Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  10  Φεβρουαρίου  2015  :
10 Φεβρουαρίου
Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού (1) († 202). Αναστασίου επισκόπου Ιεροσολύμων, Ζήνωνος (2) οσίου ταχυδρόμου (†4ος αι.).Βάπτου και Πορφυρίου των δημίων. Ενναθάς, Ουαλεντίνης και Παύλου.

(1)O άγιος Χαράλαμπος ήταν ιερέας στη Μαγνησία και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτέριου Σεβήρου. Όταν το 198 ο Σεβήρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος Λουκιανός συνέλαβε τον άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. O άγιος όχι μόνο δεν αρνήθηκε την πίστη του, αλλά αντίθετα ειρωνευόταν τον έπαρχο λέγοντάς του ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται ν` αρνηθεί τον αρχηγό της πίστης του. O Λουκιανός εξοργίστηκε και παίρνοντας ο ίδιος σιδερένια νύχια, προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του αγίου και ως εκ θαύματος, τα χέρια του κόπηκαν και έμειναν κρεμασμένα πάνω στο σώμα του αγίου, ο οποίος ωστόσο παρακάλεσε το Θεό να αποκαταστήσει την αρτιμέλεια του έπαρχου. Τότε αρκετοί δήμιοι βλέποντας το θαύμα πίστεψαν στον αληθινό Θεό. Φοβισμένος τότε ο έπαρχος του χάρισε την ελευθερία. Όμως αργότερα ο ίδιος ο Σεβήρος, μη δυνάμενος να αντεπεξέλθει στο θάρρος και την παρρησία του αγίου, διέταξε να τον αποκεφαλίσουν σε ηλικία 113 ετών.
(2) O όσιος Ζήνων καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και ήταν γιος πλουσίων και ενάρετων γονέων. Επί βασιλείας Ουάλη, ήταν διακοσμητής της αλληλογραφίας του. Όταν πέθανε ο αυτοκράτορας, ο όσιος βρήκε ένα μεγάλο τάφο, εγκαταστάθηκε μέσα και εκεί επεδόθη σε αυστηρότατη άσκηση. Φορούσε ένα τριμμένο ράσο και τρεφόταν με λίγο ψωμί πού του έφερνε κάθε δύο ημέρες κάποιος φίλος του. Έτσι έλαβε χάρη από το Θεό και σε βαθιά γεράματα παρέδωσε τη δίκαια και άγια ψυχή του.
 


10/02 ~** Απολυτίκιο Αγ. Χαραλάμπους - 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/Ch5SMyB_8NE ,
Βίος Αγίου Χαραλάμπους του Ιερομάρτυρα

**  Ο Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός εορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου
Zoom in (real dimensions: 638 x 850)
Ο ιερεύς της Μαγνησίας
ΕικόναΟ Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας και θαυματουργός, γεννήθηκε στην Μαγνησία το 90 μ.Χ. περίπου και μαρτύρησε στα χρόνια των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης. Είχε το ευτύχημα να γεννηθεί από γονείς ευσεβείς χριστιανούς που κρατούσανε την πίστη τους στο Χριστό με κίνδυνο της ζωής τους στους δύσκολους, αλλά ηρωικούς εκείνους χρόνους των διωγμών. Στη Μαγνησία έζησε όλη του την ζωή ο Άγιος Χαράλαμπος. Αφιερώθηκε, εις την υπηρεσία του Χριστού. Έγινε ιερέας το 130 μ.Χ. Από την θέση του τώρα αυτή, από το Θείο αυτό αξίωμα της ιεροσύνης, ανέλαβε τον μεγάλο αγώνα, αφ’ ενός να ανοίξει τα μάτια του κόσμου και να δουν τον κίνδυνο από την ειδωλολατρική πλάνη και αφ’ έτερου ν’ αγιάζει με τα μυστήρια τους πιστούς και να τους οδηγεί στην τελειότητα. Μπροστά σε Χριστιανούς και ειδωλολάτρες, άρχισε τα φλογερά χριστιανικά κηρύγματά του. Καίτοι σ’ όλη του τη μακρά ζωή έζησε 113 χρόνια έγιναν πολλοί διωγμοί των Χριστιανών και αυτός ποθούσε το μαρτύριο, και δεν ελάμβανε κανένα μέτρο, εν τούτοις επέζησε, διότι ο Θεός τον φύλαξε για αργότερα. Μαρτύρησε το 202 μ.Χ.
Γαλήνιος μπροστά στον οργισμένο άρχοντα
Τότε αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ένας ασεβής και χριστιανομάχος, ο Σεβήρος (193-211 μ.Χ.). Αυτός είχε κηρύξει φοβερό διωγμό εναντίον των χριστιανών. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις είχε διορίσει ηγεμόνες ειδωλολάτρες και είχε δώσει αυστηρές διαταγές. Ηγεμόνας στην περιοχή εκείνη της Μαγνησίας, που ζούσε ο Άγιος Χαράλαμπος, ήταν τότε ένας κακόψυχος και θηριόψυχος, Λουκιανός ονομαζόμενος. Όταν έμαθε ο ηγεμόνας Λουκιανός τη χριστιανική δραστηριότητα του Ιερέως Χαραλάμπους, οργίστηκε πολύ. Έξαλλος από το κακό του, έστειλε στρατιώτες στη Μαγνησία να τον συλλάβουν και να τον φέρουνε μπροστά του. Πράγματι οι απεσταλμένοι του Λουκιανού φέρανε σιδεροδέσμιο τον γέροντα κληρικό μπροστά στον ηγεμόνα. Ήταν τότε υπέργηρος. Εκατόν δέκα τριών (113) ετών. Ο ηγεμόνας τον κοίταξε με βλοσυρό και άγριο βλέμμα, και τον απείλησε ότι εάν δεν προσκυνήσει τα είδωλα τον περιμένουν φρικτά βασανιστήρια. Ο Άγιος στις απειλές και στις φοβέρες του άρχοντα απάντησε:
-Κακώς νόμισες, ότι έναν ιερέα του Χριστού θα τον τρομάξουνε οι φοβέρες για βάσανα και θάνατο. Εγώ έπρεπε να είχα κοιμηθεί προ πολλού. Και εάν με θανατώσεις, θα μου δώσεις εκείνο που περιμένω. Άλλωστε εμείς οι χριστιανοί τα βάσανα και το θάνατο δεν τα αποφεύγουμε, αλλά τα θέλουμε και τα ποθούμε. Γιατί εμείς είμεθα εξοικειωμένοι με τους αγώνες και τους πολέμους και όπως οι γενναίοι στρατιώτες, δεν επιθυμούμε τον ήσυχο θάνατο της κλίνης, αλλά τον δοξασμένο της μάχης.
-Είσαι γέροντας και λυπούμαι τα γεράματα σου, να σε βάλω σε βασανιστήρια, είπε ο Λουκιανός.
-Ας είμαι γέροντας. Μη με λυπάσαι καθόλου. Αλλά να μάθεις, ότι στους ιδικούς μας αγώνες το πάν είναι η ψυχή. Αυτή δεν γηράσκει με την ηλικία. Αμφιβάλλεις, Έπαρχε, γι αυτό; Δοκίμασε. Και θα δεις, ότι οι δήμιοι σου θα κουρασθούνε και ο ιερεύς Χαράλαμπος, με την χάριν του Χριστού μου, δεν θα τους πει να τον λυπηθούνε. Άλλωστε, χωρίς στερήσεις, χωρίς υπομονή και χωρίς βάσανα, πώς θα κερδίσουμε την Βασιλεία των ουρανών; Αυτά, άρχοντα μου, τα βάσανα, μας ανοίγουν τις πόρτες της αιωνίου ευτυχίας. Υπάρχει καλλίτερο από τα βάσανα; Αυτά μας φέρνουνε κοντά στον Χριστό μας. Γιατί, λοιπόν, να τα αποφεύγουμε; Έπειτα όλα αυτά περνούν τόσο γρήγορα!
Zoom in (real dimensions: 419 x 562)Εικόνα
Τον γδέρνουν!
Έπειτα από την σταθερή αυτή απάντηση το συμβούλιο των αρχόντων τα έχασε. Του φέρανε όμως μπροστά του όλα τα σύνεργα των βασανιστηρίων, για να τον φοβίσουν και για να τον κλονίσουν. Του τα δείξανε ένα προς ένα. Του είπανε, πώς σχίζονται με αυτά οι σάρκες, πώς τσακίζονται τα κόκαλα και πώς βγαίνουν τα νύχια. Ο Άγιος τα κοίταξε με αδιαφορία και απάθεια.
-Ξεροκέφαλε, του λέγει ο Έπαρχος, μη σκέφτεσαι καθόλου Θυσίασε στους μεγάλους θεούς μας. Το καταλαβαίνεις;
-Αυτό, τους αποκρίθηκε, δεν θα γίνει ποτέ. Δεν είμαι ανόητος να ζητώ την καταστροφή μου. Δεν πουλάω την ψυχή μου στον σατανά. Μια ζωή ολόκληρη προσφέρω θυσία στο Χριστό και τώρα να την προσφέρω θυσία στο σατανά; Θεός φυλάξοι!
Από τα λόγια του αυτά οι άρχοντες των ειδωλολατρών αγριέψανε και γίνανε θηρία. Διέταξαν αμέσως να γδάρουν τον υπέργηρον Ιερέα του Υψίστου ζωντανό! Δεν λυπηθήκανε οι αλητήριοι τα βαθειά γεράματα του. Δεν σεβαστήκανε τα 113 του χρόνια!
Τον γύμνωσαν αμέσως, του πετάξανε καταγής την ιερή στολή του και άρχισαν το απάνθρωπο γδάρσιμο. Άρχισαν από την κεφαλήν και κόβανε και χωρίζανε το δέρμα από τις σάρκες. Ο πόνος ήταν φοβερός, τρομερός, αβάστακτος. Ο Άγιος όμως σφίγγει τα δόντια του. Κρατάει γερά, προσεύχεται και λέγει:
-Θεέ μου, Σε ευχαριστώ διότι μού έκαμες την μεγάλη τιμήν και μου έδωσες την περιπόθητη ευκαιρία να καταταγώ μεταξύ των Μαρτύρων. Θεέ μου βοήθησέ με. Δός μου υπομονή να μείνω πιστός. Σας ευχαριστώ και σας παιδιά μου, που μού βασανίζετε το σώμα. Μ’ αυτό, που κάνετε, μού χαρίζετε την ευτυχία της ψυχής και την ατελείωτη χαρά της Βασιλείας του Θεού.
Ενώ όμως έλεγε αυτά ο Άγιος, όσοι τον βλέπανε (οι στρατιώτες, οι δούλοι, οι βασανιστές και οι άρχοντες), μένανε με το στόμα ανοιχτό. Δεν μπορούσανε να καταλάβουνε ποιο ήταν εκείνο που μέσα σ' αυτόν τον μεγάλο πόνο, έδινε στον Μάρτυρα τόση δύναμη και τόση ευτυχία. Δυο μάλιστα δήμιοι, που τον γδέρνανε, ο Πορφύριος και ο Βάπτος, όταν είδανε την υπομονή του Μάρτυρος, για να κερδίσει την Βασιλεία του Θεού, πιστέψανε. Πετάξανε τα μαχαίρια και φωνάξανε: «Είμαστε και εμείς χριστιανοί!» Φιλούσανε έπειτα τον Άγιο και του ζητούσανε να τους συγχωρέσει. Ο Έπαρχος τότε διέταξε και τους αποκεφάλισαν. Με χαρά το δέχτηκαν. Τότε και τρεις γυναίκες είπανε δυνατά: «Και εμείς πιστεύουμε στο Χριστό!» Χαρούμενες και αυτές μαρτυρήσανε για το Χριστό. Η Εκκλησία μας τους γιορτάζει και τους πέντε την 10ην Φεβρουαρίου μαζί με τον Άγιο Χαράλαμπο.
Στομώνουν οι χειράγρες
Του είχανε γδάρει το κεφάλι οι δύο δήμιοι, που μαρτυρήσανε. Οι άλλοι, που τους διαδέχτηκαν, άρπαξαν τις χειράγρες. Αυτές ήταν κάτι σαν σιδερένια χέρια με μυτερά νύχια. Αρχίσανε απάνθρωπα να του ξεσχίζουν τις σάρκες. Τρομερό το μαρτύριο. Ο Άγιος παρέμεινε προσευχόμενος. Ξαφνικά όμως, συνέβη κάτι το περίεργο και θαυμαστό: Οι χειράγρες, τα σατανικά δηλ. όργανά τους, με τα οποία τραβούσανε λωρίδες από το κορμί του Αγίου, στομώσανε! Δεν μπορούσανε να σχίζουν το δέρμα και τις σάρκες του Αγίου! Τότε οι βασανιστές λέγανε κατάπληκτοι:
-Τι συμβαίνει; Μήπως αυτός εδώ είναι ο ίδιος ο Χριστός και ήλθε να μας τιμωρήσει; Μήπως, ο Θεός, που πιστεύει ο Χαράλαμπος, είναι αληθινός και γι αυτό στομώνει τις χειράγρες; Τότε ένας δούκας, που άκουσε αυτές τις συζητήσεις θύμωσε πολύ. Σηκώθηκε και βρίζοντας στρατιώτες, δούλους και βασανιστές και άρπαξε τις χειράγρες για να τις μπήξει στο γέρικο κορμί του Αγίου. Τότε ο Θεός έκανε το θαύμα του και κόπηκαν τα χέρια του δούκα από τους αγκώνες και κάτω και μείνανε κολλημένα με τις χειράγρες στο σώμα του Αγίου! Τρομαγμένος τότε ο δούκας, πονώντας και αυτός αφόρητα, έπεσε χάμω, φωνάζοντας, κλαίγοντας. Τότε ο ηγεμόνας πλησίασε και σαν είδε τα χέρια του δούκα κρεμασμένα από το σώμα του Μάρτυρα, από το κακό του έγινε έξω φρενών και έφτυσε τον Άγιο στο πρόσωπο. Ο Θεός όμως του έδωσε και αυτού αμέσως το θαύμα. Στράβωσε αμέσως ο λαιμός του και κοίταζε τώρα το πρόσωπο του προς την πλάτη του! Το πλήθος βλέποντας αυτά πολλοί από αυτούς πιστέψανε στον Αληθινό Θεό. Ο δούκας παρακαλούσε να τον γιατρέψει ο Άγιος και του υποσχόταν ότι θα πιστέψει στον δικό του Θεό. Τότε ο Άγιος προσευχήθηκε στον Κύριο και του ζητούσε να γιατρευτούν αυτοί οι δύο. Μόλις τελείωσε ο Άγιος την προσευχή του, ακούστηκε από τον Ουρανό φωνή, που του έλεγε:
-Χαίρε, αθλητά Χαράλαμπε, συνόμιλε των Αγγέλων και ομότροπε των Αποστόλων. Ήκουσα την δέησίν σου και δίδω την ίασιν εις τους ασεβείς.
Αυτοστιγμεί τότε γιατρεύτηκαν όλοι, όσοι τιμωρήθηκαν! Ο δούκας που του αποκαταστάθηκαν τα χέρια του σαν πρώτα, πίστεψε στο Χριστό και βαφτίστηκε. Και ο ηγεμόνας που επανήλθε το πρόσωπον του στη θέση του σταμάτησε τον διωγμό κατά των Χριστιανών μέχρις ότου αναφέρει τα γενόμενα στον Βασιλέα. Ο Άγιος μεταφέρθηκε εν συνεχεία στο σπιτάκι του. Αυτό το σπίτι του έγινε προσκύνημα. Πηγαίνανε οι κάτοικοι της Μαγνησίας και των περιχώρων και τον βλέπανε. Κατάκοπος και εξαντλημένος από όσα έπαθε, από το κρεβάτι του, τους δίδασκε τι πρέπει να κάνουν, για να σωθούν. Εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους. Αλλά και πολλοί ειδωλολάτρες πιστεύανε και βαπτίζονταν. Τότε, μετά το μαρτύριο του, ο Άγιος έκανε πολλά θαύματα και πολλές θεραπείες ασθενών. Τυφλοί ξαναβλέπανε, κουτσοί περπατούσανε, δαιμονιζόμενοι απαλλάσσονταν από τα δαιμόνια και βρίσκανε γαλήνη. Και πολλές άλλες αρρώστιες με την ευχή του Αγίου εξαφανίζονταν. Ακόμη και αναστάσεις νεκρών έγιναν με την προσευχή του Αγίου.
Zoom in (real dimensions: 527 x 690)Εικόνα
Καρφιά στη ράχη του
Ο ηγεμόνας όμως βλέποντας αυτά τα θαυμάσια, σηκώθηκε και πήγε μόνος του στον βασιλέα. Του ανέφερε καταλεπτώς διά τον Άγιο όλα όσα συνέβησαν. Ο άσεβής Σεβήρος, αντί να πιστέψει, μόλις τ’ άκουσε, άναψε από το θυμό του και διάταξε να πάνε και να καρφώσουν σε όλη την πλάτη του Αγίου καρφιά και κατόπιν να τον σύρουν από την Μαγνησία σε κάποια άλλη πόλη, Αντιόχεια ονομαζόμενη. Δεν φαίνεται να ήταν η μεγάλη Αντιόχεια της Συρίας. Κατόπιν τον δέσανε από την μεγάλη γενειάδα του και τον τραβούσανε αλύπητα οι απάνθρωποι, χωρίς καθόλου να σκεφθούν τα βαθειά γεράματά του. Κατόπιν τον βάλανε επάνω σε ένα άλογο και ξεκινήσανε. Δεν είχανε προχωρήσει ούτε τρία χιλιόμετρα και το άλογο στάθηκε και τους μίλησε δυνατά, σαν άνθρωπος!
-Ώ καταραμένοι στρατιώτες, είπε, που είσθε υπηρέτες του βασιλέως σας διαβόλου! Δεν βλέπετε, ότι μαζί με αυτόν τον άνθρωπο είναι ο Θεός; Λύσατε τον σκληροτράχηλοι, δια να λυθείτε και σεις από τα αόρατα δεσμά.
Στην φωτιά να τον κάψουν
Έπειτα από αυτό οι στρατιώτες φοβηθήκανε και πήγανε τον Άγιο με άνεση στην Αντιόχεια. Αλλά ο διάβολος μετασχηματίστηκε σαν γέροντας και φάνηκε στον Σεβήρο κατηγορώντας τον Άγιο ότι είναι μάγος και ότι του πήρε πολλούς στρατιώτες. Αυτό εξαγρίωσε τον Σεβήρο που έδωσε διαταγή να του καρφώσουν στο στήθος μια μεγάλη σούβλα. Κατόπιν να φέρουν ξύλα, να ανάψουν φωτιά και να καίνε τον Άγιο, ώσπου να ξεψυχήσει. Περάσανε λοιπόν τη σούβλα στον Άγιο και επί πολλή ώρα τον καίγανε, αλλά δεν έπαθε τίποτε ο Άγιος, διότι η φωτιά έσβησε. Ο Άγιος λες και ξανάνιωσε. Τότε ο βασιλεύς είπε να τον λύσουν και να τον πάνε κοντά του και τον ρώτησε την ηλικία του.
-Εκατόν δέκα τριών χρονών, του απάντησε ο Άγιος.
-Αφού λοιπόν τόσα χρόνια έζησες, πώς δεν έχεις τόσον μυαλό να γνωρίσεις τους αθανάτους θεούς, παρά κάθεσαι και προσκυνάς τον Χριστό, σαν να είσαι ανόητος;
-Επειδή, του αποκρίθηκε ο Άγιος, τόσα πολλά χρόνια έζησα, γνώρισα την Αλήθεια και προσκυνώ τον Αληθινό Θεό, τον Παντοδύναμο και Πανοικτίρμονα.
Zoom in (real dimensions: 365 x 552)Εικόνα
Τα δύο θαύματα
-Άκουσα, λέγει ο βασιλεύς, ότι μπορείς και νεκρούς ν’ αναστήσεις.
-Αυτό, του απάντησε, μόνον ο Δεσπότης Χριστός μπορεί να το κάνει, όχι άνθρωπος. Τότε ο Σεβήρος διέταξε και φέρανε εκεί ένα δαιμονισμένο, που βασανιζόταν ο δυστυχής από τον σατανά 36 χρόνια. Όταν αυτός έφθασε κοντά στον Άγιο, λες και καιγόταν από φωτιά, πονούσε τρομερά, γι αυτό φώναζε ο δαίμονας:
-Σε παρακαλώ, δούλε του Χριστού, μη με βασανίσεις, αλλά είπε ένα λόγο και βγαίνω. Και αν θέλεις και διατάξεις, θα σου πω, γιατί μπήκα σε αυτόν τον άνθρωπο.
-Λέγε, ακάθαρτο πνεύμα, του είπε ο Άγιος.
-Αυτός, είπε το πονηρό πνεύμα, έκλεψε τα πράγματα του γείτονά του και κατόπιν σκότωσε τον κληρονόμο του και τον βασανίζω τώρα 36 χρόνια.
Τότε ο Άγιος επιτίμησε τον δαίμονα και εξήλθε.
Πραγματικά, Μέγας είναι ο Θεός των Χριστιανών, είπε θαυμάζοντας ο βασιλεύς. Έπειτα από τρεις η μέρες, απέθανε κάποιος νέος. Και ο βασιλεύς λέγει στον Άγιο:
-Ανάστησε αυτόν τον νεκρό αν μπορείς:
Ο Άγιος για να δοξαστεί το όνομα του Θεού, έκαμε πολλή προσευχή και αναστήθηκε ο νεκρός. Αυτό έκαμε μεγάλη κατάπληξι σε όλους και πολλοί από τον όχλο πιστέψανε στον Χριστό. Ο πωρωμένος όμως έπαρχος, Κρίσπος είπε στον βασιλέα:
-Θανάτωσέ τον επί τέλους αυτόν τον άνθρωπο, γιατί με τις μαγείες κάνει αυτά τα τερατουργήματα.
-Θυσίασε Χαράλαμπε, στους θεούς για ν’ απαλλαγείς από τα βασανιστήρια.
-Όσο περισσότερο με βασανίσεις, του είπε ο Άγιος τόσο περισσότερο ευφραίνετε η ψυχή μου.
Τότε εξεμάνει ο βασιλεύς και διέταξε να του συντρίψουν με πέτρες τις σιαγόνες, και να κάψουν με λαμπάδες την γενειάδα και το πρόσωπον του. Το πυρ όμως λες και είχε λογική, πήδησε και έκαψε όσους στεκόντουσαν κοντά.
Οι τύραννοι αιωρούνται
Τότε ο βασιλεύς μανιασμένος, γιατί δεν μπορούσε να κάνει τίποτε στον Άγιο γύρισε προς τον ουρανό και έριχνε βέλη επάνω στον αέρα λέγοντας.
- Κατέβα, Χριστέ, αν είσαι, Θεός στη γήινα πολεμήσουμε. Τότε όμως έγινε μεγάλος σεισμός. Φόβος και τρόμος κατέλαβε όλους. Οργίστηκε ο Κύριος. Από το σεισμό φαινότανε ο ουρανός ότι έσειε σαν ένα δένδρο. Αστραπές και βροντές μεγάλες ακούγονταν και αίφνης ο βασιλεύς Σεβήρος και ο έπαρχος Κρίσπος κρεμαστήκανε ψηλά στον αέρα. Φώναζε δε τότε ο βασιλεύς προς τον Άγιο λέγοντας:
-Κύριέ μου Χαράλαμπε, δίκαια τα παθαίνω. Παρακάλεσε όμως τον Κύριο και Θεό σου να με γλυτώσει από τη τιμωρία αυτή και εγώ υπόσχομαι να γράψω σε όλες τις πόλεις να δοξάζεται το Όνομα Του.
Τότε ήλθε εκεί και η κόρη του βασιλέως, που την λέγανε Γαλήνη και του λέγει:
-Πίστεψε στον Κύριο για να σε γλυτώσει και να σε λύσει απ’ αυτά τα δεσμά, γιατί Αυτός ο Χριστός είναι αληθινός Θεός Αθάνατος. Όταν τα είπε αυτά προσκύνησε τον Άγιο και του είπε:
-Παρακάλεσε τον Κύριο ν’ απαλλάξει τον πατέρα μου από αυτούς τους πόνους και εάν μεν πιστέψει θα γίνει μεγάλο καλό, εάν όχι θα έχεις τουλάχιστον εσύ τον μισθό σου μετά θάνατον.
Τότε προσευχήθηκε ο Άγιος και σταμάτησε η οργή του Θεού. Κατέβηκαν στη γη ο βασιλεύς και ο έπαρχος και πήγανε στο παλάτι. Μείνανε τρεις ημέρες έχοντες στο νου τους διαρκώς τον φόβο του Θεού και την οργή Του.
Zoom in (real dimensions: 261 x 400)Εικόνα
Η Αγία Γαλήνη
Έπειτα από τριάντα ημέρες ο Σεβήρος άλλαξε γνώμη. Κάλεσε τον Άγιο και του είπε να θυσιάσει στους θεούς. Αλλά ο Άγιος του είπε ότι υπακούει μόνο στον Αληθινό Θεό. Του κακοφάνηκε του βασιλιά, που του αντιμίλησε. Γι αυτό διέταξε να βάλουν στο στόμα του ένα χαλινάρι, σαν να ήταν άλογο, και να τον σύρουν σ’ όλη την πόλη για να τον ρεζιλέψουν. Ο Άγιος όμως στο διάστημα αυτό προσευχόταν. Η Γαλήνη επί πολλή ώρα συμβούλευε τον πατέρα της να σταματήσει την αμαρτία αυτήν και να πιστέψει στον Θεό, τον Οποίον είχε ομολογήσει, για να μην κολασθεί αιώνια. Αυτός όμως ο δυστυχής, ασύνετος και ανόητος, δεν ωφελήθηκε τίποτε από τα λόγια αυτά. Τουναντίον προχώρησε στο χειρότερο και την διέταξε να θυσιάσει στα είδωλα. Αυτή όμως, έξυπνη καθώς ήταν, για να τον εμπαίξει του υποσχέθηκε ότι θα τα προσκυνήσει. Κατόπιν πήγε η μακαρία Γαλήνη εις τον ναό του Διός και του Απόλλωνος και και συνέτριψε τα άψυχα είδωλα. Την άλλη μέρα πάλι ο πατέρας αφού έδωσε διαταγή να φτιάξουν νέα είδωλα της παρουσίασε ότι δήθεν οι θεοί αναστήθηκαν. Αλλά και πάλι η Γαλήνη τα συνέτριψε.
Στο σπίτι της ακόλαστης χήρας
Τότε θύμωσε ο τύραννος κι έστρεψε την οργή του στον Άγιο, που δίδαξε την Γαλήνη. Και για να τον εξευτελίσει διέταξε να τον παραδώσουν σε μια χήρα και ακόλαστη γυναίκα για να τον φυλάξει στο σπίτι της. Αλλά ο Θεός τον εφύλαξε από τον εξευτελισμό. Μόλις πήγε ο Άγιος στο σπίτι της ακούμπησε σε ξηρό ξύλινο στύλο. Και ώ! του θαύματος αμέσως ο ξηρός στύλος βλάστησε κι έκανε τόσα κλωνάρια ώστε γέμισε όλο το σπίτι. Η χήρα εκείνη μόλις είδε τέτοιο παράδοξο θαύμα προσκύνησε τον Άγιο και του είπε:
-Πήγαινε από το σπίτι μου κύριε, γιατί δεν είμαι άξια για να είσαι κοντά μου.
-Μη φοβάσαι παιδί μου, της είπε ο Άγιος, πίστεψε μονάχα στον Κύριο, που είναι Θεός σπλαχνικός. Την άλλη ημέρα, που είδαν οι γείτονες της χήρας τέτοιο μεγάλο δένδρο με άνθη και καρπούς μέσα στο δωμάτιο της, θαύμασαν και μπήκανε μέσα στο σπίτι. Βρήκανε εκεί τον Άγιο, που δίδασκε. Τότε η γυναίκα εκείνη τους είπε την υπόθεση και εγκωμίαζε τον Άγιο. Όλοι τους δε τον προσκύνησαν, πιστέψανε στον Χριστό και βαπτιστήκανε. Την άλλη ήμερα ανήγγειλαν στο βασιλιά το θαυμαστό αυτό γεγονός. Και ενώ όλοι θαύμαζαν, ο πωρωμένος έπαρχος είπε:
-Πρόσταξε βασιλεύ ν’ αποκεφαλίσουν αυτόν τον πλάνο, για να μη μείνει και κάνει και άλλα τέρατα και σημεία και πιστέψουν στο Χριστό περισσότεροι.
Zoom in (real dimensions: 316 x 421)Εικόνα
Τέλος ειρηνικό
Πράγματι ο βασιλεύς εξέδωσε εναντίον του Αγίου την καταδικαστική απόφαση. Οι δήμιοι επήραν την απόφαση, πήρανε και τον Άγιο και τον φέρανε στον τόπο της θανατικής εκτελέσεως. Ο Άγιος όμως στο δρόμο, καθώς έσερνε τα κουρασμένα και πληγωμένα και γέρικα πόδια του, προσευχόταν με ψαλμούς προς τον Κύριο, που τους ήξερε απ’ έξω. Έλεγε μεταξύ των άλλων και τον εκατοστό ψαλμό: «Ἔλεος καί κρίσιν ἄσομαι Σοί Κύριε...» Όταν ο Άγιος έφτασε εκεί, σήκωσε τα χέρια του και τα μάτια του στον ουρανό και προσευχήθηκε:
-Σ’ ευχαριστώ, Κύριε, είπε, γιατί είσαι ελεήμων και φιλάνθρωπος. Συ Παντοδύναμε κτύπησες τον εχθρό μας διάβολο. Συ κτύπησες και τον Άδη με το να απαλλάξεις από τον θάνατο το ανθρώπινο γένος. Μνήσθητι μου, Κύριε, εν τη Βασιλεία Σου.
Τότε, συνέβη και το έξης θαυμαστό Ανοίξανε για μια στιγμή οι Ουρανοί, φάνηκε ο Χριστός με πλήθος Αγγέλων. Κατέβηκε κοντά του και του λέγει:
-Έλα, προσφιλέστατε και αγαπημένε μου Χαράλαμπε, που τόσο πολύ κακοπάθησες, για τ’ Όνομά Μου.
Ζήτησε Μου ποία χάρη θέλεις και θ’ ακούσω την δέηση σου.
-Και το ότι αξιώθηκα, αποκρίθηκε ο Μάρτυρας, να δω την φοβερή δόξα της παρουσίας Σου, αυτό είναι μεγάλο χάρισμα σε εμένα τον ελάχιστο. Αλλά επειδή η αγαθότατης Σου, Κύριε, με προστάζει να Σου ζητήσω χάρη, παρακαλώ να μου κάνεις την έξης:
Σε όποιο τόπο βρεθεί τεμάχιο από το λείψανο μου και σ’ όποια χώρα γιορτάζουν το μαρτύριο μου, να μην γίνει εκεί ποτέ πείνα, ούτε πανώλης που θα θανατώνει τους ανθρώπους πρόωρα. Ούτε πονηρός άνθρωπος που να βλάπτει τους καρπούς, αλλά να είναι σ’ αυτόν τον τόπον ειρήνη σταθερή, ψυχών σωτηρία και σωμάτων θεραπεία. Να είναι αφθονία σίτου, οίνου, ελαίου, τετραπόδων και άλλων χρησίμων πραγμάτων. Φύλαγε δε γερά τα βόδια και όλα τα τετράποδα ζώα των ανθρώπων για να γεωργούν τη γη και να δοξάζεται το Όνομά Σου. Συγχώρησε, Κύριε, σε παρακαλώ και τις αμαρτίες τους ως Αγαθός και Φιλάνθρωπος.
-Να γίνει πιστέ Μου δούλε, το θέλημα σου! Είπε ο Κύριος και αμέσως εξαφανίστηκε.
Μετά ταύτα, ο Άγιος παρέδωσε αμέσως την αγιασμένη του ψυχή στο Χριστό ειρηνικά, πριν προλάβει ο δήμιος να του κόψει την κεφαλή! Ο Θεός δεν θέλησε να ταλαιπωρηθεί περισσότερο. Αρκετά βασανίσθηκε.
Τα άγια λείψανα του θαυματουργούν
Το Άγιο του λείψανο το παρέλαβε κατόπιν η μακαρία Γαλήνη και το ενταφίασε μέσα σε χρυσή θήκη, αφού του έβαλε πολύτιμα μύρα και αρώματα. Κατόπιν το Άγιο και πανσεβάσμιο λείψανο του ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, μοιράστηκε χάριν ευλαβείας στους απανταχού Ορθοδόξους Χριστιανούς. Διώχνει δε το Άγιο λείψανο τα βάσανα και κάθε ασθένεια, από όσους τον παρακαλούν. Υπάρχουνε και σήμερα σε πολλούς Ναούς και Μοναστήρια τεμάχια λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπους. Η Αγία και πάντιμος Κάρα του βρίσκεται επάνω στα Μετέωρα της Θεσσαλίας, εις το Μοναστήρι του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου. Κάμνει δε συχνά παράδοξα κι εκπληκτικά θαύματα. Υπάρχει εκεί και φυλλάδα, που περιέχει τα θαύματα του Αγίου. Ιδίως φυλάττει τους ανθρώπους από την φοβερή νόσο της πανώλους. Γι αυτό όσες φορές ενέσκηπτε η φοβερή αυτή αρρώστια, κατεβάζανε οι Πατέρες την Αγία Κάρα του κάτω στις πόλεις και το κακό σταματούσε αμέσως. Το 1812 η τρομερή αρρώστια της πανώλους θέριζε όλη την Ήπειρο. Τότε κάποιος, Μολοσσός ονόματι, πατέρας του Ζώτου Μολοσσού που έγραψε το λεξικό των Αγίων Πάντων, επήγε στα Μετέωρα κι έφερε στην Ήπειρο την Τιμία Κάρα του Αγίου Χαραλάμπους και σταμάτησε το θανατικό. Επίσης πολλοί πιστοί την καλούν στα σπίτια τους, την κατασπάζονται με ευλάβεια και κάνουν Αγιασμό. Και έτσι απαλλάσσονται από κάθε κακό. Το 1897 έγινε ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος. Τότε οι Τούρκοι πήρανε την Αγία Κάρα και την κτύπησαν με χίλιους δυο τρόπους για να ανοίξει και να πάρουν μόνον το άργυρο κουτί της. Δεν μπόρεσαν όμως να το ανοίξουνε. Ο Θεός τους έδωσε την τιμωρία, γιατί κάνανε οι Τούρκοι και άλλες ιεροσυλίες. Αρρώστησαν δε όλοι βαριά. Πεθάναν τότε 35.000 Τούρκοι στην Θεσσαλία από τύφο δια θαύματος του Αγίου. Όταν έμαθε ο Σουλτάνος, ότι χάθηκε τόσος πολύς στρατός στην Θεσσαλία, έγραψε στον Διοικητή του τουρκικού στρατού, Εδέμ, επίσημο γράμμα και τον ρωτούσε:
-Πως χάθηκε αυτός ο στρατός, αφού δεν έγινε καμιά μάχη με τους Έλληνες; Και ο Εδέμ απάντησε τότε ως εξής:
-Όσοι Τούρκοι χάλασαν Εκκλησίες και Μοναστήρια πεθάναν από τύφο. Εγώ το χέρι του Θεού δεν μπόρεσα να Το εμποδίσω. Όλοι οι κακοί Τούρκοι κακώς απέθαναν! 
 
***  Νεκροί από πυροβολισμούς στον Κορυδαλλό

 Λίγα λεπτά μετά τις 10 ο ΣΚΑΪ μετέδωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή του Κορυδαλλού ενώ ανέφεραν και για δύο νεκρούς. Σε λίγο περισσότερη ενημέρωση. - 
~ Ένας άνδρας και μία γυναίκα εντοπίστηκαν νεκροί σε διαμέρισμα στον Κορυδαλλό, στην οδό Κρέσνας. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια. Στον τόπο του εγκλήματος θα μεταβεί ιατροδικαστής. Η αστυνομία κλήθηκε στο σημείο από περιοίκους που άκουσαν πυροβολισμούς. - 

*** Αμφιθέατρο «Θεόδωρος Αγγελόπουλος»

Το Σάββατο 14 Μαρτίου, το βράδυ, στο πλαίσιο διήμερης εκδήλωσης για το έργο και τη μεγάλη προσφορά του σκηνοθέτη και συμπατριώτη μας, αείμνηστου Θεόδωρου Αγγελόπουλου, το όνομά του θα αποδοθεί στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ (Αριστομένους 95), σε εφαρμογή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο σκηνοθέτη, στο πλαίσιο του οποίου θα παρουσιασθούν - στο προαναφερθέν αμφιθέατρο - 4 ταινίες του δημιουργού και θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για το έργο του, ενώ θα συμμετάσχουν στενοί του συνεργάτες. Τις εκδηλώσεις, που θα έχουν ελεύθερη είσοδο, θα διοργανώσουν σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας και την Κοινωφελή του Επιχείρηση «Φάρις» οι πολιτιστικοί φορείς Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, Πολιτιστικός Αντίλογος και Φεστιβάλ «Μηδέν», εκπρόσωποι των οποίων, χθες, συναντήθηκαν με το δήμαρχο Π. Νίκα. - 

***  Το καρναβάλι αλλάζει τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην Καλαμάτα          
      
Αλλαγές στα κυκλοφοριακά δεδομένα της Καλαμάτας θα επιφέρει η καρναβαλική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με απόφαση του αστυνομικού διευθυντή Μεσσηνίας, απαγορεύεται η κυκλοφορία και η στάθμευση παντός είδους οχημάτων, στην πλατεία 23ης Μαρτίου και στην οδό Αριστομένους μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Φραντζή, λόγω των καρναβαλικών εκδηλώσεων, από τη 1.00 μετά το μεσημέρι έως τις 8.00 το βράδυ.
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται κατά περίπτωση μέσω παρακαμπτήριων οδών.

***  Ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης των εκτελεσθέντων απο τους Ναζί 

 
Αδήριτη ανάγκη να μη σκεπάσει η λήθη τη θυσία τους Με τη συμπλήρωση 71 ετών από την εκτέλεση συμπατριωτών μας, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων διοργάνωσαν τελετή μνήμης, προχθές Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στο Κοιμητήριο Καλαμάτας. Σημειώνεται πως η εκτέλεση έγινε στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι νεκροί ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία. Στις 10.30 το πρωί, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων, που επίσης βρίσκεται στο Κοιμητήριο. Ύστερα από σύντομη αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, αναγνώσθηκε κατάλογος που περιλαμβάνει 153 ονόματα εκτελεσθέντων και στέφανο κατέθεσε εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου. Ακολούθως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο. Και στο φετινό μνημόσυνο η ιστορική αναφορά έγινε από την αντιστασιακό Πότα Κακκαβά, που σημείωσε ότι οι εκτελεσθέντες είναι συνολικά 534 άτομα. Όπως τόνισε, οι ήρωες αυτοί δε χρειάζονται στεφάνια, δεν τα έχουν ανάγκη, τα περιφρονούν γιατί τους φτάνουν τα στεφάνια της δόξας που φόρεσαν και είναι αμάραντα. Αναφερόμενη γενικότερα σε αυτή την ιστορία της πόλης και τη σχετική εκδήλωση, σχολίασε πως ορισμένοι μιλούν για αναμόχλευση των παθών και του μίσους. Η ίδια, όμως, απάντησε ότι την αναμόχλευση τη φοβούνται αυτοί που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα και ότι η λησμονιά φέρνει καινούργια μίση και πάθη. Κλείνοντας η Πότα Κακκαβά ευχήθηκε «κατάρα και ανάθεμα σε αυτούς που έφεραν τα πάνω-κάτω και πραγματικά δε δικαιώθηκαν οι νεκροί μας ούτε στον τόπο της εκτέλεσής τους». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας, καθώς και λίγοι συγγενείς των εκτελεσθέντων. Στο τέλος της εκδήλωσης, τόσο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, με το σύμβουλο της πλειοψηφίας, Γιώργο Φάβα, όσο και ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισαν ότι η εκδήλωση αυτή πρέπει να αναβαθμιστεί, πρόκειται για ηθικό χρέος απέναντι στους νεκρούς, αλλά και για μια ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί εκπαιδευτικά, να γνωρίσουν ιδίως οι νέοι τη φρίκη του πολέμου και του φασισμού. - 

*** Απείκασμα σοφίας

«Ο Κολόμβος όταν ξεκίνησε, δεν ήξερε πού πήγαινε και όταν έφθασε, δεν ήξερε πού βρισκόταν». Ουίνστον Τσώρτσιλ (1874-1965, Βρετανός Πρωθυπουργός, Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1953) - 

*** Τα Βίκος Relays τρέχουν στην Καλαμάτα για το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ         
     
Τα Βίκος Relays ξεκινούν τις διαδρομές τους ανά την Ελλάδα για το 2015 από την Καλαμάτα και συνεχίζουν μέσω των μοναδικών σκυταλοδρομιών τρεξίματος να συνεισφέρουν σε προσπάθειες που σχετίζονται με τον συνάνθρωπο.
Την 1η Μαρτίου δίνουμε τη σκυτάλη και τρέχουμε για να στηρίξουμε το μοναδικό έργο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Καλαμάτας και μαζί με όλους τους πολίτες της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής μετατρέπουμε την παραλία της πόλης σε ένα δρόμο συνεργασίας και αλληλεγγύης.
 Το κοινωνικό έργο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. Καλαμάτας 
Το Κέντρο Φυσικής, Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του η τοπική κοινωνίας της Καλαμάτας από το 2003 όταν το γνώρισε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΕ.Κ.Υ.Κ.ΑμεΑ Μεσσηνίας) μέχρι και σήμερα. Το Κέντρο ενθαρρύνει τα άτομα με αναπηρία του νομού «να βγουν από το σπίτι».
Οι υπηρεσίες -ατομικές συνεδρίες φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και κατόπιν αξιολόγησης θεραπευτική ιππασία και μουσικοθεραπεία- απευθύνονται στα άτομα με κινητικές ή σωματικές, αισθητηριακές, νοητικές, γνωστικές και συναισθηματικές αναπηρίες όλων των ηλικιών και στις οικογένειές τους, ενώ αφορούν ακόμη ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις του μυϊκού, νευρικού, κυκλοφορικού, ερειστικού και αναπνευστικού συστήματος.
Από την αρχή της λειτουργίας του η κύρια φιλοσοφία του Κέντρου ήταν ότι ο άνθρωπος με αναπηρία δικαιούται να είναι μέρος του κοινωνικού ιστού με ισότιμη συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα και τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι.
Τα ενήλικα ΑμεΑ σχεδόν καθημερινά και καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου απασχολούνται σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, όπου στο πλαίσιο  εργαστηρίων εκφράζονται καλλιτεχνικά (κεραμική, ζωγραφική, μουσική, χορός), αθλούνται (γυμναστική), εκπαιδεύονται σε δεξιότητες αυτόνομης ή ημιαυτόνομης  διαβίωσης (εργοθεραπεία, αγωγή υγείας, αυτοφροντίδα) και ψυχαγωγούνται.
Η ψυχοκοινωνική στήριξη στα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους παρέχεται σε επίπεδο ομάδας  ή ατομικών συνεδριών, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται και συμβουλευτική γονέων.
Το 2006 συστάθηκε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή» που μέχρι σήμερα συμβάλλει ενεργά στις δράσεις και τα προγράμματα του Κέντρου, ενώ ακολούθησε ο Σύλλογος Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ.ΑμεΑ). που ενισχύει ακόμα και σήμερα τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.
Διαχρονικοί συνεργάτες στο έργο του Κέντρου υπήρξαν και οι τοπικοί φορείς Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, Δήμος Καλαμάτας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ΤΕΙ Καλαμάτας βοηθώντας το Κέντρο να υλοποιήσει επωφελή προγράμματα για τα μέλη του.
Την αναπηρία δεν την επιλέγει κανείς... Απλά συμβαίνει! Εμείς όμως επιλέγουμε τη στάση μας
απέναντι στην αναπηρία και είμαστε υπεύθυνοι για αυτή! Ας ανοίξουμε δρόμους επικοινωνίας,
συνεργασίας, κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης!
  Άρχισαν οι εγγραφές 
Οι εγγραφές για όλους τους αγώνες Relays του 2015 άρχισαν και θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της διοργάνωσης, ενώ θα κλείνουν για κάθε αγώνα 6 ημέρες πριν την διεξαγωγή του. Η συνδρομή συμμετοχής στα 4x2500μ. και στα 2x5000μ. είναι 12 ευρώ για κάθε ομάδα, ενώ στα Kids Relays (παιδικές σκυταλοδρομίες) 4x100μ./4x200μ. και Teens Relays (εφηβικές σκυταλοδρομίες) 4x1000μ. η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Για οποιαδήποτε απορία υπάρχει μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο email: info@relays.gr.
 
*** «Α λα καρτ» η περιβαλλοντική ευαισθησία του Π. Νίκα 

         Αναφορά του Δημάρχου στον Εισαγγελέα για τις οσμές και τους ατμούς από Πυρηνελαιουργεία Σιωπή… ιχθύος για τη χρόνια μόλυνση άλλων περιοχών από τα σκουπίδια της ΚαλαμάταςΤου Αντώνη Πετρόγιαννη Με δύο μέτρα και δύο σταθμά φαίνεται να «ζυγίζει» την περιβαλλοντική του ευαισθησία ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας. Έτσι, από τη μια πλευρά, έκλεινε τα μάτια στην επί ετών ρύπανση δασών, περιοχών Natura ή ακόμα και ποταμών άλλων περιοχών από τα σκουπίδια του Δήμου που μετέφερε ο εργολάβος Θ. Καράμπελας και, από την άλλη, αγανακτεί (σ.σ. και δικαιολογημένα) για τις οσμές από τη λειτουργία κάποιων πυρηνελαιουργείων στα όρια του Δήμου Καλαμάτας. Έτσι, χθες το μεσημέρι μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτριο Σταύρου και κατέθεσε αναφορά - διαμαρτυρία σχετικά με τη λειτουργία πυρηνελαιουργείων στην περιοχή μας. Με δηλώσεις του, ο κ. Νίκας αναφέρθηκε στην απαράδεκτη περιβαλλοντική επιβάρυνση από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία, ζητώντας την ακριβή τήρηση των όρων που περιλαμβάνονται στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτών των μονάδων. Τόνισε, δε, ότι δεν είναι δυνατόν η μη τήρηση αυτών των όρων να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των μονίμων κατοίκων, αλλά και να λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην τουριστική ανάπτυξη. «Ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι απέναντι στην ανανέωση των αδειών, εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση», επισήμανε – μεταξύ άλλων - ο δήμαρχος. Η αναφορά του προς τον εισαγγελέα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: «Η ατμόσφαιρα στην πόλη της Καλαμάτας και σε μεγάλο μέρος του Δήμου μας, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Λαιΐκων, αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, επιβαρύνεται ορισμένες ημέρες από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία. Τα πυρηνελαιουργεία αυτά βρίσκονται αφενός μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης, αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά. Βεβαίως, η ελαιοκομική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχη πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο μας, πρέπει όμως να τηρούνται και οι όροι των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), που έχουν εγκριθεί για τις μονάδες αυτές. Δυστυχώς, πολλές φορές η Καλαμάτα και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας καλύπτονται από νέφος ατμών, συνοδευόμενο από έντονη οσμή, φαινόμενα που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την τήρηση των όρων που περιλαμβάνουν οι ΜΠΕ. Σημειώνεται πως, εκτός των μονίμων κατοίκων που διαμαρτύρονται, μεταξύ των οποίων ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, εκφράζονται διαμαρτυρίες και από πολλούς επισκέπτες, για τις - πολλές φορές – αποπνικτικές συνθήκες. Επισημαίνεται πως η Καλαμάτα και η περιοχή της αποτελούν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό με πλήθος επισκεπτών και το χειμώνα, στη δε περιοχή μας δραστηριοποιούνται ή βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ο Δήμος μας διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες. Δυστυχώς, μάλιστα, οι οσμές και οι ατμοί φθάνουν εύκολα μέχρι και το αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος”, με αποτέλεσμα να είναι πολύ αρνητική η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη που μόλις αποβιβάσθηκε από το αεροσκάφος. Ζητώ τις κατά νόμον ενέργειες, ώστε να παύσει η προαναφερθείσα ατμοσφαιρική επιβάρυνση. Φυσικά, θα πρέπει να υποστηρίζεται η ελαιοκομική δραστηριότητα, τμήμα της οποίας αποτελεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, τα οποία έχουν και αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις, με τήρηση όμως των όρων που επιβάλλουν οι εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αυτές οι μονάδες διαθέτουν». - 

***  Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Ηθικής Φιλοσοφίας «το έριξαν έξω» (φωτογραφίες)          
      
 
 
Μια ξεχωριστή βραδιά ήταν αυτή της Παρασκευής για τους φοιτητές που παρακολουθούν το Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία».
Συγκεκριμένα, έκοψαν τη βασιλόπιτά τους, την οποία ευλόγησε ο συμφοιτητής τους, π. Φίλιππος Χαμαργιάς, μαζί με το διευθυντή του Προγράμματος, καθηγητή του Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Πανταζάκο, που με τη σειρά του ευχήθηκε στους φοιτητές του το πτυχίο αυτό να τους προσφέρει ανθρωπιά και ήθος.
Φυσικά, σε αυτή τη βραδιά δε θα μπορούσαν να λείπουν οι εκπλήξεις, έτσι παρουσιάστηκε ένα αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη, που μάλιστα διοργάνωσε μια φοιτήτρια (Γεωργία Λιβίερη), στο οποίο και κατάφερε να ενσωματώσει και τη φιλοσοφία της Κρήτης μέσα από μια μαντινάδα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τυχερή της βραδιάς ήταν η φοιτήτρια Χριστίνα Πέμα, στην οποία έτυχε το φλουρί που αντιστοιχούσε σε τρία, μάλιστα, δώρα, από τα Οπτικά Σινάπη, το Χρυσοχοείο Κικιτζή και τα Είδη Υγιεινής Μπομπόνη.   Π.Μπ.  

*** Αναμένονται χιονοπτώσεις και ισχυρός παγετός στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμάτας

Χιονοπτώσεις αναμένονταν στα ορεινά του Δήμου Καλαμάτας από χθες έως σήμερα το πρωί, ενώ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την πρόγνωση, ισχυρός παγετός. Στα πεδινά, προβλέπεται βροχή ή καταιγίδα και ενδεχομένως χιονόνερο. Η συγκοινωνία, σύμφωνα με το «Μορέα», στις 9.00 το πρωί χθες διεξαγόταν κανονικά στον αυτοκινητόδρομο μεταξύ Καλαμάτας και Τρίπολης, συνιστάτο όμως οι οδηγοί να έχουν αλυσίδες. Η συγκοινωνία μεταξύ Καλαμάτας και Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου διεξαγόταν την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ στα ορεινά χωριά του Δήμου Καλαμάτας δεν υπήρχε πρόβλημα συγκοινωνίας και ήταν διαθέσιμο απόθεμα αλατιού. Επειδή χθες το βράδυ αναμενόταν να ενταθούν τα παραπάνω φαινόμενα, οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το Τμήμα Τροχαίας Καλαμάτας, στο τηλ. 27210 44634, προκειμένου να πληροφορηθούν εάν διεξάγεται η συγκοινωνία με τη Σπάρτη μέσω Ταϋγέτου, όπως και στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας. - 

***   Δημοπρασία για το Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμα αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων…          
       
Σήμερα, στη Δ.Τ.Ε. Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, διενεργείται ο διαγωνισμός με ανοιχτή διαδικασία αναδόχου για την κατασκευή του έργου «Ολοκλήρωση οδού Γαργαλιάνοι – Ρωμανός τμήματος της Ε.Ο Κυπαρισσίας – Φιλιατρών –Πυλού», σύμφωνα με τους όρους της σχετικής διακήρυξης.
Η κατάθεση των προσφορών θα γίνει είτε ιδιοχείρως είτε με ταχυδρομική αποστολή ή κατάθεση στο πρωτόκολλο της Δημοπρατούσας Αρχής. Ο συνολικός προϋπολογισμός Μελέτης / Υπηρεσίας του έργου ανέρχεται σε 10.335.000,00 ευρώ και αναλύεται σε: Δαπάνη Εργασιών: 6.385.116,75 ευρώ, Γενικά Έξοδα και Όφελος εργολάβου (Γ.Ε.+Ο.Ε.): 1.149.321,02 ευρώ, Απρόβλεπτα (ποσοστού 9% επί της δαπάνης εργασιών και του κονδυλίου Γ.Ε.+Ο.Ε.): 678.099,40 ευρώ, Αναθεώρηση :189.901,85 ευρώ, Φόρος Προστιθέμενης Αξίας: 1.932.560,98 ευρώ.
Το έργο χρηματοδοτείται με εθνικούς πόρους από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΠΙΝ 2007 – 2013).
Θεωρείται, δε, βέβαιο ότι το έργο δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, οπότε θα περάσει ως «γέφυρα» για χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020, όπως ονομάζεται.
Ωστόσο, υπάρχει μία πολύ σοβαρή εκκρεμότητα που, με τα σημερινά δεδομένα, οδηγεί σε πραγματικό «ναυάγιο» το πολύπαθο έργο του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει στο «Θ». Ο λόγος για τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων που δεν έχουν δοθεί, ενώ από κανέναν και πουθενά δεν προκύπτει, με στοιχεία, ότι θα δοθούν, τουλάχιστον το προσεχές διάστημα!
Το σοβαρό αυτό ζήτημα, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, έχει τεράστιες διαστάσεις, που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και ουσιαστικά, εξ αυτού, αναδεικνύεται ότι, ακόμα και μετά τη σημερινή δημοπράτηση της ολοκλήρωσης του δρόμου, βρίσκεται «στον αέρα» και τελεί εν αμφιβολία το εάν, ποτέ και πότε θα ολοκληρωθεί.
Ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία απαλλοτριώθηκαν αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις που δικαιούνται κάνουν λόγο για «επιλεκτικές αποζημιώσεις», ενώ ήδη έχουν ξεπεραστεί τα όποια όρια ανοχής και αντοχής επέδειξαν, από καλή διάθεση, εδώ και μήνες.
Ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού είναι, όπως έχουμε ξαναγράψει στο «Θ», ένα έργο – σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας (στην Τριφυλία όμως), που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αλλά ακόμη παραμένει ημιτελές και δεν έχουν καν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους οι αποζημιώσεις.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στο Δήμο Τριφυλίας, ενώ με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 22 Σεπτεμβρίου, ζητούσαν να πάρει θέση το Σώμα.
Παρά τις δηλώσεις, υποσχέσεις και εξαγγελίες που έχουν γίνει, όλα όσα, δυστυχώς, αναφέρουν πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί, Δήμου Τριφυλίας και Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι κενά περιεχομένου, καθώς κανένας μέχρι σήμερα δε διαθέτει ή δεν έχει πει ότι εξασφάλισε, πώς, πότε και από πού, περί τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών.
Όμως, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί δεν πρέπει να ξεχνούν: 1) Κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που δικαιούται αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση της περιουσίας του, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να εμποδίσει την εκτέλεση των εργασιών, εάν και όταν αυτές ξεκινήσουν, 2) Από όλα όσα έχουν συμβεί σχετικά με το έργο, υπάρχει μια σειρά ανοιχτών ζητημάτων και θεμάτων για αυτή καθεαυτή τη διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, τα οποία δεν είναι μόνο γκρίζα, αλλά και μελανά, ακόμη και για πιθανή εμπλοκή περί νομιμότητας ή μη, 3) Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο, έρχεται από το Γ’ ΚΠΣ, πέρασε «ουρά» στο ΕΣΠΑ και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και πληρωθεί στο σύνολό του μέχρι τη λήξη της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, και σε διαφορετική περίπτωση περνά ως «γέφυρα» στο ΣΕΣ 2014 – 2020, 4) Είναι σε εκκρεμότητα αιτήματα αποζημίωσης του αναδόχου του έργου εξαιτίας της διάλυσης της σύμβασης κ.τ.λ. από υπαιτιότητα, όπως αναφέρει, της Περιφέρειας, ύψους άνω των 44.000.000 ευρώ, 5) Μέχρι και σήμερα, ουδείς από τους αρμόδιους, Περιφέρειας και Δήμου στους οποίους έχουν κάνει παρεμβάσεις οι δικαιούχοι αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις, έχει πει κάτι συγκεκριμένο επί αυτών και, κυρίως, από πού θα ανευρεθούν περί τα 2,5 εκ. ευρώ και πότε αυτές θα δοθούν στους δικαιούχους. 
του Ηλία Γιαννόπουλου 

***   27χρονος Πακιστανός προσπάθησε να περάσει ναρκωτικά σε Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών          
      
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, από αστυνομικό προσωπικό του Κέντρου, ένας 27χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Πακιστάν, ο οποίος προσπάθησε να εισάγει ναρκωτικά στο ανωτέρω Κέντρο.
Ειδικότερα, ο 27χρονος, κατά τη διάρκεια επισκεπτηρίου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου, επιχείρησε να προμηθεύσει δύο (2) αλλοδαπούς, υπηκόους Πακιστάν, ηλικίας 32 και 34 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι κρατούνται στο Κέντρο, με ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους -25- γραμμαρίων, που ήταν επιμελώς κρυμμένη μέσα σε υποδήματα,  χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, καθώς έγινε αντιληπτός από αστυνομικούς του Κέντρου, ενώ η ποσότητα κάνναβης καθώς και τρία (3) κινητά τηλέφωνα κατασχέθηκαν.
Οι ανωτέρω αλλοδαποί θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Κορίνθου.

***  Σεισμική δόνηση αναστάτωσε την Κορώνη          
     
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην περιοχή της Κορώνης με το επίκεντρο να είναι κοντά στην Φοινικούντα, το μέγεθος του σεισμού ήταν 3.3 της κλίμακας ρίχτερ, ενώ το εστιακό βάθος ήταν τα 10 χλμ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόνηση αναστάτωσε τους κατοίκους της Κορώνης που φοβήθηκαν για το κάστρο της πόλης.

***  "Ανάσα Αξιοπρέπειας " αύριο και στην Καλαμάτα

Παλλαϊκά συλλαλητήρια με το σύνθημα «Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε βήμα πίσω στους εκβιασμούς», διοργανώνονται σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, την ώρα που στις Βρυξέλλες θα συνεδριάζει εκτάκτως το Εurogroup με θέμα την Ελλάδα. Το κάλεσμα γίνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  όπου έχει αναρτηθεί και σχετικό κείμενο.
Οι συγκεντρώσεις έρχονται σε συνέχεια των αυθόρμητων κινητοποιήσεων, με μαζική συμμετοχή, που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα την Καλαμάτα και άλλες πόλεις.
Το ραντεβού για την Καλαμάτα έχει δοθεί στην Κεντρική Πλατεία στις 6 το απόγευμα, μάλιστα στη συγκεκριμένη εκδήλωση καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει και η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη
 Δείτε εδώ τη σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook - 


***  Αθλητική  ενημέρωση  :
*** "Μετακόμισε" στη Μεσσηνία ο Αστέρας Τρίπολης (φωτογραφίες)         
      
Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην πρωτεύουσα της Αρκαδίας, δεν επέτρεψαν  στην ομάδα του Αστέρα Τρίπολης να προπονηθεί ενόψει των υποχρεώσεων της για το πρωτάθλημα της Super League. Το "Θεόδωρος Κολοκοτρώνη" σκεπάστηκε με χιόνι ενώ η θερμοκρασία πριν λίγο στην Τρίπολη ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου. Έτσι η διοίκηση της ομάδας πήρε την απόφαση, να "μετακομίσει" για προπόνηση στο Εθνικό Στάδιο του Μελιγαλά όπου και πραγματοποιείται αυτή την ώρα η προπόνηση. 
 
 
Δείτε φωτογραφίες από την προπόνηση των "Αρκάδων" στο γήπεδο του Μελιγαλά. 

***  Ζητούμενο η ηρεμία και η αγωνιστική ανάκαμψη για την Καλαμάτα

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΡΑΛΛΗΣ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΙΦΟΡΟΠΟΥΛΟ, ΜΑΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ Του Νίκου Μπαλόπουλου Ο προβληματισμός για την πορεία της ομάδας έγινε ακόμη εντονότερος μετά την ισοπαλία με το Βύζαντα Μεγάρων και η συνάντηση που ακολούθησε το παιχνίδι ανάμεσα σε Γιώργο Ράλλη και Κώστα Σταματίου και κάποιους στενούς συνεργάτες του προέδρου της Καλαμάτας, είχε ακριβώς στο επίκεντρο την πορεία αυτή και κυρίως το τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια, έτσι ώστε ν’ αλλάξει η όλη κατάσταση. Ζητούμενο τη δεδομένη στιγμή είναι η ηρεμία και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται όλες οι κινήσεις, όμως το ίδιο ισχύει και για την αγωνιστική ανάκαμψη της Θύελλας που κρίνεται παραπάνω από αναγκαία, προκειμένου να μείνει ζωντανή στο κυνήγι του τίτλου. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο το παιχνίδι της Κυριακής στη Ζάκυνθο με τον τοπικό Ζακυνθιακό έχει χαρακτήρα τελικού, με την κατάκτηση του τριπόντου να είναι πλέον μονόδρομος. Ο κ. Σταματίου δε θα έχει στη διάθεσή του τους τιμωρημένους Δημητριάδη, Νιφορόπουλο αλλά και Μαρτίνο που συμπλήρωσε κάρτες, ωστόσο μπορεί να υπολογίζει στους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Μολονότι προέκυψε πρόβλημα στα άκρα της άμυνας, παρουσιάζεται αισιόδοξος, περιμένοντας τη νίκη και τις καλύτερες ημέρες.Κίνδυνος νέας τιμωρίας αφού ο διαιτητής έγραψε για μπουκάλια και κάθισμα στο Φ.Α. Εν τω μεταξύ, προκύπτει νέο ενδεχόμενο τιμωρίας της ομάδας, μετά τα όσα έγραψε στο Φ.Α. ο διαιτητής του παιχνιδιού Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο Αχαιός ρέφερι έγραψε για πτώση τριών πλαστικών μπουκαλιών από την πλευρά του κόσμου, όπως ακόμη και για ένα κάθισμα που έπεσε εκτός του αγωνιστικού χώρου. - 

*** Για  το  Γ΄ Τοπικό : Δευτέρα 09-02-2015 :
ΑΣ. ΦΥΤΕΙΑ -Α.Ο. ΦΥΤΕΙΑ  1-0 .- ^
ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΩΝΙΑΣ - Α.Ο. ΕΡΜΗΣ  Καλαμάτας  Αναβλήθηκε

*** Για  το Προ-παιδικό ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας :
ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά-Α.Π.Σ. ΑΣΤΕΡΑΣ  Αρφαρών 6-0 .-^
(Σάββατο07-02-2015)
Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ -ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ 3-4 .- ^  (7/2/2015)
ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ.-ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ  0-2.-^
Α.Σ.ΔΑΝΑΟΣ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ Καλαμάτας  6-0 .- ^
Α.Ε.ΜΑΝΗΣ -Α. Σ.ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ  1-0 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Παραλίας -Π.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2-1 .- ^
ΔΟΞΑ Καλαμάτας - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.  8-1 .- ^
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑΣ -Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑΣ  1-0 .- ^
ΘΗΣΕΑΣ -Καλαμάτας -ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας 10-0 .-^
ΠΡΑΣΙΝΑ Πουλιά -ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης  3-1 .- ^
ΗΡΑΚΛΗΣ Καλαμάτας -ΑΙΑΝΤΑΣ Καλαμάτας 2-1 .-^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας -ΠΑΜΙΣΟΣ Μεσσήνης 3-1 .- ^

*** Προσεχείς αγώνες Τοπικών ΕΠΣΜεσσηνίας :
Α΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2014-2015
(22η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
1.Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΤετάρτη11/02/1515:30ΑΛΕΞΕΑΣ Η., ΤΣΙΡΜΠΑΣ Ν., ΓΙΑΝΝΕΤΣΟΣ Ι.
2.ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣΤετάρτη11/02/1515:30ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Η., ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ Α., ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Χ.
3.ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.ΑΡΦΑΡΩΝΤετάρτη11/02/1515:30ΜΠΛΑΝΑΣ Γ., ΛΑΜΙΑΣ Σ., ΚΑΣΤΑΝΑΣ Χ.
4.ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝΤετάρτη11/02/1515:30ΝΙΚΑΣ Δ., ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Κ., ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Π.
5.Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣΤετάρτη11/02/1515:30ΓΚΟΥΜΑΣ Ν., ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ Σ., ΓΙΑΝΝΑΚΛΗΣ Δ.
6.ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑΤετάρτη11/02/1515:30ΨΗΛΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Κ., ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ Π., ΤΣΟΠΑΝΑΚΗΣ Χ.
7.ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣΠΥΛΟΥΤετάρτη11/02/1515:30ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ Μ., ΤΑΒΟΥΛΑΡΕΑΣ Δ., ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Ε.
8.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Τετάρτη11/02/1515:30ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗΣ Ε., ΤΣΟΥΛΑΚΟΣ Η., ΜΠΑΣΙΛΑΡΗΣ Ε.
23η αγωνιστική
9.ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΜΙΣΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Σάββατο14/02/1515:30
10.ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. - Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Σάββατο14/02/1515:30
11.Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣΣάββατο14/02/1515:30
12.Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣΔΩΡΙΟΥΣάββατο14/02/1515:30
13.Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΚυριακή15/02/1515:30
14.Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥΚυριακή15/02/1515:30
15.ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝΚυριακή15/02/1515:30
16.ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥΛΟΓΓΑΣΚυριακή15/02/1515:30
Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2014-2015
(21η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
17.Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ ΠΥΡΓΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣΣάββατο14/02/1515:30
18.Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜΣάββατο14/02/1515:30
19.ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΣάββατο14/02/1518:30
20.ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣΑΡΙΟΣΚυριακή15/02/1515:30
21.ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ. - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣΚυριακή15/02/1515:30
22.ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΦΑΡΑΙΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΚυριακή15/02/1518:30
17η αγωνιστική
23.ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥΤετάρτη18/02/1515:00
24.Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΜΕΘΩΝΗΣΤετάρτη18/02/1515:00
25.ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΤετάρτη18/02/1515:00
Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος
(17η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
26.ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΤετάρτη11/02/1518:00ΤΣΟΥΛΑΚΟΣ Η., ΠΑΛΛΑΔΙΝΟΣ Σ., ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ Γ.
20η αγωνιστική
27.Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ - ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΣάββατο14/02/1515:30
28.ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥΣάββατο14/02/1515:30
29.ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΣάββατο14/02/1515:30
30.ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥΜΕΛΙΓΑΛΑΚυριακή15/02/1515:30
31.ΑΣΤ. ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣΚυριακή15/02/1515:30
32.ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣΚυριακή15/02/1515:30
17η αγωνιστική
33.ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣΤετάρτη18/02/1515:00
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος
(20η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
34.ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣάββατο14/02/1515:30
35.ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ - Α.Ε. ΜΑΝΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣΣάββατο14/02/1515:30
36.Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Π.Α.Ο.Κ.ΚΑΜΠΟΥΣάββατο14/02/1515:30
37.ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣΜΕΣΣΗΝΗΣΣάββατο14/02/1515:30
38.Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣΚΑΛΛΙΘΕΑΣΣάββατο14/02/1515:30
39.ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ - ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Κυριακή15/02/1515:30
Γ΄ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ-3ος ΟΜΙΛΟΣ
(14η αγωνιστική)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
40.ΑΣ ΔΑΝΑΟΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΣΜΚυριακή15/02/1511:00
41.ΑΠΣ ΑΡΙΣ - ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Κυριακή15/02/1512:00
42.ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣΔΗΜΟΤΙΚΟ "ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΧΡΑΜΗΣΚυριακή15/02/1512:00
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
(5η φάση)
ΑγώναςΓήπεδοΗμέραΗμ/νίαΏραΔιαιτητέςΑποτέλεσμα
43.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (2ος Αγώνας)ΔΗΜ. ΚΤΕΛ "Γ. ΛΟΥΚΑΡΕΑΣ"Τετάρτη18/02/1515:00
44.Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ (2ος Αγώνας)ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥΤετάρτη18/02/1515:00

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4059   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2342    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 339   video.- 
Σύνολον                                                    8740  βίντεο   .-
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3462.-   
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258   347  
~  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    863. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook , 
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   302 .-  
*** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .-
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .- 
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 362 ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ.-                                                                                        
~ ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 10.-   http://www.newsbeast.gr/   .- www.voicenews.gr ,

   *** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :   ~ Αποτελέσματα Βουλευτικών  Εκλογών  25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/26-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  27  Ιανουαρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/27-2015.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα μας  28  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/28-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Η Εφημερίδα μας 20 Ιανουαρίου 2015
 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-                                                ~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή 30/01/2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/30012015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σάββατο  31   Ιανουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/31-2015.html .-
~ Αθλητική Επικαιρότητα Σαββατο-Κύριακο 31/01 και 01/02/2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/3101-01022015.html .-
~
 **    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  : 
 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html .-  

~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/02-2015_2.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  02  Φεβρουαρίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/02-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html  .- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Φεβρουαρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   06  Φεβρουαρίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 07 και 08 Φεβρουαρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/07-08-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07   Φεβρουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/07-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/08-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09-02-2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/09-02-2015.html .-
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: