Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

 Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  ...
~
 
 
Το καντίλι να το ανάβεις καθαρή και να βάζεις καθαρό λάδι.Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα ασκήσασα
 
 
 
 ~ 17 Αυγούστου: Εορτή του Αγίου Μύρωνος
 Τη μνήμη του Αγίου Μύρωνος τιμά σήμερα, 17 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόμενος από πλούσια οικογένεια, θα μπορούσε να ζήσει άνετα, με όλα τα επίγεια αγαθά που θα επιθυμούσε.
~ Όμως η μεγάλη του αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί Ιερέας. Αφιερώθηκε, λοιπόν, ολοκληρωτικά στο ποιμαντικό του καθήκον και δίδασκε, νουθετούσε και βοηθούσε το κάθε ένα μέλος του ποιμνίου του. Μεριμνούσε καθημερινά για τους φτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά.
Κάποτε, ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς. Για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύθερους.
Ο Μύρων μειδίασε και απάντησε: «Αν ήταν για τη σωτηρία των πνευματικών μου παιδιών, πρόθυμα θα έδινα τη ζωή μου. Τώρα όμως δεν πρόκειται γι’ αυτό. Ας δώσουν λοιπόν οι ίδιοι απάντηση».
Τότε όλοι μαζί φώναξαν: «Όχι. Μια ανθρώπινη ψυχή είναι ασύγκριτα πολυτιμότερη από μύρια σώματα και από τον κόσμο όλο. Ποιος λοιπόν από μας θέλει να δεχθεί, ώστε να χάσει την ψυχή του ο πνευματικός μας πατέρας, για να ζήσουν λίγο περισσότερο στον πρόσκαιρο αυτό κόσμο οι δικές μας σάρκες;».
Ο έπαρχος, εξοργισμένος από την απάντηση, αφού βασάνισε με φρικτό τρόπο το Μύρωνα, τελικά τον αποκεφάλισε.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως θείον αλάβαστρον, των ιερών αρετών, πιστώς Ιεράτευσας, τη Εκκλησία Χριστού, και χαίρων ενήθλησας, όθεν τη ευωδία, των εν σοι χαρισμάτων, Μύρων Ιερομάρτυς, των παθών το δυσώδες, απέλασαν ανενδότως, εκ των ψυχών ημών.
~ Απολυτίκιο Αγ. Μύρωνος - 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/7-QNK3upXC0  .-

~ 17 Αυγούστου
Μαρτύρων Μύρωνος, Παύλου και Ιουλιανής (1) (†257) Ευτυχιανού, Κυπριανού, Μακαρίου οσίου, Στράτωνος Στρατονίκου και Φιλίππου. Ευτυχίου επισκόπου Γορτύνης και των οσίων αδελφών αυτού Ευτυχιανού και Κασσιανής. Οσίων Αίγλωνος του άναχωρητού καί Αλυπίου ζωγράφου του Ρώσσου. Οσιομάρτυρος Δημητρίου (†1808). Παναγίας της Γουμενίσσης.
(1)Οι άγιοι Παύλος και Ιουλιανή ήταν αδέλφια. Οι γονείς τους τους ανέθρεψαν από μικρούς με την χριστιανική πίστη και τους έκαναν έτοιμους να αντιμετωπίσουν ακόμα και με την ζωή τους, τους ειδωλολάτρες. Όταν πέθαναν οι γονείς τους, οι δύο νέοι έμειναν στον σωστό δρόμο, και μάλιστα διέπρεπαν μεταξύ των άλλων νέων της εποχής εκείνης. Αυτό προκάλεσε όμως το μίσος των ειδωλολατρών και τους κατήγγειλαν στον αυτοκράτορα Αυρηλιανό. Ο Αυρηλιανός, μη μπορώντας να κλονίσει την πίστη τους, έδωσε διαταγή να περάσουν σκληρά βασανιστήρια. Οι δήμιοι Κοδράτος και Ακάκιος, που τους βασάνιζαν, θαύμασαν την υπομονή τους και την καρτερία τους και πίστεψαν και αυτοί. Αμέσως αποκεφαλίστηκαν οι δύο νέοι και οι δήμιοι.~

Σήμερα 17/08/2017 εορτάζουν:

Άγιος Μύρων, Άγιοι Στράτων, Φίλιππος, Ευτυχιανός και Κυπριανός, Άγιος Δημήτριος ο Μοναχός από τη Σαμαρίνα της Πίνδου
~
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πρωτομάρτυρα Στεφάνου

Ανακομιδή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Π....
 
Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαμ....
***  Το να είσαι νονός είναι ευλογία
~ Παρεξηγημένη η έννοια του . Πολλοί νομίζουν ότι με τρεις φορές το χρόνο έχουν καθαρίσει. Δεν είναι έτσι. Κανένα παιδί δεν έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο που το θυμάται σε γενέθλια, Πάσχα και Χριστούγεννα συνοδευόμενος από ένα δώρο τη φορά. Δώστε μου λίγο προσοχή. Ο νονός είναι ο πνευματικός γονιός. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
~  Ότι η διαφορά από τους γονείς του παιδιού είναι ότι ο νονός δεν το γέννησε και δεν έχουν το ίδιο αίμα. Και πιστέψτε με είναι ασήμαντη διαφορά.
Το να είσαι νονός είναι ευλογία
Έχεις ένα παιδί χωρίς να το γεννήσεις. Πρέπει να είσαι ενεργητικά στη ζωή του, να το καθοδηγείς, να το προστατεύεις, να το νοιάζεσαι και να του συμπαραστέκεσαι. Να είσαι πρότυπο για εκείνο. Να έχει εσένα που θα του παρέχεις ασφάλεια και σιγουριά τις φορές που θα τσακωθεί με τους γονείς του.
Γιατί σε όλους συμβαίνει αυτό και όλοι έχουμε πει έστω μία φορά στη ζωή μας πως θέλουμε να φύγουμε από το σπίτι. Εσύ ως νονός πρέπει να είσαι το επόμενο σπίτι που θα θέλει να πάει. Γιατί θα ξέρει πως δε θα πάρεις το μέρος των γονιών του επειδή είσαι θείος ή θεία και παππούς ή γιαγιά. Προς Θεού, δε θέλουμε να θίξουμε αυτές τις ιερές σχέσεις αλλά στο μυαλό του παιδιού η άποψη του νονού είναι πιο αντικειμενική κι ας υπάρχει από κάτω η «συνεργασία» με τους γονείς.
Γιατί έτσι πρέπει να είναι πάντα η σχέση γονιών-νονού για το καλό του παιδιού. Συνεργατική κι όχι ανταγωνιστική.
Οι γονείς πρέπει να προωθούν την επικοινωνία του νονού με το παιδί και να καμαρώνουν για τη σχέση τους. Όπως και να έχει, ο νονός θα ξέρει πάντα κάποια μυστικά παραπάνω σε θέματα που το παιδί θα ντρέπεται να πει στους γονείς του. Κι εκείνος θα πρέπει να το ακούσει, να το συμβουλέψει και να είναι σύμμαχός του.
Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει διαλέγοντας τον νονό να βλέπουν την αγάπη και την αφοσίωση στα μάτια του. Να είναι σίγουροι για τον χαρακτήρα και την υπευθυνότητά του και να υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Να μην υπακούσουν στα έθιμα και τις βλακείες γύρω τους, αλλά στην καρδιά και το ένστικτό τους.
Κι εσύ σαν υποψήφιος νονός πρέπει να σκεφτείς πολύ σοβαρά αυτή σου την απόφαση. Να είναι απόλυτα συνειδητή και να βγαίνει από μέσα σου. Ν’ αγαπάς το παιδί, σαν παιδί σου. Να είσαι δίπλα του σε κάθε βήμα. Να ξέρει ότι έχει έναν «φίλο» που ποτέ δε θα το προδώσει και θα είναι κοντά του στα εύκολα και δύσκολα.
Να είσαι ένα πρόσωπο αναφοράς για εκείνο. Το κοντινότερο μετά την οικογένειά του.
Η σχέση με το βαφτιστήρι σου να είναι μια βαθιά ευεργετική σχέση.
Το μυστήριο της βάπτισης θα σας ενώσει με έναν βαθύ και ουσιαστικό τρόπο για όλη σας τη ζωή με έναν μοναδικό και αναντικατάστατο ιερό δεσμό.
Αυτός ο δεσμός δεν πρέπει να σπάσει ποτέ, όσες κι αν είναι οι υποχρεώσεις τις καθημερινότητας. Ακόμα κι αν υπάρχει χιλιομετρική απόσταση. Άλλωστε ένας άνθρωπος που θέλει να είναι δίπλα σου, μπορεί να είναι με πολλούς τρόπους.
Ο νονός είναι μια μαγική έννοια. Αν δεις την ουσία του ρόλου σου, θα είσαι από τους τυχερούς ανθρώπους. Θα το καταλάβεις από την πληρότητα που θα νιώθεις ακούγοντας το παιδί να σε φωνάζει νονό ή νονά. Θα το καταλαβαίνεις καθώς θα το βλέπεις να μεγαλώνει και θα πλημμυρίζεις από περηφάνια σε κάθε του κίνηση.
Όσοι είναι νονοί ξέρουν.
Κι εγώ, επιτρέψτε μου να πω, πόσο τυχερός κι ευλογημένος άνθρωπος νιώθω που έχω βιώσει την έννοια αυτή κι από τις δύο πλευρές. Με μια νονά που είναι πάντα δίπλα μου και με λατρεύει και μια βαφτιστήρα που λατρεύω και με κάνει να νιώθω περήφανη και τυχερή κάθε μέρα.
Ευχαριστώ και τις δύο. Σας αγαπώ.

*** Για ποιά αμαρτία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία;
Αν σου πω, νήστεψε πολλές φορές μου προβάλλεις ως την ασθένεια του σώματος.
~ Αν σου πω, δώσε στους φτωχούς μου λες ότι είσαι φτωχός και έχεις να αναθρέψεις παιδιά.
Αν σου πω να έρχεσαι τακτικά στις Συνάξεις της Εκκλησίας, μου λες, έχω διάφορες μέριμνες.
Αν σου πω, πρόσεχε αυτά που λέγονται στην Εκκλησία και κατανόησε το βάθος των λόγων του Θεού, μου προβάλλεις ως δικαιολογία την έλλειψη μορφώσεως.
Αν σου πω, φρόντισε να βοηθήσεις ψυχικά τον αδελφό σου, μου λες ότι δεν υπακούει όταν τον συμβουλεύω, αφού πολλές φορές του μίλησα και περιφρόνησε τα λόγια μου…
Βέβαια, δεν ευσταθούν οι προφάσεις αυτές και όλα αυτά είναι χλιαρά λόγια, αλλά, παρά ταύτα, μπορείς να προφασίζεσαι.
Αν όμως σου πω, άφησε την οργή και συγχώρεσε τον αδελφό σου, ποια από τις προφάσεις αυτές μπορείς να χρησιμοποιήσεις;
Διότι νομίζω, δεν μπορείς να φέρεις ως πρόφαση ούτε ασθένεια σώματος, ούτε φτώχεια, ούτε αμάθεια, ούτε απασχόληση και μέριμνα, ούτε τίποτε άλλο.
~ Γι’ αυτό απ’ όλες σου τις αμαρτίες, αυτή η αμαρτία θα σου είναι ασυγχώρητη. Αλήθεια, πως θα μπορέσεις να υψώσεις τα χέρια σου στον Ουρανό; Πως θα κινήσεις τη γλώσσα σου να προσευχηθείς;
Πως θα ζητήσεις συγνώμη;
Ακόμη κι’ αν θέλει ο Θεός να σου συγχωρήσει τις αμαρτίες, δεν Του το επιτρέπεις εσύ, επειδή δεν συγχωρείς τις αμαρτίες του αδελφού σου.
Διότι, αν εσύ ο ίδιος εκδικηθείς και επιτεθείς εναντίον του, είτε με λόγια, είτε με ανάλογες συμπεριφορές, είτε με κατάρες, ο Θεός δεν θα επέμβει πλέον, αφού εσύ ανέλαβες την τιμωρία Του.
Και όχι μόνο δεν θα επέμβει, αλλά και από σένα θα ζητήσει λόγο, διότι φέρθηκες υβριστικά προς Αυτόν.

*** Εμφανίσεις και θαύματα της Παναγίας στο Άγιο Όρος

Η Κυρία Θεοτόκος όταν φανερώθηκε στον πρώτο ερημίτη του Άθωνα, τον άγιο Πέτρο (655—681) και μετά από τέσσερις ως πέντε αιώνες στον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας Νικόλαο και στον ένα και στον άλλο είπε:
~  «Η κατοίκησή σας και η κατά Θεόν ανάπαυσή σας αλλού πουθενά δεν θα είναι παρά μόνο στο Όρος του Άθωνος, το οποίον έλαβα από τον Υιόν και Θεόν μου να είναι κλήρος δικός μου, στον οποίον εκείνοι που θέλουν να αναχωρήσουν από τις κοσμικές φροντίδες συγχύσεις, να έρχονται σ’ αυτό και να δουλεύουν στο περιβόλι αυτό, να καλλιεργούν την αρετή, την καθαρότητα της καρδιάς και την αγνότητα της ψυχής τους και από τώρα και εμπρός θα λέγεται από όλους «Άγιον Όρος» «Αγιον Όρος τουτεΰθεν κεκλήσεται… καί περιβόλι δικό μου».
«Υπόσχομαι δε, πολύ να αγαπώ, να βοηθώ και να σκέπω εκείνους, που με άδολη καρδιά έρχονται να δουλέψουν ολόψυχα στο Θεό, να προσεύχονται αδιάκοπα για την ψυχή τους, να παρακαλούνε το Θεό για την Εκκλησία Του και όλο τον κόσμο να τον φωτίσει ο Θεός να γίνουν όλοι πρόβατα γνήσια και άδολα του Χρίστου και Θεού μας.»
«Με το έλεος και τη χάρη του Υιού και Θεού μου θα γεμίσει από την μια άκρη ως την άλλη το Όρος τούτο από Μοναχούς πλήθος πολύ ευσεβών και Ορθοδόξων. Για τούτο χαίρεται και αγάλλεται το πνεύμα μου, διότι όλοι αυτοί, θα υμνούν, θα ευλογούν και θα δοξάζουν το πάντιμον και μεγαλοπρεπές όνομα της Παναγίας Τριάδος. Από αυτούς τους Μοναχούς, με τα σημεία και θαύματα που θα κάνουν, με την καθαρή και άγια ζωή τους, θα δοξάζεται και θα μεγαλύνεται, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη, σε Ανατολή και Δύση, σε Βορρά και Νότο το όνομα του Θεού από όλον τον κόσμο.»
«Από την θλίψη, τη στενοχώρια, τους πειρασμούς, τα σκάνδαλα και τις στερήσεις που θα υπομένουν οι Μοναχοί αυτοί, θα μάθει ο κόσμος να κάνει υπομονή στις δύσκολες στιγμές της ζωής του.»
«Για όλα αυτά δε που θα υπομένουν αυτοί και δι’ αυτών όλος ο κόσμος, θα παρακαλέσω τον Υιόν και Θεόν μου να συγχώρεση τις τυχόν ελλείψεις τους και να τους αξιώσει θείων και ουρανίων χαρισμάτων. Θα παρακαλέσω να τους χαρίσει ειλικρινή μετάνοια και φωτισμό για να κάνουν καλήν απολογία, κατά την ημέρα εκείνη την μεγάλη και επιφανή της Δευτέρας Παρουσίας και στη μέλλουσα δίκαια Κρίση να τύχουν του απείρου ελέους. Αλλά και στην παρούσα ζωή θα έχουν κι από μένα μεγάλη βοήθεια, διότι θα τους ελαφρύνω τους πόνους, τους κόπους, τις πίκρες και θα αποδιώχνω τους νοητούς και αισθητούς πειρασμούς, που θα τους γίνονται από τον εχθρό και επίβουλο Διάβολο και πολέμιο του ανθρωπίνου γένους».
Η Παναγία αγαπάει τους Μοναχούς σαν παιδιά της
Με τις υποσχέσεις και θείες υποθήκες αυτές της Παναγίας μας, το Άγιον Όρος, από τότε που κατοικήθηκε από Μοναχούς και μέχρι σήμερα, διαφυλάχθηκε και συνεχίζει την αγία ζωή και πνευματική δράση του, καίτοι οί κάτοικοι του Μοναχοί σκληρά κατά καιρούς δοκιμάστηκαν και μέχρι σήμερα δοκιμάζονται, από διαφόρους πειρασμούς ορατούς και αόρατους, με τη βοήθεια του Θεού και τη σκέπη της Θεοτόκου θα συνεχίσει τον Ιερόν αγώνα του, για να διαφυλάξει την Πίστη, τη γλώσσα και τις εθνικοθρησκευτικές Παραδόσεις του Χριστιανισμού αβλαβείς και αδιαλώβητες, όπως από την αρχή μας τις παρέδωσαν οι άγιοι Πατέρες των Επτά Αγίων Οικουμενικών Συνόδων της Αγίας Εκκλησίας μας.
Στο κοινόβιο Μοναστήρι του Αγίου Παύλου, πριν από 30 χρόνια ζούσε ένα πολύ απλό κι αγαθό Γεροντάκι, γνωστός με το όνομα Γερο – Θωμάς, πάντα πρόθυμος και ακάματος εργάτης της υπακοής. Σαν υπηρεσία του (διακόνημα) είχε να είναι βοηθός στον ζυμωτή και φούρναρη του Μοναστηριού.
Μια μέρα έτυχε ανάγκη να απουσιάσει για δυο ημέρες ο ζυμωτής και φούρναρης της Μονής Γερο – Γρηγόρης, ο οποίος από χρόνια είχε την υπηρεσία αυτή και γνώριζε πολύ καλά και εξυπηρετούσε τα διακονήματα αυτά, με πολύ προσήλωση και ευλάβεια.
Σαν αντικαταστάτη του στις υπηρεσίες αυτές, άφησε τον Γερο -Θωμά, ο οποίος επειδή δεν είχε ποτέ του ζυμώσει ξαφνιάστηκε και βρέθηκε σε μεγάλη απορία, διότι έπρεπε να ζυμώσει και να φουρνίσει τότε και να δώσει ψωμί για δυο ημέρες στους πατέρες του Κοινοβίου που τότε είχε περισσότερους από εξήντα Μοναχούς και σε δέκα ως είκοσι διερχόμενους κάθε ημέρα προσκυνητές.
Στη μεγάλη αυτή ανάγκη και απορία που βρέθηκε ο Γερο – Θωμάς, άρχισε να κάνει θερμή προσευχή και με δάκρυ να παρακαλεί την Παναγία Μητέρα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, Κυρία Θεοτόκο και τον άγιο Παύλο, να τον φωτίσουν τι να κάνει; στην προκειμένη περίπτωση, γιατί τα είχε κυριολεκτικά χαμένα και δεν ήξερε πούθε να αρχίσει.
Ξαφνικά παίρνει την μαγιά του προζυμιού και εκεί που πήγε να βάλει νερό κι αλεύρι βλέπει δίπλα του μια μεγαλόπρεπη μαυροφορούσα γυναίκα, η οποία πήρε το προζύμι το ανακάτεψε, έβαλε το αλεύρι στην σκάφη και σε δυο ώρες έγινε το ζυμάρι, έπλασε τα ψωμιά τα φούρνισε και μέσα στις δυο αυτές ώρες ξεφούρνισε και έδωσε ο Γερο -Θωμάς ψωμί στους Μοναχούς, οι οποίοι ακόμη μέχρι σήμερα δεν μπορούν να ξεχάσουν την γλυκύτητα και νοστιμιά του ψωμιού αυτού.
Ο δε Γερο – Θωμάς σαν υπνωτισμένος δεν κατάλαβε τίποτε, πώς και με ποιό τρόπο γίνανε όλα αυτά! Το μόνο που κατάλαβε ήταν η μαυροφορεμένη εκείνη γυναίκα, που δεν ήταν άλλη παρά η Κυρία Θεοτόκος.
Οι δε αδελφοί της Μονής αυτής του έλεγαν: Γερο- Θωμά, κάτι φάρμακο θα έβαλες μέσα στο ψωμί που είναι τόσο γλυκό και νόστιμο και έγινε τόσο γρήγορα και τόσο ωραίο.
Εδώ έδωκε την παρουσία της η Κυρία Θεοτόκος που σαν μάνα φροντίζει τα παιδιά της, τους Μοναχούς του Αγίου Όρους για να μη μείνουν νηστικοί από έλλειψη τροφίμων και άρτου, όπως. εμπράκτως το είδαμε όλοι κατά τα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής 1940 -1944.
Παρόμοιο θαύμα της Παναγίας στην Νέα Σκήτη
Για την ιδιαίτερη φροντίδα της Κυρίας και Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, οι Πατέρες της ιεράς Νέας Σκήτης, μου διηγήθηκαν το ακόλουθο γεγονός:
Το έτος 1942, που η Γερμανική κατοχή, είχε επιφέρει μεγάλη συμφορά στην Πατρίδα μας και η πείνα και στέρηση των υλικών αγαθών και ιδιαίτερα η έλλειψη τροφίμων θέριζε κυριολεκτικά τους αδελφούς μας Έλληνες, οι Μοναχοί του Αγίου Όρους, από την φροντίδα και μέριμνα της Παναγίας Μητέρας μας και μητέρας όλου του κόσμου δεν αισθάνθηκαν την έλλειψη των αγαθών, όπως οι άλλοι αδελφοί μας στον κόσμο βρισκόμενοι, που από την πείνα πέθαιναν κάθε μέρα και τους μάζευαν από τον δρόμο τα κάρα και ομαδικά τους ενταφίαζαν.
Έτσι λοιπόν δυο χρόνια υστέρα από τον Αλβανικό πόλεμο με τους Ιταλούς, που οι Γερμανοί κατέλαβαν την Πατρίδα μας και είχαμε γενικό αποκλεισμό από τρόφιμα, οι Πατέρες της Νέας Σκήτης μου είπαν, δεν είχαμε αλεύρι παρά μόνο για δυο ζύμες, το οποίο άμα θα τελείωνε, τι θα γινόμαστε τότε; Είχαμε στην συνοδεία μας εκτός από τον πατέρα Θεοφύλακτο και τον μακαρίτη τον Γερο – Γαλακτίωνα στο σπίτι μας, είπε ο Παπά Ιωακείμ ο Σπετσέρης. ότι στην συνοδεία μας είχαμε ακόμη ένα άτομο και φτάσαμε σε τρομερή απογοήτευση.
Αυτός ο μακαρίτης τώρα και τότε γέροντας μας Ιωακείμ, άνθρωπος του Θεού με πολλή μεγάλη πίστη στον Θεό και γενναία ψυχή, προικισμένος με πνεύμα υπομονής, Πίστεως και αγάπης προς όλον τον κόσμο, μας έδινε θάρρος και μας έλεγε: «Μη λυπήστε παιδιά μου, δεν θα μας αφήσει ο Θεός, εμείς έχουμε την Παναγία μητέρα του Θεού, βοηθό, η οποία, σύμφωνα με την υπόσχεσή της, θα φροντίσει για μας. Αλλά εάν παραχωρήσει ο Θεός να στερηθούμε τα υλικά αγαθά και να πεινάσουμε δεν θα πάθουμε τίποτε μεγάλο κακό, γιατί αν με υπομονή καί δίχως γογγυσμό υποφέρουμε ο,τι κακό θα μας βρει, τούτο θα είναι καλό και ωφέλιμο για την ψυχική μας σωτηρία. Εμείς σαν Μοναχοί, πρέπει να κάνουμε κουράγιο, να έχουμε την ελπίδα μας στο θεό και στην Κυρία Θεοτόκο και με το υπόδειγμά μας να δίνουμε θάρρος και στον άλλο κόσμο που υποφέρει πολύ περισσότερο από μας».
Από τις ζύμες το αλεύρι, με πολλή μεγάλη οικονομία καί μέτρο, περάσαμε από τον Απρίλη μέχρι τον Αύγουστο, οπόταν άρχισαν οι καθημερινές Παρακλήσεις της Παναγίας για το 15) Αύγουστο.
Ψωμί δεν είχαμε πλέον καθόλου, ο τότε γείτονας μας Πάτερ Αρσένιος Μαντζαρόλας, που τον είχε η Σκήτη μυλωνά, εκτός του ότι αυτός δεν είχε καθόλου ψωμί, αλλά είχε πάρει δανεικά και χρωστούσε στον έναν και στον άλλον, ολόκληρη φουρνιά 15—20 ψωμιά, χωρίς να μπορεί να τα επιστρέψει.
Στο δικό μας σπίτι αυτός, λέγει η Συνοδεία του πατρός Ιωακείμ Σπετσέρη, πολύ σπάνια ερχόταν, σχεδόν ποτέ, γιατί ο Γέροντας μου πάντα τον συμβούλευε και του έλεγε να σταματήσει τα ταξίδια που συχνά έκανε στον κόσμο, για το νεαρό της ηλικίας του και για τους κινδύνους που διατρέχει ο μοναχός στον κόσμο περιφερόμενος.
Η Παναγία έφερε σιτάρι
Ήτανε δώδεκα του μηνός Αυγούστου, η ώρα έξι (6) το μεσημέρι, ώρα Βυζαντινή (ή οποία κατά την δύση του ηλίου θα πρέπει πάντοτε σε όλες τίς εποχές του έτους να δείχνει ο ωροδείκτης 12), ακούμε να κτυπάει η πόρτα. Έτρεξε ο Πάτερ Ιάκωβος για να ανοίξει. Είδε τον Πατέρα Αρσένιο Μαντζαρόλα να κτυπάει, του άνοιξε και στην ερώτηση που του έκανε: «Πώς τέτοια ώρα πάτερ Αρσένιε, τι σου συμβαίνει; η οσιότητά σου δεν ερχότανε τον καλό καιρό και τώρα μεσημεριάτικα τι συμβαίνει;». Εκείνος σχεδόν κλαμένος του απάντησε: «Σώπα, π. Ιάκωβε, και έλα έξω στην απλωταριά — στην βεράντα— στον εξώστη, να δεις τα θαύματα της Κυρίας Θεοτόκου καί την φροντίδα που έχει για μας τους Μοναχούς της η Παναγία μας.
Πράγματι βγήκαμε και οι δυο στην απλωταριά και είδαμε τα κατάρτια ενός πλοίου. Ιδού μου λέγει, π. Ιάκωβε, η Παναγιά μας έφερε σιτάρι! Εγώ είπα: «Πώς το έμαθες αυτό Π. Αρσένιε; πήγες στην παραλία, κατέβηκες κάτω και το είδες;». Ο Αρσένιος τότε μου είπε: «Πάτερ μου εγώ δεν πήγα στην παραλία, αλλά επειδή, όπως γνωρίζεις, δεν έχω καθόλου ψωμί και χρωστάω τόσα στους Πατέρες και ντρέπομαι να τους δω, αποφάσισα αύριο τα ξημερώματα να φύγω και με τα πόδια σιγά σιγά από τη στεριά να φτάσω στην πατρίδα μου την Σπάρτη.
Έτσι, με τη σκέψη αυτή, ξάπλωσα στο ντιβάνι μου να ξεκουραστώ νηστικός και πολύ στενοχωρεμένος. Μόλις αποκοιμήθηκα ή μισο-ξύπνιος ήμουνα, βλέπω την μάνα μου, η οποία ήρθε και μου είπε, τι έχεις παιδί μου και είσαι έτσι λυπημένος; «Μάνα, της είπα, τι άλλο θέλεις να έχω, δεν έχω καθόλου ψωμί, μάνα πεινώ. Κι αυτή μου είπε πάλι: «Και γι’ αυτό θέλεις να φύγεις από το Όρος; της είπα, ναι, γι’ αυτό.
~  Και που λογαριάζεις να πας παιδί μου; δυστυχισμένο παιδί, δεν είμαι εγώ η Κυβερνήτης του Όρους;
Τόσους αιώνες το προστάτευα, το συντηρώ και το διαφυλάττω, το Όρος ολόκληρο και τους εν αυτώ υπομένοντας πατέρες, δεν τους έχω και τους φροντίζω σαν τέκνα μου αγαπητά; Και πώς είναι δυνατόν να αθετήσω την υπόσχεσίν μου αυτήν; Ιδού σας έφερα κάτω ένα Καΐκι με σιτάρι, σήκω κατέβα και πάρε».
Εγώ σε αυτά είπα: «Μητέρα μου, πώς θα πάρω το σιτάρι αφού δεν έχω χρήματα;
Κι αυτή μου είπε: «Το γνωρίζω κι αυτό παιδί μου, αλλά εδώ κάτω είναι ο Γέρο – Συμεών ο δούλος μου με την συνοδεία του, κι αυτός δεν έχει σιτάρι και στενοχωριέται, πλην όμως σε μένα έχουν την ελπίδα τους. Πήγαινε σ’ αυτούς και θα σου δώσουν χρήματα και να τους πεις να κατέβουν κι αυτοί κι όλοι οι Πατέρες να πάρουν.
Αυτά μου είπε κι έφυγε Π. Ιάκωβε. Έλα λοιπόν κι εσύ πάμε μαζί κάτω να πάρουμε σιτάρι. Να το Καΐκι. Όπως βλέπεις δεν ήταν αυτή η μητέρα μου, αλλά ολοφάνερα ήταν η Παναγία η μεγάλη μας Μητέρα.
Ο Πατήρ Ιάκωβος έτρεξε στον Γέροντα μας και του είπε «δώσε Γέροντα στον Παντελεήμονα χρήματα και σακιά, κι εμείς με τον Π. Αρσένιο φεύγουμε για την παραλία να προλάβουμε να πάρουμε λίγο σιτάρι, μήπως μας φύγει το Καΐκι.
Όταν κατεβήκαμε στην θάλασσα, βρήκαμε τους Καπεταναίους στην Καλαμιά, εκεί που τώρα είναι ο αρσανά του Παπα – Βαρλαάμ. Οι ναυτικοί ήταν καθισμένοι και έλεγαν: «Πατέρες εμείς δεν έχουμε σιτάρι για πούλημα. Εμάς, από την Καβάλα μας αγγάρευαν οι Γερμανοί να πάμε είδη πολέμου στον Κολυνδρό και μας επέτρεψαν να πάρουμε σιτάρι 300 οκάδες για κάθε οικογένεια. Αυτό έχουμε, αλλά επειδή κι εσείς δεν έχετε καθόλου θα σας δώσουμε να πάρετε από 30 οκάδες κάθε άτομο, για οικονομηθήτε τώρα».
Ρώτησαν τον Π. Αρσένιο, πόσοι μοναχοί είστε εσείς; Ο Π. Αρσένιος είπε εγώ είμαι μόνος μου. Καλά είπαν θα πάρεις 30 οκάδες. Ο π. Αρσένιος είπε, σας ευχαριστώ.
Εσείς Π. Ιάκωβε πόσοι είστε;
Αυτός απάντησε, εμείς είμαστε πέντε (5) γιατί είχαμε και τον Γερο – Βαρθολομαίο.
Εσείς τότε θα πάρετε, είπαν οι Καπεταναίοι, εκατόν πενήντα (150) οκάδες. Και είπαμε δόξα να έχει ο Θεός, σας ευχαριστούμε.
Φύγανε τότε όλοι κι εγώ έμεινα εκεί. Οι άλλοι με την βάρκα πήγανε στο Καΐκι ζύγισαν το σιτάρι και το φέρανε έξω στην παραλία.
Οι Γερμανοί αξιωματικοί, δεν τους «είπαν τίποτε. Όταν ήρθαν έξω, τότε οι άνθρωποι που είχαν το Καΐκι είπαν: «Πατέρες, οι Γερμανοί φοβούνται και δεν θέλουνε να φύγουμε τώρα που είναι ακόμη ημέρα, αλλά θέλουν να φύγουμε τα μεσάνυχτα, γι’ αυτό μήπως μπορούσαμε, με την ευκαιρία αυτή, εμείς να προσκυνήσουμε τα άγια Λείψανα που έχετε εδώ στην Σκήτη σας; Ο Π. Ιάκωβος τους είπε: «ευχαρίστως μπορείτε, βεβαίως, να έρθετε επάνω». Ο Δίκαιος μας, που τότε ήταν ο Γέρο – Ανατόλιος, ο οποίος έμενε στην Καλύβη του αγίου Σπυρίδωνος, είναι δικός μας και θα σας αφήσει να προσκυνήσετε, ελατέ πάμε. Τους πήρε κι ανεβήκαμε όλοι μαζί.
Όταν φτάσαμε στο προσκυνητάρι λέει ο Καπετάνιος:
«Πατέρες μήπως μπορούσατε να μας δώσετε λίγο καφέ, μια-δυο οκάδες και να σας δώσουμε σιτάρι; Εμείς τους είπαμε πολύ καλά να σας δώσουμε, για τόσο λίγο πράγμα δεν γίνεται λόγος. Ο Καπετάνιος τότε είπε, καλά, αλλά με τι τιμή θα μας τον δώσετε; Εμείς, τους είπαμε, τώρα τελευταία αδελφοί, τον καφέ τον αγοράσαμε προς 50 δραχμές την οκά και το σιτάρι έχει δέκα δραχμές, εσείς θα μας δώσετε πέντε οκάδες σιτάρι για κάθε οκά καφέ. Ο Καπετάνιος τότε είπε: «όχι Πατέρες αυτό δεν είναι δίκαιο, αλλά θα σας δώσουμε για κάθε οκά του καφέ είκοσι οκάδες σιτάρι, έτσι πάει, αυτή είναι ή τιμή του τώρα.
Ο Π. Ιάκωβος τους είπε, όχι αδελφοί, αυτό είναι αισχροκέρδεια και δεν το θέλει ο Δεσπότης Χριστός, δεν είναι σωστό πράγμα και εκείνοι είχανε τις αντιρρήσεις τους, για να μας δώσουν όσο αυτοί θα κρίνουν σωστό, αυτό και έγινε για να ικανοποιηθούν όλοι.
Τότε εγώ είπα, Πάτερ Ιάκωβε, τι καθόμαστε, πάμε σύντομα επάνω, γιατί αργήσαμε κι ο Γέροντας μας θα ανησυχεί και θα νομίζει πως πάθαμε τίποτε.
Ο ναύκληρος τότε είπε: «Έχετε κι άλλον Γέροντα; του είπαμε ναι, έχουμε και είναι άγιος άνθρωπος, τότε αυτός είπε: «Πατέρες όλο το σιτάρι που έχουμε στο Καΐκι μας θα μείνει εδώ για όλους τους αδελφούς σας».
Πήγαμε στο Κυριακό της Σκήτης, προσκύνησαν οι ναυτικοί τα άγια Λείψανα κι εμείς κάναμε θερμή δοξολογία και ευχαριστία με παράκληση και με ολονύχτια αγρύπνια, ευχαριστήσαμε την προστάτιδα του Αγίου Όρους, Κυρία και Δέσποινα Θεοτόκο και την παρακαλέσαμε με πίστη και θερμά δάκρυα να καταπαύσουν οι πόλεμοι και να ειρηνεύσει ο κόσμος και έτσι οί ναυτικοί με τους Γερμανούς έφυγαν κατασυγκινημένοι και πολύ ευχαριστημένοι, όπως μας βεβαίωσαν.
Κι άλλο φανερό θαύμα της Παναγίας
Όταν στις Καρυές που είναι η Πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, στις 3 Οκτωβρίου 1948 οι Κομμουνιστές αντάρτες οκτακόσιοι (800) περίπου επιτέθηκαν εναντίον της Χωροφυλακής και του πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Παναγιωτάκου.
Την ημέρα εκείνη, που άρχισε η επίθεση των ανταρτών πολύ πρωί, στο Κελί — μικρό Μοναστηράκι — «ο Προφήτης Ηλίας» του οποίου ο Γέροντας Διάκο – Διονύσιος γιόρταζε την μνήμη του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, είχε θεία λειτουργία, για την ονομαστική γιορτή του και στη θ. λειτουργία αυτή ήταν συνηγμένοι περισσότεροι από πενήντα (50) Μοναχοί.
Οι θείες λειτουργίες στο άγιον Όρος αρχίζουν πολύ πρωί και τελειώνουν στις 8—9 πρωινή ώρα, πριν όμως να τελειώσει η θεία αυτή λειτουργία, οι αντάρτες άρχισαν την επίθεσή τους με διάφορα όπλα, πολυβόλα και βαρείς όλμους. Ένα από τα βλήματα του όλμου έπεσε επάνω στην σκεπή του Κελλιου αυτού, που όπως είπαμε ήταν μαζεμένοι οι Μοναχοί, οι οποίοι φοβήθηκαν γιατί δεν ήξεραν τι είχε συμβεί και κλείστηκαν όλοι μέσα στο Κελί αυτό.
Από επέμβαση καθαρά της θείας Πρόνοιας, με την πρεσβεία και προστασία της Κυρίας Θεοτόκου, όλως παραδόξως, δεν εξερράγη — δεν έσκασε — το βλήμα του όλμου και έτσι από τους Πατέρας δεν έπαθε κανείς τίποτε, διότι αν έσκαγε ο όλμος ασφαλώς δεν θα γλίτωνε κανείς από τους Μοναχούς.
Τέτοια θαύματα πάρα πολλά έκανε η Παναγία μας στο Περιβόλι της, κατά τα μαύρα εκείνα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής και του ανταρτοπόλεμου οπού ήταν φανερή η επέμβασή Της.
Δεν πρέπει να κρίνουμε από τα φαινόμενα.
Ο μακαρίτης πνευματικός μου από τη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων Παπα – Νικόδημος μου διηγήθηκε την ακόλουθη ιστορία παρμένη από Πατερικά αγιορείτικα χειρόγραφα:
«Ένας πιστός χριστιανός, επί δέκα πέντε χρόνια πήγαινε στον πνευματικό του και εξομολογούνταν τις ανθρώπινες αδυναμίες του. Μια μέρα όμως, όπως συνήθιζε, πήγε στον πνευματικό του να πορνεύεται με μια γυναίκα.
Αμέσως βγήκε έξω και φεύγοντας είπε στον εαυτό του: Αχ! τι έπαθα, αλίμονο σε μένα, έχω τόσα χρόνια που εξομολογούμαι σε αυτόν και τώρα τι θα κάνω; θα κολασθώ, γιατί όσα αμαρτήματα κι αν μου συγχώρεσε, έφ’ όσον είναι αμαρτωλός άνθρωπος, είναι όλα ασυχώρετα. Έκλεγε και χτυπιόταν ο άνθρωπος για το κακό που τον βρήκε και δεν ήξερε τι πρέπει να κάνει.
Στο δρόμο που έφευγε δίψασε, προχώρησε λίγο και μπροστά του βρέθηκε ένα μικρό ρεματάκι στο οποίο έτρεχε γάργαρο και πεντακάθαρο νερό. Έσκυψε και ήπιε. Ήπιε τόσο που χόρτασε και δεν του έκανε καρδιά να φύγει αλλά ήθελε να πιει κι άλλο από εκείνο το νεράκι.
Σε μια στιγμή σκέφτηκε με το λογισμό του και είπε: «Αν εδώ στο ρεματάκι το νερό αυτό είναι τόσο καθαρό και νόστιμο, φαντάσου πώς θα είναι στη πηγή. Με την σκέψη αυτή ξεκίνησε να βρει την πηγή του νερού.
Όταν έφτασε όμως εκεί τι να δει! Βλέπει το νερό να βγαίνει μέσα από ένα ψόφιο και βρώμικο κουφάρι σκύλου, μέσα από το στόμα του!! Τότε βαθιά αναστέναξε και είπε: αλίμονο σε μένα τον άθλιο, μαγαρίστηκα ο ταλαίπωρος που ήπια από το μολυσμένο αυτό νερό, φαίνεται είμαι πολύ αμαρτωλός και ακάθαρτος για να μου συμβαίνουν αυτά τα πράγματα.
Στη μεγάλη αυτή στενοχώρια που βρισκότανε, παρουσιάστηκε Άγγελος Κυρίου και του είπε: «Γιατί, άνθρωπε μου, στενοχωριέσαι και λυπάσαι για τα πράγματα που σου συμβαίνουν; ΙΙρώτα σαν ήπιες το νερό από το ρεματάκι δεν ευχαριστήθηκες που το βρήκες πολύ καθαρό και δεν το χόρταινες να πίνεις και τώρα που είδες πούθε βγαίνει λες ότι μαγαρίστηκες; Είδες ότι βγαίνει από το στόμα του σκύλου και λες ότι μολύνθηκες; Εάν, αγαπητέ μου, ο σκύλος είναι, ψόφιος και ακάθαρτος μη λυπάσαι γι’ αυτό εσύ, διότι το νερό που ήπιες εσύ κι ο κόσμος όλος που πίνει, μπορεί να βγαίνει από το ακάθαρτο στόμα του σκύλου, αλλά το νερό που βγαίνει δεν είναι δικό του, δεν είναι του σκύλου, αλλά είναι δώρο του Θεού.
Έτσι κι ο πνευματικός που σε εξομολογούσε, η συγχώρεση που σου έδινε δεν ήταν δική του, αλλά η συγχώρεση είναι δωρεά του Θεού, Εκείνος τη δίνει, το Πανάγιο Πνεύμα την χορηγεί, σ’ αυτόν που ειλικρινά και καθαρά εξομολογείται τις αμαρτίες και αδυναμίες του.
Με τη διαφορά ότι οι δωρεές και τα χαρίσματα του Θεού στους ανθρώπους δίδονται μέσω της ιεροσύνης, από τους κανονικά χειροτονημένους και έχοντας την άδεια της εξομολογήσεως και αφέσεως των αμαρτιών, όπως είπε ο ίδιος ο Δεσπότης Χριστός στους αγίους Αποστόλους και Μαθητές Του: «Λάβετε ΙΙνεύμα Άγιον, αν τίνων αφήτε τάς αμαρτίας αυτών άφίενται αυτοίς, αν τίνων κρατείτε κεκράτηνται» (Ίωάν. Κ. 22).
Έτσι οι άγιοι Απόστολοι έδωσαν την έξουσίαν αυτήν στους Επισκόπους και διαδόχους αυτών και εκείνοι στους κανονικά χειροτονηθέντες ιερείς και πνευματικούς. Εκ του λόγου τούτου και διότι τελούν τα άγια Μυστήρια του Θεού, οι ιερείς είναι ανώτεροι κατά το αξίωμα κι από αυτόν τον βασιλέα και ανώτατο άρχοντα του λαού, διότι κι αυτός οποιοσδήποτε και αν είναι στο κοσμικό του αξίωμα, από τον Ιερέα και πνευματικό θα λάβει την συγχώρεση των αμαρτιών του, διότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, αυτή είναι η ιερά Παράδοση της αγίας Εκκλησίας μας.
Δεν πρέπει οι χριστιανοί να κρίνουν τους ιερωμένους
Και τώρα, λέγει ο Άγγελος, πήγαινε να βάλεις μετάνοια και να ζήτησης συγχώρεση από τον πνευματικό σου, που τον είδες να αμαρτάνει και παρακάλεσε τον να σε συγχωρέσει, για την κατάρτιση που σε βάρος του έκαμες. Όσο δε για την αμαρτία που εκείνος έκανε, ο θεός θα τον εξετάσει και Αυτός μόνον θα τον κρίνει, διότι εσύ είδες αυτόν να κάνει την αμαρτία, δεν μπορείς όμως να γνωρίζεις αν αυτός μετανόησε ή τον τρόπο της μετανοίας του. Έτσι εσύ μεν έχεις την αμαρτία της κατακρίσεως, εκείνος δε, αν μετανοήσει, θα τρυγήσει τους καρπούς της μετανοίας και διορθώσεώς του».
Όταν ο Άγγελος είπε αυτά στον πιστό εκείνο χριστιανό έγινε άφαντος. Ο δε χριστιανός, σύμφωνα με την εντολή του Αγγέλου, γύρισε πίσω, πήγε στον πνευματικό, στον οποίο διηγήθηκε όλα όσα είδε και άκουσε από τον Άγγελον Κυρίου, του έβαλε μετάνοια κι όταν είπε τα διατρέξαντα στον πνευματικό, όπως του τα είπε ο Άγγελος ο πνευματικός με δάκρυα στα μάτια μετανόησε, έκλαψε πικρά και ζήτησε συγχώρεση από τον πολυέλεο, πολυεύσπλαχνο και Πανάγαθο Θεό και διόρθωσε τα κακώς διαπραττόμενα, προς δόξαν Θεού και ψυχική σωτηρία αυτού.
Όταν μου διηγήθηκε αυτά ο πνευματικός μου Παπα – Νικόδημος, συνέχισε τον λόγο του και με αγάπη μου είπε: «Γι’ αυτό, αδελφέ Χαράλαμπε, (αυτό έλαβε χώρα το 1934, που δεν ήμουν ακόμη Μοναχός και με έλεγε με το κατά κόσμον όνομά μου) δεν έχουμε δικαίωμα να εξετάζουμε την ζωή των άλλων ανθρώπων, όπως λέει και ο Απόστολος Παύλος: «Σύ τίς ει ό κρίνων άλλότριον οικέτην;….» (Ρωμ. ΙΔ’ 4). Πολύ δε περισσότερο να κρίνουμε τους Κληρικούς, τους ιερωμένους, τους πνευματικούς και γενικά τους ρασοφόρους, τους οποίους σκληρότατα δοκιμάζει ο Θεός και με μεγάλη πονηρία και μαεστρία πολεμεί ο Διάβολος, όπως λέει ο ίδιος ο Θεός «Μη κρίνετε; ίνα μη κριθήτε καί εν ω κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καί εν ω μέτρω μετρείται μετρηθήσεται υμίν» (Ματθ. Ζ’ 1 – 3).
Εμείς οφείλουμε να συγχωρούμε τα σφάλματα των άλλων και να μετανοούμε, να κρίνουμε και να τιμωρούμε τον εαυτό μας και μόνον. Αν θέλουμε να σωθούμε, να συγχωρούμε τους άλλους και να άναλι του ιερού Ευαγγελίου που λέει: «Εάν αφήτε τοις ανθρώποις τα πάλι του ιερού Ευαγγελίου πού λέει: «Εάν αφήτε τοις ανθρώποις τα παραπτώματα αυτών, αφήσει και υμίν ό Θεός τα παραπτώματα υμών, κατά το έφετε καί αφεθήσεται υμίν» (Λουκ. ΚΓ’ 34). Γεροντικόν του Αγίου Όρους
 
*** Η παλιά Καλαμάτα μέσα από φωτογραφίες- Η Ντουάνα 
 Συνεχίζει ο απόμαχος Παραλιώτης μας και σήμερα τις παλιές θύμησες. Τους ανθρώπους, τα μαγαζιά και τις κατοικίες τους, σκεπτόμενος ότι το σήμερα δεν έχει καμία σχέση με το τότε.
Γυρίζει πίσω, πριν από 70 χρόνια, τότε που και αυτός παιδί 20 χρόνων αλώνιζε τους δρόμους και τα σοκάκια, παίζοντας μαζί με τα άλλα παραλιώτικα παιδιά.
Θυμάται ότι εκεί στη Ναυαρίνου, κοντά στα ναυτικά πρακτορεία, ήταν η Ένωση Εργολάβων Λιμένος και την αποτελούσαν οι: Γ. Παπαδέας, Μήτσος Πιερρακέας, Γ. Καλογεράκος, ο Αντώνακας και ο Ηλίας Πιερρακέας.
Δεν ξεχνάει ακόμα τους λιμενεργάτες εκεί, αυτούς που σήκωσαν στα χέρια τους ολόκληρο το λιμάνι και έστελναν τα εμπορεύματα  σ’ όλο τον κόσμο. Ήταν περίπου 250 εργάτες και πρόεδροι που διετέλεσαν κατά καιρούς, ήταν οι: Αποστόλης Διαμαντόπουλος – ο Κρρεμύδας – ο Πετρώγκονας – ο Αραπάκης – ο Ζωάκος – ο Νταούλης και ο Αρβανίτης.
Στην ίδια σειρά, πιο εκεί, ήταν το πρακτορείο του Ανδρέα Ζερβάκη. Σαν να τον βλέπει τώρα μπροστά του με ανάρριχτο το παλτό και το τσιγάρο μόνιμα καρφωμένο στο στόμα.
Λίγο πιο πέρα ήταν το ζαχαροπλαστείο του Λάσκαρη.
Και το κουβάρι των αναμνήσεών του, ξετυλίγεται λίγο λίγο, φέρνοντας στο μυαλό του όλα τα πρόσωπα που άφησαν τη σφραγίδα τους στη ξακουστή «Ντουάνα».
Στην παραλιακή ζώνη της οδού Ναυαρίνου βρίσκονταν τα γραφεία των Σωτήρη Κουρή – Γιάννη Μπελιτσάκου – Αγ. Κουλουμβάκη και του Αλ. Θεοδωρακάκου.
Ανατολικά ήταν το σπίτι του Γιώργου Ζερβάκη, που αργότερα παντρεύτηκε τη Μιμίκα Μανιάτη, και δυτικά ήταν το σπίτι του Πέτρου Λιναρδάκη, που είχε παντρευτεί τη Λίτσα Παπουτσάνη, κόρη του μεγαλοβιομήχανου Σαπωνοποιίας Στρατή Παπουτσάνη.
Οι αναμνήσεις τρέχουν ασταμάτητες. Λίγο πιο εκεί, το μαγαζί του Νίκου Μουνδρέα με τα ναυτιλιακά είδη και στη γωνία της Φαρών η ταβέρνα των Αφών Χειλά.
Θυμάται το φαροφύλακα Γιώργο Ντέρκα, που όταν φορούσε τη στολή του, καμάρωνε σαν… ναύαρχος και οι παρέες τον πείραζαν: ε… τι βλέπεις, Γιώργο… κουνιούνται οι βάρκες;
Εκεί στη γωνία Φαρών και Ναυαρίνου στο «ποδάρι» μαζεύονταν οι λεμβούχοι: Το Αλεκάκη, ο Κουμαράς, ο Μήτσος Χανδρινός (κουλός), ο Αδάμης, ο Καλογεράκος, ο Νίκος Βασάλος κ.ά.
Θυμάται ακόμα ότι τότε υπήρχε ένα και μοναδικό ταξί. Ήταν του Μιχάλη Ζερβάκου, που το είχε πάντα και λαμποκόπαγε από την καθαριότητα.
Στην απέναντι γωνία, Φαρών και Ναυαρίνου, ήταν το καφενείο του Τάκη Μαυροειδή. Εκεί γίνονταν ιστορικές χαρτοπαιχτικές μάχες με: Πέτρο Λιναρδάκη, Ντίνο Αποστολάκη, Χρήστο Παπαδημητρίου κ.ά.
Η αίθουσα του καφενείου ήταν μεγάλη, έφτανε μέχρι πέρα, γιατί τότε δεν είχε γίνει εκεί το φαρμακείο.
Πλάι ήταν η ταβέρνα του Τάκη Μαγουλιανίτη, που εκεί έπαιζε και Καραγκιόζη ο μπάρμπα Θόδωρος. Δίπλα ήταν η ταβέρνα του Αντώνη Μανωλάκου- κρεμόταν η λευκή ποδιά του κάτω από την… κοιλιά του! Δίπλα ήταν το καφενείο του Παν. Κουράκου, του αξέχαστου τύπου της παραλίας και λίγο πιο εκεί ήταν το στιλβωτήριο των Γιώργου και Γιάννη Τσίτουρα. Τα βράδια με φουρτούνα και κρύο, έβλεπες τους ψαράδες να «χουζουρεύουν» στις ταβερνούλες: ο Μήτσος Ρεσβάνης – ο Ν. Μωρακέας – ο Γ. Χανδρινός (Μπλαμ) – ο Περιβολάρης – ο Λεμονιάς κ.ά.
Στη γωνία Ναυαρίνου και Μαιζώνος ήταν το μπακάλικο του Μήτσου Πολυχρονόπουλου, μόνιμο «στέκι» του παπα – Λεμπέση και του παπα – Χρυσούλη.
Οι θύμησες του Παραλιώτη μας δεν έχουν τελειωμό.
Στην άλλη γωνία ήταν το μεγαθήριο της εποχής. Το ξενοδοχείο «ΑΜΕΡΙΚΑ» του Γιάννη Σαμαριτζή, που είχε πέντε γιους. Τον Σωκράτη, τον Θόδωρο, τον Πάνο, τον Γιώργο και το μικρό Φρέντυ. Η ψυχή, όμως, της επιχείρησης ήταν η πανέμορφη μητέρα τους, Μαρία, η οποία κράτησε το τιμόνι δυνατά και μετά το θάνατο του συζύγου της.
  -Στην επόμενη συνέχεια η μεγάλη ιστορία του «Πανελλήνιον».
  Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

***  23χρονος έκλεψε βαλίτσες τουρίστα 
Συνελήφθη, σήμερα το πρωί στο Μελιγαλά Μεσσηνίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Οιχαλίας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), 23χρονος γιατί όπως προέκυψε, χθες σε τοπική κοινότητα του Δήμου Μεσσήνης, διέρρηξε όχημα αλλοδαπού, υπηκόου Γαλλίας και αφαίρεσε δύο βαλίτσες με είδη ένδυσης, οι οποίες βρέθηκαν και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους. 

***  Ιατρικά «ανάπηρη» η Νοτιοανατολική Πυλία 
Tο ερώτημα τίθεται από μόνο του: Τι να τον κάνει τον τρίτο όροφο ένα κτήριο που τα θεμέλια και οι άλλοι δύο όροφοι είναι σάπιοι; Γιατί από εκεί ξεκινά η πραγματική δημόσια ιατρική περίθαλψη. Απ’ τα θεμέλια. Η διαπίστωση θεμελιώνεται από τις τελευταίες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας για την... ΤοΜΥ στην Πρωτοβάθμια Υγεία.
Στο γενικό πλαίσιο του νομοσχεδίου, στόχος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, είναι να επιτευχθεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία και να δημιουργηθεί ουσιαστική και ενεργή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας -με την αρωγή και του ιδιωτικού τομέα-, η οποία θα αποσυμφορήσει τόσο τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων όσο και τα τμήματα επειγόντων.
Το κόστος υλοποίησης σε πρώτη φάση αναμένεται να φτάσει τα 80 εκατομμύρια και σε πλήρη ανάπτυξη τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το δε υπουργείο φιλοδοξεί ότι με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος μέσα στην επόμενη τριετία θα μειωθούν κατά 5,5 εκατομμύρια οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
Κανείς νοήμων δεν πρόκειται να διαφωνήσει με τις παραπάνω διακηρύξεις. Αλλά καλό θα είναι να κρατάμε… μικρό καλάθι. Κι αυτό, γιατί, με αφορμή την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ για το… φάντασμα του Κέντρου Υγείας Αίπειας, διαπιστώνει ο καθένας ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Μεσσηνίας, με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, όπως είναι αυτό της Νοτιοανατολικής Πυλίας, δε διαθέτει Κέντρο Υγείας.
Και το περίεργο είναι ότι, ενώ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες μελέτες και λείπουν μόνο κάποια διαδικαστικά για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, το κτήριο στον Άγιο Ανδρέα, στις αποθήκες του ΑΣΟ, παραμένει στα… χαρτιά.
Αυτό που θέλουμε να καταγράψουμε είναι ότι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση προς όφελος των πολιτών θα ήταν ένας πλήρης και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Κέντρων Υγείας του νομού και μετά βλέπουμε το θέμα με την… ΤοΜΥ. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι καλές είναι οι αλλαγές, αλλά αυτές θα πρέπει να ξεκινούν από τη βάση.
Η Μεσσηνία έχει ένα λειτουργικό νοσοκομείο στην Καλαμάτα κι ακόμα ένα στην Κυπαρισσία, αλλά η επαρχία της υποφέρει.
Ακόμα ακόμα, θα προτιμούσαμε μαζί με την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας να υπάρξει και μια ποιοτική βελτίωση του ΕΚΑΒ, παρά να χτίζουμε δομές που δε θα δώσουν τα προσδοκώμενα.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Βουτιά από ψηλά στο μυθικό Ω της Μεσογείου – Ένα κείμενο ύμνος για τη Βοϊδοκοιλιά 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ταξιδιωτικό περιοδικό αναφέρεται στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Ούτε φυσικά η τελευταία. Όταν έχεις στα πόδια σου ένα πανέμορφο τοπίο και μια μοναδική παραλία, πάντα θα βρίσκεις αφορμή για να γράψεις κάποια λόγια θαυμασμού. Το ίδιο κάνει και το κείμενο που ακολουθεί.
Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.
Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Στο νότιο άκρο της Βοϊδοκοιλιάς αναπτύσσεται το ακρωτήριο Κορυφάσιο, όπου βρίσκονταν τα ερείπια της κλασικής πόλης της Πύλου.
Προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι, καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι. Ακριβώς δίπλα στην αμμουδιά ένα σύντομο σηματοδοτημένο μονοπάτι σάς οδηγεί στην κορυφή του βόρειου λόφου της Βοϊδοκοιλιάς, όπου βρίσκεται ο θολωτός τάφος του Θρασυμήδη, γιου του Νέστορα. Είναι φτιαγμένος σε ερείπια πρωτοελλαδικά και γύρω υπάρχουν και άλλες ταφές. Ανασκάφηκε τη δεκαετία του 1950 από τον Σπύρο Μαρινάτο.
Εκτιμάται ακόμη ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα, στην οποία, σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει το Νέστορα και το Μενέλαο.
Στη νότια πλευρά της παραλίας βρίσκονται τα ερείπια Μεσαιωνικού Κάστρου που κατασκευάστηκε από τους Φράγκους της Πελοποννήσου το 13ο αιώνα, το οποίο είναι γνωστό σήμερα ως Παλαιόκαστρο ή Παλαιοναυαρίνο. Το κάστρο οικοδομήθηκε από τον Νικολά ντε Σεντ Ομέρ το 1278 με χρήση οικοδομικού υλικού από τον οικισμό της κλασικής Πύλου και ειδικά από το ναό της Αθηνάς Κορυφασίας.
Στο βράχο κάτω από το Παλαιόκαστρο υπάρχει μεγάλη σπηλιά που ονομάζεται σπηλιά του Νέστορα. Έχει διαστάσεις περίπου 30 x 16 μέτρα και μεγάλο ύψος, που φτάνει κατά τόπους τα 30 μέτρα. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στη σπηλιά αυτή έκρυψε ο Ερμής το κοπάδι που έκλεψε από τον Απόλλωνα.
Το σπήλαιο έχει, επίσης, ταυτιστεί με το χώρο όπου φυλάσσονταν τα κοπάδια του Νηλέα, πατέρα του Νέστορα, σύμφωνα και με τον Παυσανία (Μεσσηνιακά, 36.2).

*** «Σε διάδρομο απογείωσης» το αεροδρόμιο Καλαμάτας 
138% ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ, 11% ΣΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
 Το αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» κερδίζει και το στοίχημα της φετινής χρονιάς σε ανάπτυξη, κάτι που συμβαίνει αδιαλείπτως τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τον αερολιμενάρχη Δημήτρη Μανδηλάρη, το πρώτο επτάμηνο του 2017 παρουσιάζει αύξηση στις διεθνείς αφίξεις 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ειδικότερα, τους πρώτους επτά μήνες του 2016 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατέγραψε 59.556 αφίξεις, ενώ φέτος την αντίστοιχη περίοδο 66.082.
Εκεί, όμως, που οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, είναι στην κίνηση του εσωτερικού, όπου υπήρξε αύξηση 138%. Το 2016, τους πρώτους μήνες, κινήθηκαν 3.446 επιβάτες, ενώ φέτος 8.233!
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ταυτότητα των ξένων: για το 2016 οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν κατά σειρά από Γερμανία (12.267), Γαλλία (9.657) και Ολλανδία (4.698). Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας συνδέεται απευθείας με 24 πόλεις του εξωτερικού και 2 του εσωτερικού.
  2016 ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ     
        ΑΦΙΞ. ΑΥΣΤΡΙΑ    2.973
ΑΦΙΞ. ΤΣΕΧΙΑ      1.153
ΑΦΙΞ. ΔΑΝΙΑ       2.967
ΑΦΙΞ. ΓΑΛΛΙΑ      9.657
ΑΦΙΞ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ 12.267
ΑΦΙΞ. ΙΣΡΑΗΛ      152
ΑΦΙΞ. ΙΤΑΛΙΑ      2.876
ΑΦΙΞ. ΟΛΛΑΝΔΙΑ 4.698
ΑΦΙΞ. ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1.631
ΑΦΙΞ.ΠΟΛΩΝΙΑ 1.653
ΑΦΙΞ. ΡΩΣΙΑ       1.997
ΑΦΙΞ. ΣΛΟΒΑΚΙΑ 318
ΑΦΙΞ. ΣΟΥΗΔΙΑ 2.370
ΑΦΙΞ. ΑΓΓΛΙΑ      21.355
ΑΦ. ΛΟΙΠΑ AIRTAXI -PVT 15
ΣΥΝΟΛΟ ΕΜΠΟΡ.        66.082
2150       ΛΟΙΠΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ      224
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΦΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙΣ    141.949
  Το μέλλον αβέβαιο
Πέραν, όμως, της συνεχούς αύξησης της επιβατικής κίνησης, αφού αυτό σημαίνει αυτόματα και μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία, υπάρχει και η… σκοτεινή πλευρά. Η ανάπτυξή του… ανοίγει την όρεξη για ένταξή του στο Υπερταμείο, όπερ σημαίνει ότι παίρνει και το δρόμο της ιδιωτικοποίησης. Άλλωστε, μετά την παραχώρηση των 14 πρώτων στη Fraport, είχε ξεκινήσει σχετική διαδικασία και για τα υπόλοιπα, με πρώτο αυτό της Καλαμάτας.
Επίσης, είναι παραδεκτό ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον τομέα των υποδομών, όπου απαιτούνται πολλά τεχνικά έργα αναβάθμισης, κατασκευών και επεκτάσεων του αεροσταθμού, του κόμβου εισόδου, του διαδρόμου, του τροχοδρόμου και του πύργου ελέγχου, ύψους άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ.
  Τα δύο σενάρια
Στο μεταξύ, έκθεση που έχει ήδη εκπονηθεί από τεχνικό σύμβουλο για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, διάφορα σενάρια, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν δύο.
Στο πρώτο, θα παραχωρηθούν π.χ. για σαράντα έτη, μεμονωμένα ή σε ομάδες, μόνο 7 αεροδρόμια, όσα δηλαδή ανάμεσα στα 23 έχουν καθαρή θετική θέση (net present value) και, επομένως, είναι κερδοφόρα. Πρόκειται για της Πάρου, της Χίου, της Καλαμάτας, της Νάξου, του Άραξου, της Καρπάθου και της Ικαρίας.
Στο δεύτερο σενάριο, εκτός από τα 7 παραπάνω αεροδρόμια, θα παραχωρηθούν με την ίδια μέθοδο και 4 επιπλέον, δηλαδή των Ιωαννίνων, της Αλεξανδρούπολης, των Κυθήρων και της Νέας Αγχιάλου.
Τα τελευταία μπορεί μεν να γράφουν ζημιές, εκτιμάται ωστόσο ότι διαθέτουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εφόσον γίνουν επενδύσεις στον αεροδιάδρομο και καταστεί δυνατή η προσέλκυση επιπλέον αεροπορικών εταιρειών και γραμμών προορισμού ή συμπληρωθούν από εμπορικές λειτουργίες.  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Αυτοκίνητο παρέσυρε ανδρόγυνο στο Βασιλίτσι 
Ένας άνδρας και μια γυναίκα τραυματίστηκαν χθες το βράδυ όταν τους παρασύρθηκαν από όχημα στο Βασιλίτσι.
Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά οι δύο πεζοί και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας.  φώτο αρχείου

*** Στην Καλαμάτα απόψε τα Κίτρινα Ποδήλατα- Οι νικητές των προσκλήσεων 
Στο κοινό της Καλαμάτας θα εμφανιστούν απόψε τα Κίτρινα Ποδήλατα στο πλαίσιο της Energy Tour 2017, η συναυλία θα ξεκινήσει στις 21:00 στο χώρο του ΝΟΚ.
Οι δύο τυχεροί που κερδίζουν διπλές προσκλήσεις είναι οι:
Αντιγόνη Σαχλά
Κωνσταντίνος Σώφρονάς

***  «Το Όνειρο της Πέππα» το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου στην Καλαμάτα 
Για μία μοναδική εμφάνιση θα βρεθεί στην Καλαμάτα η επίσημη θεατρική παράσταση Πέππα το Γουρουνάκι, «Το Όνειρο της Πέππα», το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το βράδυ, στο Θέατρο Κάστρου Καλαμάτας.
Η Πέππα ξυπνάει έχοντας δει ένα υπέροχο όνειρο. Μια όμορφη μέρα ξεκινά με τους φίλους της. Παιχνίδι, τραγούδι, χορός, μα η δυνατή επιθυμία της να ζήσει το όνειρό της, τους οδηγεί σε πολλές περιπέτειες. Στην υπαίθρια Γιορτή της Χαράς που διοργανώνει η Μαντάμ Γαζέλα, η ατμόσφαιρα μαγεύει όλα τα παιδιά, όμως η Πέππα νιώθει ακόμα απογοήτευση για το ανεκπλήρωτο όνειρό της. Μπορεί μια ξαφνική βροχή να φέρει τη χαρά και να κάνει τη ζωή υπέροχη σαν όνειρο;
Μέσα από ιστορίες της παιδικής καθημερινότητας, οι αγαπημένοι χαρακτήρες μαζί με τους μικρούς θεατές θα παίξουν, θα γελάσουν, θα τραγουδήσουν, θα προβληματιστούν και… θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους!
Το έργο πραγματεύεται τη δύναμη του ονείρου στην τρυφερή παιδική ηλικία και την πραγματοποίησή του μέσα από σχέσεις εμπιστοσύνης και αγάπης.
Μία παράσταση με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, με τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους ήρωες, που όμως συνυπάρχουν αρμονικά και δίνουν σημασία στην έννοια της φιλίας και στην αξία της οικογένειας.
Με κοστούμια σε σουρεαλιστική κλίμακα, εντυπωσιακούς φωτισμούς και σκηνικά, διαδραστικό παιχνίδι και μουσική επένδυση ειδικά ενορχηστρωμένη για τις ανάγκες της, η παράσταση μυεί τα παιδιά στη μαγική ατμόσφαιρα του θεάτρου.
  Συντελεστές
Κείμενα: Πένυ Φυλακτάκη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Ισσόπουλος
Μουσική (ενορχήστρωση και σύνθεση): Αντώνης Ανέστης
Χορογραφίες: Χρήστος Κατίδης
Βοηθός χορογράφου: Εύη Κουρσαράκου
Φωτισμός: Ανέστης Άγκος
Κοστούμια / Σκηνικά: Μαγδαληνή Σίγα
Βοηθός Σκηνογράφου: Έλλη Ναλπάντη
Καλλιτεχνική Ομάδα: Αναστασία Γυλλού, Κυριακή Γυλλού, Νίκος Μηνάς, Παναγιώτης Πέτρου, Σοφία Τσιριγιώτη, Νίκος Τσολερίδης
Γραφιστικά: Ρέα Δουφέκα
Παίζουν: Θοδωρής Γεωργίτσης, Στεφανία Γώγου Πούλου, Στεφανία Καλομοίρη, Ιωάννης Κοντέλλης, Γεωργία Κούκα, Ελένη Μισχοπούλου, Μαρίνα Ντζιλοβιάν, Τζούλια Σπυροπούλου, Συμεών Τσακίρης, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ
Tιμή προπώλησης 10 ευρώ
Εισιτήρια προπωλούνται : στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-vempo/to-oneiro-tis-peppa/
Πληροφορίες στο 6987 089 778, 9.30 π.μ.- 2.00 μ.μ. & 5.30 -10.00 μ.μ.

***   ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση. Πως θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό;
 
Τα εκκαθαριστικά αναμένεται να έχουν αναρτηθεί μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να ξεκινήσουν τις πληρωμές από τα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Οι δόσεις θα είναι πέντε με πρώτη αυτή του Σεπτεμβρίου και τελευταία δόση τον Ιανουάριο του 2018.
Τα ποσά δεν αναμένεται να αλλάξουν σε σχέση με πέρυσι και έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν εκκαθαριστικό που θα δείχνει το ίδιο ποσό.
Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δουν εάν υπήρξαν λάθη στο Ε9 έτσι ώστε να μπορέσουν να τα διορθώσουν.
~ Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή η έκπτωση:
Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Επίσης, στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
Η τροποποιιητική δήλωση Ε9
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή τροποποιητικής-διορθωτικής δήλωσης Ε9 για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2010-2017 δεν επιβαρύνεται με αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής, καθώς μπορεί να υπαχθεί στις ευνοϊκές διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016 περί οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών. Οι προϋποθέσεις για να ισχύσουν οι ευνοϊκές αυτές διατάξεις είναι τρεις:
1) Η προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης Ε9 να έληγε το αργότερο μέχρι 30-9-2016. Για κάθε αρχική δήλωση Ε9 έτους 2017 που είχε προθεσμία υποβολής μετά την 30-9-2016 (π.χ. για μεταβολή ακίνητης περιουσίας, η οποία επήλθε μετά την 30ή-9-2016 και η οποία έπρεπε να είχε δηλωθεί εντός προθεσμίας 30 ημερών) δεν παρέχεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής-διορθωτικής δήλωσης με τις διατάξεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016.
2) Η τροποποιητική δήλωση Ε9 να υποβληθεί το αργότερο μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2017.
3) Στο πεδίο «σημειώσεις» του ηλεκτρονικού Ε9 που θα υποβάλει κάθε ενδιαφερόμενος να αναγράψει τη φράση «Ν. 4446/2016», καθώς επίσης και τη φράση «Δεν εμπίπτω στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του Ν. 4446/2016».
Σε περίπτωση που υποβληθεί τροποποιητική-διορθωτική δήλωση Ε9 έτους 2017 τον Σεπτέμβριο, μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ του 2017, τότε εάν από τη νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ του 2017 προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος φόρου, η δήλωση θα εξαιρεθεί από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις των άρθρων 57-61 του ν. 4446/2016, διότι θα έχει προκαλέσει μείωση της φορολογητέας ύλης και του αναλογούντος φόρου και, σύμφωνα με το ν. 4446/2016, δεν μπορεί να υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις των άρθρων 57-61.
Στην περίπτωση αυτή, η δήλωση θα γίνεται αποδεκτή, αλλά ο φορολογούμενος θα χρεώνεται με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής 100 ευρώ. Επιπλέον, εάν από την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ κατά ποσό μεγαλύτερο των 300 ευρώ, ο φορολογούμενος θα παραπεμφθεί στην αρμόδια ΔΟΥ για έλεγχο.
Τα σημεία και οι κωδικοί που πρέπει να προσέξουμε
Τα πιο συχνά λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που προκαλούν υπερχρεώσεις με επιπλέον ΕΝΦΙΑ και οι οδηγίες για να διορθωθούν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έχουν αναλυτικά ως εξής:
1) Μη ορθή συμπλήρωση στοιχείων για ημιτελή κτίσματα. Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους κενά ημιτελή κτίσματα, τα οποία δεν έχουν ακόμη ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, δικαιούνται έκπτωσης 60% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στα συγκεκριμένα κτίσματα. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να υπολογιστεί η έκπτωση κατά 60% στον ΕΝΦΙΑ, ο φορολογούμενος πρέπει, κατά την αναγραφή των στοιχείων του συγκεκριμένου κτίσματος στον πίνακα 1 του Ε9, να έχει συμπληρώσει, οπωσδήποτε, και τις ακόλουθες ενδείξεις:
—> Στη στήλη 10 του πίνακα 1, θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό αριθμό 99 που σημαίνει «ημιτελές κτίσμα».
—> Στη στήλη 30 του πίνακα 1 πρέπει να έχει συμπληρώσει την ένδειξη ΟΧΙ εάν το ημιτελές κτίσμα είναι «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή την ένδειξη ΝΑΙ εάν το ημιτελές κτίσμα ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα. Στην περίπτωση συμπλήρωσης της ένδειξης «ΝΑΙ», θα πρέπει να έχει αναγραφεί και ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη στήλη 31 του πίνακα 1.
—> Στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 θα πρέπει να έχει αναγράψει τον κωδικό 8 που σημαίνει ότι το δηλούμενο κτίσμα είναι «κενό».
Εάν στο Ε9 που απεικονίζει την εικόνα της ακίνητης περιουσίας την 1η-1-2017 δεν εμφανίζεται συμπληρωμένη έστω και μία από τις τρεις αυτές ενδείξεις, τότε η προβλεπόμενη από το νόμο έκπτωση 60% στον αναλογούντα ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστεί.
2) Παραλείψεις στη συμπλήρωση των στοιχείων για τα εμπράγματα δικαιώματα. Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και κινδυνεύουν να χρεωθούν με επιπλέον ΕΝΦΙΑ επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9 ή παραλείποντας να αναγράψουν κάποιον κωδικό στις συγκεκριμένες στήλες. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ δεν θα υπολογιστεί η έκπτωση επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου, η οποία προβλέπεται σε περίπτωση ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ανάλογα με την ηλικία του επικαρπωτή, καθώς θα θεωρηθεί αυτόματα ότι το ακίνητο ανήκει στον δηλούντα κατά πλήρη κυριότητα.
Το λάθος αυτό μπορεί να εντοπιστεί με έναν απλό έλεγχο στον κωδικό που αναγράφεται στη στήλη 15 ή στη στήλη 19 του πίνακα 1 του Ε9, αν πρόκειται για κτίσμα ή οικόπεδο εντός σχεδίου, ή στη στήλη 18 του πίνακα 2 του Ε9, αν πρόκειται για αγροτεμάχιο.
3) Παραλείψεις και λάθη στα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας. Σε περίπτωση μη αναγραφής ποσοστού συνιδιοκτησίας ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού, το μηχανογραφικό σύστημα θα υπολογίσει τον ΕΝΦΙΑ θεωρώντας ότι το ποσοστό συνιδιοκτησίας είναι 100%, δηλαδή ότι όλο το ακίνητο ανήκει στον φορολογούμενο, οπότε θα καταλογίσει στον ίδιο φορολογούμκενο ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ του ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε9 στην οποία να δηλωθεί σωστά το ποσοστό συνιδιοκτησίας στην αντίστιοχη στήλη (στη στήλη 16 του πίνακα 1 αν πρόκειται γα κτίσμα, στη στήλη 19 του πίνακα 1 αν πρόκειται για οικόπεδο εντός σχεδίου ή στη στήλη 20 του πίνακα 2 αν πρόκειται για εδαφική έκταση εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού).
4) Λανθασμένη αναγραφή των στοιχείων χωρίς την επιφάνεια των κύριων και των βοηθητικών χώρων του ακινήτου. Συνηθέστερο λάθος είναι η καταχώρηση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Στις περιπτώσεις αυτές χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90% σχε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Συχνά επίσης έχει παρατηρηθεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτων ως χώρων κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τους κύριους χώρους του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές το ακίνητο θα πρέπει να ξαναδηλωθεί με αναγραφή του σωστού αριθμού τετραγωνικών μέτρων τόσο για τους κύριους όσο και για τους βοηθητικούς χώρους.
5) Λοιπά λάθη ή παραλείψεις που «φουσκώνουν» τον ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν υπάγονται σε κάποια από τις παρακάτω περιπτώσεις:
—> Σε περίπτωση κατά την οποία έχει δηλωθεί ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά στη στήλη όπου έπρεπε να έχει δηλωθεί το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν έχει συμπληρωθεί τίποτα, τότε το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο και ο φόρος υπολογίζεται χωρίς καμία έκπτωση.
—> Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο, οπότε ο φόρος υπολογίζεται με προσαύξηση λόγω υψηλού ορόφου.
Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2017θα γίνει  στα τέλη Αυγούστου.

*** Αθλητική ενημέρωση :


***  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΡΙΕΚΑ  2-1 .- ^
Με μεγάλη ανατροπή ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τη Ριέκα στο «Γ. Καραϊσκάκης», για τα play off του Champions League.
Προηγήθηκαν οι πρωταθλητές Κροατίας με τον Έμπερ στο 42΄, ισοφάρισε ο Οτζίτζα Οφόε στο 65΄ και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Ρομαό διαμόρφωσε το τελικό 2-1 που δίνει προβάδισμα πρόκρισης στους πρωταθλητές, ενόψει της ρεβάνς της 23ης Αυγούστου.
~** Σιγουριά πρόκρισης στον Ολυμπιακό
Χαμόγελα στον Ολυμπιακό για τη νίκη επί της Ριέκα και αισιοδοξία στα όρια της βεβαιότητας πως η πρόκριση θα έρθει στην Κροατία. Για την ώρα, προέχει η Λάρισα και εκεί θα υπάρξει rotation
~ Μπορεί το 2-1 να μην αποτελεί σκορ ασφαλείας, ωστόσο ο Ολυμπιακός έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος… Αφενός μεν γιατί κατάφερε να φέρει τούμπα ένα ματς που φάνηκε να «στραβώνει» για τα καλά όταν εκείνος σπαταλούσε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη και η Ριέκα προηγήθηκε, αφετέρου δε γιατί οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν αρκετά ανώτεροι από τους αντιπάλους τους. 
Στα αποδυτήρια η αισιοδοξία περίσσευε στο τέλος του αγώνα. «Δεν την χάνουμε την πρόκριση», έλεγαν οι παίκτες, κάποιοι εκ των οποίων μάλιστα δεν δίσταζαν να πουν ότι θα μπουν στους ομίλους κερδίζοντας ΚΑΙ στην Κροατία. 
Η αίσθηση υπεροχής αυτή, βέβαια, δεν ήταν καθόλου αβάσιμη. Οι Πειραιώτες κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο κομμάτι του αγώνα, δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες και μόνο η αστοχία τους στέρησε ένα αρκετά μεγαλύτερο σκορ. Στη ρεβάνς, πλέον, οι Κροάτες είναι αυτοί που υποχρεούνται να ανοιχτούν για να σκοράρουν, πράγμα που θα δώσει στον Ολυμπιακό χώρους για να σκοράρει και να απλοποιήσει το έργο του. 
Υπάρχει, ωστόσο, κι ένας ακόμη λόγος αισιοδοξίας εν όψει της ρεβάνς. Ο Ολυμπιακός δικαιούται να πιστεύει πως κάθε μέρα θα γίνεται και καλύτερος, ως μια νέα ομάδα που «δένεται» μέρα με τη μέρα περισσότερο, σε αντίθεση με τη Ριέκα που διαθέτει ένα ρόστερ που βρίσκεται περισσότερο καιρό μαζί και δεν έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Συν τοις άλλους, στη ρεβάνς ο Μπέσνικ Χάσι θα μπορεί να υπολογίζει στην καλύτερη ετοιμότητα των νεοαποκτηθέντων, ενώ διαθέσιμος θα είναι ακόμη και ο Παναγιώτης Ταχτσίδης. 
Στροφή στη Λάρισα 
Πριν τη ρεβάνς της Τρίτης, πάντως, ο Ολυμπιακός έχει άλλες υποχρεώσεις. Το Σάββατο στις 21:30 αντιμετωπίζει για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος τη Λάρισα σε ένα ματς που κρύβει παγίδες για τον επιπλέον λόγο πως θα γίνει χωρίς κόσμο στο «Γ. Καραϊσκάκης» λόγω τιμωρίας. Θεωρείται δεδομένο πως ο Μπέσνικ Χάσι θα προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές, αφού είναι δύσκολο οι ίδιοι πάνω-κάτω παίκτες να ανταποκριθούν το ίδιο καλά σε τρία ματς μέσα σε επτά μέρες.

***  Οι  αγώνες για τα προκριματικά στο Τσάμπιον Λίγκ  1οι αγώνες :
Τρίτη 15-08-2017  :
ΑΠΟΕΛ Κύπρου- ΣΛΑΒΙΑ Πράγας  2-0 .- 
ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ -ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ  1-2 .- ^
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Λισαβώνας-ΣΤΕΑΟΥΑ Βουκουρεστίου  0-0 .- ^
ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΪΣ ΤΣΣΚΑ Μόσχας  0-1 .- ^
ΚΑΡΑΜΠΑΓΚ-ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ  1-0 .-^
Τετάρτη 16-08-2017  :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ -ΡΙΕΚΑ Κροατίας  2-1 (0-1) .-
ΝΑΠΟΛΗ Ιταλίας-ΝΙΣ Νίκαιας Γαλλίας  2-0(1-0).-
ΣΕΛΤΙΚ Σκωτίας-ΑΣΤΑΝΑ Καζακστάν 5-0 (2-0) .-
ΧΑΠΟΕΛ ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ Ισραήλ- ΜΑΡΙΜΠΟΡ Σλοβενίας 2-1 (2-1).-
ΜΠΑΣΑΚΣΕΧΙΡ Τουρκίας-ΣΕΒΙΛΗ Ισπανίας 1-2 (0-1) .-

***   Νίκησε τον χρόνο και δήλωσε τον Τσάβες ο Παναθηναϊκός!
Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε να δηλώσει τον Αντρές Τσάβες στην UEFA κι έτσι ο νεοαποκτηθείς Αργεντινός φορ θα είναι διαθέσιμος στη ρεβάνς με την Μπιλμπάο, όπως μετέδωσε στον ΣΠΟΡ FM ο Τ. Νικολογιάννης.              
~ Όχι μόνο τον έφερε, τον πέρασε από ιατρικά και υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του, αλλά ο Παναθηναϊκός βγήκε νικητής και στη μάχη με το χρόνο! 
Όπως μετέδωσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Τάσος Νικολογιάννης, οι «πράσινοι» κατάφεραν να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη μεταγραφή του Αντρές Τσάβες και να τον δηλώσουν στην UEFA πριν την καταληκτική προθεσμία στη 1:00 πμ. 
Αυτό σημαίνει πως ο νεοαποκτηθείς Αργεντινός φορ αποκτά δικαίωμα στους αγώνες με την Μπιλμπάο. Κι αν είναι… αδύνατο χωρίς καν να έχει προπονηθεί να προσφέρει στον πρώτο αγώνα, την Πέμπτη στη Λεωφόρο, ο Τσάβες θα είναι διαθέσιμος για τη ρεβάνς του «Σαν Μαμές» σε μία εβδομάδα. 
Για να προλάβει ο Παναθηναϊκός τη διορία χρειάστηκε να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες και να επιδοθούν οι άνθρωποι της ΠΑΕ σε ένα πρωτοφανές «σπριντ», που όμως απέδωσε καρπούς και έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

~~** Στα προκριματικά ομίλων ΟΥΕΦΑ σήμερα  1οι αγώνες :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΘΛΕΤΙΚΟ Μπιλμπάο
 Κλάμπ  ΜΠΡΙΖ  Βελγίου -ΑΕΚ
ΠΑΟΚ -ΕΣΤΕΡΣΟΥΝΤ  Σοϋιδίας

***  Δεν είναι φαβορί αλλά είναι... Panathinaikos
Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι το ξεκάθαρο φαβορί, αλλά στο DNA του Παναθηναϊκού κυλάει αίμα, ευρωπαϊκό. Οι «πράσινοι» υποδέχονται τους Βάσκους και θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα για μια επική πρόκριση.               ~  Μπορεί ο Παναθηναϊκός να μην είναι τα τελευταία χρόνια ο «παλιός, καλός και Ευρωπαίος», αλλά στο ποδοσφαιρικό DNA του κυλάει αίμα... ευρωπαϊκό.
Απόψε το βράδυ, απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο (21.30 Cosmote Sport 2, ΣΠΟΡ FM 94,6 www.sport-fm.gr) η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη σαφώς και δεν είναι το φαβορί, αφού οι Βάσκοι τα τελευταία χρόνια, έχουν ισχυροποιήσει το ευρωπαϊκό brand name τους. 
Ωστόσο, οι «πράσινοι» καλούνται να θυμηθούν και κυρίως να αποδείξουν ότι πάντα θα είναι Panathinaikos, η ομάδα δηλαδή των μεγάλων ευρωπαϊκών βραδιών. Ο Ουζουνίδης, είπε στη συνέντευξη Τύπου πριν από το ματς με τους Βάσκους ότι στην έδρα του το «τριφύλλι» είναι φαβορί, αλλά αυτό θα πρέπει να φανεί μέσα στο γήπεδο, εκεί που οι «πράσινοι» θα πρέπει να φορέσουν το καλό ευρωπαϊκό τους κοστούμι. 
Η αποστολή του «τριφυλλιού» είναι σίγουρα πολύ δύσκολη. Αλλά, ένα θετικό αποτέλεσμα, μπορεί να είναι η απαρχή για μια επική και ιστορική πρόκριση, από εκείνες που μνημονεύονται για χρόνια. 
Όσον αφορά, τα αγωνιστικά, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, θα πάει πάνω-κάτω με συνταγή... Γκαμπάλα. Ο Βλαχοδήμος θα είναι κάτω από τα δοκάρια, ο Μολέδο με τον Κουτρουμπή στα στόπερ, ο Χουλτ αριστερά και ο Ρέις κατά πάσα πιθανότητα δεξιά (ή ο Κολοβέτσιος), καλύπτοντας το κενό του τραυματία Κουλιμπαλί. Από εκεί και πέρα, ο Κουρμπέλης και ο Ζέκα θα είναι στα χαφ, ο Λουντ αριστερά, ο Καμπέσας δεξιά, ο Άλτμαν ή ο Λουτσιάνο σε ρόλο επιτελικού και ο Μολίνς στην κορυφή της επίθεσης. 
Από την άλλη, ο Κούκο Θιγάντα θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Ιτουράσπε που είναι τραυματίας και δεν ακολούθησε την αποστολή στην Αθήνα. Οι Βάσκοι, θα παραταχθούν όπως όλα δείχνουν με τον Ερερίν κάτω από τα δοκάρια και σε σύστημα 4-2-3-1 τους Ντε Μάρκος δεξιά, Μπαλενθιάγα αριστερά, Λαπόρτ και Ετσέιτα στα στόπερ, ενώ οι Μπενιάτ και Βέσγκα θα είναι στα χαφ, οι Σουσαέτα, Μουνιαΐν και Γκαρσία μπροστά τους και ο Αντούριθ στην κορυφή. 
Το «τριφύλλι» θα έχει στο πλευρό του και την στήριξη του κόσμου, αφού έχουν μείνει λιγότερα από 1.000 εισιτήρια για το αποψινό ματς. Η Λεωφόρος, αναμένεται κατάμεστη, ενώ δεν αποκλείεται το sold out, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης και οι παίκτες του.


*** ΑΕΚ, μπορείς και πρέπει να προκριθείς
Αποφασισμένη για το πρώτο βήμα μιας πολυπόθητης και αναγκαίας πρόκρισης για το ευρωπαϊκό της μέλλον είναι η ΑΕΚ εν όψει του πρώτου ματς με την Μπριζ στο Βέλγιο.Οι σκέψεις του Χιμένεθ για την ενδεκάδα.               ~ Η πρώτη ευκαιρία απέναντι στην πολύ πιο ισχυρή ΤΣΣΚΑ Μόσχας χάθηκε. Η ΑΕΚ δεν θέλει να συμβεί το ίδιο και με τη δεύτερη, απέναντι σε έναν πολύ πιο βατό αντίπαλο όπως η Κλαμπ Μπριζ. Οι Βέλγοι αποτελούν το εμπόδιο που χωρίζει την «Ένωση» από τους ομίλους του Europa League, μια πρόκριση που είναι αναγκαία για τους «κιτρινόμαυρους», οι οποίοι περιμένουν πάνω από έξι χρόνια για μία πρόκριση, ή έστω και νίκη στην Ευρώπη. Η περιπλάνηση στις δύο χαμηλότερες κατηγορίες και όσα προηγήθηκαν αυτής στοίχισαν ακριβά στη βαθμολογία της ομάδας στην UEFA και είναι εκ των ων ουκ άνευ οι νίκες και οι προκρίσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά το ευρωπαϊκό στάτους του συλλόγου. 
Στις τάξεις της ΑΕΚ άπαντες γνωρίζουν τη σημασία των αγώνων με την Κλαμπ Μπριζ. Απόψε στο «Γιαν Μπρεϊντέλ» (21:45, COSMOTE Sport, ΣΠΟΡ FM 94,6 και sportfm.gr) στόχος είναι ένα αποτέλεσμα που θα διατηρήσει ολοζώντανη την πρόκριση εν όψει της μεγάλης ρεβάνς σε μία εβδομάδα στο ΟΑΚΑ και μπροστά σε ένα κοινό που διψά να ξαναζήσει ευρωπαϊκές δόξες. 
Ο Μανόλο Χιμένεθ δεν έχει αποκαλύψει τα πλάνα του, αν και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως έχει καταλήξει στους εκλεκτούς για το βασικό σχήμα. Το ρεπορτάζ δίνει σχήμα 4-3-3, με τον Ανέστη στο τέρμα, τους Τσόσιτς και Τσιγκρίνσκι στο κέντρο άμυνας (ο Βράνιες προπονήθηκε χθες κανονικά και δεν είναι καθόλου απίθανο να μπει στην ενδεκάδα), τον Μπακάκη στο δεξί και τον Λόπες στο αριστερό άκρο αντίστοιχα. Στον άξονα πιθανότατα θα δούμε τριάδα ανασταλτικών χαφ, με τους Σιμόες, Γιόχανσον και Γαλανόπουλο, ενώ ο Μάνταλος θα προωθηθεί στο αριστερό άκρο, με τον Χριστοδουλόπουλο στην απέναντι πλευρά και τον Κλωναρίδη (αντί του Λιβάγια) σε ρόλο σέντερ φορ. Φυσικά όλα τα παραπάνω είναι πολύ πιθανό να ανατραπούν από τον Χιμένεθ που αρέσκεται σε εκπλήξεις. 
Στο πλευρό της ΑΕΚ πέρα από τον Δημήτρη Μελισσανίδη αναμένεται να βρίσκονται πάνω από 600 φίλοι της, ενώ το «Γιαν Μπρεϊντέλ», που χωρά 28.000 θεατές, θα είναι σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ κατάμεστο. 
Όσον αφορά στην Μπριζ, όλα δείχνουν πως ο Ιβάν Λέκο θα επιλέξει 3-5-2 με τον Χόρβατ στο τέρμα τους Σίμονς, Μεσέλ και Ντένσβιλ στην άμυνα, τους Βάνακεν και Νακαμπά κεντρικά χαφ, τον Λιμπομπέ αριστερά, τον Παλάσιος δεξιά, τον Βόρμερ μεσοεπιθετικό και τους Βόσεν και Ντένις επιθετικό δίδυμο.


***  Στο παραμύθι του Λουτσέσκου και του ΠΑΟΚ δεν χωράνε «Σταχτοπούτες»
Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται στην Τούμπα την «Σταχτοπούτα» Έστερσουντ και καλείται να βάλει στοπ στα όνειρα των Σουηδών για πρόκριση. Ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι το φαβορί και πρέπει να το δείξει στο γήπεδο.
 
~ Οι Σουηδοί, ζουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο, συνεχίζουν με κεκτημένη ταχύτητα μετά την πρόκριση τους επί της Γαλατά, αλλά ο «δικέφαλος του Βορρά» είναι το απόλυτο φαβορί και καλείται να βάλει τέλος στο σουηδικό ποδοσφαιρικό παραμύθι της ομάδας του Γκρεϊάμ Πότερ. 
Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ετοιμάζεται για το ντεμπούτο του στον πάγκο του ΠΑΟΚ, με τον Ρουμάνο τεχνικό να δίνει το στίγμα του ενόψει της αναμέτρησης. Ο Λουτσέσκου έχει ζητήσει από τους παίκτες του ομαδικό πνεύμα, αλλά κυρίως συγκέντρωση, αφού γνωρίζει ότι οι Σουηδοί θα χτυπήσουν στην κόντρα. Σημαντικό για τον ΠΑΟΚ, κάτι που γνωρίζει καλά και ο Ρουμάνος τεχνικός, είναι να υπάρχει ισορροπία στην κάθε γραμμή, ώστε να μην απειλήσουν οι Σουηδοί, στο καλό διάστημα που μπορεί να έχουν κάποια στιγμή στο ματς. 
Δύσκολα, μπορεί κάποιος πάντως να μαντέψει την ενδεκάδα, αφού ο προπονητής του ΠΑΟΚ επιλέγει να κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Η λογική πάντως λέει, ότι θα δούμε τον Ρέι κάτω από τα δοκάρια, τον Μάτος δεξιά, τον Λέοβατς αριστερά και τους Βαρέλα – Κρέσπο στο μέσο της αμυντικής τετράδας. Ο Σάχοφ και ο Τσίμιροτ θα είναι στα χαφ, ο Μακ αριστερά, ο Κάμπος δεξιά και Μπίσεσβαρ πίσω από τον Πρίγιοβιτς. 
Από την άλλη η Σουηδοί, ζουν το παραμύθι τους και αυτό φαίνεται σε κάθε δήλωση τους. Για αυτούς αποτελεί όνειρο και μόνο το ότι βρίσκονται στην Τούμπα για αυτό το παιχνίδι και θέλουν να το ζήσουν όσο μπορούν. Ο Βρετανός, Γκρέαμ Πότερ, θα παρατάξει την ομάδα του με τους Κεϊτά κάτω από τα δοκάρια, τους Μουκίμπι, Βίντγκρεν, Πέτερσον και Παπαγιαννόπουλο στην άμυνα, τους Νούρι Μπατσίρου, Αϊές, Σέμα στα χαφ και τους Γκέρο και Γκόντος στην επίθεση.

***

*** ΟΙ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ  για σήμερα Πέμπτη 17/08/2017 :
Τένις ATP Masters, Σινσινάτι
02:00
COSMOTE Sport 4
WNBA Ουάσινγκτον Μίστικς - Λος Άντζελες Σπαρκς
02:00
COSMOTE Sport 6
Τένις ATP Masters, Σινσινάτι
18:00
COSMOTE Sport 1
Προκριματικά Europa League ΠΑΟΚ - Έστερσουντ
21:00
COSMOTE Sport 2
Προκριματικά Europa League Παναθηναϊκός - Αθλέτικ Μπιλμπάο
21:30
COSMOTE Sport 3
Προκριματικά Europa League Κλαμπ Μπριζ - ΑΕΚ
21:45

~ ~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 05  έως και 13 Αυγούστου 2017  :Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ..Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/05-13-2017-14-2017.html .-  
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 15 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/news-15-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-17-2017.html .- 
~*

~**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5782   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3679   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3672  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.123   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  
  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: