Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018 .
~



4 Ιουλίου: Εορτή του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης
~ Τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης τιμά σήμερα, 4 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. «Ζηλούτε τα πνευματικά» (Α’ προς Κορινθίους, ιδ’ 1). Να επιθυμείτε με ζήλο τα πνευματικά χαρίσματα. Τέτοιο ζήλο σε όλη του τη ζωή είχε και ο άγιος Ανδρέας.
* Από τους μεγάλους εκκλησιαστικούς ποιητές ο Ανδρέας, γεννήθηκε στη Δαμασκό από γονείς ευσεβείς, το Γεώργιο και τη Γρηγορία.
Σε ηλικία 15 χρονών, κατατάχθηκε στον κλήρο (αναγνώστης) του πατριαρχικού θρόνου των Ιεροσολύμων, από τον τότε Πατριάρχη Θεόδωρο. Στην Ιερουσαλήμ, ο Ανδρέας διακρίθηκε για τη μόρφωση και την αρετή του μεταξύ των αγιοταφιτών πατέρων, γι’ αυτό και τον προέκριναν να σταλεί στην Κωνσταντινούπολη, για την έκτη Οικουμενική Σύνοδο κατά των Μονοφυσιτών.
Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Ανδρέας παρέμεινε στη βασιλεύουσα, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και διορίσθηκε διευθυντής του ορφανοτροφείου «Άγιος Παύλος».
Η έξοχη επιμέλεια που ανέπτυξε στο φιλανθρωπικό αυτό ίδρυμα, τον ανέδειξε αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Αφοσιωμένος στα καθήκοντα της νέας του θέσης, αναδείχθηκε μέγας εκκλησιαστικός διοικητής, αλλά και λαμπρός διδάσκαλος και ρήτορας. Γι’ αυτό και όλο του το ποίμνιο τον θεωρούσε πραγματικά πατέρα.
Αλλά ως μητροπολίτης πήρε μέρος στη σύνοδο που συγκάλεσε ο Φιλιππικός Βαρδάνης (712 μ.Χ.) και υποστήριξε τον Μονοφυσιτισμό, αλλά επανήλθε στην ορθή πίστη μετά τον θάνατο του Βαρδάνη.
Στο γυρισμό από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε πάει για διάφορες υποθέσεις, πέθανε (740μ.Χ.) επάνω στο καράβι. Τον έθαψαν στην Ερεσό της Μυτιλήνης, στο ναό της Αγίας Αναστασίας.
Να σημειώσουμε επίσης, ότι ο Άγιος Ανδρέας, υπήρξε ο καλύτερος ρήτορας της εποχής του, με έργα όπου αναπτύσσει λόγο πλούσιο, με ρητορικά σχήματα απαράμιλλου κάλλους. Πρώτος αυτός παρουσίασε πλήρες σύστημα εορταστικών ομιλιών, από τις οποίες σώζονται περίπου 30, εκδιδόμενες και ανέκδοτες. Έγραψε αρκετά εγκώμια και λόγους. Σώζονται περίπου 100 Κανόνες και πολυάριθμα ιδιόμελα τροπάρια. Ως μελωδός έγραψε όχι μόνο τα κείμενα αλλά και την μουσική τους.
Ο Μέγας Κανών, που ψάλλεται την Πέμπτη της Ε’ εβδομάδος Νηστειών της Μ. Τεσσαρακοστής, είναι το κατεξοχήν πρωτότυπο και εκτεταμένο υμνογραφικό έργο του Ανδρέα Κρήτης. Είναι πιθανόν ο Μέγας Κανών να γράφτηκε στην Κωνσταντινούπολη ή στον τόπο θανάτου του, την Ερεσό της Λέσβου, σε μεγάλη ηλικία.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Σοφία διέπρεψας, και αρετών τω φωτί, και Κρήτης γεγένησαι, αρχιερεύς ευκλεής, Ανδρέα Πατήρ ημών, όθεν εν Ερεσώ δε, κοιμηθείς Ιεράρχα, ταύτην καθαγιάζεις,τω αγίω σου σκήνει, αιτούμενος τοις πάσιν, ειρήνην και θείον έλεος.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ανδρέα Αρχιεπισκόπου Κρήτης - 4 ΙΟΥΛΙΟΥ : https://youtu.be/Il6M2ac2vM4 .-

~**  Προσευχή στις δυσκολίες 
~  Η ιστορία, που θα σας αφηγηθώ είναι πέρα για πέρα αληθινή όσα απίστευτα στοιχεία και αν έχει…. ήταν αρχές Δεκέμβρη 2007.
*  Οι έννοιες και οι φροντίδες της καθημερινότητας με είχαν καταβάλει εκείνο τον καιρό και ιδιαίτερα κάποιες οικογενειακές υποθέσεις μου είχαν προκαλέσει μεγάλη στεναχώρια. Τέλος πάντων σκεφτόμουν, τα έχει αυτά η ζωή.
Αυτό, όμως, που ένοιωσα εκείνο το πρωί ήταν για μένα -έτσι σκεφτόμουν τότε- τελειωτικό. Από την προηγούμενη είχα κάποιες εκκρεμότητες να φέρω σε πέρας και μάλιστα οικονομικές, που με είχαν στεναχωρήσει και με είχαν αγχώσει πολύ. Είχα πάει στο ταμείο των υπαλλήλων της υπηρεσίας που εργάζομαι και είχα εισπράξει το ποσό ενός δανείου 20.000 ευρώ, προκειμένου να εξοφλήσω την τράπεζα η οποία μας έβγαλε το εξοχικό σπίτι σε πλειστηριασμό και προχώρησε σε κατάσχεση.
Ήμουν πολύ στεναχωρημένη, γιατί αυτό το σπίτι είχε φτιαχτεί με πολύ μόχθο και κάθε καλοκαίρι πηγαίναμε με τα παιδιά εκεί για διακοπές. Δεν ήθελα με κανένα τρόπο να το χάσω, αν και οικονομικά ήμουν σε πολύ δύσκολη κατάσταση, αφού βασιζόμουν μόνο στο μισθό μου. Τέλος πάντων ζήτησα από τη υπηρεσία δάνειο, για το οποίο μου κρατάνε κάθε μήνα 250 ευρώ από το μισθό.
Μόλις το εισέπραξα σε μετρητά πήγα στην τράπεζα και έστειλα 6.000 ευρώ σε έναν θείο, που είχε καταβάλει εγγύηση για να μη γίνει η κατάσχεση και τα υπόλοιπα 14.000 θα τα έβαζα σε λογαριασμό της τράπεζας τον οποίο όμως δεν είχα και έπρεπε να τηλεφωνήσω να μου τον πουν.
Και ώσπου να τελειώσω με όλα αυτά η τράπεζα έκλεισε. Έτσι σκέφθηκα να αφήσω τα χρήματα, μαζί με όλα τα χαρτιά, όπως ήταν, μέσα στο αυτοκίνητό μου, στο τσεπάκι της πόρτας του οδηγού. Εκεί ποιος να τα πειράξει. Άλλωστε πρωί-πρωί θα πήγαινα να τα καταθέσω. Ποτέ δεν είχα χάσει κάτι από το αυτοκίνητο. Μάλιστα τα έβαλα σε ένα φάκελο από αυτούς των δημοσίων υπηρεσιών καθώς τους φύλαγα, όταν η ταμίας μας πλήρωνε και μας έβαζε τα χρήματα στο φάκελο. Εγώ πάντα της γκρίνιαζα γι’ αυτό ότι ο τρόπος αυτός είναι απηρχαιωμένος, αλλά εκείνη εξακολουθούσε το σύστημά της.
Έτσι κρατούσα τους φακέλους κι όλο και κάπου μου χρησίμευαν. Ίσως σας κουράζω με λεπτομέρειες αλλά θα δείτε παρακάτω γιατί σας τις αναφέρω. Εκείνο το πρωί λοιπόν ξεκίνησα να πάω στη τράπεζα για την κατάθεση των χρημάτων. Το αυτοκίνητο, ενώ συνήθως το παρκάρω στην πυλωτή της πολυκατοικίας, εκείνο το βράδυ το είχα παρκάρει λίγο παραπέρα από το σπίτι, γιατί κάποιος μου είχε πιάσει το πάρκιν.
Πηγαίνω εκεί που το είχα παρκάρει, πολύ κοντά στο σπίτι και σε σίγουρο μέρος, αλλά το αυτοκίνητο πουθενά. Κοπήκανε τα πόδια μου. Δεν ήταν δυνατόν. Στη γειτονιά. Λίγα μέτρα από το σπίτι. Ποτέ κανείς δεν είχε παραπονεθεί για κλοπές.
Είμαστε ήσυχη γειτονιά. Κόντεψα να τρελαθώ. Δεν ήταν μόνο το αυτοκίνητο που έχασα, κι αν το εύρισκα και πως θα το εύρισκα, και πως θα πηγαίνω στη δουλειά και πως θα πηγαίνει ο γιος μου στο σχολείο που τον πήγαινα εγώ κάθε πρωί, δεν ήταν που δεν είχα καθόλου χρήματα να αγοράσω άλλο, ήταν ότι είχα μέσα και τις 14.000 ευρώ.
Πήγα να τρελαθώ πραγματικά. Και εκτός αυτού και το σπίτι θα έχανα, αφού δεν πρόλαβα να στείλω τα χρήματα στην τράπεζα. Και το αυτοκίνητο και τα χρήματα, αλλά και θα μου κρατούσαν κι από τον μισθό μου 250 ευρώ το μήνα γι’ αυτό το δάνειο. Τρελάθηκα. Ένοιωσα δύσπνοια, κιτρίνισα. Γύρισα στο σπίτι και κάθισα μουδιασμένη. Τώρα τι να κάνω. Παίρνω αμέσως το 100 και καταγγέλλω τη κλοπή.
-Τι να σας πω κυρία μου, μου λέει στην άλλη άκρη της γραμμής ο αστυνομικός, στην Αθήνα κάθε μέρα κλέβονται 100 αυτοκίνητα. Θα δώσουμε τα στοιχεία στα περιπολικά κι αν τύχει και πέσουμε επάνω.. αν είστε τυχερή… πηγαίνετε και στο αστυνομικό τμήμα να κάνετε και μήνυση κατά αγνώστων. Όλα μαύρα…Πηγαίνω στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου, κι εκεί τα ίδια. Εκεί ένα παιδί, νέος αστυνομικός, μου φέρνει ένα μπουκαλάκι νερό -πως θα με είδε το παιδί- και μου λέει.
-Ηρεμήστε μπορεί και να το βρείτε…
Γυρίζω σπίτι και περιμένω…Στη στιγμή άρχισα να σκέφτομαι τα γεγονότα. Πως συνέβη αυτό, γιατί συνέβη αυτό, γιατί ο Θεός να μου δώσει αυτή τη δοκιμασία…Εκεί μου ήρθε τότε στο νου μια κουβέντα, που μου είχε πει ένα σεβάσμιος γέροντας κάποτε, που πήγα κοντά του να εξομολογηθώ.
Ήμουν τότε πολύ στενοχωρημένη και ανήσυχη για τα παιδιά μου, για τη ζωή μου…έκλαιγα, μιλούσα κι έκλαιγα…τότε μου λέει.
-Μην κλαις. Ο Θεός μας δίνει τις δοκιμασίες για κάποιο λόγο. Είναι, όμως, πατέρας μας και αγαπάει τα παιδιά του. Το καλό μας θέλει. Πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη. Για κάποιο λόγο μας τα στέλνει όλα τούτα. Μην κλαις. Είναι αμαρτία, γιατί δείχνεις ότι δεν τον εμπιστεύεσαι…Να κάνεις την προσευχή σου και να αφήνεσαι με εμπιστοσύνη στο θέλημά του.
Εγώ, όμως, είμαι ένας άνθρωπος κοσμικός. Ψάχνω βέβαια τα πνευματικά μονοπάτια, αλλά πολύ μικρή είναι η πίστη μου. Θυμήθηκα τα λόγια τούτα του γέροντα και σκέφτηκα ξανά τα γεγονότα κάτω από άλλη ματιά. Για πιο λόγο γίνονται όλα, για κάποιο λόγο μας στέλνει ο Θεός τις δοκιμασίες.
Για λίγο όμως, γιατί ξανά με κυρίευσε η απελπισία, αλλά πάλι ξανασκέφτηκα τα λόγια του γέροντα.. Και τότε ξαφνικά θυμήθηκα ότι μου είχε δώσει μια προσευχή να διαβάζω στα δύσκολα αλλά… και στα εύκολα μου είχε πει.
Έψαξα πού την είχα καταχωνιάσει εδώ και τόσα χρόνια -θα είχαν περάσει 8-9 χρόνια από τότε. Τη βρήκα όμως, δεν την είχα πετάξει. Την διάβασα πολλές φορές. Ήταν η προσευχή των πατέρων της Όπτινα.
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΟΠΤΙΝΑ: ΚΥΡΙΕ, βοήθησε με να αντιμετωπίσω με ψυχική γαλήνη όλα όσα θα μου φέρει ή σημερινή ήμερα. Βοήθησέ με να παραδοθώ ολοκληρωτικά στο άγιο θέλημα Σου. Στην κάθε ώρα αυτής της ημέρας φώτιζε με και δυνάμωνε με για το κάθε τι. Όποιες ειδήσεις κι αν λάβω στο διάστημα της σημερινής ημέρας, δίδαξε με να τις δεχθώ με ηρεμία και με την πεποίθησι ότι προέρχονται από το άγιο θέλημα Σου. Καθοδήγησε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου σε όλα τα έργα μου και τα λόγια μου. Σ’ όλες τις απρόοπτες περιστάσεις μη με αφήσεις να ξεχάσω, ότι τα πάντα προέρχονται από Σένα. Δίδαξε με να συμπεριφέρομαι σε κάθε μέλος της οικογενείας μου με ευθύτητα και σύνεση, ώστε να μην συγχύσω και στενοχωρήσω κανένα. ΚΥΡΙΕ, δος μου την δύναμη να υποφέρω τον κόπο και όλα τα γεγονότα της ημέρας αυτής καθ’ όλη την διάρκεια της. Καθοδήγησε την θέλησή μου κα δίδαξε με να προσεύχομαι, να πιστεύω, να υπομένω, να συγχωρώ και να αγαπώ. ΑΜΗΝ.
Σε λίγο ξαναπήρα τηλέφωνο το 100. Τίποτα. Το αστυνομικό τμήμα τίποτα. Ήρθε μεσημέρι. Γύρισαν τα παιδιά από τα σχολεία τους. Του είπα τα καθέκαστα. Στεναχωρέθηκαν πολύ. Εγώ μουδιασμένη, αλλά κάπου άρχισα να σκέφτομαι ότι πρέπει να αποδέχομαι αυτά που μου τυχαίνουν στην ζωή. Να έχω εμπιστοσύνη στο Θεό. Μάλλον, όμως, το ’κανα και αναγκαστικά, αφού δεν μπορούσα να κάνω και τίποτε άλλο.
Όμως αυτή η κουβέντα του γέροντα όλο και μεγάλωνε στο μυαλό μου…Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό… Όλα γίνονται για κάποιο σκοπό. Άρα πρέπει να σκεφτώ ποιος είναι ο σκοπός, είπα εγώ στον εαυτό μου, αφού αυτή είναι η πάγια τακτική μου, όλα να τα εξηγώ. Έλα, όμως, που ορισμένα είναι πάνω από τη δύναμη του νου μου. Έτσι πέρασε η μέρα.
Κάνοντας τηλεφωνήματα, αγωνιώντας, ξανακάνοντας προσευχή. Κατά τις 11:30 η ώρα το βράδυ ξαφνικά χτυπάει το τηλέφωνο.
-Κυρία μου είμαστε από το αστυνομικό τμήμα Κάτω Πατησίων. Έχετε ένα αυτοκίνητο άσπρο, τάδε μάρκα με τάδε νούμερα. Η καρδιά μου κόντευε να σπάσει. Ναι. Τι έγινε· Έχουμε εδώ δυο άτομα που είχαν το αυτοκίνητό σας· τους σταματήσαμε για έλεγχο και βρήκαμε το δίπλωμα και τα χαρτιά σας. Ελάτε αμέσως.Έτρεξα κατευθείαν εκεί. Ήταν δυο νεαροί -όχι κακά παιδιά- με σκυμμένο το κεφάλι. Κυρία μου, μού λέει ο διοικητής τι είχατε στο αυτοκίνητό σας εκτός από τα χαρτιά σας; Χρήματα κύριε διοικητά. Πόσα; 14.000 ευρώ. Καλά κυρία μου, αφήνουμε τόσα λεφτά στο αυτοκίνητο; Τι να του πω δίκιο είχε. Βγάζει τότε από το συρτάρι του ένα φάκελο, τον φάκελο της υπηρεσίας μου, που είχα βάλει μέσα τα χρήματα και μου λέει. Μετρήστε τα.
Κοπήκανε τα πόδια μου. Μα ήταν δυνατόν; Αρχίζω και μετράω. Τα χρήματα ήταν όλα εκεί δεν έλειπε ούτε ένα ευρώ. Δεν είναι δυνατόν λέω. Πως έγινε αυτό; Ρωτάει τότε ο διοικητής τους νεαρούς. Τι έγινε παιδιά; Πως και δεν πειράξατε τα χρήματα; Δεν τα βρήκατε; Όχι απαντάει ο ένας. Δηλαδή βρήκαμε τον φάκελο, αλλά δεν τον ανοίξαμε.
Γιατί τους ρωτά ο αστυνομικός. Να καθώς ψάχναμε το αυτοκίνητο, στο ντουλαπάκι μπροστά, του συνοδηγού βρήκαμε τα διπλώματα της κυρίας και των παιδιών της, την άδεια του αυτοκινήτου και βρήκαμε κι έναν φάκελο ίδιο που είχε μέσα ένα κομμάτι ψωμί από την εκκλησία, ξερό.
-Αντίδωρο το λένε ρε βλάκα, του λέει ο άλλος.
-Ναι αντίδωρο. Ε, και καθώς ψάχναμε βρήκαμε στο τσεπάκι στο πλάι του αυτοκινήτου και αυτό τον φάκελο και είπαμε ότι αντίδωρο θα ’χει πάλι μέσα αυτή, όπως είχε στο άλλο.
Φαίνεται ότι θα ’ναι καμιά θρήσκα… Και έτσι δεν ανοίξαμε τον φάκελο.. Μείναμε όλοι άφωνοι. Μαζεύτηκαν όλοι οι αστυνομικοί γύρω-γύρω και κοιτούσαν παραξενεμένοι. Κανείς δε μιλούσε.
Δεν θα σας κουράσω με άλλες λεπτομέρειες. Σε λίγο ήρθαν οι γονείς τους -καλοί άνθρωποι- απέσυρα τη μήνυση και γύρισα σπίτι. Εκεί έγινε πάλι άλλο σκηνικό. Τα παιδιά μου δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι το αυτοκίνητο βρέθηκε άθικτο, μόνο η βενζίνη είχε τελειώσει, και τα χρήματα όλα. Ήταν συγκλονιστικό.
Δηλαδή ένα μικρό κομματάκι αντίδωρο μπόρεσε να ανατρέψει μια σειρά γεγονότων. Γιατί, αν είχαν βρει τα χρήματα, σίγουρα τα πράγματα θα έβαιναν αλλιώς. Και πότε το είχα βάλει εκεί το αντίδωρο ούτε που θυμόμουν. Εκείνο το ντουλαπάκι σπάνια το ανοίγω. Και το αντίδωρο θα το είχα από το καλοκαίρι ίσως, που πηγαίνω καμιά φορά σε κάποιο προσκύνημα. Αλλά πάλι πως το έβαλα μέσα στο φάκελο.
Ούτε που μπορώ να θυμηθώ. Σημασία βέβαια έχει πως το γεγονός αυτό με έκανε να βλέπω τη ζωή αλλιώς. Να βλέπω με σεβασμό το καθετί και να αποδέχομαι με σεβασμό σχεδόν με ευγνωμοσύνη ακόμα και τα άσχημα, που μου συμβαίνουν στη ζωή. Το περιστατικό έγινε αιτία να επηρεαστούν αρκετοί άνθρωποι. Πρώτη εγώ. Μετά τα παιδιά μου, που συνήθως με κοντράρουν πάνω σ’ αυτά τα ζητήματα, τώρα όλο και συζητούν θέματα πνευματικά και ο μικρός -τελειόφοιτος λυκείου- εφέτος για πρώτη φορά νήστεψε.
Αυτό τον καιρό συμμετέχω σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα και επειδή εκείνη την ημέρα δεν πήγα στο μάθημα εξήγησα στον καθηγητή μου τι είχε συμβεί. Την άλλη μέρα, όταν του είπα την συνέχεια, κούνησε σκεφτικός το κεφάλι και με παρότρυνε να πάω να κοινωνήσω, πράγμα που έκανα καθώς πλησίαζε η γιορτή του αγίου Νικολάου.
Περιττό να πω ότι ανέφερε το γεγονός σε όλο το τμήμα και έμειναν να με κοιτάζουν όλοι κατάπληκτοι. Η μητέρα του ενός από τα παιδιά, που είχαν πάρει το αυτοκίνητό μου τηλεφώνησε λίγο μετά τα Χριστούγεννα και μου είπε πως ο γιος της τής ζήτησε να νηστέψει και να πάει να κοινωνήσει, γιατί του έκανε λέει μεγάλη εντύπωση το γεγονός με το αντίδωρο και το ότι δεν είχε συνέπειες η κακή του αυτή πράξη για την οποία και είχε μετανιώσει πικρά…
Οι συνάδελφοι στη δουλειά άκουσαν το γεγονός, ορισμένοι μπορεί να το ξέχασαν, ορισμένοι, όμως, που και μου το θυμίζουν και συχνά κουβεντιάζουμε για το αν υπάρχουν δυνάμεις πάνω από μας, που ρυθμίζουν τις ζωές μας.
Και ακόμα η διήγηση του γεγονότος αυτού με έκανε να έρθω κοντά με μια φίλη, που με βοηθά να βαδίσω στον δρόμο τον πνευματικό με όλο και πιο σίγουρα βήματα. Τη λένε Αγγελική. Τα λόγια αυτά του γέροντα, τα λόγια της προσευχής, τα θυμάμαι πάντα στα δύσκολα, αλλά και στα εύκολα. Αυτή η προσευχή τυπώθηκε στο νου και στην καρδιά μου και τη ψιθυρίζω από τότε συχνά, σχεδόν κάθε μέρα…
«Κύριε…Στις απρόοπτες καταστάσεις μη μ’ αφήσεις να ξεχάσω ότι όλα παραχωρούνται από σένα… Δίδαξε με να δέχομαι με ακλόνητη πεποίθηση ότι τίποτε δεν συμβαίνει, χωρίς να το επιτρέψεις εσύ… Κύριε, δος μου τη δύναμη να υποφέρω τον κόπο της ημέρας αυτής σε όλη τη διάρκειά της. Καθοδήγησε τη θέλησή μου και δίδαξε με να προσεύχομαι, να πιστεύω, να υπομένω, να συγχωρώ και ν’ αγαπώ. ΑΜΗΝ».
Και μέσα στο τρέξιμο της καθημερινότητας δεν βάζει ο νους του ανθρώπου τι μπορεί να του ξημερώσει και τι πράγματα μπορεί να του συμβούν.


***  Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος: «Εθνικό έγκλημα η συμφωνία των Πρεσπών»
~ Με άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος αναφέρεται στις πρόσφατες εξελίξεις στο Μακεδονικό και γενικότερα στα εθνικά θέματα και δε κρύβει την αντίθεσή του με όσα συμβαίνουν στη χώρα μας.
*  Αναλυτικά το άρθρο του Σεβασμιωτάτου…
Η αναγνώριση του κρατιδίου, μετά τους πρότερους βιασμούς και τις ύστερες θριαμβολογίες, φανέρωσε στους Έλληνες ότι, ως φαίνεται, οι ιστορικές μας δάφνες μαράθηκαν και η θρυλούμενη προσφορά μας στον παγκόσμιο πολιτισμό, δεν συγκινεί πλέον.
Είναι αλήθεια ότι ο λαός μας, «πάντοτε ευκολόπιστος και πάντα προδομένος», σήμερα αισθάνεται «τσαλακωμένος» και θα συνεχίσει να βιώνει αυτό το αίσθημα, ακόμα κι όταν το θέμα χάσει την επικαιρότητά του. Η επί δεκαετίες χλιαρότητα που επιδεικνύαμε περί την ιστορία, περί την γλώσσα και περί την αρχαία γραμματολογία οδήγησαν στην άμβλυνση του ιδικού μας ιστορικού φρονήματος και στην όξυνση των ιστορικών καπηλεύσεων κάποιων γειτόνων μας. Η πολιτική περιφρόνηση των εθνικών μας συμβόλων και των παρελάσεων έδωσαν σινιάλο σε κάποιους ότι «ήρθ΄ο καιρός» να αμφισβητήσουν κυριαρχικά μας εθνικά θέσφατα. Τα φαινομενικά ανούσια συνθήματα, όπως «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», επέτρεψαν στους γειτόνους μας (με τα εκτεταμένα καρδιακά σύνορα) την έγερση διεκδικήσεων στο αρχιπέλαγος. Οι ίδιοι γείτονες άρχισαν ήδη να αποκαλούνται «βυζαντινοί» και να χρησιμοποιούν δικεφάλους, τώρα που κατάλαβαν ότι εμείς απεμπολήσαμε την χιλιόχρονη αυτοκρατορία μας -ως βρίθουσα ίντριγκας- και εφεύραμε ότι η ιστορική μας πορεία έκανε ένα τεράστιο άλμα από το 146 π.Χ. στο 1821 μ.Χ.
Σήμερα κανένας Έλληνας δεν μπορεί να είναι περήφανος για την Συμφωνία των Πρεσπών. Το εθνικό έγκλημα ολοκληρώθηκε σε τρεις Πράξεις: στη γλώσσα, στην ιθαγένεια και στο όνομα.
Η απαξίωση των πρώτων συλλαλητηρίων ήταν λάθος, όπως λάθος είναι και η συνέχιση των συλλαλητηρίων. Λάθος είναι και η επιστροφή στο διχασμό όπου οι μισοί Έλληνες φωνάζουν τους άλλους μισούς «προδότες» και οι άλλοι τους κατηγορούν ως «φασίστες»! Οπότε τώρα που, για άγνωστους λόγους, προέκυψε αντίδραση τριών ευρωπαϊκών κρατών να αποδεχτούν στην ΕΕ το νεοπαγές κρατίδιο, δίνει στους δικούς μας πολιτικούς μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επαναπραγματευθούν -όσο γίνεται- το ζήτημα ξανά, με σκοπό την εθνική ομοψυχία. Επειδή τα θέματα όσο χρονίζουν καθίστανται σε βάρος μας και επειδή τα εθνικά βέλη είναι πολύ επικίνδυνα για τις κομματικές φαρέτρες. Κανέναν δεν συμφέρει η υποβόσκουσα αναταραχή στα Βαλκάνια που πάντοτε ξεσήκωνε πολέμους.
Κάποιοι γονείς, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και ακαδημαϊκοί, συβαριτικά σιαμαίοι με τον καναπέ και «ξύνοντας αβάσταγες φαγούρες στο μπατζάκι», ρώτησαν μεγαλόπρεπα: «η Εκκλησία, τί θέση πήρε για το θέμα;» Και φυσικά, η ορθή απάντηση που τους έπρεπε ήταν: «το θέμα δεν είναι εκκλησιαστικό για να αποφανθεί η Εκκλησία». Εξάλλου οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν σε δύο κάλπες, για τα οικονομικά θέματα κάποιο πολιτικό Κόμμα και για τα εθνικά θέματα την Εκκλησία! Παρ’ όλα αυτά η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε με ακρίβεια την αντίρρησή της να ονομαστεί το κρατίδιο «Μακεδονία».
Άσχετα όμως, με το γεγονός ότι δεν τελείωσε ακόμα η εκκρεμότης, το κρυφό μήνυμα της «Μακεδονίας» χρειάζεται αποκρυπτογράφηση:
Η Χώρα μας είναι πλέον σταθερά προσανατολισμένη στις «δυτικές αξίες», κατά πως λέγονται. Γι΄αυτό κάθε τροχοπέδη πρέπει να …εκλείψει. Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας άρχισε από χρόνια να παίρνει άλλες μορφές, μέχρι και απάνθρωπες. Η έννοια της γενικής κλασσικής παιδείας άρχισε να ξεθωριάζει στην ημεδαπή και εγκαταλείπονται τα σχολειά μας στην αλλοδαπή. Η έννοια της πολιτιστικά στεγανοποιημένης κοινωνίας άρχισε ραγδαία και αμετάκλητα να διαφοροποιείται με τους πρόσφυγες. Και η έννοια της «εθναρχούσης» Εκκλησίας στα Βαλκάνια, δαιμονοποιείται ως υπαίτια των αιμοβόρων εθνικισμών, γι΄αυτό επίσημα προτείνεται να αλλάξει.
Οι δυτικές αξίες δεν είναι ante portas∙ συγκατοικούν πια μαζί μας στην καθ΄ημάς Ανατολή. Και επειδή οι Έλληνες επέλεξαν τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας – Κράτους (προσέξτε! όχι Εκκλησίας – Πολιτείας που λέγαμε παλιά!), ειδάλλως μηρυκάζεται ο «χωρισμός», γι΄αυτό θα περιοριστώ στα …εκκλησιαστικά.
Η ευαισθησία της Ορθοδοξίας επιμελώς δεν εθίγη, γι΄αυτό και το κρατίδιο των Σκοπίων δεν θα αποκτήσει Μακεδονική Εκκλησία, αλλά Εκκλησία Αχρίδος. Φαίνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία -η ελληνόφωνη φυσικά- καλείται να παίξει το νέο ρόλο της, απόλυτα συμβατό με το χαρακτήρα της, που είναι η αποστασιοποίηση από οτιδήποτε συνδαυλίζει εθνικισμούς. Το οικουμενικό κήρυγμα της ελληνόφωνης Ορθοδοξίας είναι πρώτης τάξεως εφαλτήριο για την ομοσπονδιοποίηση των Βαλκανίων και της Ευρώπης που ραγδαία μετά το Brexit προωθείται. Και βέβαια, κατά πως έλεγε παλαιός επίσκοπος, «η Εκκλησία ποτέ δεν χάνει, πάντα κερδαίνει», όμως τα έθνη, οι κοινωνίες και οι οικογένειες χρειάζεται να φρυκτωρούν. Το σύμπαν σε σέβεται μόνο αν σε βρει σε σταθερή και ακλόνητη τροχιά, διαφορετικά σε καταπίνει στις μαύρες τρύπες του.
Στην Πατρίδα μας, ο εθνικός προσανατολισμός, η μετάλλαξη της ιδιοσυγκρασίας μας και η ολοσχερής υιοθέτηση των δυτικών αξιών, θα επισημοποιηθεί «εν μιά νυκτί» με …δημοψήφισμα!
Οι στόχοι του δημοψηφίσματος που έρχεται οσονούπω θα είναι δύο: αλλαγή του πολιτεύματος (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τους πολίτες) και «κάποιας μορφής» χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας. Η νέα μορφή της σχέσεως θα βατικανοποιήσει την Ορθοδοξία και θα ολοκληρώσει απρόσκοπτα την πληβειοποίηση του λαού, την σοβιετοποίηση της οικονομίας και την προλεταριοποίηση της κοινωνίας.
Όμως, πρόσφατα προέκυψε ένας αστάθμητος παράγοντας που λέγεται …πρεκαριάτο! Αν αυτός συμμαχήσει με την Ορθόδοξη Εκκλησία μπορεί να γίνει απρόβλεπτος και τότε ή θα ρημάξει ή θα αναζωογονήσει την Πατρίδα μας!

*** Ομιλία Λαφαζάνη σήμερα στην Καλαμάτα 
Η Ν.Ε. Μεσσηνίας της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.) καλεί όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας στην ομιλία του γραμματέα της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, σήμερα στις 8.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο Rex στην Καλαμάτα, με θέμα «Τι σηματοδοτεί η απόφαση της 22ας Ιουνίου του Eurogroup για την Ελλάδα; Υπάρχει διέξοδος ή είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με μνημόνια μέχρι το 2060;».
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τα συμφωνηθέντα στις 22 Ιουνίου, είχε αναφέρει: "Η λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή, όσες γραβάτες και αν φορέσει ο Τσίπρας και όσες κακόγουστες επικοινωνιακές φιέστες και αν πραγματοποιήσει ο ίδιος με το συνεταίρο του Π. Καμμένο, θα αποβεί, με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, χειρότερη για τον τόπο κα τον ελληνικό λαό από την τυπική μνημονιακή περίοδο.
Πρώτη φορά μια κυβέρνηση θεωρεί μεγάλη επιτυχία ότι μετέθεσε χρονικά ένα μικρό μέρος ενός δυσβάσταχτου χρέους για να το πληρώσουν πανάκριβα οι κατά δέκα χρόνια νεότεροι!
Πρώτη φορά ένα κατά κοινή ομολογία μη βιώσιμο και για εμάς παράνομο και επονείδιστο χρέος, μετατρέπεται με μαγικό τρόπο από κυβέρνηση και Eurogroup σε βιώσιμο, χωρίς να κουρευτεί ούτε κατά ένα ευρώ!
Αυτό το θαύμα μοιάζει μόνο με την παροιμιώδη πρακτική κάποιων παπάδων που βάφτιζαν το κρέας ψάρι, για να είναι συνεπείς στη νηστεία τους.
Το μόνο που η κυβέρνηση πέτυχε στο Eurogroup είναι να δουλεύουν μια ζωή σκληρά με λιτότητα και στερήσεις αμέτρητες γενιές Ελλήνων, προκειμένου να πληρώνουν ένα άδικο και δυσβάστακτο χρέος, το οποίο δεν πρόκειται να εξοφληθεί ποτέ". Α.Π.

*** Καταδικάσθηκε ασθενής για συκοφαντική δυσφήμηση γιατρού του νοσοκομείου
 
Ένοχη για απλή αλλά και συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος γιατρού του νοσοκομείου κρίθηκε χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας μια νεαρή γυναίκα για ανώνυμη ανάρτηση σε ιστοσελίδα παραπόνων για ιατρικά ζητήματα και, κυρίως, παραπτώματα.
Για την απλή δυσφήμηση, που αφορούσε στις αναφορές σε ιατρικά ζητήματα, η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, ενώ για την συκοφαντική δυσφήμηση (ανέφερε «φακελάκι») καταδικάσθηκε σε 6 μήνες φυλάκισης με αναστολή.
Στην ανάρτηση αναφερόταν ότι πήγε στο νοσοκομείο με κολικό του νεφρού, υποβλήθηκε σε επέμβαση για τοποθέτηση «pigtail», αλλά δεν πήγαν όλα καλά γιατί δε έδωσε «φακελάκι» στο γιατρό και κατέφυγε στη συνέχεια σε ιδιωτικό κέντρο.
Ο γιατρός του Νοσοκομείου Καλαμάτας αντιλήφθηκε την ανάρτηση και κατέφυγε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στην απολογία της η νεαρή γυναίκα αρνήθηκε ότι έχει κάνει την ανάρτηση, ενώ ούτε γνωρίζει ποιος την έκανε. Επίσης, είπε ότι κανείς δεν της ζήτησε «φακελάκι», αλλά και αν της ζητούσε κάποιος, δε θα έδινε.
Τελικά, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη για τη συκοφαντική δυσφήμηση. Β.Β.

***  Φιλιατρά: Τίμησαν την Παναγία τη Βλαχέρνα με λιτανεία και μαγευτική συναυλία της Φιλαρμονικής!
 
Με θρησκευτική ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τίμησαν στα Φιλιατρά, προχθές και χθες, την Παναγία τη Βλαχέρνα στο ιστορικό φερώνυμο εκκλησάκι, στο πάρκο της Βλαχέρνας!
Μάλιστα, την Κυριακή το βράδυ, μετά τις θρησκευτικές τελετές, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της, Παναγιώτη Φωτεινέα, έδωσε συναυλία, με το κοινό να απολαμβάνει το μουσικό ταξίδι χειροκροτώντας την πολύ καλή και σοβαρή δουλειά που γίνεται στη Φιλαρμονική.
Νωρίτερα τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ενώ έγινε Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας, την οποία κρατούσαν μέλη του συλλόγου ντυμένα με παραδοσιακές στολές, στους δρόμους πέριξ του Πάρκου της Βλαχέρνας συνοδεία της Φιλαρμονικής, νεαρών κοριτσιών ντυμένων στα λευκά κρατώντας πανέρια με πέταλα από τριαντάφυλλα, γυναικών του Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές και πλήθους πιστών.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών, Βιβή Παντελάκη, καλωσόρισε και ευχαρίστησε όσους τίμησαν τη γιορτή της Παναγίας της Βλαχέρνας και θα παρακολουθούσαν τη συναυλία, αναφερόμενη στο έργο ανάδειξης του μεγαλείου του ιστορικού ναού, καθώς και στις δράσεις και εκδηλώσεις του Συλλόγου το προσεχές διάστημα.
Εύσημα στο Σύλλογο έδωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, μετά το πέρας της συναυλίας της Φιλαρμονικής.
Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, διακρίναμε τον πρώην δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, τον αντιδήμαρχο Δ.Ε. Φιλιατρών Αναστάσιο Πούλο, τον πρόεδρο της Δ.Κ. Φιλιατρών, Χαράλαμπο Καναλουπίτη.
Χθες το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Στάθης Αναστασόπουλος: «Δεν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές στη Μεσσήνη»
 
Με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας απέναντι στο 50% των δημοτών του Δήμου Μεσσήνης που στήριξαν την παράταξή μας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, αλλά και στο σύνολο των δημοτών του Δήμου, θέλω να δηλώσω τα εξής:

1ον. Δεν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στο Δήμο Μεσσήνης στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ανοίγοντας έτσι τις δημοκρατικές παραταξιακές διαδικασίες ανάδειξης νέου υποψηφίου Δημάρχου.
2ον. Συνεχίζω να υπηρετώ τους συνδημότες μου από τον θεσμικό μου ρόλο, του επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας, μέχρι τέλους της τρέχουσας θητείας. Στόχος μας παραμένει η νίκη της παράταξης μας στις επερχόμενες εκλογές, η οποία σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες είναι απολύτως εφικτή. Απαραίτητη προϋπόθεση παραμένει πάντα η διατήρηση της ενότητας της παράταξης.
3ον. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου όχι μόνο τους δημότες του Δήμου Μεσσήνης, αλλά και σε όλους τους Μεσσήνιους/ες, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξαν στο πρόσωπό μου, σε όλη την αυτοδιοικητική μου πορεία. Πάντα οι επιλογές μου, τόσο στο Δήμο Μεσσήνης όσο και στο Νομό Μεσσηνίας, στηρίχτηκαν στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής του πολίτη και στις αρχές της εντιμότητας, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας. Δεσμεύομαι ότι η προσφορά μου στον τόπο θα συνεχίσει να είναι εξίσου δυνατή και στο επόμενο βήμα.
Η αγάπη του κόσμου είναι αυτή που μου δίνει την δύναμη να συνεχίζω …. παραμένοντας ο Στάθης που όλοι γνωρίζετε. ο Επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας Μεσσήνης
 Στάθης Αναστασόπουλος

*** Φωτιά σε μονοκατοικία στην οδό Καλλιπατείρας (φωτογραφίες)
 
 
Οι πυκνοί καπνοί που άρχισαν να βγαίνουν από τα παράθυρα μονοκατοικίας στη συμβολή οδών Καλλιπατείρας και Αλεξάκη, ανησύχησαν τους περαστικούς και γείτονες που κάλεσαν την πυροσβεστική. Άμεσα στην περιοχή έσπευσαν 3 οχήματα του πυροσβεστικού σώματος και πρόλαβαν να σβήσουν τη φωτιά πριν αυτή πάρει διαστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η πιθανότερη αιτία της φωτιάς ήταν κάποιο …ξεχασμένο «μάτι» στην κουζίνα.
 
 
*** Παράταση εγγραφών στα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας
 
Παράταση έως την Παρασκευή 6 Ιουλίου δόθηκε από την ΕΕΤΑΑ για την υποβολή αιτήσεων στη δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» έτους 2018-2019.
Ο Δήμος Καλαμάτας θα συνεχίσει να λειτουργεί σημεία υποστήριξης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενες μητέρες για εγγραφές των παιδιών τους στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καλαμάτας, τόσο στα ΚΔΑΠ του Δήμου από τις 9.00 έως τις 13.00 όσο και στο ΚΕΠ (Ιστορικό Δημαρχείο-Αριστομένους 99) από τις 9.00 έως τις 20.00. Τηλέφωνο για πληροφορίες 27213 60779. Έως και προχθές είχαν κατατεθεί περίπου 600 αιτήσεις για τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου.
Σημειώνεται ότι τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Καλαμάτας θα λειτουργήσουν φέτος για δεύτερη χρονιά και προσφέρουν πλούσιο διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.
Τα δημοτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών λειτουργούν στο 1ο Δ.Σ. (Φραγκόλιμνας), στο 6ο Δ.Σ. (Ράχης), στο 8ο Δ.Σ. (Νησάκι), στο 9ο Δ.Σ. (Αγίου Δημητρίου), στο 10ο Δ.Σ. (Παραλίας), στο 18ο Δ.Σ. (Γιαννιτσανίκων), στο 21ο Δ.Σ. (Ταξιαρχών) και στα Λαίικα, Θουρία, Αρφαρά και Ασπρόχωμα. Η δε παρακολούθηση είναι δωρεάν.

***  Πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών στον αιγιαλό της Καλαμάτας
 
Το Αυτοτελές Γραφείο Καλαμάτας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προς τη Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Καλαμάτας πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών από κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού και παραλίας, μαζί με τις συνημμένες σε αυτά εκθέσεις αυτοψίας και τοπογραφικά διαγράμματα.
Αυτά τα πρωτόκολλα αφορούν σε τρεις επιχειρήσεις της παραθαλάσσιας ζώνης του Δήμου Καλαμάτας και τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Αστυνομία θα προβεί στην επίδοσή τους, κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους της προαναφερθείσας Υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Η κατεδάφιση θα γίνει από Κρατικές Υπηρεσίες.

*** «Απογειώνεται» τουριστικά η Μεσσηνία με νέες επενδύσεις
 
Με νέες επενδύσεις σε γήπεδα γκολφ, πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες και ξενοδοχειακές μονάδες ενισχύει το τουριστικό συγκρότημα «Costa Navarino» τη δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός στη Μεσσηνία.
Η εταιρεία ΤΕΜΕΣ, που διαχειρίζεται το πολυτελές συγκρότημα, έχει ήδη εξασφαλίσει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για τη δημιουργία στην περιοχή Navarino Hills και σε υψίπεδο 5.000 στρεμμάτων δύο γηπέδων γκολφ, καθένα από τα οποία θα διαθέτει 18 οπές, σύμφωνα με δημοσίευμα στο "ΒΗΜΑ" της Κυριακής.
Τα γήπεδα αυτά προστίθενται στο υφιστάμενο «The Bay Course», κάτι που αναμένεται να καθιερώσει την περιοχή ως παγκόσμιο προορισμό γκόλφερ. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των δύο νέων γηπέδων η «Costa Navarino» θα αποτελεί ένα πλήρες golf resort, που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί επάξια το πολυβραβευμένο «Quinta do Lago», το οποίο βρίσκεται στην πόλη Αλγκάρβε στα νότια της Πορτογαλίας. Η περιοχή, με πληθυσμό 500.000 κατοίκους, έχει ετήσιες εισροές εσόδων - αμιγώς από δραστηριότητες γκολφ - ύψους 1 δισ. ευρώ!
Τα έργα των νέων γηπέδων γκολφ εντάσσονται στη δεύτερη φάση της επέκτασης του τουριστικού συγκροτήματος, η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, την ανέγερση των παραθαλάσσιων υπερπολυτελών κατοικιών «Navarino Residences».
Περαιτέρω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήδη η επένδυση της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο έχει βάλει τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια, με τη χώρα στον... γύψο των μνημονίων, η περιοχή είδε τις αφίξεις των τουριστών να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, γεγονός που ενίσχυσε την απασχόληση και το εισόδημα των κατοίκων της Μεσσηνίας.
Στόχος της ΤΕΜΕΣ είναι μακροπρόθεσμα η Μεσσηνία να καταστεί ένας από τους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα. Άλλωστε, στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται οι επενδύσεις σε επιπλέον ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες και γήπεδα γκολφ.
Σύμμαχος στην ευρύτερη στρατηγική της ΤΕΜΕΣ είναι ο όμιλος Olayan, ένας από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, με παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 32 χρόνια και συμμετοχή σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Ο όμιλος εισήλθε στην «Costa Navarino» το 2014, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος με καθέναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Τώρα συμμετέχει και στις νέες επενδύσεις στο συγκρότημα.
  Κατοικίες... πέντε αστέρων
Πέραν των γηπέδων γκολφ, η δεύτερη φάση της επένδυσης στην «Costa Navarino» περιλαμβάνει και τις παραθαλάσσιες κατοικίες του «Νavarino Waterfront», το οποίο θα αποτελεί resort πέντε αστέρων, διαθέτοντας αγορά στα πρότυπα παράκτιας κωμόπολης.
Επίσης, στο «Navarino Bay», όπου βρίσκεται το βραβευμένο γήπεδο γκολφ «The Bay Course», προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο καθώς και βίλες με πισίνα. Θα περιλαμβάνει ακόμα υποδομές spa και beach club για αποκλειστική χρήση από τους επισκέπτες.
Στο οικιστικό σκέλος, στην περιοχή κατασκευάζονται οι πρώτες από τους συνολικά τρεις διαφορετικούς τύπους κατοικιών («Navarino Residences») που συνδυάζουν στοιχεία της τοπικής φυσιογνωμίας με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Πρόκειται για τις «Beachfront Villas» με θέα στο Ιόνιο Πέλαγος, που απέχουν μόλις 30 μέτρα από την παραλία, η οποία εκτείνεται σε μήκος 1,5 χιλιομέτρου. Οι διώροφες «Panorama Villas», που φτάνουν τα 600 τ.μ. σε εσωτερικούς χώρους και αναπτύσσονται σε οικόπεδα έως 1.700 τ.μ., περιβάλλονται από ελαιώνες και από το επίπεδο της πισίνας τους «βλέπουν» το γκολφ και τη θάλασσα.
Στη γειτονιά «Olive Grove» βρίσκονται και οι ισόγειες «Golf Front Villas», με θέα προς το Ιόνιο, οι οποίες φτάνουν τα 400 τ.μ. εσωτερικών χώρων, χτισμένες σε οικόπεδα έως 1.700 τ.μ. Μέχρι στιγμής έχουν πωληθεί από τα σχέδια αρκετές τέτοιες βίλες. Οι συγκεκριμένες κατοικίες απευθύνονται σε εκατομμυριούχους, με τις τιμές εκκίνησης, για ιδιοκτησίες τεσσάρων δωματίων, να ανέρχονται σε 2,5 εκατ. ευρώ.

***   ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ… ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ! Οι τεχνολογίες που θα αλλάξουν για πάντα τον πόλεμο… (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
Ένα από τα τελευταία πρότζεκτ της Υπηρεσίας Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας του Αμερικανικού Πενταγώνου είναι η παραγωγή της επόμενης γενιάς οχημάτων μάχης και από ότι φαίνεται η Αμερικανική Υπηρεσία βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς παρουσίασε δύο νέα οχήματα με επαναστατικές τεχνολογίες, που θα αλλάξουν δραματικά τον μηχανοποιημένο πόλεμο.
Η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Έργων Άμυνας (Defense Advanced Research Project Agency – DARPA), γνωστή και ως η τρελή υπηρεσία του Πενταγώνου, είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι οι ΗΠΑ θα βρίσκονται μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο σε όλα τα θέματα τεχνολογίας αιχμής.
Η αποτελεσματικότητα ενός τρόχου και η δυνατότητα του να λειτουργεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια είναι δύο από τα μεγαλύτερα εμπόδια στον μηχανοποιημένο πόλεμο. Οι τροχοί είναι πολύ πιο ικανοί στην επιτάχυνση σε δρόμους και ημι-βελτιωμένες επιφάνειες, ενώ οι ερπύστριες δαμάζουν τα κακοτράχαλα εδάφη όπως αυτά με άμμο, λάσπη και χιόνι, καθώς και τις αστικές επιφάνειες γεμάτες συντρίμμια, επιφάνειες που μπορούν να καθηλώσουν ακόμα και τα σκληρότερα τροχοφόρα οχήματα. Η DARPA, μαζί με τους συνεργάτες της στο Εθνικό Κέντρο Τεχνικής Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, έχουν επιτύχει μια καταπληκτική λύση σε αυτό το πρόβλημα – μια μετασχηματιζόμενη ρόδα που μπορεί να μετατραπεί από τροχό σε ερπύστρια μέσα σε δύο δευτερόλεπτα.
Μία από τις δύο τεχνολογίες τις οποίες έχουν αναπτύξει οι ερευνητές της DARPA είναι το Reconfigurable Wheel Track (RWT), μια τεχνολογία που μπορεί να μετατρέπει το σχήμα του τροχού ενώ το όχημα είναι σε κίνηση. Η συγκεκριμένη ρόδα μπορεί να μετατραπεί από έναν τροχό σε μία ερπύστρια σε περίπου 2 δευτερόλεπτα, παρέχοντας στα οχήματα μια επιπλέον πρόσθετη δυνατότητα κινητικότητας σε μικτά περιβάλλοντα.
* Οι τροχοί χρησιμοποιούνται καλύτερα σε επίπεδο έδαφος, αλλά οι ερπύστριες παρέχουν την απαραίτητη πρόσφυση για να κατακτήσει σχεδόν όλα τα άλλα είδη εδαφών. Κανονικά, ένα όχημα μπορεί να εξοπλίζετε είτε με το ένα είτε το άλλο, αλλά η τεχνολογία RWT της DARPA επιτρέπει στο στρατό να μπορεί να κάνει εναλλαγές μεταξύ των δύο μέσα σε μια στιγμή.

Το σύστημα πολυφασικής ακραίας ανάρτησης ταξιδιού (Multi-mode Extreme Travel Suspension – METS) της Pratt & Miller έχει ως στόχο να επιτρέπει τη γρήγορη μετακίνηση σε ανώμαλο έδαφος διατηρώντας το όχημα σε όρθια θέση και ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία των επιβατών.
Σύμφωνα με τη δήλωση της DARPA, το όχημα είναι εξοπλισμένο με ενσωματωμένους τροχούς 20 ιντσών, εξελιγμένες αναρτήσεις μικρών διαδρομών τεσσάρων με έξι ιντσών και μια νέα ανάρτηση υψηλού ταξιδιού που έχει εύρος 6 πόδια, 42 ίντσες προς τα πάνω και 30 ίντσες προς τα κάτω.
Το σύστημα METS είναι η πρώτη γνωστή πλατφόρμα που ενσωματώνει μια διπλή φύσης ανάρτηση, μια χαμηλή για σταθερή οδήγηση σε κανονικές επιφάνειες και υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και μια ψηλή ανάρτηση που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα πιο επιθετικά εμπόδια και έδαφος.

Ο Αμερικανικός Στρατός και το Σώμα Πεζοναυτών έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τις μελλοντικές δυνατότητες METS. Με βάση το νέο πλαίσιο, είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια ολόκληρη οικογένεια μοναδικών πολεμικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και ρομποτικών πλατφορμών.  Δείτε τις δύο νέες τεχνολογίες εν δράσει:  https://youtu.be/HrQrJ57J9eE .-
onalert   Με πληροφορίες από DARPA, The Drive, Cnet, Defence Blog

***  Όλη η ΚΟΡΟΪΔΙΑ σε ένα ΒΙΝΤΕΟ! Όταν ο Πάνος Καμμένος ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ με ειδικά δικαστήρια όσους ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ τη χώρα
Ο Πάνος Καμμένος έχει αποδείξει ότι αυτά που έλεγε παλιά τα έχει… κάνει όλα κωλοτούμπα.
Είναι καταπληκτικό το ότι έχει καταφέρει να μην τηρήσει (όπως και ο Αλέξης Τσίπρας) ούτε μία προεκλογική του δέσμευση.
Το παρακάτω βίντεο είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής κοροϊδίας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Δείτε και προσπαθήστε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας:
* https://www.facebook.com/229795954169529/videos/422516948230761/?t=0  .-

***  Ο Δραγασάκης το αποκάλυψε! Οι ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ το «έκρυψαν»! Έρχεται «τσουνάμι» πλειστηριασμών

~ Mε πρόσχημα τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε «τσουνάμι» πλειστηριασμών, όπως άφησε να εννοηθεί ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο Επίκαιρης Επερώτησης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τόνισε πως το «πρόβλημα είναι σοβαρό διότι πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα ‘κόκκινα’ δάνεια, αν θέλουμε να έχουμε τραπεζικό σύστημα. […]Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επειδή ενέχουν ρίσκο, πρέπει λίγο πολύ να είναι στα ίδια επίπεδα σε όλες τις χώρες. Δεν μπορεί μια χώρα να έχει 40% ‘κόκκινα’ δάνεια και η άλλη να έχει 5%. Επομένως, το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και πρέπει να το δούμε».
*Εν συνεχεία, ο κος Δραγασήκης ανέφερε τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση ώστε να ρυθμίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μία από αυτές είναι και οι συνέχιση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς, όπως είπε, «συνεχίζονται κανονικά».
*Ομιλία Γιάννη Δραγασάκη στη Βουλή 25.6.18 : https://youtu.be/58c1zRD28oU .-

*** ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Η ΧΩΡΑ! Τι συμβαίνει με τις κινήσεις του Π. Καμμένου

Η βιασύνη Ζάεφ για δημοψήφισμα στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο προκειμένου να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών «απελευθερώνει» τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με δεδομένη τη θέση των ΑΝΕΛ να ζητήσουν έγκριση με 180 στη Βουλή ή προσφυγή στον λαό – Η αμφίσημη στάση από Μαξίμου ενισχύει τη σεναριολογία
Προεκλογικό μοιάζει περισσότερο από ποτέ τους τελευταίους μήνες το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, μετά την θεαματική κίνηση του Πάνου Καμμένου το πρωί της Τρίτης να ξεκαθαρίσει ότι όχι μόνο δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για το Σκοπιανό (εάν, όταν και εφόσον, όπως είπε αργότερα σε χαμηλότερους τόνους) μόλις έρθει στη Βουλή, αλλά και θα ζητήσει να περάσει αυτή με 180 ψήφους, ειδάλλως θα κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει το λόγο ο λαός, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές.
https://youtu.be/tE7mjI9OmzE  .-   
Με δεδομένο ότι πλειοψηφία 180 βουλευτών για την έγκριση αυτής της συμφωνίας δεν υπάρχει στη σημερινή Βουλή, τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες φούντωσαν με αφορμή την παρέμβαση του κ. Καμμένου. Ουσιαστικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ φάνηκε να διαμηνύει προς όλες τις πλευρές και κυρίως προς το Μαξίμου ότι θα ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μην περάσει η συμφωνία!
Η έκπληξη ωστόσο δεν ήταν κυρίως η κίνηση του υπουργού Άμυνας. Η έκπληξη ήρθε λίγο αργότερα από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το πρωθυπουργικό γραφείο άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει όντως αυξημένη πλειοψηφία στη Βουλή, παρότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα απέκλειε ένα τέτοιο ενδεχόμενο κατηγορηματικά!
Μάλιστα, η κατάληξη της σχετικής διαρροής από το Μαξίμου άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξουν τελικά πρόωρες εκλογές σε στιγμή, που ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα το περιμένει!
Λίγο αργότερα, ήρθε και η δεύτερη έκπληξη: από τα Σκόπια υπήρξε η πληροφορία, που ενισχύθηκε στην πορεία από δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζάεφ, ότι το δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να γίνει εσπευσμένα, ακόμα και εντός του Σεπτεμβρίου με την 16η του μηνός να κυκλοφορεί εντόνως ως η πιθανότερη Κυριακή αν στηθούν οι κάλπες στη γείτονα.
Η πληροφορία αυτή έδωσε νέα τροφή στη συζήτηση, καθώς μία πιθανή έγκριση της συμφωνίας τον Σεπτέμβριο στα Σκόπια, μπορεί να φέρει την υπόθεση για κύρωση στην ελληνική Βουλή αρκετά πριν το τέλος του έτους. Όπερ σημαίνει ότι το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα, είναι λίγων μηνών και όχι ενός ή δύο ετών, όπως προσπάθησε να πείσει χθες το βράδυ (με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1) ο κ. Καμμένος, πιθανόν για να εκτονώσει κάπως το θόρυβο και να περιορίσει τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα στη διάρκεια της ημέρας.
Ο Πάνος Καμμένος στον ΑΝΤ1  https://youtu.be/lOvMi369R_M .-
~ Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε μάλιστα ότι θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι τέλους, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2019, ώστε να καθησυχάσει και τον κυβερνητικό του συνεταίρο, αλλά και να αποτρέψει τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί όλη αυτή η τροπή στην πολιτική ζωή.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι πλέον ότι δείχνει να μην ελέγχει τις εξελίξεις και να έχει μπει σε μία περιδίνηση και ομφαλοσκόπηση.
Πολλοί εκτιμούν ότι μόλις η χώρα βγει και τυπικά από το τρίτο μνημόνιο, στις 21 Αυγούστου, όλα τα σενάρια θα εξεταστούν από τον πρωθυπουργό. Αν, λένε για παράδειγμα, είναι να πέσει δύο μήνες αργότερα λόγω του Σκοπιανού από τον κυβερνητικό του σύμμαχο, ίσως προτιμήσει να αιφνιδιάσει και να προσφύγει με δική του πρωτοβουλία στις κάλπες. Άλλοι, λένε, ότι πρόκειται απλώς για μία σπασμωδική κίνηση του κ. Καμμένου, ίσως και πολιτική μπλόφα για να κρατήσει το κόμμα του ενωμένο κατά το δυνατόν μετά τις διαλυτικές τάσεις των τελευταίων ημερών. Και ότι θα αναζητήσει μέχρι τέλους ελιγμούς, για να σωθεί εκλογικά όταν έλθει η ώρα.
Είναι δε σαφές ότι από μόνος του ο κ. Καμμένος δεν μπορεί να καθορίσει τα πράγματα, όσες διαβεβαιώσεις και να δίνει ότι θα αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας: δεν μπορεί να επιβάλλει την κύρωσή της από τη Βουλή με 180 ψήφους, αφού κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από το Σύνταγμα. Δεν μπορεί να αποτρέψει την κύρωσή της με 151 ψήφους, αφού μπορεί να εμφανιστεί μία διαφορετική πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία με την προσθήκη στη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτών από την κεντροαριστερά – ίσως και από τους ΑΝΕΛ, που θα διαχωρίσουν τη θέση τους από τον κ. Καμμένο! Και τέλος δεν είναι βέβαιο καν ότι μπορεί να ρίξει να ρίξει την κυβέρνηση και να προκαλέσει εκλογές – απλώς θα έχει απομειώσει κι άλλο τη δύναμη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Εάν μάλιστα ο κ. Τσίπρας κάνει ρελάνς και ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, αλλάζοντας το πολιτικό δίλημμα, τότε θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι ΑΝΕΛ, ενώ μπορεί και να πάλι να εμφανιστούν πρόθυμοι από την κεντροαριστερά (βλέπε Ποτάμι), που ίσως συνδράμουν τον ΣΥΡΙΖΑ – σε κάθε περίπτωση δεν είναι αποκλειστικά στο χέρι του κ. Καμμένου η τύχη της κυβέρνησης Τσίπρα!
Πέρα από σενάρια πάντως, το Μαξίμου θα επιχειρήσει σήμερα, υπό την πολλαπλή πίεση που δέχεται, να δώσει κάποιες απαντήσεις για να ηρεμήσει τα πνεύματα, καθώς προγραμματίστηκε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Τζανακόπουλο.
*
Πώς επηρεάζει τις εξελίξεις ο παράγοντας Ζάεφ
Ο «φίλος» και «σύμμαχος» Ζόραν Ζάεφ σπρώχνει την κυβέρνηση στις κάλπες μία ώρα αρχύτερα, απειλώντας να χαλάσει τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα. Σε περίπτωση που ο σκοπιανός πρωθυπουργός κερδίσει το δημοψήφισμα και το VMRO πειθαναγκαστεί να βάλει πλάτη και να πραγματοποιηθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η καυτή πατάτα θα φτάσει στην Αθήνα. Με βάση τα όσα έχει δηλώσει ο Πάνος Καμμένος, αυτό σημαίνει ότι θα έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για πρόωρες εκλογές.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν ότι στόχος του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει τη θητεία της παρούσας κυβέρνησης. Ήταν, όμως, κοινό μυστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας φλέρταρε εδώ και καιρό με το σενάριο να στήσει διπλές κάλπες τον Μάιο του 2019. Σχεδίαζε, δηλαδή, να πάει σε διπλές εκλογές, εθνικές και ευρωπαϊκές. Με τον τρόπο αυτό ήλπιζε ότι οι πολίτες θα αποφορτιστούν, διοχετεύοντας τη δυσαρέσκειά τους στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Όλα αυτά, όμως, ήταν λογαριασμοί χωρίς τον ξενοδόχο. Εάν ο Ζάεφ σκοντάψει στο δημοψήφισμα το φθινόπωρο και ως εξ αυτού η συνταγματική αναθεώρηση γίνει αδύνατη, η ωρολογιακή βόμβα που υπάρχει στα θεμέλια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα ενεργοποιηθεί. Εάν, όμως, ο Ζάεφ κερδίσει το δημοψήφισμα και καταφέρει να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, όπως απαιτεςί η συμφωνία των Πρεσπών, το πρόβλημα θα το έχει ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κυβέρνησή του θα πρέπει να φέρει τη συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Μέχρι πρότινος, το πρόβλημά του ήταν να βρει τους βουλευτές που θα του λείπουν για να γίνει η κύρωση, δεδομένου ότι οι ΑΝΕΛ είχαν πει πως θα καταψήφιζαν. Τις τελευταίες μέρες, όμως, ο Πάνος Καμμένος μετατοπίστηκε. Πριν έλεγε πως ναι μεν θα καταψηφίσει τη συμφωνία, αλλά θα συνέχιζε να στηρίζει την κυβέρνηση. Τώρα, όμως, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα αποσυρθεί από την συμπολίτευση, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χάσει τη δεδηλωμένη.
Η μόνη περίπτωση για να μην ανατραπεί είναι ο Αλέξης Τσίπρας να βρει άλλο κυβερνητικό εταίρο για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όλα δείχνουν, όμως, ότι δεν υπάρχει κόμμα πρόθυμο να βάλει πλάτη. Αυτό σημαίνει ότι θα προκληθούν πρόωρες εκλογές. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν προσευχές να αποτύχει ο Ζάεφ, ώστε οι ίδιοι να κερδίσουν χρόνο στην εξουσία.
Μπορεί ο πρωθυπουργός των Σκοπίων να μην γνωρίζει ακόμα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, αλλά έχει αποφασίσει το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο ίδιος κάνει τα αδύνατα δυνατά, ώστε να οδηγήσει τους πολίτες του στις κάλπες τον Σεπτέμβρη και όχι τον Οκτώβρη. Δεν προτίθεται δηλαδή να αφήσει να χαθεί ούτε μία εβδομάδα.
Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από μία ολιγοήμερη ανάσα που πήρε στη Χαλκιδική, ορμάει με τα μπούνια σε μία λυσσαλέα καμπάνια με πρόταγμα την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι η πλειονότητα των συμπολιτών του θα επικυρώσει την συμφωνία των Πρεσπών. Εξάλλου, η πρόσκληση για μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ που αναμένεται να έχει στα χέρια του στα μέσα Ιουλίου, όταν θα συγκληθεί η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας, είναι ένα πολιτικό δώρο-όπλο, το οποίο ο Ζάεφ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά κόρον στη μάχη που έχει μπροστά του.
Μέχρι εδώ όλα καλά! Η βιασύνη του Ζάεφ, όμως, κινδυνεύει να μετατρέψει τα απόνερα της συμφωνίας των Πρεσπών σε πολιτικό τσουνάμι, το οποίο, υπό προϋποθέσεις θα πλήξει και την Αθήνα. Όπως είναι γνωστό, η συμφωνία των Πρεσπών δίνει περιθώριο στα Σκόπια να έχουν ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση μέχρι το τέλος του 2018. Η εικόνα, όμως, όπως είπαμε παραπάνω, μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί νωρίτερα με την καυτή πατάτα, αν βέβαια τα Σκόπια έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.
Σ’ αυτή πάντα την περίπτωση, η στάση του μικρού και ασταθούς κυβερνητικού εταίρου στην Ελλάδα, έτσι όπως εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες, φέρνει πιο κοντά τις κάλπες. «Δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Αυτό γίνεται ή με την ψήφιση από 180 βουλευτές, ή με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος. Τί και αν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ τοποθετεί τις εκλογές στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2019.
Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να εμφανίζεται διεθνώς ως ο πολιτικός που τόλμησε και έκλεισε ένα εθνικό ζήτημα, κάτι για το οποίο τον επαινούν οι ξένοι, αλλά ο λογαριασμός στο εσωτερικό αποδεικνύεται ολοένα και πιο βαρύς. Δεν είναι μόνο το πολιτικό και εκλογικό κόστος που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πληρώσει στις κάλπες. Είναι και το γεγονός ότι η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας απειλείται.
Η εξάντληση της τετραετίας μοιάζει ολοένα και περισσότερο να απομακρύνεται ως σενάριο. Το τσουνάμι του Μακεδονικού, το οποίο η ίδια η κυβέρνηση ενεργοποίησε, προκαλεί ήδη τις πρώτες πολιτικές απώλειες. Οι ΑΝΕΛ φυλλοροούν, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πίεση από την κοινωνία και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν βρίσκουν κοινοβουλευτικές εφεδρείες για να καλύψουν το κενό των ΑΝΕΛ, εάν αυτοί τελικά αποχωρήσουν. Εάν κρίνουμε τουλάχιστον από τις δημόσιες τοποθετήσεις, κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον συντεταγμένα, δεν προτίθεται να διασώσει την κυβέρνηση Τσίπρα.
protothema


*** Αθλητικά Νέα :

***  ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΆ στους  οκτώ (8)  : 
1.- 06/07/2018 : ΓΑΛΛΙΑ -  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ 
2.- 06/07/2018 :  ΡΩΣΙΑ  - ΚΡΟΑΤΙΑ 
3.- 07/07/2018  :  ΒΡΑΖΙΛΙΑ  -  ΒΕΛΓΙΟ 
4.-  07-07-2018  : ΣΟΥΗΔΙΑ -  ΑΓΓΛΙΑ
***  Προημιτελικοί
57. 06/07/2018 (Νίζνι Νόβγκοροντ)  ΓΑΛΛΙΑ - ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ
58. 06/07/2018 (Καζάν)  ΡΩΣΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ
60. 07/07/2018 (Σαμάρα)  ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
59. 07/07/2018 (Σότσι)  ΣΟΥΗΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ

Ημιτελικοί
61. 10/07 (Αγία Πετρούπολη) Νικητής 57-Νικητής 58
62. 11/07 (Μόσχα) Νικητής 59-Νικητής 60

Αγώνας για την τρίτη θέση
63. 14/07 (Αγία Πετρούπολη) Ηττημένος 61-Ηττημένος 62

Τελικός
64. 15/07 (Μόσχα) Νικητής 61-Νικητής 62
 

*** ΧΘΕΣ , 03-07-2018 :
1.-  Σουηδία - Ελβετία  1-0 .-^
 Τα  γκολ : 67' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ 1-0! Ο Φόρσμπεργκ κάνει το σουτ από το ύψος της περιοχής, η μπάλα κοντράρει στο σώμα του Ακάντζι αλλάζει πορεία μπερδεύοντας τον Ζόμερ και καταλήγει στα ελβετικά δίχτυα ,
ΣΟΥΗΔΙΑ: Όλσεν, Λούστιγκ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Σβένσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κλάεσον, Μπεργκ, Τοϊβόνεν. 
ΕΛΒΕΤΙΑ: Ζόμερ, Λανγκ, Τζουρού, Ακάνζι, Ροντρίγκες, Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί, Εμπολό, Σακίρι, Γκαβράνοβιτς.
Διαιτητής του παιχνιδιού είναι ο Νταμίρ Σκόμινα
Ελβετία (Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λανγκ, Ακάνζι, Ροντρίγκες, Ντζούρου, Τσάκα, Μπεχράμι, Τζεμαϊλί, Ζούμπερ, Σακίρι, Ντρμιτς
Σουηδία (Άντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Σβένσον, Έκνταλ, Φόρσμπεργκ, Κλάεσον, Μπεργκ, Τοϊβόνεν. 
 
2.-  Κολομβία - Αγγλία 1-1 .- κ.α.
Παράταση : 1-1 .- ^
Πέναλτι : 4-3 .- ^ Οι Άγγλοι έχουν 6/7... αποκλεισμούς(!) σε διαδικασία πέναλτι σε Μουντιάλ και Euro... , Οσπίνα ο τερματοφύλακας της Κολομβίας, Πίκφορντ αυτός της Αγγλίας. Πρώτη θα εκτελέσει η Κολομβία με τον Φαλκάο...1-0 , Σκοράρει ο Φαλκάο, 1-0 η Κολομβία Χάρι Κέιν  1-1 , ΚΟΥΑΝΔΡΆΔΟ 2-1 ,Σκοράρει ο Ράφορντ, ωραία εκτέλεση στη γωνία, 2-2 η Αγγλία ,Και τώρα Μουριέλ για τους Λατίνους.3-2 , Η σειρά τουτ Χέντερσον για τους Άγγλους.ΑΠΟΚΡΟΎΕΙ Ο ΣΠΊΝΑ 3-2 , ΔΟΚΑΡΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΙΜΠΕ! , Τρίπιερ τώρα για την Αγγλία. 3-3 , Η σειρά του Μπάκα τώρα.ΑΠΟΚΡΟΥΕΙ Ο ΠΙΚΦΟΡΝΤ!! , ΓΚΟΛ Ο ΝΤΑΙΕΡ, ΣΤΑ ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ Η ΑΓΓΛΙΑ ΜΕ 4-3 ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ!!Ο Άγγλος χαφ νίκησε τον Οσπίνα και τα "τρία λιοντάρια" συνεχίζουν στο Μουντιάλ, σπάζοντας την κατάρα!
Τα  γκολ : 57΄ Χάρι Κέϊν 57' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ! Στο κέντρο η εκτέλεση του Κέιν και γκολ για τον Άγγλο επιθετικό! Έξι γκολ σε 3 τρία ματς για τον παίκτη της Τότεναμ , Με πέναλτι που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά της Κολομβίας προηγήθηκε η Αγγλία. Ο διαιτητής θεώρησε επιλήψιμο το μαρκάρισμα του Σάντσες στον Κέιν κι αυτός έγραψε από τη βούλα το 1-0. , 94΄ Μήνα 93' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ!ο... θεός Μίνα ισοφάρισε για την Κολομβία, απαντώντας στο πέναλτι-γκολ του Κέιν.1-1 το σκορ... Όλα θα κριθούν στο έξτρα 30λεπτο ή στα πέναλτι, αν δεν αλλάξει ούτε εκεί κάτι...
ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Οσπίνα, Αρίας, Ντάβινσον, Σάντσες, Μίνα, Μοχίκα, Ουρίμπε, Κάρλος, Σάντσες, Κουαδράδο, Κιντέρο, Μουριέλ, Φαλκάο. 
ΑΓΓΛΙΑ: Πίκφορντ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Γουόκερ, Τρίπιερ, Γιανγκ, Χέντερσον, Άλι, Λίνγκαρντ, Στέρλινγκ, Κέιν.
Η ενδεκάδα της Κολομβίας: Οσπίνα - Αρίας, Ντάβινσον Σάντσες, Μίνα, Μοχίκα - Μπάριος, Σάντσες, Λερμά - Κιντέρο, Κουαδράδο - Φαλκάο   
 Η ενδεκάδα της Αγγλίας: Πίκφορντ – Γουόκερ, Μαγκουάιρ, Στόουνς – Τρίπιερ, Χέντερσον, Άλι, Λίνγκαρντ, Γιανγκ – Στέρλινγκ, Κέιν
 
*** Η παλιά παίκτρια της Α’ Εθνικής Τζούλια Σταθάκη στα αναπτυξιακά τμήματα του Απόλλωνα
 
Ο Απόλλωνας Καλαμάτας ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας με την Τζούλια Σταθάκη, η οποία αναλαμβάνει υπεύθυνη προπονήτρια των τμημάτων υποδομής (ακαδημίες) αλλά και τα αγωνιστικά τμήματα του συλλόγου, παγκορασίδες και κορασίδες.
«Η κα Σταθάκη υπήρξε από τις πιο σημαντικές αθλήτριες του νομού μας και από τις λίγες που έχουν παίξει σε μεγάλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Πανελλήνιος.
Αποτελεί σημαντικό πρότυπο για τη νέα γενιά και με το ήθος και την επαγγελματική της δράση, σε συνεργασία με τον προπονητή της γυναικείας ομάδας Μπάμπη Μυτσκίδη θα δουλέψουν ώστε να βγουν νέες μεγάλες φουρνιές ταλέντων και να αναδείξουν το άθλημα που τόσο αγαπάνε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του καλαματιανού συλλόγου και τελειώνει καλωσορίζοντας την Τζούλια Σταθάκη στην μελανόλευκη αθλητική οικογένεια.
 
***

~   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 : 
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .- 
*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  :http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 02  Ιουνίου  2018 , Όμορφο , ΄Χαρούμενο και Ευλογημένο Σ/Κ , για όλους μας !  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 
~* ARFARA -  ΑΡΦΑΡΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  03  Ιουνίου  2018  :   http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html .-   
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 04  Ιουνίου  2018 : ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΜΕΘ΄ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας ! http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_3.html.- 
~*  ARFARΑ -  ΑΡΦΑΡΑ  ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης . Τρίτη   05   ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfar.html .- 
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018  : ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ για το Σκοπιανό !http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_6.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Νέα ,Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .
 
Πέμπτη 07  Ιουνίου  2018 :http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_7.html .-  

~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 08 Ιουνίου 2018:http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_8.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο 09  Ιουνίου  2018 : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_9.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_10.html .-  
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τρίτη 12  Ιουνίου 2018 .http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_11.html  .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 13  Ιουνίου  2018http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_13.html .-  
~*  ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/06/arfara_14.html .-  
~* ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara_15.html.-   
~*  ΑΡΦΑΡΑ - ARFARA Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Παρασκευή 15 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο  16  Ιουνίου  2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html .- 

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Κυριακή 17 Ιουνίου  2018: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-
~* ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημερωσης .
Δευτέρα 18 Ιουνίου2018http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/06/arfara.html - 
~*ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΒΟΛΤΕΣ στον κόσμο μας  20 γέφυρες που προκαλούν δέος , ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ,   ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/20-18-2018-2018-arfara.html .-

~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημερωσης .Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html.- ~*
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωση . Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 : http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara-21-2018.html  .-
~* ARFARΑ - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Παρασκευή 22 Ιουνίου  2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/06/arfar.html .-
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης ΣΆΒΒΑΤΟ  23 ΙΟΥΝΊΟΥ 2918   : http://snsarfara.blogspot.com/2018/06/arfara-23-2918.html.- .-

~*Arfara - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή  24-Ιουνίου 2018  :   http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara.html .-  
~^ ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα  25 ΙΟΥΝΊΟΥ 2018 :http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara.html 
~*
ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΈΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τρίτη  26 Ιουνίου 2018   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/06/arfara-26-2018.html  .-  
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη 27  Ιουνίου  2018   :http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/06/arfara_26.html  .  
~* ARFARA -2 - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Τετάρτη  27 Ιουνίου 2018    : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/arfara-2.html .   
~*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : ΤΕΤΑΡΤΗ , 27  ΙΟΥΝΙΟΥ 2018:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/06/27-2018.html .   -
~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή  29 Ιουλίου 2018  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara_29.html .-  
~*~** ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ NEA  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Σάββατο  30  Ιουνίου   :  http://snsarfara.blogspot.com/2018/06/arfara-nea.html  . -    
***
~**      ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :       

~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  .. ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !    :http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html  .- 
~** ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018. ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-                                                                                 
~**  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~*  ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-    
 
~*
~*
~**                                                                                                                     
~***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,http://www.youtube.com/stamos01 ,   6439 video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.    σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4146  video-https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.454   βίντεο   .-  
~
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .-https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-           https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS   1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
~https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas 
~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .--

  
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: