Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  15 Ιουλίου  2014   :


Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.
Kαβάφης, καταπληκτικά επίκαιρος..

___

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ' ευχήν στην Αποικία
δεν μέν' η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ' όλο που οπωσούν τραβούμ' εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ' η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ' εξετάζουν,
κ' ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν' επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.-

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν' επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης
VIDEO  :   Κ. Καβάφης : Aναζητώντας Πολιτικό Αναμορφωτή   , http://youtu.be/00_7T4vCIzA  ,

 
~*  Κ. Π. Καβάφης - Ιθάκη

Απαγγέλλει η Έλλη Λαμπέτη.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

ulyssesΝα εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωιά να είναι
που με τι ευχαρίστησι, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους·
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τες καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
όσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά·
σε πόλεις Aιγυπτιακές πολλές να πας,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

apollonio_ulysses1435Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει·
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

VIDEO  :  Η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει Καβάφη - Ιθάκη   , http://youtu.be/1aFTuH1lwjM , 


~ **  Το  χελιδόνι  μας κελαηδάει  στη βεράντα  του σπιτιού  2014 : http://youtu.be/aAG94u2H6hQ ,


*** Μεσσηνιακά   και  άλλα   :


*** Κόντρα Επιμελητηρίου με δημάρχους για τη Ryanair

   
Χθες το βράδυ, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα της αποπληρωμής των 60.000 ευρώ στην εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, ποσό που, σύμφωνα με το Επιμελητήριο, είχαν αναλάβει να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι Δήμοι του νομού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση, παρά τις προσκλήσεις, παρευρέθη μόνο ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.
Τη συζήτηση άρχισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημήτρης Μανιάτης, που έκανε μιαν αναδρομή στη σύμβαση με τη συγκεκριμένη εταιρεία, στις 12 Νοεμβρίου 2012 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, με 60.000 ευρώ που θα πλήρωναν οι Δήμοι.
Έπειτα έκανε έναν απολογισμό της κίνησης της γραμμής μέχρι σήμερα, ενώ ενημέρωσε ότι, παρά τις συνεχόμενες ενοχλήσεις προς τους Δήμους, κανένας δεν απαντά. Μάλιστα, έφθασε στο σημείο να στείλει εξώδικο, χωρίς πάλι να λάβει απάντηση, για τα χρήματα που αναλογούν στον κάθε Δήμο, πλην του Δήμου Πύλου- Νέστορος που αναγνώρισε την υποχρέωσή του.
Στη συνέχεια σχολίασε την απόφαση της εταιρείας να μειώσει μονομερώς τις πτήσεις προς Καλαμάτα, κάτι που το Επιμελητήριο δεν έχει ακόμα αποδεχτεί, ενώ το ποσό που ζητά για το 2014 είναι 25.000 ευρώ, ωστόσο ακόμα εκκρεμεί η εξόφληση του 2013.
Τότε, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ρώτησε το δήμαρχο Καλαμάτας, αν αποδέχεται την οφειλή των 11.600 ευρώ που αντιστοιχεί στο Δήμο Καλαμάτας.
Ο κ. Νίκας, φανερά εκνευρισμένος, δήλωσε προσβεβλημένος, λέγοντας ότι δεν πήγε στη συνεδρίαση για να τον κατηγορήσουν και ότι θα έπρεπε να τον σεβαστούν. Επιπλέον, δήλωσε ότι, για να δοθούν αυτά τα χρήματα, πρέπει να λάβει έναν προϋπολογισμό και ποιοι τα επιμερίζονται, αφού θεωρεί αδιανόητο να μην συμβάλουν στο ποσό άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως οι ξενοδόχοι, οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά γραφεία κ.λπ.
Παράλληλα, δήλωσε ότι μόνο μια φορά οι Δήμοι κάλυψαν όλο αυτό το ποσό και δε θα ξαναγίνει, καθώς πρέπει να συμβάλουν και οι επαγγελματίες, κάτι που νόμιζε ότι ισχύει ήδη.
Τέλος, ο κ. Νίκας αποχώρησε, αφού είχε μια υποχρέωση, όπως είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή. Εν συνεχεία διαβάστηκε επιστολή που απέστειλε ο κύριος Γκούμας, ο οποίος τότε είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για τη χρηματοδότηση της γραμμής, επιφυλάξεις στις οποίες απάντησε ο κ. Μανιάτης.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 
***  Πλούσιο το πρόγραμμα του Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2014         
   
Ο Δήμος Καλαμάτας και η Κοινωφελής Επιχείρησή του «Φάρις» έχουν ετοιμάσει για το καλοκαίρι του 2014 ένα σύνολο εκδηλώσεων για όλους και σε όλη την επικράτεια του Δήμου, συνεργαζόμενοι με φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Με μικρότερο προϋπολογισμό διοργανώνονται και φέτος περισσότερες εκδηλώσεις, όπως αναφέρθηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο της «Φάρις», Νίκο Μπασακίδη.
Η Δημοτική Αρχή, μέσω του Πολιτιστικού Καλοκαιριού, ενισχύει την επισκεψιμότητα στην πόλη με εκδηλώσεις στο λιμάνι και το Κάστρο, στηρίζει τους ντόπιους καλλιτέχνες, οργανώνει εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης, αξιοποιεί χώρους όπως το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, το Πάρκο του Πηδήματος, το Πάρκο του Αλμυρού, ο προλιμένας και η προκυμαία στην Παραλία.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, το Φεστιβάλ ΜΗΔΕΝ, το Φεστιβάλ Δρόμου, οι συναυλίες με εκλεκτούς καλλιτέχνες, οι εκδηλώσεις των Σχολών της «Φάρις», οι συναυλίες της Δημοτικής Φιλαρμονικής, οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις για παιδιά, οι εορτές για την ανάδειξη και προβολή των τοπικών μας προϊόντων, καθώς και τα παραδοσιακά πανηγύρια, είναι μέρος των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις μουσικές εκδηλώσεις – συναυλίες, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στη μουσική σύναξη στα χωριά του Ταϋγέτου (20-27 Ιουλίου), στη συναυλία του Ορφέα Περρίδη στο Πάρκο Πηδήματος (27 Ιουλίου), στη συναυλία με τους Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Διονύση Σαββόπουλο, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και Πάνο Μουζουράκη (Δημοτικό Στάδιο, 11 Αυγούστου), στη συναυλία της Δήμητρας Γαλάνη (Κάστρο Καλαμάτας, 25 Αυγούστου), αλλά και στη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα (Κάστρο Καλαμάτας, 3  Σεπτεμβρίου).
Α.Π.   Το πρόγραμμα για το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2014  εδώ.   

 

*** «Δεν έχω να αγοράσω τα φάρμακά μου»


 ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ Ένας στους δύο ασθενείς πληρώνει με δυσκολία τα σκευάσματα κι ένας στους δέκα διακόπτει τη θεραπεία του. Ένας στους δύο Έλληνες πληρώνει με δυσκολία τη συμμετοχή του στα φάρμακα (45%)… Ένας στους πέντε (18%) αδυνατεί να αγοράσει τα φάρμακά του... Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα και είναι αποκαλυπτικά για την κατάσταση της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, σημαντικό ποσοστό των ασθενών δηλώνει ότι εξαναγκάστηκε να διακόψει τη θεραπεία του ή να παραλείψει δόση, εφόσον δεν είχε χρήματα για τη συμμετοχή. Οι πολιτικές της κυβέρνησης έχουν καταστήσει απαγορευτική την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μια και με τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων καλούνται οι ασθενείς να πληρώνουν μεγάλες διαφορές από την άδεια τσέπη τους. «Κάποια φάρμακα δεν τα παίρνω πλέον, γιατί δεν έχω χρήματα», δηλώνει ένας στους 6 συμπολίτες μας. «Παρέλειψα κάποια θεραπεία που έκανα, γιατί δεν μπορούσα να αγοράσω τα φάρμακα», μαρτυρά ένας στους 10. «Ακόμα και να μου τα έχει γράψει ο γιατρός, παίρνω μόνο όσα φάρμακα πιστεύω ότι μου είναι απολύτως απαραίτητα», λέει ένας στους 10. «Διέκοψα τη θεραπεία που έκανα, γιατί δεν μπορούσα να αγοράσω φάρμακα», λέει επίσης ένας στους 10.Βαθιά το χέρι στην τσέπη Η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει το πρόβλημα στο οποίο και το «Θάρρος» έχει σταθεί πολλές φορές, με αφορμή δηλώσεις φορέων αλλά και ρεπορτάζ. Οι αριθμοί, άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους: Η μεσοσταθμική συμμετοχή του ασφαλισμένου από 9% το 2009 εκτινάχθηκε στο 27% το 2013 και υπολογίζεται να φτάσει το 32% το 2014! Οι ασφαλισμένοι την περίοδο 2009-2013 πλήρωσαν από την τσέπη τους 3,82 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το συνολικό χαράτσι θα φτάσει τα 4,90 δισ. ευρώ!Η εξαθλίωση σε αριθμούς Η σημερινή δημόσια κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας είναι 178 ευρώ, όταν ο μέσος όρος ετήσιας δαπάνης για τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είναι 320 ευρώ και για την Ευρωπαϊκή Ένωση 324 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό έχουν οδηγηθεί οι πολίτες στην εξαθλίωση. Τρεις στους πέντε (60%) ασθενείς, σύμφωνα με την έρευνα, πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν γίνει χειρότερες τον τελευταίο χρόνο. Το ίδιο ποσοστό (60%) πιστεύει ότι, αν αρρωστήσει, δε θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από το σύστημα υγείας. Οι μισοί (53%) εκτιμούν ότι οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα οδηγήσουν σε χειρότερες υπηρεσίες υγείας. Ένα πρόβλημα που ανέφεραν αυθόρμητα οι ασθενείς ήταν το κόστος ανά επίσκεψη στο γιατρό για να τους γράψει συνταγή, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 10 και 20 ευρώ. Ακόμα, ανέφεραν τη μεγάλη αναμονή για ραντεβού, το κόστος ανά συνταγή, την κακή κατάσταση των νοσοκομείων κ.ά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα που θεωρούν οι σύλλογοι ασθενών ότι αντιμετωπίζουν τα μέλη τους είναι ότι δεν έχουν να πληρώσουν τη συμμετοχή τους σε φάρμακα και φυσικοθεραπείες, δεν έχουν ασφάλεια και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς δεν παίρνουν τα φάρμακά τους γιατί στοιχίζουν, παίρνουν γενόσημα με προτροπή των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να έχουν λανθασμένη εικόνα για τη θεραπεία, το ποσοστό συμμετοχής είναι υψηλό, ενώ έχει καταργηθεί η δωρεάν χορήγηση. Οι γιατροί φοβούνται να γράψουν το κατάλληλο φάρμακο και γράφουν δραστική ουσία.Τα ποσοστά αναπηρίας Οι σύλλογοι ασθενών επισημαίνουν ακόμα το πρόβλημα της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας με την αυστηροποίηση των κριτηρίων, τη δυσκολία πρόσβασης στα νοσοκομεία λόγω υπερβολικού φόρτου, τη μερική λειτουργία εξειδικευμένων μονάδων των νοσοκομείων. Εννέα στους δέκα συλλόγους ασθενών χαρακτηρίζουν χειρότερο το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό θεωρεί ότι η πολιτική ηγεσία δεν τους λαμβάνει υπόψη στη χάραξη της πολιτικής. Το ίδιο πιστεύουν, όμως, και έξι στους δέκα γιατρούς (62%), ενώ δύο στους δέκα έχουν σκεφτεί να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό. - 

*** Διαγράμμιση των οδών Φαρών και Πλάτωνος ξεκινά σήμερα
 
Στο τμήμα της οδού Φαρών από την οδό Ναυαρίνου έως την οδό Αριστοτέλους και στο τμήμα της οδού Πλάτωνος από την οδό Φαρών μέχρι την οδό Αριστομένους, είναι σε εξέλιξη το έργο «Ανάπλαση οδικού άξονα Φαρών στην Καλαμάτα». Σήμερα προγραμματίζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες διαγράμμισης του οδοστρώματος στα παραπάνω τμήματα. Οι εργασίες πρόκειται να διαρκέσουν περίπου δύο ημέρες, δηλαδή αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Τετάρτη. Για την ορθή εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, αλλά και για την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας στην περιοχή, θα απαιτηθούν: -απαγόρευση στάσης/στάθμευσης σε όλο το μήκος των προαναφερθέντων οδικών τμημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων διαγράμμισης -η τμηματική διακοπή κυκλοφορίας και οι αναγκαστικές εκτροπές της για ορισμένα χρονικά διαστήματα. Επισημαίνεται ότι οι κάθετες διελεύσεις θα επιτρέπονται και στα δύο τμήματα. Η εργοταξιακή σήμανση θα εγκατασταθεί από τον ανάδοχο του έργου και παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να συμμορφώνονται με αυτήν και με τις υποδείξεις των συνεργείων, με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων - 

***  Αρακάς με πατάτες          
          
Χθες το μεσημέρι έφυγα από την εφημερίδα και, περνώντας από την οδό Μπούτση, είδα ένα αυτοκίνητο της κοινωνικής υπηρεσίας να σταματά μπροστά στο Α’  ΚΑΠΗ. Ήταν η ώρα του συσσιτίου. Αμέσως πλησίασαν εθελοντές, αλλά και οι σιτιζόμενοι, για να μεταφέρουν τις κατσαρόλες μέσα στο κτήριο.
Άνθρωποι κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά με τα τάπερ στο χέρι. Αποφάσισα να καθίσω απέναντι από την είσοδο, στο κλειστό εκείνη την ώρα καφέ, χωρίς όμως να θέλω να τους ενοχλήσω. Απλά τους παρατηρούσα.
Εκείνα τα ελάχιστα λεπτά πέρασαν από το μυαλό μου χιλιάδες σκέψεις, κυρίως όμως πόσο τυχεροί είμαστε εμείς που ακόμα έχουμε ένα πιάτο φαγητό στο σπίτι μας, ενώ αναλωνόμαστε σε ανούσια πράγματα. Επίσης, πόσο τυχεροί μέσα στην ατυχία τους είναι κι αυτοί που, έστω και έτσι, βρίσκουν φαγητό, αλλά και πόσα μπράβο αξίζουν στους εθελοντές και σε όσους το προσφέρουν.
Αφού, λοιπόν, το φαγητό μοιράστηκε, άρχισαν να βγαίνουν οι πρώτοι με τα τάπερ γεμάτα για να γυρίσουν στο σπίτι τους. Απέξω περίμεναν άλλοι που ρωτούσαν τι φαγητό έχει. Αρακά με πατάτες, τους απαντούσαν και έδειχναν να τους αρέσει η απάντηση.
Κάπως έτσι μοιράστηκε το συσσίτιο και το επόμενο ραντεβού δόθηκε για αύριο την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο.
Ας είναι καλά οι εθελοντές και οι Αρχές που δείχνουν αυτό το πρόσωπο!   Π.Μπ
 
***   Οι προβλέψεις για τις βάσεις σε όλα τα τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ                     
 
Άνοδο των βάσεων έως και 600 με 700 μόρια σε ορισμένα περιζήτητα και υψηλόβαθμα Πολυτεχνικά τμήματα και έως 300 στις Ιατρικές και Νομικές Σχολές, δείχνουν οι τελευταίες εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων εισαγωγής.                Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως συγκρατούνται οι βάσεις σε υψηλά επίπεδα για τα δημοφιλή Οικονομικά Τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου, ενώ υποχώρηση θα υπάρχει σε ορισμένα «καλά» τμήματα των τεχνολογικών ιδρυμάτων αλλά και σε παιδαγωγικά, τα οποία χρόνο με το χρόνο επιλέγονται από λιγότερους υποψηφίους.
Η κίνηση των βάσεων πάντως δεν θα είναι κοινή ακόμη και σε ομοειδή τμήματα καθώς θα εξαρτηθεί από το αν δόθηκαν φέτος περισσότερες ή λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι, από τις επιδόσεις των υποψηφίων ανά κατεύθυνση αλλά και τις επιλογές στο μηχανογραφικό δελτίο.  alfavita.gr

***  Συνεχίζονται οι συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αγία Τριάδα

 Η διακίνησης «μαύρης» ηρωίνης στην Αγία Τριάδα, αφού ενώπιον των Αρχών οδηγήθηκε και έκτος τσιγγάνος, 31 ετών, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες απολογήθηκε και με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα προφυλακίσθηκε. Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη προφυλακισθεί τέσσερις τσιγγάνοι και μία τσιγγάνα, για 8.500 δόσεις «μαύρης» ηρωίνης, η οποία βρέθηκε κρυμμένη λίγο έξω από τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα. Πρόκειται για έναν 58χρονο, έναν 61χρονο και μια 60χρονη, αδέλφια, καθώς και έναν 24χρονο και έναν 32χρονο, αδέλφια και παιδιά του 61χρονου. Ο 31χρονος που προφυλακίσθηκε προχθές είναι γιος της 60χρονης.«Μαύρη» ηρωίνη Τον Ιούνιο, ύστερα από πληροφορίες που είχε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, αστυνομικοί συνέλαβαν τους 5 τσιγγάνους, ενώ κοντά στον καταυλισμό ανακάλυψαν μεγάλη ποσότητα ηρωίνης, που ξεπερνούσε τα 850 γραμμάρια. Παρακολούθησαν επί ημέρες τον καταυλισμό και ανακάλυψαν μονοπάτι που έφτανε σε μια πλαγιά. Εκεί βρήκαν δύο τομές, καλυμμένες με πέτρες. Στη μία τομή, ήταν ένα μεταλλικό κουτί καφέ, το οποίο περιείχε τρεις ισοβαρείς συσκευασίες με «μαύρη» ηρωίνη, η κάθε μία εκ των οποίων ήταν βάρους 110 γραμμαρίων, ένα «φιξάκι» με 1,1 γραμμάριο ηρωίνης και δύο ψηφιακές ζυγαριές ακριβείας. Στη δεύτερη τομή βρήκαν ηρωίνη βάρους 540 γραμμαρίων, σε μορφή «πλάκας». Όλες οι συσκευασίες είχαν φτιαχτεί με νάυλον και καλυφθεί με ταινία, για να προστατεύονται και από την υγρασία. Νωρίτερα, στα τέλη Μαρτίου, οι αστυνομικοί της Δίωξης είχαν συλλάβει 31χρονο τσιγγάνο (αδελφός δύο εκ των συλληφθέντων) σε χώρο στάθμευσης πολυκαταστήματος στην Αγία Τριάδα, ο οποίος περίμενε έχοντας στην τσέπη 110 γραμμάρια «μαύρης» ηρωίνης, συσκευασμένη με τον ίδιο τρόπο με τη μεγάλη ποσότητα. Μαζί είχε συλληφθεί και ένας 44χρονος τσιγγάνος ως «τσιλιαδόρος».Τον πρόδωσε αποτύπωμα Στη δεύτερη αυτή συσκευασία, των 540 γραμμαρίων, οι αστυνομικοί εντόπισαν αποτύπωμα, το οποίο δεν αντιστοιχούσε σε κανέναν από τους πέντε τσιγγάνους που είχαν ήδη στα χέρια τους ούτε και στους δύο που είχαν συλλάβει το Μάρτιο. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προανάκρισης, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο γυναίκες που κατέθεσαν ως μάρτυρες, είπαν ότι έχουν ακούσει τον 31χρονο να αναφέρει σε τηλεφωνική επικοινωνία ότι πρέπει να κρύψουν την ηρωίνη, γιατί γίνεται έλεγχος από την Αστυνομία. Έτσι, κλήθηκε κι αυτός. Εκεί διαπιστώθηκε ότι το αποτύπωμα που είχε βρεθεί στη σακούλα με το μισό κιλό ηρωίνης τού ανήκε και πήρε το δρόμο για τις φυλακές. Ο συγκεκριμένος δεν έχει ξαναπασχολήσει τις Αρχές, ενώ απ’ όλους έχει ληφθεί βιολογικό υλικό, το οποίο και έχει σταλεί για εξέταση. Πάντως, η έρευνα της Δίωξης Ναρκωτικών συνεχίζεται και δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη υπόθεση να έχει και συνέχεια. Σημειώνεται ότι η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας κρίθηκε ως μεγάλη επιτυχία της Δίωξης, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Αστυνομία δείχνουν ότι από τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα γινόταν «χονδρεμπόριο» σκληρών ναρκωτικών προς όλη τη Μεσσηνία. Κάτι για το οποίο επανειλημμένως έχουν διαμαρτυρηθεί οι κάτοικοι της περιοχής στην Αγία Τριάδα, ενώ έχουν καταγγείλει τα όσα συμβαίνουν προς κάθε Αρχή, ακόμα και προς τον πρωθυπουργό. - 

***  Παρουσιάζεται σήμερα η μελέτη βιωσιμότητας του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας
 
 Μπορεί το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας να διοικηθεί από το Δήμο ή θα ήταν προτιμότερο να ανατεθεί η διοίκησή του σε ιδιώτες; Μήπως θα ήταν πιο αποτελεσματική η εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος, με κομβικό το ρόλο ενός καλλιτεχνικού διευθυντή; Πόσο αποτελεσματικές θα είναι οι προσπάθειες για προγραμματικές συμβάσεις με το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια και άλλους φορείς; Προσφέρεται το Μέγαρο ως χώρος για άλλου τύπου δραστηριότητες εκτός από πολιτιστικές (π.χ. συνέδρια), που θα μπορούσαν να το ενισχύσουν οικονομικά; Σε αυτά και άλλα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν και να εκφράσουν τη γνώμη τους ηλεκτρονικά οι πολίτες της Καλαμάτας, και όχι μόνο, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία τέθηκε από τις 28 Ιουνίου η μελέτη βιωσιμότητας για το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. Μάλιστα, σήμερα θα παρουσιαστεί στο δημαρχιακό μέγαρο από την εταιρεία που ανέλαβε τη μελέτη. - 

***  Συνελήφθη ένας 48χρονος στη Μεσσηνία με 8 φυτά και 110 γρ. κάνναβης

 Κατασχέθηκαν φυτά και ποσότητα κάνναβης Συνελήφθη, χθες (14.7.2014) το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, ένας (1) 48χρονος ημεδαπός, για παράβαση της Νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Πύλου, πραγματοποίησαν έρευνα στην οικία του 48χρονου, όπου βρήκαν συνολικά και κατάσχεσαν: Οκτώ (8) φυτά κάνναβης. Ποσότητα κάνναβης, βάρους -110- γραμμαρίων. Ο 48χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου. - 

***  Εργασίες αποκατάστασης σε 3 Ιερούς Ναούς από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

 Το υπουργείο Πολιτισμού και η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία εδρεύει στην Καλαμάτα, παρουσίασαν τις εργασίες αποκατάστασης στους Ιερούς Ναούς της Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, της Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και της Ανάληψης Φιλιατρών, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΔΕΠΙΝ του ΕΣΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Ακολούθησε συναυλία από το Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Στην εκδήλωση παρέστη ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας, που απηύθυνε χαιρετισμό εξαίροντας το έργο της 26ης ΕΒΑ. Τόνισε, ακόμη, πως είναι σημαντικό να εκτελούνται έργα αναστήλωσης και συντήρησης μνημείων, από τα οποία όμως φαίνεται να εξαιρείται η Καλαμάτα. Επισήμανε δε την αναγκαιότητα να είναι ευχερής η πρόσβαση στο Κάστρο Καλαμάτας, κάτι που επιβάλλει να δοθούν, επιτέλους, τα χρήματα για την απαλλοτρίωση του ακινήτου Σπυρίδη, στην είσοδο του μνημείου. Στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Κάστρου εκτίθενται πινακίδες με το έργο της 26ης ΕΒΑ και μαζί τους ο επαναπατρισθείς το Μάιο του 2012 μανιάτικος μαρμάρινος ελκυστήρας, που είχε κλαπεί από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νομιτσί. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 30/9/2014. Επισημαίνεται πως το αναστηλωτικό έργο της 26ης ΕΒΑ παρουσιάζεται και σε σειρά εντύπων, δίγλωσσων, εμπλουτισμένων με φωτογραφίες και στοιχεία, που αναδεικνύουν το «πριν», την παρέμβαση και το «μετά» της αναστήλωσης, αναφορικά με τους Ιερούς Ναούς Αγίας Σοφίας Λαγκάδας, Ζωοδόχου Πηγής Σαμαρίνας και Ανάληψης Φιλιατρών. - 

*** Αγριογούρουνα στα Αρφαρά…

  Κοπάδια από αγριογούρουνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ευρύτερη περιοχή των Αρφαρών. Οι κάτοικοι είναι αναστατωμένοι, καθώς προκαλούν ζημιές σε χωράφια και κήπους. Περιμένουν, δε, από την Πολιτεία να λάβει μέτρα. S.-S.    Β.Χ. - 

*** 20 χρόνια χορός στην Καλαμάτα!
 
 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗΤο μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ με την πραγματική διεθνή εμβέλεια, η επέτειός του και οι εφετινοί πρωταγωνιστές Του Αντώνη Πετρόγιαννη Από την ερχόμενη Πέμπτη και για μια εβδομάδα η Καλαμάτα μπαίνει στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη με τη διοργάνωση του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού. Ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο και κερδίζει συνέχεια καινούργιους φίλους, δεν ήταν δυνατό να περάσει απαρατήρητος από τα μεγάλα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Ήδη ρεπορτάζ φιλοξενήθηκαν στο «Βήμα» και την «Καθημερινη», ενώ τις επόμενες ημέρες είναι σίγουρο ότι οι πρωταγωνιστές του θα βρίσκονται σε όλο και περισσότερες εφημερίδες. Αναφερόμενο το «Βήμα» στο θεσμό προχθές έγραφε: «Επετειακή η εφετινή χρονιά για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, καθώς συμπληρώνει αισίως 20 χρόνια ζωής. Είναι άραγε το ορόσημο αυτό αφορμή για απολογισμό ή μια νέα αφετηρία; Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αναντίρρητα, πάντως, η διοργάνωση που διευθύνει καλλιτεχνικά η Βίκυ Μαραγκοπούλου έχει κάθε λόγο να γιορτάζει, καθώς δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κανείς ότι έχει επιτύχει ένα μικρό θαύμα: να εγγράψει μια πόλη της ελληνικής περιφέρειας στο διεθνή χορευτικό χάρτη, αποκτώντας φανατικούς φίλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αναζητώντας κανείς την ταυτότητα της εφετινής διοργάνωσης, που θα διεξαχθεί μεταξύ 17 και 24 Ιουλίου, καταλήγει σε ορισμένες βασικές συνιστώσες: παρουσίαση διαφορετικών χορευτικών ιδιωμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στο απάνθισμα μιας πολυμορφίας αισθητικών προτάσεων και τάσεων, σύνδεση με τους σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, άνοιγμα στο δημόσιο χώρο, εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διεύρυνση της παρουσίας νέων καλλιτεχνών, αλλά και διαφοροποίηση του χαρακτήρα των παράλληλων εκδηλώσεων, οι οποίες εφέτος προέρχονται από την ίδια την πόλη της Καλαμάτας και ταυτόχρονα την αφορούν αναδεικνύοντας την ιστορία, την τοπιογραφία και τους θεσμούς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο αυτό το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϊμόνδου Ντάνκαν, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας. Παράλληλα, τα γνωστά πλέον σεμινάρια, εργαστήρια και δράσεις διευρύνονται σταθερά, έτσι ώστε να απευθύνονται, όχι μόνο σε όλο και περισσότερες διαφορετικές ομάδες δημιουργών και ερμηνευτών, αλλά και στην ίδια την τοπική κοινωνία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ενισχύοντας έτσι τη σχέση της με την ίδια τη διοργάνωση, αλλά και το σύγχρονο χορό γενικότερα. Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα παραστάσεων που θα φιλοξενηθούν τόσο στο Μέγαρο Χορού όσο και στο ατμοσφαιρικό Αμφιθέατρο Κάστρου, με ενδιαφέρον αναμένονται τόσο οι διεθνείς όσο και οι ελληνικές συμμετοχές».Οι ελληνικές συμμετοχές Από τις πλέον ενδιαφέρουσες χορογράφους της γενιάς της, η Πατρίσια Απέργη με την ομάδα της Αερίτες δίνει για τρίτη φορά το «παρών» στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Εν προκειμένω παρουσιάζει τους «Πλάνητες» (22/7, Μέγαρο Χορού - Κεντρική Αίθουσα), ένα κοινωνικό σχόλιο επάνω στον «ξένο», τον Άλλον, εμβαθύνοντας στις έννοιες της περιπλάνησης, της αναζήτησης του καλύτερου αύριο, της πρόσμειξης, της ανταλλαγής, της ενσωμάτωσης, της ένταξης. Τον επίλογο του Φεστιβάλ θα γράψει η «Πετρόσουπα». Ο κινεζικός λαϊκός μύθος «μεταλλάσσεται» σε μουσικό παραμύθι από μια παρέα παιδιών και μεγάλων: από τον Καλαματιανό συνθέτη Στάθη Γυφτάκη και τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας - τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Παιδική Χορωδία και το φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» -, τη Λίλλυ Τριαντάρη και τις λέξεις της, το χορογράφο Δημήτρη Σωτηρίου και τους Sinequanon, την εικαστικό Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε Τελείας». Λέξεις, μουσικές, κούκλες και ερμηνευτές - μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 - υπόσχονται μια άκρως ζωντανή βραδιά στο Αμφιθέατρο του Κάστρου (24/7). - 

***  Αθλητική  ενημέρωση   :


~**ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΚΟΛ ΓΚΕΤΣΕ και  από  τον δικόμας Σωτήρη Κ. Γεωργούτζο ! από ΝΙΡΕΤ HD. Δείτε το !

~ Γερμανία-Αργεντινή  1-0  μουντιάλ Βραζιλίας : http://youtu.be/8-it1i6SV1k ,

~  ΥΠΟΔΟΧΗ ποδοσφαιριστών Αργεντινής μετά μουντιάλ  2014 : http://youtu.be/PcdwBPA0jAk ,


~** ΥΠΟΔΟΧΗ στην Γερμανία  της ομάδας ποδοσφαίρου από  Μουντιάλ Βραζιλίας  2014 : http://youtu.be/Jf1AOmoYwRE ,


***  Βίντεο  από  συμμετοχή  εθνική Ελλάδας  στο  Μουντιάλ Ν. Αφρικής  το 2010 :

~** Ελλας-Αργεντινή  0-0  στο Β΄ ημίχρονο  Μουντιάλ Ν. Αφρικής : http://youtu.be/uCB0TGXJDfc ,


~**   Ελλάς-Αργεντινή 0-0 Α΄ Ημίχρονο Μουντιάλ Ν  Αφρικής : http://youtu.be/KTQ0oDKHhiQ ,
~** Ελλάς-Αργεντινή στο 1ο  15΄λεπτο  0-0  Μουντιάλ  Ν. Αφρικής : http://youtu.be/Mf3JfqS6n0g ,
~** Ελλάς-Αργεντινή  στα    30 ΄ 0-0  Μουντιάλ Ν. Αφρικής : http://youtu.be/sheXwmZOPXc ,
~** Ελλάς-Αργεντινή στο  40΄ 0-0  1ο  ημίχρ Μουντιάλ Ν. Αφρικής : http://youtu.be/az4MzUIYGt0 ,
~**   Ελλάς-Αργεντινή 0-0  στο 1ο  ημίχρονο Μουντιάλ Ν. Αφρικής    αγων   ομίλους : http://youtu.be/Icphn8Wga0k ,
~** Ελλάς-Αργεντινή  75΄ 0-0 Μουντιάλ Ν. Αφρικής : http://youtu.be/3GbbcybX6tA ,
~** EΛΛΑΣ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ  0-0  στο 2ο  ημίχρονο Μουντιάλ Ν Αφρικής : http://youtu.be/T4gZsHSaMIM ,
~** ΕΛΛΑΣ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 0-2  Μουντιαλ Ν. Αφρικής 1ο γκολ    αγων  ομίλων: http://youtu.be/BbrMKH4ngPs ,
~**   Ελλας-Αργεντινή  0-2  το 2ο γκολ Μουντιάλ Ν. Αφρικής : http://youtu.be/wx7E8qDBx_o ,
~**   ΕΛΛΑΣ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ   0-2 Μουντιάλ Ν. Αφρικής  το γκολ     αγων  ομίλων : http://youtu.be/V16Tgq7tRX0 ,
~** ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ  γκολ  Μουντιάλ Βραζιλία 2014 : http://youtu.be/vmrjwKAxZn4 ,

~** Στατιστικά μουντιάλ  Βραζιλίας  2014 από ΝΙΡΕΤ HD   TV : http://youtu.be/DUijXvBgJYI ,

 ~** Υποδοχή της  εθνικής  ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ και Αργεντινής  μετά  το  μουντιάλ  Βραζιλίας  2014    : http://youtu.be/uDJNfuhrDc4 ,

  *** Δεν προχωρά του Γεωργούλη και ψάχνεται για άλλες περιπτώσεις η Καλαμάτα
 
 ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΑΙ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ «ΛΥΣΕΙ» ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ Του Νίκου Μπαλόπουλου Μετά την άρνηση του Μπλένταρ Κόλα η ομάδα της Καλαμάτας, ειδικότερα ο Γιώργος Ράλλης, έστρεψε το βλέμμα της προς άλλες περιπτώσεις προπονητών, κάνοντας αρχή με τον Θύμιο Γεωργούλη. Είχαμε γράψει στο φύλλο της Κυριακής ότι σε περίπτωση ναυαγίου με Κόλα η διοίκηση της Μαύρης Θύελλας θα στραφεί προς τον κ. Γεωργούλη, όμως φαίνεται πως και η περίπτωση αυτή δεν προχωρά. Οι επαγγελματικές υποχρεώσεις του έμπειρου τεχνικού στην πρωτεύουσα φαίνεται πως δεν του δίνουν την ευχέρεια να βγει προς την περιφέρεια, όμως δεν αποκλείεται να υπάρχει από πίσω και κάτι ακόμη. Το λέμε αυτό γιατί υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν ανθρώπους της ομάδας να μην ταυτίζονται γύρω από τις περιπτώσεις προπονητών που έχουν μπει στο στόχαστρο. Όπως και να έχει, πλέον η Καλαμάτα είναι υποχρεωμένη να βρει άμεσα προπονητή, καθώς ο χρόνος τρέχει και είναι εις βάρος της. Αυτή τη στιγμή το όνομα που ακούγεται πιο έντονα είναι του Νίκου Κουρμπανά, το οποίο άλλωστε έχει κυκλοφορήσει από την πρώτη στιγμή, όμως έτσι όπως τρέχουν οι εξελίξεις, κανείς δεν ξέρει τι θα ξημερώσει την επόμενη ημέρα. Ευκαιρία σε Παπασταθόπουλο να δώσει απαντήσεις Το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα ιδιόμορφο παιχνίδι γύρω από το όνομα του Σωκράτη Παπασταθόπουλου και για το αν εμπλέκεται ο 26χρονος διεθνής αμυντικός, μέσω εκπροσώπων του, στα διοικητικά της Καλαμάτας. Επειδή πολλά ακούγονται, κάποια εξ αυτών μάλιστα στοχοποιούν τον κορυφαίο Μεσσήνιο ποδοσφαιριστή και επειδή βρίσκεται πλέον στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, καλό θα είναι να δοθούν οι απαντήσεις. Δεν μιλάμε για τις απαντήσεις από την πλευρά της διοίκησης, αλλά από αυτή του  Σωκράτη. - 

***   Στο  Εύρω-ΠΟΛΟ  15-07-2014  : ΕΛΛΑΣ -ΓΕΩΡΓΙΑ  15-6 .
Στης  17/072014  ο αγώνα με  την Ρωσία στους άνδρες .
Αύριο 16/07/2014 , ... αρχίζουν οι Γυναίκες  της εθνικής Ελλάδας στο  Πόλο  επίσης  με  την Ρωσία .-


***  Ο Σουάρες και το “τέλος εποχής” στη Μπάρτσα!
Ο Σουάρες και το “τέλος εποχής” στη Μπάρτσα!
~Το “τίκι τάκα” ασφαλώς δεν έχει πεθάνει ως επιλογή. Πώς να πεθάνει δηλαδή όταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα προσπαθεί να το εξελίξει κι' άλλο και η Εθνική Γερμανίας το βάζει στο dna της.
~
Το “τίκι τάκα” της Μπαρτσελόνα όμως, της ομάδας που το έφερε στο προσκήνιο, το εφάρμοσε σε όλο του το μεγαλείο και το εξέλιξε σε τόσο αποτελεσματικό τρόπο παιχνιδιού, ώστε να σαρώσει τα πάντα, φαίνεται ότι μας αποχαιρετά οριστικά.
~
Η Μπαρτσελόνα, αλλάζει αγωνιστικό προφίλ, αλλάζει τρόπο παιχνιδιού, αλλάζει σχεδιασμό. Δεν θα γράψω ότι αλλάζει και φιλοσοφία, γιατί αυτό δεν πρόκειται ασφαλώς να συμβεί. Η φιλοσοφία παραμένει ίδια, για επιθετικό, χορταστικό ποδόσφαιρο, κατοχής μπάλας, το οποίο όμως, όπως όλα δείχνουν δεν θα στηρίζεται στις πολλές (πάρα πολλές) μικρές συνεχόμενες πάσες και στην ταχύτητα της σκέψης, αλλά θα στηρίζεται στην ταχύτητα των ποδοσφαιριστών, στην κίνησή τους στον χώρο και στην έκρηξη.
~
Η παραχώρηση του Φάμπρεγκας, η πιθανή αποδέσμευση του Τσάβι και ο ερχομός του Σουάρες, αυτό νομίζω ότι δείχνουν. Η Μπαρτσελόνα αυτή τη φορά το παίρνει απόφαση ότι το τέλος εποχής του τίκι τάκα για αυτήν έφτασε και περνάει στο επόμενο βήμα. Και θα μπορούσε κανείς να πει ότι εμπιστεύεται και τον νέο προπονητή της. Οποιος πρόσεξε την περσινή Θέλτα μετά τις πρώτες 10 – 15 αγωνιστικές στη La Liga μάλλον αντιλαμβάνεται που το πάει ο Λουίς Ενρίκε στην Μπάρτσα.
~
Δεν είναι τυχαίο ότι θα δώσει πολλές ευκαιρίες στον αδερφό του Τιάγκο Αλκάνταρα, τον Ραφίνια, τον οποίο είχε δανεικό στην Θέλτα πέρυσι, δεν είναι τυχαίο ότι επέμενε στην απόκτηση του Ράκιτιτς και ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι η Μπαρτσελόνα του Μέσι και του Νειμάρ, πήρε και τον Λουίς Σουάρες. Τρεις επιθετικοί που έχουν την δυνατότητα να αλλάζουν συνεχώς θέσεις. Να παίξουν και οι τρεις στην κορυφή ή σε ένα από τα δύο άκρα μη έχοντας πίσω τους “δεκάρι”, αλλά τρεις εσωτερικούς μέσους. Ο Μπουσκέτς σαν εξάρι και δύο από τους Ράκιτιτς, Ινιέστα και Ραφίνια να μοιράζονται τον χρόνο ως εσωτερικοί μέσοι. Το μόνο που δεν κολλάει είναι η πώληση του Αλέξις Σάντσες, αλλά αυτή είναι φανερό δεν έγινε για αγωνιστικούς λόγους, αλλά για να βρεθούν τα χρήματα για να αποκτηθεί ο Σουάρες. Αναπληρωματικοί θα είναι ο Πέδρο, ο Ντεουλοφέου και ο Τέγιο (αν δεν πωληθεί) και θα ήταν τεράστια πολυτέλεια να μείνει και ο Σάντσες για να μένει στον πάγκο.
~
Αυτή η Μπαρτσελόνα θα στηρίζεται στο γρήγορο παιχνίδι, στην ταχύτητα των επιθετικών της και στην διαφορετική λογική των κεντρικών χαφ της που δεν τους αρέσει να κρατούν την μπάλα πολύ στα πόδια τους, όπως συνέβαινε με τον Σεσκ και τον Τσάβι. Η μετάβαση αυτή δεν είναι απλή, θέλει το χρόνο της, άλλωστε το τίκι τάκα ήταν τρόπος ζωής, όχι απλά παιχνιδιού και προπόνησης για την Μπάρτσα. Από την άλλη είναι επίσης αλήθεια είναι ότι ο Λουίς Ενρίκε έχει ένα εξαιρετικό ρόστερ (από την μέση και μπρος) για να παίξει αυτού του είδους το ποδόσφαιρο. Είναι... τρομακτική η σκέψη για κάθε αντίπαλο, ότι πρέπει να βρει τρόπο να σταματήσει Μέσι, Σουάρες, Νειμάρ...
~
Προσοχή όμως, γιατί αυτός ο τρόπος παιχνιδιού απαιτεί ακόμη καλύτερη συμπεριφορά της άμυνας, πιο σωστά ακόμη καλύτερη λειτουργία σε ότι έχει να κάνει με το ανασταλτικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η άμυνα που έπαιζε μέχρι τώρα η Μπάρτσα στηρίζονταν στην εκπληκτική κατοχή μπάλας που κατά μέσο όρο άγγιζε σε ποσοστά το 70%. Η νέα Μπάρτσα εννοείται ότι θα έχει κατοχή μπάλας, γιατί είναι η Μπαρτσελόνα, αλλά όχι σε τέτοια ποσοστά αφού δεν θα είναι αυτοσκοπός του παιχνιδιού της το να κρατά την μπάλα στα πόδια της όπως ήταν μέχρι τώρα...
~
Συνεπώς η πίεση που θα δέχεται η άμυνά της από τους αντιπάλους της θα είναι μεγαλύτερη. Και εκεί ακόμη δεν έχει ενισχυθεί. Και πολύ φοβάμαι ότι εκτός από τον έναν στόπερ που σίγουρα θα πάρει, θα χρειαστεί και έναν άλλο τύπου ποδοσφαιριστή για τη θέση του δεξιού μπακ, από αυτόν του Ντάνι Αλβες.
~
Εκτός κι' αν ο Λουίς Ενρίκε έχει στο μυαλό του να παίξει 3-4-3, κάτι το οποίο δοκίμασε σε ορισμένες περιπτώσεις και στην Θέλτα. Οι τρεις στόπερ θα είναι ο Ματσεράνο ανάμεσα σε Πικέ και αυτόν που θα έρθει με μεταγραφή. Οι δύο ακραίοι χαφ θα είναι ο Αλβες με τον Ζόρντι Αλμπα, οι τρεις επιθετικοί ξέρουμε όλοι ποιοι θα είναι και μένουν οι δύο κεντρικοί χαφ. Με δεδομένο ότι ο ένας δεν μπορεί παρά να είναι ο Μπουσκέτς για ευνόητους λόγους, μένει μόνο μία κενή θέση στην ενδεκάδα για έναν από τους Ινιέστα, Ράκιτιτς και Ραφίνια. Δύσκολη απόφαση για τον Λουίς Ενρίκε, με δεδομένο ότι ο Ινιέστα είναι αυτός που είναι, ο Ράκιτιτς πήρε διαβεβαίωση ότι θα παίζει βασικός για να πάει στην Μπάρτσελόνα και όχι την Ατλέτικο Μαδρίτης και ο Ραφίνια είναι το αγαπημένο παιδί του.
~
Όπως και να έχει, έρχεται μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σεζόν για την Μπαρτσελόνα, όπου δημιουργείται μία ονειρεμένη επιθετική τριπλέτα Νειμάρ, Μέσι, Σουάρες, η οποία όμως θα πρέπει να δέσει σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα με τέτοιο τρόπο που δεν θα την εκθέσει...


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
http://www.youtube.com/stamos01 ,       3501     video.-         
http://www.youtube.com/stamatios01 , =  1952    video .- 
http://www.youtube.com/vlasiskal , =        1963  video.- 
Σύνολον                                                      7416  βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2579  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  ,  
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  270   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    598.–
~  https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   196 .-
~*  http://www.twitter.com/stamos01/
 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΜΑΪΟΥ 2014 : 
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/05/01-2014.html , Πρωτομαγιά 01 Μαΐου 2014 Άρωμα όμορφης Ελλάδας , .     
http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/05/28-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 .-

 ***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ    ΙΟΥΝΙΟΥ    2014   :

~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/01-2014.html , Άρωμα Κυριακάτικης ενημέρωσης 01 Ιούνιος 2014,.-    
~  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , ΑΡΩΜΑ ΑΠΟ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ  ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ  Δευτέρα  16  Ιουνίου  2014  ~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/06/16-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 16 Ιουνίου 2014 .-
 ~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/06/28-2014.html , ΜΟΥΝΤΙΑΛ - Η  Ιστορία Κυπέλλου Παγκοσμίου  Ποδοσφαίρου  Σάββατο 28 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/06/29-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 29 Ιουνίου 2014 .-
~  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/06/30-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσής Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 .-

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2014 :

~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/01-2014.html  , Άρωμα Ενημέρωσης Τρίτη 01 Ιουλίου 2014  .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/02-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 02 Ιουλίου 2014.-
~ http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/03-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 03 Ιουλίου 2014 .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/07/04-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Παρασκευή 04 Ιουλίου 2014 .-
~ . http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014 .-
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/07/05-2014.html  , Άρωμα ενημέρωσης Σάββατο 05 Ιουλίου 2014  .-
~ http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html  , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/07/06-2014.html , Επιλογές Κυριακή 06 Ιουλίου 2014 .-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Άρωμα ενημέρωσης 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/07/78-9-2014.html , Τριήμερη  εκδρομή  στα  Τσουμέρκα 7.8.και 9  Ιουλίου  2014  , Πέμπτη  10  Ιουλίου  2014 .-  
~ http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/07/10-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014 .-
~ http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/11-2014.html .,  Άρωμα  Ελλάδας  από τριήμερη  εκδρομή στα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Παρασκευή  11 Ιουλίου  2014 .-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/12-2014.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 12 Ιουλίου 2014.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/07/13.html  ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 .-
~  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/07/13-20124.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 13  Ιουλίου  20124 .-
~  http://snsarfara.blogspot.gr/2014/07/14-2014.html ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης    Δευτέρα 14  Ιουλίου  2014 .-
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/07/15.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 15 Ιουλίου 2014 , .-


Δεν υπάρχουν σχόλια: