Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΑΡΦΑΡΑ  -2-    Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019   

  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ....
~
                     ΑΘΗΝΑ   Νοσοκομείο   ΚΑΤ   Παρασκευή 
                                   29   Νοεμβρίου  2019...!                    



~**  Αγιος Ανδρέας: Η σπάνια βυζαντινή χρυσή λειψανοθήκη της Κάρας
 
~   : Στο βιβλίο του θεολόγου Αριστείδη Γ. Πανώτη, Παύλος Στ’ – Αθηναγόρας Α’: Ειρηνοποιοί, Ίδρυμα Ευρώπης ΔΡΑΓΑΝ, Αθήναι 1971, σσ. 261, διαβάζουμε τα εξής ενδιαφέροντα σχετικά με την επανακομιδή της από τη Ρώμη στην Πάτρα στις 26 Σεπτεμβρίου 1964:
*   “Η ιστορία της επιστροφής της κάρας του Αγίου Ανδρέα άρχισε τον Φεβρουάριο του 1963 σε μια συνάντηση Ορθοδόξων και Καθολικών στην Αθήνα. Γίνονται οι σχετικές εισηγήσεις στη Ρώμη, με θετικά αποτελέσματα. Υποδεικνύεται στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο από τον γράφοντα, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το διάβημά του. Συντάσσεται το κείμενο και αποστέλλεται. Η απάντηση είναι αρίστη. Στα μέσα Μαΐου έρχεται στην Πάτρα ο Ιω. Βίλλεμπρανς για μυστικές συνεννοήσεις με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, ο οποίος και γράφει προσωπικό γράμμα στον Πάπα Παύλο ΣΤ’.

Ο Παύλος ΣΤ’ απαντά καταφατικά στο αίτημα. Θέλει όμως να επιστραφεί η Κάρα “με νέα λειψανοθήκη ανταξία του περιεχομένου της” που τα έξοδά της θα κατέβαλε ο ίδιος, γιατί η αρχική λειψανοθήκη, με την οποία ο Θωμάς Παλαιολόγος παρέδωσε την κάρα στον Πάπα Πίο Β’, το 1462, είχε αντικατασταθεί με νεωτέρα και είχαν χαθεί τα ίχνη της παλαιάς σε κάποιο Σκευοφυλάκιο. Ζητούνται σχέδια λειψανοθήκης ορθοδόξου τεχνοτροπίας από την Αθήνα, αλλά παράλληλα γίνονται και έρευνες για την ανακάλυψη της αρχικής λειψανοθήκης. Ανακαλύπτεται. Ήταν στο μουσείο της πατρίδος του Πάπα Πίου Β’. Είναι χρυσή και η επιστημονική εξέτασή της από διαπρεπείς αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους αποδεικνύει ότι είναι σπάνιο έργο τέχνης της προεικονομαχικής περιόδου (Ζ’ αιώνος) και έτσι έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Μετά την υπεύθυνη αυτή γνώμη, ο Πάπας αποφασίζει να κάνει διπλό δώρο στη Μητρόπολη Πατρών, την κάρα και την αρχαία λειψανοθήκη.    “Η ιστορία της επιστροφής της κάρας του Αγίου Ανδρέα άρχισε τον Φεβρουάριο του 1963 σε μια συνάντηση Ορθοδόξων και Καθολικών στην Αθήνα. Γίνονται οι σχετικές εισηγήσεις στη Ρώμη, με θετικά αποτελέσματα. Υποδεικνύεται στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο από τον γράφοντα, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει το διάβημά του. Συντάσσεται το κείμενο και αποστέλλεται. Η απάντηση είναι αρίστη. Στα μέσα Μαΐου έρχεται στην Πάτρα ο Ιω. Βίλλεμπρανς για μυστικές συνεννοήσεις με τον Μητροπολίτη Κωνσταντίνο, ο οποίος και γράφει προσωπικό γράμμα στον Πάπα Παύλο ΣΤ’.  Ο Παύλος ΣΤ’ απαντά καταφατικά στο αίτημα. Θέλει όμως να επιστραφεί η Κάρα “με νέα λειψανοθήκη ανταξία του περιεχομένου της” που τα έξοδά της θα κατέβαλε ο ίδιος, γιατί η αρχική λειψανοθήκη, με την οποία ο Θωμάς Παλαιολόγος παρέδωσε την κάρα στον Πάπα Πίο Β’, το 1462, είχε αντικατασταθεί με νεωτέρα και είχαν χαθεί τα ίχνη της παλαιάς σε κάποιο Σκευοφυλάκιο. Ζητούνται σχέδια λειψανοθήκης ορθοδόξου τεχνοτροπίας από την Αθήνα, αλλά παράλληλα γίνονται και έρευνες για την ανακάλυψη της αρχικής λειψανοθήκης. Ανακαλύπτεται. Ήταν στο μουσείο της πατρίδος του Πάπα Πίου Β’. Είναι χρυσή και η επιστημονική εξέτασή της από διαπρεπείς αρχαιολόγους και βυζαντινολόγους αποδεικνύει ότι είναι σπάνιο έργο τέχνης της προεικονομαχικής περιόδου (Ζ’ αιώνος) και έτσι έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία. Μετά την υπεύθυνη αυτή γνώμη, ο Πάπας αποφασίζει να κάνει διπλό δώρο στη Μητρόπολη Πατρών, την κάρα και την αρχαία λειψανοθήκη. Την επισκευάζουν και της προσθέτουν μόνο μία βάση από πολύτιμο λίθο “κύανο” (lapis lazuli) με την επιγραφή “εν πνεύματι ομονοίας και ως δείγμα μεγάλης αγάπης”. Μέσα στη μοναδική αυτή λειψανοθήκη, με σχετική τελετή, παρουσία των Ορθοδόξων Παρατηρητών, ο Πάπας κλείνει το ιερό λείψανο, σφραγίζει την λειψανοθήκη, η οποία παραδίδεται στον Μητροπολίτη Πατρών Κωνσταντίνο, στις 26 Σεπτεμβρίου 1964”.
03011kara-1 03011kara-2 03011kara-3 03011kara-4 03011kara-5 03011kara-6 03011kara-7 03011kara-8
~**  Αγίου Ανδρέα: Ενα ακόμη συγκλονιστικό θαύμα
: Κατά το ταξίδι του στην Κύπρο, το καράβι, που τον μετέφερε στην Αντιόχεια από την Ιόππη, λίγο πριν προσπεράσουν το γνωστό ακρωτήρι του και τα νησιά, που είναι γνωστά με το όνομα Κλείδες, αναγκάστηκε να σταματήσει εκεί σ’ ένα μικρό λιμανάκι, γιατί κόπασε ο άνεμος.
~   Τις μέρες αυτές της νηνεμίας τους έλειψε και το νερό. Ένα πρωί, που ο πλοίαρχος βγήκε στο νησί κι έψαχνε να βρει νερό, πήρε μαζί του και τον απόστολο. Δυστυχώς πουθενά νερό. Κάποια στιγμή, που έφτασαν στη μέση των δύο εκκλησιών, που υπάρχουν σήμερα, της παλαιάς και της καινούργιας, που ‘ναι κτισμένη λίγο ψηλότερα, ο άγιος γονάτισε μπροστά σ’ ένα κατάξερο βράχο και προσευχήθηκε να στείλει ο Θεός νερό. Ποθούσε το θαύμα, για να πιστέψουν όσοι ήταν εκεί στον Χριστό. Ύστερα σηκώθηκε, σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τον βράχο και το θαύμα έγινε. Από τη ρίζα του βράχου βγήκε αμέσως μπόλικο νερό, που τρέχει μέχρι σήμερα μέσα σ’ ένα λάκκο της παλαιάς εκκλησίας κι απ’ εκεί προχωρεί και βγαίνει από μια βρύση κοντά στη θάλασσα. Είναι το γνωστό αγίασμα. Το ευλογημένο νερό, που τόσους ξεδίψασε, μα και τόσους άλλους, μυριάδες ολόκληρες, που το πήραν με πίστη δρόσισε και παρηγόρησε. Και πρώτα-πρώτα το τυφλό παιδί του καπετάνιου.

Ήταν κι αυτό ένα από τα πρόσωπα του καραβιού που μετέφερε ο πατέρας. Γεννήθηκε τυφλό και μεγάλωσε μέσα σε ένα συνεχές σκοτάδι. Ποτέ του δεν είδε το φως. Δένδρα, φυτά, ζώα αγωνιζόταν να τα γνωρίσει με το ψαχούλεμα. Εκείνη την ήμερα, όταν οι ναύτες γύρισαν με τα ασκιά γεμάτα νερό κι εξήγησαν τον τρόπο που το βρήκαν στο νησί, ένα φως γλυκιάς ελπίδας άναψε στην καρδιά του δύστυχου παιδιού. Μήπως το νερό αυτό, σκέφτηκε, που βγήκε από τον ξηρό βράχο ύστερα απ’ την προσευχή του παράξενου εκείνου συνεπιβάτη τους, θα μπορούσε να χαρίσει και σ’ αυτόν το φως του που ποθούσε; Αφού με θαυμαστό τρόπο βγήκε, θαύματα θα μπορούσε και να προσφέρει. Με τούτη την πίστη και τη βαθιά ελπίδα ζήτησε και το παιδί λίγο νερό. Διψούσε. Καιγόταν απ’ τη δίψα. Ο απόστολος, που ήταν εκεί, έσπευσε κι έδωσε στο παιδί ένα δοχείο γεμάτο από το δροσερό νερό. Όμως το παιδί προτίμησε, αντί να δροσίσει με το νερό τα χείλη του, να πλύνει πρώτα το πρόσωπο του. Και ω του θαύματος! Μόλις το δροσερό νερό άγγιξε τους βολβούς των ματιών του παιδιού, το παιδί άρχισε να βλέπει!   Κι ο απόστολος, που τον κοίταζαν όλοι με θαυμασμό, άρχισε να τους μιλά και να τους διδάσκει τη νέα θρησκεία. Το τέλος της ομιλίας πολύ καρποφόρο. Όσοι τον άκουσαν πίστεψαν και βαφτίστηκαν. Την αρχή έκανε ο καπετάνιος με το παιδί του, που πήρε και το όνομα Ανδρέας. Κι ύστερα όλοι οι άλλοι επιβάτες και μερικοί ψαράδες που ήσαν εκεί. Πίστεψαν όλοι στον Χριστό που τους κήρυξε ο απόστολος μας και βαφτίστηκαν. Φυσικά το θαύμα της θεραπείας του τυφλού παιδιού, ακολούθησαν κι άλλα, κι άλλα. Στο μεταξύ ο άνεμος άρχισε να φυσά και το καράβι ετοιμάστηκε για να συνεχίσει το ταξίδι του. Ο απόστολος, αφού κάλεσε κοντά του όλους εκείνους που πίστεψαν στον Χριστό και βαφτίστηκαν, τους έδωκε τις τελευταίες συμβουλές του και τους αποχαιρέτησε.  Αργότερα, μετά από χρόνια, κτίστηκε στον τόπο αυτόν που περπάτησε και άγιασε με την προσευχή, τα θαύματα και τον ιδρώτα του ο Πρωτόκλητος μαθητής, το μεγάλο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που με τον καιρό είχε γίνει παγκύπριο προσκύνημα. Κάθε χρόνο χιλιάδες προσκυνητές απ’ όλα τα μέρη της Κύπρου, ορθόδοξοι και ετερόδοξοι κι αλλόθρησκοι ακόμη, συνέρεαν στο μοναστήρι, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα του αποστόλου, να βαφτίσουν εκεί τα νεογέννητα παιδιά τους και να προσφέρουν τα δώρα τους, για να εκφράσουν τα ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη τους στον θείο απόστολο. Κολυμβήθρα Σιλωάμ ήταν η εκκλησία του για τους πονεμένους. Πλείστα όσα θαύματα γινόντουσαν εκεί σε όσους μετέβαιναν με πίστη αληθινή και συντριβή ψυχής.
***  Αγιος Ανδρέας: Μεγάλο θαύμα που συνέβη στην Καρπασία της Κύπρου
*  : Την περίοδο της ηγουμενίας του Οικονόμου Χριστόφορου Κυκκώτη στο ξακουστό Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο, συνέβηκε ένα θαυμαστό γεγονός, που συγκλόνησε τους κατοίκους της Κύπρου και αύξησε το σεβασμό και την αγάπη τους προς τον και το μοναστήρι του.
~   υγκεκριμένα γύρω στο 1896, οι Τούρκοι είχαν απαγάγει στην πόλη Αλλαγιά της Μικράς Ασίας το μοναχογιό μιας φτωχής Ελληνίδας της Μαρίας. Παρά τις προσπάθειες της γυναίκας να επανεύρει το γιό της, τούτο δυστυχώς δεν κατέστει δυνατό.

Ο μικρός Παντελής Χατζηγεώργης είχε οδηγηθεί από τους απαγωγείς του στις στρατιωτικές σχολές του κατακτητή και τα ισλαμικά τάγματα ώστε, μετά την αποφοίτησή του, να υπηρετήσει το Σουλτάνο και το Μωάμεθ. Έκτοτε η μητέρα του εναπόθεσε στο Θεό τις ελπίδες της για την ανεύρεσή του και με καθημερινές και συνεχείς προσευχές Τον ικέτευε να την ελεήσει.Αρκετά χρόνια αργότερα, το 1912, είδε στον ύπνο της κάποιον Ανδρέα, και της ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συναντούσε το χαμένο γιο της.  Η μάνα πεπεισμένη ότι ο επισκέπτης της δεν ήταν άλλος από το πρωτόκλητο μαθητή του Χριστού, αναχώρησε αμέσως με το αυστριακό ατμόπλοιο που εκτελούσε το δρομολόγιο Σμύρνης – Λάρνακας για προσκύνημα στο μοναστήρι του Αγίου, στην Κύπρο.  Με το ίδιο καράβι ταξίδευαν επίσης πολλοί Κύπριοι – άνδρες και γυναίκες – οι οποίοι εργάζονταν στη Μερσίνα και στα Άδανα ως υπάλληλοι γερμανικής εταιρίας που κατασκεύαζε τα μεγάλα σιδηροδρομικά έργα της Ανατολής.  Στο καράβι υπήρχε επίσης και μια μικρή ομάδα από δερβίσηδες, που επισκέπτονταν την Κύπρο για να διευθετήσουν διάφορες οικονομικές εκκρεμότητες των τεκκέδων του νησιού. Σε κάποια στιγμή, η Μαρία διηγήθηκε τα συμβάντα στις άλλες γυναίκες που συνταξίδευαν μαζί της και εξέφρασε τη βαθιά της πεποίθηση πως με τη βοήθεια του Αγίου θα επανεύρισκε το γιό της.  Τη διήγησή της ακροαζόταν με πολύ ενδιαφέρον ένας από τους Δερβίσηδες, ο οποίος και παρατηρούσε προσεχτικά τη γυναίκα. Τελικά την πλησίασε και της απηύθηνε το λόγο, διαπιστώνοντας ότι ήταν η μητέρα του, αφού όπως φαίνεται, παρά την πολύχρονη παραμονή του στα τουρκικά ιεροδιδασκαλεία, εξακολουθούσε να διατηρεί ενθυμήσεις από την παιδική του ζωή.   Αφαίρεσε τότε το κάλυμα της κεφαλής και αφού ντύθηκε με ελληνικά ρούχα, ομολόγησε την χριστιανική του πίστη. Η χαρά και των δύο, όπως και όσον άλλων Χριστιανών ταξίδευαν μαζί τους, ήταν πολύ μεγάλη και ξεπερνούσε τα όρια της συγκίνησης.Μόλις δε το καράβι προσάραξε στη Λάρνακα, μητέρα και γιός έτρεξαν στο ναό του Αγίου Λαζάρου, όπου προσευχήθηκαν θερμά και ευχαρίστησαν τον Απόστολο Ανδρέα. Στη συνέχεια ο Παντελής ομολόγησε για δεύτερη φορά, μπροστά στον ιερέα του ναού παπά Ιωάννη Μακούλη, πίστη στο Τριαδικό Θεό. Ο απαχθείς Παντελής Χατζηγεώργης, πρώην Τούρκος Δερβίσης, με την μητέρα του, μετά την θαυματουργική, από τον Άγιο Ανδρέα, επιστροφή του… Ο παπά Ιωάννης σφράγησε την επάνοδο του Παντελή στο Χριστιανισμό με την τέλεση του μυστηρίου του χρίσματος. Ακολούθως αφού επισκεύθηκαν το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, όπου προσκύνησαν τον Άγιο και τον ευχαρίστησαν για τη βοήθειά του, μετέβησαν στο μοναστήρι του Κύκκου στο οποίον παρέμειναν για λίγες μέρες.»  Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ ημερ. 14/2/1999
***  Συνέντευξη Νίκα: Ανοικτό το Καλαμάτα- Πύλος, ιδιωτικοποίηση λιμανιού και αεροδρομίου, αντιδράσεις Τατούλη  
Το 2019 οι δηλώσεις, αλλά το 2020 θα υλοποιηθούν τα όποια έργα
-Άφησε ανοικτό το θέμα του δρόμου Καλαμάτα - Πύλος, ενώ μίλησε για ιδιωτικοποίηση αεροδρομίου και λιμανιού
Σε μια αποτίμηση των συναντήσεων που είχε στην Αθήνα με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Υποδομών Κώστα Αχιλλ. Καραμανλή, προχώρησε χθες ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τρίπολη.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Βορίδη, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι πρώτη του μέριμνα είναι η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της περιοχής και η ανάδειξη της ποιοτικής αξίας των προϊόντων της. Στο πλαίσιο αυτά είπε ότι «θα… τρέξει» πρόγραμμα ενίσχυσης επαγγελματιών για τη μεταποίηση προϊόντων στην Καλαμάτα.
Από την άλλη πλευρά, για τα αρδευτικά δίκτυα που αφορούν στη Μεσσηνία υποστήριξε ότι το Φιλιατρινό Φράγμα και η λειτουργία των δικτύων θα δημοπρατηθούν το φθινόπωρο του 2020. Για τα υπόλοιπα αρδευτικά έργα, είπε ότι τα φράγματα σε Τρίκορφο και Ξερίλα στη Θουρία θα ενταχθούν στο ΠΕΠ το 2020, ενώ σχολίασε ότι και τα τρία αυτά έργα είναι ώριμα μελετητικά.
Για το θέμα του ΓΟΕΒ, σημείωσε ότι οφείλονται πάρα πολλά χρήματα στη ΔΕΗ, αλλά επ' αυτού πολύ σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, τις οποίες, όμως, δε θέλει να προκαταβάλει.
Σε ό,τι αφορά τη συνάντησή του με τον υπουργό Υποδομών, υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια μεγάλη εκστρατεία για τη βελτίωση της οδικής ασφαλείας σε όλη την Πελοπόννησο, με έργα στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των νομών, προϋπολογισμού 67 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα υπάρξει μητρώο για την κατάσταση που βρίσκονται τα γεφύρια της Περιφέρειας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Επίσης, το έργο Καλαμάτα - Ριζόμυλος- Πύλος - Μεθώνη δεν έχει κλείσει. Μέχρι σήμερα υπάρχουν μόνο υπηρεσιακές εισηγήσεις, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον υπουργό κ. Καραμανλή. Μάλιστα, για το έργο αυτό τόνισε ότι δε θα πρέπει να μπει στη "διελκυστίνδα της μικροπολιτικής".
Επιπλέον, σημείωσε ότι το οδικό έργο Καλό Νερό - Τσακώνα θα εκτελεστεί με χρήματα του Δημοσίου, ενώ δεν υπάρχει τίποτα το ανακοινώσιμο για το κομμάτι Πάτρα- Καλό Νερό.
Συνεχίζοντας την αποτίμηση των συναντήσεών του σχολίασε ότι το αεροδρόμιο της Καλαμάτας προχωρά πολύ σύντομα σε ιδιωτικοποίηση, κάτι για το οποίο χαίρεται, ενώ υπάρχει και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Την ίδια τύχη θα έχει και το λιμάνι της πόλης, που θα ιδιωτικοποιηθεί και τμήμα του θα αξιοποιηθεί ως μαρίνα για μεγάλα γιοτ, εξέλιξη για την οποία υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Για τα αντιπλημμυρικά, ο κ. Νίκας είπε ότι υποχρέωση του αναδόχου της εθνικής οδού είναι και η κατασκευή ανάλογων έργων, αφού εν τοις πράγμασι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο ο αυτοκινητόδρομος να αποτελεί αιτία πλημμυρικών φαινομένων.   Του Αντώνη Πετρόγιαννη




«ΝΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
Άνθρακες ο θησαυρός των συναντήσεων του Π. Νίκα με υπουργούς της κυβέρνησης
Το απόλυτο τίποτα ήταν το αποτέλεσμα των πολυδιαφημισμένων επισκέψεων του περιφερειάρχη Πελοποννήσου σε υπουργούς της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά στην επίσκεψη στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Νίκας περιορίστηκε σε ανακοινώσεις τίτλων έργων, σε γενικές περιγραφές και παρατηρήσεις, καθώς και σε αναφορές (ιδιωτικοποίηση του Αερολιμένα Καλαμάτας, ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού της Καλαμάτας, τα υδατοδρόμια και το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Μεταφορών για το Σιδηρόδρομο), που άπτονται του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή ο κ. Νίκας, λέγοντας ψέματα, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Παρεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας (Π.Ε.Β.Ο.Α.Σ.) και τη μελέτη της Εγνατίας Α.Ε., ένα έργο το οποίο επικαιροποίησε και ωρίμασε η Περιφερειακή Αρχή Τατούλη, με αποτέλεσμα σήμερα η Πελοπόννησος, πρώτη ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, να μπορεί να δημοπρατήσει άμεσα το έργο.
Η πολιτική συμπεριφορά του κ. Νίκα, σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο, αποτελεί παράδειγμα μικροψυχίας, καθώς ο κ. περιφερειάρχης δε βρήκε να πει ούτε μια λέξη για την ευφυή πολιτική πρακτική του κ. Τατούλη, ο οποίος εξασφάλισε για το οδικό δίκτυο της Πελοποννήσου 67.000.000 ευρώ.
Όσον αφορά στο έργο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, το οποίο επίσης τέθηκε στη συνάντηση του κ. Νίκα με τον κ. Καραμανλή και αποτελεί ένα άκρως αναπτυξιακό έργο για την Πελοπόννησο, η αντιμετώπιση του κ. περιφερειάρχη αγγίζει τα όρια της πολιτικής γελοιότητας.
Ο κ. Νίκας με χρησμούς, σαν άλλη Πυθία, χαρακτήρισε τη νέα χάραξη «κουτσό έργο», ενώ δήλωσε, παρότι ο ίδιος θεωρεί την εν λόγω χάραξη «καταστροφική» για την Καλαμάτα, ότι «δε θα κάνει επανάσταση», μένοντας πιστός στο δόγμα «ό,τι πει η κυβέρνηση».
 Η πολιτική παράνοια στο μεγαλείο της!
Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του κ. Νίκα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, αναφορικά με φράγματα, λιμνοδεξαμενές και αρδευτικά δίκτυα, περιορίστηκε στη δημοσιοποίηση πίνακα του συνόλου των αιτημάτων, που έχουν κατατεθεί στο εν λόγω υπουργείο εδώ και 40 χρόνια! Ο κ. Νίκας επισήμανε τις εκκρεμότητες και ανέφερε τους φορείς εκπόνησης των μελετών, επιχειρώντας να επιβάλει τη δική του εικονική και επικοινωνιακή πραγματικότητα, προκειμένου να παραπλανήσει τους πολίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά σε έργο που αφορά στην ΠΕ Κορινθίας με τίτλο «Κατασκευή Κεντρικού Αγωγού Άρδευσης Λίμνης Δόξα», το οποίο έχει μελέτη του 1980 και ο κ. Νίκας κοστολογεί το 2019 με 4.000.000 ευρώ!
Ωστόσο, πιο επικίνδυνη από τη γραφικότητα είναι η άγνοια και η ανικανότητα του κ. Νίκα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά του σε έργα, τα οποία ξεπερνούν τα 160.000.000 ευρώ και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του Πέτρου Τατούλη με τον πρώην υπουργό και τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αραχωβίτη και κ. Κασίμη αντίστοιχα.
Έργα όπως τα αρδευτικά δίκτυα της Τάκας, του φράγματος της Κελεφίνας, της μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου και των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος, ο κ. Νίκας, επειδή δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει την πατρότητα των εν λόγω έργων, πλημμυρισμένος από αίσθημα κατωτερότητας προσπαθεί δήθεν να δείξει στους πολίτες ότι έχει ο ίδιος συμμετοχή!
Εν κατακλείδι, η συνάντηση του κ. Νίκα με τον κ. Βορίδη, πέρα από χειραψίες και χαμόγελα, είναι η επιτομή της «τέχνης του τίποτα»!
 Υ.Γ.: Ο... θαυμασμός του κ. Νίκα για το «Menalon Trail» και τα μονοπάτια θα έπρεπε να είναι θαυμασμός για την Περιφερειακή Αρχή του Πέτρου Τατούλη. Ο Πέτρος Τατούλης εξασφάλισε από το ΠΔΕ πόρους ύψους 1.500.000 ευρώ για τα μονοπάτια της Πελοποννήσου, δημιουργώντας πρωτοποριακό δίκτυο 1.100 χιλιομέτρων, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στον εναλλακτικό τουρισμό της Πελοποννήσου.
 Υ.Γ.2: Σε ό,τι αφορά το... θαυμασμό του για την ανάδειξη του Λεωνιδίου, ως τουριστικού προορισμού, οφείλει να αναγνωρίσει το μεγάλο έργο της Περιφερειακής Αρχής Τατούλη στη Νότια Κυνουρία, σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, λιμάνι, φωτισμός, ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός κλπ) και, φυσικά, να συνεχίσει να χρηματοδοτεί δράσεις εξωστρέφειας, όπως το φεστιβάλ αναρρίχησης, τον «Τσακώνικο Δρόμο», το «Μελιτζάζ», τη γιορτή του ψαρά και τη γιορτή της μελιτζάνας.

***   Κλείνει σήμερα η Κτηματογράφηση για τη Μεσσηνία  
Λήγει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης δηλώσεων για τις ιδιοκτησίες πολιτών και φορέων της Μεσσηνίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης της Καλαμάτας.
Μέχρι την αρχή της εβδομάδας το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου το 40% των δικαιωμάτων που έχει υπολογίσει πως πρέπει να παραλάβει και εκτιμάται ότι σήμερα θα κλείσει έχοντας πιάσει το στόχο του.
​Υπενθυμίζεται ότι το Γραφείο Κτηματογράφησης Καλαμάτας θα λειτουργεί σήμερα τελευταία ημέρα κατάθεσης από τις 8.30 το πρωί και έως τις 4.30 το απόγευμα, ενώ αν χρειασθεί λόγω προσέλευσης κόσμου θα παρατείνει τη λειτουργία του το απόγευμα. Β.Β.

***  Πιο απλή η απονομή ελληνικού σήματος σε προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ  
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτοντας ως κύρια πολιτική προτεραιότητά του την εξωστρέφεια των ελληνικών παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων μέσα από την ανάδειξη του εθνικού branding, ως σημείο αναφοράς για την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, θεσμοθέτησε με το άρθρο 149, του Ν.4635/2019 (τροποποίηση του Ν.4072/2012), την απλούστευση της διαδικασίας απονομής του ελληνικού σήματος σε Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ).
Συγκεκριμένα:
i. Δεν απαιτείται πλέον η έκδοση Κανονισμού του άρθρου 187
ii. Δεν καταβάλλονται ξανά τέλη στον φορέα απονομής
iii. Απαιτείται μόνον υποβολή της αίτησης εκ μέρους του ενδιαφερομένου προς το φορέα, ο οποίος εντάσσει τους ενδιαφερόμενους στο μητρώο εγκεκριμένων επιχειρήσεων και δικαιούχων χρήσης των ενδείξεων Π.Ο.Π./Π.Γ.Ε./Ε.Π.Ι.Π.
iv. Ιδιωτικές επιχειρήσεις πιστοποίησης μπορούν να οριστούν ως φορείς απονομής του Σήματος.
Τέλος, όπως αναφέρεται σχετικά, «καταγράφοντας τις διεθνείς τάσεις και πρακτικές άλλων χωρών, αλλά και αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας σε κάθε στάδιο επαφής των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση, προχωρούμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό και βελτίωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει το Ελληνικό Σήμα, με κύριες επιλογές μας την ταχύτερη διαδικασία απονομής και το ψηφιακό αποτύπωμα, προσφέροντας ένα πραγματικό εργαλείο marketing για τις ελληνικές επιχειρήσεις».

***  Υποχρεωτική σύντομα η διαμεσολάβηση από ιδιώτες για ορισμένες αστικές και εμπορικές υποθέσεις 
Περικλής Ξηρογιάννης: «Η απονομή της δικαιοσύνης είναι δημόσια λειτουργία και όχι ιδιωτική»
 Στον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να εφαρμοσθεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις αντιδρούν οι δικηγόροι και ιδιαίτερα στην υποχρεωτικότητα εφαρμογής του. Για το λόγο αυτό χθες, με απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, οι δικηγόροι πραγματοποίησαν αποχή, ως συμβολική διαμαρτυρία για την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Εξηγώντας τα όσα πλέον θα εφαρμοστούν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε απόπειρα να εισαχθεί ο θεσμός αυτός, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων αντέδρασε αιτιολογημένα, καθώς τέθηκε μόνο για τέσσερις ημέρες στη διαβούλευση και, μάλιστα, σε περίοδο εορτών (30-31 Δεκεμβρίου 2017 και 1-2 Ιανουαρίου του 2018).
 Υποχρεωτική διαδικασία
Από το 2018 η διαδικασία της διαμεσολάβησης ανεστάλη, μέχρι χθες που κατατέθηκε για ψήφιση. «Η διαμεσολάβηση είναι ένα υποχρεωτικό προστάδιο σε σχέση με τη δίκη, όπου ο διαμεσολαβητής είναι ιδιώτης, χωρίς να είναι διασφαλισμένο ότι θα έχει νομικές γνώσεις. Φυσικά, θα υπάρχει κάποιο σχετικό κόστος, το οποίο σε περίπτωση αποτυχίας θα επιβαρύνει την όλη διαδικασία. Ευτυχώς έγινε δεκτό από την πρώτη συνάντηση του διαμεσολαβητή να παρευρίσκονται οι δικηγόροι των διαδίκων για τη διασφάλιση των διάδικων μερών. Η αντίδραση των Δικηγορικών Συλλόγων αφορά, πρώτον, στο γεγονός ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική, ενώ εμείς θα θέλαμε, και θα ήταν πιο ταιριαστό με το θεσμό, να είναι προαιρετική., Άρα υποχρεωτικά ο διάδικος, σε ορισμένες υποθέσεις προς το παρόν, υποθέσεις τακτικής διαδικασίας μονομελούς και πολυμελούς και σε κάποιες οικογενειακού δικαίου, θα ακολουθεί τη διαδικασία αυτή πριν πάει στο δικαστήριο. Αν υπάρξει θετική κατάληξη, θα συντάσσεται ένα πρακτικό, το οποίο θα μπορεί να γίνει εκτελεστός τίτλος. Ένστασή μας είναι ότι εμείς για την επίλυση των διαφορών εμπιστευόμαστε πάντα την ελληνική δικαιοσύνη και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να αναμειγνύονται ιδιωτικοί φορείς. Τώρα ιδιωτικοί φορείς θα εμπλέκονται στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών, αλλά και οι ίδιοι οι διαμεσολαβητές θα είναι ιδιώτες. Δε θα είναι κατ’ ανάγκη δικηγόροι και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν το είδος της διαφοράς. Ένας διαμεσολαβητής που δεν είναι δικηγόρος δεν μπορεί να αντιληφθεί ούτε καν αν υπάγεται μία διαφορά σε αυτόν», εξήγησε ο κ. Ξηρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι διαμεσολαβητής μπορεί να γίνει όποιος έχει πτυχίο οποιασδήποτε ανώτατης σχολής και πιστοποιηθεί σχετικώς.
 Ανησυχία
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σημείωσε ότι μέχρι σήμερα αν υπήρχε περίπτωση να λυθεί συμβιβαστικά μια υπόθεση, οι δικηγόροι έκαναν αυτή την προσπάθεια μεταξύ τους. «Τώρα προστίθεται αυτό το υποχρεωτικό στάδιο με κάποιο σχετικό κόστος», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα προτιμούσαμε, λοιπόν, να υπάρχει δικαστική διαμεσολάβηση. Δηλαδή, αντί να υπάρχει ο ιδιώτης διαμεσολαβητής, να προηγείται ένα στάδιο απόπειρας συμβιβαστικής επίλυσης, ενώπιον δικαστή, όπου και η αντικειμενικότητα του δικαστή είναι βέβαιη και η νομική του κατάρτιση επίσης και το κύρος είναι τέτοιο που θα μπορούσε να συμβάλλει στο να επιλυθούν υποθέσεις.
Φαίνεται, όμως, ότι από τότε που ξεκίνησε για να εισαχθεί αυτός ο θεσμός, πρυτανεύει σε όλες τις κυβερνήσεις η εξοικονόμηση χρημάτων και χρησιμοποιείται ως επιχείρημα ότι ενδεχομένως να μη χρειάζεται να προσληφθούν άλλοι δικαστές και να είναι έτσι μικρότερο το κόστος της απονομής της δικαιοσύνης. Κατά τη δική μου άποψη, το κόστος δεν πρέπει να είναι κριτήριο μιας κυβέρνησης για την επίλυση των διαφορών των ανθρώπων, όπως δεν πρέπει να είναι και για την υγεία και για την εκπαίδευση. Η απονομή της δικαιοσύνης είναι δημόσια λειτουργία και όχι ιδιωτική. Ελπίζω στο μέλλον να αλλάξει και να είναι προαιρετικό. Να δούμε, λοιπόν, πώς θα λειτουργήσει. Εμείς αντιδρούμε προς το παρόν στην όλη φιλοσοφία αυτού του θεσμού και με τον τρόπο που εδώ και δύο χρόνια επιχειρείται να εισαχθεί. Προσωπικά έχω μία ανησυχία για το πώς θα εφαρμοστεί, ειδικά όταν το ένα μέρος θα είναι κάποιος δυνατός αντίδικος, είτε τράπεζες είτε ασφαλιστικές εταιρείες. Πώς θα λειτουργήσει εκεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης, ποιοι θα είναι οι διαμεσολαβητές και πώς ακριβώς θα γίνεται. Επίσης, τι θα γίνεται σε περίπτωση που υπάρχουν σε συμφωνητικά ρήτρες παρέκτασης που συμβάσεις θα λένε ότι οι διαφορές θα επιλύονται στα δικαστήρια της έδρας της εταιρείας;», υπογράμμισε ο κ. Ξηρογιάννης.
Τέλος, σημείωσε ότι από τη διαμεσολάβηση θα εξαιρούνται κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν ο διάδικος είναι το Δημόσιο ή ΟΤΑ ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, η νομική βοήθεια και υποθέσεις οικογενειακού δικαίου που υποκρύπτουν ενδοοικογενειακή βία.  Της Βίκυς Βετουλάκη

***   Εικόνες ντροπής στη Σπάρτη
Εικόνες ντροπής μάς ήρθαν από την Σπάρτη, όπου μερικές δεκάδες κατοίκων συγκεντρώθηκαν έξω από ξενοδοχείο στο οποίο μεταφέρθηκαν οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά και ξέσπασαν σε ένα ακροδεξιό ρατσιστικό παραλήρημα.
Τα βίντεο είναι χαρακτηριστικά. «Είναι Σύριοι όλοι αυτοί;» ή «γονατίστε μόνο, είναι και μουσουλμάνοι», ανέφεραν κάποιοι, ενώ μια κάτοικος φαίνεται στο βίντεο να ρωτάει τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου: «Μένω δύο τετράγωνα πιο κάτω. Εγώ θα πάω τα παιδιά μου στον Τάφο του Λεωνίδα. Εσύ θα τα πας;».
Ένας κάτοικος, μιλώντας στην κάμερα του καναλιού, δηλώνει ότι και ο ίδιος είναι πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, αλλά έχει μεγάλη διαφορά από τους πρόσφυγες που πήγαν στη Σπάρτη, γιατί «εμείς φέραμε την εικόνα του Αγίου Νικόλα μαζί. Αυτοί τι φέρανε, τον Αλλάχ;».
Ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Δημήτρης Καπονικολός, που βρέθηκε έξω από το ξενοδοχείο, δήλωσε την αντίθεση τόσο του ίδιου όσο και του δημάρχου για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στην πόλη υποστηρίζοντας: «Σήμερα καταστράφηκε η πόλη μας», για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι «τουλάχιστον το ευτύχημα είναι ότι ήρθαν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά». Ωστόσο, τόνισε ότι «δε φαίνονται να είναι Σύριοι».
«Εύχομαι να σταματήσει όλη αυτή η κατάσταση στα άτομα που έχουν έρθει. Ο νομός μας είναι ήδη επιβαρυμένος. Προχθές ήρθαν στο Γεράκι για να δουλέψουν 500 άτομα από το Πακιστάν», ανέφερε ακόμα, για να καταλήξει ότι ένας ακόμα λόγος που δε βρίσκει σωστό αυτό που έγινε είναι ότι χθες η πόλη γιόρταζε τον πολιούχο της, Άγιο Νίκωνα, και σήμερα «μας έφεραν αυτούς».
Οι συγκεκριμένοι μισάνθρωποι καταφέρθηκαν εναντίον των προσφύγων, σχολιάζοντας- μεταξύ άλλων- την καταγωγή τους, τη θρησκεία τους και επαναλαμβάνοντας το γνωστό ακροδεξιό αφήγημα του «πάρτε τους σπίτια σας».  Α.Π. 

***   Μίλτος Χρυσομάλλης: «Αν τα δεδομένα δε βολεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι πάρα πολύ κακό για την πραγματικότητα» 
«Προσπαθήσατε, για άλλη μία φορά – γιατί έτσι συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν τα δεδομένα και η πραγματικότητα δεν τον βολεύουν, αυτό είναι πάρα πολύ κακό για την πραγματικότητα – να χτίσετε μία εικονική πραγματικότητα, λέγοντας ότι η ΔΕΗ ήταν μία χαρά και η κακή κυβέρνηση της Ν.Δ. την καταστρέφει σε μόλις τέσσερις μήνες» σημείωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη ΔΕΗ και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για να συνεχίσει: «Λέτε και εμείς προκαλέσαμε ζημιές 542 εκατομμυρίων για το 2018 ή 600 εκατομμυρίων από τις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ. Αν είναι δυνατόν! Ποιος κυβερνούσε; Επιμείνατε, μάλιστα, ότι δεν ήταν δική σας επιλογή τα ΝΟΜΕ, ότι αποτελούσε τάχα δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. Δηλαδή, δε διαπραγματευτήκατε εσείς το τρίτο μνημόνιο, κάποιος άλλος το διαπραγματεύτηκε! Ούτε είναι δικός σας ο Ν. 4389/2016! Κάποιος άλλος πάλι κυβερνούσε τότε!. 4,5 μήνες κυβερνά η Ν.Δ. και 4,5 χρόνια κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ακούμε μία κριτική λες και κυβερνά η Ν.Δ. 8 χρόνια και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ 8 χρόνια στην αντιπολίτευση!».
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Φάμελλος προσπάθησε να πείσει τη Βουλή, καταθέτοντας μάλιστα το κείμενο της 4ης Αξιολόγησης του 2014 ότι η κυβέρνηση Σαμαρά ήθελε, κατ’ εντολή της τρόικας να εφαρμόσει ταυτόχρονα και τα ΝΟΜΕ και να ιδιωτικοποιήσει τη μικρή ΔΕΗ και ότι ευτυχώς που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση και εφάρμοσε μόνο τα ΝΟΜΕ. «Είναι τα γνωστά ψεματάκια που χρησιμοποιείτε, προσπαθώντας να αντιστρέψετε την πραγματικότητα. Όμως, τη σχετική υποσημείωση στο κείμενο που κατέθεσε τη διάβασε ή ήθελε απλά να την αποσιωπήσει; Γιατί η συγκεκριμένη αναφέρει το αυτονόητο: “Τα ΝΟΜΕ θα καταργηθούν όταν η μικρή ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθεί”! Γι’ αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, για να μην εφαρμόσει τα ΝΟΜΕ, πήγε κατευθείαν στην ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ, την οποία εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ ακυρώσατε!».

***  Οι «Μουσικές του Κόσμου» ταξιδεύουν στο «σκοτεινό» Μεσαίωνα!  
Ο κύκλος «Μουσικές του Κόσμου» συνεχίζει το ταξίδι του, «παγώνοντας» το χρόνο και μεταφέρει το κοινό σχεδόν 1.000 χρόνια πίσω. Ο Μεσαίωνας, μια εποχή που για πολλούς φαίνεται σκοτεινή, μέσω της μουσικής γίνεται αποκαλυπτική, άλλοτε προκλητική και σχεδόν πάντα ιδιαίτερα γοητευτική και ανατρεπτική.
Αύριο Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη μουσική του Μεσαίωνα, μέσα από τις μουσικές που διάλεξε το μουσικό σύνολο "Coloratura musica collectiva".
Αυτό το μουσικό σύνολο αποτελείται από μουσικούς διαφορετικής εκπαίδευσης και κατεύθυνσης. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συνταιριάξει ο κόσμος της κλασσικής μουσικής με εκείνον της κοσμικής ή παραδοσιακής.
Η αναζήτηση γι’ αυτόν τον κοινό τόπο οδήγησε στη μουσική του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα (1100-1500), μιας εποχής με σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα, που αποτέλεσε την βάση για την εξέλιξη της μουσικής στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα “La Rosa Εnflorece”, το τριαντάφυλλο που ανθίζει, μας μεταφέρει σε μιαν εποχή που η μουσική δε διακρίνεται σε λαϊκή και κλασσική, που η χαρά, η θλίψη, η περηφάνια, το γλέντι, εκφράζονται μουσικά με τον ίδιο τρόπο στην ταβέρνα όσο και στο παλάτι. Από τη μουσική των πλανόδιων οργανοπαικτών στο καρναβάλι της Βενετίας μέχρι τους θρήνους στις φυλακές της Αυστρίας, λαϊκή μουσική και τραγούδια του μεσαίωνα για όλους.
Το μουσικό σύνολο "Coloratura musica collectiva" αποτελείται από τους: Γιώργο Παυλάκο (πνευστά), Γιώργο Κλάδη (κρουστά), Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου (κρουστά), Άγγελο Θεοδωρακόπουλο (λαούτο) και την σοπράνο Ανδριάνα Παπαβασιλοπούλου. Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

***  56 εκατομμύρια ευρώ για αστικές αναπλάσεις σε όλους τους Δήμους από το Πράσινο Ταμείο
Το Πράσινο Ταμείο εκδίδει πρόσκληση στους Δήμους όλης της επικράτειας για την υποβολή προτάσεων προς ένταξη, ώριμων έργων αστικών αναπλάσεων, όπως:
-Αναβαθμίσεις, παρεμβάσεις κοινοχρήστων χώρων με πάρκα –πλατείες – πεζοδρόμους – παιδικές χαρές
-Έργα ποδηλατοδρόμων
-Παρεμβάσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης εμποδιζόμενων ατόμων
-Ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων
-Χώροι στάθμευσης
-Ανακαίνιση ή αποκατάσταση όψης κτηρίων ιδιοκτησίας ΟΤΑ
-Απομάκρυνση αμιάντου κ.λπ.
Το χρονικό περιθώριο υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι από 2 Δεκεμβρίου 2019 έως τις 8 Μαΐου 2020. Σημειωτέον ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η χρηματοδότηση δύναται να φθάσει το 100% των έργων.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση της πρόσκλησης ένταξης των προαναφερόμενων έργων, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, ελήφθη κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα από τη συγκρότησή του.
Η δεύτερη πρόσκληση αφορά στο πρόγραμμα Καινοτόμων Δράσεων με τους Πολίτες, με δικαιούχους ΜΚΟ, ΑΜΚΕ, ΚΟΙΝΣΕΠ, Κοινωφελή Ιδρύματα ή συμπράξεις τους με Ο.Τ.Α., Πανεπιστήμια κ.λπ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του εν λόγω Προγράμματος είναι 1 εκατομμύριο ευρώ και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτημάτων ένταξης είναι η 14η Φεβρουαρίου 2020. Σε αυτό το Πρόγραμμα θα εντάσσονται ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπτυξης δράσεων για την:
-Κλιματική αλλαγή
-Απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης
-Κυκλική οικονομία
-Ηλεκτροκίνηση
-Αναβάθμιση οικιστικού περιβάλλοντος
-Προστασία φυσικού περιβάλλοντος
-Προστασία και διατήρηση βιοποικιλότητας κ.λπ.

***  Τετάρτες για γέλια: Το Φιλέτο της Αγοράς στο Θέατρο Νηπιαγωγείο  
Το Φιλέτο της Αγοράς είναι μια σόλο stand up comedy παράσταση και αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από one-liner αστεία, ενώ θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Νηπιαγωγείο, Λεΐκων 24, τις Τετάρτες του Δεκεμβρίου και τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια παράσταση στην Ελλάδα. Ο Άγγελος Σπηλιόπουλος φέρνει τα καλύτερα, κοφτερά σύντομα αστεία του και μας βάζει σε ένα σύμπαν που φτιάχνεται και διαλύεται κάθε δέκα δευτερόλεπτα. Παιχνίδια με λέξεις, παρατηρήσεις και μικροσκοπικές ιστορίες σε μια βραδιά!
Tηλέφωνο κρατήσεων: 6943092719
Tιμή εισόδου: 10 ευρώ
Μειωμένο: 8 ευρώ.

***  ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΣΚΑΙ να ΥΠΟΔΕΧΤΕΙ ΤΟΝ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ! Οι ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ φιλοξενούν τον Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ…
~  Ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει τις εμφανίσεις του στην τηλεόραση για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις θέσεις του κόμματος.  
Την Τετάρτη 04/12/2019 θα εμφανιστεί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή ΟΙ ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ με τους κ.κ Κούρτα και Ντζούνο, στις 10:30 το πρωί. Θα συζητηθούν όλα τα θέματα της επικαιρότητας όπως το λαθρομεταναστευτικό, η οικονομική πολιτικής της χώρας και φυσικά οι εξελίξεις στα Εθνικά Θέματα.
***   ΟΥΡΛΙΑΖΕ Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ για τον ΧΑΦΤΑΡ και τη Λιβύη- Κανείς δεν άκουγε- Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε….(ΒΙΝΤΕΟ)
Τις εξελίξεις με την ΑΟΖ, την τουρκική προκλητικότητα και τη Λιβύη τις είχε προβλέψει ο Κ.Βελόπουλος εδώ και μήνες.  
Το δε κάλεσμα για συμμαχία με τον Χαφτάρ το φωνάζει εδώ και πόσο καιρό. Ενδεικτικά δυο πρόσφατα αφιερώματα (καλοκαίρι και άνοιξη του 2019) που δείχνουν ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ.  







***  «ΒΟΜΒΑ» ΖΕΡΒΑ- ΦΕΡΤΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ….
~  Δείτε τι είπε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας… 
Την ώρα που σε όλη τη Μακεδονία οι πολίτες δίνουν μάχη κατά της εγκατάστασης των μουσουλμάνων εποίκων, στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης δεν φτάνουν τα παιδιά μουσουλμάνων μεταναστών που θα στείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πόλη και ζητάει κι άλλα.
Η Θεσσαλονίκη μπορεί να φιλοξενήσει και να μεριμνήσει για την φροντίδα και την ενσωμάτωση ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ακόμη και σε αριθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την πόλη, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.  «Στηρίζω ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης με όλες τις δυνάμεις μου, και συμπράττω στην προσπάθεια αυτή, στον ευγενή αυτό στόχο» ανέφερε ο κ. Ζέρβας, και πρόσθεσε: «Η φιλόξενη κοινωνία της Θεσσαλονίκης μπορεί να υποδεχθεί, να φιλοξενήσει, να περιθάλψει, να μεριμνήσει και να βοηθήσει στην ενσωμάτωση αυτών των παιδιών, και θα το κάνει σε αριθμούς που θα υπερβαίνουν τις αναλογίες που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη το οφείλει στη γεμάτη προσφυγιά Ιστορία της», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Αδυνατώ να μπω στη διαδικασία να μετρήσω κεφάλια και να διαπραγματευτώ αριθμούς. Μιλάμε, το τονίζω αυτό, για προσφυγόπουλα, για παιδιά ασυνόδευτα» συνέχισε ο κ. Ζέρβας και πρόσθεσε:  «Εμείς έχουμε βαθιά γνώση του τι σημαίνει προσφυγιά, τι ζήσανε στο πετσί τους οι γονείς και οι πρόγονοί μας. Σχεδόν κάθε οικογένεια που κατοικεί σε αυτόν τον τόπο έχει μία τέτοια ιστορία να διηγηθεί. Εμείς θα μετρήσουμε σήμερα παιδικές ψυχές και σε λίγα χρόνια θα παραδώσουμε πολίτες που θα μπορούν να ζήσουν αρμονικά, θα σέβονται τον πολιτισμό και τους κανόνες της ελληνικής κοινωνίας» ανέφερε.  Κλείνοντας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα, πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Θα προχωρήσουμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα είναι χώρα με κανόνες, σύνορα, δομές φροντίδας. Είμαι βέβαιος ότι οι Έλληνες μεριμνούν για τα παιδιά κάθε πατρίδας. Εμείς οι Θεσσαλονικείς, θα αποδείξουμε ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται πατρίδα τους την Ελλάδα». Κύριε Δήμαρχε, αυτή είναι όντως μία πάρα πολύ δύσκολη ώρα για την πατρίδα μας. Οι κάτοικοι των νησιών το αντιλαμβάνονται, οι Θεσσαλονικείς το αντιλαμβάνονται, εσείς το αντιλαμβάνεστε; Μάλλον όχι.. Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο Δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Βορείου Ελλάδος να ζητά κι άλλα «προσφυγόπουλα». Από πού να αρχίσει κάνεις και που να τελειώσει…. Κύριε δήμαρχε ενημερώστε και εμάς για το πού βρίσκονται αυτές οι δομές φροντίδας και τα σύνορα για τα οποία κάνετε λόγο. Η τελευταία δική μας ενημέρωση είναι ότι δεν υπάρχουν δομές φροντίδας, δεν υπάρχουν σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα και αναμφίβολα ο κόσμος που σας εξέλεξε Δήμαρχο δεν θέλει ούτε τους ήδη υπάρχοντες «μετανάστες». Συγκεκριμένα, καραβάνια πεζών (μέχρι και 500 άτομα στον αριθμό) παρελαύνουν από τον Έβρο προς την πλατεία Αριστοτέλους! Ποια σύνορα Κύριε δήμαρχε; Ασυνόδευτα «προσφυγόπουλα» δηλώνουν 16 χρονών( χωρίς απαραίτητα έγγραφα) και τελικά είναι 21 χρονών άντρες, μουσουλμανικής θρησκείας οι οποίοι αλληλο  μαχαιρώνωνται με αλγερινούς και πακιστανούς στο πάνω μέρος της πλατείας Αριστοτέλους και στην οδό Μοναστηρίου. Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε και το γεγονός ότι το Πακιστάν παρείχε στρατιωτική βοήθεια στην Τουρκία κατά ου πολέμου με τους κούρδους; Μήπως χρειάζεται να υπενθυμίσουμε επίσης, την αντίδραση των κατοίκων στα Διαβατά η την επίσης σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της Καλαμαριάς στην ανατολική Θεσσαλονίκη; Ναι κύριε δήμαρχε, όλα αυτά συμβαίνουν στην πόλη την οποία διοικείτε! Εμείς το ξέραμε…Εσείς όχι;
***  «Πάμε για νέο 1922»: Συγκλονιστικές αποκαλύψεις σε τηλεοπτική εκπομπή… (βίντεο)
Άκρως ανησυχητικά για το νυν επίπεδο της ασφάλειας της χώρας στοιχεία και για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε η Αθήνα να αιφνιδιαστεί στο ζήτημα της ανακήρυξης της τουρκικής ΑΟΖ από την Άγκυρα η οποία συμφώνησε με την Λιβύη στην αναγνώριση της «βιάζοντας» έτσι την ελληνική υφαλοκρηπίδα………. 
……(στην Κάρπαθο φτάνει στην νοτιοανατολική παραλία του νησιού), αποκαλύφθηκαν χτες στο «Ανατρεπτικό Δελτίο» του Alert TV από τον διευθυντή του pronews.gr Tάσο Γκουριώτη.
Το συντονισμό της εκπομπής τον έκανε ο δημοσιογράφος Αντρέας Καψαμπέλης, ενώ στο πάνελ ήταν καλεσμένοι πλην του Τάσου Γκουριώτη, ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Αντώνης Μυλωνάκης και οι δημοσιογράφοι Βαγγέλης Γιακουμής, Ανδρέας Παπακυριακόπουλος και Δημήτρης Λάππας. 
Συγκεκριμένα: Συζητήθηκε η συμφωνία της «αναγνωρισμένης κυβέρνησης» της Λιβύης με την Τουρκία με την οποία «εξαφάνισαν» την Κρήτη για να αποκτήσουν «συνορεύουσες» ΑΟΖ.  Η αντίδραση του Στρατάρχη Χ. Χάφταρ ο οποίος σωστά κατανοώντας την κοινή λογική και το Διεθνές Δίκαιο δεν την αναγνώρισε. Το παράδοξο της ελληνικής διπλωματίας με βάση την οποία αναγνωρίζουμε αυτούς που θίγουν τα ελληνικά συμφέροντα ενώ δεν αναγνωρίζουμε τους συμμάχους μας! Η κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στο 30 με 40% της ισχύος που είχαν προ δεκαετίας. 

***   ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ- Ο λαός μίλησε – Οι δημοσκοπήσεις ΥΠΟΚΛΙΝΟΝΤΑΙ…
H δημοσκόπηση της Opinion Poll προκαλεί αναστάτωση στο Μαξίμου και την Πειραιώς καθώς αναδεικνύει την αδυναμία της Κυβέρνησης και της ΝΔ, να χειριστεί το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης. Η απουσία προγράμματος τιμωρείται. Η παρουσία προγράμματος επικροτείται, όπως στην περίπτωση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ. 
Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν τα έλεγαν πάντα έτσι. Η ίδια εταιρεία το Σεπτέμβριο του 2019 υποτιμούσε την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Ακόμα και το MEΡΑ25 το έδειχνα πιο ψηλά  Τον δε Απρίλιο (τέλη του μήνα) πριν τις Ευρωκλογές όπως βλέπετε ήταν εξαφανισμένη η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 
Τα δείχνουμε αυτά για να καταλάβετε για ποιο λόγο ο Κ.Βελόπουλος τονίζει συνέχεια πως δεν τις πιστεύει τις δημοσκοπήσεις είτε είναι θετικές είτε αρνητικές. 
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΡΑΠΙΣΜΑ στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ! ΔΕΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΠΟΤΕ!ΜΑΣ ΠΟΛΈΜΗΣΑΝ ΜΕ ΛΎΣΣΑ ΑΝΤΕΞΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΥΨΟΥΝ ΠΙΑ!Ψήφος στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ- Μόνη αυτή μπορεί να διαχειριστεί το λaθρομεταναστευτικό… @velopky @ellinikilisi  https://voicenews.gr/dimoskopisi-rapisma-stin-kyvernisi-psifos-ebistosynis-stin-elliniki-lysi-moni-afti-bori-na-diachiristi-to-lathrometanasteftiko/ 

***   H κατάσταση εκτός ελέγχου- Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ – Ξεπέρασαν τους 55.000 οι λαθρομετανάστες στις δομές φιλοξενίας Ένοπλων Δυνάμεων….
Η κατάσταση στην χώρα είναι τραγική  ο αριθμός των λαθρομεταναστών έφτασε σε ρεκόρ καθώς ήδη έφτασαν στους 55.000  στις δομές των Ένοπλων Δυνάμεων   
Οι ροές λαθρομεταναστών αυξάνεται μέρα με την μέρα με την χώρα να οδηγείται σε αδιέξοδο και να βουλιάζει η χώρα  
Αναλυτικότερα χθες καταγράφηκαν 55.085 άτομα έναντι 52.909 την περασμένη Πέμπτη με δυνατότητα φιλοξενίας των 34 δομών στα 30.708 άτομα. Οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου Κω, Έβρου, Μαλακάσας και πλέον και Διαβατών έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς. Η χώρα οδηγείται σε τραγική κατάσταση με τον αριθμό λαθρομεταναστών να αυξάνεται μέρα με την μέρα
***   Kραυγή αγωνίας από τον Δήμαρχο Σάμου για τους λαθρομετανάστες – Προχωρά σε ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ -Υπάρχουν ναρκωτικά, πορνεία, κακοποιήσεις….
~ Η κατάσταση στα νησιά πλέον είναι τραγική με τον Δήμαρχο Σάμου να αγωνία για το μέλλον και να ζητά λύση στο μεγάλο πρόβλημα το μεταναστευτικό  
Ο Δήμαρχος Σάμου Γιώργο Στάντζο εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του ΑLPHA Εκτός Γραμμής  και ξεκαθάρισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και το δημοτικό συμβούλιο έχουν απορρίψει την απόφαση της κυβέρνησης για κλειστού τύπου κέντρο χωρητικότητας 5.000 ανθρώπων  Για τα κλειστά κέντρα: «Ουσιαστικά αποσαφηνίστηκε τι είναι αυτά τα κέντρα. Δεν είναι κλειστά κέντρα. Εμείς θέλουμε μια δομή ελεγχόμενη, μικρού αριθμού. Η δομή των 5.000 είναι μη αποδεκτό και μη διαχειρίσιμο ως μέγεθος και το απορρίπτουμε παντοιοτρόπως, διότι και δεν ήταν μέσα στα προγραμματισμένα.
Η εικόνα του κέντρου της Αθήνας είναι πιο ασφαλής από την εικόνα του κέντρου της Σάμου. Αποψιλώνονται τα πάντα, καταστήματα χάνουν τις τέντες τους, δεν τολμάει κανείς να βγάλει κάτι έξω από το μαγαζί του. Ανοίγονται αυλές και φεύγουν οικοσκευές. Είναι δυνατόν να υπάρχει αυτό το πλήθος, των 7.500 και εκεί να μην αναπτύσσεται η παραβατικότητα; Υπάρχουν ναρκωτικά, πορνεία, κακοποιήσεις, παραβιάζονται βασικά ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και εμείς τα βιώνουμε μέσα στο πεδίο.



Δήμαρχος Σάμου για λαθρομετανάστες :
«Το κέντρο της Αθήνας είναι μια χαρά μπροστά σε αυτό που ζούμε εμείς.
Υπάρχουν ναρκωτικά, πορνεία, κακοποιήσεις, κλέβουν τα πάντα, ακόμη και τέντες απο καταστήματα, υπάρχουν ενδοφυλετικές συγκρούσεις μεταξύ τους»
***  ΑΓΡΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΣΤΟΝ ΒΑΞΕΒΑΝΗ….
~  Η κατάθεση ερώτησης της Ελληνικής Λύσης από τον πρόεδρο της, Κ.Βελόπουλο σχετικά με την αλλαγή  του νομικού πλαισίου αναφορικά με τις συνθήκες χρήσης του υπηρεσιακού όπλου από αστυνομικούς , άναψε τα αίματα.  Με ένα αιχμηρό-επιθετικό-σχεδόν λίβελο κείμενο στο site koutipandoras κριτικάρουν και ασκούν δριμεία επίθεση στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κ.Βελόπουλο αναφέροντας χαρακτηρισμούς όπως «ακραίος – καθόλου τυχαία η στιγμή κατάθεση της ερώτησης» και άλλα πολλά.
Το ερώτημα είναι ένα γιατί ο Κώστας Βαξεβάνης μέσω του site του, με ένα εμφανώς καθοδηγημένο  κείμενο  ασκεί επίθεση σχετικά με την εν λόγω κίνηση του κόμματος για αλλαγή του νομικού πλαισίου όπλων; Πού βρίσκεται το παράλογο στην εν λόγω κίνηση της Ελληνικής Λύσης να καταθέσει αλλαγή του πλαισίου για την  χρήση όπλου από αστυνομικούς ; 
Ο Κ.Βελόπουλος με ένα εμφανώς καυστικό – δηκτικό σχόλιο απάντησε μέσω twitter στον Κώστα Βαξεβάνη σχετικά με το άρθρο λέγοντας: «Στον Μπαξε-βανη των πολλών διαφημίσεων επί ΣΥΡΙΖΑ πειράζει η δημιουργία νέου πλαισίου (όπως στην Γερμανία Γαλλία Ιταλία ΗΠΑκλπ) χρήσεως όπλου από την αστυνομία !ΞΥΔΙ ΞΥΔΙ ΞΥΔΙ!»  Δείτε εδώ το tweet του Κ.Βελόπουλου: 

Στον Μπαξε-βανη των πολλών διαφημίσεων επί ΣΥΡΙΖΑ πειράζει η δημιουργία νέου πλαισίου (όπως στην Γερμανία Γαλλία Ιταλία ΗΠΑκλπ) χρήσεως όπλου από την αστυνομία !ΞΥΔΙ ΞΥΔΙ ΞΥΔΙ! @ellinikilisi https://twitter.com/hotdoc_mag/status/1200433247597060096 
***

~**  ΑΘΛΗΤΙΚΑ    -2-  :

~***  ΣΗΜΕΡΑ  ,Παρασκευή  29-11-2-19  ,  για το   Euroleague στο Ευρωμπάσκετ  για την 11η  αγωνιστική : 
~ ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΡΕΑΛ Μαδρίτης   71-86 , (37-44).- ^
Τα δεκάλεπτα  : 19-22 , 18-22 , 19-22  , 15-20  .- ^ 
~ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου  104- 75 , (57-40) .-^ 
Τα δεκάλεπτα  : 30-22  27-18 , 19-18 , 28-17  .- ^  
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π. - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ   91-70 , (40-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 15-19 , 25-18  ,  31-16 , 20-17  .- ^ 
~ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας    67-96 , ( 38-51 ) .- ^
Τα δεκάλεπτα  : 20-18 , 18-33  , 12-25  , 17-20  .-^ 


~   ΧΘΕΣ  , ... 28-11-2019 για το   Euroleague στο Ευρωμπάσκετ  για την 11η  αγωνιστική  :
ΦΕΝΕΜΠΑΧΤΣΕ -   ΚΙΜΚΙ Μόσχας  89-76 , (44-39).- ^
Τα δεκάλεπτα  : 28-24 , 16-25 , 21-6 , 24-21  .- ^
ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  76-73  ,(43-43) .-^
Τα δεκάλεπτα  : 17-19  , 20-22 , 23-10  , 16-22 .- ^
ΑΛΜΠΑ Βερολίνου -  ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ   69-62 , (32-26) .-
Τα δεκάλεπτα  : 15-7 , 17-19  , 15-20  , 22-16  .-^ 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    100-68 ,(46-36)  .-^
Τα δεκάλεπτα  :20-17 , 26-19 , 26-1528-17  .- ^  
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ :  Φριντέντ  21 , Τόμας 15 , Καλάθης  12 , Ράϊς 12 , Παπαπέτρου 11, Τζόνσον 9 , Παπαγιάννης 6 , Μπεντίλ 5 , Μίτογλου  3 , Γουϊλλι  2 , Βουγιούκας 2 , Παππάς 2 .- ^ 
ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  -  ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ    93-62 , (43-34) .-
Τα δεκάλεπτα  : 20-17 , 23-17 , 24-13 , 26-15 .- ^

***  Βαθμολογία : σε  11  αγώνες  : 
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  9-2 
Ρεάλ  Μαδρίτης       8-3 
Μπαρτσελόνα          8-3  
Ολύμπια Μιλάνο      7-4  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μακαμπί Τ.Α.                 7-4 
Παναθηναϊκός                         7-4 
ΤΣΣΚΑ  Μόσχας             7-4 
Κίμκι     Μόσχας              6-5 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπασκόνια                         5-6
Ολυμπιακός Π.                   5-6 
Βίλλερμπαν                        4-7 
Ερυθρός Αστέρας       4-7
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Φενέρμπαχτσε         4-7 
Βαλένθια                  4-7
Μπάγερν Μονάχου  4-7 
Άλμπα Βερολίνου  3-8
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ζαλγκίρις Καουνο    3-8
Ζενίθ Αγ. Πετρουπ.  2-9  
  


~**   Αγώνες και αποτελέσματα Παναθηναϊκού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
03-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  89-83  .- ^
10-10-2019: ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  79-78  .- ^
17-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΑΧ. ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 78-79  .- ^
24-10-2019 : ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 79-89 .- ^
29-10-2019 : ΚΙΜΚΙ Μόσχας - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 103-86 .- ^
31-10-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  86-70 .- ^
08-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  91-80 .- ^
14-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ -ΑΛΜΠΑ Βερολίνου 105-106 .- στην παρατ. κ.α. 88-88 .-^
19-11-2019 : ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  85-86 .- ^
22-11-2019 : ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 75-87 .- ^
28-11-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  100-68 .- ^
06-12-2019 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

~** Αγώνες και αποτελέσματα  Ολυμπιακού στην Euroleague στο Ευρωμπάσκετ περιόδου 2019-2020
4-10-2019 : Βίλλερμπαν - Ολυμπιακός Π.  82-63 .- ^
11-10-2019 : Ολυμπιακός Π.   Βαλένθια  82-63  .- ^
18-10-2019 : Ολυμπιακός -Ζενίθ Αγίας Πετρούπολης 68-77 .- ^
25-10-2019 : Μπασκόνια - Ολυμπιακός  82-66 .- ^
30-10-2019 : ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Ολυμπιακός Π. 79-84  .-^
1-11-2019 :  Ολυμπιακός Π. - Μακαμπί Τ.Α. 65-90 .-^
7-11-2019 :   Ολυμπιακός Π. - Ανατολού Εφές   67-86 .- ^
15-11-2019 : Ολυμπιακός Π. - Ζαλγκίρις Κάουνο   83-74 .- ^
19-11-2019 : Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός Π.  85-82 .- ^
21-11-2019 : Αλμπα Βερολίνου - Ολυμπιακός Π. 80-99 .- ^
29-11-2019 : Ολυμπιακός Π. -Ολύμπια Μιλάνο   91-70 .-^
6-12-2019 :  Παναθηναϊκός  - Ολυμπιακός Π.

***  2o “Dance Cup” Καλαμάτας: Ολοήμερη γιορτή με 1.300 παραστάσεις χορού και “Gala” αύριο στην «Τέντα»
Το 2ο «Κύπελλο Χορού» Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, 30 Νοεμβρίου, στην Τέντα, και υπόσχεται στους κατοίκους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας «πανδαισία» χορού. Στο πλαίσιο αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης δόθηκε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο “Elysian” συνέντευξη Τύπου από τους διοργανωτές.
Η Νίνα Δράκου, «εμπνεύστρια» της εκδήλωσης και πρόεδρος του Συλλόγου “Dance Challenge” που είναι διοργανωτής, εξέφρασε την ικανοποίησή της που φθάνουν αισίως στη 2η διοργάνωση του «Κυπέλλου Χορού» Καλαμάτας. Έκανε γνωστό ότι περισσότεροι από 1.000 αθλητές – χορευτές, μαζί με τους συνοδούς τους από συνολικά 8 χώρες, θα βρεθούν στην πόλη της Καλαμάτας από σήμερα έως και την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. Οι αγώνες θα ξεκινήσουν από τις 8.00 το πρωί του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο της «Τέντας» και θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ με τις απονομές. Επίσης, στις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου, στον ίδιο χώρο, θα διεξαχθεί το “Gala” του τουρνουά με συμμετοχή σπουδαίων αθλητών.
Η κα Δράκου κάλεσε όλους τους Καλαματιανούς να βρεθούν στην Τέντα τόσο για το “Gala” όσο και για να παρακολουθήσουν τις 1.300 συνολικά χορευτικές παραστάσεις σε 200 διαφορετικές κατηγορίες που θα διαγωνιστούν οι συμμετέχοντες. 34 θα είναι και οι διακεκριμένοι κριτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Συνολικά στο «Dance Cup» Καλαμάτας θα συμμετάσχουν 45 αθλητικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα, καθώς και 8 από το εξωτερικό, από Κύπρο, Βουλγαρία, Μολδαβία , Ρουμανία, Ουκρανία και Ιταλία, που πρωτοστατεί, όπως και στην περσινή διοργάνωση. Ξεχωριστή θα είναι η παρουσία στη φετινή διοργάνωση του αναγνωρισμένου φιλανθρωπικού σωματείου της Εταιρείας Σπαστικών «Πόρτα Ανοιχτή» από την Αθήνα, που θα εμφανιστούν, ανοίγοντας την «αυλαία» στο Gala, με την παράσταση «Φτου ξελευθερία», μεταφέροντας σε όλους το κοινωνικό μήνυμα πως η Τέχνη δεν κάνει διακρίσεις και απευθύνεται σ’ όλα τα μέλη της κοινωνίας μας, που είναι ισότιμα και ισοδύναμα.
Κλείνοντας η Νίνα Δράκου ευχαρίστησε το Δήμο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το υπουργείο Τουρισμού που είναι αρωγοί και της φετινής διοργάνωσης καθώς και όλους τους δεκάδες χορηγούς της εκδήλωσης.
Στη συνέχεια διάβασε χαιρετισμό από τον υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα, που δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου.
Ακολούθως η γραμματέας του «Dance Challenge», Γιώτα Τσίγκου, διάβασε χαιρετισμό από την κα Οικονόμου, πρόεδρο της Εταιρείας Σπαστικών «Ανοιχτή Πόρτα». Στο χαιρετισμό της η κυρία Οικονόμου σημείωσε την ιδιαίτερη χαρά και τη συγκίνησή της που παιδιά από την Εταιρεία Σπαστικών θα πάρουν μέρος, σε μια πόλη σαν την Καλαμάτα, συνυφασμένη με το χορό.
Εκπροσωπώντας το Δήμο Καλαμάτας η αντιδήμαρχος σε θέματα Τουρισμού, Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι πάντα θα βρίσκεται συμπαραστάτης σε διοργανώσεις που στόχο έχουν την εξωστρέφεια. Κάλεσε, δε, τους δημότες να «αγκαλιάσουν» αυτή την εκδήλωση και να δώσουν δυναμικό «παρών» στις κερκίδες της Τέντας το Σάββατο.
Κλείνοντας, έστειλε την ευχή της το τουρνουά αυτό να αποτελέσει θεσμό για την πόλη τα επόμενα χρόνια και οι περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες που θα βρεθούν στην Καλαμάτα να γίνουν οι καλύτεροι «πρεσβευτές» για την περιοχή μας στις χώρες τους.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας ο οικονομολόγος/λογιστής Παύλος Κρανιώτης έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ενώ εξήρε και τον οργανωτικό ρόλο της Νίνας Δράκου. Πρόσθεσε ότι εκδηλώσεις όπως αυτή προβάλλουν την Καλαμάτα στο εξωτερικό και καθήκον του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας είναι να στέκεται αρωγός.
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η κα Μουστάκα, εκ των ιδιοκτητών του νεόκτιστου πεντάστερου ξενοδοχείου “Elysian” στην περιοχή της Δυτικής Παραλίας, που αποτελεί και το «Χρυσό Χορηγό» της φετινής διοργάνωσης. Η κα Μουστάκα συνεχάρη όλους τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία, που προβάλλει και προάγει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Ζήτησε, δε, να υπάρξουν ανάλογες διοργανώσεις και από άλλους φορείς στην πόλη, τονίζοντας ότι το ξενοδοχείο “Elysian” θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε τέτοιες εκδηλώσεις εξωστρέφειας για την πόλη.
Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Χρήστος Κέης. Ο κ. Κέης σημείωσε ότι οι Έλληνες Διασώστες θα παρέχουν πλήρη κάλυψη στη διοργάνωση, διαβεβαιώνοντας ότι όλα θα κυλήσουν με ασφάλεια, όπως άλλωστε συνέβη και στην περσινή «παρθενική» διοργάνωση.
  Του Κώστα Γαζούλη
 Πρόγραμμα παραστάσεων
διαγωνισμού 2nd KALAMATA DANCE CUP 2019 σε 10 μέρη / Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019
8.00 Part I – Aerial Acrobatics / Εναέριος ακροβατικός χορός
11.30 Part II – American Rhythm Dance/ Λατινοαμερικάνικοι κοινωνικοί χοροί
12.00 Part III – Musical, Argent. Tango, Salsa, Bachata, Fit Dance, Acro Dance, Show Dance
11.30 Part IV – Ελληνικοί Χοροί (Χασάπικο – Ζεμπέκικο)
13.30 Part V – Oriental, Bollywood, Tribal Fusion/Belly Dance / Ανατολίτικοι – ινδικοί
15.00 Part VI – Hip Hop, Break Dance, Jazz Funk, Reggaeton, Dance Hall, High Heels Commercial17:00 Modern, Contemporary / Street Style
16.30 Part VII – Modern & Contemporary Dance / Σύγχρονος και μοντέρνος χορός
18.00 Part VIII – Latin International, Pro/Am Latin, Solo Latin, Duo Latin / Διεθνές λάτιν ερασιτεχνικό
20.00 Part IX – Τελετή – GALA
Latin International Amateur – Professional (Groups, Solo, Couples) / Διαγωνιστικός αθλητικός επαγγελματικός χορός λάτιν
ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου από τις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθούν διαλέξεις και σεμινάρια χορού στην αίθουσα Πινακοθήκης, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

***   Στο  ποδόσφαιρο  Super League  2  σήμερα Παρασκευή 29-11-2019  :    
ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ  -  ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ  2-1  .- ^
Τα  γκολ : [ 17΄ Ροβύθης , 28΄Κουάτενγ  , 42΄ Μωραΐτης  }


  ~ *  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  2019 
1.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 01 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΜΗΝΑ  !  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/10/01-2019.html    .- 
2.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Σάββατο 02  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/02-2019.html  
3.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/03-2019.html  .-
4.- .- ΑΡΦΑΡΑ   -2-   Η Εφημερίδα μας    Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...   : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/11/2-03-2019.html  .-
5.- ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 04 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας ..: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/04-2019.html .-
  6.-  ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Τρίτη 05 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/05-2019.html  .- 
7.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας  Τετάρτη  06  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ...  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/06-2019.html   .- 
8.-ΑΡΦΑΡΑ   Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 07 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/07-2019.html  .- 
9.-ARFARA  Η Εφημερίδα μας    Παρασκευή  08 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/arfara-07-2019.html .-10.- .- ARFARA  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο 09 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/arfara-09-2019.html  .-
11.-.- ARFARA  Η Εφημερίδα μας  Κυριακή 10  Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ... :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/arfara-10-2019.html  .- 
12. - ARFARA   Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 11   Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/11/arfara-11-2019.html    .-
13.-ΑΡΦΑΡΑ  -2- .. Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 11   Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  . : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/2.html   .- 
14.-  .-   ΑΡΦΑΡΑ  .. Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 12  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/blog-post.html    .- 
 15.-.- ΑΡΦΑΡΑ  -2-  Η Εφημερίδα μας  Τρίτη 12  Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..   :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/2-12-2019.html .- 
 16.-  .- ΑΡΦΑΡΑ    Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 13 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/14-2019.html   .- 
17.- .- ΑΡΦΑΡΑ    Η Εφημερίδα μας   Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/14-2019.html   .- 
18.- .-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή  15 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/15-2019.html  .- 
19.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο16  Νοεμβρίου   2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/16-2019.html  .-
20.-  ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Κυριακή 17 Νοεμβρίου   2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..   : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/11/17-2019.html    .-
 21.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Δευτέρα 18 Νοεμβρίου   2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/18-2019.html  .- 
 22.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/19-2019.html    .- 
23.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  ..  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/11/20-2019.html  .-  
24.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  .. :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/11/20-2019.html  ­   .- 
25.-ΑΡΦΑΡΑ -2-   Η Εφημερίδα μας   Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/11/2-20-2019.html  .- 
26.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 22  Νοεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας :  https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/11/22-2019.html  .- 
27.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....   : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/11/23-2019.html  .- 
28.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....   : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/24-2019.html   .-
 29 .-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....:  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/24-2019.html   .- 
 30.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/11/26-2019.html   .- 
31.-ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/11/27-2019.html  .-
32. -ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/   .-
33.- ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019  Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/11/29-2019.html    .-
34.-ΑΡΦΑΡΑ  -2-    Η Εφημερίδα μας  Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019    Στο αγιάζι της  ενημέρωσης  μας .....  :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/11/2-29-2019.html  .-
 35.-  
~                               Στο  Νοσοκομείο  ΚΑΤ  ΣΤΗΝ Αθήνα  :
                                                                     φωτογραφίες






Δεν υπάρχουν σχόλια: