Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Φεβρουαρίου 2016

  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  :
~
 
~ 7 Φεβρουαρίου
Των εν Νικομήδεια αγίων 1003 μαρτύρων. Οσίων Παρθενίου(1)επισκόπου Λαμψάκου (†4ος αι.), Λουκά του εν Ελλάδι(2) (†946) και Πέτρου του εν Μονοβάτοις. Μάρτυρος Θεοπέμπτου και των συν αυτώ 6 μαρτύρων εκ Φρυγίας. Νεομάρτυρος Γεωργίου του εξ Αλικιανού (Κρήτης), του Διβόλη (†1867).
(1)O όσιος Παρθένιος καταγόταν από την Βιθυνία και ήταν γιος του διακόνου Χριστόφορου, από τον οποίο διδάχθηκε τη ορθόδοξη πίστη και παράδοση και την πρώτη γραμματική του μόρφωση. Σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχός και αφοσιώθηκε με ζήλο στην προσευχή, την εργασία και την μελέτη των θείων γραφών, επιθυμώντας να αποκτήσει υψηλή θεολογική κατάρτιση, ώστε να δύναται να υπηρετήσει ουσιαστικότερα την εκκλησία. Του άρεσε να ψαρεύει στη λίμνη πού ήταν κοντά στο μοναστήρι και τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των τα μοίραζε στους φτωχούς. Την όλη του σεμνή παρουσία, εκτίμησε ο επίσκοπος Μελιτοπόλεως, ο οποίος τον χειροτόνησε ιερέα. Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυζίκου Ασχόλιος, τον κατέστησε επίσκοπο Λαμψάκου. Η πόλη Λάμψακος, φημιζόταν την εποχή εκείνη για τους πολλούς και φανατικούς ειδωλολάτρες. Ωστόσο ο άγιος με την ενάρετη ζωή του, το ήθος και τα σοφά παραινετικά του λόγια, κατόρθωσε να έλθουν οι περισσότεροι ειδωλολάτρες στην εκκλησία. Εκοιμήθη εν ειρήνη.
(2)O όσιος Λουκάς γεννήθηκε το 896 στη Φωκίδα, όπου οι γονείς του είχαν αγοράσει κτήματα και έβοσκαν ζώα. O Λουκάς αφού τελείωσε το σχολείο ανέλαβε την φύλαξη των ζώων του και συγχρόνως ασκούσε επίπονα το σώμα του και την ψυχή του. Όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε όλα τα υπάρχοντα του στους φτωχούς και μετά από πολλές περιπλανήσεις εγκαταστάθηκε οριστικά στο Όρος Στείριον όπου με άλλους μοναχούς έκτισε Μονή, στην οποία λόγω της πνευματικότητάς του και της μεγάλης του φήμης συνέρεαν πλήθη κόσμου προς οικοδομή και παρηγοριά. Εκοιμήθη οσιακά το 953.  ~ 
Σήμερα 07/02/2016 εορτάζουν:
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου, Όσιος Λουκάς ὁ ἐν Στειρίῳ ὄρει ἄσκησας, Άγιος Γεώργιος ο Νεομάρτυρας εξ Αλικιανού της Κυδωνίας Κρήτης

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος ΚωνσταντινούποληςΗ μετάνοια χωρίς ελεημοσύνη είναι νεκρή και χωρίς φτερά.
~   Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.
~  Απολυτίκιο Αγ. Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου - 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  : https://youtu.be/SnZzOZWPjO4  .-

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος ΛαμψάκουΒιογραφία
Ο όσιος Παρθένιος καταγόταν από κάποια κωμόπολη της Βιθυνίας και έζησε κατά τους χρόνους του Μ. Κωνσταντίνου (324 - 337 μ.Χ.). Ήταν υιός του διακόνου της Εκκλησίας της Μελιτοπόλεως Χριστοφόρου, από τον οποίο εδιδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη.
Ο Άγιος από την παιδική του ηλικία προέκοπτε στην αρετή και την ευσέβεια. Ο τρόπος με τον οποίο ο Κύριος αλίευσε τους αποστόλους, που ήσαν ψαράδες, τον έκανε να αγαπήσει την αλιεία. Κα όταν έριχνε τα δίχτυα του στην Απολλωνιάδα λίμνη και τα ανέσυρε γεμάτα ψάρια, αισθανόταν ότι εργαζόταν σε ένα από τα πλοιάρια του Αποστόλου Πέτρου ή του Ιωάννου.
Τα χρήματα που εισέπραττε από την πώληση των ψαριών δεν τα κρατούσε για τον εαυτό του αλλά τα εμοίραζε στους πτωχούς από αγάπη προς αυτούς. Γι αυτό κι όταν τον ευχαριστούσαν έλεγε: « Διατί με ευχαριστείτε; Δεν έχω καμία τέτοια αξίωση. Μήπως είμαστε ξένοι; Εμείς είμαστε αδελφοί. Τι δε απλούστερο και φυσικότερο από το να βοηθά αδελφός τους αδελφούς;»
Για την ενάρετη αυτού παρουσία ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος (ή Φιλητός) τον εχειροτόνησε πρεσβύτερο. Αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου Αχίλλιος (ή Ασχόλιος) τον εχειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.
Η αρετή και η ευσέβεια που έκρυβε στην ψυχή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ο Θεός τον προίκισε με το χάρισμα της θαυματουργίας, για να μπορέσει να εκδιώκει τους δαίμονες από τους ανθρώπους και να θεραπεύει κάθε είδους ασθένεια. Γι αυτό προσφεύγουν σε αυτόν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την επάρατη νόσο του καρκίνου. Ο Άγιος ήταν ο πράος, ο υπομονετικός, ο φιλόξενος, ο μακρόθυμος, ο άγγελος της ομόνοιας, ο ενθαρρύνων τους μετανοούντες, ο πρόθυμος για το ποίμνιό του. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη. Τμήμα της τιμίας κάρας αυτού φυλάσσεται στην ιερά μονή Μακρυμάλλη, της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος.
Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου
 
Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντ....
 
Αγία Αγάθη

Αγία Αγάθη
 
Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης

Όσιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης
 
Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα

Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προ....
 
Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφοι και ο συνοδίτης αυτών Νικόλαος οι Νεομάρτυρες εκ Σπετσών

Άγιοι Σταμάτιος και Ιωάννης οι αυτάδελφο....
 
Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος....
 
Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας

Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας
 
Άγιοι Τρεις Ιεράρχες

Άγιοι Τρεις Ιεράρχες
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου
***  Συνεχίζουν απτόητοι στα μπλόκα οι αγρότες της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου (Αναλυτικά το κλείσιμο των δρόμων)          
       
Σε κλιμάκωση των αντιδράσεων τους έχουν προχωρήσει οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αγρότες της Μεσσηνίας όπου συνεχίζουν τους πολύωρους αποκλεισμούς των βασικών κόμβων στο οδικό δίκτυο του νομού. Παράλληλα, αντιπροσωπεία από αγρότες του μπλόκου του Ασπροχώματος θα βρεθεί αύριο στη Νίκαια της Λάρισας, όπου συνεδριάζει το πανελλήνιο συντονιστικό των αγροτών για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.
Αύριο Κυριακή στο Ασπρόχωμα ο δρόμος θα κλείσει από τις 12 το μεσημέρι έως και τα μεσάνυχτα ενώ πιθανό είναι να κλείσει στις 12μ.μ. για 3 ώρες και ο κόμβος στο αεροδρόμιο. Στο Καλό Νερό οι αγρότες θα κλείσουν το δρόμο από τις 15:00 έως τις 19:00.
Αναφορικά με τα μπλόκα στο εθνικό οδικό δίκτυο Οι κακές καιρικές συνθήκες οδήγησαν τους αγρότες της Αρκαδίας να αλλάξουν τις αποφάσεις τους για το μπλόκο στα διόδια της Νεστάνης.
Αρχικά, είχαν προγραμματίσει να κλείσουν τα διόδια από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής επ΄ αόριστον. Όμως, για να μην κινδυνεύσουν οι οδηγοί από την παλιά εθνική οδό, λόγω της κακοκαιρίας, οι αγρότες αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτά τα διόδια μέχρι τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου.
Τα διόδια θα κλείσουν από τις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου, επ’ αόριστον. Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω Αχλαδόκαμπου και της παλιάς εθνικής οδού. Μόνιμα κλειστή παραμένει η νέα εθνική οδός «Αθηνών– Κορίνθου», στα διόδια του Ισθμού.
Την Κυριακή, η παλαιά εθνική οδός στον Ισθμό θα παραμείνει κλειστή από τις 5.00 το απόγευμα, ως τις 10.00 το βράδυ.
Για το διάστημα που θα είναι κλειστή και η νέα και η παλαιά εθνική οδός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Κόρινθο προς Αθήνα κι αντίστροφα θα διεξάγεται μέσω του δρόμου, Ισθμός-Λουτράκι-Σχίνος-Αλεποχώρι-Μέγαρα. Πρόκειται για ένα παρακαμπτήριο δρόμο στενό, επαρχιακό, 75 περίπου χιλιομέτρων. Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει εκτός Μεσσηνίας καλό θα είναι να επικοινωνεί με τον Μορεά 271 056 2000 και την Ολυμπία Οδό 22960 95555.
Πληροφορίες: arcadiaportal.gr, korinthostv.gr
 
***  Το Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη είναι ρουσφέτι σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη

 Προανήγγειλε νέο καθεστώς για τις άγονες αεροπορικές γραμμές Ριζική αναδιάρθρωση του καθεστώτος των 28 αεροπορικών άγονων γραμμών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη. Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα κριτήρια για το νέο καθεστώς στις άγονες γραμμές. Τα κριτήρια είναι: Α) η εποχή, «Δεν γίνεται να έχουμε το ίδιο αντιστάθμισμα την τουριστική και τη μη τουριστική περίοδο», είπε. Β) η επιβατική κίνηση, Γ) ο διαχωρισμός της επιδότησης των μόνιμων κατοίκων από τους επισκέπτες, Δ) οι προορισμοί, η χιλιομετρική απόσταση, τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, η αναπτυξιακή και τουριστική πολιτική, εθνικοί λόγοι, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των αεροδρομίων. Επίσης, ο υπουργός κατήγγειλε τις στρεβλώσεις στο σύστημα επιδότησης, που επιβαρύνουν τα κρατικά ταμεία με 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, διαμηνύοντας ότι θα υπάρξουν δραστικές περικοπές, ακόμη και ακυρώσεις δρομολογίων. Το θέμα, όμως, είναι πως μέσα στα υπόλοιπα ο κ. Σπίρτζης έριξε σαν… βόμβα πως δεν θεωρεί το Καλαμάτα – Θεσσαλονίκη ως άγονη γραμμή, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για την πρόθεσή του αλλά και το μέλλον της εν λόγω σύνδεση που έχει ενώσει την Πελοπόννησο τακτικά με τη βόρεια Ελλάδα. Σε μια μάλιστα σύνδεση που έχει διαμορφώσει άλλα δεδομένα για τις δύο περιοχές, που έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο και για την οποία τόσος αγώνας έχει γίνει προκειμένου να υπάρξει… Απαντώντας, λοιπόν, την επίκαιρη ερώτηση, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ήταν καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις πραγματικές άγονες γραμμές, όπως η Κάλυμνος και το Καστελόριζο, που «δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν». Χαρακτήρισε στρεβλό το σύστημα που ίσχυε εδώ και δεκαετίες, καθώς, όπως είπε, «υπήρχαν ρουσφέτια σε αεροπορικές εταιρίες». Όπως φέρεται, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι άγονη η γραμμή Θεσσαλονίκη – Καλαμάτα ή Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα που κοστίζει 1,35 εκατ. ευρώ το χρόνο; Αυτό δεν είναι τόνωση στον τουρισμό της Κέρκυρας, αλλά ρουσφέτι σε αεροπορικές εταιρίες», είπε. Παρουσίασε, τέλος, στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιες γραμμές εσωτερικού επιδοτούνται με ποσά διπλάσια ή τριπλάσια από τις τιμές που στοιχίζει ένα ταξίδι για πόλεις της Ευρώπης και τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί και ολοκληρώνει ποιες άγονες γραμμές είναι όντως άγονες και ποιες είναι ρουσφέτι σε αεροπορικές εταιρίες». Όπως ήταν φυσικό οι θέσεις του υπουργού Υποδομών προκάλεσαν αντιδράσεις. Ήδη η Αντωνία Μπούζα-Κωνσταντέλου, περιφερειακή σύμβουλος Πελοποννήσου και εντεταλμένη σύμβουλος για τον τουρισμό ζητά με επιστολή της στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να τεθεί ως θέμα συζήτησης η προοπτική διακοπής της άγονης αεροπορικής σύνδεσης Καλαμάτα-Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υποδομών κ. Σπίρτζη Μάλιστα, σ' αυτή σημειώνει μεταξύ άλλων: «Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, η εταιρία ASTRA που σήμερα έχει την αποκλειστικότητα του δρομολογίου, δεν λαμβάνει επιδότηση αφού έδωσε μηδενική προσφορά, αλλά έχει την αποκλειστικότητα της γραμμής, την οποία λειτουργεί όλο το χρόνο με συχνά δρομολόγια. Το κέρδος για τον επιβάτη επειδή είχε χαρακτηρισθεί ως επιδοτούμενη γραμμή ήταν ότι γλύτωνε το Σπατόσημο δηλαδή τους φόρους αεροδρομίου, της τάξης των 12 ευρώ , ανά ταξίδι. Περιμένουμε η Κυβέρνηση να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι χαοτικές καταστάσεις σε έναν τομέα της οικονομίας της Πελοποννήσου που έχει ανοδική πορεία, όπως είναι ο τουρισμός μας, δεν θα το επιτρέψουμε". - 

***  «Κάντε ότι μπορείτε μόνοι σας» απάντησαν στο Δήμο για τα πυρηνελαιουργία!          
      
Έλλειψη χρημάτων, στάση ελέγχων από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος
Ο «σώζων ευατόν σωθήτω», είναι ουσιαστικά η επίσημη απάντηση του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο αίτημα του Δήμου Καλαμάτας για διενέργεια ελέγχου στα πυρηνελαιουργεία της περιοχής.
Χωρίς υπεκφυγές, στην απάντηση που έστειλαν οι επιθεωρητές στο Δήμο, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει… «σάλιο» για ελέγχους και ας κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί μόνος του!
Το αίτημα
Πριν λίγο καιρό ο δήμαρχος Καλαμάτας με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Καλαμάτας και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ζητούσε νέα παρέμβαση και ελέγχους στο θέμα της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από ατμούς και οσμές των πυρηνελαιουργείων στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
Στο έγγραφο μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος ανέφερε:
«Δυστυχώς, τις ημέρες αυτές, γινόμαστε αποδέκτες εκ νέου παραπόνων των δημοτών μας, από την πόλη της Καλαμάτας, αλλά και από τις Τοπικές Κοινότητες των Δημοτικών Ενοτήτων Καλαμάτας, Αρφαρών, Θουρίας και Άριος, σχετικά με τις επιβαρυντικές για την υγεία τους και για τις δραστηριότητές τους επικρατούσες συνθήκες.
Οι επιπτώσεις είναι δυσμενείς, αφενός στις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων και των επισκεπτών, ιδιαιτέρως όσον αφορά ανθρώπους με προβλήματα υγείας (αναπνευστικά κ.ά.) και αφετέρου στην τουριστική δραστηριότητα λόγω της αφόρητης δυσοσμίας και του νέφους.
Επανερχόμεθα, λοιπόν, και παρακαλούμε εκ νέου για τις, κατά αρμοδιότητα, δικές σας ενέργειες».
Και η απάντηση
Μόλις τις προηγούμενες ημέρες το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος απάντησε στο αίτημα του Δημάρχου Καλαμάτας:
«Λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αδυνατούμε να χρηματοδοτήσουμε εκτός έδρας επιθεωρήσεις».
Μάλιστα, οι επιθεωρητές συστήνουν στο Δήμο, να προχωρήσει σε ελέγχους με τις δικές του υπηρεσίες ή να ζητήσει τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών του νομού, όπως του τμήματος περιβάλλοντος της περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Η ευαισθησία των πολιτών

Έβλεπε τον κόσμο να ταλαιπωρείται καταστηματάρχης στην περιοχή της οδού Αθηνών και έφτιαξε μόνος του ένα πρόχειρο παγκάκι, προκειμένου να κάθονται, κυρίως, οι ηλικιωμένοι που περιμένουν το λεωφορείο. Ένα στέγαστρο λείπει, να προφυλάσσονται και από τη βροχή. Αλλά αυτό τουλάχιστον ας το κάνει ο Δήμος.Β.Β. - 

***  Ομιλία Δημήτρη Κουτσούμπα στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

 
 
Ομιλία σε συνεστίαση μελών και οπαδών του κόμματός του, στο κέντρο «Γρηγόρης» (πίσω από το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας), πραγματοποίησε, χθες, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα πολιτικά ζητήματα, ενώ, για το μείζον θέμα του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεκαθάρισε ότι "η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής γενικής πανεργατικής απεργίας, τα μεγάλα συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις της χώρας, τα αγωνιστικά μπλόκα της αγροτιάς, η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, επιστημόνων, νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών, στέλνουν ένα μήνυμα: Δεν πάει άλλο. Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - έκτρωμα. Να καταργηθούν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί νόμοι. Κλιμακώνουμε, συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη. Με εργατική ενότητα, με την εργατική πρωτοπορία, με κοινωνική λαϊκή συμμαχία όλων των εργαζομένων σε όποιο κλάδο κι αν ανήκουν. Με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια που μας εκμεταλλεύονται, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που κατακρυλά τη ζωή του εργαζόμενου όλο και πιο κάτω. Για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, για να πάρουμε τις ζωές μας". Α.Π. -

***  Κ. Κωνσταντακόπουλος: Η Costamare ξεπέρασε τις προσδοκίες, κόντρα στην παγκόσμια καταιγίδα

H εξαιρετική πορεία της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Costamare φάνηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου του 2015 παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ναυτιλία τραντάζεται από την δραματική πτώση των ναύλων. Ο επικεφαλής της εταιρίας Κωνσταντίνος Κωνσταντακόπουλος κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες που είχε η Wall Street αλλά και η Zacks Investments η οποία προέβλεπε κέρδη ανά μετοχή 0,39$ αντί 0,44$ που πραγματοποίησε η εταιρεία. Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2015 ανήλθαν σε 38,3 εκ $ έναντι 30,8 εκ $ για το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, ενώ τα έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 122,3 εκ $. Το συνολικό καθαρό εισόδημα του 2015 για την εταιρεία είναι 143,8 εκ $, αυξημένο σε σχέση με το 2014 όπου πραγματοποίησε κέρδη 115,1 εκ $. Η εταιρεία προχώρησε επίσης στη συμφωνία ναυπήγησης δύο νέων πλοίων χωρητικότητας 3.800 TEUs έκαστο, σε συνεργασία με την York Capital, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν το 2018 και θα ναυλωθούν για επτά έτη από την Hamburg Sud. Εντός του 2015 είχε προχωρήσει στην εξαγορά δύο μικρότερων containerships, του Arcadia, το οποίο αποκτήθηκε από τη γερμανική Leonhardt and Blumberg έναντι 6 εκατ. δολ. και ναυλώθηκε από την Evergreen αντί 10.600 δολ. την ημέρα και του Helgoland Trader αντί 6,5 εκ. δολ. από επίσης γερμανική εταιρία. Tο συγκεκριμένο πλοίο έχει ήδη ναυλωθεί από τον δανέζικο κολοσσό Maersk με ημερήσια ναύλα 8.700 δολ. Aυτό που αναγνωρίζουν συνεργάτες αλλά και αντίπαλοι στον Kωνσταντίνο Kωνσταντακόπουλο είναι ότι, όπως και ο πατέρας του, θεωρείται μετρ των διαπραγματεύσεων, αν και είναι θιασώτης του «ομαδικού παιχνιδιού», γι′ αυτό και περιστοιχίζεται από μια δυνατή ομάδα, με στενό συνεργάτη τον οικονομικό διευθυντή του, Γρηγόρη Zήκο. Πόσα έχουν επενδύσει Οι Costamare και York Capital Management, έχουν επενδύσει περισσότερα από 1 δις $ σε νέα και μεταχειρισμένα πλοία από την δημιουργία της κοινοπραξίας τους τον Μάιο του 2013. Ο κ. Ζήκος Γρηγόριος, CFO της Costamare, δήλωσε ότι παρά τις πιέσεις τόσο στη ναυλαγορά αλλά και στην αγορά πάγιων στοιχείων, η εταιρεία αναζητά ελκυστικές ευκαιρίες με στόχο την ικανοποίηση των μετόχων της. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανακοίνωσε την καταβολή μερίσματος 0,29 $ ανά μετοχή, πληρωτέο (αύριο) στις 4 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το 21ο συνεχόμενο καταβαλλόμενο τριμηνιαίο μερίσματα από την στιγμή που εισήχθη στις οργανωμένες αγορές. Η Costamare αποτελεί μία από τις ελάχιστες εταιρείες που δεσμευτήκαν και τηρούν συνεχόμενες καταβολές μερίσματος προς του μετόχους. Ωστόσο από την οικονομική αβεβαιότητα δεν γλίτωσε η μετοχή της εταιρείας, παρά την καλή της εικόνα, διαγράφοντας πτώση 35 % από την αρχή του έτους. Η τιμή της μετοχής της εταιρείας (CMRE) διαπραγματεύεται πέριξ των 7,30 δολαρίων με την κεφαλαιοποίηση της να βρίσκεται πέριξ των 600 εκ δολαρίων. Επισημαίνεται ότι έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Seaport Global Securities, μείωσε κατά 16,7% την τιμή – στόχο για τις μετοχές της εισηγμένης στη Nέα Yόρκη ναυτιλιακής εταιρίας, με το επιχείρημα της «πολλαπλής πίεσης» συνολικά στον κλάδο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Παρ' όλα αυτά, θεωρεί πως η εταιρία θα σημειώσει κέρδη στην τελευταία χρήση του προηγούμενου έτους, αν και χαμηλώνει ελαφρώς τον πήχη της κερδοφορίας. Η Costamare διαθέτει έναν στόλο 72 πλοίων συμπεριλαμβανομένων 12 πλοίων υπό κατασκευή. Νατάσα Σπαντιδάκη -mononews - 

***  Ανοίγουν αύριο οι πύλες της έκθεσης “Alterna Messinia 2016” στην Καλαμάτα         
     
 
8-10 Φεβρουαρίου η πρώτη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στην Καλαμάτα
Απάντηση μετά την έκθεση στην επιστολή των εθελοντών από το Καλαμάτα21
Ξεκινά, αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, η πρώτη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή μας. Για αυτό το λόγo δυο εκ των διοργανωτών, ο πρόεδρος του Λιμενικού ταμείου Καλαμάτας, Χάρης Βγενής και ο Νίκος Κουρής παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη τύπου, στο εστιατόριο “Καντοίνα” στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας.
Ο Χάρης Βγενής δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος, καθώς πλέον βρίσκονται στην τελική ευθεία για την έκθεση. Όπως ανέφερε, συνολικά συμμετέχουν περισσότεροι από 30 εκθέτες διαφόρων δραστηριοτήτων και νιώθει χαρούμενος που οι επαγγελματίες της περιοχής αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην περιοχή αλλά και η Μεσσηνία να αποκτήσει ένα ισχυρότερο τουριστικό “brand name”. Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του καθώς και όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Παράλληλα, κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί τόσο στα εγκαίνια της έκθεσης, αύριο το βράδυ στις 7μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και να πάρει μέρος στην έκθεση στις συναντήσεις με τους επαγγελματίες, καθώς ο τουρισμός είναι ένα αντικείμενο που απασχολεί εκατοντάδες επαγγέλματα.
Από την πλευρά ο Νίκος Κουρής δήλωσε κι αυτός με τη σειρά του πολύ χαρούμενος που αύριο ανοίγει τις πύλες της, η πρώτη έκθεση εναλλακτικού τουρισμού που διεξάγεται στη Μεσσηνία, και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα του Νομού την Καλαμάτα. Σκοπός τους τόνισε, είναι να βάλουν και οι ίδιοι ένα μικρό λιθαράκι στο “στοίχημα” του τουρισμού για ολόκληρη της Μεσσηνία. Τέλος, ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του όλους τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα της 3ήμερης έκθεσης.
Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Θ Ε Σ Η Σ
ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 10.00 - Έναρξη λειτουργίας. 14.00-17.00 - Συναντήσεις < be to be> μεταξύ ξενοδόχων, ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών πρακτόρων και εκθετών. 18.00 – Παρουσίαση του ‘’MENALON TRAIL-Προοπτικές επέκτασης του στο νομό Μεσσηνίας’’: Γιάννης Λαγός, εμπνευστής και συντονιστής του MENALON TRAIL. Πρόκειται για το 1ο πιστοποιημένο ελληνικό μονοπάτι μήκους 75km στην ανατολική Γορτυνία και 10ο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι από την Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων από 33 χώρες με 3.000.000 μέλη. 19.00 - Αγιασμός -Χαιρετισμοί επισήμων προσκεκλημένων -Ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης 21.00 - Λήξη λειτουργίας 1ης ημέρας 22.00 - Εκδήλωση στην ''Καντοίνα'' (Κεντρική αγορά Καλαμάτας), με την ευγενική υποστήριξη της οινοποιίας ''Κτήμα Μπριντζίκη'' ----------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΡΙΤΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 10.00 - Έναρξη λειτουργίας. 14.00-17.00 - Συναντήσεις < be to be> μεταξύ ξενοδόχων, ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών πρακτόρων και εκθετών. 20.00 - Ομιλία ''Συμβολή του εναλλακτικού τουρισμού στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας''. Αντωνία Μπούζα: Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου, εντεταλμένη σύμβουλος τουρισμού.21.00 - Προβολή ντοκιμαντέρ ''it's all τζαζ to me'' του Κυριάκου Λιαράκου.Διεύθυνση φωτογραφίας, παραγωγή: Νίκος Ξανθόπουλος. Ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στο φεστιβάλ τζαζ της Καρδαμύλης, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο.22.00 - Λήξη λειτουργίας 2ης ημέρας --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 10.00 - Έναρξη λειτουργίας. 11.00-14.00 Συναντήσεις < be to be> μεταξύ ξενοδόχων, ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, τουριστικών πρακτόρων και εκθετών. 15.00 - Επίσκεψη σπουδαστών του ΙΕΚ OΡΙΖΩΝ και του δημοσίου ΙΕΚ. Ανοιχτή συζήτηση με θέμα ''Τουρισμός ειδικών ενδιαφερόντων-Δυνατότητες και προοπτικές στη Μεσσηνία''. 20.00 – Παρουσίαση: ’’Καινοτομία στον καταδυτικό τουρισμό-Τεχνητό καταδυτικό πάρκο-Δυνατότητες ανάπτυξης στον ναυταθλητικο τουρισμό’’. Ομιλητής Χάρης Βγενής. 20.30 – Αποτελέσματα έρευνας για τον τουρισμό ειδικών ενδιαφερόντων, που έγινε κατά τη διάρκεια του workshop της Alterna messinia 2016 στο ξενοδοχείο Horizon Blu στις 27/1/2016. Επιμέλεια-παρουσίαση: Nίκος Κουρής 21.00 - Λήξη λειτουργίας Alterna messinia 2016 22.00 - Closing party στο ''Encore funky bar'' με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας ''Οινοδημιουργίες Νινιός''
Σε ερώτηση που έγινε προς τους διοργανωτές σχετικά με την επιστολή 6 εθελοντών από ομάδα εργασίας του Καλαμάτα21 σχετικά με την “πατρότητα” της ιδέας αυτής της έκθεσης, ο κ. Κουρής απάντησε ότι στη δημοκρατία ο καθένας έχει ελευθερία λόγου και δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσουν με στοιχεία το αργότερο ως την Παρασκευή ,αφού πρώτα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση.
Το παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν και μερικοί από τους συμμετέχοντες στην έκθεση όπως ο Κωνσταντίνος Κούβελας από εταιρεία ενοικιάσεων ειδών πολυτελείας, όπως σκάφη, αεροπλάνα και ελικόπτερα, που δραστηριοποιείται στην Πύλο και το Λονδίνο, η Χριστίνα Ρέγγου εκπροσωπώντας την πίστα καρτ “Sant Nicolas” στην Καλαμάτα, ο κ. Παπαδάκης επαγγελματίας θαλάσσιων σπορ στην περιοχή του Αλμυρού, ο Γιώργος Μάλαμας που ασχολείται με αναρρίχηση πλαγιάς, ράπελ κ.α. και ο κ. Μέλλιος ιδιοκτήτης πίστας Paintball στο Πλατύ.
Του Κώστα Γαζούλη 

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

***  Αθλητική  ενημέρωση  εβδομάδας από Βίντεο  :
~   Δηλώσεις  νέου  μπασκετμπολίστα  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ 04/02/2016 : https://youtu.be/iHQffJgN1Qk   .-                                                                                                                     ~ ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   60-78  04/02/2016: https://youtu.be/EaStL7wFvGo .-   ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΙΜΚΗ Ρωσίας 89-77  στo  ΤΟΠ16  5-2-2016 : https://youtu.be/cXv7916b1ug .-    ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΙΜΚΗ  δηλώσεις 89-77  05/02/2016: https://youtu.be/OlhMcRmvx2s   .-          ~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΧΙΜΚΙ Ρωσίας   89-77  05/02/2016 δηλώσεις:   https://youtu.be/-PjBthLCXAQ .  ~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ.  20η  αγωνιστ. 2-0  6-2-2016   : https://youtu.be/qDz2svQpCJQ .-  ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  1-1  21η  αγωνιστ   06/02/2016 : https://youtu.be/gGFrJs-Bcv0  .-  Λεβαδειακός-Πανθρακικός  πεναλ  γκολ 21η  αγων   06/02/2016: https://youtu.be/iKwAGVzNGiA .- Λεβαδειακός-Πανθρακικός  1-1  γκολ ισοφ   21η  αγων   06/02/2016  : https://youtu.be/Cga2IdjLXew .-                                                                          ~ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  1-1   21η  αγων  06 02 2016  γκόλ δηλώσεις : https://youtu.be/bcEEMSqsvUE .-                                                                                                           ~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ  0-1 το γκόλ  21η  αγων  06/2/016https://youtu.be/ujjkZeUbaKw  ,.-  ~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ 0-1  γκόλ  δηλώσεις φάσεις  21η  αγων   06/02/2016: https://youtu.be/pOjCmoQI-NI .--

***   *** Συνοπτικά το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στη Super League:
Η Ξάνθη έκανε «κηδεία» στη Λεωφόρο, νίκη για Πλατανιά, ισοπαλία στη Λιβαδειά
ΣΑΒΒΑΤΟ   06/02/2016

Σημαντική νίκη του Πλατανιά, 2-0 τον Αστέρα
Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης 2-0 .- ^ (20΄ Γουνδουλάκης, 79΄ Ανγκούλο) ~ Διαιτητής: Τζήλος
 Κίτρινες: Ράμος, Φ. Στανισάβλεβιτς - Σανκαρέ, Παντελιάδης
 ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Κουλιμπαλί, Σκαρρντοβέλι, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς, Μενδρινός (84΄ Μενδρινός), Μουνάφο (69΄ Φίλιπ Στανισάβλιεβιτς), Αποστολόπουλος, Γουνδουλάκης, Ράμος (76΄ Ανγκούλο)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δημήτρης Τερεζόπουλος): Μπαντής, Παντελιάδης, Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Κιτοκό, Χαμντανί (81΄ Φερνάντες), Κουρμπέλης (66΄ Δημούτσος), Μπερτόλιο, Μούκαμ, Μάσα (76΄ Αλεξάνταρ Στανισάβλιεβιτς), Ιωαννίδης.
Video  : ~ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ.  20η  αγωνιστ. 2-0  6-2-2016   : https://youtu.be/qDz2svQpCJQ .-

«Έκλεψε» βαθμό ο Πανθρακικός στη Βοιωτία, 1-1 με τον Λεβαδειακό
Λεβαδειακός-Πανθρακικός 1-1 .-^  (54΄πεν. Μάντζιος - 87` Ηλιάδης)
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος
Κίτρινες κάρτες: Μερεμπασβίλι, Μουλόπουλος - Τσιάρας, Χρήστου, Χασομέρης
Κόκκινες κάρτες: Τσιάρας (52' δεύτερη κίτρινη)
ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Άκης Μάντζιος): Τσιντώτας, Τριποτσέρης, Στάθης (69` Γιάχιτς), Τσουρίκοφ, Μπεν, Μεντί, Ατζαγκούν (62` Ντομοβτσίσκι), Μάγκας (66` Μουλόπουλος), Μάντζιος, Μερεμπασβίλι, Μαχαμάτ.
ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ (Γιάννης Χατζηνικολάου): Αθανασιάδης, Μελίσσης, Μπαϊκαρά, Μπουγαΐδης, Ποτουρίδης, Χρήστου, Ηλιάδης (89` Γαβριηλίδης), Τσιάρας, Χασομέρης, Μουδούρογλου (58` Χαβίτο), Ίγκορ (90+5` Νικόλτσης).
Video : ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  1-1  21η  αγωνιστ   06/02/2016 :  https://youtu.be/gGFrJs-Bcv0  .-     ~Λεβαδειακός-Πανθρακικός  πεναλ  γκολ 21η  αγων   06/02/2016: https://youtu.be/iKwAGVzNGiA .- Λεβαδειακός-Πανθρακικός  1-1  γκολ ισοφ   21η  αγων   06/02/2016  : https://youtu.be/Cga2IdjLXew .-   ~ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ  1-1   21η  αγων  06 02 2016  γκόλ δηλώσεις : 
https://youtu.be/bcEEMSqsvUE .-
Η Ξάνθη μετέτρεψε τη «γιορτή» του Παναθηναϊκού σε «κηδεία» Παναθηναϊκός-Ξάνθη 0-1 .-^ (67΄ Σολτάνι)
Διαιτητής: Μάνταλος (Καβάλας)
Κίτρινες: Λαγός, Μαρινάκης, Καλτσάς, Μολέδο - Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Μπέρτος, Λουσέρο
Κόκκινη: Ζέκα (51΄)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Κλωναρίδης, Λαγός (76΄ Λουντ), Ζέκα, Μαρινάκης, Βιγιαφάνιες (64΄ Πράνιτς), Ταυλαρίδης, Νάνο, Καλτσάς (54΄ Εσιέν), Μολέδο, Πέτριτς
ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζαρόπουλος, Μπέρτος, Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Λουσέρο, Φλίσκας (70΄ Παπαστεριανός), Νιέτο (80΄ Βασιλακάκης), Ορφανίδης, Λισγάρας, Καρυπίδης, Ντιμιτρόφ (59΄ Σκουρτάι).
Video ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ  0-1 το γκόλ  21η  αγων  06/2/016https://youtu.be/ujjkZeUbaKw  ,.- ~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ 0-1  γκόλ  δηλώσεις φάσεις  21η  αγων   06/02/2016: https://youtu.be/pOjCmoQI-NI .--
 
ΚΥΡΙΑΚΗ  07/02/2016  

    Ηρακλής-ΠΑΣ Γιάννινα  1-0 .-  ^
Το  γκόλ  : Ο Αποστολος Βέλλιος με πέναλτι στο 33΄ πέτυχε το μοναδικό γκολ
Ο Βέλλιος «εκτέλεσε» τον ΠΑΣ από τα 11 βήματα
 Διαιτητής: Στυλιαράς (Αιτ/νίας)Κίτρινες: Ζιαμπάρης, Σαραμαντάς, Μπουλούτ - Περιστερίδης, Γαρουφαλιάς, Νικολιάς, Κοζορώνης, ΚαρανίκαςΚόκκινη: Νικολιάς (86΄-δεύτερη κίτρινη)ΗΡΑΚΛΗΣ (Νίκος Παπαδόπουλος): Περνίς, Σαραμαντάς, Μπουκουβάλας, Καρασαλίδης, Ζιαμπάρης, Κυριακίδης, Ιντζόγλου, Πασάς (20΄ λ.τρ. Μπουλούτ), Λεοζίνιο (63΄ Πορτουλίδης), Τσιλιανίδης (83΄ Μπαρτολίνι), Βέλλιος 
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιαννης Πετράκης): Περιστερίδης, Καρανίκας, Τζημόπουλος, Μιχαήλς, Ναδάλες, Κοζορώνης, Γαρουφαλιάς, Ακόστα, Λίλα (65΄ Γιάκος), Φερφελής (46΄ Μανιάς), Ίλιτς (46΄ Νικολιάς)
Video :
~ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ  1-0 21η  αγων  07/02/2016  δηλώσεις γκόλ: https://youtu.be/AYnDUNxzZgM .
~  ΗΡΑΚΛΗΣ-ΓΙΑΝΝΕΝΑ  Α΄ ημιχρ  1-0  γκόλ  21η  αγων  07/02/2016: https://youtu.be/_MOrWbdletM .-   
                                                      
Βέροια-Καλλονή 2-0 .- ^
Τα  γκόλ  :  στο 33΄ πεν. Ο Δαύκος απέκρουσε πρώτα την εκτέλεση του Ναζλίδη και στη συνέχεια το νέο σουτ και ο  Ο Δημήτρης Ανάκογλου συνδύασε το ντεμπούτο του με γκολ, καθώς στο 87΄
Νίκη μισή παραμονή της Βέροιας επί της Καλλονής
Διαιτητής: Κύζας
Κίτρινες: Σιόντης, Πούγγουρας, Καϊκούτ - Αναστασιάδης, Ελλακόπουλος
 ΒΕΡΟΙΑ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Λόπεθ, Νέτο, Μπράβο, Πούγγουρας, Γιαννούλης, Σιόντης, Άρτσε (58΄ Ανάκογλου), Μαγέφσκι, Γεωργιάδης, Ναζλίδης (78΄ Ετζεγκέλε), Κόλα (41΄ Καϊκουτ).
ΚΑΛΛΟΝΗ (Νίκος Καραγεωργίου): Δαύκος, Μίκιτς, Ούκα, Αναστασιάδης, Γκόλιας, Τσαμπούρης (74΄ Κάρλσον), Καλτσάς, Γεωργίου, Μπλάζιτς (57΄ Μπραούλιο), Γουερέ (46΄ Ελλακόπουλος), Μανούσος

 Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-0 .- ^
Το  γκόλ  :  στο 53΄ Μπρίτο
Ο Μπρίτο... κρατούσε το «κλειδί» για τη νίκη επί της ΑΕΚ
Διαιτητής: ΚομίνηςΚίτρινες: Σουμπίνιο, Μπρίτο, Στόιτσεφ - Μάνταλος, Αραβίδης, Ντίντακ, ΖουκουλίνιΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Τραϊανός Δέλλας): Μπάρκας, Κιβρακίδης (68΄ Κυβρακίδης), Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Μπιτόλο, Κεϊτά, Στόιτσεφ, Ούμπιδες, Μπρίτο (83΄ Ουσέρο), Σουμπίνιο (72΄ Ματέι)), Λε Ταλέκ.ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Ανέστης, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Άρθο, Ντίντακ, Σουκουλίνι, Γιόχανσον, Μάνταλος, Βάργκας (57΄ Πλατέλλας), Αραβίδης, Τζεμπούρ (57΄ Πέκχαρτ).
Video :
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΕΚ 0-0  Α΄ ήμίχρονο  07/02/2016: https://youtu.be/730uk1WolEs .- 
 ~ ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΕΚ  1-0  21η  αγων  07/02/2016  γκόλ δηλώσεις: https://youtu.be/moR7cwtFdY4.-
~ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΑΕΚ  1-0  Το  γκόλ  21η αγων  07/02/2016 : https://youtu.be/tdZU0gSBzz8  .-                                                                                    
Live Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ (19:30), ο Ατρόμητος φρέναρε την ΑΕΚ
       Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ   , (1-0) .-
Τα  γκόλ : 8΄ Ντελαουϊ ,

Video  :
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ  Α΄ ημίχρ 1-0  γκόλ  21η  αγων  07/2/016 : https://youtu.be/JDupWAEKB6o .-
~ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΟΚ  1-0  δηλώσεις γκολ  21η  αγων   07/02/2016: https://youtu.be/0mjjEqLjoF8 .-                                                                                       
~**  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στη Σούπερ Λιγκ:

ΣΑΒΒΑΤΟ
Πλατανιάς-Αστέρας Τρίπολης 2-0 (20΄ Γουνδουλάκης, 79΄ Ανγκούλο)
Λεβαδειακός-Πανθρακικός 1-1 (54΄πεν. Μάντζιος - 87` Ηλιάδης)
Παναθηναϊκός-Ξάνθη 0-1 (67΄ Σολτάνι)
ΚΥΡΙΑΚΗ
Ηρακλής-ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 (33' πέν. Βέλιος)
Βέροια-Καλλονή 2-0 (15΄ Μαγέφσκι, 87΄ Ανάκογλου)
Ατρόμητος-ΑΕΚ 1-0 (53΄ Μπρίτο)19:30 (Καραϊσκάκη)
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 1-0
ΔΕΥΤΕΡΑ19:30 (Αγρίνιο) Πανιώνιος-Παναιτωλικός




***  Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία  Στην Α1 βόλεϊ ανδρών :
Ο Ολυμπιακός πέρασε από την Πάτρα, σούπερ Αρης 3-0 τον Φοίνικα
Παναθηναϊκός - Ορεστιάδα 3-0 (25-19, 25-15, 25-19)

Παμβοχαϊκός - Ηρακλής 1-3 (17-25, 25-23, 21-25, 23-25)

Παναχαϊκή - Ολυμπιακός 1-3 (22-25, 25-21, 11-25, 20-25)

Άρης - Φοίνικας Σύρου 3-0 (25-20, 25-22, 26-24)

Εθνικός Αλεξ. - ΠΑΟΚ 7/2

Λαμία - ΑΟ Κηφισιάς 7/2
 ***  ΤΟΠΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας  :
Α΄ Κατηγορία (20η αγωνιστική)ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 06/02

Α.Ο. ΔΩΡΙΕΑΣ-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ 0-3               

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ 1-3 με τη συμπλήρωση του α΄ημίωρου, στο 31ο λεπτό ο Στέλιος Σπανός με πλασέ έγραψε το 0-1, στο 47΄ο Πέτσι σημείωσε το 0-2, στο 75΄ο Νίκος Εμμανουήλ μείωσε για το ΜΓΣ σε 1-2, στο 81ο λεπτό ο Γκάϊαν Μούσα με καρφωτή κεφαλιά το 1-3  και στο 90+ ο Μανωλόπουλος το τελικό 2-3.              

Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΥΡΓΟΥ-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ 1-1 σκόρερ για τους  "νερατζούρι" του Σωτήρη Δημάκη στο 39ο λεπτό ο Μάριος Βουρνάς έγραψε το 0-1 και στην επανάληψη οι γηπεδούχοι του Κώστα Λαμπρόπουλου ισοφάρισαν σε 1-1.                     

 Α1 Κατηγορία (18η αγωνιστική)

ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 06/02 

Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-2 στο 30ο λεπτό οι γηπεδούχοι συνέχισαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μπάλα, στο 44ο λεπτό ο έμπειρος Αντωνόπουλος για τον Αίαντα έγραψε το 0-1 και στο 66΄ο Αντεμάι το 0-2 που έμελλε να είναι και το τελικό σκορ.      
ΑΚΡΙΤΑΣ-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ Π.Σ 4-2 με ανατροπή για το συγκρότημα της φιλόδοξης Κορώνης  
 ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ 18:30                      
 Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (16η αγωνιστική)
ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 06/02
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ 0-3                     
ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 0-1                       
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ-ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ 1-0 στο 29ο λεπτό οι φιλοξενούμενοι έχασαν πέναλτι με τον Ζάγουρα, στο 38ο λεπτό ο Α.Ο. Πατίστα πήρε προβάδισμα στο σκορ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι που εκτέλεσε ο έμπειρος γκολκίπερ του Γιώργος Κυριακόπουλος γράφοντας το 1-0 και στο 87΄οι του Διαγόρα άγγιξαν την ισοφάριση... με το Ζάγουρα που είχε δοκάρι για την ομάδα του Μιχάλη Νικητόπουλου.  
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (16η αγωνιστική)
ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 06/02
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ 3-0                     
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 0-1  
 Γ΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (12η αγωνιστική)
ΑΓΩΝΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 06/02
ΠΑΟΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1-1               
Γ΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (12η αγωνιστική)
Α.Σ. ΔΑΝΑΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ 1-2                       
Α.Ο. ΧΑΤΖΗ-ΑΠΣ ΑΡΙΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   0-7                  
 ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Α΄ Κατηγορία
(20η αγωνιστική)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   1-1 .- ^                 
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ - ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ ΠΥΛΟΥ  
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ - Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ        
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ - Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ    1-2 .- ^  
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣΔΗΜ.  1-2 .- ^
21η αγωνιστική
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ            
Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ - Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  
Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  
Α.Ο. ΦΑΡΑΙ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ   
Α1 Κατηγορία
(18η αγωνιστική)
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ         
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ   5-1 .- ^
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ    1-1 .- ^
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΜΕΘΩΝΗΣ  
19η αγωνιστική
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ - ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ 
ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - Α.Ε. ΑΒΙΑΣ 
Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος
(16η αγωνιστική)
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ - ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ   4-0 .-^         
ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ   0-0 .-^
ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ 
17η αγωνιστική
ΑΕ ΑΙΘΑΙΑΣ - ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ 
ΠΑΟ ΚΑΛΟΥ ΝΕΡΟΥ - Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ 
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΚΟΠΑΝΑΚΙΟΥ  
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος
(16η αγωνιστική)
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛ/ΤΑΣ  
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ   2-0 .- ^
Α.Ε. ΜΑΝΗΣ - ΑΠΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ                  
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ              
17η αγωνιστική
ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ                               
ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ - ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Γ΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος
(12η αγωνιστική)
ΠΑΟΚ-ΕΡΜΗΣ Καλαμάτας 1-1.- ^^ Σα
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ - ΑΠΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΙΚΑΡΟΣ  3-0 .- ^
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ - Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ   3-0 .- ^
Γ΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος
(12η αγωνιστική)
Δαναός-Λογγά  1-2 .- ^ Σα
Χατζή -Άρις  0-7 .- ^ Σα
ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ  0-0 .- ^
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ - ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ 
13η αγωνιστική
 ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ - ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
 
*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016   : 
 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  01 Φεβρουαρίου  2016 :  
http://snsarfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-01-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη 02  Φεβρουαρίου 2016: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-02-2016.html .- 
 ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Η  Εφημερίδα  μας ,Τρίτη  02  Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/02/02-2016.html .-

 ~ Η  Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις  Τετάρτη  03 Φεβρουαρίου  2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/02/03-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Πέμπτη  04 Φεβρουαρίου  2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-04-2016.html .-
~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04  Φεβρουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/02/04-2016.html .-
~ ~ Η Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της ενημέρωσης Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-05-2016.html .-
~ ~  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή 07  Φεβρουαρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-07-2016.html .-                                                                                                                                         
~
Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1. STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  , 
 
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4475 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2794 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2764   video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        10.033  βίντεο   .-
~
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2016  :     
 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2016 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/01/26-2016.html .-   
 ~  Η Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  27  Ιανουαρίου  2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-27-2016.html .- 
 ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Τετάρτη  27/01/2016  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/27012016.html .- 
 ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις , Τετάρτη  27 Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/01/27-2016.html .- 
~  Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  28  Ιανουαρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-28-2016.html .-
~  Η  Εφημερίδα  μας    ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  29  Ιανουαρίου  2016  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-29-2016.html .-                                                     ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  30  Ιανουαρίου  2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-30-2016.html .- 
~   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Κυριακή  31  Ιανουαρίου  2016 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/01/arfara-news-31-2016.html .-  
 ~  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ Από τις δικές μας περιηγήσεις Παρασκευή  05  Φεβρουαρίου  2016 : 9ο μέρος -κεφάλαιο: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/02/05-2016.html .-  ~ ~ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  06 Φεβρουαρίου  2016 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/02/arfara-news-06-2016.html .-                                                        

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΕΙΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
Αυτό το ψήφισμα αναμένει έγκριση από το Avaaz: Ψηφίσματα Πολιτών
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΕΙΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
~ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΕΜΕΓΑΛΩΣΑΝ ΕΚΑΝΤΟΤΑΔΕΣ ΟΡΦΑΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΗΦΘΗ ΣΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΘΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΩΘΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ
~
***  Ελληνικά βότανα... μοναδικά φάρμακα!
Τι θα λέγατε αν, για να σας φτιάξει η διάθεση, πίνατε λίγο μελισσόχορτο; Το ίδιο θα μπορούσατε να κάνετε με το θυμάρι, αν αισθάνεστε κρυωμένοι και βήχετε, αλλά και με πολλά βότανα που μέχρι πρότινος πιστεύατε ότι προορίζονταν μόνο για τα φαγητά σας. Η χρήση των βοτάνων ως φαρμάκων έχει τις ρίζες της στο βαθύ παρελθόν και ξεκινά μαζί με την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη.
Πρόκειται μάλιστα για μια πρακτική που συνεχίστηκε μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν η φαρμακοβιομηχανία άρχισε να παρασκευάζει χημικά φάρμακα για να αντικαταστήσει τη βαλεριάνα, την μπελαντόνα, τη μαντζουράνα και πολλά άλλα βότανα, που όμως τα τελευταία χρόνια αρχίζουν να ξανακερδίζουν το ενδιαφέρον, όχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των επιστημόνων, που αναζητούν τις θεραπευτικές τους δυνάμεις που είχαν επισημάνει τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο και πολλοί γιατροί αργότερα. Σήμερα, περίπου το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί αποκλειστικά φαρμακευτικά φυτά, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων έχουν ως βάση κάποια φυσική ουσία. 
Στα όσα ακολουθούν ξαναβρίσκουμε τα ελληνικά φαρμακευτικά βότανα, όχι βέβαια με την πρόθεση να αντικαταστήσουν τον γιατρό ή τη φαρμακευτική αγωγή, που ποτέ δεν πρέπει να αγνοούμε, αλλά με τη διάθεση να δημιουργήσουν ένα μικρό φυσικό φαρμακείο στο σπίτι μας για ήπιες διαταραχές. 
Ενότητα 1η: Οδηγίες χρήσης
Τα φαρμακευτικά βότανα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, κυρίως από όσους παίρνουν άλλα φάρμακα ή έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά και από τις εγκύους, τις θηλάζουσες και βέβαια τα παιδιά και τους εφήβους.
Τα φαρμακευτικά βότανα δεν αποτελούν πανάκεια, ούτε πρέπει να τα καταναλώνουμε χωρίς μέτρο και με την προσδοκία ότι θα γιατρέψουν όλες τις ασθένειες.
Οτιδήποτε είναι φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι και απολύτως ασφαλές. Έτσι, τα φαρμακευτικά φυτά πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση και βάσει των συμβουλών των ειδικών, που τα γνωρίζουν καλά.
Δοσολογία
Οι ποσότητες στις οποίες μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε τα φαρμακευτικά φυτά είναι πολύ δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. Η σωστή δοσολογία εξαρτάται κάθε φορά από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης και από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι όλα τα βότανα, από όπου κι αν προέρχονται, της ίδιας δραστικότητας, καθώς αυτή ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες, καλλιέργειας, συγκομιδής, αποξήρανσης, φύλαξης κ.λπ. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι μία επαρκής ποσότητα για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις είναι ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά. Για περισσότερες συμβουλές, ή για συστηματική χρήση, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.
Οι μορφές τους
Αφέψηµα
Το φυτό βράζει μαζί με το νερό, συνήθως για 5-10΄, και στη συνέχεια το διηθούμε. Χρησιμοποιείται για τα ξυλώδη μέρη, όπως οι ρίζες ή οι φλοιοί.
Έγχυµα
Είναι μέθοδος που ενδείκνυται για τα φύλλα, τα άνθη και τα πέταλα, αλλά όχι για τις ρίζες. Επίσης, χρησιμοποιείται και όταν δεν θέλουμε να φύγουν τα πτητικά συστατικά, όπως στις περιπτώσεις των αρωματικών φυτών. Για να το παρασκευάσουμε, βράζουμε το νερό, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βότανο. Κατόπιν, αφήνουμε το μείγμα έτσι για 5-10΄ και στη συνέχεια το διηθούμε.
Πού βρίσκουμε τα δραστικότερα;
Είναι διαδεδομένη η λανθασμένη άποψη ότι τα άγρια φυτά είναι πιο δραστικά από τα καλλιεργούμενα. Όταν στα καλλιεργούμενα φυτά οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, η περιποίηση των φυτών και η εποχή συλλογής, η φύλαξη (μέρη σκοτεινά και όχι υγρά) και η αποξήρανση (όταν χρειάζεται) είναι σωστές, τότε δεν παρατηρούνται ουσιαστικές διαφορές από τα άγρια. Επίσης, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα βότανα σε διάστημα όχι μεγαλύτερο του ενός χρόνου από τη στιγμή της συλλογής τους.
Ενότητα 2η: Η ταυτότητά τους
1. Βαλεριάνα, κέντρανθος (κόκκινη βαλεριάνα)
Η βαλεριάνα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Από τον 18ο αιώνα χρησιμοποιείται ως κατευναστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η κόκκινη βαλεριάνα έχει ανάλογη δράση και χρησιμοποιείται στην κεντρική Ευρώπη, κυρίως στη Γερμανία. Τη βαλεριάνα τη βρίσκουμε κοντά σε ποτάμια και καταρράκτες, σε ελώδεις περιοχές και σε δάση. Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί με σπόρους και μεταφυτεύοντας τις παραφυάδες σε βάθος 30 εκ. σε ελαφρύ έδαφος. Προτιμάει εδάφη ξηρά και πολύ ήλιο. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ρίζες της, οι οποίες συλλέγονται το φθινόπωρο και αποξηραίνονται στη σκιά, αφού πρώτα τις πλύνουμε καλά. Χρήση: Σε μορφή εγχύματος λειτουργεί ως ήπιο κατευναστικό, αλλά βοηθά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων αϋπνίας. Προσοχή: Οι υψηλές και συνεχείς δόσεις μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερες από 8 συνεχείς ημέρες. Επίσης, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ενισχύει τη δράση των υπνωτικών φαρμάκων. Σκόπιμο είναι να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας.
2. Δυόσµος
Η καλλιέργειά του γίνεται με παραφυάδες σε ελαφρύ, όχι πολύ στεγνό έδαφος. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα υπέργεια τμήματα του φυτού, που συλλέγονται ακριβώς πριν την άνθιση και αποξηραίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C. Χρήση: Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται εξωτερικά σε μυαλγίες και νευραλγίες. Πρέπει όμως να αποφεύγεται η επαφή των παρασκευασμάτων που περιέχουν αιθέριο έλαιο με το πρόσωπο και με τη μύτη. Ως έγχυμα χρησιμοποιείται κατά της γαστρίτιδας, των κολικών και της δυσπεψίας. Διευκολύνει την έκκριση της χολής. Επίσης, υποβοηθά την εφίδρωση στον πυρετό και τη γρίπη. Το βράσιμο των φύλλων σε νερό και η εισπνοή των υδρατμών βοηθά κατά του κρυολογήματος. Προσοχή: Πρέπει να αποφεύγεται η παρατεταμένη χρήση του αιθέριου ελαίου για εισπνοές. Δεν πρέπει να δίνεται σε παιδιά για διάστημα μεγαλύτερο από 3 ημέρες, ενώ πρέπει να αποφεύγεται στα βρέφη. Μπορεί να μειώσει τη ροή του γάλακτος, γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή κατά τη γαλουχία. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή κατά την κύηση. Η χρήση παρασκευασμάτων με δυόσμο αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη του χοληδόχου πόρου ή/και με σοβαρή ηπατική βλάβη.
3. Γλυκόριζα
Είναι ένα πολυετές φυτό που το συναντάμε ως αυτοφυές κυρίως στη Μακεδονία. Συλλέγεται από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ρίζες και τα ριζίδια, που πλένονται καλά και αποξηραίνονται. Χρήση: Το αφέψημα έχει σπασμολυτική δράση και χρησιμοποιείται σε ενοχλήσεις στομάχου. Επίσης, είναι πολύ αποτελεσματικό στον ξηρό βήχα ως μαλακτικό και αποχρεμπτικό. Προσοχή: Γενικά δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις, επειδή προκαλεί υπέρταση, οίδημα και υποκαλιαιμία. Πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγεται από τους υπερτασικούς. Επίσης, αντενδείκνυται σε άτομα με προβλήματα στη χοληδόχο κύστη, ηπατική κίρρωση, νεφρική ανεπάρκεια, αλλά και στην κύηση.
4. Αγριάδα ή άγρωστις ή αγρόπυρο
Πρόκειται για ένα ζιζάνιο που βρίσκεται σε αγρούς και άγονες περιοχές και συλλέγεται την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μπορούμε, επίσης, να το καλλιεργήσουμε και με σπόρους. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Το ρίζωμα, που αποξηραίνεται στη σκιά, αφού πρώτα πλυθεί καλά. Χρήση: Κυρίως πίνεται ως αφέψημα και ως διουρητικό για τις πέτρες στα νεφρά. Προσοχή: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δραστική, η αγριάδα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή. Το αφέψημα χρειάζεται να είναι πολύ αραιωμένο, καθώς υπάρχει περίπτωση εάν διαλυθούν απότομα οι πέτρες να τραυματίσουν την ουροδόχο κύστη ή/και τους ουρητήρες και να παρατηρηθεί αίμα στα ούρα.
5. Βερβάσκο ή φλόµος
Πρόκειται για ένα πολύ κοινό φυτό στη χώρα μας, που μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί και με την καλλιέργεια σπόρων. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη, αποξηραμένα σε σκιά σε ξηρές εποχές, στον αέρα. Τα συλλέγουμε από τα διετή φυτά από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Χρήση: Το έγχυμα ενδείκνυνται για τον παραγωγικό βήχα και τη βρογχική καταρροή. Προσοχή: Το έγχυμα πρέπει να διηθείται με πανί, για να απομακρύνονται οι τρίχες που έχει το φυτό.
6. Γλυκάνισο ή άνισο
Είναι ένα μονοετές φυτό με χαρακτηριστική ωραία μυρωδιά, του οποίου η καλλιέργεια γίνεται με σπόρους που φυτεύονται την άνοιξη σε σειρές. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Ο καρπός (αποξηραμένος), που συλλέγεται τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο. Χρήση: Το πίνουμε για να αντιμετωπίσουμε τη βρογχική καταρροή. Προσοχή: Αντενδείκνυται σε άτομα με υπερευαισθησία στον άνισο ή στη μινθόλη. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλες αλλεργικές αντιδράσεις (δερματικές, αναπνευστικές, γαστρεντερικές).
7. Δεντρολίβανο ή αρισµαρές
Είναι ένας μεσογειακός θάμνος που πολλαπλασιάζεται με βλαστούς που αφήνονται να βγάλουν ρίζες ή αναπτύσσονται από σπόρους. Το συλλέγουμε φρέσκο όλο τον χρόνο. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τόσο τα ξηρά (αποξηραίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C), όσο και τα χλωρά φύλλα. Χρήση: Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε ερεθισμούς του δέρματος και σε εντριβές για ρευματικές παθήσεις, διότι προκαλεί τοπική υπεραιμία. Όταν λαμβάνεται εσωτερικά, δρα ως τονωτικό, σαν εμμηναγωγό και εκτρωτικό. Το έγχυμα μπορεί επίσης να χρησιμεύσει και κατά της πιτυρίδας, ως τελευταίο ξέπλυμα στα μαλλιά. Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και ίλιγγο.
8. Θυµάρι
Θάμνος που βρίσκεται σε άγρια κατάσταση ή καλλιεργείται με σπόρους που φυτεύονται σε σειρές. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα κλαδιά του, που συλλέγονται πριν την άνθιση και κατά τη διάρκειά της το καλοκαίρι. Το φυτό αποξηραίνεται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C. Χρήση: Το έγχυμα χρησιμοποιείται για λοιμώξεις του θώρακα και ως αποχρεμπτικό σε βρογχική καταρροή. Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, σε πολύ υψηλές τοξικές δόσεις μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, ίλιγγο και νεφρικές διαταραχές.
9. Μαϊντανός ή πετροσέλινο
Είναι αυτοφυές στην Ελλάδα, αλλά καλλιεργείται και με σπόρους. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Κυρίως τα υπέργεια τμήματα, αλλά και οι ρίζες, που αποξηραίνονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 40° C. Χρήση: Το αφέψημα είναι διουρητικό και εμμηναγωγό. Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε περιπτώσεις φλεγμονής των νεφρών. Μπορεί να λαμβάνεται με εξαιρετική προσοχή σε περιπτώσεις οιδήματος που έχει προκληθεί από καρδιακή ή/και νεφρική ανεπάρκεια. Έχουν αναφερθεί περιστασιακές αλλεργικές αντιδράσεις από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μέθη.
10. Μάραθο ή µάλαθρο
Χρησιμοποιείται από τους ρωμαϊκούς χρόνους και πιστεύεται ότι βοηθάει στο αδυνάτισμα. Μάλιστα, λέγεται ότι το όνομά του προέρχεται από το ρήμα μαραίνω που σημαίνει αδυνατίζω. Στην Ελλάδα το συναντούμε ως αυτοφυές σε ξηρούς τόπους. Η καλλιέργειά του γίνεται με σπόρους που σπέρνονται σε σειρές. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ώριμοι καρποί (αποξηραμένοι), που συλλέγονται το φθινόπωρο. Χρήση: Το έγχυμα και το αφέψημα χρησιμοποιούνται ως φάρμακα του πεπτικού συστήματος, για τη δυσπεψία, τους κοιλιακούς και στομαχικούς πόνους, αλλά και για τους κολικούς. Το έγχυμα (με την προσθήκη μελιού) χρησιμοποιείται για τη βρογχική καταρροή (και σε παιδιά). Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και στη γαλουχία. Έχουν αναφερθεί περιστασιακές αλλεργικές αντιδράσεις από το δέρμα και τους βλεννογόνους. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις προκαλεί μέθη.
11. Μαντζουράνα
Είναι αυτοφυής στην Ελλάδα, αλλά καλλιεργείται και με σπόρους. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα υπέργεια τμήματα του φυτού, που συλλέγονται από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο και αποξηραίνονται στη σκιά. Χρήση: Το αφέψημα είναι ορεκτικό, ευεργετικό για το στομάχι, αντισπασμωδικό, διουρητικό. Το κατάπλασμα με οινόπνευμα χρησιμεύει στον καθαρισμό των πληγών.
Πολλές θεραπευτικές ιδιότητες αποδίδονται στη μαντζουράνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν είναι καλά τεκμηριωμένες επιστημονικά. Προσοχή: Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει ηπατοτοξική, γι’ αυτό και η κατάχρηση του αφεψήματος είναι επικίνδυνη. Προσοχή επίσης χρειάζεται και στην εξωτερική εφαρμογή του φυτού. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι περιέχει σε χαμηλές συγκεντρώσεις αρβουτίνη και υδροκινόνη, που οδηγούν σε αποχρωματισμό του δέρματος.
12. Νεροµολόχα ή αλθέα
Είναι ένα φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα που καλλιεργείται κιόλας. Πολλαπλασιάζεται με τη ρίζα, σπανίως και με σπόρους. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Οι ρίζες, οι οποίες συλλέγονται στο τέλος του φθινοπώρου, αποθηκεύονται σε δροσερό μέρος και στη συνέχεια ξεφλουδίζονται και ξηραί-νονται σε θερμοκρασία 50-60° C. Επίσης, τα φύλλα και τα άνθη, που συλλέγονται το καλοκαίρι. Χρήση: Τα φύλλα και τα άνθη χρησιμοποιούνται όμοια με τη μολόχα. Επιπλέον, οι ρίζες έχουν αντιφλεγμονώδη δράση σε ήπιες φλεγμονές του γαστρικού βλεννογόνου. Προσοχή: Η ταυτόχρονη χρήση με άλλα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφησή τους.
13. Μελισσόχορτο ή µέλισσα
Το βότανο αυτό ήταν δημοφιλές μεσαιωνικό ελιξήριο νεότητας. Στη χώρα μας το συναντάμε παντού ως αυτοφυές. Επίσης, καλλιεργείται με σπόρους, που βλασταίνουν αργά, ή με διαίρεση φυτών. Προτιμά καλά εδάφη που δεν είναι πολύ στεγνά. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα (αποξηραμένα ή φρέσκα), που συλλέγονται πριν την άνθιση. Τα φύλλα αποξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί γίνονται καφέ αν αποξηρανθούν πολύ αργά. Χρήση: Σε μορφή εγχύματος, ως κατευναστικό.
14. Μολόχα
Είναι ένα μονοετές φυτό πολύ κοινό στην Ελλάδα, που συναντάται σε υγρές περιοχές, σε αγρούς και στην άκρη των δρόμων. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη ή/και τα φύλλα, που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο και αποξηραίνονται γρήγορα στη σκιά. Χρήση: Σχεδόν πάντα δίνεται ως αφέψημα σε ερεθισμούς του στοματικού βλεννογόνου και του λάρυγγα, όταν συνοδεύονται από ξηρό βήχα. Είναι καταπραϋντικό. Εξωτερικά χρησιμοποιείται σε φλεγμονές του δέρματος.
15. Ρίγανη
Είναι ένα βότανο διαδεδομένο από την αρχαιότητα. Η σύγχρονη έρευνα έχει ανακαλύψει τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Είναι αυτοφυές σε ασβεστούχα και πυριτιούχα εδάφη σε ζεστές περιοχές, σε φτωχά βοσκοτόπια, στην άκρη των δρόμων και αλλού. Μπορεί και να καλλιεργηθεί όταν πάρουμε ολόκληρο το φυτό και το μεταφυτέψουμε. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα υπέργεια τμήματα του ανθισμένου φυτού, αποξηραμένο σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C. Χρήση: Το έγχυμα δίνεται κατά του βήχα, σε βρογχική καταρροή και γενικά στις παθήσεις των αναπνευστικών οδών. Χρησιμοποιείται ως διουρητικό, σε ενοχλήσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε κοιλιακά άλγη, καθώς και για γαργάρες και πλύσεις του στόματος. Είναι αντιφλεγμονώδες για τον λάρυγγα και τα ούλα. Το μάσημα ριγανόξυλου ανακουφίζει τον πονόδοντο. Προσοχή: Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητα του φυτού και αυτό πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ως προς την αναμενόμενη θεραπευτική του δράση.
16. Τίλιο ή φλαµούρι
Βρίσκεται στα δάση, αλλά καλλιεργείται κιόλας. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Από το δέντρο, που ανθίζει τον Μάιο με Ιούλιο, χρησιμοποιούμε φαρμακευτικά τα άνθη, που συλλέγονται μόλις ανοίξουν τελείως και ξηραίνονται σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C. Χρήση: Τα άνθη χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις κρυολογήματος και ως εφιδρωτικό φάρμακο. Το ελληνικό τίλιο είναι πολύ πλούσιο σε βλέννη με πολυσακχαρίτες και κάνει καλό στο στομάχι.
17. Φασκόµηλο ή αλισφακιά
Πρόκειται για ένα φυτό που συνδέεται με τη μακροβιότητα. Είναι αυτοφυές στις χώρες της Μεσογείου, αλλά καλλιεργείται και σε κήπους με σπόρους ή κομμάτια ρίζας. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα του, που συλλέγονται το καλοκαίρι, αποξηραμένα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35° C, αλλά και χλωρά. Χρήση: Το φυτό έχει αντιμικροβιακές και στυπτικές ιδιότητες. Το έγχυμα χρησιμοποιείται εξωτερικά σε φλεγμονές των βλεννογόνων και εσωτερικά στη δυσπεψία. Επίσης, είναι ιδανικό για γαργάρες και στοματικές πλύσεις. Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη και τη γαλουχία, ούτε από όσους έχουν επιληψία, υπέρταση και από τα μικρά παιδιά. Επίσης, σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει δηλητηριάσεις. Η παρατεταμένη χρήση μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικούς σπασμούς.
18. Τουσσιλάγκο ή βήχιο ή χαµαιλεύκη
Πρόκειται για ένα πολύ κοινό πολυετές ελληνικό φυτό που συναντάται σε υγρά μέρη. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα άνθη, που συλλέγονται νωρίς την άνοιξη και αποξηραίνονται σε σκιά, και τα φύλλα, που συλλέγονται τον Μάιο και τον Ιούνιο και αποξηραίνονται στον ήλιο. Χρήση: Ο Ιπποκράτης και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως αποχρεμπτικό. Το έγχυμα από το φυτό αυτό χρησιμοποιείται σε οξεία βρογχική καταρροή και σε ήπιες φλεγμονές του στοματικού και φαρυγγικού βλεννογόνου. Προσοχή: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται περισότερο από 4-6 εβδομάδες συνολικά κατ’ έτος. Η χρήση παρασκευασμάτων με τουσσιλάγκο αντενδείκνυται σε άτομα με πέτρες στη χοληδόχο κύστη, με απόφραξη του χοληδόχου πόρου και συναφείς παθήσεις.
Εφιστάται η προσοχή κατά την παρασκευή και τη χρήση του, δεδομένου ότι το φυτό περιέχει ηπατοτοξικά συστατικά και η ημερήσια δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει συνολικά τα 100 μg σε αυτά τα συστατικά.
19. Χαµοµήλι
Είναι ένα πολύ κοινό και γνωστό φυτό στη χώρα μας. Καλλιεργείται μερικές φορές με σπόρους, που σπέρνονται αργά το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Το άγριο χαμομήλι ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα «κεφάλια», αποξηραμένα σε σκιά και σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 35˚ C. Χρήση: Εσωτερικά -κυρίως ως έγχυμα- χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών και μολύνσεων του στόματος ή του λάρυγγα. Εξωτερικά -με τη μορφή εγχύματος σε κομπρέσες- χρησιμοποιείται σε δερματικά εξανθήματα, σε εγκαύματα και σε φλεγμονές των ματιών. Προσοχή: Για τις πλύσεις των ματιών με χαμομήλι εφιστάται η προσοχή κατά τη διήθηση του εγχύματος, ώστε να μην υπάρχουν κόκκοι γύρης ή σκόνη στο διήθημα, που μπορεί τελικά να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
20. Φλησκούνι ή βληχόνι
Είναι είδος συγγενές της μέντας και του δυόσμου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί γι’ αυτά. Βρίσκεται αυτοφυές σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνήθως κοντά σε νερά και σε παραθαλάσσιες περιοχές, αλλά μπορεί και να καλλιεργηθεί. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Τα φύλλα και τα άνθη, που συλλέγονται από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Χρήση: Πίνουμε το αφέψημα ή το έγχυμα ως τονωτικό, ευεργετικό για το στομάχι και καταπραϋντικό κατά της βρογχίτιδας, της ημικρανίας, των ιλίγγων και της διάρροιας. Το κατάπλασμα μπαίνει σε αποστήματα και μώλωπες. Επίσης, χρησιμεύει και για να κάνουμε γαργάρες για τις παθήσεις του ρινοφάρυγγα, για το βήχα και γενικά για το άσθμα και τη γρίπη.
21. Ταραξάκο ή πικραλίδα ή αγριοµάρουλο ή αγριοράδικο
Είναι πολύ κοινό φυτό και το συναντάμε σε χωράφια, στις άκρες των δρόμων και σε ακαλλιέργητες περιοχές. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Η ρίζα, η οποία πρέπει να κόβεται κατά μήκος πριν αποξηρανθεί στον ήλιο ή στη σκιά και συλλέγεται το φθινόπωρο. Επίσης τα φύλλα, καθώς και ολόκληρο το φυτό. Χρήση: Το έγχυμα από τα φύλλα και ο χυμός τους έχουν διουρητική και ορεξιογόνο δράση. Επίσης, διευκολύνουν την έκκριση της χολής. Προσοχή: Όπως συμβαίνει και με όλα τα φυτά που περιέχουν πικρά συστατικά, μετά την κατανάλωσή του μπορεί να προκληθεί πεπτική δυσανεξία λόγω γαστρικής υπεροξύτητας.
Η χρήση παρασκευασμάτων με ταραξάκο αντενδείκνυται σε άτομα με απόφραξη του χοληδόχου πόρου και συναφείς παθήσεις. Σε περιπτώσεις με πέτρες στη χοληδόχο κύστη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής. 
22. Γεντιανή
Είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούμενα μέρη: Η αποξηραμένη ρίζα, που ξεθάβεται το φθινόπωρο. Χρήση: Το έγχυμα δίνεται ως διεγερτικό της όρεξης. Προσοχή: Γενικά δεν πρέπει να καταναλώνεται σε υπερβολικές δόσεις. Αντενδείκνυται σε άτομα με έλκος στομάχου ή/και δωδεκαδακτύλου. Υπερευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν πονοκέφαλο.
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: