Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας . 
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . 
Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου  2020
~




~  Ανέκδοτο: Οι ψηφοφόροι 
Ανέκδοτο: Οι ψηφοφόροιΚάποτε, ήταν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και ο παππούς ήταν στα τελευταία του. Ρωτάει τη γιαγιά: 
- "Γυναίκα, τώρα που πεθαίνω, θα ήθελα να ξέρω κάτι." 
- "Ότι θες άντρα μου!" 
- "Πες μου σε παρακαλώ, πόσες φορές με έχεις απατήσει;" 
- "Τι λες τώρα άντρα μου, πότε!" 
Ο παππούς όμως επέμενε κι έτσι την πείθει να απαντήσει. 
- "Σε έχω απατήσει τρεις φορές όλες κι όλες." 
- "Με ποιους;" 
- "Θυμάσαι τότε που ήταν να μπεις στο δημόσιο και σε έβαλε ο Γιάννης;" 
- "Ναι." 
- "Ε, εγώ τον έπεισα να μας βοηθήσει." 
Ο παππούς τα χάνει! 
- "Για πες μου για τη δεύτερη φορά..." 
- "Θυμάσαι τότε που είχες πάρει προαγωγή και είχες γίνει υποδιευθυντής;" 
- "Ναι." 
- "Ε, εγώ είχα μιλήσει με το διευθυντή." 
Ο παππούς τρελαίνεται!!! 
- "Για πες μου και την τρίτη να τελειώνουμε..." 
- "Θυμάσαι που είχες βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος και σου έλειπαν πεντακόσιοι ψήφοι;"


~** Δίκαιος Συμεών ο Θεοδόχος και Άννα η Προφήτιδα και Σταματίου του νεομάρτυρος – Γιορτή σήμερα 3 Φεβρουαρίου –
*  Τη μνήμη του τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Συμεών κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν δίκαιος, ευλαβής και φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα, που του είχε φανερώσει ότι δε θα πέθαινε πριν δει το Χριστό. Η χαρμόσυνη αυτή πληροφορία τον εμψύχωνε ως τα βαθειά γεράματα του.
~   Τέλος, ακριβώς σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Ιησού, το Πνεύμα τον πληροφόρησε ότι έπρεπε να πάει στο Ιερό. Ετοιμάστηκε, λοιπόν, με νεανική ζωηρότητα, πήγε εκεί και στάθηκε στην πόρτα, γεμάτος ευχαρίστηση και αγαλλίαση. Μέσα στην προσδοκία αυτή, φάνηκαν να έρχονται ο Ιωσήφ με την Παρθένο, που κρατούσε τον Ιησού.

Ο Συμεών, πληροφορημένος από το Πνεύμα ότι το βρέφος αυτό είναι ο Χριστός, τρέχει και παίρνει τον Ιησού στην αγκαλιά του. Τον κρατάει ευλαβικά και, αφού καλά – καλά παρατήρησε το νήπιο και δέχθηκε όλη την ιλαρότητα της θείας μορφής του, ύψωσε το βλέμμα του επάνω και είπε ευχαριστώντας το Θεό: «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη• ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ο ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις άποκάλυψιν εθνών και δόξαν λάου σου Ισραήλ».  Τώρα, δηλαδή, πάρε την ψυχή μου Δέσποτα, σύμφωνα με το λόγο σου, ειρηνικά, διότι τα μάτια μου είδαν αυτόν που θα φέρει τη σωτηρία που ετοίμασες για όλους τους λαούς και θα είναι γι’ αυτούς φως, που θα αποκαλύψει τον αληθινό Θεό και θα δοξάσει το λαό σου Ισραήλ. Η Προφήτιδα Άννα ήταν θυγατέρα του Φανουήλ και καταγόταν από τη φυλή του Ασήρ, ογδόου γιου του Ιακώβ. Παντρεύτηκε πολύ νέα, και μετά επτά χρόνια έμεινε χήρα. Από κει και πέρα έζησε μόνη της, χωρίς να έλθει πλέον σε νέο γάμο. Παρηγοριά και ευχαρίστηση της ήταν η προσευχή, η νηστεία, η ανάγνωση των Γραφών, η φιλανθρωπία και η συχνή παρουσία της στο Ιερό σ’ όλες τις πρωινές και εσπερινές δεήσεις. Για τον τρόπο αυτό της ζωής της, το Άγιο Πνεύμα μετέδωσε στην Άννα το προφητικό χάρισμα. Αξιώθηκε μάλιστα, αν και 84 ετών τότε να υποδεχθεί στο Ναό μαζί με τον δίκαιο Συμεών, το θείο Βρέφος. Κατά τη συνάντηση εκείνη, η καρδιά της Άννας υπερχάρηκε και σκίρτησε. Πλησίασε, προσκύνησε το παιδί και κατόπιν, αφού ευχαρίστησε και δοξολόγησε και αυτή το Θεό, διακήρυττε ότι ήλθε ο Μεσσίας προς όλους, οι όποιοι ζούσαν περιμένοντας με ειλικρινή ευσέβεια τη λύτρωση του Ισραήλ. Η μνήμη της Προφήτιδας Άννας επαναλαμβάνεται στις 28 Αυγούστου.  Η Σύναξή τους ετελείτο στο Αποστολείο Ιακώβου του Αδελφοθέου, που ήταν παρεκκλήσιο του ναού της Θεοτόκου Ευουρανιωτίσσης. ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ – ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ : Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη  Απολυτίκιο:  Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.  Τον Ύπερθεον Λόγον σάρκα γενόμενον, ενηγκαλίσω ως βρέφος εν τω Ναώ του Θεού, Θεοδόχε Συμεών Πρεσβύτα ένδοξε, όθεν και Άννα η σεπτή, ανθομολόγησιν αυτώ, προσήγαγεν ως Προφήτις, όθεν υμάς ευφημούμεν, οία Χριστού θείους θεράποντος. 

3η Φεβρουαρίου , εορτάζει Συμεών - Άννης -Σταματίου ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΑ .-



- ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ και ΝΙΚΟΛΑΟΣ Νεομάρτυρες εκ Σπετσών . - Μαρτύρησαν για το όνομα του Χριστού στη Χίο το 1822. Άπ' αυτούς, ο Σταμάτιος και ο Ιωάννης ήταν αδέλφια. ο πατέρας τους ονομαζόταν Θεόδωρος Γκίνης ή δε μητέρα τους Άνέζω. Το 1822 οι νέοι αυτοί, μαζί με άλλους πέντε και τον συναθλητή τους Νικόλαο, μπήκαν σ' ένα πλοίο φορτωμένο με λάδι για να το εμπορευτούν σε διάφορα λιμάνια. Λόγω μεγάλης θαλασσοταραχής, προσάραξαν στον Τσεσμέ, Μικρασιατική παραλία απέναντι από τη Χίο. Όταν βγήκαν στην ξηρά, τους φιλοξένησε κάποιος χριστιανός, πού αργότερα τους πρόδωσε στους Τούρκους με αποτέλεσμα αυτοί να θανατώσουν δύο από τους συντρόφους, δυο άλλοι διασώθηκαν αφού έπεσαν στη θάλασσα και συνελήφθηκαν οι Σταμάτιος, Ιωάννης και ο γέροντας πλοίαρχος Νικόλαος. Στίς 26 Ιανουαρίου 1822 τους παρουσίασαν στον πασά της Χίου. ο πασάς αφού τους άνέκρινε, τους μεν Σταμάτιο και Ιωάννη έκλεισε στη φυλακή, τον δε γέροντα Νικόλαο αποκεφάλισε στην εκτός του Κάστρου πεδιάδα. Οι Τούρκοι αφού δεν κατάφεραν να άλλαξοπιστήσουν τα δύο αδέλφια, στον ίδιο τόπο πού αποκεφάλισαν τον Νικόλαο, αποκεφάλισαν και αυτούς στίς 3-2-1822. Προηγουμένως, ο Σταμάτιος, πού τότε ήταν 18 χρονών και ο Ιωάννης, πού ήταν 22 χρονών, έστειλαν έγγραφη εξομολόγηση στον Μητροπολίτη Χίου, πήραν την ευχή του, κατόρθωσαν να κοινωνήσουν των Άχραντων μυστηρίων και έτσι έφυγαν για την αιώνια ζωή καθ' όλα έτοιμοι. 

~** Ο Άγιος Σταμάτιος ~ Ο ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ από τον Βόλο 
ΑΓΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Ό άγιος αυτός νεομάρτυρας, καταγόταν από ένα χωριό του Βόλου, Άγιος Γεώργιος ονομαζόμενο, της επαρχίας Δημητριάδος. Ήλθε κάποτε σαν πρεσβευτής των συγχωριανών του στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραπονεθεί για τις άδικίες κάποιου αγά σε βάρος των συμπατριωτών του, κατά την είσπραξη των φόρων. Εκεί όμως, αντί να δικαιώσουν την παρουσία του, τον συνέλαβαν και τον πίεζαν να δεχτεί τη μουσουλμανική θρησκεία. ο Σταμάτιος, αφού απέρριψε όλες τις κολακείες, τις υποσχέσεις και τους φοβερισμούς των Τούρκων, αποκεφαλίστηκε στις 16 Αυγούστου 1680 ήμερα Δευτέρα, μπροστά στο παλάτι, στην Αγία Σοφία. Μαρτύριο του Αγίου, πού συνέγραψε ο μοναχός Ιάκωβος ο Αγιορείτης το 1680, βρίσκεται στον υπ' αριθμ. 805 Κώδικα της Μονής Βατοπεδίου, φ. 12α-14.

~**  Μην μου φωνάζεις, απλά έλα κοντά μου
Ένα ερωτευμένο ζευγάρι μιλά μεταξύ του απαλά, όμορφα, γλυκά, σχεδόν ψιθυριστά. Το ίδιο και μια μάνα, κρατώντας το νεογέννητο παιδί της στην αγκαλιά της, του μιλά ήρεμα, τα λόγια της είναι σαν χάδι, σαν τραγούδι.
*  Όταν οι άνθρωποι απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον χάνεται αυτή η κατάσταση. Φωνάζουμε ο ένας τον άλλον για να μας ακούσει ο άλλος. Νομίζουμε ότι με τις φωνές θα ακουστούμε.

Βέβαια δεν θέλουμε απλά να ακουστούμε, αλλά να περάσει το δικό μας!
——————————-

Σε ένα ζευγάρι αρχίζουν οι φωνές όταν ο ένας απομακρύνεται από τον άλλον. Αρχίζουν να απομακρύνονται και έτσι δημιουργείται μεταξύ τους πλέον απόσταση καρδιακή. Νομίζουν ότι οι φωνές είναι η λύση για να γίνουν κατανοητοί ο ένας στον άλλον. Όμως η φωνές δεν είναι η λύση, είναι απλά το αποτέλεσμα της αποτυχίας να ζήσουν κοντά, να ζήσουν με αλληλοπεριχώρηση, να ζήσουν ενωμένοι. Η διάσπαση φέρνει φωνές, η απόσταση φέρνει την αύξηση στην ένταση της φωνής μας (και γενικότερα ένταση και νεύρα).
——————————-
Το ίδιο συμβαίνει και στην σχέση γονέων και παιδιών. Η ένωση χάνεται και έτσι αρχίζουν οι φωνές. Η ήσυχη και απαλή φωνή των γονέων προς τα παιδιά μεταλλάσσεται σε κραυγές, αυστηρές φωνές, νευρικά και απότομα απογορευτικά λόγια. Δεν υπάρχει ουσιαστικά συννενόηση, γι’αυτό και εμφανίζονται καταστάσεις «στρατιωτικού τύπου», που αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει πλέον αίσθηση οικειότητας αλλά μία σχέση «εξουσίας-υποτέλειας».
Αυτό μπορεί να γίνει σε κάθε είδους σχέση.
——————————-
Το θέμα –νομίζω- είναι να μην απομακρυνθούμε από τον άλλον υπαρξιακά. Δεν είναι λύση οι φωνές. Η λύση στο πρόβλημα της επικοινωνίας μεταξύ μας έρχεται όταν αποκτήσουμε ταπείνωση. Ο ταπεινός άνθρωπος μπορεί να συννενοηθεί με όλους. Σίγουρα χρειάζεται μία αμφίδρομη προσπάθεια για να σμίξουν οι καρδιές μας, όμως ας μην κατηγορούμε τον άλλον ότι απομακρύνθηκε, ας πάψουμε να του φωνάζουμε για να μας ακούσει· ας κάνουμε εμείς το πρώτο βήμα προς αυτόν, ας τον πλησιάσουμε με συγκατάβαση. Τότε δεν θα χρειάζεται ούτε εμείς να φωνάζουμε, ούτε ο άλλος άνθρωπος.
——————————-
Η απομάκρυνση από τον άλλον συνεπάγεται φωνές και καυγάδες. Όταν όμως οι καρδιές μας βρίσκονται κοντά τότε ακόμα και διαφωνίες να υπάρχουν συζητιούνται ήρεμα και νηφάλια. Έτσι έρχεται η λύση, η παύση της διαφωνίας.
——————————-
Δυστυχώς πολλές φορές προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφωνίες μας με φωνές, με βρισιές και λόγια που θα προσβάλουν τον άλλον και θα τον πληγώσουν.
——————————-
Είναι δυνατόν να τα βρούμε με τον άλλον όταν τον βρίζουμε, όταν τον πληγώνουμε, όταν του φωνάζουμε; Κι όμως ο εγωισμός μας δεν μας αφήνει να σκεφτούμε λογικά, μας κρατά δέσμιους της οργής που πηγάζει από την αυτοδικαίωσή μας, από τους εναντίον λογισμούς που έχουμε για τον άλλον.
Αδικούμε τον εαυτό μας και τους άλλους με αυτή την συμπεριφορά μας.
——————————-
Το θέμα λοιπόν δεν είναι ποιος θα φωνάξει περισσότερο για να ακουστεί, έτσι δεν έρχεται η ειρήνη αλλά διαιωνίζεται η πολεμική μας διάθεση και χάνεται κάθε ελπίδα για συγχώρεση. Δεν είναι το θέμα να δικαιωθούμε, να αποδείξουμε ότι έχουμε δίκαιο «ταπώνοντας» τον άλλον, αλλά να ξαναπλησιάσουμε τον άλλον με ταπείνωση και διάθεση συγχώρεσης.
——————————-
Οι φωνές μας αποδεικνύουν ότι είμαστε μακρυά ο ένας από τον άλλον αλλά συγχρόνως καταδεικνύουν και την προσωπική μας πνευματική νηπιότητα.
——————————-
Θυμήσου λοιπόν πώς μιλούσες στον/στην σύζηγο όταν πρωτογνωριστήκατε, τότε που οι καρδιές σας ήταν ενωμένες, θυμήσου πως μιλούσες στο παιδί σου, στον φίλο σου τότε που υπήρχε μεταξύ σας σεβασμός και προσπάθησε να ξαναφέρεις στην -τωρινή- σχέση σου εκείνη την γλυκύτητα και πραότητα.
——————————-
Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζεις, είμαι σίγουρος, και εγώ όμως όπως κι εσύ κάπου ξεφεύγουμε. Ξεφεύγουμε και φωνάζουμε, μιλάμε απότομα, απευθυνόμαστε στον άλλον προσβλητικά γιατί υπάρχει ακόμα μέσα μας το «εγώ» μας που συνεχώς ψάχνει αφορμή για να ξεσπάσει, για να προβληθεί χωρίς να υπολογίζει τον άλλον άνθρωπο. Η αδιαλλαξία μας, δημιουργεί συρματοπλέγματα που μας εμποδίζουν να πλησιάσουμε τον άλλον πραγματικά, μας εμποδίζουν να τον κατανοήσουμε, μας εμποδίζουν να τον ακούσουμε.
——————————-
Οι φωνές δεν θα σταματήσουν μαγικά. Θα σταματήσουν όταν ξαναβρούμε ο ένας τον άλλον, όταν ξαναμονιάσουν οι καρδιές μας, και αυτό θα γίνει όταν πάψουμε να σκεφτόμαστε τόσο πολύ τον εαυτούλη μας, όταν ταπεινωθούμε και πλησιάσουμε τον άλλον χωρίς τουπέ (toupet). Τότε και ψιθυριστά να μιλάμε θα ακουγόμαστε. Τότε ακόμα η σιωπή μας θα μιλά στον άλλον, γιατί τότε θα υπάρχει κοινωνία μεταξύ μας.
——————————-
Όλα τα γνήσια «σ’αγαπώ» ψιθυριστά ειπώθηκαν…  αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος
~** ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ – 4 Φεβρουαρίου : Πανηγυρίζει ο Ναός των Αγίων Ισιδώρων
 
~    – 4 Φεβρουαρίου : Αναζητώντας μέσα στην έρημο της μεγαλούπολης μια πνευματική όαση, κάποιο μονοπάτι μας οδηγεί ψηλά στο λόφο του Λυκαβηττού, εκεί βρίσκεται ο ταπεινός και ιστορικός , εναρμονισμένος με την ομορφιά του βουνού και του δάσους.
Το διήμερο 3-4 Φεβρουαρίου θα εορταστεί με τη δέουσα λαμπρότητα ο Αγιος Ισίσωρος ο Πηλουσιώτης. Στο Ναό θα τελεστούν λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου, προσφέροντας Στον Κύριό μας ειλικρινή δέηση και προσευχή.


*** Bastion: Το «S-400 της θάλασσας» – Σε Λήμνο, Σκύρο και Κρήτη «κλειδώνει» όλο το Αιγαίο…

~  Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επάκτιας άμυνας K-300P Bastion-P είναι το ανάλογο του συστήματος S-400 αλλά για την εξασφάλιση απόλυτης υπεροχής στην θάλασσα.   

Ο πύραυλος του Bastion μπορεί να κτυπήσει σκάφος επιφανείας σε  μια απόσταση πάνω από 350 χλμ. πετώντας σε ύψος 14.000 μέτρων και με ταχύτητα 2,5 mach!  
Ο πύραυλος φτάνει έως τα  14.000 μέτρα σε ύψος και στη συνέχεια αρχίζει μια μανιώδη κάθοδο έως τα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας λιγο πριν προσβάλλει το στόχο του κάτι που τον καθιστά πρακτικά μη ανασχέσιμο.  Όχι ένα αλλά ούτε 100 Phalanx δεν θα μπορούσαν να ανασχέσουν την πορεία του προς το στόχο με ταχύτητα 2.5 mach και άνω. Η καθοδήγηση του πυραύλου προς το στόχο γίνεται με σύστημα INS/GLONASS για την ενδιάμεση πορεία και ενεργό ερευνητή για το τελικό στάδιο αυτής. 
Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Sergei  Shoigu «το σύστημα μπορεί να καταστρέψει στόχους στη θάλασσα σε απόσταση 350 χλμ. και στην ξηρά σε απόσταση 450 χλμ.» χωρίς όμως να δώσει περισσότερες σε τι οφείλεται αυτή η διαφορά στην εμβέλεια. Πιθανότερος λόγος ότι δεν χρησιμοποιεί την οροφή των 14.000 μέτρων όταν πρόκειται για στόχους στην ξηρά. Δίκαια επομένως το σύστημα θεωρείται ως το S-400 της θάλασσας.  Με τρεις μόνο συστοιχίες των τεσσάρων διπλών εκτοξευτών (8 πύραυλοι έτοιμοι για βολή ανα συστοιχία) το σύστημα εάν τοποθετείτο σε στρατηγικές θέσεις στο Αιγαίο, θα το απέκλειε κυριολεχτικά για το τουρκικό Ναυτικό.




***  Το Βερολίνο ανακοίνωσε νέα διάσκεψη για την Λιβύη & πάλι χωρίς την Ελλάδα…

~  Για άλλη μια φορά το Βερολίνο προκλητικά αποκλείει την Ελλάδα από τη νέα διάσκεψη για την Λιβύη υπακούοντας στις απαιτήσεις της Άγκυρας και του Ρ.Τ.Ερντογάν. 

Είναι σαφέστατη η ανακοίνωση του γερμανικού ΥΠΕΞ η οποία ξεκαθαρίζει ότι θα συμμετάσχουν στη νέα διάσκεψη αυτοί που συμμετείχαν στην προηγούμενη!  
Έτσι για άλλη μία φορά το Βερολίνο αδιαφορεί για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία αμφισβητεί ευθέως το φιλοτουρκικό καθεστώς της Λιβύης το οποίο έχει συνάψει συμφωνία αρπαγής της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μαζί με την Άγκυρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών οι οποίες επιδιώκουν να μεσολαβήσουν προκειμένου να συναφθεί συμφωνία ειρήνης στη Λιβύη αναμένεται να συναντηθούν στα μέσα του Μαρτίου, δήλωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας. Οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου στο Βερολίνο να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.   Ομως τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία, ενώ χώρες που υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ δεν σταματούν να τους προμηθεύουν όπλα. Έντεχνα πάντως το Βερολίνο αποφεύγει να κατονομάσει την Άγκυρα η οποία όχι μόνο στέλνει οπλισμό αλλά επιπλέον στέλνει και στρατιωτικές δυνάμεις για να οργανώσουν και να πολεμήσουν μαζί με τον GNA κατά των δυνάμεων του LNA των οποίων ηγείται ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.  «Ολοι οι υπουργοί Εξωτερικών (των χωρών) που συμμετείχαν στην πρόσφατη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο θα συναντηθούν ξανά στα μέσα Μαρτίου», είπε ο Μάας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.  Είναι σημαντικό τα αντίπαλα μέρη στη Λιβύη να κάνουν συναντήσεις «μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», πρόσθεσε.  Η λεγόμενη επιτροπή 5+5 που θα αποτελείται από πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων κάθε πλευράς, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διάσκεψης του Βερολίνου, δεν συναντήθηκε όπως σχεδιαζόταν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τετάρτη.  Η Γερμανία θα καταβάλλει προσπάθεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επικυρώσει απόφαση βάσει της οποίας οι χώρες που παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων, το οποίο έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011, να αντιμετωπίσουν «συνέπειες», δήλωσε ακόμη ο Γερμανός ΥΠΕΞ.
***  Α.Γεωργιάδης: «Διαφωνώ με την απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας – Δεν δέχομαι να προστατεύουμε τον μπαταχτσή»…


~  Διευκρινίσεις για όσα είπε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών σχετικά με την προστασία της α΄κατοικίας έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. 

Απαντώντας στην «αθλιότητα», όπως τη χαρακτήρισε, του ΚΙΝΑΛ που τον κατηγόρησε ότι επιχείρησε «να πείσει πόσο σωστή είναι η απαίτηση των funds για γενικευμένους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας των δανειοληπτών» ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η διαφωνία μου ήταν στην απόλυτη προστασία της α΄ κατοικίας λες και είμαστε στο 2010».  
Ο ίδιος επισήμανε ότι η απόλυτη απαγόρευση ίσχυσε για 10 χρόνια όσο η χώρα ήταν στην κρίση και αναρωτήθηκε «όσο πάμε προς την κανονικότητα δεν πρέπει να επιστρέψουμε προς το 2000 όταν επι κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε απόλυτη προστασία της α΄κατοικίας;». «Το να μιλήσουμε για 2-3 χρόνια να το καταλάβω, να μιλάμε για πάντα;» έθεσε το ερώτημα ο Άδωνις Γεωργιάδης εξηγώντας ότι «η απόλυτη προστασία σημαίνει απαγορεύεται ο πλειστηριασμός».  
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι «μέχρι 30 Απριλίου υπάρχει απόλυτη προστασία. Από τις 30 Απριλίοιυ θα υπάρχει προστασία για τον αδύναμο. Μέχρι τις 30 Απριλίου ισχύει η πλατφόρμα. Όποιος πιστεύει ότι είναι κάτοχος μέσης ιδιοκτησίας και αισθάνεται ότι θέλει να πληρώνει και δεν μπορεί, με βάση τα όρια που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να κάνει αίτηση και να σώσει το σπίτι του και να πάμε μπροστά ως πολιτισμένοι άνθρωποι. Αυτοί προφανώς πρέπει να προστατεύονται και θα προστατεύονται». Τόνισε, δε, ότι «αυτός που έχει και δεν πληρώνει στερεί από κάποιον να πάρει στο μέλλον στεγαστικό δάνειο, στερεί από τον οικοδόμο τη δυνατότητα να έχει δουλειά». «Δεν δέχομαι να προστατεύουμε τον μπαταχτσή» έστειλε το μήνυμα ο υπουργός Ανάπτυξης. Σε νέα ερώτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα υπογράμμισε ότι «οι πραγματικά αδύναμοι θα προστατεύονται» αν και συμπλήρωσε ότι «αυτό που προέχει είναι όποιος αισθάνεται ότι χρήζει προστασίας να μπει στην πλατφόρμα μέχρι 30 Απριλίου».  Τόνισε, ακόμα ότι «μαζικά δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί γιατί αυτό δεν συμφέρει ούτε τις τράπεζες».  «Όπως στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ 2000-2004 ή στις προηγούμενες δεν είχε απόλυτη προστασία α΄κατοικίας και δεν ήταν κακό αλλά έτσι λειτουργεί η αγορά, έτσι είπα εγώ ότι επιστρέφουμε στην κανονικότητα» κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης ο οποίος επιτέθηκε στην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία είπε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτό δεν είναι ένα πρόσωπο κοινωνικής κυβέρνησης, είναι ένα σκληρό άγριο νεοφιλέλευθερος πρόσωπο» 
***  ΑΛΛΟΙ ΜΙΛΑΝΕ… ΑΛΛΟΙ ΠΡΑΤΤΟΥΝ! Η Αίγυπτος προχώρησε αιφνιδιαστικά σε αγορά από Ιταλία 2 φρεγατών FREMM!…

~  Η έλλειψη ενδιαφέροντος από την κυβέρνηση για την εθνική άμυνα είναι πλέον χαρακτηριστική, σε σημείο που όλοι αναρωτούνται εάν θέλει πραγματικά να την ενισχύσει ή το αντίθετο. 

Οι ανέξοδες «επικές παραγγελίες» δεκάδων F-35 και φρεγατών Belharra που δεν κοστίζουν «ούτε ευρώ», καθώς πρόκειται για εξαγγελίες και τίποτα παραπάνω για μετά το 2025 (και βλέπουμε) δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα.  
Η πικρή πραγματικότητα που εκμεταλλεύεται στο έπακρο η Τουρκία είναι ότι οι δανειστές, με την συνυπογραφή της ελληνικής πολιτικής ελίτ στα τρία Μνημόνια, δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Τα παραμύθια ότι τάχα δεν υπάρχουν FREMM από το γαλλικό Ναυτικό ή κάποιο άλλο πλοίο για να προχωρήσουμε στην άμεση παραγγελία του, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πλήρη απραξία, καθώς το διάστημα μέχρι το 2025 θα είναι το πιο κρίσιμο για την Ελλάδα, είναι ακριβώς αυτό: Παραμύθια. Αντίθετα η Αίγυπτος αποδεικνύει ότι όποιος ενδιαφέρεται ρωτά και κτυπά πόρτες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιταλικός ειδικός Τύπος και δημοσιεύματα εφημερίδων η Αιγυπτος έχει συμφωνήσει με την Ιταλία για την προμήθεια δύο μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM από το ιταλικό Ναυτικό(!) των “Spartaco Schergat” και “Emilio Bianchi”!   Μάλιστα την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη στο ιταλικό υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή τραπεζών (Sace, Intesa Sanpaolo, Bnp Paribas και Santander) στην οποία εξετάστηκε και αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της αγοράς εκ μέρους της Αιγύπτου!  Μάλιστα το ποσό που αναφέρεται είναι 500 εκατ. € τουλάχιστον το μισό του συνολικού κόστους για τις δύο FREMM έναντι 1 δισ., όσο κάνει δηλαδή η μια Belarra!  Όπως επίσης αναφέρει ο ιταλικός Τύπος δεν πρόκειται να υπάρξει έλλειψη για το ιταλικό Ναυτικό και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει πει το «Ναι». Να σημειωθεί πως η μια εκ των δύο FREMM η ” Emilio Bianchi “, καθελκύστηκε την προηγούμενη εβδομάδα!  Τώρα σε ότι αφορά την μίζερη ελληνική πραγματικότητα, αυτή αναλίσκεται σε δικαιολογίες ότι τάχα δεν υπάρχουν πλοία τώρα διαθέσιμα μεταχειρισμένα για να προχωρήσουμε σε κάποια παραγγελία για αυτό πάμε στις «ψηφιακές» FDI για μετά το 2025-26 γιατί θέλουμε να κάνουμε «Ψηφιακό» πόλεμο και άλλες τέτοιες ανοησίες. 
صفقة وشيكة للبحرية المصرية لشراء فرقاطتي فريم “بيرجاميني” https://sdarabia.com/2020/02/%d8%b5%d9%81%d9%82%d8%a9-%d9%88%d8%b4%d9%8a%d9%83%d8%a9-%d9%84%d9%84%d8%a8%d8%ad%d8%b1%d9%8a%d8%a9-%d8%a7%d9%84%d9%85%d8%b5%d8%b1%d9%8a%d8%a9-%d9%84%d8%b4%d8%b1%d8%a7%d8%a1-%d9%81%d8%b1%d9%82%d8%a7/ 
πηγή

***  «Γρίφος» η στάση Σαμαρά για το ποδόσφαιρο – Τα σχέδια του πρώην πρωθυπουργού…

~  Μέγαρο Μαξίμου και το επιτελείο Σαμαρά δεν λένε κουβέντα για το αμήχανο δίωρο της περασμένης Τετάρτης…  

Με το «κύμα» της υψηλής κυβερνητικής δημοφιλίας και των εμπροσθοβαρών διαδοχικών παρεμβάσεων με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην κοινή γνώμη επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου να σβήσει τις φωτιές που άναψε στο «γαλάζιο» σκηνικό και η απουσία του Αντώνη Σαμαρά από την πρόσφατη ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για το ποδόσφαιρο.  
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το επιτελείο του πρώην πρωθυπουργού αποφεύγουν συνειδητά στην παρούσα φάση το στροβίλισμα γύρω από το αμήχανο δίωρο της περασμένης Τετάρτης, το οποίο ξεκίνησε με την απουσία Σαμαρά και συνδέθηκε με διαρροές και φήμες και εκτιμήσεις σχετικά με τους λόγους που την προκάλεσαν ή την κατέστησαν ηχηρή. Και οι δύο πλευρές έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το θέμα λήξαν – με τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου να επισημαίνουν ότι η σχέση ενός πρωθυπουργού και προέδρου με τους προκατόχους του είναι αλληλοσεβασμού και κατανόησης. Η αλήθεια είναι ότι για τουλάχιστον δύο ώρες μετά την ψηφοφορία η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα παρέμενε αιφνιδιασμένη από τις διαφορετικές πολιτικές ερμηνείες που ακούγονταν πίσω από κλειστές πόρτες και στους διαδρόμους της βουλής. Το γεγονός, δε, ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είχε στείλει σήμα κομματικής πειθαρχίας πριν από την ψηφοφορία σε συνδυασμό με την απουσία Σαμαρά φούντωσαν τα σενάρια και τις συζητήσεις περί… παρεξηγήσεων και εξηγήσεων. Το μήνυμα  Η φράση, επίσης, συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού ότι «ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί» κάθε άλλο παρά έσβησε τα σενάρια για την τακτική του Μεσσήνιου πολιτικού το τελευταίο διάστημα. Κυβερνητικό στέλεχος, αν και δεν προσπερνά το μήνυμα της εν λόγω φράσης, υποστηρίζει ότι είναι μεγαλύτερης σημασίας η «ανάγνωση» της γενικότερης στάσης του κ. Σαμαρά στη νέα πολιτική περίοδο. Μέσα στον Ιανουάριο, «γαλάζια» και μη στελέχη κατέγραψαν τρία «χτυπήματα» από τον πρώην πρωθυπουργό Το πρώτο ήταν κατά την προεδρική εκλογή, από την οποία απουσίαζε, έχοντας όμως ενημερώσει για το «προγραμματισμένο ταξίδι του στις ΗΠΑ» με την οικογένειά του εκείνες τις μέρες.  Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς στη συγκεκριμένη περίπτωση φρόντισε να ακολουθήσει τους τύπους και τους κανόνες, καθώς είχε ζητήσει άδεια από τη Βουλή και ενημέρωσε με επιστολή του για την πρόθεσή του να ψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η απουσία του, αν και απολύτως δικαιολογημένη για το Μέγαρο Μαξίμου, δημιούργησε αίσθηση και ερωτήματα εντός και εκτός των κυβερνητικών τειχών.  
Το δεύτερο ηχηρό «αποτύπωμα» ήρθε με τη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», στην οποία δήλωσε αντίθετος με το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα Ελληνοτουρκικά, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές του θέσεις. Και το τρίτο συνδέθηκε με την απουσία του για «προσωπικούς λόγους» από την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.  Εκείνη την ημέρα, λέγεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού καθώς και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναζητούσαν επί δύο ώρες τον κ. Σαμαρά προκειμένου να ενημερωθούν και να χειριστούν επικοινωνιακά τα απόνερα της απουσίας του.  Τελικώς, με τον πρώην πρωθυπουργό επικοινώνησε και ο Σταύρος Καλαφάτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, δήλωσε την επομένη ότι δεν υπήρξε, ούτε υπάρχει θέμα. Ακόμη και αν στελέχη κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν περισσότερες λεπτομέρειες για την απουσία του κ. Σαμαρά από την κρίσιμη ψηφοφορία, δύσκολα, όπως λέει έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας, θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν τη σημειολογία και τα προμηνύματα.  Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προεκλογική περίοδο έδειχνε αποφασισμένος να ακολουθήσει και να υποστηρίξει σθεναρά τις θέσεις του και ταυτόχρονα να διεισδύσει στο κεντρώο ακροατήριο – κάτι που συνεχίζει να κάνει και μετεκλογικά από το Μέγαρο Μαξίμου με συγκεκριμένες παρεμβάσεις ή επιλογές. Για τις Πρέσπες  Οι «σαμαρικοί» δείχνουν ενόχληση σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς υπενθυμίζει τις θέσεις του για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εκείνος -τονίζουν χαρακτηριστικά πολλοί βουλευτές- που χαράσσει πολιτική και παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις. Οι βουλευτές αυτοί θυμίζουν με νόημα ότι στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο Μητσοτάκη ορίστηκαν πολλοί πολιτικοί φίλοι του κ. Σαμαρά, όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Νότης Μηταράκης και άλλοι. Και προσθέτουν: «Δεν γίνεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση κερδίζει μάχες και σημειώνει νίκες στην οικονομία και σε όλα τα καθοριστικά πεδία, να δίνονται αφορμές που αξιοποιούν στη συνέχεια οι κομματικοί μας αντίπαλοι». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να δώσει έμφαση στους «γρίφους» ή στα ερωτήματα, που όμως μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στελεχών του στα πηγαδάκια της Βουλής τα τελευταία 24ωρα. Κάποιοι μάλιστα «υποπτεύονται» ότι θα έχει εφεξής αρκετές ευκαιρίες για αναλυτική συζήτηση σχετικά με την κρίσιμη συγκυρία με τους βουλευτές του κόμματός του και φυσικά με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους κ. Σαμαρά και Καραμανλή. Τι θα κάνει όμως από εδώ και στο εξής ο κ. Σαμαράς; Οι βασικοί συνομιλητές του παραπέμπουν στην ομιλία του στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, όπου επανέλαβε τις γνωστές του θέσεις, καθώς και στην πρόβλεψη ότι ο κ. Σαμαράς -ο οποίος είχε προγραμματίσει για αυτό το Σαββατοκύριακο επίσκεψη λόγω της γιορτής της Υπαπαντής στην Καλαμάτα- «θα κάνει ό,τι έκανε πάντα, δηλαδή θα υπηρετεί την πατρίδα χωρίς να αποκλίνει από τις θέσεις του»… ethnos.gr/Φ.Γιωτάκη
*** Θεόδωρος Κατσούφρος: «Οι νομικοί τίτλοι της Ελλάδας είναι αδιάσειστοι και η προσφυγή στη Χάγη δεν εγκυμονεί κινδύνους»    

~*  «Η εξέλιξη του Δικαίου της Θάλασσας μaς δικαιώνει στο σύνολο σχεδόν των ανοικτών ελληνοτουρκικών θεμάτων» 
~**  «Υπάρχουν λύσεις για την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου τόσο απλές που φαντάζουν ακατόρθωτες»
~   24 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται και πάλι σε φάση «κλιμάκωσης». Το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, τα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και οι συνεχείς απαιτήσεις – προκλήσεις της Άγκυρας στα ελληνοτουρκικά, έχουν δημιουργήσει εύλογη ανησυχία στην ελληνική κοινωνία. Προσπαθώντας να δώσουμε «απαντήσεις» σε ερωτήματα του κόσμου, αλλά και να κατανοήσουμε τι σημαίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, μιλήσαμε με τον κ. Θεόδωρο Κατσούφρο, διεθνολόγο και νομικό, με μακρά εμπειρία στο διεθνές δικαστήριο της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, όπου εργάστηκε, αλλά και με εξειδίκευση στο Δίκαιο των Θαλασσών.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί, μεταξύ άλλων, ο κ. Κατσούφρος μάς τεκμηριώνει λύσεις απλές, που θα μπορούσαν να επιφέρουν την ακύρωση του τουρκολιβυκού συμφώνου και ταυτόχρονα να «σύρουν» την Τουρκία να δεχθεί, επιτέλους, την εφαρμογή του Διεθνές Δικαίου στο Αιγαίο.   Για όσους έχουν απορίες και μετά τη συνέντευξη με τον κ. Κατσούφρο, ο ίδιος μαζί με το δημοσιογράφο Μανώλη Κοττάκη και τον καθηγητή Πανεπιστημίου Μελέτη Μελετόπουλο θα συνομιλήσουν για τα «ελληνοτουρκικά» με το δικηγόρο Δημήτρη Καούνη, το προσεχές Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στις 6.00 το απόγευμα, στον 4ο όροφο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, σε εκδήλωση που διοργανώνει το βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις» με τίτλο «Ελλάδα ώρα μηδέν».  Συνέντευξη στον Κώστα Γαζούλη   -Η πρόσφατη παράνομη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας, γνωστή ως μνημόνιο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας των δύο χωρών, επιτάχυνε δραματικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς πιστεύετε ότι θα ήταν εφικτή η ακύρωσή της;  Αφού σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς, κύριε Γαζούλη, για την ευκαιρία που μου δίδετε να επικοινωνήσω με το αναγνωστικό κοινό της έγκριτης εφημερίδας «Θάρρος», θα ήθελα να διευκρινίσω ότι οι απαντήσεις μου στις ερωτήσεις σας έχουν ως υπόβαθρο το Διεθνές Δίκαιο, με έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας. Η ανάλυσή μου είναι, δηλαδή, αποκλειστικά δικαιοκεντρική. Για να έλθω, λοιπόν, στην ερώτησή σας, έχω την αίσθηση ότι, κυρίως επί της διαδικασίας αλλά και επί της ουσίας, η λύση του προβλήματος είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Και εξηγούμαι. Επείγει, ως πρώτο βήμα για την κατάργηση, τόσο από νομική άποψη όσο και στην πράξη, της συμφωνίας, η από κοινού προσφυγή με την Αίγυπτο στο Διεθνές Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη (ΔΔΧ) μέσω της σύναψης ενός, όπως αποκαλείται, συνυποσχετικού. Αντικείμενο της προσφυγής θα είναι η επακριβής οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας (η ΑΟΖ απορροφά και την υφαλοκρηπίδα) υπό την ιδιότητά τους ως παράκτιων κρατών με αντικείμενες ακτές. Υπάρχει το προηγούμενο της απόφασης του ΔΔΧ του 1969 (στην υπόθεση της Βόρειας Θάλασσας μεταξύ Γερμανίας, Δανίας και Κάτω Χωρών), η οποία δικαιώνει απολύτως τις θέσεις μας υπό την έννοια ότι οι ακτές της Λιβύης και της Τουρκίας, όπως ακριβώς και οι ακτές της Δανίας και των Κάτω Χωρών, ούτε αντίκεινται ούτε παράκεινται, ότι με άλλα λόγια οι δύο χώρες δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα από γεωγραφική άποψη ώστε να νομιμοποιούνται να αντλήσουν τα απορρέοντα από το εθιμικό δίκαιο της θάλασσας δικαιώματα.  Με δεδομένες τις φιλικές σχέσεις μας με την Αίγυπτο και τη μέχρι σήμερα αδυναμία μας να εξεύρουμε κοινά αποδεκτή λύση μέσω διαπραγματεύσεων στο θέμα της οριοθέτησης των ΑΟΖ μας, η σύναψη του συνυποσχετικού θα απαιτήσει ελάχιστο χρόνο λόγω της ωρίμανσης των σημείων διαφωνίας, προκειμένου να ασκηθεί το συντομότερο η προσφυγή ενώπιον του ΔΔΧ. Τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν την εκδίκαση της υπόθεσης με την προβλεπόμενη από το Καταστατικό του ΔΔΧ ταχεία διαδικασία, ώστε η απόφασή του να εκδοθεί εντός εύλογου χρόνου. Με τον τρόπο αυτό, το ΔΔΧ θα κληθεί να εγκύψει, ως εκ του αντικειμένου της διαφοράς, και στο ζήτημα του ανυπόστατου χαρακτήρα της τουρκολιβυκής συμφωνίας με την αναμενόμενη θετική έκβαση. Πέραν αυτού, όμως, είμαι πεπεισμένος ότι το ΔΔΧ θα επιληφθεί και ζητημάτων, και μάλιστα χωρίς να απαιτείται η συναίνεση της γείτονος Τουρκίας, τα οποία αποτελούν την «καυτή πατάτα» για το Αιγαίο, όπως είναι συγκεκριμένα το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, το δικαίωμα των ελληνικών νησιωτικών σχηματισμών (π.χ. Κρήτη, Κάρπαθος, Κάσος, Ρόδος) να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και ο κομβικός ρόλος της αποκαλούμενης μεθόδου της μέσης γραμμής (δηλαδή, της οριογραμμής η οποία ισαπέχει από τις αντικείμενες ακτές των δύο χωρών) για την οριοθέτηση των αντίστοιχων ζωνών δικαιοδοσίας τους, σημείο το οποίο εμπεριέχει και την απόδοση του ειδικού βάρους που αναλογεί στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου στο πλαίσιο της σχετικής οριοθετικής διαδικασίας (αν δηλαδή λαμβάνεται πλήρως ή μερικώς υπόψη ή αν αγνοείται για τους σκοπούς της οριοθέτησης της ΑΟΖ).  Μια τέτοια εξέλιξη αναδεικνύει από μόνη της την αυτονόητη ανάγκη να προηγηθεί η διαδικασία που μόλις σας περιέγραψα πριν από οποιαδήποτε δέσμευσή μας για τη συμβατική ή δικαστική επίλυση της διαφοράς μας με την Τουρκία στο Αιγαίο. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό θα είναι αυτό για το νομικό οπλοστάσιο της Ελλάδας σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία η οθωμανίζουσα Άγκυρα έχει υπερβεί τον εαυτόν της, διεκδικώντας δικαιώματα τα οποία δεν της ανήκουν βάσει του Δικαίου της Θάλασσας. Νομίζω ότι υπήρξα σαφής και ελπίζω ότι έδωσα μία πειστική και ρεαλιστική απάντηση στην ερώτησή σας. Είναι τόσο απλό που φαντάζει ως κάτι το ακατόρθωτο.
Μετά τα όσα εκθέσατε στην πρώτη απάντησή σας, έρχεται εύλογα μία δεύτερη ερώτηση με δεδομένο ότι η γείτονα Τουρκία εμπλουτίζει συνεχώς την «ατζέντα» των διεκδικήσεών της, «θερμαίνοντας» επικίνδυνα το κλίμα, εκτός της Ανατολικής Μεσογείου, και στο Αιγαίο. Πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι από το 1976 η προσφυγή στο ΔΔΧ για την επίλυση μίας και μόνο διαφοράς, και συγκεκριμένα αυτής της υφαλοκρηπίδας. Εσχάτως, προστέθηκε από πλευράς μας και η ΑΟΖ. Πόσο εφικτό είναι να συμφωνήσει η Τουρκία στην παραπομπή, προς επίλυση αποκλειστικά των διαφορών αυτών, στο ΔΔΧ;  Όπως επισήμανα απαντώντας στην πρώτη ερώτησή σας, θα έπρεπε, κατά λογική και νομική ακολουθία, να προτάξουμε την επίλυση από το ΔΔΧ του ζητήματος της ακυρότητας της τουρκολιβυκής συμφωνίας, ευελπιστώντας ότι το «δικαστικό χαστούκι» που θα δεχτεί η Τουρκία – από τη μελλοντική απόφαση του ΔΔΧ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας- θα την αναγκάσει να αποδεχτεί ότι και στο Αιγαίο πρέπει να πρυτανεύσουν, επιτέλους, η κοινή λογική και το διεθνές δίκαιο. Η εξέλιξη αυτή θα περιόριζε συνακόλουθα και το εύρος των τουρκικών αξιώσεων, οπότε θα μπορούσε να φέρει εγγύτερα τις δύο πλευρές σε μία συμφωνία επί των θεμάτων που θα αποτελούσαν αντικείμενο ενός μεταγενέστερου χρονικά και απαραίτητου για την προσφυγή στο ΔΔΧ συνυποσχετικού. Όσον αφορά στην επιμονή της Ελλάδας στη θέση της μίας και μόνης διαφοράς, στην οποία προστίθεται λόγω της εξέλιξης του Δικαίου της Θάλασσας και η κατά πολύ νεότερη ΑΟΖ, θεωρώ ότι είναι απόλυτα κατανοητή, εφόσον είναι το μόνο εφικτό και θεμιτό μέσον αντίκρουσης των μονομερών και ανερμάτιστων τουρκικών απαιτήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. -Γεγονός είναι ότι στην εσωτερική πολιτική σκηνή έχουν διαμορφωθεί δύο τάσεις: αυτή που υποστηρίζει ότι η Χάγη είναι «μονόδρομος» για την επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία και ότι αδίκως αργήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και η άλλη, σύμφωνα με την οποία θα ήταν «σφάλμα» να οδηγηθούμε εκεί την παρούσα χρονική στιγμή. Ποια είναι η άποψή σας στο θέμα αυτό;  Θα σας απαντήσω αφού προηγουμένως υπενθυμίσω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει ως πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, αυθεντικός εκφραστής του οποίου είναι το ΔΔΧ. Η αρκετά διαδεδομένη θα έλεγα αντίληψη (ιδίως μέσω του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου) ότι το ΔΔΧ εκδίδει πολιτικές αποφάσεις και ότι η προσφυγή στην κρίση του θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα στερείται σοβαρότητας και είναι ενδεικτική της άγνοιας που επικρατεί ως προς το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας του. Επομένως, κατ’ αρχήν, θα έλεγα ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα εμπιστευόμενοι τις διαφορές μας με τη γείτονα στην αμερόληπτη και αδέκαστη κρίση του ΔΔΧ, αρκεί να το πράξουμε στην κατάλληλη χρονική συγκυρία (και πάντως όχι τώρα) και με το δέοντα τρόπο. Οι νομικοί τίτλοι της Ελλάδας είναι αδιάσειστοι και η προσφυγή στο ΔΔΧ δεν εγκυμονεί κινδύνους ως προς την έκβαση του εγχειρήματος. –Θεωρείτε ότι όλα αυτά τα χρόνια, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η «πορεία» της εξωτερικής μας πολιτικής ήταν προς την ορθή κατεύθυνση, όσον αφορά στα θέματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, ή θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι άλλο;  Σταθμίζοντας τις εξελίξεις, εκτιμώ ότι σε γενικές γραμμές, ναι μεν επιδείξαμε ασύγγνωστη αδράνεια έναντι της «ενεργητικής» Τουρκίας (θυμίζω χαρακτηριστικά ότι η εθνική μας νομοθεσία περί αιγιαλίτιδας ζώνης εύρους 6 ναυτικών μιλίων ανατρέχει στο σωτήριον έτος 1936!), πλην όμως, κατά κοινή διαπίστωση, η εξέλιξη του Δικαίου της Θάλασσας και όπως αυτό ισχύει σήμερα μάς δικαιώνει στο σύνολο σχεδόν των ανοικτών ελληνοτουρκικών θεμάτων. Θα πρότεινα, λοιπόν, τα επόμενα βήματά μας να είναι άκρως προσεκτικά, βάσει ολιστικού στρατηγικού σχεδιασμού, και, κάτι επίσης εξαιρετικά καίριο, να γίνουν στην ορθή χρονική αλληλουχία. Εννοείται ότι η εκτίμησή μου αυτή συνδέεται άρρηκτα με την απάντηση στην πρώτη ερώτησή σας.  -Συμφωνείτε με την άποψη ότι η χώρα μας θα έπρεπε να έχει ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ και να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, παρά το τουρκικό casus belli;  Οι πολιτικές ηγεσίες έκριναν διαχρονικά, με γνώμονα πάντοτε το εθνικό συμφέρον, αλλά και υπό το φόβο των επαπειλούμενων θερμών επεισοδίων, ότι διατηρούμε το δικαίωμά μας να επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη μας στα 12 ναυτικά μίλια, έστω και αν δεν το ασκούμε. Κατ’ εμέ, η καταλληλότερη στιγμή να το πράξουμε ήταν το 1995, ευθύς μόλις επικυρώσαμε τη Σύμβαση της Ιαμαϊκής για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Το casus belli ήρθε λίγο αργότερα, όταν οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν τι θα σήμαιναν στην πράξη τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο. Εντούτοις, τόσο η διεθνής πρακτική όσο και κυρίως η διεθνής νομολογία (οι αποφάσεις δηλαδή των διεθνών δικαστηρίων) τάσσονται κατηγορηματικά και ανεπιφύλακτα υπέρ των 12 ναυτικών μιλίων σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για τις βραχονησίδες. Άρα, θεωρητικώς δεν απεμπολούμε το σχετικό δικαίωμά μας, θα πρότεινα δε το αν και όταν αποφασιστεί να το ασκήσουμε, να μην ισχύσει αποσπασματικά αλλά για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, επιβεβαιώνοντας έτσι πανηγυρικά ότι το Αιγαίο δεν είναι θάλασσα ειδικών περιστάσεων για να μην επιτρέπει την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια.  Όσον αφορά στην ΑΟΖ, θέση μου είναι ότι μπορούμε να την ανακηρύξουμε οποτεδήποτε, αλλά δεν επιλύουμε αυτομάτως τα ακανθώδη ζητήματα της οριοθέτησής της με τους γείτονές μας παρά μόνον μέσω διαπραγματεύσεων ή δικαστικώς (Αλβανία, Ιταλία, Λιβύη, Αίγυπτο, Κύπρο και Τουρκία). Αντ’ αυτής, θα μπορούσαμε κάλλιστα και εναλλακτικώς να καθιερώσουμε παντού και εν αναμονή των εξελίξεων αποκλειστική αλιευτική ζώνη 12 ναυτικών μιλίων ή να εναρμονίσουμε την αιγιαλίτιδά μας με τον εναέριο χώρο μας στα 10 ναυτικά μίλια (ακόμη ένα σημείο τριβής μας με την Άγκυρα), όπως και να υιοθετήσουμε το σύστημα των ευθειών γραμμών βάσης για τη μέτρηση του εύρους των θαλάσσιων ζωνών μας, σύμφωνα πάντοτε με όσα μας αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας των ακτών μας (όπως έπραξε, μάλιστα, η ίδια η Τουρκία ήδη από το 1964 για το σύνολο των ακτών της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο). Πάντως, σημασία έχει ότι, για την άσκηση όλων αυτών των απορρεόντων από τη Σύμβαση του 1982 δικαιωμάτων μας, δεν προβλέπεται –και ευτυχώς- ημερομηνία λήξεως!  -Με γνώμονα πάντα την προσήλωσή μας στο «Διεθνές Δίκαιο» και αν υποθέσουμε ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να υπογράψει συνυποσχετικό, ευθυγραμμιζόμενη ή και συμμορφούμενη με τους δικούς μας όρους, υπάρχουν λύσεις για να απεμπλακούμε χωρίς να φτάσουμε σε «θερμό επεισόδιο»;  Όπως υποδηλώνει και ο ίδιος ο όρος, «(συν)υποσχετικό» σημαίνει ένα δεσμευτικό κείμενο στο οποίο αποτυπώνονται οι συμπεφωνημένες θέσεις και των δύο διαδίκων ενώπιον του ΔΔΧ. Άρα, δεν τίθεται θέμα δικών μας αποκλειστικά όρων. Άλλωστε, το ρήμα «δικάζω» σημαίνει και «διχάζω τη διαφορά» βάσει συγκεκριμένων νομικών κανόνων, με όσα αυτό συνεπάγεται. Η απάντησή μου στη δεύτερη ερώτησή σας δίδει, νομίζω, συμπληρωματικά και προς όσα μόλις εξέθεσα, απάντηση και στην παρούσα ερώτησή σας.
-Αν, ο μη γένοιτο, η Τουρκία προχωρήσει στην αποστολή ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ποια θα πρέπει να είναι η ενδεικνυόμενη αντίδραση της χώρας μας;  Σε αντίθεση με τα εσωτερικά ύδατα και την αιγιαλίτιδα ζώνη που θεωρούνται έδαφος, οπότε το ζήτημα ανάγεται στην προσβολή της εθνικής μας κυριαρχίας, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ είναι «λειτουργικές» ζώνες, όπου ασκούνται κυριαρχικά δικαιώματα και όχι κυριαρχία. Αν, μάλιστα, στεκόμουν στη φράση σας «αποστολή ερευνητικού σκάφους» από την Τουρκία, θα σημείωνα ότι η εξερεύνηση του βυθού εντός αμφισβητούμενης από τη γείτονα υφαλοκρηπίδας (υπό την έννοια ότι δεν έχει οριοθετηθεί επισήμως και οριστικώς μεταξύ μας με συμφωνία ή δικαστικώς), θα συνιστούσε μεν προσβολή του αποκλειστικού δικαιώματός μας για εξερεύνηση στο τμήμα εκείνο της υφαλοκρηπίδας που μας ανήκει καθ’ υπόθεση, χαρακτηριζόμενη όμως ως μη ανεπανόρθωτη βλάβη, θα ήταν γενεσιουργός του δικαιώματος της Ελλάδας για τη διεκδίκηση αποζημίωσης (σας παραπέμπω συναφώς στη διάταξη του ΔΔΧ της 11ης Σεπτεμβρίου 1976 στην υπόθεση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου, ύστερα από αίτηση της Ελλάδας για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά της Τουρκίας, ιδίως σκέψης 30 έως και 33 της διάταξης).
Εκτός του παρανόμου τουρκολιβυκού θαλάσσιου συνόρου, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να επιχειρείται «κλοπή» σε κοίτασμα εντός ενός «θαλασσοτεμαχίου» που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η διεθνής κοινότητα καταγγέλλει μεν, αλλά κανείς δεν αποτρέπει. Δημιουργούν τετελεσμένα οι ενέργειες αυτές της Άγκυρας; Κατηγορηματικά όχι και επ’ ουδενί. Το θαλασσοτεμάχιο 8 ευρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και, μάλιστα, στις νότιες ακτές της νήσου, ώστε να είναι παγκοίνως δεκτό ότι πρόκειται για θαλάσσια ζώνη, όπου η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί νομίμως τα προβλεπόμενα από τη Σύμβαση του 1982 κυριαρχικά δικαιώματά της. Πρόκειται, συνεπώς, για κατάφωρη παραβίαση του δικαίου της θάλασσας εκ μέρους της Τουρκίας και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι έκνομες ενέργειές της δε συνίστανται απλώς στην εξερεύνηση, ούτε καν στη γεώτρηση στο συγκεκριμένο σημείο προς άντληση δεδομένων, αλλά επεκτείνονται και στην υποκλοπή απορρήτων πληροφοριών προς ίδιον όφελος.  Τούτου δοθέντος, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να δράσει στρατιωτικά προς αποτροπή, εφόσον η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εμπίπτει αποκλειστικά στη δικαιοδοσία της Κύπρου και τυχόν στρατιωτικές επιχειρήσεις θα εκλαμβάνονταν ως παρέμβαση τρίτων, εκτός και αν ελάμβαναν χώρα κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Κύπρου (πράγμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς λόγω του καθεστώτος των τριών εγγυητριών δυνάμεων που εξακολουθεί, δυστυχώς, να ισχύει στη Μεγαλόνησο). Υπό την έννοια αυτή, ο διεθνής παράγοντας (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση κλπ.) περιορίζεται στη φραστική καταδίκη των παράνομων ενεργειών της γείτονος, στερούμενος άλλων αρμοδιοτήτων.  –Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες χάνουν την «πίστη» τους στο «Διεθνές Δίκαιο», θεωρώντας ότι αυτό ορίζεται από τους ισχυρούς του πλανήτη. Επίσης, διασπείρεται στον κόσμο η φημολογία ότι ένα διεθνές δικαστήριο κόβει συνήθως «το καρπούζι στη μέση». Έχει βάση η άποψη αυτή ή έχει δημιουργηθεί εσφαλμένα;  Η παθογένεια που επισημαίνετε ορθότατα εντοπίζεται στο ότι το Διεθνές Δίκαιο δε διαθέτει αποτελεσματικούς αναγκαστικούς μηχανισμούς για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του. Περίτρανη απόδειξη του ότι οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου συνδιαμορφώνονται πολυεπίπεδα και διαχρονικά είναι ότι και οι ισχυροί της Γης τούς επικαλούνται ακόμη και όταν τους παραβιάζουν. Το ίδιο πράττει και η Τουρκία: επικαλείται μεν το Διεθνές Δίκαιο, αλλά το ερμηνεύει στρεβλά και κατά το δοκούν. Σας παραπέμπω και πάλι στην απάντησή μου επ’ ευκαιρία της τρίτης ερώτησής σας. Σχετικά με το αν όντως το ΔΔΧ κόβει συνήθως «το καρπούζι στη μέση», σας εξήγησα ήδη με τις απαντήσεις μου τόσο στην τρίτη όσο και στην έκτη ερώτησή σας, και ας μου επιτραπεί να το επαναλάβω για να το εμπεδώσει και η κοινή γνώμη, ότι το ΔΔΧ αποφαίνεται αυστηρά βάσει του Διεθνούς Δικαίου ως ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του ΟΗΕ, δηλαδή όχι βάσει των όσων θεωρούμε ότι δικαιούμαστε αλλά βάσει των όσων μας αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο, όπως αυτό ερμηνεύεται και εφαρμόζεται από το ίδιο το ΔΔΧ.   Ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι επειδή μου επιτρέψατε με τις εύστοχες ερωτήσεις σας να εκφράσω, μέσω της εφημερίδας «Θάρρος», ελεύθερα τις νομικές μου θέσεις για τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευελπιστώντας ότι θα επικρατήσουν τελικά σύνεση, μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση ένθεν κακείθεν του Αιγαίου Πελάγους προς όφελος των διμερών μας σχέσεων και της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.*Ο Θεόδωρος Κατσούφρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Νομικά (ΑΠΘ). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Διπλωματία (Πανεπιστήμιο Paris II, Πανεπιστήμιο του Maastricht και Institut International d’ Administration Publique, Παρίσι). Από το 1981 έως το 2013, έτος της συνταξιοδότησής του, εργάστηκε ως υπάλληλος στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (με έδρα το Λουξεμβούργο). Το 1988 εργάστηκε στην Ειδική Νομική Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του ελληνικού ΥΠΕΞ ως αποσπασμένος υπάλληλος του Δικαστηρίου. Έχει δημοσιεύσει δύο μονογραφίες και πλήθος άρθρων στην ελληνική και γαλλική γλώσσα με αντικείμενο το Δίκαιο της Θάλασσας και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε μεγάλο αριθμό διεθνών και εθνικών συνεδρίων για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και ειδικός συνεργάτης στην έδρα Jean Monnet του ΕΚΠΑ. Από το 2014 μένει στους Άνω Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης και στο Λουξεμβούργο.
***  Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό 2 Βέλγων ορειβατών στον Ταΰγετο
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μας, αυτή τη στιγμή (11.30 π.μ.) βρίσκονται εγκλωβισμένοι δύο νεαροί Βέλγοι ορειβάτες στον Ταΰγετο, κοντά στην περιοχή «Πόρτες». Τα δύο άτομα κάλεσαν το 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να λάβουν βοήθεια και αμέσως ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης.   Αυτή τη στιγμή «στήνεται» η επιχείρηση διάσωσης των δύο Βέλγων, με δύο οχήματα και επτά άνδρες της πυροσβεστικής να σπεύδουν στο σημείο. Επίσης, στην επιχείρηση διάσωσης πρόκειται να συνδράμει και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Λακωνίας με ειδικό εξοπλισμό. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή.  Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το apela.gr, οι δύο Βέλγοι ανέβηκαν από εχθές στον Ταΰγετο και αντί να πάνε στο μονοπάτι προς «Προφήτη Ηλία (πυραμίδα)», κατευθύνθηκαν προς «Αθάνατη Ράχη» και εγκλωβίστηκαν μέσα στα χιόνια.  Πηγή: apela.gr
*** Χωρίς χιόνι
Έχει λείψει φέτος το χιόνι από τον Ταΰγετο και έχει κάνει αρκετούς μικρούς  να είναι στεναχωρημένοι.
Τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα, πολλές οικογένειες με τα παιδιά τους, ανέβαιναν στον Ταΰγετο, κάνοντας εκδρομή στα χιονισμένα τοπία του.
Φέτος, το χιόνι είναι άφαντο μέχρι στιγμής και ζήτημα μια – δύο ημέρες να έριξε στα χωριά λίγο χιόνι.
Από τις λίγες χρονιές που θυμόμαστε να έχει χιόνι στις κορφές του ο Ταΰγετος.

Β.Β.



~** Αθλητική ενημέρωση : 

***  «Πράσινο» το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, 2-0 ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ…


~ Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ για την 22η αγωνιστική της Super League. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 2-0 του ΠΑΟΚ με το πέναλτι του Μακέντα στο 49’ και το γκολ του Χατζηγιοβάνη στο 56’ και κράτησαν τον «Δικέφαλο του Βορρά» στη δεύτερη θέση, δύο βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.  
Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι, προσπαθώντας να εγκλωβίσει τον ΠΑΟΚ, με πίεση ψηλά στην πρώτη πάσα προς τους Εσίτι και Μαουρίσιο. Το κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό, ωστόσο, όποτε ο Βραζιλιάνος «έσπαγε» το πρέσινγκ δημιουργούσε προϋποθέσεις στους Γιαννούλη και Βιεϊρίνια αριστερά να προκαλέσουν ρήγματα στην άμυνα του Παναθηναϊκού. Η πρώτη μεγάλη στιγμή στον αγώνα ήρθε στο 10’, όταν ο Μίσιτς έκλεψε τη μπάλα από απρόσεκτη κεφαλιά του Ινσούα κι έβγαλε κάθετη στο σωστό χρόνο προς τον Σφιντέρσκι που πρόλαβε την έξοδο του Διούδη, αλλά το πλασέ του έφυγε ελάχιστα άουτ από το δεξί δοκάρι του γκολκίπερ των «πράσινων». Δύο λεπτά αργότερα ο Παναθηναϊκός «απάντησε» στις ευκαιρίες, όταν από σέντρα του Ινσούα ο Μακέντα πετάχτηκε στη μικρή περιοχή, έκανε την προβολή αλλά ο Ζίβκοβιτς είχε σωστή τοποθέτηση και μπλόκαρε. Στο 16’ και πάλι ο Ιταλός ήταν πρωταγωνιστής, καθώς πήρε την κάθετη του Ζαχίντ προχώρησε από πλάγια δεξιά, αλλά αντί να τη γυρίσει προς τον Χατζηγιοβάνη, αποφάσισε να τελειώσει τη φάση πλασάροντας πολύ άστοχα. Στο 29’ ο Γιαννούλης «διάβασε» σωστά το κενό στην δεξιά πτέρυγα των «πράσινων», έσπασε τη μπάλα προς τον Μαουρίσιο, όμως το πλασέ του εξουδετερώθηκε από τον Διούδη. Στο 38’ οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα για πάτημα του Γιαννούλη πάνω στον Νάγκι, με τον Αγκάγιεφ να ζητάει τη βοήθεια του VAR, αλλά να μην δείχνει κάρτα στον μπακ του ΠΑΟΚ.   Κι ενώ οι δύο ομάδες ετοιμάζονταν να πάνε στα αποδυτήρια με ένα «σβηστό» 0-0, σημειώθηκε η δεύτερη φάση που σήκωσε μεγάλη κουβέντα. Στο 45’ 30’’, ο Νάγκι έβαλε κόντρα στο κακό διώξιμο του Γιαννούλη, ο Ζαχίντ έκλεψε τη μπάλα και τη γύρισε σωστά προς τον Μακέντα. Ο Ίνγκασον βρήκε ελάχιστα τη μπάλα, η οποία στη συνέχεια χτύπησε στο μπούτι και στο χέρι του Μακέντα. Οι «πράσινοι» άρχισαν να πανηγυρίζουν έξαλλα, όμως ο Αγκάγιεφ γύρισε τη φάση πίσω και ακύρωσε το γκολ με υπόδειξη του VAR, χρεώνοντας «χέρι» στον Ιταλό επιθετικό. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο… αφηνιασμένος απέναντι σε έναν ΠΑΟΚ που έμεινε στα… αποδυτήρια και μέσα σε έντεκα λεπτά πήρε προβάδισμα δύο τερμάτων. Στο 48’ ο Νάγκι βρήκε εξαιρετικά τον Χρήστο Δώνη μέσα στην περιοχή και πριν πλασάρει ο Ίνγκανσον τον ανέτρεψε καθαρά. Πέναλτι για τους «πράσινους» με τον Μακέντα να μην αστοχεί ένα λεπτό αργότερα από την άσπρη βούλα, κάνοντας το 1-0.  Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να απαντήσει γρήγορα με τον Λημνιό (τον μοναδικό «διασωθέντα» του στο παιχνίδι), όμως στο 51’ ο Πούγγουρας τον πρόλαβε την ύστατη ώρα και τον σταμάτησε προτού πλασάρει τον Διούδη. Στο 56’ ο Χατζηγιοβάνης «διάβασε» το λάθος του Ίνγκανσον, έφυγε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ και με εξαιρετικό σκαφτό πλασέ έκανε το 2-0.  Οι αλλαγές του Φερέιρα προσπάθησαν να «τονώσουν» την επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ και είχε τις δικές του στιγμές με τους Μίσιτς (84’) και Λημνιό (90’+2’), όμως ο Διούδης έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά, διατηρώντας το «μηδέν» στην εστία του.  Ο Παναθηναϊκός «σφράγισε» με άνεση ως το τέλος μία τεράστια νίκη, την 5η συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, που τον διατηρεί σταθερά στην πρώτη τετράδα, ενώ την ίδια ώρα ο ΠΑΟΚ υποχώρησε στη 2η θέση της βαθμολογίας, βλέποντας τον Ολυμπιακό να τον προσπερνάει με δύο βαθμούς.  zougla.gr
~ ΧΘΕΣ ,... 


~  ΚΥΡΙΑΚΗ  02-02-2020 για την  Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο   για την 22η αγωνιστική :
Άρις Θεσ/νίκης - Πανιώνιος  2-0  .-^  {31΄Γκάμα , 43΄Φετβετζίδης ,  } .- ^
Ατρόμητος Αθηνών - ΑΕΚ Αθηνών  0-1 .-^ {65΄ Κρίστισιτς , } .- ^
Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός   2 -1 .-^ {51΄ Μπαράλες , 60΄ αυτογκόλ Σουαρεζ , 90+4΄ Ντέλιτιτς } .- ^
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  2-0  .- ^ { 49΄ πεν. Μακέντα ,  56΄Χατζηγιοβάνης ,  } .- ^


~ ΧΘΕΣ ,.. 01-02-2020 ,.... για την  Super League στο Ελληνικό ποδόσφαιρο   για την 22η αγωνιστική :
ΒΟΛΟΣ Ν.Π.Σ. - ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ 1964 1-0 .- ^{49΄ Βασ. Μαντζής} .-^
ΟΦΗ  - ΑΕΛ.  ΛΑΡΙΣΣΑ  0-0 .-^ 
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Π . - ΞΑΝΘΗ  3-1  .- ^{5΄ Σαουντανί , 43΄ Ελ  Αραμπί ,  52΄ αυτογκολ Φασίδης , 71΄ Κάστρο ,  } .-  ^ 

~*  Για την  U19 Super League στο ποδόσφαιρο σήμερα Σάββατο 01/02/2020  για την 22η αγωνιστική
ΟΦΗ - ΑΕΛ. Λάρισα  2-0 .- ^
Άρις Θεσ/νίκης - Πανιώνιος  5-0 .-^
Ατρόμητος Αθηνών - ΑΕΚ Αθηνών  1-0 .- ^
Ολυμπιακός Πειραιώς -Ξάνθη  3-0 .- ^ 
Βόλος Ν.Π.Σ.  - Λαμία 1964  2-0 .- ^ 
Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός  3-1 .- ^
Κυριακή 02-02-2020
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης  1-1 .- ^

~** Για την Super League 2 στο ποδόσφαιρο 15η αγωνιστική 31/01/2020 : 
ΑΟΚ Κέρκυρα -  Εργοτέλης 0-4 .- ^ 
Παναχαϊκή - Απόλλων Λάρισας  4-0 .-^  
Κυριακή 02-02-2020
ΠΑΣ Γιάννινα - Χανιά /Κισσαμικός 1-1 .-^  (16' Λεό)
Λεβαδειακός - Α.Ε. Καραϊσκάκης Άρτας  1-1 .- ^  (41' Μάντζιος πεν)
Δευτέρα 03-02-2020 :
Πλατανιάς - Απόλλων Πόντου
Δόξα Δράμας Απόλλων Σμύρνης
***  Για τη  Football  League στο ποδόσφαιρο  18η  αγωνιστική Σάββατο  01/02/2020
ΓΑΣ Ιάλυσος - Ιωνικός Νίκαιας   2-2 .- ^
Α.Ο. Καβάλα - Τρίκαλα 1963  0-0 .- ^
ΠΟ. Τρίγλιας - Α.Σ. Θεσπρωτός  0-1 .- ^
Κυριακή 02-02-2020  :

Καλαμάτα - Διαγόρας Ρόδου  1-0 .- ^ { 24 ΄ Οσμάνατζιτς , }.- ^    Ακολουθούν  βίντεο :
Πριν την έναρξη  :  https://www.facebook.com/SportStoNoto/videos/185343639379695/  .--    
 Το  πρώτο γκόλ για την ΚΑΛΑΜΑΤΑ 02-02-2020 :   https://youtu.be/wwZXY4oudE4   .-   https://youtu.be/wwZXY4oudE4  .- Στις εξέδρες :   https://youtu.be/O3W6eoC5ogs  .-

 Στο τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα  02-02-2020 : https://www.facebook.com/SportStoNoto/videos/323997158541711/  .- 

Δηλώσεις προπονητών μετά τον αγώνα  :   https://www.facebook.com/SportStoNoto/videos/204369344083597/   .-    
Οι ενδεκάδες..  :   Καλαμάτα: Στεφανάκος, Τόλη, Κωνσταντινόπουλος, Χριστοφιλέας, Τριποτσέρης, Ζαχαρόπουλος, Νατσιόπουλος, Οσμάνατζιτς, Ηλιόπουλος, Ιντρίσι, Μπουσμπίμπα.  Διαγόρας Ρόδου: Τσέλιος, Προβατίδης, Κασνέτσης, Καρπαθάκης, Πινιώτης, Μπουρλάκης, Αθανασίου, Χουζούρης, Μπαρμπαρούσης, Μανωλάκης, Γούλας                                                               
Διαιτητής: Κατόπης (Σάμου) Βοηθοί: Βεργέτης (Αρκαδίας), Καλλής (Ανατολικής Αττικής)  4ος: Ρούτσης (Κορινθίας) .- 
Ένωση Πανασπροπυργιακού -Βέροια   2-2 .-^ (22' Κάκκο / 37' Πασάς)
ΟΦ Ιεράπετρας - Ολυμπιακός Βόλου    1-3 .-^ (12' Σκόνδρας / 28' Ράντι)
Νίκη Βόλου - Αιγάλεω 1-1 .-^ (20' Τσιλιγκίρης πεν)
*** Για την Super League  γυναικών στο Ελληνικό ποδόσφαιρο για την 12η αγωνιστική : Κυριακή 02-02-2020 :
Α.Ε. Λάρισσα - ΟΦ. Ιεράπετρας  1-1 .- ^
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - Οδυσσέας Γλυφάδας  7-1 .- ^
Α.Ο. Τρίκαλα 2011 - Ατρόμητος Αθηνών  1-0 .- ^
Αγροτικός Αστέρας -  Άρις Θεσ/νίκης  0-4 .- ^ 
Αβάντας Χαλκίδας - Μεσσολόγγι  1-1 .- ^ 
Γιάννινα - Ελπίδες Καρδίτσας 94  1-3 .- ^ 


~** Γ΄ Εθνική ,.7ος όμιλος
Αστέρας Βλαχιώτη-ΑΠΣ Ζάκυνθος 1-0
Διαγόρας Βραχνεΐκων-Πανηλειακός 1-0
ΠΑΟ Βάρδας-Πανγυθεατικός 2-0
ΑΟ Τσιλιβή-Θύελλα Πατρών 2-1
ΑΟ Διαβολιτσίου-Παναργειακός 2-1
Ναύπλιο 2017-ΠΣ Σπάρτη 1-2
Ολυμπιακός Ζαχάρως-Ερμιονίδα 1-1

 ***  Για το Μεσσηνιακό Ποδόσφαιρο  ΕΠΣΜεσσηνίας σήμερα Σάββατο 01-02-2020 :
Α΄  ΤΟΠΙΚΟ  17η αγωνιστική :
ΕΡΑΝΗ Φιλιατρών - ΤΣΙΚΛΗΤΗΡΑΣ Πύλου   0-0  .- ^
Α.Σ. ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Ανάληψης  5-0 .- ^
ΑΚΡΙΤΑΣ Κορώνης - Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  2-1  .- ^
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ Μελιγαλά  3-1 .- ^
Α1΄ ΤΟΠΙΚΟ  16η αγωνιστική  :
ΑΣΤΕΡΑΣ Αρφαρών - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Καλαμάτας   5-3 .- ^
Α.Ο. ΔΩΡΙΟΥ ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ  2-2 .- ^
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ - Π.Σ. ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ   4-0 .- ^
Β΄ ΤΟΠΙΚΟ 14η αγωνιστική :
Δεν έχει αγωνιστική αυτό το Σ/Κ ...

~** Για την Ε΄ Φάση του Κυπέλλου ΕΠΣΜεσσηνίας :
Τε ,  29-01-2020 : ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ - Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-4 .- ^
Α' Μεσσηνίας - 17η αγωνιστική
ΑΟ Μεθώνης-ΠΑΟ Καλού Νερού 2-0 .- ^
ΑΕ Αβίας-Απόλλων Καλαμάτας  1-4 .- ^
Ανδρούσα-ΑΟ Σπερχογείας  1-1  .- ^
Πάμισος Μεσσήνης-Τέλλος Άγρας  2-0 .- ^

Α1 Μεσσηνίας - 16η αγωνιστική
Απόλλων Πεταλιδίου-ΑΟ Φυτειάς 2-1 .- ^
Παπαφλέσσας Χώρας-Θύελλα Χαρακοπιού 2-2 .- ^ 
Ηρακλής Κυπαρισσίας-Ολυμπιακός Καλαμάτας 3-0 .- ^ 
Ηρακλής Καλαμάτας-ΑΕΚ Καλαμάτας (18:00)

~** ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Κ16  ΕΠΣΜεσσηνίας :
Σάββατο / Κυριακή 01, 02-02-2020 :
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ - Α.Ο.ΠΑΤΙΣΤΑΣ  3-0 α.α. .-^
ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ - Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ  4-2 .- ^



***



 ~* ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2020  :
 33.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2020/01/27-2020.html   .-
34 .- Αρφαρά Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 : https://snsstamoskal.blogspot.com/2020/01/28-2020.html   .-
35.-.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 29 Ιανουαρίου  2020  :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2020/01/29-2020.html   .-
36.- ΑΓΙΟΣ   ΚΟΣΜΑΣ   Ο  ΑΙΤΩΛΟΣ  ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ  : Αρφαρά  Ενημερώσεις  ..  Γνώσεις - Αναγνώσεις   29-01-2020 .  :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/blog-post.html   .- 
37.-Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης   Πέμπτη 30 Ιανουαρίου  2020 :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/30-2020.html   .- 
38.-  .-  Αρφαρά  Η  Εφημερίδα μας  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  παρασκευή  31 -Ιανουαρίου  2020  : https://snsarfara.blogspot.com/2020/01/31-2020.html  .-  
39.-   ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ    Παρασκευή 31 Ιανουαρίου  2020   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  Το  Α-..και το Ω ..! :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2020/01/31-2020.html  .- 
~

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2020  :
1.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  01 Φεβρουαρίου  2020  .-~   ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ! :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2020/01/01-2020.html  .-   
2.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή 02  Φεβρουαρίου 2020    : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2020/02/02-2020.html   .- 
3.- Αρφαρά  -2-  Η Εφημερίδα μας . Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Κυριακή  02 Φεβρουαρίου 2020  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2020/02/2.html    .- 
4.- Αρφαρά  Η Εφημερίδα μας .  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .  Δευτέρα 03 Φεβρουαρίου  2020   :  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2020/02/blog-post.html  .- 
 5.-



Δεν υπάρχουν σχόλια: