Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ :
Πεμπτη  12 Ιανουαρίου 2012  .
        Οι  γράφοντες  και αντιγράφοντες δεν σκοτώνουν ....μορφώνουν !!  
** ΤΟ  ΠΟΝΤΙΚΑΚΙ  ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΓΙΑΖΙ ΤΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  :
***  Ωμός εκβιασμός για τα Eurofighter ΝΤΡΟΠΗ  ΣΑΣ ............ΓΕΡΜΑΝΙΑ  ..ΚΑΙ ...
* Ως μυστικό όρο στη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση η Άνγκελα Μέρκελ θέτει εκβιαστικά την αγορά-μαμούθ εξήντα μαχητικών, τύπου Eurofighter, από την Ελλάδα των μνημονίων.-
* Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες «Kronen Zeitung» και «Die Zeit», η Γερμανίδα καγκελάριος, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει την επιβίωση της πολεμικής βιομηχανίας, σε μια περίοδο που μειώνονται δραματικά οι αμυντικοί προϋπολογισμοί των χωρών-«πελατών» της, επιβάλλει στην Ελλάδα να καταβάλει τεράστια κονδύλια σε αμυντικές δαπάνες, παρά την κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης.
* Τον απίστευτο αυτό εκβιασμό φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι δύο εφημερίδες, οι οποίες επικαλούνται πηγή από το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.- Πλέον το θέμα έρχεται στη Βουλή με τη σχετική ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη.-
* Άλλωστε, δεν πάει πολύς καιρός που ο ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ είχε καταγγείλει δημόσια πως, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν μέτρα αιματηρής λιτότητας, απομυζούν τον ελληνικό πλούτο μέσω των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.
* Το σχετικό δημοσίευμα της «Kronen Zeitung», που υπογράφει ο Richard Schmitt,» έχει τίτλο «Οι Έλληνες θέλουν τώρα 60 Eurofighter!».
 * To ρεπορτάζ επικαλείται δημοσίευμα της «Die Zeit», η οποία, με τη σειρά της, επικαλείται πηγή του ελληνικού Υπουργείου Αμύνης, που φέρεται να δήλωσε ότι, εφόσον εκταμιευτεί η δόση του Μαρτίου ύψους 80 δις ευρώ, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν νέες συμφωνίες για αμυντικούς εξοπλισμούς.

*** «Δεν φεύγω από την κυβέρνηση»
Δεν πρόκειται να φύγω απ' την κυβέρνηση» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε όσους θέτουν ζήτημα παραίτησης από το κυβερνητικό σχήμα των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., σημειώνοντας πως «χρειάζεται ένα εξάμηνο ένας υπουργός μόνο να μάθει τι σημαίνει ΕΣΠΑ».
 * Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Χρυσοχοΐδης πρότεινε η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και μετά τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
 * Αναφερόμενος στο μνημόνιο, είπε πως «δεν είναι αυτό καθ' αυτό το μνημόνιο που μας βλάπτει», αλλά «ο τρόπος που εμείς βάζουμε τις προτεραιότητες και υλοποιούμε το μνημόνιο», τονίζοντας ότι από την πρώτη μέρα θα έπρεπε να έχουν κλείσει εκατοντάδες «άχρηστοι οργανισμοί».
 * «Εμείς δεν είχαμε το θάρρος να πούμε στους πολίτες, κοιτάξτε αυτό είναι επιζήμιο» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και παραδέχθηκε: «Σκοτώσαμε την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργικότητα των Ελλήνων, καταστρέψαμε την επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές και τι κάναμε; Κάναμε κράτος»!
 * Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, επίσης, πως ντρέπεται που ένας στους δύο νέους είναι άνεργος. Δεσμεύθηκε ότι «αυτό υποσχόμαστε να το αλλάξουμε» και πρόσθεσε: «Αν ήμουν ανεπαρκής και ανίκανος πολιτικός, δεν θα εμφανιζόμουν ενώπιόν σας, κάπου θα είχα βάλει σε μια τρύπα το κεφάλι μου».

*** Λιάνα Κανέλλη: Ανεβαίνει στο σανίδι; " Από δήμαρχος κλητήρας " , Τι άραγε βλέπει ή προβλέπει ;

* Η Λιάνα Κανέλλη θα έχει την ευκαιρία να επιδείξει το υποκριτικό της ταλέντο στη μουσική παράσταση «Όσα λένε οι τοίχοι», κάνοντας… σεκόντο στο Τρίφωνο.
 * Όπως αποκαλύπτει η «Espresso», η βουλευτής του Κ.Κ.Ε. θα είναι η πρώτη guest στη νέα δυναμική, μουσικοθεατρική παράσταση και συγκεκριμένα στις πρώτες δύο παραστάσεις.
 * Ο συγγραφέας Γιώργος Λεμπέσης είπε στην εφημερίδα ότι η Λιάνα Κανέλλη θα ερμηνεύσει τον ρόλο της, έχοντας τη δυνατότητα να τον εμπλουτίσει με τον τρόπο που εκείνη θεωρεί καλύτερο: «Αλίμονο αν περιορίζαμε μια Λιάνα Κανέλλη» λέει χαρακτηριστικά.-
* Θαυμάσια λέμε εμείς , η Λιάνα είναι απεριόριστη .......... Μπράβοτης ;!

*** Ο πρώτος φοροφυγάς που παραδόθηκε
Το πρωί της Τετάρτης παρουσιάστηκε οικειοθελώς στις αστυνομικές αρχές του Πολυγύρου Χαλκιδικής, όπου και συνελήφθη, ένας 58χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας με χαρτικά είδη, για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο κατ' εξακολούθηση.
 ~ Πρόκειται για τον Κοτζαγιάννη Δούκα του Θεόφιλου.-
 * Συγκεκριμένα, φέρεται ότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο χρέη συνολικού ύψους 472.326 ευρώ κατά το διάστημα από τον Ιούνιο του 2007 έως τον Μάιο του 2011.
 * Η επιχείρηση, που εδρεύει στο Στρατώνι Χαλκιδικής, είχε αναστείλει το τελευταίο διάστημα τη δραστηριότητά της. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής.-

*** Προπαγάνδα με το… κυνήγι της κελεμπίας
* Έρχονται ή δεν έρχονται οι ..... ¨ " ένας άλλος Τσάκας ..."
Οι επενδύσεις που δεν έρχονται
~* Το νεφελώδες τοπίο γύρω από την πορεία του PSI και οι επίμονες συζητήσεις για επικείμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ολοφάνερη αδυναμία να αναληφθεί ριζοσπαστική δράση για επίλυση του προβλήματος, έχουν στην ουσία παραλύσει τη χώρα και τρομοκρατήσει τον λαό, ο οποίος καλείται συνεχώς να περιμένει και να αποδεχθεί τα χειρότερα. Κάθε άλλο παρά τυχαία, όπως έγραψε χθες και η ηλεκτρονική έκδοση του «Σπήγκελ», κυριαρχεί αυτή τη στιγμή μια σπέκουλα των Hedgefunds εις βάρος της Ελλάδας, που «επενδύουν μαζικά σε ελληνικά κρατικά ομόλογα και σε αντίστοιχα ασφάλιστρα κινδύνου, γιατί σε περίπτωση χρεοκοπίας θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη».  -

**   ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ… ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έκαναν φτερά πάνω από 36 δις ευρώ
* Η μείωση των καταθέσεων – με ανάλογη επιβάρυνση των τραπεζών – είναι άλλη μια «επιτυχία» της κυβέρνησης (πρώην και νυν).
 * Με την επιβολή φορολογικών μέτρων, αλλά και με την τρομοκρατία περί επιστροφής στη δραχμή, οι καταθέσεις κάνουν φτερά μήνα με τον μήνα.
 * Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι τραπεζικές καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων παρουσίασαν νέα μείωση, της τάξης του 2%, τον Νοέμβριο του 2011, ενώ τον Οκτώβριο είχαν υποστεί μείωση της τάξης του 3,7%.
 * Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 172,89 δισ. ευρώ το Νοέμβριο από 176,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.
 * Η υποχώρηση των καταθέσεων επιβαρύνει τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους.
 * Συνολικά, από την αρχή του έτους, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 36,71 δισ. ευρώ ή 17,5%.
 * Στο μεταξύ, τον ίδιο μήνα, η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχε έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του ELA ύψους 6,6 δισ. ευρώ, με το σύνολο να διαμορφώνεται στα 42,85 δισ. ευρώ.
 * Τον Οκτώβριο, το σύνολο της έκτακτης ρευστότητας προς τις τράπεζες μέσω του ELA είχε διαμορφωθεί στα 36,25 δις.
 * Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ σχεδόν διπλασιάστηκε το 2010 και ανήλθε στα 97,67 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, από 49,7 δισ. στις αρχές του έτους.

*** ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΟΜΙΜΟΦΡΟΣΥΝΗΣ

~ Κάνει πίσω και η Ουγγαρία * Υπέκυψε τελικά και η Ουγγαρία στις πιέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ και τροποποιεί τον επίμαχο νόμο για την κεντρική τράπεζα.
*  Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως σέβεται «πλήρως την εξουσία της Κομισιόν ως θεματοφύλακας των κοινοτικών συνθηκών» και με επιστολή του Ούγγρου υπουργού των εξωτερικών προς την Επιτροπή δηλώνει πως «αν χρειαστεί να αλλάξουμε τη νομοθεσία αυτή, θα το πράξουμε».
* Παράλληλα, με την ουγγρική δήλωση νομιμοφροσύνης η χώρα αποδέχεται και την συνέχιση των ανεπίσημων διαπραγματεύσεων για την παροχή δανειακής στήριξης.
 * Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε να γίνουν διορθώσεις στο νόμο που η κυβέρνηση ψήφισε για το πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής τράπεζας, με τον πρωθυπουργό της χώρας Βίκτορ Ορμπάν να αρνείται αίτημα των αρχών της Ε.Ε. για απόσυρση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν δέχεται εντολές από τις Βρυξέλλες.

*** Μεσσηνιακά και άλλα στο αγιάζι της Μεσσηνιακής ενημέρωσης :
*** Στην εποχή των κεριών μας γύρισε η ΔΕΗ

* Να κόψει το ρεύμα σε σπίτια και καταστήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό με το χαράτσι επιχείρησε χθες το πρωί στην Καλαμάτα η ΔΕΗ. Το συνεργείο, στο οποίο είχε δοθεί η σχετική εντολή, εμπόδισαν μέλη του ΠΑΜΕ και έτσι οι προγραμματισμένες διακοπές δεν έγιναν.
* Όπως σημείωσε στο «Θ» στέλεχος του ΠΑΜΕ, η χθεσινή εντολή αφορούσε διακοπή σε 3 μαγαζιά και 7 σπίτια, όμως αναμένεται να υπάρξει συνέχεια, καθώς η γενικότερη εντολή είναι για πολλά περισσότερα (έκανε λόγο για 350 με 370). Η αρχή έγινε από την οδό Βύρωνος και συνεχίστηκε στις οδούς Φαρών, Μεγ. Αλεξάνδρου, Τσαμαδού κ.λπ. Τα μέλη του ΠΑΜΕ έφταναν στα σημεία που επρόκειτο να κοπεί το ρεύμα, χτυπούσαν τα κουδούνια, έβγαινε ο κόσμος στο δρόμο και όλοι μαζί εμπόδιζαν το συνεργείο διακοπής, το οποίο, όπως ανέφερε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, ήταν μεικτό (εργολάβος και εργαζόμενοι της ΔΕΗ).
 ~ Ανακοίνωση ΠΑΜΕ
* Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ΠΑΜΕ, αναφέρονται τα εξής: «Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει στο λαό της Μεσσηνίας την προσπάθεια που έκανε σήμερα το πρωί η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε σπίτια που δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό. Η προσπάθειά τους αυτή έπεσε στο κενό, καθώς δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρόλαβαν το συνεργείο και απέτρεψαν την διακοπή ρεύματος. Τους προειδοποιούμε πως είμαστε αποφασισμένοι και δε θα επιτρέψουμε καμία διακοπή όσο αυτό περνάει από το χέρι μας. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Καλούμε τους εργαζόμενους που δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς, αλλά και αυτούς που το έκαναν, να είναι σε επιφυλακή. Να οργανωθούν σε κάθε πολυκατοικία και σε κάθε γειτονιά. Να βάλουν λουκέτο στα ρολόγια. Να μην ανοίγουν την πόρτα στα συνεργεία. Να υπερασπιστούν με κάθε τρόπο το δικαίωμα στην ηλεκτρική ενέργεια. Κανένας φόβος. Ή αυτοί η εμείς.
* Τηλέφωνα επικοινωνίας: 698 8926099 (Βαγγέλης) Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, 697 2006221 (Παναγιώτης) Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, 697 2025336 (Μπάμπης) Λαϊκή Επιτροπή Φυτειάς».
~ Δήλωση Θαν. Πετράκου
* Δήλωση, με αφορμή το θέμα, έκανε και ο Θανάσης Πετράκος, επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» στο Περιφερειακό Συμβούλιο: «Καταγγέλλουμε την τρικομματική κυβέρνηση των τραπεζιτών, η οποία εξαντλώντας την αυστηρότητά της ως προς την τήρηση των νόμων, έδωσε άμεση εντολή στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος των πελατών που δε συμμορφώθηκαν με τις υποδείξεις. Δηλαδή, πλήρωσαν μόνο το αντίτιμο του ρεύματος και δεν πλήρωσαν το χαράτσι της τρικομματικής κυβέρνησης.
*  Η ΔΕΗ για μια ακόμη φορά αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κυβερνήσεων του δικομματισμού, απαξιώνεται στα μάτια των πελατών της και του λαού, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των αφεντικών της. Μένει εκτεθειμένη απέναντι στους πελάτες της, με βάση τα συμβόλαια που έχει υπογράψει μαζί τους, ότι δηλαδή είναι υποχρεωμένη να τους παρέχει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας, όταν οι πελάτες είναι σωστοί απέναντί της ως προς τις υποχρεώσεις τους.
* Τα χρήματα του λαού που μαζεύονται μέσα από τα χαράτσια εξυπηρετούν τοκοχρεολύσια, τα οποία η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει υποσχεθεί να ξεπληρώσει. Έξω απ’ αυτή την πολιτική έχουν αφήσει το μεγάλο κεφάλαιο, τους φοροκλέφτες και φοροφυγάδες, που έφεραν τη χώρα μας σε σημείο να βρίσκεται στα όρια του γκρεμού και συνεχίζουν να εκβιάζουν το λαό, στερώντας του τα δημόσια αγαθά. Σε λίγο θα εκβιάζουν και με την παροχή νερού και με την παροχή υγείας. Φτάσανε σε σημείο να στερούν απ’ το λαό τα φάρμακά του, εξαντλώντας την αυστηρότητά τους μόνο στους φαρμακοποιούς και όχι στους φαρμακοβιομήχανους.
* Τους νόμους της κυβέρνησης των ανδρείκελων δηλώνουμε ότι δε θα τους σεβαστούμε. Δεν πληρώσαμε και δε θα πληρώσουμε καμία δόση από τα χαράτσια. Καλούμε το λαό να σταθεί όρθιος και να μην υποκύψει στους εκβιασμούς. Καλούμε τους πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι στους συμπολίτες μας που θα επιχειρηθεί να τους κόψουν το ρεύμα. Εμείς θα είμαστε παρόντες, ώστε να ματαιώσουμε στην πράξη αυτές τις ανάλγητες πολιτικές και ενέργειες».

*** Οι επαγγελματίες του ΒΙΟΠΑ δεν θα πληρώνουν ενοίκια

 * Κλειστές ήταν χθες έως το μεσημέρι οι θύρες εισόδου και εξόδου από το ΒΙΟΠΑ, μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των επαγγελματιών του, οι οποίοι ζητούν τη μείωση των ενοικίων και την αποκατάσταση των φθορών στο χώρο.
* Οι ίδιοι αντιμετώπισαν το πρωινό κρύο έχοντας ανάψει φωτιά με ξύλα σε σιδερένιο βαρέλι, ενώ από μικροφωνική εγκατάσταση ακούγονταν τραγούδια που συνήθως ακούγονται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Στην είσοδο και την περίφραξη παρέμεναν οι μαύρες σημαίες και τα πανιά, καθώς και τα συνθήματα σε πανό, ενώ στην είσοδο και την έξοδο από το χώρο είχαν παραταχθεί αυτοκίνητα των επαγγελματιών, αποκλείοντας την πρόσβαση.
 * Οι επαγγελματίες συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της «Διοκλής ΑΕ», Στυλ. Στασινόπουλο, στον οποίο εξέθεσαν τα προβλήματά τους, με έμφαση σε αυτά της μείωσης των ενοικίων και της αποκατάστασης των ζημιών που παρατηρούνται.
* Ο κ. Στασινόπουλος απέρριψε το αίτημα της μείωσης των ενοικίων, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για δημόσια περιουσία και, κατά συνέπεια, τα θέματα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν με νομοθετική διάταξη. Όσον αφορά στην αποκατάσταση των ζημιών, είπε πως έχει κινηθεί η νόμιμη διαδικασία για την έκδοση άδειας και την εκπόνηση μελέτης και διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι πολύ σύντομα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες. Σημείωσε δε ότι «με τη συνεργασία θα λυθούν τα προβλήματα».
 ~*  Παύση πληρωμής ενοικίων
* Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες του ΒΙΟΠΑ, μέσω του προέδρου τους Κυρ. Ψυχάρη, ανέφεραν ότι η «Διοκλής ΑΕ» είναι μονομετοχική Ανώνυμη Εταιρεία, με μοναδικό μέτοχο το Δήμο, και δεν έχει σχέση με το Δημόσιο. «Ο μέτοχος δεν έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στην επιχείρησή του;», ήταν το ερώτημα που έθεσε και πρόσθεσε ότι η βιωσιμότητά της εξαρτάται από την εύρυθμη λειτουργία του ΒΙΟΠΑ, με την καταβολή των ενοικίων, προκειμένου και η επιχείρηση να λειτουργεί και τα καταστήματα να μην είναι άδεια. Ακολούθως ανέφερε ότι υπάρχουν ξενοίκιαστοι χώροι, λόγω των υψηλών ενοικίων, παρατηρώντας ότι με λιγότερα χρήματα βρίσκονται μεγαλύτεροι χώροι εκτός ΒΙΟΠΑ.
* Στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης αποφασίστηκε η παύση στην πληρωμή των ενοικίων που καταβάλλουν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, έως ότου δοθεί κάποια απάντηση, θετική ή αρνητική, αλλά με επιχειρήματα. Ο κ. Ψυχάρης παρατήρησε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας θα πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των επαγγελματιών.
* Οι περαιτέρω κινητοποιήσεις αυτής της μορφής μάλλον θα πρέπει να αποκλειστούν, καθώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των επαγγελματιών, «εμείς σήμερα, αποκλείοντας την πρόσβαση στο ΒΙΟΠΑ, στην ουσία κλείσαμε τις επιχειρήσεις μας. Κλείσαμε τις δουλειές μας και αρνηθήκαμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, κάτι που αυτή την περίοδο έχει μεγάλο κόστος».
* Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο διαβήματος σε υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πιστώσεις και της οποίας αναγέρθηκε το ΒΙΟΠΑ. «Θα πρέπει να δούμε, αυτοί που χρηματοδότησαν κάποτε την κατασκευή του, αν επιτελεί το σκοπό που φτιάχτηκε ή άρχισε να μετατρέπεται σε μια μεγάλη αποθήκη με τα καταστήματα που μένουν ξενοίκιαστα, λόγω των υψηλών ενοικίων», σχολίασε.
* Όσον αφορά στο ζήτημα της ασφάλειας από πιθανές πτώσεις σαθρών υλικών, αναρωτήθηκε ποιος θα φέρει την ευθύνη αν υπάρξει τραυματισμός ατόμου.
* Όταν τον ρωτήσαμε για τον αντίκτυπο της συνάντησης των επαγγελματιών με τον πρόεδρο της Επιχείρησης, απάντησε πως έχει την εντύπωση ότι «ο κ. Στασινόπουλος κατανοεί το πρόβλημα, είναι μαζί μας, καταλαβαίνει, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω, αφού τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο δήμαρχος».
* Οι επαγγελματίες παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι την ώρα που αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας με πρόθεση να συναντηθεί με το δήμαρχο Παν. Νίκα και να του επιδώσει ψήφισμα διαμαρτυρίας.-  X.X.

*** Σύμφωνα με τους επιθεωρητές

~ Πρώτη η Μεσσηνία σε ενεργές χωματέρες στην Πελοπόννησο  * Τη θλιβερή πρωτιά με τις περισσότερες ενεργές χωματερές κατέχει η Μεσσηνία, σύμφωνα με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, στο νομό μας υπολογίζεται πως υπάρχουν γύρω στις 50.
* Στα ίδια κακά χάλια βρίσκεται, όμως, και ολόκληρη η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία μάλιστα κατέχει τα πρωτεία της χειρότερης περιφέρειας στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι 25 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), αλλά η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 150-200 ενεργές χωματερές.
 * Από την άλλη πλευρά, ως γνωστόν, προθεσμία έως τον Ιούνιο έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να μπει λουκέτο στους ΧΑΔΑ και απειλεί, μάλιστα, με πρόστιμο 35.000 ευρώ ημερησίως για καθέναν που θα παραμένει ενεργός.
* Σε περίπτωση που γίνει πράξη η παραπάνω απειλή, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός των Δήμων που δεν έχουν προχωρήσει στο κλείσιμό τους.

*** Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Τ. Αποστολόπουλου

 * «Αν συνεχίσουμε έτσι, το μεγάλο εθνικό μας πρόβλημα θα είναι η κοινωνική συνοχή και δε θα μπορούμε να το προσπεράσουμε». Με τα λόγια αυτά έκλεισε την παρουσίαση του βιβλίου του «Οι δυνάμεις εργασίας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο τομέα», αλλά και την εκδήλωση με θέμα: «Οι δυνάμεις εργασίας μετά το μνημόνιο», στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσος Αποστολόπουλος.
* Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο από ανθρώπους πολλών πολιτικών παρατάξεων, αυτοδιοικητικούς, συνδικαλιστές και απλούς πολίτες, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ Ανδ. Λυκουρέντζος και το μέλος της Κ.Ε. της Δημοκρατικής Αριστεράς Μπάμπης Βακαλόπουλος κατέθεσαν τις απόψεις τους, όπως το ίδιο έπραξε και μέσω μηνύματος, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, ο έτερος των προγραμματισμένων ομιλητών, μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού, Δημ. Στρατούλης.
 ~ Ανάγνωση ομιλίας Στρατούλη
* Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση της ομιλίας του κ. Στρατούλη, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι για να υπερασπίζει τα συμφέροντα των μελών του, το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να είναι αδέσμευτο από την κυβέρνηση και τις κομματικές παρεμβάσεις. Θα πρέπει, επίσης, να είναι διεκδικητικό, πολιτικοποιημένο και ταξικό. Θα πρέπει δε, όχι μόνο να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μελών του, αλλά και να μάχεται για την επιστροφή εκείνων που χάθηκαν. Συνεχάρη το συγγραφέα για τη δουλειά του και ευχήθηκε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.
* Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Πατρών Μιχ. Κίτρου. Στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε το έργο ως βιβλίο αναφοράς και σπονδή στο αίμα που χύθηκε για την κατάκτηση δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, για να προσθέσει ότι η παρουσίασή του συμπίπτει με την οικονομική κρίση. Στα ερωτήματα αν υπάρχει ελπίδα και προοπτική, ανέφερε ότι υποβοηθάται μέσω του βιβλίου ο αναγνώστης για να βρει τη λύση. Ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ότι χρειάζεται αρετή, τόλμη και διορατικότητα για να ξεφύγουμε από την κατάσταση, ενώ σημείωσε πως είναι επιτακτικό να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Κατέληξε λέγοντας ότι η καλύτερη εγγύηση είναι η μνήμη του παρελθόντος μας.
 ~ Οι ομιλητές
* Στην άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες αναφέρθηκε η κα Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε πως η παραμονή στη ευρωζώνη είναι η προοπτική και η ελπίδα για το μέλλον, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρξει πάλη για μια διαφορετική Ευρώπη, που θα παράγει για όφελος των πολιτών και όχι για συγκεκριμένα συμφέροντα και κράτη. Μιλώντας για την κυβέρνηση συνεργασίας, είπε πως δημιουργεί μια σταθερή βάση.
* Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών είπε πως η μελέτη του Τάσου Αποστολόπουλου είναι ευκαιρία να αγγίξει κάποιος το συνδικαλιστικό κίνημα, ενώ κατέθεσε συγκεκριμένες παραμέτρους προκειμένου να ξανασταθεί ο συνδικαλισμός.
* Από την πλευρά του, ο κ. Λυκουρέντζος επέκρινε την άρνηση ως προς τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και άλλων οργανισμών, και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στο μέλλον και με σιγουριά, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα θα είναι δυσάρεστα για όλους.
* Η απορρύθμιση των εργασιακών κεκτημένων και δικαιωμάτων περιλαμβανόταν στο στάδιο μιας πορείας της τελευταίας εικοσαετίας, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, ο Μπάμπης Βακαλόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τη Δημοκρατική Αριστερά, λόγω αδυναμίας της παρουσίας του βουλευτή της Νικ. Τσούκαλη. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα έχουν οριστικό χαρακτήρα, παρατήρησε ότι τα συνδικάτα αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και κατέληξε λέγοντας πως το βιβλίο του Τάσου Αποστολόπουλου είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση των εξελίξεων στο χώρο των δυνάμεων εργασίας.
~ Τάσος Αποστολόπουλος
* Τέλος, ο συγγραφέας αποκάλυψε επιστολή που είχε στείλει πριν από δυόμισι χρόνια στους συναδέλφους του συνδικαλιστές, γνωστοποιώντας τους πως αποσύρεται από το χώρο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε στην επιστολή του ότι η αποχώρηση θα δημιουργούσε συνθήκες ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού και πρόσθεσε ότι σήμερα οι δυνάμεις εργασίας δίνουν μεγάλη μάχη και θεωρεί ότι συνεισφέρει με αυτό το πόνημα.  - Χ. Χ.

***  Νοσοκομείο Κυπαρισσίας 
~ Διαμαρτυρίες εργαζομένων για τις απλήρωτες υπερωρίες
 * Τις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ακόμη δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένα υπερωριών τους από τον Ιούνιο του 2011.
* Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν πριν από λίγες μέρες σημείωναν: «Διαμαρτυρόμαστε για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών μας από το μήνα Ιούνιο του 2011 έως το τέλος του έτους. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης και του λογιστηρίου ότι θα καταβάλλονταν οι υπερωρίες μας, αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατόν έως και σήμερα 5/1/2012. Οι εξηγήσεις που δίνονται από τη Διοίκηση και το λογιστήριο είναι ότι έχουν εξασφαλίσει μόνο την αποπληρωμή των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου του 2011. Οι εργαζόμενοι αναρωτιούνται, ακόμα και αν αυτοί οι μήνες καταβληθούν άμεσα, τι θα γίνει με την αποπληρωμή των υπόλοιπων μηνών. Τονίζουμε ότι τα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν εξοφλήσει τις υπερωριακές αμοιβές των εργαζομένων ως τον Οκτώβριο του 2011».
* Οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι, εάν και εφόσον άμεσα δεν τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα των υπερωριών τους, να προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.
* Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείου, Πάνος Μπόζος, μιλώντας σχετικά με το ανακύψαν ζήτημα, συμμερίστηκε τη διαμαρτυρία των εργαζομένων, σημειώνοντας πως η καθυστέρηση στην καταβολή των υπερωριών δεν οφείλεται στο νοσοκομείο, ενώ τόνισε πως στις 13 Ιανουαρίου θα πληρωθούν τις υπερωρίες Ιουνίου και Ιουλίου.
* Συγκεκριμένα ο κ. Μπόζος είπε χθες στο «Θ»: «Έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται, αλλά, όπως γνωρίζετε, είναι και κάποιες διαδικασίες έξω από το νοσοκομείο για την καταβολή των υπερωριών τους. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή είναι να πληρωθούν στις 13 του μηνός. Ήταν να πληρωθούν στις 10 το μηνός, αλλά το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να αντιδράσει σωστά και έτσι θα πληρωθούν στις 13 του μηνός τις υπερωρίες Ιουνίου και Ιουλίου. Το υπουργείο για τις υπερωρίες Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου μάς έχει δώσει την επιχορήγηση, αλλά δε μας έχει αποστείλει το ποσόν. Εμείς στα χαρτιά μας έχουμε την έγκριση των υπερωριών, αλλά δε μας έχει αποσταλεί το ποσόν. Εάν δεν αποσταλεί το ποσόν, δεν μπορούμε να κόψουμε εντάλματα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας αποσταλεί και το ποσόν για τις υπερωρίες των υπόλοιπων αυτών μηνών. Διαμαρτύρονται σωστά οι εργαζόμενοι. Είναι δεδουλευμένα. Πολλοί εξ αυτών έχουν ανάγκη και τα 150 – 200 ευρώ που τους οφείλει το νοσοκομείο. Είναι βέβαιο ότι 13 του μηνός θα πληρωθούν τις υπερωρίες Ιουνίου και Ιουλίου. Αυτή είναι η κατάσταση, τα πράγματα είναι δύσκολα, ζητάμε την κατανόηση όλων των εργαζομένων. Να ξεκαθαρίσουμε, δε, ότι ο μισθός τους και τα δώρα καταβάλλονται κανονικότατα, η καθυστέρηση πληρωμής αφορά υπερωρίες».- Η. Γ.

*** Μέσω κοινωφελούς εργασίας

~ Προσλήψεις εκατοντάδων ανέργων στο Νομό Μεσσηνίας
 * Το «πράσινο φως» για την πρόσληψη εκατοντάδων ανέργων στη Μεσσηνία μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας άναψε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Εργασίας.
* Συγκεκριμένα, μέσω της «Διάσταση Κοινωνική Επιχείρηση Αστική Εταιρεία» θα προσληφθούν στο νομό 400 άτομα. Μέσω του πολιτιστικού οργανισμού «Οι δρόμοι της Ελιάς» θα προσληφθούν: 70 άτομα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, 10 στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας και Κοινοτήτων Περιοχής Καλαμάτας, 9 στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης Μεσσηνίας, 15 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Μεσσηνίας, 20 στη ΔΕΥΑ Καλαμάτας, 11 στο Γενικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Παμίσου, 100 στο Δήμο Τριφυλίας, 25 στο Δήμο Δυτικής Μάνης, 50 στο Δήμο Οιχαλίας, 200 στο Δήμο Καλαμάτας και 120 στο Δήμο Μεσσήνης. Συνολικά, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προβλεφθεί να προσληφθούν 4.130 άτομα.
* Σύμφωνα με την προκήρυξη, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Έθνος», ωφελούμενοι θα είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας που είναι άνεργοι (με δελτίο ανεργίας σε ισχύ) ή αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με ατομικό εισόδημα έως και 10.500 ευρώ (το οικονομικό έτος 2011).
* Κάθε δικαιούχος μπορεί να απασχοληθεί σε μια θέση εργασίας έως 5 μήνες (μέσα σε διάστημα ενός έτους), ενώ το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα εργασίας ανέρχεται σε 25 ευρώ, με όριο τα 625 ευρώ το μήνα.
* Η επιλογή των ωφελούμενων ανέργων για την υλοποίηση δράσεων κοινωνικής εργασίας γίνεται βάσει αντικειμενικού συστήματος μοριοδότησης. Σημαντικά κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή κατάσταση (μονογονεϊκές οικογένειες), το οικογενειακό εισόδημα, η κατάσταση υγείας του ανέργου, η εντοπιότητα.
* Η επιλογή των ωφελουμένων γίνεται ύστερα από πρόσκληση – ενημέρωση του φορέα απασχόλησης προς τους δυνητικούς ωφελουμένους, η οποία περιλαμβάνει συνοπτική περιγραφή της δράσης, το χρονικό διάστημα απασχόλησης, τις απαιτούμενες δεξιότητες/προσόντα των ωφελουμένων, τα κριτήρια επιλογής, τον τόπο και τον καταληκτικό χρόνο υποβολής των αιτήσεων.
* Για την πρόσληψη των ανέργων, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ, καθώς η ανεξάρτητη αρχή έχει αναλάβει την έγκριση της ανακοίνωσης πρόσληψης, τον έλεγχο νομιμότητας των πινάκων κατάταξης που καταρτίζουν οι δικαιούχοι φορείς και την εξέταση των ενστάσεων που υποβάλλουν οι συμμετέχοντες κατά των συγκεκριμένων πινάκων.
* Τα προγράμματα αφορούν κατά κύριο λόγο δράσεις κοινωνικής εργασίας, το φυσικό έργο ή τις υπηρεσίες οι οποίες διαμορφώνονται στη λογική της ολοκληρωμένης παρέμβασης (δηλαδή, με έναρξη, λήξη, συγκεκριμένο αποτέλεσμα, συγκεκριμένους πόρους, αξιολόγηση). - Α. Π.

*** Κυπαρισσία

~ Άκρως επικίνδυνοι οι «βομβαρδισμένοι» δρόμοι...  * Άκρως επικίνδυνοι παραμένουν οι δρόμοι της Κυπαρισσίας, με τις τελευταίες βροχοπτώσεις, μάλιστα, να χειροτερεύουν την κατάσταση.
* Οι δρόμοι, ιδίως στην περιοχή του νοσοκομείου και μέχρι την Πανηγυρίστρα, θυμίζουν «βομβαρδισμένο» τοπίο, κι αυτό δεν είναι υπερβολή, αλλά η πραγματική αποτύπωση της εικόνας που αντικρίζει κανείς. Παντού σκαψίματα και λακκούβες, που εγκυμονούν κινδύνους για τα οχήματα και τα δίκυκλα… Οι οδηγοί οχημάτων, πριν περάσουν από τους συγκεκριμένους δρόμους, κάνουν το σταυρό τους μη συναντήσουν, από την απέναντι κατεύθυνση, όχημα, επειδή θα πρέπει να ρίξουν το δικό τους στη «γούβα»!
* Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν υποστεί ζημιές, κυρίως στα λάστιχα των αυτοκινήτων τους, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να κινηθούν μαζικά κατά παντός υπευθύνου. Σημειώνουμε πως τόσο ο πρώην Δήμος Κυπαρισσίας όσο και η Τροχαία, σε έγγραφά τους, αναφέρουν την επικινδυνότητα των δρόμων και την ανάγκη άμεσης αποκατάστασης του οδοστρώματος.
* Ωστοσο, παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις πολιτών, που πολλές φορές έχουν απευθυνθεί στο Δήμο και τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι για την αποκατάσταση των ζημιών και φθορών του οδοστρώματος. Ο μόνιμος ισχυρισμός των παραγόντων του Δήμου, ο οποίος πλέον έχει γίνει μονότονος, κουραστικός και δεν πείθει, είναι η εμπλοκή και «διαμάχη» με την εταιρεία του έργου των δικτύων των ομβρίων υδάτων.
* Από τη στιγμή που τόσο ο Δήμος όσο και η Τροχαία κρίνουν επικίνδυνους τους δρόμους ως είναι, πρέπει τάχιστα (έπρεπε ήδη) να έχουν κινηθεί όλες οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος! Άραγε, δεν αρκούν οι ζημιές οχημάτων και δικύκλων και οι ελαφριοί τραυματισμοί πολιτών εξαιτίας των δρόμων; Πρέπει να συμβούν χειρότερα για να γίνει αποκατάσταση;  Η. Γ.

*** 7ος Δημοτικός Παιδικός Σταθμός

~ Επιτέλους χθες άναψε το καλοριφέρ!
 * Από πέρυσι ήταν χαλασμένος ο καυστήρας της κεντρικής θέρμανσης στον 7ο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Καλαμάτας. Και χρειάστηκε να φτάσουμε στα μισά του Ιανουαρίου για να φτιαχτεί, παρά τα ενημερωτικά έγγραφα που είχαν σταλεί στο Δήμο από τον Οκτώβριο.
* Μετά από προχθεσινή σχετική διαμαρτυρία, απευθυνθήκαμε χθες το πρωί στον Παιδικό Σταθμό, που βρίσκεται στην οδό Εθνικού Σταδίου στην Παραλία, όπου μας ενημέρωσαν ότι ο καυστήρας είχε φτιαχτεί μόλις πριν από λίγο.
 * Όπως ανέφερε στο «Θ» εργαζόμενη του Παιδικού Σταθμού, χθες άναψε για πρώτη φορά η κεντρική θέρμανση. «Σήμερα το πρωί αποκαταστάθηκε η βλάβη και ο Παιδικός έχει πλέον κεντρική θέρμανση. Είναι ένας σταθμός που φιλοξενεί μικρά παιδάκια και τόσο καιρό ήταν μέσα στην υγρασία, σε μια περιοχή όπως η Παραλία. Ο καυστήρας ήταν χαλασμένος από πέρυσι και δεν είχε φτιαχτεί, παρά τα όσα έγγραφα στέλναμε από τον Οκτώβριο, αλλά και τις τηλεφωνικές εκκλήσεις προς την υπηρεσία μας. Διαβιούσαμε και τα παιδιά και οι εργαζόμενοι εδώ, σε τριτοκοσμικές συνθήκες, ήταν φοβερά κρύο το κτήριο. Υπήρχε, βέβαια, ένα κλιματιστικό, με το οποίο προσπαθούσαμε να ζεστάνουμε το σχολείο, αλλά και πάλι ο χώρος δε ζέσταινε. Επιπλέον, ξέρετε πόσο ανθυγιεινό είναι το κλιματιστικό, ιδίως για τα μικρά παιδιά».
* Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμος όφειλε χρήματα στον τεχνικό, γι’ αυτό και εκείνος δεν πήγαινε στο σχολείο να επισκευάσει τον καυστήρα. Ωστόσο, επίσημη απάντηση από το Δήμο Καλαμάτας, γιατί τόσο καιρό δεν είχε φτιαχτεί ο καυστήρας, δεν πήραμε.
* Πάντως, η υπεύθυνη για τους Παιδικούς Σταθμούς, πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, Μαρία Οικονομάκου, σε επικοινωνία που είχαμε χθες μαζί της, παραδέχθηκε ότι η κεντρική θέρμανση στον 7ο Παιδικό Σταθμό Καλαμάτας αποκαταστάθηκε χθες το πρωί.
* Για το θέμα αναζητήσαμε και το διευθυντή Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Παναγιώτη Κουτσογιαννόπουλο, αλλά δεν κατέστη δυνατό να μιλήσουμε, ώστε να έχουμε την άποψή του.-  Μ. Ν.

***H Mεσσήνη με τα μάτια των κατοίκων της

 * Πέρασα αρκετές ημέρες εξερευνώντας τη Μεσσήνη. Ξεκινώντας από την ιστορική πλατεία με το ρολόι, περιδιάβηκα τους δρόμους του εμπορικού της κέντρου, θαύμασα κτίσματα από την εποχή της… «Μεθυσμένης Πολιτείας», ζαλίστηκα από το έντονο κυκλοφοριακό της, έζησα το τσιγγάνικο στοιχείο, ζωηρό στο Νησί, σκέφτηκα πάνω στην πολεοδομία της, έκανα βόλτες στην Μπούκα και στις καλλιέργειες. Συνάντησα ανθρώπους οι οποίοι, ο καθένας με τον τρόπο του, χωρίς αναγκαστικά να συμφωνούν, αγαπούν την πόλη. Μου μίλησαν για τα στοιχεία της Μεσσήνης που έχουν εγγραφεί στην καρδιά τους, αλλά και για εκείνα που θα ήθελαν άμεσα να αλλάξουν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.
* Ο Δημήτριος Βαλαβάνης, με την ωραία πένα και τις μνήμες παλαιότερων εποχών. Ο Γιάννης Πλατάρος, οικονομολόγος – μαθηματικός, διευθυντής του Λυκείου Μεσσήνης, που εστίασε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Η Κατερίνα Χριστοπούλου, διευθύντρια του μοναδικού εντύπου που εκδίδεται στη Μεσσήνη, του free press «Κλειδί». Ο υπεύθυνος του Δημοτικού Αναγνωστηρίου, Περικλής Μουρίκης, αλλά και ο νοσηλευτής Γιάννης Κοντοζαμάνης, που χωρίς να έχει ρίζα καταγωγής επέλεξε να ζει στο Νησί, μιλούν στο «Θ» για τη δική τους Μεσσήνη.
 ~* Δημήτριος Βαλαβάνης
~ «Βλέπουμε τον κάμπο χέρσο  και μελαγχολούμε»
* «Στα γραπτά μου τη Μεσσήνη την αποκαλώ “η μικρή μας πόλη”. Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό μετά την Καλαμάτα, είναι χαρακτηριστική. Νησί η Μεσσήνη για τους ντόπιους, από τα ποτάμια που πλημμύριζαν στον κάμπο, έφταναν μέχρι τα σπίτια και απέκλειαν την περιοχή. Από την αρχαία πόλη πήρε το όνομα Μεσσήνη, ίδια ρίζα με τη Μεσσήνα της Κάτω Ιταλίας, με την οποία οι δεσμοί συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
* Αγροτική ήταν πάντα η πόλη μας, πλούσια σε αγαθά, σε σταφίδες, σε σύκα, σε λάδια, σε κρασιά, κάποτε σε μετάξι και, βέβαια, σε ρύζι. Πρώτοι οι Βενετσιάνοι καλλιέργησαν ρύζι εδώ, για αιώνες συνεχίστηκε η παραγωγή. Ήταν ένα εισόδημα καλό και το προϊόν μας άριστο. Βλέποντας τώρα τον κάμπο να είναι χέρσος, γεμάτος καλάμια, εμείς οι παλιοί μελαγχολούμε. Δυο - τρεις νοσταλγοί της ρυζοκαλλιέργειας ακόμα επιμένουν.
* Δεν έχω δει μεγάλες αλλαγές στη Μεσσήνη στην πορεία των ετών. Εκείνο που θυμάμαι, είναι ότι παλιά, η μικρή μας πόλη είχε κάποιες οικογένειες μεγάλες, πολιτικούς και εμπόρους, όπως ο Φεσσιάς ο γερουσιαστής, οι Οικονομοπουλαίοι, πολιτικοί κι αυτοί, Μιχαλοπουλαίοι, Μακαρούνηδες, Φιλιόπουλοι, Φωτόπουλοι, Νικητόπουλοι, ο Σωτήρης Πατατζής. Μετά την κατοχή, είχαμε μια αλλοίωση στην κοινωνία της Μεσσήνης. Οι μεγάλες οικογένειες έφυγαν για την Αθήνα. Ήταν οι πλούσιοι, οι μόνοι στην πόλη που φορούσαν γραβάτα, είχαν μπαστούνι και πήγαιναν στο καφενείο του Μπάουλη. Η δεύτερη τάξη, οι επαγγελματίες, πήγαιναν απέναντι στη Λέσχη και η τρίτη τάξη, οι εργάτες, πήγαιναν στα ταβερνάκια. Αυτές οι τάξεις έχουν ισοπεδωθεί τώρα.
* Σαν πρωτεύουσα της επαρχίας Μεσσήνης, το Νησί παρουσίαζε έντονη εμπορική κίνηση. Όλες οι επαρχίες κατέβαιναν με τα ζώα για να ψωνίσουν στα μαγαζιά του Νησιού. Μετά, βγήκε το αυτοκίνητο και ο κόσμος πάει στην Καλαμάτα.
* Ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών έβγαλε αρκετούς η Μεσσήνη. Η Κική Δημουλά, ο ακαδημαϊκός Στασινόπουλος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο Στέφανος Ληναίος, ο Περικλής Αλμπάνης, πολλοί. Οι περισσότεροι δεν έμειναν στη Μεσσήνη.
* Η Μεσσήνη είναι και η Μπούκα, η όμορφη, ατέλειωτη παραλία της. Εκεί επιχειρείται τώρα να προχωρήσει η πολεοδόμησή της, κάτι το οποίο θεωρώ θετικό, θα αλλάξει ο τόπος. Θα δώσει προοπτικές».
 ~* Γάννης Κοντοζαμάνης
~ «Χαίρομαι που τα παιδιά μου  μεγάλωσαν στη Βουρκολία»
* «Δεν είχα ρίζα στη Μεσσήνη. Την επέλεξα για να ζήσω, λόγω του ότι είχα τέσσερα παιδιά και ήθελα να μεγαλώσουν στη φύση και σε μια περιοχή που δεν αναπτύσσεται. Για μένα η ανάπτυξη και η ανάπλαση είναι καταστροφή. Δεν μπορεί να ξαναπλάσεις τα πράγματα. Σκέφτηκα ότι, αφού υπάρχουν οι τσιγγάνοι, δε θα υπάρχει καταστροφική ανάπτυξη.
* Την επέλεξα γιατί είναι μια πόλη που έχει σχολεία, που έχει όλα όσα χρειάζεται μια οικογένεια και είναι κοντά στην Καλαμάτα. Δε θέλησα να υποθηκεύσω τη ζωή μου φτιάχνοντας ένα σπίτι με το μεγάλο κόστος που έχει η Καλαμάτα. Στη Μεσσήνη αγοράσαμε ένα χτήμα, φτιάξαμε ένα σπίτι και τα παιδιά μου έπαιξαν στα χτήματα, έπαιξαν στο ρέμα του Ρύακα, μεγάλωσαν κάνοντας μπάνιο στην Μπούκα, ανάβοντας φωτιές με τους φίλους τους στην παραλία, ζώντας πραγματικά, όχι μέσα από το κομπιούτερ.
* Αρνητικά υπάρχουν. Τα αεροπλάνα, ο θόρυβος, η υγρασία. Τα τελευταία χρόνια με έχουν κλέψει είκοσι φορές. Αλλά δεν παραβίασαν την ψυχή των παιδιών μου, όπως θα παραβιαζόταν σε μια μεγάλη πόλη. Χαίρομαι που τα παιδιά μου μεγάλωσαν στη Βουρκολία και όχι στα Goody’s στην πλατεία της Καλαμάτας. Χαίρομαι που τα παιδιά μου μεγάλωσαν με φίλους αγρότες, τσιγγάνους, Αλβανούς και έτσι δεν απόκτησαν αυτό το δήθεν και το κυριλέ.
* Μόλις 12 χλμ. από την Καλαμάτα μπορείς να ζήσεις καταστάσεις χαλαρές. Έχεις τη δυνατότητα να παράγεις, να έχεις αυτονομία στο μέτρο του δυνατού, δεν έχεις τα μεγάλα κόστη της πόλης. Με πολύ λίγα λεφτά μπορείς να έχεις μια ζωή ανθρώπινη. Η Μεσσήνη έχει κι ένα άλλο, κρατάει τις παραδόσεις. Μια περιφορά Επιταφίου, και ειδικά του Αγίου Δημητρίου, είναι αξέχαστη. Θυμίζει εποχή Παπαδιαμάντη.
* Η Μεσσήνη δεν είναι για τουρίστες κατανάλωσης, είναι πόλη για να ζήσεις».
 ~* Περικλής Μουρίκης
~ «Η Μεσσήνη έχει μείνει  σε ένα ρυθμό παλαιότερο»
* «Παλιοί Νησιώτες είναι οι γονείς μου. Εδώ γεννήθηκα, εδώ μεγάλωσα. Είναι τα πατρογονικά μου εδάφη και τα αγαπώ. Πιστεύω, και σε ένα βράχο να έχεις γεννηθεί, τον αγαπάς, τον τιμάς.
* Πηγαία είναι η αγάπη μου για την παραλία της Μεσσήνης, εκεί που έκανα τις διακοπές μου από 3 ετών μέχρι 13, στα πρόχειρα σπίτια που είχαμε φτιάξει στη θάλασσα.
* Στον επισκέπτη που πρώτη φορά έρχεται στη Μεσσήνη, θα του έλεγα να προσέξει το πάρκο, την ιστορική πλατεία, να δει το ρολόι σήμα κατατεθέν της πόλης, να περιπλανηθεί στους δρόμους με τα μαγαζιά και να δώσει χρόνο για να γνωρίσει τους ανθρώπους που έχει αναδείξει η Μεσσήνη, ανθρώπους σημαντικούς που έλκουν την καταγωγή τους από το Νησί. Ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, ο Στέφανος Ληναίος, ο Σωτήρης Πατατζής, η Κική Δημουλά. Προβλήματα υπάρχουν, αλλά το βασικό αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία. Επίσης, η έλλειψη εξέλιξης. Η πόλη έχει μείνει σε ένα ρυθμό παλαιότερο. Έχει μείνει στάσιμη.
* Το θέμα του δρόμου, από Μεσσήνη προς Καλαμάτα αλλά και προς Μπούκα είναι σοβαρό. Όταν πρωτοφτιάχτηκε, αναρωτιούνταν οι ντόπιοι “τόσο μεγάλος δρόμος τι χρειάζεται;”. Να, όμως, που τώρα δεν είναι επαρκής. Αυτό που θα ήθελα να δω στο εξής είναι μεγαλύτερη έμφαση στα πολιτιστικά, με αξιοποίηση και της Αρχαίας Μεσσήνης».
 ~* Κατερίνα Χριστοπούλου
~ «Είναι ωραία να ζεις στη Μεσσήνη»
* «Η Μεσσήνη, όπως κάθε μικρή επαρχιακή πόλη, έχει τις ιδιαιτερότητές της, θετικές και αρνητικές. Προτιμώ να εστιάζω στα θετικά της πόλης όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Θετικό βρίσκω ότι είναι μια ήσυχη πόλη, με αργούς ρυθμούς, που σε βοηθά να λειτουργείς πιο χαλαρά κι ανθρώπινα. Υπάρχουν προσωπικές σχέσεις, βγαίνεις και πάντα βρίσκεις ανθρώπους να χαιρετήσεις, να μιλήσεις, δεν πρέπει να κλείσεις ραντεβού για να πιεις έναν καφέ. Υπάρχουν παρέες. Η Μεσσήνη είναι μια ωραία πόλη για να την περπατήσεις. Στα σοκάκια της θα δεις ωραίες αυλόπορτες, παλιά αρχοντικά, γωνιές όμορφες. Πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Είναι μια διέξοδος. Με τη θάλασσα της Μεσσήνης έχω συνδέσει τη ζωή μου, τα καλά και τα άσχημα, εκείνη είναι που θα φωτίσει τη χαρά μου και θα απαλύνει τη στενοχώρια μου. Ο ορίζοντας της θάλασσας δίνει ορίζοντα και στη σκέψη, στον τρόπο ζωής, στην καθημερινότητα.
* Είναι αλήθεια, από την άλλη, ότι οι επιλογές για ψυχαγωγία είναι περιορισμένες. Δεν έχουμε έναν κινηματογράφο, δεν έχουμε πολλές διεξόδους πολιτισμού. Η νοοτροπία των ντόπιων είναι ένα θέμα, που πιστεύω όμως ισχύει γενικότερα στις μικρές πόλεις. Ενώ όλοι γκρινιάζουμε για το διπλανό μας, για τη συμπεριφορά του, θα ήταν πιο εποικοδομητικό να ξεκινήσουμε από τον ίδιο μας τον εαυτό. Να γινόμαστε καλύτεροι απέναντι στους άλλους και θα γίνει αναπόφευκτα αμοιβαίο.
* Στη Μεσσήνη, επέστρεψα μετά τις σπουδές μου, για να κάνω ένα διάλειμμα μερικών μηνών. Τελικά, δεν ήθελα να φύγω. Αν μπορέσει κάποιος να δει τα πλεονεκτήματα που του δίνει μια μικρή πόλη στην ποιότητα ζωής και να τα αξιοποιήσει, αν καταφέρει να έχει μια μικρή παρέα δικών του ανθρώπων –με ουσιαστικό τρόπο, που είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο- είναι ωραία να ζεις στη Μεσσήνη».
 ~* Γιάννης Πλατάρος
~ «Πρωτοβουλίες μικρού κόστους  και πολλαπλάσιου οφέλους»
* «Έχοντας ασχοληθεί με τα κοινά αρκετά χρόνια, έχω στο μυαλό μου τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί αυτή η πόλη. Το θέμα είναι αν μες την απίστευτη οικονομική δυσπραγία μπορεί να γίνει κάτι σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι μπορούν να γίνουν χιλιάδες πράγματα ελαχίστου κόστους και πολλαπλασίου οφέλους. Ακολουθούν κάποιες προτάσεις:
* Να προχωρήσει με το μέγιστο δυνατό ρυθμό η πολεοδόμηση της Μπούκας. Ευτυχώς ο δήμαρχος το έχει θέσει στους πρώτους στόχους του και μάλλον είμαστε τυχεροί που είναι της “σχολής Παύλου Πτωχού”.
* Να προχωρήσει η υλοποίηση του Ριζόμυλος –Καλαμάτα.
* Να επισπευσθεί η υλοποίηση του δρόμου Λάμπαινα –Αρχαία Μεσσήνη.
* Να κατασκευαστεί προτομή του κ. Πέτρου Θέμελη και να τοποθετηθεί στο κεντρικό Πάρκο της Μεσσήνης και μια άλλη στην Αρχαία Μεσσήνη. Ένας λόγος παραπάνω που είναι εν ζωή και πλήρους υγείας και δραστηριότητας ο κ. Καθηγητής, να το κάνουν τώρα και να το χαρεί κι αυτός άλλα 100 χρόνια.
* Να μονοδρομηθεί η Σταδίου, να είναι μόνο έξοδος, να αυξηθεί το πλάτος των πεζοδρομίων της, να αναβαθμιστεί με καλλωπιστικά δενδρύλλια.
* Να αξιοποιηθεί η γέφυρα Παμίσου και να γίνει ποδηλατόδρομος μέχρι τις εκβολές του, όπου θα είναι η νέα γέφυρα και από εκεί μέχρι την Μπούκα και την Ανάληψη. Εννοείται, ότι οι... μπουγάδες που καλωσορίζουν τον επισκέπτη της πόλης στο διάβα του Παμίσου, πρέπει να πάνε στα ενδότερα.
* Να φτιαχτεί με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής εθελοντικό σώμα Δημοτικής Αστυνομίας, με στελέχωση από υγιείς συνταξιούχους εφέδρους. Με κάποιες χορηγίες σε υλικό και βενζίνη μπορεί να έχουμε αποτελεσματική αστυνόμευση σε μια περίοδο που τη χρειαζόμαστε –ιδίως στα χωριά- οσοδήποτε άλλο.
* Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου να λάβουν ονόματα σημαντικών διασήμων συμπατριωτών μας των γραμμάτων». -  Γ. Ο.

 


 
~    ANAΡTHΣEIΣ IANOYAΡIOY 2012 :
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Κυριακή, 1 Ιανουαρίου 2012 , ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΗΝΙΑ 2012 .-
* http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/2012.html ,Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 , Στον πρώτο μήνα του 2012 , έχουμε και λέμε .-
** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/3-2912.html  , Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012 , Ενημέρωση για το περιβόλι της Παναγιάς .-
** http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινότητας - της Ενημέρωσης ! .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/4-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 ,.-
** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/01/2012.html  , Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2012 , Στο πρώτο δεκαήμερο του Γεννάρι , του έτους 2012 .-
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/2011.html  , ΒΙΝΤΕΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 2011 : Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012 .- ΤΟ ΠΕΡΙΒΙΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ .-
** http://snsarfara.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012 , Βιντεο -παρουσιάσεις Μένουμε και Βλέπουμε Ελλάδα .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/01/6-2012.html  , Στο αγιάζι της καθημερινής ενημέρωσης , Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012.- .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης του ΣαββατοΚύριακου 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://asterasarfaron2011.blogspot.com/2012/01/7-8-2012.html  , ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 7 και 8 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.com/2012/01/9-2012.html  , Η Ζωή δεν είναι άνοιξη , Η Ανοιξη είναι Ζωή Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012
** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.com/2012/01/blog-post.html  , Στο αγιάζι των Μεσσηνιακών ...με άρωμα Μεσσηνίας Δευτέρα , 9-1-2012 .-
** http://arfaramessiniasgreece.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Άρωμα ευχαριστιών για ευχές φίλων κ.α. Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/01/10-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2012 , Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΤΗΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ . –
** http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2012/01/11-2012.html  , Στο αγιάζι της Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2012 .- * ** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/01/12-2012.html  , ΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΣ Πεμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 .-
** http://www.videoskopisis.gr/  Βιντεοσκοπίσεις του Θανάση !!
**   ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ...... ΥΓΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ :
  ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΕΝΤΟΠΙΣΑΝ ΤΡOΠΟ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ
*  Έγκαιρο διαγνωστικό τεστ που «προδίδει» τον διαβήτη
* Με στοιχεία που καταγράφουν τέσσερα εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και τουλάχιστον 285 εκατ. ανθρώπους να υποφέρουν από τη νόσο, ο διαβήτης αποτελεί εφιάλτη για παιδιά και ενηλίκους, ενώ τείνει να αναδειχθεί στην σύγχρονη μάστιγα, κυρίως των οικονομικά ανεπτυγμένων κοινωνιών.
 * Για πρώτη φορά, Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ένα νέο αιματολογικό διαγνωστικό τεστ, το οποίο ανιχνεύει τον διαβήτη τύπου 2 μέχρι και δέκα χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.
 * Ο διαβήτης τύπου 2 ή αλλιώς διαβήτης των ενηλίκων εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 40 χρονών. Αποτελεί τη συχνότερη μορφή διαβήτη, εφόσον το 90-95% των περιπτώσεων ανήκει σε αυτή τη μορφή της πάθησης.
 * Ο οργανισμός όσων πάσχουν από τη νόσο αδυνατεί να αξιοποιήσει την ινσουλίνη που παράγει το πάγκρεας μα αποτέλεσμα να εξασθενεί. Επειδή τα συμπτώματα του διαβήτη 2 εισβάλλουν σταδιακά και δεν είναι τόσο θορυβώδη, η διάγνωση συνήθως έρχεται καθυστερημένα, όταν η υγεία έχει ήδη επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό.
 * Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, υπό τον Τόμας Γουάνγκ, οι μεταβολές που παρατηρούνται σε μια ομάδα συγκεκριμένων χημικών μεταβολιτών, που βρίσκονται στο αίμα, μπορούν να συσχετιστούν με την πάθηση, η οποία συνδέεται με την διαταραχής της ορμονικής ινσουλίνης.
 * Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα πέντε αμινοξέων, σε συγκεκριμένους συνδυασμούς μεταξύ τους, υποδηλώνουν την εμφάνιση του διαβήτη. Όσοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των αμινοξέων, έχουν τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νόσο, σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα.
 * Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα μπορέσουν να βασιστούν σε αυτούς τους νέους βιολογικούς δείκτες για να προβλέπουν πρόωρα την εκδήλωση της πάθησης.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

* AIDS: Πάνω από 1.000 παιδιά μολύνονται κάθε μέρα
* Κοινή έκθεση προόδου που αξιολογεί μέχρι το τέλος του 2010 την πρόσβαση σε παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας, για την πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και την υποστήριξη σχετικά με την επιδημία του AIDS στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, παρουσίασαν, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS (UNAIDS) και η UNICEF.
 * Πριν από έξι χρόνια, το 2010 ορίστηκε ως το έτος μέχρι το οποίο έπρεπε να έχει επιτευχθεί καθολική πρόσβαση στην πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη για το AIDS.
 * Έτσι, η έκθεση αυτή αποτελεί σημαντικό σημείο αναφοράς, έναν απολογισμό προκειμένου να εντοπιστούν τόσο τα επιτεύγματα όσο και οι ελλείψεις, καθώς και μια εποικοδομητική θεώρηση της κατάστασης σε αυτό το κρίσιμο σημείο στην αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS.
~ Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης:
• Στο τέλος του 2010, εκτιμάται ότι περίπου 34 εκατομμύρια άνθρωποι, ζούσαν με τον ιό HIV σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 3,4 εκατομμυρίων παιδιών κάτω των 15 ετών.
• Το 2010, παρουσιάστηκαν 2,7 εκατομμύρια νέες μολύνσεις από τον HIV το 2010, συμπεριλαμβανομένων 390.000 μεταξύ παιδιών κάτω των 15 ετών.
• Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνονται ετησίως από τον ιό HIV, εξακολουθεί να μειώνεται, αν και υπάρχουν έντονες διαφοροποιήσεις σε τοπικό επίπεδο.
- Την ίδια ώρα, στην υποσαχάρια Αφρική, όπου ζουν οι περισσότεροι φορείς του AIDS, εκτιμάται ότι περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν το 2010. Αριθμός κατά 16% μικρότερος από τις 2,2 εκατομμύρια νέες μολύνσεις το 2001 και 27% μικρότερος από τον ετήσιο αριθμό των ανθρώπων που μολύνονταν την περίοδο της κορύφωσης της επιδημίας στην υποσαχάρια Αφρική από το 1996 έως το 1998.
- Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS σε όλο τον κόσμο, μειώνεται σταθερά από τη μέγιστη τιμή των 2,2 εκατομμυρίων το 2005 σε περίπου 1,8 εκατομμύρια το 2010.
 - Το 2010, εκτιμάται ότι περίπου 250.000 παιδιά κάτω των 15 πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS, 20% λιγότερα από ό, τι το 2005.
 - Οστόσο δεν εμφανίζουν όλες οι περιοχές την ίδια πτωτική τάση. Ο αριθμός των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον ιό HIV έχει αυξηθεί στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, από 43.000 το 2001 σε 59.000 το 2010.
 - Μετά από δραστική επιβράδυνση στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η εξάπλωση του AIDS στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία επιταχύνεται και πάλι από το 2008.
 - Οι τάσεις στους θανάτους που σχετίζονται με το AIDS είναι επίσης διαφοροποιημένες.
- Στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS υπερδεκαπλασιάστηκε μεταξύ 2001 και 2010 (από περίπου 7.800 σε 90.000).
 - Κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το AIDS αυξήθηκε κατά 60% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (από 22.000 σε 35.000) και υπερδιπλασιάστηκε στην Ανατολική Ασία (από 24.000 σε 56.000).
 - Η εισαγωγή της αντιρετροϊκής θεραπείας απέτρεψε 2,5 εκατομμύρια θανάτους στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1995. Πιο πολύ επωφελήθηκε η υποσαχάρια Αφρική στην οποία αποτράπηκαν περίπου 1,8 εκατομμύρια θάνατοι.
 - Η παροχή αντιρετροϊκή προφύλαξης σε έγκυες γυναίκες φορείς του AIDS, έχει αποτρέψει τη μετάδοση του ιού HIV σε περισσότερα από 350.000 παιδιά από το 1995. Το 86% των παιδιών που απέφυγαν τη μόλυνση, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού HIV μεταξύ γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
  - Η UNICEF στα πλαίσια των προσπαθειών της για την καταπολέμηση του AIDS, προωθεί την εκστρατεία «Ενωθείτε για τα Παιδιά, Ενωθείτε κατά του AIDS» που έχει θέσει ως στόχους της μέχρι το 2015, την εξάλειψη των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των παιδιών και τη μείωση στο μισό των νέων μολύνσεων μεταξύ των νέων.







  

Δεν υπάρχουν σχόλια: