ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε ότι "αν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, ήμουν από τους πρώτους που θα το ήξερα. Κι εγώ δεν έχω καμιά τέτοια ενημέρωση. Ο περιφερειακός της Καλαμάτας προχωράει κανονικά. Κάποιες εργασίες θα παγώσουν, γιατί δεν μπορούν να γίνουν λόγω του χειμώνα".
 «Υπάρχει ρητή και κατηγορηματική διαβεβαίωση από αυτούς που έχουν την ευθύνη ότι ο περιφερειακός της Καλαμάτας θα τελειώσει» δήλωσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας και πρόσθεσε ότι στον χρηματοδότη όμιλο μετέχουν πολλές τράπεζες και δεν μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για το μέλλον του δρόμου το πρόβλημα που ενδεχομένως έχει μία από αυτές. Απαντώντας δε σε ερώτηση της «Ε», αν οι πιο πάνω δηλώσεις αποτελούν δικές του εκτιμήσεις ή έχει πληροφόρηση από αρμόδιες πηγές, υποστήριξε ότι «όλα όσα λέω είναι και εκτιμήσεις και πληροφόρηση» -για να συνεχίσει αλλάζοντας ουσιαστικά τη συζήτηση με υπαινιγμούς για τις προσφυγές που έχουν γίνει: "Το έργο δεν σταματά, ούτε με προσχήματα, ούτε με κόλπα, οποιαδήποτε ατομικά συμφέροντα και οποιεσδήποτε προσωπικές εκτιμήσεις κι αν υπάρχουν. Εχω διαβεβαιώσεις».
 Οπως όλα δείχνουν όμως, η ανησυχία των υπευθύνων του υπουργείου Υποδομών έχει να κάνει με την υπόθεση των απαλλοτριώσεων για τον περιφερειακό και των εμπλοκών με ιδιοκτήτες που αρνούνται να παραδώσουν τις υπό απαλλοτρίωση περιουσίες τους. Και ως εκ τούτου θεωρούν κρίσιμη την εκδίκαση της υπόθεσης που θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου στο Εφετείο Καλαμάτας.
 Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον εργοταξιάρχη της γέφυρας του Νέδοντα Θανάση Βρέκο, αν δεν υπάρξουν νέα εμπόδια με απαλλοτριώσεις στην περιοχή του Αντικάλαμου, ο περιφερειακός μέχρι τον κόμβο του Καρέλια θα παραδοθεί Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2013.
 Μέσα στο Νοέμβριο θα παραδοθούν: α) Η δυτική απόληξη, ο δρόμος που συνδέει τον αυτοκινητόδρομο με το δρόμο Ασπροχώματος – Μεσσήνης με ολοκληρωμένους τους παράδρομους και φωτισμένο το νέο κόμβο κοντά στο αεροδρόμιο. β) Η σύνδεση του αυτοκινητόδρομου και του παλιού εθνικού δρόμου με το δρόμο Τσακώνα – Καλό Νερό κοντά στη διασταύρωση της Οιχαλίας.
 ΠΑΡΑΔΕΙΣΙΑ-ΤΣΑΚΩΝΑ
 Εμπλοκές όμως υπάρχουν και στο τμήμα Παραδείσια-Τσακώνα. Σε αυτό ξεκίνησε η τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων στα "κατ εντ κάβερ" και στο ημιστέγαστρο, όμως, έχει καθυστερήσει η έγκριση της συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 1,5 εκ. ευρώ, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για την παράκαμψη στο σημείο της μεγάλης κατολίσθησης, εκεί που φτιάχνεται η τοξωτή μεταλλική γέφυρα. Η διάσκεψη στο Ε' Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου θα εξεταστεί η σύμβαση αυτή έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου. Η εκδίκαση καθυστέρησε 20 ημέρες περίπου, καθώς το Κλιμάκιο ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία, που δεν περιέχονταν στο φάκελο ο οποίος είχε κατατεθεί από το υπουργείο.
 ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
 Την Πέμπτη ο αρμόδιος διευθυντής του υπουργείου Γιάννης Καρνέσης μαζί με άλλα στελέχη (και από τη Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου) επιθεώρησαν όλα τα έργα: το τμήμα Λεύκτρο – Σπάρτη, τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας και το υπό παράδοση Παραδείσια – Τσακώνα.
 Μιλώντας την "Ε" ο κ. Καρνέσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πρώτο έργο κινδυνεύει από τις αρχαιότητες, το δεύτερο από τις απαλλοτριώσεις και το τρίτο που ουσιαστικά είναι έτοιμο, καθυστερεί, πέρα από τα φώτα και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

*** Παρατηρητήριο της Costa Navarino: Κλιματική και περιβαλλοντική μελέτη για τη Μεσόγειο

Του  Βασίλη  Μπακόπουλου 
Παρατηρητήριο της Costa Navarino: Κλιματική και περιβαλλοντική μελέτη για τη Μεσόγειο
*  Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Στοκχόλμης Κόρε Μπρέμερ μιλάει στην "Ε"

Ολοκληρώνονται σήμερα Σάββατο στην Costa Navarino οι διήμερες εργασίες του 2ου Εργαστηρίου Ερευνας που διοργανώνεται από το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο της Costa Navarino ΝΕΟ (Navarino Environmental Observatory), με τίτλο «Κλιματική και περιβαλλοντική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου».
 Το ΝΕΟ εγκαινιάζεται επίσημα σήμερα, παρόντων -μεταξύ άλλων- της προέδρου και του αντιπροέδρου της Βασιλικής Ακαδημίας της Στοκχόλμης (που απονέμει τα βραβεία Νόμπελ) Μπάρμπαρα Κάνον (Barbara Cannon) και Στέφαν Κλάεσον (Stefan Claesson) αντίστοιχα, του Αντερς Βίικμαν (Anders Wijkman) ανώτερου συμβούλου στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, πρώην βοηθού γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και πρώην επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το περιβάλλον, καθώς και ερευνητών από πολλές χώρες του κόσμου.
 Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο της Costa Navarino -όπως σημειώνει μιλώντας στην “Ε” ο Κόρε Μπρέμερ (Kåre Bremer), αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης- αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου της σουηδικής πρωτεύουσας, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε., με στόχο -μεταξύ άλλων- τη συλλογή στοιχείων για το κλίμα στη Μεσσηνία, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
 Ο Σουηδός ακαδημαϊκός επισημαίνει την εξαιρετική συμβολή της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και προσωπικά του αείμνηστου καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Δεν παρουσιάζονται συχνά ευκαιρίες όπως αυτή, όπου μια εταιρεία δεσμευμένη στην αειφόρο ανάπτυξη ενδιαφέρεται να συνεργαστεί, υποστηρίζοντας την έρευνα και την εκπαίδευση», τονίζει χαρακτηριστικά.
 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΕ ΜΠΡΕΜΕΡ
- Τι ακριβώς είναι το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο ΝΕΟ, κύριε αντιπρύτανη;
 «Το ΝΕΟ είναι ένας χώρος για τη συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της εκπαίδευσης σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον της Μεσογείου. Μια συνεργασία μεταξύ των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων. Ουσιαστικά, το NEO είναι ένας σταθμός έρευνας πεδίου που κατασκεύασε και έθεσε στη διάθεσή μας η ΤΕΜΕΣ Α.Ε.».
 - Γιατί το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα;
 «Το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης διενεργεί εκτεταμένη έρευνα σχετικά με το παγκόσμιο κλίμα και τις περιβαλλοντικές μεταβολές. Ερευνούμε και δραστηριοποιούμαστε σε πολλές περιοχές, από την Αρκτική έως τους Τροπικούς, επιδιώκουμε δε να αυξήσουμε τις γνώσεις μας και για την περιοχή της Μεσογείου».
 - Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίον η Μεσσηνία -και ιδιαίτερα η Costa Navarino- επελέγη για το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο;
 «Δεν παρουσιάζονται συχνά ευκαιρίες όπως αυτή, όπου μια εταιρεία δεσμευμένη στην αειφόρο ανάπτυξη ενδιαφέρεται να συνεργαστεί, υποστηρίζοντάς μας στην έρευνα και την εκπαίδευση. Τον κύριο λόγο επιλογής της Μεσσηνίας και της Costa Navarino αποτέλεσε η γενναιόδωρη υποστήριξη της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.».
 - Υπήρχαν άλλα μέρη στην Ελλάδα που προτάθηκαν ή η Μεσσηνία ήταν από την αρχή η πρώτη επιλογή;
 «Ισχύει η ίδια απάντηση που έδωσα και στην προηγούμενη ερώτηση. Ημασταν τυχεροί που ήρθαμε σε επαφή με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε., και έτσι αναπτύξαμε τα σχέδια που σταδιακά οδήγησαν στη δημιουργία του ΝΕΟ στην Costa Navarino».
 - Μέχρι στιγμής, υφίστανται τυχόν συμπεράσματα που προέρχονται από τη λειτουργία του ΝΕΟ;
 «Ναι, πράγματι, ήδη ''τρέχουν'' αρκετά ερευνητικά προγράμματα, ενώ έχουν επίσης δημοσιευθεί και πολλά επιστημονικά άρθρα, κυρίως σχετικά με την υδρολογία, τους υδάτινους πόρους και τις ατμοσφαιρικές επιστήμες».
 - Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο στην Costa Navarino συμβάλλει στη διεθνή επιστημονική συνεργασία;
 «Φυσικά. Για παράδειγμα ήδη συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ και το Ινστιτούτο της Κύπρου».
 - Υπάρχουν προγράμματα ώστε φοιτητές -Σουηδοί ή Ελληνες- να απασχολούνται με ερευνητικό έργο στο ΝΕΟ;
 «Εχουμε και Σουηδούς και Ελληνες φοιτητές που απασχολούνται στα ερευνητικά μας προγράμματα. Επίσης, λειτουργούν προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, τόσο για Ελληνες φοιτητές (στις ατμοσφαιρικές επιστήμες) όσο και για Σουηδούς φοιτητές (Γεωμορφολογία, Οικο-υδρολογία και Βοτανική). Το καλοκαίρι του 2013, εξ άλλου, διοργανώνουμε ένα Διεθνές Θερινό Σχολείο για την Κλιματική Αλλαγή».
 - Υπάρχουν Ελληνες ακαδημαϊκοί που διδάσκουν στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης;
 «Βεβαίως. Ηδη είχαμε Ελληνες ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και πριν από την επίτευξη αυτής της συνεργασίας. Συζητάμε δε, προκειμένου να επιτύχουμε ακόμα περισσότερες ανταλλαγές εκπαιδευτικών και φοιτητών, μέσω του προγράμματος Erasmus. Αυτός ο στόχος θα αποτελέσει και θέμα ειδικής συζήτησης στη διάρκεια του 2ου Εργαστηρίου μας (Workshop), το οποίο -με τίτλο ''Kλιματική και περιβαλλοντική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου''- πραγματοποιείται το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου στο ΝΕΟ της Costa Navarino».
 - Εχετε, κύριε αντιπρύτανη, προσωπική άποψη από τη Μεσσηνία; Εχετε επισκεφτεί ποτέ αυτή την περιοχή της Ελλάδας;
 «Ναι, έχω επισκεφθεί αυτή την περιοχή, πολλά μέρη της Πελοποννήσου, αν και όχι αποκλειστικά τη Μεσσηνία, ήδη τη δεκαετία του 1970. Επίσης, ήμουν στην Μεσσηνία πριν από 2 χρόνια για να συναντηθώ με τον καπετάν Βασίλη και να συζητήσουμε τα σχέδια για τη μελλοντική μας συνεργασία. Οντας βοτανολόγος ένιωσα ευτυχής αντικρίζοντας την πλούσια ενδημική χλωρίδα της περιοχής».
 - Ποια είναι η εντύπωση, μεταξύ των συμπατριωτών σας, για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση που υποφέρει;
 «Συζητείται πάρα πολύ και απολαμβάνει μεγάλης προσοχής στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ελπίζω η συνεργασία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. να μπορέσει να συμβάλλει με κάποιον τρόπο σε μια μελλοντική θετική εξέλιξη, η οποία, είμαι βέβαιος ότι τελικά πρέπει να προκύψει».
 ΤΟ 2ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΡΕΥΝΑΣ
 Στο 2ο Εργαστήριο Ερευνας “Κλιματική και περιβαλλοντική αλλαγή στην περιοχή της Μεσογείου”, που διοργάνωσε το ΝΕΟ στην Costa Navarino και ολοκληρώνεται σήμερα, μετέχουν περισσότεροι από 30 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορα Ινστιτούτα και Πανεπιστήμια, της Ελλάδας και του εξωτερικού.
 Στο πλαίσιο των εργασιών του, έγινε ανταλλαγή των τελευταίων αποτελεσμάτων της έρευνας στο ΝΕΟ και ανάπτυξη νέων ερευνητικών πρωτοβουλιών.
 Κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα του Εργαστηρίου, αναπτύχθηκαν θέματα από την έρευνα στην Ατμοσφαιρική Επιστήμη, την Υδρολογία και τη Γεωμορφολογία. Η σημερινή, δεύτερη ημέρα, περιλαμβάνει παρουσίαση του θέματος “Παρελθόν, Κλίμα και Περιβάλλον”, καθώς και συνεδρία πάνω σε θέματα εκπαίδευσης.
 ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ
Εντονη, στο μεταξύ, υπήρξε η προβολή τις προηγούμενες ημέρες στη Σουηδία -από το κρατικό ραδιόφωνο στο πλαίσιο καθημερινής εκπομπής επιστημονικού περιεχομένου- του έργου που συντελείται στο ΝΕΟ της Costa Navarino, σχετικά με την έρευνα για το κλίμα και το περιβάλλον.
 «Σουηδικός επιστημονικός ερευνητικός σταθμός σε ελληνική πολυτελή τουριστική μονάδα» αναφέρει το κρατικό σουηδικό ραδιόφωνο, ενημερώνοντας ότι «το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης -σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών και την ΤΕΜΕΣ- εγκαινιάζει στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, στο τέλος Οκτωβρίου, έναν σταθμό για την έρευνα του κλίματος, μέσα στην πολυτελή Costa Navarino». H ΤΕΜΕΣ, προσθέτει, επιδοτεί τη λειτουργία του σταθμού αλλά και μέρος του ερευνητικού προγράμματος.
 Η εκπομπή, αναφερόμενη στο Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο ΝΕΟ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «ο ερευνητικός σταθμός των 450 τ.μ. μπορεί να φιλοξενήσει ταυτόχρονα για εργασία -για μικρά και μεγάλα διαστήματα- περί τους 30 ερευνητές, σε αντικείμενα όπως η Υδρολογία και η ρύπανση της ατμόσφαιρας».
 Γίνεται αναφορά, επίσης, στις σημαντικές και κατατοπιστικές -όπως χαρακτηρίζονται- συνεντεύξεις που έδωσαν στο σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο τα στελέχη της ΤΕΜΕΣ Μαρίνα Παπατσώνη, Βάλια Βανέζη και Βασίλης Καρακούσης, καθώς επίσης οι Σουηδοί καθηγητές του Πανεπιστημίου της Στoκχόλμης: η διευθύντρια του ΝΕΟ Κάριν Χόλμγκρεν (Karin Holmgren) και ο Γιόχαν Κλέμαν (Johan Kleman).
 Παράλληλα, η ίδια εκπομπή αναφέρεται σε «πράσινες» διακοπές στην πάντα ζεστή Ελλάδα», τονίζοντας μεταξύ άλλων:
 «Ο τουρισμός φέρνει μαζί του και μεγάλα προβλήματα για το περιβάλλον. Δεν εξαιρείται η Ελλάδα, όπου 16.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο θα κάνουν ντους, θα σιτιστούν, θα κάνουν ταξίδια, θα μοιραστούν τις αμμουδιές με τις χελώνες που εναποθέτουν τα αυγά τους. Τώρα γίνονται προσπάθειες να διευθετηθούν αυτά -και πολλά άλλα ακόμα.
 Το επιστημονικό σουηδικό κρατικό πρόγραμμα ραδιοφωνίας επισκέφθηκε την πολυτελή τουριστική μονάδα Costa Navarino στη Νοτιοδυτική Ελλάδα, ακριβώς στην περιοχή που παράγονται οι περίφημες ελιές Καλαμάτας.
 Η τουριστική αυτή μονάδα έχει κατασκευασθεί με περιβαλλοντικές προδιαγραφές, είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου”.
 Τέλος το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο παρατηρεί ότι «είναι η ώρα απάντησης για τα ''πράσινα'' τσάρτερ» - επισημαίνοντας ότι η εκτίμηση παγκοσμίως είναι ότι, παρά την επιβάρυνση του κλίματος, οι αεροπορικές μετακινήσεις προς τόπους διακοπών τα επόμενα 20 χρόνια θα διπλασιαστούν.
 ΤΑ “ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΤΗΡΙΑ” ΤΟΥ ΝΕΟ
Οπως αναφέρεται στη σχετική ιστοσελίδα της Costa Navarino, «το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο της Costa Navarino (NEO), αποτελεί συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES Α.Ε. και είναι αφιερωμένο στην έρευνα και την εκπαίδευση σχετικά με το κλίμα και το περιβάλλον στην περιοχή της Μεσογείου.
 Λειτουργώντας στην Costa Navarino, το NEO φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό κέντρο, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα διεξάγουν έρευνα πρώτης γραμμής, θα αναπτύσσουν νέα εργαλεία και μεθόδους, και θα συναντώνται για να ανταλλάξουν γνώσεις και ιδέες.
 Η ίδρυση του ΝΕΟ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση ενίσχυση της σουηδο-ελληνικής συνεργασίας στον τομέα του κλίματος και της περιβαλλοντικής έρευνας.
 Η λειτουργία του ΝΕΟ αποτελεί ένα πραγματικό παράδειγμα του πώς η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργαστούν για να επικεντρωθούν σε θέματα που έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνία και τη φύση.
 Η γέννηση του NEO
 Το 2008, το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης προσέγγισε την ελληνική εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με σκοπό τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου στη Μεσσηνία, στη νότια Πελοπόννησο. Η Μεσσηνία επελέγη λόγω των κλιματικών και μοναδικών γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών της, που την καθιστούν μια ιδανική τοποθεσία για την κλιματική και περιβαλλοντική έρευνα.
 Η Costa Navarino έχει επιλεγεί ειδικά λόγω της ισχυρής δέσμευσης της εταιρείας για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται από την εφαρμογή της προηγμένης -και σε πολλές περιπτώσεις πρωτοποριακής- περιβαλλοντικής διαχείρισης.
 Ερευνητικά πεδία
 1. Ατμοσφαιρική σύνθεση και τις κλιματικές αλλαγές
 Η παράκτια περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι των παγκόσμιων και περιφερειακών αέριων ρευμάτων, που την καθιστά ιδανικό φυσικό εργαστήριο για την μελέτη του κλίματος και των αλλαγών στη σύνθεση της ατμόσφαιρας. Σε αυτή την περιοχή η έρευνα θα επικεντρωθεί στη μέτρηση της ποιότητας του αέρα, τις ραδιομετρικές και μετεωρολογικές παραμέτρους ως δεικτών της τοπικής και διασυνοριακής μεταφοράς ρύπων, προκειμένου να χρησιμοποιήσει τα αποτελέσματα για τη βελτίωση των κλιματικών προσομοιώσεων και προβλέψεων.
 2. Γεωλογία, γεωμορφολογία και μεταβολές τοπίου
 2.1. Γεωλογία: Με τη μελέτη των μεταμορφωσιγενών πετρωμάτων της Πελοποννήσου και των Κυκλάδων, ο στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο ρόλος της ορογένεσης ως πηγής του άνθρακα της ατμόσφαιρας και να εξεταστεί πώς τα αρχικά στάδια της ορογένεσης επηρεάζουν το κλίμα.
 2.2. Γεωμορφολογία: Η Μεσσηνία έχει μια πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα
 γεωλογική δομή, η οποία θέτει μια σειρά γεωμορφολογικών γρίφων, τους οποίους θα επιχειρήσει να λύσει η έρευνα στο Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος, αναλύοντας τις αλλαγές του τοπίου που έχουν συμβεί στη Μεσσηνία τα τελευταία 100.000 χρόνια, αλλά και σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
 3. Παρόν και παρελθόν κλίμα, το νερό και περιβαλλοντικές αλλαγές
 3.1. Νερό έρευνα: Η έρευνα αυτή εστιάζει κυρίως στους παράκτιους υδροφορείς, στην ποσοτικοποίηση και τις επιλογές διαχείρισης για την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτων στις παράκτιες περιοχές, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του τουρισμού και / ή τις πιέσεις αστικοποίησης. Η περιοχή της λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης.
 3.2. Δενδροκλιματολογία: Οι ετήσιοι δακτύλιοι στα δέντρα αποτελούν αρχεία στα οποία έχουν καταγραφεί οι κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους. Ξύλα που ανακτώνται από παλιά κτήρια, αρχαιολογικούς χώρους ή από γεωλογικά / βιολογικά ιζήματα που συλλέγονται από όλη την Ελλάδα μελετώνται για να αυξήσουμε την κατανόησή μας σχετικά με την κλιματική εξέλιξη και μεταβλητότητα στην περιοχή της Μεσογείου.
 3.3. Σπηλαιοκλιματολογία: Μέσα από τις αναλύσεις του διάκοσμου των ασβεστολιθικών σπηλαίων της Πελοποννήσου, θα ανασυσταθούν οι μεταβολές του περιφερειακού κλίματος στο παρελθόν συγκριτικά και με τις πληροφορίες ως προς την ανάπτυξη των αρχαίων κοινωνιών, προκειμένου να κατανοήσουμε το ρόλο του κλίματος στην άνοδο και την εξαφάνιση των προηγούμενων πολιτισμών.
 4. Διεθνείς Συνεργασίες
 Στο NEO, επιστήμονες από όλο τον κόσμο συναντιούνται για να προβούν σε έρευνα πρώτης γραμμής, στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και μεθόδων, καθώς και στην ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών. Μεταξύ των συνεργατών του Παρατηρητηρίου συμπεριλαμβάνονται, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Ελλάδα), τα Cornell University και Purdue University (ΗΠΑ), το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο East Anglia (Ηνωμένο Βασίλειο).
 5. Εκπαιδευτικά Προγράμματα
 Εκτός από την έρευνα, στο ΝΕΟ δίνεται έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των μεταπτυχιακών φοιτητών και των νέων ερευνητών. Επιπλέον, γίνονται ειδικά μαθήματα και επισκέψεις πεδίου για προπτυχιακούς φοιτητές».
 Συνέντευξη - Επιμέλεια
Δημήτρης Πλεμμένος
Βασίλης Μπακόπουλος

 *** Οδυσσέας Ιωάννου: Η πολιτιστική τσουλήθρα έγινε με ανάθεση...
Οδυσσέας Ιωάννου: Η πολιτιστική τσουλήθρα έγινε με ανάθεση...
* Είναι από τους πιο γνωστούς Ελληνες στιχουργούς της τελευταίας εικοσαετίας, στα τραγούδια του έχουν βάλει μουσική πολλοί γνωστοί συνθέτες, αρθρογραφεί στον Τύπο, ενώ αποτελεί μια από τις ξεχωριστές ραδιοφωνικές παρουσίες. Ναι, είναι ο Οδυσσέας Ιωάννου, που την 1 και 2 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Καλαμάτα προσκεκλημένος μιας ομάδας νέων παιδιών που θα διοργανώσουν εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο και στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" με αφορμή τα τραγούδια και τα βιβλία του.
 - Πώς ξεκίνησες να γράφεις τραγούδια; Εφηβική συνήθεια ίσως;
 «Τυχαία, όπως ξεκίνησαν τα περισσότερα πράγματα στη ζωή μου. Το 1992, έπειτα από πολλά χρόνια δισκογραφικής απουσίας, η Βούλα Σαββίδη επέστρεψε με έναν πολυσυλλεκτικό δίσκο. Αρκετοί συνθέτες και στιχουργοί ανέλαβαν να γράψουν τα τραγούδια. Είχαν προτείνει ένα τραγούδι στον Διονύση Τσακνή ο οποίος μου ζήτησε να γράψω εγώ τους στίχους. Μέχρι τότε δεν είχα σκεφτεί καθόλου το στιχουργιλίκι…».
 - Γράφεις πάντα με κάποια αφορμή; Πρέπει να υπάρχει "κίνητρο" κάθε φορά;
 «Κατ’ αρχήν γράφω πάντα κατά παραγγελία. Εννοώ πως σπάνια έχω γράψει ένα τραγούδι δίχως να μου έχει ζητηθεί. Γενικά, λειτουργώ καλύτερα υπό πίεση. Οι “αφορμές” οι αιτίες και τα θέματα είναι πάντα ζωντανά και προκύπτουν από το κράμα βιωμάτων, αισθημάτων, σκέψεων, φαντασίας, όπως σε όλους φαντάζομαι. Οταν έρθει η παραγγελία, στην ουσία βρίσκω το “άλλοθι” που έψαχνα για να τα γράψω».
 -Τα κείμενά σου, τα πεζά που γράφεις, τα προσεγγίζεις διαφορετικά;
 «Είναι λίγο παράδοξος ο τρόπος που λειτουργώ. Παρά το γεγονός πως οι στίχοι υπόκεινται σε κάποιους αντικειμενικούς κανόνες και κώδικες και χρειάζονται περισσότερη δουλειά και φροντίδα, φροντίζω περισσότερο τα πεζά μου κείμενα και τα άρθρα. Εννοώ πως στο τραγούδι πρέπει να εφαρμόζονται οι κανόνες της μετρικής, των τονισμών και της ρίμας, ενώ στα κείμενα είσαι πιο ελεύθερος. Παρόλα αυτά στα κείμενα “ζορίζομαι” περισσότερο. Οσον αφορά τον τρόπο προσέγγισης, που με ρώτησες, όταν γράφεις τραγούδια θα πρέπει να έχεις στο νου σου πως γράφεις λόγια για να τραγουδηθούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Απλότητα, ακαριαίο λόγο, ρυθμό. Δεν το έχω καταφέρει πάντα αυτό. Υπάρχει ένας διαβολάκος που σε παρασύρει να γράψεις στίχο πιο σύνθετο και πιο “δύσκολο”. Αυτή η “επιδειξιομανία” είναι μία από τις παιδικές αρρώστιες της στιχουργικής».
 - Το ραδιόφωνο πώς προέκυψε;
 «Και αυτό τυχαία. Παρά το γεγονός πως ήμουν φανατικός ακροατής ραδιοφώνου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν είχα ποτέ σκεφτεί να κάνω κι εγώ ραδιόφωνο. Το 1989 δούλευα ως πολιτιστικός συντάκτης στον "Ριζοσπάστη". Οταν δημιουργήθηκε ο 902 Αριστερά στα fm, o αρχισυντάκτης μου Δημήτρης Δανίκας, μου πρότεινε να κάνω εκπομπή στον σταθμό. Ετσι ξεκίνησαν όλα».
 - Ζούμε μια ζοφερή πραγματικότητα ως χώρα. Λόγω αυτής, έχει αλλάξει η ψυχολογία σου όταν γράφεις;
 «Οσα τραγούδια γράφουμε αυτήν την εποχή είναι “τραγούδια της κρίσης” ανεξάρτητα αν το συνειδητοποιούμε και ανεξάρτητα αν είναι τραγούδι ερωτικό ή όχι. Εχουν πια σημαδευτεί τα πάντα στη ζωή μας. Ακόμη και όσοι επιλέγουν να αποστασιοποιηθούν για να μην γράψουν τραγούδι ρεπορταζιακό ή κραυγαλέα καταγγελτικό, ακόμη κι αυτοί γράφουν τραγούδια με το σημάδι της κρίσης. Εξαιρώ βέβαια όσους δεν ασχολήθηκαν ποτέ με το τι συμβαίνει γύρω τους, και θεωρούν το τραγούδι μία κατασκευή με ρίμες μόνο».
 - Νιώθεις αλήθεια, "ξένος σε έναν τόπο που αλλάζει";
 «Δεν θέλω να ακουστώ ούτε προφήτης, ούτε πιο έξυπνους από τους άλλους. Αλλά όταν το 2004, την χρονιά της μεγάλης εθνικής ευφορίας και επίπλαστης αισιοδοξίας, έγραψα το “Οι μέρες που δικάζουν” με τον στίχο “Έρχονται πια οι μέρες που δικάζουν- θα μετρηθούν τα ποσοστά μας- και θα τα βρούμε όλα μπροστά μας- δεν το φοβάμαι- ούτε το θέλω- μα δεν υπάρχουνε λαγοί μεσ’ στο καπέλο- τώρα θα δούμε τα λεφτά μας τι αγοράζουν” είχα κατηγορηθεί ως ένας μίζερος που αρνείται να δει πως η Ελλάδα έχει οριστικά αλλάξει σελίδα. Δεν έπεσα από τα σύννεφα, αν και την ένταση της κρίσης δεν μπορούσα να την φανταστώ. Δεν νιώθω όμως ξένος, οι άνθρωποι που αγαπάω ζουν σε αυτήν την χώρα και είναι ένα σοβαρό αντίβαρο στην απογοήτευσή μου για το πόσα “φίδια” κρύβονταν επιμελώς τελικά ανάμεσά μας και το πόσο “υπάκουοι” και δειλοί αποδειχτήκαμε όταν χρειάστηκε να πάρουμε την ζωή μας και το μέλλον μας στα χέρια μας, δίχως να ονειρευόμαστε σωτήρες που θα κάνουν την δουλειά για εμάς. Σαν να μας έχουν πέσει τα χέρια από την χρόνια αχρηστία και να περιμένουμε κάποιον να μας ταΐσει στο στόμα».
 - Ο καλλιτέχνης, ή ο καθένας που διατυπώνει δημόσιο λόγο, οφείλει να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο σήμερα;
 «Δεν οφείλει περισσότερο από τον καθένα. Οσο του λέει το μυαλό του και η καρδιά του, όπως όλοι. Οι καλλιτέχνες δεν δημιουργούν επαναστάσεις, τις ακολουθούν και τις καταγράφουν. Το soundtrack της ταινίας γράφεται αφού έχει γυριστεί η ταινία, επάνω στις συγκεκριμένες σκηνές. Αν οφείλουν κάτι, είναι να μην προδίδουν την αλήθεια τους και να φτιάχνουν φωλιές για να συντηρείται η ελπίδα, το “εμείς” και το “μπορεί να γίνει και αλλιώς”. Το να μπορείς να παράγεις ομορφιά είναι από μόνο του μία “αισιοδοξία εν αναμονή”».
 - Ποιο στίχο θα απηύθυνες στους πολιτικούς μας;
 «Κανέναν συγκεκριμένο. Θα τους ζητούσα το ανάποδο. Να αφιερώσουν εκείνοι έναν στίχο σε εμένα, για να δω από περιέργεια ποιους στίχους του ελληνικού τραγουδιού γνωρίζουν. Είναι αποκαρδιωτικός, την τελευταία εικοσαετία, ο εναγκαλισμός της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου με το σκυλάδικο και μόνο. Ξέρεις, στους πολιτικούς, δεν καταλογίζω την δημιουργία του κακού και φτηνού μας εαυτού –αυτός υπήρχε πάντα και υπεύθυνοι είμαστε εμείς- αλλά το γεγονός ότι δημιούργησαν έναν βιότοπο για να αναπτυχθεί και να “ανθίσει”. Η πολιτιστική μας τσουλήθρα από το 1980 μέχρι σήμερα, έγινε με ανάθεση ή μειοδοτικό διαγωνισμό όπως όλα τα δημόσια έργα…».
 - Ο ερχομός σου στην Καλαμάτα τι έχει ως αφορμή;
 «Αφορμή είναι μία παρέα φοιτητών που μου τηλεφώνησαν και μου ζήτησαν να οργανώσουν κάποιες εκδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο και σε δύο χώρους της Καλαμάτας, για τα τραγούδια και τα βιβλία μου. Για να είμαι ειλικρινής δεν αισθάνομαι άνετα με τέτοιες εκδηλώσεις αλλά δεν έχω ποτέ αρνηθεί κάτι όταν μου το ζητάνε φοιτητές ή μαθητές, με τον όρο να είναι διαδραστικές, δηλαδή να κουβεντιάζουμε. Δεν μου λέει τίποτα κάτι που στήνεται με έναν “ακαδημαϊκό” τρόπο. Με ενδιαφέρει η επαφή, η κουβέντα ακόμη και το οδικό ταξίδι μέχρι την Καλαμάτα, ως λάτρης των οδικών ταξιδιών».

*** Εγκαίνια του ΝΕΟ στην Costa Navarino

Εγκαίνια του ΝΕΟ στην Costa Navarino
* Εγιναν το Σάββατο το βράδυ, στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, τα εγκαίνια του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου (ΝΕΟ – Navarino Environmental Observatory), το οποίο δημιουργήθηκε από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και φέτος συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας.
 Στην εκδήλωση παρέστησαν και χαιρέτισαν -μεταξύ άλλων- η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Γιώργος Κοντόπουλος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βιο-ιατρικών Ερευνών Γρηγόρης Σκαλκέας, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Κόρε Μπρέμερ, η πρόεδρος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Μπάρμπαρα Κάνον και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Στέφαν Κλάεσον.
 Χαιρέτισε επίσης ο πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Α.Ε. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, ενώ μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς, οι 5 από τους 6 δημαρχους της Μεσσηνίας -το δήμαρχο Καλαμάτας εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Θ. Ηλιόπουλος- ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Καλαμάτας Θανάσης Ψαρούλης, εκπρόσωποι της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, καθώς και ξένοι επιστήμονες.

***  “Μετέωρο” live ρεμπετάδικο :
“Μετέωρο” live ρεμπετάδικο
* Το “Μετέωρο” είναι και αυτό τον χειμώνα κοντά σας και σας προσκαλεί σήμερα Σάββατο στις 9 το βράδυ σε ένα νέο ανανεωμένο χώρο... Να θυμηθούμε τα παλιά ρεμπετάδικα, με πικάντικους μεζέδες, παραδοσιακά πιάτα και απολαυστικά ποτά με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Μεσσηνιακού Κόλπου που απλώνεται σα χαλί μπροστά σας. Ανοιχτά κάθε Σάββατο από τις 9 το βράδυ. Κυριακές και αργίες από τη 1 το μεσημέρι.

 Βέργα Καλαμάτας, τηλέφωνο κρατήσεων: 6944-326150, www.kastraki-meteoro.gr

*** Υποσχέσεις από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις αστυνομικών στο Κέντρο Μεταναστών Κορίνθου

Της Νικολέττας Κολυβάρη
Υποσχέσεις από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τις μετακινήσεις αστυνομικών στο Κέντρο Μεταναστών Κορίνθου
* Τη δέσμευση ότι το πρόβλημα της καθημερινής μετακίνησης αστυνομικών από τη Μεσσηνία και τις όμορες Διευθύνσεις θα επιλυθεί με τη δημιουργία μόνιμης υπηρεσίας φύλαξης στο Κέντρο Κράτησης Λαθρομεταναστών στην Κόρινθο, ανέλαβε ο αρχηγός της Αστυνομίας, αντιστράτηγος Νίκος Παπαγιαννόπουλος. Για τη σχετική δέσμευση του αρχηγού του Σώματος ενημέρωσε την "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος. Οπως είπε ο Γ. Αδαμόπουλος, ο αντιστράτηγος, στη συνάντηση που είχαν μαζί του προχθές στην Αθήνα οι πρόεδροι των πρωτοβάθμιων σωματείων των Αστυνομικών Ενώσεων Πελοποννήσου, διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου το πρόβλημα θα επιλυθεί, χωρίς να αποδυναμωθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Πελοποννήσου. Εξήγησε, λοιπόν, στους προέδρους ότι η νέα υπηρεσία θα στελεχωθεί με αστυνομικό προσωπικό απ' όλη την Ελλάδα, το οποίο θα θελήσει το ίδιο με αίτησή του να μετακινηθεί στην Κόρινθο. Επιπλέον είπε ότι θα ενεργοποιήσει υπουργική απόφαση που προβλέπει την φύλαξη των Κέντρων Κράτησης Λαθρομεταναστών από εκπαιδευμένους σεκιούριτι.

Επίσης ο κ. Παπαγιαννόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα εξασφαλιστεί η διανυκτέρευση όλων των αστυνομικών που μετακινούνται στην Κόρινθο και οι έδρες τους απέχουν πάνω από 140 χιλιόμετρα. «Εθεσα αίτημα στον αρχηγό, μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, να εφαρμοστεί τουλάχιστον αυτό που προβλέπεται από το νόμο: Δηλαδή, επειδή απέχουμε πάνω από 140 χιλιόμετρα από την Κόρινθο, οι αστυνομικοί που πηγαίνουν να κάνουν διανυκτέρευση. Είναι αδύνατον, ανθρώπινα και βιολογικά, ένας αστυνομικός που φεύγει από τη Μεσσηνία να αναλάβει υπηρεσία στις 6 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι στην Κόρινθο, και θα πρέπει να σηκωθεί από τις 3 τη νύχτα, να εκτελέσει την υπηρεσία του και να γυρίσει», ανέφερε ο κ. Αδαμόπουλος.
 Οσον αφορά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην καθημερινή αστυνόμευση, εξαιτίας της σχεδόν καθημερινής μετακίνησης 10 ή 15 αστυνομικών στην Κόρινθο, ανέφερε: «Ως προς την αστυνόμευση το πρόβλημα είναι ότι η Μεσσηνία έχει τεράστια έλλειψη δύναμης, με αποτέλεσμα σε τμήματα της περιφέρειας του νομού να μην έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν περιπολικό. Υπό αυτές τις συνθήκες ο κόσμος είναι λογικό να μη βλέπει αστυνομικό στα χωριά και επομένως προκαλείται τεράστιο πρόβλημα ως προς την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος».
 Αναφορικά με τις δεσμεύσεις του αρχηγού της Αστυνομίας είπε ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν πράξη, οι αστυνομικοί θα αντιδράσουν, χωρίς να καθορίσει τη μορφή ή τον τρόπο διαμαρτυρίας. «Εμείς θα περιμένουμε να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του αρχηγού, μέχρι το χρονοδιάγραμμα που μας έθεσε. Αν δεν υλοποιηθούν αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε θα προβούμε σε κινητοποιήσεις σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία».
 Τέλος ο Γ. Αδαμόπουλος είπε πως επειδή «δεν έχουμε κάποια δέσμευση ως προς τα οικονομικά μας, αποφασίσαμε χθες (σ.σ. προχθές) στο γενικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας να συνεχίσουμε την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις, και θα κάνουμε πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία στην Αθήνα.

*** Ζωντανή μουσική στην ταβέρνα "Τα Μαλαμάκια" : Ζωντανή μουσική στην ταβέρνα "Τα Μαλαμάκια" * Ξεκινούν την έναρξή τους απόψε "Τα Μαλαμάκια" για το φετινό χειμώνα, με οικονομικές τιμές.
 Σάββατο βράδυ, Κυριακή και αργίες από το μεσημέρι, με ζωντανή μουσική. Παίζουν και τραγουδούν οι: Πένυ Μίκα, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σωτήρης Πιφέας.
 Παραδοσιακή κουζίνα, ζυμωτό ψωμί, κρασάκι από το βαρέλι, βιολογικά κρέατα και λαχανικά παραγωγής της οικογένειας.
 Εσωτερικός παιδότοπος για του μικρούς φίλους.
 Για κρατήσεις: 27210 98287, 6977-013633.

*** Αποφεύγει τις απαντήσεις για τη διαχείριση σκουπιδιών ο δήμαρχος Καλαμάτας  :
Του  Βασίλη  Μπακόπουλου
Αποφεύγει τις απαντήσεις για τη διαχείριση σκουπιδιών ο δήμαρχος Καλαμάτας
* Ο δήμος δεν θα απαντήσει. Δεν θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά ενός θέματος που απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα, όχι μόνο το Δήμο Καλαμάτας. Ας μην πετάμε… σακούλες σκουπιδιών ο ένας στον άλλον είπε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

 Αφορμή για την πιο πάνω δήλωσή του αποτέλεσε η ερώτηση της «Ε», αν η δημοτική αρχή προτίθεται να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Καλαμάτα, τα οποία έθεσε διά του Τύπου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Νταγιόπουλος.
 Για μία ακόμα φορά ο δήμαρχος απέφυγε να δώσει απαντήσεις επί της ουσίας, παρατηρώντας ότι «δουλειά του δημάρχου είναι να κάνει έκκληση για συνεργασία. Οσο κι αν στεναχωρούμαι, ζητώ συναίνεση» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας την ίδια στιγμή ότι δεν πρόκειται να ζητήσει την επαναλειτουργία της Μαραθόλακκας.
 Παράλληλα, επανέλαβε ότι το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών είναι εθνικό θέμα και όχι του καθενός δήμου μεμονωμένα -«όλη η Ελλάδα είναι παράνομη, αλλά έφθασε η ώρα για την επίλυση. Από την πολιτεία υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι γίνονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορεί μόνος του ο κάθε δήμος».
 Καταλήγοντας ο Π. Νίκας είπε ότι ήδη έχει αρχίσει να κινείται η διαδικασία της προσωρινής διαχείρισης και ότι έχει διαβεβαιώσεις από το γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα πως θα υπάρξει κάθε συνδρομή από την πολιτεία για την επιτάχυνση της εν λόγω διαδικασίας.

*** Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο: Αστήρικτες οι απόψεις Νίκα για τη Μαραθόλακκα

Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο: Αστήρικτες οι απόψεις Νίκα για τη Μαραθόλακκα
* Αστήριχτες χαρακτηρίζει η Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο τις απόψεις του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα «περί υποκινούμενων που ήθελαν να τον βλάψουν» σχετικά με τα σκουπίδια και το θέμα της Μαραθόλακκας.
 Στην μακροσκελή της ανακοίνωση, η Ομάδα επισημαίνει παράλληλα ότι ο δήμαρχος «υπεκφεύγει τεχνηέντως στα ερωτήματα των δημοσιογράφων και απαντάει όπως αυτός θέλει» και παραθέτει σειρά ερωτημάτων, στις οποίες ξεδιπλώνεται όλο το ιστορικό της χωματερής στον Ταΰγετο, αλλά και τις προσωπικές συνέπειες που είχε για μέλη της ομάδας η υπόθεση αυτή.
 «Κατηγορίες από αυτούς που έχουν μεγάλη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση με τα σκουπίδια δεν δεχόμαστε» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ομάδας.
 Οπως διευκρινίζουν δε στην ανακοίνωσή τους, ο δήμαρχος Καλαμάτας «μας αναγκάζει να του απαντήσουμε, όχι τόσο για ''να πληροφορηθεί'' αυτός για το ακριβές των δηλώσεών του, αλλά για να μάθει ο κόσμος της περιοχής μας το πώς φτάσαμε σήμερα σε αυτά που η Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο προέβλεπε και δημοσίευε από το 2008» .
 Καταλήγοντας, η Ομάδα παραθέτει -«για να μην ξεχνιόμαστε» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει-, «συνοπτικά τα στοιχεία για τον αγώνα της προκειμένου να κλείσουν οι 2 χωματερές Μαραθόλακκας. Αν υπήρχαν κάποιοι ''καθοδηγούμενοι'', πόσο βλάκες θα ήταν για να κάνουν αυτά που έκαναν, αλλά και αν χρειαστεί να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα:
 Η χωματερή Μαραθόλακκας Ταϋγέτου στήθηκε στις 23-11-2003.
 Κάποιοι που δεν ξέρουν προτείνουν να ξαναλειτουργήσει α) μετά από 9 χρόνια λειτουργίας της, β) 8 αποφάσεις για το κλείσιμό της, γ) 350.000 τόνους σύμμεικτα σκουπίδια που σαπίζουν και κάθε στιγμή υπάρχει κίνδυνος να φουντώσει ο Ταΰγετος, δ) 300.000 τόνους βιοαέριο-μπουρλότο να εκραγεί, ε) 19 φορές στα δικαστήρια για να κλείσει, στ) Χιλιάδες ευρώ σε δικηγόρους του ΠΑ.ΚΟ.Ε. στην Αθήνα και παράβολα για νομική στήριξη της προσφυγής στο ΣτΕ, ζ) 3.134 υπογραφές στο Διαδίκτυο για το κλείσιμο της χωματερής, η) 4 φορές καταλήψεις (συνολικά 24 ημέρες), θ) 6 παρατάσεις λειτουργίας της, ι) Χιλιάδες παρατημένα δέματα από την εταιρεία RAM, ια) Xιλιάδες χαμένες ώρες εργασίας από κατοίκους του Ταϋγέτου και πολίτες της Καλαμάτας στα δικαστήρια για την υποστήριξη του αγώνα, ιβ) Ψέματα - υποσχέσεις - συκοφαντίες- δολοπλοκίες σε έναν δίκαιο και ανιδιοτελή αγώνα. Πηγή  : Εφημερίδα  "Ελευθερία " Μεσσηνίας

***

 *** ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟKΤΩΒΡΙΟΥ 2012 :

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/01-2012-blogger-10-2012-1830.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012-01-2012-1912-2012-p-1030004.html  , Ιστορία μας (μέρος της ) μέσα από Βιντεοπαρουσιάσεις 2012 , Δευτέρα 01 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ , Τρίτη 02 Ο τωβρίου 2012 .-

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/02-2012-2012.html  , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τρίτη 02 Οκτωβρίου 2012 , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα .-

~*** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αθλητική Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/video-2012.html  , ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ σε VIDEO 2012 , Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 04 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  ,H ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ μέσα από Βίντεο , ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΟΥΜΕ , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 05 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/06102012.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ Σάββατο 06/ Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_7.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης , Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , ΕΛΛΑΔΑ μέσα από ΒΙΝΤΕΟ , Μένουμε Βλέπουμε και Ζούμε Ελλάδα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_8.html  , Μεσσηνιακή ενημέρωση και Άλλα , Δευτέρα 08 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΝΟΥΜΕ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012.

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης στην καθημερινίτητά μας , Τρίτη 09 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα από το ποντικάκι μας , Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012 .-

~** ~*** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης - Ενημέρωση Παρουσίαση, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Αυτοί που έκαψαν την Ελλαδα μας στο αγιάζι της καθημερινότητας , Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012 .-

~*** * ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Ταξιδεύοντας στη γνώση ΠΑΥΛΟΣ ΜΕΛΑΣ , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 ,.-

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/a.html  , Aυτά που συμβαίνουν σήμερα χθές και αύριο , Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012 .

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και Άλλα στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης ,
Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 , .-

~** http://stamos-dynami.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/10/m.html  , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης : , Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  ,. Εθνική Ελλάδας Ανδρών στο ποδόσφαιρο , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_17.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση , Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/10/blog-post_18.html , Ενημέρωση και καθημερινότητα ,  Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013.html  , Ευρωμπάσκετ 2012-2013 , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/2012.html , Γιατροί ΕΥΟΠΥ στο Ν. Μεσσηνίας 2012 , Παρασκευή 19/10/2012 .-

~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2012-2013_20.html  , Σούπερ Λίγκα στην Ελλάδα 2012-2013 , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html  , Σαββατο-Κύριακο στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/blog-post_20.html  , ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μεσσηνιακών Ποδοσφαιρικών Σωματείων

~** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2012/10/m.html  , Mένουμε ζούμε και Βλέπουμε Ελλάδα , μέσα από Βίντεο .. , Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2012/10/2-1.html  , ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ -Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΙΑ 2-1 την Κυριακή 21/10/2012 , ΔΕΥΤΕΡΑ 22Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_22.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/h.html  , H Ιστορία ενός χωριού Δ΄ συνέχεια , ΤΟ ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/m.html  , Mεσσηνιακά και Άλλα στο αγιάζι της Ενημέρωσης , Δευτέρα , 23 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_24.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΑ της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου 2012 .-

 ~** http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2012/10/blog-post_24.html  Στο αγιάζι της ενημέρωσης Μεσσηνιακά και Άλλα , Τετάρτρη 24 Οκτωβρίου 2012 .-

~** http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2012/10/blog-post_25.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012 , MΕΣΣΗΝΙΑΚΑ καί Άλλα

~** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/10/blog-post_26.html  , Σο αγιάζι της ενημέρωσης , Ειδήσεις και ...... άλλα , ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ και πολλά Άλλα ...στην ενημέρωση , Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 .-

 ~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/10/blog-post_26.html  , Μεσσηνιακά και Άλλα στην εφημερίδα μας , Μεσσηνιακά και Άλλα στην εφημερίδα μας ,Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 20-12 .-

 ~*** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/10/blog-post_27.html  , Αθλητικό Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου 2012 .-

 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/10/27-10-2012.html , Στο αγιάζι  της ενημέρωσης του Σαββάτου  27 /10 /2012 .-

~**

 *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ :

~ http://www.youtube.com/stamos01  , =2044 video.-
~ http://www.youtube.com/stamatios01  , =396video.-
~ http://www.youtube.com/vlasiskal  , = 384 video.-


~*Κηπουρός Αλβανός 2012 P1030336.MP4


http://youtu.be/hKgWvanUhKU ,~** Μπρουλίντα και δουλειά 2012 P1030340.MP4 :

http://youtu.be/nMir2DLfrbc ,~** Αεροπορική επίδειξη 1 2012 P1030341.MP4 :

http://youtu.be/f6KD-NEjOqo ,Δεν υπάρχουν σχόλια: