Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- 
Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~
**** Προσευχή μας καθ’  εκάστη πρωινή 15-10-2019 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216463207106198/  .-

    Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Καλαμάτα Ν. Μεσσηνίας
                           
  Μοναχός Αναστάσιος στην έρημο Καψάλα Καρυές Άγιον Όρος..

   ~ [Σύγχρονοι  Αγιορείτες  Μοναχοί  με  χαρίσματα  Θείας Χάριτος και Ευλάβειας! ] .- Όλους είχα την θεία τύχη  να γνωρίσω εκ του σύνεγκης !


   Μοναχός Γαβριήλ σε καλύβα  στο Κουτλουμούσι Καρυές Άγιον Όρος  λίγο πρίν Ι. Καλύβας  Αγίου  ιερομονάχου Παϊσίου! 


Ηγούμενος Φιλόθεος Ι.Μονής Καρακάλου στο Άγιον Όρος 

~****  Τα  Κυριακάτικα Βίντεά μας :
1~* Ακρόαση Ιερού Ευαγγέλιού Κυριακής 13-10_2019 Άγιοι Θεόδωροι Αρφαρών ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ από Ιερέα παπά-Στυλιανό Λιακέα (Αγίου Φλώρου ιερέας): https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216432086568204/  .- 
2~* Ομιλία-Κήρυγμα  από ιερέα Παππά-Μιχάλη Ε. Μπούρα ,.. Ι. Ν. ΆΓΙΟΙ ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ 13-0-10-20 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216432054567404/  .-
3~* Από εκκλησίασμα Ι. Ν. Αγίων Θεοδώρων Αρφαρών Κυριακή 13-10-2019 πέρας Θείας Λειτουργίας και Αγιασμού Κατηχητικού συλειτουργούντες Παππά-Μιχάλης  και Παππά-Στέλιος .. : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10216432044767159/ .-
~

~**  Αγία Χρυσή – Γιορτή σήμερα 13 Οκτωβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
– Τη μνήμη της Αγίας  Νεομάρτυρος  Χρυσής τιμά σήμερα, 13 Οκτωβρίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Χρυσή γεννήθηκε στο χωριό Σλάτενα (σημερινή Χρυσή) της επαρχίας Αλμωπίας Νομού Πέλλης. Ο πατέρας της ήταν φτωχός και είχε τέσσερις θυγατέρες. Η Χρυσή ήταν ωραία στο σώμα και στην ψυχή. Κάποτε, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλες γυναίκες στους αγρούς και μάζευε καυσόξυλα, την απήγαγε κάποιος Τούρκος και τη μετέφερε στο σπίτι του.

~ Ο Τούρκος προσπάθησε με κολακείες να την εξισλαμίσει και να την κάνει γυναίκα του.

Η Χρυσή όμως αντιστάθηκε και δυναμικά απάντησε: «Εγώ τον Χριστό μόνο γνωρίζω για νυμφίο μου, που δεν θα αρνηθώ και αν ακόμα με κομματιάσεις».  Οι γονείς και οι συγγενείς της Χρυσής, με εξαναγκασμό των Τούρκων, την παρακαλούσαν να δεχτεί τον μωαμεθανισμό για να σωθεί. Αλλά η μεγαλόψυχη Χρυσή τους απάντησε ότι: «πατέρα έχω τον Κύριό μου Ιησού Χριστό, μητέρα την Κυρία Θεοτόκο, αδελφούς δε και αδελφές έχω τους Αγίους και τις Αγίες της Εκκλησίας μας».   Μπροστά λοιπόν στη σταθερότητα της Χρυσής, οι Τούρκοι απάντησαν με φρικτά βασανιστήρια. Τελικά στις 13 Οκτωβρίου 1795 μ.Χ., κατέκοψαν το σώμα της με μαχαίρια και έτσι πανάξια έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου από τον Νυμφίο Χριστό. Απολυτίκιο:  Ήχος γ’. Θείας Πίστεως.  Σκεύος χρύσεον, της παρθενίας, και ακήρατος, νύμφη Κυρίου, εχρημάτισας Χρυσή καλλιπάρθενε· την γαρ αγνείαν αμέμπτως φυλάττουσα, υπέρ Χριστού θεοφρόνως ενήθλησας· Μάρτυς ένδοξε, ικέτευε τον Νυμφίον σου, δωρήσασθε ημίν το μέγα έλεος.
~**  Νιώθεις απελπισμένος;

Μια μέρα o γάιδαρος ενός αγρότη έπεσε σε ένα πηγάδι. Το ζώο φώναζε για ώρες κι ο αγρότης προσπαθούσε να καταλάβει τι έπρεπε να κάνει.

~  Τέλος, αποφάσισε ότι το ζώο ήταν γέρικο, και τα έξοδα που απαιτούνταν για να το βγάλει από το πηγάδι ήταν πολλά.
Δεν άξιζε τον κόπο να προσπαθήσει να σώσει τον γάιδαρο. Το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν να το θάψει ζωντανό. Κάλεσε όλους τους γείτονές του να έρθουν και να τον βοηθήσουν. Πήραν όλοι από ένα φτυάρι και άρχισαν να πετάνε χώματα στο πηγάδι. Στην αρχή, ο γάιδαρος συνειδητοποίησε τι συνέβαινε και φώναξε φρικτά. Μετά όμως, προς έκπληξη όλων, ησύχασε. Λίγα φορτία χώμα αργότερα, ο γεωργός κοίταξε κάτω το πηγάδι κι έμεινε έκπληκτος με αυτό που είδε. Ήταν κάτι καταπληκτικό!!!! Με κάθε φτυαριά χώμα που έπεφτε στην πλάτη του, ο γάιδαρος τιναζόταν και έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Οι γείτονες του αγρότη συνέχισαν να πετάνε φτυαριές χώμα πάνω στο ζώο, κι αυτό κάθε φορά τιναζόταν κι έκανε ένα βήμα προς τα πάνω. Πολύ σύντομα, όλοι ήταν έκπληκτοι με το γαϊδούρι να έχει φτάσει στην επιφάνεια του πηγαδιού. Ηθικό δίδαγμα: Η ζωή μπορεί να φέρει σε σας πολλές φτυαριές από σκουπίδια μέσα στο πηγάδι της ζωής σας. Να θυμάστε όμως πως κάθε ένα από τα προβλήματά σας αυτά είναι ένα εφαλτήριο. Μπορούμε να βγούμε από τα βαθύτερα πηγάδια απλά με ένα τίναγμα. Πατάμε πάνω στο πρόβλημα και κάνουμε ένα βήμα πάνω. Αυτή η ιστορία θα μπορούσε να αναφέρεται ακριβώς και στην χώρα μας. Κάποιοι Ευρωπαίοι εταίροι μας προσπαθούν να μας θάψουν. Πρέπει να βρούμε τρόπους να το εκμεταλλευτούμε όπως ο γάιδαρος.

~**  Ζωή σε αδιάλειπτη ένωση με την Εκκλησία
Ζωή σε αδιάλειπτη ένωση με την . Πόσο απαραίτητο είναι ν’ ανήκει ο άνθρωπος στη Μία, Αγία, Ορθόδοξη Εκκλησία.
Πρέπει οπωσδήποτε ν’ ανήκουμε στην αληθινή Εκκλησία, Κεφαλή της οποίας είναι ο παντοδύναμος Κύριος, ο άρχοντας της ζωής και του θανάτου, ο Ιησούς Χριστός.

Η Εκκλησία είναι η βασιλεία Του, που μάχεται με τις αρχές, με τις εξουσίες και τους κοσμοκράτορες του σκότους του αιώνος τούτου, με τα πνεύματα της πονηρίας «εν τοις επουρανίοις». Συνθέτουν κι αυτά ένα οργανωμένο βασίλειο και πολεμούν τον άνθρωπο μ’ έναν ιδιαίτερα έμπειρο, πανούργο, καλογυμνασμένο και πανίσχυρο στρατό, αφού πρώτα μελετήσουν όλα τα πάθη και τις ροπές του. Στον πόλεμο αυτόν κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ν’ αγωνιστεί από μόνος του.
Οι μεγάλες, μη ορθόδοξες κοινότητες, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Κεφαλή- το Χριστό. Δεν μπορούν να νικήσουν αυτούς τους παμπόνηρους και άγρυπνους εχθρούς που είναι πανεπιστήμονες στον πόλεμο αυτόν.   Οι ορθόδοξοι χριστιανοί διαθέτουν την απαραίτητη και πανίσχυρη βοήθεια από τον ουρανό, από το Θεό. Έχουν ως συμμάχους τους αγίους στρατιώτες του Χριστού που κατατρόπωσαν τους εχθρούς της σωτηρίας με τη δύναμη της χάρης Του, έχουν τους ποιμένες και διδασκάλους, αλλά και τη δύναμη της προσευχής και της θείας κοινωνίας. Η Εκκλησία του Χριστού είναι ακριβώς ένας άριστος βοηθός στον αγώνα κατά των ορατών και αοράτων εχθρών.  Είναι η αληθινή Εκκλησία, στην οποία ανήκουμε με τη χάρη του Χριστού. Οι καθολικοί επινόησαν καινούρια κεφαλή και υποβίβασαν την αληθινή Κεφαλή της Εκκλησίας , το Χριστό. Οι λουθηρανοί από την άλλη απομακρύνθηκαν κι έμειναν ακέφαλοι. Το ίδιο κι οι αγγλικανοί. Δεν υπάρχει Εκκλησία σ’ αυτούς.  Ο δεσμός με την κεφαλή έσπασε. Δεν έχουν βοήθεια άνωθεν. Έτσι , ο Βελίαρ τους πολεμά μ’ όλες του τις δυνάμεις και την πανουργία του και τους κρατάει σφιχτά στην πλάνη και την απώλεια. Πλήθη μεγάλα οδηγούνται στη διαφθορά και τον όλεθρο.  Από το βιβλίο: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ  η ΚΙΒΩΤΟΣ της ΣΩΤΗΡΙΑΣ   και η μακαριότητα των αγίων»  Αγίου Ιωάννου Κροστάνδης

***  Σαν σήμερα ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ο Παύλος Μελάς! Δείτε την ΑΓΝΩΣΤΗ ταινία για τον μεγάλο ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ… (ΒΙΝΤΕΟ)

~
Στις 13 Οκτωβρίου 1904 σκοτώνεται, σε ηλικία μόλις 34 ετών, ο Μακεδονομάχος και λοχαχός του Πυροβολικού, Παύλος Μελάς, στη Στάτιστα, μετά από μάχη μεταξύ της ένοπλης ομάδας ανταρτών που διοικούσε ο Μελάς και αποσπάσματος του Οθωμανικού στρατού.  

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του είναι να σας προτείνουμε την εξαιρετική ταινία για τον μεγάλο Μακεδονομάχο μας Παύλο Μελά, η οποία είχε γίνει το 1974 στη χώρα μας, όμως δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που είχαν την τύχη να τη δουν.
Δυστυχώς με το πέρασμα των χρόνων η ταινία ενοχλούσε και η μεταπολίτευση σιγά σιγά την εξαφάνισε. Φαίνεται οι Έλληνες πρέπει να ξεχάσουμε το Μακεδονικό Αγώνα και τους ήρωές του.     
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε και τη διαρκή αδιαφορία και απαξίωση που επιδεικνύει η πολιτεία στην κατοικία του μεγάλου αυτού ηγέτη, αφού το ιστορικό κτήριο στην Κηφισιά διατρέχει άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει.  Δείτε την εξαιρετική ταινία που ευτυχώς πλέον είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο, κι ας μην δέχονται να τη δείξουν τα «μεγάλα» κανάλια, καθώς και το βίντεο ντοκουμέντο για την τραγική κατάσταση της κατοικίας του μεγάλου μας Μακεδονομάχου: 





***  Ανταρκτική: Βρέθηκε μυστηριώδης τρύπα μεγαλύτερη από τη μισή έκταση της Ελλάδας – Εμφανίστηκε μετά από 40 χρόνια…
~  
Μια τεράστια τρύπα που έχει το μέγεθος της Ολλανδίας εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα στους πάγους της Ανταρκτικής προκαλώντας προβληματισμό στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.


Οι ειδικοί εντόπισαν την τρύπα, που είναι γνωστή ως «polynya» (από το ρωσικό όρο για υδάτινες επιφάνειες που περιβάλλονται από πάγο) σε πρόσφατες δορυφορικές φωτογραφίες, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που τη βλέπουν.
Η τεράστια τρύπα, που άνοιξε στη Θάλασσα Γουέντελ, ανατολικά της Ανταρκτικής Χερσονήσου, υπολογίζεται πως έχει έκταση περίπου 78.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 και παρατηρήθηκε για τρεις συνεχόμενους χειμώνες.
Στη συνέχεια εξαφανίστηκε επί τέσσερις δεκαετίες για να επανεμφανιστεί για τρεις εβδομάδες το 2016 καθώς και φέτος.
Μια γιγάντια τρύπα ίση με την Ολλανδία εμφανίστηκε στην Ανταρκτική [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Μοιάζει σαν να άνοιξες μια τρύπα στον πάγο», είπε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Κεντ Μουρ, που μελετά το φαινόμενο. «Απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από την άκρη του πάγου. Αν δεν υπήρχαν οι δορυφόροι θα αγνοούσαμε την ύπαρξή του. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που εμφανίζεται. Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι συμβαίνει», πρόσθεσε.
Ο Μουρ και οι συνάδελφοί του συνεχίζουν τις εντατικές έρευνες που θα τους οδηγήσουν στην κατανόηση του φαινομένου. Ο ίδιος λέει ότι είναι πρώιμο να αποδοθεί στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχουν παίξει ρόλο οι αλλαγές στη θερμοκρασία

Η τρύπα υπολογίζεται ότι έχει έκταση  78.000 τ.χλμ. (Φωτογραφία: NASA)

«Όταν λιώνουν οι πάγοι στη θάλασσα δημιουργείται μια τεράστια διαφορά στη θερμοκρασία του ωκεανού και της ατμόσφαιρας», λέει. Αυτό, με τη σειρά του, δημιουργεί ρεύματα μεταφοράς, όπου το πυκνό νερό βυθίζεται στον πυθμένα και το ζεστό νερό ανέρχεται στην επιφάνεια. Κι αυτό μπορεί να κρατήσει την polynya ανοικτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.  iefimerida.gr

***  ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ στην ΕΡΤ! O K. Βελόπουλος θα μιλήσει για όλους και για όλα…
Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματος.  Ο Κ. Βελόπουλος είναι καλεσμένος την Πέμπτη 17/10 καλεσμένος στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» της ΕΡΤ στις 8:30 π.μ.

***  Εκλογικός νόμος: Ενισχυμένη αναλογική και αυτοδύναμη κυβέρνηση με 40%…

~ Νέο εκλογικό νόμο με τον πήχη της αυτοδυναμίας κοντά στο 40%, προαναγγέλλει ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης και εκλογών, Θεόδωρος Λιβάνιος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά». 

Αναφέρει ότι σύντομα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών που θα καταργεί την απλή αναλογική, θα επιτρέπει τη δημιουργία σταθερών κυβερνήσεων και θα υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή. «Ένα κόμμα που έχει λάβει ένα ποσοστό περί του 40% θεωρώ ότι πρέπει να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο επικεφαλής του να αναλαμβάνει πρωθυπουργός», σημειώνει ο κ. Λιβάνιος.
Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων της ομογένειας, ο υφυπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση, αλλά είναι αδιαπραγμάτευτη η ισοτιμία της ψήφου. Όπως σημειώνει, «οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν στο σύνολό τους στην ουσία, ας συμφωνήσουμε και στον τρόπο. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού πρέπει να είναι πεδίο συνεννόησης και όχι αντιπαράθεσης».  Για τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Λιβάνιος προαναγγέλλει την αλλαγή του εκλογικού νόμου με κατάργηση της απλής αναλογικής, καθώς και τον επανακαθορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, δήμων και περιφερειών. newsit.gr

***  Προφητικός ο Μητσοτάκης για τις άδειες καναλιών σε …λαθρεμπόρους…

Ο Κ. Μητσοτάκης σκεφτόταν από το 2016 αν μπορούν οι λαθρέμποροι να έχουν κανάλι και αποφάσισε το 2019 πως μπορούν. 

Αυτό προκύπτει από την ανάρτηση στο Τwitter, πριν από ακριβώς τρία χρόνια. Τότε ρωτούσε με ειρωνική διάθεση τον Αλέξη Τσίπρα: «Αν ερχόταν ένας λαθρέμπορος και σας έδινε 200 εκ. θα του δίνατε άδεια να φτιάξει κανάλι»;  
Γιατί είναι πραγματικά αστείο; Διότι σύμφωνα με τροπολογία που κατέβασε η σημερινή κυβέρνηση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, θα εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες ιδιοκτήτες καναλιών, Μέσων και πρακτορείων διανομής Τύπου.  Τα συγχαρητήριά μας στον κ. Μητσοτάκη που για πολλοστή φορά απέδειξε ότι είναι κι ο πρώτος στην κωλοτούμπα…

***    Ξεκάθαρο μήνυμα Μπορίσοφ σε Τουρκία και Ελλάδα: «Θα πυροβολούμε όποιον πλησιάζει τα σύνορά μας»…

Ο εκβιασμός του Τούρκου σουλτάνου προς την ΕΕ, περί ανοίγματος των συνόρων για την εισροή 3,6 εκατ. μεταναστών λόγω της κριτικής… 
των Ευρωπαίων για την «εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία», είχε απάντηση μόνο από την Βουλγαρία και τον πρωθυπουργό Μ.Μπορίσοφ.
Οι Ευρωπαίοι έπαθαν «αφωνία» και φυσικά δεν απάντησαν στον προκλητικό Τούρκο πρόεδρο, αλλά το έργο αυτό ανέλαβε ο ηγέτης μιας μικρής χώρας, της Βουλγαρίας, απαντώντας κατάλληλα στον Ερντογάν «με απειλή στην απειλή του». Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ σχολιάζοντας την πιθανότητα μαζικής εισροής μεταναστών/προσφύγων από τον πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την ΕΕ, δήλωσε: «αν έρθουν στα σύνορά μας μεταξύ 50.000 και 100.000, τότε εγώ και ο υπουργός άμυνας θα διατάξουμε να πυροβολήσουν οι στρατιώτες μας, στην περίπτωση που όλοι αυτοί θελήσουν να κατεδαφίσουν τα συρματοπλέγματα». «Αν όλοι αυτοί προσπαθήσουν να εισέλθουν βιαίως στην σύνορα μας και αυτό υποπέσει στην αντίληψή μας τότε δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε αυτή την πράξη ρίχνοντας πυροβολισμούς πρώτα στον αέρα», τόνισε ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μ. Μπορίσοφ, τόνισε ότι, παρότι είναι σχετικά καλές οι σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, το πιο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα είναι η τήρηση της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σχετικά με τους πρόσφυγες. «Στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα επί του παρόντος η παράνομη μετανάστευση είναι «μηδέν», τόνισε ο ίδιος. 
Η πρόσφατη απειλή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες στα εκατομμύρια των μεταναστών για να φθάσουν στην Ευρώπη είναι μια κενή απειλή, ανέφερε το ειδησιογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Ξεκάθαρος είναι πλέον ο εκβιασμός της Άγκυρας μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς ο Ερντογάν με τα «χαρτιά» που διαθέτει, προσπαθεί να αποσπάσει κι άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η στρατιωτική επίθεση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία αποσκοπεί τόσο στην εξασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας όσο και στην ασφαλή επιστροφή των Σύριων προσφύγων στην χώρα τους από την Τουρκία. «Η Άγκυρα θα μπορούσε να επανεγκαταστήσει τους πρόσφυγες σε περιοχές που σκοπεύει να καταλάβει στη στρατιωτική της επιχείρηση, αλλά δεν θα μπορούσε να τους βάλει σε πλοία και να τους στείλει στην Ελλάδα. Μια τέτοια ανοικτή δράση εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησής θα θέσει τέρμα, τουλάχιστον προσωρινά, στην τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την ΕΕ, επιδεινώνοντας τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας ενώ η Ευρώπη πιθανότατα θα επιστρέψει στην ίδια τα πλοία με τους μετανάστες ούτως ή άλλως», αναφέρει το Bloomberg. Η απειλή του Τούρκου προέδρου ουσιαστικά σημαίνει ότι συνεχίζεται το παράνομο έργο της διακίνησης των προσφύγων από τις ακτές της Τουρκίας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στην Ευρώπη από το τουρκικό έδαφος κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2019 έφτασε τις 46.546, κάτι που μεταφράζεται ως αύξηση 23% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ειδικοί όμως στην χώρα μας αναφέρουν ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί με «όπλο» το μεταναστευτικό, και σε λίγο θα εκβιάζει την Ελλάδα και για το θέμα της οριοθέτησης της τουρκικής ΑΟΖ και των ερευνών σε Αιγαίο και Κύπρο, και τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. pentapostagma.gr
***  Γιατί λέμε: Είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο…
Υπάρχουν φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά χωρίς να ξέρουμε πώς προέκυψαν ή πώς υϊοθετήθηκαν από την λαϊκή μας παράδοση. Μία από αυτές είναι: «Αλλουνού παπά ευαγγέλιο».  
Η φράση αλλουνού παπά ευαγγέλιο προέρχεται από την λαϊκή παράδοση της Κεφαλονιάς. Πριν από αρκετές δεκαετίες σε ένα μικρό χωριό του νησιού ο παπάς αρρώστησε και δε μπορούσε να λειτουργήσει για αρκετό καιρό. Τότε, ανατέθηκε σε κάποιον άλλο ιερέα να πάει την Κυριακή να λειτουργήσει σε αυτό το χωριουδάκι.
Ο ιερέας, όμως, επειδή ήταν αγράμματος στις Ευαγγελικές Περικοπές του Ευαγγελίου του είχε βάλει κάποια σημάδια, ώστε να αναγνωρίζει και να μπορεί να λέει τα ευαγγελικά αναγνώσματα. Μόλις έφτασε στον ναό, διαπίστωσε ότι δεν είχε πάρει μαζί του το δικό του Ευαγγέλιο, συνεπώς αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει αυτό του ναού, στο οποίο βέβαια δεν υπήρχε κανένα σημάδι αφού ο παπάς του χωριού δεν τα χρειαζόταν. Σαστισμένος ο ιερέας ξεκίνησε να λέει το Ευαγγέλιο της Κυριακής του Ασώτου, ώσπου μία φωνή κάποιου από το εκκλησίασμα τον διέκοψε λέγοντας «Τί μας ψέλνεις εκεί παπά; Αυτό δεν είναι το σημερινό ευαγγέλιο!». «Εμ, τι να κάνω;», απάντησε αυτός, που φανταζόταν ότι μπορεί να κάνει λάθος, αλλά προσπαθώντας να «σώσει» το σφάλμα του και να δικαιολογηθεί προσέθεσε: Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.  dogma.gr
***  ΑΝΑΤΡΙΧΙΛΑ! Το διάγγελμα του Βασιλέως Γεωργίου Α’ για την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων που ΜΕΓΑΛΩΣΑΝ την Ελλάδα… (ΒΙΝΤΕΟ)
~Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α’, «Βασιλεύς των Ελλήνων», όπως ήταν ο συνταγματικός του τίτλος, (24 Δεκεμβρίου 1845 – 18 Μαρτίου 1913) υπήρξε ο μακροβιότερος βασιλιάς της Ελλάδος.  
Ήταν ο δεύτερος κατά σειρά Βασιλιάς της νεότερης Ελλάδας μετά τον Όθωνα και αρχηγός του νέου Βασιλικού Οίκου. Ανήλθε στο θρόνο τον Νοέμβριο του 1863 και δολοφονήθηκε στις 5 Μαρτίου 1913 στη Θεσσαλονίκη. Η βασιλεία του έχει συνδεθεί με τον θρίαμβο της Ελλάδος κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους.
Στο παρακάτω βίντεο θα σας παρουσιάσουμε το διάγγελμα που είχε κάνει στον ελληνικό λαό κατά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων σε Ήπειρο, Μακεδονία και Αιγαίο, μια ιστορική στιγμή η οποία έδειχνε το δρόμο προς τη νίκη.  Ευχόμαστε να σας γεμίσει δέος, όπως κι εμάς:



~***  ΤΡΕΛΑΘΗΚΑΝ οι Τούρκοι! Ακούστηκε ο ΕΘΝΙΚΟΣ μας ύμνος στην Αττάλεια…
 

  • Στην Αττάλεια η Κυπριακή Δημοκρατία είχε τον εκπρόσωπο της. Ο δεκαπεντάχρονος Κυριάκος δεν ήταν εκεί με την προσωπική του ιδιότητα. Η συμμετοχή του προέκυπτε από την υπόσταση του ως πολίτη του κυπριακού κράτους. Και όταν κέρδισε το χρυσό οι Τούρκοι του το έδωσαν προσωπικά, τιμητικά, και παρουσία εκατοντάδων θεατών. Ήθελαν δεν ήθελαν. Και ανέκρουσαν και τον εθνικό ύμνο της χώρας που εκπροσωπούσε. Ήθελαν δεν ήθελαν. Και είδαν τον Κυριάκο να σηκώνει την κυπριακή σημαία – που την πήρε θαρραλέα μαζί του πιστεύοντας στις δυνάμεις του. Ήθελαν δεν ήθελαν.  
σκέφτεται να σηκώσει τα χέρια πάνω.
  • Μπορεί η Τουρκία να κατέχει μέρος της επικράτειας του κυπριακού κράτους. Μπορεί να μπαινοβγαίνει στον εναέριο του χώρο.
  • Μπορεί να απειλεί και να ωρύεται. Μπορεί να στήνει γεωτρύπανα στην Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη.
  • Μπορεί να γράφει κείμενα 105 σελίδων, όπως αυτό που επέδωσε πριν καιρό στην ΕΕ υποστηρίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι “εκλιπούσα”. Αλλά  



***  Το μεσσηνιακό ελαιόλαδο "αντιμετωπίζει" τους 

εχθρούς του…  

Οι ασθένειες που προκαλούν σημαντικές ζημίες στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας και της χώρας και οι προτεινόμενες λύσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 11:30 στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Καλαμάτας με τη συμμετοχή των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και ΔΑΟΚ  Τριφυλίας και της εταιρείας Foodstandard ΑΕ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, κ. Στάθης Αναστασόπουλος και θεσμικοί εκπρόσωποι του Αγροτικού Τομέα.
Στην ημερίδα, η οποία έχει τίτλο: “Ελαιόλαδο Καλαμάτας: Νέες τάσεις στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών των ελαιόδενδρων, θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις από τους Καθηγητές του ΓΠΑ κκ Δημήτριο Τσιτσιγιάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή Φυτοπαθολογίας και Διευθυντή Τομέα Φυτοπροστασίας και Περιβάλλοντος και Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας. Ομιλητές θα είναι, επίσης, οι κκ  Ιωάννης Κυριακόπουλος, Διευθυντής της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, και Αντώνης Παρασκευόπουλος, Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Foodstandard ΑΕ, κ. Στέλιος Δρυς.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας θα δοθούν αναλυτικές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες για τη συμπτωματολογία των ασθενειών ενώ θα παρουσιασθούν τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής τους.
 Λίγα λόγια για τη foodstandard
Όπως διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της εταιρείας, "στη foodstandard οι στόχοι του πελάτη είναι και δικοί μας. Υπηρετούμε τους εταίρους της αγροδιατροφικής αλυσίδας ξεχωριστά, αλλά πάντα στη λογική της διασύνδεσης “από το χωράφι στο πιρούνι” (from the farm to the fork).
Δραστηριοποιούμαστε με γνώμονα την ανταπόκριση στις συγκεκριμένες προδιαγραφές, κανόνες και συνθήκες, καθώς αυτές μεταβάλλονται ανάλογα με τις αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις ασφάλειας, ποιότητας, βελτίωσης του λόγου κόστους/ωφέλειας, branding, τοπικότητας κ.λπ.
Η εταιρεία μας έχει μακροχρόνια εξειδίκευση στη σύνδεση της διατροφής με τον τελικό καταναλωτή. Ειδικευόμαστε στο χτίσιμο branding και λειτουργίας μεγάλων οργανισμών της εστίασης και της φιλοξενίας (horeca) έχοντα αναπτύξει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους και πιο αναγνωρισμένους σεφ και consultant διατροφής και προβολής της γαστρονομίας και αγροδιατροφής.
Βασικό αντικείμενο της foodstandard είναι οι οργανώσεις παραγωγών με υποδομές και οι επιχειρήσεις τροφίμων, ενώ από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι σήμερα, η εταιρεία  συνεργάζεται με περισσότερους από 30.000 παραγωγούς και 200 επιχειρήσεις (ΜμΕ)
Αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης σε οργανώσεις παραγωγών, διασφαλίζουμε την παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων και οργανώνουμε εκπαιδεύσεις των παραγωγών, αλλά και των στελεχών των επιχειρήσεων τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε καλλιέργειας, τις εδαφοκλιματικές συνθήκες κ.λπ.
Παράλληλα, αναπτύσσουμε για τους πελάτες μας συστήματα ιχνηλασιμότητας σε δύο επίπεδα, επιχείρησης και παραγωγού, έναν μηχανισμό καταγραφής και διατήρησης όλων των πληροφοριών που αφορούν στη διαδρομή που ακολούθησε κάθε προϊόν από την παραλαβή των πρώτων υλών μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Αυτά τα συστήματα είναι σε κάθε περίπτωση εξατομικευμένα, λειτουργικά και με δυνατότητα πιστοποίησης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.2/2.3, ISO 9001:2008 και 22000:2005.
Η υλοποίηση των έργων που αναλαμβάνει η ομάδα των 20 πεπειραμένων στελεχών μας, αφορά σε τοπικά προσαρμοσμένα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων και παραγωγικά συστήματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τα κατάλληλα προσαρμοσμένα εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.
Οι μετρήσιμοι στόχοι που υιοθετούμε εστιάζουν στην παρακολούθηση των εξελίξεων και τη συνεχή βελτίωση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσα από κατάλληλες επενδύσεις και χρηματοδότηση, αύξηση της παραγωγής με φιλοπεριβαλλοντικές παραμέτρους, σύγχρονο project management, συνεχή επικοινωνία της δραστηριότητας των τοπικών παραγωγών και των επιχειρήσεων με το κέντρο αποφάσεων, από τους τοπικούς -μέσα στην επιχείρηση- συνεργάτες μας (unique foodstandard network).
Η βελτίωση της κερδοφορίας επιτυγχάνεται με συνεχή αύξηση του τζίρου των πελατών μας με παράλληλη εστίαση στη μείωση των κέντρων κόστους, η απομόνωση των οποίων αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Οι στόχοι της εταιρικής και περιβαλλοντικής ευθύνης επιτυγχάνονται στο παραγωγικό κομμάτι με πρότυπα όπως το EPD (Environmental Product Declaration) και περιβαλλοντικές δηλώσεις.
Επιπλέον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας για ταχύτητα και εξοικονόμηση κόστους δημιουργήσαμε μια σειρά εξειδικευμένων προϊόντων για την υλοποίηση των στόχων μας. Τα προγράμματα είναι εύκολα κατανοητά, αποτελούν αντικείμενα εκπαίδευσης και έχουν μεγάλες δυνατότητες χρήσιμης ενημέρωσης, πληροφόρησης, ελέγχου και διάδρασης μεταξύ των αγροτών και των επιχειρήσεων.
Διαρκές μέλημά μας παραμένει η στήριξη των τοπικών κοινωνιών κυρίως μέσω προσλήψεων προσωπικού σε τοπικό επίπεδο και υποστήριξης σημαντικών πρωτοβουλιών".



***  Πλημμύρισε από φωνές και χρώματα το κέντρο της 

Καλαμάτας (φωτογραφίες και βίντεο)  

Το απόγευμα του Σαββάτου ο πεζόδρομος της Αριστομένους καθώς και η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας «πνίγηκαν» από μελωδίες των χορωδιών που εδώ και μερικές ημέρες βρίσκονται στην Καλαμάτα και συμμετέχουν στο Διεθνή Διαγωνισμό.
Η παρέλαση ξεκίνησε από την πλατεία 23ης Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στην κεντρική πλατεία όπου είχε στηθεί μια σκηνή.
Μετά το χαιρετισμό του δημάρχου Καλαμάτας οι χορωδοί ενώθηκαν και χόρεψαν ελληνικά τραγούδια, ενώ μετά αποχώρησαν για να ετοιμαστούν για την τελετή λήξη που θα γίνει απόψε στην Τέντα.



Video: 

***   Συνάντηση Αθανασόπουλου με Θεοδωρικάκο  
Προγραμματισμένη συνάντηση είχε προχθές στην Αθήνα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, με τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, προκειμένου να συζητήσουν θέματα του Δήμου που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου.
Ο κ. Αθανασόπουλος ζήτησε τη χρηματοδότηση του Δήμου για την επισκευή των ζημιών στο Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης. Σημειώνεται ότι είχε ενημερώσει τον υπουργό με την υποβολή σχετικού εγγράφου και Τεχνικού Δελτίου Πράξης για την κατάσταση του Κλειστού Γυμναστηρίου και τις ζημιές που πρωτοεμφανίστηκαν μετά τη θεομηνία του «Ζορμπά» στις 29 Σεπτεμβρίου 2018 και αυτές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της 24ης Σεπτεμβρίου 2019.
Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο στην Αθήνα ζήτησε επίσης χρηματοδότηση για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Μεσσήνης, το αίτημα μπορεί να ικανοποιηθεί είτε μεμονωμένα για το Δήμο είτε μέσω ενός χρηματοδοτικού προγράμματος του υπουργείου Εσωτερικών.
Τέλος, ζητήθηκε παράταση στην πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος» που αφορά επανάχρηση δημοτικών κτηρίων. Από την πλευρά του, ο Δήμος κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να ετοιμάσει και να υποβάλει εγκαίρως το φάκελο Έργου που αφορά στην αποπεράτωση και επανάχρηση του Φιλοσοφικού Κέντρου Μεσσήνης.
Μέσα, δε, στις προσεχείς ημέρες τα αιτήματα θα εξεταστούν και αναμένονται εξελίξεις.


***  Πεσμένος φανός  
Πεταμένος στο παρτέρι είναι ο φανός από την κολώνα δημοτικού φωτισμού δίπλα του.
Η κολώνα βρίσκεται στο παρκάκι της οδού Αθηνών, απέναντι από το κτήριο του «Πολυκλαδικού».
Προφανώς έπεσε από την τελευταία κακοκαιρία, κι αν τον αφήσουν λίγο ακόμα, θα εξαφανισθεί.  Β.Β. 

***  Ο Π. Νίκας στο "Foreign Policy"  
Συνέντευξη στο αμερικανικό πολιτικό περιοδικό "Foreign Policy" και στην αντιπρόσωπό του στην Ευρώπη, δημοσιογράφο Μαρί Λεκλέρκ, έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Η συνέντευξη, αναφορικά με τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αποτελεί μέρος από το ειδικό αφιέρωμα που το “Foreign Policy” κάνει για την Ελλάδα και την έξοδό της από την οικονομική κρίση.  Το εν λόγω αφιέρωμα -που περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με μέλη της κυβέρνησης, αλλά και του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας- θα περιλαμβάνεται ως ειδικό ένθετο στην επόμενη έκδοση του περιοδικού, την άνοιξη του 2020.  Κάθε προβολή είναι για καλό…   Α.Π. 

***  Δ. Σ Τριφυλίας: Δεν υπάρχει πλειοψηφία, υπάρχει 

σχετικώς πλειοψηφούσα παράταξη!  

Επειδή πολλές φορές, τόσο σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας όσο και εκτός αυτού σε διάφορες συζητήσεις αιρετών, αλλά και κατοίκων της περιοχής, έχουν ακουστεί αναφορές περί πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας εννοώντας την παράταξη του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη, δίχως να έχω καμία διάθεση για «μάθημα» φιλολογικού ή πολιτικού περιεχομένου, απλώς θεωρώ πως πρέπει να επισημάνω το αυτονόητο:
Στο Δ.Σ. Τριφυλίας – όπως και σε όποιο Δημοτικό Συμβούλιο δεν εξελέγη δήμαρχος από την α’ Κυριακή – δεν υπάρχει πλειοψηφία. Υπάρχει μόνο πλειοψηφούσα παράταξη σε σχέση με τις υπόλοιπες. Σε κάποιες δε περιπτώσεις η πλειοψηφούσα παράταξη, αυτή δηλαδή που έχει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους ως παράταξη σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις, δεν είναι καν η παράταξη του δημάρχου, επειδή ο πρώτος της α’ Κυριακής δεν εξελέγη δήμαρχος τη β’ Κυριακή, αλλά δήμαρχος εξελέγη ο δεύτερος της α’ Κυριακής.
Εν προκειμένω, στο Δ.Σ. Τριφυλίας σχετικώς πλειοψηφούσα παράταξη είναι η παράταξη του δημάρχου, επειδή ήταν πρώτη σε εκλογική δύναμη την α’ Κυριακή εκλέγοντας περισσότερους δημοτικούς συμβούλους σε σχέση με τις λοιπές παρατάξεις.
Άλλωστε, ακόμα και στον ίδιο το νόμο και του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., αλλά και τις σχετικές εγκυκλίους, δε γίνεται αναφορά σε πλειοψηφία και μειοψηφία, αλλά σε παράταξη δημάρχου και λοιπές παρατάξεις. Όπου, ωστόσο, έχει γίνει επίσημα σύμπραξη παράταξης ή παρατάξεων με την παράταξη του δημάρχου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία με την έγκριση και υπογραφή σχετικών πρακτικών, εάν και εφόσον το σύνολο των συμβούλων των συμπραττουσών παρατάξεων που, πλέον, λογίζονται ως ενιαία παράταξη δημάρχου, είναι περισσότερο από τους μισούς του συνολικού αριθμού μελών του Σώματος, τότε και μόνο τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει παράταξη με πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κι αυτό με τη σημείωση ότι δεν υπάρχουν, στην πράξη, «διαρροές» από τις παρατάξεις αυτές.
Για δε περιπτώσεις με παρατάξεις, πλην βεβαίως παρατάξεων δημάρχων, που απλώς ενέκριναν να πάρουν έμμισθες θέσεις μέλη τους με έγκριση πρακτικών συμφωνίας για το διορισμό, ούτε καν τίθεται σε θεωρητικό και υποθετικό επίπεδο ζήτημα περί πλειοψηφίας!
Αυτό έγινε πασιφανές στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, κατά τη συζήτηση θεμάτων για τα νομικά πρόσωπα και για τα δύο εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα που τέθηκαν και για τα οποία «πέρασε», ομόφωνα μάλιστα, η πρόταση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για αναβολή και εκ νέου συζήτησή τους στο Σώμα, αφού έτσι κι αλλιώς εκείνη τη στιγμή στο Σώμα η παράταξη του δημάρχου δε διέθετε πλειοψηφία…
Του Ηλία Γιαννόπουλου 

***  Εκδήλωση για τις αντιφάσεις της νεωτερικής Ελλάδας  
Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη «Ελλάδα: Μια χώρα παραδόξως νεωτερική» (εκδόσεις Πόλις) το βιβλιοπωλείο «βιβλιόπολις» οργανώνει εκδήλωση την προσεχή Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, στις 7.00 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Rex (Αριστομένους 26, Καλαμάτα), «για να δούμε μια ματιά της εθνικής αυτογνωσίας μας».
Με το συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Αντώνης Γιαννακόπουλος.
Επιμέλεια εκδήλωσης: Δήμητρα Δημοπούλου-Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.
 Λίγα λόγια για το βιβλίο
Όπως αναφέρει ο συγγραφέας: «Το παρόν βιβλίο φιλοδοξεί να προτείνει μια νέα ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά και τις δομικές τάσεις της πορείας της Ελλάδας στη νεωτερικότητα, πρακτικά από τη σύστασή της σε εθνικό κράτος. Νέα ματιά δε σημαίνει "ανακαλύπτω την πυρίτιδα" αλλά επιχειρώ να συνδυάσω με διαφορετικό τρόπο και να δώσω διαφορετικό βάρος στις διαδικασίες που διαμόρφωσαν την εθνική μας ζωή. Δεν προτείνω άλλη μια ιστορία της νεότερης Ελλάδας, έχουμε άλλωστε πολλές και καλές, εξάλλου δεν είμαι ιστορικός. Προτείνω ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο που συνδυάζει την ανωτέρω ιστοριογραφική παραγωγή με την ιστορική κοινωνιολογία και την πολιτική επιστήμη. Αυτοί οι δύο επιστημονικοί κλάδοι διαμορφώνουν το "φέροντα οργανισμό" που συμπληρώνεται με ιστορικό υλικό όπου και όσο είναι αναγκαίο. Το εγχείρημα οργανώνεται σε δύο μέρη, τα οποία μάλιστα μπορούν να διαβαστούν ξεχωριστά και αυτοτελώς. Στο πρώτο εξετάζω τα κυρίαρχα ερμηνευτικά σχήματα που προτάθηκαν από την επιστημονική κοινότητα για την κατανόηση αυτής της πορείας. Πρακτικά, εξετάζω πώς οι γενιές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας είδαν την Ελλάδα. Ή, ακριβέστερα, πώς οι ιστορικοί και οι κοινωνικοί επιστήμονες της μεταπολιτευτικής περιόδου, αξιοποιώντας τόσο τη γνώση της εποχής τους όσο και την κληρονομιά των προηγούμενων, πρότειναν στην ελληνική κοινωνία να δει τον εαυτό της. Στο δεύτερο μέρος επιχειρώ μια νέα σύνθεση της γνώσης για την "ελληνική περίπτωση", που έχει εν τω μεταξύ παραγάγει η ιστοριογραφία και η ιστορική κοινωνιολογία. Αποδέκτης του βιβλίου δεν είναι μόνο οι "ειδικοί", αλλά ο ενήμερος αναγνώστης που αγωνιά για την τύχη αυτού του τόπου».

***


  ~ ** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :

***  ΧΘΕΣ  ,... ΣΗΜΕΡΑ , ..  Εθνικές  ΙΤΑΛΙΑ -  ΕΛΛΑΔΑ  2-0  , (0-0) .- ^ 

~**  Football League πρόγραμμα : 
Σάββατο 12/10/2019
Ασπρόπυργος - Α.Ο. Καβάλας   1-0  .- ^  [21΄  Σκρόκοβιτς     ] .-

Κυριακή 13/10/2019 : 

 Αιγάλεω - Ιάλυσος   1-0  .- ^ [ 38΄Μπαξεβάνος ,    ] 
Νίκη Βόλου - Καλαμάτα  1-1  .- ^  [ 53΄ Ροζάνο  ,  73΄   πέν . Αμέρ Οσμάνατζικ  ] 
Βέροια - ΠΑΟ Τρίγλιας   2-1  .-  ^ [  2΄ Ζούρκος  , 74΄ Παπαδημητρίου ,  81  ΄ Κανούλας  ] .- 
Ιωνικός - Ο.Φ. Ιεράπετρας  0-1  .- ^ [ 33΄ Ευαγ.  Αναστασίου ,  ] .-
Α.Ο. Τρίκαλα - Ολυμπιακός Βόλου   1-1 .-^   [ 23΄ Ντιέγκο Σίλβα , ,90+3΄  ] .- ^ 
Διαγόρας - Θεσπρωτός   4-1  .- ^  [ 27΄ Φ.  Γεωργίου , 56΄ Φ.  Γεωργίου ,  78 ΄Κερί , 88΄ πεν    , 90+4 ΄   ] .- ^   


* ** Γ΄ Εθνική 7ος όμιλος  4η  αγωνιστική   :

 7ος όμιλος
Ολυμπιακός Ζαχάρως-ΠΣ Σπάρτη 0-2

Αστέρας Βλαχιώτη-Ναύπλιο 2017 1-0

Διαγόρας Βραχνεΐκων-Ερμιονίδα 3-1

ΠΑΟ Βάρδας-ΑΠΣ Ζάκυνθος 1-1

ΑΟ Τσιλιβή-Πανηλειακός 1-1

ΑΟ Διαβολιτσίου-Πανγυθεατικός 2-1

Παναργειακός-Θύελλα Πατρών 0-1


***  Στους άλλους Ομίλους Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο 



πρόγραμμα :

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

1ος όμιλος
Ηρακλής Ζυγού-Αετός Ορφανού 1-2
Κεραυνός Πέρνης-Δόξα Κάτω Καμήλας 2-4
Κιλκισιακός-Πανδραμαϊκός 0-3
Ένωση Αλεξανδρούπολης-Δόξα Θεολόγου 1-0
Άρης Αβάτου-Νέστος Χρυσούπολης 1-2
Πανσερραϊκός-Απόλλων Παραλιμνίου 1-1
Ρεπό: Ορφέας Ξάνθης

2ος όμιλος (5η αγωνιστική)
ΑΟ Σειρήνα-Νίκη Αγκαθιάς 1-5
Θερμαϊκός Θέρμης-ΠΑΣ Φλώρινα 3-0
Αστραπή Μεσοποταμίας-ΑΣ Αναγέννηση Γιαννιτσών 1-0
Θύελλα Σαρακηνών-Αλμωπός Αριδαίας 0-4
Εδεσσαϊκός-Μακεδονικός 0-1
Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων-ΠΟ Νέας Καλλικράτειας 0-1
Άρης Παλαιοχωρίου-Ποσειδώνας Μηχανιώνας 0-3 α.α.
Ρεπό: Αγροτικός Αστέρας

3ος όμιλος
Διγενής Νεοχωρίου-ΑΣ Μετέωρα 2-2
ΑΕ Καρίτσας-Ατρόμητος Παλαμά 2-2
ΑΠΟ Αταλάντη-Θησέας Αγριάς 1-2
Διαγόρας Στεφανοβικείου-Οικονόμος Τσαριτσάνης 0-0
ΑΟ Ποταμιάς-Ηρακλής Λάρισας 1-2
Δίας Δίου-Πιερικός 0-1
ΑΟ Σελλάνων-ΓΣ Αλμυρού 1-0
4ος όμιλος
ΑΕ Ποντίων Κοζάνης-Τηλυκράτης 2-0
Απόλλων Ευπαλίου- Αχέρων Καναλακίου 1-1
Θιναλιακός-ΠΑΣ Πρέβεζα 2-0
ΑΟ Ανατολής-Αναγέννηση Άρτας 1-3
Μακεδονικός Φούφα-Αστέρας Ιτέας 2-2
ΑΕ Λευκίμμης-Ναυπακτιακός Αστέρας 1-1
ΑΕ Μεσολογγίου-Σούλι Παραμυθιάς 1-0
5ος όμιλος
Πανθηραϊκός-Ερμής Κορυδαλλού 2-0 
Άνω Μερά-Κερατσίνι 0-0
Κηφισιά-Άγιοι Ανάργυροι 2-1
Φωστήρας-Καλλιθέα 2-2
ΑΕ Μοσχάτου-Άγιος Ιερόθεος 3-1
Εθνικός-Θύελλα Καμαρίου 1-2
Ακράτητος-Ηλυσιακός 1-1
6ος όμιλος
Ρόδος-Αήττητος Σπάτων 2-0 (12/10)
Αιολικός-Αχαρναϊκός 0-0
Νέα Αρτάκη-Παλληνιακός 1-2
Παναρκαδικός-Κιθαιρών Καπαρελλίου 1-2
Κόρινθος ’06-ΑΕΚ Τρίπολης 2-0
ΑΟ Υπάτου-Θύελλα Ραφήνας 0-1
Ρεπό: Μαρκό
7ος όμιλος
Ολυμπιακός Ζαχάρως-ΠΣ Σπάρτη 0-2
Αστέρας Βλαχιώτη-Ναύπλιο 2017 1-0
Διαγόρας Βραχνεΐκων-Ερμιονίδα 3-1
ΠΑΟ Βάρδας-ΑΠΣ Ζάκυνθος 1-1
ΑΟ Τσιλιβή-Πανηλειακός 1-1
ΑΟ Διαβολιτσίου-Πανγυθεατικός 2-1
Παναργειακός-Θύελλα Πατρών 0-1
8ος όμιλος
Επισκοπή-Άγιος Νικόλαος 1-0
Πόρος-ΑΕΕΚ ΣΥΝΚΑ 1-3
Πανακρωτηριακός-Ρεθυμνιακός 3-2
Γιούχτας-Ατσαλένιος 2-2
Ρεπό: Ηρόδοτος

***  Στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  Super League  Women :
 Κυριακή 13/10/2019 :
ΟΦΗ - ΑΕΛ  Λάρισσα  2-1 .- ^
Μεσολόγγι  - Αβάντες Χαλκίδας  4-1  .- ^
Άρις Θεσ/νίκης - Αγροτικός Αστέρας  5-1 .- ^
Ατρόμητος Αθηνών - Α.Ο. Τρίκαλα 2011  2-0 .- ^
Ελπίδες Καρδίτσας 94  - Γιάννινα  1-0 .- ^
Οδυσσέας Γλυφάδας - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  0-4 .- ^  


*** Α1΄  Μπάσκετ στη Ελλαδα   :
Σάββατο  12.10/2019 :
ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ - ΑΕΚ Αθηνών   72-68 ,(32-37) .-  ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 18-22 , 14-15 , 16-19  , 24-12 .-^
~ ΗΡΑΚΛΗΣ Θεσ/νίκης - ΡΕΘΥΜΝΟ Κρήτης  74-56 ,(43-33).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 18-23  , 25-10 , 18-12   , 13-11.- ^
~ ΚΟΛΟΣΣΟΣ  Ρόδου -  Γ.Σ. ΛΑΡΙΟΥ  73-74  ,(43-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-28 , 20-16 ,  14-15 , 16-15 .- ^
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ  - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ   95-69 , (42-36 ).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 26-19 ,16-17 ,  27-22 , 26-11.-^
~ Α.Ο. ΙΩΝΙΚΟΣ Νίκαιας - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  83-66 ,(21-26) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-21 , 23-17 , 20-24 , 20-4 .- ^
Κυριακή  13/10/2019  :
~ Γ.Σ. ΕΡΜΗΣ Αγιάς  - ΑΡΙΣ  Θεσ/νίκης   92-78 , (44-45) .- ^ 
Τα  δεκάλεπτα : 21-24 , 23-21 , 27-21 , 21-12 .- ^
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΡΩΜΥΘΕΑΣ  99-68 , (50-25) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 24-17 , 26-8 , 26-23 , 23-20 .- ^



*** Στο  μπάσκετ Α1 ΄ Γυναικών Κυριακή 13/10/2019 :  

`~  ΠΑΟΚ Θα/νίκης -  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  56-52  ,(26-23)   .- ^

Τα  δεκάλεπτα :  9-12 , 17-11 , 17-12 , 13-17 .- ^ 

~ Σπόρτινγκ - Α.Ο. Ελευθερία Μοσχάτου  77-79  .- ^
Τα  δεκάλεπτα :
~ Νίκη Λευκάδος - ΚΑΟ  Μελισσίων  86-53  .- ^
Τα  δεκάλεπτα :
~ Α.Ο Χανίων - Α.Ο. Δάφνη Αγίου Δημητρίου  81 - 55 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :
~ Εσπερίδες Καλλιθέας -  Κρόνος Αγίου Δημητρίου  96-52 .- ^  .-
Τα  δεκάλεπτα : 32-15 , 17-12 , 31-10 , 16-15 .- ^


*** Οι σημερινοί αγώνες στα γήπεδα της Μεσσηνίας  της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος  της Α΄ Τοπικής, :

Α΄ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΣΜεσσηνίας : Χθές ,.. Σάββατο 12/10/2019 : 
Εράνη Φιλιατρών – Πανθουριακός: 0-0  .-  ^
 Ακρίτας Κορώνης – ΠΑΟ Καλού Νερού: 0-2 .-  ^
ΑΟ Σπερχογείας – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: 3-1 .- ^
Κυριακή 13/10/2019 
Α.Ο. Μεθώνη - Τσικλητήρας Πύλου   6-1  .- ^
Α.Ε. Αβίας - Ολυμπιακός Ανάληψης   2-2  .- ^
Α.Ο. Κυπαρισσίας - Απόλλων Καλαμάτας  1-1 .- ^
Α.Ο. Ανδρούσα - Α.Ε. Μάνης   1-4 .- ^
Πάμισος Μεσσήνης - Εθνικός Μελιγαλά  1-0 .- ^


Α1  ΄ΤΟΠΙΚΟ  ΕΠΣΜεσσηνίας  : Χθές ,... της 2ης  αγωνιστικής  της Α1 κατηγορίας
Ηρακλής Κυπαρισσίας – Θύελλα Χαρακοπιού: 0-1 .- ^ 
Αστέρας Αρφαρών – Νέος Άρις 2-0 .- ^  
Δωριέας Δωρίου – Χανδριναϊκός 4-0  .- ^
Κυριακή  13/10/2019 
Ολυμπιακός Καλαμάτας - ΑΕΚ Καλαμάτας  1-1 .- ^
Ηρακλής Καλαμάτας - Πανιώνιος Καλαμάτας  4-1  .- ^
Παπαφλέσσας Χώρας - Α.Ο Φυτειάς  1-0  .- ^
Απόλλων Πεταλιδίου - Α.Ο.  Ομόνοια Καλαμάτας  1-0 .- ^ 


***  Με 20 ποδοσφαιριστές και για τη νίκη κόντρα στη Νίκη

 Βόλου η Καλαμάτα  

Με στόχο την 3η νίκη της στο νέο πρωτάθλημα της Football League και τη δεύτερη μακριά από την έδρα της που θα τη διατηρήσει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα η Καλαμάτα δοκιμάζεται σήμερα κόντρα στη Νίκη Βόλου. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 4 μ.μ. στο γήπεδο Φιλιππούπολης Λάρισας, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη έργα στην κανονική έδρα της ομάδας της Μαγνησίας. Αυτό ίσως αποτελεί μια θετική συγκυρία για τη Μαύρη Θύελλα, καθώς η αναμέτρηση φιλοξενείται σε ουδέτερη ουσιαστικά έδρα, όμως είναι φανερό ότι …όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα κάνουν οι ποδοσφαιριστές του Βασίλη Βούζα, υπερβάλλοντας ευατόν και δείχνοντας το χαρακτήρα πρωταθλητή που έχουν επιδείξει στα προηγούμενα τρία ματς (συμπεριλαμβανομένου του κυπέλλου κόντρα στον Καραϊσκάκη-ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας).
Από αυτή την προσπάθεια θα απουσιάσει ο ανέτοιμος μετά τον τραυματισμό του Μίλαν Τζόκιτς, ενώ στην αποστολή που αναχώρησε χθες από την Καλαμάτα ο προπονητής, Βασίλης Βούζας και ο συνεργάτης του Παναγιώτης Χριστοφιλέας, συμπεριέλαβαν 20 συνολικά ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων θα επιλεγεί λίγο πριν το ματς η 18άδα του παιχνιδιού. 
Πρόκειται για τους: Πάντο, Κασωτάκη, Ζαχαρόπουλο, Αλεξόπουλο, Τσιβελεκίδη, Τσουβαλτζίδη, Καζβιρόπουλο, Γαλούπη, Δήμο, Κουιρουκίδη, Κωνσταντινόπουλο, Στεφανάκο, Ιντζίδη, Γκελγκέρια, Μάκο, Στεργίδη, Ράκιτς, Βουκμίροβιτς, Οσμάνατζικ, και Μπάμπη.
 FOOTBALL LEAGUE
Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής
Ασπρόπυργος-Καβάλα 1-0 χθες .- ^ 
Σήμερα
Τρίκαλα–Ολυμπιακός Βόλου 3 μ.μ.  1-1 .- ^ 
4 μ.μ.
Αιγάλεω–Ιάλυσος
Ασπρόπυργος–Καβάλα
Νίκη Βόλου–Καλαμάτα
Βέροια–Π.Ο. Τρίγλιας
Ιωνικός–Ιεράπετρα
Διαγόρας-Θεσπρωτός
~**  Η βαθμολογία  σε 3ης αγωνιστικές
1. Καλαμάτα  7   5-1
2.ΟΦ Ιεράπετρας 7   3-1 
3. Βέροια 7   4-1
4. Ιωνικός 2-1
5. Τρίκαλα 4  2-1
6. Καβάλα 4  3-2
7. Νίκη Βόλου 4   4-4
8. Διαγόρας 4  5-3  
9.  Ασπρόπυργος 1-4  
10. Αιγάλεω 4    1-2
11.Τρίγλια 4-6  
12. Ολυμπιακός Βόλου 2   3-5
13. Ιάλυσος 1   0-3
14. Θεσπρ   0 


***   Γ’ Εθνική (1ος όμιλος):
Τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής:
Νέο Ληξούριο-ΑΟΚ Χαλάνδρι 77-68
ΓΣ Κορωπίου -ΑΟ Γλαύκος  `-
ΑΟ Ερμιόνης-ΑΟ Ακράτας 76-70
ΣΔΥ Τρίπολης-ΚΑΟ Κορίνθου 62-82
ΑΟ Π. Φαλήρου-ΑΕΝ Κηφισιάς 84-71
Άρης Νίκαιας ΓΝΟ-Ηλυσιακός ΑΟ  `-
Παναχαϊκή ΓΕ-ΑΟ Αχαγιά 82 67-72

***




 
~***       ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  : 

 ~1 .-  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !  Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .- 

2.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 

Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :                                                 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .-

3.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 

Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-

4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 

 31.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post_24.html  .-32.- Η  Εφημερίδα μας  Τα Νέα των Αρφαρών  Ν. Μεσσηνίας .- Πέμπτη  26  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post_26.html  
33.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Παρασκευή  27  Σεπτεμβρίου  2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post_27.html  .-
 34  - Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_28.html .-
35.-  .- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας Καλαμάτας  Κυριακή  29 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/09/29-2019.html .-  
36  .-Η  Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Καλαμάτας  .- Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/09/blog-post_30.html   .- 

***    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2019 
1,.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Καλαµάτας .- Τρίτη 01 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- ~ ΚΑΛΟ με Ευλογία Κυρίου μήνα ΟΚΤΩΒΡΙΟ   για όλους μας !   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
2.-   Η Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας . Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
3..- H  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Πέμπτη  03 Οκτωβρίου  2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/h.html  .- 
4. -Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή  04 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html   .-
5.-Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα  των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html     .-
6.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
7.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-  Δευτέρα 07 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .-
8.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
9.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-  Τετάρτη 09 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/10/blog-post.html .- 
10.- .- Η Εφημερίδα  μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .-  Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/10/blog-post.html  .- 
11.-.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/10/blog-post_11.html  
12.-Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-Σάββατο  12 Οκτωβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/10/blog-post_12.html  .- 
13.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας .- Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/blog-post.html    .-
14.-    

Δεν υπάρχουν σχόλια: