Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~ Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  ...
~


Οι ασυρματιστές του Θεού
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΥπάρχουν μοναχοί που έχουν πνευματική τηλεόραση και είναι ασυρματιστές του Θεού.
 

Ο Χριστός κι ο ανήμπορος χρόνος
~ Ιάσων Ιερομ.
Δεν αντέχουμε με τίποτα τον χρόνο. Νομίζουμε ότι τον κοροϊδεύουμε με επιχειρήματα νεότητας. Ο σύγχρονος πλαστικός πολιτισμός ανδρώθηκε πάνω στον φόβο του χρόνου που περνά.
~ Οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν τρόπους να κρύψουν την ηλικία τους κι άντρες έχουν μια μανία να μπερδεύουν την νεότητα με την ικανότητα, και αντίστροφα. Όσο περνά ο χρόνος, τόσο πιο αδύναμοι νιώθουμε και δεν μας αρέσει. Το βλέπεις ξεκάθαρα στις κοινωνίες που ζούμε, καθώς η αδυναμία λογίζεται ως αμαρτία. Όσο πιο δυνατός μένει κάποιος, τόσο πιο παραγωγικός είναι. Κάποτε, για παράδειγμα, η φροντίδα της τρίτης ηλικίας ήταν δεδομένη για τους νεότερους. Τώρα, συχνά το γηροκομείο αποτελεί μιαν αναγκαστική λύση. Οι ίδιες οι ανάγκες που μια ζωή χτίζαμε, μας θέλουν νέους, ακριβώς για να μπορούμε ν’ ανταποκριθούμε σ’ αυτές. Οι ίδιες οι ανάγκες μας υποτάσσουν στον χρόνο κι απ’ την υποταγή αυτή, θάνατος μας περιμένει: έτσι γίνηκ’ η ζωή σ’ όλες τις εκφάνσεις της. Στο παιχνίδι αυτό, είμαστε κι εμείς μετέωροι. Ο φόβος του χρόνου, δίνει ταχύτητα στα πάντα. Δεν είναι παίξε-γέλασε: πληροφορίες περνούν και χάνονται, κατεβαίνει η κεντρική σελίδα του facebook κι αμέσως πληροφορίες ιδώνονται, οι ίδιες που ξεχνιούνται. Στο τέλος και μπροστά απ’ την οθόνη, πάλι μόνος σου ξεμένεις…
Κι έρχεται ο Χριστός νικητής στην Βασιλεία Του. Ο Χριστός, που είναι “ἀεὶ ὤν ὡσαύτως ὤν”, όπως και ο Πατέρας και το Πνεύμα το Άγιο. Αυτός που δεν αλλάζει ποτέ και ίδιος πάντοτε μένει, με την Ανάσταση μ’ αρπάζει και μαζί λαμβάνει και τον χρόνο, που στο θάνατο οδηγεί και σε χρόνο της Βασιλείας Του μεταμορφώνει. Πώς θα γίνονταν διαφορετικά αφού κι εγώ είμαι μέρος του ίδιου του Χριστού; Τον ζω καθημερινά, αυτό θα πει “είμαι χριστιανός”. Είμαι ένα μ’ Αυτόν! Κατέβηκεν ο Χριστός -Θεός και Άνθρωπος- και μ’ ελευθέρωσε από εκεί που ταυτιζόμουν με την κατάρα του χρόνου. Με ανέστησε και μ’ έκανε παιδί Του κι Αυτός, αδελφός και πατέρας μου συνάμα: “Άσε τον φόβο σου” μου λέει “χρόνος πια δεν υπάρχει, αθανασία μόνο”. Κι είτε ζω κι είτε φεύγω απ’ τη ζωή, του Χριστού παιδί παραμένω… κι ο χρόνος ανήμπορος!
~ Τούτος ο χρόνος μου δίνεται για ν’ αναζητήσω τη σχέση αυτή. Περιμένει ο Χριστός, σαν τον πατέρα του Ασώτου. Όχι για να γίνει μέρος της ζωής μου, αλλά για να γίνει Αυτός Ζωή μου ολάκερη. Και τότε δε φοβάμαι τον χρόνο, γιατί αυτή η σχέση εκφράζεται σ’ όλες τις πτυχές της ζωής που απλώνεται ο χρόνος: στην οικογένειά μου, στο σχολείο, στη δουλειά, παντού. Ο Χριστός μου δίνει ένα κόσκινο για να κοσκινίζω την κάθε έκφανση της ζωής. Το κόσκινο δεν είναι μια ιδέα, αλλά είναι ο ίδιος. Ή δίνω Χριστό στα πάντα ή δε δίνω! Δε μπορώ να διαλέγω, για παράδειγμα, που θα ομολογήσω τον Χριστό και που όχι. Το ζήτημα αυτό, άλλωστε, λύθηκε από τους Αποστόλους, όταν συσκέφθηκαν αν θα πρέπει να γίνονται χριστιανοί αυτοί που δεν ήσαν Ιουδαίοι. Ακριβώς επειδή δεν διαλέγω, γι’ αυτό και σ’ όλο τον κόσμο, μέχρι σήμερα, κηρύσσεται το Ευαγγέλιο.
Αυτόν τον χρόνο μας θυμίζει η εορτή της Ινδίκτου, αρχή του εκκλησιαστικού έτους: μας δίνει ο Χριστός, χρόνο να σωθούμε. Ας αφήσουμε την κατάρα, να δεχθούμε ευλογία. Ας εξαγοράσουμε επιτέλους τον καιρό που αλυσοδένεται στον κόσμο της ανάγκης!
~2 Σεπτεμβρίου
Οσίου Ιωάννου, οικουμενικού Πατριάρχου, του «Νηστευτού» (1) (†595). Των αγίων ενδόξων Μαρτύρων: Αειθαλά, Αμμούν (2), Διομήδους, Ευτυχιανού, Ευτυχίου, Ησυχίου, Ιουλιανού, Λεωνίδη, Μάμαντος (3) (†γ΄αι.), Μελανίππου, Παρθαγάπης, Φιλαδέλφου, Φιλίππου και της χήρας γυναικός. Αγίων Ελεάζαρ και Φινεές.
(1) Ο άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής Πατριάρχης Κων/λεως, γεννήθηκε στην Κων/λη. Από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την σπάνια εγκράτειά του (γι` αυτό ονομάστηκε Νηστευτής). Ψυχή τε σώματι ήταν αφιερωμένος στο Θεό. Μελετούσε επί καθημερινής βάσεως την Αγία Γραφή και διάφορα εκκλησιαστικά έργα, εμπλουτίζοντας έτσι τις γνώσεις του. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον Πατριάρχη Ιωάννη τον Γ`. Αργότερα έγινε πρεσβύτερος και μετά το θάνατο του Πατριάρχη Ευτύχιου, εκλέχτηκε διάδοχός του. Πέθανε 2 Σεπτεμβρίου του 595 και το λείψανό του τάφηκε στο ναό των Αγ. Αποστόλων.
(2) Κατάγονταν από την Ανδριανούπολη της Θράκης. Εργάσθηκαν με ζήλο για την εξάπλωση του χριστιανισμού. Πολύ γρήγορα έγιναν γνωστοί για την φιλανθρωπία τους καθώς ευεργετούσαν όχι μόνο χριστιανούς αλλά και ειδωλολάτρες. Συνελήφθηκαν για τη δράση τους αυτή και όταν αρνήθηκαν να θυσιάσουν στα είδωλα θανατώθηκαν με σκληρά βασανιστήρια.
(3) Ο Άγιος Μάμας, γεννήθηκε στην Παφλαγονία το 260 από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι ήταν φυλακισμένοι για την χριστιανική τους δράση. Πρώτου πεθάνουν, έφεραν στη ζωή τον Μάμα, που βρέφος ακόμα γνώρισε την ορφάνια. Όμως μία πλούσια χριστιανή ονόματι Αμμία ανέλαβε την ανατροφή του. Επειδή το βρέφος συνήθιζε να φωνάζει τη γυναίκα αυτή μαμά, ονομάστηκε Μάμας. Σε ηλικία 15 χρονών συνελήφθη από ειδωλολάτρες και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Αρχικά του κρέμασαν σιδερένια ράβδο στο λαιμό και τον έριξαν στη θάλασσα, καθώς όμως σώθηκε, στη συνέχεια τον έριξαν σε αναμμένο καμίνι, από το οποίο και πάλι βγήκε σώος. Έπειτα τον έριξαν στα θηρία τα οποία δεν τον άγγιξαν. Τελικά τον θανάτωσαν με τρίαινα, η οποία διαπέρασε τα σπλάχνα του. ~
Σήμερα 02/09/2017 εορτάζουν:
Άγιος Μάμας, Άγιος Ιωάννης ο Νηστευτής, Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Άγιος Διομήδης
~ Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
~ Χρισθείς θείω Πνεύματι, της Εκκλησίας ποιμήν, Θεώ Ίεράτευσας, άγγελικώς επί γης, Ιωάννη Πατήρ ημών, συ γαρ δια νηστείας, σεαυτόν έκκαθάρας, κάθαρσιν των πταισμάτων, τώ σω λόγω παρέχεις, τοίς πόθω Ίεράρχα θερμώς προστρέχουσι.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ιωάννου του Νηστευτού - 2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/bbHrATg8OS4  .-
~
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
*** Όμορφες  και αξέχαστες  θυμίσεις από το 2010  ..στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης :
~ ΑΠΟ  ΠΟΛΥΗΜΕΡΗ εκδρομή το 2010 στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ με το τουριστικό γραφείο DAVILLAS TOURS  : 10 ΒΊΝΤΕΟ για όμορφες αναμνήσεις από τότε …
1.-ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
 https://youtu.be/1AOvlxnVJAU .-
2.- ΒΟΣΠΟΡΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
 https://youtu.be/GxohDGE9Bao .-
3.- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΒΟΣΠΟΡΟΣ - ΚΕΡΑΤΙΟΣ ΚΟΛΠΟΣ 2010: https://youtu.be/O80uChfVaT8 .-
4.- Κωνσταντινούπολη 2010 βράδυ διασκέδασης:
 https://youtu.be/eMqrohSIL4o .-
5.- Πρίγκιπο στα Πριγκιπονήσια 2010:
 https://youtu.be/VmE1Z4bhZJA .-
6.- Κωνσταντινούπολη διασκέδαση 2010:
https://youtu.be/ye2K07mTR0s .-
7.- ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΑΜΠΟΥΛ - ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΗ !:
https://youtu.be/qy2oY7tgrWM .-
8.- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
https://youtu.be/XkPKVKoYXPo ..-
9.- Κωνσταντινούπολη 2010 βράδυ:
https://youtu.be/x4eyEcXXUzE.-
10.- ΒΡΑΔΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ 2010 ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ:
https://youtu.be/8448CSlF8jo .-
 ~***  Εκδρομή 7ήμερη στην ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ και ΠΡΟΥΣΣΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ το 2010  με γραφείο Δαβίλλα Τουρς … σε  βίντεο :
~ 1.- ΠΡΟΥΣΣΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ:
~ 2.-  ΠΡΟΥΣΣΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ 2010:
https://youtu.be/VPoy6YHSZps .-
~ 3.- proyssa 2010:
 https://youtu.be/y3eICfD25NQ .-
~ 4.- ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
~ 5.- Στο Φανάρι Κωνσταντινούπολη 2010:
 https://youtu.be/tRTDaLXmssc .-
~ 6.- Διασκέδαση στην Πόλη 2010:
https://youtu.be/ak4jIO1WmYA .-
~ 7 .- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
https://youtu.be/4HJ7msLd5Vg .-
~ 8.- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
 https://youtu.be/zGNuhBFl5FI .-
~ 9.- ΑΠΟ ΕΚΔΡΟΜΗ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2010 Τουρκία :
https://youtu.be/7F0VP0e00hg .-
~ 10.-  ΒΟΣΠΟΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
 https://youtu.be/P9eT0zrHXK4 .-
 1  ~ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
https://youtu.be/7ZYGKkUOXK0 .-
~ Άγιος Γεώργιος Φανάρι 2010:
https://youtu.be/QA35dYic2_k .-
~ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010 :
https://youtu.be/IVWTumPqt9U  .-
~  Διασκέδαση στην Πόλη 2010:
 https://youtu.be/ak4jIO1WmYA  .- 
5 ~ Τουρκία Κωνσταντινούπολη:
https://youtu.be/7O2NFkjm5EY .- 
~ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
https://youtu.be/7ZYGKkUOXK0  .-
~17 ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ 2010:
https://youtu.be/d86VGIhIDVA .-

***  Στην Καλαμάτα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης 
Στην πόλη της Καλαμάτας βρίσκεται σήμερα Σάββατο ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Νωρίτερα το πρωί ο  Νίκος Βούτσης παραβρέθηκε σε γάμο στον Ιερό Ναό της Υπαπαντής , φιλικών του προσώπων. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Βούτσης είναι επισκέπτεται συχνά την περιοχή μας εδώ και αρκετά χρόνια. 

*** Ερώτηση της Αντωνίας Μπούζα για τους Ρομά 
Ερώτηση στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Πελοποννήσου, Ηλία Στρατηγάκο, κατέθεσε η περιφερειακή σύμβουλος, Αντωνία Μπούζα,  αναφορικά με τους Ρομά.
‘Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κύριε πρόεδρε, διάφορα περιστατικά που συνέβησαν στη Μεσσηνία στη διάρκεια του Αυγούστου, από πολίτες Ρομά, αναδεικνύουν το φλέγον ζήτημα της εκρηκτικής συμβίωσής τους με το λοιπό κοινωνικό σύνολο και της αύξησης της παραβατικότητάς τους, από την υπαρκτή κοινωνική περιθωριοποίηση.
Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε μέρα σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Πελοποννήσου και δημιουργούν μία εκρηκτική κατάσταση στις τοπικές κοινωνίες, που φτάνουν στα όρια των αντοχών τους.
Παρότι Πολιτεία και Αυτοδιοίκηση στηρίζουν οικονομικά την κοινωνία των Ρομά, εμφανίζεται το παράδοξο πλειστάκις, λόγω των υπαρκτών οικονομικών δυσκολιών της ελληνικής κοινωνίας, να τείνουν στο να έχουν αποκτήσει μεν μια σχετική οικονομική ευρωστία έναντι άλλων συμπολιτών μας, όσον αφορά στο κοινωνικό μέρος δε και την εκπλήρωση των "δικών" τους υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος, αυτό να έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο από πλευράς Πολιτείας.
Οι απανωτές περιπτώσεις παραβατικότητας, τραμπουκισμών και υποβάθμισης των περιοχών όπου διαβιούν οι Ρομά και εκδηλώνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, πρέπει να μας κινητοποιήσουν επιτέλους όλους και να θέσουμε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων!
Το ζητούμενο είναι σε επίπεδο Πελοποννήσου, που είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιοι από τους μεγαλύτερους καταυλισμούς στη χώρα, το πώς θα επιδιώξουμε και θα δημιουργήσουμε πολιτικές ένταξης αλλά και ασφάλειας των Πελοποννησίων.
Ασφαλώς και δεν είναι όλοι οι Ρομά αντικοινωνικοί ή παραβάτες. Είναι γνωστό πως κύριος θεσμός χάραξης και άσκησης πολιτικής και άντλησης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Πελοπόννησο είναι ο περιφερειακός θεσμός. Οι αποσπασματικές ενέργειες της Πολιτείας, που συνήθως ενεργεί με γνώμονα άλλες σκέψεις, δεν αρκούν.
Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο πρέπει να προσεγγίσει το πρόβλημα με ανθρωπισμό αλλά και αποφασιστικότητα.
Δεν είναι εύκολο να βρεθεί λύση, γιατί σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν υπήρξε πλήρης ένταξη, παρά τα δισεκατομμύρια που δαπανήθηκαν. Στις προηγμένες χώρες, όμως, δεν υπάρχει η ασυδοσία που υπάρχει στην Ελλάδα. Η αναζήτηση πρακτικών των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κάνει κάποια θετικά βήματα στην κοινωνική ένταξη των Ρομά, ίσως μας βοηθήσει στο στόχο μας
Προτείνω τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής, που αφού ενημερωθεί για την ανθρωπογεωγραφία των Ρομά στην Πελοπόννησο μέσω της καταγραφής του πληθυσμού που ζει στην περιφέρεια και διερευνήσει σε βάθος το πρόβλημα, σε εύλογο χρονικό διάστημα να καταθέσει ενώπιον του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου προτάσεις που θα αφορούν:
-στον περιορισμό της παραβατικότητας
-στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας στους πολίτες που συνυπάρχουν με Ρομά.
-στην πραγματική ένταξη των παιδιών στο σύστημα εκπαίδευσης
-στην επιμόρφωση των Ρομά, την κοινωνική τους ένταξη και επαγγελματική τους κατεύθυνση επί ορθών και εξατομικευμένων βάσεων και προοπτικών».

*** Ο Κωστής Μαραβέγιας στο Κάστρο Καλαμάτας 
Ο Σεπτέμβριος ήρθε και μαζί με αυτόν έρχεται και ο αγαπημένος όλων, Κωστής Μαραβέγιας, να μας συνεπάρει για ακόμα μια φορά σε μία συναυλία που δε θα θέλει κανείς να χάσει, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στις 9.00 το βράδυ.
Ο Κωστής Μαραβέγιας έχει αποδείξει ότι είναι από εκείνους τους καλλιτέχνες που αγαπάει να εκφράζεται μέσα από τη μουσική και χαίρεται τις συναυλίες όσο και το κοινό που τον παρακολουθεί.
Θα ακουστούν τραγούδια από το ξεκίνημά του μέχρι το τελευταίο του album με τις ιστορίες του «Καταστρώματος». Αλλά όχι μόνο. Θα γίνει ένα μουσικό παιχνίδι με αυτά τα τραγούδια που ο Κωστής αγαπά πολύ. Ένα μουσικό σύμπαν με τραγούδια ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο του και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του: Νίκος Αγγλούπας (ηλεκτρική κιθάρα, λαούτο, ηλεκτρικό πάσο), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Jim Staridas (τρομπόνι) και Κρίτωνας Μπελλώνιας (κρουστά, τύμπανα).
Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ προπώληση, 15 ευρώ ταμείο, 10 ευρώ ΑΜεΑ – ανέργων.
  Προπώληση εισιτηρίων
-στα καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα
-στο ticketservices.gr
-στο tickets.public.gr
-τηλεφωνικά: 2107234567
-στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας,
Αριστομένους 33, τηλ: 27210 87902. 

*** Ιδρύθηκε και επίσημα αστυνομικός σταθμός στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας 
Μεγάλο ζητούμενο η στελέχωση του
 Επίσημα ιδρύθηκε με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ο αστυνομικός σταθμός στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας, με έδρα στο χώρο των εγκαταστάσεών του.
Η ίδρυσή του προβλεπόταν από την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο, αλλά εκκρεμούσε η υπογραφή της απόφασης.
  Ίδρυση
Ο αστυνομικός σταθμός του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας θα ασκεί στην περιοχή δικαιοδοσίας του το σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων. Μεταξύ αυτών, ο έλεγχος της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και η εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος.
Η τοπική του αρμοδιότητα ταυτίζεται με τον περιφραγμένο και οριοθετημένο χώρο των εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας περιοριζόμενης αντιστοίχως της τοπικής αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας και του Τμήματος Τροχαίας Καλαμάτας.
  Στελέχωση
Η λειτουργία  ξεχωριστού αστυνομικού σταθμού στο αεροδρόμιο ήταν πάγιο αίτημα της Μεσσηνίας, αλλά και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Η αύξηση στην κίνηση που παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας τα τελευταία χρόνια, αλλά και τα επανειλημμένα κρούσματα παράνομης επιβίβασης σε πτήσεις αλλοδαπών, επιβάλλουν την παρουσία μόνιμων αστυνομικών εκεί.
Ωστόσο, μεγαλύτερο θέμα αποτελεί η στελέχωση με νέο δυναμικό του συγκεκριμένου αστυνομικού σταθμού και όχι η κάλυψη των αναγκών λειτουργίας του από το υπάρχον, που  πλέον δε φτάνει να καλύψει τις ανάγκες των υπολοίπων αστυνομικών υπηρεσιών του νομού.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Στην Πολυχάρους 
Ο χρόνος φέρνει τη φθορά και το αποτέλεσμα είναι αυτό της φωτογραφίας. Το δάπεδο στο πεζοδρόμιο στην Πολυχάρους, δίπλα στα ρολόγια ύδρευσης, έχει ξηλωθεί, ενώ μιας και πρόκειται για πολυσύχναστο σημείο, εύκολα μπορεί να αποτελέσει παγίδα για τους πεζούς.
Οι δε σιδερένιες εξοχές από τα ρολόγια κάνουν την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.  Β.Β.

*** Αναπάντητα ερωτήματα για την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης αδέσποτων ζώων 
Στο ίδιο έργο θεατές αισθανθήκαμε ότι ήμασταν στο προχθεσινό Δημοτικό συμβούλιο, όταν μας ζητήθηκε να εγκρίνουμε για δεύτερη φορά την παραλαβή εργασιών «Δαπάνες για την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης αδέσποτων ζώων».
Τίποτα δεν άλλαξε από τις 21/03/2017, οπότε συζητήθηκε για πρώτη φορά. Τότε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, δεν πήραμε καμία απολύτως απάντηση στις ερωτήσεις που θέσαμε.
Τα ερωτήματα κατατέθηκαν και στη Διεύθυνση Γεωτεχνικής Υπηρεσίας με μορφή ένστασης, από όπου δεν πήραμε καμία απάντηση επί της ουσίας.
Επίσης, δε διευκρινίστηκε κατά πόσο είναι νόμιμο να είναι ο ανάδοχος ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος, αφού είναι μέλος της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του έργου.
Η άρνηση της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών να απαντήσει στην αίτησή μας με αριθμό πρωτοκόλλου 13016, με ημερομηνία παραλαβής 27/03/2017, όπου ζητάμε να ενημερωθούμε για τις καρτέλες των ζώων, όπως ορίζει η μελέτη της υπηρεσίας, και το φάκελο του αναδόχου, καθώς και στην αίτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 15739 με ημερομηνία παραλαβής 11/04/2017, όπου ζητούμε να έχουμε τα αντίγραφα πρακτικών της πενταμελούς επιτροπής (μία επιτροπή ανοιχτή στους δημοσιογράφους), ενισχύει την ανησυχία μας για την καταλληλότητα και την αξιοπιστία του αναδόχου.
Εμείς τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε θα τις πάρουμε αργά ή γρήγορα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.
Ωστόσο, είναι δυσάρεστο το γεγονός πως γίνεται κατασπατάληση των δημοτικών πόρων χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Όλα αυτά εύλογα γεννούν ερωτηματικά ως προς το πόσο ορθά γίνεται η διαχείριση των ζώων.
Για μία ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει πρόχειρα και επιπόλαια ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι λύση το προσωρινό “κουκούλωμα”, ούτε να ζητάμε από τους πολίτες να μην ταΐζουν τα αδέσποτα. Στη περίπτωση των αδέσποτων, απαιτείται ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμός, αφού αυτά είναι θύματα της αδιαφορίας της Πολιτείας και της ανευθυνότητας των ιδιοκτητών τους και όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.
Αρχικά πρέπει να γίνει καταγραφή των πληθυσμών, περισσότερες στειρώσεις και ύστερα από μελέτη, μετατόπιση ζώων, εξασφαλίζοντάς τους όμως τη δυνατότητα να έχουν τροφή και νερό.
Επίσης, πρέπει να δημιουργηθούν σημεία παροχής νερού και τροφής και να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των πολιτών για την ομαλή συμβίωσή τους με τα αδέσποτα.
Τέλος, κατεύθυνσή μας θα πρέπει να είναι η προώθηση, ευαισθητοποίηση και ανάπτυξη της ιδέας της φιλοζωίας σε σχολεία, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία, ώστε να αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, σεβόμενοι τα ζώα αλλά και τους συνανθρώπους τους.
Χριστίνα Καντζιλιέρη
Δημοτική σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

*** Η Ναυαρίνου δίνει… τροφή για αντεγκλήσεις 
Το κυκλοφοριακό μέλλον της οδού Ναυαρίνου κυριάρχησε-και- στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, στον απόηχο, μάλιστα, των πρόσφατων δηλώσεων του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για το τι μέλλει γενέσθαι εκεί.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, να παίρνει πρώτος την… μπάλα, άσκησαν έντονη κριτική στη θέση που διατύπωσε ο κ. Νίκας (σ.σ. μονοδρόμηση), τονίζοντας ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, αλλά και διαβούλευση επί του θέματος, δεν είναι δυνατό να παίρνονται αποφάσεις.
Αντικρούοντας τις απόψεις που κατατέθηκαν ο δήμαρχος, τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες πριν ληφθούν οριστικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη Δημοτική Αρχή να διατυπώνει δημόσια την άποψή της. Σχολίασε, δε, ότι ακόμα και η απόφαση για μονοδρόμηση δεν είναι θέσφατο, αλλά και πάλι η πλειοψηφία έχει πειστεί ότι δεν υπάρχει καλύτερη λύση για τον παραλιακό άξονα της Καλαμάτας.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε προηγούμενες δηλώσεις του ο κ. Νίκας είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «οι απόψεις των εκπροσώπων του τεχνικού κόσμου για πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές, όμως η πεζοδρόμηση αυτού του βασικού δρόμου συνδέεται και με τις απόψεις άλλων επαγγελματικών τάξεων και ιδιαίτερα των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος, που δραστηριοποιούνται στη Ναυαρίνου, αλλά και των κατοίκων. Προφανώς, ο συγκερασμός και η κοινή συνισταμένη αποτελούν την προσφορότερη λύση.
Ως συνισταμένη, και πάντοτε καταρχήν, μπορεί να θεωρηθεί η μονοδρόμηση, με αποκλεισμό της στάθμευσης μέχρι την Ακρίτα και περιορισμό της μέχρι τη Βουλγαροκτόνου». Α.Π.

*** «Στον αέρα» έργα της Μεσσηνίας μετά την αιφνιδιαστική εφαρμογή των ηλεκτρονικών δημοπρασιών 
Ενώ είχαν υποσχεθεί περίοδο προσαρμογής μέχρι τον Οκτώβριο
 «Στον αέρα» βρίσκονται από τα τέλη Ιουλίου οι δημοπρασίες έργων στη Μεσσηνία, όπως και σε άλλες περιοχές, λόγω της αιφνιδιαστικής αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και χωρίς να δοθεί περίοδος προσαρμογής μέχρι τον Οκτώβριο, όπως είχε ανακοινωθεί.
Ήδη ακυρώνονται οι δημοπρασίες που είχαν διεξαχθεί στη Μεσσηνία και αφορούσαν στα έργα «Κατασκευή πεζοδρομίου και ηλεκτροφωτισμού στην 82η Ε.Ο. (Τμήμα Ασπρόχωμα – Γέφυρα Άρι)» και «Επένδυση πρανών επαρχιακού και εθνικού δικτύου Π.Ε. Μεσσηνίας για αντιμετώπιση κατακρημνίσεων βραχωδών υλικών (Τμήμα 4η Επαρχιακή Οδός Θουρία – Πολιανή)». Επίσης, τα δύο έργα στα οποία είχε ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης, «Βελτίωση και συντήρηση του δρόμου 8η επαρχιακή οδός - Μονή Κατσιμικάδας του Δήμου Τριφυλίας», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και «Βελτίωση – Συντήρηση 9ης Εθνικής Οδού – Ράχες – Αρχαιολογικός Χώρος Περιστεριάς Δήμου Τριφυλίας».
Τουλάχιστον, δε, άλλα δύο έργα που θα είχαν προκηρυχθεί αυτό το χρονικό διάστημα πήραν αναβολή.
  Μέσα σε μια νύχτα
Πώς, όμως, συνέβη αυτό; Με το Νόμο 4412/2017 ορίστηκε η έναρξη διεξαγωγής δημοπρασιών δημόσιων έργων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ στις 18 Απριλίου 2017.
Με τροποποίηση, όμως, στο Νόμο 4472/2017 μετατοπίστηκε η έναρξη των δημοπρασιών δημόσιων έργων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού) για την 20ή Οκτωβρίου 2017, με το αιτιολογικό ότι πρέπει να υπάρξει χρόνος για να δοκιμαστεί το σύστημα, καθώς και για να διαπιστευτούν και να εκπαιδευτούν επαρκώς στην εφαρμογή του οι υπάλληλοι των αναθετουσών Αρχών και των αναθετόντων φορέων.
Ωστόσο, στις 25 Ιουλίου 2017, με νέα διάταξη στο Νόμο 4482/2017, ορίστηκε ως νέα ημερομηνία έναρξης δημοπρασιών δημοσίων έργων μέσω ΕΣΗΔΗΣ η 25η Ιουλίου 2017, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και, κυρίως, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης των υπαλλήλων των αναθετουσών Αρχών και των αναθετόντων φορέων.
Αποτέλεσμα αυτής της αιφνιδιαστικής αλλαγής είναι να έχουν συνταχθεί και εγκριθεί τεύχη δημοπράτησης δημόσιων έργων αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, πολλά εκ των οποίων συγχρηματοδοτούμενα, τα οποία πρέπει τώρα να συνταχθούν εκ νέου και να δοθούν νέες εγκρίσεις στις διακηρύξεις και τα τεύχη δημοπράτησης από την Οικονομική Επιτροπή και τη Διαχειριστική Αρχή.
Μάλιστα, το στρεβλό είναι ότι επίσημα οι αρμόδιες Αρχές ενημερώθηκαν μετά τις 20 Αυγούστου για την αλλαγή αυτή, κι ενώ στο μεσοδιάστημα είχαν δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί δημοπρατήσεις έργων, που πλέον είναι άκυρες!
  Ούτε σε 4 μήνες
Σε επίπεδο Μεσσηνίας, ακόμα δεν έχει γίνει προετοιμασία στον τομέα των έργων ώστε να μπορούν να δημοπρατηθούν με ηλεκτρονικό τρόπο, ούτε έχουν εκπαιδευτεί και ενημερωθεί σχετικά οι αρμόδιοι υπάλληλοι.
Παράλληλα, οι εργολάβοι που πλέον θα θέλουν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες έργων θα πρέπει να πιστοποιηθούν, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή.
Η ΕΝΠΕ έχει καταθέσει αίτημα να επανέλθει η ημερομηνία της 20ής Οκτωβρίου, εκφράζοντας το φόβο ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να  δημοπρατηθεί κανένα έργο για τους επόμενους τέσσερις μήνες, με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη.
Παράλληλα, η ΕΝΠΕ έχει ζητήσει:
-Τη δημιουργία ηλεκτρονικής, αξιόπιστης κεντρικής πλατφόρμας (η οποία πρέπει να δοκιμαστεί έγκαιρα για μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων)
-Τη διαπίστευση και κατάρτιση με σεμινάρια των υπαλλήλων των αναθετουσών Αρχών και αναθετόντων φορέων
-Τη σύνταξη νέων πρότυπων διακηρύξεων από την Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.
-Τη σύνταξη νέων τευχών δημοπράτησης και τη χορήγηση νέων εγκρίσεων
-Τη λειτουργία αξιόπιστων συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Καλαματιανός σε σπείρα απατεώνων που δρούσε στη Ρόδο (φωτογραφίες) 
 
Ένας 46χρονος Καλαματιανός είναι ανάμεσα στα έξι άτομα που συνελήφθηκαν και των οποίων δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, με την κατηγορία των αδικημάτων της εγκληματικής οργάνωσης και της απάτης.
Ειδικότερα, τα έξι άτομα παρουσιάζονταν στα θύματά τους ως εκπρόσωποι ιδιωτικής εταιρείας παροχής ενέργειας και εξαπατούσαν πολίτες ή επιχειρηματίες με το πρόσχημα ότι μπορούν να μεσολαβήσουν, προκειμένου να διαγραφούν οφειλές τους από κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.
Παράλληλα, οι δράστες προέτρεπαν όσους προσέγγιζαν να εγγραφούν στην εταιρεία ενέργειας που εκπροσωπούσαν και ταυτόχρονα να τοποθετήσουν ειδική συσκευή «κόφτη» στην παροχή τους, η οποία θα απέκρυβε την πραγματική κατανάλωση ρεύματος.
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχουν εξιχνιαστεί δεκαοκτώ περιπτώσεις εξαπάτησης πολιτών στη Ρόδο και υπολογίζεται ότι οι κατηγορούμενοι απέσπασαν συνολικά ποσό που ανέρχεται στα 50.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ένας από τους συλληφθέντες της σπείρας παρίστανε τον ανιψιό γνωστού σκηνοθέτη και  παρέσυρε γυναίκες σε γυρίσματα ερωτικού περιεχομένου!

*** Εγκαινιάσθηκε η 6η έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον» 
Εγκαινιάσθηκε χθες βράδυ για 6η χρονιά η αγροτική έκθεση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», στο χώρο δυτικά του αναψυκτηρίου, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Π. Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου, κάλεσε όλους να περάσουν «από την πιο ωραία αγροτική έκθεση», στην οποία συμμετέχουν 35 εκθέτες από όλους τους νομούς της Πελοποννήσου, την Αττική και την Κρήτη, ενώ στο πλαίσιό της θα διεξαχθούν πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
  Ομάδα Φίλων
Η έκθεση άνοιξε τις πύλες της την Πέμπτη και θα διαρκέσει μέχρι αύριο Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου. Τη διοργανώνει ο Δήμος, με τη συμμετοχή φορέων από όλη τη Μεσσηνία, τους οποίους ο δήμαρχος ευχαρίστησε για τη βοήθεια που προσφέρουν. Ευχαριστίες εξέφρασε, επίσης, προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιάννη Αδαμόπουλο, το διευθυντή και τα στελέχη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών, για τις προσπάθειές τους ώστε το Πάρκο να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς και προς το συνταξιούχο υπάλληλο του Δήμου, Νίκο Κισκήρα, που μεριμνά κάθε χρόνο για την επιτυχία της έκθεσης.
Παράλληλα, τόνισε ότι ο Δήμος Καλαμάτας κάνει προσπάθεια να συγκροτήσει Ομάδα Φίλων του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, που θα προσφέρει σ' αυτό τη φροντίδα της, εν όψει μάλιστα ένταξής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αναβάθμισή του.
Ανέφερε, δε, ότι θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση από πλευράς Δήμου μέχρι τέλους του έτους για καλύτερη προσβασιμότητα στο Πάρκο, ενώ θα γίνει αλλαγή όλων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. «Μετά την ανάπλαση στην περιοχή Ουζάκια, θέλουμε ο κόσμος να μπαίνει στο Πάρκο, να περπατά ελεύθερα και να κατεβαίνει στην Παραλία», είπε χαρακτηριστικά.
  Εκδηλώσεις
Αναφορικά με την 6η «Άρτος – Οίνος – Έλαιον», επισήμανε ότι επεκτείνει το βεληνεκές της, με περισσότερους εκθέτες σε σχέση με πέρυσι, υπηρετώντας πάντοτε τον ίδιο σκοπό: να αναδείξει τα ποιοτικά αγροτοδιατροφικά μας προϊόντα, το λαϊκό μας πολιτισμό και τις παραδόσεις μας.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν από κοντά, να δοκιμάσουν και να αγοράσουν τρόφιμα, ποτά και φυσικά καλλυντικά. Χθες έγιναν εκπαιδευτικές γευσιγνωσίες ελαιολάδου, ενώ αυτές θα συνεχισθούν και απόψε, από τις 8.30 έως τις 10.30, στο περίπτερο του Σχολείου Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου, στο χώρο της έκθεσης.
Αύριο Κυριακή θα παρουσιασθούν στο κοινό δρώμενα του τρύγου και της οινοποίησης, ώστε οι παλιοί να θυμηθούν και οι νέοι να γνωρίσουν μια καίριας σημασίας διαδικασία του ετήσιου κύκλου της αγροτικής παραγωγής.

***  Ν. Χουντής: «Να σταματήσει το κερδοσκοπικό παιχνίδι εις βάρος της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”» 
Ερώτηση στην Κομισιόν για την προστασία της 
 Το γεγονός ότι, 9 μήνες μετά τη διαγραφή του όρου «Καλαμάτα» ως συνώνυμου της ποικιλίας Καλαμών από το Ελληνικό Μητρώο Ποικιλιών, η Κομισιόν δεν έχει προχωρήσει στη διαγραφή του και από το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Μητρώο (FRUMATIS), επισημαίνει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, διερωτώμενος παράλληλα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενημερωθεί από τις ελληνικές Αρχές για την αλλαγή αυτή.
Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, καυτηριάζει αρχικά την ενέργεια του ΥΠΑΑΤ να εκδώσει Υπουργική Απόφαση στις 6/12/2016 -η οποία θα ετίθετο μάλιστα σε ισχύ από τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, κάτι το οποίο συνέβη τη 16η/12/2016 (ΦΕΚ 4044/16-12-2016)- με την οποία εισαγόταν στο Ελληνικό Μητρώο ποικιλιών, ως συνώνυμο της ποικιλίας ελιάς KALAMON, ο όρος KALAMATA.
Όπως επισημαίνει ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, η ενέργεια αυτή «θα είχε ως αποτέλεσμα, ελαιόκαρποι περιοχών -ελληνικών και μη- εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής ζώνης παραγωγής της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” να ονομάζονται “Ελιά Καλαμάτας”, σε πλήρη αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 2 του Κανονισμού 637/2009, οδηγώντας σε αθέμιτη εκμετάλλευση της φήμης της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” και παραπλάνηση των καταναλωτών».
Συνεχίζοντας, σχολιάζει ότι αυτή η παράλογη και παράνομη, βάσει του κοινοτικού κανονισμού, υπουργική απόφαση, αναιρέθηκε λίγες μέρες μετά από τον ίδιο τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με νέα απόφαση της 22ας/12/2016 (ΦΕΚ 4460/30-12-2016).
Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει ο Νίκος Χουντής, «μέχρι σήμερα, 9 μήνες μετά, στη λίστα της Ε.Ε., Fruit Reproductive Material Information System (FRUMATIS), ο όρος KALAMATA εξακολουθεί να αναγράφεται ως συνώνυμο της ποικιλίας KALAMON, με ημερομηνία ανανέωσης μάλιστα, την 6η/12/2016» (σ.σ: ακριβώς τη μέρα υπογραφής της πρώτης Υπουργικής Απόφασης).
Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής θέτει προς την Κομισιόν τα προφανή ερωτήματα:
-Με ποια διαδικασία καταχωρήθηκε ο όρος KALAMATA ως συνώνυμο του όρου KALAMON στη λίστα FRUMATIS, αυθημερόν της Υπουργικής Απόφασης, χωρίς καν αυτή να έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ;
-Γιατί, 9 μήνες μετά, ο όρος KALAMATA δεν έχει απαλειφθεί από τη FRUMATIS, σύμφωνα με το ΦΕΚ 4460/30-12-2016;
-Ενημερώθηκε η Κομισιόν από την ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή αυτή;
Με αφορμή δε την κατάθεση της ερώτησης, ο κ. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση, αφού ξεπούλησε κυριολεκτικά τα εμβληματικά ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ “ελιές Καλαμάτας” και “φέτα” στις συμφωνίες της Ε.Ε. με τα 15 κράτη της Νότιας Αφρικής (SADC) και τον Καναδά, συνεχίζει να υπονομεύει το ΠΟΠ “ελιές Καλαμάτας”, προς όφελος των μεγάλων διεθνών συμφερόντων, κυρίως αμερικανικών και κινεζικών.
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” πρέπει να σταματήσει.
Η ενέργεια του υπουργείου, έστω και προσωρινά, να προχωρήσει στην εξίσωση της ποικιλίας Καλαμών με τον όρο “Καλαμάτα” ήταν, αν μη τι άλλο, ακατανόητη, αφού, πέραν του ότι αντιτίθεται στον ευρωπαϊκό Κανονισμό, θα σήμαινε τον οριστικό ενταφιασμό της περίφημης ΠΟΠ “Ελιάς Καλαμάτας”.
Εδώ και χρόνια, πάγιο αίτημα των παραγωγών και των φορέων της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” είναι η επέκταση του ΠΟΠ και στους όμορους νομούς της Μεσσηνίας, αφού και τις προϋποθέσεις ένταξης σε αυτό διαθέτουν και θα ισχυροποιήσουν την παρουσία του μοναδικού αυτού προϊόντος στη διεθνή αγορά, εμποδίζοντας ελιές Καλαμών από αφρικανικές χώρες ή οπουδήποτε αλλού να “βαφτίζονται” και να διακινούνται, ακόμα και στην ίδια μας τη χώρα, ως “Ελιά Καλαμάτας”!
Συνέπεια της ανεύθυνης ενέργειας του υπουργείου είναι αυτή τη στιγμή, στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Ποικιλιών, να εμφανίζεται ακόμη ο όρος KALAMATA ως συνώνυμος του όρου KALAMON, δίνοντας έτσι το δικαίωμα σε κάθε επιτήδειο να κερδοσκοπεί, εις βάρος του ΠΟΠ και, φυσικά, εις βάρος των καταναλωτών.
Καλώ τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, εφόσον δεν το έχει πράξει, να ζητήσει την άμεση διαγραφή του όρου KALAMATA από το Ευρωπαϊκό Μητρώο Ποικιλιών και να εισακούσει το αίτημα των φορέων για άμεση επέκταση του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτα” στους όμορους Νομούς Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας».

***  Ελληνοαμερικάνος συνελήφθη για καλλιέργεια δενδρυλλίων χασίς τύπου skunk 
Μια ιδιαίτερη ποικιλία δενδρυλλίων κάνναβης καλλιεργούσε στο μπαλκόνι του σπιτιού του ένας 53χρονος Ελληνοαμερικάνος, ο οποίος κα συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.
Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα στο σπίτι του στην περιοχή της οδού Αθηνών, όπου σε γλάστρες στο μπαλκόνι βρήκαν και κατάσχεσαν 4 δενδρύλλια κάνναβης, τύπου skunk, ύψους από 20 έως 35 εκατοστά περίπου.
Τα «σκανκ» είναι συνδυασμός  των  φυτών sativa - indica με διαλεγμένη διασταύρωση για τη δημιουργία φυτών με συγκεκριμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά, όπως μεγαλύτερη παραγωγή.
Εντός του σπιτιού οι αστυνομικοί βρήκαν τρία γυάλινα βάζα που περιείχαν 4,3 -  5,3 και 4,3 γραμμάρια χασίς αντίστοιχα, καθώς κι ένα μεταλλικό κουτί με χασίς σε μορφή πάστας, τύπου σοκολάτας, βάρους 0,1 γραμμαρίων. Ο 53χρονος συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα. Β.Β.
 
*** Το κατάστημα IQOS Καλαμάτας της Philip Morris εγκαινίασε η «Παπαστράτος» 
Το πρώτο κατάστημα IQOS στη Μεσσηνία, στο κέντρο της Καλαμάτας, εγκαινίασε χθες το απόγευμα η «Παπαστράτος», στο πλαίσιο εκστρατείας και ενημέρωσης του νέου προϊόντος της Philip Morris International για καπνιστές. Πρόκειται για ένα σύστημα που λειτουργεί θερμαίνοντας τον καπνό και όχι καίγοντάς τον.
Σε ειδική παρουσίαση που έγινε νωρίτερα από στελέχη της εταιρείας, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εταιρικών Υποθέσεων, Αλέξανδρος Χατζόπουλος, μίλησε για την πορεία της «Παπαστράτος», για τη νέα μεγάλη επένδυση 300 εκατ. ευρώ στον Ασπρόπυργο, όπου θα παρασκευάζονται από το 2018 οι ράβδοι καπνού για το IQOS, για την παύση παραγωγής συμβατικών καπνικών προϊόντων, αλλά και για το στόχο «το μέλλον να είναι απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου».
Στην χθεσινή παρουσίαση παρευρέθησαν ακόμα η υπεύθυνη του Τμήματος Επικοινωνίας των Εταιρικών Υποθέσεων Σοφία Μπέρκοβα, ο υπεύθυνος του Τμήματος Πωλήσεων Πελοποννήσου Αβάκ Μανικιάν, ο υπεύθυνος αντιπρόσωπος της «Παπαστράτος» στην περιοχή μας και πρόεδρος της εταιρείας Dascos, Άρης Χριστόφορος, ο υπεύθυνος IQOS Μεσσηνίας – Λακωνίας, Νίκος Θεοδώρου και ο υπεύθυνος καταστημάτων IQOS, Φάνης Αρτζής.
  «Παπαστράτος»
Ο κ. Χατζόπουλος αρχικά μίλησε για την εταιρεία, λέγοντας ότι η «Παπαστράτος» ιδρύθηκε το 1931, ενώ το 2003 εξαγοράστηκε από την Philip Morris, επισημαίνοντας πως η συμβολή της στην ελληνική οικονομία είναι τεράστια, καθώς συμβάλλει περίπου στο 2% των δημοσίων εσόδων. Χαρακτηριστικά, το 2016 κατέβαλε στο κράτος 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Αναφέρθηκε δε σε επενδύσεις που αφορούν στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων, σημειώνοντας ότι πέρυσι έγινε μεγάλη δωρεά στο υπουργείο Οικονομικών, προμηθεύοντάς το με το πρώτο φορητό σκάνερ, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ.
Ακολούθως είπε ότι αυτή τη στιγμή στην «Παπαστράτος» εργάζονται έμμεσα και άμεσα 800 άτομα, ενώ υπάρχει συνεργασία με 25.000 λιανικές επιχειρήσεις. Κατέχει μερίδιο 40% από την αγορά καπνικών προϊόντων και εξάγει σε πάνω από 30 χώρες.
Επίσης, ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε σε μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση για την απορρόφηση του καπνού που παράγεται στην Ελλάδα.
Η τελευταία επένδυση που έγινε ήταν η μετατροπή των παλιών αποθηκών στον Ασπρόπυργο σε πανευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κέντρο της Philip Morris, όπου συγκεντρώνονται όλα τα καπνά που αγοράζονται, αποθηκεύονται και από εκεί διανέμονται στα εργοστάσιά της.
  «Heat-Not Burn»
Στη συνέχεια ο κ. Χατζόπουλος μίλησε για τις νέες επενδύσεις της εταιρείας και ιδιαίτερα για το IQOS, το οποίο θεωρείται καινοτόμο προϊόν. Βασίζεται στην τεχνολογία «Heat-Not Burn», αρχή της οποίας είναι η θέρμανση του καπνού, αντίθετα με την καύση του στα συμβατικά καπνικά προϊόντα.
Το IQOS θερμαίνει χωρίς να καίει το υψηλής ποιότητας χαρμάνι καπνού σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο εύρος θερμοκρασίας, ώστε να δημιουργείται μια πραγματική καπνιστική εμπειρία στους καπνιστές.
Το χαρακτήρισε προϊόν νέας γενιάς, στενά συνδεδεμένο με την Ελλάδα, καθώς, όπως εξήγησε, το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, έπειτα από επένδυση 300 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους της Philip Morris, θα είναι από τα λίγα εργοστάσια παραγωγής Heets (των ράβδων καπνού για το IQOS).
Με την επένδυση αυτή οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα από 800 θα γίνουν 1.200, με παραγωγή 20 δισεκατομμυρίων ράβδου καπνού το χρόνο και νέες γραμμές παραγωγής. Η παραγωγή των Heets θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2018, ενώ σταδιακά θα διακοπεί τελείως η παραγωγή συμβατικών καπνικών προϊόντων.
  «Προϊόν μειωμένου κινδύνου»
Τέλος, ο κ. Χατζόπουλος μίλησε για την εκστρατεία στην οποία έχει ενταχθεί η εταιρεία και στοχεύει σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου.
Εξήγησε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν προϊόντα νέας γενιάς και το IQOS είναι η αρχή αλλά και η ναυαρχίδα της εταιρείας. Το προϊόν περιμένει ήδη την αναγνώριση από το αμερικανικό FDA ως «προϊόν μειωμένου κινδύνου».
Η Philip Morris έχει επενδύσει και σε άλλα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα που όλα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τη μη καύση. Πρόκειται για δύο κατηγορίες, όπου τα προϊόντα χωρίζονται σε καπνού και νικοτίνης. Στα προϊόντα καπνού είναι το IQOS και το Θερμαινόμενο Προϊόν Καπνού με Άνθρακα, που βρίσκεται σε δοκιμαστική φάση. Στα προϊόντα νικοτίνης είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που η εταιρεία δεν προωθεί στην Ελλάδα, και ένα νέο σύστημα έκλυσης νικοτίνης, προϊόν που βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης.  Της Βίκυς Βετουλάκη 
  
*** Το πρόγραμμα της καθόδου και υποδοχής της εικόνας της Παναγίας Δημιοβίτισσας 
Την προσεχή Κυριακήν 3ην Σεπτεμβρίου 2017, όπως κατ’ έτος, θα μεταφερθή εκ της Ιεράς Μονής Δημιόβης, η Ιερά Εικών της Υπεραγίας Θεοτόκου της Δημιοβητίσσης, εις τον Ενοριακόν Ιερόν Ναόν Γενεθλίου της Θεοτόκου Γιαννιτσανίκων, επί δεκαήμερον προσκύνημα. Όθεν καλούνται οι ευσεβείς και φιλέορτοι χριστιανοί όπως προσέλθουν εις τας λατρευτικάς εκδηλώσεις, συμφώνως με το κάτωθι πρόγραμμα:
  Σάββατον 2-9-2017 προς Κυριακήν 3-9-2017
Ώρα 01.30 μεταμεσονύκτιον: Εκκίνησις Ιεράς Πoμπής εκ της Μονής Δημιόβης με ενδιάμεσον στάσιν εις Ελαιοχώριον
 Κυριακή 3-9-2017
Ώρα 18.00: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ιερά Παράκλησις της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου
Ώρα 18.50: Εκκίνησις εν πομπή εκ του Ιερού Ναού και υποδοχή της Ιεράς Εικόνος εις τον καθορισμένον τόπον και λιτάνευσις Αυτής, έως τον Ιερόν Ναόν των Γιαννιτσανίκων
 Πέμπτη 7-9-2017
 Ώρα 18.00: Πανηγυρικός Εσπερινός
  Παρασκευή  8-9-2017
Ώρα 7.00: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του Γενεθλίου της Θεοτόκου
  Τρίτη 12-9-2017
Ώρα 21.00 μέχρι 01.30: ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ, κατά την οποίαν θα τελεσθή Μέγας Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις, Όρθρος και Θεία Λειτουργία
  Τετάρτη 13-9-2017
Ώρα 10.30: Αναχώρησις της Ιεράς Εικόνος.
Ώρα 18.00: Επιστροφή Αυτής εν τη Ιερά Μονή Δημιόβης εκ του Ιερού Καθίσματος της Γλυκοφιλούσης.
Επί δεκαήμερον θα τελούνται καθημερινώς το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία.  ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ

***   Τίτλοι ΤΕΛΟΥΣ για τον Σόρος! Ο Τραμπ τον ΝΙΚΗΣΕ...

~ Στην τελική ευθεία μπαίνει η διακήρυξη του Τζορτζ Σόρος σε τρομοκράτη, καθώς πλήθος πολιτών έχουν ήδη υπογράψει σχετικό αίτημα.
Τουλάχιστον 70.000 υπογραφές έχουν μπει σε αναφορά που έχει σταλεί στον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ζητά από τον Αμερικανό πρόεδρο να αναγνωρίσει τον δισεκατομμυριούχο ως «τρομοκράτη», μαζί με όλες τις «οργανώσεις και τα μέλη τους», όπως αναγράφεται.
Σύμφωνα με το κείμενο, θα πρέπει «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης να αφαιρέσουν  όλα τα προσωπικά και περιουσιακά τους  στοιχεία και τα περιουσιακά στοιχεία σχετικά με τη δήμευση της αστικής περιουσίας».
Για να εξετασθεί το αίτημα θα πρέπει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν συγκεντρωθεί συνολικά 100.000 υπογραφές.
Την πρωτοβουλία πήρε ο Ελληνοαμερικανός Alex Christoforou, o oποίος μέσω της ιστοσελίδας του καλεί τον κόσμο να υπογράψει.
Δείτε την αίτηση ΕΔΩ.

***  ΒΟΜΒΑ για όσους έχουν Viber, Whats Up, Messenger ....

~ Πανικό προκαλεί στους χρήστες των Viber, Whats Up, Messenger, η είδηση ότι Υπηρεσίες Ασφαλείας θα έχουν στην κατοχή τους έναν υπερκοριό που θα μπορεί να παρακολουθεί τις γνωστές εφαρμογές.
Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης, το οποίο είναι έτοιμο να δημιουργήσει μια δεύτερη υπηρεσία πληροφοριών, εξετάζει τη βοήθεια Βρετανών εμπειρογνωμόνων ώστε να αναβαθμιστεί ο… κοινός κοριός.
Στην αναβάθμιση θα περιλαμβάνονται όχι μόνο οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αλλά και τα μηνύματα και η εύρεση τοποθεσίας.

***  ΓΕΩ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ! Το STRATFOR αναλύει το ΚΡΕΜΛΙΝΟ και τις κινήσεις του...

 ~ Όπως μας αναλύει το STRATFOR οι παγκόσμιοι εξαγωγείς σιτηρών όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ έχουν παρουσιάσει πρόβλημα μικρής παραγωγής το τρέχον έτος. H φετινή χρονιά είχε λίγες βροχές και η παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη και των εσωτερικών και των εξωτερικών αναγκών.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί μεγάλη ευκαιρία για τη Ρωσία η οποία φρόντισε να καλύψει το κενό και να ετοιμάζεται να γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα του κόσμου για την περίοδο 2017-2018, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στη Σιβιρία. Ευνόησαν οι κλιματικές συνθήκες στη Ρωσία και η ταχύτητα με την οποία το Κρεμλίνο είδε την ευκαιρία.
Μάλιστα είναι τέτοια τα έσοδα που φαίνεται πως α σιτηρά θα γίνουν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη Μόσχα, παίρνοντας τη θέση της Ενέργειας και πλησιάζοντας αρκετά τις πωλήσεις όπλων (στην πρώτη θέση).
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Stratfor το Κρεμλίνο κάνει μεγάλες εκπτώσεις στις αγορές με σκοπό να παγιώσει τη θέση της αλλά και να αποκομίσει και άλλα οφέλη. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αιγύπτου.
Οι πίνακες που ακολουθούν είναι χαρακτηριστικοί.
An infographic showing Russia's wheat production.

***  Πέφτουν οι υπογραφές! Εντός της εβδομάδας...

~ Την ερχόμενη Τετάρτη στην Καβάλα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Αλέξης Τσίπρας και Μπόικο Μπορίσοφ θα υπογράψουν τη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών για την επιτάχυνση της κατασκευής της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας», όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Όπως εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» πρόκειται για την ενιαία ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική σύνδεση τριών λιμανιών της Βουλγαρίας, της Βάρνας, του Μπουργκάς, το λιμάνι του Δούναβη και των τριών λιμανιών της Βορείου Ελλάδας με τα αντίστοιχα εμπορευματικά κέντρα. Δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη.
Μιλάμε, είπε ο κ Σπίρτζης, για νέα χάραξη μεταξύ Θεσσαλονίκης – Καβάλας. «Το λιμάνι της Καβάλας όλα αυτά τα χρόνια αλλά και της Θεσσαλονίκης, δεν συνδέονται με σιδηρόδρομο. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, δε συνδέεται ούτε με την Εγνατία. Φτιάξαμε έναν υπέροχο δρόμο, την Εγνατία Οδό και δεν συνδέεται καν με το λιμάνι της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης».
 Κανόνες στο θέμα των ταξί
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι με το νομοσχέδιο για τις μεταφορές που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή θα μπουν κανόνες στο θέμα των ταξί και στη λειτουργία ιντερνετικών πλατφόρμων, όπως η Uber.
«Εμείς», είπε, «δε θέλουμε ν’ απαγορεύσουμε τις διαδικτυακές πλατφόρμες σε σχέση με τη λειτουργία του ταξί. Πάμε να βάλουμε κανόνες που δεν θα επιτρέπουν άλλου είδους κανόνες για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές και άλλου είδους κανόνες για δραστηριότητες που είναι οι αστικές μεταφορές μέσω του διαδικτύου ή μέσω ενός τηλεφωνικού κέντρου».
Πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες για όλους, τόνισε ο κ. Σπίρτζης. «Αυτό που νομοθετούμε, που έχουμε ως εισήγηση, δεν είναι να κλείσει κάποιος ή να μη μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια δραστηριότητα, μπορεί αύριο το Σωματείο Ταξί ή κάποιος επιχειρηματίας να πάει και να πει 'εγώ κάνω μια διαδικτυακή πλατφόρμα μ’ αυτή τη δράση'. Αλλά, θα θεσπίσουμε ό,τι υπάρχει και για τον άνθρωπο που είναι επαγγελματίας αυτοκινητιστής, θα υπάρχει και γι’ αυτούς».
«Δε γίνεται, δηλαδή, χωρίς άδειες ταξί να κάνουν αστικό μεταφορικό έργο όταν εντάσσονται επί της ουσίας στο τουριστικό προϊόν της ενοικίασης αυτοκινήτων – οδηγών» πρόσθεσε ο υπουργός.
Όπως είπε ο κ Σπίρτζης «οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν γκρίζες ζώνες για να μπορεί να καταστρατηγηθεί ο νόμος των αστικών μεταφορών, ο νόμος των ταξί και ν’ αντικατασταθεί από δράσεις ιδιωτικών εταιριών, χωρίς να υπάρχει καμία προδιαγραφή και χωρίς να υπάρχει και καμία δέσμευση αυτών των ανθρώπων κι αυτών των εταιριών σε σχέση με τις αστικές μεταφορές και συγκοινωνίες».
Δεν ξέρω, πρόσθεσε, γιατί τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν υιοθετήσει την Uber. Και μεσαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και πιο νέοι. Αλλά υπάρχουν τα εξής θέματα: Υπάρχει μια εταιρεία, δε με νοιάζει τ’ όνομά της, ή πολλές εταιρείες, που ο νόμος τους έχει δώσει το δικαίωμα να νοικιάζουν αυτοκίνητα με οδηγό. Αυτό έχει να κάνει με μια άλλη δράση, τη δράση και τη δραστηριότητα που έχουν επαγγελματίες αυτοκινητιστές σε αστικές περιοχές. Δηλαδή τα ταξί που έχουν χτυπηθεί και ιδιαίτερα από τη κρίση, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.  tovima.gr

***  Και… ξαφνικά ο Τσίπρας «ερωτεύτηκε» τους Έλληνες τραπεζίτες...

~ Το Μαξίμου πήρε αυτό που ήθελε από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους Έλληνες τραπεζίτες, έμπορους και επιχειρηματίες εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα που η Πειραιώς αμφισβητεί την κυβερνητική αισιοδοξία για τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε μία θετική ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (πρόεδρος ο Νίκος Καραμούζης) για την κατάσταση στην οικονομίας, «η οικονομία ανακάμπτει μετά από πολυετή περίοδο ύφεσης, οι προσδοκίες βελτιώνονται, οι αβεβαιότητες περιορίζονται».
Και συγχρόνως μία δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά πως η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα παρόλο που η συνομοσπονδία έθεσε στο Μαξίμου τα μεγάλα και φλέγοντα για εκείνην θέματα, όπως η υπερφορολόγηση, το ασφαλιστικό και η αναγκαιότητα δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας.
Σε συνδυασμό με το δημοσίευμα των Financial Times που αναφέρει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις εξελίξεις περί την οικονομία. Πολλώ μάλλον που η ανάγνωση που έκανε η ίδια για τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν θετική σε αντίθεση με την διάσταση που έδωσαν στα στοιχεία τριμήνου τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι ενδεικτικό πως ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος στο γραφείο του το Προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών έκανε λόγο για «ενθαρρυντικά» στοιχεία που δείχνουν ότι «εάν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς που είχαμε στα δύο πρώτα τρίμηνα και ιδιαίτερα το τρίτο, μπορούμε να φτάσουμε το 2017 σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2%, που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μία δεκαετία.
Στην συνάντηση με τους τραπεζίτες ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως τον Ιούλιο υπήρξε μία σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά ένα δις ευρώ και σχολίασε πως ο ρυθμός αυτός πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να κλείσει οριστικά ο κύκλος της κρίσης.
Στους δε εμποροβιοτέχνες ανέφερε ότι το ζητούμενο είναι να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί δείκτες και σε σχέση με τους αναπτυξιακούς ρυθμούς με την πραγματική κατάσταση όπως την βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι και ο κόσμος της αγοράς.
Στην συνάντηση με το προεδρείο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο και το νέο μοντέλο ανάπτυξης ώστε να χτιστεί εκ νέου η μιρκομεσαία παραγωγικότητα σε πιο υγιή βάση. Βούλα Κεχαγιά για το mononews

***  Ραγδαία εξέλιξη με Μαρινάκη - Σαββίδη...

~  Μήνας αλλαγών, ανακατατάξεων και μεγάλων εξελίξεων αναμένεται ο Σεπτέμβριος στα media με το Epsilon και το Mega να κλέβουν το ενδιαφέρον, όπως άλλωστε και ο Ιβάν Σαββίδης, ένας άνθρωπος που έχει μπει δυνατά στο παιχνίδι με ένα ρόλο κομβικό και έχει ισχυρή θέση και λόγο στους δύο προαναφερθέντες σταθμούς.
Στο πάλαι πότε μεγάλο κανάλι, που εδώ και ενάμιση χρόνο ταλανίζεται από οικονομικά προβλήματα, το πρόγραμμά παραμένει στον πάγο και οι εργαζόμενοι βρίσκονται όμηροι της δραματικής κατάστασης, περιμένοντας κάποια ανακοίνωση από τους μετόχους για το τι μέλλει γενέσθαι. Έπειτα από την τελευταία γενική συνέλευση, όπου ο Ιβάν Σαββίδης (ο επιχειρηματίας διατηρεί το 19,63% των μετοχών) ανέφερε ότι προτίθεται να βάλει το ποσό των 25 εκατ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου χωρίς να πάρει απάντηση από τους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Βαρδινογιάννη, οι υπάλληλοι ζήτησαν συνάντηση με τους τρεις προαναφερθέντες ώστε να τους ενημερώσουν για την πορεία του σταθμού. Ο κ. Βαρδινογιάννης ήδη απάντησε θετικά με το ραντεβού να πιθανολογείται ότι θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες τα σενάρια περί λουκέτου ολοένα και πυκνώνουν, ειδικά στη σκέψη του επερχόμενου νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.
Στο στρατόπεδο του Epsilon, μετά την εξαγορά από τον Ιβάν Σαββίδη, στελέχη και άνθρωποι του πρώην ιδιοκτήτη Φίλιππου Βρυώνη παραιτούνται και μετακινούνται στο κανάλι «Extra 3» με πρώτο στη σειρά τον πρώην Γενικό Διευθυντή Παραγωγής Μιχάλη Κοντογιάννη. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα, αφού όχι μόνο δεν έχουν καμία επίσημη ανακοίνωση για το πώς θα πορευτούν, αλλά πάγωσαν προσλήψεις νέων ατόμων και προγραμματισμένες αποστολές δημοσιογράφων ενώ αναμένεται να καθυστερήσουν και κάποιες πρεμιέρες εκπομπών αφού υπάρχουν ελλείψεις. Ο ομογενής επιχειρηματίας, πάντως, έχει αρχίσει να περνά τα πρώτα του μηνύματα, βάζοντας άτομα εμπιστοσύνης του σε καίριες θέσεις και δίνοντας σε όλους να καταλάβουν ότι πλέον τις αποφάσεις τις παίρνει εκείνος και μόνο. Περίτρανο παράδειγμα ότι, εδώ και λίγες ώρες, κατέφτασε ο νέος οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Δημαρέλης, που θα αναλάβει να εξετάσει τα πάντα και να δώσει εγκρίσεις στα ζητήματα που εκκρεμούν.   reader.gr

***  Αθλητική ενημέρωση :

***  Στο Ευρωμπάσκετ  2ος αγώνας  :
16.30 ~* ΕΛΛΑΔΑ -ΓΑΛΛΙΑ   

*** Η λίστα του Ολυμπιακού για τη φάση των ομίλων
Στο Champions League...
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής τη λίστα με τα ονόματα των παικτών του που δηλώθηκαν στην UEFA για τη φάση των ομίλων του Champions League.
Πρόκεται για τους:
ΛΙΣΤΑ Α
Μπεν, Μποτία, Καρσελά, Χουτεσιώτης, Σεμπά, Τζούρτζεβιτς, Ελαμπντελαουί, Εμενίκε, Ένγκελς, Φιγκέιρας, Φορτούνης, Ζιλέ, Καπίνο, Κούτρης, Μάριν, Οτζίτζα, Πάρντο, Προτό, Ρομαό, Ταχτσίδης, Βούκοβιτς, Ζντιέλαρ
 ΛΙΣΤΑ Β  Ανδρούτσος, Νικολάου, Σκαφίδας   in.gr

***  Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στη φάση των ομίλων
Πρεμιέρα εντός με Σπόρτινγκ
~Εντός έδρας με τη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας θα είναι η πρεμιέρα του Ολυμπιακού στον Δ' όμιλο του Champions League.
Στη συνέχεια οι Ερυθρόλευκοι ταξιδεύουν στο Τορίνο για το ματς με τη Γιουβέντους ενώ ολοκληρώνουν τον πρώτο γύρο στο Καμπ Νου με την Μπαρτσελόνα.
Στο πρώτο ματς του β' γύρου οι Πειραιώτες υποδέχονται τους Μπλαουγκράνα, στη συνέχεια αγωνίζονται στη Λισσαβόνα με την Σπόρτινγκ και ολοκληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στη φάση των ομίλων με τη Γιουβέντους στο «Γ.Καραϊσκάκης».
Το πρόγραμμα του Δ' ομίλου:
1η αγωνιστική (12/9)
Ολυμπιακός-Σπόρτινγκ Λισσαβόνας
Μπαρτσελόνα-Γιουβέντους
2η αγωνιστική (27/9)
Γιουβέντους-Ολυμπιακός
Σπόρτινγκ Λισσαβόνας-Μπαρτσελόνα
3η αγωνιστική (18/10)
Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός
Γιουβέντους-Σπόρτινγκ Λισσαβόνας
4η αγωνιστική (31/10)
Ολυμπιακός-Μπαρτσελόνα
Σπόρτινγκ Λισσαβόνας-Γιουβέντους
5η αγωνιστική (22/11)
Σπόρτινγκ Λισσαβόνας-Ολυμπιακός
Γιουβέντους-Μπαρτσελόνα
6η αγωνιστική (5/12)
Ολυμπιακός-Γιουβέντους
Μπαρτσελόνα-Σπόρτινγκ Λισσαβόνας     in.gr

***  Παίρνει Παπουτσογιαννόπουλο, κοντά σε Τσεμπερίδη, δοκίμασε Μπούρα η Καλαμάτα 
Με …ωφελημένη την ομάδα της Καλαμάτας φαίνεται ότι επέστρεψε στην Ελλάδα ο Θοδωρής Παπουτσογιαννόπουλος ο οποίος είχε μετακομίσει πρόσφατα στη Βουλγαρία για λογαριασμό της Σλάβια Σόφιας. Ο 23χρονος αμυντικός αναδείχθηκε από τον Ατρόμητο, απ’ όπου προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, όπου και πρωτοαγωνίστηκε σε επίπεδο ανδρών. Έχει παίξει ακόμη σε Νίκη Βόλου, Πιερικό και Αιγινιακό.
Παρ’ ότι οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει μέχρι χθες το βράδυ σε τελική συμφωνία ο ίδιος ο παίκτης σε δηλώσεις του στα αθηναϊκά ΜΜΕ δήλωσε:«Θέλω να ευχαριστήσω το σωματείο της Σλάβια Σόφιας για την πολύ καλή συνεργασία αυτούς τους τρεις μήνες και που δέχτηκε το αίτημά μου να αποχωρήσω από την ομάδα.
Για κάποιο σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα έπρεπε να επιστρέψω κοντά στην οικογένειά μου και η ομάδα της Καλαμάτας μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα. Είναι ένα σοβαρό σωματείο που μπορεί να μου προσφέρει όλα τα προνόμια για να μπορέσω να συνεχίσω εκεί την καριέρα μου.
Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας και τον προπονητή κύριο Νίκο Ζαλίκα για την εισήγηση απόκτησής μου».
Πολύ κοντά σε συμφωνία είναι ένας ακόμα πρωτοκλασάτος παίκτης και εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να συμφωνήσει κι αυτός. Ο λόγος για τον πολύπειρο 31χρονο μέσο Αλέξανδρο Τσεμπερίδη, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε με τον Αχαρναϊκό στη Football League. Έχει φορέσει ακόμα τις φανέλες της δεύτερης ομάδας του Παναθηναϊκού, του Κορωπίου, της Προοδευτικής, Ηλυσιακού, Καστοριάς, Κέρκυρας, Απόλλων Αθηνών, Αγροτικού Αστέρα, Λάρισας, Παναχαϊκής, Εθνικού.
Τέλος, στο χθεσινό φιλικό στην Πύλο δοκιμάστηκε ο μεσσηνιακής καταγωγής (Αρφαρά) Νίκος Μπούρας, 21 ετών, στόπερ από τον Φωστήρα, ενώ αγωνίστηκαν για πρώτη φορά ο Εβάντρο Ρονκάτο και ο Νίκος Κουρέλλας που αποκτήθηκαν αυτή την εβδομάδα.
  Ισόπαλο 1-1 το φιλικό Γ’ Εθνικης Τσικλητήρας-Καλαμάτα
Τσικλητήρας και Καλαμάτα έκαναν χθες στην Πύλο μια ...πρόβα Γ’ Εθνικής εν όψει της έναρξης του πρωταθλήματος σε λίγες εβδομάδες. Η φιλική συνάντηση έληξε ισόπαλη 1-1 με τους σκληροτράχηλους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ μόλις στο 1ο λεπτό με πλασέ του Γιαννόπουλου. Οι «μελανόλευκοι» ισοφάρισαν στο 39’ με κεφαλιά του Τσουλάκου, έπειτα από σέντρα του Λιόλιου.
Οι προπονητές των δύο ομάδων Νίκος Κακαλέτρης και Νίκος Ζαλίκας αντίστοιχα είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν ομαδικά και ατομικά στοιχεία, βγάζοντας σημαντικά συμπεράσματα.
Διαιτητές: Γιώργος Μπλάνας (Καυκάς-Γκούμας).
ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ ΠΥΛΟΥ: Μπροκάκης, Αμπραχαμνιάν, Μάραντος, Αλιού, Μούσα Γκάι, Τσάτσος, Άγγ. Γεωργιόπουλος, Ακασού, Πήλιος, Γιαννόπουλος, Χατζηστάμου (Όντσβονγκ, Κωστόπουλος, Παλλιγίνης, Κουρεμπανάς, Iλιάζι).
ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Γκόμεζ, Καλογερόπουλος, Λιόλιος, Καντούτσης, Ορ. Νικολόπουλος, Ζαχαρόπουλος, Βασιλόπουλος, Καμινιώτης, Τσουλάκος, Χελάς, Γουερέ (Σταματελόπουλος, Ν. Νικολόπουλος, Μερκούρης, Διον. Γεωργιόπουλος, Κουρέλλας, Ρονκάτο, Μουστάκας, Μπούρας).

***  Επτά αγώνες για τη β΄ φάση του Κυπέλλου Μεσσηνίας 
Πρεμιέρα σήμερα στο Κύπελλο Μεσσηνίας, καθώς διεξάγονται επτά ματς στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής της β΄ φάσης. Συγκεκριμένα, ο Πανθουριακός «κοντράρεται» με την Ομόνοια, η Αναγέννηση Παραλίας υποδέχεται τον Ολυμπιακό Ανάληψης, ο Χανδριναϊκός περιμένει τον Ολυμπιακό Καλαμάτας, ενώ ο Διαγόρας Κοπανακίου φιλοξενεί τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων.
Ακόμη, ο Ακρίτας Κορώνης υποδέχεται τον ΑΟ Φυτειάς, η ΑΕ Αβίας  «συγκρούεται» με τον ΑΟ Μεθώνης, ενώ ο Αίαντας Καλαμάτας αντιμετωπίζει τον ΠΑΟ Καλού Νερού.
  ΘΟΥΡΙΑ – ΟΜΟΝΟΙΑ
Νίκη με καλή εμφάνιση   θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στην Ομόνοια ο Πανθουριακός. Η ομάδα της Θουρίας θέλει να πρωταγωνιστήσει τόσο στο Κύπελλο Μεσσηνίας, όσο και στο πρωτάθλημα της Α΄ Τοπικής κατηγορίας.
Ο προπονητής Γιώργος Αργυρόπουλος και οι συνεργάτης του Βαγγέλης Κουρεντζής δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα (ο έμπειρος «πορτιέρο» Δημήτρης Λυμπερόπουλος δεν θα ενισχύσει τελικά την ομάδα της Θουρίας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Στην Ομόνοια τώρα ο τεχνικός Σωτήρης Δημάκης, οι συνεργάτες του Μιχάλης Παυλάκης, Παναγιώτης Παπατζίκης και οι ποδοσφαιριστές τους, θέλουν μία αξιόλογη εμφάνιση και ένα θετικό αποτέλεσμα, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες τους για πρόκριση.
  ΚΟΡΩΝΗ – ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ
Ως ένα δυνατό φιλικό τεστ προετοιμασίας βλέπουν στο στρατόπεδο του Ακρίτα Κορώνης το σημερινό αγώνα με τον ΑΟ Φυτειάς. Βέβαια, ο προπονητής Νίκος Σαββίδης και οι ποδοσφαιριστές του βλέπουν μόνο νίκη για ν’ αποκτήσουν αβαντάζ για την πρόκριση. Ενδέχεται ν’ απουσιάσουν ορισμένοι ποδοσφαιριστές λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
Με στόχο ένα καλό αποτέλεσμα θ’ αγωνιστεί ο ΑΟ Φυτειάς. Ο τεχνικός Στράτης Μάρκου και ο συνεργάτης του, Μιχάλης Γωργιόπουλος, προβληματίζονται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών, κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.
  ΑΕ ΑΒΙΑΣ – ΑΟ ΜΕΘΩΝΗΣ
Νίκη με καλή εμφάνιση θα προσπαθήσει να συνδυάσει κόντρα στον ΑΟ Μεθώνης η ΑΕ Αβίας. Ο προπονητής Διονύσης Πουλής προβληματίζεται για τη συμμετοχή ορισμένων ποδοσφαιριστών κυρίως λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αξιόλογη εμφάνιση και θετικό αποτέλεσμα είναι ο στόχος της ομάδας της Μεθώνης, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες της για πρόκριση στη γ΄ φάση του θεσμού.
Ο προπονητής Βασίλης Κοσυφολόγος δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα (υπολογίζεται κανονικά για τη νέα σεζόν ο Παύλος Πεΐδης, καθώς συμφώνησε για ανανέωση της συνεργασίας του με τον ΑΟ Μεθώνης).
    ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡ. – ΑΝΑΛΗΨΗ
Η Αναγέννηση Παραλίας είναι το «φαβορί» για την πρόκριση κόντρα στην Αναγέννηση Παραλίας και στο σημερινό ματς θα επιδιώξει μία νίκη με μεγάλο σκορ.
Ο τεχνικός Κώστας Στυλιανόπουλος και ο συνεργάτης του Κώστας Καραμπάγιας, έχουν επισημάνει στους ποδοσφαιριστές τους, ότι είναι το πρώτο  επίσημο ματς και πρέπει να το δουν με μεγάλη προσοχή.
Στους ερυθρόλευκους της Ανάληψης ο τεχνικός Δημήτρης Αναστασόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του βλέπουν τον αγώνα ως ένα δυνατό φιλικό προετοιμασίας. Βέβαια είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια όσον αφορά στην υπόθεση πρόκριση.
  ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛ. – ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υποδέχεται τον ΠΑΟ Καλού Νερού ο Αίαντας Καλαμάτας. Ο προπονητής της Καλαματιανής ομάδας, Γιάννης Σακελλαρόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του, θέλουν νίκη με καλή εμφάνιση.
Ένα θετικό αποτέλεσμα  θα προσπαθήσει ν’ αποσπάσει ο ΠΑΟ Καλού Νερού, αποκτώντας έτσι αβαντάζ για την πρόκριση στη γ΄ φάση. Ο τεχνικός Σάκης Διονυσόπουλος αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο.
  ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛ.
Ως ένα δυνατό φιλικό ματς προετοιμασίας βλέπουν ο προπονητής του Χανδριναϊκού Πέτρος Χιώτης και οι ποδοσφαιριστές του το σημερινό αγώνα κόντρα στον Ολυμπιακό Καλαμάτας.
Με στόχο το διπλό θ’ αγωνιστεί η Καλαματιανή ομάδα για να αγκαλιάσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού.
Ο προπονητής Τάσος Χατζηαγγελής αναμένεται να έχει όλο το δυναμικό διαθέσιμο (τελευταία προσθήκη στο «ρόστερ» των ερυθρολεύκων ο «πορτιέρο» Γιώργος Φιλόπουλος).
  ΚΟΠΑΝΑΚΙ – Τ. ΑΓΡΑΣ
Χωρίς τον νεοαποκτηθέντα αμυντικό Αντώνη Σβερκούνο (έχει υπόλοιπο τιμωρίας από την περυσινή σεζόν), θ’ αντιμετωπίσει τον Τέλο Άγρα Γαργαλιάνων ο Διαγόρας Κοπανακίου.  Ο τεχνικός της ομάδας του Κοπανακίου Γιάννης Αντωνόπουλος και οι ποδοσφαιριστές του, γνωρίζουν ότι ο Τ. Άγρας είναι το «φαβορί», αλλά θα προσπαθήσουν για το καλύτερο.
Στους «ερυθρόλευκους» των Γαργαλιάνων, ο προπονητής Αντώνης Μαυρέας και ο συνεργάτης του Ανδρέας Ζόμπολας, θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Λυκούργου Ανδρώνη (έχει υπόλοιπο τιμωρίας από την περυσινή σεζόν).
Ο Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων, στοχεύει στο «διπλό», για να αγκαλιάσει την πρόκριση στη γ΄ φάση του θεσμού.
~***  Αναλυτικά οι σημερινές  συναντήσεις της 1ης αγωνιστικής της β΄ φάσης του Κυπέλλου Μεσσηνίας με τους διαιτητές που τις «σφυρίζουν», έχουν ως εξής:
Ώρα 6.00 μ.μ.
Δημοτικό Στάδιο Παραλίας
Πανθουριακός – Ομόνοια: Δ. Πλακογιάννης, Σ. Αθανασοπούλου, Χ. Τσοπανάκης
Δημοτικό Γήπεδο Κορώνης
Ακρίτας Κορώνης – ΑΟ Φυτειάς: Ηλ. Σκόρδος, Π. Κομπιλίρης, Β. Βρυώνης
Αθλητικό Κέντρο ΕΠΣΜ
ΑΕ Αβίας – ΑΟ Μεθώνης: Ηλ. Νικολόπουλος, Αν. Τσουκάλη, Δ. Σταυρόπουλος
Δημοτικό Γήπεδο «Γ. Λουκαρέας»
Αναγέννηση Παραλίας – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Κ. Ψηλοπαναγιώτης, Στ. Τσαούση, Χρ. Γεωργαντάς
Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης»
Αίαντας Καλαμάτας – ΠΑΟ Καλού Νερού: Δ. Νίκας, Δ. Ταβουλαρέας, Ε. Μπασιλάρης
Δημοτικό Γήπεδο Σουληναρίου
Χανδριναϊκός – Ολυμπιακός Καλαμάτας: Ν. Γκούμας, Ι. Γιαννέτσος, Απ. Καυκάς
Δημοτικό Γήπεδο Δωρίου
Διαγόρας Κοπανακίου – Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων: Ι. Κουτσαναστάσης, Ηλ. Ρέκκας, Κ. Αντωνόπουλος.
    
***

~**  ΑΝΑΡΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html .-  
~*

~* ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5793   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3702   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3706  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.201   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-



***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: