Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  ....
~
Αύριο Σάββατο 30- Σεπτεμβρίου - 2017 , όλοι στο Αρφαρά Καλαμάτας Μεσσηνίας , στην γιορτή ΜΟΥΣΤΕΛΕΥΡΙΑΣ - και  ΠΕΤΙΜΕΖΙΟΥ ...
Διασκέδαση  μέχρι πρωίας στην κεντρική πλατεία ΑΡΦΑΡΩΝ !!

Αδελφοί μου, ας έχουμε καθαρό νου, στραμμένο στον Θεό... Ας κάνουμε όσα αρέσουν στον Θεό. Όποιος ζει, όπως θέλει ο Θεός, ζει μαζί με τον Θεό.Γεροντικόν
 
 Θα σερβίροντε σουβλάκια , μπύρες , αναψυκτικά ...  κι΄ότι άλλο επιθυμείται ...
 
Φθινοπωρινή γιορτή με μουσταλευριά και πετιμέζι από  τον Σύλλογο Γυναικών-Κυριών  Αρφαρών ,το Σάββατο 30-09-2017 στην κεντρική πλατεία των Αρφαρών :
   ~  Ο Σύλλογος  Κυριών-Γυναικών Αρφαρών γιορτάζει με το δικό της δημιουργικό τρόπο την κάθε εποχή του χρόνου και αυτό θα κάνει και  το Σάββατο 30-Σεπτεμβρίου -2017  στη φθινοπωρινή γιορτή της! Στην κεντρική πλατεία των Αρφαρών , με  μουσταλευριά άφθονη και διασκέδαση –γλέντι , μέχρι πρωϊας ..- Η πρόσκληση ανοιχτή για όλους σας  ! Από τους διοργανωτές ..
   ~ «Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος υποδεχόμαστε το φθινόπωρο και τα αγαθά που φέρνει μαζί του. Πιστή στην παράδοση, στον τόπο και στα προϊόντα μας,  ο σύλλογος  Γυναικών  Αρφαρών, θα μας ξεναγήσει και πάλι στο γευστικό κόσμο του σταφυλιού.  Το Σάββατο θα συναντηθούμε ξανά με τις γυναίκες  των Αρφαρών και περιχώρων , για να φτιάξουμε μαζί τη μουσταλευριά, να δοκιμάσουμε τα μουστοκούλουρα, να γευτούμε τα σταφύλια και το πετιμέζι και να περάσουμε μαζί ένα πολύ όμορφο  απόγευμα -βράδυ , με πολύ τραγούδι χορό και μουσική . Μια μικρή φθινοπωρινή γιορτή, ένας ακόμα τρόπος παραδοσιακής τεχνογνωσίας από  το  Σύλλογο γυναικών Γυναικών  Αρφαρών και λοιπών τοπικών συλλόγων και παραγόντων .- Οι  προσδοκίες όλων μας να ξεπεράσουμε την περσινή λαμπρή εκδήλωση … !


ΧΘΕΣ ,...: Η Μεσσήνη ξεπροβόδισε την Παναγία Βουλκανιώτισσα
 
 
Σε κλίμα συγκίνησης χιλιάδες πιστών συνόδεψαν τη χαριτόβρυτο Εικόνα της Παναγίας της Βουλκανιωτίσσης στο οδοιπορικό της για την Ιερά Μονή Βουλκάνου. Την Ιερά Εικόνα είχε υποδεχτεί η Μεσσήνη, πριν από οχτώ μέρες, σε ανάμνηση θαύματος που είχε επιτελέσει η Θεοτόκος στην περιοχή.
Νωρίτερα στον Μετοχιακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, όπου είχε εναποτεθεί για προσκύνημα, τελέστηκε Εσπερινός και Παράκληση χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου, συμπροσευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.
Η Παναγία πέρασε  με λιτανευτική πομπή από τους κεντρικούς δρόμους της Μεσσήνης, οι οποίοι ήταν στρωμένοι με βασιλικό, μυρτιές και ροδοπέταλα, και κατέληξε στο Ναΐδριο της Αγίας Παρασκευής στην είσοδο της πόλης.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, απευθυνόμενος στους πιστούς, αναφέρθηκε στη χάρη της Θεομήτορος και εξήρε τον σεβασμό, την τιμή και την αγάπη των Μεσσηνίων στο πρόσωπο της Παναγίας.
Αμέσως μετά, παραδόθηκε η Θαυματουργός Εικόνα στον Καθηγούμενο της Μονής Βουλκάνου Αρχιμανδρίτη Προκόπιο Σμυρνή, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της επιστροφής της στον μόνιμο θρόνο της.
~
*** ΕΚΤΑΚΤΟ! Καταργούν το ΑΒΑΤΟ του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ οι ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ...

~ Υπερψηφίστηκε λοιπόν το νομοσχέδιο για τον αυτοπροσδιορισμού του φύλου από την κυβερνητική πλειοψηφία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπήρξαν αντιδράσεις επί άρθρων αυτού. Φυσικά επί της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν τα δύο κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.
Από πλευράς των ΑΝΕΛ, πάντως, ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί προσωπικά και προανήγγειλε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει. "Δεν αντιτίθεμαι στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά μέχρι το σημείο της πλήρους νομικής αναγνώρισης μεσολαβεί ένας ωκεανός" τόνισε και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο προκαλεί ψυχολογικό σοκ και έρχεται σε αντίθεση με το σύνολο της κοινής γνώμης. "Ως βουλευτής εκφράζω την ανησυχία μου και δηλώνω τη διαφωνία μου με όσα προτείνονται" είπε και υποστήριξε ότι θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες κοινωνικές συνέπειες. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι υπάρχει κίνδυνος να αλωθεί το "άβατο του αγίου Όρους" και ο "αθλητισμός". Ζήτησε μάλιστα να απαγορευτεί με ρητή διάταξη ο γάμος και η υιοθεσία στα άτομα που έχουν προβεί σε διόρθωση φύλου.
Η ΝΔ επιφυλάχθηκε για την ολομέλεια αν και ο εισηγητής της Κώστας Καραγκούνης είχε δηλώσει αρχικά ότι το κόμμα του βλέπει θετικά το νομοσχέδιο. Στο εσωτερικό της ΝΔ υπάρχουν πάντως πολλές διαφωνίες για το θέμα τόσο δημοσίως όσο και παρασκηνιακά. Επιφύλαξη εξέφρασε και η Ένωση Κεντρώων. Το νομοσχέδιο καταψήφισαν στην επιτροπή το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
~29 Σεπτεμβρίου
Μαρτύρων Γουδελίας (1), Γοβδελάου, Δάδα, Δορυμέδοντος, Κασδόας, Κασδόου (2), Πετρωνίας, Τροφίμου, Τρύφωνος. Οσιομάρτυρος Μαλαχίου του εκ Ρόδου (†1500). Οσίων Κυριακού του Αναχωρητού (†556) και Διονυσίου Α` πατριάρχου ΚωνΠόλεως.
(1) Η Γουδελία ήταν χριστιανή από την Περσία που έφερε πολλούς άπιστους στο δρόμο του Χριστού. Επειδή εκτελούσε επιτυχώς και δημόσια το ιεραποστολικό της έργο την συνέλαβαν και την φυλάκισαν για πολλά χρόνια. Τα μακροχρόνια βασανιστήρια και οι κακουχίες της φυλακής δεν ελάττωσαν τη φωτιά της πίστης. Στο τέλος της έγδαραν το κεφάλι, και την σταύρωσαν.
(2)Ο Γοβδέλαος ήταν γιος του βασιλιά Σαβωρίου. Έγινε χριστιανός από έναν αξιωματικό του πατέρα του, τον Δάδα. Όταν το έμαθε αυτό ο Σαβώρ διέταξε και συνελήφθησαν και οι δύο. Όταν αυτοί αρνήθηκαν να θυσιάσουν στους Θεούς, το μεν Δάδα τον τεμάχισε ζωντανό, το γιο του Γοβδέλαου τον υπέβαλε σε βασανιστήρια, και έγδαρε το κεφάλι του, έκοψε τα μέλη του και κέντησε το σώμα του με καλάμια. Ο Κάσδοος, συγγενής του βασιλιά που είχε γίνει χριστιανός, γδάρθηκε ζωντανός. Η Κασδόα ήταν κόρη του βασιλιά, και αδελφή του Αγίου Γοβδέλαου. Αυτή είχε επισκεφθεί τον αδελφό της στην φυλακή, ο οποίος την έκανε χριστιανή. Όταν μαθεύτηκε αυτό ο βασιλιάς την συνέλαβε, και επειδή δεν μπόρεσε να αλλάξει την πίστη της την βασάνισε σκληρά μέχρι θανάτου. ~
Σήμερα 29/09/2017 εορτάζουν:
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής, Άγιος Μαλαχίας ο Νέος Οσιομάρτυρας από τη Ρόδο, Αγία Πετρωνία
~ Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
~ Χριστῷ ἠκολούθησας, καταλιπῶν τὰ τῆς γῆς, καὶ βίον ἰσάγγελον, ἐπολιτεύσω σαφῶς, ὡς ἄσαρκος Ὅσιε, σὺ γὰρ ἐν ταὶς ἐρήμοις, προσχωρῶν θείω πόθω, σκίλλη πίκρα τὴν πάλαι, πικρᾶν γεῦσιν ἀπώσω. Διὸ Κυριακὲ θεοφόρε, ἀξίως δεδόξασαι.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Κυριακού του Αναχωρητού - 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ   : https://youtu.be/zd-RFzXxHOY  .-

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απόστολοι από τους Εβδομήκοντα

Άγιοι Μάρκος, Αρίσταρχος και Ζήνων οι Απ....
 
Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και....
 
Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου

Γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου
 
Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου

Κατάθεση Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου
 
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 

***  Το μέλλον του κ. διοικητή 
Οι κουβέντες και οι φήμες το τελευταίο διάστημα μας έχουν «σπάσει τ' αυτιά». Ο λόγος για το πολιτικό μέλλον του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργου Μπέζου, τον οποίο θέλουν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Αρκαδία στις επόμενες εκλογές.
Η αλήθεια είναι ότι δε γνωρίζουμε τις φιλοδοξίες αλλά και τους σχεδιασμούς του.
Από την άλλη, όμως, από "προσωπάρχης" του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, μέχρι τη φωλιά του ΣΥΡΙΖΑ, ένα τσιγάρο δρόμος είναι. Κι από τέτοια ο διοικητής ξέρει…
Λέτε, τελικά, οι φήμες να βγουν αληθινές;  Α.Π.

*** Το τρένο που δεν έρχεται… 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΟΣΕ προς το Δήμο Καλαμάτας, «σας γνωρίζουμε ότι δε συμφωνούμε για τη μίσθωση του οικήματος εμβαδού 113 τ.μ. με τον περιβάλλοντα αυτού χώρο 300 τ.μ. στον Σ.Σ. Ασπροχώματος καθότι είναι χαρακτηρισμένος ως “έργο τέχνης” (ΦΕΚ 391/Β/25.06.1985) και περιλαμβάνεται στο σχεδιαζόμενο προγραμματισμό του ΟΣΕ για την ανάπτυξη θεματικών και τουριστικών δρομολογίων στο μετρικό δίκτυο Τρίπολης-Καλαμάτας».
Αυτό το «έργο τέχνης», με συνεχή του ρεπορτάζ, το «Θάρρος» έχει καταδείξει ότι έχει μετατραπεί σε «χωματερή» και ο ΟΣΕ δεν κάνει το παραμικρό. Όσο για το μετρικό δίκτυο Τρίπολης- Καλαμάτας σε λειτουργία, είναι σαν τα ανέκδοτα με τον… Τοτό.
Κάποιοι στον ΟΣΕ έπαιξαν ένα αισχρό παιχνίδι αποκομίζοντας τεράστια χρηματικά οφέλη σε βάρος των εργαζομένων και του επιβατικού κοινού. Αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…

*** Μνημόσυνο και εκδήλωση για τον Νικηταρά στη Νέδουσα 
Μεθαύριο Κυριακή, 1η Οκτωβρίου, οι τοπικοί φορείς της Νέδουσας, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, διοργανώνουν εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα του 1821 Νικήτα Σταματελόπουλου- Νικηταρά.
Ειδικότερα, θα τελεσθούν Θεία Λειτουργία (8.00-10.30) και επιμνημόσυνη δέηση για τον ήρωα στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Νεδούσης. Στη συνέχεια, στις 11.00, στην κεντρική πλατεία του χωριού θα ακολουθήσουν ομιλία για τη ζωή, τους αγώνες και το άδοξο τέλος του ήρωα, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νικόλαο Ζαχαριά, κατάθεση στεφάνων, παραδοσιακοί δημοτικοί χοροί.
Με το πέρας τους θα προσφερθούν σε όλους εδέσματα από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, γραφείο Νομού Μεσσηνίας.

***  «Θηλιά» οι οφειλές 13 εκατομμυρίων ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας 
Απειλή για τους πολίτες οι κατασχέσεις – Ανάσα ο διακανονισμός των χρεών από τέλη, φόρους, παραβάσεις στάθμευσης, κλήσεις, εισφορές
 Η δαμόκλειος σπάθη των δεσμεύσεων αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, των κατασχέσεων λογαριασμών ή ακόμη και ακινήτων, με το πρόγραμμα πλειστηριασμών προ των πυλών, επικρέμαται πάνω από τα γκισέ της μνημονιακής Ελλάδας.
Δεν απειλεί μόνο όσους έχουν χρέη στις τράπεζες ή στο Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.). Αφορά εκατομμύρια οφειλέτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που χρωστούν στους Δήμους, καθώς ισχύουν και σε αυτούς οι προβλέψεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).
Στα οικονομικά στοιχεία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού αποτυπώνεται η δραματική εικόνα των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Δήμους. Μόνο στο Δήμο Καλαμάτας το ύψος των χρεών έχει φτάσει στα 13 εκατομμύρια ευρώ!
  Απαλλαγή από τις προσαυξήσεις
Εξηγείται έτσι, γιατί θεωρήθηκε ανάσα η νέα ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για διακανονισμό χρεών, παντός είδους, από τέλη, φόρους, παραβάσεις στάθμευσης, κλήσεις, εισφορές. Οφειλέτες μπορούν, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ή την εφάπαξ καταβολή του ποσού, να απαλλαγούν έως και κατά 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και τα πρόστιμα. Επίσης, με την καταβολή της πρώτης δόσης αναστέλλεται η όποια λήψη αναγκαστικών μέτρων. Βέβαια, το ζήτημα είναι τι να πρωτοπληρώσουν, τι να πρωτοδιακανονίσουν οι Έλληνες που συμπιέζονται από τη φοροεισπρακτική τακτική των κυβερνήσεων και την κατ' εξακολούθησιν - και προ Μνημονίου - πολιτική λιτότητας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η πλειονότητα όσων χρωστούν στους Δήμους έχουν οφειλές που δεν ξεπερνούν τα 300 - 1.000 ευρώ. Αντιθέτως μικρός είναι ο αριθμός των μεγαλο-οφειλετών, οι οποίοι όμως κατέχουν τη μερίδα του λέοντος με τεράστια ποσά ο καθένας.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων όλης της χώρας έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ημέρες τα αιτήματα για διακανονισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς μετά την ψήφιση της ευνοϊκής για τους οφειλέτες ρύθμισης προβλέπονται ως και 100 δόσεις, η καθεμία εκ των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ.
  Αλληλοκατηγορούνται για αδράνεια και… ρουσφέτια
Τόσο σε αντιπαραθέσεις δημοτικών παραγόντων στα δημοτικά συμβούλια όσο και σε διαξιφισμούς μεταξύ διαφορετικών παρατάξεων σε συνδικαλιστικές συνεδριάσεις των οργάνων της αυτοδιοίκησης, η... καμένη γη των προηγούμενων ετών, με επίκεντρο τις ανείσπρακτες οφειλές, αποτελεί μόνιμη επωδό.
Παράλληλα, υπάρχουν αιχμές για κακοδιαχείριση, για διαχειριστική ανικανότητα, για αδράνεια που οδηγούσε σε χαμένα έσοδα για τους Δήμους, ενίοτε, όπως λένε στελέχη με πείρα στα αυτοδιοικητικά, για να μη δυσαρεστούνται οι ψηφοφόροι.
Σήμερα, πάντως, το μείζον είναι η οικονομική δυσπραγία για τους πολίτες και η ασφυξία για τους Δήμους, που εισπράττουν ως διπλό μήνυμα από τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο των μνημονίων: ή ενίσχυση της εισπρακτικής ικανότητας ή επιβολή άμεσα αναγκαστικών μέτρων για οφειλές.  Α.Π.

*** Αντώνης Σαμαράς: Οι δημοκρατίες κινδυνεύουν από το «τσουνάμι» μετανάστευσης 
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες στη Μεσόγειο κινδυνεύουν να σαρωθούν από ένα "τσουνάμι" ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε ομιλία του με θέμα «Κοινή πολιτική ασφάλειας και σταθερότητας στη Μεσόγειο», στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου του European Ideas Network (ENI) επίσημου think tank των ευρωβουλετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο διεξάγεται στη Ρώμη.
Ο κ. Σαμαράς, αφού υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του, εξηγώντας ότι είχαν περιοριστεί οι ροές εξ ανατολών, εκτίμησε πως στην Ευρώπη «οι αληθινοί πρόσφυγες που εξακολουθούν να έρχονται είναι το 20% του συνόλου ή και λιγότεροι».
Με αυτό το σκεπτικό, υποστήριξε ότι πρέπει να υπάρξει ένας κρίσιμος και αυστηρός διαχωρισμός των δύο ομάδων. «Πρόσφυγες είναι άνθρωποι που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες, από κράτη διαλυμένα, από εμφυλίους πολέμους ή από τυραννικά καθεστώτα. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη. Και ασφαλώς δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε πίσω, απ' όπου μας ήλθαν! Μια τέτοια απάνθρωπη στάση εκ μέρους μας θα ήταν μοιραία για τους ίδιους, αλλά και ντροπιαστική για την Ευρώπη», πριν εκφραστεί, με σκληρή γλώσσα, για τους οικονομικούς μετανάστες: «Έρχονται στην Ευρώπη αναζητώντας "ευκαιρίες", αλλά δε δέχονται καμιά από τις ευθύνες μιας ανοικτής δημοκρατίας. Συνήθως ασκούν κάθε είδους λαθρεμπόριο: Ναρκωτικά, σωματεμπορία, ακόμα και και "τζιχάντ". Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό! Η ελευθερία και ο ανοικτός χαρακτήρας των κοινωνιών μας συνεπάγονται και ευθύνες!».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι απαιτείται μία κοινή ευρωπαϊκή στάση στον άξονα φιλοξενίας και στήριξης των πραγματικών προσφύγων και αποθάρρυνσης των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι αυτό το στόχο δεν μπορεί να υπηρετήσει ούτε η «η Άκρα Δεξιά, καθώς δε δέχεται τους πρόσφυγες και είναι ξενοφοβική», ούτε όμως και η Αριστερά, που «δεν μπορεί να δει το δεύτερο σημείο: Δεν αποθαρρύνει τους παράνομους μετανάστες».
Στην παρέμβασή του, ο κ. Σαμαράς ζήτησε το διαχωρισμό των δύο κατηγοριών τόσο ως προς τις διαδικασίες («οι πρόσφυγες περιμένουν κανονικό άσυλο και μετεγκατάσταση σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να ελεγχθούν καλά και να κρατούνται σε φυλασσόμενους χώρους, περιμένοντας τον επαναπατρισμό τους»), ενώ υποστήριξε ότι αυτό το έργο «δεν μπορεί να ανατεθεί σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, σε πάσης φύσεως «Οργανώσεις»...  μόνο εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές μπορούν να κρατήσουν τους πρόσφυγες απόλυτα ασφαλείς και τους παράνομους μετανάστες καλά φυλασσόμενους».
Κλείνοντας, προέβλεψε ότι  «αν δεν εφαρμόσουμε τέτοια πολιτική, οι ανεξέλεγκτες ροές θα καταστρέψουν χώρες στα σύνορα της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα... Και θα αποσταθεροποιήσουν τις χώρες του ίδιου του ευρωπαϊκού “πυρήνα”, όπως δείχνουν τελευταία τα εκλογικά αποτελέσματα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υποστήριξε ότι η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να περιοριστεί στη διαχείριση, αλλά οφείλει να επεκταθεί σε δράσεις που θα υποστηρίζουν τη μεταρρύθμιση και ανάπτυξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών. «Μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα ενωμένη Ευρώπη, χρειάζεται μια ελεύθερη, σταθερή και ευημερούσα “περιφέρεια” να την περιβάλει» κατέληξε ο κ. Σαμαράς, καλώντας τους Ευρωπαίους να επενδύσουν σε ένα αντίστοιχο «σχέδιο Μάρσαλ» προς τις χώρες της Αφρικής.

*** Η πολεοδομική μελέτη στη Βέργα 
Διαβάζουμε και ξαναδιαβάζουμε το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής και δεν το πιστεύουμε: «Μέχρι τέλους Οκτωβρίου το θέμα της πολεοδομικής μελέτης Παραλίας Βέργας έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης. Αυτή την περίοδο εξετάζονται οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί».
Δηλαδή, έπειτα από 22 χρόνια (η ιστορία ξεκίνησε από το 1995!) δε θα γράφουμε για την κοροϊδία της Πολιτείας (μικρής ή μεγάλης) απέναντι στους πολίτες;   Για να δούμε…  Α.Π.

*** Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών: Περίπου 13.000 αντιρρήσεις στη Μεσσηνία 
Την  περασμένη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε 34 Διευθύνσεις Δασών της χώρας (συνολικά στο 35% της έκτασης), αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, αποκλείοντας ουσιαστικά το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση. Σύμφωνα με το υπουργείο, υποβλήθηκαν 110.411 αντιρρήσεις. Από αυτές, 17.111 έχουν υποβληθεί ατελώς, ενώ για 15.365 αντιρρήσεις εκκρεμεί η πληρωμή. Ειδικότερα για τη Μεσσηνία, στη Διεύθυνση Δασών της έφτασαν περίπου στις 13.000.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, είναι η μεγαλύτερη ανάρτηση που έχει λάβει χώρα ποτέ στα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που η σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε συνταγματική επιταγή. Η ανάρτηση αυτή, η διαδικασία της οποίας ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2017 και ολοκληρώθηκε κλιμακωτά στις 17 Φεβρουαρίου 2017, διήρκεσε συνολικά οκτώμισι μήνες.
Το ΥΠΕΝ έθεσε σε προτεραιότητα το δικαίωμα των πολιτών να ενημερωθούν για τη διαδικασία, αλλά και την εξυπηρέτησή τους, σε όσα προβλήματα αποκαλύφθηκαν. Για το λόγο αυτό προχώρησε σε μια σειρά από μέτρα που εξυπηρετούν για πρώτη φορά μαζικά τους πολίτες και παράτεινε με 5 νομοθετικές πράξεις το αρχικό δίμηνο ανάρτησης σε 8 μήνες, ικανοποιώντας και τα αιτήματα πολλών θεσμικών και κοινωνικών φορέων. Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες αναρτήσεις κατά το 2011 είχαν διάρκεια μόλις 45 ημέρες.
Με το κλείσιμο της ανάρτησης υπάρχουν τα παρακάτω διαθέσιμα εργαλεία για τους πολίτες: Εφόσον η αντίρρηση υποβλήθηκε έγκαιρα έως τις 25 Σεπτεμβρίου, δόθηκε η δυνατότητα μέχρι την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή του τέλους, και έως την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου  για την αποστολή τους (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην οικεία Δασική Αρχή.
Ενημέρωση του διευθυντή Δασών για προφανές σφάλμα στο δασικό χάρτη, ώστε έως τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017 να μπορεί να διορθώσει το χάρτη αυτεπάγγελτα.
Ενημέρωση της Υπηρεσίας για οφειλόμενες πράξεις της διοίκησης, μέσω των οποίων έχουν γίνει επιτρεπτές αλλαγές χαρακτήρα σε δάση ή δασικές εκτάσεις (διανομές, αναδασμοί κ.λπ.).
Το ΥΠΕΝ, επίσης, ανταποκρίθηκε πλήρως και σε μια σειρά από μεγάλα προβλήματα που τέθηκαν και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα, λόγω αυτής της εκτεταμένης ανάρτησης δασικών χαρτών. Μεταξύ άλλων:
Επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα. Συμπεριλήφθηκαν οι αναδασμοί γης στους δασικούς χάρτες. Δόθηκε η δυνατότητα διασφάλισης όλων των επιδοτήσεων των πολιτών, με εξαίρεση από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ. Εξυπηρετήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσω καθοριστικής μείωσης έως και 83% των ποσών τακτοποίησης. Καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30 ευρώ και με 100 συνολικά δόσεις. Απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και καθορίστηκε δαπάνη αναδάσωσης την οποία εκμεταλλεύεται η Δασική Υπηρεσία για τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Μειώθηκαν έως και κατά 80% τα παράβολα για τις αντιρρήσεις, ώστε όλοι οι πολίτες να μπορούν να μπορούν να υποβάλουν αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη. Προβλέφθηκαν για πρώτη φορά ατέλειες στην υποβολή αντιρρήσεων. Προβλέφθηκε η δυνατότητα ατελούς διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος επί του δασικού χάρτη, ώστε να μη χρεώνεται ο πολίτης λάθη της διοίκησης.
Καθορίστηκε ότι οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης (παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί της αγροτικής νομοθεσίας) είναι σε ισχύ και δεν ανατρέπονται από το δασικό χάρτη και δε χρειάζεται καν η υποβολή αντίρρησης γι αυτές τις περιπτώσεις.
Ενημερώθηκαν ένας προς ένα από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι αγρότες που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα τα παραπάνω εργαλεία. Απλοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης. Δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων (αντίρρηση, πρόδηλο σφάλμα, εξαγορά ή χρήση έκτασης) και καθορίστηκε η σειρά εξέτασή τους από τη διοίκηση. Δόθηκε περισσότερος χρόνος για την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων για τις αντιρρήσεις.

*** Θα σκάψουν και στη Μεσσηνία για δίκτυα φυσικού αερίου 
Τη δημιουργία νέων δικτύων φυσικού αερίου σε όλη την ελληνική επικράτεια προοιωνίζεται η επέλαση νέων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων από τις τρεις εταιρείες διανομής. Δίπλα στα προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη, προ των πυλών βρίσκονται και νέες μεγάλες επενδύσεις.
Ειδικότερα, επέκταση θα γίνει σε περισσότερες από 50 περιοχές και Δήμους της ηπειρωτικής χώρας (μεταξύ αυτών και της Καλαμάτας), αλλά και σε μεγάλα νησιά, αρχής γενομένης από φέτος και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2023, περιλαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών διανομής.
Τα σχέδια για την ανάπτυξη της διανομής φυσικού αερίου, ανά την Ελλάδα, ανέπτυξαν σε ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ο διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) Θόδωρος Τερζόπουλος και ο γενικός διευθυντής της Εταιρίας Διανομής Αερίου (ΕΔΑ) Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, Λεωνίδας Μπάκουρας.
Αύξηση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 20% προβλέπει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021» της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Αντιστοίχως, το πλάνο ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), για την ίδια περίοδο, περιλαμβάνει 18.000 παροχές, 100 χλμ. τεχνικά έργα και ανάπτυξη δικτύου. Αυτά ανακοινώθηκαν στην ημερίδα για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το ΤΕΕ.
Όσο για την υπόλοιπη χώρα, η ΔΕΔΑ ΑΕ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος) προτίθεται να επενδύσει 142 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη δικτύων, προκειμένου να δημιουργήσει νέες αγορές αερίου, σε πρώτη φάση (2018 – 2021) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, σε δεύτερη φάση (2019 – 2023) σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία και σε τρίτη φάση (2020 – 2023) σε Ήπειρο, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
Το όφελος από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για την περίοδο 2018-2036, μετά την ολοκλήρωση των έργων της ΔΕΔΑ, εκτιμάται στα 2,211 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στις περιοχές οι οποίες θα τροφοδοτηθούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα αναπτυχθεί δίκτυο μετά το σημείο αποσυμπίεσης. Η δυναμικότητά τους θα είναι της τάξης των 70.000-100.000 κυβικών μέτρων τα πρώτα έτη, με μέγιστο τα 500.000 – 600.000 κυβικά μέτρα ετησίως, με ανάπτυξη του τοπικού δικτύου.  Α.Π.

***  Κατεδαφίζεται φυλάκιο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα 
Θα κατεδαφισθεί το φυλάκιο του ΟΣΕ στη συμβολή των οδών Αγίου Δημητρίου και Ανθέων, νοτίως του νέου Δημαρχείου Καλαμάτας, διότι με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν οι οδηγοί καλύτερη ορατότητα και η κυκλοφορία θα διεξάγεται με μεγαλύτερη ασφάλεια. Τούτο είναι αναγκαίο, δεδομένου ότι η κίνηση στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου.
Για το σκοπό αυτό ο ΟΣΕ έδωσε σχετική έγκριση, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Καλαμάτας και σε σχετικό έγγραφο του Οργανισμού αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι «λόγω της αναστολής κυκλοφορίας για τακτικές αμαξοστοιχίες στη γραμμή Κόρινθος - Μύλοι - Καλαμάτα, το φυλάκιο της ισόπεδης διάβασης δεν είναι λειτουργικό και μπορεί να καθαιρεθεί, λόγω της επικινδυνότητάς του.
Προκειμένου να σας δοθεί άδεια καθαίρεσης παρακαλούμε να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σας, ότι η καθαίρεση θα γίνει με δική σας μέριμνα και δαπάνη και ότι σε περίπτωση επαναλειτουργίας της γραμμής και αν κριθεί απαραίτητο από τον ΟΣΕ, υποχρεούστε να ανακατασκευάσετε το φυλάκιο.
Παρακαλούμε για την αποστολή απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σας, πριν από την καθαίρεση».
Το θέμα θα εισαχθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 6ης Οκτωβρίου, με εισήγηση για αποδοχή των όρων του ΟΣΕ.

***  Η Μεσσηνιακή Stella Mare σαρώνει στα… Όσκαρ γεύσης
Σ’ έναν από τους σπουδαιότερους και πιο έγκυρους διαγωνισμούς τροφίμων και ποτών παγκοσμίως, τα «Great Taste Awards», που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Λονδίνο, το «Φιλέτο Σαρδέλας Μαριναρισμένο» της Οικογένειας Τεριζάκη διακρίθηκε μεταξύ 12.366 προϊόντων κερδίζοντας δύο αστέρια.
Με πολύτιμη πείρα, αλλά και γνώση τριών ολόκληρων γενεών στο χώρο των αλιευμάτων, η οικογένεια Τεριζάκη δημιούργησε μια σύγχρονη και μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα ολοκληρωμένη μονάδα παρασκευής και εμπορίας φιλέτου γαύρου και σαρδέλας. Η εταιρεία Stella Mare, με έδρα τη γραφική Μαραθόπολη Μεσσηνίας και δραστηριότητα από το 2004 στο χονδρικό εμπόριο νωπών αλιευμάτων, με το «Φιλέτο Σαρδέλας Μαριναρισμένο», γοήτευσε τον ουρανίσκο και απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από την κριτική επιτροπή, καθώς πρόκειται για «Ολόκληρο φιλέτο σαρδέλας, μοναδικό σε ποιότητα αλλά και διατροφική αξία, μαριναρισμένο σε βιολογικό ξύδι με φύλλα μαϊντανού, καρότο και πιπεριά, διατηρείται μέσα σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς συντηρητικά, ικανό να κατακτήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες».
Τα βραβεία «Great Taste Awards» είναι διεθνώς αναγνωρισμένα για την αντικειμενικότητα και την εγκυρότητά τους, καθώς αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη γεύση των προϊόντων, χωρίς αναφορά στη συσκευασία, το λογότυπο ή τη μάρκα τους, αφού δεν κρίνεται το μάρκετινγκ, αλλά η γεύση και η ποιότητα. Τουλάχιστον 500 εξειδικευμένοι δοκιμαστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται κριτικοί τροφίμων, διακεκριμένοι σεφ, μάγειρες, ιδιοκτήτες εστιατορίων, παραγωγοί, συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και πλήθος δημοσιογράφων γαστρονομίας, αξιολογούν τα προϊόντα μέσα από μια «τυφλή» διαδικασία γευσιγνωσίας, κατά την οποία γεύονται, συσκέπτονται και ξαναδοκιμάζουν για να αποφασίσουν ποια προϊόντα είναι άξια για διάκριση. Η νίκη είναι σημαντική για τους ανά τον κόσμο παραγωγούς, καθώς διαφοροποιεί τα προϊόντα, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία τους, ενώ για τον καταναλωτή αποτελεί μια εγγυημένη και αξιόπιστη «σφραγίδα» ποιότητας.
Ο διεθνούς φήμης διαγωνισμός γευσιγνωσίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τα γκουρμέ τρόφιμα και έχει χαρακτηριστεί ως το «Όσκαρ της γεύσης» για να υπερτονιστεί η σημασία του. Τα ελληνικά προϊόντα, που συνολικά αρίστευσαν σε επίπεδο γεύσης, αποκτούν πλέον ένα πρόσθετο διαβατήριο εξωστρέφειας, καθώς μπορούν να φέρουν στην ετικέτα τους το χρυσόμαυρο σήμα της «Great Taste Awards». Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμο και «βαρύ» τίτλο ο οποίος προσδίδει κύρος, αφού διαβεβαιώνει τον καταναλωτή ότι το προϊόν που αγοράζει είναι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης από τα χέρια ντόπιων παραγωγών ανά τον κόσμο. Φαίνεται πως το όνειρο της Stella Mare παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς «οι επόμενοι στόχοι της εταιρείας είναι να εδραιωθούν παγκοσμίως τα προϊόντα, αποδεικνύοντας ότι παρά τις δυσκολίες που περνάει ο τόπος μας το ελληνικό δαιμόνιο δεν έχει σβήσει και συνεχίζει να υπάρχει ενεργό».
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του διεθνούς θεσμού, το ενδιαφέρον των Ελλήνων παραγωγών για συμμετοχή στον διαγωνισμό βαίνει διογκούμενο τα τελευταία χρόνια, ενώ αυξανόμενη είναι και η… συγκομιδή βραβείων καθώς η ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής γης και θάλασσας έχει τις προοπτικές να ανέβει στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου.

*** Μετωπική σύγκρουση οχημάτων στην Αρτέμιδος 
Δύο οχήματα συγκρούστηκαν στην οδό Αρτέμιδος το βράδυ της Πέμπτης όταν ο οδηγός του ενός αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο αυτού και αφού ανέβηκε στη νησίδα έπεσε πάνω σε άλλο όχημα που βρισκόταν στο αντίθετο ρεύμα. Από τη σύγκρουση σημειώθηκε ελαφρύς τραυματισμός και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

***  Η ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ!Δείτε πώς ήταν και πώς κατήντησε...

~  Δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα, φωτογραφικά ντοκουμέντα είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η πρώτη ήρθε στο φως στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και απεικονίζει -για πρώτη φορά- τη Θεσσαλονίκη περίκλειστη από τα τείχη της παραλίας. Είναι βγαλμένη πιθανότατα από τον Λευκό Πύργο, που τότε ήταν φυλακή κι εντοπίστηκε στα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας (Magyar Nemzeti Levéltár). Μάλιστα περιλαμβάνεται σε άλμπουμ με τίτλο «Κωνσταντινούπολη» το οποίο δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1860 από τους διάσημους Αρμενικής καταγωγής φωτογράφους αδελφούς Αμπντουλάχ (Abdullah freres).
Η φωτογραφία συζητήθηκε πολύ, αμφισβητήθηκε από ιστοριοδίφες όπως ο Ε. Χεκίμογλου, αλλά 2 μέρες μετά εμφανίστηκε και η 2η φωτογραφία, από την αντίθετη πλευρά, που επιβεβαιώνει την πρώτη.
Πρόκειται λοιπόν για 2 ιστορικά ντοκουμέντα, που δείχνουν πώς ήταν η Θεσσαλονίκη μας, πριν γκρεμιστούν τα τείχη της παραλίας.


***  Το ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΣΤΡΑΠΑΤΣΟ... ΑΣΧΗΜΟ ΝΕΟ για την ΕΛΛΑΔΑ!Οι S-400 σε δράση...

~ Φαίνεται πως τα νέα για τη χώρα μας δεν είναι καλά και έρχονται από τη Συρία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης επίθεσης των ισραηλινών, σε συριακό έδαφος η ενιαία ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατάφερε να εντοπίσει το πακέτο των ισραηλινών αεροσκαφών F-35  και να αναχαιτίσει την επίθεση τους.
Μάλιστα τρεις από τους τέσσερις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί με στόχο το Διεθνές Αεροδρόμιο Δαμασκού ανατινάχθηκαν στον αέρα. Πάντως οι Ρώσοι δεν δείχνουν διάθεση κατάρριψης αεροσκάφους, απλά λοκάρουν τα F-35.
Αξίζει να τονιστεί πως, όπως έγινε γνωστό, η Ρωσία ανέπτυξε και το υπερσύγχρονο σύστημα αεράμυνας S-350E στην Συρία. Tο σύστημα έφθασε το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην περιοχή Masyaf στην επαρχία Χάμα.
Τα νέα δεν είναι καλά για την Ελλάδα καθώς φαίνεται πως τα F-35 τα εντοπίζουν οι S-400 (έχουμε πια αποδείξεις). Αυτό σημαίνει πως οι Τούρκοι θα έχουν αεροσκάφη που τα ελληνικά ραντάρ δε θα εντοπίζουν, ενώ αν αποκτήσουν τελικά (δε φαίνεται πιθανό με τα τωρινά αλλά ρευστά δεδομένα) S-400 θα έχουν και το αντίδοτο σε ενδεχόμενο απόκτησης F-35 από εμάς.


***  Στην κεντρική Μεσσηνία εξόρμησαν πεζοπόροι του Ευκλή 
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου οι πεζοπόροι-περιηγητές του ΣΠΟΚ «Ευκλής» δέχτηκαν με χαρά την πρόσκληση του φίλου συνοδοιπόρου τους, Δημήτρη Τσεκουρά, να τους ξεναγήσει στο ορεινό χωριό του, στο Κεφαλληνού και να τους οδηγήσει στην περιοχή των Κοντοβουνίων και συγκεκριμένα, να ανέβουν στο βουνό «Εκκλησία της Παναγιάς».
Το ραντεβού δόθηκε στα γραφεία του Συλλόγου τέρμα Αριστομένους 56 (αρχή Πάρκου ΟΣΕ) και η ομάδα των 30 ατόμων ξεκίνησε για την ορεινή κεντρική Μεσσηνία.
Η πρώτη στάση έγινε στην Αρκαδική Πύλη της Αρχαίας Μεσσήνης για να τη θαυμάσουν τα μέλη και να φωτογραφηθούν όλοι μαζί.
Ο προορισμός ήταν το χωριό Κεφαλληνού, το οποίο είναι κτισμένο στους πρόποδες του Όρους Καψάλα. Χρονολογείται από τον 11ο - 12ο αιώνα μ.Χ. Χτίστηκε από ένα Νορμανδό τσιφλικά, που έλεγαν Κεφαλινό, από τον οποίον πήρε το όνομά του.
Μπροστά στο χωριό και ανατολικά υψώνεται το βουνό Εκκλησία της Παναγιάς, το οποίο ανέβηκαν οι περιηγητές έπειτα από ήπια πεζοπορία 2 ωρών.
Στην κορυφή του υπάρχει το εξωκλήσι της Κατάθεσης Τιμίας Ζώνης της Παναγίας και από εκεί είχαν απίστευτη θέα στο μεσσηνιακό κάμπο και στο Μεσσηνιακό κόλπο.
Το χωριό έχει πολλά τρεχούμενα νερά και τρεις πλινθόκτιστες βρύσες, τις οποίες και επισκέφτηκαν: τη βρύση του Κάννελου, την Πέρα βρύση και τη βρύση μέσα στο χωριό, πάνω από το Δημοτικό Σχολείο, με τις τρεις κρήνες.
Η μέρα έκλεισε με φαγοπότι στην πλατεία με τις μουριές και με την καλή παρέα ντόπιων, που ευχαρίστησαν όλους τους περιηγητές, γιατί επισκέφτηκαν το χωριό τους.
Με τη σειρά τους οι πεζοπόροι του Ευκλή ευχαριστούν θερμά το φίλο τους Δημήτρη Τσεκουρά για την πρόσκληση, καθώς και τους Εθελοντές Σαμαρείτες, Γιώργο Γκιουλέα και Τάσο Κελέση, για την παρουσία τους.
Την ερχόμενη Κυριακή, 1η Οκτώβρη, οι πεζοπόροι του Ευκλή θα διασχίσουν τον ποταμό Ξερίλα, από τον Άγριλο έως το Γαρδίκι, σε μια κατηφορική διαδρομή 4 χλμ.
Πληροφορίες στο τηλ. του συλλόγου 27210-84844 ή 6974-252234.

***  Γιόρτασαν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας 
Την περασμένη Κυριακή η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας υποδέχθηκε 30 μαθητές και εκπαιδευτικούς αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής και ισπανικής γλώσσας με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών. «Συζητήσαμε για τα πλεονεκτήματα της πολυγλωσσίας, είδαμε αστεία βίντεο με τους ήχους των ζώων, ακούσαμε το τραγούδι του Frozen σε περισσότερες από 50 γλώσσες και διαλέκτους και χαιρετίσαμε σε άλλες 20!    Όσο δε για τα παιχνίδια του εργαστηρίου μας; Ανασυνθέσαμε και κατατάξαμε παροιμίες, παίξαμε παντομίμα, ξεχωρίσαμε ζώα μέσα σε παροιμίες και τις διακρίναμε μέσα σε ένα τραγούδι. Διαγωνιστήκαμε σε δύο ομάδες, αλλά στο τέλος συμφωνήσαμε όλοι ότι όταν μαθαίνουμε ξένες γλώσσες, κερδίζουμε όλοι! Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά και τους γονείς για τη συμμετοχή, τους εκπαιδευτικούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα που εργάστηκαν σκληρά και, φυσικά, αφιλοκερδώς για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εργαστηρίου (Μαρία-Ελένη Δημάκου, Sylvie Dufresne, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, Κάλλια Ταβουλάρη, Αίθρα Σκλήκα, Μαρία Χριστάκη, Νινέτα Σωτηράκη, Σταυρούλα Μπατσινίλα, Νέλλυ Γιαννακάκη, Ελένη Διαμάντη) και τις αγαπημένες Έφη Αγγελοπούλου και Φωτεινή Δαμαλά, που υποδέχονταν εθελοντικά τον κόσμο στη βιβλιοθήκη. Και φυσικά, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γεώργιο Κοντό “Makers Coffee & Sandwich Shop”, που για μια ακόμη φορά ήταν χορηγός της εκδήλωσής μας, φροντίζοντας με γλυκά και χυμούς τα παιδιά!» σημειώνουν οι υπεύθυνοι της Βιβλιοθήκης και υπόσχονται πως η εκδήλωση αυτή «ήταν μόνο η αρχή», ευχόμενοι «μια καλή, δημιουργική και πολύγλωσση σχολική χρονιά».

*** Πέθανε ο θρυλικός Χιου Χέφνερ 
O Χιου Χέφνερ, ο θρυλικός ιδρυτής του «Playboy» πέθανε σε ηλικία 91 ετών στο σπίτι του στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο θάνατος του Χέφνερ οφείλεται σε φυσικά αίτια. Ο γιος του, ο Κούπερ Χέφνερ, δήλωσε πως «ο πατέρας μου έζησε μια εξαιρετική και πολυτάραχη ζωή, ως πρωτοπόρος σε πολιτιστικά και επικοινωνιακά δρώμενα ενώ πρωτοστάτησε σε κοινωνικά και πολιτιστικά κινήματα που αφορούσαν στην ελευθερία του λόγου, τα κοινωνικά δικαιώματα και τη σεξουαλική απελευθέρωση. Όρισε τον τρόπο ζωής και το ύφος που πρεσβεύει το «Playboy», ένα ύφος που έχει αποδειχθεί από τα πιο χαρακτηριστικά και μακροβιότερα στην ιστορία».
Ο Χέφνερ γεννήθηκε το 1926 στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ το 1953 εξέδωσε το πρώτο τεύχος του «Playboy», το οποίο πούλησε πάνω από 50 χιλιάδες αντίτυπα.
Το περιεχόμενο και το ύφος του «Playboy», άμεσα συνυφασμένα με την προσωπικότητα του εκδότη του, δίχασαν τον κόσμο στην Αμερική, με φεμινίστριες και συντηρητικούς να αντιτίθενται σθεναρά στα όσα πρέσβευε. Η δημοτικότητα του περιοδικού όμως ήταν τέτοια που επέτρεψε στον Χέφνερ να το επεκτείνει σε τέτοιο βαθμό που το ιστορικό λογότυπο με το λαγουδάκι κατέληξε να περιλαμβάνει ταινίες ερωτικού περιεχομένου, ρούχα, αρώματα ακόμα και κέντρα διασκέδασης.
Ο Χέφνερ παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. in.gr

***   ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ!Η Κίνα ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ!Τρόμος σε Ρωσία-ΗΠΑ...

~ Η είδηση γράφτηκε στο hedge accordingly με αρχική πηγή την China Daily.
Όπως διαβάζουμε λοιπόν, υπάρχουν ενδείξεις και  στοιχεία που δείχνουν πως οι Κινέζοι βρίσκονται κοντά στην εκμετάλλευση των υδριτών, μάλιστα η περιοχή Shenhu στη Νότια Κινεζική Θάλασσα είναι το πεδίο ερευνών και τεστ. Όπως θυμάστε, από την εκπομπή Κόντρα και Ρήξη στις 25/05 η Κίνα είχε υποσχεθεί πως θα συνεχίζει τις έρευνες καθώς πιστεύει πως είναι το μέλλον της ενέργειας.
~* ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα η πιο πλούσια χώρα σε υδρίτες - (ALERT 25.5.2017) : https://youtu.be/cwFI30dBoWA .-
~ Το Υπουργείο Εδάφους και Πόρων (το αντίστοιχο Περιβάλλοντος), η επαρχία Γκουανγκόνκ και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου συμφώνησαν στα μέσα καλοκαιριού να ξεκινήσει η εξόρυσξη υδριτών στην Shenhu σε μεγαλύτερη έκταση και ταχύτητα.
Φυσικά, εκτός από την προοπτική κέρδους, τους βιάζει και η ανάγκη καθώς οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας είναι τεράστιες και άμεσες. Τα πρώτα τεστ είχαν δείξει πως οι υδρίτες μπορούν να προσφέρουν φτηνή ενέργεια. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εξορύξεων είχαν βγει από τη γη 300,000 κυβικά μέτρα υδρίτη. Συλλέχτηκαν 6,47 εκατ σετ στοιχείων, κάτι που αποτελεί και παγκόσμιο ρεκόρ.
Ο Li Jinfa, αναπληρωτής διευθυντής της Κινεζικής Υπηρεσίας Γεωλογικών Ερευνών είπε πως τα στοιχεία από την πιλοτική εξόρυξη δείχνουν πως ο υδρίτης θα μπορεί να έχει εμπορική χρήση πριν από το 2030,

***  Τουρισμός ποιότητας, όχι ποσότητας… 
Μαθήματα γαστρονομίας για τη Μεσσηνία του αύριο
Κάθε φορά που μια μεσσηνιακή εταιρεία βραβεύεται, ιδιαίτερα στο χώρο της γαστρονομίας, το «Θάρρος» προσπαθεί αυτό να γίνει όχημα αλλαγής της κουλτούρας που υπάρχει μέχρι σήμερα στον τόπο μας. Κι αυτή είναι η ανάδειξη των προϊόντων της μεσσηνιακής γης, ιδιαίτερα από τους κλάδους εκείνους που έχουν σχέση με το τουριστικό προϊόν.
Θεωρούμε ότι αν δεν υπάρξει συνέργεια μεταξύ παραγωγών, ξενοδόχων και επαγγελματιών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν πρόκειται να πετύχουμε και πολλά πράγματα στο θέμα του ποιοτικού τουρισμού. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα έχουμε διαπιστώσει μια πολύ μικρή αλλαγή στη νοοτροπία.
Όταν επισκεφτούμε και πάλι την Καρδαμύλη και στο συνοδευτικό της μπύρας υπάρχει ένα λαλάγγι και δύο ελιές, και όχι φιστίκια από… την Κίνα, τότε θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Μέχρι τότε δε θα πάψουμε να αναδεικνύουμε, με κάθε ευκαιρία, την αξία της ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα που αδράξαμε για να συνεχίσουμε την προσπάθεια είναι η συνέντευξη του σεφ Γιώργου Σαμοΐλη στην "Καθημερινή" και στη Γιούλη Επτακοίλη.
Διαβάστε ορισμένες απαντήσεις του:
«Η βασική μας φιλοσοφία είναι να προσφέρουμε πολλά, μικρά πιάτα, να στήσουμε δηλαδή ένα σύγχρονο μεζεδοπωλείο βασισμένο στο ψάρι, στα θαλασσινά, στα ντόπια υλικά. Κι αυτά να σερβίρονται στα κοινά τραπέζια και από εκεί που οι παρέες δε γνωρίζονται, να κάθονται δίπλα δίπλα και το φαγητό να γίνεται το μέσο για να γνωριστούν».
Τι αναζητάει ο ξένος επισκέπτης; «Τα προϊόντα του τόπου που επισκέπτεται», απαντάει χωρίς δεύτερη σκέψη. «Φέτος, εφαρμόσαμε για πρώτη φορά πλήρως την εποχικότητα στο εστιατόριο. Οπότε όλα τα λαχανικά όσον αφορά στις σαλάτες κυρίως, ήταν από το νησί. Το έκανα γιατί μπορούσα να το υποστηρίξω. Ερχόταν κόσμος στις αρχές Ιουνίου και μου ζητούσε ντομάτες. Τους εξηγούσα ότι οι ντομάτες εδώ στη Σίφνο ξεκινάνε τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και κρατάνε δύο μήνες. Κι αν έχουν φάει αλλού στο νησί, ήταν θερμοκηπίου. Μετά τους ενημέρωνα γι’ αυτά που πρόσφερε το νησί τη συγκεκριμένη περίοδο, έκαναν τις επιλογές τους και στο τέλος έφευγαν ενθουσιασμένοι. Η αρχή είναι πάντα δύσκολη, αλλά υπάρχει τρόπος να δώσεις στον κόσμο να καταλάβει τη φιλοσοφία σου και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα την αγκαλιάσει».
  Δουλεύουμε με ντόπιους
Αυτό που, ευτυχώς, συμβαίνει σε αρκετά μέρη της Ελλάδας το συναντάει κανείς και στη Σίφνο. Ένα δίκτυο νέων, μορφωμένων, δραστήριων ανθρώπων, που μπολιάζουν τον κοσμοπολιτισμό τους με την αγάπη τους για τον τόπο, σέβονται την παράδοση και αναζητούν τη γνώση των παλιών. «Δε γίνεται αλλιώς», συμφωνεί ο Γ. Σαμοΐλης. «Πρέπει να μπουν όλοι στο παιχνίδι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το ότι δουλεύουμε με τους ντόπιους παραγωγούς. Δουλεύουμε και με ντόπιους σπόρους, παλιούς σπόρους διακοσίων ετών, προσαρμοσμένους στο να παράγονται εδώ πέρα. Έχουμε ντόπια τυριά. Με όλους αυτούς τους συνεργάτες μας κάθε χρόνο “ζωντανεύουμε” και κάτι ξεχασμένο. Η βασική μας φιλοσοφία είναι: ό,τι μπορούμε να έχουμε από τη Σίφνο θα το έχουμε. Πρέπει ένας κύκλος χρήματος να κινείται στο νησί.
Ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό, που τα τελευταία χρόνια έχει απογειωθεί; Το τουριστικό προϊόν που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς στην Ελλάδα πρέπει γενικά να είναι σε μικρές ποσότητες αλλά σε εξαιρετικά υψηλή ποιότητα. Τι εννοώ; Μικρές τουριστικές μονάδες αλλά υπερλούξ, μαζεμένα εστιατόρια αλλά με την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη. Και φυσικά το μεγάλο στοίχημα είναι η επέκταση της σεζόν. Εμείς, χρόνο με τον χρόνο το πετυχαίνουμε».
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρογιάννης

***  Άλλο αριστερά και άλλο ψευτο-αριστερά [2] 
Συνεχίζουμε και αυτή την Κυριακή για την αριστερά και την ψευτο-αριστερά. Ποια η διαφορά τους;
Γενικά, η αριστερά πιστεύει ιδεολογικά στον κομμουνισμό/σοσιαλισμό. Δηλαδή, στη συλλογική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής (των μέσων που χρησιμοποιούνται για να παράγονται αγαθά και υπηρεσίες). Κι αυτά είναι το έδαφος, το κεφάλαιο και η εργασία. Επίσης, η αριστερά προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας έναντι του συμφέροντος του ατόμου. Και αυτά, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.
Μερικές πρακτικές που δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν την αριστερά, αλλά μπορούν να χαρακτηρίζουν την ψευτο-αριστερά και οποιοδήποτε κακό συναπάντημα, είναι παραδειγματικά:
α) Το χάϊδεμα των τρομοκρατών και των ψευτο-αναρχικών. Υπάρχουν τρομοκράτες που σκοτώνουν, άλλοτε για λόγους ιδεολογικούς και άλλοτε για να επιβεβαιώσουν την ύπαρξή τους. Πρόκειται περί διεστραμμένων ή/και διαταραγμένων προσωπικοτήτων, που βρίσκονται σε αδιέξοδα. Επίσης, υπάρχουν ψευτο-αναρχικοί που καίνε και σπάνε για να πολεμήσουν το σύστημα. Σε αυτούς ανήκουν, συνήθως, καλο-κακο-μαθημένα παιδάκια, συνήθως, πλουσίων οικογενειών, και παιδάκια του λούμπεν προλεταριάτου. Όλα αυτά τα παιδάκια δεν έχουν κάνει τίποτα στη ζωή τους, γι’ αυτό και είναι ωσεί ανύπαρκτοι. Όμως, η ανυπαρξία δεν αντέχεται. Κάθε άνθρωπος έχει υπαρξιακή ανάγκη να βεβαιώσει την ύπαρξή του. Και τη βεβαιώνει μέσα από το επάγγελμά του, την τέχνη του, τις σχέσεις του κ.τ.λ. Ασφαλώς, την ίδια ανάγκη έχουν και αυτά τα παιδάκια (νοητικά), γιατί μπορεί να έχουν γίνει και παππούδες (ηλικιακά). Και την ανάγκη αυτή τη βεβαιώνουν με φωτιά και μπαλτά, καίγοντας και σπάζοντας.
Κάπου κάπου κάποια από αυτά τα «κοινωνικά αζήτητα» συλλαμβάνονται και οδηγούνται στα δικαστήρια. Και εδώ συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στα «αποτυχημένα» κράτη. Δηλαδή, η δικαιοσύνη είναι ανίκανη να δικάσει και, ασφαλώς, να καταδικάσει πρόσωπα που έχουν διαπράξει αποδεδειγμένα κακουργήματα. Γιατί; Διότι, μεταξύ άλλων, το ξεφτιλισμένο και ανίκανο κομματικό/πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ανωνυμία των μαρτύρων. Και δικαιολογημένα οι μάρτυρες φοβούνται να πάνε να καταθέσουν, γιατί φοβούνται μην τους σκοτώσουν οι κακούργοι.
Επίσης- και εν προκειμένω αυτό έχει σημασία- πολλά στελέχη της ψευτο-αριστεράς, πολλές φορές, τρέχουν στα δικαστήρια για να παραστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης προσώπων, που έχουν διαπράξει τρομοκρατικές πράξεις ή ψευτο-αναρχικούς, που τα έχουν κάψει και τα έχουν σπάσει. Και τελικά, η δικαιοσύνη αθωώνει αυτούς που έχουν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να διαπράττουν εγκλήματα, ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων! Δηλαδή, και η δικαιοσύνη φοβάται να κάνει τη δουλειά της.
β) Η αλλοίωση των αποτελεσμάτων των φοιτητικών εκλογών. Οι μεγαλύτεροι έζησαν κάποιες λαμπρές στιγμές του φοιτητικού κινήματος με πρωτοπόρα την «Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδας» (ΕΦΕΕ). Όμως, τα χρόνια πέρασαν και από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας έγινε πρώτη δύναμη σε πολλές πανεπιστημιακές σχολές/ τμήματα. Έκτοτε, διαλύθηκε η ΕΦΕΕ. Γιατί; Διότι οι διάφορες ψευτο-αριστερές παρατάξεις, αφενός, νοθεύουν τα αποτελέσματα των εκλογών, και αφετέρου αρνούνται το σχηματισμό της ΕΦΕΕ. Γιατί; Διότι, ακριβώς, δεν τους αρέσει, που η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι πρώτη δύναμη και, ως εκ τούτου, θα κυριαρχεί στην ΕΦΕΕ.
Και βέβαια, οι διάφορες ψευτο-αριστερές φοιτητικές ομαδούλες, μη μπορώντας να ξεχάσουν την κομμουνιστική/ολοκληρωτική ιδεολογία τους, συνεχίζουν και κάνουν κουμάντο στα πανεπιστήμια. Αν και πρόκειται για ασήμαντες μειοψηφίες, εν τούτοις, συνεχίζουν να βιάζουν τα πανεπιστήμια. Έτσι για παράδειγμα: καταλαμβάνουν κτήρια και αίθουσες διδασκαλίας, διαλύουν συνελεύσεις και μαθήματα φοιτητών, χτίζουν γραφεία καθηγητών, καταστρέφουν εξοπλισμούς των πανεπιστημίων. Λυμαίνονται τα πανεπιστήμια. Αυτά κάνουν στα πανεπιστήμια οι ψευτο-αριστερές/ ολοκληρωτικές ομαδούλες, το αναρχο/φασιστικό συναπάντημα. Και όλα αυτά ατιμωρητί.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα, συνήθως, ψευτο-αριστεροκρατείται και παραμένει θεατής των τεκταινομένων, είτε από ανικανότητα είτε από λόγους ιδεολογικής συγγένειας. Και η κατάρρευση του δημόσιου πανεπιστημίου συνεχίζεται με φυσικό και ηθικό αυτουργό το συνονθύλευμα της ψευτο-αριστεράς. Διότι αυτό που περιγράψαμε παραπάνω μόνο αριστερά δεν είναι. Αν υπάρχουν πραγματικοί αριστεροί που θεωρούν ότι τα παραπάνω εγκλήματα ταιριάζουν στην αριστερά, τότε είτε εμείς είτε αυτοί χρειαζόμαστε επειγόντως ψυχιατρείο. Όχι σαν και αυτά του άλλοτε υπαρκτού/ανύπαρκτου σοσιαλισμού, αλλά κανονικό ψυχιατρείο, όπου θεραπεύουν ψυχικές διαταραχές.
Επίσης- κι αυτό έχει σημασία- πολλά στελέχη της ψευτο-αριστεράς, πολλές φορές, υποστηρίζουν ή/και πρωτοστατούν στο βιασμό του πανεπιστημίου.
Από τα παραπάνω προκύπτει η διαφορά αριστεράς και ψευτο-αριστεράς. Σήμερα, δυστυχώς, σε όλο σχεδόν το δημόσιο χώρο (πολιτική, συνδικαλισμός, πανεπιστήμια, πολιτισμός κτλ.) κυριαρχεί η ψευτο-αριστερά. Μια ψευτο-αριστερά με αναρχο/φασιστική ιδεολογία, που έχει κάνει επάγγελμα το διαρκή βιασμό της κοινωνίας.
Γι’ αυτό και είναι ζητούμενο μια πραγματική αριστερά, που θα σέβεται τη δημοκρατία, που θα αγωνίζεται, με λόγο και πράξη, για την ανέλιξη του ατόμου και της κοινωνίας.
  Κάθε Κυριακή με Θάρρος    Γράφει ο Παύλος Μάραντος* 
  *Ο Παύλος Μάραντος είναι Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης
marantosp@gmail.com

***  Αν υπήρχε το ήθος της αριστεράς, θα ήμασταν καλύτερα 
Η Αριστερά, για πολλά χρόνια, ανέμιζε τη σημαία του ήθους. Και πολλοί είχαν πιστέψει αυτό το περιλάλητον ήθος της.
Όμως, δυστυχώς για την Αριστερά, αυτό το ήθος έχει τρωθεί βαριά. Ετρώθη, όταν η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ), με επικεφαλής τον κ. Φώτη Κουβέλη, συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Τότε, τα τρία κόμματα μοίρασαν τις κρατικές θέσεις με αναλογία: 4-2-1. Έκτοτε, η ντροπή θα κατατρέχει και τα τρία κόμματα και, πρωτίστως, την Αριστερά, διότι ο λαός περίμενε ένα διαφορετικό ήθος από την Αριστερά.
Επίσης, το ήθος ετρώθη για δεύτερη φορά, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την Αριστερά το Φεβρουάριο του 2015.
Κι όμως, η Αριστερά και στις δυο αναφερθείσες περιπτώσεις είχε μια χρυσή ευκαιρία για να αποδείξει το ήθος της. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη. Αντίθετα, έπραξε- και πράττει- αρκετά, που αποδεικνύουν την έλλειψη ήθους. Για να είμαστε ειλικρινείς: και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι ένα κόμμα, όπως τα άλλα, αλλού καλύτερο και αλλού χειρότερο.
Η Αριστερά θα είχε ήθος και, κατ’ επέκταση, θα δικαιωνόταν στη συνείδηση του λαού, αν είχε μιαν άλλη συμπεριφορά σε πλείστα όσα. Παραδειγματικά:
Πρώτον, αν είχε θεσμοθετήσει την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Χρόνια τώρα, στη δημόσια διοίκηση κυριαρχεί η κομματοκρατία. Κάθε κόμμα, που κερδίζει τις εκλογές, καταλαμβάνει το κράτος, γιατί το θεωρεί τσιφλίκι του. Γι’ αυτό η δημόσια διοίκηση έχει διαλυθεί. Και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, διότι με διαλυμένο κράτος δεν μπορεί να προχωρήσει η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της χώρας.
Να θυμηθούμε ότι ο αείμνηστος Σάκης Πεπονής εισηγήθηκε το νόμο για το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), για να επικρατήσει αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση. Αλλά, έπειτα από λίγο, πρώτα το ΠΑΣΟΚ και αργότερα η Νέα Δημοκρατία, άνοιξαν παραθυράκια στο νόμο για να βολεύουν ημετέρους. Δυστυχώς, την ίδια λογική εφαρμόζει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία τυραννιέται από την κομματοκρατία και, χρόνια τώρα, ζητάει αξιοκρατία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια λαμπρή ευκαιρία να γράψει μια καινούργια σελίδα στην ιστορία της δημόσιας διοίκησης και της χώρας. Αλλά ακολούθησε την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Έτσι, αντί για απο-κομματικοποίηση, έχουμε μεγαλύτερη κομματικοποίηση του κράτους.
Δεύτερον, αν μείωνε τη σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Κάθε κυβέρνηση διορίζει 40-50 υπουργούς και υφυπουργούς. Και καθένας από αυτούς διορίζει και την κουστωδία του. Όμως, αν είχαμε μόνο έντεκα υπουργεία/υπουργούς (τόσα έπρεπε να έχει η Ελλάδα, ανάλογα με τον πληθυσμό της). Αν οι βουλευτές μειώνονταν αμέσως σε διακόσιους και μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος σε εκατό. Αν καταργούνταν αχρείαστοι δημόσιοι οργανισμοί. Αν, λοιπόν, γίνονταν μόνον αυτά, θα περιορίζονταν σημαντικά οι σπατάλες του δημοσίου χρήματος. Επιπλέον, η Αριστερά θα έστελνε το μήνυμα- μήνυμα καλοδεχούμενο από το λαό- του διαφορετικού ήθους. Ότι κάτι καινούργιο έρχεται. Ένα νέο ήθος θα κυριαρχούσε και θα απογείωνε τη δημόσια διοίκηση. Και βέβαια, ουδείς θα αντιδρούσε σε αυτές τις αλλαγές. Ουδείς, εκτός από κάποιους επαγγελματίες κομματικούς φαυλοκράτες. Όλοι οι υπόλοιποι, δεξιοί και αριστεροί, θα αναγκάζονταν να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση, αλλιώς θα εξαφανίζονταν πολιτικά.
Τρίτον, η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Πριν από λίγες δεκαετίες, τα δημόσια σχολεία ήταν ψηλά και τα ιδιωτικά χαμηλά. Μετά το 1981, με την εισβολή του λαϊκισμού και του κομματισμού στο κράτος (και στην εκπαίδευση), άρχισε η κατηφόρα. Όσον αφορά στην εκπαίδευση, πρωτοστάτησαν οι συνδικαλιστικές συντεχνίες των εκπαιδευτικών. Σήμερα, η εκπαίδευση, από το Νηπιαγωγείο μέχρι τις μεταπτυχιακές σπουδές, νοσεί βαριά. Το επίπεδο σπουδών είναι χαμηλό. Η ποσότητα έχει αντικαταστήσει την ποιότητα. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι ανύπαρκτη, επειδή αντιδρά η αριστερή οπισθοδρομική κομπανία των εκπαιδευτικών. Οι μαθητές, από το Δημοτικό Σχολείο μέχρι και το Πανεπιστήμιο, αναγκάζονται να κάνουν φροντιστήριο για να αναπληρώσουν τα μαθησιακά τους κενά.
Κι όμως, η Αριστερά είχε πεδίο δόξης λαμπρό για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα μπορούσε να ακολουθήσει μια πραγματικά «αριστερή» πολιτική, όπως για παράδειγμα: να σταματήσει τις καταλήψεις των σχολείων και των πανεπιστημίων. Να απαιτήσει περισσότερη και πιο σύγχρονη γνώση. Να ξεβρωμίσει τα πανεπιστήμια από την κομματίλα. Να επιβάλει αξιολόγηση και αξιοκρατία σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτά είναι μερικά που συνιστούν «αριστερή» πολιτική και όχι τα εναντία τούτων.
Αυτά αποδεικνύουν μια κοινωνιοκεντρική θεώρηση της πολιτικής. Και με αυτή την πολιτική επιβεβαιώνεται το ήθος της Αριστεράς. Και, αν υπήρχε το ήθος της Αριστεράς, θα ήμασταν καλύτερα. Αντίθετα, αυτά που πράττει η ψευτο-αριστερά είναι συντεχνιακά, αντιδραστικά, αντιδημοκρατικά, ανήθικα.  Παύλος Μάραντος

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ με ΣΤΟΙΧΕΙΑ!Πίσω από το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ο ΣΟΡΟΣ;..

~ Πίσω στο, όχι και τόσο μακρινό, 2014 το Ίδρυμα George Soros (Πρωτοβουλία Ανοικτής Κοινωνίας) ξεκίνησε να χρηματοδοτεί οργανώσεις που τάσσονταν υπέρ της Ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Η αποκάλυψη έγινε από τη La Vangardia το 20106 αλλά πέρασε στα ψιλά των ΜΜΕ (τυχαίο;)
Σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα, το Ίδρυμα Soros έδωσε:
27.049 δολάρια στην Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Συμβούλιο Καταλονίας για τη Δημόσια Διπλωματία στην Καταλονία), μια οργάνωση που ιδρύθηκε με διάφορους ιδιώτες εταίρους από το Γενικό Γραμματέα της Καταλονίας [ αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Καταλονίας] και 24.973 δολάρια στο κέντρο πληροφόρησης και τεκμηρίωσης διεθνών οργανισμών της Βαρκελώνης (το κέντρο της Βαρκελώνης για διεθνή πληροφόρηση και τεκμηρίωση, το οποίο θα ονομάσουμε «BCIID»). Το BCIID είναι ένα ανεξάρτητο think tank.

*** ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ! Αποκαλύφθηκε το ΜΥΣΤΙΚΟ των ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ...

~  Αρχαίος πάπυρος αποκαλύπτει τα μυστικά των Πυραμίδων της Γκίζας
Η κατασκευή του μοναδικού από τα Επτά Θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται έως σήμερα αποτελούσε για τους επιστήμονες και τους ερευνητές ένα μεγάλο αίνιγμα. Πώς οι Αιγύπτιοι με τις ελάχιστες τεχνολογικές γνώσεις και τα ελάχιστα μέσα κατόρθωσαν να δημιουργήσουν αυτά τα οικοδομήματα;
Οι αρχαιολόγοι ισχυρίζονται πώς οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετέφεραν χιλιάδες τόνους πέτρες από ασβεστόλιθο και γρανίτη σε απόσταση 500 μιλίων, ώστε να χτίσουν την Πυραμίδα του Χέοπα, γύρω στα 2.600 π.Χ.
Με ύψος σχεδόν 147 μέτρα, ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις Πυραμίδες και μάλιστα μέχρι τον Μεσαίωνα, ήταν το μεγαλύτερο οικοδόμημα όλης της ανθρωπότητας.
«Φως» στην κατασκευή αυτού του αρχαίου οικοδομήματος έδωσε η ανακάλυψη ενός αρχαίου παπύρου, ενός τελετουργικού σκάφους και ενός έξυπνου συστήματος υδραυλικών.
Η λεπτομερής αρχαιολογική ανάλυση έδειξε πως χιλιάδες εργάτες μετέφεραν 170.000 τόνους ασβεστόλιθου κατά μήκος του Νείλου, μέσα σε ξύλινες βάρκες, που ήταν μεταξύ τους δεμένες με σκοινιά, διαμέσου ενός ειδικά κατασκευασμένου συστήματος καναλιών, σε ένα επίσης ειδικά κατασκευασμένο «λιμάνι», ελάχιστα μέτρα μακριά από τις Πυραμίδες.
Τώρα όμως, ένας αρχαίος πάπυρος, φωτίζει ακόμα περισσότερες πτυχές της διαδικασίας. Έχει γραφτεί από τον Μερέρ, που θεωρείται πως ήταν επιστάτης περίπου 40 εργατών ειδικών ικανοτήτων και είναι το μόνο γραπτό ντοκουμέντο της διαδικασίας μεταφοράς του ασβεστόλιθου από την Τούρα στην Γκίζα.
Ο ίδιος περιγράφει ακόμα πως οι εργάτες του απασχολήθηκαν και στην διαμόρφωση του τοπίου, ανοίγοντας γιγαντιαία αναχώματα για να εκτρέψουν το νερό από τον Νείλο και να το διοχετεύσουν προς την Πυραμίδα, μέσω επίσης κατασκευασμένων καναλιών.
Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Γκίζα άλλωστε εντόπισαν ίχνη αυτών των αρχαίων καναλιών που ήταν το «κλειδί» για την μεταφορά των ογκόλιθων, ενώ με τη βοήθεια ειδικών ακτίνων λέιζερ μπόρεσαν να προσομοιάσουν τα αρχαία σκάφη των Αιγυπτίων και να διαπιστώσουν πώς ακριβώς έγινε η μεταφορά.
~* Egypt - Great Pyramid Giza - New Evidence 2018 [HD] : https://youtu.be/u65AuNRgMTY  .-

***

***  Αθλητική ενημέρωση :

***Τέλος από την ΑΕΛ και το ποδόσφαιρο ο Κούγιας   Αποχωρεί οριστικά (;)
Τέλος από την ΑΕΛ και το ποδόσφαιρο ο Κούγιας
~ Την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία της ΠΑΕ ΑΕΛ αλλά και γενικότερα από το ποδόσφαιρο, ανακοίνωσε ο Αλέξης Κούγιας. Ο γνωστός ποινικολόγος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λάρισα, διευκρίνισε πως αναμένει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, ενώ όρισε ως τιμή τα 3.000.000 ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΠΑΕ.
Μεταξύ άλλων ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ δήλωσε:«Η απόφαση που πήρα είναι αμετάκλητη. Αποφάσισα να αποχωρήσω από το ποδόσφαιρο. Από σήμερα οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται να αγοράσει τις μετοχές είμαι στη διάθεσή του, η τιμή είναι 3 εκατομμύρια ευρώ. Όποιος θέλει να πάρει μια ιδιόκτητη ΠΑΕ που έχει την ιστορία της ΑΕΛ και όλα τα υπόλοιπα είμαι εδώ.
Είχα αποφασίσει να μείνω για όλη μου την ζωή. Ερχόμενος εδώ, ένιωσα τη λαχτάρα του κόσμου και πίστευα στην πορεία θα γεμίζαμε τις εξέδρες. Ήξερα ότι θα παλέψω με το παρασκήνιο, αλλά πίστευα ότι έχοντας πίσω μου την ιστορία της ΑΕΛ που προκαλεί σεβασμό θα πήγαιναν όλα καλά. Δεν είχα λοιπόν να φοβηθώ τίποτα.
Όταν πήρα την ΑΕΛ υπήρχε ένα δελτίο. Είχα στο μυαλό μου γνωρίζοντας το ποδόσφαιρο, ότι θα πετύχω ένα αποτέλεσμα με χρήματα λιγότερα από αυτά που έδωσαν οι προηγούμενοι. Έβαλα στόχους για την επόμενη 5ετια.
Γνώριζα ότι μόλις θα έβγαινα Super League, αλλά δεν περίμενα πως θα με βρίζανε εμένα και τους δικούς μου ανθρώπους. Με ενορχηστρωτή την ερασιτεχνική ΑΕΛ. Δεν περίμενα να γίνεται ένας τόσο λυσσασμένος πόλεμος εναντίον μου.
Φτάσανε στο σημείο να κατασκευάσουν μία υπόθεση ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση στην Λάρισα και εγώ είμαι επικεφαλής. Δεν περίμενα λοιπόν να συναντήσω τέτοια περιβάλλον.
Παραδίδω ένα προπονητικό κέντρο, παραδίδω ένα γήπεδο ανακαινισμένο, το ΑΕΛ FC ARENA. Παραδίδω την ΑΕΛ με ένα ραδιόφωνο. Στο τέλος αν αυτός ο πόλεμος οδηγήσει σε ένα νέο μεσσία αγοραστή θα φανεί το επόμενο διάστημα.
Αν δεν βρεθεί αγοραστής, η λειτουργία της ομάδας είναι εγγυημένη. Δεν μπορώ να πολεμήσω την ανώνυμη και άνανδρη βρομιά». 
in.gr

*** Δυναμική παρουσία του ΣΔΥΜ στον 11ο Γύρο της Λίμνης Παμβώτιδας 
Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας, συμμετείχε με 70μελή αποστολή στον 11ο Γύρο της Λίμνης Παμβώτιδας. Σε δελτίο Τύπου του ΣΔΥΜ για την παρουσία των αθλητών και αθλητριών του, στον παραπάνω αγώνα, αναφέρονται τα εξής:
«Ο Αθλητικός Όμιλος «Ποσειδών» και η ΑΜΚΕ Limni, με τη υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία τον 11° Γύρο της Λίμνης Ιωαννίνων και τους παράλληλους αγώνες του δυναμικού βαδίσματος των 5km και 10km, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Έντονα ήταν τα συναισθήματα για 1.100 δρομείς του αγώνα των 30 χιλιομέτρων τρεξίματος και δυναμικού βάδην, αλλά και άλλους τόσους που συμμετείχαν στους υπόλοιπους αγώνες, καθώς οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Όλοι έζησαν μοναδικές στιγμές και κατέβαλαν μια αξιέπαινη προσπάθεια, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, παρά τη μεγάλη θερμοκρασία που επικράτησε την ημέρα του αγώνα και ήταν αρκετά υψηλή για την εποχή και πήραν μοναδικές εικόνες φεύγοντας, τόσο από την ομορφότερη διαδρομή αγώνων τρεξίματος στην Ελλάδα, όσο και από την όμορφη πόλη της Ηπείρου. Πολύς κόσμος βρέθηκε κατά μήκος της διαδρομής και ιδιαίτερα στη γραμμή του τερματισμού και ενθάρρυναν τους αθλητές, δίνοντάς τους το πιο θερμό τους χειροκρότημα.
Η γιορτή του αθλητισμού ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με τον αγώνα 1000 μέτρων για ΑμΕΑ, 1000 μέτρων για παιδιά και Μαμά-καρότσι και τέλος με τον αγώνα των 5 χιλιομέτρων. Τη Κυριακή πολύ πρωί ξεκίνησαν οι βαδιστές των 30 χιλιομέτρων και ακολούθησαν ο κύριος αγώνα του γύρου της λίμνης και λίγο αργότερα τα 10 χιλιόμετρα.
Ο γύρος της λίμνης Παμβώτιδας προσέλκυσε και δεκάδες συλλόγους δρομέων από όλη τη χώρα, αλλά και μεμονωμένους αθλητές και φίλους του τρεξίματος, καθώς και επισκέπτες, που απόλαυσαν την άψογη φιλοξενία και τη διοργάνωση.
Ανάμεσα σε αυτούς τους συλλόγους βρέθηκε και ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας με 70μελή αποστολή που θα λέγαμε ότι "άλωσε" τη πόλη των Ιωαννίνων με την έντονη παρουσία του, κυρίως με μέλη που προέρχονταν από την πόλη της Καλαμάτας αλλά και από την υπόλοιπη Μεσσηνία, οι οποίοι μετέβησαν στα Γιάννενα με 65άρι πούλμαν για το οποίο είχε μεριμνήσει ο ΣΔΥΜ, διοργανώνοντας 2ήμερη εκδρομή. Από την αποστολή αυτή 57 δρομείς συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες του γύρου της λίμνης.
Σημαντική διάκριση για τον σύλλογο ήταν αυτή της αναγνωρισμένης αθλήτριας με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της, Σταυρούλας Μπάκα, η οποία τερμάτισε 3η στη κατηγορία της (40-44), φέρνοντας χρόνο 2:31:40.
Για την ιστορία στον αγώνα των 30 χιλ στην κατηγορία ανδρών 1ος τερμάτισε ο Γιάννης Κρέκας (1:43:36), 2ος τερμάτισε ο Αντώνης Παπαδημητρίου (1:45:05) και 3ος ο Γιώργος Μένης (1:46:20). Στις γυναίκες, 1η τερμάτισε η Ντενίζ Δημάκη σε χρόνο 2:01:21 και ακολούθησαν 2η η Βασιλική Καραγεωργάκη (2:02:05) και 3η η Στεφανία Λεοντιάδου (2:04:19). Στον αγώνα των 10 χλμ, 1ος τερμάτισε ο Αθανάσιος Μπαρμπαγιάννης με χρόνο 32:35, 2ος ο Νίκος Σκούταρης (34:10) και 3ος ο Ευστάθιος Χαμοσφακίδης (34:57). Στην κατηγορία των Γυναικών 1η τερμάτισε η Βασιλική Κωνσταντινοπούλου σε χρόνο 37:53, 2η η Γεωργία Δημητριάδου (41:28) και 3η η Χριστίνα Μπούγια (43:44).
Ο ΣΔΥΜ συγχαίρει τους διοργανωτές της αποστολής και τα μέλη του για τη συμμετοχή και τις διακρίσεις στους αγώνες του 11ου γύρου της λίμνης των Ιωαννίνων».

***  ΑΕΚ - Αούστρια Βιέννης (2η αγωνιστική Europa League)  Έκανε το 2-2 με τον Λιβάγια
Τα  γκολ : Η Ένωση προηγήθηκε με τον Λιβάγια στο 28΄, αλλά οι Αυστριακοί απάντησαν με τους Μονσχάιν (43΄) και Τατζούρι (49΄.) Στο 90΄ και πάλι ο Λιβάγια διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.
Διαιτητής: Πάβελ Γκιλ (Πολωνία)
Κίτρινες: Βράνιες, Λιβάγια - Αλχασάν
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς (23΄λ.τρ. Τζανετόπουλος, 80΄ Μπακασέτας), Μπακάκης, Γιόχανσον, Αϊνταρεβιτς (53΄ Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Λιβάγια, Αραούχο.
ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ (Τόρστεν Φινκ): Πεντς, Κλάιν, Μοχάμεντ, Ζέρμπεστ, Μαρτσίνκο, Χόλτσχαουζερ, Ντε Πάουλα (90+1΄ Λι), Αλχασάν (60΄ Πρόκοπ), Φελίπε Πίρες, Τατζούρι, Μόνσαϊν (70΄ Φριζενμπίχλερ)

 *** Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 2ης αγωνιστικής των ομίλων του Europa League: 1ος ΟΜΙΛΟΣ
Μακάμπι Τελ Αβίβ - Βιγιαρεάλ 0-0
Αστάνα - Σλάβια Πράγας 1-1
(42΄ Τομάσοφ - 18΄ Ενγκατζουΐ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Βιγιαρεάλ (Ισπανία) 1-1-0 3-1 4
Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 1-1-0 2-1 4
Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ) 0-1-1 0-1 1
Αστάνα (Καζακστάν) 0-1-1 2-4 1
2ος ΟΜΙΛΟΣ
Παρτιζάν - Ντιναμό Κιέβου 2-3
(34΄ Οζέγκοβιτς, 42΄ Ταουάμπα - 54΄πεν, 84΄ Μοράες, 68΄ Μπουγιάλσκι)
Σκεντέρμπεου - Γιουνγκ Μπόις 1-1
(65΄ Σόουε - 72΄ Ασάλε)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία) 2-0-0 6-3 6
Γιουνγκ Μπόις (Ελβετία) 0-2-0 2-2 2
Παρτιζάν (Σερβία) 0-1-1 3-4 1
Σκεντέρμπεου (Αλβανία) 0-1-1 2-4 1
 3ος ΟΜΙΛΟΣ
Λουντογκόρετς - Χόφενχαϊμ 2-1
(47΄ Ντιάκοφ, 72΄ Λουκόκι - 2΄ Καντεράμπεκ)
Μπράγκα - Μπασάκσεχιρ 2-1
(26΄ Χασάν, 89΄ Φρανσέρτζιο - 28΄ Μπελόζογλου)      
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπράγκα (Πορτογαλία) 2-0-0 4-2 6
Λουντογκόρετς (Βουλγαρία) 1-1-0 2-1 4
Μπασάκσεχιρ (Τουρκία) 0-1-1 1-2 1
Χόφενχαϊμ (Γερμανία) 0-0-2 2-4 0
4ος ΟΜΙΛΟΣ
ΑΕΚ - Αούστρια Βιένης 2-2
(29΄,90΄ Λιβάγια - 43΄ Μονσάιν, 49΄ Τατζούρι)         
Μίλαν - Ριέκα 3-2
(15΄ Αντρέ Σίλβα, 53΄ Μουζάκιο, 90΄+4 Κουτρόνε - 84΄ Ακόστι, 89΄πεν. Ελέζ)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μίλαν (Ιταλία) 2-0-0 8-3 6
ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 1-1-0 4-3 4
Αούστρια Βιένης (Αυστρία) 0-1-1 3-7 1
Ριέκα (Κροατία) 0-0-2 3-5 0
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Λιόν - Αταλάντα 1-1
(45΄ Τραορέ - 57΄ Γκόμεζ)
Εβερτον - Απόλλων Λεμεσού 2-2
(28΄ Ρούνεϊ, 66΄ Βλάσιτς - 13΄ Αντριάν, 88΄ Γιούστε)         
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αταλάντα (Ιταλία) 1-1-0 4-1 4
Λιόν (Γαλλία) 0-2-0 2-2 2
Απόλλων Λεμεσού (Κύπρος) 0-2-0 3-3 2
Έβερτον (Αγγλία) 0-1-1 2-5 1
 6ος ΟΜΙΛΟΣ
Λοκομοτίβ Μόσχας - Ζλιν 3-0
(2΄πεν,6΄,17΄ Φερνάντες)   
Σερίφ Τιράσπολ - Κοπεγχάγη 0-0 
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 1-1-0 3-0 4
Σερίφ Τιράσπολ (Μολδαβία) 0-2-0 0-0 2
Κοπεγχάγη (Δανία) 0-2-0 0-0 2
Ζλιν (Τσεχία) 0-1-1 0-3 1
 7ος ΟΜΙΛΟΣ
Πλζεν - Χαποέλ Μπέρ Σεβά 3-1
(29΄ Πετρτσέλα, 76΄ Κόπιτς, 90΄ Μπάκος - 69΄ Νουακαέμε)
Λουγκάνο - Στεάουα Βουκουρεστίου 1-2
(14΄ Μποτάνι - 58΄ Μπουντέσκου, 64΄ Μαρανχάο)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Στεάουα (Ρουμανία) 2-0-0 5-1 6
Χάποελ Μπερ-Σέβα (Ισραήλ) 1-0-1 3-4 3
Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία) 1-0-1 3-4 3
Λουγκάνο (Ελβετία) 0-0-2 2-4 0
8ος ΟΜΙΛΟΣ
Κολονία - Ερυθρός Αστέρας 0-1
(30΄ Μποάκιε)
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ - Αρσεναλ 2-4
(28΄ Ίβανιτς, 67΄ Γκορντέιτσουκ - 9΄,22΄ Γουόλκοτ, 25΄ Χόλντινγκ, 49΄πεν. Ζιρού)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Αρσεναλ 2-0-0 7-3 6
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 1-1-0 2-1 4
ΜΠΑΤΕ Μπόρισοφ (Λευκορωσία) 0-1-1 3-5 1
Κολονία (Γερμανία) 0-0-2 1-4 0
9ος ΟΜΙΛΟΣ
Σάλτσμπουργκ-Μαρσέιγ 1-0
(73΄ Νταμπούρ)
Κονιασπόρ - Γκιμαράες 2-1
(24΄ Αράζ, 48΄ Μιλόσεβιτς - 74΄ Χουρτάδο)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Σάλτσμπουργκ (Αυστρία) 1-1-0 2-1 4
Κόνιασπορ (Τουρκία) 1-0-1 2-2 3
Μαρσέιγ (Γαλλία) 1-0-1 1-1 3
Γκιμαράες (Πορτογαλία) 0-1-1 2-3 1
10ος ΟΜΙΛΟΣ
Αθλέτικ Μπιλμπάο - Ζορία Λουγκάνσκ 0-1
(26΄ Καράτιν)
Εστερσουντ - Χέρτα Βερολίνου 1-0
(22΄πεν. Νούρι)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Έστερσουντ (Σουηδία) 2-0-0 3-0 6
Ζόρια Λουγκάνσκ (Ουκρανία) 1-0-1 1-2 3
Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ισπανία) 0-1-1 0-1 1
Χέρτα Βερολίνου (Γερμανία) 0-1-1 0-1 1
 11ος ΟΜΙΛΟΣ
Λάτσιο - Ζούλτε Βάρεγκεμ 2-0
(18΄ Καϊσέδο, 90΄ Ιμόμπιλε)
Νις - Φίτεσε 3-0
(16΄,82΄ Πλεά, 45΄ Σεν-Μαξιμέν)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Νις (Γαλλία) 2-0-0 8-1 6
Λάτσιο (Ιταλία) 2-0-0 5-2 6
Φίτεσε (Ολλανδία) 0-0-2 2-6 0
Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο) 0-0-2 1-7 0
 12ος ΟΜΙΛΟΣ
Ρόζενμποργκ - Βαρντάρ 3-1
(25΄πεν. Μπέντνερ, 56΄ Κονράντσεν, 68΄ Χέντενσταντ - 90΄+1 Χουάν Φελίπε)
Ζενίτ Αγ.Πετρ. - Σοσιεδάδ 3-1
(5΄ Ριγκόνι, 23΄,61΄ Κοκόριν - 41΄ Γιορέντε)
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία) 2-0-0 8-1 6
Ρεάλ Σοσιεδάδ (Ισπανία) 1-0-1 5-3 3
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) 1-0-1 3-5 3
Βαρντάρ Σκοπίων (ΠΓΔΜ) 0-0-2 1-8 0
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ :
Η αμυντική «καθίζηση» του Παναθηναϊκού στο τελευταίο λεπτό της παράτασης με την Νταρουσάφακα υποχρέωσε το «τριφύλλι» στη δεύτερη ήττα του σε ισάριθμες αναμετρήσεις στο «Gomelsky Cup» και στην κατάληψη της 4ης θέσης.
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   78-75.-^
Τα δεκάλεπτα: 10-15, 31-31, 51-48, 64-64 (κ.α.), 78-75.
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ (Ντέιβιντ Μπλατ): Κιντ 4 (2/10 σουτ), Ουίλμπεκιν 4 (1/8 σουτ), Μπαϊγκιούλ 5 (1), Κάμινγκς 17 (3/3 τρίπ.), Ουλουμπάι 1, Οζντεμίρογλου 5 (1), Αλντεμίρ 6 (6 ριμπ.), Σαντ Ρος 12, Τζόνσον 14 (1/5 τρίπ., 9 ριμπ.), Μπελ 9 (2), Έρικ 1 (5 ριμπ.).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 10 (2 τρίπ., 5 ριμπ.), Ρίβερς 3 (1), Μποχωρίδης 1, Παππάς 11 (4/12 σουτ), Ντένμον 8 (0/4 τρίπ.), Γκιστ 8 (1 τρίπ., 5 ριμπ.), Βουγιούκας 4, Γκάμπριελ 5 (0/3 τρίπ.), Όγκαστ 2, Λοτζέσκι 11 (1), Καλάθης 12 (5/12 σουτ, 10 ασ.), Αντετοκούνμπο, Μήτογλου.

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017  :
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  01 Σεπτεμβρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από  το   2008  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-01-2017.html .-ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ..!   
~*  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ... το  Α  και  το  ..Ω  στη ζωή μας ..
Παρασκευή 01 Σεπτεμβρίου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .- ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ με πολύ ΥΓΕΙΑ για όλους μας  !! 

~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Σεπτεμβρίου 2017  :
~
Στο αγιάζι  της ενημέρωσης  ..από  το  2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-02-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 03 Σεπτεμβρίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....από  το  2008  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-03-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Δευτέρα 04 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :!   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-04-2017.html .-   
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 2 και 03  Σεπτεμβρίου  2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/2-03-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....  από το 2008 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-05-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από  το   2008 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-06-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Παρασκευή 08 Σεπτεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από  το  2008 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-08-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008* : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008  : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-10-2017.html .-
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 09 και 10  Σεπτεμβρίου 2017: Αθλητική εφημερίδα με ενημέρωση για όλα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε  ..http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/09-10-2017.html .-
 ~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-11-2017.html .-  

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το 2008:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-12-2017.html .- 
~* H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...  από το   2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/news-13-2017.html .-

~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..... από το  ....2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-14-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-15-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-16-2017.html .- 
~* 
   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-17-2017.html .-
~**
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. :
Κυριακή 17  Σεπτεμβρίου  2017 
 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/blog-post.html .-

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 16  και 17  Σεπτεμβρίου  2017 : Μια αθλητική ενημέρωση ..για την βδομάδα που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/16-17-2017.html .-  
 ~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-18-2017.html .-
~*  ΑΘΩΣ-Αθωνική  Πολιτεία- Άγιον Όρος -Τι  Περιβόλι της Παναγιάς  μας :Δευτέρα 18  Σεπτεμβρίου 2017 : Όλα  όσα πρέπει να γνωρίζουμε ,προσκυνητές -επισκέπτες :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/09/18-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-19-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-20-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-21-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/news-22-2017.html .- 
 ~**   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-24-2017.html .-  

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 25-09-2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-25-09-2017.html .-
~**  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/09/23-24-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,,, από το 2008   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-26-2017-2008.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-27-2017.html  .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS -2- Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/09/arfara-news-2-27-2017.html .-

~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης από το ....2008 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-28-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από  το 2008  :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/09/news-29-2017.html .-
~**


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5813   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3710   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3711  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.234   βίντεο   .- 


 The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
arfara1947news stamos
arfara1947news stamos  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-   
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 
 

.,
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: