Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..
Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018..
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες!!
 
 
~* ΒΙΝΤΕΟ για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας ...Μακεδονομάχοι  ...!
~*Τέλος Άγρας Μακεδονομάχοι 2018 :
 https://youtu.be/rq4By3yaFX0 .-
~*Ο  Τσίπρας λέει ψέματα 2018 :
 https://youtu.be/8CwHbylO8mI .-
~* Τα  ΣΚΟΠΙΑ 2018 :
 https://youtu.be/Y3T7ug58b3s  .-
 
 ~video:   https://www.facebook.com/icxsnika/videos/2096632077224670/ .-
~
~ Βίντεο από αγιασμό υδάτων στις πηγές Παμίσου ποταμού στον Άγιο Φλώρο -Αρφαρά -Καλαμάτας Σάββατο 06 Ιανουαρίου 2018  :
Αγιασμός υδάτων από Παπά- Στέλιο  π. Πάμισο Άγιο Φλώρο 06/01/2018 : https://youtu.be/wHOFWKtlq2E  .-
Αγιασμός π. Πάμισο Παπά- Στυλιανός 06/01/2018 :
https://youtu.be/7WCrIARHp3c  .-
Καθαγιασμός υδάτων πηγές Παμίσου Άγιο Φλώρο 06/01/2018: https://youtu.be/Gt2rVgDmIug .-
~
6 Ιανουαρίου
Τα άγια Θεοφάνεια του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.
~**   Εορτασμός Θεοφανείων στην Καλαμάτα 2018  : https://youtu.be/OtNrlv3hdoA  .-
Στα Αγια Θεοφάνεια
~ Αγίου Γρηγορίου Παλαμά
Μέγα και υψηλό είναι το μυστήριο του βαπτίσματος του Χριστού, δυσθεώρητο και δυσερμήνευτο, αλλά επειδή είναι εξαιρετικά σωτήριο ας το ανιχνεύσουμε όσο είναι εφικτό. «Και να, με το να αναδυθεί μόνο, του ανοίχθηκαν οι ουρανοί».
~ Δεν είπε ο ουρανός, αλλά οι ουρανοί, δηλαδή όλοι, όλα τα επάνω από εμάς επικείμενα. Για να δειχθεί φανερώτατα ότι αυτός είναι που και προ των ουρανών υπάρχει και πριν από όλα τα όντα και είναι Θεός και είναι Θεού Λόγος και Υιός, μόνο αυτός παρουσιαζόταν συνημμένος με τον Πατέρα και το Πνεύμα.
Με την έκφραση «ανοίχθηκαν», μας έδειξε ότι οι ουρανοί ήσαν κλειστοί προηγουμένως λόγω της αμαρτίας και της παρακοής μας προς το Θεό. Ο δε Λουκάς λέγει ότι όταν βαπτίσθηκε και προσευχόταν ο Ιησούς, ανοίχθηκε ο ουρανός.
Διδασκόμεθα από αυτό ότι όχι μόνο ο ιερέας και τελεστής των μυστηρίων πρέπει να προσεύχεται, αλλά και ο τελούμενος.
Αν ο τελεστής είναι τελειότερος κατά την αρετή, ανεβαίνει η χάρη προς τον τελούμενο, αν όμως ο τελούμενος είναι αξιώτερος ο θελητής του ελέους (τι άφατη χρηστότης κι’ αυτή) δεν αρνείται να μεταδώσει δι’ αυτού από τη χάρη και στον τελεστή! Όπως και τώρα έγινε φανερά στη περίπτωση του Ιωάννη, όπως και ο ίδιος μαρτυρεί δημόσια λέγοντας ότι όλοι λάβαμε από το πλήρωμά του.
Και ανοίχθηκαν οι ουρανοί μόνο στον Ιησού όταν προσευχόταν και σε κανένα από τους προ αυτού. Γιατί; Για να κατανοήσεις το ύψος της υπεροχής του τώρα βαπτιζομένου. Όχι μόνο του ανοίχθηκαν οι ουρανοί, αλλά ο ίδιος ο κόλπος του υψίστου Πατρός, διότι από εκεί ήλθε το Πνεύμα και η φωνή που μαρτυρούσε τη γνησιότητα της υιότητος.
Οι ουρανοί είναι κήρυκες σαν παγκόσμια στόματα και προς τους αγγέλους, αλλά και προς τους ανθρώπους διατρανώνοντας την ομοτιμία του Υιού του Θεού προς τον ουράνιο Πατέρα και προς το από αυτόν προελθόν εκπορευτώς Πνεύμα, κατά την ουσία και δύναμη και δεσποτεία προς το σύμπαν. Βλέπετε ότι το άγιο βάπτισμα είναι η πύλη των ουρανών που εισάγει εκεί τους βαπτιζομένους;
*  Και είδε ο Ιωάννης το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει σαν περιστερά και να έρχεται σε αυτόν. Μαρτυρεί το περιστέρι την καθαρότητα αυτού προς τον οποίο κατέβηκε, γιατί δεν πετά πάνω από ακάθαρτους και δυσώδεις τόπους. Συνεπιβεβαιώνει δε και με τη φωνή του Πατρός από άνω ότι αυτός είναι ο υιός μου ο αγαπητός, τον οποίο επέλεξα.
Πραγματικά ο Πατέρας χρησιμοποιώντας σαν δάκτυλο το συναΐδιο και ομοούσιο και υπερουράνιο Πνεύμα του, φωνάζοντας και δακτυλοδεικτώντας μαζί, απέδειξε δημόσια και κήρυξε σε όλους ότι ο βαπτιζόμενος τότε από τον Ιωάννη στον Ιορδάνη είναι ο αγαπητός του Υιός. Και έδειξε ότι όλα εκείνα τα άλλα που ελέχθηκαν πρωτύτερα δια των προφητών, οι νομοθεσίες, οι επαγγελίες, οι υιοθεσίες απέβλεπαν προς τον τωρινό σκοπό, προς την θεανδρική οικονομία.
Ευδοκία είναι το κυριαρχικό και αγαθό και τέλειο θέλημα του Θεού. Αυτός δε είναι ο μόνος στον οποίο ευδοκεί και επαναπαύεται και αρέσκεται τελείως ο Πατέρας, «ο θαυμαστός του σύμβουλος, ο άγγελος της μεγάλης βουλής του», αυτός που ακούει και ομιλεί από τον Πατέρα του και παρέχει στους ευπειθείς ζωή αιώνια. Αυτήν είθε να πετύχωμε όλοι μας μέσα σε αυτόν τον βασιλέα των αιώνων Χριστό, που του πρέπει κάθε δόξα τιμή και προσκύνηση μαζί με τον άναρχο Πατέρα και το πανάγιο και αγαθό και ζωοποιό Πνεύμα, τώρα και πάντοτε.  Γένοιτο.  Ι.Μ. Ασωμάτων Πετράκη

~* Εσπερινός Αρτοκλασία στον Αγιάννη Αρφαρών 06/01/2018 : https://youtu.be/-7wYAhCCqeI .-

*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας: Αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις πρέπει να φωτιστούν... 
Ημέρα φωτός χαρακτήρισε τη σημερινή ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος κατά το λόγο που έβγαλε στον Ιερό Ναό της Ανάληψης.
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε ότι το φως αποτελεί το σημείο της ελπίδος στον άνθρωπο και ευχήθηκε αυτό να γεμίσει τη ζωή όλων μας με ελπίδα, κουράγιο και προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο.
Μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας απευθυνόμενος στου κυβερνόντες είπε ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις,  πρέπει να φωτιστούν ώστε ποτέ η πατρίδα μας να μην αισθανθεί ότι απειλείται η ελληνικότητα και η ιστορικότητά της.
Επιπλέον είπε ότι πρέπει να μάθουμε όλοι να σεβόμεθα την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου προσώπου όπως αυτό παρουσιάζεται στο πρόσωπο και τη ζωή του κάθε συνανθρώπου μας.

***  Θεοφάνεια από την παλιά Ελλάδα- Εικόνες
 ~  Όταν ο Χριστός ήταν περίπου τριάντα χρόνων εμφανίσθηκε στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί κήρυττε και βάφτιζε τους πιστούς του θεού, ο Ιωάννης ο γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ, που ήταν συγγενής της Θεοτόκου.
*  Επειδή με τη διδασκαλία του ετοίμαζε τον κόσμο για την έλευση του Μεσσία και άνοιγε τον πνευματικό δρόμο για Αυτόν, ονομάστηκε Πρόδρομος. «Μετανοείτε γιατί έφθασε η βασιλεία των ουρανών», ήταν η συνηθισμένη φράση του, σύμφωνα με τα Ευαγγέλια. Αναμφισβήτητα ήταν πολύ αυστηρός με τους αμαρτωλούς και ειδικά με τους έχοντες, όπως ο Βασιλιάς Ηρώδης, που ζούσε με τη γυναίκα του αδελφού του, την Ηρωδιάδα. Ζούσε μια αυστηρά ασκητική ζωή, τρώγοντας μέλι και ακρίδες, που λογικά ήταν κάποιο χόρτο της περιοχής, που έτρωγε τις άκρες του, όπως οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Στα νερά του ποταμού αναβάπτιζε όσους ήταν έτοιμοι για τη μετάνοια, από τις αμαρτίες τους. Όταν το μεγάλο συμβούλιο έστειλε κάποιους να τον ακούσουν και να βγάλουν ένα συμπέρασμα για τη δράση του, οι απεσταλμένοι είπαν: φωνή βοώντος εν τη ερήμω….
Ο Ιωάννης ήταν μόλις έξι μήνες μεγαλύτερος του Ιησού. Όταν είδε τον Ιησού αναγνώρισε αμέσως τον Υιό του Θεού και αρνήθηκε να τον βαφτίσει λέγοντας ότι δεν είναι άξιος ούτε τα κορδόνια από τα σανδάλια του να λύσει. Φυσικά έγινε το θέλημα του Ιησού και την ώρα της βάφτισης, εμφανίσθηκε ένα περιστέρι, που ήταν το Άγιο Πνεύμα, ενώ ακούστηκε η φωνή του θεού να λέει: «αυτός είναι ο υιός μου ο αγαπητός». Έχουμε λοιπόν τη φανέρωση του Θεού και γι΄ αυτό η σημαντική αυτή γιορτή της χριστιανοσύνης ονομάζεται Θεο- φάνεια.
ζωή Συγχρόνως έχουμε στο ίδιο σημείο για πρώτη φορά τον Ιησού, το Άγιο Πνεύμα και τον Θεό, δηλαδή την Αγία Τριάδα, που είναι η δογματική βάση της Ορθοδοξίας. Δεν είναι σαφές πότε άρχισε να εορτάζονται τα Θεοφάνεια, αλλά τον τέταρτο αιώνα ήταν ήδη μια λαμπρή γιορτή. Στην Ελλάδα υπήρξε άμεσα συνδεδεμένη με τη ναυτική ζωή και δεμένη με αναρίθμητα έθιμα και παραδόσεις, ανά περιοχή. Φυσικά, η ρίψη του Σταυρού συμβολίζει τη βάφτιση του Ιησού στον Ιορδάνη.
~ Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο www.saronicmagazine.com
«Στη θάλασσα θα πέσω, καλέ, βαθιά στα κύματα, να πιάσω την ποδιά σου, καλέ, με τα κεντήματα, γιάλα-γιάλα» και «Καράβι, καραβάκι που πας γιαλό-γιαλό, αν είσαι για την Πόλη, κάτσε ναρθώ κι εγώ». «Τα παιδιά του Σταυρού» τα υποδέχονται από πόρτα σε πόρτα όλοι οι Ερμιονίτες με ιδιαίτερη χαρά κατά τη διάρκεια όλης της νύχτας. Ανήμερα των Φώτων οι νέοι Ερμιονίτες παίρνουν την ευχή του ιερέα και επιβιβάζονται σε στολισμένες –με σμύρτα, φοινικόκλαδα, μπαλόνια και σημαίες από την παραμονή των Θεοφανίων– βάρκες. Για να ζεσταθούν, πίνουν κονιάκ και κουνούν τις βάρκες τραγουδώντας! Η επιστροφή των ναυτικών εορταζόταν με μεγαλειώδη τρόπο και, καθώς περνούσαν τα χρόνια, ταυτίστηκε με τον εορτασμό του καθαγιασμού των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου
Με βάση τις διηγήσεις που υπάρχουν στην Ερμιόνη, το έθιμο έχει τις ρίζες του στα χρόνια όπου στη θάλασσα έπεφταν για την ανάδυση του Τιμίου Σταυρού αποκλειστικά οι σφουγγαράδες, οι άνθρωποι της θάλασσας, όσοι δούλευαν σε εμπορικά πλοία. Οι Ερμιονίτες ψαράδες κάποτε έφταναν έως τις βόρειες ακτές της Λιβύης και στην Μπαρμπαριά για να μαζέψουν σφουγγάρια. Αυτό το δύσκολο ταξίδι ξεκινούσε από το λιμάνι της Ερμιόνης, όπου οι ιερείς άγιαζαν τα νερά για να έχουν καλό ταξίδι. Η επιστροφή των ναυτικών εορταζόταν με μεγαλειώδη τρόπο και, καθώς περνούσαν τα χρόνια, ταυτίστηκε με τον εορτασμό του καθαγιασμού των υδάτων στις 6 Ιανουαρίου. Τελικά, καθιερώθηκε να βουτούν στη θάλασσα οι νέοι Ερμιονίτες, που μόλις αποφοίτησαν από το Λύκειο και την επόμενη χρονιά πρόκειται να πάνε φαντάροι. Για τη διατήρηση αυτού του εθίμου, οι Ερμιονίτες καμαρώνουν ιδιαίτερα και για τον λόγο αυτό δίνουν όλοι το «παρών» στο γραφικό βόρειο λιμάνι της περιοχής την ημέρα των Θεοφανείων….

***   Μέγας Αγιασμός, νηστεία και μικρός αγιασμός
 ~Μία από τις πιο γνωστές και λαοφιλείς Ακολουθίες της Εκκλησίας μας είναι αυτή του Aγιασμού των Yδάτων. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία η Ακολουθία αυτή παρουσιάζεται σε δύο τύπους, τον Mεγάλο και τον Mικρό Aγιασμό, ανήκει δε στην κατηγορία των Mυστηριοειδών Tελετών.
* Μυστηριώδεις καλούνται οι Ακολουθίες μέσω των οποίων παρέχεται αοράτως η Θεία Χάρη με αισθητούς χειρισμούς και σημεία, δεν έχουν συσταθεί όμως από τον Κύριο ούτε είναι αναγκαίες προς σωτηρία όπως τα Μυστήρια.
Είναι γνωστές σε όλους οι διάφορες ευλαβείς παρανοήσεις που υφίστανται σε σχέση με τον Αγιασμό γενικώς, ιδίως δε με τον Μεγάλο. Για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο προς άρση των παρεξηγήσεων να παρουσιαστούν ακροθιγώς τα όσα σχετικά ισχύουν.
Διάκριση μεταξύ Μεγάλου και Μικρού Αγιασμού
Μέγας Αγιασμός ονομάζεται η Ακολουθία που τελείται στο ναό δύο φορές το έτος (5 και 6 Ιανουαρίου) σε ανάμνηση της Βαπτίσεως του Χριστού στον Ιορδάνη. Μικρός Αγιασμός είναι ο συνήθως τελούμενος στους ναούς κατά την 1η εκάστου μηνός και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις (θεμελιώσεις οίκων, εγκαίνια καταστημάτων, δημοσίων έργων,έναρξη Σχολικού έτους, κτλ.). Γίνεται σαφές λοιπόν ότι κακώς νομίζεται ότι ο Αγιασμός της παραμονής των Θεοφανείων είναι ο Μικρός αγιασμός και της Κυρίας Ημέρας ο Μέγας. Κατά τις δύο αυτές ημέρες τελείται η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού. Η τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού την παραμονή της Μεγάλης Εορτής είναι συνήθεια που επικράτησε κατά τους νεότερους χρόνους χάριν εξυπηρέτησης των πιστών. Η όποια διάκριση μεταξύ της αγιαστικής χάριτος του Αγιασμού της παραμονής και της Ημέρας των Θεοφανείων είναι λανθασμένη αν όχι απαράδεκτη.
Φύλαξη αγιασμού κατ’ οίκον
Ο Μέγας Αγιασμός δύναται να φυλάσσεται κατ’ οίκον προς εξυπηρέτηση των αναγκών των πιστών. Αυτό αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της Ακολουθίας: «ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον» καθώς επίσης και στον λόγο του Ι. Χρυσοστόμου ο οποίος γράφει σχετικά:«κατά την εορτή αυτή όλοι παίρνουν το αγιασμένο νερό στο σπίτι τους και το φυλάνε ολόκληρο τον χρόνο». Απαραίτητη βεβαίως προϋπόθεση για την κατ’ οίκον διατήρηση του καθαγιασμένου ύδατος είναι η ευλαβής και μετά μεγίστης προσοχής φύλαξή του.
Μέγας Αγιασμός και νηστεία
Επικρατεί η αντίληψη ότι η νηστεία της 5ης Ιανουαρίου έχει οριστεί λόγω της επικείμενης μετάληψης του Μεγάλου Αγιασμού της επομένης. Μία τέτοια εκδοχή όμως δεν μαρτυρείται από την παράδοση της Εκκλησίας μας αλλά προέρχεται από παρανόηση μιας άλλης αρχαιότατης πράξης. Από τους Πρωτοχριστιανι-κούς ήδη χρόνους, της μεγάλης Δεσποτικής εορτής των Θεοφανείων προηγούνταν προπαρασκευ-αστική νηστεία που αφορούσε το ομαδικό βάπτισμα των κατηχουμένων που γινόταν κατά την ημέρα αυτή. Τότε νήστευαν όχι μόνον ο βαπτιζόμενος και ο βαπτίζων αλλά και σύμπασα η Εκκλησία. Την αιτιολόγηση της νηστείας της παραμονής λόγω της λήψης Αγιασμού δεν δικαιολογεί ούτε η σύγχρονη πράξη κατά την οποία τελείται Μέγας Αγιασμός και κατά την Παραμονή. Ο λαός μεταλαμβάνει του Μεγάλου Αγιασμού της παραμονής χωρίς να νηστεύει την προηγουμένη (4η Ιανουαρίου) αλλά ούτε καταλύει την νηστεία της παραμονής των Θεοφανείων (5ης Ιανουαρίου) μετά την λήψη του.
Μολαταύτα η νηστεία της παραμονής, αν και δεν συνδέεται όπως αναφέραμε παραπάνω, με την μετάληψη του Αγιασμού, πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρηθεί ως προπαρασκευή για την Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Θεοφανείων που ακολουθεί και κυρίως για την Θεία Κοινωνία. Αυτό άλλωστε συμβαίνει με όλες τις Μεγάλες Εορτές του Εκκλησιαστικού έτους.
Για την μετάληψη του Μεγάλου Αγιασμού απαιτείται τέλεια αποχή τροφής και ποτού από του δείπνου ή του μεσονυκτίου της προηγούμενης ημέρας μέχρι της μεταλήψεως. Εξαίρεση αποτελεί η έκτακτη μετάληψη αγιασμού σε περιπτώσεις ασθενειών, κινδύνων κτλ.. Και εκεί όμως η πνευματική νηστεία όπως ορίζεται από τον Απόστολο Παύλο (Β΄ Κορ. 7,1) είναι απαραίτητη.
~ Μέγας Αγιασμός και Θ. Κοινωνία
Μέγας αγιασμός φυλάσσεται στον ναό καθ’ όλο το έτος σε ειδική φιάλη. Σκοπός της πράξης αυτής είναι η διευκόλυνση των πιστών και η εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Πιο συγκεκριμένα ο Μέγας Αγιασμός δίδεται συνήθως ως ευλογία σε πιστούς που βρίσκονται υπό επιτίμιο του πνευματικού και δεν επιτρέπεται να κοινωνήσουν. Η πράξη αυτή όμως εάν δεν κατανοηθεί ορθά γεννά ακραίες παρεξηγήσεις.. Μια όμοια παρανόηση έγκειται στην αντίληψη ότι η Θ. Κοινωνία κατά τα Θεοφάνεια δεν είναι απαραίτητη αφού υποκαθίσταται από την λήψη Αγιασμού. Ο Μέγας Αγιασμός σε καμία περίπτωση δεν δύναται να υποκαταστήσει τη μετάληψη του Σώματος και Αίματος του Κυρίου. Δεν θεωρείται υποκατάστατο ούτε όμοιο και ισότιμο.
Διαφορά αγιαστικής χάριτος Μεγάλου και Μικρού Αγιασμού;
Ενα θέμα το οποίο απασχολεί τους πιστούς είναι η διαφορά της παρεχόμενης δια των δύο τύπων του Αγιασμού χάριτος. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα για την Ορθόδοξη Παράδοση και θεολογία θεωρείται σχολαστικό. Στην συνείδηση της Εκκλησίας τόσο ο Μέγας όσο και ο Μικρός Αγιασμός είναι ύδωρ καθαγιασμένο δια της επιφοιτήσεως του Αγίου Πνεύματος παρεχόμενο στους πιστούς «πρός πάσαν ωφέλειαν». Η όποια διαφορά δεν έγκειται στην παρεχόμενη χάρη αλλά στην χρήση του καθαγιασμένου ύδατος η οποία αποκαλύπτεται μέσω των κειμένων των ακολουθιών του αγιασμού. Η έμφαση στον Μικρό Αγιασμό δίδεται στην ίαση των σωματικών και ψυχικών ασθενειών και στην θεραπεία των παθών και των αλγηδόνων ενώ στον Μεγάλο Αγιασμό στα αιτήματα τούτα προστίθενται και άλλα παρόμοια και ποικίλα. Εάν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι κατά τα πρωτοχριστιανικά χρόνια ο καθαγιασμός του ύδατος των Θεοφανείων ήταν ο καθαγιασμός του Ύδατος του Αγίου Βαπτίσματος εντός του οποίου βαπτίζονταν οι κατηχούμενοι μετά την άντληση ενός μέρους του από τους πιστούς για ευλογία, ίσως έχουμε την απάντηση στο ερώτημα γιατί ο μεν ένας ονομάζεται «μέγας» ο δε άλλος «μικρός».
«Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις…»
Μία λιγότερο διαδεδομένη πλην όμως σοβαρή παρανόηση αφορά την λαϊκή αντίληψη ότι κατά την ημέρα των Θεοφανείων όλα αδιακρίτως τα ύδατα είναι καθαγιασμένα. Το όλο θέμα εδράζεται στην παρανόηση της έννοιας των ποιητικών εκφράσεων «Σήμερον των υδάτων αγιάζεται η φύσις… κτλ». Επ’ ουδενί λόγω όμως μπορεί να υποστηριχθεί ότι όλα τα ύδατα καθαγιάζονται αυτομάτως κατά την ημέρα αυτή και ότι έχουν την δύναμη και την χάρη του Μεγάλου Αγιασμού. Εξάλλου εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο η τέλεση του αγιασμού θα ήταν άνευ νοήματος.
Η ως άνω υμνολογική έκφραση και όλες οι όμοιες με αυτή αναφέρονται στην φύση του ύδατος ως υλικού στοιχείου η οποία εξαγιάστηκε μέσω του Βαπτίσματος του Χριστού. Η έννοια του «Σήμερον» άλλωστε αφορά την σχετικοποίηση του χρόνου εντός της θείας λατρείας και εμφανίζεται στην υμνολογία πολλών άλλων Μεγάλων Εορτών. Τα μέλη της Εκκλησίας πλησιάζουν τα Θεία Γεγονότα ως γενόμενα «σήμερον» και μη δεσμευόμενα από τον ανθρώπινο χρόνο αφού η σωστική τους χάρη «διαμένει εις τον αιώνα του αιώνος».

*** Συμβουλές σε εμπόρους και καταναλωτές για τις χειμερινές εκπτώσεις 
Από τις 8 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις, ενώ την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά από 11.00 έως τις 20.00.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι εξέδωσαν ενημερωτική εγκύκλιο προς τα μέλη τους, στην οποία σημειώνουν τις υποχρεώσεις τους:
«Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης. Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (από …. % έως …. %).
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό. Κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.
Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και, πάντως, όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης».
  Συμβουλές προς τους καταναλωτές
Οι χειμερινές εκπτώσεις αναμένεται να τονώσουν, κατά το δυνατόν, την αγορά αλλά και να δώσουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές -με διαθέσιμο για την πραγματοποίηση αγορών εισόδημα- να αποκτήσουν προϊόντα που ενδεχομένως δεν μπορούσαν να αποκτήσουν στην αρχική τιμή τους. Γι' αυτόν το λόγο, η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) παραθέτει στη συνέχεια ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, προκειμένου να μην παρασύρεται ο καταναλωτής σε περιττές αγορές από τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων.
Ειδικά, όπως σημειώνεται, στις σημερινές συνθήκες, ο οικογενειακός προϋπολογισμός, η εκτίμηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας και η ορθή ιεράρχηση των αναγκών μας, πρέπει να προηγούνται κάθε αγοράς.
Πέραν, όμως, των συμβουλών που έπονται, οι καταναλωτές οφείλουν, για την καλύτερη ενημέρωση και προάσπιση των καταναλωτικών, αλλά και εν γένει, δικαιωμάτων τους, να πληροφορηθούν το περιεχόμενο της ισχύουσας, σχετικά με τις εκπτώσεις και τις προσφορές, νομοθεσίας, όπως η τελευταία κωδικοποιήθηκε πρόσφατα, είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΕΕΚΕ και συνοψίζεται αφενός στο νόμο 4177/2013 «Κανόνες Ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», βλ. τα άρθρα 15, 21,22, και 23, αφετέρου στον «Κώδικα Δεοντολογίας για τη προστασία του καταναλωτή στις προσφορές, εκπτώσεις και προωθητικές ενέργειες», ο οποίος θεσπίστηκε με την υπουργική απόφαση 568/2014 (ΦΕΚ Β 31/07/2014). Για υπεύθυνες αγορές, λοιπόν, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:
-Οριοθετούμε τις ανάγκες μας και προγραμματίζουμε πάντα με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουμε, αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες
-Δεν παραλείπουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και να ελέγχουμε όχι μόνο τις τιμές, αλλά και την ποιότητα των προϊόντων
-Ενημερωνόμαστε για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94, πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.
-Αποφεύγουμε αγορές από πλανόδιους πωλητές τόσο για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων όσο και για την πάταξη του παραεμπορίου και τη μείωση της ανεργίας
-Ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής μας όταν αγοράζουμε προϊόντα με δόσεις
-Πριν προβούμε σε αγορές με πιστωτική κάρτα είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς
-Ενημερωνόμαστε από τα καταστήματα για την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τα ελαττωματικά προϊόντα αλλά και τις επιστροφές
-Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Προσοχή! Ο καταναλωτής πρέπει να ελέγχει πάντα εάν το προϊόν ανήκει στην τρέχουσα σεζόν ή σε παλαιότερη, διότι έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο, τα καταστήματα να βάζουν σε τιμή έκπτωσης παρωχημένα προϊόντα (stock) στην ίδια τιμή έκπτωσης με τα προϊόντα της τρέχουσας σεζόν.
-Στην περίπτωση προσφορών θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δε γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.
-Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη αυτών των καταστημάτων είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.
-Δεν παραλείπουμε να ζητάμε την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουμε αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουμε να το επιστρέψουμε ή να το αλλάξουμε, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε να ζητάμε από το κατάστημα να σφραγίσει το πίσω μέρος της απόδειξης.
-Καλό θα ήταν να προτιμούμε τα προϊόντα των καταστημάτων που αναγράφουν και την παλαιά και τη νέα τιμή, καθώς και το ποσοστό έκπτωσης, κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
«Πριν προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά: Ελέγχουμε-Σκεφτόμαστε-Αποφασίζουμε» καταλήγει η οργάνωση των καταναλωτών.

***  Το «ευτράπελο» με το περιστέρι στον Αγιασμό της Καλαμάτας 
 
Ένα περίεργο περιστατικό συνέβη στο λιμάνι της Καλαμάτας κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοφανείων.
Ειδικότερα όταν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας πήγε να απελευθερώσει το πρώτο περιστέρι, αυτό βρέθηκε κατευθείαν στη θάλασσα, αφού είχε ψοφήσει.
Όπως ήταν λογικό η σκηνή αυτή προκάλεσε μια αμηχανία επάνω στο σκάφος, ενώ, όταν αυτό έγινε γνωστό υπήρξαν διάφορα σχόλια για το γεγονός.
Τελικά το νεκρό περιστέρι βγήκε από το νερό με τη βοήθεια των κολυμβητών.

*** Γιώργος Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει μια λύση εθνικά συμφέρουσα για το Σκοπιανό 
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σήμερα στην Καλαμάτα κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Θεοφανείων.
Όταν ολοκληρώθηκε ο εορτασμός δήλωσε ότι η ηλιόλουστη ημέρα που γιορτάστηκαν τα Φώτα ήταν ο καλύτερος οιωνός για μια καλύτερη χρονιά.
Το 2018 όπως είπε στη συνέχεια, θα είναι μια καλύτερη χρονιά, αφού η χώρα μας θα αφήσει πίσω την επιτροπεία και 7 χρόνια συσσωρευμένης μιζέριας, λιτότητας, μνημονιακών πολιτικών.
Ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα είναι μια καλή χρονιά για τα εθνικά θέματα, το κυριότερο όπως είπε είναι η βελτίωση της οικονομίας να επιτέλους να καθρεφτίσει στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων.
Ενώ δήλωσε βέβαιος ότι το παραπάνω θα συμβεί αφού η Χώρα μας έχει γυρίσει πια σελίδα.
Σε ερώτηση που τέθηκε στον Αναπληρωτή Υπουργό για το Σκοπιανό ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η κυβέρνησή του χρονίζοντα θέματα θέλει να τα λύνει, εναντίον των πολιτικών της αδράνειας.
Συμπλήρωσε δε, ότι τώρα υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Σκοπιανό και η Κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει μια λύση εθνικά συμφέρουσα που θα έρθει στη Βουλή και θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία.
Video:   Γιώργος Κατρούγκαλος για το Σκοπιανό      ,  https://youtu.be/FIMtPYyCNj0 .-

*** Με καλό καιρό και πλήθος κόσμου γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Καλαμάτα 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μπροστά από το Λιμεναρχείο της Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου ο Καθαγιασμός των Υδάτων από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο.
Ο καλός καιρός στάθηκε σύμμαχος και έτσι πολλοί ήταν οι πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης το πάρων έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ενώ εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ άλλων βρέθηκαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Αλειφέρη και Περικλής Μαντάς καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το σταυρό έπιασε ο 16χρονος Κωνσταντίνος Γκίζας.
Τι συμβολίζουν τα Θεοφάνεια 
Η νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και ένα νέο ξεκίνημα της ανθρωπότητας που σηματοδοτείται από το χριστιανικό βάπτισμα και τον αγιασμό του κόσμου κυριαρχούν ως συμβολισμοί στη γιορτή των Θεοφανείων και στα έθιμα που τη συνοδεύουν.
Στον αγιασμό των υδάτων και το περιεχόμενο των μεταμφιέσεων που κυριαρχούν και πάλι στα εορταστικά δρώμενα συνυπάρχουν στοιχεία που ξορκίζουν το κακό, συνθήκες που σηματοδοτούν την αύξηση της διάρκειας της ημέρας και τη μείωση της διάρκειας της νύχτας, αλλά και αναπαραστάσεις παραδοσιακού γάμου.
«Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο ξεκίνημα της ανθρωπότητας καταλύει μεν τον παγανισμό και τις αρχές ενός ειδωλολατρικού κόσμου, ωστόσο δίνει ένα άλλο πνευματικό νόημα και περιεχόμενο σε πολλά από αυτά τα στοιχεία που διατηρούνται από την εκκλησία» επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Τρίτος.
«Η γιορτή των Θεοφανείων και το μήνυμά της ξεπερνούν τις στενές χωροχρονικές συναρτήσεις και αποσκοπούν να εντάξουν τον άνθρωπο στο μεγάλο μυστήριο της σωτηρίας.
 Είναι τομές μέσα στον ιστορικό χρόνο που τον αγκαλιάζουν και τον κάνουν αιωνιότητα, είναι μεγάλα ορόσημα με μοναδική λυτρωτική σημασία για τον πιστό. Έτσι ο χρόνος για τον άνθρωπο που συμμετέχει στον γιορταστικό κύκλο της Εκκλησίας δεν είναι μια μονότονη ροή ωρών ημερονυκτίων, εβδομάδων, μηνών και ετών, αλλά ενταγμένος στη λυτρωτική διάσταση αυτών των ημερών, του μεταφέρει το μήνυμα της εν Χριστώ αναγεννήσεως» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Τρίτος.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η γιορτή των Θεοφανείων ή Επιφανείων ή Αγίων Φώτων είναι η αρχαιότερη μετά το Πάσχα δεσποτική γιορτή και το θέμα της είναι η βάπτιση του Ιησού Χριστού από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο στον Ιορδάνη ποταμό, η φωνή του πατέρα για τον υιό και η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος με τη μορφή του περιστεριού.
«Οι εθνικοί της Αιγύπτου και της Αραβίας γιόρταζαν το χειμερινό ηλιοστάσιο το οποίο κατά τους αρχαίους υπολογισμούς συνέπιπτε με την έκτη Ιανουαρίου και την αρχόμενη - με την αύξηση της ημέρας - νίκη του φωτός κατά του σκότους. Στις αρχές του 3ου αιώνα πρώτοι οι αιρετικοί οπαδοί του Βασιλείου επιχείρησαν την αντικατάσταση της ειδωλολατρικής αυτής γιορτής με τη γιορτή της βαπτίσεως του Χριστού.
Λίγο αργότερα η εκκλησία της ανατολής καθόρισε την 6η Ιανουαρίου ως ημέρα γιορτής των Επιφανείων ή Θεοφανείων. Έτσι στην επιφάνεια των ψευδών θεών και αυτοκρατόρων η χριστιανική Εκκλησία αντέταξε την επιφάνεια του αληθινού θεού και βασιλέως Χριστού» τονίζει.
Σε πόλεις και χωριά πραγματοποιείται κάθε χρόνο ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.
Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

*** Λαμπρός εορτασμός των Θεοφανείων στην Κυπαρισσία (φωτογραφίες)
 
 
Με λαμπρότητα, επισημότητα, ηλιοφάνεια και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου στις θρησκευτικές τελετές γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Κυπαρισσία!
Η Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην πανηγυρίστρα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου.
Στη συνέχεια ξεκίνησε Λιτανεία, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κυπαρισσίας, με κατάληξη το Λιμάνι της Κυπαρισσίας (στου Μαρτσέλου) όπου και έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου! Την εορταστική ατμόσφαιρα λάμπρυναν με την παρουσία τους νεαροί κολυμβητές του Ναυταθλητικού Ομίλου Κυπαρισσίας (Ν.Ο.ΚΥ.) και άλλοι νεαροί που βούτηξαν στο Λιμάνι για το Σταυρό.
Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Κυπαρισσίας.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο δήμαρχος Τριφυλίας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι από τις Δημοτικές Ενότητες Κυπαρισσίας, Αυλώνος, Αετού και Τριπύλης, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και του Λ.Σ.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Τα Θεοφάνεια στο Δήμο Πύλου-Νέστορος 
Με ηλιόλουστο καιρό εορτάστηκαν φέτος τα Θεοφάνεια στο Δήμο Πύλου-Νέστορος. Αρκετός κόσμος από την ευρύτερη περιοχή συγκεντρώθηκε στην Πύλο, τη Μεθώνη, την Κορώνη, τη Φοινικούντα, καθώς και σε άλλα μέρη του Δήμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή καθαγιασμού των υδάτων.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί, στην έδρα του Δήμου την Πύλο, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου κι έπειτα σχηματίστηκε πομπή, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας Πύλου-Νέστορος, με τον κόσμο να κατευθύνεται προς την πλατεία Νέστορος, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Εκεί, ο Ιερέας, παρουσία του Δημάρχου, των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Τοπικού Συμβουλίου Πύλου και των εκπροσώπων των Στρατιωτικών Αρχών, πραγματοποίησε τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Παρά την γενικότερη κακοκαιρία που έπληξε τον τόπο μας τις τελευταίες ημέρες, σήμερα ο ηλιόλουστος και ήρεμος από ανέμους καιρός ήταν ο καλύτερος σύμμαχος για τους νεαρούς και τις νεαρές που βούτηξαν στη θάλασσα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό και να πάρουν τη χάρη και την ευλογία του.
Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, συνεχάρη τους λουόμενους και ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο πνευματική φώτιση, μιλώντας για τη σημαντικότητα της σημερινής εορτής και γενικότερα της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, ενώ τόνισε τα εξής: «Για να έχουμε στη ζωή μας πρόοδο και ευημερία, ειδικά στις μέρες μας,  χρειάζεται να έχουμε πρωτίστως την Ορθόδοξη Πίστη μας ως οδηγό. Εύχομαι σε όλους Υγεία και το Άγιο Πνεύμα να φωτίσει το δρόμο μας.»

***    Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες- Τι λένε οι Καλαματιανοί για το μέτρο 
Ως γνωστόν, από την πρώτη του έτους η δωρεάν διάθεση  πλαστικής σακούλας στα περισσότερα καταστήματα πέρασε στο παρελθόν, αφού με νόμο θα πωλείται αντί τεσσάρων λεπτό, ενώ στη συνέχεια η τιμή θα ανέβει, με στόχο σε βάθος χρόνου την κατάργησή της.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το κόστος επιβλήθηκε προκειμένου ο καταναλωτής να αποτρέπεται να χρησιμοποιεί πλαστικές σακούλες και να στραφεί σε άλλους τρόπους για να μεταφέρει τα ψώνια του. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού αυτό το μέτρο ισχύει εδώ και χρόνια, με τους εκεί καταναλωτές να μεταφέρουν τα ψώνια με επαναχρησιμοποιημένες τσάντες, με τα κλασικά καροτσάκια της λαϊκής, κρατώντας τα στα χέρια είτε, τέλος, παίρνοντας κενά χαρτοκιβώτια από προϊόντα που το ίδιο το καταστήματα έχει τοποθετήσει σε κάποιο σημείο προκειμένου να εξυπηρετεί τους πελάτες του.
Για τα δεδομένα της χώρας μας αυτή η αλλαγή είναι περίεργη, αλλά, όπως φαίνεται, θα εφαρμοστεί, καθώς εύκολα μπορεί να ελεγχθεί μέσω της απόδειξης που δίδεται στον πελάτη.
Από την άλλη, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην Ελλάδα, μία από τις ελάχιστες χώρες που κατάφερε να μην ισχύσει ο νόμος της καπνοαπαγόρευσης, οπότε και σε αυτό το ζήτημα μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα.
Πάντως, οι πρώτες μέρες ισχύος του νόμου δείχνουν ότι αυτός εφαρμόζεται. Έτσι, οι καταναλωτές είτε καταφεύγουν σε μία από τις παραπάνω λύσεις είτε αγοράζουν την κάθε σακούλα αντί τεσσάρων λεπτών του ευρώ.
Εμείς βρεθήκαμε έξω από σούπερ μάρκετ της πόλης και μιλήσαμε με καταναλωτές που μόλις είχαν κάνει τα ψώνια τους, ψώνια από καταστήματα, δηλαδή, που η πλαστική σακούλα είχε την τιμητική της.
  Άντα και Βασιλική
«Είναι περιττό έξοδο να πληρώνουμε και τη σακούλα από το σούπερ μάρκετ. Έτσι, αφού πήραμε λίγα πράγματα, αποφασίσαμε να τα μεταφέρουμε στα χέρια. Αυτό, βέβαια, που κάνουμε τώρα δε θα το κάναμε, αν η σακούλα ήταν δωρεάν όπως πριν» είπαν η Άντα και η Βασιλική.
Όσο για το τι θα κάνουν όταν θα έχουν να αγοράσουν περισσότερα πράγματα, απάντησαν ότι θα καταφύγουν στις τσάντες πολλαπλών χρήσεων.
  Κώστας
«Δε διαφωνώ με το να πληρώνω την τσάντα, αλλά όχι να κάνουμε και διαφήμιση έτσι. Θα προτιμούσα οι σακούλες να είναι χωρίς καμία φίρμα. Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν θα συνεχίσω να πληρώνω σακούλες».
  Μιχάλης
«Δεν είναι κάτι περίεργο για εμένα, αφού ήδη πληρώναμε σακούλες σε άλλο σουπερ μάρκετ της πόλης, οπότε είναι κάτι που θα συνεχίσω να κάνω χωρίς να αλλάζει κάτι».
  Ελένη
«Το σύστημα αυτό είναι μια σαχλαμάρα, έτσι και αλλιώς και οι σακούλες που μόλις αγόρασα πάλι στη θάλασσα θα καταλήξουν, όπως γινόταν και στο παρελθόν».
  Ντίνα
«Είναι υπέροχο αυτό το μέτρο. Μάλιστα, εγώ είχα σταματήσει να χρησιμοποιώ τέτοιες σακούλες εδώ και καιρό. Χρησιμοποιώ υφασμάτινη τσάντα και νομίζω ότι θα πρέπει να καταργηθούν εντελώς οι πλαστικές, αφού δεν είναι λογικό να σου ζητούν να πληρώνεις. Επίσης, υπάρχουν και επαναχρησιμοποιούμενες, που κοστίζουν μόλις 60 λεπτά. Έτσι, μπορεί κάποιος να την αγοράσει και να την έχει για πολύ καιρό».
  Πένυ
«Μου φάνηκε λίγο περίεργο που η ταμίας με ρώτησε αν θέλω σακούλα και ότι αυτή πλέον χρεώνεται, αλλά πρέπει να αποδεχθούμε κάποια στιγμή ότι όλα γίνονται σύμφωνα με την τρόικα. Έτσι πλέον πρέπει να μας φαίνεται φυσιολογικό».
  Ανδριανή
«Αναγκαστικά πήρα σακούλα πολλαπλών χρήσεων, αφού δεν είναι λογικό να πληρώνω κάθε φορά τη σακούλα, σακούλα μάλιστα που μέχρι να φτάσω στο σπίτι θα έχει σκιστεί. Ως μέτρο είναι μια βλακεία και μισή, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή»
 Γωγώ
«Και στο παρελθόν προσπαθούσα να βάζω τα πράγματα σε λίγες σακούλες, οπότε πλέον απλά αγόρασα σακούλες πολλαπλών χρήσεων. Ως μέτρο το θεωρώ περιττό, αφού δεν είναι η σακούλα που δημιουργεί το πρόβλημα. Τόσα προϊόντα είναι σε πλαστικές συσκευασίες, η σακούλα ενοχλεί; Κατά τη γνώμη μου, αυτό γίνεται για να μαζέψουν χρήματα και όχι για να καθαρίσουν το περιβάλλον όπως λένε».
  Αντώνης
«Είναι υπουργική απόφαση και τα σκυλιά δεμένα λοιπόν. Σήμερα αγόρασα σακούλες με βάση πόσες χρειαζόμουν για να μεταφέρω αυτά που αγόρασα».
  Αλέξια
«Οι σακούλες είναι σταγόνα στον ωκεανό για την προστασία του περιβάλλοντος. Τα δε 4 λεπτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που πληρώνουν οι καταναλωτές.
Έτσι πιστεύω ότι είναι ένα μέτρο άνευ σημασίας και λόγω πρακτικότητας θα συνεχίσουμε να παίρνουμε σακούλες».
  ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ 23 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών εξέδωσε ένα χρήσιμο οδηγό με 23 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τη νέα νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, που ισχύει από την αρχή του νέου έτους.
  Χρέωση πλαστικής σακούλας
1. Γιατί οι πλαστικές σακούλες επιβαρύνουν το περιβάλλον;
-Γιατί διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια εύκολα και καταλήγουν στη θάλασσα
-Ένα στα δύο απορρίμματα στο βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες (πηγή: Life Debag)
-Ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά
-Έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια
-Για το 2017, στην Ελλάδα αντιστοιχεί η μεγαλύτερη χρήση πλαστικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου 400 σακούλες κατά κεφαλήν ανά έτος (πηγή: ΙΕΛΚΑ).
  2. Γιατί χρεώνονται οι πλαστικές σακούλες;
-Για να περιοριστεί η χρήση τους, ο νόμος 4496/2017 επιβάλλει από την 1η Ιανουαρίου 2018 περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς
-Αποτελεί μέρος της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με ευρωπαϊκή οδηγία.
  3. Γιατί η ελάχιστη χρέωση είναι 0,04 ευρώ;
-Γιατί ο παραπάνω νόμος ορίζει περιβαλλοντικό τέλος 0,03 ευρώ συν ΦΠΑ 24%, δηλαδή σύνολο 0,0372 ευρώ ανά σακούλα. Λόγω της ελάχιστης υποδιαίρεσης του ευρώ (0,01 ευρώ) η συνολική χρέωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 0,04 ευρώ ανά σακούλα.
Αξιοποίηση περιβαλλοντικού τέλους
4. Πού πάνε τα χρήματα του περιβαλλοντικού τέλους;
Τα ποσά αποδίδονται από τους εμπόρους μέσω του μηχανισμού είσπραξης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).
Παγκόσμια πρωτοβουλία
5. Τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο;
-Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία
-Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς
-Χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν επιβάλει αντίστοιχο τέλος, ύψους 0,25 ευρώ και 0,22 ευρώ, αντίστοιχα
-Πάνω από 35 χώρες ανά τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς.
Οξοδιασπώμενες & βιοδιασπώμενες σακούλες
6. Γιατί δε χρησιμοποιούνται πλέον οξοδιασπώμενες σακούλες;
- Σύμφωνα με την προαναφερθείσα νομοθεσία, οι οξοδιασπώμενες σακούλες απαγορεύονται
-Πρόσφατες μελέτες θεωρούν ότι οι οξοδιασπώμενες σακούλες είναι περισσότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
  7. Γιατί δε βρίσκω βιοαποικοδομήσιμες σακούλες στα καταστήματα;
Η τεχνολογία των βιοαποικοδομήσιμων πλαστικών (πχ πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς, ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα.
  Δωρεάν σακούλες
8. Γιατί σε άλλα καταστήματα μου δίνουν πλαστική σακούλα δωρεάν;
Η δωρεάν διάθεση πλαστικής σακούλας απαγορεύεται.
  9. Γιατί στη Λαϊκή μού δίνουν δωρεάν τη σακούλα;
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξαιρούνται από την επιβολή τέλους οι έμποροι περιπτέρων και του υπαίθριου εμπορίου
 10. Γιατί στο τμήμα οπωροπωλείου υπάρχουν σακούλες;
Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η χρήση πλαστικής σακούλας με συγκεκριμένες προδιαγραφές για χύμα προϊόντα, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς θεωρείται είδος συσκευασίας.
  11. Γιατί τα καταστήματα διαθέτουν δωρεάν χάρτινες σακούλες;
Η νομοθεσία αφορά μόνο στις πλαστικές σακούλες.
  Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
12. Πώς θα μεταφέρω τα ψώνια μου στο σπίτι;
Μπορείτε να προμηθευτείτε τις πλαστικές σακούλες πληρώνοντας το αντίστοιχο τέλος, αλλά προτείνεται να χρησιμοποιήσετε επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.
  13. Πωλούν όλα τα καταστήματα επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
Ναι, η νομοθεσία υποχρεώνει τους εμπόρους να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες μεταφοράς σε εμφανές σημείο.
  14. Θα χρειαστώ παραπάνω από μία επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
 Ναι, ένα νοικοκυριό εκτιμάται ότι θα χρειαστεί 3 με 4 επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες για να καλύψει τις ανάγκες των αγορών του.
  15. Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες είναι απόλυτα ασφαλείς για τα τρόφιμα;
Ναι, εφόσον τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής.
  16. Μέχρι πόσες φορές μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
Δεν υπάρχει περιορισμός. Με μία ορθολογική χρήση μία επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μπορεί να χρησιμοποιείται για χρόνια.
  17.Μπορούμε να πλένουμε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες;
Ναι, εφόσον υπάρχει σχετική σήμανση στην τσάντα.
  18. Μπορώ να χρησιμοποιήσω επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μίας εταιρείας στο κατάστημα άλλης;
 Ναι, δεν υπάρχει περιορισμός.
  19. Τι μπορώ να κάνω για να θυμάμαι να παίρνω μαζί μου την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα;
-Να τις αποθηκεύετε σε εμφανές σημείο σπίτι σας
-Να τις αποθηκεύετε στο αυτοκίνητο
-Να προμηθευτείτε μικρές τσάντες τσέπης.
Διαχείριση απορριμμάτων
20. Πώς θα πετάω τα σκουπίδια μου;
Ο πλέον κατάλληλος τρόπος για την αποκομιδή απορριμμάτων είναι οι σακούλες απορριμμάτων, τις οποίες βρίσκουμε στα ράφια των καταστημάτων.
  21. Οι πλαστικές σακούλες απορριμμάτων γιατί δεν έχουν περιβαλλοντικό τέλος; Δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον;
Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις πλαστικές σακούλες απορριμμάτων είναι μικρότερη, καθώς έχουν διαφορετικό σχήμα και βάρος και κατά κανόνα καταλήγουν στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων.
  22. Μπορώ να ανακύκλωση τις πλαστικές σακούλες που έχω;
Ναι, σύντομα θα υπάρχουν οι διαθέσιμες υποδομές από τους Δήμους και πολλά καταστήματα λιανικής.
  Περαιτέρω ενημέρωση
23. Πού μπορώ να βρω περισσότερα στοιχεία για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας;
Στην ιστοσελίδαalisidagiatoperivallon.gr
    Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Στο «Δαφνί» τρεις ψυχίατροι θα εξετάσουν το σχιζοφρενή που έκαψε τον πατριό του 
Αν πράγματι έχει παντελή έλλειψη καταλογισμού, με συνέπεια να μην αντιλαμβάνεται το άδικο και τις συνέπειες των πράξεών του, θα εξετάσουν τρεις ψυχίατροι στο «Δαφνί», όπου οδηγήθηκε από χθες με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, ο 34χρονος που την Πρωτοχρονιά έκαψε ζωντανό τον ανάπηρο πατριό του στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Μάνης και επιχείρησε, ευτυχώς χωρίς επιτυχία να κάνει το ίδιο με τη μητέρα του και έναν συγχωριανό του.
Καθώς, έχει ήδη νοσηλευθεί τρεις  φορές σε ψυχιατρικές κλινικές με διαγνωσμένη σχιζοφρένεια, αν αυτό επιβεβαιωθεί και από την πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε χθες, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα «η  πράξη  δεν  καταλογίζεται στο δράστη αν όταν την διέπραξε, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών ή  διατάραξης της συνείδησης, δεν  είχε την ικανότητα να αντιληφθεί το άδικο της πράξης του ή να ενεργήσει σύμφωνα με την αντίληψή του για το άδικο αυτό».
  «Ήθελε να τους τιμωρήσει»
Ο 34χρονος, χθες το πρωί, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο Μαίρη Πλευριά, η οποία διορίσθηκε για την υπεράσπισή του,  πέρασε την πόρτα του Ανακριτή, προκειμένου να εξηγήσει τις πράξεις του.
Υποστήριξε,  ότι δεν είχε πρόθεση να κάψει τους γονείς του, αλλά ήθελε να τους προκαλέσει σωματικές βλάβες, τιμωρώντας τους, επειδή αυτοί υπέγραφαν για τον εγκλεισμό του τρεις φορές στο ψυχιατρείο. Πρώτη φορά νοσηλεύθηκε το 2006, μετά ακολούθησε δεύτερη νοσηλεία το 2008 και τελευταία φορά ο εγκλεισμός του έγινε τον Αύγουστο του 2017 και περίπου ένα μήνα μετά βγήκε.
Αυτό, όπως είπε στον Ανακριτή, θεώρησε ότι ήταν άδικο και γι’ αυτό ήθελε να τους τιμωρήσει.
Ισχυρίσθηκε επίσης, ότι οι σχέσεις με τους γονείς του δεν ήταν καλές, ενώ μίλησε και για άσχημη συμπεριφορά του πατριού του στον ίδιο.
Ευθύνες απέδωσε και στη μητέρα του, η οποία επίσης, όπως είπε υπέγραφε για να εγκλεισθεί σε ψυχιατρεία.
Σε ό,τι δε αφορά το συγχωριανό του, υποστήριξε ότι του είχε κάνει πολλά κατά καιρούς και ήθελε να τιμωρήσει κι αυτόν.
  Ολική έλλειψη λογικής και συνείδησης
Όπως σημείωσε μετά την απολογία του μιλώντας στο «Θ», η δικηγόρος του κ. Πλευριά, ο 34χρονος,  που έχει διαγνωσθεί με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και ψυχωτικό σύνδρομο (σχιζοφρένεια), πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και του έχει αναγνωρισθεί αναπηρία 67% και άνω.
Παράλληλα, η κα Πλευριά κατέθεσε αίτημα αναγνώρισης παντελούς έλλειψης καταλογισμού στον 34χρονο κατά την διάπραξη των πράξεών του.
Κατόπιν αυτών, ο Ανακριτής με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα, διέταξαν την προσωρινή του κράτηση στο «Δαφνί», όπου θα γίνει πραγματογνωμοσύνη από τρείς ψυχιάτρους για να διαπιστωθεί αν πράγματι ο 34χρονος έχει ολική έλλειψη λογικής και συνείδησης. Β.Β.


*** Αθλητική ενημέρωση :

  ***  U19  Football League  05-01-2018  :
Πανσερραϊκός- ΑΕ Καραϊσκάκη  4-1  .- ^
Απόλλων Λάρισσας -Δόξα Δράμας  1-1 .- ^
06-01-2018:
Εργοτέλης -Καλλιθέα  1-1 .- ^
Αναγέννηση Καρδίτσας-Άρης Θεσ. 0-6 .- ^
Χανιά- Παναχαϊκή  0-3 .- ^

*** Για την 16η αγωνιστική στην Super League  :
06-01-2018 Σάββατο :
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ   3-1 , (1-0) .- ^
Τα  γκολ : 43΄Επστάϊν , 46΄ Μασούρας , 53΄Λάμπρου , 78΄Παπαγεωργίου .-
Κάρτες :κίτρινες ,  Επστάϊν ,Κριτικός, Γκράσσι , Ντουρμισάϊ , Κόρμπος , Γεωργίου .-
ΠΑΟΚ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  5-0 ,(1-0).- ^
Τα γκολ : 18΄Μάτος , 48΄ , και 58΄Ντιάλμα , 57΄ και 89΄Πρίγιοβιτς ,
Κάρτες :κίτρινες ,  Νιάσε , Τσαμπούρης , Μπελγχαζουανί , κόκκινη , Τσαμπούρης.-
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΑΕΚ  0-3 , (0-3) .-
Τα γκολ : 6΄Μπακασέτας , 36΄ Χριστοδουλόπουλος ,45+1΄ Αραούχο
Κάρτες :κίτρινες , Μπεζαράνο , Τσιγκρίσκι,
Κυριακή 07-01-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ Τρίπολης\
ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964-ΞΑΝΘΗ
ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Δευτέρα 08-01-2018 :
ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ Α.

*** Για το πρωτάθλημα  U20 Super League  για την 17η αγωνιστική :
20-12-2017 : για την 1η αγωνιστική
ΑΟ Κέρκυρα-Πανιώνιθος  3-4 .- ^
22-12-2017 :
Πλατανιας/Χανιά-Παναθηναϊκός 1-4 .- ^
23-12-2017:
Λεβαδειακός-ΠΑΟΚ     0-1 .-^
Ολυμπιακός Π. - ΑΕ. Λάρισας  2-0 .-^
06-01-2018Για την 8η αγωνιστική
Πλατανιάς/Χανιά-ΑΕ. Λάρισας  0-1  .-^
13-01-2018 : για την 17η αγωνιστική
Απόλλων Σμύρνης-Πανιώνιος
ΑΟΚ Κέρυρα-ΠΑΟΚ
ΑΕΚ Α. -ΠΑΣ Γιάννινα
Ξάνθη-Πλατανιας/Χανιά
Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΛ Λάρισσας
Ατρόμητος Α. -Παναιτωλικός
Ολυμπιακος Π.-Λαμία 1964
Λεβαδειακός-Παναθηναϊκός

*** Για την 10η αγωνιστική στην Football League :
Σάββατο 06-01-2018 :
ΒΕΡΟΙΑ-ΤΡΙΚΑΛΑ 1963   0-1  .- ^
ΟΦΗ - ΧΑΝΙΑ/ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ   3-0 .-^
Κυριακή 07-01-2018 :
ΣΠΑΡΤΗ-ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ
ΔΟΞΑ Δράμας-ΠΑΝΑΙΓΕΙΑΛΙΟΣ
ΑΕ Καραϊσκάκης -ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ Λάρισσας
ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης- ΑΠΌΛΛΩΝ Πόντου
ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑ  0-3 α.α. .-
ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Καρδίτσας

*** 3rd  League Group 5 για την 11η αγωνιστική :
Κυριακή 07-01-2018 :
ΚΑΛΑΜΑΤΑ- ΛΕΩΝΙΔΙΟ
ΑΕ. ΑΣΤΕΡΑΣ Βλαχιώτη -ΠΑΛΛΗΞΟΥΡΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΓΟΡΑΣ Βραχαίϊκων -ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου
ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ-ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ
Το  Σάββατο 06-01-2018 για τον 7ο όμιλο στη Γ΄Εθνική :
Φαμιναϊκος Αλιβερίου- Αιολικός   1-1 .- ^
Κυριακή 07-01-2018 :
Πανθηραϊκός -Τρίγλια Ραφήνας Α.Ο.

*** Για την Super League , Women γυναικών 8ης αγωνιστικής :
Κυριακή 07-01-2018 :
Αμαζόνες Δράμας-Φαίδων Άργους
ΠΑΟΚ Θ.-Οδυσσέας Γλυφάδας
Ελπίδες Καρδίτσας 94 - ΟΦΗ
Τρίκαλα 2011-Μεσολόγγι
Βόλος 2004-Άρης Θεσ.
ΑΕ. Λάρισα -Ατρόμητος Α.
***  Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:
16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (4-5/1/2018)
Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου  2018
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- Αναντολού Εφές (Τουρκία) 90-79 ,(47-33).- ^
Τα   δεκάλεπτα : 23-12 , 24-21, 23-23 , 20-23 .- ^
Μάλαγα (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία)  83-85 , (48-39) .- ^
Τα   δεκάλεπτα19-19 ,29-20 , 21-26 , 14-20 .- ^
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)  85-72 , ( 47-42) .-^
Τα   δεκάλεπτα : 25-17 , 22-25 , 20-13 , 19-17 .- ^

Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2018
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)    87-80 ,(48-34) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 26-17 , 22-17 , 22-19 , 17-27 .- ^
Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 79-74 , (36-38).-^
Τα   δεκάλεπτα : 18-22 , 18-16 , 27-21 , 16-15  .-^
Ερυθρός Αστέρας -Ζαλγκίρις Κάουνας(Λιθουανία) 77-65 ,(33-31) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 16-1817-13 , 15-14 , 27-19 .- ^
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-Κίμκι (Ρωσία)   70-74 , (42-40) .- ^
Τα  εκάλεπτα  : 26-26 , 16-14 , 16-16 , 12-18 .- ^
Ρεάλ Μαδρίτης - Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 93-81 ,(48-50).-^
Τα   δεκάλεπτα : 25-26 , 23-24, 21-10 , 24-21 .- ^
***   ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε  16  αγωνιστικές :
ΤΣΣΚΑ Μόσχας       12-4      
Ολυμπιακός               12-4     
Παναθηναϊκός           11-5      
Ζαλγκίρις Κάουνας   10-6     
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Φενέρμπαχτσε            10-6     
Ρεάλ Μαδρίτης           10-6
Κίμκι                           9-7      
Μακάμπι Τελ Αβιβ     8-8
~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια                   7-9      
Μάλαγα                       7-9       
Ερυθρός Αστέρας       7-9        
Μπάμπεργκ                6-10      
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπαρτσελόνα            6-10       
Βαλένθια                   5-11      
Αρμάνι Μιλάνο         4-12     
Αναντολού Εφές       4-12   

~** Οι δύο επόμενες αγωνιστικές στο Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 17

11.01. 21:00ΠαναθηναϊκόςΜπαρτσελόνα
 

11.01. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπάμπεργκ
 

11.01. 21:45ΒαλένθιαΦενερμπαχτσέ
 

11.01. 21:45ΜιλάνοΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

12.01. 19:00ΚίμκιΡεάλ Μαδρίτης
 

12.01. 19:30Αναντολού ΕφέςΕρυθρός Αστέρας
 

12.01. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΟυνικάχα
 

12.01. 21:30ΜπασκόνιαΟλυμπιακός
 
Αγωνιστική ημέρα: 18
16.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΚίμκι
 
16.01. 21:00ΜπάμπεργκΖαλγκίρις Κάουνας
 
16.01. 21:00ΟλυμπιακόςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
16.01. 21:30ΒαλένθιαΜπαρτσελόνα
 
17.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΑναντολού Εφές
 
17.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΠαναθηναϊκός
 
17.01. 21:45ΜιλάνοΟυνικάχα
 
17.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπασκόνια


*** Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός
18.- 17-01-2018 , ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ    εκτός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός
18.- 16-01-2018 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.    εντός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** Φιλανθρωπικά καλάθια από Δικηγόρους και Μηχανικούς 
Μια όμορφη βραδιά, με τη χαρά της άθλησης και της παρέας, και συνάμα την ικανοποίηση της κοινωνικής προσφοράς πέρασαν χθες το βράδυ στο Κλειστό της Παραλίας οι ομάδες μπάσκετ του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και των Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας. Καθιερωμένο χαρακτήρα έχει πλέον αυτή η συνάντηση, με τα έσοδα να διατίθενται στον αθλητικό σύλλογο ατόμων με ειδικές ανάγκες, ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ, ο πρόεδρος του οποίου, Γιώργος Λαζαρίδης, έδωσε το «παρών» στο γήπεδο. Πριν από το τζάμπολ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Αθλητικού Φορέα του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης και των δύο διοργανωτών συλλόγων, Ξηρογιάννης και Κουτραφούρης, με τον (νεοεκλεγέντα) πρώτο μάλιστα με την ομάδα του.
Για την ιστορία οι Μηχανικοί επικράτησαν με 47-39.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Αλέξης Κορογώνας): Νίκος Σουρίλας, Γιώργος Αλεξόπουλος, Σταύρος Καράμπελας, Γιώργος Σκούλικας, Μάριος Γούλιας, Ανδρέας Μάρκου, Νίκος Ξεροβάσιλας, Στάθης Σταματόπουλος, Χρήστος Μακρής, Ηλίας Γεωργουλάκος, Περικλής Ξηρογιάννης.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (Βασίλης Κανάκης): Θεόδωρος Γαϊτάνης, Μιχάλης Γεωργουλάκος, Νεκτάριος Παναγόπουλος, Νίκος Γιαννακόπουλος, Δήμος Μπουσούνης, Αντώνης Κούτρης, Σταύρος Σταυρόπουλος, Γιώργος Γιαννακόπουλος και Βασίλης Κανάκης.

*** Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ  :
Σάββατο 06-01-2018 :
Γ.Σ. Λάρισας /ΦΑΡΟΣ-Γ.Σ. ΛΑΥΡΙΟΥ  80-87,(43-39)  .- ^
Τα δεκάλεπτα :25-22, 18-17 , 21-23 , 16-25 .- ^
ΚΥΜΗ- ΚΟΛΟΣΣΟΣ Ρόδου  Παράταση :93-89 ,(35-39)  .- ^
Τα δεκάλεπτα :18-19 , 17-20 , 25-20 , 17-18 , ΟΤ 16-12 .-^
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΡΗΣ  81-87 , (42-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 21-17 , 21-30 , 25-19 , 14-21 .- ^
ΤΡΙΚΑΛΑ-ΡΕΘΥΜΝΟ  75-86  ,(40-41)  .-^
Τα δεκάλεπτα : 17-23 , 23-18 , 11-10 , 19-19  .-^
ΠΡΟΜΥΘΕΑΣ Πάτρας - ΑΕΚ Αθηνών 69-66 , (37-42).-
Τα δεκάλεπτα : 16-19 , 21-23 , 12-13 , 17-9  .- ^

*** Για την Α2 στο Ελληνικό μπάσκετ
Σάββατο 06-01-2018 :
ΧΟΛΑΡΓΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΣΙ    76-66 ,(35-32)   .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-9 , 13-23 , 19-23 , 22-11 .- ^

*** Για την Α1  στο Ελληνικό Βόλεϊ
Σάββατο 06-01-2018 :
~ ΝΙΚΗ Αιγινίου -Φοίνικας Σύρου  1-3 .- ^σετ ,

*** Ποδόσφαιρο ΕΠΣ Μεσσηνίας  13η αγωνιστική  :
Σάββατο 06-01-2018 Α΄ ΤΟΠΙΚΟ ,
Αναγέννηση Παραλίας - Α.Ο. Σπερχογείας  0-7 .- ^
Κυριακή 07-01-2018 :
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ -Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ-Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ
ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ -ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Καλαμάτας-Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ Καλαμάτας
Α.Σ. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ-Α.Ο.ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ
Α.Ο.ΦΑΡΑΙ-Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ
** Β΄ΤΟΠΙΚΟ
Κυριακή 07 -01-2018 : για 12η αγωνιστική
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ -Α.Ε. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ/ΗΡΑΚΛΗΣ

~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..
Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5959   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3815   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3809  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 603   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.
  Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: