Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη, 8 Μαΐου 2018

 Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  08  Μαΐου  2018 .
~~ Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος - γ' τέταρτο 14ου αι. μ.Χ. - Mονή Bατοπαιδίου, Άγιον ΌροςΆγιος Ιωάννης ο ΘεολόγοςΆγιος Ιωάννης ο ΘεολόγοςΆγιος Ιωάννης ο ΘεολόγοςΆγιος Πρόχορος και Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος
~ Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου, «ὁ ἐπιπεσῶν ἐπὶ τὸ στῆθος τοῦ Ἰησοῦ», είναι εκείνος που έγραψε το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιον, αλλά και τις τρεις Καθολικές Επιστολές, που φέρουν το όνομά του.
Η μνήμη του Αποστόλου Ιωάννου εορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου. Η σημερινή εορτή συνδέεται με την ανάδυση θαυματουργικής κόνεως (σκόνης) από τον τάφο του Ευαγγελιστού, μέσω της θαυματουργικής επενέργειας του Αγίου Πνεύματος, που οι ντόπιοι την αποκαλούσαν «επίγειο μάνα».
Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης, αφού, ύστερα από θείο φωτισμό, προέβλεψε ότι επρόκειτο να μεταστεί από την παρούσα ζωή στην αιώνια και ατελεύτητη, παρέλαβε τους μαθητές του και βγήκε έξω από την Έφεσο. Εκεί σε ένα σημείο υπέδειξε να ανοιγεί τάφος. Μόλις έγινε αυτό, μπήκε μέσα ζωντανός και κοιμήθηκε με ειρήνη. Ο τάφος αυτός εφεξής έγινε πηγή ιαμάτων.
Η Σύναξη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου, ετελείτο στον περιφανή ναό του, ο οποίος βρισκόταν στον τόπο που ονομάζεται Έβδομον, στο σημερινό Μακροχώρι Κωνσταντινουπόλεως. Για το ναό αυτό στον Έβδομον, που υπήρχε κατά τα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., γνωρίζουμε σχετικά από τον Σωκράτη τον Σχολαστικό. Κατά τον 9ο αιώνα μ.Χ. ο ναός του Θεολόγου ήταν καταβεβλημένος, ίσως εξαιτίας σεισμών ή καιρικών επηρειών και γι' αυτό ανήγειρε αυτόν εκ βάθρων ο αυτοκράτορας Βασίλειος ο Μακεδών.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε, την φράση που συνεχώς έλεγε στους μαθητές του ο Απόστολος Ιωάννης: «Τεκνια, αγαπατε αλληλους» (Ιωαν. ιγ΄ 34), που σημαίνει, παιδιά μου, να αγαπάτε ο ένας τον άλλο. Και όταν οι μαθητές του ρώτησαν γιατί συνεχώς τους λέει την ίδια φράση, αυτός απάντησε «διότι είναι εντολή του Κυρίου, και όταν αυτό μόνο γίνεται, αρκεί».
~ Ἀπόστολε Χριστῷ τῷ Θεῷ ἠγαπηπημένε, ἐπιτάχυνον, ῥῦσαι λαὸν ἀναπολόγητον, δέχεταί σε προσπίπτοντα, ὁ ἐπιπεσόντα τῷ στήθει καταδεξάμενος· ὃν ἱκέτευε, Θεολόγε, καὶ ἐπίμονον νέφος ἐθνῶν διασκεδάσαι, αἰτούμενος ἡμῖν εἰρήνην, καὶ τὸ μέγα ἔλεος.
* Τὰ μεγαλεῖά σου Παρθένε τὶς διηγήσεται; βρύεις γὰρ θαύματα, καὶ πηγάζεις ἰάματα, καὶ πρεσβεύεις ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν, ὡς θεολόγος καὶ φίλος Χριστοῦ.

~Η Αθήνα «υποκλίθηκε» στον Αγιορείτη Άγιο Παϊσιο -Γέροντας Εφραίμ:΄΄ Ο γέροντας που γνώρισα΄΄
 ~  Του Γιώργου Θεοχάρη-ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  Ιεράρχες, πολιτικοί και πλήθος λαού έδωσαν δυναμικό ΄΄παρών΄΄ στην εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο θέατρο ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα, όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την θεάρεστη  ζωή του Αγίου Παϊσιου μέσα από ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ.
* Με λόγια συγκίνησης και δέους μίλησε για τον δημοφιλή ‘Αγιο ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ ο οποίος γνώριζε πολύ καλά τον χαρισματούχο Αγιορείτη.
Περιέγραψε με απλά λόγια τα ευλογημένα χαρακτηριστικά του, έκανε μία σύντομη αναδρομή στο έργο του και υπενθύμισε ότι και σήμερα υπάρχουν ΑΓΙΟΙ.
~ *Γ. Εφραίμ για Αγιο Παισιο α ´ μέρος :  https://youtu.be/Slk9i4JCYxI  ,-
~* Γ. Εφραίμ για Αγιο Παισιο β´ : https://youtu.be/FCMuyLgBRVw .-
~ Η πρώτη επίσημη προβολή την ταινία/ντοκιμαντέρ «Στα βήματα του Αγίου Παϊσίου» συγκλόνισε το πλήθος. Είναι μία παραγωγή του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» και της Πεμπτουσίας, με την ευγενική χορηγία της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.
O Άγιος Παΐσιος γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά την Μικρασιατική Καταστροφή μεταφέρθηκε η οικογένειά του αρχικά στην Κέρκυρα και τελικά στην Κόνιτσα, όπου εκεί έζησε ως το 1949. Είχε από νεαρός τον πόθο να γίνει μοναχός, ειδικά μετά την εμπειρία της εμφάνισης του Χριστού που είχε σε ηλικία 15 ετών. Το 1953 αναχωρεί για το προσφιλές του Άγιον Όρος για να γίνει εκεί μοναχός. Κοιμήθηκε στις 12 Ιουλίου 1994 στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Σουρωτή. Μολονότι ο ίδιος φιλάσθενος, επέδειξε έναν άμετρο ζήλο για τη μοναστική ζωή.
Έζησε για περισσότερο από 40 χρόνια την αυστηρή ασκητική ζωή, με αυταπάρνηση, φιλοπονία, μεγάλες νηστείες και καθημερινή αγρυπνία.
Γινόταν ο ίδιος θυσία για τον κάθε αδελφό του. Έγινε ένα σκεύος εκλογής, με εμφανή τα χαρίσματα των ιαμάτων, της διακρίσεως, της προοράσεως, της προφητείας. Πλήθος προσκυνητών έβρισκαν ανάπαυση κοντά του, όταν τον επισκέπτονταν στο κελλί του στο Άγιον Όρος ή στο Μοναστήρι στην Σουρωτή. Έχουν γραφεί εκατοντάδες βιβλία για το βίο του, τη διδασκαλία του, τα θαύματά του.
 Κατετάγη στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στις 13 Ιανουαρίου 2015. Είναι ένας από τους τελευταίους Αγιορείτες Αγίους με τον οποίο μεγαλύνεται το Άγιον Όρος, δοξάζεται η Εκκλησία του Χριστού. Έχει γίνει γνωστός σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο και όχι μόνο. Ο βίος του περιγράφεται στην εν λόγω ταινία/ντοκιμαντέρ, μαζί με μαρτυρίες επωνύμων.
Στην εκδήλωση η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία με χοράρχη τον Γεώργιο Ν. Κωνσταντίνου απέδωσε  ύμνους από την Ακολουθία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Ενώ ο Γρηγόριος Νταραβάνογλου, άρχων μαΐστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. ερμήνευσε  τραγούδια από την Καππαδοκία, την γενέτειρα του Αγίου Παϊσίου.
*

***  Τσακαλώτος, Βούτσης, Φωτίου και Ξυδάκης «δείχνουν» το φθινόπωρο του ’18 για ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανείς σε σχέση με τον σχεδιασμό των εκλογών και την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας του μνημονίου
Η κυβέρνηση κάνει δια του Αλέξη Τσίπρα πρωτίστως, αλλά και άλλων υπουργών και στενών συνεργατών του πρωθυπουργού προσπάθεια να πείσει για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας το φθινόπωρο του 2019, αλλά μία σειρά στελεχών του κυβερνώντος κόμματος συντηρούν και τροφοδοτούν εμμέσως τα σενάρια περί πρόωρης κάλπης ακόμη και τον φετινό Σεπτέμβριο!
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανείς σε σχέση με τον σχεδιασμό των εκλογών και την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας του μνημονίου.
Σε αντίθεση με την υπεραισιόδοξη αφήγηση του Μεγάρου Μαξίμου περί θεαματικής εξόδου από την επιτροπεία, σημαντικής ρύθμισης του χρέους και απόκτησης μεγάλης ελευθερίας κινήσεων, με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, υπάρχουν στελέχη που προσγειώνουν περίπου απότομα όσους προσδοκούν μία «νέα εποχή», έστω κι αν αφήνουν περιθώρια για κάποιες βελτιώσεις.
Παρότι για παράδειγμα ο πρωθυπουργός αρθρογραφούσε το περασμένο Σάββατο υπέρ της ανάγκης για μεγάλη ελάφρυνση χρέους και παρουσίαζε σχεδόν ως δεδομένη μία τέτοια συμφωνία με τους δανειστές, άλλα στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πολύ συγκρατημένα στο θέμα αυτό, αντιλαμβανόμενα ότι ειδικά το Βερολίνο θα συνδέσει κάτι τέτοιο με πολύ ισχυρές δεσμεύσεις εκ μέρους της Αθήνας.
~ Όπως συγκρατημένα είναι και στο θέμα της μείωσης των συντάξεων, καθώς δεν συμμερίζονται τη φιλολογία περί μη εφαρμογής του νομοθετημένου μέτρου της μείωσής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Το θέμα αυτό συντηρείται από τους κυβερνώντες άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε με έμμεσο τρόπο και όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει κρίσιμο στοιχείο για την επιλογή του χρόνου των εκλογών.
Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Νίκου Βούτση ότι δεν μπορεί να συζητείται τώρα μία παράταση του μέτρου, πάγωσε το Μαξίμου που θέλει να καλλιεργεί την ελπίδα αποφυγής των μειώσεων. Η Θεανώ Φωτίου προτίμησε μία πιο αμφίσημη διατύπωση, λέγοντας «αφήστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, και βλέπουμε μετά…».
Στις δηλώσεις αυτές ήλθε να προστεθεί και η επισήμανση του Νίκου Ξυδάκη ότι τον ερχόμενο Αύγουστο κλείνει ο ιστορικός κύκλος των Μνημονίων κι από εκεί και ύστερα θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν προτάσεις για την επόμενη ημέρα της χώρας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε μάλιστα ότι οι όποιες εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τον Αύγουστο, του 2018 δεν θα είναι πρόωρες.
Ουσιαστικά οι δηλώσεις και οι προσεγγίσεις αυτές αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να εξεταστεί η προσφυγή στις κάλπες φέτος το φθινόπωρο, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση το κόστος από τη μείωση των συντάξεων (εφόσον μέχρι την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποφέρουν καρπούς στο θέμα αυτό) και να αξιοποιήσει τη συγκυρία της εξόδου από το πρόγραμμα, αμέσως μετά τον Αύγουστο δηλαδή – και υποσχόμενη ότι θα επαναδιαπραγματευτεί κάποια μέτρα στην πορεία και με νωπή λαϊκή εντολή!  protothema

***  Παγκόσμια διάκριση για την ΕΚΑΜ!Στις καλύτερες ειδικές αστυνομικές μονάδες του κόσμου… (ΒΙΝΤΕΟ)
Σπουδαία διάκριση για τους άνδρες της ΕΚΑΜ (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα) στον 10ο Διεθνή Αγώνα Ειδικών Δυνάμεων που διεξήχθη από τις 29 Απριλίου έως τις 7 Μαΐου στο Αμάν της Ιορδανίας. Εκεί οι κομάντο της Ελληνικής Αστυνομίας κατέλαβαν την 9η θέση ανάμεσα σε 40 ομάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Ο λόγος για το φημισμένο «Warrior Competition», έναν ιδιαίτερα απαιτητικό στίβο μάχης με δοκιμασίες που μπορούν να φέρου σε πέρας μόνο άρτια εκπαιδευμένοι και πειθαρχημένοι αστυνομικοί. Μάλιστα, το κλιμάκιο της ΕΚΑΜ συμμετείχε και στο «King’s Challenge», την τελευταία και πλέον δύσκολη δοκιμασία που συμμετέχουν οι 15 πρώτες ομάδες της βαθμολογίας. Στην πρώτη τριάδα για φέτος ήταν ομάδες ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από Λίβανο, Ιορδανία και Κίνα, ενώ οκτώ πρώτες θέσεις κατατάχθηκαν δύο ομάδες από τις ΗΠΑ. Όσον αφορά τους Έλληνες αστυνομικούς ξεχώρισαν, καταλαμβάνοντας την 9η θέση στον διαγωνισμό, πιο πάνω από κάθε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα που συμμετείχε, ενώ άφησαν στην 27η θέση το αντίστοιχο κλιμάκιο απ’ την Τουρκία.
Μία διάκριση που είναι αποτέλεσμα της επίπονης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα προσεκτικής επιλογής των αστυνομικών που θα ξεχωρίσουν και θα γίνουν οι επίλεκτοι της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η συγκεκριμένη Μονάδα αριθμεί περίπου 200 άτομα. Αποστολή της ΕΚΑΜ η αποτελεσματική αντιμετώπιση σοβαρών και εξαιρετικά επικίνδυνων καταστάσεων (όπως τρομοκρατικές ενέργειες, πειρατείες σε μέσα μεταφοράς, απαγωγές ομήρων, συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, αντιμετώπιση οχυρωμένων προσώπων, προστασία σε πρόσωπα υψηλής επικινδυνότητας κ.λπ.), καθώς και η επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές που έχουν σκόπιμα μολυνθεί από χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες ή έχουν ρυπανθεί από ραδιολογικές ή πυρηνικές ουσίες. Η ενεργοποίηση της ΕΚΑΜ και η διαταγή επέμβασης ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.
~ *  Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα(ΕΚΑΜ) : https://youtu.be/Dhek6rpSJLE  .-
~ Η ιστορία της ΕΚΑΜ
Η ίδρυση των πρώτων Ειδικών Μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα χρονολογείται 40 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 1978, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτες Αντιτρομοκρατικές Μονάδες στα τότε δύο Αστυνομικά Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων). Τότε ονομάζονταν Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων και Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής. Αυτό κράτησε μέχρι το 1984, όταν τα δύο Σώματα συγχωνεύτηκαν και ιδρύθηκε η Ελληνική Αστυνομία με την ΕΚΑΜ να παίρνει τότε τη σημερινή της ονομασία.
* Τους μαυροφορεμένους άνδρες, με τις κουκούλες στο πρόσωπο (για να μην αναγνωρίζονται καθώς αποτελούν στόχο τρομοκρατών, κακοποιών κ.ά.), το βαρύ οπλισμό, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα με πλάκες που ζυγίζουν έως και 30 κιλά, μα κυρίως το επιβλητικό παρουσιαστικό, τους έχουμε δει να αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Από αντιμετώπιση ομηριών μέχρι συλλήψεις επικίνδυνων κακοποιών, ενώ έχουν τον πλέον ενεργό ρόλο στην εξάρθρωση και τις συλλήψεις τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η «17Ν», ο «Ε.Λ.Α.» κ.ά. Από τις κορυφαίες στιγμές στην ιστορία της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας η επιτυχημένη αντιμετώπιση αεροπειρατείας που εκδηλώθηκε σε αεροσκάφος Airbus, που εκτελούσε την πτήση «160» από Κωνσταντινούπολη για Άγκυρα και προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η άρτια εκπαίδευση
Όπως προαναφέραμε οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ είναι οι επίλεκτοι του Σώματος, ενώ η επιλογή τους γίνεται με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια και τρίμηνη δοκιμασία. Στα επίλεκτα στελέχη της ΕΚΑΜ περιλαμβάνεται εκπαιδευμένο προσωπικό από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες προκειμένου να αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις ή ένοπλους κακοποιούς. Εκτός από τις ομάδες εφόδου, στους κόλπους της Μονάδας υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι σκοπευτές, ειδικοί παραβιάσεων (θυρών, τοίχων, κ.λπ.) με μηχανικά, υδραυλικά και εκρηκτικά μέσα, αλεξιπτωτιστές, βατραχάνθρωποι, αναρριχητές – καταρριχητές, χιονοδρόμοι, νοσοκόμοι πεδίου μάχης κ.ά.
Σύμφωνα με τη διαταγή του τελευταίου σχολείου της ΕΚΑΜ, απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιλεγεί κάποιος και να δοκιμαστεί, είναι να μην υπερβαίνει το 28ο έτος ηλικίας, να έχει τουλάχιστον 3 χρόνια υπηρεσίας σε μάχιμη υπηρεσία (Α.Τ., Άμεση Δράση, Υ.Α.Τ./ Υ.Μ.Ε.Τ., Ο.Π.Κ.Ε., ΔΙ.ΑΣ., ΖΗΤΑ, Δ.ΕΛ.Τ.Α., Ασφάλεια) και να μην είναι υπαίτιος κάποιου πειθαρχικού παραπτώματος. Εφόσον κάποιος γίνει δεκτός πρέπει να περάσει κάποιες τυπικές αθλητικές δοκιμασίες πριν την έναρξη του σχολείου προεπιλογής όπως τρέξιμο, κάμψεις, έλξεις κλπ.
Αμέσως μετά ξεκινάει το σχολείο προεπιλογής, το οποίο διαρκεί δύο μήνες και εκεί γίνεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα, καθώς ειδικά τις πρώτες ημέρες αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν να αποχωρήσουν. Μέσα από επίπονη εκπαίδευση, σωματική και ψυχική καταπόνηση, θα αναδειχθούν οι επίλεκτοι που θα συνεχίσουν την εκπαίδευση. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις που στο τελικό στάδιο φτάνουν λιγότεροι απ’ όσους έχει ζητήσει η διοίκηση της ΕΚΑΜ για να συμπληρώσει τις κενές οργανικές θέσεις. Όσοι πάντως καταφέρουν να περάσουν το σχολείο προεπιλογής, αρχίζουν την επιχειρησιακή εκπαίδευση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο έτη.
Η εκπαίδευση αποτελεί το σύνηθες καθήκον του προσωπικού καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην ΕΚΑΜ, ενώ τα στελέχη της Μονάδας τυγχάνουν ειδικής εκπαίδευσης, τόσο στις διαδικασίες δυναμικών επεμβάσεων όσο και στον ειδικό προστατευτικό ή τον εξοπλισμό επεμβάσεων που χρησιμοποιούν, για να μπορεί να ανταπεξέρχεται με επιτυχία στο απαιτητικό δύσκολο και ιδιόμορφο έργο της. Εκτός από το βασικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με την ένταξη στη Μονάδα, το προσωπικό παρακολουθεί σε ετήσια βάση τριμηνιαίο Πρόγραμμα Συντηρητικής Εκπαίδευσης.

reader

*** To καινούριο σποτάκι του ΕΟΤ …’προωθεί’ την Αθήνα! Και καλά! Ο Πολυπολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ
Το καινούριο σποτάκι του ΕΟΤ που προωθεί τον τουρισμό είναι… αξιοπερίεργο.
«Ακολουθήστε το νήμα της ιστορίας που ξετυλίγει η εμπειρία της Αθήνας» είναι ο τίτλος και πραγματικά μας κάνει εντύπωση ποια ακριβώς είναι η ιστορία της Αθήνας που παρουσιάζεται στο βίντεο.
Δείτε και θα καταλάβετε.
~ Σταυροφόρος @stavroforos_
~ Προφανώς και δεν είναι το νέο σποτάκι και ειρωνευόμαστε. Πείτε μας όμως… δε θα μπορούσε;..
Το λέμε διότι το αυθεντικό σποτάκι μάλλον έχει γυριστεί ξημερώματα μιας και δε βλέπουμε ψυχή ζώσα.
~* Visit Greece | Athens (Full version) : https://youtu.be/fL3Cy7VJEHU .-

***  ΤΕΛΟΣ’ η Ένωση Κεντρώων;Tρεις κι ο Κούκος ήταν χθες στην ομιλία του… (φωτογραφίες)
 ~  Συγκέντρωση είχε χθες η Ένωση Κεντρώων κι ο Πρόεδρος της Βασίλης Λεβέντης μιλούσε στο Βελλίδειο.
Το παρόν άρθρο θα ασχοληθεί με τον κόσμο που μάζεψε το κόμμα του κου Λεβέντη.
Αποκλειστικές φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης δείχνουν τον ελάχιστο κόσμο που μάζεψε.
Όπως μας ανέφερε ο αναγνώστης (τον οποίον κι ευχαριστούμε) η εκδήλωση ήταν να ξεκινήσει στις 19,00 αλλά μιας κι ο κόσμος δεν ερχόταν, τελικά, ξεκίνησε στις 20,30. Προφανώς έπεσαν τηλέφωνα και κλήθηκαν φίλοι και συγγενείς για να μαζευτεί κάποιο πλήθος.
Εν τέλει από ότι μας είπαν ούτε 200 δεν είχαν μαζευτεί.
Τώρα αν σκεφτούμε πως μιλάμε για κοινοβουλευτικό κόμμα (με ότι συνεπάγεται αυτό) καταλαβαίνουμε πολλά για το τι πιστεύουν οι Θεσσαλονικείς για την Ένωση Κεντρώων

***  Τα πορτοφόλια γυναικών στην Καλαμάτα είχε ρημάξει 37χρονη 
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 7 περιπτώσεις κλοπών, στην Καλαμάτα.
Για τις υποθέσεις αυτές συνελήφθη χθες το πρωί στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, μια 37χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής, ενώ και στο παρελθόν έχει απασχολήσει πολλές φορές για παρόμοια αδικήματα.
Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή νωρίς το μεσημέρι, όταν από καφετέρια στην κεντρική πλατεία αφαίρεσε την τσάντα υπαλλήλου, η οποία περιείχε 150 ευρώ και έγγραφα. Οι κινήσεις της, όμως, καταγράφηκαν από το σύστημα παρακολούθησης του καταστήματος και χθες το μεσημέρι συνελήφθη. Στην κατοχή της βρέθηκαν 60 ευρώ, η τσάντα της κοπέλας και κάποια από τα έγγραφά της.
Από την έρευνα στη συνέχεια εξακριβώθηκε ότι η 37χρονη, κατά το διάστημα από 25/2/2018, είχε διαπράξει άλλες έξι κλοπές αφαιρώντας χρήματα και διάφορα έγγραφα, μέρος των οποίων βρέθηκε και αποδόθηκε στους ιδιοκτήτες.
Ειδικότερα, στις 25 Φεβρουαρίου σε πάρκο στις οδούς Φαρών και Κουμουνδουράκη αφαίρεσε τσαντάκι από γυναίκα με 70 ευρώ και έγγραφα.
Στις 5 Μαρτίου αφαίρεσε πορτοφόλι γυναίκας από το ΙΚΑ Καλαμάτας με 20 ευρώ και έγγραφα.
Στις 12 Μαρτίου από αρχιτεκτονικό γραφείο στην οδό Αριστομένους αφαίρεσε από γυναίκα δύο πορτοφόλια με έγγραφα και 80 ευρώ.
Στις 16 Μαρτίου από το Δικαστικό Μέγαρο αφαίρεσε πορτοφόλι γυναίκας με 200 ευρώ και έγγραφα.
Στις 29 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο, αφαίρεσε πορτοφόλι που είχε μόνο έγγραφα
Τέλος, στις 25 Απριλίου, από την παραλία, αφαίρεσε πορτοφόλι που είχε μόνο έγγραφα
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ο οποίος την παρέπεμψε στον ανακριτή Καλαμάτας, στον οποίο θα απολογηθεί αύριο. Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής της σε διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

*** Ανενεργή η 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας 
Χωρίς δικούς τους χώρους, ξενοδοχειακό και ιατρικό εξοπλισμό και κυρίως χωρίς γιατρούς, ξεκίνησε και παραμένει τις πρώτες 5 αυτές εβδομάδες η 1ο ΤοΜΥ Καλαμάτας, ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που όμως υπολειτουργεί.
Η πρώτη από τις πέντε συνολικά ΤοΜΥ που προβλέπονται στην Καλαμάτα, ιδρύθηκε και στεγάζεται σε χώρους που του έχει παραχωρήσει το Κέντρο Υγείας (πρώην υγειονομικές υπηρεσίες ΙΚΑ Καλαμάτας), στη νότια πλευρά του κτηρίου. Η μία παιδίατρος που έχει διορισθεί, οι 2 επισκέπτριες υγείας, οι 2 νοσηλεύτριες, η κοινωνική λειτουργός και οι  2 διοικητικοί υπάλληλοι, μπορούν να εργάζονται έστω και υποτυπωδώς σε γραφεία και καρέκλες που τους έχουν παραχωρηθεί από το Κέντρο Υγείας και με τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Η 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας θα έπρεπε να στελεχώνεται και από 4 γενικούς ιατρούς, αλλά ο ένας που είχε μετατεθεί ήδη παραιτήθηκε και στο διαγωνισμό που είχε γίνει δεν υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος.  Ο Υπουργός Υγείας πρόσφατα μίλησε για επαναπροκήρυξη των κενών ιατρικών θέσεων στις ΤοΜΥ, ελπίζοντας ότι  τώρα που είναι πολύ πιο ξεκάθαρο το εργασιακό-μισθολογικό πλαίσιο θα υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση από νέους γιατρούς (γενικής ιατρικής παθολόγους και παιδιάτρους).                                                
Μόνο παιδιατρικό
Σύμφωνα με το όραμα δημιουργίας της, η ΤοΜΥ είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στελεχώνονται από ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας και βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ΠΦΥ στον πληθυσμό ευθύνης τους.
Ο ρόλος τους θα είναι να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού, να παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας και βασική τους μέριμνα θα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.
Θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κατοίκους του Δήμου Καλαμάτας, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, ενώ έχει ως πληθυσμό ευθύνης της τους εγγεγραμμένους σε αυτήν πολίτες.
Προς το παρόν όμως στην 1η ΤοΜΥ Καλαμάτας μόνο το παιδιατρικό ιατρείο μπορεί να λειτουργεί.
  Εγγραφή
Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται, όταν οι ΤοΜΥ λειτουργήσουν πλήρως θα είναι:
-Τακτική ιατρική παρακολούθηση.
-Αντιμετώπιση οξέων περιστατικών.
-Διενέργεια προσυμπτωματικού έλεγχου.
-Δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας.
-Παραπομπές σε ειδικούς ιατρούς εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
-Διενέργεια εμβολιασμών σε παιδιά και ενηλίκους.
-Επισκέψεις κατ΄ οίκον εφόσον κρίνεται αναγκαίο.
-Ενημέρωση για βελτίωση της υγείας και ποιότητας ζωής του ατόμου και της οικογένειας.
-Συμβουλευτικές υπηρεσίες για στήριξη και ενδυνάμωση σε άτομα και οικογένειες, εκτίμηση αναγκών, διασύνδεση και παραπομπή σε αρμόδιους φορείς ανάλογα με τις ανάγκες, ενημέρωση για κοινωνικές ή προνοιακές παροχές.
-Προγραμματισμός και υλοποίηση δράσεων πρόληψης και προαγωγής και αγωγής υγείας στην κοινότητα.
Τέλος, για να εγγραφεί κάποιος στην 1η ΤοΜΥ, καθώς μόνο αυτοί θα εξυπηρετούται, πρέπει να προσκομίσει στα γραφεία της, αντίγραφο ταυτότητας ή ταυτότητας ομογενούς ή διαβατηρίου, αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ για πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, αίτηση εγγραφής που συμπληρώνεται από υπηρεσία και απαιτείται η γνώση του ΑΜΚΑ κάθε μέλους και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τα ανήλικα μέλη της οικογένειας.   Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Εγγραφές και επανεγγραφές στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Καλαμάτας 
Ο Δήμος Καλαμάτας ανακοινώνει ότι τα κριτήρια και η περίοδος υποβολής αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2018 – 2019, όπως ψηφίσθηκαν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τα εξής:
1. Ως ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων εγγραφών – επανεγγραφών στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Δήμου Καλαμάτας για το σχολικό έτος 2018-2019 ορίζεται η 10η-05-2018 και λήξης η 31η-05-2018.
2. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο γραφείο 6 του Α΄ ορόφου (Διεύθυνση Πρόνοιας), στο Β΄ κτήριο του συγκροτήματος του Νέου Δημαρχείου, καθημερινά από 10.00 έως 13.00.
3. Τα έντυπα των αιτήσεων εγγραφών με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα διατίθενται στους γονείς από το ίδιο γραφείο, όπως και τα δικαιολογητικά των επανεγγραφών, αλλά και από τους κατά τόπους Παιδικούς Σταθμούς.
4. Δικαίωμα εγγραφής στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς έχουν όλα τα παιδιά, σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του άρθρου 3 της υπ' αριθμ. 41087(ΦΕΚ/4249/5-12-2017, τευχ. Β΄) ΚΥΑ, απαγορευομένης απολύτως της εγγραφής παιδιών εφόσον και για όσο διάστημα πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.
  ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ
Ειδικότερα, σε ορισμένους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Καλαμάτας, για το σχολικό έτος 2018-2019, θα λειτουργήσουν και βρεφικά τμήματα, θα γίνονται δηλαδή δεκτά παιδιά ηλικίας από (1) ενός έτους έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (Νηπιαγωγείο), δηλαδή γεννηθέντα από 31-12-2015 έως 1-09-2017.
  ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
5. Για την εγγραφή των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς απαιτούνται τα εξής δικαιολογητικά:
1. Αίτηση της μητέρας ή του πατέρα ή του κηδεμόνα του παιδιού.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (έκδοσης τελευταίου εξαμήνου) και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.
3. Βεβαίωση υγείας του παιδιού, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από παιδίατρο, καθώς και αντίγραφο του βιβλιαρίου υγείας με τα εμβόλια που προβλέπονται κάθε φορά ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Επίσης, αποτελέσματα φυματιοαντίδρασης Mantoux, όπως κάθε φορά προβλέπεται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.
4. Βεβαίωση εργοδότη και για τους δύο γονείς αν είναι εργαζόμενοι:
α) Για εργαζομένους:
-Στο Δημόσιο Τομέα, Τ.Α. ή Ν.Π.Δ.Δ., πρόσφατη βεβαίωση εργασίας
-Στον ιδιωτικό τομέα, απαιτείται πρόσφατη βεβαίωση εργοδότη ότι ο γονέας είναι εργαζόμενος ή πρόκειται να εργαστεί εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης εγγραφής, με προσδιορισμό του ύψους των αποδοχών του και ένσημα/εργόσημα του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ή αντίγραφο αναγγελίας πρόσληψης της αιτούσας/του αιτούντος ή αντίγραφο της σύμβασης μαζί με το έντυπο Ε4 (ετήσιος πίνακας προσωπικού)
5. Εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει η εκκαθάριση της δήλωσης, θα υποβάλλεται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του τρέχοντος οικονομικού έτους ή υπεύθυνη δήλωση σχετικά με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων.
6. Βεβαίωση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή κάρτα ανεργίας σε ισχύ του γονέα ή των γονέων που είναι άνεργοι.
7. Υπεύθυνη δήλωση παραλαβής παιδιού από γονέα ή κηδεμόνα.
8. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας (λογαριασμός ΔΕΗ, ΔΕΥΑΚ, ΟΤΕ ή άλλο) και
9. Κάθε άλλο δικαιολογητικό που η Διεύθυνση Πρόνοιας θεωρεί απαραίτητο.
10. Για την εγγραφή παιδιών αλλοδαπών γονέων στο Σταθμό, εκτός των προηγουμένων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια νόμιμης παραμονής στη χώρα μας, όπως αυτή αποδεικνύεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.
-Για την επανεγγραφή του παιδιού απαιτούνται όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά και με την προϋπόθεση ότι έχουν καταβληθεί τα τροφεία της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
  ΤΡΟΦΕΙΑ
Τα τροφεία ανέρχονται στο ποσό των 50,00 ευρώ για κάθε νήπιο ανεξαρτήτως εισοδήματος και ισχύουν και για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα από 40.001,00 ευρώ και άνω.
Μειωμένα τροφεία καταβάλλουν:
α. Οι πολύτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 20.001,00 έως 40.000,00 ευρώ, για τους οποίους ισχύει μείωση 50%, ήτοι 25,00 ευρώ για κάθε νήπιο.
β. Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 15.000,00 ευρώ, μείωση 50%, ήτοι 25,00 ευρώ για κάθε νήπιο
Γ. Τρίτεκνοι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 15.001,00 έως 40.000,00 ευρώ, μείωση 30%, ήτοι 35,00 ευρώ για κάθε νήπιο.
Απαλλάσσονται των τροφείων:
α) Οι πολύτεκνες οικογένειες με οικογενειακό ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000,00 ευρώ
β) Οι οικογένειες στις οποίες ο ένας εκ των δύο γονέων ή τέκνο, έχει θεωρηθεί ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω (βεβαίωση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής).
γ) Οι οικογένειες οι οποίες διαθέτουν Ατομικό Βιβλιάριο Οικονομικά Αδυνάτου σε ισχύ ή εφόσον το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει τα ποσά, όπως αυτά διαμορφώνονται ανάλογα με τον αριθμό των μελών στην παρ.6 εδάφιο 2Β της 25132/16 (ΦΕΚ 908 Β) Κ.Υ.Α.
δ) Τα ορφανά παιδιά από έναν ή δύο γονείς
ε) Τα παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών
στ) Τα παιδιά που ο πατέρας είναι στρατιώτης.
ζ) Οι γονείς εργαζόμενοι στο Νομικό Πρόσωπο.

*** Ξεκίνησε το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου 
Στην κατάμεστη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας ξεκίνησε χθες το 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, με πρώτη παράσταση την αγαπημένη για πολλές γενιές Ελλήνων «Ντενεκεδούπολη».
Το 2ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας θα διεξαχθεί μέχρι τις 13 Μαΐου  στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και το αμφιθέατρο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, με συμμετοχές δεκάδων σχημάτων από όλη την Ελλάδα και με έντονο το ενδιαφέρον του κοινού, που εκδηλώνεται όχι μόνο από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, αλλά και από άλλες περιοχές.
Πριν από την έναρξη της πρώτης παράστασης ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ανέφερε σε χαιρετισμό του πως αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές του 2ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και ιδιαίτερα στην κυρία Πετρουλάκη και την Πειραματική Σκηνή. Ο Π. Νίκας ευχήθηκε - και ο Δήμος στηρίζει στον υπερθετικό βαθμό - να γίνει θεσμός το Φεστιβάλ, να μακροημερεύσει και να είναι άλλο ένα σημείο αναφοράς για την πόλη της Καλαμάτας.
Επισημαίνεται ότι πρόκειται για το μοναδικό Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στη νότια Ελλάδα και σε αυτό θα λάβουν μέρος 14 ομάδες κουκλοπαικτών, αποτελούμενες από 36 κουκλοπαίκτες, οι οποίοι θα παίξουν 45 παραστάσεις. Θα γίνουν, επίσης, 9 εργαστήρια-σεμινάρια επιμορφωτικού χαρακτήρα, που θα απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, καθώς και σε παιδιά.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι το Σάββατο 12 Μαΐου  και ώρα 12.30 μετά το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί παρέλαση με γιγαντόκουκλες, με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας, ενώ το μουσικό φινάλε θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, την Κυριακή 13 του μήνα και ώρα 20.15 στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

*** Εκδήλωση εορτασμού Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου 
Εκδήλωση εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου διοργανώνει το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Καλαμάτας με τους εθελοντές του Τομέα Νοσηλευτικής και του Τομέα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών-Ναυαγοσωστών, σήμερα Τρίτη 8 Μαΐου (μεταξύ 19.00 – 22.00), στο χώρο «Σιντριβάνι» του Πνευματικού Κέντρου.
Στη διάρκειά της, μέσα από προβολές βίντεο, φωτογραφικού και έντυπου υλικού, θα παρουσιαστεί το πολυσχιδές και πολύπλευρο έργο του Ερυθρού Σταυρού.
Η 8η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε και να επανεκτιμήσουμε το τεράστιο έργο, την ανιδιοτελή προσφορά, το μεγάλο δώρο ζωής που ο μεγαλύτερος Παγκόσμιος Εθελοντικός Οργανισμός χαρίζει σε όσους έχουν ανάγκη.
Ο Ερυθρός Σταυρός άκοπα πρωτοστατεί και μάχεται για όσους χρειάζονται στήριξη. Ήταν, είναι και θα είναι παρών, πλάι σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, καταγωγής, θρησκείας ή φυλής.

***  Προκλητική αδιαφορία 
Πραγματικά ξεπερνά κάθε λογική η αδιαφορία του Δήμου Καλαμάτας για τα μπάζα που έχουν πέσει και έχουν κλείσει πεζοδρόμια της πόλης!
Ειδικότερα, αναφερόμαστε σε αυτό της Αριστοδήμου, όπου κείτονται μπάζα εδώ και 5 μήνες, καθώς και σε αυτό της Αναγνωσταρά εδώ και 5 μέρες. Άραγε, πόσο δύσκολο είναι να απομακρυνθούν και γιατί παραμένουν ακόμα εκεί;  Π.Μπ.

***  Ρεπορτάζ για το δίκτυο 5G στην Καλαμάτα 
Ρεπορτάζ για την ανάπτυξη των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) δημοσίευσε η «Καθημερινή», το περασμένο Σάββατο 5 Μαΐου. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Τρεις Δήμοι διεκδικούν την πρωτιά στην ανάπτυξη των πρώτων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). Πρόκειται για τους Δήμους Ζωγράφου, Καλαμάτας και Τρικάλων, οι οποίοι φιλοδοξούν να υποστηρίξουν μέχρι το τέλος του 2019 τις πρώτες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.
Η ανάπτυξη των πιλοτικών δικτύων 5G θα γίνει με ευθύνη των τριών παρόχων τηλεπικοινωνιακών που θα συνεργαστούν οι Δήμοι. Συγκεκριμένα, αναμένεται ο Δήμος Ζωγράφου να συνεργαστεί με τον ΟΤΕ, ο Δήμος Τρικάλων με τη Vodafone και ο Δήμος Καλαμάτας με την Wind.
Oι έξι ενδιαφερόμενοι συναντήθηκαν προχθές (σ.σ. την Πέμπτη 3 Μαΐου) στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, παρουσία του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, και συμφώνησαν για το δρόμο που θα ακολουθηθεί στην ανάπτυξη των δικτύων».
Προστίθενται δε τα ακόλουθα: «Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, από κοινού με τη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και το Δήμο, θα καθορίσουν σενάρια χρήσης (use cases), τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την πιλοτική λειτουργία του δικτύου. Δοκιμαστικοί χρήστες θα είναι στελέχη των Δήμων και των εταιρειών.
Στο πλαίσιο αυτό θα διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης και άλλων υποδομών που διαθέτει ο κάθε Δήμος, καθώς και η ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών, για την παροχή πιλοτικών υπηρεσιών έξυπνης πόλης, χωρίς εμπορικό χαρακτήρα. Στην πλήρη ανάπτυξή του, το δίκτυο 5ης γενιάς θα υποστηρίξει την παροχή λύσεων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, όπως, για παράδειγμα, έξυπνης στάθμευσης, έξυπνου φωτισμού, ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων και λύσεων εξυπηρέτησης του πολίτη και των επιχειρήσεων».

***  Ρήμαξαν το ΕΠΑΛ Μεσσήνης 
Η πληγή με τη δράση των αθίγγανων στα ενδότερα της Μεσσηνίας δε λέει να κλείσει. Χθες μας κατήγγειλαν από το ΕΠΑΛ Μεσσήνης ότι ομάδες Ρομά κλέβουν (ιδιαίτερα από τους χώρους του θερμοκηπίου που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του) ό,τι βρουν. Ακόμα και γλάστρες με λουλούδια!
Βέβαια, οι κλοπές καταγγέλλονται, η Αστυνομία τις καταγράφει και το… παιχνίδι «κλέφτες και αστυνόμοι» συνεχίζεται χωρίς τελειωμό…  Α.Π. 

***  Ώρα Eurovision για Ελλάδα και Κύπρο 
Λίγες ώρες έμειναν για τον πρώτο ημιτελικό της Eurovision στη Λισαβόνα, απόψε το βράδυ, στο οποίο διαγωνίζονται η ελληνική και η κυπριακή αποστολή. Γιάννα Τερζή και Ελένη Φουρέιρα, δηλώνουν πανέτοιμες να κατακτήσουν το κοινό του θεσμού και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ο ημιτελικός θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ στις 22:00 και η Ελλάδα θα εμφανιστεί στην 14η θέση, ενώ η Κύπρος θα βγει τελευταία, στην 19η.
Η Γιάννα Τερζή και η Ελένη Φουρέιρα ρίχνονται απόψε στην αρένα του πρώτου ημιτελικού της Eurovision -και καλώς εχόντων των πραγμάτων του τελικού του ερχόμενου Σαββάτου- εκπροσωπώντας δύο διαφορετικές σχολές «σκέψης» - και φυσικά λικνίσματος. Το μόνο κοινό που φαίνεται να έχουν οι δύο φετινές αποστολές εξαντλείται στα εξωτερικά γνωρίσματα των επικεφαλής τους, ήτοι στο πλούσιο, σγουρό τριχωτό της κεφαλής. Κι έχει μια υγρασία στη Λισαβόνα, κορίτσια. Προσοχή στο φριζάρισμα και κουράγιο στους κομμωτές σας!
Η μία ξεκίνησε τον μακρύ δρόμο της Eurovision ως αουτσάιντερ και η άλλη σε ακόμα δεινότερη θέση. Η μία είναι η κόρη του Πασχάλη Τερζή, τραγουδοποιός, τραγουδίστρια και scouter ταλέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά σχετικά άγνωστη, λόγω της μακράς υπερατλαντικής μετοίκησής της, καλλιτεχνικά στο ελληνικό κοινό. Η άλλη έχει φάει την αθηναϊκή νύχτα με το κουτάλι (της σούπας) και διαθέτει το χάρισμα να «το κουνάει» λες κι είναι γέννημα θρέμμα της Καραϊβικής. Ή, έστω, του Μεξικού. Η μία θα τραγουδήσει σε άπταιστα ελληνικά, σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όσους πιστεύουν ότι η Eurovision είναι το ιδανικό πεδίο για κάθε χώρα προκειμένου να αναδείξει τον πολιτιστικό πλούτο της. Η άλλη θα τα πει στα αγγλικά με μια ιδέα ισπανόφωνου τίτλου, προφανώς πιστεύοντας στην οικουμενικότητα του διαγωνισμού και των μηνυμάτων διαθεσιμότητας για διεθνή (ή έστω διαβαλκανική) καριέρα που εκπέμπονται μέσω αυτού - τι δηλαδή, καλύτεροι ήταν οι Abba, η Σελίν Ντιόν και η Κοντσίτα;
Η σειρά εμφάνισης στον πρώτο ημιτελικό έχει ως εξής:
1. Αζερμπαϊτζάν
2. Ισλανδία
3. Αλβανία
4. Βέλγιο
5. Τσεχία
6. Λιθουανία
7. Ισραήλ
8. Λευκορωσία
9. Εσθονία
10. Βουλγαρία
11. ΠΓΔΜ
12. Κροατία
13. Αυστρία
14. Ελλάδα
15. Φινλανδία
16. Αρμενία
17. Ελβετία
18. Ιρλανδία
19. Κύπρος
 Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η «dress rehearsal» των χωρών του Α' ημιτελικού ενώ το βράδυ οι συμμετέχοντες ερμήνευσαν και πάλι τα τραγούδια τους με τις κριτικές επιτροπές των χωρών να δίνουν τη ψήφο τους και τους διοργανωτές να μαγνητοσκοπούν το διαγωνισμό, όπως ακριβώς θα τον παρακολουθήσουμε απόψε live στις οθόνες μας. Με αυτό τον τρόπο γίνεται το back up του ημιτελικού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στη χθεσινή πρόβα, η ελληνική αποστολή σκηνοθετικά δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, αλλά υπήρξαν κάποια μικρά τεχνικά προβλήματα τα οποία φαίνεται πως ξεπεράστηκαν. Εκρηκτική, ήταν και η εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα που φαίνεται να κερδίζει την προσοχή των Euro-fan.
Tα γραφεία στοιχημάτων συνεχίζουν τις εκτιμήσεις τους, τόσο για τις χώρες που θα πάρουν το εισιτήριο του τελικού απόψε, όσο και για τον νικητή της Eurovision και την τελική κατάταξη.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά, η Γιάννα και η Ελένη θα πάρουν ένα από τα δέκα «εισιτήρια» του πρώτου ημιτελικού. Συγκεκριμένα, οι χώρες που αναμένεται να προκριθούν (με την σειρά που αναφέρονται στα προγνωστικά) είναι: Ισραήλ, Κύπρος, Εσθονία, Τσεχία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αυστρία, Λιθουανία, Αρμενία και Βέλγιο.
Από τον β’ ημιτελικό εκτιμάται πως θα προκριθούν οι: Νορβηγία, Σουηδία, Μολδαβία, Ουκρανία, Αυστραλία, Πολωνία, Ολλανδία, Δανία, Ουγγαρία και Λετονία.
Φαβορί για τη νίκη, σύμφωνα πάντα με τα γραφεία στοιχημάτων, παραμένει το Ισραήλ, ακολουθούμενο από τις Νορβηγία, Εσθονία, Σουηδία και Γαλλία. Η Κύπρος εκτιμάται πως θα τερματίσει στην 6η θέση και η Ελλάδα στην 14η.
Στους δύο Ημιτελικούς θα παρουσιαστούν και τα τραγούδια των «Big Five» Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο (A΄ Ημιτελικός), Γαλλία, Γερμανία Ιταλία (Β΄ Ημιτελικός), καθώς και της διοργανώτριας χώρας Πορτογαλίας (Α΄ Ημιτελικός), τα οποία δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.
Στον Τελικό της 12ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο Ημιτελικούς -δέκα από κάθε βραδιά- οι «Big Five» και η διοργανώτρια Πορτογαλία.
Γιάννα Τερζή: Το δόγμα της σεμνοταπεινοσύνης
Σαν από συμπαντική συνομωσία φαίνεται ότι η Γιάννα Τερζή επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει φέτος την Ελλάδα στον 63ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Αρχικά, η τραγουδίστρια και τραγουδοποιός ήταν ανάμεσα στους 20 φιναλίστ από τους οποίους θα προέκυπτε ο «εκλεκτός». Η εικοσάδα έγινε πεντάδα και κατόπιν τριάδα, μια και οι ιθύνοντες της δημόσιας τηλεόρασης αναζητούσαν φέτος ένα τραγούδι οπωσδήποτε με ελληνικό ηχόχρωμα. Τελικά, οι δισκογραφικές εταιρείες της Αρετής Κετιμέ και του συγκροτήματος Δροσοσταλίτες, των δύο δηλαδή ανθυποψηφίων της Τερζή, δεν κατέβαλαν το ποσό των 20.000 ευρώ που ζητούσε η ΕΡΤ για να επικυρώσει τη συμμετοχή τους και έτσι η 37χρονη ερμηνεύτρια εκ των πραγμάτων πήρε το εισιτήριο για τη Λισαβόνα. Ισως αυτή η από καραμπόλα και αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας επιλογή της την έκανε να πορεύεται έως τώρα με το κεφάλι χαμηλά. Χωρίς πομπώδεις δηλώσεις ή βαρύγδουπες υποσχέσεις ότι λόγου χάρη θα επαναλάβει τον θρίαμβο του 2004, τότε που το «Πειρατικό» κατακτούσε δόξη και τιμή το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.
Η Τερζή, η οποία συμμετείχε τόσο στη σύνθεση όσο και στους στίχους του «Ονειρό μου», επιδιώκει μεν μία καλή εμφάνιση, αλλά ακόμα και εάν ο θεός της Ελλάδας δεν βάλει το χέρι του (αλλά και οι eurofans τα δάχτυλά τους να πληκτρολογήσουν τον κωδικό της χώρας μας στην τηλεψηφοφορία), θα ξέρει ότι έκανε τουλάχιστον μία τίμια και ειλικρινή προσπάθεια. Αιθέρια ηχοτοπία, φλογέρες και νταούλια, αλλά και ο Δημήτρης Βλάχος στο επίσημο κλιπ του κομματιού ρίχνουν μια νοητή γέφυρα ανάμεσα στο έντεχνο και το δημοτικό τραγούδι. Για να μιλήσουμε με πολιτικούς όρους, υπάρχει μια ξεκάθαρη ιδέα συριζίλας στη μελωδία, αλλά με ένα twist που θα μπορούσες να το μπερδέψεις και με Παλιό ΠΑΣΟΚ Ορθόδοξο - για ΚΙΝ.ΑΛ. ούτε λόγος. Είναι το τραγούδι που δυνάμει θα λάτρευε η Ελένη Αυλωνίτου, η Ελένη Φιλίνη, μα και η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Κάνει τη διαφορά χάρη και μόνο στον ελληνικό στίχο – και το περίφημο πια μπλε βαμμένο χέρι της ερμηνεύτριας. Βέβαια, πώς θα ακουστεί αυτό στον μέσο Μολδαβό, στον μέσο Εσθονό ή στον μέσο Αζέρο; Οπως και σε έναν μέσο Ελληνα οι δικές τους εξωτικά ακατανόητες γλώσσες.
Η πρώτη τεχνική πρόβα της ελληνικής αποστολής στη Λισαβόνα την προηγούμενη Δευτέρα εξελίχθηκε ικανοποιητικά. Φυσικά και το γεγονός ότι μέρος του σκηνικού παρέμενε αρχικά στο πορτογαλικό τελωνείο αποτέλεσε τροχοπέδη, όμως η Τερζή άφησε θετικές εντυπώσεις. Θες το λευκό φόρεμά της με τα μακριά, ατελείωτα μανίκια που έμοιαζε σαν να το είχαν υφάνει μια ντουζίνα από μαστόρισσες στο βελονάκι παρθένες; Θες το ένα της χέρι που βάφτηκε πιο μπλε και απ’ τον πυρσό της Νέας Δημοκρατίας; Θες η πραότητα με την οποία ανταποκρίθηκε κατόπιν στη συνέντευξη Τύπου, όπου της ζητήθηκε να τραγουδήσει ακόμα και την «Ανοιξη» των Βόσσου - Μικρούτσικου; Η ελληνική αντιπροσωπία άφησε θετικές εντυπώσεις. Βεβαίως, μολονότι μέχρι την πρώτη πρόβα οι bookmakers έδιναν για την Ελλάδα σταθερά την πρόβλεψη της 9ης θέσης στον τελικό του διαγωνισμού, αμέσως μετά η χώρα μας βρέθηκε να κινείται μεταξύ 10ης και 15ης στην κατάταξη. Πλέον κι έπειτα από μία επιπλέον τεχνική πρόβα που ζήτησε η ελληνική αποστολή το τραγούδι κινείται μεταξύ 15ης και 20ης θέσης για τα στοιχηματικά γραφεία. Πάντα, όμως, υπάρχει ο από μηχανής θεός των κριτικών επιτροπών που μπορεί να σώσει τα προσχήματα. Και η Τερζή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει σαϊτεύσει με την couleur local-ιτέ και τη φωνή της τα μέλη των κριτών από τις 42 χώρες που θα κληθούν να εκδώσουν ετυμηγορία υπέρ ή κατά της συμμετοχής της χ μας.
Ελένη Φουρέιρα: Είναι γυναίκα του κεφιού και δεν υπολογίζει
H κυπριακή συμμετοχή λέγεται ότι δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες που έχουν την εύνοια των κριτών. Τι να τους κάνεις όμως τους ειδήμονες και τους επαΐοντες όταν έχεις μαζί σου τους θεατές του «Altice Arena» όπου θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός, μα και τον μέσο τηλεθεατή που θα νιώσει τη φωτιά και τη λάβρα σου να κατακαίνε τα στήθια του; Η Ελένη Φουρέιρα έχει αυτό το κάτι που άμα τη εμφανίσει της στη σκηνή για την πρώτη τεχνική πρόβα την απογείωσε στις συνειδήσεις του κοινού αλλά και στις αποδόσεις των στοιχηματικών γραφείων. Από εκεί που μετά βίας την έδιναν στη 17η θέση, η Ελένη ανέβηκε στην πρώτη δεκάδα και έγινε υπολογίσιμη δύναμη για τους αντιπάλους της. Πλέον, έπειτα και από τις τελικές πρόβες η Φουρέιρα έχει διεμβολίσει τα μέχρι πρότινος μεγαθήρια και βρίσκεται στην πρώτη τετράδα στις προβλέψεις για τον τελικό.
Και η Φουρέιρα βρέθηκε στη Eurovision σχεδόν από ένα παιχνίδι της τύχης. Μολονότι η ίδια ήθελε εδώ και χρόνια, όπως έχει πει, να ζήσει τη γιουροβιζιονική εμπειρία, η ελληνική δημόσια τηλεόραση δεν της είχε δώσει την ευκαιρία. Ετσι, έπειτα από την άρνηση της Ελενας Παπαρίζου να εκπροσωπήσει την Κύπρο, η συνονόματή της άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά και αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για να βάλει «Fuego» στη Eurovision. Λίγοι την πίστεψαν και ακόμα λιγότεροι θεώρησαν ότι μπορεί να διεκδικήσει το τρόπαιο, που μεταξύ άλλων έχουν σηκώσει ο Τζόνι Λόγκαν για την Ιρλανδία, ο Αλεξάντερ Ρίμπακ για τη Νορβηγία, η Λένα (άνευ επωνύμου) για τη Γερμανία. Κι όμως, η ακάματη ποπ σταρ του Νότου των Βαλκανίων και πλέον και της νοτιοανατολικής Μεσογείου, κόντρα στα προγνωστικά και τις Κασσάνδρες, φαίνεται ότι πηγαίνει για τη μεγάλη έκπληξη. Αλλωστε ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία παίζει στα δάχτυλα -διαθέτει ποίμνιο 444.000 ακολούθων στο Instagram-, κάνει τα πιο υποσχόμενα posts, γοητεύοντας άπαντες στο πέρασμά της. Hδη τα όργανα της τάξης στην Πορτογαλία, με ένα από τα οποία πόζαρε σε φωτογραφία η Φουρέιρα, μοιάζουν γοητευμένα από τη φυσική παρουσία της και το εκκεντρικά mainstream στυλ της. Οι κόκκινες μπότες με την υπογραφή «Foureira» είναι ήδη το αναπόδραστο trend του φετινού καλοκαιριού - ειδικά για ραντεβού στην παραλία.
Το «Fuego» είναι ανερυθρίαστα ποπ, «ριανίζει» χωρίς ενοχές, ενώ έχει και μια μυρουδιά κλαρίνου, έτσι για να σπάει ο πάγος και να γνωριζόμαστε καλύτερα με τις ρίζες μας. Κυρίως, όμως, είναι το γεγονός ότι η Φουρέιρα ξέρει να χορεύει με βαθιά, απύθμενα καθίσματα κάθε νότα και να λικνίζεται όπως ακριβώς η φλόγα στα κελεύσματα του ανέμου. Αλλά και εκτός σκηνής μοιάζει πια το ίδιο απενοχοποιημένη και συνεπώς γοητευτική. Δεν δίνει δεκάρα για όσους μέμφονται την αλβανική καταγωγή της, όπως και για εκείνους που υποστηρίζουν ότι διακυβεύει την καριέρα της στην περίπτωση που η εμφάνισή της δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα. Κυρίως η ίδια ξέρει ότι πήγε στη Eurovision για να ζήσει το πάρτυ. Τώρα αν προκύψει και κάποιο φλερτ ή ακόμα καλύτερα κάποια περίπτυξη με την κορυφή -ή έστω την πρώτη πεντάδα-, τόσο το καλύτερο.
protothema.gr

***  Νότες τζαζ… πλημμύρισαν την Καρδαμύλη 
Είναι ένα από τα… καμάρια της Μεσσηνίας με τη φυσική της ομορφιά, αλλά από τις προηγούμενες ημέρες και μέχρι τις 12 Μαΐου έχουμε ένα λόγο παραπάνω για να την επισκεφθούμε. Κι αυτό, γιατί ξεκίνησε και φέτος στην Καρδαμύλη το 5o Kardamili International Jazz Festival, μια πολυήμερη μουσική γιορτή. Πρόκειται για μια διοργάνωση των ξένων επισκεπτών της Μάνης, Νορβηγών βασικά, οι οποίοι γοητεύτηκαν από την περιοχή και θέλησαν να ανταποδώσουν.
Κάθε άνοιξη, λοιπόν, επιστρέφουν στη Μάνη, κάθε χρονιά με περισσότερους μουσικούς και από περισσότερες χώρες, και δίνουν συναυλίες στις πλατείες, τις παραλίες, τις καφετέριες, τα μπαρ, τα εστιατόρια της περιοχής. Όλες δωρεάν. Το Φεστιβάλ άρχισε την περασμένη Πέμπτη από την Καλαμάτα, ωστόσο το επίσημο ξεκίνημα έγινε το περασμένο Σάββατο στην Καρδαμύλη, ενώ μία μέρα αργότερα έλαβε χώρα και η καθιερωμένη πια παρέλαση των μουσικών στην έδρα του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι τις 12 Μαΐου θα γίνουν περίπου 50 μουσικές εκδηλώσεις, σε 30 διαφορετικά σημεία, από περίπου 60 μουσικούς, από μουσικά σχήματα από τη Νορβηγία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστρία, τη Σκωτία, την Αγγλία, τη Σουηδία και την Αργεντινή.
Το επίσημο ξεκίνημα έγινε το απόγευμα του Σαββάτου, με διαφορετικές συναυλίες, στο καφέ bar Ανδρούβιστα και στο Xai Xou, στην Καρδαμύλη.
Την Κυριακή, οι μουσικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί, ενώ η παρέλαση έγινε το απόγευμα, με ξεκίνημα από τους “Διόσκουρους” και τερματισμό στην πλατεία της Καρδαμύλης.  Α.Π.

***  Συνάντηση αντιπροσωπείας του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας με τον Αλέξη Χαρίτση 
Με το Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, συναντήθηκε το Σάββατο αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, παρουσία του αντιδημάρχου Τριφυλίας, Παναγιώτη Τσίγγανου. Η συνάντηση, που έγινε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, ήταν σε πολύ καλό κλίμα και ο κ. Χαρίτσης άκουσε προσεκτικά όσα τους εξέθεσαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Μπούκαλης και το μέλος, Άρης Παναγιωτόπουλος καθώς και ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Τσίγγαναος. Μεταξύ άλλων, συζήτηση έγινε για το υπόμνημα θέσεων, προτάσεων και αιτημάτων “Κυπαρισσία 365” που έχει καταρτίσει και εκδώσει ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας για ζωή και οικονομική δραστηριότητα στην πόλη 365 μέρες το χρόνο! Για δράσεις και δραστηριότητες κάθε μέρα του χρόνου και, κυρίως, για τουριστική, εμπορική και γενικότερη δραστηριοποίηση και κίνηση στην πόλη 365 μέρες το χρόνο.
Στο υπόμνημα, αφού παρουσιάζεται ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας και η σημερινή κατάσταση στην περιοχή, περιγράφονται οι υποδομές της Κυπαρισσίας καθώς και οι προτάσεις και τα αιτήματα για υποδομές και δράσεις που ανοίγουν προοπτική ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας για την ευρύτερη περιοχή! Ακόμη συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. Χαρίτση από τον οποίο ζητήθηκε η συνδρομή και η στήριξή του για την προώθησή τους.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, αναφέρεται: « Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας συναντήθηκε με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Αλέξιο Χαρίτση παρουσία του αντιδημάρχου Τριφυλίας κ. Παναγιώτη Τσίγγανου, όπου συζητήθηκαν θέματα αρμοδιοτήτων του που αφορούν τον τόπο μας. Στον Υπουργό κατατέθηκαν και αναλύθηκαν προτάσεις και αιτήματα από το υπόμνημα του Συλλόγου μας “Κυπαρισσία 365”. Θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση όπου θα μελετηθεί η εξέλιξη των θεμάτων».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για   σήμερα  Τρίτη 08-05-2018
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και σποραδικές νεφώσεις. Από τις πρώτες μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης θερμικής αστάθειας, με τη μορφή ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής ή καταιγίδας. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το απόγευμα θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Ιταλικό κατενάτσιο στην αγορά ελαιολάδου 
Αντιστέκονται στην πίεση να πουλήσουν οι παραγωγοί, υψηλό για την εποχή το στοκ 
 Το παιχνίδι της… υπομονής καλούνται να παίξουν, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο διάστημα, όσοι παραγωγοί ελαιολάδου έχουν στα χέρια τους απούλητο προϊόν, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν μια τακτική αναμονής, με φόντο μια αγορά που εξακολουθεί να κινείται με νωχελικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Τσατσάκη, σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα "Ύπαιθρος Χώρα", παρά το γεγονός ότι τις εβδομάδες μετά το Πάσχα το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφανίζεται κατά τι πιο ζωηρό, οι συναλλαγές αφορούν μικρές σχετικά ποσότητες, ενώ οι τιμές κυμαίνονται κατά κανόνα μεταξύ 3,10 και 3,30 ευρώ το κιλό, δίχως να λείπουν και προσφορές που κινούνται κάτω από τα 3 ευρώ.
 Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων εξηγεί ως ένα βαθμό και τα –ασυνήθιστα υψηλά για την εποχή– αποθέματα που βρίσκονται «παρκαρισμένα» στις αποθήκες των ελαιοτριβείων και τα οποία λειτουργούν ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης προς τους καλλιεργητές.
Παράγοντες του κλάδου εξηγούν στην «ΥΧ» ότι κομβικής σημασίας για την εικόνα της αγοράς στη συνέχεια θα είναι η εξέλιξη της ανθοφορίας στην Ισπανία. Εφόσον η καλλιεργητική χρονιά συνεχίσει να κυλά δίχως προβλήματα, όπως συμβαίνει δηλαδή μέχρι σήμερα, και η πρόβλεψη για την παραγωγή της ερχόμενης σεζόν είναι θετική, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ένα νέο κύμα πιέσεων προς παραγωγούς και ελαιοτριβείς, ώστε να πουλήσουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές.
Δεν είναι λίγοι ωστόσο αυτοί που υποστηρίζουν ότι όσοι παραγωγοί καταφέρουν να αντέξουν στη δύσκολη περίοδο του καλοκαιριού, πολύ πιθανό να «ανταμειφθούν» το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, διάστημα στο οποίο οι τυποποιητές εκ των πραγμάτων θα «βγουν» στην αγορά για προϊόν, προκειμένου να καλύψουν συμβόλαια που έχουν κλειστεί με μεγάλες αλυσίδες του λιανεμπορίου. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, σοβαρές ποσότητες ελαιολάδου της νέας σεζόν δε θα είναι διαθέσιμες προς εμφιάλωση πριν από τον Δεκέμβριο.
  «Το έργο το έχουμε ξαναδεί»
 Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι τελικά «τα καλά ελαιόλαδα θα πληρωθούν» δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κροκεών, Νίκος Δανάσκος, αν και παραδέχεται ότι το σκηνικό της αγοράς αυτήν τη στιγμή δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό. «Παραδοσιακά βλέπουμε τις τιμές να κάνουν μια κοιλιά λίγο πριν από το Πάσχα. Φέτος, η κοιλιά ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο» σημειώνει, προσθέτοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας παραμένει στα ελαιοτριβεία: «Δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από εμπόρους έως τώρα. Τον Ιανουάριο είχαμε δώσει προϊόν και με περισσότερα από 3,80 ευρώ το κιλό, οπότε είναι λογικό, όταν οι υπάρχουσες προσφορές είναι στα 3,30 ευρώ, οι ελαιοτριβείς να προτιμούν να κρατήσουν το ελαιόλαδο στις αποθήκες τους».
Στη δημοπρασία που πραγματοποίησε την περασμένη Πέμπτη ο συνεταιρισμός, δέχτηκε προσφορές έως και 3,21 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι η εικόνα θα αλλάξει σταδιακά προς το καλύτερο στο διάστημα των επόμενων μηνών. «Μετά το Πάσχα, φαίνεται ότι κάτι κινείται σε επίπεδο αγοραστών. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εμφιαλωτές έχουν κάνει τις συμφωνίες τους και θα χρειαστούν ποιοτικό προϊόν για να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους προς τους πελάτες, οι οποίες έχουν και συγκεκριμένες ρήτρες. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η πρώτη φορά που βιώνουμε το φετινό σκηνικό, οπότε είμαστε προετοιμασμένοι», καταλήγει.
  Υψηλές οι προσδοκίες στο ξεκίνημα της σεζόν
 Στην Κρήτη, ένα επίσης μεγάλο ποσοστό της παραγωγής παραμένει στις αποθήκες, καθώς οι καλλιεργητές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να «κόψουν» το προϊόν τους στις τρέχουσες τιμές. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος συνεταιρισμού, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, στη Σητεία, περίπου 4.000 τόνοι παραμένουν αδιάθετοι, ενώ στο Ηράκλειο εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 15.000 τόνους. Οι τιμές κινούνται, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, από 3,10 έως 3,20 λεπτά το κιλό, ωστόσο από ιδιωτικά ελαιοτριβεία έχουν «ακουστεί» ακόμα και 2,80 ευρώ το κιλό, ενώ η πιο πρόσφατη συναλλαγή που καταγράφηκε αφορούσε τη δημοπρασία 30 τόνων από τον συνεταιρισμό Ζάκρου, έναντι 3,40 ευρώ το κιλό.
Σχολιάζοντας, πάντως, τις κινήσεις των εμπόρων, ο συνομιλητής μας κάνει λόγο για μια συντονισμένη προσπάθεια να διαψευστούν οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στο ξεκίνημα της σεζόν και για τιμές οι οποίες θα ξεπερνούσαν τα 4 ευρώ το κιλό. «Προφανώς και δεν θέλουν να ξεφύγουν οι τιμές, εξ ου και αυτό το κλίμα πίεσης προς τη μεγάλη μερίδα των καλλιεργητών, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν άμεση ανάγκη να πουλήσουν, ταυτόχρονα όμως δεν έχουν και την ευχέρεια να περιμένουν για πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «δυστυχώς, οι περισσότεροι συνεταιρισμοί δεν διαθέτουν τα κεφάλαια, προκειμένου να στηρίξουν τους παραγωγούς, σε μια τακτική αναμονής».
  Πτώση 13% της μέσης τιμής σε σχέση με πέρυσι
 Την πτωτική πορεία των τιμών στις τελευταίες εβδομάδες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία και την Ιταλία, αποτυπώνουν και τα στοιχεία του μηνιαίου δελτίου (Μάρτιος 2018) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δημοσιεύθηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με αυτά:
  ✓ Στην Ελλάδα
 η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα τέλη Μαρτίου είχε διαμορφωθεί στα 3,08 ευρώ το κιλό, δηλαδή 13% χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
  ✓ Στην Ισπανία
 η μέση τιμή ήταν 3,13 ευρώ το κιλό, ήτοι 19% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.
  ✓ Στην Ιταλία
 μετά από μια απότομη πτώση κάτω από τα 4 ευρώ στα μέσα του Δεκεμβρίου 2017, οι τιμές δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης, φτάνοντας τα 4,06 ευρώ το κιλό στα τέλη Μαρτίου, νούμερο που πάντως είναι 34% χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι.
  ✓ Στην Τυνησία
 οι τιμές σταθεροποιήθηκαν στα 3,43 ευρώ/κιλό, 17% κάτω σε σύγκριση με το 2017.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Τέλος ο Ουζουνίδης από τον Παναθηναϊκό Την αποχώρηση του από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού ανακοίνωσε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στην συνέντευξη Τύπου μετά την αναμέτρηση Παναθηναϊκός -Ξάνθη
~  Παρελθόν αποτελεί από τον Παναθηναϊκό ο Μαρίνος Ουζουνίδης.
Ο Έλληνας τεχνικός, μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ξάνθη, ενημέρωσε αρχικά τους ποδοσφαιριστές του και τους ανθρώπους των «πράσινων» ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχίσει τη δουλειά του.Στη συνέχεια, στη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, αποκάλυψε στους δημοσιογράφους την πρόθεσή του να αποχωρήσει, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη διοίκηση του «τριφυλλιού». Αναλυτικά όσα είπε ο Μαρίνος Ουζουνίδης:«Το πρωτάθλημα τελείωσε όπως άξιζε να μας τελειώσει, αδιάφορα. Κάποια στιγμή που πήγε να έχει ενδιαφέρον, κάποιοι μας είπαν ότι φτάνει, μην πιέζεστε. Κίνητρο για τα παιδιά δεν υπάρχει. Χάθηκε το κίνητρο να διεκδικήσουμε την πέμπτη θέση, μήπως σβήσουμε την τιμωρία από την Ευρώπη. Αγωνιστικά δεν χρειάζεται να συζητήσουμε. Τα παιδιά μπήκαν να παίξουν. Και εγώ δεν ενδιαφέρθηκα να παίξω για το αποτέλεσμα. Έπαιξαν σε άλλες θέσεις, μπήκαν νεαρά παιδιά. Αν θέλουν να τα προστατεύσουν, πρέπει να τα πλαισιώσουμε με έμπειρους παίκτες. Είναι νωρίς να σηκώσουν μόνα τους το βάρος της φανέλας. Αν φέτος υπήρχε η υπομονή, του χρόνου δεν θα είναι έτσι.
Η συνεργασία μου επίσημα τελειώνει, τελειώνει το συμβόλαιο μου. Ευχαριστώ τους παίκτες που δουλέψαμε μαζί. Υπήρχαν δυσκολίες από την πρώτη στιγμή. Προσπαθώ να θυμηθώ κάτι θετικό και δεν το βρίσκω. Όσοι ήμασταν εδώ τον 1,5 χρόνο, προσπαθήσαμε για το καλύτερο. Όσοι πιστεύουν ότι είναι εύκολο, ας κοιτάξουν και τον αιώνιο αντίπαλο που αυτό το μήνα υπάρχουν αμφιβολίες για το μέλλον, ας δουν την εικόνα του. Τουλάχιστον τελείωσε αγωνιστικά η χρονιά.
Ευχαριστώ τα παιδιά για το σεβασμό που δείξαμε. Ευχαριστώ τον Σαραβάκο και τον Παπαβασιλείου, ήταν εκεί, με βοήθησαν και μου έδειξαν την αγάπη τους. Ευχαριστώ όσους ήταν στο Κορωπί, γιατί έκαναν πολλά πράγματα και με υποστήριξαν. Εγώ τους την έδειξα την αγάπη μου όσο μπορούσα. Ευχαριστώ τον κόσμο για την αγάπη του. Δεν θα με αγαπούσαν τόσο, όσο αν παίρναμε το πρωτάθλημα. Στάθηκαν κοντά μου και δίπλα μας όλη τη χρονιά. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω πολλά περισσότερα, αλλά προσπάθησα να σεβαστώ το Σύλλογο. Δεν νομίζω άλλος προπονητής να αντιμετώπισε τόσες δυσκολίες σε έναν τόσο μεγάλο κλαμπ. Η ομάδα είναι εδώ, φαίνεται ότι θα βρεθεί λύση και ελπίζω να βρεθεί σύντομα. Αν κάποιοι καταλάβουν ότι δεν είναι μόνο τα οικονομικά, αλλά και η αγωνιστική εικόνα, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν.Ο Παναθηναϊκός πρέπει να φαίνεται αντάξιος της φανέλας και της ιστορίας του. Με τους περιορισμούς και τους μείον βαθμούς, η ομάδα θα έχει πρόβλημα. Ελπίζω με τη λήξη της δικής μου συνεργασίας να βοηθήσουν πιο πολύ. Φάνηκε ότι με μένα δεν ήθελαν να βοηθήσουν τόσο πολύ. Ευχαριστώ όσους έκαναν καλή και άσχημη κριτική, κυρίως όσους έκαναν άσχημη, γιατί έδειχναν ότι ήμασταν ζωντανοί, εμείς ήμασταν ζωντανοί. Ελπίζω κάποια στιγμή, υπό άλλες συνθήκες, να είμαστε πάλι εδώ».

***  Μήνυμα ζωής από την Τέντα με πρεσβευτές τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Δημήτρη Παπανικολάου 
«Ο αθλητισμός, ασπίδα προστασίας για την Παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη»
Τόσο το θέμα της εκδήλωσης «Ο Αθλητισμός, ασπίδα προστασίας για την Παχυσαρκία και το Σακχαρώδη Διαβήτη», όσο και η παρουσία των Παναγιώτη Γιαννάκη, Δημήτρη Παπανικολάου, δύο εμβληματικών προσωπικοτήτων του ελληνικού μπάσκετ, άξιζαν περισσότερης προσοχής από το κοινό. Η παρουσία του κόσμου στην Τέντα μπορεί να μην ήταν η δέουσα, αλλά τα όσα ειπώθηκαν για το θέμα είναι άκρως σημαντικά και πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας κινητοποιήσουν όλους.
Την πρωτοβουλία της εκδήλωσης είχαν ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και το σωματείο καλαθοσφαίρισης ΑΠΣ Ακάδημος σε συνεργασία με τον Δήμος Καλαμάτας και την ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, ενώ κεντρικό ρόλο σε αυτή είχε ο  Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ε.Κ.Π.Α. και διακεκριμένος διαβητολόγος, Παναγιώτης Χαλβατσιώτης. Την αιγίδα του πρόσφεραν ο Πανελλήνιος και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας και η πανελλήνια Ομοσπονδία σωματείων διαβητικών (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.).
Ο κ. Χαλβατσιώτης άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών υπενθυμίζοντας την θλιβερή πρωτιά της χώρας μας στην παιδική παχυσαρκία που οδηγεί σταδιακά σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη, επιβάρυνση στις αρθρώσεις κ.α..
Ακολουθώντας την ιπποκράτεια ρήση ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν ο αθλητισμός που «ενώνει, δίνει δύναμη, υγεία και ζωή» μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό «όπλο», εξήγησε ο κ. Χαλβατσιώτης πλέκοντας το εγκώμιο και ευχαριστώντας τους Γιαννάκη-Παπανικολάου για το ρόλο του πρεσβευτή σε αυτή την προσπάθεια.
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ, Σταύρος Κουκάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία των Γιαννάκη-Παπανικολάου τόνισε την απόφαση το μπάσκετ να βγει από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, προβάλλοντας τον κοινωνικό του χαρακτήρα.
Στη συνέχεια κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία για συγγενή Α’ βαθμού που διαγνώστηκε με σακχαρώδη διαβήτη και μετά από πολλές ταλαιπωρίες βρήκε στον αθλητισμό και στην ινσουλίνη την ισορροπία για μια φυσιολογική ζωή.
«Κόουτς είσαι μεγάλο σύμβολο για όλους μας και σ’ αγαπάμε πολύ» πρόσθεσε στο τέλος απευθυνόμενος στον αρχηγό του ευρωθριάμβου του 1987.
Ο Γιάννης Κουτραφούρης, ως μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης σχολίασε ότι ο αθλητισμός αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα στη μιζέρια και τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, συμπληρώνοντας ότι αμείβει πλουσιοπάροχα όσους τον αγαπούν και τον υπηρετούν.
Εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, ο αντιδήμαρχος Παύλος Μπουζιάνης ανέφερε ότι ο Δήμος κάνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρει να διατηρήσει σε καλή κατάσταση της αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης, ενώ είναι σε προτεραιότητα η κατασκευή νέων.
Καθ’ ύλην αρμόδιος ο πρόεδρος του αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμάτας, Νίκος Μπασακίδης διαβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι εργασίες αλλαγής του καλύμματος της Τέντας, με δημοτικούς πόρους, οι εργασίες θα ολοκληρωθούν το Καλοκαίρι και από την επόμενη σεζόν οι ομάδες θα προπονούνται και θ’ αγωνίζονται χωρίς τα γνωστά προβλήματα.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανοικτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης και γιατρός (καρδιολόγος) στο επάγγελμα, επεσήμανε ότι η εκδήλωση «παντρεύει» τον αθλητισμό με την πρόληψη. Ανέφερε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελούν μάστιγα με 1/10 Έλληνες να πάσχει από διαβήτη Τύπου ΙΙ που συνδέεται με τον καθιστικό τρόπο ζωής, ενώ το 40% από αυτούς δεν το γνωρίζει. Και στη Μεσσηνία το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, με 13.000 πάσχοντες, εκ των οποίων οι 5,5 χιλιάδες είναι αδιάγνωστες περιπτώσεις.
Ο Μανώλης Μάκαρης συνέστησε 50’-90’ καθημερινό περπάτημα που προσφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.
Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχαήλ Μιχαήλ τόνισε ότι ο φορέας που εκπροσωπεί δεν θα μπορούσε να λείπει από την εκδήλωση και κάλεσε τα παιδιά να απολαύσουν τον αθλητισμό ως παιχνίδι, χωρίς να παραλείπουν τις προληπτικές εξετάσεις.
Με πολύ θερμά λόγια για την προσφορά της και για τα επιτεύγματα σε πανελλήνιο επίπεδο μίλησε ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης προσκαλώντας στο βήμα την Αθανασία Καρούνου, πρόεδρο του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Μεσσηνίας «Γλυκιά Μεσσηνία» και πρώην Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Η κα Καρούνου, αφού επεσήμανε την παρουσία στην εκδήλωση και εκπροσώπων της Περιφερειακής οργάνωσης ΑμεΑ Πελοποννήσου και του προέδρου της Νίκου Καραλή, ανέφερε ότι τη σημασία της άθλησης για όλους και ειδικά για τους διαβητικούς αναδεικνύουν τρεις «γίγαντες» όπως χαρακτήρισε τους Χαλβατσιώτη-Γιαννάκη-Παπανικολάου. «Η εκπαίδευση, η άθληση, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην πρόληψη και η πρόληψη των επιπλοκών είναι ανάμεσα στους στόχους των συλλόγων διαβητικών, προσθέτοντας όσο πιο πολύ ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι είναι οι διαβητικοί τόσο πιο ελεύθερα μπορούν να νοιώσουν και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.
«Βάλτε την άθληση στη ζωή σας και θα δείτε τη διαφορά» προέτρεψε πάσχοντες και μη η κα Καρούνου, καλώντας τον κόσμο και ιδιαίτερα τους γονείς με παιδιά που πάσχουν από διαβήτη να αγκαλιάσουν το σύλλογο, επιστρέφοντας δύναμη.(???)
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Ακάδημου, Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, καλώντας τον Δήμο και τους υπεύθυνους να ενισχύσουν τις αθλητικές υποδομές (πρότεινε η Τέντα να είναι βοηθητικός χώρος και να κατασκευαστεί σύγχρονο Κλειστό), ενώ κατέθεσε το «στατιστικό» ότι το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα που αθλούνται δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό και πολύ πίσω σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα με τα πρωτεία της χώρας μας στην παχυσαρκία.
Πολλά ενδιαφέροντα είχε να πει ο «Δράκος» του ελληνικού μπάσκετ, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο προς τα παιδιά και καταθέτοντας και τη δική του προσωπική σχέση με τον αθλητισμό
«Ό,τι επενδύουμε στον αθλητισμό είναι προσφορά στην κοινωνία, τα παιδιά μας και την πατρίδα. Χρειάζεται να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο από τη ζωή μας στην άθληση. Το σώμα μας είναι το πλοίο της ζωής και θα σας πάει ένα ταξίδι 100 χρόνων. Γι’ αυτό πρέπει να το σέβεστε και να το προσέχετε. Όποιες δυσκολίες κι αν βρείτε στο δρόμο σας, το σώμα σας θα είναι έτοιμο να τις αντιμετωπίσει.
Τα γήπεδα πρέπει να γίνουν ελκυστικά για να έρθουν τα παιδιά. Οι γονείς είναι τα πρώτα πρότυπα που μπορούν να κατευθύνουν τα παιδιά στον αθλητισμό και τα παιδιά με τη σειρά τους μπορούν να παρασύρουν τους φίλους τους στο γήπεδο. Και οι δάσκαλοι να καταλάβουν ότι ο αθλητισμός είναι μέρος της εκπαίδευσης και το Υπουργείο Παιδείας να προσθέσει περισσότερες ώρες γυμναστικής.
«Είμαι ευλογημένος που γνώρισα τον αθλητισμό από μικρή ηλικία. Έβλεπα τους άλλους …θηρία, αλλά δεν φοβόμουν να συγκριθώ. Προσπάθησα να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Έζησα όλα αυτά που οι νεότεροι βλέπουν στο youtube και για τους παλιότερους αποτέλεσαν βίωμα.
Λάτρεψα το μπάσκετ και μέσα από τον αθλητισμό γνώρισα το σώμα μου, έκανα φίλους, ένοιωσα χαρές και απογοητεύσεις. Μέσα από τον αθλητισμό μαθαίνεις πώς να φέρεσαι στους άλλους» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Γιαννάκης προτρέποντας τα παιδιά να μάθουν για το σώμα τους έστω και μέσα από το διαδίκτυο (π.χ. για τις μεγάλες μυϊκές ομάδες) και να βελτιώσουν τη φυσική κατάσταση και τις σωματικές τους δυνατότητες και έκλεισε διαβεβαιώνοντας τα παιδιά και όχι μόνο ότι «Μην φοβάστε κανέναν και τίποτα. Ο μεγαλύτερος αντίπαλος είναι ο εαυτός σας και κανένας άλλος δεν είναι πιο δύσκολος.
Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείτε να καταφέρετε!».
Πολύ πιο λακωνικός, αλλά εξίσου ουσιαστικός ο Δημήτρης Παπανικολάου, «διόρθωσε» ότι ο ίδιος και οι μπασκετμπολίστες της γενιάς του ή μεταγενέστεροι είναι όχι θρύλοι, αλλά «καρποί» του Παναγιώτη Γιαννάκη και των συμπαικτών του, αφού η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την εθνική μας ομάδα το 1987 αποτέλεσε την αφετηρία και ήταν το αξεπέραστο γεγονός που έκανε χιλιάδες παιδιά να στραφούν προς το μπάσκετ.
Ο βετεράνος άσος του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και της Εθνικής ομάδας επεσήμανε τα παρακάτω:
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το άγχος, οι πολλές υποχρεώσεις και η υπερβολική χρήση του διαδικτύου που έχει συνέπειες μεταξύ άλλων στα μάτια και στο σώμα των παιδιών, καθώς και στην αποξένωση μέσα στην ίδια την οικογένεια πρέπει να αλλάξουν. Παλιά βγαίναμε στις αλάνες χωρίς κινητά και χωρίς κινδύνους. Πλέον η άθληση γίνεται οργανωμένα και θα πρέπει να δημιουργηθούν όσο γίνεται περισσότεροι τέτοιοι χώροι. Πρόσθεσε τέλος ότι οι γονείς ωθούν με λάθος τρόπο τα παιδιά στον πρωταθλητισμό, ενώ το παιδί είναι αυτό που θα πρέπει χωρίς άγχος και πίεση να διαλέξει το δρόμο του.
«Δύο ώρες λιγότερη τηλεόραση/υπολογιστής και 2 ώρες περισσότερη άθληση» ήταν ο «επίλογος» από τον καθηγητή Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, που όπως είπε στόχος είναι το 30% των παχύσαρκων παιδιών να μειωθεί στο 10%.
Διαγωνισμός 3πόντων, συλλεκτικές φανέλες και βραβεύσεις
Η εκδήλωση έκλεισε με διαγωνισμό 3πόντων (ο Γιαννάκης υπέγραψε και χάρισε μια φανέλα με το όνομά του στον νικητή Γιάννη Θεοδωρόπουλο, ενώ συμμετείχαν και οι Γιώργος Αλεξόπουλος, Γρηγόρης και Στέφανος Κατσαμπάνης), κλήρωση τεσσάρων εμφανίσεων που  οι Δημήτρης Παπανικολάου, Νικ Καλάθης, Θοδωρής Παπαλουκάς και Θανάσης Αντετοκούμπο) και τέλος την τιμητική βράβευση από τον Ακάδημο προς τους Γιαννάκη-Παπανικολάου.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΙΟΥ  2018 :  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη 1  Μαΐου  2018 . ~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους μας !ΟΜΟΡΦΗ και χαρούμενη Πρωτομαγιά ! :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/04/arfara-news_30.html  .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 02  Μαΐου 2018
: http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/05/news.html  .-                      
~*  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NWES στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 03  Μαΐου  2018   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/nwes.html  .-                                                                 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή  04  Μαΐου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/05/arfara-news.html .                                   ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .-Σάββατο 05  Μαΐου  2018  :   http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/05/news.html .-
 ~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  06  Μαΐου  2018 
 :   http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/05/news.html .-

~*
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6413   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3923  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.269   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-        https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebookhttps://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas           1947stamos011947                                          https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών.                                                                Stamos011947                 stamosarfara01  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/groups/460785290757729/?multi_permalinks=955567821279471%2C955462251290028%2C955460191290234%2C955141891322064%2C955141491322104&notif_id=1517939363820293&notif_t=group_activity  + = ΟΡΔΟΔΟΞΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  ..
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-
https://beneas13.blogspot.gr/2017/09/blog-post_29.html  .- ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ     https://wikifarmer.com/el/  =  ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako .-
http://www.arfara1964athens.gr/   ARFARA ATHENS .. www.arfara1964athens.grhttps://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ