Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

 Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ................
~
...Δι' ένα μικρόν πειρασμόν αμέσως η άρνησις. Προτιμώμεν αιώνιον χωρισμόν από τον Χριστόν και ένωσιν αιώνιον με τον Σατανάν, παρά να υπομείνωμεν ταπεινώς την δοκιμασίαν μίας στιγμής!Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)




~ 17 Ιουλίου
Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης (1) († δ΄αι.). Μαρτύρων Βερονίκης και Σπεράτου. Οσίων ιεραποστόλων των Σλάβων Κυρίλλου, Μεθοδίου, Κλήμεντος, Σάβα, Αγγελαρίου, Γοράσδωνος και Ναούμ.
(1)Η Αγία Μαρίνα καταγόταν από την Πισσιδεία και ήταν κόρη του Αιδεσίου, ο οποίος ήταν ιερέας των ειδώλων. Η Μαρίνα όταν ήταν δώδεκα ετών έχασε την μητέρα της και την μεγάλωσε μια άλλη γυναίκα. Στη χριστιανική πίστη κατηχήθηκε από χριστιανούς συμπολίτες της. Έτσι όταν έγινε δεκαπέντε ετών ήταν πλέον έτοιμη να δεχθεί τον αγώνα του μαρτυρίου.Το γεγονός αυτό, μαθεύτηκε αμέσως και έτσι ο ηγεμόνας της περιοχής διέταξε να την συλλάβουν και να την φέρουν ενώπιόν του. Αμέσως θαμπώθηκε από την ομορφιά της. Την ρώτησε ποία είναι και ποία είναι η πίστη της και αυτή του απάντησε ότι ονομάζεται Μαρίνα και είναι χριστιανή και ότι είναι γέννημα θρέμμα της Πισιδίας. Τότε ο ηγεμόνας προσπάθησε να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της. Η αγία όμως δεν δέχτηκε. Για το λόγο αυτό ο τύραννος πρόσταξε και την υπέβαλαν σε βασανιστήρια φρικτά και αφού τις κατέσκισαν τις σάρκες, την έριξαν στην φυλακή. Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε. Στη συνέχεια ο ηγεμόνας διέταξε και την έφεραν πάλι μπροστά του. Παρά τις πιέσεις του, η αγία παρέμεινε ακλόνητη. Έτσι υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια μέχρι που αποκεφαλίστηκε λαμβάνοντας τον στέφανο του μαρτυρίου.~ 
Σήμερα 17/07/2017 εορτάζουν:
Αγία Μαρίνα
~   Ἦχος πλ. α’. Τόν συνάναρχον Λόγον.
 ~  Μνηστευθεῖσα τῷ Λόγῳ Μαρίνα ἔνδοξε, τῶν ἐπιγείων τὴν σχέσιν πᾶσαν κατέλιπες, καὶ ἐνήθλησας λαμπρῶς ὡς καλλιπάρθενος· τὸν γὰρ ἀόρατον ἐχθρὸν κατεπάτησας στερρῶς ὀφθέντα σοὶ Ἀθληφόρε. Καὶ νῦν πηγάζεις τῷ κόσμῳ τῶν ἰαμάτων τὰ δωρήματα.
 ~* Απολυτίκιο Αγ. Μαρίνης της Μεγαλομάρτυρος - 17 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/UvVktW4fYRY .-


Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη

Σύναξη της Παναγίας της Γιάτρισσας στη Μάνη
 
Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Βαπτιστού

Το Γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου κ....
 
Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία

Άγιος Ονούφριος ο εν Κορωνησία
 
Αγίων Πάντων

Αγίων Πάντων
 
Αγία Καλλιόπη

Αγία Καλλιόπη
 
Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώρου Στρατηλάτου

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Θεοδώ....
 
Άγιο Πνεύμα

Άγιο Πνεύμα
 
Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας

Άγιος Κυπριανός ο εξ Αντιοχείας
 
Της Αναλήψεως

Της Αναλήψεως
 
Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας

Άγιος Μώκιος ο Ιερομάρτυρας
 
***  Χωρίς ρεύμα το αντλιοστάσιο του Πηδήματος 
Η περιοχή του Πηδήματος και όχι μόνο, όπου βρίσκεται και το αντλιοστάσιο του Συνδέσμου Ύδρευσης, είναι εδώ και ώρα χωρίς ρεύμα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης Δημήτρης Μπούχαλης
Όπως αναφέρει ακόμα, γίνεται προσπάθεια να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τροφοδοσία των Δήμων με την λειτουργία των εφεδρικών γεννητριων.
Τέλος όπως γράφει μετά τα μεσάνυχτα η ΔΕΗ δεν έχει συνεργείο σε επιφυλακή, το πρωί πάλι, βέβαια οι συνθήκες έτσι κι αλλιώς είναι αντίξοες ώστε να βρεθεί η βλάβη μες στη νύχτα.

*** Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και άστατος καιρός  σήμερα  στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 17/7/2017 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι) ή καταιγίδες. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ,τις πρώτες πρωινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ, το πρωί θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης ανέμων από μεταβλητές διευθύνσεις, με ριπές που θα αγγίζουν τα 5-6 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός δεν θα είναι νεφοσκεπής, θα βρίσκεται στο 8.3 (Πολύ Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 1 (Χαμηλή).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***  Θαυμάσια στάθμευση 
Βλέπετε στη φωτογραφία τον τρόπο στάθμευσης στη Ναυαρίνου, ακριβώς επάνω στον ποδηλατόδρομο.
Για ένα λεπτό, θα ισχυριστεί κάποιος, βγήκε ο οδηγός.
Η παρανομία, όμως, δεν έχει χρονική διάρκεια! Ω.

*** Προτίμησε τις παραλίες από τα μαγαζιά ο κόσμος – «Μπλόκο» από το ΠΑΜΕ σε καταστήματα «αλυσίδες» (φωτογραφίες) 
 
 
 
Τις παραλίες προτίμησε η πλειονότητα των Καλαματιανών από το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων. Πλην τον «αλυσίδων» και των πολυεθνικών λίγοι ήταν οι επαγγελματίες που άνοιξαν τα μαγαζιά τους στο κέντρο της Καλαμάτας. Την ίδια ώρα  το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα του ΠΑΜΕ,  πραγματοποίησε πορεία, ενάντια στο νέο νόμο της κυβέρνησης που οδηγεί στην κατάργηση της Κυριακής αργίας με το άνοιγμα των καταστημάτων. Η κινητοποίηση ξεκίνησε από την Εθνική Τράπεζα στο πεζόδρομο της  Αριστομένους και το Συνδικάτο, προχώρησε σε ολιγόλεπτο κλείσιμο πολυεθνικών καταστημάτων και «αλυσίδων» με το σύνθημα: «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές»… φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Καταρρακτώδης βροχή στην Ε.Ο. Καλαμάτας - Τρίπολης (βίντεο) 
Όπως είχαν ενημερώσει οι μετεωρολόγοι μετά από τον καύσωνα θα έκανε την εμφάνιση της η κακοκαιρία. Το φετινό καλοκαίρι έχει βαλθεί να «τρελάνει» τους πάντες με τα τερτίπια του καιρού και όπως θα δείτε  στο βίντεο που ακολουθε,ί στην Εθνική οδό Τρίπολης- Καλαμάτας, από το ύψος της Τσακώνας έως την Μεγαλόπολη έχουν «ανοιξει» οι ουρανοί και η βροχή είναι καταρρακτώδης με τους εκδρομείς του Σαββατοκύριακου να «ταλαιπωρούνται» αρκετά.  Πηγή : arcadiaportal.gr
Arcadiaportal.gr - "Ανοιξαν" οι ουρανοί στην ΕΟ Καλαμάτας-Τρίπολης:
https://youtu.be/iarz4tSLhBQ  .-

***   5 συλλήψεις και κατάσχεση 154 δενδρυλλίων κάνναβης στην Οιχαλία! 
 
Εντοπίστηκε φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης στη Μεσσηνία
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν πέντε άτομα
Κατασχέθηκαν -154- δενδρύλλια κάνναβης
 Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν χθες (15.7.2017) το πρωί, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) 49χρονος ημεδαπός και τέσσερις (4) αλλοδαποί, υπήκοοι Αλβανίας, εκ των οποίων ο ένας (1) ανήλικος και άλλοι τρεις (3) ηλικίας 21, 36 και 52 ετών, αντίστοιχα, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, χθες (15.7.2017) το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση, σε αγροτική περιοχή του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, κατά την οποία εντοπίστηκε ειδικά διαμορφωμένος και κατάλληλα εκχερσωμένος χώρος, στον οποίο καλλιεργούνταν συνολικά -154- δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,3 έως 1,5 μέτρα περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν, ενώ όπως προέκυψε, την παραπάνω φυτεία την καλλιεργούσαν οι ανωτέρω.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια των δενδρυλλίων κάνναβης, καθώς και έξι (6) κινητά τηλέφωνα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ! ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ...

~ Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έκανε μια πρόβλεψη χθες το βράδυ για την αυριανή ημέρα, με αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Μέχρι και χαλαζόπτωση προέβλεψε.
Όπως έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook o Σάκης Αρναούτογλου:
«Πρόσκαιρη, αλλά εντυπωσιακή και η πορεία της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες με ιδιαίτερο έντονο το σκαμπανέβασμα την Δευτέρα και την Τρίτη.
Δείτε την πορεία της θερμοκρασίας των επόμενων ημερών στην Αττική αλλά και στην κορυφή του Ολύμπου (2917 μ.) καθώς αυτή θα σημειώσει πρόσκαιρη αλλά αισθητότατη κατά τόπους πτώση
(ακόμα και 8-10 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε κυρίως στα κεντρικά και βόρεια) ενώ μάλιστα στην υψηλότερη κορυφή της χώρας μας δεν αποκλείεται να το παλέψει ακόμα και για χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές κυρίως ώρες της Δευτέρας καθώς ο υδράργυρος μέσα Ιουλίου ίσως φλερτάρει και με το…μηδέν !


Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

*** Έρχεται ΘΥΕΛΛΑ! «Ο στρατός μας ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ από την Κύπρο»…

~ Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από την λεγόμενη πρεσβεία της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία, με αφορμή της επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπουλέντ Γκεντικλί ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός δεν θα υποχωρήσει από το νησί.
Όπως τόνισε, η ειρήνη και η ευημερία αποτελούν προτεραιότητα για την Τουρκία και για να συνεχίσουν να υπάρχουν στην Κύπρο, ο ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο νησί.
Επιπλέον, πρόσθεσε πως μεγάλες δυνάμεις παίζουν «μεγάλα παιγνίδια» και πως ο λαός της Τουρκίας πρέπει να επαγρυπνεί.

*** ΕΚΤΑΚΤΗ είδηση για τα capital controls

~ Σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους χαμένους ψηφοφόρους, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα. Θα δώσει υποσχέσεις, πάλι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΕΘ αναμένεται να εξαγγείλει οικονομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να ανακουφισθούν τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, αλλά, θα προχωρήσει και ένα βήμα παραπάνω και θα ανακοινώσει χαλάρωση των capital controls.
Επιπλέον, υπάρχει πίεση ώστε να γίνει ανασχηματισμός πριν τη ΔΕΘ, ώστε να εμφανιστεί ανανεωμένος, με κυριότερο υποψήφιο προς αποχώρηση τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

***  Δείτε γιατί η Ρωσία ΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ στην Ελλάδα

~  Το έχουμε αναφέρει πολλές φορές.
Η επαναλαμβανόμενη αρνητική στάση της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία θα φέρει δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα μας, όπως και έγινε.
Η είδηση ότι υπογράφτηκε η συμφωνία πώλησης τεσσάρων συστοιχιών ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία έπεσε σαν κεραυνός και ταρακούνησε όχι μόνο το παγκόσμιο σκηνικό, αλλά και τη χώρα μας, καθώς συνειδητοποίησε ότι η ομόθρησκη χώρα αγανάκτησε με τα «τσαλίμια» της Ελλάδας και αποφάσισε να βρει τα συμφέροντα της αλλού.
Η Ρωσία στράφηκε προς τη Τουρκία, όχι φυσικά από σεβασμό προς τη χώρα- εδώ διαφέρει η περίπτωση της Ελλάδας όπου πάντα οι χώρες που μοιράζονται την ίδια θρησκεία και τις αξίες έχουν αμοιβαίο σεβασμό- αλλά καθαρά για συμφεροντολογικούς λόγους.
Δύο λέξεις κλειδιά: ΝΑΤΟ και Ουκρανία. Παρά τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, η Συμμαχία προωθεί την Ουκρανία να ενταχθεί, κάτι που θα πυροδοτήσει την ήδη τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ απειλεί όλο και περισσότερο τη Ρωσία κοντά στα σύνορα της. Κάτω από αυτή τη διπλή πίεση, η Ρωσία στρέφεται προς την Τουρκία, μια Τουρκία αποδυναμωμένη οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά αλλά και κόκκινο πανί στη διεθνή σκηνή. Μια Τουρκία που μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, στρέφεται κατά πάντων και σιγά σιγά ραγίζει η σχέση της με τη δυτική Συμμαχία.
Εκεί έρχεται η Ρωσία, να «προσφέρει» βοήθεια με αντάλλαγμα-φυσικά- τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή. Ο Πούτιν κατάφερε να τιθασεύσει τον Σουλτάνο και τον έχει του χεριού του ώστε να ελέγχει- μέσω του Ρ.Τ. Ερντογάν, τη Μ. Ανατολή.
Ωστόσο, οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα και μελλοντικά αυτά θα βγουν ξανά στην επιφάνεια.
Όσον αφορά τη χώρα μας, η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας ίσως να γίνει ένα καλό μάθημα ώστε οι πολιτικοί μας να προσέχουν περισσότερο τα εθνικά μας συμφέροντα.

*** Γράφει ο Αποστόλης Χρ. Γιαννακούντζος.....
υπό συνεχή τροποποίηση (17-07-2017)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ – ARFARA GRECI
 1.-ΣΛΑΒΟΙ – ΓΚΛΟΓΚΟΒΑ ΚΑΙ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ περί το 1260 μ.Χ.
Μετά την βίαιη εγκατάστασή τους στον Ταύγετο, οι Μηλιγγοί-Μεληγοί, και οι Άντες Σλάβοι, όπως φαίνεται από τις Σλαβικές ονομασίες της περιοχής μας Πολιανή, Γαρδίκι, Άκοβος, Δυρράχι, Γκλόγκοβα Συρόκα, και αφού κυνήγησαν από εκεί τους αρχαίους Έλληνες, απολάμβαναν κατόπιν εξεγέρσεων ειδικά φορολογικά προνόμια από τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.
Τα προνόμια αυτά, των Σλάβων της Πελοποννήσου γενικώτερα, επαυξήθηκαν κατά τη διάρκεια των Φραγκοβενετοβυζαντινών συγκρούσεων.
(Έδωσαν τότε οι Σλάβοι, να υπενθυμίσουμε, στην Πελοπόννησο το όνομα Μora-Μωριάς).
Tον κόκκινο Μάη του 1182 ο αναρχικός επαναστάτης αυτοκράτορας Ανδρόνικος Κομνηνός, επικεφαλής επαναστατικής λαικής εξέγερσης, εξαπολύει επίθεση στις περιουσίες των ασύδοτων αρχόντων, άλλοι σφάζονται και άλλοι φυλακίζονται μέχρι να αποδώσουν τους υπεξαιρεμένους φόρους, και κατασφάζονται εν ψυχρώ 60.000 Ρωμαιοκαθολικοί Λατίνοι, (ολόκληρη η Λατινική παροικία της Κωσταντινούπολης), οι οποίοι εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν στο θαλάσσιο εμπόριο και στις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες στην Κωνσταντινούπολη, και περίπου 4.000 επιζώντες Λατίνοι πουλήθηκαν ως σκλάβοι στους Τούρκους.
Οι διαφυγόντες άρχοντες με επικεφαλής ένα κωλόπαιδο-πριγκηπόπουλο προσέρχονται στη Δύση και με δελεαστικά ανταλλάγματα καλούν τους Δυτικούς σε βοήθεια με τελικό αποτέλεσμα, το 1204, Βενετοί και Φράγκοι καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη.
Τότε ο άρχοντας του Μελιγαλά Μαυροζούμης είχε ταχτεί με το μέρος του Ανδρόνικου Κομνηνού.
Ο φρικτός θάνατος του ηρωικού αυτοκράτορα περιγράφεται από τον Κυριάκο Σιμόπουλο.
Η Πελοπόννησος με 12 όλα κι όλα κάστρα είναι πλεον ανυπεράσπιστη.
Οι εξαθλιωμένοι και άοπλοι δουλοπάροικοι κάτοικοι των Μεσσηνιακών πεδιάδων δέχτηκαν με παθητική αδιαφορία την κατάκτησή τους από τις λίγες εκατοντάδες σιδηρόφρακτους Φράγκους κομάντος. Δεν είχαν να χάσουν και τίποτα...
Οι τοπικοί και οι εκλησιαστικοί άρχοντες-φεουδάρχες της Μεσσηνίας Βρανάδες, Μελισσηνοί, Κατακουζηνοί, και οι ελεεινοί όπως θα δούμε Ραούληδες-Ράλληδες, της Ηλείας στην Ανδραβίδα και της Αχαίας τους υποδέχτηκαν με λιτανείες και υποδειγματική δουλοπρέπεια, κι έτσι εξασφάλισαν τα κεκτημένα τους.
Πιθανότατα εξαίρούνται οι Μαυροζούμηδες.
Αντίσταση βρήκαν μόνο από τον αρβανίτη άρχοντα του Ναυπλίου Λέοντα Σγούρο, περιοχή με καθαρόαιμους φυλετικά Έλληνες, καθώς όπως θα δούμε και από τους Σλάβους και τους Τσάκωνες.
Οι ελεύθεροι και ανυπότακτοι Σλάβοι Μηλιγγοί του Ταυγέτου και της Αρκαδίας συγκρότησαν στρατιωτική δύναμη αντίστασης και τάχτηκαν με το απόσπασμα του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Άγγελου και συγκρούστηκαν με τους Φράγκους στον ελαιώνα των Κουντούρων. Εκεί η Φραγκική "στρατιά" αποτελούμενη από 500-700 έμπειρους Σταυροφόρους σιδηρόφρακτους Φράγκους ιππείς, έτρεψε σε φυγή τους απειρους σε πολέμους περίπου 5.000 Σλάβους.
Γιά την αντιμετώπιση των ανυπόταχτων Σλάβων του Ταυγέτου της περιοχής μας, οι Φράγκοι Σταυροφόροι κομάντος και οι Βενετοί, έχτισαν με αιχμαλώτους και δουλοπάροικους, τα κάστρα του Βουρκάνου, του Πηδήματος, της Βρομόβρυσης, Τσουκαλέικων, Βελιγοστής, Λεονταρίου, Σκορτσινού, Καμάρας δίπλα στη Γκλόγκοβα, κλπ.
Στους δύσβατους ορεινούς όγκους με τις πολλές ενέδρες δε μέτραγε η πολεμική τέχνη και το σιδηρόφρακτο ιππικό των Φράγκων!
...διότι στο δύσβατο ορεινό πέρασμα λέει ένα διεθνές αντάρτικο τραγούδι:
--και στο "πέρασμα" μας τρέμουν Γερμανοί και Ιταλοί..!!
--και στο "πέρασμα" μας τρέμουν οι Φράγκοι και οι Βενετοί..! στην περίπτωσή μας!
Σημειωτέον οι Σλάβοι του Ταυγέτου με αιφνιδιαστική αντάρτικη ενέργεια το 1293 με αρχηγούς τους Λιανόρτη, Φανάτι και Λαβούλκα (Esclavone: Lianort, Fanati, George La Vulge), κατέλαβαν και λεηλάτησαν το Φραγκικό κάστρο της Καλαμάτας, της πολυδιαφημησμένης πριγκίπισας Ιζαμπώ με την άτυχη ζωή..
Δεν γνωρίζω αν κάποιος δρόμος της Καλαμάτας φέρει το όνομά τους.
Τα 12 κάστρα που είχε η Πελοπόννησος το 1204, οι Φράγκοι και οι Βενετοί τα έκαναν 150!!
Υποθέτω ότι κατά τη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων κατεστράφη και η μεγάλη Σλαβική πόλη Γκλόγκοβα που δέσποζε της αρχαίας πιθανόν Αιγύτιδας, περιοχής Καμάρας, Χοντάλου-Ποταμιάς, Μεζίνι-Καμποχώρι, Γιαναίων, Άνω Βρομόβρυσης Ακόβου και Φαλαισίας-Μπούρα.
Η Γκλόγκοβα κατεστράφη και εκατοντάδες Σλάβοι αιχμάλωτοι πέθαναν με οικτρό τρόπο φτιάχνοντας τα κάστρα των Φράγκων κατακτητών. Οι υπόλοιποι υποχώρησαν στους ορεινούς όγκους του Ταυγέτου και συνεργάστηκαν με τους Βυζαντινούς αυτοκράτορες.
Τότε υποθέτω θα κατεστράφη και το Γαρδίκι Μακρυπλαγίου.
Αρχαιοκάπηλοι και χρυσοθήρες συνεχίζουν ακόμα και τώρα τις έρευνές τους για τους κρυμένους θησαυρούς της Γκλόγκοβας. Λέγεται ότι το υπέδαφος έχει χρυσό σε άγνωστη περιεκτικότητα..
Να σημειώσουμε ότι παρ ότι εκχριστιανίστηκαν βίαια και υποτυπωδώς, διατηρούσαν παράλληλα με την ταφή των νεκρών, κατα βούληση, και την καύση νεκρών.
Επίσης γιόρταζαν επηρεασμένοι από τους Αρχαίους Έλληνες παράλληλα με τους χριστιανούς αγίους και τον Υπερβόρειο Απόλλωνα-Ήλιο κατά το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 19 ΙΟΥΛΙΟΥ με περιφρουρούμενες φωτιές στα υψώματα και με κουρμπάνι.
Από εκεί ίσως να βγήκε η φήμη ότι οι Σλάβοι τσοπάνηδες, πυρπολούσαν τον Ταύγετο για νάχουν βοσκοτόπια.
(Ίσως, λέω ίσως, κι έχω τους λόγους μου, μακρινός απόηχος από τον Υπερβόρειο Απόλλωνα-Ήλιο να είναι σε ποσοστό και το επώνυμο Ηλιόπουλος, διότι οι περισσότεροι εξελλήνισαν τα σλάβικα ονόματά τους για να μην έχουν προβλήματα)
Επί πλέον αρχικά οι Σλάβοι δεν είχαν σύστημα φεουδαρχίας-δουλοπαροικίας, αλλά κάτι σαν κοινοκτημοσύνη (mir) και Βυζαντινοί συγγραφείς τους κατηγορούσαν για "δημοκρατία"!!
Διασωθέντα επώνυμα, τοπωνύμια και σλαβικές λέξεις στην περιοχή μας ανιχνεύονται και επιβίωσαν μέχρι σήμερα, και θα αναφερθούμε προσεχώς.
Οι χιλιάδες Φράγκοι και Βενετοί στρατιώτες και αξιωματικοί, απόκληροι της τύχης, που δεν έβρισκαν δουλειά στην πατρίδα τους ούτε ως δουλοπάροικοι, δοκίμασαν μια καλλίτερη τύχη στην Πελοπόννησο.
Δεν έφεραν μαζί τους γυναίκες αλλά έκαναν χιλιάδες νόθα παιδιά με τις ντόπιες γυναίκες.
Πολλοί εκ των στρατιωτών αυτών πέτυχαν μια καλλίτερη τύχη στην Πελοπόννησο κι έμειναν μόνιμα.
Υπάρχουν στην περιοχή μας ονόματα και επώνυμα επώνυμα Βενετικής προέλευσης που προέρχονται από αυτά τα στρατεύματα όπως π.χ. το επώνυμο Alfieri.
2.-ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΓΡΑΙΚΟΙ ΚΑΙ ARFARA GRECI μετά το 1460 μ.Χ.
Πριν το έτος 1460 είχε σχεδόν επικρατήσει η επανάσταση των πληθυσμών της Πελοποννήσου κατά των Βυζαντινών αρχόντων με επικεφαλής τους Αρβανίτες..
Στις αρχές λοιπόν του 1459, οι Αρβανίτες της Αχαΐας ξαναεπαναστατούν, κυριεύουν τα Καλάβρυτα και πολιορκούν στην Πάτρα την Τουρκική φρουρά.
Συγχρόνως, ξεσηκώνονται οι Αρβανίτες της Αρκαδίας και της Λακωνίας και οι Μανιάτες. Το Μούχλι, η Καρύταινα, ο Άγιος Γεώργιος, η Μπαρδούνια, το Καστρίτσι, η Καλαμάτα, η Ζαρνάτα, το Λεύκτρο και το μεγαλύτερο μέρος της Μάνης επαναστατούν κατά του Δημητρίου Παλαιολόγου και κατά των Τούρκων.
Είχε προηγηθεί η πρώτη ανταρσία των Αρβανιτών το φθινόπωρο του 1453 αμέσως μετά την Άλωση.
Οι επαναστάτες αναγορεύουν το 1453 δεσπότη του Μυστρά τον Μανουήλ Καντακουζηνό και πολυάριθμοι, με αρχηγό τον Πέτρο Μπούα Σκλέπα (=κουτσό), έρχονται και πολιορκούν τον Μυστρά.
Έντρομοι οι Παλαιολόγοι κάλεσαν βοήθεια από τον Μωάμεθ ο οποίος έστειλλε τον Τουραχάν και τον Ομάρ και τους διέσωσε.
Τότε λοιπόν στην ανταρσία του 1459, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γεώργιος Γεννάδιος-Σχολάριος τέλεσε Ιερή Ολονύκτια Πατριαρχική Παράκληση στον Πατριαρχικό ναό των Αγίων Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης, Υπέρ της σωτηρίας της Πελοποννήσου
από το «καταραμένο γένος των Αλβανών»,
(τὸ πονηρὸν τοῦτο τῶν Ἰλλυριῶν ἔθνος, ἀνόμων άθεων καὶ βδελυρῶν)
«Σκυλιά της Άγαρ» (οἱ τῆς Ἄγαρ αἱμοβόροι κύνες) αποκαλούσε στην ιερή ακολουθία τους Αρβανίτες ο Πατριάρχης.
(Το κείμενο της Πατριαρχικής Παράκλησης το έχω δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες)
Κι έτσι παρακινούμενος από τον Πατριάρχη, ο ίδιος ο Μωάμεθ ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης βρέθηκε στο Γαρδίκι Μακρυπλαγίου, με την Πατριαρχική κάλυψη, και τη συνεργασία του Δημητρίου Παλαιολόγου, αδελφού του τελευταίου αυτοκράτορα, κατάσφαξε τους εξεγερμένους στο κάστρο του Γαρδικίου το 1460 μ.Χ.
Eκδικήθηκε υποθέτω ο Γεννάδιος και ο Δημήτριος, αυτούς που λεηλάτησαν και καταπάτησαν τις τεράστιες περιουσίες αρχόντων και μοναστηριών.
ΚΟΚΛΑ
Από την Αλβανική ονομασία "Κόκλα" (κορυφή υψώματος) το κάστρο αυτό κατά παράφραση ονομάστηκε μεταγενέστερα "Κόκκαλα".
ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ
Με εντελώς προκλητική περιφρόνηση προς την τοπική ιστορία, οι φωστήρες της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, έχουν τοποθετήσει ταμπέλα και ονομάζουν αυθαίρετα αυτό το ιστορικό κάστρο του Γαρδικίου, το παλαιό κάστρο της Αμφείας, "Κάστρο της Ωρηάς"!!
Σε αυτή την τρομερή κατάσταση, πιθανόν, ομάδα ή φάρα διασωθέντων πάνοπλων πολεμιστών, απάγγιασε λάθρα όταν ηρέμησε η κατάσταση και ρίζωσε αυτοπροστατευόμενη στην από δύο αιώνες ερημωμένη περιοχή της Γκλόγκοβας.
Στη Γκλόγκοβα κατοίκησαν υποθέτω από τότε συνεχώς και με γειτονικές βέβαια επιμιξίες, γιατί έκτοτε δεν αναφέρονται στην περιοχή σκληρές πολεμικές συγκρούσεις.
Στην συνέχεια επεκτάθηκαν και στο σημερινό Άνω Αρφαρά.
Το 1700 κατά τη Βενετοκρατία, οι Βενετοί παρεχώρησαν παντου σ όλους αμνηστία έναντι συμβολικού φόρου.
Η ονομασία που επέλεξαν οι τότε κάτοικοι και την οποία κατέγραψαν ως επίσημη ονομασία οι Βενετοί είναι ARFARA GRECI.
Όπως φαίνεται στο χάρτη το σημερινό χωριό Γραικός το κατέγραψαν κι αυτό GRECI.
--Να σημειώσουμε επί πλέον ότι τα Αρβανιτοχώρια της Μεσηνίας είναι κοντά μας.
Η παλαιότερη άποψή μου, την οποία είχα διατυπώσει πριν 23 χρόνια, ότι ΑΡΦΑΡΑ σημαίνει στα Αλβανικά τόπος με καρυδιές, έχει πολλούς υποστηρικτές, αλλά μου φαίνεται ανεπαρκής.
Διότι μπορεί να ευσταθεί ετυμολογικά και να σημαίνει ότι και η λέξη ΑΡΑΧΩΒΑ στα Σλάβικα, δηλαδή τόπος με καρυδιές, και πράγματι έχει πολλές καρυδιές.
Όμως δεν συνδυάζεται με το Greci = Γραικοί:
H Bενετική απογραφή είναι σαφής: ARFARA GRECI...
Nα σημειώσουμε ότι η τουρκική λέξη "γρέκι" = μαντρί ως εξήγηση έχει εγκαταληφθεί, ήδη όπως προανέφερα το γειτονικό χωριό GRECI ονομάζεται "Γραικός".
Θεωρώ πλέον ως πιθανότερη εκδοχή το Αrbfara-Arfara = Aρβανίτικη Φάρα
όπως μου είχε επεξηγήσει ένας Αλβανός δάσκαλος μετανάστης πριν 10 χρόνια.
Θα πρέπει νάσαι μετανάστης για να καταλάβεις μου είπε ο Αλβανός δάσκαλος.. Ήθελαν μαυτό να αφήσουν ένα στίγμα-ίχνος ιστορίας για τις επόμενες γενιές.
Άλλωστε ακόμα και σήμερα οι Αλβανοί την Ελλάδα τη λένε Greci πιστοί στον Ησίοδο.
Επομένως Arfara Greci σημαίνει πλήρως εξελληνισμένοι Αρβανίτες.
Η άποψη αυτή ταιριάζει και με την αιτία βίαιης αλλαγής του ονόματος
του "ΑΡΦΑΡΑ" της ΑΚΡΑΤΑΣ σε "ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ'.
(Όμως τώρα ο Πολιτιστικός σύλλογος Αμπελοκήπων φέρει την ονομασία «ΤΑ ΑΡΦΑΡΑ», και δεν διέγραψε την ιστορία του!!!)
--Άν ήμουν Αλβανός και καταγόμουν από αυτούς τους 10.000 πολεμιστές που έφερε ο Θεόδωρος Παλαιολόγος στην Πελοπόννησο και ρίζωνα με τη φάρα μου κάπου, ακριβώς έτσι θαρραλέα θα αυτοπροσδιοριζόμουν: "Έλληνας Αρβανίτικης-Πελασγικής-Ιλυρρικής Καταγωγής"..
Το κυρίαρχο επώνυμο είναι το Μπούρας= άντρας ικανότατος καθώς και το
Σουλιμάς=ο καταγόμενος από το Μέγα Σούλι. (έχουμε πλησίον και το χωριό Σούλι)
Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην περιλαμβάνει στο γενεαλογικό της δένδρο το όνομα ΜΠΟΥΡΑΣ.
Το επώνυμό μου Γιαννακούντζος προέρχεται κατά τη γνώμη μου από το Γιάννης+Κούντζος που σημαίνει στα Αλβανικά άφοβος αδίστακτος δυνατός ατρόμητος, και το γενεαλογικό δένδρο φτάνει μέχρι το 1640.
Συναντάται ως επώνυμο και σε άλλα μέρη της Ελλάδος ως Κούντζος.
Μάλιστα τα παραπάνω τα διατύπωσα και σε ομιλία μου σ ένα πανεπιστημιακό Συνέδριο που διοργάνωσε τότε το 1993 στο Αρφαρά, ο καθηγητής πανεπιστημίου Κώστας Νιάρχος, παρόντος του ποιητή Κωνσταντίνου Μπούρα, εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων.
Περισσότερα σε επόμενη δημοσίευση εν αναμονή του έργου «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑ» που ολοκληρώνουμε με εκλεκτούς συνεργάτες.
AΝΕΚΔΟΤΟ ΜΕ ΧΙΟΥΜΟΡ:
Θλίψη, εθνικιστικό μούδιασμα και κατήφεια με είχε πιάσει τότε, πριν 23 χρόνια όταν ανακάλυψα ότι έχω στοιχεία Αλβανικής καταγωγής.
Αισθανόμουν σα να είμουν νόθο εξώγαμο. Αμήχανος αυτοπαρηγορήθηκα τότε με την αφελέστατη σκέψη: "Πάλι καλά που δεν έχω και στοιχεία Τουρκικής καταγωγής".. Είμουν τότε απ ότι φαίνεται αρκετά "τουρκοφάγος".
Και θυμήθηκα το Διογένη, που έλεγε σ ένα ατίθασσο εξώγαμο παιδί αγνώστου πατρός και μιας εταίρας:
"Μην πετροβολάς τον κόσμο γιατί μπορεί να πετύχει η πέτρα τον πατέρα σου'
3.-ΤΣΑΚΩΝΑ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣ
Για την Τσακώνα Μεσσηνίας και για τους Τσάκωνες θα μιλήσουμε προσεχώς.
Υ.Γ.1
Πριν 20 και παραπάνω χρόνια, με παρότρυνση του εκλεκτού φίλου και πανάκριβου συμπατριώτη Γιάννη Ζαλαχώρη κατά τη διάρκεια των Καλοκαιρινών εκδηλώσεων είχα πραγματοποιήσει ομιλία στην κεντρική πλατεία με θέμα την παγκοσμιοποίηση, στην οποία προσέγγιζα τα παραπάνω..(δημοσιεύθηκε τότε στην ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ).
Τότε ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, αλλά πήρε το λόγο ο αείμνηστος καθηγητής πανεπιστημίου και δάσκαλος πολιτισμένης συμπεριφοράς ο Σταύρος Παπανικολάου και διέκοψε τις αντιδράσεις λέγοντας ότι
«αυτά όπως είπε ο Αποστόλης είναι υπό έρευνα, οπότε δεν υβρίζουμε ούτε προπηλακίζουμε»!!
Σταύρο μας λείπεις! Κρίμα!! Άν και απουσιάζεις ανήκεις με τιμή ενεργά στους συνεργάτες μου...
Τώρα πλέον είμαι σε θέση μαζί με τους συνεργάτες μου, να τεκμηριώσουμε τα παραπάνω στο έργο "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΝΑ" με εκτενέστατη βιβλιογραφία.
Υ.Γ.2
Ενδεικτικά αναφέρω το επώνυμο Μπάρδης που σημαίνει άσπρος στα Αλβανικά, ενώ αντίστοιχα Μπελόκας, Μπέλος, Μπελογιάνης σημαίνει άσπρος (ξανθός) στα Σλάβικα.
--Σλάβικο είναι και το Λίγουρης και (Στάθης) Ζελιώτης, Κολιάτσος, όπως το τζιρόρρεμα και η τοποθεσία Μάγκλαβι maglavit=σύννεφα, το βουνό που μελανιάζει από τα σύννεφα όταν πρόκειται να βρέξει (στο νέο Αρφαρά)..
--Αλβανικά τα "Μαζιά" τα "Βηρούλια" και η "Μούζγα". Η Σκόμαρα είναι υπό έρευνα.
--Το "Μελεγάκης" "Μέλεγας" το θεωρώ πιθανόν για πολλούς λόγους απόηχο του "Μεληγός"
Αυτά ανάμεσα σε πάνω από 2.000 μη ελληνικές λέξεις επώνυμα και τοπωνύμια που προσεχώς θάχουμε την ευχέρεια να παρουσιάσουμε.
Υ.Γ.3
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΩΡΑΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΤΑΜΑΤΙΝΟΥ
Δεν μπορώ να ξεχάσω την ερευνητική ελευθερία της σκέψης του κορυφαίου ιστοριογράφου και λαογράφου της περιοχής μας αξέχαστου και αείμνηστου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΩΡΑΓΙΑΝΝΗ.
Τότε στο ξεκίνημα της έρευνάς μου, που ξεσήκωσε θύελλα οργής, ο Παναγιώτης Μωραγιάννης με θαυμαστή ηρεμία αντιμετώπισε με σεβασμό την πρωτότυπη διατύπωση περί στοιχείων Αλβανικής καταγωγής του Ανω Αρφαρά.
Είχαμε πολλές συζητήσεις.
Θυμάμαι για να ερευνήσει το θέμα πήγε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και εκτύπωσε όλο το ιστορικό έργο του μοναχού Δον Πιέρ Αντώνιο Πασίφικο που καταγράφεται η ονομασία ARFARA GRECI.
Και από ερευνητικό ενδιαφέρον το έδωσε σε κάποιον «προοδευτικό» που γνώριζε Ιταλικά για να το μεταφράσει...
Μετά από λίγες μέρες αυτός ο «προοδευτικός» του το επέστρεψε και του είπε με οργή:
--«Πέτα το στα σκουπίδια»!!,
--«αυτός ο Ιταλός ιστορικός όλο για Αλβανούς γράφει, βλέπει παντού στη Μεσσηνία όλο Αλβανούς»!!
--«Δε μας συμφέρει να δημοσιεύουμε τέτοια πράματα»!!!
Νάσαι καλά εκεί που είσαι ευγενικέ κι αγέρωχε κυρ Παναγιώτη ακριβέ μου συμπατριώτη!!
Η συμβολή σου στη διαμόρφωση της σκέψης μου ήταν σημαντική!!
Υ.Γ.4
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΝΤΖΟΣ
Χωρίς τη συμβολή του κορυφαίου Έλληνα φιλόλογου, Πρόεδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Προέδρου του Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Συμβουλίου, αείμνηστου Πότη Γεωργούντζου το Αρφαρά θα είχε αλλάξει όνομα και θα το βάφτιζαν ...Νεάπολη!!
Όπως άλλαξαν και το ΑΡΦΑΡΑ ΑΚΡΑΤΑΣ και το βάφτισαν ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ.
Υποθέτω πως με την εφυέστατη-εικονική εκδοχή του, περί γενάρχη Αρφαρά και περί γρεκιού, μπέρδεψε την επιτροπή αλλαγής ονομάτων, και διέσωσε την πατροπαράδοτη ονομασία και άφησε ανοιχτό το πεδίο έρευνας για τις επόμενες γενιές.
Του χρωστάμε αιώνια ευγνωμοσύνη!!
Ήταν τιμή μου που εργάστηκα όταν είμουν φοιτητής, ως υπάλληλος στην Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων, στην οποία ήταν Πρόεδρος!!
Υ.Γ.5
Όταν στο μακρινό μέλλον, η τοπική ιστορία του κάθε χωριού θα συμπίπτει με την τοπική ιστορία των γειτονικών χωριών του, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι έχει καταγραφεί με κάποια στοιχειώδη προσέγγιση η πραγματικότητα...Εξωστρέφεια λοιπόν για να δούμε τι έχει καταγραφεί στις τοπικές ιστορίες των γειτονικών χωριών σε συνδυασμό με τη γενικώτερη ιστορία της Πελοποννήσου ή Μωριά..
~*  Αποστολης Φεστας Ρε συ Αποστόλη : Κανείς δεν μπορεί ούτε να σε παρακολουθήσει, 'οχι να σε αντικρούσει ή να συμφωνήσει. Όμως δεν φταίς εσύ για την πολυσύνθετη σκέψη και πολύπλευρους συνδυασμούς, με ρίζες από πάντα .... μέχρι σήμερα. Αφού μπορείς και ανακαλύπτεις, έχεις υπομονή και καταγράφεις, ανατρέχεις σε ιστορία, ποίηση, παραδόσεις συνέχιζε !!!! Μόνο πρέπει κάπου να καταγραφούν όλα αυτά. Δίνε τροφή και κάνε καταγραφή !! Φυσικά και να κάνεις και τις κρίσεις σου και να εκφράζεις και τις απόψεις σου για όλα αυτά. Η ερμηνεία γεγονότων είναι άλλη υπόθεση που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όμως : Η Γκλόγκοβα υπάρχει, και το Λεφτίονι και του Βεήζ αγα και οι Γιννακούντζοι καιοι Φέστα και όλοι μας. Αν κανείς ... δυσαρεστείτε από την ... καταγωγή του ... αν μπορεί ας κάνει αλλοιώς ή ας την αποκηρύξει !! Συνέχισε όχι μόνο στιο FACbook !!!!
~**  ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ Περιοχής Αρφαρών Καλαμάτας
 Ύστερα από την επιμονή του πικραμένου παππού, προχωρήσαμε με την συνεργασία εκλεκτών φίλων στην παραπάνω νέα δημιουργία στην οποία μπορεί όποιος θέλει να γίνει μέλος.
Ο ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Ξανάρθε ο άγνωστος πικραμένος παππούς στον ύπνο μου και επέμενε..
--Μα γιατί παππού μου επιμένετε? ...
Ξέρετε ότι σας θαυμάζω σας εκτιμώ και σας κατανοώ και πως πικραίνομαι κι εγώ με τη μεγάλη πίκρα σας αλλά γιατί να το κάνω εγώ? τον ρωτάω ευγενικά...
Εφυέστατος αλλά πικραμένος για τη μεγάλη αδικία από τους συγγενείς του με επέλεξε και επέμενε να γράψω εγώ για τα δικά του θέματα..
Έχουν μια περίεργη ικανότητα αυτοί από τον άλλο κόσμο να διαβάζουν σαν ανοιχτό βιβλίο τη σκέψη μας κι έτσι έρχεται ταχτικά στον ύπνο μου κι επιμένει με καλωσύνη και δε μ αφήνει να κοιμηθώ....
--Γιατί επί πλέον είσαι και κοσμογυρισμένος μου απαντά για να με κολακεύσει!!
--Κοσμογυρισμένος εγώ?? Τον ρωτώ με απορία..
--Ναι μου απαντά!! Είδα το χάρτη που έφτιαξες!! Αν δεν είχες τις παλαιές ονομασίες δεν θα καταλάβαινα και πολλά, θα μπερδευόμουν!! Ξέρω πως τάχεις επισκευτεί!!
--Για μένα αυτός ήταν ο κόσμος μου!! Γύρναγα με τα πόδια από χωριό σε χωριό, από καλύβι σε καλύβι, μ ένα τσουβάλι στην πλάτη κι ένα κοφτερό μαχαίρι για αυτοάμυνα για να μπορέσω να σώσω τα παιδιά μου από την πείνα κι από τις αρρώστιες..
--Ξέρεις –μου λέει- πως τότε στην περιοχή του χάρτη που έφτιαξες πως πέθαινε κι από ένα παιδάκι την ημέρα, από αρρώστιες κι από πείνα?? Οι γυναίκες που τις πάντρευαν από τα 13 έκαναν 10-12 παιδιά και επιβίωναν τα 5-6??
--Ξέρω επίσης, μου είπε, ότι έχεις μείνει για καιρό στην Τουρκία. Εκεί που έχεις πάει έχω πάει κι εγώ αλλά εγώ πήγα θέλοντας και μη με το στρατό το 1919, μου προσθέτει!!
--Λοιπόν!!
--Λοιπόν τι θα κάνεις? Θα γράψεις κάτι για μένα??
Πλέον αυτή η ευγενική προσωπικότητα του δυναμικού και πικραμένου παππού κέρδισε τη φιλία μου αλλά έκανα μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγω αυτή την υποχρέωση απέναντί του...
--Ξέρετε σας θεωρώ κάτι σαν ήρωα, αλλά πως να γράψω για σας πικραμένε και άγνωστέ μου παππού, αφού δεν έχω γράψει τίποτα για τον παππού μου τον Αποστόλη, τον οποίο βέβαια δεν γνώρισα, ούτε για τον παππού μου τον Γιώργη το Χρονόπουλο ή Μασιαμούτη από του Μπάστα τον οποίο ούτε κι αυτόν γνώρισα??
Μήπως παρεξηγηθούν?? Του απαντώ ελπίζοντας να αποφύγω αυτή την υποχρέωση!!
--Μην ανησυχείς για τους παππούδες σου, ούτε για τον πατέρα σου, έχω συζητήσει κι έχω πάρει την άδειά τους! Άν αναλάβεις αυτό το φορτίο θα σου αποκαλύψω αρκετά πράγματα που δεν ξέρεις γιαυτούς, σαν ανταμοιβή σου!!
Λοιπόν τι θα κάνεις? Με ξαναρωτά με ευγένεια....

~** (3) ΓΚΛΟΓΚΟΒΑ - ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΗΓΑΔΙ ΤΗΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ
 
Απουσίαζαν οι ιδιοκτήτες του πηγαδιού και ήταν Ιούλιος με καύσωνα!
Μια νεαρή νεράιδα της Γκλόγκοβας, παντρεμένη με ένα παιδί, ήθελε να δροσιστεί, βγάνει τα ρούχα της και τα αφήνει στο περιτοίχισμα του πηγαδιού και με μια μικρή σκάλα κατεβαίνει στο πηγαδάκι που είχε τότε ένα μέτρο νερό..
Καιροφυλλακτούσε όμως από καιρό ο αγροφύλακας της Γκλόγκοβας και βρήκε την ευκαιρία!!
Πηγαίνει και παίρνει αιφνιδιαστικά τη μικρή σκάλα, της παί...ρνει και τα ρούχα!!!
Και της λέει με αυστηρό τόνο:
--Τι κάνεις εκεί, μαγάρισες το πηγάδι που πίνουν οι άνθρωποι νερό!!
--Θα σε καταγγείλω και θα σου κάνω μήνυση!!
Η νεράιδα κατατρόμαξε...και άρχισε να παρακαλεί τον αγροφύλακα..
--ή θα καθίσεις ήσυχα να κάνω αυτό που από καιρό θέλω ή θα σε καταγγείλω!! --και τώρα πάω να φέρω μάρτυρες της απαντά γελώντας με βουλιμία ο αγροφύλακας...
Η νεράιδα "ενέδωσε"...
(Πολύ αργότερα έλεγε στις φίλες της "με μαγάρισε ο κερατάς ο αγροφύλακας"...)
--Όμως ήθελε ή δεν ήθελε??
--Αυτό παραμένει άγνωστο μου είπαν γελώντας ο Ηλίας Αγγελής (Κατσουλοληάς) ετών 91 και ο Παναγιώτης Λαγόγιαννης (Σκούφος) ετών 86 που μου εξιστόρησαν με πολλές λεπτομέρειες το περιστατικό!!
Ίσως λοιπόν από αυτή την ευλογία της τύχης για τον αγροφύλακα,
το πηγάδι αυτό εξακολουθεί και τώρα να έχει πηγαίο νερό..
Ο Θανάσης Κορομηλάς που πιθανόν να είναι ιδιοκτησία του ανέλαβε να επαναφέρει αυτό το ιστορικό πηγάδι της Νεράιδας στην παλιά του δόξα!!
Να τον βοηθήσουμε!!















~**  (2) ΓΚΛΟΓΚΟΒΑ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΩΝ
Προγραμματίζουμε συνάντηση στην εντελώς εγκαταλειμμένη Γκλόγκοβα,
ιδιοκτητών, φίλων και όσων το επιθυμούν,
στην οποία θα παρευρίσκονται και ηλικιωμένοι περίπου 85 ετών..
--Πρίν 80 χρόνια, μικρό παιδάκι, μ άφηναν στο αμπέλι με ένα ντενεκέ, να σαλαγάω τις αλεπούδες που έρχονταν το καταμεσήμερο και έτρωγαν τα σταφύλια, μου έλεγε ο Παναγιώτης Λαγόγιαννης (Σκούφος).
~
 Ερείπια της Αγίας Παρασκευής

(1) ΓΚΛΟΓΚΟΒΑ ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη με ομάδα φίλων που έχουν ιδιοκτησίες στη Γκλόγκοβα Άνω Αρφαρών Μεσσηνίας διαπιστώσαμε τη θεωρία του ....Δαρβίνου!!
Σπάνια χρώματα πεταλούδων, δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχα πολύχρωμα τμήματα του δάσους της Γκλόγκοβας!!

Το  ιστορικό πηγάδι
~** Η ΓΕΝΕΤΕΙΡΑ ΜΟΥ
Μια ευκαιρία να γνωρίσουμε ποιά είναι αυτή η ΓΚΛΟΓΚΟΒΑ που δημιουργεί οργή!!!
Τα μικρά ψεμματάκια συνήθως τα χρησιμοποιούν οι καθηγητές προς τους μαθητές τους προκειμένου να μη φανεί ότι δεν τα ξέρουν όλα!
(από εκεί ξεκινά το σύνδρομο του "ξερόλα")
Εγώ τα αντιμετωπίζω με χιούμορ και κατανόηση και τα ανιχνεύω ταχτικά σε συζητήσεις μεταξύ φίλων καθηγητών......
Χθές ο φίλος Ηλίας στο λυπηρό ρόλο του προβοκάτορα -ελπίζω εκ παραδρομής- μου έκανε δριμεία επίθεση με το ψεμματάκι του ότι εγώ στο παλαιό καταστατικό ονόμαζα γενέτειρα την Γκλόγκοβα. Το εκλαμβάνω ως χιούμορ υψηλού επιπέδου!! Θεμιτά τα μικρά ψεμματάκια αλλά αθέμιτη η οργή και προ πάντων η προβοκατόρικη λασπολογία!!

~**  Η ΓΚΛΟΓΚΟΒΑ του ΑΝΩ ΑΡΦΑΡΑ
Τα μικρά ψεμματάκια συνήθως τα χρησιμοποιούν οι καθηγητές προς τους μαθητές τους προκειμένου να μη φανεί ότι δεν τα ξέρουν όλα!
(από εκεί ξεκινά το σύνδρομο του "ξερόλα")
Εγώ τα αντιμετωπίζω με χιούμορ και κατανόηση και τα ανιχνεύω ταχτικά σε συζητήσεις μεταξύ φίλων καθηγητών...
Χθές ο φίλος Ηλίας σε ρόλο προβοκάτορα, -ελπίζω εκ παραδρομής- μου έκανε δριμεία επίθεση με το ψεμματάκι του ότι εγώ στο παλαιό καταστατικό ονόμαζα γενέτειρα την Γκλόγκοβα. Το εκλαμβάνω ως χιούμορ υψηλού επιπέδου!! Θεμιτά τα μικρά ψεμματάκια αλλά αθέμιτη η οργή!!


~* Η πόλη της Γκλόγκοβας κατεστράφη από τους Βενετούς κατά την προσπάθεια των Βενετών και τις διαρκείς συγκρούσεις να κυριαρχήσουν στην Πελοπόννησο πιθανόν μεταξύ 1204-1300. Το Άνω Αρφαρά εντοπίζεται ως γνωστόν στις απογραφές των Βενετών του 1700, και στο Ανω Αρφαρά περιλαμβανόταν και η περιοχή της Γκλόγκοβας Δυτικά του ρέμματος. Ενιαία με το Άνω Αρφαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ακόμα ερείπια από 7 εκκλησίες τις οποίες κατέστρεψαν οι αρχαιοκάπηλοι...

 *** ...Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
 Γράφει ο Αποστόλης Χρ. Γιανακούτζος
 Τι να ήσαν και πότε έγιναν αυτές οι επαναστάσεις των Αρβανιτών της Πελοποννήσου κατά των Βυζαντινών πριγκήπων, που εξανάγκασε τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να τελέσει Παράκληση στις Μητροπόλεις του Πατριαρχείου υπέρ σωτηρίας των πριγκήπων της Πελοποννήσου??
Άς απαντήσουν οι «ξερόλες» που τα ξέρουν όλα και λοιδωρούν!!
ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΝΥΚΤΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Τοῦ αὐτοῦ Εὐχὴ
εἰς τὸν ἄναρχον πατέρα καὶ οὐράνιον βασιλέα
ὑπὲρ σωτηρίας τῆς Πελοποννήσου.
(ἀπό τὸ πονηρὸν τοῦτο τῶν Ἰλλυριῶν ἔθνος, ἀνόμων καὶ βδελυρῶν)
(οἱ τῆς Ἄγαρ αἱμοβόροι κύνες)
Βασιλεῦ μεγαλοκράτορ, ὕψιστε παντοκράτορ, ἅγιε μονάρχα, ἑνιαίε καὶ τρίφωτε λόγῳ καἰ πνεύματι συναϊδίοις καὶ συμφυέσι συνὼν καὶ τερατοποιὲ θεὲ, ἔπιδε ἐπὶ τέκνα νόμου σου αἰωνίου καὶ πίστεώς σου ὀρθῆς, τέκνα Ἁβραὰμ καὶ Ἰακῶβ τῶν ἠγαπημένων σοι, τέκνα τῆς χάριτός σου καὶ ὠνητοὺς τῆς ἀγάπης σου καὶ ζηλωτὰς τῆς οἰκονομίας σου.
Ἐπὶ σοὶ γὰρ πεποίθαμεν καὶ ἐπὶ τῷ ὀνόματί σου τῷ μεγάλῳ καὶ τῇ χειρί σου τῇ κραταιᾷ καὶ τῷ βραχίονί σου τῷ ὑψηλῷ. Ἁμαρτάνομεν, ἀλλ’ οὐκ ἀφιστάμεθά σου· ὀπίσω τῶν ἐπιθυμιῶν ἡμῶν πορευόμεθα, ἀλλὰ τὴν ἀγάπην σου καὶ τὸν φόβον σου οὐκ ἐγκαταλίπομεν.
Διὰ τοῦτο ἄρα καὶ τὸ σὺν παντοδύναμον ὕψος οὐδέποτε ἀφίστησι τὀν ἔλεον ἀφ’ ἡμῶν, ||
ἀλλὰ παιδεῦον μετὰ συμφορᾶς οὐκ ἐγκαταλείπει τὸν γνήσιον τῇ πίστει λαόν.
Εἰ δίκας ἡμᾶς ὁ τῆς δικαοσύνης ἀπαιτεῖ λόγος διδόναι, δεδώκαμεν, δέσποτα, εἰ καὶ μὴ ἀξίας τῶν ἐπταισμένων, τῇ μέντοι σῇ ἀγαθότητι ἀμηγέπη ἀρκούσας.
Σὺ Πέρσας ποτὲ, στρατεύσαντας ἐπ’ὀλέθρῳ τῆς ἀθλίας ἡμῶν πόλεως, πανωλεθρίᾳ διώλεσας.
Σὺ καὶ αὖθις Σκύθας παρέδωκας εἰς ἀφανισμὸν καὶ Ἀγαρηνοὺς πλήθει πολλάκις στρατοῦ μετεωρισθέντας ἐφ’ἡμᾶς ἀπράκτους καὶ σὺν αἰσχύνῃ ἡμῶν ἀπανέστησας, ἔκδηλον δεικνὺς πᾶσι τοῖς ἔθνεσι τὸ σὸν κράτος καὶ τὴν εἰς ἡμᾶς σου ἀγάπην, ἀναμένων ἀεὶ καὶ τὴν ἡμετέραν ἐπιστροφὴν καὶ μετάνοιαν, ἣν οὐδέποτε γνησίως ἐπεδειξάμεθα.
Διὰ τοῦτο καὶ ἐκακώθημεν παρὰ πάντα τὰ ἔθνη, καἰ ἐσμὲν ταπεινοὶ διὰ τὰς ἁμαρτίας ἡμῶν.
Ἀλλὰ καὶ πρὸ μικροῦ τὸ πονηρὸν τοῦτο τῶν Ἰλλυριῶν ἔθνος,
ἐπανιστάμενον καθ’ ἡμῶν καὶ παντοῖα κακὰ τοῖς δούλοις σου ἐνδειξάμενον, δυνάμει ἀδοκήτῳ ἐπελθούσῃ ἐκόλασας.
Σὺ, ὡς εἰς τὴν ἁγίαν τότε πόλιν, ἐν ᾗ τὸ πρόσκαιρον ἁγίασμα ἦν, ἐφρούρεις οὐρανίοις προδήλως φυλακαῖς καὶ τεραστίοις πάντα λόγον νικῶσιν, ἕως οὐκ ἔδει αὐτοὺς μείζοσι παιδείαις συνθλίβεσθαι διὰ τὸ ἀναιδέστερόν σου παροξύνειν τὴν δικαίαν ὀργὴν,
οὕτω καὶ τὴν καταλειφθεῖσαν ταύτην ¨ημῖν τοῖς Χριστιανοῖς Πελοπόννησον, ἐν ᾗ τὸ αἰώνιόν ἐστιν ἁγίασμα, καὶ τὸν λαὸν τουτονὶ τῆς ἡγιασμένης σου μερίδος ἐλυτρώσω ἐξ ἐπαγωγῆς συμφορῶν προδήλοις καὶ ἀναντιρρήτοις τερατουργίαις. Ἀλλὰ καὶ νῦν ἐπιχειροῦσιν οἱ ἐχθροὶ ἡμῶν, Κύριε, οἱ τῆς Ἄγαρ αἱμοβόροι κύνες, ἐκβαλεῖν ἡμᾶς καὶ ἀπὸ ταύτης τῆς κληρονομίας· ἡμῶν || καὶ δόλῳ ἡμᾶς δυσμενεῖ περιέρχονται καὶ πικρίᾳ καρδίας κεκαλυμμένῃ.
Ἡμεῖς δὲ οὐ τὰ ἡμέτερα κακὰ λογιζόμεθα, ἀλλὰ τὴν κατὰ σοῦ καὶ τοῦ ὀνόματός σου ὑπερηφανίαν αὐτῶν καὶ ἀναίδειαν.
Οὐ γὰρ εἰς ἡμᾶς, ἀλλ’ εἰς τὴν σὴν μεγαλειότητα ἀσεβήσουσιν, εἰ ἐγκαταλείψεις ἡμᾶς.
Κατὰ τῶν ἁγίων σου καὶ κατὰ τῆς δόξης σου πάλιν αἱ τολμηραὶ αὐτῶν ἐτοιμάζονται γνῶμαι καὶ χεῖρες.
Ἡμεῖς δὲ οὐκ οἴδαμεν τί αὐτοῖς ποιήσομεν· οὐ γάρ ἐστιν ἡμῖν ἀντιστῆναι ἰσχὺς, ἀλλὰ επὶ σοὶ μόνῳ οἱ ὀφθαλμοὶ ἡμῶν, καὶ τὰς ψυχὰς ἡμῶν ἐπὶ σὲ ἀνατείνομεν, βαρυνόμενοι μὲν μολιβδίσι μυρίαις ἁμαρτιῶν, τῇ δὲ ἐπὶ ταῖς ἀρχαίαις σου ἀντιλήψεσι καὶ τῇ ἡμῶν πρὸς σὲ εὐσεβεῖ πίστει καὶ τῇ ἀγανακτήσει τῆς δυσσεβοῦς τῶν ἐχθρῶν ὑπερηφανίας ὀχουμένῃ ἐλπίδι τολμηρῶς κουφιζόμενοι.
Διὰ τοῦτο μετὰ πίστεως ἀδιστάκτου σοι προσερχόμεθα καὶ ἐξαιτούμεθά σε, τὸν μισύβριν καὶ πολυέλεον καὶ τῶν ὅλων σκεπαστὴν θεὸν, ἐπιφάνηθι τὸ τάχος τοῖς ὑπὸ ἀνόμων καὶ βδελυρῶν πλεῖστα ὑβρισμένοις καὶ νῦν τὰ ἔσχατα ἐπιβουλευομένοις γνησίοις σου δούλοις καὶ θεραπευταῖς, εἰ καὶ ἄλλως ῥᾳθυμοτέροις τοῦ ἔργου τῆς εὐσεβείας ἐκπληρωταῖς.
Εἰ δὲ ὁ βίος ἡμῶν μείζοσιν αἰτίαις ἐνίσχεται τοῦ ἀφεθῆναι ἡμᾶς, καὶ αἱ πολλαὶ ὑπερβασίαι τῶν ἁγίων κριμάτων σου ἐν τῷ τῆς σῆς δικαιοσύνης ζυγῷ εἰς τὸ βάραθρον τῶν τιμωριῶν καθέλκουσι καὶ κατασπῶσιν ἀνηλεῶς, ῥυσάμενος ἡμᾶς ἀπὸ ἐχθρῶν τοιούτων χειρὸς, ᾧ προαιρῇ, δέσποτα, ἀπόλεσον ἡμᾶς μόρῳ, καὶ μὴ περιυβρισθήτω καὶ τὰ τῇδέ σου ἅγια, μηδὲ γελασάτωσαν οἱ ματαιόφρονες καὶ τῶν νόμων σου ὑπερήφανοι ὑβρισταὶ ἐπὶ τῇ τῶν ἠγαπημένων σου ἀπωλείᾳ, μηδὲ καὶ νῦν εἰπάτωσαν.
Οὐδὲ ὁ θεὸς αὐτῶν ἐρρύσατο αὐτοὺς, οὐδὲ ἀπώνατό τι τῶν ἁγιασμάτων αὐτῶν. Ἡμεῖς δὲ, βασιλεῦ αἰώνιε καὶ ἄριστε τῶν ψυχῶν ἰατρὲ, καὶ δὴ ἐσμὲν ἕτοιμοι μετανοεῖν μὲν ἐπὶ τοῖς ἡμαρτημένοις, ἐν δὲ συνειδήσει ἀμείνονι τὸ σὸν ὑπεράγιον ὄνομα ἀνακαλεῖσθαι.
Δεόμεθά τέ σου θερμοτέρᾳ ψυχῶν διαθέσει, πάσῃ ὁδῷ ἡμᾶς ἐπὶ τὸν εὐσεβέστερον μετακέντρισον βίον, εἰ δέοι καὶ τομῶν καὶ καυτηρίων· διότι οὐδὲ ἐλθεῖν πρὸς σὲ ἄνευ σοῦ δυνάμεθα, οὐδὲ ἐπιθυμῆσαι ἐλθεῖν χωρὶς σοῦ.
Ἔντειναι τοίνυν ἀλκὴν ἔχων καὶ δύναμιν ἐπὶ σωτηρίᾳ ἡμῶν, καὶ ἐπιτρόπευσον ἡμῶν καὶ τῆσδε τῆς μικρᾶς κληρουχίας, ἄριστε κυβερνῆτα καὶ ἐπίσκοπε τοῦ παντὸς τοῦδε, ἀγγέλοις κυκλοῦσι μὲν ἡμᾶς καὶ ἀσφαλιζομένοις, τὰ δὲ τῶν ἀθέων βουλεύματα ἀκυροῦσί τε καὶ εἰς τὸ ἐναντίον περιτρέπουσι, καθὼς ἂν ἡ ὑπὲρ ἡμῶν αἰώνιός σου βουλὴ τῇ εἰς σὲ ἐπιστροφῇ τῶν ἀγγέλων σου ἐπιλάμψειεν. Ἡμῶν γάρ ἐστι τὴν σωτηρίαν ἐκ σοῦ τοῦ ἀγαθοῦ πατρὸς μετ’ εὐλαβείας αἰτεῖν· αἱ δὲ ὁδοὶ αὐτῆς παρὰ σοί εἰσιν. Κυβέρνησον τοίνυν τὰς πόλεις σου ταύτας καὶ ἡμᾶς σὺν αὐταῖς, ἀντὶ πατρίδος καὶ πάσης ἀρχῆς τῷ ταλαιπώρῳ ἡμῶν γένει καταλειφθείσας, αἰώνιε καὶ μεγαλόδοξε καὶ σοφώτατε κυβερνῆτα, εἰς λιμένα σωτηρίας, ὅτι σοὶ πρέπει δόξα εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων, ἀμήν.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΕΡΟΥΣ από Αλεξάνδρα Μ.
ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Τοῦ αὐτοῦ Εὐχὴ
εἰς τὸν ἄναρχον πατέρα καὶ οὐράνιον βασιλέα
ὑπὲρ σωτηρίας τῆς Πελοποννήσου.
…….
Γι’ αυτό λοιπόν έχοντας δεινοπαθήσει ανάμεσα σε όλα τα έθνη, είμαστε ταπεινοί εξαιτίας των αμαρτιών μας.
Και πριν από λίγο καιρό ακόμα το πονηρό αυτό έθνος των Ιλλυρίων,
όταν επαναστάτησε εναντίον μας και έφερε κάθε είδους συμφορά στους δούλους σου, το τιμώρησες με την ανυπολόγιστη δύναμη που μας έδωσες.
......
Έτσι λοιπόν και σ αυτή την Πελοπόννησο που είχε καταληφθεί από εμάς τους χριστιανούς και στην οποία υπάρχει αιωνίως κάτι το άγιο, όπως και τον λαό αυτό του αγιασμένου σου ποιμνίου λύτρωσες από τον ερχομό συμφορών με φανερά και αναντίρρητα θαύματα.
Αλλά και τώρα, επιχειρούν οι εχθροί μας,
Κύριε,
τα αιμοβόρα σκυλιά της Άγαρ να μας εκδιώξουν από την κληρονομιά μας και μας επιτίθενται με μεγάλο δόλο και κακία στην καρδιά.
Εμείς όμως δεν υπολογίζουμε τις άδικες πράξεις τους εναντίον μας,
αλλά την αλαζονεία τους και την αναίδειά τους σε σένα και στο όνομά σου.
Δεν θα ασεβήσουν εναντίον μας, αλλά ενάντια στη δική σου μεγαλειότητα, αν μας εγκαταλείψεις.(!!!)
Οι παράτολμες πράξεις και απόψεις τους ετοιμάζονται να εναντιωθούν στους αγίους σου και στην αγία σου δόξα.
Δώσε μας ασφάλεια περικλείοντας μας με τους αγγέλους σου.
Ακύρωσε τα σχέδια των άθεων εχθρών μας και στρέψε ότι σχεδιάζουν στο αντίθετο, καθώς αν το αιώνιο θέλημά σου λάμψει υπέρ μας διά των αγγέλων σου, σε σένα θα επιστραφεί η δόξα αυτή.
.....
Κυβέρνησε από τώρα και στο εξής τις πόλεις σου και εμάς μαζί με αυτές στο όνομα της πατρίδας και σε κάθε αρχή μας που καταλήφθηκε για χάρη του ταλαίπωρου λαού μας, αιώνιε και δοξασμένε και σοφότατε κυβερνήτη μας, ώστε να φτάσουμε στο λιμάνι της σωτηρίας, διότι η δόξα στο όνομα σου πρέπει να παραμείνει στους αιώνες των αιώνων.
Αμήν.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Νέα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ για την ΕΠΟ! Τη ΣΕΡΝΟΥΝ στα ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ λόγω τελικού του 2006...
«Μπουγιουρντί» για μια ακόμα ατασθαλία στα οικονομικά της ΕΠΟ είδε το φως της δημοσιότητας.
Όπως γράφει η «Live Sport», η ιδιωτική εταιρεία «Μεταλλοστεγαστική ΑΚΤΕΒΕ» κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου αγωγή κατά της ομοσπονδίας, του υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και της ανώνυμης εταιρείας «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», ιδιοκτήτριας του Παγκρητίου Σταδίου.
Διεκδικεί λοιπόν με αυτή την κίνηση 195.200 ευρώ για έργα που πραγματοποίησε ενόψει του τελικού Κυπέλλου του 2006 (στον οποίο ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 3-0).
Η συγκεκριμένη αξίωση αφορά το κόστος για την τοποθέτηση μεταλλικών κιγκλιδωμάτων και μεταλλικών θυρών στον εξωτερικό χώρο και περιμετρικά του γηπέδου, ούτως ώστε να αποφευχθούν επεισόδια. Επειδή λοιπόν ο λογαριασμός (που φτάνει τις 160.000 ευρώ συν ΦΠΑ ύψους 19%) δεν έχει πληρωθεί εδώ και 11 χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά εναντίον της ΕΠΟ.
 sport-fm.gr

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 01 Ιουλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Ιουλίου 2017  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-02-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/07/news-03-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 04 Ιουλίου 017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-04-017.html  
~* ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ  μας ΥΓΕΙΑ  το  Α-Ω  ......  Τετάρτη 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/07/2017-arfara-news-01-2017-httparfara.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 05 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-05-2017.html  
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 06 Ιουλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-06-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 07 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/07/news-07-2017.html .-
~*   ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Ιούλιος  2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/07/2017-1-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 08 Ιουλίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-08-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 09 Ιουλίου 2017  :
~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-09-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΔΕΥΤΈΡΑ 10  Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-10-2017.html .-   
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-11-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/07/news-12-2017.html ..-
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/07/news-13-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/07/news-14-2017.html .- 
~*  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Σάββατο 15 Ιουλίου 2017 :
~
Στο αγιάζι των ενημερώσεων : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-15-2017.html ,- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 16 Ιουλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-16-2017.html .- 
  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/07/news-17-2017.html ,-
~


 
 
  http://www.dinfo.gr  .-=
 ΤΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ  .- www.kaloe.gr info@kaloe.gr ,                                                                         www.scribd.com/collections/4454697 = ΘΟΔΩΡΟΣ ΒΑΛΥΡΑΙΟΣ  
http://www.sentragoal.gr .-  ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 http://www.fast bracesgreece.gr/main .- / ΤΑ  ΔΟΝΤΙΑ ΜΑΣ  http://superfood.blogy.gr/post/597-ixthyelaio-to-farmako-toy-21oy-aiona .- Super Food
 ~  http://neraidohori.info.com  ,                                                                           Κοντόπουλος Ν-Ι  ~  www.kontopoulos.com.gr    .- https://www.facebook.com/groups/172702946410540/230134187334082/?notif_t=group_activity  ΠΙΣΤΕΥΟΜΕΝ ΕΙΣ ΕΝΑΝ ΘΕΟΝ .-

ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ –ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ  :
 
 ~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html 
1./ ~   ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις
~  08  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016   Πρώτο  μέρος: http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html  .-
2./ ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις , 2  Ιανουαρίου 2016  , Δεύτερο  μέρος   
 http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/01/blog-post.html 
3./    ~ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας
περιηγήσεις , Πέμπτη  14  Ιανουαρίου  2016 ,  Μέρος  3ο  τρίτο  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/01/14-2016-3.html .-   
4. /  ~ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας  περιηγήσεις 15-01-2016 Μέρος  4ο  τέταρτο  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016.html .-   
 5.-/  ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΜΑΣ Από τις δικές  μας περιηγήσεις  15-01-2016   μέρος πέμπτο  5ο  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/01/15-01-2016-5.html .-                                                                                                                                                 
 1~ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ Σάββατο  10  Οκτωβρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-    
 2~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-   
       ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~Προγράμματα  κληρώσεων αγώνων ποδοσφαίρου περιόδου  2015-2-16 στην Ελλάδα  , Κυριακή  16  Αυγούστου  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/2015-2-16.html .- 
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 ,  23  και  24  Αυγούστου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/08/22-23-24-2015.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 5 και  6  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2015   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/09/5-6-2015.html .- 
Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου 2015: http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/10-11-2015.html .- 

~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
,
2.
Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
,
3.
Stamos
Arfara Messinias Greece
,
4.
ARFARA - KALAMATAS ,
5.
ASTERAS ARFARON
2011
,
6.
Arfara-Messinias 2 ,
7.
stamos-dynami ,
8.
Arfara-Messinias ,
9.
Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
,
10.
vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , ^  Arfara-Messinias 2  , 

****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5739   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3663   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3655  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.047  βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ

 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=

            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01

https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: