ΑΡΦΑΦΑ ΚΑΛΑΜΆΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ

~* ΑΡΦΑΦΑ ΚΑΛΑΜΆΤΑ ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ Από γέφυρα διοδίων Πηδήματος περιοχή Λυγεριά ή Λυγερή Αρφαρών Πέμπτη 17-10-2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214046651293813/ .-
Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 :
Κόμβος Αρφαρών Καλαμάτας 2012
Το ποντικάκι μας στην ενημέρωση !
***  Ο Λοβέρδος έχρισε πρωθυπουργό τον Σαμαρά, εάν...

* Εάν η εκλογική διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι μεγάλη υπέρ της πρώτης, τότε, ναι, σε μία κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κόμματα ο Αντώνης Σαμαράς πρέπει να είναι πρωθυπουργός.

 * Η σημερινή δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου (Real fm) άναψε φωτιές σε όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς μέσω αυτής βγαίνουν στο φως σχεδιασμοί και στρατηγικές.
 ~ Παράγοντες των δύο μεγάλων κομμάτων δίνουν τις εξής ερμηνείες:
 * Πρώτον, ότι ο κ. Λοβέρδος ανοίγει και επισήμως τη συζήτηση για μετεκλογική συνεργασία των δύο κομμάτων (σ.σ. όπως και η σημερινή, αλλά με λαϊκή εντολή, πλέον). Επιπλέον, θέτει και ένα από τα εκλογικά διλήμματα στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – του τύπου «αν δεν θέλετε να δείτε τον Σαμαρά πρωθυπουργό μην επιτρέψετε να είναι μεγάλη η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ».
 * Δεύτερον, ότι «εργάζεται» από τώρα για τον λεγόμενο «τρίτο πόλο» που θα πάρει σάρκα και οστά μετά τις εκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος –τη δημιουργία, δηλαδή, ενός σχήματος από φιλελεύθερες–μεταρρυθμιστικές δυνάμεις που βρίσκονται σήμερα στα δύο μεγάλα κόμματα και στις παρυφές της Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ).
 * Κατά τους (πολύ) καχύποπτους, η δήλωση αυτή έγινε εν γνώσει του Ευ.Βενιζέλου, του οποίου τα προεκλογικά και μετεκλογικά σχέδια εξυπηρετεί, δεδομένου ότι θεωρείται ως ο «σίγουρος» νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
 * Η Λ. Συγγρού υποδέχθηκε με αμηχανία την παρέμβαση Λοβέρδου. Μέχρι στιγμής, η απάντηση ήλθε από τον («συναινετικό») Χρήστο Σταϊκούρα και ήταν θετική. Κατά τον «γαλάζιο» τομεάρχη Οικονομιών (και συνεργάτη του κ.Σαμαρά), «η ΝΔ αγωνίζεται για την αυτοδυναμία, ωστόσο το τι θα γίνει θα το κρίνουν οι πολίτες με την ψήφο τους». Απέφυγε μάλιστα να αποκηρύξει μία μετεκλογική συνεργασία, παραπέμποντας στην επιλογή Σαμαρά «να παίξει η ΝΔ στο γήπεδο αντί να μένει στην κερκίδα». -

*** Απορρίφθηκε η προσφυγή Τσοχατζόπουλου

* Απορρίφθηκε με διάταξη του εφέτη ανακριτή Θόδωρου Κανελλόπουλου το αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου να μειωθεί το ποσό της εγγύησης που του έχει επιβληθεί μετά την απολογία του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Ο Τσοχατζόπουλος έχει προθεσμία ως την ερχόμενη Τρίτη να καταθέσει το ποσό της εγγύησης των 150.000 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής δεν προτίθεται να του δώσει άλλη προθεσμία.

 * Με την προσφυγή του ο κ. Τσοχατζόπουλος ζητούσε τη μείωση της εγγυοδοσίας των 150.000 ευρώ που υποχρεώθηκε να καταβάλλει καθώς επίσης και την άρση της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε.
 * Ο κ. Τσοχατζόπουλος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την πρόσφατη απολογία του στον εφέτη ανακριτή Θεόδωρο Κανελλόπουλο για «ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες» του έτους 2010 (χρήση 2009).
 * Παράλληλα, διατάχθηκε η δέσμευση του ακινήτου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο φέρεται πως δεν είχε δηλώσει, όπως προέκυψε μετά τον επανέλεγχο που διενεργήθηκε και την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου, από την επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών της Βουλής. Το επίμαχο πόθεν έσχες κρίθηκε ως ανειλικρινές μετά το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο, ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει συνολικό εισόδημα 250.955,87 ευρώ, εκ των οποίων τα 150.000 δικαιολογεί ως λήψη δύο δανείων.
 * Ωστόσο δεν έχει δηλώσει το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ παλιότερα περιουσιακά του στοιχεία δεν δικαιολογούνται με βάση τα εισοδήματα του. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το σπίτι δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του 2011 καθώς αποκτήθηκε το 2010 και ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής που κατά την άποψή του δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.

*** Συνελήφθη για οφειλές ο ιδιοκτήτης του "Πεντελικόν"

* Συνελήφθη σήμερα το πρωί ο Χαράλαμπος Βάρδης, ιδιοκτήτης του πολυτελούς και ονομαστού ξενοδοχείου «Πεντελικόν» στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς, από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
 * Ο 67χρονος επιχειρηματίας συνελήφθη για μη απόδοση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και Φόρου Ελεύθερων Επαγγελματιών. Το ύψος της οφειλής από μη απόδοση ΦΠΑ για τη φορολογική περίοδο από 01-01-2011 έως 30-04-2011, ανέρχεται σε 85.457,12 ευρώ.

*** Στα πράσα έπιασε το ΣΔΟΕ πρατήριο με παράνομη δεξαμενή
* Ολόκληρο σύστημα με παράνομη δεξαμενή 50 χιλιάδων λίτρων, που περιείχε ορυκτέλαια και ήταν συνδεδεμένη με παλιά αντλία καυσίμου, προκειμένου να προμηθεύει με ορυκτέλαιο τα ρεζερβουάρ των φορτηγών, εντόπισαν οι άνδρες του ΣΔΟΕ σε πρατήριο της παλιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας.

 ~ Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, την ώρα του ελέγχου καταλήφθη τουρκικό φορτηγό να έχει εφοδιαστεί με το μείγμα.
 ~ Η νόμιμη εκπρόσωπος του πρατηρίου δεν έχει εντοπιστεί και αναζητείται, ενώ συνελήφθησαν ο υπεύθυνος, η λογίστρια, τρεις πακιστανοί υπάλληλοι, οι δύο χωρίς άδεια παραμονής, ένας έλληνας υπάλληλος και ο τούρκος οδηγός του φορτηγού.
 * Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρει:
 ~ "Στις 22-2-20121 υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας προέβησαν σε από κοινού έλεγχο σε πρατήριο της ΠΕΟ Θεσσαλονίκης - Καβάλας, και από τον έλεγχο διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόγειας παράνομης δεξαμενής χωρητικότητας 50.000 λίτρων που περιείχε ορυκτέλαια και η οποία ήταν συνδεδεμένη με παλιά αντλία καυσίμου δια της οποίας διοχετευόταν το ορυκτέλαιο στα ρεζερβουάρ των φορτηγών.
 ~ Κατά την ώρα του ελέγχου κατελήφθη τούρκικο φορτηγό να έχει εφοδιασθεί με το παραπάνω μίγμα και ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία για την πράξη της λαθρεμπορίας.
 ~ Επίσης από την έρευνα και τις ληφθείσες καταθέσεις διαπιστώθηκε ότι η παράνομη διάθεση ορυκτελαίου ως καύσιμη ύλη ξεκινούσε από ενάρξεως λειτουργίας του πρατηρίου (11-9-2009) έως 22/2/2012 κατά παράβαση των περί λαθρεμπορίας διατάξεων ποσότητας 1007.000 λίτρων με διαφυγόντες φόρους (ΕΦΚ και ΦΠΑ ) 700.000 ευρώ περίπου.
 ~ Η νόμιμη εκπρόσωπος του πρατηρίου δεν ανευρέθη και αναζητείται, ενώ συνελήφθησαν ο υπεύθυνος του πρατηρίου ,η λογίστρια ,τρείς πακιστανοί υπάλληλοι εκ των οποίων οι δυο χωρίς άδεια παραμονής , ένας Ελληνας υπάλληλος καθώς και ο τούρκος οδηγός του φορτηγού.
 ~ Συντάχθηκε μηνυτήρια αναφορά και οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα κατά την αυτόφωρη διαδικασία".

*** Κατεπείγουσα έρευνα του ΣΔΟΕ για τον βουλευτή και το €1 εκατ.

~ Επείγουσα έρευνα για τον φορολογικό έλεγχο του βουλευτή που φέρεται να έχει εμβάσει στο εξωτερικό ποσό ύψους 1 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο, διέταξε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος κ. Ιωάννης Διώτης.
 ~ Ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στο να διαπιστωθεί αν το ποσό που εστάλη στο εξωτερικό δικαιολογείται από τα εισοδήματα που έχει δηλώσει ο βουλευτής.
 ~ Υπενθυμίζεται ότι το θέμα του βουλευτή έχει λάβει διαστάσεις, καθώς ζητείται επιτακτικά η δημοσιοποίηση του ονόματος από βουλευτές όλων των παρατάξεων στη Βουλή.

*** Συνάντηση Παπούλια - Ζακ Λανγκ

* Συνάντηση είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Γάλλος πρώην υπουργού Πολιτισμού και Παιδείας Ζακ Λάνγκ, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Οι δύο άνδρες μνημόνευσαν την κοινή τους φίλη, αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, στενή φίλη του Γάλλου καλεσμένου, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε «μεγάλη και όμορφη Ελλάδα».  * «Η Μελίνα ενσάρκωνε την Ελλάδα, ήταν το σύμβολο της αιώνιας Ελλάδας, της ζωντανής Ελλάδας. Νομίζω ότι μπορούμε να τη σκεφτόμαστε έντονα σήμερα, γιατί αν ήταν εδώ μεταξύ μας, αν ζούσε ακόμη, θα μπορούσε να βρει τις κατάλληλες λέξεις. Και θα έλεγε σε όλους μας: "Κουράγιο. Τώρα θα παλέψουμε και θα βγούμε απ΄ αυτές τις δυσκολίες"», ανέφερε ο Γάλλος πολιτικός.
 * «Παράλληλα, όμως, επειδή ήταν και Ελληνίδα πατριώτισσα -θυμάμαι το ωραιότατο βιβλίο της, το "Γεννήθηκα Ελληνίδα"- νομίζω πως θα μας έλεγε ότι δεν είναι υπέρ ενός σχεδίου που θέλει να βάλει την Ελλάδα υπό επιτήρηση», συνέχισε ο κ. Λάνγκ και κατέληξε: «Όμως, νομίζω ότι ο λαός και οι αρχές θα παλέψουν γι΄ αυτό. Και πιστεύω ότι η χώρα η οποία προεδρεύεται από μια προσωπικότητα που τυγχάνει τόσο μεγάλου σεβασμού, όσο εσείς, θα τα καταφέρει».

*** Draghi: Δύσκολο να πούμε πως η ελληνική κρίση έχει τελειώσει

*** ΔΝΤ: Oι επιπτώσεις από την κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να είναι μεγάλες

~** Kleva: Θα κυκλοφορήσει 2 νέα σκευάσματα για την θεραπεία του Alzheimer


*** Μεγαλύτερη ύφεση το 2012 στην Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν
* Αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία στις ενδιάμεσες προβλέψεις που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,3% το 2012 από την προηγούμενη εκτίμηση για ύφεση 2,8%.

 ~ Την ίδια στιγμή η Κομισιόν σημειώνει ότι βλέπει σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους στην ελληνική οικονομία λόγω της πολύ χαμηλής καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
 ~ "Εκτός από την εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης, η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συρρικνωθεί δεδομένης της αναμενόμενης επιτάχυνσης της προσαρμογής στην αγορά εργασίας, με περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα" αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιτροπή.
 ~ Προσθέτει ότι οι εξαγωγές αναμένεται να είναι λιγότερο δυναμικές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ η αδύναμη εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να πλήττει τις εισαγωγές βοηθώντας τον εξωτερικό τομέα να συμβάλει θετικά στην οικονομία.
 ~ Παρά τη βαθιά ύφεση, η πορεία του πληθωρισμού στην Ελλάδα αποκαλύπτει την βαθιά ακαμψία στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προσθέτει η Κομισιόν.
 ~ "Το 2012 η τάση ανόδου στις τιμές αναμένεται να αντιστραφεί, οδηγώντας σε ήπιο αποπληθωρισμό της τάξης του 0,5%. Η κύρια κινητήρια δύναμη προέρχεται από την αναμενόμενη υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος και των καταναλωτικών δαπανών λόγω των μισθολογικών περικοπών στον ιδιωτικό τομέα", αναφέρει.
 ~ Η Κομισιόν σημειώνει παράλληλα ότι η αγορά εργασία γνωρίζει μια "επώδυνη διαδικασία προσαρμογής". Επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού ο μέσος δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου στο 17,2%, ενώ για το σύνολο του έτους η απασχόληση εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε κατά 4.8%. Προβλέπει ταυτόχρονα ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2012.
 ~ Η Κομισιόν βλέπει ταυτόχρονα συρρίκνωση της οικονομίας της Κύπρου κατά 0,5% το 2012 από ανάπτυξη 0,5% το προηγούμενο έτος λόγω της επιδείνωσης στο εξωτερικό περιβάλλον και μετά την υιοθέτηση των μέτρων λιτότητας.

*** Rehn: Εμμένεi στη λιτότητα παρά τις προβλέψεις για ύφεση

* Βρυξέλλες (Dow Jones) – Οι ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στα προγράμματά τους δημοσιονομικής ενοποίησης, παρά τις εκτιμήσεις ότι η περιοχή θα περιέλθει σε ύφεση φέτος, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικά θέματα, Olli Rehn.
 * Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε τις νέες της εκτιμήσεις για το 2012, που περικόπτουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στην ένωση των 17 χωρών του ευρώ, ιδιαίτερα για τις χώρες που συμμετέχουν στα προγράμματα διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία.
 * Σε ετήσια βάση, η ευρωζώνη προβλέπεται να συρρικνωθεί 0,3% φέτος, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,5% τον περασμένο Νοέμβριο.
 * Ωστόσο οι χώρες αυτές, όπως δήλωσε ο Rehn, θα πρέπει να κρατήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους και τους στόχους για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 * Άφησε παράλληλα χώρο για πιθανές αναθεωρήσεις μετά από το Μάρτιο, όταν και θα υπάρχουν περισσότερα ολοκληρωμένα reports για τις ριψοκίνδυνες χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.
 * «Τα κράτη μέλη που βρίσκονται υπό αυστηρή εποπτεία, θα πρέπει α είναι σε θέση να πετύχουν τους στόχους των προϋπολογισμών τους» και να προχωρήσουν σε μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση, δήλωσε ο Rehn σε συνέντευξη Τύπου μετά από τη γνωστοποίηση των τελευταίων εκτιμήσεων της Κομισιόν.
 * Πρόσθεσε ακόμη ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ είχαν συμφωνήσει στην τελευταία τους συνάντηση ότι είναι απαραίτητο να εμμείνουν στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας.
 * Για να διασφαλιστεί ότι η οικονομική συρρίκνωση της ευρωζώνης το 2012 θα είναι «ήπια», ο Rehn δήλωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
 * Αυτά περιλαμβάνουν την αύξηση των κεφαλαίων διάσωσης της περιοχής προκειμένου να συγκρατηθεί η σπέκουλα των αγορών, η προώθηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, η καλύτερη κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ενίσχυση του πλαισίου της οικονομικής διακυβέρνησης, και οι επιπρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 * «Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να συνεχίσει να λαμβάνει αποφασιστική δράση», τόνισε ο Rehn.

*** Αθλητική Ενημέρωση για σήμερα  23/02/2012 : Για το Γιουρόπα Λίγκ στο ποδόσφαιρο :
Μάντσεστερ Σίτι - Πόρτο 4-0 .- ^
Αθλέτικο Μπιλμπάο - Λοκομοτίβ Μόσχας 1-0 ,(0-0).- ^
ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης - Ουντινέζε 0-3 , (0-2).- ^
Κλαμπ Μπρίζ - Ανόβερο 0-1 ,  (0-0).- ^  
Αϊτχόφεν - Τρανμπζοσπόρ  4-1 , (3-1 ).- ^  
Άντερλέχτ - Ακμάαρ   0-1 , (0-0) .- ^   
Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ - Άγιαξ   1-2 , (1-1) .- ^  
Σπόρτινγκ Λισσαβώνας - Λέγκια Βαρσοβίας   1-0  , (0-0) .- ^ 
Σάλκε - Βικτόρια Πλζεν    1-1 , (1-0) .-  Παράταση : 3-1 .- ^
Ατλέντικο Μανδρίτης - Λάτσιο  1-0  , (0-0)  .- ^
Βαλένθια - Στόουκ  1-0 , (1-0).- ^ 
Τβέντε -  Στεάουα Βουκουρεστίου 1-0 , (1-0).- ^ 
Σταντάρ Λιέγης  - Βίσλα Κρακοβίας 0-0 .- ^ 
Μπεσίκτας -Μπράγκα   0-1 , (0-1).- ^  
Μέταλιστ -Σάλτσμπουργκ   4-1 , (1-0) .- ^  
Ολυμπακός -Ρουμπίν Καζάν  1-0  , (1-0).- ^  
Τα γκόλ : 14΄ Ραφίκ Τσιμπούρ , 

~** Για το Κύπελλο Κύπρου στο ποδόσφαιρο :
ΑΕΛ -ΑΠΟΕΛ  0-0 .- ^

~** Για την Ευρωλίγκα στο Ευρωμπάσκετ :
5ος : ΤΣΣΚΑ Μ/οσχας - Ολυμπιακός Πειραιώς  96-64 .- ^ 
6ος : Μπιλμπάο - Μοντομπάσκετ Σιένα  60-59 .- ^  
5ος : Γαλατάσαράϊ - Ανατολού Εφές 64-56 .- ^   
7ος : Φενέρ Μπαχτσέ Ούλκερ  - Ούνικς Καζάν 94-87  παράταση .- ^  
8ος : Μακαμπί Ηλέκτρα Τ.Α. - Ζαγκλίρις Κάουνες   70-66  .- ^ 
6ος : Ρεάλ Μανδρίτης - Ουνικάχα Μάλαγα  86-65  , (59-53)  .- ^ 
8ος : Καντού - Μπαρτσελόνα     62-63 , (33-35)  .- ^   
7ος : Παναθηναϊκός Αρμάνι Μιλάνο  58-67 , (32-34) .- ^ 

~** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και Άλλα :
*** Καταρρέουν στην Καλαμάτα οι τιμές των ακινήτων
*  Τρομάζει η αβεβαιότητα για τις νέες αντικειμενικές, ελάχιστες αγοραπωλησίες  * Πολύ μεγαλύτερη της επισήμως καταγεγραμμένης είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων, με τις προβλέψεις των κτηματομεσιτικών γραφείων και των συμβολαιογράφων να προεξοφλούν περαιτέρω απαξίωση των περιουσιών και μεγάλη μείωση των αγοραπωλησιών. Το εύρος της πτώσης των τιμών, μόνο το τελευταίο έτος, σε διάφορες περιοχές της Καλαμάτας, φθάνει στο 25%, σύμφωνα με τους ανθρώπους της αγοράς, χωρίς να υπολογίζεται η προηγουμένη μεγάλη υποχώρηση των αξιών από την αρχή της κρίσης.
* Το ανεπίσημο πάγωμα των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες, η καταρράκωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η ανεργία, οι μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και η αυξημένη αβεβαιότητα για το μελλοντικό φορολογικό πλαίσιο, όπως και η ύπαρξη μεγάλου αδιάθετου αποθέματος κατοικιών των κατασκευαστών, συγκροτούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.
 * Αν στις παραπάνω παραμέτρους προστεθούν οι πωλήσεις ακινήτων -από δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες- και η επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών τιμών, καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση είναι εφιαλτική στον τομέα των ακινήτων.
* Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ελάχιστες είναι και οι αγοραπωλησίες που γίνονται. «Αυτή την εποχή οι αγοραπωλησίες για τις νεόδμητες κατοικίες στην Καλαμάτα φτάνουν στα 1.750 με 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όταν τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τα 2000 ευρώ.
* Σε ό,τι αφορά παλαιότερες κατοικίες, η διαφορά στις τιμές είναι πολύ μεγαλύτερη. Παράλληλα, μεγάλη πίεση δέχεται και η εξοχική κατοικία, όπου επίσης η πτώση ξεπερνά το 35%», μας έλεγε κατασκευαστής.
* Οι εκτιμήσεις των μεσιτών δείχνουν πως το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων αναμένει επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας. Παράλληλα, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν περαιτέρω μείωση στις τιμές των ακινήτων. Το πιθανότερο είναι πως μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται επίδοξοι αγοραστές, οι οποίοι ωστόσο θα περιμένουν κι άλλο, για να εντοπίσουν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις και, κατ’ επέκταση, ευκαιρίες στην αγορά. Το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν και μάλλον θα επαναληφθεί και σ’ αυτή τη συγκυρία, ευκαιρίας δοθείσης.
* «Οι προβλέψεις για την αγορά κατοικίας στην Καλαμάτα, αλλά και στην περιφέρεια, το 2012, μιλούν για νέα πτώση των τιμών εξαιτίας του χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος που προκαλούν η ευρύτερη οικονομική αβεβαιότητα, η απουσία χρηματοδοτήσεων για στεγαστικά από τις τράπεζες, η μεγάλη προσφορά και τα υψηλά επιτόκια», μας ανέφεραν χθες μηχανικοί και κτηματομεσίτες.
* Επιπλέον, παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν πως, ακόμα και όσοι υποψήφιοι αγοραστές διαθέτουν ρευστότητα, δεν προχωρούν σε πράξεις, καθώς τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων καθιστούν ασύμφορη την αποδέσμευση και τοποθέτησή τους, πόσω μάλλον όταν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των ειδικών μιλούν για περαιτέρω μειώσεις των τιμών.-
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

*** Φιλία και συντροφικότητα αντίδοτα στην κρίση
* Πόσο δοκιμάζονται οι σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές, από την κρίση; Είναι οι εντάσεις που κυριαρχούν ή, αντίθετα, οι δυσκολίες έρχονται για να συσφίξουν τους δεσμούς και να αναδείξουν τις ουσιαστικές παραμέτρους στη συνύπαρξη με τους κοντινούς μας ανθρώπους; * Το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας, που εξακολουθεί να υφίσταται ισχυρό στην Ελλάδα, φαίνεται πως τώρα παρά ποτέ λειτουργεί ως στήριγμα, πρακτικά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Οι φιλίες ξεκαθαρίζουν, κρατάμε λίγους και καλούς, δήλωσαν οι Καλαματιανοί με τους οποίους συνομίλησα. Οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και τα νέα δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί πάνω σε γερές βάσεις.
* Δεν είναι τυχαίο, μου είπε η ψυχολόγος Ελένη Βλαχάβα, ότι έχουν αυξηθεί οι γάμοι μέσα στο τοπίο της οικονομικής κρίσης. Η ίδια μοιράζεται μαζί μας την εικόνα που λαμβάνει από τους Καλαματιανούς που ζητούν τη συμβουλή της και παρατηρεί πως η κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για να έρθουμε πιο κοντά και να συνειδητοποιήσουμε όσα αξίζουν πραγματικά.
* «Πράγματι, κυρίως σε μια οικονομική κρίση, οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων δοκιμάζονται», μου είπε ο Νίκος Χριστόπουλος, που τώρα προσπαθεί να θέσει τις βάσεις για ένα νέο επαγγελματικό ξεκίνημα. «Ωστόσο, η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο: στις κρίσεις, οι σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, συναισθηματικές, θεωρώ ότι επηρεάζονται θετικά. Στις σχέσεις μεταξύ των μελών μιας οικογένειας υπάρχει σύσφιξη και, κατά συνέπεια, υπάρχει σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των συνεργατών, στις ερωτικές μας σχέσεις, στους φίλους μας. Υπάρχει έντονη η αίσθηση της αλληλεγγύης και νομίζω ότι οι Έλληνες το αποδεικνύουν περίτρανα καθημερινά».
* «Θεωρώ», εξακολουθεί, «ότι κυρίως οι φιλικές σχέσεις επηρεάζονται από την κρίση. Ο καθένας αντιμετωπίζει προσωπικά προβλήματα. Αναπόφευκτα αυτό έχει αντίκτυπο και στη φιλική σχέση. Οικογενειακώς, όμως, πιστεύω ότι ο καθένας μας βρίσκει μια διέξοδο, βρίσκει μια υποστήριξη και έχει και μια ελπίδα να συνεχίσει, σε αντίθεση με τις αγγλοσαξονικές χώρες και τις χώρες γενικότερα της Δύσης. Αν υποθέσουμε ότι στο μέλλον θα αντιμετωπίσουν μια παρόμοια κρίση με αυτή της Ελλάδας, τότε τα πράγματα εκεί θα είναι πολύ πιο δύσκολα σε επίπεδο ανθρωπίνων σχέσεων».
* Μαζί του συμφωνεί η Φωτεινή Αράπη, ιδιωτική υπάλληλος: «Η παραδοσιακή οικογένεια που έχουμε στην Ελλάδα νομίζω ότι είναι αυτό που έχει βοηθήσει και βοηθάει τον κόσμο σήμερα», λέει. «Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει μια στήριξη, είτε αυτή είναι οι γονείς, είτε παιδιά, θείοι, ξαδέλφια, βοηθάει ο ένας τον άλλον. Εύχομαι να μην αλλάξει και να μη γίνουμε… Ευρώπη σε αυτό».
* Η Άντα Μανωλοπούλου, 28 ετών, ιδιωτική υπάλληλος, σημειώνει πως η κρίση «θα μας κάνει πιο δυνατούς. Οι σχέσεις θα δυναμώσουν, λόγω συνθηκών. Ψάχνουμε ένα στήριγμα, κυρίως οικονομικό. Στην οικογένεια όλοι τσοντάρουν λεφτά να βγάλουμε ένα νοίκι, να πληρώσουμε τη ΔΕΗ, το χαράτσι. Δεν μπορεί να τα βγάλει ένας εργαζόμενος μόνος τους αυτά τα λεφτά».
* Για τις φιλικές σχέσεις: «Η αλήθεια είναι ότι δε βγαίνω τόσο όσο παλιά», λέει. «Εκεί που έβλεπα είκοσι φίλους την εβδομάδα, τώρα βλέπω πέντε, τους πιο κοντινούς μου. Και αυτό υπό συνθήκες. Σε κάποιο σπίτι, για να δούμε ένα DVD, άντε για έναν καφέ. Εκεί που είχες τριάντα άτομα κύκλο, τώρα έχεις δέκα, αλλά είναι πιο ισχυροί οι δεσμοί, με τους φίλους σου, με την οικογένειά σου, με τον επαγγελματικό σου περίγυρο. Αυτό πιστεύω: Ότι οι δυσκολίες θα ενισχύσουν τις σχέσεις. Σε ποιους θα πεις το ζόρι σου; Στους κοντινούς, στους δικούς σου ανθρώπους. Επειδή το ζόρι είναι συνεχές, η επαφή είναι πιο συχνή. Η σχέση ενισχύεται. Πρώτα από ανάγκη, αλλά στην πορεία αλλάζει και η ουσία».
* Η Μαίρη, 30 ετών, είναι άνεργη. «Αν δεν είχα τους γονείς μου, δεν ξέρω πού θα βρισκόμουν τώρα», λέει. «Αυτοί με στηρίζουν και οικονομικά –όσο μπορούν- και ψυχολογικά. Αν δεν είχα τους δυο – τρεις καλούς μου φίλους, δύσκολα θα άντεχα την πίεση. Αυτοί μου φτιάχνουν τη διάθεση, με παρηγορούν όταν με παίρνει από κάτω, με κάνουν να χαμογελώ. Είμαστε τυχεροί που ως Έλληνες έχουμε κρατήσει καθαρές και ουσιαστικές τις σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους. Αν δεν ήταν αυτοί, οι άστεγοι στους δρόμους θα ήταν διπλάσιοι, τριπλάσιοι. Σχέση ερωτική δεν έχω, για να σου πω πώς την επηρεάζει η κρίση. Πιστεύω, όμως, πως αν αποκτήσω μέσα σε αυτό το τοπίο της ύφεσης, θα είναι πιο ισχυρή και ουσιαστική, απ’ ό,τι σε καλές εποχές. Στα δύσκολα φαίνονται οι δικοί σου άνθρωποι».
* «Κατ’ αρχάς, κάθε περίοδος η οποία είναι κρίσιμη – θετικά ή αρνητικά, κάθε περίοδος που φέρνει αλλαγές, ειδικά η παρούσα, συσφίγγει τις σχέσεις, ενώνει τους ανθρώπους», σημειώνει η ψυχολόγος Ελένη Βλαχάβα. «Για παράδειγμα, μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαμε το μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας. Η μαμά, ο μπαμπάς και τα παιδιά. Ήταν η περίοδος της ευημερίας, υπήρχαν δουλειές, χρήματα, υπήρχε μια άνεση. Τώρα όμως βλέπω ότι ξαναγυρίζουμε στις ρίζες. Ξαναγυρίζουν οι άνθρωποι στην εκτεταμένη οικογένεια. Ζουν όλοι μαζί, μοιράζονται ρόλους, μοιράζονται τα απλά, το λογαριασμό, τα έξοδα του σπιτιού. Ζητάνε τη στήριξη της οικογένειάς τους. Βλέπουμε ότι το ζευγάρι στρεσάρεται πολύ από την αγωνία αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Έτσι η οικογένεια, οι παππούδες, οι θείοι, τα ξαδέλφια, προσφέρουν μια στήριξη, βοηθάνε. Το βάρος μοιράζεται. Βέβαια, υπάρχουν και κάποια, σε εισαγωγικά, αρνητικά, γιατί πλέον πρέπει να συνυπάρξεις, ενώ πριν είχες μάθει να είσαι ανεξάρτητος. Αλλά μπροστά στο βάρος της κρίσης και της αγωνίας, βοηθά πολύ η οικογένεια».
* Στις συντροφικές, τις ερωτικές σχέσεις, είναι αντίστοιχα τα μηνύματα που λαμβάνετε ή κυριαρχούν εντάσεις στο ζευγάρι; τη ρωτάω.
* «Βλέπουμε ότι, μέσα στην κρίση, γίνονται πιο πολλοί γάμοι, ειδικά πολιτικοί γάμοι. Αυτό βοηθάει, γιατί έχεις έναν άνθρωπο να στηριχθείς συναισθηματικά και πρακτικά. Οι δυσκολίες ενώνουν το ζευγάρι. Σίγουρα υπάρχουν εντάσεις, αλλά μπροστά, επαναλαμβάνω, στο βάρος της κρίσης και στην αγωνία, δένεται το ζευγάρι περισσότερο. Το ζευγάρι ξαναβρίσκεται. Η σχέση γίνεται πιο αγαπητική, ώστε ακριβώς να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Οι προτεραιότητες αλλάζουν. Κάποια πράγματα που θεωρούνται “λεπτομέρειες” πλέον δεν τα προσέχεις, γιατί έχεις να ανησυχήσεις για άλλα. Οι αγωνίες, βέβαια, επηρεάζουν την ερωτική ζωή, το στρες δε σε αφήνει να λειτουργήσεις, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά διαμορφώνεται πια μια πιο συναισθηματική σχέση με το σύντροφο».
* Οι φιλικές σχέσεις, σημειώνει η κα Βλαχάβα, δοκιμάζονται περισσότερο αυτή την περίοδο.
* «Το ζευγάρι έρχεται πιο κοντά, έρχεσαι πιο κοντά με την οικογένεια, με ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν άμεσα. Έτσι, κλείνεται η κάθε οικογένεια, ο κάθε άνθρωπος στο μικρόκοσμό του. Δεν έχεις την ίδια διάθεση να βγεις, να διασκεδάσεις, αλλά από την άλλη μένεις με τους πιο κοντινούς σου, τους πιο αγαπημένους. Μπορούν να μείνουν στο σπίτι, να μαγειρέψουν, να κάνουν επισκέψεις σε φίλους. Και πάλι θέλω να το βλέπω θετικά. Ότι μένουν τα ουσιαστικά πράγματα, οι ουσιαστικές σχέσεις».
* «Οι άνθρωποι που με προσεγγίζουν, που ζητούν τη συμβουλή μου, έχουν όλοι μεγάλη αγωνία πώς θα τα βγάλουν πέρα με την κρίση, τι θα κάνουν, πώς θα μιλήσουν στα παιδιά. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, είχαμε μάθει να έχουμε μια αφθονία αγαθών, είχαμε μάθει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Πλέον αυτό έχει αλλάξει και άλλαξε πάρα πολύ γρήγορα. Η αλλαγή ήταν απότομη. Είχαμε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, είχαμε φτιάξει κάπως την εικόνα για το μέλλον μας, για το παρόν μας. Όλο αυτό ήρθε να ανατραπεί και δυσκολεύονται να δουν την αισιόδοξη πλευρά. Αυτό που προσπαθώ εγώ, είναι να τους κάνω να το δουν ως μια ευκαιρία για μια αλλαγή, που δε θα είναι απαραίτητα κακή, αν κρατήσεις την ψυχραιμία σου και συνεχίσεις και προσπαθείς».
* «Η κρίση δεν είναι απαραίτητα κακή, τουλάχιστον σε επίπεδο συναισθηματικό και οικογενειακό. Μπορεί να σε φέρει πιο κοντά. Να δεις τις προτεραιότητες, τι έχει πραγματικά σημασία. Αυτό έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει. Εμεί, μάλιστα, στην επαρχία έχουμε μια πολυτέλεια. Η επαρχία είναι ένα στήριγμα επιπλέον. Αν μιλούσαμε για την Αθήνα, οι απαντήσεις μου θα ήταν διαφορετικές. Έχει σημασία το πλαίσιο. Η πόλη της Καλαμάτας είναι πολύ τυχερή, γιατί μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα ανέξοδα και να είσαι σε επαφή με τη φύση. Αυτό θα συμβούλευα: Ο Καλαματιανός να αρχίσει να δραστηριοποιείται. Να περπατάει, να βγαίνει με την οικογένεια στο πάρκο, στη θάλασσα. Μπορείς να βγεις, να κάνεις πράγματα, με τα παιδιά σου, με τον άνδρα σου. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει μόνο θετικά».-
Της Γεωργίας Οικονομοπούλου

*** Δήμος Καλαμάτας
~ Ξεκινούν συσσίτια στο Α’ ΚΑΠΗ  * Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη η έναρξη της προσφοράς συσσιτίων σε απόρους από το Δήμο Καλαμάτας. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε χθες το μεσημέρι ότι τα συσσίτια δεν ξεκίνησαν σήμερα, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, λόγω κάποιων μικρών τεχνικών εκκρεμοτήτων.
* Πάντως, τόνισε ότι το εγχείρημα έχει οργανωθεί σωστά και η κοινωνική προσφορά του Δήμου θα είναι σημαντική. Όπως επεσήμανε, το φαγητό, που θα προσφέρεται κάθε μεσημέρι, θα είναι πρώτης ποιότητας.
* Η παρασκευή του θα γίνεται από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, από την οποία θα το παραλαμβάνει ο Δήμος για να το μεταφέρει στο Α’ ΚΑΠΗ, όπου θα προσέρχονται οι άποροι και θα το παίρνουν στο σπίτι τους. Για τις περιπτώσεις των απόρων που είναι κατάκοιτοι, ο Δήμος θα πηγαίνει το φαγητό στο σπίτι τους.
* Όλο αυτό το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, τη Διεύθυνση Πρόνοιας και το Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού, η πρόεδρος του οποίου, Μαρία Οικονομάκου, έχει αναλάβει τη γενική ευθύνη.
* Κατά τον κ. Νίκα, καθημερινά θα παρασκευάζονται 40 με 50 μερίδες φαγητού, ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν και έκτακτες καταστάσεις.
* Επίσης, τόνισε ότι το φαγητό θα προσφέρεται σε όσους χορηγηθούν ειδικές μηνιαίες κάρτες, ενώ υπογράμμισε ότι σκοπός του συσσιτίου δεν είναι να επαναπαυθούν κάποιοι και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια εύρεσης εργασίας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η αλληλεγγύη που δείχνουν οι πολίτες για τους άπορους συμπολίτες τους πρέπει να κρατηθεί ζωντανή και να μην αποτελέσουν τα συσσίτια αιτία ώστε να πάψουν οι άνθρωποι να βοηθιούνται μεταξύ τους.

*** Καταγγελία Σωματείου Εργαζομένων
~ Υπολειτουργεί ο Βιολογικός, κίνδυνος για το περιβάλλον  * Χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και με κενά στο προσωπικό λειτουργεί ο Βιολογικός Καθαρισμός της Καλαμάτας, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον και το Μεσσηνιακό Κόλπο, καταγγέλλουν το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του Βιολογικού, οι οποίοι σήμερα θα κρατήσουν κλειστή την πύλη της μονάδας ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
* Σύμφωνα με το Σωματείο, η απαξίωση του Βιολογικού είναι σκόπιμη και βασίζεται στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση της μονάδας και γενικότερα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Ωστόσο, το Σωματείο και οι εργαζόμενοι προειδοποιούν ότι «δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει περιουσία του εργαζόμενου λαού».
* Στην καταγγελία του Σωματείου τονίζεται, μεταξύ άλλων: «Η μη ασφάλεια στον τρόπο λειτουργίας δεν εξασφαλίζει την ποιότητα της διάθεσης των καθαρών λυμάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την προστασία του Μεσσηνιακού κόλπου. Το κατεπείγον έγγραφο με αρ. πρωτ. 809/21.2.2012, του υπεύθυνου της μονάδας του Βιολογικού Καθαρισμού, αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
* Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της άμεσα, διεκδικώντας και αγνοώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης του κεφαλαίου και του ξεπουλήματος των πάντων. Την καλούμε να προβεί σε ενέργειες πρόσληψης μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των βαρδιών και της συντήρησης του Βιολογικού».- Α.Π.

*** Κυπαρισσία
~ Δεν πείθουν οι διαβεβαιώσεις για το νοσοκομείο  * «Διαβεβαιώσεις» δίδονται ξανά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. «Διαβεβαιώσεις» από τον υπουργό Υγείας στους βουλευτές, «διαβεβαιώσεις» και τη Ν.Δ. Μπορούν, όμως, αυτές να γίνουν πιστευτές; Μπορούν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι πολίτες της ευρύτερης περιοχής να πιστέψουν αυτές τις «διαβεβαιώσεις» και αυτούς που τις παρέχουν;
* Εκτιμώ πως όχι, και δικαίως μάλιστα! Περισσότερο σε προσπάθεια εφησυχασμού, τεχνηέντως, αλλά στον αέρα, μοιάζουν, παρά σε λόγια με αντίκρισμα στην πραγματικότητα!
 * Και εξηγούμαι: Επιστολή στο δήμαρχο Τριφυλίας Κώστα Κόλλια απέστειλε χθες το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθήνας, Γεράσιμος Γιακουμάτος, για το ανακύψαν θέμα της υποβάθμισης του νοσοκομείου.
* Στην επιστολή, ο κ. Γιακουμάτος αναφέρει: «Η Ν.Δ. παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην άποψή της για λειτουργική ανεξαρτησία του Γ.Ν. Κυπαρισσίας, πέραν της διοικητικής του συνένωσης με το Γ.Ν. Καλαμάτας. Η θέση μας αυτή εκφράστηκε και σήμερα (σ.σ. χθες) στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου διεξάγεται συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας ότι δε θα αλλάξει τίποτα». Θυμίζουμε πως στις 18 Ιουνίου 2011, τότε που είχαν προκληθεί αντιδράσεις από την πρόταση για αλλαγή χρήσης του νοσοκομείου Κυπαρισσίας, και μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δε θα αλλάξει τίποτα, παρά μόνο η συνδιοίκηση, ο κ. Γιακουμάτος (υπό την ίδια ιδιότητα) είχε προβεί σε δήλωση για το Γ.Ν - Κ.Υ. Κυπαρισσίας. Μεταξύ άλλων, είχε τονίσει: «Πιστεύουμε ως ειλικρινείς τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου πως το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας θα παραμείνει ως Γ.Ν. και μόνο διοικητικά θα υπαχθεί στο Γ.Ν. Καλαμάτας. Υγειονομικά θα παραμείνει αυτοδύναμο και αυτοδιοικούμενο. Η Ν.Δ. και ο Τομέας Υγείας, μετά και από εντολή του προέδρου κ. Αντώνη Σαμαρά, παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και θα αντιδράσει δυναμικά, αν αλλάξει αυτή η απόφαση» (σ.σ. η απόφαση, δηλαδή, για τη συνδιοίκηση και όχι αλλαγή χρήσης και «υποβάθμισης» του νοσοκομείου).
* Από τότε μέχρι σήμερα, όμως, πολλά άλλαξαν! Ο Παπανδρέου αποχώρησε από την πρωθυπουργία, η Ν.Δ. και ΛΑΟΣ μαζί με το ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν και συνεχίζουν (πλην ΛΑΟΣ οψίμως) να συγκυβερνούν με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο, η Ν.Δ. ψήφισε το Μεσοπρόθεσμο και πριν από λίγες μέρες το Μνημόνιο 2, την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για «Ρυθμίσεις θεμάτων Εθνικού Συστήματος Υγείας, φαρμάκων, φαρμακείων και άλλες διατάξεις», και την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Υγείας το σχέδιο νόμου. Από την ίδια μέρα όλα τα ΜΜΕ γράφουν για το θέμα. Το βράδυ της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Εφαρμοστικός νόμος αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τον ψηφισθέντα Νόμο «“Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας” και άλλες διατάξεις». Αξίζει να σημειωθεί πως στη σύσκεψη το βράδυ της Δευτέρας, αλλά και στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας το μεσημέρι της Τετάρτης, ο δήμαρχος είπε πως με τον τομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. που επικοινώνησε, εννοώντας προφανώς τον αναπληρωτή κ. Γιακουμάτο και όχι τον τομεάρχη Αθανάσιο Γιαννόπουλο, δε γνώριζε απολύτως τίποτα για το θέμα. Αυτό το θεωρώ αδύνατο και αδιανόητο. Να μη γνωρίζει ο τομεάρχης για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, για το οποίο επί μία εβδομάδα είχε βουίξει ο τόπος. Αν, δε, όντως είχε πλήρη άγνοια, τότε εκεί στη Ν.Δ. θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη σύγχυση από τα «ζογκλερικά» για το Μνημόνιο.
* Χθες, από το πρωί, στην αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) στη Βουλή, συνεδρίασε η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Αν η Ν.Δ. διαφωνούσε με την προβλεπόμενη στο σχέδιο νόμου ενοποίηση των διασυνδεόμενων 82 νοσοκομείων της χώρας, θα το δήλωνε και θα καταψήφιζε τα συγκεκριμένα άρθρα και τις διατάξεις και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής!
* Χθες, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο οι βουλευτές Μεσσηνίας Δημήτρης Κουσελάς και Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ και Ιωάννης Λαμπρόπουλος από τη Ν.Δ. Στη διάρκειά της συζήτησαν με τον υπουργό για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Ο κ. Λοβέρδος έδωσε κατηγορηματική διαβεβαίωση, πως δεν πρόκειται να καταργηθεί το νοσοκομείο ούτε και θα υποβαθμισθεί.
* Ποιος, πώς και γιατί, όμως, να πιστέψει τη διαβεβαίωση αυτή του υπουργού; Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι με τις υπουργικές αποφάσεις για τον Οργανισμό του νέου και ενιαίου Νομικού Προσώπου, όταν αυτές εκδοθούν (αφού τις επόμενες μέρες θα έχει ψηφιστεί το σχέδιο νόμου που προβλέπει την ενοποίηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων και ένα ενιαίο Νομικό Πρόσωπο), θα αναγράφονται ρητά, αναλυτικά και ονομαστικά για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας οι θέσεις που σήμερα έχει ο Οργανισμός του Νομικού Προσώπου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας;
* Ποιος μπορεί να διασφαλίσει ότι δε θα γίνουν μετακινήσεις προσωπικού από το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όταν το ψηφισθέν και από τη Ν.Δ. Μνημόνιο 2 προβλέπει μείωση κατά 8% του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, η οποία θα επιτευχθεί με την αύξηση της κινητικότητας του προσωπικού υγείας (περιλαμβανομένων των ιατρών) εντός και μεταξύ ιδρυμάτων και υγειονομικών περιφερειών, της προσαρμογής της παροχής υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία εντός και μεταξύ νοσοκομείων που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και υγειονομική περιφέρεια και με αναθεώρηση της δραστηριότητας των μικρών νοσοκομείων;  .- Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Κεντρική πλατεία
~ Σκάβουν την ερχόμενη εβδομάδα  * Η περίοδος των διακηρύξεων τελείωσε, οι απαραίτητες διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και, όπως ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παν. Νίκας, αύριο υπογράφεται στο Δημαρχείο η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για να ξεκινήσει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας.
* Όπως εξήγησε, οι εργασίες θα αρχίσουν στα μέσα περίπου της ερχόμενης εβδομάδας από το βόρειο τμήμα της κεντρικής πλατείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, οι εργασίες για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας θα αρχίσουν στο κομμάτι από την οδό Κροντήρη μέχρι την οδό Καίσαρη περίπου, το οποίο στόχος είναι να παραδοθεί σε χρήση, χωρίς να έχει αποπερατωθεί πλήρως, λίγο πριν από το Πάσχα.
 * Αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει η παρέμβαση στο κομμάτι της οδού Αριστομένους από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη. Θα κατασκευαστεί αγωγός αποχέτευσης ομβρίων και θα ξαναφτιαχτεί ο δρόμος. Αυτό υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει 25 ημέρες, ενώ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το ρόλο της Αριστομένους, ως καθόδου, θα αναλάβει η οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού, που για το σκοπό αυτό θα αλλάξει προσωρινά κατεύθυνση. Όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο συγκεκριμένο κομμάτι, θα αρχίσει ανάλογη παρέμβαση στο επόμενο τμήμα της Αριστομένους, από την Καίσαρη μέχρι τη Βασ. Γεωργίου.
* Μέσα στον Ιούνιο, το πρώτο δεκαπενθήμερο, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στο τμήμα της κεντρικής πλατείας με τα καταστήματα. Η πλατεία θα χωριστεί σε δύο μέρη, στο ανατολικό και το δυτικό. Το δυτικό ουσιαστικά αφορά στους χώρους που νοικιάζουν τα καταστήματα για τα τραπεζοκαθίσματα. Πρώτα, λοιπόν, θα γίνει η παρέμβαση σε αυτό το κομμάτι, με σκοπό να κερδηθεί χρόνος και να μη μείνουν πολύ καιρό κλειστοί οι κοινόχρηστοι χώροι των καταστημάτων. Η παρέμβαση στο δυτικό μέρος θα γίνει σε τρεις φάσεις, ανά δύο καταστήματα περίπου, και σκοπός είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Το κομμάτι που θα μείνει τελευταίο είναι το ανατολικό μέρος της πλατείας, το οποίο δεν επηρεάζει άμεσα τη λειτουργία των καταστημάτων και την εμπορική κίνηση.- Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Καλαμάτας
~ Παραιτήθηκε ο γραμματέας Γιάννης Σταματόπουλος  * Παραιτήθηκε χθες με επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Παπανδρέου, ο γραμματέας της Δημοτικής Οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Καλαμάτα, Γιάννης Σταματόπουλος, δηλώνοντας ότι πλέον η εικόνα του κόμματος τον θλίβει. Δηλώνει δε αδυναμία να συνεχίσει να υπηρετεί τη Δημοτική Οργάνωση υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και παραιτείται για έναν ακόμα λόγο: «Να μπορεί να κοιτάξει ξανά στα μάτια το σύντροφο στη γειτονιά, στο καφενείο και να μην τον θεωρεί μέρος του συστήματος που τον καταπιέζει».
 * Την επιστολή του ο κ. Σταματόπουλος κοινοποιεί στο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη και το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, Χρήστο Χριστόπουλο, ενώ σε αυτή αναφέρεται στις αποφάσεις του Κινήματος για τους δύο βουλευτές Οδ. Βουδούρη και Δημ. Κουσελά, υποστηρίζοντας ότι τον τρομάζει το γεγονός ότι παραμένουν στη θέση τους βουλευτές και υπουργοί που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και εκδιώκονται κακήν - κακώς αυτοί που διάβασαν το μνημόνιο, ήξεραν και απλά δε συναίνεσαν.
 ~* Λάθη
* Εξ αρχής στην επιστολή του ο παραιτηθείς πρόεδρος δηλώνει ότι η σημερινή εικόνα του Κινήματος τον θλίβει και βλέπει συμπεριφορές κορυφαίων στελεχών του να έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές και αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκε: «Ψήφισα ΠΑΣΟΚ, στήριξα ΠΑΣΟΚ, δούλεψα για το ΠΑΣΟΚ, γιατί πίστεψα ότι είναι ο πολιτικός εκείνος χώρος μέσα από τον οποίο θα μπορούσε να διατηρηθεί και να δυναμώσει η Δημοκρατία στη χώρα μας.
* Αντί για τη Δημοκρατία που όλοι ελπίσαμε ότι θα δυναμώσει με τον ερχομό του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, βιώσαμε τον Ιούνιο τους ωμούς εκβιασμούς από μερίδα συντρόφων της κοινοβουλευτικής ομάδας, που οδήγησαν εσάς στην παραίτηση και εμάς στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με τη συμμετοχή της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
* Αγαπητέ πρόεδρε, πιστεύω ότι εκείνη τη στιγμή ένιωσε προδομένος και ο τελευταίος ψηφοφόρος που στήριξε τις ελπίδες του στο ΠΑΣΟΚ για αλλαγή πορείας από την καταστροφική πορεία που είχε πάρει η χώρα από την κυβέρνηση Καραμανλή.
* Ευελπιστούσα ότι τα λάθη θα είχαν τελειωμό, όμως η απογοήτευση που πήρα και συνεχίζω να παίρνω από κορυφαία στελέχη του πολιτικού χώρου που με τις μικρές μου δυνάμεις στήριξα, είναι τέτοια που δε μου επιτρέπει να είμαι συνοδοιπόρος τους.
* Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου να εξακολουθώ να συνυπάρχω στον ίδιο πολιτικό χώρο με ανθρώπους που η πολιτική τους ανευθυνότητα και η αδιαφορία είναι παροιμιώδεις».
 ~* Διαγραφές
* Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων αναφέρει ο κ. Σταματόπουλος: «Με πικραίνει το γεγονός της διαγραφής του βουλευτή Μεσσηνίας Οδυσσέα Βουδούρη και η απόφαση για μη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του επίσης Μεσσήνιου βουλευτή Δημήτρη Κουσελά (πρώτο σε ψηφοδέλτια στη Μεσσηνία), που δέχτηκαν σαν τιμωρία γιατί είχαν άποψη και την εξέφρασαν.
* Μου δημιουργεί ερωτηματικά γιατί δεν είδα την ίδια αντιμετώπιση και προς τον κατά τα άλλα συμπαθέστατο υπουργό μας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τη στιγμή που δήλωνε: “Δε διάβασα το Μνημόνιο”!!! “Είχα άλλες υποχρεώσεις, είχα άλλα καθήκοντα. Είχα να αντιμετωπίσω το έγκλημα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο”.
* Με τρομάζει το γεγονός ότι παραμένουν στην θέση τους βουλευτές και υπουργοί που δεν ξέρουν τι ψηφίζουν και εκδιώκονται κακήν -κακώς αυτοί που διάβασαν, ήξεραν και απλά δε συναίνεσαν, δεν υπέκυψαν και δεν ψήφισαν.
* Αγαπητέ πρόεδρε, οι αριστερές μου καταβολές δε μου επιτρέπουν να συμπορευτώ με ανθρώπους που δεν τόλμησαν να πουν όχι στις “υπογραφές συνέπειας”, που μου θυμίζουν άλλες εποχές που απαίτησαν οι Γερμανολλανδοί δανειστές μας.
* Δεν μπορώ να συμπορευτώ με ηγέτες που δέχονται να γίνονται αντιήρωες στην εποχή των ηρώων (μόνο ήρωας μπορεί να χαρακτηριστεί ο μισθωτός, ο συνταξιούχος ο ιδιοκτήτης του μικρομάγαζου που ματώνει οικονομικά προκειμένου να σωθεί η πατρίδα. Μόνο αντιήρωας μπορεί να χαρακτηριστεί ο πολιτικός που υποκύπτει και υπογράφει την επιστολή που εκβιαστικά τού ζητά η Μέρκελ και η παρέα της).
* Δεν μπορώ να συμπορευτώ με πολιτικούς που, αντί να σκύψουν το κεφάλι ως ένδειξη κατανόησης στην αγωνία του νέου που βλέπει το μέλλον του να διαγράφεται ζοφερό, καγχάζουν ότι, δήθεν, έσωσαν την Ελλάδα από τη βέβαιη καταστροφή.
* Δεν μπορώ να συμπορευτώ με πολιτικούς που δεν ορθώνουν ανάστημα μπροστά στις απαιτήσεις για τη δημιουργία ταμείου που θα εξασφαλίσει τους δανειστές μας για την εξυπηρέτηση του δανείου, και την ίδια στιγμή θυσιάζουν ανάλγητα στο βωμό της πλουτοκρατίας τον Έλληνα Εργαζόμενο- Συνταξιούχο- Μισθωτό.
* Αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει απάντηση στο μυαλό μερίδας κορυφαίων στελεχών μας στο ερώτημα, ποιος μας οδήγησε στο χείλος του γκρεμού;
* Ακροβατούν στην απάντηση “Λανθασμένες πολιτικές ή ο ελληνικός λαός”;
* Δεν μπορώ να συμπορευτώ με πολιτικούς που, αντί να σωπάσουν μπροστά στο χάος που δημιούργησε η καταστροφική πολιτική, σε μεγάλο βαθμό και η δική τους, αρνούνται, δυστυχώς, να δουν την πραγματικότητα και να πουν για μία στιγμή την αλήθεια».
 ~* Ανάλγητες πολιτικές
* Στη συνέχεια της επιστολής του σημειώνει ότι αναζητά εναγωνίως τα σημεία εκείνα που έκαναν το Κίνημα να ξεχωρίζει από τις πολιτικές της Ν.Δ., αλλά αντίθετα ακούει φωνές μέσα από το ΠΑΣΟΚ να εξυμνούν τον κ. Σαμαρά για τη στάση και τη συμβολή του στην «επιτυχία» των διαπραγματεύσεων.
* Και δηλώνοντας την παραίτησή του από την Τ.Ο., καταλήγει: «Δυστυχώς, τους εκβιασμούς της Μέρκελ και του Σόιμπλε θα τους πληρώσει για μία ακόμη φορά ο λαός που σας ανέδειξε, ο λαός που δέχτηκε τις ανάλγητες πολιτικές σας πράξεις (κόψιμο μισθών, οριζόντιες περικοπές συντάξεων, εκτίναξη της ανεργίας). Αναζητούσα την αφορμή εκείνη που θα μπορούσε να αποτελέσει το εφαλτήριο για να ξαναζωντανέψει η ελπίδα των αγνών ψηφοφόρων που στήριξαν και ΠΑΣΟΚ, αλλά, αντ’ αυτής, βλέπω κορυφαία στελέχη να ανεμίζουν τη σημαία της προσωπικής τους προβολής για ίδιον όφελος.
* Δεν μπορώ να ξεπεράσω επιδερμικά το γεγονός ότι η εθνική ανεξαρτησία μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τους δανειστές μας και καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι.
* Θα ήθελα να σας δηλώσω την παραίτησή μου για να μπορέσω να κοιτάξω ξανά στα μάτια το σύντροφο στη γειτονιά, στο καφενείο και να μη με θεωρεί μέρος του συστήματος που τον καταπιέζει». - Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Στο Φαράγγι του "Φονέα"
~ Τροχαίο με ένα νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία  * Τραγικό θάνατο βρήκε χθες νωρίς το απόγευμα ο 46χρονος Ιωάννης Μπακολέας από τον Πύργο Λεύκτρου, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε κατέληξε σε χαράδρα βάθους 60 μέτρων, λίγο πριν από το φαράγγι του Φονέα στη Μάνη.
* Σοβαρά τραυματίσθηκε ο 66χρονος συνοδηγός του αυτοκινήτου, από την Καστάνια Μάνης, ο οποίος γλύτωσε ως εκ θαύματος και επειδή η ζώνη ασφαλείας τον συγκράτησε στη θέση του. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που ακολουθούσε το μοιραίο αυτοκίνητο, κατευθύνονταν από Στούπα προς Καρδαμύλη, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη στιγμή στην περιοχή ήταν άσχημες, με πολύ βροχή και αέρα.
* Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το φαράγγι του Φονέα, προς Καρδαμύλη, λίγο πριν τις 4.00 το μεσημέρι, ο αυτόπτης μάρτυρας είδε το αυτοκίνητο που προπορευόταν, παρά το γεγονός ότι είχε σχετικά μικρή ταχύτητα, να γλιστράει προς τα αριστερά και τον οδηγό να προσπαθεί να το επαναφέρει στην πορεία του. Όμως, τελικά, έχασε τον έλεγχό του και αυτό κατακρημνίστηκε προς τα αριστερά, σε χαράδρα βάθους 60 μέτρων, ενώ σταμάτησε λίγο πριν καταλήξει στη θάλασσα.
* Από την πτώση, ο άτυχος οδηγός εκσφενδονίστηκε από το αυτοκίνητο, με συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα.
* Στην περιοχή έφθασαν άμεσα εθελοντές της ομάδας ΓΑΙΑ, οι οποίοι κατέβηκαν στη χαράδρα και ανέσυραν τον άτυχο 46χρονο και το σοβαρά τραυματία, πριν καν προλάβει να φθάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.
* Ο 66χρονος διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και νοσηλεύεται.

*** Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας
* Προτείνει την κατεδάφιση του κτηρίου της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας
 ~ Να προτείνει την κατεδάφιση του κτηρίου διοίκησης της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας, που βρίσκεται δίπλα από την κεντρική σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, αποφάσισε η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας κατά πλειοψηφία στην προχθεσινή της συνεδρίαση.
~ Όπως δήλωσε η πρόεδρός της Β. Λιακουνάκου, «πρόκειται για ένα ετοιμόρροπο κτήριο, επικίνδυνο για κατάρρευση, το οποίο δεν είναι διατηρητέο. Για εμάς και τους κατοίκους της περιοχής αποτελεί εστία μόλυνσης και παράγοντα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
~ Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με μελέτη που έχει εκπονηθεί από τη δεκαετία του ’90, το συγκεκριμένο κτήριο για να ανακατασκευαστεί απαιτεί σημερινά λεφτά περίπου 800.000 με ένα (1) εκατομμύριο ευρώ».
~ Επί της συγκεκριμένης απόφασης διαφώνησε με δηλώσεις του ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» Σταμάτης Μπεχράκης. Όπως υποστήριξε, σε περίπτωση που προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης η παραπάνω πρόταση, «κατεδαφίζεται» ένα μέρος της ιστορίας της πόλης.
~ Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι με απόφασή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τάσσεται υπέρ της διατήρησης του κτηρίου της πρώην «Ηλεκτρικής Εταιρείας» και θεωρεί λάθος το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε κατεδάφιση.
~ Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην απόφασή της, «είναι κτήριο που υπάρχει πάνω από 100 χρόνια και το οποίο εμπίπτει στην αντίστοιχη νομοθεσία για τη διατήρησή του. Διακρίνονται σε αυτό τα χαρακτηριστικά της εποχής του, τα οποία έχουν αποτυπωθεί στη μορφή του, όπως και στον τρόπο κατασκευής του (υλικά και λοιπά στοιχεία). Επίσης, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και συνορεύει ανατολικά με το κτήριο του Δημοτικού Θεάτρου, το οποίο παρουσιάζει αντίστοιχα κατασκευαστικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά της ίδιας παλαιότερης εποχής.
~ Κατ’ αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι δημιουργείται μια αυτοτελής παραδοσιακή κτηριακή γωνία στο κέντρο της πόλης.
~ Θεωρούμε ότι οποιεσδήποτε ενέργειες και αποφάσεις ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς για το συγκεκριμένο κτήριο, θα πρέπει να έχουν στόχο να καταστεί αυτό διατηρητέο για την πόλη μας, ενώ οι οποιεσδήποτε αποφάσεις ληφθούν με στόχο την κατεδάφιση του κτηρίου, πρέπει να αποφευχθούν, καθ’ ότι αλλάζουν τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής».- Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Πριν 94 χρόνια
- ΣΥΝΕΛΘΟΥΣΑ προχθές εις συνεδρίασιν η Λιμενική Επιτροπή απέρριψε τα πρακτικά της ενεργηθείσης δημοπρασίας δια την κατεδάφισιν και εκποίησιν των υλικών του παλαιού τελωνείου και εδέχθη κατ’ αρχήν τους προταθέντας όρους υπό Εμπορικού Συλλόγου δια την κατεδάφισιν και ανοικοδόμησιν αυτού εις άλλο μέρος του Λιμένος, ανέθηκε δε εις επιτροπήν εκ των Κοκκίνου, Γ. Α. Σταμπολιτζή και Γ. Μιχαλακέα ίνα εξετάση μετά του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου τας λεπτομερείας των όρων.
 - ΗΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ χθες εν Φιλιατροίς η χήρα Ιω. Πούλου κάτοικος Φιλιατρών, λαβούσα ισχυράν δόσιν δηλητηρίου. Ανακρίσεων επελήφθη η Αστυνομική Υποδιεύθυνσις Εράνης.
 - ΥΠΟ των αστυνομικών οργάνων συνελήφθη ο Αντώνιος Βαρκλαντής άεργος διότι κατά διαφόρους εποχάς έκλεψεν εκ της ενταύθα πατρικής του οικίας διάφορα αντικείμενα αξίας άνω των 1000 δραχμών.
 - ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΝΤΕΣ χθες επροφυλακίσθησαν οι Γεώργιος Βηλαράς και Μιχαήλ Ξύδης, κάτοικοι Βερβίτσης, κατηγορούμενοι επί διαδόσει ψευδών φημών.

       ~*** Από τις Τελευταίες Αναρτήσεις μας του Φεβρουαρίου 2012 :
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Παρασκευή, 17 Φεβρουαρίου 2012 ,ΘΕΣΕΙΣ ...ΣΚΕΨΕΙΣ ...ΑΠΟΨΕΙΣ .. ΠΟΥ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ .-
** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/02/18-19-2012.html  , Aυτό το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Φεβρουαρίου 2012 ,-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/20022012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης 20/02/2012 .-
** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/02/21022012.html  , Βλέπουμε και Μένουμε Ελλάδα 21/02/2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/02/21-2012.html , Στο Αγιάζι της Καθημερινότητας στην Ενημέρωση , 21/02/2012 .-
** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/02/blog-post.html  , Μουσικές Επιλογές Τραγούδια και Μουσική γιά όλους μας : Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012 ! .-
** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/02/22-2012.html  , ΘΕΣΕΙΣ ..ΣΚΕΨΕΙΣ ..ΑΠΟΨΕΙΣ Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012 .-
**

Δεν υπάρχουν σχόλια: