Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

 ARFARA  ΑΡΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  15 ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .
~



15 Ιουλίου: Εορτή του Αγίου Βλαδιμήρου 
 ~  Τη μνήμη του Αγίου και Ισαποστόλου Βλαδιμήρου τιμά σήμερα, 15 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Βλαδίμηρος ο Ισαπόστολος βασιλιάς των Ρώσων ήταν γιος του ηγεμόνα του Κιέβου Σβιατοσλάβ. Γεννήθηκε το έτος 958 μ.Χ.
 *  Η μητέρα του ονομαζόταν Μαλούσα και ήταν πρώτα υπηρέτρια της μητέρας του συζύγου της, δηλαδή της Αγίας βασίλισσας Όλγας, που ήταν η πρώτη που έγινε χριστιανή στη Ρωσία και οδήγησε πολλούς στην ευσέβεια.
Όταν ο Βλαδίμηρος κατέλαβε τον θρόνο του Κιέβου, στην αρχή ήταν ειδωλολάτρης και έτσι ενεργούσε. Πήρε πολλές συζύγους και απόκτησε 12 γιους και 11 θυγατέρες. Κατόπιν όμως, με τις θερμές προσευχές της αγίας γιαγιάς του και τη θεία φώτιση – πολλά σημεία λέγονται για την προσέλευση του στον χριστιανισμό – πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε στο Κίεβο το έτος 897 μ.Χ..
Παντρεύτηκε την αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου Β’ του Βουλγαροκτόνου, Άννα και γκρέμισε όλα τα είδωλα που υπήρχαν στη χώρα. Βάπτισε τους περισσότερους Ρώσους χριστιανούς και έκτισε δύο ωραίες εκκλησίες στο Κίεβο.
Η ζωή του άλλαξε ριζικά και έγινε αληθινός Χριστιανός και βοήθησε πάρα πολύ για την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Ιουλίου του έτους 1015 μ.Χ.
  ***  Οι Ρώσοι κατάσκοποι, η προδοσία της Μακεδονίας και το Άγιον Όρος
 
~ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: Εδώ και τρεις μέρες τα συστημικά ΜΜΕ, σε συνεργασία με «αόρατες δυνάμεις» που κινούν τα νήματα πίσω από τις κουρτίνες, έχουν αναλάβει να αποπροσαντολίσουν τον ελληνικό λαό από το ξεπούλημα της Μακεδονίας.
~ Καί τί τρόπο βρήκαν; Ο τρόπος είναι φθηνός και γελοίος. Παίζουν το θρίλερ των πανίσχυρων Ρώσων κατασκόπων, που χύμηξαν στο Άγιον Όρος και στην Βόρεια Ελλάδα και εξαγοράζουν συνειδήσεις μητροπολιτών, Αγιορειτών (δεν καταλάβαμε όμως, οι Αγιορείτες είνα τα θύματα των Ρώσων κατασκόπων ή οι ενορχηστρωτές;), βουλευτών κ.λπ. Και από αυτήν την φοβερή βόρεια συνωμοσία, που θα έριχνε την Κυβέρνηση και θα ακύρωνε την φοβερά ωφέλιμη για την Ελλάδα Συμφωνία των Πρεσπών, μας έσωσε η αμερικάνικη αντικατασκοπεία και… η ΕΥΠ!
Και το κέντρο των κατασκόπων και του ρωσικού λόμπι είναι το Άγιον Όρος!
Για να γελάσετε λοιπόν αναφέρουμε ορισμένα αποσπάσματα από τα απίστευτα σενάρια δημοσιογραφικής και κατασκοπευτικής φαντασίας, που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες σε υποτίθεται σοβαρά και μεγάλα sites.
«Το πανίσχυρο λόμπι του Πούτιν στο Άγιον Όρος σε συνεργασία με Ρώσους πράκτορες που καλύπτονταν από διπλωματική ασυλία είχε στήσει επιχείρηση αποστασίας με την εξαγορά και εκβίαση βουλευτών με τους οποίους είχε ισχυρούς δεσμούς με τελικό στόχο να αποδομήσει και να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα πριν ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό από την ελληνική Βουλή.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση πολιτικής αποσταθεροποίησης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα από ξένο παράγοντα που έληξε άδοξα γιατί υπέπεσε στην αντίληψη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Στο Μαξίμου διαβιβάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες απόρρητα δελτία πληροφοριών που περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση των συλλαλητηρίων για το Μακεδονικό.
Σύμφωνα με τεκμηριωμένα στοιχεία το ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους κάλυψε σχεδόν όλο το κόστος της οργάνωσης των συλλαλητηρίων.
Βέβαια οι λαοσυνάξεις ήταν το πρώτο μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης. Το δεύτερο περιλάμβανε την αποστασία βουλευτών και πτώση της κυβέρνησης».
Όλα είναι τεκμηριωμένα, όλα είναι με στοιχεία, όλα είναι με δελτία, αλλά όλα αόρατα και… ανύπαρκτα!
Και εμείς θέλουμε να κάνουμε σε όσους γράφουν αυτές τις απίστευτες γελοιότητες και αθλιότητες ορισμένες απλές ερωτήσεις:
1. Χρειάζεται να μας πληρώσουν οι Ρώσοι για να απορρίψουμε μία Συμφωνία που αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα; Ποιος Έλληνας, από τον Υπουργό και βουλευτή μέχρι τον τελευταίο οδοκαθαριστή, θα περίμενε τα μαύρα ρωσικά χρήματα για να ξεσηκωθεί ενάντια στο ξεπούλημα της μακεδονικής ταυτότητας σε φθηνή τιμή;
2. Η Νέα Δημοκρατία, όπου κυριαρχεί η γνωστή για τις σχέσεις της με το Αμερικανικό λόμπι και το Ισραήλ οικογένεια Μητσοτάκη, πληρώθηκε και αυτή από το Ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους για να καταθέσει την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης και να ρίξει την Κυβέρνηση;
3. Οκτώ Ιεράρχες και 47 Μονές της Ελλάδας που πριν λίγες ημέρες χαρακτήρισαν την Συμφωνία των Πρεσπών «επαίσχυντη» και «αντεθνική» πληρώθηκαν και αυτές από το Ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους;
4. Οι χιλιάδες πολίτες που συμμετέχουν κάθε τόσο στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία σε όλη την Ελλάδα και αποδοκιμάζουν τα κυβερνητικά στελέχη, όπου τα συναντούν, είναι πληρωμένοι από το Ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους;
5. Η Μονή Κουτλουμουσίου, που εξέδωσε δύο ανακοινώσεις ενάντια στην αναγνώριση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια, τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο, πληρώθηκε και αυτή από το Ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους;
6. Οι 20 αντιπρόσωποι των 20 μονών του Αγίου Όρους, που εξέδωσαν ομόφωνα ανακοίνωση, όπου χαρακτήριζαν «προδοσία της εθνικής συνείδησης του Ελληνισμού» την αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας πληρώθηκαν και οι 20 από το Ρωσικό λόμπι του Αγίου Όρους; Πώς αυτό το πανίσχυρο Ρωσικό λόμπι κατάφερε μέσα σε μία νύκτα να πάρει με το μέρος του μονές, που δεν φημίζονται καθόλου για τον φιλορωσισμό τους;
Θέλουμε λοιπόν να τονίσουμε προς όσους γράφουν αυτά τα πράγματα:
Σταματείστε τις κατευθυνόμενες αθλιότητές σας.
Κάτω τα χέρια σας από την Μακεδονία και το Άγιον Όρος.
Ο ελληνικός λαός δεν αποπροσανατολίζεται ούτε χειραγωγείται.
Ήδη έχει δώσει και δίνει καθημερινά την απάντησή του σε όσους αναγνώρισαν μακεδονική γλώσσα και εθνότητα σε ένα σλαβικό έθνος και δεν θα σταματήσει να την δίνει όσο θα υπάρχει.

***  Αυτή είναι η πραγματικότητα! Το ΝΑΤΟ δημιουργεί ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-δεν τα λύνει

~ Το ΝΑΤΟ είναι το υπόλειμμα του Ψυχρού Πολέμου και η Ρωσία δεν πιστεύει ότι η επέκταση της Συμμαχίας είναι ο τρόπος επίλυσης των σημερινών προβλημάτων, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Σε συνέντευξη του στον Λάρι Κινγκ, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η προσθήκη χωρών στη Συμμαχία που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, δεν εγγυώνται την ασφάλεια των συμμάχων.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι σήμερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κοινές απειλές και εχθρούς – «τρομοκρατία, κλιματική αλλαγή, οργανωμένο έγκλημα και κανένα από αυτά δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από την επέκταση του ΝΑΤΟ».

***  Ο ΜΟΝΟΣ δημοσιογράφος που τόλμησε να πει την αλήθεια για τη Ρωσία… (BINTEO)

~ Για πρώτη φορά ένας δημοσιογράφος τόλμησε να πει όσα συγκαλύπτουν οι άλλοι.
Ο Τάκης Χατζής, μέσα από την εκπομπή «Ακραίως» του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στην πρόσφατη ελληνορωσική κρίση και στον ρόλο των ΗΠΑ.
έγκριτος δημοσιογράφος μίλησε για τον Τζέφρι Πάιατ, υπονοώντας πολλά…
Όπως θα ακούσετε, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα έφερε τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα από την Ουκρανία…
~  https://voicenews.gr/wp-content/uploads/2018/07/va-1.mp4?_=1  .-
Ας θυμηθούμε ότι Πάιατ έγινε ευρύτερα γνωστός στη διεθνή κοινή γνώμη όταν διέρρευσε η τηλεφωνική επικοινωνία του με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ όταν μαζί σχεδίαζαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Όπως υποστήριξε τότε ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Σεργκέι Γκαζίεβ, οι ΗΠΑ είχαν ήδη διαθέσει 20 εκατομμύρια δολάρια σε κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης στα οποία συμπεριλαμβάνονται και χρήματα για την αγορά όπλων.
Γίνεται αντιληπτό ότι ο Πάιατ είχε γίνει «κόκκινο πανί» για τη Μόσχα.
Σήμερα και με το πρόσφατο διπλωματικό περιστατικό με τους Ρώσους διπλωμάτες, αναλογιζόμαστε τον ρόλο του κου Πάιατ σε αυτό το ζήτημα…

***  ΕΚΤΑΚΤΟ! Τούρκοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη…
 
~  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για συνεργείο του TRT που είχε μαζί του κάμερες και γενικά υλικό για βιντεοσκόπηση, και που όπως είπαν έκαναν γυρίσματα με αφορμή τα δύο χρόνια από το πραξικόπημα στην Τουρκία.
Οι αρχές αντιλήφθηκαν το συνεργείο και ζήτησαν εξηγήσεις, με το anadolu να αναφέρει πως κρατήθηκαν επί 3,5 ώρες στο τμήμα «χωρίς κανένα λόγο».
Μιλώντας στο Anadolu το ένα μέλος του συνεργείου, ο Sabuncu, ανέφερε πως τους συνέλαβαν χωρίς εξηγήσεις και χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία. Μάλιστα τόνισε πως δεν έχει αντιμετωπίσει ξανά τέτοια συμπεριφορά, ακόμα και στις χώρες που φημίζονται για τις ακραίες τακτικές τους.

***  Μας ξεφτιλίζει όπου βρεθεί και σταθεί ο Ζάεφ! Γιορτάζει για την … ήττα μας
 
~ Όπου βρεθεί μιλάει για τη «Μακεδονία» ο Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να φανεί ενωτικός ενόψει του δημοψηφίσματος για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών- αλλά μας υπενθυμίζει κιόλας την «παράδοση» της Μακεδονίας στα χέρια του.
Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ήταν περιχαρής το βράδυ του Σαββάτου στα πλαίσια των εορτασμών της κυβέρνησης για την πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ και σε δήλωση του, αναφερόταν συνέχεια στη «Μακεδονία», λέγοντας ότι έχει λόγους να γιορτάσει γιατί, όπως είπε, «πραγματοποιούμε τους κοινούς στρατηγικούς στόχους, τα κοινά μας όνειρα και τις κοινές μας ελπίδες».
~  «Αυτό που πέτυχε η «Μακεδονία» σε ένα χρόνο είναι επιτυχία όλων μας. Έχουμε λόγους να πανηγυρίζουμε και να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες μας» πρόσθεσε.
«Απευθύνομαι σε όλους τους πολίτες: Σήμερα τα πράγματα που μας χωρίζουν δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα πράγματα που μας ενώνουν Και αυτά είναι η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και η πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αυτές είναι οι δυνάμεις που θα μας ανοίξουν το δρόμο για το μέλλον.
Η «Μακεδονία» είναι μια ελεύθερη χώρα. Κάθε πολίτης αποφασίζει μόνος του τη θέση του. Καλώ εσάς και την αντιπολίτευση: Ας αποφασίσουμε το μέλλον της «Μακεδονίας». Ας σταματήσουμε τα μίση» κατέληξε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

***  Όλα για την καρέκλα! Eίδηση-σεισμός για Φράγκο- Μπαλτάκο-Καμμένο
 
Όπως ήδη γνωρίζετε, ο Τάκη Μπαλτάκος και ο Δημήτρης Καμμένος ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός κόμματος.
Η είδηση δεν προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, αφού, με αφορμή το Σκοπιανό, κάποιο επιχειρούν να εκμεταλλευτούν το δημόσιο αίσθημα.
Μάλιστα, σε μια άκρως περιγραφική ανακοίνωση, ο κος Καμμένος- ο οποίος θα είναι ο πρόεδρος του νέου φορέα- και ο κος Μπαλτάκος- που θα τελεί χρέη γενικού γραμματέα- αναφέρουν ότι απευθύνονται, σύμφωνα με τους ίδιους, «σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον Εθνικό Ύμνο και το ‘Μακεδονία ξακουστή’».
Φυσικά, οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι μέχρι πρότινος οι δύο κύριοι υπηρετούσαν το σύστημα. Ο κος Μπαλτάκος με τη Ν.Δ. που είχε δώσει το όνομα Μακεδονία από το 2008 στους Σκοπιανούς κι ο κος Καμμένος ήταν σε μια κυβέρνηση που εξαπατά τον ελληνικό λαό.
Eύλογα μας γεννάται ένα ερώτημα: Τι πόρους μπορεί να έχουν ώστε να υποστηρίξουν ένα κόμμα και να έχουν βλέψεις να σώσουν την Ελλάδα;.. Αφήνουμε το ερώτημα να πλανάται και να είναι «»τροφή για σκέψη», καθώς δεν πρόκειται να πάρουμε σαφή απάντηση…
Αυτό που δεν γνωρίζετε και θα το μάθετε τώρα, είναι ότι πρότειναν στον Στρατηγό Φράγκο να είναι γραμματέας οργανωτικού, λόγω της στρατιωτικής εμπειρίας που έχει, όμως εκείνος αρνήθηκε.
~  Δεν γνωρίζουμε αν η είδηση ισχύει, αλλά αν αληθεύει, καλό είναι να θυμηθούμε ποιος ήταν ο ρόλος του κου Φράγκου σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα και ποιον ήθελαν οι κύριοι Καμμένος και Μπαλτάκος να συμπληρώσει την τριάδα…
Σύμφωνα με άρθρο που διαβάσαμε στο anatropionline.gr:
1) Επί της θητείας του δημιουργήθηκε η SEEBRIG
2) Επί της ηγεσίας του εισήλθαν οι αλλοδαποί αξιωματικοί στην Ευελπίδων
3) Υπηρέτησε το σύστημα ως υπηρεσιακός υπουργός στην Κυβέρνηση Σαμαρά .
4) Σε καμία δημόσια τοποθέτησή του ή ομιλία του δεν αναφέρθηκε στον ρόλο της Αμερικής και της Γερμανίας που επιθυμούν διακαώς τη λύση του προβλήματος , φυσικά με τον όρο «Μακεδονία» στο όνομα του μορφώματος των Σκοπίων .
5) Ουδέποτε αντέδρασε όταν το ΝΑΤΟ χρησιμοποιούσε το όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση του εδώ και εδώ.

***  Aνατριχιάζουν οι μαρτυρίες των Κυπρίων που βίωσαν τα βασανιστήρια των Βρετανών: Έτσι μας βίαζαν
 
~ Τις μαρτυρίες των Κυπρίων αγωνιστών που έζησαν φριχτές στιγμές βασανιστηρίων στα χέρια Βρετανών τη δεκαετία του ’50 φέρνει στη δημοσίοτητα η Daily Mail…
επικαλούμενη στοιχεία της δικογραφίας της υπόθεσης που εξετάζεται από τα βρετανικά δικαστήρια, με την επόμενη ακροαματική διαδικασία να προγραμματίζεται για τον Οκτώβριο.
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται η μαρτυρία της γυναίκας που παρουσιάζεται ως κυρία ΧΥ η οποία είναι τώρα στα 70 της και τότε τη θεώρησαν ύποπτη για μέλος της ΕΟΚΑ. Η ίδια περιγράφει πώς μέλη της «τουρκοκυπριακής αστυνομίας» την άρπαξαν από το σπίτη της το 1956 με εντολή του Βρετανού αξιωματικού Geoffrey Leach. Στη συνέχεια περιγράφεται πώς οδηγήθηκε σε μια δασική περιοχή, πώς χτυπήθηκε και πώς βιάστηκε. Η ίδια λέει ότι μετά από όλα αυτά μεταφέρθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα, βασανίστηκε με τους ανακριτές της να την πετάνε ο ένας στον άλλο σαν μπάλα πριν να λιποθυμίσει ενώ κάποια στιγμή της πέρασαν στο λαιμό και ένα βρόχο τον οποίο έσφιξαν. Το 1960 η κυπριακή κυβέρνηση της κατέβαλε αποζημίωση για την ιατρική αντιμετώπιση των τραυμάτων που της προκάλεσαν οι αλεπάλληλοι βιασμοί.
~ Ο 83χρονος Χρήστος Κωνσταντίνου περιγράψει πώς σε μια από τις τρεις περιπτώσεις σύλληψής του μεταφέρθηκε σε μια βρετανική βαάση όπου εκεί εδάρη με γροθιές. Όπως λέει στη συνέχεια τον έγδυσαν μέχρι τη μέση και τον «μαστίγωσαν» με μια μεταλική αλυσίδα από ένα μέλος της ανακριτικής ομάδας και δύο Gordon Highlanders.
Στον 79χρονο Χρήστο Σωκράτους οι Βρετανοί επιφύλασσαν το βασανιστήριο της όρθας στάσης καθώς τον υποχρέωσαν για τέσσερις ώρες να μείνει όρθιος με τα πόδια και τα χέρια του ανοιχτά. Ο κ. Σωκράτους έμεινε 28 ημέρες κρατούμενος και υποστηρίζει ότι είδε και άλλους νέους τότε άνδρες να σύρονται και να βασανίζονται.
Είχαν προηγηθεί οι μαρτυρίες του 79χρονου σήμερα Βρετανού πρώην στρατιώτη Τζέιμι Έικιν για βασανιστήρια που αντιλήφθηκε μια ημέρα του Οκτωβρίου του 1958 όταν και ένας άνδρας έχασε τη ζωή του.  protothema.gr

***  ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΗ η Ελλάδα! Το ταχύπλοο που τραυμάτισε θανάσιμα τον 15χρονο στους Παξούς
 
~ Η τραγωδία που εκτυλίχθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, με τον θάνατο 15χρονου, έχει συγκλονίσει τους κατοίκους των Παξών.
Ο άτυχος Βρετανός είχε ταξιδέψει από τις ΗΠΑ, όπου ζει η οικογένειά του, στη χώρα μας για διακοπές. Ομως, το απόγευμα του Σαββάτου, ο 15χρονος έπεσε από το νοικιασμένο ταχύπλοο που οδηγούσε ο πατέρας του και τραυματίστηκε θανάσιμα από την προπέλα του σκάφους, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Γαίου και Μογοννησίου.
Ο 15χρονος μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Παξών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, που ήταν ακαριαίος.
Η ιστοσελίδα corfutvnews δημοσίευσε φωτογραφία του ταχύπλοου που είχε νοικιάσει ο πατέρας του άτυχου παιδιού
~ Η ανακοίνωση του Λιμενικού
Για το τραγικό συμβάν εξέδωσε ανακοίνωση το Λιμενικό.
«Ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή Παξών από το οικείο Αστυνομικό Τμήμα, απογευματινές ώρες χθες, για περιστατικό τραυματισμού ενός ατόμου από προπέλα σκάφους στον παλαιό λιμένα Γάιου Παξών. Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου ήδη παρευρισκόταν ιατρός του Κέντρου Υγείας Παξών, ο οποίος διαπίστωσε το θάνατο του ανωτέρω αλλοδαπού ηλικίας 15 ετών.
Συγκεκριμένα, ο 15χρονος, επέβαινε στο ενοικιαζόμενο Τ/Χ »ΥΔΡΟΧΟΟΣ» Τ.Σ. 4150 με Κυβερνήτη τον 54χρονο πατέρα του, καθώς ακόμα και με δύο ανήλικους αλλοδαπούς, ηλικίας 17 και 15 ετών. Κατά τη διάρκεια του πλου στη θαλάσσια περιοχή περίπου μισό ναυτικό μίλι έξω από τον παλαιό λιμένα Γάιου Παξών, και με κατεύθυνση νότια της ν. Παξών, ο 15χρονος έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το τραυματισμό του από την προπέλα του ίδιου σκάφους. Με μέριμνα του πατέρα του, ο 15χρονος μεταφέρθηκε στον παλαιό λιμένα Γάιου Παξών, ενώ από το Λιμενικό Σταθμό Παξών που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 54χρονος, ο οποίος αφού απολογήθηκε αφέθηκε ελεύθερος. Η σορός μεταφέρθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Κέρκυρας για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής».  iefimerida.gr

***  Ο καιρός την Κυριακή! Άλλη μια ζεστή ημέρα
 
~ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 15-07-2018 από ΕΜΥ (emy.gr):
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ ΚΑΙΡΟΣ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ 6 ΤΟΠΙΚΑ 7
ΜΠΟΦΟΡ.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΛΙΓΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙ ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 34 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 33 ΚΑΙ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ Η ΕΛΑΧΙΣΤΗ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
~  ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ. ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 20 ΕΩΣ 36 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑNΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ 5 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΩΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ. ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 23 ΕΩΣ 31 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΠΙΚΑ ΕΩΣ 33 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑNΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΕΩΣ 7 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 33 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.
ΑΤΤΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 4, ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 21 ΕΩΣ 35 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Η ΜΕΓΙΣΤΗ 2 ΜΕ 3 ΒΑΘΜΟΥΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΚΑΙΡΟΣ: ΓΕΝΙΚΑ ΑΙΘΡΙΟΣ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 4 ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΩΣ 5 ΜΠΟΦΟΡ. ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 34 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ.

*** 94.229 επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2018 στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας- Όλες οι πτήσεις 
Τα στοιχεία κίνησης επιβατών του πρώτου εξαμήνου του 2018 στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δόθηκαν στη δημοσιότητα. Στοιχεία που δείχνουν τη συνεχώς ανοδική πορεία του αεροδρομίου «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» στις πτήσεις του εξωτερικού. Στον αντίποδα, παρατηρείται πτώση στην κίνηση επιβατών του εσωτερικού, κάτι λογικό, βέβαια, καθώς φέτος δεν υπάρχει η αεροπορική σύνδεση Καλαμάτας-Αθήνας.
  Σύνδεση με 17 χώρες και 27 πόλεις
Εντυπωσιακές είναι φέτος οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς την Καλαμάτα, καθώς πετούν αεροπλάνα για 17 χώρες και 27 πόλεις.
Αναλυτικότερα οι πτήσεις για τη θερινή περίοδο είναι οι εξής:
  ΗΝ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ
ΛΟΝΔΙΝΟ
BRITISH AIRWAYS  ΠΕΜ-ΣΑΒ-ΚΥΡ
EΑZY JET  TΡΙ – ΠΕΜ- ΣΑΒ
THOMAS COOK KYΡ (2 ΠΤΗΣΕΙΣ)
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ
ΤΗΟΜΑΣ COOK KYΡ (2 ΠΤΗΣΕΙΣ)
BIRMINGHAM
ΤΗΟΜΑS COOK  KYΡ
 ΓΑΛΛΙΑ
ΠΑΡΙΣΙ
AEGEAN ΑΙRLINES  ΔΕΥ-ΣΑΒ
TRAVEL SERVICES  ΔΕΥΤ
ΓΑΛΛΙΑ- LΥΟΝ
ΑΕGEAN AIRLINES  ΔΕΥ
ΤRΑVEL SERVICES  ΔΕΥ
ΓΑΛΛΙΑ-NANTES
AEGEAN AIRLINES   ΔΕΥ
TRAVEL SERVICES   ΔΕΥ
ΓΑΛΛΙΑ-LILLE
ΤUI FLY ΠΕΜ
 ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΜUNICH
ΑΕGEAN AIRLINES  ΠΕΜ -ΚΥΡ
CONDOR AIRLINES   ΔΕΥ-ΠΑΡ
DUSSELDORF
ΑEGEAN AIRLINES   ΠΑΡ
CONDOR AIRLINES  ΠΑΡ
STUTTGARD
CONDOR AIRLINES  ΔΕΥ
FRANKFURT
CONDOR  ΔΕΥ
 ΣΟΥΗΔΙΑ
STOCKHOLM
AEGEAN  AIRLINES  ΠΑΡ   (ΑΠΟ ΠΑΡ13/10ΣΑΒ)
  ΝΟΡΒΗΓΙΑ
OSLO
SKANDINAVIAL AIRLINES   ΣΑΒ
 ΡΩΣΙΑ
ΜOSKOW
ΑΕGEAN AIRLINES   ΤΡΙ  - ΣΑΒ
 ΙΤΑΛΙΑ
MILANO
ΑΙR HORIZON  ΔΕΥ
 ΒΕΛΓΙΟ
BRUSSELS
BRUSSELS AIRLINES   ΣΑΒ
 ΕΛΒΕΤΙΑ
GENEVA
SWISSAIR ΚΥΡ
 ΑΥΣΤΡΙΑ
VIENNA
AUSTRIAN AIRLINES    TET
LAUDA MOTION ΔΕΥ
ΙΝSBURK
AVANTI AIR ΚΥΡ
 TΣΕΧΙΑ
PRAGA
TRAVEL SERVICES   ΤΡΙ – ΠΑΡ
 ΚΥΠΡΟΣ
ΛΑΡΝΑΚΑ
AEGEAN ΠΑΡ
 ΡΟΥΜΑΝΙΑ
BUCAREST
ΤΑRROM AIRLINES TET
  ΔΑΝΙΑ
COPENHAGEN
AEGEAN AIRLINES  (ΑΠΟ  14/10)
  ΙΣΡΑΗΛ
TEL AVIV
ARKIA ΣΑΒ  (ΑΠΟ 04/08)
  ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΑΜSTERDAM
TRANSAVIA   ΔΕΥ - ΠΕΜ -ΣΑΒ
 ΠΟΛΩΝΙΑ
KATOWICE
SMALL PLANET  ΠEM
  Να σημειωθεί ότι υπάρχει και γραμμή εσωτερικού για τη Θεσσαλονίκη, καθημερινά εκτός Παρασκευής.
  Τα στατιστικά και οι αριθμοί των επιβατών
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο αερολιμενάρχης Δημήτρης Μανδηλάρης μίλησε και για τον αριθμό των επιβατών που έχουν μέχρι σήμερα περάσει από την Καλαμάτα. Συνολικά, λοιπόν, για φέτος από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας έχουν περάσει 94.229 άτομα.
  Αφίξεις
Στις πτήσεις εσωτερικού, αφίχθησαν 4.349 επιβάτες (241 δρομολόγια), ενώ πέρυσι 5.277 (343 δρομολόγια), δηλαδή υπήρξε μείωση 17%. Αυτή, σύμφωνα με τον κ. Μανδηλάρη, είναι λογική, καθώς πλέον δεν υπάρχει η σύνδεση με την Αθήνα.
Από τις πτήσεις του εξωτερικού (τακτικές γραμμές και τσάρτερ) αφίχθησαν στην Καλαμάτα 45.816 επιβάτες (703 αεροπλάνα), ενώ πέρυσι 40.652 (653 αεροπλάνα), αύξηση δηλαδή 13%.
  Αναχωρήσεις
Σχετικά με τον αριθμό όσων πέταξαν από την Καλαμάτα, στις πτήσεις του εσωτερικού φέτος ήταν 4.517 επιβάτες, ενώ πέρυσι είχαν αναχωρήσει 5.645 άτομα.
Για το εξωτερικό, από την Καλαμάτα πέταξαν 39.047 επιβάτες, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν αναχωρήσει 34.405.
  Μεγάλη αύξηση και στα JET
Αξίζει να σημειωθεί και η μεγάλη αύξηση των ιδιωτικών αεροπλάνων που έφτασαν στον αερολιμένα Καλαμάτας. Μέχρι σήμερα έχουμε 257 αφίξεις, ενώ πέρυσι 183, αύξηση της τάξεως του 40%, όπως είπε ο κ. Μανδηλάρης. Ποσοστό που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξάνεται όσο αναπτύσσονται στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες πολυτελούς διαμονής.
  Η κατάσταση του αερολιμένα και τα κτηριακά προβλήματα
Σε ερώτηση που θέσαμε στον κ. Μανδηλάρη για την κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων, σχολίασε ότι οι υποδομές, όπως είναι γνωστό, ναι μεν είναι πεπαλαιωμένες, αλλά είναι και λειτουργικές.
  Οι κενές θέσεις προσωπικού
Όσο για την έλλειψη προσωπικού, καθώς παρατηρήθηκε ζήτημα και φέτος, ο κ. Μανδηλάρης σημείωσε ότι υπήρξε μικρή ενίσχυση με έναν αερολιμενικό και έναν ηλεκτρονικό.
Κλείνοντας, πάντως, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει μεταβολή του προσωπικού, όταν αλλάξει η μορφή της Υπηρεσίας. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Η αποχαιρετιστήρια φωτογραφία του Κριστιάνο Ρονάλντο στην «Costa Navarino» 
Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ ολοκλήρωσε χθες την 10 ήμερη παραμονή του στον επίγειο «παράδεισο» της Costa Navarino.
Ο συνδυασμός της παραμονής του στο μεσσηνιακό θέρετρο με τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους, προσέλκυσαν, όπως ήταν φυσικό,  «τα βλέμματα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου στην περιοχή μας.
Δεκάδες Ιταλοί παπαράτσι, δημοσιογράφοι και όχι μόνο προσπάθησαν να αποσπάσουν ένα «πλάνο» ή μια ιδιωτική στιγμή του Κριστιάνο με την σύντροφό του και την οικογένειά του.
Ωστόσο κανείς δεν τα κατάφερε...
Έτσι λίγο πριν αποχωρήσει, ο Κριστιάνο έβγαλε μια αναμνηστική φωτογραφία με αντιπροσωπεία της διεύθυνσης ασφαλείας της Costa Navarino, που κράτησαν τον Πορτογάλο όλες αυτές τις ημέρες μακριά από τα «αδιάκριτα» βλέμματα!

***  «Στα μονοπάτια της ελιάς 2018» στους Γαργαλιάνους 
Τριήμερες εκδηλώσεις για το ελαιόλαδο διοργανώνουν ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση και ο Μορφωτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων την ερχόμενη Τρίτη, 17 Ιουλίου, στο Πάρκο της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης στους Γαργαλιάνους.
Το δε πρόγραμμα έχει ως εξής:
  Τρίτη 17 Ιουλίου
9.00 μ.μ. Ομιλία με θέμα "Πολιτισμός και οικονομική ανάπτυξη. Η περίπτωση της ελιάς και του ελαίου», δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, λαογράφος - τ. διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, πρόεδρος της «Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε».
Στο χώρο του Πάρκου θα λειτουργεί έκθεση αντιγράφων πινάκων μεγάλων ζωγράφων με θέμα την ελιά.
Λαδομαγειρέματα, κέρασμα του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων.
  Τετάρτη, 18 Ιουλίου
8.30 μ.μ. Μαγειρική και ζαχαροπλαστική live από διακεκριμένους chef της Ακαδημίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Έμποροι, παραγωγοί και χορηγοί θα κεράσουν λαδολιχουδιές, κρασί και τσίπουρο εξαιρετικών αρωμάτων από σταφύλια της τριφυλιακής γης.
  Πέμπτη, 19 Ιουλίου
Κεντρική Πλατεία Γαργαλιάνων
10.00 μ.μ. Μουσική συναυλία με τη Μυρτώ Καμβυσίδη.
Οι τριήμερες εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πορτογαλικής Πρεσβείας και του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF (Διεθνές Συμβούλιο Οργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών), ενώ εντάσσονται στον κύκλο των προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων (δύο στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη και στους Γαργαλιάνους) του Φεστιβάλ «Culturas Mediterranicas» της Πορτογαλίας.
Αναλυτική παρουσίαση των εκδηλώσεων θα γίνει στη διάρκεια του Πορτογαλικού Φεστιβάλ στη Λισαβόνα από 12 έως 16 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή 12 χωρών.
Επίσης, οι εκδηλώσεις θα προβληθούν στις ετήσιες αναφορές του Ελληνικού και Πορτογαλικού Εθνικού Τμήματος του CIOFF®, στην Περιοδική Έκδοση (newsletter) του CIOFF® σε 103 χώρες παγκοσμίως, αλλά και στα μέλη των εθνικών τμημάτων κάθε μιας από αυτές τις 103 χώρες.
Στη μεγάλη γιορτή συμμετέχει και η Ακαδημία Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Είσοδος ελεύθερη.

~**    ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ  :
~ Σκουλί σκουλί τον μάραθο ,  γέμισες η γριά τον κάλαθο .-
~ Τα  ψάρια στο γιαλό , το τηγάνι στη φωτιά .-
~ Όποιος κοιμάται ως αργά δεν πιάνει ψάρια  .-
~ Ο κάβουρας στο σπίτι του , κανέναν δεν φοβάται .-
~ Των φρονίμων τα παιδιά , ολίγον .-
~ Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια  .-
~ Με την αυστηρότητα , δεν βγαίνει τίποτα .-
~Η νίκη του Θεού  , έναντι στον Μάρξ  .-
~ ήρθαμε για τον αγώνα και όχι για την σιαγόνα .-
~ Το φαγητό , είναι αναγκαίο κακό .-
~ Τα φαγητά τα νόστιμα , τα αφθονούν οι δαίμονες .-
~ Οι παθήσεις των σπλάχνων , είναι παθήσεις της ψυχής .-
~ Αγόραζε και μην πουλάς  .-

 ***Το «έξυπνο κράνος» των μαθητών της Καλαμάτας…στο Βελιγράδι 
Έτοιμοι και ενθουσιασμένοι για τη συμμετοχή τους τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Mαθητικής Επιχειρηματικότητας «Company Οf The Year 2018» του Junior Achievement Europe στις 16-19 Ιουλίου στο Βελιγράδι, είναι οι 20 μαθητές «επιχειρηματίες» της Β’ Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην "Καθημερινή", ιδρυτές της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης «Helm.e.t».
H μαθητική ομάδα είχε τη τιμή να πάρει το πρώτο βραβείο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018, στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και τώρα στοχεύει σε διάκριση στην Ευρώπη.
Η «Helm.e.t.» έχει δημιουργήσει το «έξυπνο κράνος», που υπενθυμίζει στον μοτοσυκλετιστή να οδηγεί με ασφάλεια. Με το «Νοctua Kit», το σύστημα που έχουν αναπτύξει τα παιδιά, η μηχανή δεν παίρνει μπροστά εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του.
Λειτουργεί με αισθητήρες και πομπούς που τοποθετούνται και στο κράνος και στη μηχανή. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν εντυπωσιάσει με την έξυπνη και κοινωνικά ευαίσθητη ιδέα τους να δημιουργήσουν το «έξυπνο κράνος» και να μειώσουν δραματικά τα θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα νέους ανθρώπους, στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Μετά τη νίκη της στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό, η «Ηelm.e.t» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την ιδέα της στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) αλλά και στην Επίτροπο Μεταφορών της Ε.Ε. κυρία Violeta Bulc.
Η κα Bulc συνεχάρη θερμά τα παιδιά και τους έδωσε πολύτιμες συμβουλές για να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Το «έξυπνο κράνος» είναι μια παγκόσμια καινοτομία με αρχικό κόστος 300 ευρώ και στόχο να επιδοτείται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα κράτη, έτσι ώστε να φθάνει στα χέρια των μοτοσυκλετιστών σχεδόν δωρεάν.
Τα παιδιά θα διαγωνισθούν στο Βελιγράδι με άλλες 38 ομάδες από Ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Junior Achievement Europe. Κάθε ομάδα εκπροσωπείται από 5 μαθητές «διευθυντικά στελέχη» της μαθητικής «επιχείρησης» οι οποίοι πραγματοποιούν την επίσημη παρουσίαση και δίνουν συνεντεύξεις στους 10 κριτές που είναι υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.
Οι πέντε μαθητές που θα εκπροσωπήσουν την «Helm.e.t.» είναι: Γιάννης Μπουγάς: Γενικός Διευθυντής. Διονύσης Μακρής: Διευθυντής Τεχνολογίας. Αγγελίνα Καραβλίδη: Διευθύντρια Ποιοτικού Ελέγχου. Θάλεια Ανδριανού: Διευθύντρια Πωλήσεων. Ιωάννα Τασιοπούλου: Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων
Την υπόλοιπη ομάδα αποτελούν οι μαθητές και οι μαθήτριες: Μαρία Βορβίλα, Δημήτρης Ζέρβας, Παναγιώτης Νέστορας, Βαγγέλης Ντάκουρης, Σωτήρης Κακαλέτρης, Ελπίδα Μαργέλη, Κατερίνα Ρεκλείτη, Νάνση Βασιλάκη, Μαρία Φράγκου, Ειρήνη Λέφα, Δήμητρα Μακλέοντ, Αγγελική Μοίρα, Μαρία Σαρατσιώτη, Θάνος Διαμαντόπουλος και Ορέστης Σαραντόπουλος.
Την ομάδα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουν υποστηρίξει οι εξής: Την ομάδα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έχουν υποστηρίξει οι εξής: κ. Παναγιώτης Παπαντωνίου - PhD, Civil - Transportation Engineer Department of Transportation Planning and Engineering, κ. Ευάγγελος Σδόνγγος, M.Eng., ΜBA - Researcher-Electrical and Computer Engineering Project Manager, Smart Integrated Systems Team Leader, Crisis Management and Security Unit από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και κ. Ιπποκράτης Παπαδημητράκος, ιδρυτής, του www.mataroa.org, εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος για το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece.
Στο Βελιγράδι, τα παιδιά θα συνοδεύει η κα Σταυρούλα Κόκκαλη, οικονομολόγος, υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ο κ. Κωνσταντίνος Κοτταρίδης, Εικαστικός, υπεύθυνος καθηγητής του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», η κ. Ευανθία Λουμπρούκου, καθηγήτρια Αγγλικών, συνοδός και η κ. Ελένη Λεμπέση, Χημικός, συνοδός.
Από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, την ελληνική αποστολή θα συνοδεύει η Επίτιμη Πρόεδρος κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece κ. Αργύρης Τζικόπουλος και η Δημοσιογράφος, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του οργανισμού κα Μαρία Γιαννέτου. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι μη-κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας και υποστηρίζεται από την MetLife, το Citi Foundation, την Εθνική Τράπεζα, τη General Mills, το Hellenic Initiative, την Αμερικανική Πρεσβεία την Accenture και άλλες 60 επιχειρήσεις.

***  2η Λευκή Νύχτα στους Γαργαλιάνους 
Μετά την περυσινή επιτυχία της διοργάνωσης της 1ης Λευκής Νύχτας στους Γαργαλιάνους, ο Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος της πόλης ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη δεύτερη, τη Δευτέρα 16 Ιουλίου!
Από τις 8.00 μ.μ. μέχρι τα ξημερώματα όλα τα καταστήματα των Γαργαλιάνων θα είναι ανοικτά για ψώνια με απίστευτες εκπτώσεις και κεράσματα φιλοξενίας! Σύμφωνα δε με το πρόγραμμα η έναρξη θα γίνει με χορευτικά από τοπικούς συλλόγους που θα διασκεδάσουν τους επισκέπτες. Ο ουρανός θα φωτιστεί με βεγγαλικά. Ο Σταύρος Νικολαΐδης σ’ ένα απίθανο stand-up comedy act θα χαρίσει στιγμές γέλιου! Πέντε μουσικά σχήματα σε διάφορα σημεία θα ταξιδέψουν τον κόσμο με τις νότες τους! Ακροβάτες και σχοινοβάτες θα δώσουν παράσταση με ελληνικούς και latin ρυθμούς! Σόου από ανιματέρ, bubble show “LA PETITE MARGUERITE”, με μικρές, μεγάλες και τεράστιες σαπουνόφουσκες!
Κάνοντας τη βόλτα στην πόλη και την αγορά της θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε εδέσματα και ποτά από παραγωγούς της Μεσσηνίας! «Στηρίζω, συμμετέχω, προβάλλω την πόλη μου» το σύνθημα του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Γαργαλιάνων για τη Λευκή Νύχτα, την εκδήλωση που έγινε θεσμός και αγαπήθηκε από όλο τον κόσμο και θα πραγματοποιηθεί ακόμη πιο όμορφη και λαμπερή! «Κόκκινο: το χρώμα της αγάπης! Πορτοκαλί: το χρώμα της χαράς! Λευκό: το χρώμα της πιο όμορφης νύχτας στους Γαργαλιάνους!».

***  Πάολα και Μαραβέγιας στην Κυπαρισσία 
Η απόλυτη βασίλισσα της πίστας, Πάολα, με την αισθαντική χροιά και την εκρηκτική σκηνική παρουσία, έρχεται να συναντήσει το φανατικό κοινό της, σε μια βραδιά που θα μείνει αξέχαστη στο Τρενοτεχνείον στην Κυπαρισσία, την Παρασκευή 20 Ιουλίου.
Μαζί της θα είναι ο Δήμος Αναστασιάδης!
Οι πόρτες ανοίγουν στις 20.30, ενώ η συναυλία ξεκινά στις 21.30.
Εισιτήρια: 18 ευρώ - προπώληση viva.gr / 20 ευρώ στην πόρτα
Τηλέφωνο για VIP κρατήσεις τραπεζιών: 6907097370.
Από την πλευρά του, ο Κωστής Μαραβέγιας ετοιμάζει μια ακόμα εξαιρετική συναυλία στο Τρενοτεχνείον τη Δευτέρα 23 Ιουλίου. Ένα πολύχρωμο πολιτισμικό μουσικό πάρτυ από αυτά που ξέρει να φτιάχνει ο Κωστής με κάθε ευκαιρία. Απλόχερη αληθινή μουσική που μας παρασύρει, εμπλουτίζοντας τις αισθήσεις, την ψυχή και την καρδιά μας.

***  Καλοκαίρι 2018: Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σε Καλαμάτα και όλη τη Μεσσηνία 
Όσο περνά ο καιρός το πάζλ των καλοκαιριών θεατρικών παραστάσεων καθώς και συναυλιών που θα πραγματοποιήσουν καλοκαιρινή περιοδεία στην Καλαμάτα αλλά και όλη τη Μεσσηνία, δείχνει να συμπληρώνεται.
Μέχρι στιγμής οι οι εκδηλώσεις που έχουν ανακοινωθεί είναι λίγες σε σχέση με άλλες χρονιές.
Το «Θάρρος» και φέτος θα σας ενημερώνει και θα ανανεώνει συνεχώς την παρακάτω λίστα.
Ιούνιος
14: Αισχύλου ΠΕΡΣΕΣ από τον ΘΟΚ, Κάστρο Καλαμάτας
Ιούλιος
13: Διονύσης Σαββόπουλος και Μαρία Φαραντούρη, Παραλία Καλαμάτας
19: «Μπαμπά μην Ξαναπεθάνεις Παρασκευή…» ,Κάστρο Καλαμάτας
20: Πάολα, Δήμος Αναστασιάδης, Κυπαρισσία, Τρενοτεχνείον
23: Κωστής Μαραβέγιας, Κυπαρισσία, Τρενοτεχνείον
25: Γιάννης Χαρούλης, Αρχαία Μεσσήνη
30: Αντιγόνη, Αρχαία Μεσσήνη
31 Ιουλίου: Γιώτα Νέγκα , Κάστρο Καλαμάτας
Αύγουστος
1: Αντώνης Ρέμος και Έλενα Παπαρίζου, Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας
1: «Χένσελ και Γκρέτελ»- Κάρμεν Ρουγγέρη, Κάστρο Καλαμάτας
4: Ελεωνόρα Ζουγανέλη, Χανδρινού
9: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κυπαρισσία, Τρενοτεχνείον
10: Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Μαγικές Σβούρες, Κάστρο Καλαμάτας
17: Μίλτος Πασχαλίδης, Κάστρο Καλαμάτας
28: Χρήστος Θηβαίος, Κωστής Μαραβέγιας, Κάστρο Καλαμάτας

*** Σύγχρονη γλυπτική στην Αρχαία Μεσσήνη με 22 έργα των Ζογγολόπουλου και Χουλιαρά 
Το εικαστικό γεγονός της χρονιάς συμβαίνει στην Αρχαία Μεσσήνη με την έκθεση σύγχρονης τέχνης γλυπτών έργων των κορυφαίων Γιώργου Ζογγολόπουλου και Γιώργου Χουλιαρά εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης και σε “συνομιλία” με τα αρχαία μνημεία.
Χθες στις 7.00 το απόγευμα έγιναν τα εγκαίνια της υπαίθριας αυτής έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Χώρου να θαυμάσουν και να περιεργαστούν από κοντά όχι μόνο τα αρχαία μνημεία αλλά και τα σύγχρονα έργα τέχνης- εξολοκλήρου από μέταλλο- των Ζογγολόπουλου και Χουλιαρά.
Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου θα παραλαμβάνουν έναν χάρτη με την προτεινόμενη διαδρομή-ξενάγηση εντός του αρχαιολογικού χώρου που θα ακολουθεί ο κάθε επισκέπτης, προκειμένου να δει και τα αρχαία μνημεία και την έκθεση σύγχρονης τέχνης.
 Όπως ειπώθηκε είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα σε τέτοια έκταση μια τέτοια έκθεση σε υπαίθριο δημόσιο χώρο, με τα γλυπτά να λειτουργούν παράλληλα με τα μνημεία. Θα εκτεθούν συνολικά 22 γλυπτά, 11 του Γιώργου Ζογγολόπουλου και 11 του Γιώργου Χουλιαρά.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Βατόπουλου στην "Καθημερινή", "είναι ένα μικρό βήμα προόδου στη νοοτροπία μας", έλεγε ο Πέτρος Θέμελης κατά την παρουσίαση του νέου, σύνθετου και πολλαπλώς ευεργετικού και ζείδωρου εγχειρήματος που φέρνει και διασπείρει σύγχρονη γλυπτική σε όλον τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης.
Αν και ο ίδιος ο Πέτρος Θέμελης, ο ανασκαφέας της Αρχαίας Μεσσήνης, υποστηρίζει με συνέπεια την «κοινωνικοποίηση των μνημείων» όπως λέει, εδώ και χρόνια, το φετινό άνοιγμα και μάλιστα με έργα του Γιώργου Χουλιαρά και του Γιώργου Ζογγολόπουλου φέρει τα χαρακτηριστικά ενός ικανού βήματος καινοτομίας.
Επιζεί η μνήμη μιας ήδη αποθησαυρισμένης εμπειρίας τόσο στον ίδιο τον χώρο της Μεσσήνης (ας θυμηθούμε την έκθεση το 2016 με έργα της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και της Ιόλης Ξιφαρά) όσο και σε αντίστοιχα εγχειρήματα όπως της Μαρίας Λοϊζίδου στον Κεραμεικό (2015) ή της έκθεσης σύγχρονης τέχνης στους Φιλίππους (2017). Και φυσικά, αρκετά ακόμη, αλλά είναι λίγα-ελάχιστα αν αναλογιστεί κανείς τον πλούτο των αρχαιολογικών χώρων και τη δυναμική των σύγχρονων δημιουργών στη χώρα μας όπως και το τι συμβαίνει διεθνώς.
   Αποτέλεσμα συνεργασίας
Το νέο εγχείρημα, που τιτλοφορείται «Ζογγολόπουλος – Χουλιαράς – Μεσσάνα», είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας μιας τετραμελούς ομάδας που γεννήθηκε μετά την πρόσκληση συνεργασίας που απηύθυνε ο Πέτρος Θέμελης στην ιστορικό τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια, Ίριδα Κρητικού, με σκοπό να διοργανωθεί μία έκθεση σύγχρονης τέχνης στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Λίγο μετά, στην ομάδα προστέθηκε ο Αγγελος Μωρέτης, αρχιτέκτονας και διευθυντής του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και ο γλύπτης Γιώργος Χουλιαράς. Δούλεψαν όλοι στενά με κοινό γνώμονα την υπεράσπιση μιας ιδέας αλλά και μιας πρότασης προς το κοινό.
"Η ένταξη της σύγχρονης τέχνης στους αρχαιολογικούς χώρους μας κάνει να βλέπουμε καλύτερα και τα ίδια τα αρχαία μνημεία", είπε η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, που επέλεξε τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου και τον Γιώργο Χουλιαρά. "Κάθε “μετατόπιση είναι ευεργετική".
Το εγχείρημα ξεκίνησε με πίστη και ενθουσιασμό και με μηδενικό προϋπολογισμό. Σταδιακά, και χάρη στη γενναιοδωρία όσων πίστεψαν στο εγχείρημα, η έκθεση απέκτησε οικονομική βάση, τέτοια ώστε να γίνουν τα χρειώδη, η μεταφορά των έργων και η εκτύπωση του καταλόγου. Επέμενε, χθες, ο Πέτρος Θέμελης στη διάρρηξη των συντηρητικών αντιλήψεων που κρατούν τους αρχαιολογικούς χώρους μακριά από την κοινωνία και τη σύγχρονη δημιουργία. Η συγκεκριμένη πρόταση πέρασε ομόφωνα από το ΚΑΣ, ίσως διότι ήταν πλήρως συγκροτημένη και μελετημένη.
Είναι σημαντική, τόνισαν οι συντελεστές, η διασύνδεση με το παρελθόν, καθώς η Αρχαία Μεσσήνη ήταν πάντα ένας τόπος που μπορούσε κανείς να δει γλυπτική διάσπαρτη τόσο στα ιερά όσο και στον εξωτερικό χώρο. Στον υπαίθριο χώρο, έλεγε χθες ο Πέτρος Θέμελης, υπήρχαν περί τους 140 ορειχάλκινους ανδριάντες, ενώ στα εσωτερικά των κτιρίων τα αγάλματα ήταν από μάρμαρο Πάρου ή Πεντέλης, όλα χρωματισμένα. Τα ορειχάλκινα αγάλματα καταστράφηκαν ήδη από τους ύστερους αρχαίους χρόνους. Τα έλιωναν για να πάρουν το υλικό και να φτιάξουν αντικείμενα για άλλες ανάγκες.
Η έκθεση, στην οποία ο Πέτρος Θέμελης προσδίδει και «εκπαιδευτικό χαρακτήρα» (ως προς τη χρήση των μνημείων), φέρνει στην Αρχαία Μεσσήνη 22 γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, 11 του Γιώργου Χουλιαρά και 11 του Γιώργου Ζογγολόπουλου, άλλα σε συνομιλία μεταξύ τους και άλλα σε αυτόνομες ενότητες. Η διασπορά τους στον χώρο ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας των βασικών συντελεστών που μελέτησαν το τοπίο και τους άξονες των αρχαίων κτισμάτων.
  Η αντοχή των έργων
Όλα τα έργα επελέγησαν και για την αντοχή τους στις σκληρές συνθήκες του εξωτερικού χώρου και του ελληνικού καλοκαιριού. Όπως εξήγησε ο Άγγελος Μωρέτης, τα «ζεύγη» των έργων Ζογγολόπουλου-Χουλιαρά έχουν όλο το φάσμα των μετάλλων: σίδηρος, ορείχαλκος, αλουμίνιο, ανοξείδωτος χάλυβας. «Είναι όλα τα μέταλλα παρόντα. Υπάρχει πολυμορφία που ταυτόχρονα έρχεται να εκφράσει ένα όραμα για τη δημόσια γλυπτική». Συμβολική αρχή της περιήγησης στον χώρο θα είναι το «Χέρι», το γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Ο Γιώργος Χουλιαράς έλεγε πως η σχέση του με τον χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι παλιά. «Πήγαινα κάθε χρόνο με τους φοιτητές μου εδώ και 15 χρόνια. Είναι ο πιο πλήρης οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος που δίνει την εικόνα της αρχαίας ελληνικής πόλης. Ένας χώρος ιδανικός για παρεμβάσεις. «Ο υπαίθριος χώρος είναι ένας σκληρός χώρος», είπε. «Είτε σε πετάει είτε σε κρατάει». Η Αρχαία Μεσσήνη με την αίσθηση ενός δημοσίου πάρκου της αρχαιότητας έρχεται στη σύγχρονη ζωή να ξαναπιάσει το νήμα. Ήταν ανέκαθεν χώρος που δόξαζε την «εικόνα» με μια έννοια «μοντέρνα». Η έκθεση επαναφέρει με τρόπο θεαματικό τη χρήση των δημοσίων χώρων στην Ελλάδα και τη ζεύξη τους με τη σύγχρονη ζωή. "Έχω κάνει συζητήσεις με την Εθνική Λυρική Σκηνή να κάνουμε την Αρχαία Μεσσήνη δεύτερη σκηνή λυρικού θεάτρου", είπε ο Πέτρος Θέμελης, επιβεβαιώνοντας την εντύπωση ότι είναι ο πιο ρηξικέλευθος αρχαιολόγος της χώρας.

*** ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ  Γράφει ο Αποστόλης Χρ. Γιαννακούτζος
ΟΙ ΦΑΝΤΟΜΑΔΕΣ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
ΠΟΥ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑΝ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

Έγραψαν κάποιοι φίλοι πως στον καιρό της δικτατορίας στο Αρφαρά «φάγαμε ψωμάκι» δεν είχαμε ανεργία και ευημερούσαμε χάρις στις υπέροχες προσπάθειες των δικτατόρων κυβερνητών.
Αναζήτησα στην γειτονιά μου από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τη Σερβία Αρφαρών αυτούς τους «φαντομάδες συμπατριώτες» αλλά δε βρήκα κανένα.
Λοιπόν έχουμε και λέμε ξεκκινώντας από τον Άγιο Κωνσταντίνο:...
O Aντρέας Πολυχρόνης και η Χρυσούλα και τα παιδιά τους Κώστας, Χρήστος και Γιώργος έφυγαν για το Σικάγο και γύρισαν αργότερα. Ο θείος μου Δημήτρης Φ. Πολυχρόνης και τα κορίτσια του Άννα, Αθανασία, Βασιλική και Φωτεινή έφυγαν για το Σικάγο. Η κόρη του Κώστα Φ. Πολυχρόνη έφυγε στην Αυστραλία.
Ο Γιάννης Πετρόπουλος και τα παιδιά του Ντίνος και Μίμης έφυγαν για την Αμερική και γύρισαν αργότερα. Η γειτόνισσά μου Χρυσοθέμη χήρα έπαιρνε κάποια σύνταξη από Αμερική.
Ο γείτονάς μου Βασίλης Πολυχρόνης και τα παιδιά του Κώστας-Κομάντος, Βούλα και Γεωργία έφυγαν για την Αμερική και η Βούλα με τη Γεωργία δεν ξανάρθαν.
Ο Θεοδόσης Μάνταλος και τα παιδιά του Γιάννης και Πότα έφυγαν για την Αμερική.
Ο ξάδερφός μου Αποστόλης και η αδερφή του Ελένη έφυγαν για το Σικάγο όπου ήταν ο θείος μου Γιώρης.
Από την οικογένεια Μπουγιουκλή έφυγαν στον Καναδά.
Η γειτόνισσά μου Αγγέλω και ο σύζυγός της Γιώργος Bλαχονικολός επέστρεψαν τότε από την Αμερική ως παλιοί μετανάστες απολαμβάνοντας την Αμερικανική σύνταξη.
Ο Δημήτρης Τσιχριτζής έφυγε για τη Γερμανία. Ο Σκουλικοθόδωρος, παλαιός μετανάστης ήρθε με σύνταξη από την Αμερική.
Ο πατέρας μου έφυγε το 1969 στο Σικάγο και έπλενε πιάτα με αμοιβή 140 δολλάρια τη βδομάδα, όσο το μηνιάτικο ενός τότε καθηγητή.
Ο Γιάννης Μωραγιάννης – Καλατζόγιαννης και η Νίκη έφυγαν στην Αμερική.
Ο Αποστόλης Πουλόπουλος στη Γερμανία.
Ο Βασίλης Χριστόπουλος στη Βραζιλία.
Η Μαρία και η Ντίνα κόρες του Φιλοποίμη Μπούρα έφυγαν ως μοναχές στο Αμπελάκι.
Ο Χρήστος Στυλιανού Μπούρας και η αδερφή του Πότα έφυγαν στην Αυστραλία.
Το 1972 μοιράστηκαν 100.000 δολλάρια στους κατοίκους Αρφαρών και Γαρδικίου αλλά αυτό από δωρεά Αμερικανού συμπατριώτη.
Το ξεκλήρισμα της αγροτικής οικονομίας είχε αρχίσει να επέρχεται.
Αν συνεχιστεί η έρευνα σ όλες τις συνοικίες του χωριού θάχουμε παρόμοια εικόνα.
Το χωριό είχε καταρρεύσει. Η ευημερία οφειλόταν στα εμβάσματα.
Οι δικτάτορες απλοί ζαλισμένοι «τροχονόμοι» από την ταχύτητα των κοσμοιστορικών γεγονότων.
Λοιπόν ψάχνω για ονόματα «φαντομάδων» αλλά δε βρίσκω κανένα!
Παρά μόνο τίμιους συμπατριώτες που με μόχθο φτώχια βάσανα και κόπο και τίμιες συμβουλές μεγάλωναν τα παιδιά τους...

ΣΧΟΛΙΑ :
~*  Φιλε Αποστολη δεν το εγραψα εγω.Αλλα θα σου θυμισω οτι οι περισσοτεροι που αναφερεις ειχαν φυγει πριν την χουντα!!
~* Φίλε Γιάννη δεν το έγραψα από εμπάθεια. Προτείνω να φτιάξουμε μια άτυπη επιτροπή από συμπατριώτες όλων των συνοικιών ώστε να καταγραφεί σ όλη του την έκταση και με ακριβείς χρονολογίες αυτό το κύμα μετανάστευσης. Πέρα από τον ανθρώπινο πόνο του ξενιτεμού, το χωριό μας δέχτηκε τις επιρροές των μεταναστών κι έγινε κοσμοπολίτικο με αμοιβαία και κοινά ωφέλη.. Τα ποσά που ήρθαν και επενδύθηκαν στο Αρφαρά καθώς και οι δωρεές ευεργετών που διέπρεψαν, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο της τοπικής μας ιστορίας...
~* Αποστολη ο κοσμος τοτε πτωχος μεν αλλα ετρωγε τιμιο ψωμι!! Θυμισου
Στο χωριο μας ποσα μαγαζια ηταν , ποσες ταβερνες ποσες γουρνοπουλες καθε Κυριακη ...τωρα τοα καφενια αδεια τα μαγαζια ιδια νεκρο χωριο οπως και ολλα τα χωρια........

~*   ΜΙΑ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΝΟΣ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ
Υπάρχει η φήμη, που αδυνατώ να την πιστέψω, πως ένας ευκατάστατος αριστοκράτης συμπατριώτης μας πλησίασε τον Αρμένη το 1958 και προσπάθησε να τον πείσει να μην φτιάξει το Γυμνάσιο.
-Ρε τι είπες εκεί στον Αρμένη? Απόρησαν οι φίλοι του!
Κι έχει μείνει παρακαταθήκη η τότε περιβόητη αριστοκρατική έκφραση αυτού του συμπατριώτη-αριστοκράτη που απάντησε στους φίλους του ως εξής:
«αν φτάσουμε στο σημείο να τελειώνουν το Γυμνάσιο τα παιδιά του Σούμπαση,
που θα βρουν δουλειά τα δικά μας παιδιά;»
Ευτυχώς όμως για τις κοινωνίες διότι δεν σκέπτονται όλοι οι αριστοκράτες με τον ίδιο τρόπο...

~*
***  17.-Ο ΥΜΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
(Αφήγηση του εκλεκτού φίλου και επιχειρηματία Γιάννη Μαρινάτου)
Είχε ανακοινωθεί ότι ο Καζαντζίδης με τη Μαρινέλλα θα ταξιδέψουν στη Γερμανία με την αμαξοστοιχία των μεταναστών.
Ήταν το 1963 και είμουν δεκατριάχρονος μαθητής και θυμάμαι ότι αποφασίσαμε με τους φίλους μου άμεσα σκασιαρχείο για να δούμε από κοντά τον Καζαντζίδη και τη Μαρινέλα..
Ήταν το μόνο σκασιαρχείο που με είχε ωφελήσει τόσο μα τόσο πολύ να γίνω καλλίτερος άνθρωπος, γιατί εκείνη την ημέρα έμαθα τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος.
Η ράμπα κάτω από την πέργκολα του σταθμού Λαρίσης σε μήκος 300 μέτρων ήταν ασφυκτικά γεμάτη μετανάστες.
Ο Σταθμάρχης με την επίσημη στολή έμοιαζε σα στρατηγός και ο σηματωρός με το φανάρι ασετυλίνης μέρα μεσημέρι και με τη σφυρίχτρα σαν αξιωματικός.
Ακουγόταν ένα βουητό οχλαγωγίας όπως στα γήπεδα. Ξαφνικά ακούγεται ένα διαπεραστικό διακοπτόμενο σφύριγμα από τα ηχεία που τότε ήσαν σα μεγάλα χωνιά και ο Σταθμάρχης ανακοινώνει ότι «η ταχεία αμαξοστοιχία ΑΘΗΝΩΝ – ΛΑΡΙΣΗΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ υπ αριθμόν 666 αναχωρεί σε 10 λεπτά για Γερμανία, Ευχαριστω πολύ»!
Όλοι παγώνουν και η οχλαγωγία διακόπτεται και πέφτει απόλυτη σιγή! Κι επαναλαμβάνει ο Σταθμάρχης την ίδια ανακοίνωση ανάμεσα από τα προειδοποιητικά σφυρίγματα των μεγαφώνων. Ο Καρβουνιάρης αρχίζει να σπινιάρει και να τραντάζεται ο σταθμός και να ανυψώνονται σύννεφα μαύρου καπνού από τη μηχανή και συννεφάκια λευκού ατμου από τους διωστήρες.
Εκείνη τη στιγμή επανέρχεται η οχλαγωγία και εμφανίζεται ο Καζαντζίδης με την Μαρινέλλα. Παλαμάκια ο κόσμος για τον αγαπημένο Καζαντζίδη, κι ο καλλιτέχνης σεμνός και ταπεινός με ύφος συγκινημένο να δέχεται χειραψίες και φιλιά από το κοινό.
Η Μαρινέλα θάταν 14χρονη φορούσε ένα σεμνό φορεματάκι ήταν όμορφη αλλά τότε είχε μεγαλούτσικη μύτη.
Ξαναειδοποιούν τα μεγάφωνα –«Να επιβιβαστούν και οι υπόλοιποι επιβάτες γιατί θα υπάρχει καθυστέρηση»
Εκείνη τη στιγμή γινόταν πανζουρλισμός!
Οι συγγενείς να κλαίνε και να φιλούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε κατάσταση εξαλλοσύνης. Πολλοί από χωριά κρατούσαν ταγάρια δισάκια και κοφινάκια με τρόφιμα ελιές ψωμί και με σουγιά για το ταξίδι.
Το χειμωνιάτικο κρύο ήταν διαπεραστικό, τα μαντήλια δεν έφταναν και για τα δάκρυα και για την μύτη, τα μικρά παιδιά είχαν αποξηραμένες γραμμές συνέχεια της μύτης, άλλοι ρουφούσαν τη μύτη, άλλοι τη φύσαγαν στο δάπεδο.
Ύστερα από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις αρχίζει να αναχωρεί η αμαξοστοιχεία με 15 λεπτά καθυστέρηση μετά από σήμα του ίδιου του Σταθμάρχη ενώ ο Μουντζούρης αρχίζει να σφυρίζει. Η ολοκαίνουργια ατμομηχανή αγκομαχά και σπινιάρει, κάθε τσς τσς και 300 ίπποι για να φτάσει τους 3.000 ίππους!
Οι μετανάστες εντός του τρένου είχαν μαζευτεί στα παράθυρα, άλλοι κρεμόντουσαν στις σκάλες κι ο Καζαντζίδης χαιρετούσε κι έστελνε φιλιά στον κόσμο από το παράθυρό του!
Άλλοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν συγγενείς που είχαν μπει στο τρένο και είχαν αρπάξει το συγγενή τους και προσπαθούσαν να τον κατεβάσουν από το τρένο για να μη φύγει μετανάστης.
Απέξω η μάνα, η χήρα, η γυναίκα με τα τέσσερα παιδάκια, τραβούσαν τα μαλλιά, σκίζανε τα ρούχα με στριγγλιές και άναρθρες κραυγές, τα μικρά παιδιά κρατούσαν τις γιαγιές που έπεφταν λιπόθυμες, δίπλα μου μια 35χρονη κρατούσε το φουστάνι της που είχε η ίδια σκίσει για να μη φαίνεται η γύμνια της και τελικά μετά από αυτό το χαλασμό το τρένο φεύγει σιγά-σιγά και ακούγεται μόνο το κρακ κρακ των τροχών στις ράγες.
Αυτοί που μείναν πίσω έφυγαν με βαριά καρδιά, άλλες γυναίκες δάγκωναν τα μπράτσα τους άλλες έπρεπε να συνεφέρουν ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, ήταν κάτι συγκινητικό, και σιγά σιγά τα μπουλούκια βγήκαν έξω από το σταθμό και διασπαστήκανε μέσα από τη μεγάλη πλατεία προς κάθε κατεύθυνση.
ΚΑΤΣΙΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΚΡΑ
Αυτή η πίκρα που είδα εκείνη την ημέρα του σκασιαρχείου μου στέρησε την μεγαλύτερη σωματική ανάπτυξη, θάμουν ακόμη 20 πόντους ψηλότερος, έπρεπε να πάω να παίξω έστω ένα ποδοσφαιράκι για να μου αποφορτιστεί η ένταση από αυτό το φορτίο του ανθρώπινου πόνου.
Αυτά μου έλεγε ο εκλεκτός φίλος και επιχειρηματίας κ. Γιάννης Μαρινάτος και συμπλήρωσε τα εξής:
Όλα τα παραπάνω αν μπορείς να πεις περιγράφουν τα αληθινά γεγονότα της εποχής εκείνης που μέσα από τη μιζέρια και τη στέρηση έφυγε το εργατικό δυναμικό της Ελλάδας για μια καλλίτερη τύχη και για μια ακόμα φορά δόξασαν το Ελληνικό όνομα.
Έ... ρε χαρά όταν ερχόταν το πρώτο γράμμα! Το διαβάζαμε στην αυλή και έκλαιγε από χαρά όλη η γειτονιά!!
(Από τα πιό αγαπημένα πρόσωπα ο ταχυδρόμος και για το Αρφαρά ο ευγενέστατος και αξέχαστος Σωκράτης Σκιάς)
18.-ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Αποτελεί προσβολή στη νοημοσύνη μας και ασέβεια προς τους μετανάστες το να ισχυρίζονται οι υποστηρικτές των τότε κυβερνήσεων ότι τότε είχαμε 0% ανεργία και μεγάλη ευημερία, αγνοώντας τα εμβάσματα των 1.500.000 μεταναστών και τον μηδενισμό της ανεργίας λόγω της μετανάστευσης.
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ :
~* Αγαπητέ φίλε κ. Γιαννακούτζε, μπράβο για την ωραία ανάρτηση και μπράβο στον φίλο σου που την έγραψε. Επιτρέψτε μου να συμληρώσω και εγώ κάτι σχετικό. Θα ήταν το 1958 η 1959 δεν θυμάμαι ακριβώς, ερχόμουν με το τραίνο απο την Καλαμάτα στο Ζευγολατιό. Ήταν τα χρόνια της μεγάλης μετανάστευσης κυρίως πρός την Αυστραλία. Μου έχουν μείνει ανεξήτηλα σκηνές αποχωρισμού σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς. Έφευγαν τα νιάτα, γονείς και αδέρφια χώριζαν και ποιός γνώριζε για πόσα χρόνια. Η επικοινωία μόνο με επιστολές που έκαναν ένα μήνα να φτάσουν...δεκιαεφτάχρονο παιδί ήμουν και δάκρυζα. Κάποιοι είπαν την μετανάστευση ευλογία θεού. Τέτοια ευλογία δεν την θέλουμε ποτέ. Δυστυχώς όμως την ζούμε και πάλι, αλλά μας έρχεται λίγο πιό...ελαφρά αφού οι επικοινωνίες είναι πιό εύκολες. Η συμφορά όμως για την χώρα μας, είναι η ίδια.

*** Αθλητικά Νέα

*** ΧΘΕΣ , ΣΑΒΒΑΤΟ  Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ  ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΡΩΣΙΑΣ :
~**  ΑΓΓΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ   0-2 .- ^
~ Αντίο με ΝΙΚΗ στο μικρό τελικό το Βέλγιο! ΝΙΚΗΣΕ 2-0 την Αγγλία
 
***  ΣΗΜΕΡΑ , ΚΥΡΙΑΚΗ ,  15 Ιουλίου 2018 : Ο ΤΕΛΙΚΟΣ




ΓΑΛΛΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ  4-2 , (2-1) .-
Τα γκολ : 18' Γκοοοοολ για τη Γαλλία! Από την εκτέλεση φάουλ του Γκριζμάν, ο Μάντζουκιτς στέλνει την μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του. , 28' Γκοοοοολ για την Κροατία! ,Ο Πέρισιτς "ζάλισε" τον Πογκμπά και με το αριστερό εκτέλεσε τον Γιορίς για να ισοφαρίσει σε 1-1 σε μια φάση διαρκείας στην περιοχή των Γάλλων! ,36' Πέναλτι για τη Γαλλία! Ο Πιτάνα πήρε αυτή την απόφαση αφού πρώτα είδε τη φάση στο VAR. ,38΄Ο Γκριζμάν εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι στέλνοντας την μπάλα στην αριστερή γωνία ,59' Γκοοοοολ για τη Γαλλία! Σε μια φάση διαρκείας στην περιοχή της Κροατίας, ο Πογκμπά σούταρε με το αριστερό από το ύψος της περιοχής και νίκησε τον Σούμπασιτς για να γράψει το 3-1., 65' Γκοοοοοολ για τη Γαλλία! Εξαιρετικό σουτ του Εμπαπέ έξω από την περιοχή, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα ο Σούμπασιτς.,Κατέρρευσαν οι Κροάτες, στα... χέρια των Γάλλων το τρόπαιο. ,69' Γκοοοολ για την Κροατία! Τραγικό λάθος του Γιορίς, του κλέβει την μπάλα ο Μάντζουκιτς και η Κροατία μειώνει σε 4-2.,
~  Για πρώτη φορά μετά από το 1974 βλέπουμε τουλάχιστον τρία τέρματα σε πρώτο ημίχρονο τελικού Παγκοσμίου Κυπέλλου! ,Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με αυτογκόλ του Μάντζουκιτς στο 18', οι Κροάτες απάντησαν με τον Πέρισιτς στο 28', ενώ οι "τρικολόρ" ανέκτησαν το προβάδισμά τους στο 38' με το πέναλτι του Γκριζμάν. ,
Χωρίς εκπλήξεις η ενδεκάδα της Γαλλίας, που θα παραταχθεί με σύστημα 4-2-3-1. Αναλυτικά: Γιορίς - Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ - Πογκμπά, Καντέ - Εμπαπέ, Γκριζμάν, Ματουιντί - Ζιρού
Από την άλλη, η Κροατία έχει στο αρχικό σχήμα της (4-2-3-1) τελικά τον εξτρέμ Πέρισιτς, ο οποίος δινόταν αμφίβολος. Αναλυτικά: Σούμπασιτς - Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς - Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς - Ρέμπιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς - Μάντζουκιτς

***  Η ΓΑΛΛΙΑ  το  2018  μουντιάλ παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Ρωσία στο ποδόσφαιρο ,..για 2η φορά από το 1998 της Γαλλίας .-

***  Νικητές στους αγώνες Δυτικής Μάνης, Νικολακέας, Μιχαλάκης, Λαγοπάτης, Πατικοπούλου 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 7 Ιουλίου ο 8ος αγώνας δρόμου και ο 5ος κολυμβητικός αγώνας Δυτικής Μάνης, με επίκεντρο την Στούπα
Νικητής στα 10 χλμ. τρέξιμο αναδείχθηκε ο Νικόδημος Νικολακέας με χρόνο 38 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα, ελάχιστα αργότερα (38’44’’) έφτασε στην γραμμή του τερματισμού ο Ηλίας Νικολόπουλος, ενώ 3ος ήταν ο Βασίλης Βασιλείου (39’52’’).
Στην 4η θέση τερμάτισε η Σοφία Ρήγα, που ήταν φυσικά και η νικήτρια στις γυναίκες (41’25’’ ο χρόνος της), ενώ την πλαισίωσαν στο βάθρο η Κατερίνα Γουέινερ και η Σταυρούλα Νικολούδη.
Την πρώτη 6άδα των ανδρών συμπλήρωσαν οι Σπύρος Φωτάκης (5ος) και Κώστας Γεωργιόπουλος και αντίστοιχα στις γυναίκες η Ευθυμία Αλέξη, Ευαγγελία Καρυώτη και Νικολέττα Ρομπάκη.
Στα 5 χλμ. ο 15χρονος Αλέξανδρος Μιχαλάκης του ΣΔΥΜ κατέγραψε μια ακόμη πρωτιά, με χρόνο 20’56’’), ενώ 2η τερμάτισε η 18χρονη Marlou Bilisma (21’18’’). Ο Γιώργος Μάρκο (γεν. 2001) ανέβηκε στο 2ο σκαλί του βάθρου των ανδρών (23’10’’) και στο 3ο ο Θάνος Παπανικολόπουλος (γεν.2003) με χρόνο 23’15’’. Ο Νίκος Τζαμουράνης (γεν. ’79) ακολούθησε στην 4η θέση, ο μόλις 12 ετών Αναστάσης Πανας ήταν 5ος (23’18’’), ενώ 6ος τερμάτισε ο Νίκος Χιουρέας.
Μαζί με την Marlou Bilisma την 3άδα των νικητριών συμπλήρωσαν η Παναγιώτα Βλαχάκη και η Kot Tamara.
Στην κολύμβηση ο παλιός πρωταθλητής Ελλάδος και νυν προπονητής του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Τάκης Λαγοπάτης ήταν ο νικητής στο 1 χλμ. με επίδοση 14’59’’, 2ος ήταν ο Παναγιώτης Τσαλίκης 15’43’’) και 3ος ο Αριστείδης Σπυρόπουλος (16’29’’).
Πρώτη γυναίκα ήταν η Ολυμπία Τσαλίκη (18’36’’), 2η η Νάγια Τσατσάκη και 3η η Βασιλική Βετουλάκη.
Στα 2 χλμ. η μικρή Άρτεμις Πατικοπούλου που ήταν πέρυσι νικήτρια στις γυναίκες, φέτος ήταν 1η στη γενική καταταξη, με χρόνο 29’26’’. Δεύτερος και νικητής στους άνδρες ήταν ο Νίκος Τζοβάρας (33’36’’), ενώ ακολούθησαν οι Δημήτρης Βίγγος και Alex Crash. H Βασιλική Μαυρίδου ήταν η 2η θηλυκή συμμετοχή και κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στις γυναίκες, ενώ συνολικά συμμετείχαν 15 κολυμβητές και κολυμβήτριες στην μεγάλη αυτή απόσταση.
Στο 1 χλμ. κολύμβηση τερμάτισαν 37 ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες, ενώ στο τρέξιμο έλαβαν μέρος περίπου 250 δρομείς (141 στα 10 χλμ. και 112 στα 5 χλμ.), καθώς και δεκάδες λιλιπούτειοι δρομείς στον «μικρό» αγώνα.
Τους αγώνες διοργάνωσαν ο Δήμος Δυτικής Μάνης σε συνεργασία με τον Αθλητικό Σύλλογο Mani Academy και τον Πήγασο Μάνης και φυσικά το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο καλοκαίρι…

***

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
 https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6427  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas          stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
Σύνολον                                  14.445    βίντεο   .-  
~*

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :   
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018.  ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .- 
~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .  - 
~* ARFARA 2  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Πέμπτη  05  ΙΟΥΛΙΟΥ 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA    ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07  Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  08- Ιουλίου 2018 . : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-
~*  Κυριακή, 8 Ιουλίου 2018 , ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  , ΒΙΝΤΕΟ από εκδηλώσεις και ΟΜΙΛΙΕΣ στο ΑΡΦΑΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  , : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara-08-2018-video-1.html  .-   
~**  ARFARA ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα  09 Ιουλίου 2018 . : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
  
~* arfara ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης.
ΤΡΊΤΗ 10  Ιουλίου 2018  : http://snsarfara.blogspot.com/2018/07/arfara.html .
~* ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 11 Ιουλίου  2018:  http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 12 Ιουλίου 2016   :
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_12.html .-
~ * ARFARA   ΑΡΦΑΡΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara_13.html .-
~* ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ.. ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ....Σάββατο  14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018 ,  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/14-2018.html .-
~*ARFARA ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Σάββατο 14 Ιουλίου 2018 .  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara_14.html .-
~*   ARFARA  ΑΡΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  15 ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara_15.html .-
~*

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: