Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 02 Απριλίου 2014

Άρωμα  ενημέρωσης  Τετάρτη  02  Απριλίου  2014   :








*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ  άρωμα  ενημέρωσης  και  άλλα  :



*** Χριστίνα Καμβυσίδη: Μια Καλαματιανή στις... καρέκλες του Ecofin
 
Καλαματιανό χαρακτήρα και χρώμα θα έχει η διήμερη συνεδρίαση του ECOFIN χθες και σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στο Ζάππειο. Κι αυτό, γιατί στην ελληνική ομάδα συμμετέχει και η καλαματιανή Χριστίνα Καμβυσίδη, κόρη του δημοτικού συμβούλου στο δήμο Καλαμάτας Γιάννη Καμβυσίδη. Η Χριστίνα είναι στέλεχος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, με θητεία άσκησης και στο υπουργείο Οικονομικών, απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σπουδές της αλλά και η επαγγελματική της σταδιοδρομία στους τομείς ευθύνης της, την οδήγησαν στην ομάδα των επιστημόνων που θα πλαισιώσουν τον υπουργό Οικονομικών. Εκτός από τον πρόεδρο του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος προεδρεύει των συνεδριάσεων του ECOFIN και τον ευρωπαίο Επίτροπο Ολι Ρεν (Οικονομικών Υποθέσεων) στις συναντήσεις του διημέρου αναμένεται ότι θα παραστούν μεταξύ άλλων και οι Επίτροποι Μισέλ Μπαρνιέ (Εσωτερική Αγορά, Τράπεζες και Υπηρεσίες), ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.Η ατζέντα του ECOFIN Ο κ. Στουρνάρας θα προεδρεύσει την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί στην άτυπη συνάντηση του ECOFIN (των 28 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ) η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20. Η σημερινή συνεδρία του ECOFIN θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. του Αντώνη Πετρόγιαννη -  

 ***  Ειδική Αγωγή: Ένα δημοφιλές μεταπτυχιακό έγινε βραχνάς...         
    
Η ιστορία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής (Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη Διαχείριση Προβλημάτων σε Μαθητές με Σύνθετες Γνωστικές, Συναισθηματικές και Κοινωνικές Δυσκολίες και στις Οικογένειές τους) «κρατά» αρκετά χρόνια. Κατά το παρελθόν είχε εξαγγελθεί πολλές φορές. Μάλιστα, μία χρονιά βγήκε η προκήρυξη, οι φοιτητές έκαναν αιτήσεις, ωστόσο δεν προχώρησε. Τελικά, πέρυσι το περίφημο και περιζήτητο Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής, διακρατικό μάλιστα πρόγραμμα, με τα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία, ξεκίνησε.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Το μπέρδεμα ξεκινά με τις προϋποθέσεις ένταξης ενός φοιτητή 

 ***  Τραυματισμός νεαρής από έργο στη Θουρία         
            
Στο έργο της πλακόστρωσης στην πλατεία της Θουρίας αναφέρθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Καλαμάτας, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Μπρεδήμας.
Όπως υποστήριξε, "η παρέμβαση δεν δίνει τα εχέγγυα καλής εκτέλεσης του έργου. Τις προηγούμενες ημέρες στο σημείο της παρέμβασης μια νεαρή γυναίκα τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Μάλιστα, είναι έτοιμη να εγείρει και δικαιώματα αποζημίωσης από το δήμο Καλαμάτας".
 Απαντώντας ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό, αλλά, σε κάθε παρίπτωση, αν υπάρχουν ευθύνες αυτές θα πρέπει να αναζητηθούν στον εργολάβο που εκτελεί το έργο.
Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε πατέρα που έχασε το παιδί του γιατί ο ιδιώτης εργολάβος είχε εγκαταλείψει μπάζα στο οδόστρωμα.
Κι αυτό, διότι, το ελληνικό Δημόσιο είναι υπεύθυνο για τις ζημιές που προκαλούνται σε τρίτους εξαιτίας της εκτέλεσης δημόσιων έργων, έστω κι αν αυτή (η εκτέλεση) έχει ανατεθεί με σύμβαση σε ιδιώτη ανάδοχο.
Με αυτό το σκεπτικό το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε εφετειακή απόφαση, σε βάρος της οποίας είχε προσφύγει το ελληνικό Δημόσιο, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης για αποκατάσταση ηθικής βλάβης σε έναν πατέρα που έχασε το παιδί του όταν η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε προσέκρουσε σε μπάζα που είχε εγκαταλείψει εργολάβος πάνω στο οδόστρωμα.
Στο σκεπτικό μάλιστα της νομολογιακής πλέον απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται επιπλέον ότι «η ευθύνη του Δημοσίου είναι αυτοτελής και δεν επηρεάζεται από πιθανές άλλες ευθύνες του αναδόχου του έργου».
Τέλος, να αναφέρουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε η κατάρτιση όρων και σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού του έργου «Εξοικονόμηση ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό». Εγκρίθηκε, όσον αφορά σε έργο προϋπολογισμού 279.930 ευρώ με το ΦΠΑ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ.
Το έργο θα πραγματοποιηθεί στην οδό Αρτέμιδος και στη Νέα Είσοδο και συνίσταται σε αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων, λαμπτήρων και ιστών φωτισμού σ’ αυτές τις δύο κεντρικές αρτηρίες. Οι νέοι λαμπτήρες θα είναι κεραμικού καυστήρα μεταλλικών αλογονιδίων 150 W.
Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
*** Αυξήθηκαν τα τροχαία και οι τραυματίες στη Μεσσηνία , μείωση στα θανατηφόρα
  Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ Του Αντώνη Πετρόγιαννη Αυξημένα είναι τα τροχαία ατυχήματα τον εφετινό Ιανουάριο στη Μεσσηνία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, την ίδια χρονική περίοδο το 2013 συνέβησαν τέσσερα (4), ενώ φέτος έξι (6). Το στοιχείο που μειώθηκε είναι ο χαρακτήρας τους, αλλά, κι αυτό είναι σχετικό. Ειδικότερα, πέρυσι είχαμε δύο (2) θανατηφόρα τροχαία, ενώ, φέτος κανένα. Αντίθετα, όμως αυξήθηκαν οι βαριά τραυματίες δύο (2) έναντι ενός (1) το 2013, αλλά και οι ελαφρά τραυματίες δύο (2) έναντι πέντε το 2014. Σε αντίθεση με τη Μεσσηνία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαμε μείωση όλων των δεικτών. Είκοσι εννέα (29) τροχαία έναντι σαράντα δύο (42) το 2013, δηλαδή μείωση κατά 31% περίπου, ενώ, ουσιαστική μείωση της τάξης του 78% είχαμε στους νεκρούς. Το 2013 έχασαν τη ζωή τους εννέα (9) άνθρωποι, ενώ, φέτος δύο (2). Γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, εφέτος συνέβησαν 853 ατυχήματα, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχαν καταγραφεί τέσσερα περισσότερα. Από αυτά καταγράφηκαν 58 νεκροί, 63 βαριά τραυματίες και 979 ελαφρά τραυματίες έναντι 64 νεκρών, 77 βαριά τραυματιών και 959 ελαφρά τραυματιών τον Ιανουάριο του 2013, παρουσιάζοντας αντίστοιχα μείωση κατά 9,4% σε νεκρούς, 18,2% σε βαριά τραυματίες και αύξηση κατά 2,1% σε ελαφρά τραυματίες. Από την πανελλαδική «γεωγραφία» των τροχαίων όπως την παρουσιάζει η ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται αύξηση των ατυχημάτων στην Κεντρική Μακεδονία με ποσοστό 25,3% και συγκεκριμένα στον Νομό Κιλκίς, όπου καταγράφησαν 7 τροχαία ατυχήματα έναντι των 3 που είχαν συμβεί τον Ιανουάριο του 2013. Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν οι περιφέρειες Κρήτης (-70,6%) και Ιονίων Νήσων (-70%), όπου δεν υπήρξε κανένα ατύχημα στους νομούς Λασιθίου, Ηρακλείου, Ζακύνθου και Λευκάδος αντίστοιχα τον πρώτο μήνα του 2014. -
 
***  Στο Μεικτό Ορκωτό ο 45χρονος που σκότωσε το θείο του και τραυμάτισε τα ξαδέφλια του          
           
Για την εν ψυχρώ δολοφονία του 65χρονου θείου του και τον τραυματισμό των ξαδέλφων του και ενός 6χρονου κοριτσιού, με κυνηγετική καραμπίνα, θα κάτσει την Παρασκευή στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καλαμάτας, ένας 45χρονος από τη Λακωνία.
 Το τραγικό περιστατικό συνέβη πέρυσι τον Απρίλιο σε οικισμό του Δήμου Ανατολικής Μάνης και αφορμή για τον καυγά που προηγήθηκε του φονικού ήταν μια… θέση στάθμευσης που διεκδίκησαν τα δύο ξαδέρφια που μένουν σε διπλανά σπίτια.
Ο 45χρονος, που κρατείται στις Ψυχιατρικές  Φυλακές Κορυδαλλού, αντιμετωπίζει τις βαριές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών με πρόθεση και κατά συρροή.
  Εν ψυχρώ
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ στις 13 Απριλίου του 2013, όταν τα δύο ξαδέλφια τσακώθηκαν για τη θέση στάθμευσης. Ο 45χρονος άρπαξε την καραμπίνα και εκείνη τη στιγμή, ο 65χρονος θείος του προσπαθούσε να υπερπηδήσει το διαχωριστικό κάγκελο των δύο σπιτιών, ώστε να τον ηρεμήσει. Τότε ο 45χρονος τον πυροβόλησε 3 φορές. Την πρώτη από απόσταση 4-5 μ. και τον έπληξε στον αριστερό μηρό, τη δεύτερη τον πυροβόλησε στην αριστερή κοιλιακή χώρα και την τρίτη τον πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής στο δεξί ημιθωράκιο.
  Συνέχισε να πυροβολεί
Ακολούθως, σήκωσε την καραμπίνα και επιχείρησε να σκοτώσει και τον ξάδελφό του, ο οποίος βρισκόταν στη μέση της αυλής. Τον πυροβόλησε από απόσταση 10 μ. και ευτυχώς αστόχησε, τα δε σκάγια του προκάλεσαν εκδορά στο δεξιό παράμεσο και στο δεξιό βλέφαρο.
Στη συνέχεια στράφηκε στο δεύτερο ξάδελφό του, ο οποίος προσπάθησε να κρυφτεί και ευτυχώς τα σκάγια βρήκαν το πρεβάζι του μπαλκονιού, όπου πήγε να κρυφτεί.
Νωρίτερα, είχε πυροβολήσει προς το σπίτι του θείου του, όπου ήταν συγκεντρωμένη όλη η οικογένεια, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν ελαφρά η γυναίκα του ξαδέλφου του και το 6χρονο κοριτσάκι του.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Δεύτερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 10.000 ανέργους

 Μόλις προχθές έκλεισαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 10.000 επιδοτούμενων προσλήψεων του ΟΑΕΔ για ανέργους ηλικίας από 30 έως 66 ετών. Λόγω της μεγάλης επιτυχίας του προγράμματος ο ΟΑΕΔ σχεδιάζει ήδη νέο πρόγραμμα για ακόμη 10.000 ανέργους με διαφορά όμως στην ηλικία των ανέργων που θα απευθύνεται. Το αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης των προσλήψεων θα έχει διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια αφού το ηλικιακό όριο θα είναι από 25 έως 66 ετών. Σύμφωνα με το Έθνος το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα προσφέρει στους εργοδότες επιδότηση των νέων θέσεων εργασίας που θα φτάνει έως και τα 480 ευρώ τον μήνα ώστε να προχωρήσουν στην πρόσληψη τους. Ήδη στελέχη του ΟΑΕΔ σχεδιάζουν το πρόγραμμα προκειμένου να το παρουσιάσουν στο υπουργείο Εργασίας και να αποσπάσουν την έγκριση των κοινοτικών αρχών. Οι άνεργοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ, να έχουν συμπληρώσει το ατομικό δελτίο στα ΚΠΑ του Οργανισμού για τα προσόντα τους και τις δεξιότητες τους, και να μην έχουν απασχοληθεί το τελευταίο έτος στην ίδια επιχείρηση, με επιδότηση, που μπορεί να τους ξαναπροσλάβει, έστω και με αλλαγή νομικής μορφής. Οι επιχειρήσεις – εργοδότες δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Στο Πρόγραμμα δεν θα μπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις, που κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν από την επιβολή της αίτησης, έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Αν μία επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης, που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μειώσει. Τέλος, θα είναι δυνατή η πρόσληψη ανέργων σε επιχείρηση, που είχε απασχοληθεί τον προηγούμενο χρόνο, ακόμη και αν η επιχείρηση έχει αλλάξει νομική μορφή όταν υποβάλλει το αίτημα. Επίσης, δεν θα είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα, που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.00 – 06.00). Οι επιχειρήσεις για να συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν εκδώσει κλειδάριθμο για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Για την έκδοση κλειδαρίθμου ΟΑΕΔ οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την Υπηρεσία (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν: Οι ατομικές επιχειρήσεις την Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος. Τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης. Η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ή με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρεται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε. ΕΠΕ κλπ). Εάν η επιχείρηση διατηρεί υποκαταστήματα τότε κατά την έκδοση του κλειδαρίθμου θα πρέπει να δηλώνονται και να καταχωρίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία (δ/νση, τηλ.,email, ΑΦΜ κλπ) κάθε υποκαταστήματος. - 

***  Υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο Μπάμπης Βακαλόπουλος
 
 Η Δημοκρατική Αριστερά Πελοποννήσου ανακοινώνει οτι ο Μπάμπης Βακαλόπουλος θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου και θα ηγηθεί σχήματος με πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και ανενταχτους πάνω σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα πολιτικών και δράσεων με βάση τα τοπικά ζητήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βασιζόμενο στις αρχές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, και της οικολογίας σχήμα το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος με την πολυετή δραστηριότητα με τα κοινά με την εμπειρία και τη γνώση του για τα προβλήματα και τις ανάγκες της Περιφέρειας Πελοποννήσου την οποία όλοι αναγνωρίζουν , αποτελεί την καλλίτερη λύση για την περιοχή μας. ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957 και τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στατιστικής της Βιομηχανικής Πειραιά. Ο Μπάμπης Βακαλόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957 και τελείωσε το 2ο Γυμνάσιο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στατιστικής της Βιομηχανικής Πειραιά. Για 40 χρόνια βρίσκεται και υπηρετεί το χώρο της ανανεωτικής αριστεράς αφού το 1974 εντάχθηκε στον "Ρήγα Φεραίο" και διετέλεσε μέλος της ηγεσίας του από το 1978 μέχρι το 1982 χρονιά που εντάχθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Υπήρξε μέλος του ΣΥΝ και υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Μεσσηνίας Υπήρξε υποψήφιος βουλευτής το 2012 με τη ΔΗΜΑΡ και είναι μέλος της Κ.Ε της ΔΗΜΑΡ. Εργάζεται στον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας. - 

***  Από αναβολή σε αναβολή το ΓΠΣ Καλαμάτας         
           
Ο χρόνος από την εποχή που οι κάτοικοι, κυρίως από τη Βέργα, απειλούσαν θεούς και δαίμονες στο Δημαρχείο, εν όψει της σύνταξης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας, μέχρι την ημέρα που η Δημοτική Αρχή, υπό το βάρος της πίεσης, άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του, φαίνεται ότι δεν παρήλθε.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες, από τον αντιδήμαρχο Αθ. Ηλιόπουλο, για την 1η Οκτωβρίου του 2014 ανέβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση του Δήμου Καλαμάτας για ακύρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.  Το σχετικό θέμα είχε οριστεί να συζητηθεί σήμερα 2 Απριλίου, αλλά, ο αρμόδιος εισηγητής δήλωσε κώλυμα, καθ' ότι δεν είχε ενημερωθεί πλήρως.
Ως γνωστόν, ο Δήμος Καλαμάτας, ενώ είχε την ευθύνη για τη διαδικασία εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, δεν είχε εκφράσει καμία σοβαρή ένσταση για όσα προέβλεπε το σχέδιο που ετοίμασαν οι μελετητές, μέχρι που άρχισαν οι αντιδράσεις από κατοίκους διαφόρων περιοχών που θεωρούν ότι βλάπτονται τα συμφέροντά τους.
Τότε, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να προσφύγει στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να ελεγχθεί το σύννομο της διαδικασίας εκπόνησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, παρότι υπεύθυνος για αυτή τη διαδικασία ήταν ο ίδιος ο Δήμος.
Έτσι, το σπουδαιότερο εργαλείο για την ορθολογική και αναπτυξιακή οργάνωση του Δήμου επιδιώκεται να καταργηθεί, για να γίνουν κάποιες αναγκαίες διορθώσεις, σύμφωνα με το σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής.
Για το λόγο αυτό υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσής του, η συζήτηση της οποίας έχει ήδη αναβληθεί μία φορά. Ο Δήμος Καλαμάτας με την προσφυγή του στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης ο δήμος προβάλλει την «παράλειψη υποβολής του επίμαχου ΓΠΣ σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης», κάτι που η δικηγόρος τονίζει ότι συνιστά παράβαση του νόμου. Η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει «τη διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την έγκριση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, στον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης του ΓΠΣ, σύμφωνα με τη δικηγόρο του Δήμου, είναι η «μονομερής τροποποίησή του σε ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού, χωρίς αναπομπή στα γνωμοδοτούντα όργανα», κάτι που επίσης συνιστά παράβαση του νόμου. Πρόκειται για αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του ορεινού όγκου και την περιοχή του Μπουρνιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας μετά την αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ κατέθεσε και πρόσθετους λόγους για την υποστήριξή της, που αναφέρονται σε σειρά αιτημάτων κατοίκων από διάφορες περιοχές, όπως τη Βέργα, τη Μικρά Μαντίνεια, το Ελαιοχώρι, το Κάτω Καρβέλι, τον Κουταλά, την περιοχή του Νέδοντα κ.ά.
Η δικάσιμος είχε προσδιοριστεί, τελικά, για σήμερα, ωστόσο δόθηκε και νέα αναβολή για τις αρχές Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα θα εκδικαστούν και οι αιτήσεις ακύρωσης πολιτών από διάφορες περιοχές.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***   Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των προσωρινών τιμών μονάδος για τον περιμετρικό         
           
Η αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου για τη συμπληρωματική απαλλοτρίωση του περιμετρικού της Καλαμάτας και συγκεκριμένα για το τμήμα πίσω από το εργοστάσιο του Καρέλια, στα όρια μεταξύ Ασπροχώματος και Λεΐκων και έως  το τέλος του δρόμου, συζητήθηκε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο.
Η αίτηση αφορούσε 177 περιπτώσεις, σχετικά με βελτιώσεις στον περιμετρικό και σε παράδρομους.
Ιδιοκτήτες έχουν θέσει ζητήματα ιδιαίτερων αποζημιώσεων, καθώς μειώνεται η αξία των ακινήτων τους, λόγω του γεγονότος ότι σε πολλά σημεία ο δρόμος ή οι παράδρομοι έχουν υψομετρική διαφορά από τα ακίνητά τους και δεν έχουν πρόσβαση.
Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος, σημείωσε ότι πριν 10 ημέρες εκδόθηκε η απόφαση του Εφετείου, σχετικά με την οριστική τιμή, επισημαίνοντας πως αυτή θα αποτελέσει οδηγό.
Ο μάρτυρας του δημοσίου από την πλευρά του, επισήμανε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις δεν αφορούν καθαρά οικόπεδα, αλλά αγροτικά ακίνητα ή περιαστικά.
Η απόφαση αναμένεται περίπου σε 3 μήνες, ενώ κατά το Σεπτέμβριο αναμένεται να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες, όπου θα γίνει ο τελικός συμψηφισμός, καθώς η πλειοψηφία των ιδιοκτητών έχει πάρει λεφτά, και με τον ορισμό της τιμής από το Εφετείο θα γίνει εκκαθάριση.
Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ικανοποιημένος, για το ότι ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις των προσωρινών τιμών μονάδος και απομένει το τελικό στάδιο που είναι η οριστική τιμή και κατέληξε:
«Σοβαρά θέματα με τους ιδιοκτήτες δεν υπάρχουν. Για τα θέματα που έχουν προκύψει με τις τράπεζες, ελπίζω να δοθεί γρήγορα λύση από την κυβέρνηση και να ολοκληρωθεί. Τουλάχιστον για τον κόμβο του Καρέλια, θα πρέπει στο τέλος της χρονιάς να είμαστε έτοιμοι».   Β.Β.
 
***  Πώς ένα περιζήτητο Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής καταλήγει να γίνει βραχνάς         
         
Η ιστορία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής (Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη Διαχείριση Προβλημάτων σε Μαθητές με Σύνθετες Γνωστικές, Συναισθηματικές και Κοινωνικές Δυσκολίες και στις Οικογένειές τους) «κρατά» αρκετά χρόνια. Κατά το παρελθόν είχε εξαγγελθεί πολλές φορές. Μάλιστα, μία χρονιά βγήκε η προκήρυξη, οι φοιτητές έκαναν αιτήσεις, ωστόσο δεν προχώρησε. Τελικά, πέρυσι το περίφημο και περιζήτητο Μεταπτυχιακό Ειδικής Αγωγής, διακρατικό μάλιστα πρόγραμμα, με τα Τμήματα Φιλολογίας, Ιστορίας- Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τη Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία, ξεκίνησε.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Το μπέρδεμα ξεκινά με τις προϋποθέσεις ένταξης ενός φοιτητή (είναι πολύ εύκολο κάποιος να τις βρει στο διαδίκτυο). Πέραν του κόστους των 5.000 ευρώ, για τους πρώτους εισαχθέντες, δεν υπήρχε ως προϋπόθεση η εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Κι αυτό, γιατί στις περισσότερες σχολές ΑΕΙ οι φοιτητές μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα στην πτυχιακή ή δύο μαθήματα.
Πέρυσι, λοιπόν, κι αφού τα μαθήματα είχαν αρχίσει (οι φοιτητές ήταν στο δεύτερο εξάμηνο), προέκυψε πρόβλημα από την πλευρά του ιταλικού πανεπιστημίου, καθώς έθετε ως προϋπόθεση την πτυχιακή εργασία, κάτι που το ΦΕΚ δεν ανέφερε. Όλο αυτό δημιούργησε μπέρδεμα για 30 από τους 51 φοιτητές, που να σημειωθεί ότι είχαν ήδη πληρώσει τα μισά χρήματα. Τελικά, έπειτα από πιέσεις της ελληνικής πλευράς, αυτό λύθηκε και το μεταπτυχιακό συνεχίστηκε.
Τη φετινή χρονιά η προκήρυξη ζητούσε πτυχιακή εργασία (υπήρξε και δεύτερη ανακοίνωση- παράταση, που επίσης ζητούσε πτυχιακή). Κάποιοι φοιτητές, όμως, είτε το αγνόησαν είτε έλαβαν διαβεβαίωση ότι, αν ξεκινούσαν, το θέμα θα λυνόταν. Έτσι, λοιπόν, επαναλήφθηκαν τα περσινά, αφού 24 (25 σύμφωνα με τον πρύτανη) από τους 48 φετινούς φοιτητές «έχουν μείνει στον αέρα», μη έχοντας πτυχιακή εργασία και με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο να μην τους δέχεται. Από την πλευρά τους, οι φοιτητές ζητούν να βρεθεί μια λύση και δηλώνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν ομαδικά το Μεταπτυχιακό.
Το «Θάρρος», θέλοντας να διαφωτίσει το όλο ζήτημα, μίλησε σχετικά με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνο Μασσέλο:
  -Μιλήστε μας για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο της Ιταλίας.
Πρόκειται για το διεθνές διατμηματικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Ανάπτυξη Δεξιοτήτων Εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη Διαχείριση Προβλημάτων σε Μαθητές με Σύνθετες Γνωστικές, Συναισθηματικές και Κοινωνικές Δυσκολίες και στις Οικογένειές τους», που διοργανώνουν τα Τμήματα Φιλολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι το Πανεπιστήμιο του Τορίνο απαιτεί οι φοιτητές που εγγράφονται στο μεταπτυχιακό να έχουν εκπονήσει διπλωματική εργασία κατά τις προπτυχιακές τους σπουδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Πανεπιστήμιο του Τορίνο να μην αποδέχεται την εγγραφή στο μεταπτυχιακό αυτό 25 φοιτητών από την Ελλάδα του κύκλου 2013-2015, οι οποίοι επελέγησαν από την πλευρά της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
  -Ισχύει ότι το ίδιο είχε συμβεί και πέρυσι;
Είχαμε αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα και πέρυσι με τον πρώτο κύκλο του μεταπτυχιακού (2012-2014). Τότε, δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο του Τορίνο μάς είχε ενημερώσει καθυστερημένα για την απαίτηση οι εγγραφόμενοι φοιτητές να έχουν εκπονήσει πτυχιακή εργασία, είχα παρέμβει με επιστολή μου και είχαμε πετύχει να γίνουν κατ' εξαίρεση αποδεκτοί για εγγραφή στο Μεταπτυχιακό όλοι οι φοιτητές από Ελλάδα, ακόμα και αν δεν είχαν εκπονήσει πτυχιακή εργασία κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου σπουδών τους.
  -Υπάρχει κάποια ευθύνη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στην όλη υπόθεση;
Σε μια δύσκολη στιγμή για κάποιους φοιτητές μας δε θα ήταν πρώτη προτεραιότητά μου να αποδώσω ευθύνες ούτε να καταφύγω σε κατηγορίες και επιθέσεις εναντίον συναδέλφων.
Εντούτοις πρέπει να ειπωθεί ότι η προκήρυξη για τους φετινούς εισαχθέντες τον Σεπτέμβριο 2013 ανέφερε σαφώς στα απαραίτητα προσόντα για να κριθεί επιλέξιμος ένας υποψήφιος την πτυχιακή εργασία.
Σίγουρα η επιλογή φοιτητών χωρίς πτυχιακή εργασία φέτος, ενώ υπήρχε η περσινή εμπειρία των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι πρώτοι φοιτητές του μεταπτυχιακού να εγγραφούν και παρά τη ρητή αναφορά της προκήρυξης σε αυτό το προαπαιτούμενο, δεν ήταν καλή.
Να σημειωθεί, δε, ότι η επιλογή των υποψήφιων πρέπει να επικυρώνεται από το Συντονιστικό Όργανο του Προγράμματος, όπου συμμετέχει προφανώς και το Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή πρώτη προτεραιότητά μου είναι να βρεθεί η καλύτερη λύση για τους φοιτητές μας για τους οποίους φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα.
  -Οι φοιτητές μιλούν για υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων. Ένα σχόλιο σε αυτό;
Νομίζω, είναι υπερβολή να μιλάμε για υποβάθμιση των ελληνικών πτυχίων εξαιτίας αυτού του θέματος. Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των φοιτητών μας και τη θέση στην οποία βρίσκονται. Ωστόσο, γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής φοιτητών (γνωστικό αντικείμενο σχολής προέλευσης, αξιολόγηση σχετικών δημοσιεύσεων ή εργασιών, κατεύθυνση, εξειδίκευση σε προπτυχιακό επίπεδο κ.λπ.) και, φυσικά, περιορισμένο αριθμό θέσεων.
Αν, για παράδειγμα, στο νέο μεταπτυχιακό του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με αντικείμενο ασύρματα ενσωματωμένα συστήματα, προτιμήσουμε φοιτητές που σε προπτυχιακό επίπεδο έχουν πάρει πτυχίο από τμήματα που δίνουν έμφαση στις ασύρματες επικοινωνίες, σημαίνει ότι υποτιμούμε τα πτυχία όλων των άλλων τμημάτων με συναφή αντικείμενα;
  -Αν υποθέσουμε ότι το Μεταπτυχιακό απορρίψει τους φοιτητές που έχουν πρόβλημα, μπορεί να συνεχιστεί; Και αν ναι, με ποιες αλλαγές;
Δε θα ήθελα να μπω στη λογική ανάλυσης κακών σεναρίων τη στιγμή που προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση και να πετύχουμε την αποδοχή όλων των φοιτητών από την Ελλάδα στο Μεταπτυχιακό και από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο.
  -Οι φοιτητές που θα έχουν απορριφθεί πώς θα συνεχίσουν; Θα τους επιστραφούν τα χρήματα;
Θα επιμείνω ότι αυτή τη στιγμή δε θα πρέπει να αναλύουμε απαισιόδοξα σενάρια. Η δυνατότητα επιστροφής των διδάκτρων σε φοιτητές κάποιου μεταπτυχιακού είναι εφικτή και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, σε περιπτώσεις φοιτητών που αποφάσισαν να διακόψουν τις σπουδές τους. Είμαι σίγουρος ότι η διοίκηση του Μεταπτυχιακού, η οποία έχει την ευθύνη και για την οικονομική του διαχείριση (υπό τον έλεγχο πάντα της Επιτροπής Ερευνών), θα έχει μεριμνήσει και για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων περιπτώσεων.
Ωστόσο, όπως ήδη είπα, η διαγραφή των φοιτητών και η επιστροφή διδάκτρων δεν αποτελούν λύση για εμάς αυτή τη στιγμή.
  -Από την πλευρά σας είστε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση;
Θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια για την επίτευξη της βέλτιστης λύσης, δηλαδή την αποδοχή όλων των φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να το πετύχουμε αυτό.
Θα ήμουν, βέβαια, πιο αισιόδοξος, αν δεν είχε ζητήσει το Πανεπιστήμιο την κατ' εξαίρεση εγγραφή φοιτητών χωρίς πτυχιακή πέρυσι και αν τα χρονικά περιθώρια για τη συνεννόηση με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο δεν ήταν τόσο στενά.
Δυστυχώς, η κεντρική διοίκηση του Πανεπιστημίου ενημερώθηκε για το πρόβλημα αυτό από τη διεύθυνση του Μεταπτυχιακού στα μέσα Φεβρουαρίου, ενόσω οι εγγραφές είχαν προχωρήσει και τα μαθήματα είχαν ξεκινήσει.
  -Απορρίπτετε τη λύση να συνεχιστεί μόνο από το ΠΑ.ΠΕΛ., όπως προτείνουν και οι φοιτητές;
Τη λύση αυτή την προτείνει και η διεύθυνση του Μεταπτυχιακού. Αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για κάτι τέτοιο είναι η Σύγκλητος Ειδικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου. Δε θα ήταν σωστό να πούμε κάτι περισσότερο και να προκαταλάβουμε το αρμόδιο συλλογικό όργανο. Ωστόσο, θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι το Πανεπιστήμιο επιδιώκει τη διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ενέκρινε αυτό το Μεταπτυχιακό. Τα διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα παρέχουν στους φοιτητές αυξημένα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά εφόδια. Το Πανεπιστήμιο του Τορίνο είναι ένα ίδρυμα με διεθνές κύρος και γι' αυτό προτεραιότητά μας είναι οι φοιτητές μας να αποφοιτήσουν από το διεθνές διατμηματικό μεταπτυχιακό στο οποίο επέλεξαν να κάνουν αίτηση. Δε θα πρέπει η πρώτη επιλογή μας να είναι μια επιλογή υποχωρήσεων και «εκπτώσεων».
Ας σημειώσουμε, τέλος, ότι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο ήταν πρόταση των καθηγητών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίοι τώρα προκρίνουν τη λύση της διακοπής της.
  -Στη φετινή προκήρυξη υπήρχε ως προϋπόθεση η πτυχιακή εργασία, κάποιοι φοιτητές δεν είχαν ή θεωρούσαν ότι είχαν, έτσι έκαναν τα χαρτιά τους και, μάλιστα, κάποιοι είναι ήδη στο Μεταπτυχιακό. Φέρει κάποιος ευθύνη που έγιναν δεκτοί;
Η πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος για το δεύτερο κύκλο του μεταπτυχιακού (2013-2015) όριζε ότι η πτυχιακή εργασία ήταν προαπαιτούμενο για την εγγραφή των φοιτητών. Υπεύθυνα για την επιλογή των φοιτητών είναι τα όργανα τα οποία προβλέπονται στο σχετικό Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο και στην Υπουργική Απόφαση Ίδρυσης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Τα όργανα αυτά δεν είναι τα κεντρικά όργανα διοίκησης, όπως η Σύγκλητος, αλλά το Συντονιστικό Όργανο που αποτελείται από Έλληνες και Ιταλούς καθηγητές και το οποίο ορίζει ένα Διδακτικό Συντονιστή από κάθε ίδρυμα.
  -Υπάρχει περίπτωση να υπήρξε ανεπίσημη οδηγία να γίνουν δεκτοί ενώ δεν είχαν την παραπάνω προϋπόθεση;
Ανεπίσημες οδηγίες και αλληλογραφία μεταξύ των Διδακτικών Συντονιστών δε συνιστούν τροποποίηση του κανονισμού του Προγράμματος, ούτε του Ειδικού Πρωτοκόλλου Συνεργασίας. Σχετικές επιστολές έγιναν γνωστές στην κεντρική Διοίκηση του Πανεπιστημίου μας, μόνο μετά την άρνηση του Πανεπιστημίου του Τορίνο να εγγράψει τους 25 φοιτητές.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα, πάντως, να υπογραμμίσω ότι δεδομένου ότι η διεύθυνση του Μεταπτυχιακού στην Ελλάδα γνώριζε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι περσινοί φοιτητές χωρίς πτυχιακή εργασία με την εγγραφή τους στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο και εφόσον ανέμενε την οριστική απάντηση της ιταλικής πλευράς σχετικά με τη δυνατότητα εγγραφής φοιτητών χωρίς πτυχιακή εργασία, δε θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στην επιλογή φοιτητών που δεν πληρούν τα προαπαιτούμενα που όριζε η προκήρυξη. Και βέβαια, δε θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στην εγγραφή τους και στην είσπραξη διδάκτρων.
  -Το πτυχίο που θα λάβουν οι φοιτητές από ποιον θα υπογράφεται; Υπάρχει περίπτωση, αν είναι και από τους Ιταλούς ή μόνο από αυτούς υπογεγραμμένο, να χρειαστεί οι φοιτητές να περάσουν από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή είναι ήδη αναγνωρισμένο;
Σύμφωνα με το Ειδικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας, το οποίο έχουν υπογράψει τα δύο Ιδρύματα, στο τέλος του κύκλου σπουδών, στους φοιτητές χορηγείται από τα δύο Πανεπιστήμια χωριστό Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης. Στο χορηγούμενο δίπλωμα αναγράφεται ότι πρόκειται για πτυχίο διαπανεπιστημιακής συνεργασίας. Θέμα αναγνώρισης από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. δεν τίθεται.
  -Ένα σχόλιο για την ομαλή λειτουργία του μέχρι σήμερα, καθώς οι φοιτητές μιλούν για μη τήρηση υποχρεώσεων των Ιταλών καθηγητών (παραδόσεις κ.λπ.).
Υπάρχει και πάλι ταύτιση απόψεων μεταξύ φοιτητών του προγράμματος και της διεύθυνσης του μεταπτυχιακού στην ελληνική πλευρά. Για να είμαστε δίκαιοι, θα ήθελα να σημειώσω ότι και η πλευρά του Πανεπιστημίου του Τορίνο έχει σοβαρές αιτιάσεις με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι μέχρι τη στιγμή της άρνησης του Πανεπιστημίου του Τορίνο να εγγράψει φοιτητές χωρίς πτυχιακή εργασία, ουδέποτε η Σύγκλητος Ειδικής Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και εγώ προσωπικά είχαμε λάβει σχετική ενημέρωση από τους μεταπτυχιακούς φοιτητές ή τους Έλληνες Συντονιστές.
  -Μια φήμη που κυκλοφορεί αναφέρει ότι στόχος κάποιων είναι να φύγει το συγκεκριμένο Μεταπτυχιακό για την Κόρινθο.
Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με φήμες και θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τον καλύτερο τρόπο για τους φοιτητές μας.
  -Και κάτι άσχετο- σχετικό. Θεωρείτε ότι τα μαθήματα πρέπει να γίνονται στην Καλαμάτα ή στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης, που πλέον δικαστικά επιστρέφει στο Δήμο;
Τα μαθήματα δεν μπορούν να γίνονται στο κτήριο του Φιλοσοφικού Κέντρου «Ευάγγελος Μουτσόπουλος» στη Μεσσήνη εξαιτίας της ακαταλληλότητάς του, όπως διαπιστώθηκε από τον τεχνικό ασφαλείας και στη συνέχεια από τη διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου. Αυτό δεν αλλάζει, είτε έχει την κυριότητα του χώρου το Πανεπιστήμιο είτε όχι, καθώς η ασφάλεια φοιτητών και διδασκόντων προέχει.
  Τι υποστηρίζουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές
«Ολοκληρώσαμε το Α' εξάμηνο και δεν ξέρουμε πού βαδίζουμε! Τον Οκτώβριο του 2013 περάσαμε επιτυχώς ύστερα από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη 48 μεταπτυχιακοί φοιτητές στο Διακρατικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το Διακρατικό Πρόγραμμα αποσκοπούσε στη συνεργασία Ελλάδας - Ιταλίας, η οποία δεν συνέβη ποτέ. Οι Ιταλοί δεν έχουν παρευρεθεί στα μαθήματα και μας έθεσαν υπό αξιολόγηση!
Εδώ και μήνες προσπαθούμε και αγωνιούμε για την εγγραφή μας στο ιταλικό πανεπιστήμιο, καθώς αυτή ακόμα εκκρεμεί. Έπειτα από επίσκεψη των Ιταλών καθηγητών στην Καλαμάτα, ενημερωθήκαμε ότι υπάρχει πιθανότητα να μην εγγραφούμε όλοι στο ιταλικό πανεπιστήμιο. Οι Ιταλοί αρνούνται να εγγράψουν αποφοίτους ΑΕΙ που δεν έχουν εκπονήσει πτυχιακή εργασία, καθώς και αποφοίτους ΑΤΕΙ. Έχει περάσει ένα διάστημα 5 μηνών και ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί για την εξέλιξη του ζητήματός μας. Έχουμε δαπανήσει κόπο, χρόνο, χρήματα για δίδακτρα, μετακινήσεις και διαμονή, αλλά και την ψυχική μας γαλήνη αναμένοντας μια απάντηση.
Οι Ιταλοί υποβαθμίζουν τα ελληνικά πτυχία, παρόλο που περιλαμβάνουν 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS), όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Κι αυτό το κάνουν, ενώ δέχονται σε δύο δικά τους Μεταπτυχιακά Προγράμματα Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Ψυχολογίας του Τορίνο, Έλληνες αποφοίτους χωρίς πτυχιακή. Πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια, όπως το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Φιλολογίας και το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, το Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, καθώς και η Σχολή Θετικών Επιστημών και άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δε θεωρούν υποχρεωτική την Πτυχιακή Εργασία για την απόκτηση πτυχίου και θέτουν ως εναλλακτική λύση την επιλογή 2 ή 3 επιπλέον μαθημάτων. Επίσης, για την ελληνική νομοθεσία οι πτυχιακές εργασίες των ΑΤΕΙ είναι ισότιμες με αυτές των ΑΕΙ.
Η συνεργασία με τους Ιταλούς δύναται να συνεχιστεί, εφόσον υπάρξει εγγραφή όλων των μεταπτυχιακών φοιτητών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα ζητήσουμε την προώθηση της υπουργικής απόφασης για δημιουργία Μονοτμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Ειδικής Αγωγής.
Μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Συγκλήτου σχετικά με το θέμα μας, καλούμε τον πρύτανη να κατανοήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει και να δώσει τέλος στην ανασφάλεια και την αγωνία μας, προβαίνοντας τάχιστα σε δραστικές λύσεις».  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
***   Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων ο Φορέας         
            
Σε... βιομηχανία απευθείας ανάθεσης έργων έχει μεταβληθεί το τελευταίο διάστημα ο Αθλητικός Φορέας του δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Γιάννη Χριστόπουλο.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: "Με ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους σύμφωνα με τις υποδείξεις του κ. δημάρχου και ορισμένων Μ.Μ.Ε. και προκειμένου να  μην διαταράξω 'το κλίμα ραγιαδισμού', που επικρατεί,  καταθέτω την παρακάτω ερώτηση στη δημοτική αρχή.
 Όλο το προηγούμενο διάστημα ο Αθλητικός Φορέας εκτελούσε  σειρά έργων με απευθείας αναθέσεις π.χ. συντήρηση αθλητικών χώρων κ. λ. π. Η   'βιομηχανία αναθέσεων', όμως, ξεπέρασε κάθε όριο όταν  σε 5 μόνο ημέρες (!) ο πρόεδρος προχώρησε σε σύναψη συμβάσεων ύψους 6.000 ευρώ, 27.600 ευρώ, 24.600 ευρώ και 3.850 ευρώ.  Κι αυτές είναι μόνο κάποιες  από τις αποφάσεις, που καταφέραμε να συλλέξουμε ενδεικτικά,  σε απευθείας αναθέσεις.
Ο υπερβάλλον ζήλος  για τις απευθείας αναθέσεις αποδεικνύεται όταν ακόμη και η υπερκείμενη αρχή ελέγχου των αποφάσεων, η Αποκεντρωμένη Περιφέρεια με απόφασή της, απέρριψε την ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, με το ποσό των 27.600 ευρώ, το έργο της καταγραφής ηλικίας αθλούμενων στους δημοτικούς χώρους! και τον ακριβή αριθμό των σωματείων!
Στην εποχή της κρίσης και η δημοτική αρχή  δίνει χρήματα προκειμένου να καταγράψει την ηλικία όσων τρέχουν στο στάδιο! Αλήθεια γιατί δεν αξιοπιοιεί τόσους που έχουν προσληφθεί με ΕΣΠΑ στο φορέα.
Το Δ.Σ. του Αθλητικού Φορέα  με εισήγηση του προέδρου αποφάσισε να προχωρήσει σε προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και παρά την καταγεγραμμένη διαφωνία ακόμη και δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, ο οποίος σημείωσε ότι  "δεν είναι δυνατόν να κάνουμε συνέχεια απευθείας αναθέσεις,  οφείλουμε να κάνουμε μειοδοτικούς διαγωνισμούς".
Υπενθυμίζουμε πως η νοοτροπία για απευθείας αναθέσεις  και χαμηλές προσφορές  είχε διαφανεί και από τη θητεία του προέδρου στο Πράσινο ,όπου με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν στα 2 χρόνια θητείας  του εκεί, η Καλαμάτα θα έπρεπε να είχε γίνει ‘’ζούγκλα πρασίνου΄΄.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτάται η δημοτική αρχή: Θα σταματήσει τις απευθείας αναθέσεις έργων; Θα συνεχίσει να πορεύεται με τη λογική ΄΄Μαυρογιαλούρου΄΄; Θα σεβαστεί τις αποφάσεις υπερκείμενων οργάνων ελέγχου; Θα αντιμετωπίσει όλους τους επαγγελματίες ισότιμα και με διαφάνεια; Θα σεβαστεί το δημόσιο χρήμα ή θα συνεχίσει να το διαθέτει σε αμφιλεγόμενες δράσεις;".  Του Αντώνη Πετρογιάννη
 
***  Π. Τατούλης: «Την αχαριστία οι πολίτες την κυνηγούν με βίαιο τρόπο»         
   
Συναντήσεις με τους εναπομείναντες Μεσσήνιους περιφερειακούς συμβούλους της «Νέας Πελοποννήσου», αλλά και με τους Διευθυντές των υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας, είχε χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο οποίος από νωρίς το πρωί βρέθηκε στο γραφείο του παραιτηθέντα αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά.
Ο κ. Τατούλης, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο θα γίνει ψηφοφορία μεταξύ των συμβούλων της Μεσσηνίας για την εκλογή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα μέχρι τις εκλογές, ενώ απέδωσε στους αποχωρήσαντες συμβούλους του, Γ. Δέδε και Παν. Αλευρά, υπαρξιακά προβλήματα.
Στόχος του, ωστόσο, όπως είπε, είναι η ολοκλήρωση του έργου του στη Μεσσηνία, όπου εκτελούνται έργα άνω των 50 εκατ. ευρώ.
  «Υλοποιήσαμε τη συμφωνία με τους πολίτες»
Ο κ. Τατούλης, έκανε λόγο για συνάντηση εργασίας με στόχο τη επίσπευση του έργου που υλοποιείται.
«Εμείς δουλεύουμε μέχρι τελευταία στιγμή και αυτό είναι το κρίσιμο στοίχημα. Οι πολίτες ενδιαφέρονται κυρίως για το αποτέλεσμα αυτού του έργου και χαίρομαι που το έργο που έχει επιτελεστεί αναγνωρίζεται απ’ όλους. Είναι σπουδαίο και πρωτόγνωρο έργο και αποτέλεσμα της μεγάλης μας ικανότητας σε δύσκολους καιρούς να βρίσκουμε τις αντίστοιχες πιστώσεις και επενδύσεις για να το υλοποιούμε. Αυτή τη στιγμή στη Μεσσηνία εκτελείται έργο, από το ΠΔΕ και από τα άλλα προγράμματα που εγώ μαζί με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου έφερα στην περιφέρεια, πάνω από 50 εκατ. ευρώ», τόνισε ο περιφερειάρχης, συμπληρώνοντας ότι το συνολικό έργο έχει υπερβεί κατά πολύ τη συμφωνία που είχε κάνει η «Νέα Πελοπόννησος» με τους Μεσσήνιους.
Εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι οι πολίτες θα τον εμπιστευτούν και για την επόμενη 5ετία, υπογραμμίζοντας ότι τους πολίτες δεν τους ενδιαφέρουν «ούτε οι θεατρινισμοί, ούτε οι τυχοδιωκτισμοί, ούτε οι προσωπικές στρατηγικές» και «δεν θέλουν αλεξιπτωτιστές και ανθρώπους που πέρασαν απλώς για να επιτύχουν τους δικούς τους προσωπικούς στόχους», αλλά ξέρουν ποιοι δουλεύουν για το συμφέρον τους.
  «Έχουν υπαρξιακά προβλήματα»
Απαντώντας σε ερωτήσεις, αρχικά απάντησε για τις παραιτήσεις και τις κατηγορίες που εκτόξευσαν οι κ.κ. Δέδες και Αλευράς. Ο περιφερειάρχης, αναρωτήθηκε γιατί όλο αυτό τον καιρό, δεν είχαν ασκήσει κριτική στα θέματα που έθιξαν τώρα και συμπλήρωσε:
«Και οι δύο παραιτηθέντες, είπαν ότι το έργο που έχει επιτελεστεί στη Μεσσηνία και στην Κορινθία είναι τεράστιο. Εάν αυτό το έργο έχει επιτελεσθεί από έναν άνθρωπο που δεν τους είχε δώσει αρμοδιότητες, από έναν άνθρωπο συγκεντρωτικό, αλλά το αποτέλεσμα είναι τέτοιο, τότε αυτό είναι που ενδιαφέρει τον πολίτη, το αποτέλεσμα. Όλο αυτό το διάστημα, δεν είχαν τη δύναμη να πουν καμία κουβέντα. Η κριτική που ασκήθηκε είναι ως δικαιολογία του υπαρξιακού δικού τους προβλήματος. Οι πολίτες δεν ασχολούνται όμως με τα υπαρξιακά προβλήματα του ενός και του άλλου. Στα μέρη μας είναι ξεκάθαρη η άποψη: η αχαριστία είναι ένα θέμα που ο πολίτης το κυνηγάει, με εξαιρετικά βίαιο τρόπο».
Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι τιμά το εγχείρημα των παραιτηθέντων, να κατέβουν στις περιφερειακές εκλογές, αλλά σε ότι αφορά τη αντίδρασή τους για στήριξη της ΝΔ στη «Νέα Πελοπόννησο», είπε πως μπορεί στο συνδυασμό τους να εμφανισθούν πρόσωπα, όχι απλώς μέσα στο χώρο της ΝΔ, αλλά με σκληρές κατά περιόδους πολιτικές τοποθετήσεις.
Σε άλλο σημείο,  ο κ. Τατούλης, είπε ότι οι παραιτηθέντες ζητούσαν το χρίσμα του ΠαΣοΚ και το ανάγκασαν να κάνει δημοσκόπηση, αλλά μάλλον αυτή έδειξε διαφορετική προσέγγιση από αυτή που περίμεναν και «τώρα πλέον κατεβαίνουν ανεξάρτητοι, όταν δεν μπορούν να βρουν στήριγμα πουθενά».
Σε ότι αφορά την αντικατάσταση του κ. Αλευρά, ο κ. Τατούλης, είπε ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία όπως προβλέπεται από το νόμο. Όπως διευκρίνισε η αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου, το Σάββατο, στις 12 το μεσημέρι θα συνέλθουν σε συνεδρίαση οι σύμβουλοι της Μεσσηνίας, υπό την προεδρεία της ως πλειοψηφούσας συμβούλου και θα εκλέξουν τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
Τέλος για την απουσία από την χθεσινή συνάντηση του περιφερειακού συμβούλου Κώστα Τσαπόγα, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τατούλης  είπε ότι δεν έχει παραιτηθεί, αλλά είναι γνωστή η θέση του και δεν ξεκαθάρισε αν κλήθηκε ή όχι στη συγκεκριμένη συνάντηση.  Της Βίκυς Βετουλάκη  
 
***   Ημερίδα για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων το Σάββατο στον Μελιγαλά            
            
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ημερίδα που διοργανώνουν το Σάββατο, στις 7.00 το απόγευμα στο  Πνευματικό Κέντρο Μελιγαλά με θέμα: «Εγκατάσταση σκουπιδότοπου στην Καλλιρρόη», οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Οιχαλίας και η Ομοσπονδία Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική πρόσκληση, η ενημέρωση θα γίνει από ομάδα επιστημόνων, θα ακολουθήσει διαλογική συζήτηση και θα εκδοθεί σχετικό ψήφισμα.
Υπενθυμίζεται πως οι απόψεις τόσο των Πολιτιστικών Συλλόγων, όσο και της Ομοσπονδίας Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας, είναι αντίθετες με τη δημιουργία της μονάδας ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή της Καλλιρρόης και πρόσφατα απέστειλαν και σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και κάθε αρμόδιο, όπου εκφράζουν εμπεριστατωμένα τη διαφωνία τους με τη συγκεκριμένη επιλογή.
 
***  Ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία του Π.Ε.Δ.Υ. Καλαμάτας         
           
Ξεκίνησε σταδιακά   η λειτουργία του  Π. Ε. Δ.Υ.   Μονάδος Υγείας Καλαμάτας (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας ) , με ώρες  λειτουργίας από 07:00 - 15 :00 μμ .
Σε πρώτη φάση  δε θα κλείνονται   τηλεφωνικά ραντεβού, αλλά θα υπάρχει  γιατρός υποδοχής και προσωπικό,  που θα δίνει τις ανάλογες πληροφορίες στους ασφαλισμένους.
 
***  Έξι νέα σύγχρονα ασθενοφόρα θα ενισχύσουν τις δομές Υγείας και το ΕΚΑΒ της Μεσσηνίας         
            
Με  έξι  νέα σύγχρονα ασθενοφόρα πρόκειται να ενισχυθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι δομές Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού Μεσσηνίας μετά τη σημερινή απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υγείας Πελοπίδα Καλλίρη.
  Πρόκειται για την έγκριση σκοπιμότητας της πρότασης της Διοίκησης του Γ.Ν Μεσσηνίας που αφορά της προμήθεια έξι  νέων ασθενοφόρων, μέσω των κοινοτικών πόρων συνολικού προϋπολογισμού 420.000€.
  Με αφορμή τη σημερινή απόφαση ο Διοικητής του Γ.Ν Μεσσηνίας κ.Γιώργος Μπέζος δήλωσε:
  «Τον προηγούμενο μήνα μαζί με το Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας συμπατριώτη μας κ.Παναγιώτη Κατσίβελα και το Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρο Τατούλη συναποφασίσαμε να δρομολογήσουμε την πρόταση προμήθειας 6 νέων ασθενοφόρων για τις δομές Υγείας της Μεσσηνίας δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα, μιας και ο στόλος των υπαρχόντων είναι γερασμένος και με πολλά προβλήματα. Αποτελούσε πάγιο αίτημα και κυρίαρχη ανάγκη η ανανέωση των ασθενοφόρων αφού κάποια απ’ αυτά έχουν ήδη διανύσει αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Σημειώνεται ότι τα νέα ασθενοφόρα θα φέρουν σύγχρονη τεχνολογία με προδιαγραφές των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.
  Με ικανοποίηση λάβαμε σήμερα την έγκριση σκοπιμότητας αυτής της πρότασης από το Υπουργείο Υγείας. Τις αμέσως επόμενες ημέρες υποβάλλουμε το φάκελο στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή προς ένταξη και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η διεθνής διαγωνιστική διαδικασία.
  Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συνεργάτες μου, το Διοικητή μου  Παναγιώτη Κατσίβελα για την αμέριστη βοήθειά του και το Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη».
 
***  Διακοπή ρεύματος αύριο στην Καλαμάτα 
Ειδοποιούνται οι κάτοικοι της Καλαμάτας που βρίσκονται στις περιοχές Κήπος Αλάχ και εκατέρωθεν της οδού Λακωνικής από βενζινάδικο Ξυπόλιτου έως Αύρας, ότι θα γίνει διακοπή ρεύματος αύριο Πέμπτη 3 Απριλίου και από ώρα 8.00 π.μ. έως 14.00. - 

 *** Αθλητικό  αγιάζι  ενημέρωσης :
*** Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στην πρώτη μάχη του Κυπέλλου Ελλάδας
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ στην πρώτη μάχη του Κυπέλλου Ελλάδας
~ Μεγάλη «μάχη» αναμένεται την Τετάρτη στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ (19:00, OTESport), στο Καραϊσκάκη. Ο Μίτσελ θεωρείται δεδομένο ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές σε σχέση με τη Σούπερ Λιγκ, καθώς είχε ξεκουράσει κάποιους παίκτες και ταυτόχρονα υπάρχουν επιστρεοφές από τραυματισμούς.
~ Συγκεκριμένα, ο Ισπανός κόουτς του Ολυμπιακού είχε δώσει «ανάσες» στους Μανωλά, Μαρκάνο και στον παιχνίδι με τον Άρη δεν έπαιξαν από την αρχή οι Μανιάτης, Κάμπελ.
~ Παράλληλα, ο Μίτσελ είναι στην ευχάριστη θέση να υπολογίζει ξανά στους Σαβιόλα και Φουστέρ, οι οποίοι ξεπέρασαν τα προβλήματα τραυματισμών τους. Ο μόνος που παραμένει εκτός – και κάνει ατομικό πρόγραμμα – είναι ο Ιμπαγάσα.
~ Από την άλλη πλευρά ο Γιώργος Γεωργιάδης δεν έχει σημαντικά προβλήματα, πέραν του Ολλανδού επιθετικού Χούσεν, και θα παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα. Εξάλλου, στον «Δικέφαλο» του Βορρά, επίσης ξεκούρασαν παίκτες στο ματς με την Καλλονή και έτσι οι Θεσσαλονικείς θα έχουν αρκετά «φρέσκα πόδια».
~ Να σημειώθεί ότι στον άλλο πρώτο ημιτελικό ο ΟΦΗ είχε νικήσει με 1-0 τον Παναθηναϊκό. Και οι δύο ρεβάνς θα γίνουν στις 16 Απριλίου.
~*   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  -  ΠΑΟΚ    2-1  , (2-1) .- ^ { 1ος  αγώνας  Κυπέλλου ημιτελικών }.-
Τα   γκολ  : 8 ΄ Ντομίγκεζ , 11΄ Φουστέρ  , 31΄ Αθανασιάδης ,
Διαιτητές : Καλογερόπουλος , Αλεξέας , Γεωργαράκος  ,
Κάρτες  : Αθανασιάδης , Βαλντέζ , Φουστέρ , στο 33΄κόκκινη Σοχ , Νάτχο , Σκόνδρα , Τζαβέλας , Σάμαρης ,
Ολυμπιακός (Μίτσελ): Μέγιερι, Σαλίνο, Μανωλάς, Μαρκάνο, Χολέμπας (Σαβιόλα), Μανιάτης (Πέρεζ), Εντινγκά, Φουστέρ, Κάμπελ, Τσόρι Ντομίνγκες, Βαλντέζ ,
ΠΑΟΚ (Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας, Βίτορτ, Ινσαρουάλδε, Τζαβέλλας, Κάτσε, Νάτχο (Κατσουράνης), Στοχ, Βούκιτς (Λούκας), Λίνο(Σαλπιγκίδης) και Αθανασιάδης
Στον πάγκο του Ολυμπιακού:  Ρομπέρτο, Σαβιόλα, Σάμαρης, Πέρες, Παπαδόπουλος, Βούρος, Σαλιάκας  .
    Στον πάγκο του ΠΑΟΚ:  Γιακουμής, Λούκας, Σαλπιγγίδης, Κατσουράνης, Κουλούρης, Σπυρόπουλος, Κίτσιου                   
Βίντεο  από  αγώνα  :
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ  1ο  γκολ  κύπελλο  2/4/2014: http://youtu.be/J4PArsgYoE0  ,      
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 2ο  γκολ  κύπελλο  2-4-2014 : http://youtu.be/lzrWutxmJT8
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ  ημίχρονο  2-1  μείωση  σκορ  2/4/2014 : http://youtu.be/yg-SBGXjlsU ,
~ ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ  2-1  Κύπελλο  δηλώσεις  2-4-2014: http://youtu.be/JkVnnydLtCc ,

*** Για   το   Champions League  χθές 01/04/2014  :
1. ~  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  - ΑΤΛΕΤΙΚΟ  Μανδρίτης  1-1  .-
~ Το γκολ του Ντιέγκο στο 56', με ένα εκπληκτικό βολέ που άφησε άναυδο τον Πίντο, έβαλε «φωτιά» στο παιχνίδι.-
~ Ο Κουρτουά επενέβη αποτελεσματικά στη μακρινή προσπάθεια του Μπουσκέτς στο 63΄, αλλά δεν κατόρθωσε να κάνει τίποτα στο 71΄ όταν ο Ινιέστα βρήκε εκπληκτικά τον Νεϊμάρ, ο οποίος με εν κινήσει σουτ ισοφάρισε.
* Σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση της αμυντικής γραμμής της θα έχει η Μπαρτσελόνα, μετά τον τραυματισμό του Ζεράρ Πικέ, στον  πρώτο προημιτελικό του Champions League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης (1-1). -
* Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα πριν τραυματίστηκε και τέθηκε νοκ άουτ ο τερματοφύλακας της Μπαρτσελόνα Βαλντές, ενω εκτός δράσης είναι και ο Πουγιόλ.-
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κίτρινες: Ινιέστα, Άλμπα - Κόκε, Χουανφράν, Τουράν, Γκάμπι, Ντιέγκο, Σόσα
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Χεράρδο Μαρτίνο): Πίντο, Άλβες, Πικέ (12΄ Μπάρτρα), Μασεράνο, Άλμπα, Τσάβι, Μπουσκέτς, Φάμπρεγας (68΄ Αλέξις), Νεϊμάρ, Μέσι, Ινιέστα.
ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ντιέγκο Σιμεόνε): Κουρτουά, Χουανφράν, Μιράντα, Γκοντίν, Φιλίπε Λουΐς, Κόκε, Τιάγκο, Γκάμπι, Τουράν (77΄ Ροντρίγκεθ), Βίγια (71΄ Σόσα), Ντιέγκο Κόστα (30΄ Ντιέγκο).-

2 . ~ ΜΑΝΤΖΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ - ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ  1-1  .- ^
~ Στο 57' απο κόρνερ του Ρούνι, ο αρχηγός Νεμάνια Βίντιτς με μία ασύλληπτη κεφαλιά άφησε «άγαλμα» τον Νόιερ και άνοιξε το σκορ.
~ Ομως, σε τόσο σπουδαίες ομάδες αρκεί... μισή ευκαιρία και στο 66΄ ο Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ ισοφάρισε μετά από κεφαλιά του Μάντζουκιτς.
Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρμπάγιο (Ισπανία)
Κίτρινες: Βαλένσια - Σβαϊνστάιγκερ, Μάντζουκιτς, Χάβι Μαρτίνεθ (χάνει τη ρεβάνς)
Κόκκινη: Σβαϊνστάιγκερ (90΄-δεύτερη κίτρινη)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Ντέιβιντ Μόιες): Ντε Χέα, Τζόουνς, Φέρντιναντ, Βίντιτς, Μπίτνερ (73΄ Γιανγκ), Βαλένσια, Κάρικ, Φελαϊνί, Γκιγκς (46΄ Καγκάουα), Ρούνι, Γουέλμπεκ (85΄ Ερνάντες).
ΜΠΑΓΕΡΝ (Γιόζεπ Γκουαρντιόλα): Νόιερ, Ραφίνια, Χάβι Μαρτίνεθ, Μπόατενγκ, Αλάμπα, Ρόμπεν, Λαμ, Σβαϊνστάιγκερ, Ριμπερί, Κρόος (73΄ Γκέτσε), Μίλερ (62΄ Μάντζουκιτς).-

*** Αναλυτικά το πρόγραμμα της προημιτελικής φάσης, έχει ως εξής:Α΄ ΑΓΩΝΕΣ
 Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)    1-1 .- ^
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)   1-1 .- ^

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Ντόρτμουντ (Γερμανία)  3-0  , (2-0) .- ^
Τα  γκολ : 3΄ Μπέϊλ , 27΄ Ίσκο , 57΄Ρονάλντο ,
Κάρτες : Ρόϊς , Κέλ ,
Ο ι  συνθέσεις  των  ομάδων  :
Ρεάλ Μαδρίτης (Κάρλο Αντσελότι): Κασίγιας, Πέπε, Σέρχιο Ράμος, Φάμπιο Κοεντράο, Καρβαχάλ, Μπέιλ, Τσάμπι Αλόνσο, Μόντριτς, Ίσκο, Ρονάλντο, Μπενζεμά.
Ντόρτμουντ (Γιούργκεν Κλοπ): Βάιντενφελερ, Χούμελς, Παπασταθόπουλος, Πίστσεκ, Ντουρμ, Κελ, Ρόις, Σαχίν, Γκρόσκροϊτς, Μκιταριάν, Αουμπαμεγιάνγκ.
Στον πάγκο των γηπεδούχων βρίσκονται οι: Λόπεθ, Βαράν, Νάτσο, Κασεμίρο, Ιγιαραμέντι, Χοσέ, Μοράτα.
Αναπληρωματικοί για τη Ντόρτμουντ είναι οι: Λάνγκερακ, Φρίντριχ, Κιρχ, Χόφμαν, Γιόγιτς, Σίμπερ, Ντουκς ,                       
Οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 8 φορές στην Ευρώπη, με τη Ρεάλ να μετρά τρεις νίκες, τη Ντόρτμουντ δύο, ενώ τρία ματς έχουν λήξει ισόπαλα.
Βίντεο  από  αγώνα  γκολ :
~* ΡΕΑΛ-ΝΤΟΡΤΜΟΥΤ  2ο  γκολ  2-0  2/4/2014 : http://youtu.be/-3N294BHg6U  ,  
ΡΕΑΛ- NΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 3ο  γκολ  3-0 2/4/2014: http://youtu.be/kiZBtQIJmXg ,
~* ΡΕΑΛ-ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ  1ο  γκολ  1-0  2/4/2014: http://youtu.be/KgTu2sLvDpU ,

Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Τσέλσι (Αγγλία)   3-1 , (1-1) .- ^
Τα  γκολ  : 4΄ Λαβέτσι , 27΄ πεν.  Αζάρ , 61΄ αυτογκόλ Νταβίντ Λουϊζ , 93΄ Παστόρε ,
Κάρτες : Άλεχ  ,  Ραμίρες , Γουϊλιαν , Ντιάγκο  Μότα , Νταβίντ Λουϊζ , Νταβίντ ,
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
Παρί Σεν Ζερμέν (Λ. Μπλαν): Σιρίγου, Τιάγκο Σίλβα, Άλεξ, Μάξγουελ, Ζαλέ, Τιάγκο Μότα, Ματουϊντί, Βεράτι, Καβάνι, Λαβέτσι, Ιμπραΐμοβιτς
Τσέλσι (Ζ. Μουρίνιο): Τσεχ, Ιβάνοβιτς, Νταβίντ Λουίζ, Κέιχιλ, Τέρι, Αθπιλικουέτα, Ραμίρες, Όσκαρ, Αζάρ, Γουίλιαν, Σίρλε ,
Αναπληρωματικοί για τους γηπεδούχους οι: Ντούτσεζ, Μαρκίνιος, Ντίνιε, Καμπάϊ, Ραμπιό, Παστόρε, Λούκας                       
Στον πάγκο της Τσέλσι οι: Σβάρτσερ, Ακέ, Κάλας, Λάμπαρντ, Μίκελ, Τόρες, Μπα                       
Βίντεο  από  αγώνα γκολ :
~* ΠΑΡΙΣΕΖ ΖΕΡΜΕΝ-ΤΣΕΛΣΙ 1ο  γκολ  1-0  2-4-2014: http://youtu.be/Y-rfAHIFsLg ,
~  Π Σ Ζερμέν-Τσέλσι 3-1  2ο  αυτογκόλ  2-1  2/4/2014 : http://youtu.be/BSJHjSlETyI ,
~ Π Σ Ζερμέν-Τσέλσι  3-1 ημιχρ    2-1 2/4/2014: http://youtu.be/miWOciHjUhU ,
Π Σ ΖΕΡΜΕΝ-ΤΣΕΛΣΙ  3-1  3ο  γκολ  2/4/2014 : http://youtu.be/MzFVUWITba0  ,

Β΄ ΑΓΩΝΕΣ
 Ντόρτμουντ (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 8/4
Τσέλσι (Αγγλία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Ισπανία) 8/4
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία) 9/4
Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Αγγλία) 9/4

***  Ο Παναθηναϊκός ζήτησε εισιτήρια για τον αγώνα στο ΣΕΦ  , Αποφασίζει ο Ολυμπιακός...

Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός με επιστολή της προς τον Ολυμπιακό, ζήτησε 2.000 εισιτήρια για το «αιώνιο» ντέρμπι στο ΣΕΦ την 14η και τελευταία αγωνιστική της φάσης του «Top16» της Ευρωλίγκα.
Πέραν τον εισιτηρίων, οι Πράσινοι ζήτησαν και 25 προσκλήσεις VIP.
Στην Ευρωλίγκα δεν υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης οπαδών, ωστόσο, η απόφαση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Ολυμπιακό, ο οποίος δεν είχε καταθέσει αντίστοιχο αίτημα στο ματς του πρώτου γύρου.
Να τονίσουμε ότι τα μέτρα ασφαλείας για τον συγκεκριμένο αγώνα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη και αν τελικά ο Ολυμπιακός αποφασίσει να αποδεχθεί το αίτημα των Πρασίνων, αυτά θα πρέπει να αλλάξουν .-

***



~ ** Συνεργάτης σε Ιστολόγια Αναρτήσεων  :
http://www.twitter.com/stamos01/                                   
 STAMOS -ARFARA -GREECE   ,
Arfara-Messinias- asteras-arfaron  ,
Stamos Arfara Messinias Greece  ,
ARFARA - KALAMATAS  ,
ASTERAS ARFARON 2011                                                    
Arfara-Messinias 2  ,                                              
stamos-dynami                                            
 Arfara-Messinias ,
  Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
vlasios   ,
Stamos Arfara Messinias GREECE   , 
 http://snsarfara.blogspot.gr/2014/01/08-2014.html  , =Εμπεριέχει Ιστορία  Αρφαρών  και Α.Π.Σ. Αστέρα .- 

~****** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:

  http://www.youtube.com/stamos01 ,      3222   video.-       
 http://www.youtube.com/stamatios01 , = 1683   video .-  
  http://www.youtube.com/vlasiskal , =      1692  video.-                    Σύνολον                                                      6597   βίντεο    


 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home , 2495    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  269  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    531. 

Μη  περιορίζεις  το  καλό  της  νηστείας μόνο  στην  αποχή  από το  φαγητό .- Διότι  αληθινή  νηστεία  είναι  η  αποξένωση από  τα  κακά  .- ( Μέγας  Βασίλειος ) .-

~ Μη  δίνεις  στην κοιλιά  σου όσα  ζητάει  , αλλά  μόνο  όσα  χρειάζεται .- 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2014  :


 http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/01-2013.html  , Το  αγιάζι  Της  ενημέρωσης  01  Μαρτίου  2014 .-                                                                           ~http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/1-2-2014.html , Άρωμα αθλητικής  ενημέρωσης Σ/Κ 1 , 2 Μαρτίου 2014 .-                                                                         
~   http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/02-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2014    .-
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/03-2014.html , Το αγιαζι της ενημέρωσης Καθαραδευτέρα  03  Μαρτίου  2014  .-                                                                                                                                   
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html  , ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ  ΕΚΔΛΗΛΩΣΕΙΣ   Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/04-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  04  Μαρτίου  2014 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 05 Μαρτίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 06 Μαρτίου 2014 .-
~  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/07-2014.html  , Ενημέρωση την Παρασκευή 07- Μαρτίου – 2014 .-
~  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/07-03-2014.html , Όμορφα  και  ωραία νέα  και  παλιά   Παρασκευή  07-03-2014  .-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/01-2014.html , Επιλογές   Παρασκευή  07  Μαρτίου  2014 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/08-2014.html , Ενημέρωση του Σαββάτου 08 Μαρτίου 2014 .-
~  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/8-9-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σ/Κ 8 και 9 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/10-2014.html , Άρωμα  Δευτέρας  στην ενημέρωση  10 Μαρτίου  2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/11-2014.html , Άρωμα  ενημέρωσης  την  Τρίτη  11  Μαρτίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/12-2014.html , Άρωμα Μεσσηνιακής ενημέρωσης Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 .-
~   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/13-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014 ,.-
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/03/14-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 14 Μαρτίου 2014  .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-2014.html , Σάββατο στο αγιάζι της ενημέρωσης 15 Μαρτίου 2014 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/15-16-2014.html , Αθλητικό Σάββατο -Κύριακο 15 και 16 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/16-2014.html , Κυριακάτικη  ενημέρωση  16  Μαρτίου  2014 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/03/17-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  17 Μαρτίου  2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/18-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 18  Μαρτίου  2014.-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/blog-post.html ,ΑΝΘΟΛΟΓΟΝΤΑΣ    γράφοντας  και  αντιγράφοντας , Δευτέρα 17/03/2014 .- 
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/03/19-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 19 Μαρτίου 2014 .-
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/03/20-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014 .-
~http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/03/21-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/03/22-2014.html , Ενημέρωση  Σαββάτου   22  Μαρτίου  2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/03/23-2014.html  , Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης ενημέρωση 23 Μαρτίου 2014  
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/03/24-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014 .-
~ http://snsarfara.blogspot.gr/2014/03/25-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τρίτη 25 Μαρτίου 2014  .-
~   http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/03/26-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014.-
~ http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/03/27-2014.html  ,  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  27  Μαρτίου  2014 ,-
~  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/28-2014.html  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή 28  Μαρτίου  2014  :
Δ΄ Χαιρετισμοί προς  την  Παναγία  μας .-
~  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/03/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/03/30-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Κυριακή 30 Μαρτίου 2014 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 31 Μαρτίου 2014  ,
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/03/31-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014  ,

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2014  :
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/04/01-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Απριλίου 2014  , .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/04/02-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης Τετάρτη 02 Απριλίου 2014 .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: