Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018 .
~
~

*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: «Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η φυλάκιση των δυο ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία» 
«Προσευχόμαστε και ελπίζουμε να κάνουν Ανάσταση με τις οικογένειες τους» 
   Την κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών που συνελήφθησαν πριν από περίπου 20 ημέρες στα σύνορα στον Έβρο, σχολίασε, μιλώντας στον ιστότοπο poimin.gr που ασχολείται με εκκλησιαστικά ζητήματα, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος. Τόνισε ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη εξαιτίας της κράτησης των ελλήνων αξιωματικών σε τουρκικές φυλακές και η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη από την κοινωνία και τους φορείς του κράτους. Πρόσθεσε, ότι ο καθένας από την πλευρά του, πρέπει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με σύνεση και υπευθυνότητα να βοηθήσει έτσι ώστε η 30η Μαρτίου να είναι μια ημέρα χαράς και όχι επιπλέον δυσάρεστων γεγονότων και εξελίξεων. Σημείωσε δε, ότι η Εκκλησία της Ελλάδος προσεύχεται ώστε οι δυο Έλληνες αξιωματικοί να κάνουν «Ανάσταση» με τις οικογένειες του, καθώς και ο θεός να οπλίσει με υπομονή τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειες τους που πρέπει να θάρρος να τους στηρίξουν.  Τέλος ευχήθηκε αυτή η δοκιμασία να τελειώσει το συντομότερο και να μην ζήσουμε ανάλογες στιγμές αγωνίας, σε μια κρίσιμη κατάσταση για τη χώρα όχι μόνο στις σχέσεις με τους «γείτονες», αλλά και λόγω της κρίσης, που από οικονομική έχει εξελιχθεί σε κρίση της κοινωνίας και των ανθρωπίνων σχέσεων.
Video: Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία , https://youtu.be/3FXI2lnLVCA .-

*** «Κουρσάροι» στην άσφαλτο της Ναυαρίνου 
Το νυχτερινό πρόσωπο της Ναυαρίνου… τρομάζει
 «Κόντρες» με μηχανάκια και αυτοκίνητα σχεδόν κάθε βράδυ 
 Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμεθα με το θέμα και προφανώς δε θα είναι και η τελευταία. Το μόνο που ελπίζουμε, είναι οι μελλοντικές μας αναφορές να μην περιλαμβάνουν και δυσάρεστες ειδήσεις που αφορούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν οικογένειες.
Το πρόβλημα με τις αυτοσχέδιες κόντρες με μηχανάκια και αυτοκίνητα δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων μηνών στην περιοχή μας, καθώς ειδησεογραφικά μας έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν και, μάλιστα, κάποιες φορές πολύ δυσάρεστα.
Δυστυχώς, αντί ως φαινόμενο να ξεφτίζει στη σύγχρονη εποχή μας, φουντώνει επικίνδυνα πολλές φορές, με σημαντικούς κινδύνους όχι μόνο για τους ίδιους που «κοντράρονται» ποιος θα τερματίσει το κοντέρ στο «φτιαγμένο» μηχανάκι ή αυτοκίνητο, αλλά και για ανυποψίαστους πολίτες που μπορεί να βρεθούν στο σημείο. Κι αυτό γιατί αρκετές φορές οι κόντρες διοργανώνονται σε πολυσύχναστα σημεία, που το βράδυ ηρεμούν κυκλοφοριακά και δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για τα αυτοσχέδια στοιχήματα νεαρών.
Η παραλιακή της Καλαμάτας και συγκεκριμένα το τμήμα της Ναυαρίνου από το Φιλοξένια έως τα φανάρια της Κρήτης, τη νύχτα αλλάζει «πρόσωπο» και η ευθεία της μετατρέπεται σχεδόν κάθε βράδυ σε ιδανική αυτοσχέδια πίστα. Αυτό συμβαίνει όλη την χειμερινή περίοδο, που το παραλιακό μέτωπο κάθε χρόνο ερημώνει όλο και πιο πολύ. Όχι βέβαια, ότι οι κόντρες σταματάνε το καλοκαίρι. Απλώς τότε μεταφέρονται στον Αλμυρό.
Άνθρωποι που πολλές φορές επιλέγουν να κάνουν αργά τη νύχτα τη βόλτα τους στην παραλιακή, μιλώντας στο «Θ» περιγράφουν αυτό που συμβαίνει, όπως μας είπαν αν όχι κάθε βράδυ, αλλά τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας και το φόβο που βιώνουν όταν ακούν λάστιχα να στριγγλίζουν στην άσφαλτο και οχήματα να περνούν από δίπλα τους με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
  Αυτοσχέδιες κόντρες που τρομάζουν
«Μου άρεσε πάντα, να περπατάω στη Ναυαρίνου αργά το βράδυ, γιατί δεν έχει  πολύ κόσμο. Όμως αυτό που γίνεται κάθε βράδυ στο Φιλοξένια, με έχει αποτρέψει και κυρίως να περπατάω, μετά τα φανάρια της Κρήτης και προς το τέρμα του δρόμου», μας τόνισε η κα Κατερίνα.
Ιδιαίτερα την περιοχή του «Φιλοξένια» αποφεύγει αργά τη νύχτα, όπως μας είπε και ο κ. Μιχάλης. «Εάν πας μετά τις 10 και μέχρι  αργά μετά τα μεσάνυχτα στο τέλος της Ναυαρίνου, υπάρχουν μεγάλες ομάδες νεαρών συγκεντρωμένες στο πάρκινγκ, μπροστά από το ξενοδοχείο, με αυτοκίνητα και μηχανάκια που φαίνονται ότι είναι «φτιαγμένα». Σε κοιτάνε περίεργα και σου δίνουν την αίσθηση του όχλου. Νιώθεις την αδρεναλίνη τους. Φοβάσαι λίγο να περάσεις από εκεί», πρόσθεσε.
Όπως διαπιστώσαμε και οι ίδιοι, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, μετά τις 10-11 το βράδυ, συνήθως δημιουργούνται δύο ομάδες νεαρών. Η μία από την πλευρά του ξενοδοχείου και η άλλη στο πλάτωμα απέναντι. Κυρίως αγόρια από ανήλικα μέχρι 30 χρονών, αλλά και κορίτσια, συγκεντρώνονται δίπλα από αυτοκίνητα και μηχανάκια. Αν πλησιάσεις, θα ακούσεις πως μοναδικό θέμα συζήτησης είναι τα «άλογα», τα «ανοίγματα» και το «φτιάξιμο» των οχημάτων. Διηγούνται ιστορίες  για κόντρες και εκφράζουν το «θαυμασμό» τους για τους πιο «ριψοκίνδυνους».
Πολλά από τα μηχανάκια αυτά και τα αυτοκίνητα, συνήθως με φιμέ τζάμια και κάποια ακόμα και με αυτοσχέδιες πινακίδες κυκλοφορίας, θα τα δεις να περνάνε πάνω από 10 φορές, πάνω κάτω, στη Ναυαρίνου, λες και τσεκάρουν κάτι.
  Τρομακτικές ταχύτητες
Όταν ο δρόμος ηρεμήσει λίγο από την κυκλοφορία, τότε αρχίζουν οι εκκωφαντικοί θόρυβοι από «πειραγμένες» εξατμίσεις και λάστιχα που «στριγγλίζουν».
Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται, σε πολλές περιπτώσεις , είναι τρομακτικές, με όσους τυχαίνει εκείνη τη στιγμή να περπατάνε στο πεζοδρόμιο να σταματούν και να κάνουν στην άκρη, έτοιμοι να πηδήξουν στην άμμο, ξέροντας ότι πολύ εύκολα κάτι μπορεί να πάει στραβά, με ανυπολόγιστες συνέπειες.
«Δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο αυτό. Κάτι πρέπει να γίνει. Να ληφθούν μέτρα», τονίζει ο κ. Πάνος και προσθέτει: «Ας τοποθετήσει ο  Δήμος «σαμαράκια» κάθε 100 μέτρα να μην μπορούν να τρέξουν. Ας τοποθετηθεί μια κάμερα καταγραφής της κίνησης. Κάτι που να το αποτρέψει όλο αυτό».
«Ο Θεός και η ψυχή σου», ήταν η απάντηση του κ. Κώστα όταν τον ρωτήσαμε για την κατάσταση στη Ναυαρίνου. «Εύχεσαι να μην φύγει κανένας και έρθει επάνω σου. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι ίδιοι, αλλά και ο ανυποψίαστος κόσμος που κυκλοφορεί. Ας φτιαχτεί ένας επίσημος χώρος, όπου θα μπορούν να πηγαίνουν να κάνουν τις κόντρες τους και όχι μέσα στους δρόμους με όλους αυτούς του κινδύνους. Και η Αστυνομία το απαξιώνει το γεγονός. Εγώ περπατάω κάθε ημέρα στην παραλία και βλέπω το φαινόμενο αυτό. Σπάνια έχω δει όμως περιπολικό να έρχεται προς τα εδώ. Κι αν κάνει ένα πέρασμα, μετά από λίγο οι κόντρες ξαναξεκινάνε».
  Λήψη μέτρων
Τον Ιούνιο και πάλι μετά από δημοσιεύματα διενεργήθηκαν στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο της Καλαμάτας, για κόντρες που γίνονται από μηχανάκια και αυτοκίνητα. Έγιναν, αποκλειστικά για αυτό το θέμα, 172 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 80 παραβάσεις. Ακινητοποιήθηκαν δε 27 οχήματα, από τα οποία αφαιρέθηκαν τα στοιχεία κυκλοφορίας (πινακίδες και άδειες κυκλοφορίας).
Από τότε μέχρι σήμερα, όμως δεν υπήρξε άλλη ενημέρωση από την Αστυνομία για τέτοιους ελέγχους. Η ερημοποίηση της παραλίας τα τελευταία χρόνια από τον Οκτώβριο και μετά, έχει συμβάλλει σε αυτή την κατάσταση. Βέβαια η αλήθεια είναι πως εάν λάβεις μέτρα στη Ναυαρίνου, οι ομάδες θα μεταφερθούν κάπου άλλου και ούτε και μπορείς σε κάθε δρόμο που έχει ευθεία να έχεις έναν τροχονόμο.
Όμως μην περιμένουμε κάθε φορά να  σκοτωθεί κάποιος για να αποδώσουμε ευθύνες και να κάνουμε συμβούλια για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τότε είναι αργά και απλώς βαυκαλίζουμε τις συνειδήσεις μας.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Οι εργασίες στον ΓΟΕΒ αποκάλυψαν περισσότερα κατεστραμμένα τμήματα 
Παράταση έως 30 Ιουνίου, εγκρίθηκε με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την ολοκλήρωση του έργου «Επισκευή και συντήρηση δικτύου άρδευσης ΓΟΕΒ Παμίσου Μεσσηνίας», προϋπολογισμού 245.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε το Μάρτιο του 2017 και με τη μειοδότρια εταιρία «Παπαδόπουλος ΜΕΠΕ» υπογράφτηκε σύμβαση τον Ιούλιο  του 2017 με προθεσμία ολοκλήρωσης τους 3 μήνες. Από τότε δόθηκαν δύο παρατάσεις και αυτή που εγκρίθηκε τώρα είναι η τρίτη.
  Εργασίες
Με το έργο αυτό προβλέπονται:
* Κατασκευή και τοποθέτηση αρδευτικών αυλάκων (καναλέτα), εδράνων (σαγμάτων), βάθρων (υποστηλωμάτων) και βάσεων (πλακών έδρασης) για καναλέτα καθώς και επισκευές διωρύγων με σκυρόδεμα και αρμούς.
  • Καθαιρέσεις-αποξηλώσεις-καθαρισμοί-αποκαταστάσεις.
  • Καθαρισμοί διωρύγων ρεμάτων και οχθών από φερτά υλικά και αυτοφυή βλάστηση καθώς και αποξήλωση παλαιών υφισταμένων καναλέτων.
Μέχρι τώρα έχει εκτελεστεί το 98% του έργου, ενώ με συμπληρωματική σύμβαση προβλέπονται πρόσθετες εργασίες. Η παράταση που ζητήθηκε και εγκρίθηκε αφορά μόνο τις  εργασίες της συμπληρωματικής αυτής σύμβασης.
Σύμφωνα με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, οι πρόσθετες εργασίες είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση του έργου και οι συμπληρωματικές επειδή αποκαλύφθηκαν (μετά τον καθαρισμό καναλιών και διωρύγων από αυτοφυή βλάστηση) κατεστραμμένα περισσότερα τμήματα απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, τα οποία όμως είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργικότητα του έργου και δεν είναι δυνατόν να διαχωριστούν τεχνικά και οικονομικά από την σύμβαση αυτή.
  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Έκθεση στο Πνευματικό Κέντρο 
Την έκθεση «Η σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία μέσα στο χρόνο» παρουσιάζει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της πόλης από χθες έως και τις 23 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο.
Το υλικό έχουν επιμεληθεί, μετά από πολύμηνη έρευνα σε αρχεία και βιβλία, οι κυρίες Dufresne Sylvie, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα και Κάλλια Ταβουλάρη.
Πρόκειται για μια παρουσίαση που αποκαλύπτει τις βαθιές πνευματικές, πολιτιστικές, εμπορικές και οικονομικές ρίζες στη σχέση της Καλαμάτας με τη Γαλλία, η οποία ξεκινά από τον 13ο αιώνα.
Με την έναρξη της έκθεσης, χθες δηλαδή, από τις 11.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί και ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία στο Πνευματικό Κέντρο, με 150 συμμετοχές.
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στη γαλλική και την ελληνική γλώσσα. Α.Π.

***  Η ρύπανση στη Δυτική Παραλία 
Η ανακοίνωση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας Μανώλη Μάκαρη, για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Παραλία, δεν μπορεί να τη δε κανείς αδιάφορα. Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες και εκείνο που θα πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι με ψύχραιμο τρόπο, να αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο σχέδιο όλα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση… Α.Π.

*** «Ο Ποταμός Νέδοντας»: Παλιά Καλαμάτα πριν από 80 χρόνια… 
Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης
 Μία σπάνια φωτογραφία που δείχνει πώς ήταν τότε το ποτάμι ο Νέδοντας και η οδός Δενδρακίων. Το ποτάμι ορμητικό ξεχείλιζε μέχρι την ανατολική προστατευτική μάντρα. Δεξιά και αριστερά στις όχθες του φύτρωναν άφθονες δάφνες και «αθάνατη», η γνωστή μετέπειτα «αλόη». Τα πλατάνια στη σειρά ήταν εκατοντάδων ετών, γιατί είχαν άφθονο νερό.
Ο δρόμος στο κέντρο της φωτογραφίας ήταν ο περίπατος των Καλαματιανών και έφθανε μέχρι τις «Τούρλες», ακόμα και μέχρι την «Παναγίτσα» στο δρόμο Αλαγονίας.
Τότε ο δρόμος ονομαζόταν «Οδός Δενδρακίων». Μετέπειτα Νέδοντος – Αλαγονίας – Σπάρτης.
Δεξιά, ανατολικά του δρόμου, το οικόπεδο Αφών  Μπογράκου, όπου πρωτοπαίχτηκε το 1920 το πρώτο θέατρο σκιών (Καραγκιόζης). Σήμερα εκεί είναι η λαχαναγορά και τα κρεοπωλεία (φωτό από το διαδίκτυο)
odos dendrakion.jpg
  Η οδός Νέδοντος, φωτό του 1945
Η φωτογραφία δείχνει πριν από 80 χρόνια το ποτάμι Νέδοντα και τη θέση «Κοτρώνη» στην οδό Νέδοντος.
Πριν από 300 χρόνια ένας τεράστιος βράχος αποκολλήθηκε από το Κάστρο και κατέληξε στον ποταμό. Τεράστιος βράχος, σαν ένα δωμάτιο σπιτιού. Έμεινε εκεί μέχρι το 1950 που το ποτάμι τον τράβηξε κάτω και το σκέπασε. Η θέση είχε γίνει σημείο αναφοράς για τους Καλαματιανούς.
Το μεγάλο δέντρο που εικονίζεται αριστερά, ήταν ηλικίας 300 ετών περίπου και το αγκάλιαζαν τέσσερις άνθρωποι. Το έκοψαν, γιατί εμπόδιζε τα ηλεκτροφόρα σύρματα.
Σήμερα το ποτάμι σκεπάστηκε και εκεί έγινε η αγορά της Καλαμάτας (λαχαναγορά – κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία).
Αριστερά της φωτογραφίας το πατρικό σπίτι του γράφοντος (φωτό από το διαδίκτυο)
odos nedontos 1945.jpg
  Το ποτάμι ο Νέδοντας
Ένα στιγμιότυπο πριν από 90 χρόνια. Τότε το ποτάμι κατέβαζε πολύ νερό και είχε δημιουργήσει και πλημμύρες στην Καλαμάτα. Τότε δεν είχε γίνει η εκσκαφή της κοίτης του, και πολλές φορές τα νερά περνούσαν πάνω από τις γέφυρες. Μια ιστορία ξεχασμένη, αφού προφανώς τα νερά του ποταμού βρήκαν άλλη υπόγεια διέξοδο (φωτό: αρχείο Β. Μανιάτη)
potami nedontas 1930.jpg
  Το πηγάδι των Αγιαποστόλων
Μέχρι το 1938 οι Καλαματιανοί υδρεύονταν από τα πηγάδια. Τα πιο κεντρικά δημοτικά ήταν το εικονιζόμενο, μπροστά από τους Αγιαποστόλους, άλλο ένα ανατολικά της ίδιας εκκλησίας – στη θέση Παπλωματάδικα και άλλο στην οδό Υπαπαντής, μπροστά από τον πλάτανο του Ταβουλαρίδη. Οι νοικοκυρές γέμισαν τα εικονιζόμενα βαρελάκια και μετά τα μετέφεραν με την πλάτη (ζαλιά)
(φωτό: αρχείο Β. Μανιάτη)
pigadio agion apostolon.jpg

*** Ρύθμιση για 120 δόσεις και για χρέη από 50.000 ευρώ 
Αναμένεται άμεσα η έκδοση υπουργικής απόφασης για την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς ταμεία και εφορία και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ.
Η υπουργική απόφαση θα ορίζει τη διαδικασία και τους όρους για τις οφειλές που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.
Προφανώς για την κατηγορία 50.000 - 250.000 ευρώ η υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και κάποια συμπληρωματικά κριτήρια συγκριτικά με αυτά της κατηγορίας έως 50.000 ευρώ, ενώ για την κατηγορία άνω των 250.000 ευρώ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προσκομίζεται από τον οφειλέτη μια αξιολόγηση βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης».
  ***  Ερωταπαντήσεις
Μας ρωτάτε, σας απαντάμε
 Ερώτηση: Να κάνω αίτηση στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»; Έχω ελπίδες να ενταχθώ ή «τζάμπα θα τρέχω»;
Απάντηση: Εξαρτάται από το πόσο θα εμπιστευτείς το σχετικό επίσημο δελτίο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει ως εξής:
 «Οι πόροι που έχουν διασφαλιστεί για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ” καλύπτουν αριθμό ενδιαφερόμενων υπερδιπλάσιο εκείνου που μέχρι τώρα διαφαίνεται. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί περί τα 17.700 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), τα οποία είναι απαραίτητα για την ένταξη στο πρόγραμμα και άρα αποτελούν έναν ασφαλή δείκτη για το πλήθος των ενδιαφερομένων που έχουν δείξει ενεργό ενδιαφέρον.
Συνολικά οι πόροι του προγράμματος επαρκούν για τη χρηματοδότηση τουλάχιστον 40.000 ωφελούμενων. Αν μάλιστα το ενδιαφέρον αποδειχθεί μεγαλύτερο (κάτι που δεν προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις), θα διασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των ενδιαφερόμενων.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον Ι” είχαν αρχικά ενταχθεί 15.000 και στη συνέχεια, με πόρους που εξασφάλισε η παρούσα κυβέρνηση, άλλοι 20.000 ωφελούμενοι».
   ***  Μέσα σε 1΄ 
   -ΕΣΠΑ/ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ: «Άνοιξε», «έπεσε» (μπορεί και να «χτυπήθηκε» από κακόβουλο λογισμικό) και θα «ξανασηκωθεί», αλλά με πρόγραμμα ανά Περιφέρεια αυτή τη φορά, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτό οι αιτήσεις για την Πελοπόννησο θα ξανα-ξεκινήσουν Δευτέρα, 26 Μαρτίου, 8:00 π.μ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη ημέρα (όταν και αμέσως «έπεσε το σύστημα») έγιναν 1.500.000 προσπάθειες εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ: Τρέχει η «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου, μέχρι Δευτέρα 16/4/2018 (για τους περισσότερους τομείς της οικονομίας).
-ΕΣΠΑ/ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Μέχρι 30 Απριλίου παράταση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ "Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Έως 400.000 ο ενισχυόμενος / επιδοτούμενος προϋπολογισμός και… ευκολίες απόδειξης της ίδιας συμμετοχής (με μόλις 30% γίνεται δεκτή η κατάθεση φακέλου).
-ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ: Διορία έως τις 22 Μαρτίου δόθηκε στους 257 πιστοποιημένους εκτιμητές προκειμένου να παραδώσουν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμήσεις τους για τις νέες τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
Αν και αρχικά τους είχε δοθεί περιθώριο 20 ημερολογιακών ημερών προκειμένου να συντάξουν άρτιες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για 10.200 τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε όλη τη χώρα, τελικά έπειτα από αίτημά τους παρασχέθηκε πρόσθετο διάστημα μιας εβδομάδας.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας οι πιστοποιημένοι εκτιμητές προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώνουν το ειδικό έγγραφο πρότυπο εκτίμησης που του έχει δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Στους υπολογισμούς τους λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ.. Ο προσδιορισμός της τιμής προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης, παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.
Μετά τις 22 Μαρτίου, που θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι εκτιμητές, θα πιάσει δουλειά η Δευτεροβάθμια Επιτροπή, η οποία θα αξιολογήσει τις προτάσεις των εκτιμητών και θα συγκρίνει τις τιμές με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας και το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Όπου διαπιστώνει μεγάλες αποκλίσεις, θα προχωρά σε διορθώσεις και θα δίνει νέες τιμές.
-ΔΥΝΑΜΙΚΟ E3 (ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ «ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ» ΕΛΕΓΧΩΝ): Πρόκειται για το Έντυπο που υποβάλλουν στο τέλος του έτους οι επιχειρήσεις κάθε είδους, με όλα τα οικονομικά στοιχεία.
Στον ανασχεδιασμό του εντύπου Ε3 προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ), προκειμένου να προσαρμοστεί στις διατάξεις περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων του ν. 4308/2014, καθώς και για να αποτυπωθούν σε αυτό με πληρέστερο τρόπο τα αποτελέσματα και το σύνολο των οικονομικών πληροφοριών των επιχειρήσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν συμπεριληφθεί δυναμικοί πίνακες, όπου αναλύονται οι αναγραφόμενες οικονομικές πληροφορίες της επιχείρησης (αγορές, πωλήσεις, έξοδα κ.λπ.).
-«ONESTOPSHOP» ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΩΝ: Μέσω ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μιας Στάσης - «Ενιαίας Θυρίδας», θα διενεργείται η ηλεκτρονική υποβολή και διεκπεραίωση όλων των σχετικών αιτήσεων και δικαιολογητικών για την έκδοση των προβλεπόμενων αδειών, πιστοποιητικών και εγκρίσεων που απαιτούνται για τον εκτελωνισμό των εμπορευμάτων (τελωνειακές και προτελωνειακές διαδικασίες).
του Παναγιώτη Ξεροβάσιλα
Οικονομολόγου/Νομικού

*** Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην Καλαμάτα 
Ειδοποιούνται οι κάτοικοι των οδών ΚΑΜΒΥΣΗ & ΘΟΥΚΙΔΙΔΟΥ στην Καλαμάτα ότι, για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., θα γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στις 20-3-2018 ημέρα Τρίτη και  από ώρα 08.00 π.μ. έως 12.00 μ.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται πιο πάνω.
Γι’ αυτό το λόγο οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ Α.Ε., θα πρέπει να θεωρούνται ότι ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΡΕΥΜΑ.
Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή σε άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.
16-3-18 ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

*** Μόλις 4.000.000 ευρώ οι επιδοτήσεις του Leader Μεσσηνίας 

Το πρόγραμμα CLLD/LEADER Μεσσηνίας… ξεκουνά σιγά σιγά, αλλά, όπως δείχνουν οι αριθμοί, θα αποδειχθεί… αδύναμο να ικανοποιήσει τη ζήτηση. Θα διαθέτει μόλις 4.000.000 ευρώ συνολική δημόσια δαπάνη (ποσό επιδοτήσεων, δηλαδή), όταν ο επιλέξιμος προϋπολογισμός κάθε επένδυσης θα μπορεί να ανέρχεται μέχρι 600.000 ευρώ και η ίδια συμμετοχή θα μπορεί να αποδεικνύεται, κυρίως, με μια απλή υπεύθυνη δήλωση.
Η συμμετοχή, επομένως, αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη (να γίνει «χαμός» κατά το κοινώς λεγόμενο), καθώς, πέραν της «ευκολίας» απόδειξης της ίδιας συμμετοχής του συγκεκριμένου προγράμματος (με υπεύθυνη δήλωση), αναμένεται να επιβοηθήσει στην αυξημένη ζήτηση το γεγονός ότι όλα τα άλλα προγράμματα ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός απαιτούν αποδειγμένη ίδια συμμετοχή σε μετρητά (ή, κατά περίπτωση, τουλάχιστον τραπεζική βεβαίωση περί πρόθεσης δανεισμού ή εγκεκριμένο δάνειο). Έτσι, πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι αναμένεται να στραφούν στο αγροτοτουριστικό αυτό πρόγραμμα (CLLD / LEADER Μεσσηνίας), καθώς η ρευστότητα είναι «κατάσταση σε έλλειψη» και οι τράπεζες «κλειστές».
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ας δούμε τι ομολογούν οι αριθμοί. Όπως είπαμε, ο διαθέσιμος συνολικός προϋπολογισμός του CLLD / LEADER Μεσσηνίας είναι αρχικά 4.000.000 ευρώ, ενώ μπορεί υπό προϋποθέσεις να αυξηθεί κατά ένα ποσό ακόμα. Να φθάσει, δηλαδή, η δημόσια δαπάνη, η δυνατότητα διάθεσης επιδοτήσεων, τα 5 – 6 εκατομμύρια.
Άρα, εάν θεωρήσουμε ότι κατά μέσο όρο μια επένδυση θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 300.000 ευρώ (150.000 επιδότηση και 150.000 ίδια συμμετοχή), με δεδομένο τον «τουριστικό προϋπολογισμό» στα 1.600.000 ευρώ περίπου και άντε με μια αύξηση 2.000.000 ευρώ, τότε θα μπορέσει να ενισχύσει (2.000.000:150.000) περίπου δεκατέσσερις (14) μεσσηνιακές επενδύσεις τουριστικής κατεύθυνσης.
Κατ’ αναλογία, άλλες 14 επενδύσεις μεταποίησης και αρκετές πολύ μικρότερες στους υπόλοιπους τομείς (υπηρεσίες κ.τ.λ.).
  ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Σύμφωνα με το CLLD / LEADER Μεσσηνίας, πολύ απλά οι επιλέξιμες επενδύσεις θα ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
-Τουρισμός (κύρια, αλλά κυρίως – λόγω και προϋπολογισμού- δευτερεύοντα τουριστικά καταλύματα, δηλαδή ενοικιαζόμενα τουριστικά δωμάτια, διαμερίσματα και κατοικίες) και Εστίαση, συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ περίπου
-Μεταποίηση (οικοτεχνίες, βιοτεχνίες), συνολικού προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ περίπου
-Επισκέψιμα αγροκτήματα, Υπηρεσίες, κτλ.
Επίσημα, το πρόγραμμα κάνει λόγο για τις παρακάτω ενδεικτικές κατηγορίες ιδιωτικών έργων:
•Ενέργειες συνεργασίας και δικτύωσης
•Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και δασοκομικών προϊόντων
•Προώθηση της υδατοκαλλιέργειας και αναβάθμιση της αλιείας
•Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα
•Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων
•Στήριξη της δημιουργίας, εκσυγχρονισμού και επέκτασης ΜΜΕ.
  ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ – ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
Οι προκηρύξεις για τα δημόσια έργα (έργα Δήμων) αναμένεται να είναι σύντομα «στον αέρα». Εκείνες για τα ιδιωτικά έργα εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες στις αρχές καλοκαιριού (τα σχετικά σχέδια αναμένονται τον Απρίλιο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οπότε στη συνέχεια και η Περιφέρεια Πελοποννήσου δια της Τοπικής Ομάδας Δράσης Μεσσηνίας θα προετοιμάσουν τις τελικές προκηρύξεις).
  ΠΕΡΙΟΧΗ CLLD / LEADER ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Η επιλέξιμη περιοχή παρέμβασης για το CLLD 2014 – 2020 τοπικό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, περιλαμβάνει ολόκληρη την Π.Ε. Μεσσηνίας εκτός του αστικού κέντρου της Καλαμάτας.
Του Παναγιώτη Ξεροβάσιλα
Οικονομολόγου/Νομικού

***  Δεν κάνουν πίσω οι Σκοπιανοί: Θα σέβεστε τους «Μακεδόνες»…

~ Εν αναμονή της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ προχωρά σε δηλώσεις για τους πολίτες της «Μακεδονίας».
«Πιστεύω ότι είναι δυνατόν να βρεθεί λύση και είμαι αισιόδοξος αν σε αυτό λάβουμε υπόψη ότι η λύση θα είναι αξιοπρεπής και θα σέβεται θέματα που άπτονται της ταυτότητας. Για μένα είναι σημαντικό πώς αυτό θα το υποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη και αν θα είναι αποδεκτό από τους ελληνικούς θεσμούς.
~ Πιστεύω ότι και για τους Έλληνες πολιτικούς και για τον πρωθυπουργό Τσίπρα είναι σημαντικό πώς αυτό θα γίνει αποδεκτό εδώ, από τους πολίτες της ‘Μακεδονίας’, αλλά και πώς θα περάσει από τους θεσμικά όργανα της χώρας μας», τόνισε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Σημείωσε ότι αυτοί που διαπραγματεύονται είναι μόνο άτομα, ενώ στο τέλος αυτοί που θα αποφασίσουν είναι οι ηγεσίες της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας.
«Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει βήμα, ίσως όχι να λυθεί μέχρι τέλους, αλλά οπωσδήποτε να έρθουμε πιο κοντά, επειδή οι μέρες και οι μήνες περνούν και εμείς θέλουμε μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε λύσει αυτό το πρόβλημα. Πιστεύω ότι αυτό θέλει να κάνει και η ελληνική πλευρά» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.

***  Ο Πούτιν αποκαλύπτει τον ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΣΤΟΧΟ της νέας προεδρικής θητείας του

~ Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρει ότι η αύξηση του βιοτικού επιπέδου θα αποτελέσει βασικό καθήκον του τα επόμενα χρόνια, όπως και η ενίσχυση της άμυνας του έθνους.
~  «Το κύριο ζήτημα στο οποίο θα εργαστούμε είναι η εσωτερική ατζέντα. Καταρχάς, πρέπει να διασφαλίσουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και να την καταστήσουμε καινοτόμα. Πρέπει να αναπτύξουμε την υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση, τη βιομηχανική παραγωγή, τις υποδομές και άλλους κλάδους που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας», δήλωσε ο ηγέτης της Ρωσίας σε συνεδρίαση με ανώτερους αξιωματούχους στην εκλογική του έδρα.
«Βεβαίως, υπάρχουν και θέματα που σχετίζονται με την εθνική άμυνα και ασφάλεια, αλλά σήμερα η εσωτερική ατζέντα είναι πρωταρχικής σημασίας» πρόσθεσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι όσοι εργάζονταν στο κεντρικό του εκλογικό σώμα θα συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη της Ρωσίας.

*** ΔΙΠΛΗ ΝΙΚΗ για τον Τουρκικό στρατό στο Αφρίν! Η Τουρκία ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΠΛΩΝ τη στιγμή που η Ελλάδα ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ τα πάντα

~ Οι Τούρκοι από χθες πανηγυρίζουν (και δικαίως) καθώς ο πόλεμος κατά των Κούρδων στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με την Τουρκική σημαία να κυματίζει πλέον στην πόλη του Αφρίν.
Η νίκη αυτή όμως έχει μια ακόμη σημειολογική σημασία. Οι Τούρκοι πήραν τον πόλεμο με κατά κύριο λόγο όπλα τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία, δείχνοντας ότι η αξία τους είναι εφάμιλλη με άλλων σημαντικών χωρών. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τότε που το κόμμα του Ερντογάν ανέλαβε κυβερνητική ευθύνη το 2002, αυξήθηκε η εγχώρια συμμετοχή στους εξοπλισμούς από 18% στο 70%.
~ Όταν το αντιλαμβανόμαστε αυτό μόνο άγχος και τρόμος μας πιάνει, καθώς την ίδια στιγμή που οι Τούρκοι δημιουργούν μια ισχυρή βιομηχανία, η Ελλάδα αντί να προσπαθεί να ακολουθήσει ξεπουλάει την ΕΛΒΟ, τα ναυπηγεία και ότι άλλο έχει ανάγκη η χώρα για την άμυνά της.
Χαρακτηριστικό είναι το tweet του προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, για το θέμα, ο οποίος εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:     
Έκλεισαν ΕΛΒΟ ΠΥΡΚΑΛ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΑΒ ΚΤΛ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ !ΣΉΜΕΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΑ 80% ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥΣ !ΑΝΟΙΞΑΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΕΣ ΟΙ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΚΤΛ !ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΤΕΤΟΥΣ ΕΣΕΊΣ!ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


*** Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο βλέπουν ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ! ETOIMAΣΤΕΙΤΕ για ΚΑΛΠΕΣ

~ Πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του 2018, υπό την πίεση των εξελίξεων στα εθνικά, την οικονομία, τα θεσμικά και τα θέματα της καθημερινότητας που θέτει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., βλέπουν πλέον και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει βγει εκτός σε όλα τα μεγάλα θέματα.
Στο Σκοπιανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ετοιμάζεται να πάει στα Σκόπια για να παραδώσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά πλέον η κυρίαρχη θέση στον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛ., είναι η μη στήριξη της πρότασης Κοτζιά. Ολα θα εξαρτηθούν από την κατάληξη της προσπάθειας του κ. Τσίπρα να βρει ψήφους στην ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών. Ακόμα όμως και αν βρει, η σταθερότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα αμφισβητηθεί.
Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι προφυλακισμένοι στην Αδριανούπολη «ροκανίζει» τα ψήγματα αξιοπιστίας της κυβέρνησης ενώ ανεβάζει το θερμόμετρο στα φλέγοντα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων όπως η κυπριακή ΑΟΖ και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον Εβρο.
Στην οικονομία, το ενδεχόμενο η χώρα να παραμείνει σε ένα καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας είναι το πλέον πιθανό, ενώ η επίσπευση μέτρων, όπως η μείωση του αφορολογήτου ή των συντάξεων από το 2019, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δανειστές ως το αντίβαρο για τη συμφωνία στα μέτρα διευθέτησης χρέους.
Σε ό,τι αφορά τη σκανδαλολογία και ειδικότερα την υπόθεση Novartis που η κυβέρνηση έπαιξε ως τελευταίο χαρτί προκειμένου να ροκανίσει τη δημοσκοπική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία και να κάνει νέα αρχή, τα πράγματα δεν προχωρούν με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Οι πολιτικοί αντίπαλοι που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛ. είχαν βάλει στο στόχαστρο και θεωρούσαν εύκολους αντιπάλους αντεπιτίθενται και φέρνουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση έναντι της κοινής γνώμης, που παρακολουθεί τουλάχιστον αναποφάσιστη την ακραία σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
~   Σε αυτό το κλίμα ήρθε η υπόθεση Σαββίδη, η οποία από τη μία ακύρωσε τη μάχη της κυβέρνησης κατά της διαπλοκής ενώ από την άλλη τελείωσε την προσπάθεια επικοινωνιακά, το πολιτικό και επικοινωνιακό project εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο, στο οποίο η κυβέρνηση είχε επενδύσει πολιτικά.
Γρίφος η στάση των ΑΝ.ΕΛ.
Μετά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και το αντικυβερνητικό κλίμα που επικράτησε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναγκάστηκε να πάρει αποστάσεις από τις τελευταίες επιθέσεις φιλίας του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, οι οποίες πλέον αναδίδουν άρωμα αδυναμίας και όχι υπεροχής.
«Νομίζω ότι δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να συζητάμε για ένα δομημένο διάλογο. Από τη δική μας πλευρά, είμαστε απολύτως ανοιχτοί για συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα, αλλά και τα πολιτικά του λάθη.
Αυτό σε αυτή τη φάση είναι και το εφικτό, όλα τα άλλα κινούνται στη σφαίρα της φαντασίας», είπε χθες στον Real FM, καθιστώντας προσβλητική πλέον για το Κίνημα Αλλαγής οποιαδήποτε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με τη συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για «μια γελοία πολιτική τοποθέτηση που δεν είναι άξια σχολιασμού».
Σε αυτό το κλίμα, πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο να έδωσε εσπευσμένα εντολή στους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματός του να μην προχωρήσουν σε δημόσιες τοποθετήσεις μέχρι αύριο που αναμένεται να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝ.ΕΛ. Με δεδομένη την παρατεταμένη σιωπή του κ. Καμμένου τις τελευταίες ημέρες, στο Μαξίμου έχουν ανησυχήσει σχετικά με αυτήν την πληροφορία, προσπαθώντας να μάθουν τι κρύβεται πίσω από την εντολή Καμμένου.
Γιάννης Καμπουράκης  Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

*** ΑΘΩΩΘΗΚΕ ο Πάνος Καμμένος για την υπόθεση Πάχτα! Είχε κατηγορηθεί για ΠΡΟΤΡΟΠΗ σε βία

~ Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΑΝΕΛ, το Γ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, αθώωσε τον Πάνο από την κατηγορία ότι είχε παροτρύνει τους κατοίκους της Χαλκιδικής να «λιντσάρουν» τον Χρήστο Πάχτα…
Διαβάστε την ανακοίνωση:
«Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνεπής προς την πάγια θέση του περί κατάργησης της απαράδεκτης ασυλίας των πολιτικών, προσήλθε σήμερα αυτοπροσώπως ενώπιον του φυσικού δικαστή του στο Γ΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αποκρούσει τον Χρήστο Πάχτα και να υποστηρίξει τους κατοίκους της Χαλκιδικής στον δίκαιο αγώνα τους κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής της περιοχής τους.
~ Μετά από αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, το δικαστήριο αθώωσε πανηγυρικά τον Πάνο Καμμένο της κατηγορίας ότι δήθεν είχε παροτρύνει τους κατοίκους να «λιντσάρουν» τον Χρήστο Πάχτα, δεχόμενο ότι η παρότρυνση αφορούσε στην πολιτική του αποδοκιμασία.
Ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι η υπόθεση Πάχτα δεν πρόκειται να κλείσει και κατέθεσε σήμερα νέα στοιχεία για τον οικονομικό έλεγχο «δωρεών» ύψους άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ που έχει λάβει ως δήμαρχος από την «Ελληνικός Χρυσός».
Ξεκαθάρισε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν λαμβάνει εντολές από την εκτελεστική εξουσία, ούτε διαταγές μέσω twitter από συμβούλους αποτυχημένου Πρωθυπουργού.
Τέλος ευχαρίστησε τους συνηγόρους του Θεόδωρο Μαντά, Κώστα Τσάκο, Ηλία Γιολδασέα και τα κινήματα των πολιτών της Χαλκιδικής για την παρουσία και τη θερμή υποστήριξη τους». newsit.gr

***  Οι επιτυχίες και επιδιώξεις της Τουρκίας στον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας μέχρι στιγμής

~ Ο υβριδικός πόλεμος που έχει ξεκινήσει η Τουρκία και ο Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας, συνεχίζεται με μεθοδικότητα. Ποιοι είναι οι στόχοι του και που έχει πετύχει και αποτύχει;
Το ηθικό των Ελλήνων πολιτών ήταν και παραμένει ο πρώτος στόχος. Η δημιουργία ενός κλίματος ηττοπάθειας και η αναζωπύρωση της “τουρκοφοβίας” επιχειρήθηκαν με τους “τσαμπουκάδες” στα Ίμια και φυσικά με τη σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας. Πέτυχε αυτό το στόχο;
Η ελληνική κοινή γνώμη μπορεί να ΄ναι ανήσυχη, αλλά είναι και πολύ θυμωμένη. Η επιμονή του καθεστώτος σε προκλήσεις που στόχο έχουν την επίδειξη δύναμης εναντίον της Ελλάδας έχουν προκαλέσει οργή, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελεί κι αυτή στόχο της τουρκικής επιθετικής συμπεριφοράς. Η Άγκυρα δείχνει ότι θέλει να οδηγήσει την Αθήνα σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και η πίεση της ελληνικής οργισμένης κοινής γνώμης ενδεχομένως να οδηγήσει τους πολιτικούς σε αποφάσεις βεβιασμένες. Μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει κάποιους σε άκαιρες και μάλλον ανούσιες δηλώσεις που δεν συνοδεύονται από ανάλογες πράξεις. Κι αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό.
Σε γενικές γραμμές πάντως, ο στόχος του εκφοβισμού της ελληνικής κοινής, γνώμης δεν έχει επιτευχθεί.
Αντιθέτως φαίνεται να επιτυγχάνεται η δημιουργία για μια ακόμη φορά ενός διχαστικού κλίματος στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μπορεί να λέγονται πολλά περί “ομοψυχίας” αλλά στην πράξη αυτό δεν προκύπτει από πουθενά. Παρακολουθώντας τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, προέκυψε ότι ο Ερντογάν φαίνεται να ΄χει λόγο ακόμη και για τη σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης! Δημοσιεύθηκαν πληροφορίες που δεν διαψεύστηκαν από κανέναν, σύμφωνα με τις οποίες “θα διευκόλυνε την κατάσταση με την Τουρκία”, η αλλαγή στην ηγεσία του ΥΠΕΘΑ! Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά ,τώρα επί Καμμένου, που ακούμε για “τουρκική δυσαρέσκεια” για τον ΥΕΘΑ που έχει επιλεγεί! Έχει ξανασυμβεί με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο τον οποίο οι Τούρκοι δεν “συμπαθούσαν”, λόγω των επαφών που είχε με τον Οτζαλάν και τη συνέντευξη που το είχε πάρει!
~ Ανεξάρτητα από την άποψη που έχει ο καθένας για τον Καμμένο και τη πολιτική του παρουσία ,αν έχουμε φθάσει στο σημείο να καθορίζει ο Ερντογάν ποιος θα ΄ναι ή δεν θα ΄ναι υπουργός ,τότε δεν πάμε καθόλου καλά. Σ΄αυτό το επίπεδο μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία του υβριδικού πολέμου του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα έχει αρχίσει να δημιουργείται κλίμα διχασμού για θέματα …ποδοσφαιρικά με αφορμή τα όσα έγιναν στο γήπεδο του ΠΑΟΚ!!! Είναι τραγικό αυτή τη περίοδο να ακούγονται έστω και μεμονωμένες φωνές να μιλούν περί “βορρά-νότου” σε μια χώρα που βρίσκεται υπό απειλή!
Το πολιτικό προσωπικό της χώρας θα πρέπει να καταλάβει ότι η ομοψυχία πρέπει να γίνει πράξη και να μην παραμείνει σε επίπεδο δηλώσεων. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας δεν έχει να κερδίσει τίποτα από την “καταστροφή” του αντιπάλου του, μέσω των εθνικών θεμάτων. Αντιθέτως έχει πολλά να χάσει. Πρώτα απ΄ όλα όμως θα χάσει η χώρα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει ασφαλώς να σοβαρευτεί και να δείξει προς τα έξω ότι έχει ενιαία γραμμή και στάση έναντι των τουρκικών προκλήσεων και της επιθετικότητας που δείχνει το τελευταίο ειδικά διάστημα η Άγκυρα. Όχι μόνο στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, αλλά σ΄ όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών προκλήσεων. Να δώσει απαντήσεις που μπορεί να υποστηρίξει και κυρίως να προετοιμάσει τη χώρα για κάθε ενδεχόμενο, όχι με λόγια και θεωρίες “για το που το πάει η Τουρκία”. Μπορεί να “το πάει” οπουδήποτε. Συνεπώς να είναι έτοιμη για όλα.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να κατανοήσει ότι δεν είναι τα ελληνοτουρκικά το θέμα που θα της δώσει “πόντους”. Επίσης θα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τη βεβαιότητα ότι θα πλήξει την κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω των ελληνοτουρκικών. Το δίδυμο Τσίπρας-Καμμένος μπορεί να “σπάσει” μόνο με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό που είναι ένα θέμα που έχουμε μπροστά μας. Militaire

*** ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ! Θανάσιμη απειλή για την Ελλάδα εάν η Μέρκελ δώσει APS στους Τούρκους

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αλλά και ανησυχητική είδηση διαβάζουμε στη Deutsche Welle, είδηση που πιθανώς να ανατρέψει τη στρατιωτική ισχύ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Παραθέτουμε.
Η γερμανική πολεμική βιομηχανία παρουσίασε ένα νέο σύστημα εξουδετέρωσης βλημάτων μπαζούκα για τανκς που λειτουργεί μόνο με ακτινοβολία. Ήδη η Τουρκία εκδήλωσε ενδιαφέρον.
Μια αποτελεσματική απάντηση στις επιθέσεις μπαζούκα εναντίον τεθωρακισμένων παρουσίασε πρόσφατα σε ένα διεθνές κοινό ενδιαφερομένων η ADS, θυγατρική της γερμανικής εξοπλιστικής εταιρίας Rheinmetall. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα προστασίας, το οποίο εντοπίζει με αισθητήρες βλήματα φορητών εκτοξευτήρων και στη συνέχεια τα εξουδετερώνει με ακτινοβολία από ενέργεια και πίεση. Αυτό που προσκρούει τελικά στο μόλις που αλλάζει τον χρωματισμό εξωτερικής επιφάνειας του οχήματος.
Το γερμανικό σύστημα προστασίας είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απώλεια τουλάχιστον δέκα τεθωρακισμένων τύπου Λέοπαρντ από επιθέσεις με μπαζούκα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία κατά Κούρδων παραστρατιωτικών.
Σύμφωνα με την Rheinmetall η Άγκυρα ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό περίπου 100 αρμάτων μάχης με συνολικό κόστος που υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομ. ευρώ. Λόγω ωστόσο των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου δεν είναι σίγουρο ότι οι γερμανικές αρχές θα δώσουν τελικά πράσινο φως στην ADS για την πώληση του συστήματος στην Τουρκία.
~ Η μεγάλη ζήτηση θεωρείται δεδομένη
Ακόμα όμως κι αν το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο πει τελικά όχι, η διεθνής ζήτηση για το νέο σύστημα προστασίας θεωρείται δεδομένη, αρχής γενομένης από τον γερμανικό στρατό. Τα Λέοπαρντ, που από πολλούς θεωρούνται τα καλύτερα τανκς στον κόσμο, δείχνουν πια την ηλικία τους από τεχνολογικής άποψης. Όσο όμως βελτιώνεται ο εξοπλισμός τους, τόσο αυξάνεται το βάρος του, που φθάνει πλέον τους 70 τόνους. Για το λόγο αυτό η Bundeswehr ενδιαφέρεται για το νέο σύστημα, το οποίο εκτός από αποτελεσματικό είναι και σχετικά ελαφρύ.
Το αμυντικό σύστημα της Rheinmetall καλείται να σπάσει τον φαύλο κύκλο των ολοένα και αποτελεσματικότερων βλημάτων και της συνεχούς αύξησης βάρους των τανκς λόγω της βελτιωμένης θωράκισης. Και δείχνει να το πετυχαίνει εξουδετερώνοντας επιτυχώς τα βλήματα. Προϋπόθεση για αυτό είναι οι γρήγοροι επεξεργαστές και οι αποδοτικοί αισθητήρες. Έχουμε και τα δύο, δηλώνει ο επικεφαλής μηχανολόγος της ADS.
Υπάρχει ωστόσο ήδη ένα αμυντικό σύστημα στην αγορά με παρόμοια αποτελέσματα. Πρόκειται για το Trophy ισραηλινής κατασκευής. Βασίζεται ωστόσο σε εξουδετέρωση μέσω εκτόξευσης μικρών βλημάτων και όχι σε ακτινοβολία, όπως το γερμανικό σύστημα. Είναι όμως το σύστημα το οποίο δείχνει να προκρίνει το αμερικανικό Πεντάγωνο για βαριά τεθωρακισμένα. Στο μέλλον ωστόσο δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί να ενδιαφερθούν και για την εναλλακτική γερμανική πρόταση για ελαφρότερα τεθωρακισμένα.
Σχόλιο VoiceNews: είναι σαφές πως αν η Τουρκία προμηθευτεί το εν λόγω οπλικό σύστημα διαταράσσεται η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της χώρας μας και των γειτόνων.

***  Υπόθεση Σχοινούσα: Το κουκούλωμα του αιώνα

~   Υπόθεση Σχοινούσα: Το κουκούλωμα του αιώνα
Ήταν Απρίλιος του 2006 όταν η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικές αρχές άρχισαν να ξεδοντιάζουν ένα από τα μεγαλύτερα -αν όχι το μεγαλύτερο- κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας σε όλον τον κόσμο.
Πρωταγωνιστές ήταν ο έμπορος τέχνης Ρόμπιν Σάιμς και ο Χρήστος Μιχαηλίδης, σύντροφοι στη ζωή και στη δουλειά, οι οποίοι είχαν αναπτύξει τον μεγαλύτερο «στρατό» εντοπισμού και διακίνησης αρχαίων αντικειμένων, με εμπιστευτικές αγοραπωλησίες σε πάμπλουτους συλλέκτες, ανεξέλεγκτες δημοπρασίες σε γνωστούς οίκους του εξωτερικού και συναλλαγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ένα κύκλωμα που περιελάμβανε σκαπανείς που έψαχναν σε χωράφια για αρχαία αντικείμενα, επιχειρηματίες που λειτουργούσαν ως «σύνδεσμοι» στο λαθρεμπόριο, νομιμοφανείς αρχαιοπώλες και κυρίως τους υπευθύνους μεγάλων γνωστών μουσείων σε όλον τον κόσμο.

(Σάιμς και Μιχαηλίδης)
H αντίστροφη μέτρηση για τον εντοπισμό των μελών της ομάδας είχε ξεκινήσει μετά την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε ακίνητα της εφοπλιστικής οικογένειας Παπαδημητρίου (η Δέσποινα Παπαδημητρίου είναι αδερφή του Χρ. Μιχαηλίδη) στη Σχοινούσα και στο Ψυχικό, την οποία ακολούθησε η ανακάλυψη εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων.
Η υπόθεση προκάλεσε σάλο και η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου, αφενός λόγω του όγκου και της τεράστιας αξίας των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα δύο ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου και αφετέρου γιατί αδελφός της Δέσποινας Παπαδημητρίου ήταν, όπως προαναφέρθηκε, ο έμπορος τέχνης και αρχαιολογικών θησαυρών Χρήστος Μιχαηλίδης (σκοτώθηκε σε περίεργο δυστύχημα στην Ιταλία το 1999), ο οποίος μαζί με τον Ρόμπιν Σάιμς είχαν συνδεθεί με το σκάνδαλο του Μουσείου Γκετί.

(Η αδερφή του Χρ. Μιχαηλίδη, Δέσποινα Παπαδημητρίου)
Στην υπόθεση του Μουσείου Γκετί είχε εμπλακεί και η πρώην έφορος του μουσείου, Μάριον Τρου, η οποία κατηγορήθηκε ότι λειτουργούσε ως κλεπταποδόχος προϊόντων λαθρανασκαφής ή κλοπής. Μάλιστα διαρκούσης της δίκης της Μάριον Τρου, είχε ταξιδέψει στην Ιταλία ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2005, πριν αποκαλυφθεί η υπόθεση της Σχοινούσας, είχε παραλάβει φωτογραφίες αρχαίων αντικειμένων, τα οποία εκτίθεντο σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο και θεωρούντο προϊόντα λαθρανασκαφής ή κλοπής.
Η έρευνα των Αρχών οδήγησε σε κακουργηματικές διώξεις κατά μελών της οικογένειας Παπαδημητρίου.
Επτά μήνες μετά την αποκάλυψη του θησαυρού που έκρυβε η βίλα της Σχοινούσας και το σπίτι της οικογένειας Παπαδημητρίου στο Ψυχικό, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου άσκησε ποινική δίωξη κατά της Δέσποινας Παπαδημητρίου και κατά των παιδιών της Αλέξανδρου, Αγγελικής και Δημητρίου για υπεξαίρεση μνημείου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για αποδοχή και διάθεση μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια. Η υπόθεση ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ο οποίος στο πλαίσιο της ανάκρισης κάλεσε τους κατηγορούμενους προς απολογία.

Και κάπου εδώ η υπόθεση… χάνεται. Σήμερα, περίπου 12 χρόνια μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος και την άσκηση ποινικών διώξεων, η δίκη δεν έχει γίνει ούτε καν στον πρώτο βαθμό!
Ο κουμπάρος
Η κωλυσιεργία αυτή μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ειδικά αν ανατρέξει κανείς στους ισχυρούς δεσμούς της εν λόγω οικογένειας με αυτή πασίγνωστου εφοπλιστή και την ισχυρή φιλία μεταξύ του εφοπλιστή Δημήτρη Παπαδημητρίου και του γιου του πασίγνωστου εφοπλιστή ο οποίος και τον πάντρεψε.
Την τελευταία περίοδο μάλιστα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου είχε στη διάθεσή του όλο το νομικό επιτελείο του πασίγνωστου εφοπλιστή το οποίο διαχειρίστηκε την υπόθεση καταφέρνοντας να την κρατήσει εκτός ακροατηρίου για τόσο μεγάλο -σκανδαλώδες- χρονικό διάστημα. Η δίκη έχει προσδιορισθεί να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Πάνω στην έδρα θα καθίσουν η Παναγούλη Κωνσταντίνα (πρόεδρος), οι εφέτες Πρίφτη Αναστασία και Λιμουρά Χριστίνα καθώς και η εισαγγελέας Μαυροπούλου Ειρήνη. Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν τελικά η δίκη θα διεξαχθεί ή εάν θα υπάρξει, ως είθισται, και νέα αναβολή.
Τα ευρήματα
Όπως προκύπτει πάντως από τη δικογραφία, στα ακίνητα της οικογένειας Παπαδημητρίου σε Σχοινούσα και Ψυχικό εντοπίστηκαν 152 αντικείμενα, με την αξία των εκτιμηθέντων να ανέρχεται σε τουλάχιστον 982.000 ευρώ.
~  Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί αναφέρονται κορινθιακά κιονόκρανα αξίας 25.000 ευρώ το κάθε ένα, μαρμάρινη προτομή του 1ου π.Χ. αιώνα αξίας 35.000 ευρώ, έτερη μαρμάρινη προτομή του 1ου αιώνα μ.Χ. αξίας 90.000 ευρώ, δύο φύλλα βημόθυρου (οι πόρτες της Ωραίας Πύλης) τέλη 7ου αρχές 8ου αιώνα μ.Χ. που απεικονίζουν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και η αξία τους ανέρχεται στα 50.000 ευρώ, καθώς και μαρμάρινη προτομή του 50-120 μ.Χ. αξίας 40.000 ευρώ.

Η γνωριμία
Ο Ρόμπιν Σάιμς και ο Χρήστος Μιχαηλίδης γνωρίστηκαν το 1967, στην γκαλερί του Σάιμς στην Jermyn Street του Λονδίνου. Ο Μιχαηλίδης καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και σπούδαζε εκείνη την περίοδο Ιστορία της Τέχνης στο Λονδίνο. Ο Μιχαηλίδης ήταν για τον Σάιμς ο «δραστήριος, ωραίος Ελληνας», γλωσσομαθής, με ικανότητα στην προσέγγιση ανθρώπων που γνωρίζουν από αρχαιότητες και τηρούν τις αρχές της εμπιστευτικότητας. Υστερα από μια υπερκερδοφόρα πώληση χιλιάδων νομισμάτων της Αρχαίας Αιγύπτου, οι Σάιμς και Μιχαηλίδης άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη στον χώρο των συλλεκτών.
Όπως γράφει το «Βήμα», ένας από τους πιο στενούς «συνεργάτες» του διδύμου, κύριος «κόμβος» στο δίκτυο απόκτησης αρχαίων αντικειμένων, ήταν ο Ιταλός έμπορος Νίνο Σαβόκα που είχε έδρα στο Μπολτσάνο και στο Μόναχο. H επίσημα «καταγεγραμμένη» σχέση του Σαβόκα με τον Σάιμς ήταν η αγοραπωλησία μιας αρχαίας κεφαλής, μάλλον του θεού Απόλλωνα, που αποκαλύφθηκε το 1995, από τον 58χρονο Ιταλό Πέτρο Κασάντα σε λαθρανασκαφή κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των λουτρών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου.
Ο Σαβόκα πέθανε το 1998, σε ηλικία 48 ετών, στη διάρκεια μιας επιδρομής στο κατάστημά του από Ιταλούς καραμπινιέρους που συνεργάστηκαν με τη γερμανική αστυνομία. Στην κατοχή του βρέθηκαν παραστατικά για το διεθνές παρεμπόριο αρχαιοτήτων και ανάμεσα σε αυτά η συναλλαγή του αγάλματος του Απόλλωνα, με τον Σάιμς. Κατόπιν τούτου, λίγο αργότερα οι Σάιμς – Μιχαηλίδης αναγκάστηκαν να παραδώσουν το άγαλμα στις ιταλικές αρχές…
Ο Σαβόκα θεωρούνταν ένας από τους βασικούς παραλήπτες αρχαίων αντικειμένων που προέρχονται από λαθρανασκαφές και κλοπές στην Ελλάδα. Μάλιστα ήταν αυτός που φερόταν ως ο δέκτης των εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων που προέρχονταν από λαθρανασκαφές και βρέθηκαν σε έφοδο της Αστυνομίας, τον Σεπτέμβριο του 1993, στο ξενοδοχείο «Ελληνικό» στη Γλυφάδα. Μια υπόθεση στην οποία είχε αναμειχθεί και το όνομα του τότε υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Νηστικάκη, ο οποίος αθωώθηκε στη δίκη που ακολούθησε. Με τους αστυνομικούς να θεωρούν ότι τελικοί παραλήπτες και χειριστές ορισμένων από αυτά τα αρχαία ήταν, μέσω Σαβόκα, ο Σάιμς και ο Μιχαηλίδης.
Προμηθευτής των Σάιμς – Μιχαηλίδη ήταν και ο Τζιάκομο Μέντιτσι που συνελήφθη το 1997 ύστερα από συνεργασία των ιταλικών και ελβετικών αρχών. Βρέθηκαν στη Γενεύη τέσσερις αποθήκες ιδιοκτησίας του με 10.000 αρχαία αντικείμενα, κυρίως από την Ιταλία, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ. Ο Μέντιτσι είχε τρεις εταιρείες μέσω των οποίων προωθούσε τέτοιου είδους «κομμάτια» στον οίκο Sotheby’s. Μία από αυτές, η Xoilan Trader Inc., διαπιστώθηκε από την περαιτέρω έρευνα ότι την είχε από κοινού με τους Σάιμς και Μιχαηλίδη.
Οι Σάιμς και Μιχαηλίδης έρχονταν συχνά στην Ελλάδα και διέμεναν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου συναντούσαν πολλούς συνεργάτες τους. Μέσω ενός πρώην συμμαθητή του Μιχαηλίδη, αγόρασαν μεγάλη έκταση στη Σχοινούσα και έχτισαν εκεί την εξοχική κατοικία τους, όπου άρχισαν να διαμένουν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
H αρχή του τέλους για αυτό το παγκόσμιο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας γράφτηκε στις 5 Ιουλίου 1999, όταν σκοτώθηκε πέφτοντας στα σκαλιά ενός πύργου ο Χρήστος Μιχαηλίδης. Ένα δυστύχημα που έφερε το πρόωρο, απρόοπτο τέλος και το οποίο αιφνιδίασε τον Ρόμπιν Σάιμς. Δεν υπήρχε διαθήκη, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για οικονομική διευθέτηση.
H αδελφή του Χρήστου Μιχαηλίδη, Δέσποινα, που είχε παντρευτεί τον εφοπλιστή Νίκο Παπαδημητρίου, άρχισε να απαιτεί το «μερίδιό» του της κοινής περιουσίας τους που περιελάμβανε περίπου 15.000 αρχαία αντικείμενα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχαν μεταφερθεί σε 33 διαφορετικές αποθήκες στην Αγγλία, στην Ελβετία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και αλλού. H δίκη πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2001. H πλευρά Παπαδημητρίου κέρδισε μεγάλο τμήμα της περιουσίας Σάιμς – Μιχαηλίδη, καθώς και το σπίτι των δύο αρχαιοπωλών στη Σχοινούσα, όπου είχαν ήδη μεταφερθεί δεκάδες αρχαία αντικείμενα.
H νίκη της οικογένειας Παπαδημητρίου ήταν «πύρρειος». Οι διεθνείς διωκτικές αρχές άρχισαν να «διαβάζουν» τα έγγραφα της αντιδικίας Σάιμς – Παπαδημητρίου και να ανακαλύπτουν ένα τεράστιο δίκτυο διακίνησης αρχαιοτήτων. zougla

***  O προλετάριος που έγινε billionaire!Μένει ο Ιβάν στην Ελλάδα με $1,6 δισ.;..

~ Πούλησε τη Donskoy Tabak μαζί με τη ΣΕΚΑΠ στην Japan Tobacco – Πώς ξεκίνησε ως καπνεργάτης στο Ροστόφ – Οι μπίζνες στην Ελλάδα και η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα
Το πιο καυτό πενθήμερο στη ζωή του Ιβάν Σαββίδη. Από την Κυριακή το βράδυ στο γήπεδο της Τούμπας με το πιστόλι στη ζώνη σε κοινή θέα, μια εικόνα αποκρουστική και για την ελληνική και για τη διεθνή κοινή γνώμη, στην επιχειρηματική βόμβα που έριξε από το μακρινό Ροστόφ την Παρασκευή. Την ανακοίνωση μιας παγκοσμίου εμβέλειας επιχειρηματική συμφωνία μεταξύ της Japan Tobacco International – JTI (Winston, Camel κ.ά.) και της ρωσικής Donskoy Tabak (μέρος της οποίας είναι και η ΣΕΚΑΠ), που τον μετατάσσει στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του «Forbes» με 1,6 δισ. δολάρια.
Οι συνεργάτες του, ζεματισμένοι μετά την έφοδό του στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, πήραν βαθιά ανάσα και μιλούσαν για το «deal της ζωής του», που ήρθε μετά από 13 μήνες σκληρών δια­πραγματεύσεων. Το ιλιγγιώδες ποσό της συμφωνίας ήταν λογικό να προξενήσει απορίες και επιφυλάξεις, αλλά η επιχειρηματική συμφωνία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η JTI είναι ένας μεγάλος διεθνής παίκτης με παρουσία σε 120 χώρες και το Ιαπωνικό Δημόσιο είναι ένας από τους βασικούς μετόχους της. Η Donskoy Tabak του κ. Σαββίδη παράγει 4 δισεκατομμύρια τσιγάρα τον χρόνο και λέγεται ότι ελέγχει μερίδιο 8% της ρωσικής αγοράς, που θεωρείται η τρίτη μεγαλύτερη αγορά καπνού διεθνώς. Η JTI με την εξαγορά θα ελέγχει πλέον μερίδιο 40% στη ρωσική αγορά, ενώ με τη ΣΕΚΑΠ ενισχύει τη θέση της και στην Ελλάδα, όπου από το 22,7% θα φθάσει στο 25,7%. Η ανακοίνωση της εξαγοράς αιφνιδίασε την αγορά που δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη. Φημολογείται ότι η JTI είχε προσπαθήσει στο παρελθόν να αγοράσει την καπνοβιομηχανία Καρέλιας, ενώ λέγεται ότι πιεζόταν από τον ανταγωνισμό της Phillip Morris-Παπαστράτος.
Hδη ξεκίνησαν να κυκλοφορούν διάφορες… θεωρίες συνωμοσίας για το παρασκήνιο της συμφωνίας από ανθρώπους που γνωρίζουν πώς ακριβώς γίνονται οι «δουλειές» στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ισχυρίζονται, για παράδειγμα, ότι είναι προαπαιτούμενο το σύστημα Πούτιν και η νέα νομενκλατούρα του Κρεμλίνου να… ευλογήσουν τη συμφωνία. Και αυτή η «ευλογία» ποτέ δεν είναι δωρεάν. Πολύ περισσότερο όταν στο παρελθόν οι μεγάλες ρωσικές επιχειρήσεις έχουν αναπτυχθεί μόνο με τη στενή διαπλοκή τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών συστημάτων προστασίας. Αρα, τα μερίδια στην επιχειρηματική συμφωνία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είναι πολλά και όχι μόνο αυτό που αφορά το προσωπικό χαρτοφυλάκιο του Ιβάν Σαββίδη.
Είναι δεδομένο πάντως ότι η επιχειρηματική παρουσία του Σαββίδη στη Ρωσία μειώνεται σημαντικά μετά την πώληση της Donskoy Tabak. Αλλωστε οι λοιπές επιχειρηματικές δραστηριότητές του εκεί, που αφορούν τα τρόφιμα και την αγροτική οικονομία, δεν είναι μεγάλες. Ανθρωποι που ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν τα παρασκήνια του Κρεμλίνου μιλούν για ένα συναινετικό διαζύγιο. Το σύστημα Πούτιν δεν επιθυμούσε πλέον την έντονη επιχειρηματική παρουσία του Σαββίδη στη Ρωσία. Επίσης, και ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας δεν είναι βέβαιο ότι συνέχιζε να βλέπει τη Ρωσία ως το κέντρο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Μπορεί να περνούσε τα 2/3 του χρόνου του στο Ροστόφ, αλλά λίγο ο ΠΑΟΚ, λίγο η εμπλοκή του στα πολιτικά πράγματα και τα MME, αλλά κυρίως ο «μεσσιανισμός» που αντίκριζε από τον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας τον είχαν κάνει «ελλαδοκεντρικό».

Οι δρόμοι του Σαββίδη λοιπόν με το ρωσικό περιβάλλον φαίνεται ότι χωρίζουν. Η συμφωνία θυμίζει και λίγο «εκκαθάριση λογαριασμών», όπως ισχυρίζονται οι «συνωμοσιολόγοι». Με τις αναγκαίες ρήτρες για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Τι σχεδιάζει στην Ελλάδα
Ο Ιβάν Σαββίδης, λοιπόν, με μια τεράστια κεφαλαιακή ρευστότητα φαίνεται ότι έρχεται στην Ελλάδα για να μείνει. Τα στελέχη των επιχειρήσεών του βέβαια εμφανίζονταν συγκρατημένα, λέγοντας πως «δεν είναι στη λογική του οι βεβιασμένες ενέργειες και οι σπασμωδικές επαγγελματικές κινήσεις», αλλά ούτε «η σύνδεση του ποδοσφαίρου με τις άλλες δραστηριότητές του». Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η συμφωνία δημιουργεί άλλα δεδομένα και για τη ΣΕΚΑΠ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝ.ΕΛ. λογικά θα πρέπει τώρα να συνεχίσει τις διαδικασίες παραγραφής του προστίμου των 38 εκατ. για να πείσει ότι δεν ήταν προνομιακή η μεταχείριση του Ιβάν Σαββίδη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιαπωνική πολυεθνική έχει απόλυτη γνώση των δεδομένων της συγκεκριμένης υπόθεσης.
Το μεγάλο ερώτημα -την απάντηση για το οποίο θα πάρουμε τους επόμενους μήνες- είναι τι θα κάνει με τον πακτωλό των εκατομμυρίων του ένας άνθρωπος με την ψυχοσύνθεση του Ιβάν Σαββίδη ως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του ΠΑΟΚ αλλά και των media.
Το ζήτημα δεν είναι στενά επιχειρηματικό. Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Σαββίδης διατηρεί προνομιακές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. Η «επιθετική» παρουσία του στα ποδοσφαιρικά θέματα και κυρίως η εικόνα της εισβολής στην Τούμπα με το πιστόλι στη ζώνη ενόχλησε την κυβέρνηση και το Μαξίμου. Προβληματισμοί αναπτύσσονται επίσης και μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενη απεμπλοκή από τις δραστηριότητες του μεγαλοεπιχειρηματία.
Ομως οι γέφυρες δεν έχουν κοπεί, απλώς έχουν δημιουργηθεί ρήγματα. Τα ρήγματα όμως μπορεί να γίνουν χάσμα αγεφύρωτο το επόμενο διάστημα ή να κλείσουν. Το ερώτημα, λοιπόν, «τι θα κάνει στην Ελλάδα σε επίπεδο επενδύσεων ο Σαββίδης με τον θησαυρό του Ροστόφ» είναι και πολιτικό εκτός από στενά επιχειρηματικό.
Οι ΗΠΑ
Ενας πρόσθετος παράγοντας σχετικά με το μέλλον του Ιβάν στην Ελλάδα αφορά στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ. Είναι γνωστό -και μάλιστα δημόσια διατυπωμένο από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα- ότι οι ΗΠΑ υποψιάζονταν τον ρόλο και την παρουσία του Σαββίδη στην Ελλάδα. Τον συνέδεαν με την προσπάθεια του Πούτιν για οικονομικό επεκτατισμό στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο. Η καχυποψία ενισχύθηκε μετά τη συμμετοχή του επιχειρηματία στη γαλλογερμανική κοινοπραξία που εξαγόρασε τον ΟΛΘ. Βέβαια, και αυτή η «θεωρία» σηκώνει πολλή συζήτηση. Ας μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ο Σαββίδης τιμήθηκε από τους Ελληνοαμερικανούς – μάλιστα εισήλθε και φωτογραφήθηκε στον Λευκό Οίκο μαζί με Αμερικανούς αξιωματούχους. Και αυτή η πτυχή θα καθορίσει τις μελλοντικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα.
Τι «είδαν» οι Γιαπωνέζοι
Για την JTI η εξαγορά αυτή έχει μεγάλη σημασία καθώς ενισχύει το «πάτημά» της στη ρωσική αγορά. Στην Ελλάδα η JTI, μέλος του ομίλου εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%. Η JTI Hellas έχει παράλληλα την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους. Η εταιρεία μάλιστα αγοράζει το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού. Με τη ΣΕΚΑΠ στο πορτφόλιό της θα ανεβάσει άμεσα τα μερίδια αγοράς της κατά 3%, φτάνοντας στο 25,7%.

Η JTI είναι μετεξέλιξη του κρατικού φορέα που ιδρύθηκε το 1898 και είχε την εκμετάλλευση του μονοπωλίου καπνού και αλατιού στην Ιαπωνία. Το 1985 εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Τόκιο και έκτοτε το ιαπωνικό κράτος κατά περιόδους μείωσε τη συμμετοχή του, η οποία σήμερα ανέρχεται στο 1/3. Γιγαντώθηκε με μια σειρά εξαγορών σε όλο τον κόσμο.
Κατατάσσεται στις σημαντικότερες δυνάμεις του κλάδου παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 120 χώρες και 40.000 εργαζομένους. Παράγει και εμπορεύεται μερικές από τις γνωστότερες διεθνείς μάρκες τσιγάρων, μεταξύ των οποίων τα Winston, Camel, Mevius, LD, American Spirit κ.ά. Ελέγχει το 66,4% της ιαπωνικής αγοράς καπνού και ακολουθεί πολιτική επέκτασης μέσω εξαγορών. Η τελευταία της κίνηση ήταν τον Αύγουστο 2017, όταν αγόρασε εταιρείες στις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
Η JTI έχει επίσης παρουσία και σε άλλους κλάδους, όπως τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα κ.α. Κατέχει μεγάλο μερίδιο στην αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ από το 2011 είναι παρούσα στην κατηγορία των προϊόντων θερμαινόμενου καπνού με το Ploom. Στην Ελλάδα είναι η δεύτερη εταιρεία προϊόντων καπνού και διαθέτει τις μάρκες Winston, Camel και Old Holborn.
O καπνεργάτης που έγινε ολιγάρχης
Πώς το όγδοο παιδί μιας οικογένειας αγροτών από τη νότια Γεωργία με ελληνική καταγωγή έγινε ο 30ός πιο πλούσιος Ρώσος και πλέον billionaire, μετά την πώληση
της ΣΕΚΑΠ και της εταιρείας του στη Ρωσία – Η έλευση στην Ελλάδα,
οι επενδύσεις, ο εναγκαλισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ και το μεγάλο deal της ζωής του με τους Γιαπωνέζους μετά την εμφάνισή του ως κουμπουροφόρου σερίφη μέσα στο γήπεδο
Ανετος και ευδιάθετος, περιφέρθηκε στις πολυτελείς αίθουσες του ιστορικού κτιρίου με τις προραφαηλιτικές τοιχογραφίες, τις κομψές γύψινες διακοσμήσεις, τα μαρμάρινα τζάκια και τις σπειροειδείς σκάλες με τη χάρη και το εκτόπισμα τσαρικού αυλικού. Ο πρώην σεμνός προλετάριος ήταν πλέον ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που ενδεχομένως υπέθετε ότι ο κλήρος της ευθύνης να διαδοθεί η κοινωνική του άνοδος έπεφτε στους εκάστοτε οικοδεσπότες της εξοχότητάς του.
Αλλωστε ποιος άλλος από τους Ελληνες παρευρισκόμενους μετακινούνταν στους αιθέρες με ιδιωτικό λίαρ τζετ, διέσχιζε τις ελληνικές θάλασσες με το υπερπολυτελές 55μετρο γιοτ «Ονειρο», κοιμόταν σε όποια σουίτα τού άρεσε στο ιδιοκτησίας του πολυτελές «Μακεδονία Παλλάς», με άπλετη θέα στον Θερμαϊκό, και, κυρίως, μπαινόβγαινε ό,τι ώρα ήθελε στο Μέγαρο Μαξίμου; Μόνο ο ίδιος, προφανώς. Ενας μπίζνεσμαν που δεν λεγόταν πλέον Ivan Ignatyevich Savvidis, αλλά Σαββίδης Ιωάννης του Ιγνατίου και της Κλεονίκης. Από τριετίας κιόλας είχε πολιτογραφηθεί Ελληνας πολίτης από τον Δήμο Θέρμης με διαδικασία εξπρές διότι είχε προσφέρει, μεταξύ άλλων, εξαιρετικές υπηρεσίες στη χώρα. Συμπεριλαμβανομένων εκείνων του ιδιοκτήτη μιας δημοφιλούς ελληνικής ομάδας, ευεργέτη, φιλάνθρωπου, μαικήνα, μεγαλοεπενδυτή, εκδότη και καναλάρχη.
Θα μπορούσε ακόμη στην ευρύτερη συνεισφορά του στη χώρα να φέρει και τον τίτλο του Θεσσαλονικάρχη, δεδομένου ότι του έκαναν εκάστοτε τεμενάδες ή, τέλος πάντων, τον εμπιστεύονταν τοπικοί περιφερειάρχες, μητροπολίτες, δήμαρχοι, πολιτευτές, βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί – αν όχι και εκλεγμένοι πρώην και νυν πρωθυπουργοί. Δεν θέλει και πολύ ένας άνθρωπος με τέτοιες υψηλές συναναστροφές, αν όχι υποκλίσεις, ακόμα κι αν συγκροτείται από το αλύγιστο κράμα ικανότητας και ορθολογισμού, να καβαλήσει το καλάμι. Πόσο μάλλον όταν έχει ανατραφεί με τη ρωσική δεσποτική κουλτούρα που ενθαρρύνει τον εγωισμό και την έπαρση, ενώ ταυτόχρονα επικυρώνει την οίηση πως όποιος διαθέτει οικονομική ισχύ και δύναμη επιρροής είναι άτρωτος.
Ο νιόφερτος επενδυτής
Ηταν 10 Αυγούστου του 2012 όταν ο 53χρονος Ιβάν Σαββίδης με λευκή σοφιστικέ γενειάδα γινόταν μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ. Μετά από διαπραγματεύσεις και επαφές που κράτησαν περίπου πέντε μήνες απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ομάδας και κατέβαλε 10,3 εκατ. ευρώ για το πρώτο ξελάσπωμα του Δικεφάλου του Βορρά, βάζοντας τέλος στο καθεστώς οικονομικής κηδεμονίας στο οποίο βρισκόταν ο σύλλογος από την UEFA επειδή για ένα διάστημα δεν τηρούσε το financial fair play. Εμφανίστηκε τότε κομψός με άψογη αμφίεση -φαίνεται πως οι επισκέψεις του στο Λονδίνο όπου σπούδαζαν οι γιοι του τού είχαν χαρίσει ένα άγγιγμα ενδυματολογικής καλαισθησίας- έχοντας στο πλευρό του τον φίλο του -τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο- Σίµο Κεδίκογλου. Ο τελευταίος µιλούσε άπταιστα ρωσικά λόγω των σπουδών του στο Ινστιτούτο Γκούπκινα της Μόσχας και είχε γνωριστεί με τον επιχειρηματία από τις επαφές της ελληνικής με τη ρωσική Βουλή. Η παρέα και οι κοινές εμφανίσεις τους έδιναν την εντύπωση ότι ο Ιβάν απολάμβανε τη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία δεν είχε κανέναν λόγο να μην υποδεχθεί εγκάρδια έναν νιόφερτο επενδυτή. Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ καλλιέργησε σχέσεις και ανέπτυξε δεσμούς με εξέχουσες προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας – Παοκτσήδες και μη.

Καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, καλύτερες με τον μητροπολίτη Ανθιμο, άριστες με το περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, άψογες με τον βουλευτή της Ν.Δ. Σάββα Αναστασιάδη από τη Β’ Θεσσαλονίκης, τον βουλευτή της Ν.Δ. στη Α’ Περιφέρεια και Παοκτσή, Σταύρο Καλαφάτη, καθώς και την ευρωβουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύα Καϊλή. Ομοίως είχε θερμές φιλικές επαφές με τον Κώστα Καραμανλή και θερμότερες προσωπικές με τον Πάνο Καμμένο, οι οποίοι παραβρέθηκαν τον Ιούνιο του 2016 στο γαμήλιο γλέντι του γιου του Γιώργου στο «Παλατάκι». Εξάλλου ο ΠΑΟΚ δεν ήταν μόνο μια μεγάλη ομάδα, αλλά και ένα ισχυρό εκλογικό «μαγαζί» που άπαντες οι πολιτικοί ανέκαθεν υπολήπτονταν. Αλλωστε τον περσινό Φεβρουάριο, λίγες μέρες πριν από κρίσιμο Eurogroup, στην προεδρική σουίτα της Τούμπας βρέθηκαν προκειμένου να παρακολουθήσουν μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη τον αγώνα ΠΑΟΚ – Σάλκε για το Europa League τόσο ο Παοκτσής Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και η Βορειοελλαδίτισσα Εφη Αχτσιόγλου. Για την ιστορία, το ματς έληξε 0-3 υπέρ των Γερμανών.
«Μονόπολη» και Ορθοδοξία
Αυτόν τον πλούσιο εισαγωγής πρόεδρο οι φίλαθλοι τον καλωσόρισαν κρατώντας σχεδόν βάγια καθώς πίστευαν ότι θα έκανε το θαύμα να αναστήσει την ομάδα, να τη χτίσει όπως ονειρεύονταν, να τη θωρακίσει απέναντι στους εχθρούς της και να την οδηγήσει στον τίτλο της πρωταθλήτριας. Στη πλειονότητά τους δεν νοιάζονταν καν αν ο πρόεδρος ήξερε ή μιλούσε -που δεν μιλούσε- ελληνικά. Τους αρκούσε η δήλωσή του στα ρωσικά ότι «είμαι απόγονος των βυζαντινών Ελλήνων, είμαι Πόντιος και, πιστέψτε με, είμαι ίσως περισσότερο Ελληνας και από εσάς» και τον δόξαζαν εφόσον με το οικονομικό του εκτόπισμα θα κόντραρε το αθηναϊκό ποδοσφαιρικό κατεστημένο που επί χρόνια τούς αδικούσε κατάφωρα.
Με τέτοια αποδοχή, παρά τις κατά συρροήν άστοχες ποδοσφαιρικές στοχεύσεις του, ο Ιβάν Σαββίδης καλλιεργούσε, τόνωνε και μεγέθυνε το προσωπικό του ίματζ, ρίχνοντας, είναι η αλήθεια, αρκετά λεφτά, μεταξύ άλλων και για την αγορά καμιά 80αριά ποδοσφαιριστών από την τοπική αγορά. Χρήματα που κανέναν δεν ένοιαζε αν προέρχονταν από την Κύπρο, το Ουζμπεκιστάν ή τον κόκκινο πλανήτη Αρη. Απαντες στην Ελλάδα της κρίσης βολεύονταν με την ατάκα που πλασάριζε η πλευρά Σαββίδη και μέσες άκρες έλεγε πως «όταν οι Ελληνες επιχειρηματίες βγάζουν τα λεφτά τους έξω, αυτός φέρνει και επενδύει τα δικά του στην Ελλάδα».
Από τότε ο Ιβάν δεν σταμάτησε να απασχολεί τα μίντια με τις αγορές του σε στυλ «Μονόπολη». Εξαγόρασε μια σειρά από εμβληματικά ακίνητα που είχαν συναισθηματική αξία για την πόλη της Θεσσαλονίκης και κάποια ξενοδοχειακά κτίρια-φιλέτα της κτηματαγοράς. Ωστόσο, πίσω από αυτή τη συλλογή ακινήτων που κόστισαν κάμποσα εκατομμύρια δεν διαφαινόταν κάποια επενδυτική λογική. Μόνη παραγωγική επένδυσή του θεωρούνταν έως τότε η εξαγορά της προβληματικής συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, για την οποία κατέβαλε μόλις 5,5 εκατ. ευρώ στον εκκαθαριστή.
Για την επένδυση είχε ενδιαφερθεί η κυβέρνηση Σαμαρά, που φέρεται να παρακάλεσε τον επιχειρηματία να μπει σφήνα στις πλειοδοτικές προσφορές ώστε να μην καταλήξει η εταιρεία στα χέρια των Τούρκων της Sebas, η οποία μέχρι τότε εμφανιζόταν φαβορί να αποκτήσει την ιστορική καπνοβιομηχανία στην ευαίσθητη εθνικά περιοχή της Ξάνθης. Ολες τις υπόλοιπες επενδυτικές κινήσεις του Σαββίδη, που δεν του απέδιδαν επιχειρηματικό όφελος, άλλοι τις ερμήνευαν ως επιχειρηματική διορατικότητα για το μέλλον, άλλοι εκτιμούσαν ότι είναι προϊόν γεωπολιτικής συνωμοσίας, ενώ τρίτοι τις απέδιδαν σε επίδειξη ολιγαρχικού νεοπλουτισμού.
Οι πιο καχύποπτοι θεωρούσαν τις χρηματοδοτήσεις του για ανακαινίσεις και επεκτάσεις στα μοναστήρια του Αγίου Ορους ως ήπια ρωσική διείσδυση, σε μια περιοχή χωρίς διεθνή δικαιοδοσία και οικονομική διαφάνεια. Προς επίρρωση της πεποίθησής τους υπενθύμιζαν τις σε ανύποπτο χρόνο δηλώσεις του, που έλεγαν ότι η «διάσωση της Ελλάδας βρίσκεται στον ορθόδοξο κόσμο, στον οποίο η Ρωσία είναι η πιο πλούσια χώρα». Παρ’ όλα αυτά οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ αδιαφορούσαν αν θα γίνονταν προνομιούχοι συγγενείς με τη μεγάλη οικογένεια του ξανθού γένους. Μόνη αγωνία τους ήταν αν θα πάρουν το πρωτάθλημα, που όλο και καθυστερούσε να φτάσει στην Τούμπα μαζί με το τρόπαιό του που ονειρεύονταν να κοσμήσει τα γραφεία της οδού Μικράς Ασίας. Δεν απογοητεύονταν, όμως, καθώς προσδοκούσαν καλύτερες μέρες με τον μεγιστάνα πρόεδρο. Το ίδιο ακριβώς φαίνεται ότι ανέμενε και το αφεντικό της ΠΑΕ με την έλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Το έργο εξάλλου της συνάρθρωσης ποδοσφαίρου, επιχειρείν, ΜΜΕ και πολιτικής, με δυο λόγια ό,τι χαρακτηρίζει τη διαπλοκή, το είχε δει να παίζεται ανάγλυφα στην πατρίδα του.
Η επιστροφή στην Ελλάδα
Στην έξοδο από την ελληνική πρεσβεία της Μόσχας εκείνο το απριλιάτικο βράδυ του 2016, ο ιδιοκτήτης του πολυεθνικού ρωσικού οµίλου Agrocom, που συνενώνει περίπου 40 εταιρείες και απασχολεί πάνω από 17.000 εργαζομένους, αντίκρισε στην ίδια αυλή το οίκημα του παλιού ελληνικού προξενείου. Ούτε ο ίδιος θυμόταν πια ότι πριν από 28 χρόνια, επί Γκορμπατσόφ και περεστρόικας, συνωστιζόταν κι αυτός στις μακριές, πειθαρχημένες και υπομονετικές ουρές που σχημάτιζαν από τα μαύρα χαράματα οι αιτούντες βίζα για επίσκεψη στην Ελλάδα. Στα 31 του χρόνια, στριμωγμένος ανάμεσα σε εκατοντάδες Ρώσους ποντιακής καταγωγής από όλη την αχανή σοβιετική επικράτεια, οι οποίοι δεν μιλούσαν λέξη ελληνικά, φαντασιωνόταν και αυτός ένα Ελ Ντοράντο στη μακρινή γη καταγωγής των προ αμνημονεύτων χρόνων προγόνων του. Ούτε φανταζόταν ότι η προσέγγιση της Γης της Επαγγελίας που ονομαζόταν Ελλάδα προϋπέθετε και τη δοκιμασία μιας οδύσσειας.
Ωστόσο, το όγδοο παιδί μιας ορθόδοξης ελληνικής καταγωγής οικογένειας αγροτών από το χωριό Σάντα στην Τσάλκα, που σημαίνει «απομακρυσμένη», της νότιας Γεωργίας, δεν είχε και πολλά περιθώρια επιλογής την εποχή που έμοιαζε προδιαγραμμένη η επικείμενη πτώση του σοβιετικού καθεστώτος. Από τα 14 του είχε μετακομίσει μαζί με την οικογένειά του από την περικυκλωμένη από βουνά και δάση γενέτειρά του στην πόλη του Ροστόφ, στις εκβολές του ποταμού Ντον, στη βορειοανατολική άκρη της Μαύρης Θάλασσας. Εκεί, μετά τις τυπικές σπουδές και το υποχρεωτικό φανταριλίκι ξεκίνησε στα 23 του χρόνια, το 1980, να δουλεύει ως εργάτης στο κρατικό καπνεργοστάσιο του Ντον. Παράλληλα σπούδαζε σε νυχτερινό τμήμα του Ινστιτούτου Εθνικής Οικονομίας του Ροστόφ. Οταν αποφοίτησε παντρεύτηκε την επίσης ποντιακής σύζυγό του, Κυριακή, με την οποία αργότερα απόκτησαν δύο γιους, τον Γιώργο και τον Νίκο. Με τη βίζα στα χέρια, κατέφτασε το 1990 στην Ελλάδα δοκιμάζοντας να βρει μια καινούρια επαγγελματική τύχη. Επισκέφθηκε το χωριό Μεγάλη Βρύση στο Κιλκίς όπου ζούσαν παντρεμένη η αδελφή του, η ανιψιά του, άλλοι συγγενείς και πολλοί φίλοι.
Ο ανήσυχος αλλά και φιλόδοξος εργάτης της καταρρέουσας κρατικής φάμπρικας καπνού στον τόπο του αναζητούσε επενδυτικές ευκαιρίες συνεργασίας με ντόπιους επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων, συνάντησε και τον Ηλία Παπαδόπουλο, παλιό αρχιεργάτη στο ρωσικό εργοστάσιο, που είχε ήδη μεταναστεύσει στην Ελλάδα, όπου ασχολήθηκε και πάλι επιχειρηματικά με τα καπνά. Ταξίδεψε και μέχρι το Πρόχωμα Θεσσαλονίκης όπου έμεναν και άλλοι Πόντιοι συγγενείς του, αλλά δεν βρήκε άκρη στους σχεδιασμούς του. Κάτι τα λιγοστά ρούβλια στην τσέπη που δεν επέτρεπαν ανοίγματα για δημόσιες σχέσεις, κάτι η ακριβή βενζίνη για τις μεταφορές του με ένα σμπαραλιασμένο λευκό Lada, κάτι ο σκόπελος της ρωσικής γλώσσας στην επικοινωνία, όταν δεν επαρκούσε η χρήση της ποντιακής διαλέκτου για συνεννόηση, είχαν ως αποτέλεσμα τα ψήγματα των θαρραλέων επιχειρηματικών πλάνων του να ατυχήσουν στη χώρα μας. Αντιλήφθηκε γρήγορα ότι καπιταλισμός χωρίς κεφάλαιο θα μπορούσε να ανθήσει τότε μόνο στη χώρα του. Εφτιαξε τις βαλίτσες του, αποχαιρέτησε την εύκρατη Βόρεια Ελλάδα, πήρε των ομματιών και επέστρεψε στο παγωμένο Ροστόφ.
Βιομήχανος στη μετα-σοβιετική εποχή
Οταν ανήμερα Χριστούγεννα του 1991 στο Κρεμλίνο γινόταν υποστολή της ερυθράς σημαίας με το σφυροδρέπανο και το αστέρι, θάβοντας μαζί με το σύμβολο μιας αποτυχημένης ουτοπίας και την κρατική οντότητα της ΕΣΣΔ, ο Ιβάν Σαββίδης ήταν πλέον διορισμένος γενικός διευθυντής της εταιρείας Donskoy Tabak. Μια τεράστια εκτόξευση για τον εργάτη, πρώην υπεύθυνο για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του εργοστασίου, που δεν έγινε τυχαία ή συμπτωματικά. «Θεοσεβούμενος άνθρωπος και πειστικός παρότι φαφλατάς», λέει ένας συμπατριώτης του, «διέθετε τον κοινό του νου να συνδυάσει την εθνική υπερηφάνεια με τις υποσχέσεις οικονομικής ανόδου των συναδέλφων του – και αυτές με τη σειρά τους να τις συναρθρώσει με το αζημίωτο σε νταραβέρια με πολυποίκιλα συμφέροντα».
Σε μια αποσαθρωμένη οικονομία παρουσιάζονταν τότε μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στη σκοτεινή σκακιέρα του μετα-σοβιετικού ατομικού πλουτισμού χάρη στην τεράστια αναδιανομή πλούτου που συντελέστηκε επί προεδρίας Γέλτσιν. Οπως και να έχει, υπό τη διοίκηση του Ιβάν, στον έλεγχο του οποίου πέρασε με την ιδιωτικοποίησή της, η μεσαία επιχείρηση τσιγάρων που αγωνιζόταν για επιβίωση στην περιφερειακή αγορά της Αζοφικής Θάλασσας άντεξε μέσα στα ερείπια της σοβιετικής κατάρρευσης, με τον ίδιο να απολαμβάνει το κύρος του βιομηχάνου. Επαγγελματικό τίτλο που δεν είχε τολμήσει ποτέ πριν να ονειρευτεί. Αλλά μήπως είχε ονειρευτεί ότι θα έμπαινε ποτέ στον Λευκό Οίκο πέρυσι μετά την επιλογή του -με τη συμβολή λέγεται του Ελληνα υπουργού Αμυνας- ως τελετάρχη της παρέλασης των Ελλήνων ομογενών στη Νέα Υόρκη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου; Ο Ιβάν Σαββίδης είχε πλέον ανοίξει μαζί με τον πλουτισμό του έναν δρόμο εκπλήξεων, κυρίως προς τον εαυτό του.
Σε μια παραλυμένη χώρα όπως η Ρωσία στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με χρεοκοπημένη την κρατική διαχείριση και εξαφανισμένους τους γραφειοκράτες του άλλοτε κεντρικού σχεδιασμού, ο Σαββίδης κατάφερε να ελέγξει το αεροδρόμιο του Ροστόφ και να μεταφέρει με τον παρατημένο στη πίστα του στόλο των γιγαντιαίων μεταφορικών αεροσκαφών Αντόνοφ προϊόντα της καπνοβιομηχανίας σε απομακρυσμένες περιοχές της Κεντρικής Ασίας. Και ξαφνικά, ο συνήθως βαρυφορτωμένος ουρανός του Ροστόφ άνοιξε και άρχιζε να βρέχει χρήματα. Σωστό κατακλυσμό από ρούβλια.
~ Με τις επιχειρηματικές περγαμηνές του υπό μάλης, ο Ιβάν Σαββίδης ξεκίνησε τότε για να μεσουρανήσει και στον δημόσιο βίο. Επιβραβεύτηκε με την εκλογή του ως βουλευτή της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, όπου κατά τη διάρκεια της θητείας του σύναψε και ειδικό συμβόλαιο με το ρωσικό κράτος ώστε η εταιρεία του να παραδίδει ένα δισεκατομμύριο τσιγάρα στον Ρωσικό Στρατό δωρεάν κάθε χρόνο. Αναπόφευκτα, έδρεψε πολιτικές δάφνες εκλεγόμενος -με το κόμμα του Πούτιν φυσικά- βουλευτής στη Ρωσική Δούμα τόσο το 2003 όσο και το 2007. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνορωσικής Ομάδας της Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχε ξεκινήσει τη δραστήρια προσφορά του στις ποντιακές κοινότητες της Βόρειας Ελλάδας.
Στο μεσοδιάστημα αναδείχθηκε ισχυρός άντρας και στην ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης του, αναλαμβάνοντας να πληρώσει τα χρέη της ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Οι σκεπτικιστές συμπατριώτες του μίλησαν τότε για μία ακόμη σκιώδη συναλλαγή με την κεντρική εξουσία. Ωστόσο, είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να αντιληφθεί και η Ρωσία ότι οι μπίζνες είναι ένα παιχνίδι, μόνο που τα κέρδη είναι ο τρόπος που μετράνε το σκορ. Συχνά, υπό τις ευλογίες του Πατριάρχη πασών των Ρωσιών. Οσο για την τοπική ομάδα, ο Ιβάν την εγκατέλειψε λόγω κακής αγωνιστικής πορείας, αλλά και εξαιτίας της κόντρας που είχε με τον κυβερνήτη της περιφέρειας.
«Ο Θεός με οδηγούσε στον ΠΑΟΚ»
Ξαφνικά, τον Μάιο του 2006, ο Ιβάν Σαββίδης με γκρίζο μουστάκι, μαλλί αλατοπίπερο, ριγέ γραβάτα και παλιομοδίτικο γκρι pinstripe κοστούμι, αλλά με γεμάτη την τσέπη, έφτασε στο αεροδρόμιο της Μίκρας μοιάζοντας με αμήχανο τουρίστα παρά με εκλεγμένο βουλευτή της Ρωσικής Δούμας. Είχε έρθει με πρόθεση να αγοράσει την ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιάννη Γούμενο σε μια φάση όπου τα οικονομικά προβλήματα του Δικεφάλου του Βορρά είχαν φέρει την ομάδα ένα βήμα πριν από την καταστροφή. Επισκέφθηκε το γήπεδο της Τούμπας που είχε καταληφθεί από διαμαρτυρόμενους οπαδούς της ομάδας, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν περίπου σαν μεσσία. Τον σήκωσαν στα χέρια και τον ξενάγησαν στο γήπεδο, αλλά οι διαπραγματεύσεις για την εξαγορά δεν προχώρησαν. Προφανώς γιατί ο Ρώσος δεν ήταν κορόιδο να αγοράσει μόνο τα χρέη, ούτε καν το γήπεδο της ομάδας που υποτίθεται ότι του πουλούσαν.
Ωστόσο, δεξιά κι αριστερά εκμυστηρευόταν την καψούρα του για την ομάδα που ταυτόχρονα με την ανάληψη του πηδαλίου της θα αποκτούσε και ένα επιχειρηματικό διαβατήριο εισόδου στην Ελλάδα. Διηγούνταν, με το βλοσυρό ύφος που παίρνουν οι Ρώσοι όταν πρόκειται να εκστομίσουν κάτι βαθυστόχαστο, πως όταν παντρεύτηκε ένας θείος του από την Ελλάδα τού έκανε δώρο γάμου την ασπρόμαυρη φανέλα του ΠΑΟΚ. Και επειδή θεωρούσε ότι στη ζωή δεν συμβαίνουν τυχαία πράγματα, επαναλάμβανε ότι «με διάφορους τρόπους ο Θεός με οδηγούσε στον ΠΑΟΚ». Τελικά, συγκεντρωτικός εκ μαθητείας και οικονομικά σφιχτός εκ διαδρομής, έστριψε προτού στουκάρει μετωπικά στον Λευκό Πύργο και πετάξει τα χρήματά του από το παράθυρο στον σφοδρό αέρα του Βαρδάρη.
Εμεινε τότε παραπάνω από μήνα στη Θεσσαλονίκη, έχοντας αδιαλείπτως στο πλευρό του τον Βασίλη Παπαδόπουλο, γιο του παλιού του φίλου και συναδέλφου στο ρωσικό εργοστάσιο καπνού Ηλία Παπαδόπουλου. Ο νεαρός, που ήταν κουμπάρος του επιχειρηματία αφού είχε βαφτίσει τον έναν από τους γιους του, εκτελούσε τότε χρέη συνοδού, σοφέρ, συνδαιτυμόνα και συμβούλου του στις διαπραγματεύσεις. Παρότι εκείνη την εποχή ο Παπαδόπουλος παραπεμπόταν σε δίκη με την κατηγορία της -από το 1996- κατοχής λαθραίων εμπορευμάτων για υπόθεση εισαγωγής στην Ελλάδα μηχανολογικού εξοπλισμού για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, ο Σαββίδης φέρεται να αδιαφορούσε για τη δικαστική περιπέτεια του συνεργάτη του και ένθερμου Παοκτσή. Μερικά χρόνια αργότερα το όνομα του Βασίλη Παπαδόπουλου, που τότε έπαιζε τον ρόλο προπομπού του μυστακοφόρου επενδυτή στον ΠΑΟΚ, συνδέθηκε -ως ο μυστηριώδης μεσάζων επί υπουργίας Πάνου Καμμένου- με την πολύκροτη υπόθεση της πώλησης όπλων από την Ελλάδα στη Σαουδική Αραβία. Σήμερα, από πλευράς Σαββίδη διαψεύδεται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με τον Βασίλη Παπαδόπουλο εδώ και πάνω από μία δεκαετία, θεωρώντας την κουμπαριά μαζί του ως μία ακόμη ανάμεσα στις 70 που έχει κάνει ο επιχειρηματίας. Τελικά, για να επιστρέψουμε σε εκείνο το μακρινό καλοκαίρι του 2006, με τη συμβολή του κορυφαίου ποινικολόγου Αλέξανδρου Λυκουρέζου το ντιλ του Ελληνοπόντιου επιχειρηματία με τον ΠΑΟΚ δεν έκλεισε. Ομως για τους φίλους της ομάδας ποτέ δεν εγκαταλείφθηκε η ελπίδα μιας δεύτερης έλευσης του μεσσία εκ Ρωσίας.
Οι σχέσεις με τον Πούτιν
Πίσω, στο κέντρο της οικονομικής αυτοκρατορίας του Σαββίδη, το Ροστόφ, όπου λέγεται ότι διαμένει μονίμως τα 2/3 του μήνα, ενώ οι επιχειρηματικές δραστηριότητες ανθούσαν, οι δεσμοί του με τον Ρώσο πρόεδρο μάλλον μαράζωναν. Οταν ο επιχειρηματίας έμεινε το 2011 εκτός εκλεξιμότητας στο ψηφοδέλτιο της Ενιαίας Ρωσίας μεταξύ των 50 και πλέον υποψηφίων στην περιοχή του Ροστόφ, ο ίδιος άρχισε να γκρινιάζει υποστηρίζοντας ότι δέχτηκε μεγάλο εσωκομματικό πόλεμο από τον κυβερνήτη της περιοχής Βασίλι Γκολουμπιέφ. Στη συνέχεια ξεκίνησε κάποιες δημόσιες παρεμβάσεις κατά του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το κλίμα με τον, δυσαρεστημένο από τις δηλώσεις του, Πούτιν εικάζεται πως στράβωσε από τη στιγμή που με φόντο το αεροδρόμιο του Ροστόφ ο Σαββίδης βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πολύ ισχυρότερό του και πιο κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, μεγαλοεπιχειρηματία Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. Ο τελευταίος έχτισε νέο αεροδρόμιο στην περιοχή παραγκωνίζοντας τον Σαββίδη που ήλεγχε το παλιό και ενδιαφερόταν για την αναβάθμισή του. Επί της ουσίας, τίποτε το περίεργο.
Η υπόθεση ακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών και ο μεγαλοολιγάρχης κατάπιε τον μικροολιγάρχη. Ωστόσο φαίνεται ότι ο Σαββίδης είχε πάρει τις αποφάσεις του για το επόμενο επενδυτικό βήμα του εκτός Ρωσίας, πάντα -όπως λέγεται- με τις ευλογίες του Κρεμλίνου. Στις προεδρικές εκλογές της 4ης Μαρτίου 2012, ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας στήριξε ένθερμα και δημόσια τον νεο-τσάρο Πούτιν. Το γυαλί όμως είχε ραγίσει – αν και ποτέ δεν είναι κανείς βέβαιος στη Ρωσία για το αν κάτι έχει ορατές ρωγμές και αν έχει σχεδόν αόρατα επανασυγκολληθεί. Εναν χρόνο αργότερα ο Πούτιν εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι Ρώσοι επιχειρηματίες προτιμούν να επενδύουν στην προφανώς προβληματική Ελλάδα παρά στην περιφέρεια του Ροστόφ της ρωσικής επικράτειας. Τη δήλωση άλλοι την ερμήνευσαν ως αιχμηρό άδειασμα του Σαββίδη και άλλοι ως ξεκάρφωμα του Ιβάν από κάθε ρωσική επιρροή στις νέες του μπίζνες. Ετσι κι αλλιώς, τότε ο Ιβάν κατατασσόταν ήδη στην 30ή θέση των πλουσιότερων Ρώσων, ενώ το αμερικανικό περιοδικό «Forbes» αποτιμούσε την περιουσία του περίπου στα 237 εκατ. ευρώ.
Ο «Ζορό» και ο «Σερίφης» στην Παναγία Σουμελά
Στο ευρύτερο ελληνικό κοινό ο Ιβάν Σαββίδης συστήθηκε τον Δεκαπενταύγουστο του 2010. Παραβρέθηκε στην πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας από το 1922. Είχε δαπανήσει πολύ μεγάλη ενέργεια στο πρόσφατο παρελθόν ως βουλευτής ώστε να επαναλειτουργήσει ο ναός. Εκείνο το ζεστό μεσημέρι, κοντά στην ποντιακή πόλη της Μικράς Ασίας, μπροστά στην είσοδο του πασίγνωστου χριστιανικού ορθόδοξου μοναστηριού είχε στηθεί ένα βάθρο στο οποίο ανέβηκαν ευλαβικά ο ομογενής επιχειρηματίας μαζί με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και έψαλαν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Η ειρωνεία είναι ότι μετά από οκτώ χρόνια ο τελευταίος υποδύθηκε τον Ζορό σε τηλεοπτική διαφήμιση για εταιρεία παιχνιδιών και ο πρώτος τον σερίφη σε ένα ένδοξο ελληνικό γήπεδο. Η ζωή τα φέρνει καμιά φορά τούμπα.
Με παρόμοιο ενθουσιασμό, ο ευσεβής Σαββίδης, σε λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2012, βρέθηκε στη Θεία Λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα, μια προαστιακή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων έχει ποντιακή προσφυγική καταγωγή. Ο ίδιος είχε φροντίσει να χρηματοδοτήσει την ανέγερση του ναού, ο οποίος αποτελεί πιστό αντίγραφο εκείνου που υπάρχει στη γενέτειρα του τη Σάντα της Γεωργίας.
Η δωρεά είχε γίνει στη μνήμη των γονιών του και στον προαύλιο χώρο είχε ανεγερθεί προτομή του πατέρα του. Ανήμερα του Αγίου Πνεύματος η εκκλησία γιόρταζε, και ο Σαββίδης, έχοντας στο πλάι του μέλη της οικογένειάς του, μεταξύ άλλων και τα ανίψια του Γιάννη Σαββίδη και Σόνια Σαββίδη, καθώς και πολιτικούς και μέλη της διοίκησης του ΠΑΟΚ, είχε περικυκλωθεί από τους πιστούς που τον προέτρεπαν να βιαστεί να αγοράσει την ομάδα. Την ίδια μέρα ο αδελφός του Ιβάν, Γρηγόρης, από το Νέο Ρύσιο, που ήταν και διαχειριστής του ιερού ναού, συμπλήρωνε σε νοσοκομείο 43 ημέρες νοσηλείας. Τότε ο Ελληνοπόντιος επιχειρηματίας έκανε ένα τάμα, προσφέροντας ως κέρασμα στους επισκέπτες του πανηγυριού 43 σουβλιστά αρνιά.
Τα κεράσματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
«Τα… χοντρά όμως κεράσματα προς τον Σαββίδη τα πρόσφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. με το που ξεκίνησε να κυβερνά», έλεγε κάτοικος της περιοχής. «Αν παρατηρήσει κανείς την προνομιούχα συμπεριφορά της συγκεκριμένης κυβέρνησης απέναντί του, θα δει ότι αυτή εξελίχθηκε σε σφιχτό εναγκαλισμό των δύο πλευρών», συνεχίζει ο ποντιακής καταγωγής κάτοικος. Πράγματι, μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2015 ήταν η ρύθμιση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Ο ιδιοκτήτης της ασπρόμαυρης ΠΑΕ πλήρωσε 12 εκατ. ευρώ μετρητά και διαγράφηκαν πρόστιμα και προσαυξήσεις 20 εκατ. ευρώ, αφού προηγουμένως είχε προειδοποιήσει ότι σε διαφορετική περίπτωση το κράτος δεν θα εισέπραττε ούτε ένα ευρώ.
Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2107, ο βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης κατέθεσε τροπολογία με την οποία διαγράφονταν σκανδαλωδώς πρόστιμα και προσαυξήσεις 38,5 εκατ. ευρώ της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, συμφερόντων επίσης του ομογενούς επιχειρηματία. Η υπερψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες της τροπολογίας από τη συμπολίτευση ξεσήκωσε δημόσιο σάλο. Είχαν προηγηθεί λίγα μόνο 24ωρα αφότου ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε με ένα γαλλογερμανικό κονσόρτσιουμ το 67% του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Κίνηση που συνοδεύτηκε από τις ευχές της κυβέρνησης, όταν ο νυν πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αντιταχθεί σφόδρα στην εκποίηση του ΟΛΘ. Για το ίδιο θέμα είχε εκδηλώσει προβληματισμό αφήνοντας υπαινικτικές αιχμές κατά του επιχειρηματία και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα.
Παράλληλα βοούσε ο τόπος, αλλά και έγκυρη μερίδα του διεθνούς Τύπου διατύπωνε ανοιχτά πως η κυβέρνηση διευκόλυνε και στήριζε τους χειρισμούς του επιχειρηματία με αντάλλαγμα την υποστήριξη από τα ΜΜΕ που ο ίδιος έλεγχε. Ο ίδιος ο Σαββίδης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο πως «αν δεν έχεις σχέσεις με τα μίντια δεν μπορείς να ασχοληθείς με μεγάλες επιχειρήσεις». Συμμετείχε λοιπόν στον διαβόητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες καταθέτοντας φάκελο αδειοδότησης στον οποίο οι διευθυντικές θέσεις καλύπτονταν από επτά στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. Μετά τον κλειδαμπαρωμένο πλειστηριασμό, η δημόσια δήλωσή του ότι ανέβαζε το τίμημα προς όφελος του κράτους και, προφανώς, προς ζημία των ανταγωνιστών, είχε ως αποτέλεσμα οι αντίπαλοι να συμπεράνουν ότι χρησιμοποιήθηκε ως λαγός. Ακολούθησε το κάζο με το βοσκοκάναλο του έτερου φιλοκυβερνητικού επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και αναδείχθηκε μεν υπερθεματιστής αφού είχε εκτινάξει τον λογαριασμό για την άδεια προσφέροντας πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός, όμως, αποδείχθηκε φιάσκο με απόφαση του ΕΣΡ. Αν και στη Ρωσία ο Σαββίδης δεν διαθέτει ιδιόκτητα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το ενδιαφέρον να αποκτήσει μίντια στην Ελλάδα ήταν διακηρυγμένο καθώς συσχέτιζε την ιδιοκτησία τους με ό,τι ο ίδιος αποκαλούσε «ανοσοποιητικό σύστημα» για έναν ξένο επενδυτή, ώστε «να μην τον πατάνε όπως θέλουν». Μόνο που η απόκτηση εγχώριων ΜΜΕ χρειαζόταν μια μικρή βοήθεια από φίλους και συμμάχους, φυσικά με το αζημίωτο, έστω κι αν αυτό είναι άυλο, αλλά οπωσδήποτε επιδραστικό.
H συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα media
Ηδη η κυβέρνηση, στη διαρκή, όπως κρίνεται εκ των ενεργειών της, προσπάθειά της να ελέγξει και την ιδιωτική ενημέρωση φέρεται να ενθάρρυνε τον Σαββίδη να αγοράσει το ποσοστό που κατείχε προσωπικά στο MEGA ο Φώτης Μπόμπολας. Και όπως διαδίδεται στην πιάτσα, πάλι η κυβέρνηση μεθόδευσε τη λογιστική εξαφάνιση των χρεών του Πήγασου ώστε να μπορέσει να τον αποκτήσει ο Ιβάν για να ενισχύσει μέσω της ήδη φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Εθνος» το «λιβανιστήρι» στην κυβέρνηση. Και ενώ η αντίστροφη μέτρηση για ναυάγιο του MEGA είχε αρχίσει, o Ιβάν Σαββίδης στράφηκε προς το εν λειτουργία κανάλι ΕPSILON και το εξαγόρασε από τον Φίλιππο Βρυώνη προκειμένου , λέγεται, να το εντάξει στον φιλοκυβερνητικό μιντιακό του στόλο. Δεν κρίνεται πάντως τυχαίο ότι στην πρώτη επίσκεψη του επιχειρηματία στον νεοαποκτηθέντα τηλεοπτικό του σταθμό παρών, όσο ανήκουστο κι αν μοιάζει, ήταν και ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Το ίδιο φεγγάρι, ο εντοπισμός στην Κρήτη μεγάλου όγκου πακέτων με τσιγάρα που φέρουν σήμανση της ΣΕΚΑΠ στα αμπάρια δύο λαθρεμπορικών πλοίων του δημιούργησαν πονοκεφάλους καθώς δημιουργούνταν υπόνοιες για εμπλοκή της ιδιόκτητης καπνοβιομηχανίας του με το ελεγχόμενο από τις τελωνειακές και εισαγγελικές αρχές φορτίο. Παρά τις καθυστερήσεις, αναμένεται η Δικαιοσύνη να φωτίσει τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.
Ωστόσο ο Ιβάν Σαββίδης είχε φροντίσει να φωτίσει με τα δικά του λόγια την ανοιχτή επιλογή του να συμμαχήσει πολιτικά με την παρούσα κυβέρνηση. Κανείς άλλωστε δεν αρνείται ότι ένας επιχειρηματίας δικαιούται να έχει πολιτική άποψη και να την εκφράζει ελεύθερα. Κάποτε είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου «μη πατριώτη», τονίζοντας πως αυτός είχε αρνηθεί δάνειο που προθυμοποιήθηκε να δώσει με ευνοϊκούς όρους η Ρωσία στην Ελλάδα. Παράλληλα, άφηνε να εννοηθεί ότι ο ίδιος είχε μεσολαβήσει για την υποτιθέμενη συνάντηση του ΓΑΠ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Τότε, παρά τις ενστάσεις, η δήλωσή του είχε χαρακτηριστεί γνήσιο δείγμα ντομπροσύνης. Σταδιακά, όμως, φαίνεται να πέρασε από την πολιτική λεκτική πρόκληση στην πολιτικάντικη αμετροέπεια.
Με πρωτοφανή σφοδρότητα, ασυνήθιστη για επιχειρηματία, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, αφού τόνισε, νομίζοντας ότι κολακεύει το πρωθυπουργικό προφίλ, ότι «ο Τσίπρας στη Βουλή μού θύμισε τον Πούτιν», προέτρεψε τους Ελληνες: «Να κρατηθείτε από τον Τσίπρα. Είναι προϋπόθεση επιτυχίας του μέλλοντος». Δεν ήταν κακό το ότι μοιράστηκε τις πεποιθήσεις του με το αναγνωστικό κοινό, αλλά θεωρήθηκε τουλάχιστον αλαζονικό, στα όρια του θράσους, να δηλώνει, λες και το είχε διαβάσει στο καφέ, ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», περιφρονώντας τους Ελληνες ψηφοφόρους. Στην ίδια συνέντευξη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Με τον Καραμανλή έχω υπέροχη σχέση, τον σέβομαι και τον αγαπώ», ενώ άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως του μεταβίβασε τον δικό του πονοκέφαλο, εννοώντας την αγορά της ΣΕΚΑΠ από τον ίδιο. Ακόμη, σε αυτή τη χειµαρρώδη μεγαλοστομία του, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ανώριμη δημοκοπική περιττολογία, είχε αναφέρει «Οι διαιτητές καλά θα κάνουν να διαβάσουν το βιογραφικό μου».
Ενδεχομένως αυτή τη λεκτική αποστροφή δεν την είχαν υπόψη τους οι διαιτητές που τον είδαν να μπουκάρει ξαφνικά στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας ζωσμένος με ένα κουμπούρι Smith & Wesson πρόσφατης εσοδείας χωρίς κόκορα. Το κακό για τον γνήσια πιστό λαό του ΠΑΟΚ είναι ότι με την επηρμένη αυθάδειά του στερεί πιθανότατα στην ομάδα τον τίτλο του πρωταθλητή, στον οποίο βρέθηκε πιο γενναία και πιο κοντά από κάθε άλλη φορά στην πενταετία της προεδρίας του Ελληνοπόντιου επιχειρηματία. Το χειρότερο πάντως για τον ίδιο τον πρόεδρο είναι πως, αφότου διέφυγε το Αυτόφωρο, έστειλε επιστολή συγγνώμης επικυρώνοντας τον οξύ σαρκασμό που λέει ότι «η μεταμέλεια δεν είναι τόσο λύπη για το κακό που κάνεις, όσο φόβος για εκείνο που μπορείς να πάθεις εξαιτίας του». Οπως όμως λένε και οι φιλόσοφοι: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού». Στην περίπτωση Σαββίδη, η εξ υπαιτιότητάς του «στραβή» της απώλειας του τίτλου για την ομάδα συνδυάστηκε με το επιχειρηματικό του σουξέ στο ντιλ της πώλησης της καπνοβιομηχανίας του Donskoy Tabak, καθώς και της θυγατρικής της ΣΕΚΑΠ, στην Japan Tobacco αντί 1,3 δισ. ευρώ. Τα καλά νέα είναι πως αναμένεται όμιλος Σαββίδη να επικεντρώσει στρατηγικά την επενδυτική του δραστηριότητα στην Ελλάδα σε μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων. Οσο για το πρωτάθλημα με το ΠΑΟΚ, υπομονή για του χρόνου. Με αυτή ή άλλη κυβέρνηση, ποιος ξέρει; Με τόσα λεφτά στην άκρη μπορεί να φορέσει την ασπρόμαυρη φανέλα και ο Νεϊμάρ ή κάποιος εφάμιλλός του.
Ο νευρικός γιος και η προκλητικη ανιψιά
Ο φανατικός Παοκτσής γιος του Σαββίδη, Γιώργος, που προαλείφεται για πρόεδρος της ομάδας, ο χαμηλών τόνων Νίκος που ετοιμάζεται για πρόεδρος της ΚΑΕ και η κομψή ανιψιά του Σόνια που παντρεύτηκε τον πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο
Οσοι τον γνωρίζουν από κοντά λένε ότι ως γνήσιος Καυκάσιος και ως ο μικρότερος, όγδοος, γιος μιας πολυμελούς ποντιακής φαμίλιας ο Ιβάν Σαββίδης δίνει μεγάλη αξία στις οικογενειακές αρχές. Εχει πάντα κοντά του τους δύο γιους του, στους οποίους φροντίζει να μεταλαμπαδεύει εκτός από τα επιχειρηματικά του μυστικά και τις δικές του παραδοσιακές αξίες, που συμπεριλαμβάνουν την πατρίδα και την Ορθοδοξία. Ο μεγαλύτερος γιος του, o 27χρονος Γιώργος, που μεγάλωσε στο Ροστόφ, σπούδασε Οικονομικά στη Μόσχα και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο μάνατζμεντ στο Λονδίνο, είναι από τους φανατικότερους Παοκτσήδες.

Ο Γιώργος Σαββίδης την ημέρα του γάμου του έκανε στον φακό μια χειρονομία με τα τέσσερα δάκτυλα που συμβόλιζαν τη Θύρα 4
Ηταν οπαδός του Δικεφάλου του Βορρά πριν ακόμα ο πατέρας του ανακατευτεί με τα διοικητικά της ομάδας. Βρίσκεται διαρκώς στην κερκίδα, στις προπονήσεις, στα γραφεία, και μπαίνοντας δυναμικά στα διοικητικά της ομάδας συχνότατα παρεμβαίνει με αναρτήσεις για τα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Τα σχόλιά του στα ελληνικά, αλλά μονίμως με λατινικούς χαρακτήρες, κινούνται ανάμεσα σε καζούρα και προκλητική επιθετικότητα κατά των αντιπάλων, ενώ υπερθεματίζει ηρωικά για την ομάδα: «Πρωτάθλημα εμείς ή κανείς». Στα νεανικά του χρόνια οι εφημερίδες της γενέτειράς του αναφέρονταν στον περιζήτητο εργένη και κληρονόμο χαρακτηρίζοντάς τον ως «golden boy» ή «μελαχρινό Απόλλωνα». Ο πατέρας του τού έδωσε την ευχή του να παντρευτεί πρόπερσι την αγαπημένη του Γιάννα Κουντγιάκοβα, μια νεαρή Ρωσίδα σωστή καλλονή, με την οποία ο Γιώργος διατηρούσε σχέσεις από τα εφηβικά του χρόνια στο Ροστόφ. Και φυσικά, για χάρη του ζευγαριού ο ομογενής επιχειρηματίας διοργάνωσε έναν γάμο-υπερπαραγωγή με περισσότερους από 600 εκλεκτούς καλεσμένους, τους οποίους φιλοξένησε στο «Μακεδονία Παλλάς».
Οταν ο μουσάτος γαμπρός μπήκε στην εκκλησία του Αγίου Πνεύματος στο Πρόχωμα που έχτισε ο πατέρας του εκείνο το Σάββατο στις αρχές Ιουνίου, έκανε μια χειρονομία με τα τέσσερα δάκτυλα που συμβόλιζαν τη Θύρα 4, ενώ στο πλευρό του η νύφη έκλεβε όλες τις εντυπώσεις με το υπέροχο νυφικό της, σχεδιασμένο ειδικά για την περίσταση από τον Λιβανέζο Elie Saab. Στη δεξίωση και στο γλέντι που ακολούθησε ως τις πρωινές ώρες στο «Παλατάκι» στο Καραμπουρνάκι, οι καλεσμένοι, ανάμεσα στους οποίους οι Κώστας Καραμανλής, Πάνος Καμμένος, Δημήτρης Μελισσανίδης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διασκέδασαν στους ρυθμούς της ποντιακής λύρας με τέσσερις Ρώσους καλλιτέχνες και τον Λευτέρη Πανταζή, ενώ ο ουρανός πάνω από τον Θερμαϊκό άστραφτε από τα βεγγαλικά που εκτοξεύονταν.

Η Σόνια Σαββίδη, ανιψιά και επί χρόνια δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη
Ο Γιώργος Σαββίδης οδηγεί μια πολυτελή λευκή τετράπορτη κουπέ Mercedes AMG CLS 63 με ιπποδύναμη 557 αλόγων, η οποία στις πινακίδες φέρει τον αριθμό 1926, τη χρονιά ίδρυσης του ΠΑΟΚ, ενώ στο πίσω μέρος έχει αυτοκόλλητο που γράφει «Μια πόλη, μια ομάδα». Αν και αρκετοί τοπικοί αντίπαλοι χαρακτηρίζουν τον Γιώργο Σαββίδη «κάγκουρα», στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι παραπάνω από βέβαιοι ότι αυτός θα πάρει τα διοικητικά ηνία της ομάδας όταν ο πατέρας του αποχωρήσει από την προεδρία. Οσο για τον δευτερότοκο, επίσης χαμηλών τόνων, Νίκο Σαββίδη, που σπούδασε στην Αγγλία Αθλητικό Μάρκετινγκ, οι φίλαθλοι τον φαντάζονται πρόεδρο της ΚΑΕ όταν -και αν- ο πατέρας του αναλάβει και τον μπασκετικό ΠΑΟΚ.
Ηδη ο Νίκος έγινε πρόσφατα και ο ίδιος πατέρας και χάρισε μαζί με τη σύντροφό του στον συγκινημένο Ιβάν το πρώτο του εγγόνι, ένα κοριτσάκι το οποίο βάπτισε τον περασμένο Οκτώβριο παρουσία όλης της οικογένειας, δίνοντάς του το όνομα της γιαγιάς του και μητέρας του δικού του πατέρα: Κλεονίκη. Στο πλευρό του στην κερκίδα της Τούμπας, ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ εκτός από τους γιους του έχει συνήθως και τον γιο ενός από τα αδέλφια του. Ο ανιψιός του Γιάννης Σαββίδης, που είναι μέλος του τμήματος σκάουτινγκ της ομάδας, αρραβωνιάστηκε πρόσφατα τη Λάουρα Καραΐσκου, η οποία εργάζεται στο Γραφείο Τύπου της ΠΑΕ και είναι κόρη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ηρακλή.
Αν και ως αυθεντικός Ελληνοπόντιος ο επιχειρηματίας φροντίζει να είναι παρών σε όλες τις σημαντικές στιγμές των δικών του ανθρώπων, δεν προσήλθε στον γάμο της αγαπημένης του ανιψιάς Σόνιας με τον Λαρισαίο δικηγόρο, πρώην γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκο. Η απουσία του δικαιολογήθηκε, όπως ειπώθηκε, λόγω κούρασης και απογοήτευσης από την αποτυχία του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μια και το μυστήριο τελέσθηκε στον Παλαιό Παντελεήμονα, στους πρόποδες του Ολύμπου, λίγες ημέρες μετά τον πλειστηριασμό του Σεπτεμβρίου του 2016. Αλλοι όμως θεώρησαν ότι απέφυγε να συγχρωτιστεί στο κάδρο ενός κοινωνικού γεγονότος στο οποίο παραβρίσκονταν αρκετοί μεγαλοπαράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Η 32χρονη δυναμική και κομψή δικηγόρος Σόνια Σαββίδη, επί χρόνια δεξί χέρι του αριστερόχειρα ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ, θεωρείται ότι τον συνόδευε στις υψηλότερες πολιτικές συναντήσεις του εκτελώντας χρέη επιτόπιου νομικού συμβούλου αλλά και μεταφράστριας. Και βέβαια, παραμένει το alter ego και η πιο έμπιστη συνεργάτιδα στις κρισιμότερες επιχειρηματικές επαφές του θείου της. Είναι κόρη ενός αποβιώσαντος -μεγαλύτερου- αδελφού του Ιβάν. Γεννήθηκε και πήγε δημοτικό σχολείο στη ρωσική πόλη Κουρσκ, αλλά μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το λύκειο και αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του ΑΠΘ. Εκανε την πρακτική της στο δικηγορικό γραφείο του Χαράλαμπου Αποστολίδη, πρώην μέλους του Δ.Σ. του ΠΑΟΚ, απ’ όπου μεταπήδησε ως επαγγελματίας στις νομικές υπηρεσίες του ομίλου Σαββίδη.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, ο Κώστας Καραμανλής και η Νατάσα Καραμανλή με τον Ιβάν Σαββίδη στον γάμο του γιου του Γιώργου
Άρθρο των Αλέξανδρου Κασιμάτη, και Δημήτρη Παγαδάκη για το PROTOTHEMA…


*** Αθλητική ενημέρωση :

***   Τι αναφέρει η έκθεση 
Εμμένει στο φύλλο αγώνα ο Κομίνης
~  Η πολυαναμενόμενη συμπληρωματική έκθεση του Γιώργου Κομίνη για όλα όσα συνέβησαν στην Τούμπα με την διακοπή του αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δόθηκε στον αθλητικό δικαστή Καποδίστρια και από εκεί στις δύο ομάδες ώστε να ετοιμάσουν τα υπομνήματα τους.
Ο Κομίνης στις απαντήσεις που έστειλε στον Καποδίστρια δεν παίρνει ξανά ξεκάθαρη θέση για το ποια ομάδα ήταν υπαίτια για την διακοπή εμμένοντας στο φύλλο αγώνα.

*** Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού     
Με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος επέστρεψε ο Πετρούνιας
~Ο οκτώ φορές χρυσός πρωταθλητής Λευτέρης Πετρούνιας φωτογραφίζεται με το μετάλλιο που κέρδισε στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν
~ Με το χρυσό μετάλλιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού κρεμασμένο στο στήθος και γεμάτος με χαμόγελο, έφθασε στην Αθήνα ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης απέδειξε για ακόμη μία φορά ότι είναι ο κορυφαίος αθλητής της υφηλίου στο αγώνισμα των κρίκων, καθώς δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους του, στην διοργάνωση που ολοκληρώθηκε στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Το αεροσκάφος που μετέφερε τα μέλη της ελληνικής αποστολής, προσγειώθηκε το πρωί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και μαζί με τον Πετρούνια, επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, που πήρε την 4η θέση στον τελικό των κρίκων, ο Βλάσης Μάρας, που ήταν 4ος στο μονόζυγο, και η «μικρή» Εβελίνα Μάγια, η οποία στην πρώτη εμφάνισή της σε μια μεγάλη διοργάνωση της κατηγορίας γυναικών, είχε διπλή συμμετοχή σε τελικούς και κατέλαβε την 4η θέση στις ασκήσεις εδάφους και την 7η στην δοκό ισορροπίας.
«Τρίτη φορά που φεύγω νικητής από το Μπακού», ήταν τα πρώτα λόγια του Πετρούνια και συνέχισε: «Έχουμε κάνει πολύ μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμά μου και φαίνεται ότι πάει καλά. Αυτό το νέο πρόγραμμα σχεδιάζω να παρουσιάσω και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εφόσον έχω την υγεία μου. Όταν φτάσαμε στο Αζερμπαϊτζάν είχα πυρετό, γύρω στο 38. Είχα και κάποια προβλήματα με τους ώμους μου, γενικά είχαμε διάφορα θέματα να αντιμετωπίσουμε, γι’ αυτό χαίρομαι περισσότερο που καταφέραμε να παρουσιάσουμε στο Μπακού ένα καινούριο πρόγραμμα μετά από τέσσερα χρόνια. Είναι ένας πολύ καλός οιωνός στο δρόμο μας για το Τόκιο».
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να περιμένετε από εδώ και πέρα, από εμένα, αλλά και από τους άλλους αθλητές της ομάδας. Έχουμε όρεξη και θέληση, έχουμε υλικό, όπως τον Κωνσταντινίδη, που έχει αρχίσει να με συνοδεύει στους τελικούς των κρίκων και εύχομαι να ακολουθήσει τα ίδια βήματα».
Από την δική του μεριά, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης δήλωσε: «Για πρώτη φορά έκανα τόσο καλή εκτέλεση και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό, όπως και ο προπονητής μου, Γιώργος Αγγέλου. Θεωρώ ότι αξίζαμε κάτι παραπάνω, μία υψηλότερη βαθμολογία, αλλά συνεχίζουμε την προσπάθειά μας με ακόμα πιο σκληρή δουλειά και ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει στην ώρα του. Ξέρουμε ποια είναι η συνταγή, πρέπει να "χτίσω" το όνομά μου στο εξωτερικό και ο τρόπος για να το πετύχουμε αυτό είναι η συμμετοχή σε πολλούς αγώνες».
Ο Βλάσης Μάρας ανέφερε: «Ήταν πολύ κοντά το μετάλλιο, αλλά ο πρωταρχικός μου στόχος ήταν να αποτελέσει για μένα αυτός ο αγώνας ένα καλό τεστ, μία καλή προπόνηση ενόψει της συνέχειας. Έρχονται πολύ δύσκολες διοργανώσεις, στις οποίες θα πρέπει να δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό και γι’ αυτές προετοιμαζόμαστε. Είναι γεγονός ότι κάποια από τα νέα μέλη της Εθνικής, όπως η Μάγια, θα μπορούσαν να είναι παιδιά μου. Φέτος μπαίνω στα 31 χρόνια αγωνιστικής δράσης, είναι κι αυτό ένα ρεκόρ για μένα και ελπίζω να το μεγαλώσω κι άλλο. Όρεξη υπάρχει, θέλουμε να υπάρχει και λίγη υποστήριξη παραπάνω από την Πολιτεία, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς προσπαθούμε να βγάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας μέσα στο στάδιο, για να μπορούν όλοι οι Έλληνες να μας βλέπουν και να νιώθουν υπερήφανοι».
Η Εβελίνα Μάγια, η οποία σε δύο εβδομάδες θα κλείσει τα 16 της χρόνια, είπε για την εμπειρία της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο: «Παρότι είχα άγχος, το αντιμετώπισα και πήγα αρκετά καλά. Ήθελα πολύ να μπω σ’ έναν τελικό και κατάφερα να προκριθώ σε δύο. Ήταν κάτι που δεν το περίμενα και ενθουσιάστηκα που έγινε πραγματικότητα. Στόχος μου είναι να μπω στην Εθνική ομάδα στις μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς και να κάνω τις καλύτερες εκτελέσεις που μπορώ. Είναι πολύ όμορφο το να έχεις δίπλα σου στον αγώνα, αλλά και στις καθημερινές προπονήσεις, κορυφαίους αθλητές όπως ο Πετρούνιας και ο Μάρας, που τους θαυμάζεις και σε εμπνέουν».
Τέλος, ο προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, δήλωσε: «Ήταν ο πρώτος αγώνας της χρονιάς, ένα τεστ για όλα τα παιδιά. Πήγαμε πολύ καλά, σχεδόν εξαιρετικά. Είχαμε τρεις φιναλίστ στους άνδρες και χάσαμε στις λεπτομέρειες άλλες δύο-τρεις προκρίσεις, ενώ στα κορίτσια είχαμε άλλες τέσσερις συμμετοχές σε τελικούς. Ο Πετρούνιας δοκίμασε το νέο πρόγραμμά του χωρίς να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, επειδή ήταν λίγο άρρωστος πριν ταξιδέψουμε. Όλα καλά!
Είναι μια δύσκολη χρονιά, αλλά ευελπιστούμε για το καλύτερο. Όλοι οι μεγάλοι φετινοί αγώνες είναι ομαδικοί, κάτι που σημαίνει ότι οι αθλητές είναι επιφορτισμένοι να προετοιμαστούν σε επιπλέον όργανα. Ο Λευτέρης θα χρειαστεί να εκτελέσει προγράμματα σε έδαφος, πλάγιο ίππο και ίσως και άλμα, εκτός από τους κρίκους».             
in.gr

~

Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_17.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-  
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html  .- 
~**
 
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6214   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.067   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        

Δεν υπάρχουν σχόλια: