Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

 Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26  Φεβρουαρίου 2018 .
~
~ 26 Φεβρουαρίου
Φωτεινής της Σαμαρείτιδος (1) μεγαλομάρτυρος και των συν αυτή Μαρτύρων: Ανατολής, Βίκτωρος του στρατηλάτου, Ιησή, Κυριακής, Παρασκευής, Φωτίδος, Φωτεινού, Φώτως και Θεοκλήτου του φαρμάκου. Σεβαστιανού δουκός και Χριστοδούλου. Ιωάννου του Κάλφα (†1575). Οσίων Πορφυρίου(2) επισκόπου Γάζης (†420) του Θεσσαλονικέως και Νικολάου του «Κατοπινού».
(1) Η αγία Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Τις πρώτες πληροφορίες για την αγία τις βρίσκουμε στο Δ` κεφάλαιο του κατά Ιωάννην Ευαγγελίου. Μετά τη συνάντησή της και τη συνομιλία της στο φρέαρ του Ιακώβ, βαπτίσθηκε χριστιανή, έλαβε το όνομα Φωτεινή και αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και τη Ρώμη. Εκεί με τους δύο γιους της και τις πέντε αδελφές της υπέστη μαρτυρικό θάνατο κατά την διάρκεια των φοβερών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα.
(2) O άγιος Πορφύριος καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη από πλούσια και αρχοντική οικογένεια. Μετά τις λαμπρές του θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές, αρνήθηκε την πλούσια και κοσμική ζωή και αποσύρθηκε αρχικά στα περίφημα μοναστήρια της Αιγύπτου και εν συνεχεία στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερέας και τέλος επίσκοπος Γάζας. Από τη θέση αυτή αποδόθηκε στον αγώνα καταπολέμησης των αιρετικών. Για να προστατεύσει το ποίμνιό του, δεν δίστασε να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και να ζητήσει την συνδρομή των αυτοκρατόρων Αρκαδίου και Ευδοξίας. Εκεί συνάντησε και τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ο οποίος τον συνέστησε στους βασιλείς και στήριξε με θέρμη το αίτημα του. Παρά τις αρχικές του αντιδράσεις ο βασιλιάς επείσθη και χορήγησε στο Πορφύριο βασιλικό διάταγμα, με το οποίο περιόριζε την δράση των ειδωλολατρών και των λοιπών αιρετικών και με βασιλική χορηγία ανήγειρε εκκλησίες εκεί, όπου προηγουμένως βρισκόταν ειδωλολατρικοί ναοί. Μετά από εικοσιτέσσερα χρόνια επισκοπικών αγώνων, εκοιμήθη οσιακά.
26 Φεβρουαρίου: Εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής
~ Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινής, της Σαμαρείτιδος τιμά σήμερα, 26 Φεβρουαρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Μεγαλομάρτυς Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Για την Αγία Φωτεινή μας μιλάει ό Άγιος Ιωάννης ο Ευαγγελιστής στο Δ΄ κεφάλαιο (Δ’1-38) του Ευαγγελίου του. Κάθε μεσημέρι πήγαινε έξω από την πόλη, στο πηγάδι του Ιακώβ, και γέμιζε την στάμνα της.
~ Εκεί, μια μέρα, συνάντησε τον Ιησού Χριστό, ο Οποίος φανέρωσε σ’αυτήν όλη τη ζωή της. Ο Κύριος είπε στην Αγία Φωτεινή, ότι Αυτός είναι «τό ύδωρ τό ζων», δηλαδή, η αστείρευτη πηγή του Αγίου Πνεύματος.
Αυτό το «πνευματικό ύδωρ» έδωσε ο Κύριος στη Σαμαρείτιδα, η οποία ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που βαπτίστηκαν Χριστιανοί στη Σαμάρεια, και έλαβε το όνομα Φωτεινή. Από τότε αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και στη Ρώμη.
Παρέδωσε μαρτυρικά τη ψυχή της στον Κύριο, από τον αυτοκράτορα Νέρωνα, όταν αυτός έμαθε ότι η Αγία Φωτεινή έκανε Χριστιανές τη κόρη του Δομνίνα και μερικές άλλες γυναίκες. Επίσης, μαζί με την Αγία Φωτεινή μαρτύρησαν οι γιοι της και οι πέντε αδελφές της.
Απολυτίκιο:
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.
Την πηγήν δεξαμενή της σοφίας και χάριτος, εκ χειλέων Κυρίου Φωτεινή Ισαπόστολε, νομίμως ηγωνίσω πανοικεί, και νέμεις φωτισμόν παρά Θεού, τοις προστρέχουσι τη σκέπη σου τη σεπτή, και ευλαβώς βοώσί σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι διά σού, χάριν ημίν και έλεος.
~  Απολυτίκιο Αγ. Φωτεινής Σαμαρείτιδος - 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ : https://youtu.be/Qr6WV0jNVM4 .-

~ **  Άγιο Όρος: Συγκλονιστικό οδοιπορικό στη Μονή Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ)
~ Άγιο
Όρος: Το βίντεο που ακολουθεί είναι ένα οδοιπορικό στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου. Η κρατική τηλεόραση είχε πραγματοποιήσει αυτό το οδοιπορικό δείχνοντας τα διακονήματα, τις δράσεις και όλες τις ασχολίες των Πατέρων, μα κυρίως τις Θείες Λειτουργίες.
*  Στον τόπο, όπου η Χάρις του Θεού βασιλεύει και η Παναγία αναπαύεται, η καθημερινότητα κυλάει σαν το γάργαρο νερό ακόμη και αν στην πορεία του συναντά εμπόδια, πέτρες και σταυροδρόμια. Στο αφιέρωμα αυτό μιλούν πατέρες της Μονής αλλά και ο καθηγούμενός της, αρχιμανδρίτης Εφραίμ.
Από τότε ως σήμερα οι δράσεις της Μονής πλήθυναν και οι μέριμνες αυξήθηκαν αλλά και η αδελφότητα μεγάλωσε και προς δόξαν Θεού, πασχίζει περισσότερο από ποτέ, βοηθώντας την κοινωνία, έχοντας σημαντικό κομμάτι της φιλανθρωπικής προσφοράς στην χώρα αλλά και σπέρνοντας πνευματικούς καρπούς παγκοσμίως.
~ Ας ταξιδέψουμε στον Άθωνα και ας μεταφερθούμε εκεί μέσω της παρακάτω εικόνας.
~** ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ : https://youtu.be/0Try6qYX2e0  .- {Το Πάσχα στο Άγιον Όρος είναι διαφορετικό από ότι εμείς γνωρίζουμε..στο κόσμο...είναι βαθιά μυστηριακό και η Ανάσταση ο θεμέλιος λίθος της μοναστηριακής ζωής.Πόσο όμορφα θα είναι να ακούς το Χριστός Ανέστη να ψέλνεται υπό τους ήχους των ταλάντων που ηχούν χαρμόσυνα...! Εκει , η ακολουθία της Ανάστασης ξεκινά γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα και ολοκληρώνεται με το χάραμα, με τις καμπάνες να χτυπάν χαρμόσυνα. Μετά το τέλος της Ακολουθίας, μοναχοί και πιστοί παρακάθονται στην Τράπεζα για το Πασχαλινό τραπέζι που αποτελείται μονό από ψαρόσουπα και ψάρι ενώ γύρω στις 12 με 1 το μεσημέρι τελείται ο εσπερινός της αγάπης με τις καμπάνες να ηχούν ασταμάτητα.ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ,ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΕΤ 3 ,ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !
This channel is NON PROFIT, NON-COMMERCIAL! Videos may contain copyrighted material . All trademarks and copyrights remain the property of their owners.
Copyright Disclaimer: Citation of articles and authors in this report does not imply ownership. Works and images presented here fall under Fair Use Section 107 and are used for commentary on globally significant newsworthy events. Under Section 107 of the Copyright Act 1976, allowance is made for fair use for purposes such as criticism, comment, news reporting, teaching, scholarship, and Research.} .-
~** Οι «στρατηγοί» του Αγίου Ορους και τα ασκηταριά της
~ Άγιο Όρος: Δείτε το οδοιπορικό που έκανε ο διευθυντής του ΒΗΜΑΤΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ, Γιώργος Θεοχάρης, μέσα από την τηλεόραση του MEGA.
* Εδώ, όλα είναι διαφορετικά, η φύση, οι άνθρωποι, τα έργα τους!
Η καθαρότητα της Ερήμου είναι τέτοια που αγγίζει τα εσώψυχα σου. Η ψυχή σου γαληνεύει και αναζητά να γευτεί την πληρότητα. Τους συναντήσαμε στα απόκρυμνα καλύβια τους και μας μίλησαν για τη ζωή τους.~

Για πρώτη φορά τηλεοπτική κάμερα φτάνει στα άδυτα της Αγιορείτικης ερήμου.
~ Ερημίτες Αγίου Όρους - agioritikovima.gr : https://youtu.be/j8_tGoU0Wk0  .- {Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος. Στους ασκητές στην έρημο του Άθωνα.
Tο ρεπορτάζ έκανε ο δημοσιογράφος και γενικός διαχειριστής του agioritikovima.gr Γιώργος Θεοχάρης, μέσα από το τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA που συνεργάζεται.} .-

***  Επιχειρηματικό Πάρκο και στην Καλαμάτα σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών 
Τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών προτάσεις για την δημιουργία τριών επιχειρηματικών πάρκων σε Λάρισα, Ξάνθη και Καλαμάτα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Deal News.
Είναι δεδομένο ότι η έναρξη αυτών των επιχειρηματικών πάρκων θα δώσει ανάσα ανάπτυξης στην περιοχή της Καλαμάτας αλλά και σε άλλες περιοχές, καθώς θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας. Για την ενθάρρυνση αυτών των πρότζεκτ αλλά και των επιχειρήσεων που θα τα στελεχώσουν θα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα. Μάλιστα το υπουργείο θα προχωρήσει σε θέσπιση σειράς νέων θεσμικών και χρηματοδοτικών κινήτρων.
Αυτά τα πάρκα μπορούν να συγκεντρώσουν όλη την επιχειρηματική και βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής. Μειώνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων και αυξάνουν τις συνέργειες.
Τα επιχειρηματικά πάρκα συγκεντρώνουν την επιχειρηματική και τη βιομηχανική δραστηριότητα σε οργανωμένες περιοχές με τις κατάλληλες υποστηρικτές υποδομές. Μειώνουν το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενισχύουν τις συνέργειες και τις συνεργασίες μεταξύ τους, συμβάλλουν στη δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας και διαμεσολαβούν για τη μεταφορά και τη διάχυση της τεχνολογίας.
Αποτελούν δηλαδή ένα βασικό εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας των εγχώριων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των περιοχών που συντελείται η παραγωγική δραστηριότητα.
Καθιστούν πιο συμφέρουσα και πιο αποτελεσματική την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας και της βιομηχανικής συμβίωσης, με δραστικό περιορισμό των ρύπων και των λυμάτων.

*** Να μπει τέλος στο δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι και οι υπεύθυνοι στο σκαμνί 
«Να μπει τέλος στο δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι και οι υπεύθυνοι να καθίσουν στο σκαμνί της δικαιοσύνης», έλεγαν κάτοικοι των Ραχών και καταγόμενοι από το Μύρου και το Αλιμάκι, αφού έλαβαν γνώση της απόφασης του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, για επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε βάρος του δήμου Τριφυλίας για το δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι.
Οι ίδιοι αισθάνονται ότι η απόφαση του κ. Τατούλη, έστω και με καθυστέρηση, ουσιαστικά «δικαιώνει» τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες τους, τις αναφορές τους και τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στον παράνομο σκουπιδότοπο. Μάλιστα, έλεγαν ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το δήμο Τριφυλίας, την ΕΛ.ΑΣ. και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κυπαρισσίας και στο εξής κάθε μία από τις Αρχές και υπηρεσίες αυτές να πράξουν τα δέοντα σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντά τους. Σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Θ» στις 17 Δεκεμβρίου 2016 αναφέραμε ότι «”Ελλαδιστάν”, “τριτοκοσμική χώρα”, “αυτά συμβαίνουν μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον – υποτιθέμενο – πολιτισμένο κόσμο” κ.ο.κ. θα μπορούσε να πει κάποιος για την απίστευτη φαρσοκωμωδία που πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια του τραγέλαφου σχετικά με τον (παράνομο) σκουπιδότοπο της Δ.Ε. Κυπαρισσίας στο Αλιμάκι που δέχεται τα σκουπίδια από όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου Τριφυλίας και από το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου καίγεται με το τοξικό νέφος να πνίγει την ευρύτερη περιοχή των Δ.Ε. Κυπαρισσίας, Αυλώνος και Αετού. Ο σκουπιδότοπος είναι στις φλόγες, εδώ και δύο ολόκληρες εβδομάδες και, παράλληλα, στο χώρο εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης από εργολάβο στα πλαίσια υλοποίησης του έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και, επίσης, παράλληλα, στον ίδιο χώρο του παράνομο σκουπιδότοπου, λίγα μόλις μέτρα από τα σκουπίδια που καίγονται, δημιουργείται από το δήμο ένας νέος, δεύτερος, παράνομος σκουπιδότοπος όπου εκεί, με εντολή της δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, μεταφέρουν και αδειάζουν τα σκουπίδια τα απορριμματοφόρα του δήμου».
Στις 16 Φεβρουαρίου 2017 σημειώναμε ότι «Την αγανάκτηση και οργή κατοίκων της περιοχής της Κυπαρισσίας έχει προκαλέσει η δημιουργία δεύτερο, παράνομου, σκουπιδότοπου έξω από την περίφραξη του ΧΑΔΑ στο Αλιμάκι, εδώ και τρεις μήνες περίπου. Τις προηγούμενες μέρες κάτοικοι από τις Ράχες, όπως και από Μύρου και Αλιμάκι, πήγαν στο σημείο και είδαν ότι στον παράνομο σκουπιδότοπο που ήταν στις φλόγες επί μήνες βρίσκεται ο εργολάβος που υλοποιεί εργασίες αποκατάστασης στα πλαίσια μελέτης και εργολαβίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δίπλα, ωστόσο, από τον παράνομο σκουπιδότοπο που αποκαθίσταται, έχει δημιουργηθεί ένας νέος παράνομος σκουπιδότοπος όπου εδώ και τρεις μήνες αδειάζουν τα σκουπίδια τα απορριμματοφόρα του δήμου Τριφυλίας από ολόκληρο το δήμο, καθώς μόνο ο σκουπιδότοπος της Κυπαρισσίας έχει απομείνει ανοικτός ενώ οι άλλοι, σε Φιλιατρά και Γαργαλιάνους, έχουν κλείσει και ήδη έχουν αποκατασταθεί. Το τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς και την απόγνωση των κατοίκων της περιοχής, τα έχουν αναδείξει εκτενώς με ρεπορτάζ στο «Θ» από τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε ξεκίνησε να καίγεται κιόλας ο πρώτος παράνομος σκουπιδότοπος που, πλέον, αποκαθίσταται. Το πρόβλημα και σοβαρό ζήτημα της δημιουργίας δεύτερου παράνομου σκουπιδότοπου ετέθη και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τριφυλίας στις 16 Δεκεμβρίου, ωστόσο, όπως έχουμε τονίσει, μια περίεργη και ιδιότυπη «ομερτά» επιδεικνύουν η δημοτική Αρχή Τριφυλίας και οι αρμόδιες και εμπλεκόμενες υπηρεσίες. «Ένοχη σιωπή» από όλους. Φέρονται όλοι τους σαν να μην άκουσαν και να μην είδαν τίποτα. Δε μιλάει κανείς τους. Δεν κάνει τίποτα κανένας εξ αυτών!». Έγγραφη αναφορά – καταγγελία κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Ραχών δήμου Τριφυλίας για την περιβαλλοντική και τοξική βόμβα με τα σκουπίδια που καίγονταν καθώς και το δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι Δ.Ε. Κυπαρισσίας προκάλεσε την κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ίδιου του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη και, έστω με καθυστέρηση, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε βάρος του δήμου Τριφυλίας για το δεύτερο παράνομο σκουπιδότοπο στο Αλιμάκι που δημιούργησε ο ίδιος ο δήμος. Στην απόφαση του κ. Τατούλη αναφέρεται ότι «διαπιστώθηκε η ανάπτυξη νέου χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη θέση “Αλιμάκι” του Δ. Τριφυλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας, κατά παράβαση του άρθρου 10§1 της ΚΥΑ Αριθ. ΗΠ/50910/2727/03 (Β’ 1909) και της (σχετ. (14)) Απόφασης του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ…» και ότι «οι διαπιστώσεις συνιστούν υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά τα οριζόμενα του άρθρου 2 του Ν. 1650/1986 όπως τροποποιήθηκε…». Όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, μετά από αυτό, όπου με την απόφαση Τατούλη επισημοποιείται η ύπαρξη και λειτουργία δεύτερου παράνομου σκουπιδότοπου, ο δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε παύση λειτουργίας του παράνομου αυτού σκουπιδότοπου διότι δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις για παράνομο σκουπιδότοπο και να διαβιβάζεται ο φάκελος για τον παράνομο σκουπιδότοπο στην Εισαγγελία με βαριές κατηγορίες για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ίδια στιγμή να συνεχίζεται η παρανομία με εναπόθεση απορριμμάτων στον παράνομο σκουπιδότοπο από τον ίδιο το δήμο που κατηγορείται για τον παράνομο σκουπιδότοπο.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου σήμερα και αύριο στην Τρίπολη
Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλες υποσχέσεις…
Το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Πελοπόννησο, όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον ανοίγεις τι πύλες του σήμερα  και ολοκληρώνεται αύριο στην Τρίπολη παρουσία 23 μελών του υπουργικού συμβουλίου και του Πρωθυπουργού.
Το Συνέδριο στην Πελοπόννησο είναι το 10ο που πραγματοποιείται στον κύκλο των Περιφερειακών Συνεδρίων που έχουν προγραμματιστεί, προκειμένου να υπάρξει ένας αποκεντρωμένος διάλογος με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021». Οι εργασίες του Συνεδρίου θα φιλοξενηθούν στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης (Παπαναστασίου 25).
Η κεντρική εκδήλωση αύριο θα ανοίξει με ομιλία του Περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη και θα ολοκληρωθεί με την κεντρική ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ήδη για τη διεξαγωγή του έχει αρχίσει ένας ολόκληρος κύκλος εκτιμήσεων και αναλύσεων. Θα είναι ένα συνέδριο στο οποίο δεν θα κυριαρχήσουν οι μαξιμαλιστικές απόψεις και τα "παχιά λόγια" ή θα πρόκειται για μια πραγματική συνέργεια μεταξύ κράτους, περιφέρειας και παραγωγικών τάξεων ώστε να υπάρξουν κάποια -έστω και ελάχιστα- χειροπιαστά και υλοποιήσιμα παραδείγματα. Η ιστορία έχει δείξει ότι, μάλλον, κυριαρχούν  οι πρώτες εντυπώσεις, αλλά στο χέρι της κυβέρνησης είναι να αντιστρέψει τα ειωθότα.
Βέβαια και από την πλευρά των παραγωγικών τάξεων και των φορέων θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι δεν βρισκόμαστε σε περίοδο ευμάρειας, αλλά, ζούμε σε μια κοινωνία την οποία έχουν… γονατίσει τα μνημόνια και η λιτότητα. Παράλληλα, δεν είναι δυνατό, να ζητούμε από μια κυβέρνηση να κάνει πράγματα που δεν έχουν γίνει δεκαετίες τώρα. Μαγικά ραβδιά δεν υπάρχουν.
Για δεκαετίες δεν σχεδιάστηκε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα όριζε τους άξονες ανάπτυξης για τη οικονομία, με αποτέλεσμα η παραγωγική δραστηριότητα να αναπτυχθεί άναρχα και χωρίς σχεδιασμό, η δε κοινωνία να μην έχει προοπτική. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής ήταν η χώρα να μην μπορέσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι κυβερνήσεις που κλήθηκαν, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης, και αμέσως μετά να την αντιμετωπίσουν, στάθηκαν ανίκανες να οργανώσουν οποιονδήποτε σχεδιασμό. Η λογική του υπέρ δανεισμού και του άκρατου καταναλωτισμού που υιοθετήθηκε από το πολιτικό σύστημα τα προηγούμενα χρόνια, κυριάρχησε στην πολιτική και οικονομική σκέψη και δεν άφησε περιθώρια άλλου δρόμου.
Η λογική των Περιφερειακών συνεδρίων θα πρέπει να βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτών των λογικών που επικρατούσαν μέχρι χθες.
Παράλληλα, εκείνο που ζητούμε, όταν κλείσουν τα φώτα του Συνεδρίου, είναι να ξεκινήσει το δύσκολο έργο της πράξης των λόγων. Γιατί εκεί θα κριθούμε όλοι. Κυρίως, η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα και με τον καθηγητή Γιώργο Φαράκλα, πολιτική νομίζουμε συνήθως ότι είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος. Δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μπορεί μια παράταξη να έχει τη βούληση να πετύχει κάποιους στόχους και να γνωρίζει σε ποια μέσα μπορεί να προσφύγει για να τους πετύχει. Τα ανθρώπινα πράγματα είναι όμως έτσι πλασμένα, ώστε τα μέσα σπανίως φέρνουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Η εκτίμηση της κατάστασης αποδεικνύεται εσφαλμένη, ο συσχετισμός δυνάμεων διαφορετικός από τον προβλεπόμενο, η συγκυρία φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την έκβαση από ό,τι φαινόταν λογικό. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι ότι ανακαλύπτουμε έτσι πως θέλουμε κάτι άλλο από αυτό που νομίζαμε πως θέλαμε. Έτσι, ευτυχώς που η πολιτική δεν είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος. Αν ήταν, δεν θα υπήρχε τυχαιότητα, άρα ούτε εξέλιξη. Η πολιτική δεν θα διέφερε από τη μηχανική.
Με άλλα σχέδια ήλθε η σημερινή κυβέρνηση στην εξουσία και άλλα εφάρμοσε. Η εύκολη ερμηνεία της «μετάλλαξης» είναι πάντα η ψυχολογική: Έγιναν «λάθη» λένε, υπήρξε «προδοσία» λένε άλλοι. Το πιθανότερο είναι ότι η μη αναμενόμενη συμπεριφορά της πραγματικότητας πρόσφερε σε αυτήν τη δυνατότητα να μάθει καλύτερα τι ήταν αυτό που ήθελε. Το λιγότερο που έμαθε σε αυτά τα λίγα χρόνια είναι η φύση της πολιτικής. Η πολιτική δεν είναι ποτέ η εφαρμογή ενός σχεδίου στην πραγματικότητα. Είναι μάλλον η εκμαίευση ενδιαφερουσών δυνατοτήτων από την πραγματικότητα. Κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάει η κυβέρνηση.
Εν κατακλείδι, εδώ και χρόνια υπάρχει ανάγκη για ένα  σχέδιο της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα και με τα λεγόμενα και της κυβέρνησης το 2018 είναι μια κομβικής σημασίας χρονιά, για να ξεκινήσει μια δυναμική πορεία για το αναπτυξιακό όραμα της ελληνικής κοινωνίας, με αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και ορθή κατανομή του πλούτου.
Εκτός από τα έργα υποδομών έχουμε ανάγκη και από προτάσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και τα θέματα Δημοκρατίας, τη λειτουργία των θεσμών, τη συμμετοχή των πολιτών, το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών, την πολιτική συνεννόηση σε μείζονα ζητήματα, διότι, αρκετά πλήρωσε η χώρα και ο ελληνικός λαός την αδυναμία του πολιτικού συστήματος. Πρώτα απ’ όλα, όμως, στην απόκτηση μιας κουλτούρας δημοκρατικού διαλόγου, απολογισμού, δεσμεύσεων και συμμετοχής.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Έλεγχοι για το τυποποιημένο ελαιόλαδο στα καταστήματα εστίασης ξεκινούν στη Μεσσηνία 
Ελέγχους, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για το αν στους χώρους μαζικής εστίασης, διατίθεται ελαιόλαδο σε σφραγισμένη συσκευασία.
Αυτό είναι υποχρεωτικό από την 1/1/2018 για όλες τις επιχειρήσεις που προσφέρουν στον καταναλωτή ελαιόλαδο και για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.
  Υποχρεωτικό
Δυστυχώς, παρά την υποχρέωση, το μέτρο δεν έχει εφαρμοσθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα καταναλωτές που το γνωρίζουν να προβαίνουν και σε καταγγελίες. Έτσι, θα ξεκινήσει ένα κύκλος ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού ακόμα και μια άτυπη περίοδος προσαρμογής που θα μπορούσαν κάποιοι επαγγελματίες να επικαλεσθούν έχει παρέλθει.
Όπως προβλέπεται στους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (ΔΙΕΠΠΥ), «από την 1/1/2018 το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία».
Αίτημα των ελαιοπαραγωγών
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, το μέγεθος της νέας αγοράς με τις ρυθμίσεις για τα σφραγιστά μπουκάλια αφορά σε 10.000 τόνους ελαιόλαδου- ποσότητα που αντιστοιχεί στο 4-5% της εγχώριας παραγωγής- προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στον χώρο της μαζικής εστίασης.
Σημειώνεται ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει στη χρήση μη επαναχρησιμοποιούμενων φιαλών ελαιόλαδου, αλλά η χρέωση ή μη στον καταναλωτή έχει να κάνει με τη βούληση του ιδιοκτήτη του εστιατορίου. Πάντως, όπου υπάρχει η χρέωση αυτή διαμορφώνεται γύρω στο 1 ευρώ η φιάλη των 100 ml.
Το μέτρο αυτό έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε να γίνει. Είχε εξαγγελθεί και το 2014 από τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη, αλλά τελικώς δεν νομοθετήθηκε ποτέ.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Επίσκεψη Χαρίτση σε ιδιωτικές παραγωγικές μονάδες της Καλαμάτας 
Θα υπάρξει και συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα
 Στην Καλαμάτα θα βρεθεί αύριο, νωρίς ο πρωί, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος, ενόψει και του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που αρχίζει την ίδια ημέρα στην Τρίπολη, θα έχει σειρά επαφών με ιδιωτικές παραγωγικές μονάδες, που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την εξωστρέφεια. Παράλληλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρξει και συνάντηση με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, στις 11.30 το πρωί στο Δημαρχείο της πόλης.
Σκοπός των συναντήσεων αυτών θα είναι να ακούσει ο κ. Χαρίτσης από πρώτο χέρι τις αναπτυξιακές στρεβλώσει που υπάρχουν και δεν δίνουν την προστιθέμενη αξία στις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και να έχει έναν προσωπικό διάλογο με τους τοπικούς επιχειρηματίες.
Ο Καλαματιανός υπουργός πιστεύει πολύ στη δικτύωση και συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για να προσελκύσουν και τις απαραίτητες επενδύσεις. Ο κ. Χαρίτσης εύλογα εστιάζει στον τομέα της αγροδιατροφής, στον οποίο η περιοχή μας, όπως και σε άλλους τομείς, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές δυνατότητες.
Όλα αυτά, όμως, δεν θα πρέπει να γίνουν με άναρχο τρόπο. Το υπουργείο ψάχνει ωθήσεις που θα στρέψουν την οικονομία σε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης: σε μια ανάπτυξη κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη.
Από την πλευρά του το κύριο μέλημα είναι να αντιστρέψει το κλίμα αποεπένδυσης που εμπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια στην ελληνική οικονομία. Με παρεμβάσεις στο χρηματοοικονομικό αλλά και στο θεσμικό πεδίο – για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας – να διαμορφωθεί το κατάλληλο ‘οικοσύστημα’, εκείνο το επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που θα ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Στόχος μας είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας να μη μείνει στο επίπεδο των αριθμών, αλλά να έχει αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και τη ζωή των ανθρώπων.
Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός επισημαίνει με κάθε ευκαιρία τον αποφασιστικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι τοπικές κοινωνίες, και ιδιαίτερα οι τοπικοί παραγωγικοί φορείς, για την προώθηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου και το σχεδιασμό των εργαλείων που θα ανταποκρίνονται στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες. Κρατική παρέμβαση χωρίς και την κινητοποίηση της κοινωνίας προς ένα νέο μοντέλο δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμη οποιαδήποτε προσπαθεια.
  Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Ενημερωτική συνάντηση σήμερα με θέμα: “Ξεφυλλίζοντας τα μυστικά της ανάγνωσης” 
Το Τμήμα Ένταξης, η Επιτροπή Διαχείρισης της Σχολικής Βιβλιοθήκης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, σε συνεργασία με το  Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, πραγματοποιούν σήμερα  Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου   και ώρα 18:00 έως 19:30, στην βιβλιοθήκη του σχολείου, την τέταρτη ενημερωτική συνάντηση, με θέμα:
“Ξεφυλλίζοντας τα μυστικά της ανάγνωσης”
Σκοπός είναι η ενημέρωση των γονέων για το πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί της ανάγνωσης και της κατανόησης. Παράλληλα, με ποιο τρόπο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να προωθούν και να ενισχύουν στόχους αναγνωστικής ικανότητας και ευχέρειας εντός και εκτός σχολικής τάξης. Με ποιο τρόπο θα μάθουμε τα παιδιά μας να αγαπούν τα βιβλία και ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε βιβλία και αναγνωστικά κείμενα. Γιατί προτείνουμε το βιβλίο στην εποχή της τεχνολογίας και με ποια μέσα η ανάγνωση μπορεί να γίνει πιο ελκυστική. Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα όταν όλοι μαζί θα ξεφυλλίζουμε τα μυστικά της ανάγνωσης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
18.15- 18.30:  «Ανάγνωση: Μια πολύπλοκη διαδικασία»
Μάλαμα Βασιλική, Διδάκτωρ Ειδικής Αγωγής & Ψυχολογίας Παν/μίου Αθηνών, Μsc, Φιλόλογος, Δασκάλα.
18.30-18.45:  «Πως να απομακρύνεις ένα παιδί από το βιβλίο»
Σωτηράκη Νινέτα, Υπ.Διδάκτωρ Paul-Valery- Montpellier III, DEA Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Μ.Α Διδακτικής, Εκπαιδευτικός, Προϊσταμένη Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας.
18.45-19.00 : «Πώς διαλέγω ένα βιβλίο και πώς με διαλέγει αυτό»
Παπανικολάου Παναγιώτα, Υπεύθυνη Σχολικής Βιβλιοθήκης 10ου Δ.Σ Καλαμάτας, Δασκάλα.   19.15: Συζήτηση – ερωτήσεις

***  Κάδοι ξεχαρβαλωμένοι 
Στον υπόγειο κάδο απορριμμάτων, στη διασταύρωση των οδών Κρήτης και Κανάρη, τα σκουπίδια έχουν φτάσει μέχρι την κορυφή του. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, τρέχουν και τα δικαστήρια με τη Μαραθόλακκα, οπότε υπάρχει και μια δικαιολογία.
Εκείνο που μας… χαλάει είναι ότι αρκετοί κάδοι αυτού του τύπου βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Χωρίς καπάκια, βρώμικοι, με μία λέξη αντιαισθητικοί. Άραγε τι χρειάζεται για να υπάρξει μια αλλαγή στην εικόνα τους;  Α.Π.  

***  Υψηλό το επίπεδο στον 5ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στο Ναύπλιο 
Πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο ο 5ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που φέτος χαρακτηρίστηκε  από το πολύ υψηλό επίπεδο κατασκευών.
Το διαγωνισμό συνδιοργάνωσαν , ο Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Σταύρος Κωτσάκης, ως υπεύθυνος της WRO Hellas στην Πελοπόννησο και ο Δήμος Ναυπλιέων, με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης W.R.O™ Hellas.
Ο Διαγωνισμός υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού για μαθητές/τριες Δημοτικού με θέμα «Εποικισμός του Άρη», για μαθητές/τριες Γυμνασίου με θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες» και για μαθητές/τριες Λυκείου με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Eπιχειρηματικότητα».
Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός π έγινε  στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθοδολογίας STEM (Science – Technology – Engineering - Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών/τριών στην Ελλάδα και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.
Στην εκδήλωση, οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν από κοντά ευφάνταστες κατασκευές, να ενημερωθούν για τις νέες δράσεις, καθώς επίσης και να συνομιλήσουν με τους εκπαιδευτές και με τους μαθητές που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στο περιφερειακό διαγωνισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής συμμετείχαν περισσότεροι από 220 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την Πελοπόννησο οι οποίοι πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι, αξιοποίησαν  την ευκαιρία να εμπλακούν σε δραστηριότητες και καινοτόμα εργαστήρια ρομποτικής, προγραμματισμού και δημιουργικών κατασκευών.

*** Δεν πρόλαβαν καλά καλά να ξεκινήσουν οι πτήσεις, ξεκίνησαν και οι συλλήψεις στο Αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 22χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, για πλαστογραφία, Ψευδή Ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους Αλλοδαπούς.
Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του ανωτέρω, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για το Μόναχο Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι το ταξιδιωτικό του έγγραφο ήταν προφανώς πλαστό.
Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε ένα Διαβατήριο Αρχών Αυστρίας, το οποίο κατασχέθηκε.
Η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση, διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

*** Πετυχημένη επιλογή 
Απ’ όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε, μπορούμε αβίαστα να συνάγουμε το συμπέρασμα ότι η επιλογή της Λίντα Καπετανέα, για καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, φαίνεται απόλυτα πετυχημένη. Θα γράφαμε περισσότερα, αλλά επειδή όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι τα λόγια, περιμένουμε.
Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα, έχει δείξει ότι όχι μόνο γνωρίζει πολύ καλά σε ποια καρέκλα κάθεται, αλλά, είναι και αρκετά δημιουργική, έχοντας καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Χορού.   Α.Π.
Λίντα Καπετανέα, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας μιλά στο «Θάρρος»

*** Ένας Ιρλανδός που ξέρει Σεφέρη 
Ενδιαφέρων πολιτικός, καλοκάγαθος και δημοφιλής είναι ο πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, ο οποίος βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΒΗΜΑτοδότη.
 Και εξαιρετικός γνώστης της ελληνικής ιστορίας, του πολιτισμού μας και της μυθολογίας. Δεν γνωρίζω άλλον ξένο πολιτικό να έχει αναφέρει στην ομιλία του Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο, Καζαντζάκη, αλλά και τους Οδυσσέα, Αχιλλέα, Πάτροκλο. Πέραν όμως των επίσημων συναντήσεων που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, δεν υπήρξε άλλη συνομιλία μεταξύ τους.
Στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, αν και Τσίπρας και Μητσοτάκης είχαν προσκληθεί, δεν προσήλθαν. Ο μεν κ. Μητσοτάκης έστειλε αντ’ αυτού τον κ. Τσιάρα, ο δε κ. Τσίπρας έστειλε τον κ. Παπαδημητρίου. Παρέστη βεβαίως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (θεσμικός παράγοντας) και τρεις - τέσσερις... εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους και η Εφη Αχτσιόγλου και Λυδία Κονιόρδου.
 Κατά άλλα, το δείπνο ήταν λαμπρό, αφού υπήρξε και μουσική παράσταση με βιολί και κιθάρα (με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι και ιρλανδών μουσικών).  Α.Π. 

***  Έλληνες επιστήμονες εντόπισαν τρία ύποπτα ρήγματα στο Ιόνιο 
Ελληνες επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν με τη βοήθεια δορυφορικών ραντάρ τις περιοχές που είναι πιθανόν να παραγάγουν σεισμούς στο μέλλον μεγέθους από 5,5 έως 6,5 ρίχτερ
 Τα ρήγματα στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί του Κεντρικού Ιονίου κατάφεραν να εντοπίσουν έλληνες επιστήμονες. Πρόκειται για τρία κομμάτια μεγάλων ρηγμάτων τα οποία δεν «έσπασαν» κατά τη διάρκεια πρόσφατων ισχυρών σεισμών: Το πρώτο, μήκους 6 χιλιομέτρων, εντοπίζεται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Λευκάδας, το δεύτερο, μήκους 14 χιλιομέτρων, βρίσκεται βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και το τρίτο με μήκος 30 χιλιόμετρα κατεγράφη στις δυτικές ακτές του νησιού.
Αξιοποιώντας δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ οι επιστήμονες εξέτασαν την παραμόρφωση που προκάλεσαν τέσσερις παλαιότεροι ισχυροί σεισμοί στα νησιά του Κεντρικού Ιονίου, χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα ρήγματά τους και ανακάλυψαν τα κομμάτια τους που δεν έχουν «σπάσει» αποκαλύπτοντας έτσι τις περιοχές που είναι πιθανό να παραγάγουν σεισμούς στο μέλλον. Σύμφωνα με τους ίδιους, τα σεισμικά κενά που χαρτογραφήθηκαν μπορούν να δώσουν σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 5,5 έως 6,5 ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί  η χρονική εκδήλωση σεισμών, δίνουν, όμως, έναν ορίζοντα 20ετίας για τη διάρρηξη των ρηγμάτων στα συγκεκριμένα σημεία.
Η χαρτογράφηση των σεισμών
Τη διαδικασία που ακολούθησαν οι επιστήμονες και τα ευρήματα της μελέτης εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γεωλόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Αθανάσιος Γκανάς. «Τα τελευταία 15 χρόνια τέσσερις σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 6 ρίχτερ εκδηλώθηκαν στο Κεντρικό Ιόνιο Πέλαγος, μία από τις πιο ενεργές σεισμικά περιοχές της Ευρώπης», λέει. Πρόκειται για την δόνηση της 14ης Αυγούστου 2003 που έπληξε τη Λευκάδα με μέγεθος 6,2 ρίχτερ, τους σεισμούς των 6,1 και 6 ρίχτερ που χτύπησαν την Κεφαλονιά τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2014 και τον σεισμό των 6,5 ρίχτερ που εκδηλώθηκε στη Λευκάδα το Νοέμβριο του 2015. Πριν από αυτούς, το 1983 στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς είχε σημειωθεί σεισμός 6,8 ρίχτερ. Ηταν φαινόμενα που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες, εκτεταμένες υλικές καταστροφές και κατολισθήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 2015 μετά τον σεισμό το νησί της Λευκάδας είχε μετατοπιστεί κατά 36 εκατοστά σύμφωνα με τις μετρήσεις. Παρ' όλ' αυτά, δεν υπήρχαν επιφανειακές εκδηλώσεις του ρήγματος.
«Τα δεδομένα της διαστημικής γεωδαισίας μάς έδωσαν μια άνευ προηγουμένου λεπτομερή χαρτογράφηση της εδαφικής παραμόρφωσης που προέκυψε από την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα», συνεχίζει ο δρ Γκανάς. «Με δορυφορικές εικόνες εκείνης της περιόδου αναλύσαμε σε πρώτη φάση τον σεισμό του 2003. Αυτός ο σεισμός οριοθετήθηκε, δηλαδή η παραμόρφωση που προέκυψε από αυτόν μας έδωσε τις ακριβείς συντεταγμένες του ρήγματος.
Το ρήγμα βρέθηκε με γεωδαιτικά δεδομένα πολύ πιο ακριβή από ό,τι με τα σεισμολογικά δεδομένα που είχαμε τότε και διαπιστώσαμε ότι εντοπίζεται παράλληλα με τις δυτικές ακτές της Λευκάδας. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με την ίδια τεχνική και εντοπίσαμε τα ρήγματα που προκάλεσαν τους σεισμούς στις 26 Ιανουαρίου και στις 3 Φεβρουαρίου του 2014 στην Κεφαλληνία και έπειτα το ρήγμα που διερράγη το 2015 στην Λευκάδα. Από την μεθοδολογία αυτή προέκυψαν κάποια κενά μεταξύ των διαδοχικών διαρρήξεων, τα οποία εκτιμάται ότι θα γεμίσουν με τις σεισμικές διαρρήξεις που λείπουν δίνοντας δονήσεις. Εφόσον συμβεί αυτό, το μέγεθος των αναμενόμενων σεισμών κυμαίνεται σε 5,5 ρίχτερ για το πρώτο σεισμικό κενό, σε 6 Ρίχτερ για το δεύτερο και σε 6,5 ρίχτερ για το τρίτο. Το πότε θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε γιατί βραχυπρόθεσμη πρόγνωση των σεισμών είναι αδύνατη. Βάσει του ρυθμού ολίσθησης του ρήγματος μετασχηματισμού της Κεφαλληνίας (CTF), όμως, ένας πιθανός ορίζοντας κλεισίματος αυτών των κενών είναι η επόμενη 20ετία», προσθέτει ο γεωλόγος.
Η επιστημονική προσέγγιση
Ο δρ Γκανάς επισημαίνει ότι για όλα αυτά υπάρχουν αβεβαιότητες, όπως άλλωστε για πολλές παραμέτρους της σεισμολογίας. «Είμαστε όμως κοντά στο να προσεγγίσουμε με επιστημονικά δεδομένα αυτό το πρόβλημα, δηλαδή το πώς δουλεύουν τα μεγάλα ρήγματα. Και να βρίσκουμε τα όρια των διαρρήξεων όχι μόνο με τη σεισμολογία αλλά με την βοήθεια δορυφόρων», σημειώνει.
Για τη συγκεκριμένη έρευνα χρησιμοποιήθηκε η δορυφορική συμβολομετρία, μια  τεχνολογία που θεωρείται πλέον ώριμη. «Στην ουσία παίρνουμε  εικόνες που έχουν ληφθεί πριν και μετά τον σεισμό, αφαιρούμε την μία από την άλλη και αυτό που προκύπτει είναι η διαφορά, δηλαδή η κίνηση του εδάφους».
Για τη διεξαγωγή της χρειάστηκαν περισσότερα από δύο χρόνια. Το 2016 πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Τectonophysics» στην οποία παρουσιάστηκαν τα βασικά αποτελέσματα με τα στοιχεία «Ganas et al., 2016. Coseismic deformation, field observations and seismic fault of the 17 November 2015 M = 6.5, Lefkada Island, Greece earthquake, Tectonophysics, 687, 210-222, ISSN 0040-1951» (http://dx.doi.org/10.1016/j.tecto.2016.08.012) ενώ πλέον οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στα οριστικά συμπεράσματά τους.
Στην υλοποίηση της έρευνας συμμετείχαν εκτός από τον δρα Αθανάσιο Γκανά και οι επιστήμονες Π. Ηλίας, Μ. Ιλίεβα, Ντ. Δημητρόφ, Π. Μπριολ, Ισ. Παρχαρίδης, Σ. Βαλκανιώτης, Γ. Παπαθανασίου, Α. Παπαστέργιος, Π. Αργυράκης, Ε. Μενδωνίδης και Ε. Κόλλια.
Στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας
Τα συμπεράσματα της έρευνας για το Κεντρικό Ιόνιο παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην 1η ημερίδα Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών στην Αθήνα. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Γεωλογική Εταιρία και την Επιτροπή Τηλεπισκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών και κατά την διάρκειά της παρουσιάστηκαν συμπεράσματα και αποτελέσματα από την πρωτοπορία της επιστημονικής έρευνας σήμερα στην Ελλάδα. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην πρόοδο που έχει συντελεστεί ως προς την αξιοποίηση των δορυφορικών δεδομένων για θέματα φυσικών καταστροφών, σεισμολογίας αλλά και για ζητήματα καθημερινής ζωής, όπως στον καταρτισμό του Κτηματολογίου, ενώ έγινε αναφορά σε εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις που θέτουν στο επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες.
Πηγή: Τα Νέα.gr

***  Αιματηρή επίθεση σε στέκι αντιεξουσιαστών στον Πειραιά - Πέντε τραυματίες 
Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ομάδα χρυσαυγιτών, εισέβαλε σε στέκι του αντιεξιαστικού χώρου στον Πειραιά.
Συγκεκριμένα ομάδα οκτώ ατόμων κρατώντας λοστούς και αναμμενα καπνογόνα, εισήλθε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα,  στον Κοινωνικό Χώρος Φαβέλα και προκάλεσε ένταση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 5 ατόμων ενώ προκάλεσαν και ζημιές στον χώρο σπάζοντας μια τζαμαρία.
Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες η ομάδα φέρεται να φώναζε «αιμα τιμη χρυση αυγη».
Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και η δικηγορος πολιτικης αγωγης της οικογενειας Φυσσα, Ελευθερια Τομπατζογλου η οποία η όποια υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από χτύπημα με μεταλλικό γκλομπ στο κεφάλι ενώ έκανε και έξι ράμματα
Τρεις από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Eπίθεση στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στην οδό Ναυάρχου Βούτση στον Πειραιά είχε πραγματοποιηθεί ξανά στις 29 Αυγούστου, για την οποία είχε συλληφθεί η ομάδα ακροδεξιών εξτρεμιστών «Απέλλα».
Οι δράστες είχαν τοποθετήσει στην είσοδο του κτιρίου και πυροδοτήσει δύο αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς αποτελούμενους από πλαστικά μπουκάλια με βενζίνη και κροτίδες.
Από την ανάφλεξη των μηχανισμών είχαν προκληθεί περιορισμένης έκτασης υλικές ζημιές στην είσοδο του χώρου.
Το στέκι είχε και τον Μάρτιο του 2017 γίνει στόχος επίθεσης από τη φασιστική ομάδα «Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές». Μέλη της είχαν γράψει συνθήματα στους τοίχους του κτιρίου και είχαν αναρτήσει σχετικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.
Η ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:
«Χρυσαυγίτες τραυματίζουν την Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρο της οικογένειας Παύλου Φύσσα στη δίκη της ΧΑ
Τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής επιτέθηκε στο κοινωνικό χώρο Φαβέλα στον Πειραιά. Ομάδα δέκα νεοναζί της Χρυσής Αυγής εισέβαλε στο χώρο, φορώντας κράνη και κρατώντας στειλιάρια και πυρσούς.
Τραυμάτισαν την Ελευθερία Τομπατζόγλου, δικηγόρο της πολιτικής αγωγής της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και άλλα τέσσερα άτομα.
Όσο τα Γραφεία-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής παραμένουν ανοικτά, οι ελευθερίες και οι ζωές όλων μας απειλούνται.
Η δίκη της Χρυσής Αυγής χρειάζεται να ολοκληρωθεί για να πάνε φυλακή οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα.
Ήδη, στην διαδικασία έχει επιβεβαιωθεί με το πιο κραυγαλέο τρόπο ότι η Χρυσή Αυγή με το μανδύα πολιτικού κόμματος λειτούργησε και λειτουργεί ακόμη ως μιά εγκληματική ναζιστική συμμορία. Η απομόνωση του είναι πλήρης και καταφεύγουν σε χτυπήματα για να δηλώσουν ότι ακόμη μπορούν να κάνουν επιδείξεις πυγμής, για να συγκρατήσουν έτσι το ναζιστικό τους πυρήνα.
Απαιτούμε να κλείσει εδώ και τώρα το Γραφείο-ορμητήριο στο Πειραιά και να συλληφθούν οι χρυσαυγίτες που εισέβαλαν στη Φαβέλα.
Καλούμε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις της αριστεράς και το αντιφασιστικό κίνημα να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση το ΑΜΕΣΟ κλείσιμο του Γραφείων της συμμορίας στο Πειραιά και με μαζικές κινητοποιήσεις να τους σταματήσουμε.
Να δώσουμε δυναμική απάντηση με το μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Μάρτη, Ομόνοια 3μμ».
kathimerini.gr

***  Διαχείριση Υδατικών Πόρων σε Τοπικό Επίπεδο: κάποιες σκέψεις
  1. Αφορμή για το παρόν αποτελεί το επικείμενο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ενδιαφέρουσα κυβερνητική πρωτοβουλία, μακάρι να έχει ανάλογα αποτελέσματα) και οι σκέψεις που είχα εκθέσει στη σχετική ημερίδα, που είχε διενεργηθεί στην Καλαμάτα στις 17/12/2017. Δεν  κρύβω την ανησυχία μου αφού διαπιστώνω ότι το τοπικό πολιτικό και κοινωνικό σύστημα ξαναφέρνει στην επιφάνεια την παρηκμασμένη «λογική» των φραγμάτων και προς τούτη την κατεύθυνση θα ασκηθεί πίεση και θα αναζητηθούν συναινέσεις και σε κυβερνητικό επίπεδο.
2. Αλλά ας τα πάρουμε με σειρά. Η χώρα μας δεν είχε ποτέ οργανωμένο σύστημα διαχείρισης των υδατικών πόρων. Η όποια διαχείριση μέσα από την πληθώρα φορέων, υπουργείων και πολιτών διακρινόταν από τομεακή, τοπική και ιδιοκτησιακή λογική, που καμία σχέση δεν είχε με την ορθολογική και περιβαλλοντικά βιώσιμη λογική. Με λίγα λόγια ό,τι ήθελε ο καθένας έκανε, έκανε έργα, υπεραντλούσε, ρύπαινε, ιδιοποιούταν   τον πιο σημαντικό, μετά τον αέρα, φυσικό και κοινωνικό πόρο που είναι το νερό, φαινόμενο που εν πολλοίς συνεχίζεται.
3. Κατά τη γνώμη μου τα κατά ευρωπαϊκή υποχρέωση Διαχειριστικά Σχέδια σε επίπεδα Υδατικών Διαμερισμάτων ή Λεκανών Απορροής Ποταμών (σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ) δεν συνιστούν ικανά διαχειριστικά εργαλεία (δεν θα σχολιάσω εδώ την οικονομίστικη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης της Οδηγίας) για να αντιμετωπίσουν, να προλάβουν και να διαχειριστούν σε τοπικό επίπεδο τους υδατικούς πόρους. Θα έπρεπε λοιπόν να η Πολιτεία να θεσμοθετήσει και να επιβάλλει την οργάνωση και εφαρμογή ενός τοπικού συστήματος διαχείρισης π.χ. σε επίπεδο Δήμου. Το Τοπικό Σύστημα Διαχείρισης με μιαν ολιστική προσέγγιση θα ανέλυε τις σημερινές ανάγκες και τα προβλήματα (υπεράντλησης και ανορθολογικής χρήσης, υφαλμύρυνσης, ρύπανσης και σύγκρουσης χρήσεων και αναγκών, πλημυρικά φαινόμενα κλπ.) και θα σχεδίαζε την διαχείριση των μελλοντικών αναγκών, μέσα από την ιεράρχησή τους. Στον  φορέα διαχείρισης, που θα προέκυπτε, θα αντιπροσωπευόταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι της Πολιτείας, οι φορείς των Αγροτών, οι εκπρόσωποι του Τουρισμού, της Βιοτεχνίας και οι Πολίτες καταναλωτές.
4. Η κατάσταση στην περιοχή της Τριφυλίας / Δ.Μεσσηνίας είναι γνωστή και δεν διαφέρει από την γενική κατάσταση. Τα αποτελέσματα τα ζούμε ως πολίτες κάθε καλοκαίρι από την ανεπαρκή και αμφιβόλου ποιότητας υδροδότηση, αλλά ζήσαμε και μια ηχηρή προειδοποίηση την δεκαετία του ’90 με τα εκτεταμένα φαινόμενα υφαλμύρυνσης, τα οποία αν συνεχιζόνταν η ξηρασία θα ήταν μη αναστρέψιμα. Στα φαινόμενα αυτά προσθέστε την πολλαπλή ρύπανση είτε από βιοτεχνικές μονάδες – ελαιοτριβεία και πυρηνεργοστάσιο, είτε από την έλλειψη υποδομών αποχέτευσης είτε από την εντατική γεωργία. Και όμως η περιοχή διαθέτει ένα «θείο δώρο» και αυτός είναι ο υπόγειος υδροφορέας της ζώνης του ασβεστολίθου, ένας φυσικός προστατευμένος ταμιευτήρας δώρο της φύσης, αλλά και την τύχη να ασχοληθούν λαμπροί επιστήμονες όπως ο Τηνιακός της Δ/νσης Υδάτων Πελοποννήσου, ο Σαμπατατακάκης και το ΙΓΜΕ, το Πανεπιστήμιο Πατρών και ο καθηγητής Δεληγιάννης κ.α. Το «τοπικό πολιτικό σύστημα» έρμαιο της παρηκμασμένης και αδρανειακής λογικής αντί να ακούσει τους επιστήμονες δημιουργούσε συναινέσεις και έταζε φράγματα παντού, ως την μόνη σωτηρία. Και όμως υπήρχε και υπάρχουν άλλες ήπιες, οικονομικές και αποδοτικές λύσεις….δόξα το θεό η επιστήμη και η τεχνική δεν έμειναν στάσιμες όπως τα μυαλά ορισμένων. Εμπλουτισμός του υδροφόρου, μικρά φράγματα ανάσχεσης, φράγματα πολλαπλής χρήσης, αυστηρός περιορισμός της στάθμης άντλησης πάνω από την στάθμη της θάλασσας, έλεγχος της υπεράντλησης κλπ.. Η παραχθείσα βιβλιογραφία, επιστημονικές εισηγήσεις, ερευνητικά και μονογραφές είναι πλούσια επ’ αυτού, για την περιοχή μας.
5. θα κλείσω το παρόν σημείωμα με αναφορά στο φράγμα το Φιλιατρινό. Το έργο αυτό σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την λογική και ίσως και με δεδομένα του Υπ.Γεωργίας της δεκαετίας του ’60. Έχει αναφερθεί ο τρόπος που «επιβλήθηκε» και δημιουργήθηκαν προσδοκίες και συναινέσεις, που παίρνουν διαστάσεις συμβολικού μύθου. Δεν με απασχολεί εδώ ο τρόπος διαχείρισης του έργου (μελέτες, απαλλοτριώσεις!!!, τεχνικός σύμβουλος, κατασκευή έργου) θα αναφέρω μόνο ότι στην ετήσια έκθεσή του το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Έργων – Δημόσιας Διοίκησης έχει αναφορές σε 4 σελίδες!!! για παρατυπίες έως του ορίου της παράβασης καθήκοντος για στελέχη κυρίως του Υπ.Αγροτ.Αναπ. και λιγότερο της Περιφέρειας. Όμως το γεγονός είναι ότι το έργο στοίχησε έως τώρα πάνω από 35 εκατ. € και με το έργο των δικτύων κανείς δεν ξέρει που θα φτάσει. Θα επαναλάβω λοιπόν το ερώτημα που είχα θέσει στις αρχές του 2000: τόσα δις δραχμές, τότε, για ποια σκοπιμότητα, σε τι αποσκοπεί το έργο, τι προστιθέμενη αξία θα φέρει στην περιοχή, αν προορίζεται να αρδεύσει 32.000 στρ. ελαιώνα, σε πόσα χρόνια θα γίνει απόσβεση; Η ερώτηση αυτή δεν απαντήθηκε ούτε τότε ούτε όμως απαντιέται και σήμερα. Στην λογική λοιπόν που έχω προαναφέρει, αντί να μετέχουμε ως πολίτες, σε «μυθικές συναινέσεις» θα πρότεινα τον εκ νέου σχεδιασμό της χρήσης του φράγματος προκειμένου να αποκτήσει την πλέον συμφέρουσα κοινωνική και ορθολογική  χρήση. Κατά τη γνώμη μου οι υδατικοί πόροι του φράγματος θα πρέπει κατά σειρά ιεραρχική: α. να  καλύψουν, συμπληρωματικά,  τις  ανάγκες υδροδότησης της περιοχής, β. να υποστηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη καλύπτοντας μέρος των αναγκών της (μην πάει ο νους σας στο κακό δεν προτείνω να δοθεί στην ΠΟΤΑ), γ. να αρδευτούν  κατά προτεραιότητα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες και οι καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών ή καινοτόμων καλλιεργειών και δ. το υπόλοιπο να διατεθεί σε άρδευση ελαιώνων.   
Με την ελπίδα να μην αναπαραχθεί η «λογική των φραγμάτων» στο Αναπτυξιακό Συνέδριο και να αναδειχθεί η ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.  Γαργαλιάνοι 13.02.2018
Γιώργος Γκόνης   Πολιτικός μηχανικός / περιφερειολόγος

***  “Καρκίνος στην παιδική ηλικία. Εθελοντισμός και ψυχολογική στήριξη”
 Μία διάγνωση καρκίνου είναι για όλους επώδυνη, πόσο μάλλον αν πρόκειται για παιδί. Κανείς δε φαντάζεται ότι το παιδί του έχει καρκίνο. Κανείς δεν έχει έτοιμες ικανότητες για να το αντιμετωπίσει και να στηρίξει το παιδί.
Φανταστείτε ένα παιδί να σηκώνει πυρετό, οι γονείς θεωρούν πως κάπου κρύωσε και πάνε στο γιατρό, μετά από πολλές εξετάσεις έρχεται η διάγνωση καρκίνος! Τότε ξαφνικά το παιδί αναγκάζεται να αφήσει το σχολείο του, το πρόγραμμα του, τους φίλους του και να πάει σε ένα ξένο γι’ αυτό περιβάλλον, με γιατρούς, νοσοκόμους, μηχανήματα και θεραπείες και δύο ανήσυχους και λυπημένους γονείς, που με όλη τους τη δύναμη προσπαθούν για το καλύτερο.
Από μόνη της η εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο αποτελεί μία ψυχοτραυματική εμπειρία τόσο για το παιδί, όσο και για την οικογένεια.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας το άγχος και η ανησυχία του παιδιού μεγαλώνουν. Μπορεί να εκδηλώσει νευρικότητα, λύπη, φόβο, ανάγκη να μιλήσει σε κάποιον, αίσθηση απώλειας. Συχνά τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νόσο, διαταράσσονται οι κοινωνικές σχέσεις, απομονώνονται, νιώθουν μοναξιά, ένα αίσθημα απόρριψης και δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν και ιδιαίτερα συναισθηματικά.
Στις δύσκολες στιγμές της ζωής του το παιδί αναζητά στήριξη από τους γονείς, τους οποίους θεωρεί παντοδύναμους και ικανούς να το προστατέψουν από κάθε δυσκολία. Με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, γρήγορα διαπιστώνει αλλαγές στη συμπεριφορά τους, καθώς οι γονείς το προτρέπουν από την μία πλευρά να αφεθεί στη «φροντίδα αγνώστων» που του προκαλούν φόβο με τις παρεμβάσεις τους, και από την άλλη δυσκολεύονται να του προσφέρουν πάντα την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζεται, καθώς και οι δύο είναι απορροφημένοι από το δικό τους άγχος και φόβο. Οι γονείς προσπαθούν να είναι δυνατοί και θεωρούν πως δεν επιτρέπεται να καταρρεύσουν και αυτό είναι αλήθεια, αλλά είναι και άνθρωποι και φοβούνται και στεναχωριούνται και μερικές φορές και μόνο στη σκέψη της απώλειας καταρρέουν- αλλά η ελπίδα τους συνεχίζει να τους κρατά δυνατούς!
Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις και του παιδιού και των γονιών είναι πολλές αλλά εμπειρικά έχω παρατηρήσει πως ο ένας δίνει δύναμη στον άλλον. Και οι γονείς προς το παιδί αλλά και το παιδί προς τους γονείς!!!
   ~ Σε όλη αυτή την εμπειρία δεν είναι μόνοι! Νοσηλευτές και γιατροί, ειδικά οι νοσηλευτές, παρατηρούσα βρίσκονται κοντά στο παιδί και την οικογένειά του στις διάφορες φάσεις της πορείας του, όχι μόνο σαν επαγγελματίες αλλά και σαν άνθρωποι. Θα συζητούσαν με τους γονείς, θα τους καθησύχαζαν, θα προσπαθούσαν να τους βοηθήσουν σε πρακτικά ζητήματα που οι γονείς έως τότε δε γνώριζαν. Αλλά και με τα παιδιά, έπαιζαν, θα τα προέτρεπαν να μιλήσουν και να ανοιχτούν.
 Επίσης, σύλλογοι όπως η “Φλόγα” είναι πάντα δίπλα στο γονιό και το παιδί. Εμείς σαν εθελοντές το κύριο και το πιο σημαντικό έργο μας είναι να παίζουμε. Κατεβαίνουμε στον παιδότοπο και παίζουμε. Γιατί πιστεύουμε πως τα παιδιά που νοσούν από μία σοβαρή και απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους. Και τι θέλει ένα παιδί? Να παίζει, να γελά, να περνά καλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση να ξεχνιέται και να παίρνει πίσω λίγο από την παιδικότητα που αναγκάστηκε να αποχωριστεί. Η ιδιαίτερη συνθήκη της ασθένειας δεν αλλάζει τις ανάγκες του αυτές. Και φαίνεται πως τα καταφέρνουν με ένα αξιοθαύμαστο τρόπο να προσαρμοστούν και να προσαρμόζουν τις ανάγκες τους στις συνθήκες της ασθένειας. Ακόμα, διοργανώνουμε τραπέζια και διάφορα πάρτι (Χριστούγεννα, απόκριες) όπου μαγειρεύουμε και τρώμε όλοι μαζί.
Πολλοί από εμάς επισκεπτόμαστε το νοσοκομείο, παίζουμε με τα παιδιά που νοσηλεύονται στον παιδότοπο του νοσοκομείου ή πάμε συγκεκριμένα να δούμε κάποια παιδιά, τους κρατάμε συντροφιά, έτσι και ο γονιός έχει τη δυνατότητα να μοιράσει τον προσωπικό του χρόνο στις υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του, όπως το να λάβουν αποτελέσματα εξετάσεων ή και το πιο απλό, να χαλαρώσουν μετά από μία κουραστική και γεμάτη αγωνία μέρα.
Όποτε μας ζητηθεί ή μάθουμε ότι υπάρχει ανάγκη, κάνουμε μαθήματα σε παιδιά που νοσούν ή σε παιδιά που έχουν τελειώσει τη θεραπεία τους και θέλουν να συνεχίσουν το σχολείο αλλά έχουν μείνει πίσω. Αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνο του ξενώνα γιατί σαν εθελοντές είμαστε εκεί για όλα τα παιδιά!
Επίσης, παρευρισκόμαστε σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται είτε από εμάς τους ίδιους είτε από το σύλλογο. Ενημερώνουμε τον κόσμο με φυλλάδια με σκοπό να μειωθεί ο κοινωνικός ρατσισμός έναντι στο παιδί που νοσεί ή νόσησε από καρκίνο. Πρωταρχικός μας σκοπός είναι η σωστή πληροφόρηση του κόσμου για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας, μα πάνω από όλα την απαλλαγή των ανθρώπων από το φόβο ακόμα και στο να προφέρουν τη λέξη καρκίνος.
Η εμπειρία μου σαν εθελόντρια στη “Φλόγα”, με έχει διδάξει πάρα πολλά, ένα από τα πιο σημαντικά είναι ότι αυτά τα παιδιά δε θέλουν κλάμα, μιζέρια, και στεναχώρια. Θέλουν χαρά, γέλιο, παιχνίδι, αυτά τα βοηθάνε να παλεύουν την ασθένεια τους, να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους και να μην αποσύρονται. Μια πολύ όμορφη φράση που είχε πει ένα παιδί που νοσούσε ήταν «Οι μεγάλες σας καρδιές κρατούν τις μικρές μας καρδιές ευτυχείς». Αλλά και για τους γονείς -όταν βλέπουν τα παιδιά τους χαρούμενα- νιώθουν πιο αισιόδοξοι και αυτοί.
 ~   Στα πλαίσια της οικογένειας συμβάλλουν πολλοί παράγοντες για την αποτελεσματική στήριξη της.
Όπως είναι το να υπάρχει κατανόηση των πληροφοριών που αφορούν την αρρώστια και τη θεραπεία (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ). Επίσης, να υπάρχει δυνατότητα ανοιχτής, ειλικρινούς επικοινωνίας και ενημέρωσης όλων των μελών ως προς την αρρώστια, τη θεραπεία και τις επιπτώσεις της (ΑΔΕΡΦΙΑ). Να υπάρχει δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων, απόψεων και σκέψεων μέσα σε κλίμα που γίνονται κατανοητά (ΓΟΝΕΙΣ) .Επίσης, η σαφής οριοθέτηση ρόλων μέσα στην οικογένεια όπου οι σχέσεις χαρακτηρίζονται από αμοιβαιότητα, συμπληρωματικότητα και υπευθυνότητα (ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΜΕΝΟΙ). Σαφή πειθαρχία στη βασική σχέση γονιών- παιδιών, που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό (ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ-ΕΝΟΧΕΣ ΓΟΝΕΩΝ). Επαφή και επικοινωνία της οικογένειας με τον εξωτερικό κόσμο και την ενεργοποίηση του υποστηρικτικού δικτύου (ΕΛΠΙΔΑ- ΒΟΗΘΕΙΑ-ΟΧΙ ΜΟΝΟΙ).Συνοχή της οικογένειας, ευελιξία των μελών να προσαρμόζονται στις αλλαγές που προκύπτουν από την αρρώστια και την εξέλιξή της. (ΚΑΘΕ ΣΤΑΔΙΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ).Αναγνώριση και αντιμετώπιση απωλειών (ΑΔΕΡΦΙΑ). Με λίγα λόγια η οικογένεια που λειτουργεί σαν ομάδα σίγουρα αναθεωρεί διαρκώς και επαναπροσδιορίζει πιο ομαλά την ταυτότητα της, τους στόχους και την πορεία της.
Να πω εδώ, πως η ψυχολογική στήριξη είναι ουσιαστική όταν απευθύνεται σε ατομικό επίπεδο, βοηθώντας κάθε μέλος της οικογένειας να αναγνωρίσει και να επεξεργαστεί τις εμπειρίες που βιώνει. Και αν όλα πάνε καλά, το παιδί γυρίζει σπίτι του, με την οικογένεια του, με τα αδέρφια του, στο δωμάτιο του, στους φίλους του και στο σχολείο του.
Αρκετά παιδιά προσαρμόζονται σχετικά εύκολα στην νέα πάλι αρχή. Παρ’ όλα αυτά, κάποια παιδιά εμφανίζουν ορισμένες πρόσκαιρες φυσιολογικές συναισθηματικές διαταραχές ή προβλήματα συμπεριφοράς, όταν έχουν πια επιστρέψει σπίτι. Η ψυχολογικές επιπτώσεις της νοσηλείας, γίνονται εμφανής μόλις βρεθούν στον ασφαλή και οικείο χώρο του σπιτιού. Για παράδειγμα, μπορεί να παλινδρομήσουν, να προσκολληθούν στους γονείς τους εμφανίζοντας έντονο άγχος αποχωρισμού, μπορεί να εκδηλώσουν διαταραχές στον ύπνο τους ή τη διατροφή, ή και να παρουσιάσουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι ή στο σχολείο. Η στάση των γονιών και των εκπαιδευτικών απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις θα προτείνει ή θα μειώσει την ένταση και τη διάρκειά τους.
Σχετικά με το χώρο του σχολείου, (να ξέρετε ότι τα παιδιά στη “Φλόγα”, πολλές φορές, μας ανέφεραν με αγάπη τους δασκάλους τους, το σχολείο και τους συμμαθητές τους, αν και παρέμενε για πολλά το διάλλειμα ως αγαπημένο τους μάθημα), το παιδί είναι λίγο αποσυντονισμένο. Νιώθει μετέωρο, γνωρίζει πως έχει κενά σε σύγκριση με τους συμμαθητές του και όλο αυτό του δημιουργεί μία ανασφάλεια, με αποτέλεσμα να αποσύρεται να μην προσπαθεί και να στενοχωριέται. Και από τους γονείς και τους δασκάλους θα πρέπει να υπάρχει παράλληλη στήριξη και βοήθεια και όχι πίεση ως προς τα μαθήματα. Επειδή μερικές φορές τείνουμε οι ενήλικες να προστατεύουμε με το λάθος τρόπο, δεν είναι καλό το παιδί να λαμβάνει ξεχωριστή μεταχείριση (ΓΟΝΕΙΣ-ΑΔΕΡΦΙΑ) (ΔΑΣΚΑΛΟΙ- ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ).
 ~  Γιατί διαρκώς θα του υπενθυμίζετε πως ξεχωρίζει για κάτι που θα ήθελε να ξεχάσει αλλά επίσης μπορεί αυτό να γίνει εμπόδιο στο να δημιουργήσει όμορφες σχέσεις με τους συμμαθητές του.
Καλό είναι οι δάσκαλοι, να το εντάξετε στην τάξη να του αναθέτετε εργασίες όπως κανονικά σε όλα τα παιδιά. Πρέπει και έχει ανάγκη να φέρνει εις πέρας δραστηριότητες για να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση του. Επίσης, είναι απαραίτητο να οριοθετείται το ίδιο αλλά και να αναλαμβάνει τις επιπτώσεις των πράξεών του. Μη ξεχνάτε πως αυτό το παιδί θα μεγαλώσει, θα βγει στην κοινωνία και δεν θα προσδιορίζεται μέσα από την ασθένεια του.
Σε περίπτωση θανάτου ενός παιδιού το σχολείο πρέπει να ενημερωθεί καθώς και οι γονείς των συμμαθητών του για να ενημερώσουν στη συνέχεια τα παιδιά. Ο δάσκαλος καλό είναι να αφιερώσει χρόνο να συζητήσει με τα παιδιά γι’ αυτή την απώλεια και να τους λύσει οποιαδήποτε απορία έχουν.
Τέλος, αν ένα παιδί χάσει το αδερφάκι του, επίσης ο δάσκαλος και οι συμμαθητές πρέπει να ενημερωθούν. Κατά την επιστροφή του παιδιού στο σχολείο, ο δάσκαλος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ομαλή πορεία του παιδιού που πενθεί. Είναι απαραίτητο να παρατηρεί το παιδί για συμπεριφορές θλιψης ή απόσυρση που διαρκούν πολύ και να είναι σε επικοινωνία με την οικογένεια. Τα παιδιά έχουν ένα μαγικό ταλέντο να καταλαβαίνουν τη θλίψη του συμμαθητή τους και τον τραβάνε από αυτή χωρίς καν να προσπαθούν.
Θα κλείσω με ένα δίδαγμα που βγαίνει από όλα αυτά, για την καθημερινότητα όλων και ειδικά των γονέων. Να δίνετε σημασία στην υγιή ψυχική ανάπτυξη των παιδιών σας, να έχετε συναισθηματική επικοινωνία και να τα ακούτε με τα δικά τους τα αυτιά και όχι με αυτά ενός λογικού ενήλικα. Οι γονείς της “Φλόγας”, και όλοι οι γονείς με παιδιά που νόσησαν, που έγιναν καλά ή όχι, σίγουρα αργότερα γίνανε καλύτεροι γονείς! Γιατί μετά ήξεραν τι πραγματικά έχει σημασία!
*Της Ζωής Σπανού, Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας/Εθελόντριας στο Σύλλογο “Φλόγα”.
Ομιλία στην εκδήλωση του 2ου Δημοτικού Σχολείου Κυπαρισσίας.


*** Υπόθεση NOVARTIS: Δυσάρεστη οσμή
 Είναι εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την υπόθεση Novartis με στόχο την πολιτική εξόντωση των αντιπάλων.
Ο τρόπος εκμετάλλευσης, υπονομεύει την προσπάθεια σοβαρής διερεύνησης και οδηγεί σε πλήρη γελοιοποίηση των θεσμών, σε πλήρη γελοιοποίηση και της δικαστικής και της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Η καταδίκη κάθε απόπειρας πολιτικής εκμετάλλευσης πρέπει να είναι συνολική και κατηγορηματική.
Είναι μία υπόθεση ωμού πολιτικού αντιπερισπασμού. Είναι μία υπόθεση με στόχο αλλαγή ατζέντας.
Αναρωτιέμαι τι θα μείνει τελικά από αυτό το τοξικό “πες-πες” της κυβέρνησης από αυτή την απόπειρα να εγγραφούν οι κατηγορίες εις βάρος επιλεγμένων αντιπάλων με ανεξίτηλο μελάνι στο υποσυνείδητο της κοινωνίας.
Είναι τέτοιος ο κλονισμός της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα χρόνια της κρίσης που οι καταγγελίες, ακόμη και αστήρικτες, υιοθετούνται χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Μόνο οι αφελείς πιστεύουν ότι η υπόθεση Novartis έχει οποιαδήποτε σχέση με διάθεση κάθαρσης στο χώρο του φαρμάκου.
Η σχετική έρευνα διαπνέεται από το μόνο καύσιμο που φαίνεται ότι κινεί την κυβερνητική μηχανή, τη μη κανονικότητα.
Αν ήταν διαφορετικά δεν θα εξαιρούνταν τόσο εξόφθαλμα συγκεκριμένα πρόσωπα. Το συνηθέστερο λάθος που κάνουμε, στην προσπάθεια να καταλάβουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αποδίδουμε στη λογική τον πρωταρχικό ρόλο, λάθος.
Η μη κανονικότητα (μη λογική) θρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κανονικότητα (λογική) τον σκοτώνει.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε χωρίς να ξέρεις πότε θα κλείσει και ποιους θα παρασύρει.
Η στρατηγική διχασμού θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε πολιτική πόλωση και εθνικό διχασμό, σε μια κρίσιμη ώρα που επιβάλλει εθνική ενότητα.
Η μόνη σταθερή αξία είναι ο λαϊκισμός και η απαξίωση.
Για πόσο άραγε καιρό θα αντέξει το θεσμικό οικοδόμημα;
Ζούμε σε μια χώρα που δεν λέει να μάθει από τα παθήματά της, που μετράμε χαμένες ευκαιρίες, που αναρωτιόμαστε πως φθάσαμε έως εδώ, σε μια χώρα με κλειστούς ορίζοντες που ανακυκλώνει τα πάθη της.
Οι αντιφάσεις στην πολιτική πάντα πληρώνονται. Είναι αυτές που εκδικούνται.
Η ευθύνη είναι μεγάλη, δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για παιχνίδια εξουσίας._  Μιχάλης Σούμπλης

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Πως οι ΗΠΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ δισεκατομμύρια δολάρια με την ΑΝΤΙ-ΡΩΣΙΚΗ ρητορική τους

~ Η δυτική αντιρωσική ρητορική έχει φέρει τεράστια οφέλη στην αμερικανική οικονομία, αναφέρει ρεπορτάζ του Russia Today. Το Πεντάγωνο ανέφερε το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση των εσόδων από την πώληση όπλων. Ακόμη και η «ουδέτερη» Σουηδία είναι έτοιμη να αγοράσει τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία και τη Ρουμανία.
Στο στόχαστρο του Ρωσικού δικτύου μπήκε και η εταιρία που κατασκευάζει τα αντιαεροπορικά συστήματα, η αμερικανική αμυντική εταιρεία Raytheon η οποία έχει μεγάλη δύναμη στη χώρα.
Για παράδειγμα, μόνο από την πώληση στη Σουηδία η επιχείρηση θα λάβει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσημα, το ουδέτερο κράτος θα αποκτήσει τέσσερις σταθμούς ραντάρ AN / MPQ-65, εννέα πύργους κεραιών, 12 M903, δέκα πυραύλους GEM-T και 200 βλήματα MSE.
~ Ένα άλλο ποσό ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα συστήματα Patriot θα σταλεί το επόμενο διάστημα στην Ουάσινγκτον από τη Ρουμανία – τον Δεκέμβριο του 2017 τα συμβαλλόμενα μέρη υπέγραψαν συμφωνία.
Τέλος, στο στάδιο της διαπραγμάτευσης βρίσκεται για την αγορά των Patriots και η Πολωνία.
Στις 31 Ιανουαρίου, ο υπουργός Άμυνας Mariusz Blaszczak δήλωσε ότι η σύμβαση θα υπογραφεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018. Αρχικά, το ποσό της συναλλαγής θα ήταν 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι Πολωνοί βεβαιώνουν ότι κατάφεραν να μειώσουν αυτή την τιμή.
Η κατασκευαστική εταιρία των Patriot αναφέρει επίσης τις διαπραγματεύσεις με μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, του οποίου το όνομα δεν αποκαλύπτεται.
Οι ΗΠΑ στοχεύουν σε πολλά κέρδη από την προσέγγιση των ουδέτερων χωρών από την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, καθώς η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ξεκινήσει να μειώνουν τις αγορές τους σημαντικά από την Αμερικανική αγορά. Χαρακτηριστικά Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζιγκμάρ Γκάμπριελ, μίλησε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου και ξεκαθάρισε ότι δεν ήταν έτοιμος να δαπανήσει σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της χώρας για αμυντικές ανάγκες.
Με πληροφορίες από RT

***  Γκρίζα «σύννεφα» στις ελληνορωσικές σχέσεις! ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ

~ Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ήταν η ημέρα Εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ρωσία (Ημέρα του Υπερασπιστή της Πατρίδας όπως είναι η ακριβής μετάφραση) και καλεσμένο ήταν καθώς και το σύνολο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας μας στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Τι έκανε η Ελλάδα;
*
*** ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στροφή του Βερολίνου για το ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ; Επιστρέφουν χρήματα στην Ελλάδα;..

~ Δέκα δις ευρώ συζητούν να αποδώσουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα – Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο δάνειο, που άρπαξαν οι ναζί από την Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο της κατοχής
Toυ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ
Κι όμως αυτό που φαινότανε ως χθες απίστευτο ή αδύνατον, μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Στο Βερολίνο είναι πλέον έντονη η συζήτηση να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο, τα λεφτά δηλαδή που οι κατοχικές δυνάμεις άρπαξαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, εν είδη δανείου. Σήμερα το ελληνικό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους σε Πόρισμα του για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, έχει υπολογίσει ότι το ποσό αντιστοιχεί σε 10, 34 δις ευρώ, αν και η Επιτροπή Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας το ανεβάζει στο ύψος των 54 δις ευρώ. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει πλέον μια ισχυρή άποψη στους διαδρόμους του γερμανικού Κοινοβουλίου και στο γερμανικό κράτος ευρύτερα, ότι πρέπει να επιστραφεί το κατοχικό δάνειο. Δεν μιλάνε για τις πολεμικές αποζημιώσεις ούτε για άλλα ποσά, τα οποία αντιστοιχούν στις καταστροφές που είχαν προκαλέσει οι κατοχικές ναζιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, γιατί το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των Αποζημιώσεων έχει κλείσει με διάφορες συμφωνίες που έχουν γίνει τις δεκαετίες μετά τον Πόλεμο. Όμως για το κατοχικό δάνειο, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, καμία δικαιολογία για την Γερμανία. Πολύ απλά ήταν κάτι τετράκις εκατομμύρια δραχμές που πήραν τότε οι κατοχικές δυνάμεις, ονομάζοντας την αρπαγή «δάνειο». Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να επιστραφεί.
Πρόσφατα εκπρόσωποι του γερμανικού κοινοβουλίου δεν έκρυψαν σε συναντήσεις τους ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι η κυβέρνηση το σκέφτεται σοβαρά.
Το γεγονός ότι οι Σοσιαλδημοκράτες μπαίνουν στην κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού με απαιτήσεις σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική και γενικότερα την ευρωπαϊκή πολιτική, βοηθά πολύ στο συγκεκριμένο θέμα. Όμως και η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο το συγκεκριμένο βήμα. Αντιλαμβάνεται προφανώς ότι μια τέτοια κίνηση θα βοηθήσει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και τώρα και στο μέλλον. Είναι επίσης μια κίνηση που βελτιώνει και την γενικότερη εικόνα για την πολιτική της Γερμανίας μέσα στην Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα όμως δεν είναι μια χαριστική κίνηση. Είναι μία ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας. Η Γερμανία πρακτικά έχει επιστρέψει ψίχουλα απ’ αυτά που οφείλει στην Ελλάδα. Είναι η χώρα στην οποία χαρίστηκαν οι υποχρεώσεις της, οι οφειλές της σε δύο φάσεις. Και το 1952 μετά τον πόλεμο, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει και το 1990, μετά την επανενοποίηση της Γερμανίας.
Και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα δεν πήρε σχεδόν τίποτα. Με μεγάλη ευθύνη είναι αλήθεια των ελληνικών ηγεσιών. Σήμερα όμως είναι η Γερμανία που συμπεριφέρεται εγωιστικά, και τιμωρητικά έναντι της Ελλάδας εξαιτίας της χρεοκοπίας και των Μνημονίων. Ζητά εφαρμογή των κανόνων και επιστροφή των ελληνικών υποχρεώσεων έως το τελευταίο ευρώ, αρνούμενη το κούρεμα. Αν λοιπόν όλα αυτά για το Βερολίνο είναι σωστά και δίκαια, τότε είναι υποχρεωμένη η Γερμανία να επιστρέψει αυτά που οφείλει.
Μένει να δούμε πόσο γρήγορα πλέον η Γερμανία θα αποφασίσει να πάρει την οριστική απόφαση, για την αποπληρωμή του κατοχικού (αναγκαστικού) δανείου.
Το κατοχικό δάνειο
Ο υπολογισμός των γερμανικών υποχρεώσεων έναντι της Ελλάδας δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, γιατί έχουν περάσει πολλά χρόνια, οι αξίες είναι διαφορετικές, οι αξίες των νομισμάτων είναι διαφορετικές όπως και οι τρόποι υπολογισμού.
~ Το Απόρρητο Πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η δεύτερη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον “Προσδιορισμό Αξιώσεων από τις Γερμανικές Επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο”, (2014) αποτιμούν τις συνολικές απαιτήσεις στο ιλιγγιώδες ποσό των 341 δισ. ευρώ. Σε αυτό περιλαμβάνονται απαιτήσεις από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ύψους 9 δισ., το κατοχικό δάνειο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ύψους 10,34 δισ., και οι υπόλοιπες αξιώσεις από τον ίδιο πόλεμο. (Τα ποσά είναι σε ευρώ αξίας 2014).
Στο πόρισμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους εξετάζεται ενδελεχώς τόσο το ιστορικό της υπόθεσης, όσο και το θεσμικό πλαίσιο των Διεθνών Συμβάσεων πάνω στις οποίες εδράζεται το ζήτημα των ελληνικών αξιώσεων. Σημαντικότερες εξ αυτών είναι η Συμφωνία του Λονδίνου του 1953 «Περί Εξωτερικών Γερμανικών Χρεών», η οποία προβλέπει το διακανονισμό των γερμανικών εξωτερικών χρεών, αλλά και η Συνθήκη της Μόσχας του 1990 (Συνθήκη 2+4) για τον Οριστικό Διακανονισμό σε Σχέση με τη Γερμανία. Σε αυτήν την τελευταία δεν μετέχει η Ελλάδα και υπογράφεται μόνο μεταξύ της ενωμένης, πλέον, Γερμανίας και των τεσσάρων δυνάμεων κατοχής (ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία).(Παράγραφοι Πορίσματος 12-15).
Επιπλέον, το Πόρισμα εξετάζει τις διμερείς Συμβάσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Πρόκειται για τις δύο Συμβάσεις της Βόννης του 1960 και του 1961, και τη Συμφωνία της Αθήνας του 1974. Οι τρεις αυτές διμερείς συμφωνίες καθορίζουν τον διακανονισμό των ελληνικών αξιώσεων και περιλαμβάνουν: την αποζημίωση οικείων των φονευθέντων από το ναζιστικό καθεστώς, την αποζημίωση για αφαιρεθέντα καπνά στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής και τις αποζημιώσεις για αποφάσεις που εκδόθηκαν υπέρ Ελλήνων υπηκόων που υπέστησαν ζημιές, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου. Το συνολικό ποσό, όπως προκύπτει από τις τρεις αυτές Συμβάσεις, αγγίζει τα 52 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είπε το 2014 για το κατοχικό δάνειο, ότι «η Τράπεζα Ελλάδος έχει πιστοποιήσει ένα ποσόν 228 εκατ. δολάρια του 1944. Μόνο αυτό αντιστοιχεί σήμερα σε 13 δισ. ευρώ, και φυσικά θα αυξηθεί εάν εντοπιστούν και άλλες εκταμιεύσεις. Αν τώρα κανείς συμπεριλάβει μια πιο εύλογη αποζημίωση στα αναγνωρισμένα θύματα με τις πρακτικές που ακολουθούν οι διεθνείς οργανισμοί, το ποσό ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ. Για τις άλλες αποζημιώσεις και επανορθώσεις τα οφειλόμενα γίνονται τριψήφια δισεκατομμύρια. Θα χρειαστεί όμως πολλή δουλειά τεκμηρίωσης». Πρόσθεσε ότι «ειδικά το κατοχικό δάνειο είναι απόλυτα διεκδικήσιμο λόγω της ιδιαίτερης φύσης που είχε. Δεν ήταν δάνειο σε γερμανικά ομόλογα για να υπαχθεί στη διαγραφή του χρέους που έγινε το 1953, ούτε είχε καμία εμπράγματη εγγύηση για να περιληφθεί στις υλικές επανορθώσεις του 1945 που τελικά μόνο μικρό κλάσμα τους ικανοποιήθηκε. Και τις δύο αυτές συμβατικές μορφές τις απέφυγαν οι Αρχές Κατοχής για να μην εμφανιστεί η δαπάνη στον προϋπολογισμό τους και έτσι το δάνειο γλίτωσε το «κούρεμα».
Οι γερμανικές αρνήσεις
Τελευταία φορά που η Ελλάδα προέβη σε διπλωματική κίνηση διεκδίκησης ήταν τον Νοέμβριο του 1995, με τη ρηματική διακοίνωση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Βόννη κ. Μπουρλογιάννη-Τσαγγαρίδη. Η ρηματική διακοίνωση ζητούσε την έναρξη διμερών συνομιλιών, προκειμένου να ρυθμιστούν τα εκκρεμή ζητήματα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε αυτήν, η γερμανική πλευρά απάντησε αρνητικά με ένα απλό ανακοινωθέν.
Η αρνητική στάση των γερμανικών αρχών στηρίζεται στην άποψη ότι “η Συνθήκη της Μόσχας δεσμεύει και την Ελλάδα και στην εκ τούτου συνέπεια ότι, εφόσον η Συνθήκη αυτή σιωπά ως προς τις επανορθώσεις, η σιωπή αυτή ισοδυναμεί με την οριστική επίλυση [του ζητήματος], άποψη σύμφωνη με τη γερμανική θεωρία και νομολογία».
Τον Μάιο του 2015 όμως ο τότε πρόεδρος της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ είχε δηλώσει: «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για επανορθώσεις». kontranews

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

** Στη Σούπερ Λιγκ... 
  Δεν άρχισε ποτέ το ντέρμπι της Τούμπας, νίκες για Ξάνθη, Παναιτωλικό και Λάρισα Δεν άρχισε ποτέ το ντέρμπι της Τούμπας, νίκες για Ξάνθη, Παναιτωλικό και Λάρισα
Η στιγμή πoυ το ρολό ταμειακής μηχανής χτυπάει στο πρόσωπο τον Όσκαρ Γκαρθία
~Το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στον Ολυμπιακό δεν άρχισε ποτέ αφού λίγο πριν από τη σέντρα, ο προπονητης των Ερυθρολεύκων Όσκαρ Γκαρθία χτυπήθηκε στο πρόσωπο από ρολό ταμειακής μηχανής που εκτοξεύτηκε από την εξέδρα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στα Πηγάδια, η Ξάνθη επικράτησε του Απόλλωνα (Ξάνθη - Απόλλων Σμύρνης 2-0), ενώ εντός έδρας νίκες με το ίδιο σκορ σημείωσαν ο Παναιτωλικός (Παναιτωλικός - Κέρκυρα 1-0) και η Λάρισα (Λάρισα - Πλατανιάς 1-0).
*** Κυριακή  25-02-2018  :
~* Ξάνθη -Απόλλων Σμύρνης  2-0 ,(0-0) .-^
Τα γκολ : 55΄Λισγάρας , 78΄  Αλμπάνης ,.-^
Κάρτες : Στοκες, Ντουρίκοβιτς , Καμαρά , Μπαξεβανίδης , Μενδρινός , Λισγάρας , .-^
~*Παναιτωλικός - ΑΟΚ  Κέρκυρα   1-0  , (1-0) .-
Τα γκολ :45+1 ΄ Γουίλιαν ,
Κάρτες :Πάουλο , Κρητικός , Μιχάη ,
~*Λάρισσα -Πλατανιάς    1-0  , (0-0) .-
Τα γκολ :69 ΄ Ντελέτικ ,
Κάρτες : Ζίζιτς , Κρίσμαν , Διμούτσος ,
~* ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης -Ολυμπιακός {Ακυρώθηκε  δεν άρχισε}.-
Τα γκολ :
Κάρτες :
Δευτέρα 26-02-2018 :
~** Ατρόμητος Αθηνών -ΑΕΚ Αθηνών
Τα γκολ :
Κάρτες :

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2918
 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-16-2918-16-307-1.html .- 

~**  H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της εφημερίδα μας ,
Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/h-arfara-news-17-2018-17-1-307.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή 18 Φεβρουαρίου  2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κ. Δευτέρα  19 Φεβρουαρίου  2018 ,
~
ΚΑΛΗ  ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ  !  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news_19.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  20 Φεβρουαρίου 2018
; http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-20-2018.html  .-
~**
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 17  και  18  Φεβρουαρίου 2018 ,Αθλητική επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/17-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~**
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018
 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-

~ **  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 23  Φεβρουαρίου 2018 .
  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Σάββατο 24  Φεβρουαρίου 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/news-24-2018.html .- ~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή Ορθοδοξίας 25 Φεβρουαρίου 2018
 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-25-2018.html .- 
~**
    Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 26  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .- 
~**


 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6106   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3911   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3912  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 929   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-   
   
   .-