Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 09 Ιουνίου 2015

ARFARA   NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015 :
~

~
 
~
 
~
*** Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στην Αθήνα
   http://www.seismoi.gr  ,

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5.3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από σεισμογράφους σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκπροσωπώντας τους φορείς του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, ο σεισμός έγινε 04:09 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί, έως 3,8 Ρίχτερ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές. www.capital.gr . - 
~
*** Φωτογραφίες από τη βροχερή Καλαμάτα
 http://www.kairos.gr ,

 
 
  Μια ακόμα επίσκεψη έκανε σήμερα το απόγευμα η βροχή στην πόλη μας, μπορεί να έχουμε φθάσει στον Ιούνιο, αλλά η βροχή δεν θέλει να αφήσει την Καλαμάτα. - 
~
*** Εμφιαλωμένο νερό από τη Μεσσηνία          
     
Η Ergopack είναι μια εταιρεία που έχει εγκαταστάσεις και στο Διαβολίτσι και είναι πρωτοπόρα από το 2006, όταν ξεκίνησε με μελέτες και σχεδιασμό φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.
Αφού εκπαίδευσε το προσωπικό της, συνέχισε τη δραστηριότητά της στο χώρο με εγκαταστάσεις από το 2009.
Ο Βασίλης Χαρίτσης, ιδιοκτήτης της εταιρείας, επέκτεινε τις δραστηριότητές της και ξεκίνησε να φτιάχνει μπουκάλια, καπάκια και πώματα. Μέχρι που κατέληξε στην παραγωγή του πρώτου μεσσηνιακού εμφιαλωμένου νερού με το όνομα "Ανδανία".
Όπως διαβάζουμε, προέρχεται από τους πρόποδες των Αρκαδικών ορέων, όπου κατά τον Παυσανία (Μεσσηνιακά) τοποθετείται η πρώτη πρωτεύουσα των Μεσσηνίων "Ανδανία", με αναφορά και σε ονομαστή πηγή της περιοχής.
Ευελπιστούμε για τα καλύτερα στην καινούργια προσπάθεια της εταιρείας και όλοι εμείς οι υπόλοιποι να έχουμε πλέον στο μυαλό μας ότι μπορούμε να πίνουμε εμφιαλωμένο νερό και από τον τόπο μας.   Α.Π. 
 ~
***  Facebook Lite: Η «ελαφριά» εφαρμογή για φορητές συσκευές 

 Έχει μέγεθος 1MB και περιλαμβάνει τα κλασικά χαρακτηριστικά όπως το News Feed, τις ενημερώσεις κατάστασης, φωτογραφίες, ειδοποιήσεις και άλλες λειτουργίες οικίες στους χρήστες Το Facebook ανέπτυξε μία νέα «ελαφριά» εφαρμογή της ιστοσελίδας του για τις φορητές συσκευές που τρέχουν στο λειτουργικό Android της Google και η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της πλήρους εφαρμογής με τη διαφορά ότι είναι μικρότερη σε μέγεθος και δεν χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο δεδομένων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής μορφής της εφημερίδας The Guardian, η εφαρμογή Facebook Lite απευθύνεται κυρίως στους χρήστες αναπτυσσόμενων χωρών, όπου οι υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας είναι αργές και η πρόσβαση περιορισμένη. Οι πλήρεις εφαρμογές -όπως η κανονική έκδοση της εφαρμογής του Facebook- οι οποίες κάνουν αυτόματη χρήση μεγάλου όγκου δεδομένων, είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη. Η νέα εφαρμογή έχει μέγεθος σχεδόν 1MB και περιλαμβάνει τα κλασικά χαρακτηριστικά όπως το News Feed, τις ενημερώσεις κατάστασης, φωτογραφίες, ειδοποιήσεις και άλλες λειτουργίες οικίες στους χρήστες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Το Facebook Lite θα γίνει διαθέσιμο σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ευρώπης μέσα στις επόμενες εβδομάδες. www.protothema.gr  .  - 
~
***   Χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων στην Καλαμάτα          
      
Σε εφαρμογή αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου προχωρεί η διαμόρφωση χώρου βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων, σε δημοτική έκταση στο τέρμα της οδού Αρτέμιδος, βορείως της οδού προς Σπάρτη (δυτικά του Νέδοντα). Ήδη τοποθετήθηκε ένας μεταλλικός οικίσκος (τολ) και συνεχίζονται οι εργασίες, με σκοπό να λειτουργήσει η εγκατάσταση αυτή στο προσεχές διάστημα.
Σημειώνεται ότι ο χώρος βραχείας φιλοξενίας αδέσποτων ζώων θα έχει ρεύμα, νερό και αποχέτευση, ενώ είναι περιφραγμένος. Θα διαμορφωθούν κλωβοί με επαρκή αερισμό και φωτισμό, και αύλειος χώρος.
Θα είναι χώρος κατάλληλος είτε για να φιλοξενήσει ένα αδέσποτο μετά τη χειρουργική επέμβαση της στείρωσης, για τρεις – τέσσερις ημέρες, ώσπου αυτό να δοθεί για υιοθεσία ή να αφεθεί πάλι ελεύθερο στο φυσικό του περιβάλλον, είτε για φιλοξενία μετά την περισυλλογή του. Ο Δήμος θα αναθέσει σε κατάλληλο πρόσωπο τη σύλληψη των αδέσποτων ζώων και τη διάσπαση της αγέλης.
 -  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων ζώων (κυρίως σκύλων) που περιφέρονται ανεξέλεγκτα στην πόλη, τα οποία δυστυχώς εγκαταλείπουν οι ιδιοκτήτες τους. Τα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν είτε μόνα τους είτε σχηματίζοντας αγέλες, προς αναζήτηση καταφυγίου ή τροφής, ενώ αναπαράγονται και έτσι αυξάνεται περαιτέρω ο αριθμός τους.
Τα αδέσποτα σκυλιά συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επειδή στερούνται κτηνιατρικής περίθαλψης και είναι φορείς μολυσματικών ασθενειών, ενώ πολλές φορές εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά.
 -   ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ
Ο Δήμος Καλαμάτας, σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας, έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την περισυλλογή, περίθαλψη, καταγραφή και στείρωση των αδέσποτων ζώων που διαβιώνουν εντός των ορίων του.
Ανάδοχος φορέας του έργου της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων έχει αναδειχθεί ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας και πρόσφατα υπεγράφη σχετική σύμβαση.
Η διάρκειά της είναι 12 μήνες, ενώ το πρόγραμμα διαχείρισης περιλαμβάνει την καταγραφή, τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό περιβάλλον. Για κάθε ζώο που θα περισυλλέγεται, θα τηρείται ατομική καρτέλα, στην οποία θα καταγράφονται τα χαρακτηριστικά του (είδος, φυλή, φύλο), τα διαγνωστικά τεστ, καθώς και οι κτηνιατρικές πράξεις στις οποίες υπεβλήθη. Επίσης, στην καρτέλα θα αναφέρεται και ο αριθμός σήμανσης (microchip) του ζώου.
 -  ΠΑΡΟΧΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ
Στα αδέσποτα ζώα που επανεντάσσονται στο φυσικό περιβάλλον, παρέχεται τροφή και νερό. Ο Δήμος Καλαμάτας, μέσω της διαδικασίας της απευθείας ανάθεσης, προμηθεύτηκε κατάλληλη ζωοτροφή ( πλήρης σύνθετη ζωοτροφή για σκύλους), η οποία με τη συνεργασία του Φιλοζωικού Ομίλου διατίθεται για τη διατροφή των αδέσποτων ζώων της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι για την ενίσχυση του έργου του Φιλοζωικού Ομίλου, ο Δήμος παραχώρησε προς αυτόν χωρίς αντάλλαγμα τη χρήση ενός ξύλινου οικίσκου (νοτίως της γέφυρας της οδού Μακεδονίας, δίπλα στο Νέδοντα), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως βοηθητικός χώρος για τη διευκόλυνση των εργασιών της διαχείρισης αδέσποτων ζώων.
~
***  Μεσσήνια τσιγγάνα ξελόγιαζε ηλικιωμένους (φωτογραφίες)         
      
  Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες του ζευγαριού των Ρομά, της 39χρονης γυναίκας και του 40χρονου άνδρα, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 22 Μαΐου  στην Κηφισιά για κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ανδρών σε περιοχές των βορείων προαστίων.
Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, η 39χρονη εντόπιζε ηλικιωμένους άνδρες στο δρόμο, τους προσέγγιζε και, αποσπώντας τους την προσοχή, θωπεύοντάς τους στα γεννητικά όργανα, τους αφαιρούσε από τις τσέπες το πορτοφόλι.
Στη συνέχεια επιβιβαζόταν σε αυτοκίνητο, στο οποίο την ανέμενε ο 40χρονος σύντροφός της και τρέπονταν σε φυγή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν ότι, έπειτα από κάθε κλοπή και προκειμένου να δυσχεράνουν τον εντοπισμό τους, άλλαζαν τα ρούχα τους.
Κατά το τελευταίο δίμηνο εξακριβώθηκε ότι έχουν διαπράξει, με τον ίδιο τρόπο δράσης, τέσσερις κλοπές από ηλικιωμένους άνδρες, σε περιοχές των βορείων προαστίων και συγκεκριμένα σε βάρος ενός 88χρονου, ενός 81χρονου, ενός 75χρονου και ενός 63χρονου.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για διάπραξη κλοπών κατ’ εξακολούθηση, ενώ εξακριβώθηκε ότι στο παρελθόν είχαν συλληφθεί ξανά για παρόμοια αδικήματα, στην περιοχή της Ηλιούπολης. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους συλληφθέντες: α) Γεωργόπουλο Πέτρο του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, που γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, β) Καραχάλιου Παναγιώτα του Διονυσίου και της Ευσταθίας, που γεννήθηκε το 1976 στη Μεσσηνία.
Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας έως 27-7-2015, σύμφωνα με τη σχετική εισαγγελική διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου, προς ευχερέστερη πραγμάτωση της αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των παραπάνω αδικημάτων και την ανεύρεση πιθανών ετέρων παθόντων.
Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6234457 του Τμήματος Ασφαλείας Κηφισιάς και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.
Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
~
***  Η Καλαμάτα προσφέρει χρήματα στο Κοινωνικό Ιατρείο κάνοντας γιόγκα           
      
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα στις 21 Ιουνίου οι Καλαματιανοί θα ενώσουν για άλλη μια φορά τις δυνάμεις τους για ένα φιλανθρωπικό σκοπό, αυτή τη φορά κάνοντας γιόγκα και προσφέροντας τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας. Για να συμμετάσχει κάποιος, θα δώσει 5 ευρώ για το σκοπό που προαναφέρθηκε.
Όπως οι διοργανωτές ενημερώνουν, η πρόσκληση είναι ανοιχτή και καλούν όσους το μάθουν να προσκαλέσουν κι άλλους φίλους τους.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Πάρκο του ΟΣΕ από τις 19.00 έως τις 21.00, ενώ για τους φίλους του Facebook η εκδήλωση λέγεται: International Yoga Day Celebration.   Π.Μπ. 
 ~
***  Το 1ο Night Run Μεσσήνης φθάνει 

Περίπου 1.500 άτομα κάθε ηλικίας είχαν ζήσει πέρυσι στην Καλαμάτα την εμπειρία του νυχτερινού τρεξίματος.

Για όσους τη …λάτρεψαν, αλλά και ειδικά για τους φίλους του αθλητισμού από τη Μεσσήνη, τον υπόλοιπο Δήμο, όλο το νομό και γιατί όχι και εκτός αυτού, το επόμενο «ραντεβού» έχει ήδη δοθεί για τις 4 Ιουλίου.

Διοργανωτές είναι ο Δήμος Μεσσήνης και οι Ακαδημίες του Παμίσου. -
 
~
*** Tα νέα «μπουμπούκια» του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο 

 Κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής Επιχειρήσεις που «ξέχασαν» να δηλώσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τεράστια ποσά σε εικονικά στοιχεία, αλλά και επαγγελματίες που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν εισοδήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που εντόπισε το ΣΔΟΕ. Το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο της αποστολής του, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Παρακάτω αναφέρονται μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ολοκληρώθηκαν το μήνα Μάιο 2015 στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων: •Επιχείρηση ακινήτων υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, για ακίνητα συνολικής αξίας 14.122.643,96 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις. •Επιχείρηση του τουριστικού τομέα με δραστηριότητα στο χώρο της εστίασης, δε δήλωσε από πώληση ακινήτων ποσά συνολικού ύψους 9.642.561,00 ευρώ, υποβάλλοντας ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές της δηλώσεις. •Υπεράκτια εταιρεία, με έδρα το Κρανίδι, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 3.162.612,10 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών. •Δικηγόρος, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 5.840.120,85 ευρώ χωρίς να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή ή την αιτία προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από άνοιγμα των θυρίδων, την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές του δηλώσεις. •Υπεράκτια εταιρεία υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων συνολικής αξίας 894.909,53 ευρώ. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών της λογαριασμών. •Στο πλαίσιο διακλαδικών ελέγχων, τρία (3) φαρμακεία, δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία αγοράς, συνολικής αξίας 700.455,00 ευρώ, ενώ έλαβαν παράνομα εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 302.571,00 ευρώ. Ένα (1) φαρμακείο εξ αυτών εξέδωσε εικονικά ή μερικώς εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 220.142,00 ευρώ. •Επιχείρηση παροχής χρηματοοικονομικών συμβουλών έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία για τη χρήση 2008 συνολικής αξίας 136.584,00 ευρώ. Σημειώνεται ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι ελεγκτικές επαληθεύσεις (επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.) για μεγάλο αριθμό υποθέσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ο ρυθμός ολοκλήρωσης των ελέγχων θα είναι ταχύτερος, ενώ η ολοκλήρωση της ενοποίησης των στοιχείων – πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί συμβάλλει στην αξιολογική επιλογή και ιεράρχηση αυτών. - 
~
***  Δημιουργική ασάφεια για τα απορρίμματα         
      
Θα πιάσουν (;) τόπο οι… ευχές Τσιρώνη για τα απορρίμματα
Αρκετά τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα από την περιοδεία του
 Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, καθώς το αρμόδιο υπουργείο, με σχετική καθυστέρηση, παρουσίασε τη φιλοσοφία του.
Από τη μια, στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, περιγράφεται μια βέλτιστη περιβαλλοντικά λύση, αλλά από την άλλη χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί, ο οποίος δεν υπάρχει.
Μπορεί στην Καλαμάτα και στη Σπάρτη να γίνει μια διαχείριση στα μέτρα του υπουργείου, αλλά τι γίνεται με τους υπόλοιπους 24 Δήμους της Περιφέρειας; Σε περίπτωση που εγκριθεί ο νέος σχεδιασμός, είναι έτοιμο το υπουργείο να διαθέσει τις απαραίτητες υποδομές; Τι γίνεται με τις έννοιες "ανακύκλωση", "κομποστοποίηση", "διαλογή στην πηγή"; Είναι έτοιμοι οι δημότες να προσαρμοστούν άμεσα στα νέα δεδομένα;
Και μέχρι να γίνει αυτό, πώς θα γίνεται η διαχείριση; Τι θα συμβεί με το υπόλειμμα που θα υπάρξει;
Όταν ρωτήσαμε τον κ. Τσιρώνη επ’ αυτού, μας είπε ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν οι Δήμοι για τη χωροθέτηση ενός ΧΥΤΥ. Εδώ και τριάντα χρόνια, όμως, παρά τις επιστημονικές μελέτες, οι δήμαρχοι έβρισκαν διάφορα προσχήματα και δε δέχονταν τις επιστημονικές υποδείξεις. Γιατί θα το κάνουν τώρα;
Στη συνέντευξη Τύπου του κ. Τσιρώνη προτείναμε το υπουργείο να ορίσει κάποιον χώρο, όπως είναι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Μας είπε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι απόφαση του υπουργείου. Πολύ φοβόμαστε ότι, ενώ η φιλοσοφία της πρότασης είναι άρτια και η πλέον ενδεδειγμένη, θα σκοντάψει στην υλοποίησή της.
Επιπρόσθετα, δε δόθηκε ξεκάθαρη απάντηση για το ανοιχτό θέμα με το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, για την οποία έχει ανακηρυχθεί ανάδοχος η ΤΕΡΝΑ και οι σχετικές συμβάσεις είναι σε φάση έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στις περιπτώσεις ύπαρξης προσωρινού αναδόχου, το βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν από το προσύμφωνο που έχει υπογραφεί, αλλά και από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, προκύπτουν ρήτρες που θα ενεργοποιήσει ο ανάδοχος, διεκδικώντας αποζημιώσεις από το Δημόσιο για τα έξοδα που έχει πραγματοποιήσει για τις περιβαλλοντικές μελέτες, οι οποίες μάλιστα εκπονήθηκαν έπειτα από αποφάσεις της αναθέτουσας αρχής. Το ενδεχόμενο διεκδίκησης αποζημιώσεων αποτελεί μία από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ακύρωση των έργων ΣΔΙΤ για έργα διαχείρισης αποβλήτων.
Επίσης, δεν υπήρξε απάντηση στο ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Περιφέρεια ή οι Δήμοι;
Από την άλλη, σύμφωνα και με την "Καθημερινή", υπάρχει θέμα με την ίδια την πορεία του προγράμματος περιβάλλοντος, το οποίο εμφανίζει από τις χαμηλότερες απορροφήσεις, που διαμορφώνεται.
Σε ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου και της Ευγενίας Τζώρτζη, φαίνεται ότι από το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζουν ότι το κενό που δημιουργείται από τα έργα διαχείρισης περιβάλλοντος, που υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ, μπορεί να καλυφθεί με άλλα έργα περιβάλλοντος.
Πρόκειται για έργα που θα επιδιωχθεί να ενταχθούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μη χαθούν χρήματα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, που τυπικά έληξε στα τέλη του 2013, αλλά ο χρόνος υλοποίησής του εκτείνεται έως και τα τέλη του 2015.
Το πρόβλημα, ωστόσο, που δημιουργείται είναι ότι με δεδομένα τα προβλήματα ρευστότητας στην οικονομία, ακόμη και τα νέα έργα που θα ενταχθούν, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα τελειώσουν έγκαιρα, προκειμένου να μη χαθούν τα χρήματα του προγράμματος.
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα - πάντα- με πληροφορίες της «Κ», την επόμενη εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι από τη Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία του ΕΣΠΑ και, φυσικά, τα νέα δεδομένα για τη διαχείριση των αποβλήτων, που- όπως είναι γνωστό- αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Ε.Ε. 
του Αντώνη Πετρόγιαννη 
 ~
***  Αναβάλλεται (;) η συζήτηση για την επέκτασή του ΠΟΠ Καλαμάτα

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα θα συζητηθεί Ιούλιο ή Σεπτέμβριο Προσδοκίες είχε δημιουργήσει σε παραγωγούς και τυποποιητές της Μεσσηνίας η είδηση ότι την προσεχή Τρίτη 9 Ιουνίου θα συζητηθεί στην Κομισιόν η επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας. Σύμφωνα, όμως, με τελευταίες πληροφορίες, η συζήτηση δε θα γίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επέκταση την προκαθορισμένη ημερομηνία. Ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το πότε θα γίνει. Πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο ή ακόμη και τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, τις επιφυλάξεις του για την επέκταση σε όλη τη Μεσσηνία του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας εκφράζει στον ΑγροΤύπο ο τυποποιητής Ηλίας Κανάκης και προσθέτει: «Η όλη διαδικασία θα έπρεπε να είχε τελειώσει από πρόπερσι το Σεπτέμβριο. Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το μπλοκάρισμα της όλης διαδικασίας έχει ξεκινήσει από την περιοχή της Καλαμάτας, άλλο αν φαίνεται ότι την ένσταση την έκαναν ξένες επιχειρήσεις. Για να λυθεί το πρόβλημα θα πρέπει να πάψουν να χαϊδεύουν οι πολιτικοί τα αυτιά κάποιων επιχειρηματιών της περιοχής μας. Πάντως, το πρόβλημα στο ελαιόλαδο δεν είναι μόνο το ΠΟΠ, αλλά και η έλλειψη στρατηγικής. Όλη η οικονομία στις ΗΠΑ και την Ιταλία στηρίζεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εμείς ποτέ δε θα καταφέρουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί έναντι των Ισπανών. Πρόκειται για διαφορετικά μεγέθη της οικονομίας, αφού οι Ισπανοί έχουν κόστος παραγωγής 0,50 ευρώ / κιλό, σε αντίθεση με εμάς που έχουμε κόστος 1,60. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι η ποιότητα αλλά η κεντρική εξουσία δεν το έχει καταλάβει. Μπορούμε να αναδείξουμε μια νέα κατηγορία ελαιολάδου που θα είναι πιο ποιοτική από το έξτρα παρθένο». «Το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας μάς έχει βασανίσει! Το περιμένουμε ως μάννα εξ ουρανού! Πηγαίναμε από τρίμηνο σε τρίμηνο κι έχουν περάσει χρόνια» δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας «Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου Α.Ε.» (ΜΕ.ΣΥΝ.ΕΛ.), Σταύρος Αδαμόπουλος, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκει μόνο σε συνεταιρισμούς. «Φυσικά, αυτό δεν είναι πανάκεια, αλλά εργαλείο ανάπτυξης», ανέφερε. «Το ΠΟΠ αφορά στον αγροτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα πολλά πράγματα», σημειώνει από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΜΕ.ΣΥΝ.ΕΛ, Βασίλης Σταθόπουλος. «Ήδη η ετήσια παραγωγή ελαιολάδου στη Μεσσηνία αγγίζει τους 60.000 τόνους. Η χωρητικότητα των δεξαμενών του νομού δεν ξεπερνά τους 20.000 τόνους, έτσι υποχρεωνόμαστε να διαθέτουμε το λάδι μας την ώρα που δεν έχει τιμή, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να το αποθηκεύσουμε, ούτε και προσωρινά. Στην Κρήτη είναι πιο αναπτυγμένες οι υποδομές». Πηγή: Αγροτύπος -
~
***  Μπουλντόζες για αυθαίρετα και στη Μεσσηνία
Αριστερά, η προκυμαία της Πύλου όπως ήταν πριν από την κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών και, δεξιά, όπως είναι τώρα, μετά την κατεδάφιση
Πρόκειται για ένα από τα πιο «πολυφορεμένα» επιχειρήματα. Οι αρμόδιοι υπουργοί και οι εκπρόσωποι των τεχνικών φορέων υποστηρίζουν σταθερά ότι οι κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση είναι αδύνατες λόγω του πλήθους τους και, κατά συνέπεια, του κόστους. Όμως, το παράδειγμα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων τούς διαψεύδει. Με ελάχιστους πόρους έχει τα τελευταία δύο χρόνια καταφέρει να κατεδαφίσει περισσότερα από 200 αυθαίρετα σε αιγιαλούς, κι αυτό γιατί ο φόβος της επικείμενης κατεδάφισης οδηγεί, τελικά, τους αυθαιρετούντες σε... εθελοντικό «ξήλωμα» των κατασκευών τους. Γεγονός που με τη σειρά του αποδεικνύει ότι τελικά η μπουλντόζα είναι η μόνη που μπορεί να φέρει τάξη στο πολεοδομικό χάος της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ξεκίνησε μια συστηματική προσπάθεια για τη συγκέντρωση όλων των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δάση ή δασικές εκτάσεις, με σκοπό τη σταδιακή κατεδάφισή τους. Μέχρι στιγμής, οι υπηρεσίες της έχουν συγκεντρώσει 1.307 αποφάσεις για αυθαίρετα στον αιγιαλό, εκ των οποίων οι 658 έχουν τελεσιδικήσει, και ακόμα 452 για αυθαίρετα σε δάση, εκ των οποίων οι 287 έχουν τελεσιδικήσει. Παράλληλα, επιδίωξε και έλαβε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων του υπουργείου Περιβάλλοντος), για δύο εργολαβίες το 2013 - 2014 και ακόμα 3 εργολαβίες το 2014 - 2015 (οι κατεδαφίσεις ανατίθενται σε ιδιώτες μέσω διαγωνισμών), περίπου 70.000 ευρώ έκαστη. Πώς γίνεται, λοιπόν, με τόσα λίγα χρήματα να έχουν γίνει τόσες κατεδαφίσεις (και άλλες αποκεντρωμένες διοικήσεις με τους ίδιους πόρους να έχουν μόλις μερικές δεκάδες κατεδαφίσεις να επιδείξουν); «Νομίζω ότι αρχίζει να εμπεδώνεται ότι δεν μπορεί να καλυφθεί η αυθαιρεσία», λέει ο υπεύθυνος για το εγχείρημα, διευθυντής τεχνικού ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Παναγιώτης Βαγιώτας. «Όταν πλέον ειδοποιηθούν οι αυθαιρετούντες ότι πρόκειται να κατεδαφίσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, τότε οι περισσότεροι σπεύδουν και ξηλώνουν μόνοι τους τις κατασκευές. Αυτό έχει μια θετική συνέπεια: δεν ξοδεύουμε τους πόρους μας και έτσι βάζουμε νέα αυθαίρετα στη λίστα και τελικά τα χρήματα επαρκούν για περισσότερες κατεδαφίσεις».Συνολική λύση Το ενδιαφέρον είναι ότι εσχάτως πολλοί Δήμοι προσπαθούν να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα. Όχι, όμως, με τη... συνήθη δίοδο, δηλαδή πιέζοντας για αναβολές και (ν)τροπολογίες. «Βλέπουμε τελευταία τους Δήμους σε κάποιες περιοχές, όπως π.χ. στο Λουτράκι και την Πύλο, να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα κάνοντας μελέτες ανάπλασης», λέει ο κ. Βαγιώτας. «Έτσι μπορούν να εκμεταλλευτούν την απελευθέρωση του αιγιαλού τους χωρίς να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στα καταστήματα - εκείνα με αυθαίρετες κατασκευές και τα άλλα χωρίς». Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ, "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" -
~
***   Από τη Σλοβακία στην Τριφυλία για αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση         
     
Την Τριφυλία θα επισκεφθούν το φθινόπωρο (περί τον Οκτώβριο) για δύο εβδομάδες μαθήτριες και μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους από Αγροτικό Λύκειο της Σλοβακίας, προκειμένου να καταρτιστούν σε θέματα κηπευτικών και θερμοκηπίων στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας!
Πρόκειται για το Secondary School of Vetrinary Science στην πόλη Nitra, η οποία δεν είναι μόνο η παλαιότερη της Σλοβακίας, αλλά και η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό. Αποτελεί δε οικονομικό κέντρο της δυτικής Σλοβακίας, έδρα δύο πανεπιστημίων και - κυρίως - της γεωργικής εκπαίδευσης και της έρευνας!
Η επίσκεψη, φιλοξενία, εκπαίδευση και κατάρτιση των μαθητών από τη Σλοβακία στην Τριφυλία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+ και συγκεκριμένα στην δράση ΚΑ1, που αφορά στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ενώ υλοποιείται με φορέα υποδοχής το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας!
Το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας έχει την ευθύνη για την προετοιμασία του συνόλου του προγράμματος της επίσκεψης, στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει θεωρητική κατάρτιση στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του για όλα τα ζητήματα που αφορούν στα κηπευτικά και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ενώ θα γίνουν τεχνικές επισκέψεις σε καλλιέργειες, ενημερωτικές συναντήσεις με παραγωγούς και επιστήμονες του κλάδου της περιοχής. Τονίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας αναλαμβάνει να υλοποιήσει ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως φορέας υποδοχής, τα τελευταία χρόνια. Το 2012 είχε υλοποιήσει με επιτυχία πρόγραμμα κατάρτισης αγροτών από την Κύπρο, που ήταν μέλη του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού αγροτικού φορέα του νησιού, του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου - κάτι που έγινε για πρώτη φορά από Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ στη χώρα μας.
Εξ αυτού, αν μη τι άλλο, αναδεικνύεται η πολυσήμαντη και πολυδιάσταση σημασία και αξία που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, με το έργο που παράγει, το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας και αποδεικνύεται στην πράξη ότι υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στη λειτουργία, τη δράση και την προσφορά του. 
~
***   Άμστερνταμ – Καλαμάτα με ποδήλατο σε 13 ημέρες (φωτογραφίες και βίντεο)          
      
 
 
Για κάποιους ενδεχομένως να αποτελεί όνειρο ζωής, ενώ για άλλους πραγματικότητα το να ξεκινήσεις με ποδήλατο από την Ολλανδία, να διασχίσεις Γερμανία, Αυστρία και Ιταλία και να καταλήξεις στην Καλαμάτα, έπειτα από 1.700 χιλιόμετρα και 13 μέρες οδήγησης.
Όσο αν αυτά μοιάζουν εξωπραγματικά για πολλούς από εμάς, που συνήθως ταξιδεύουμε με μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα ή και άλλα μέσα στο εξωτερικό, χωρίς να προλαβαίνουμε να προσέξουμε το περιβάλλον και να έρθουμε πολύ κοντά στη φύση, για τους Μανώλη Αλοίμονο, Μιχάλη Αράπη, Κωνσταντίνο Κοκκορόγιαννη και Λεωνίδα Παπαδόπουλο ήταν πραγματικά μια ιδιαίτερη εμπειρία.
Οι τέσσερίς τους ξεκίνησαν στις 23 Μαΐου από το Άμστερνταμ και κατέληξαν στην Καλαμάτα αργά το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιουνίου, κουρασμένοι μεν, αλλά ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την εμπειρία.
Το ταξίδι τους θα επαναληφθεί, αλλά είναι άγνωστο αν θα συμμετέχουν ξανά οι ίδιοι, τον Αύγουστο, ενώ θα είναι πιο οργανωμένο, καθώς θα υπάρχει όχημα συνοδείας που θα μεταφέρει τις αποσκευές, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν οι ποδηλάτες σημαντικό βάρος. Θα διοργανωθεί από τον ΕΟΣ Καλαμάτας, πολλά από τα μέλη του οποίου «καλοείδαν» την παρουσίαση που έκανε ο Μανώλης και αποφάσισαν να επαναλάβουν τη διαδρομή υπό καλύτερες συνθήκες.     
 -   Ο Κ. Κοκκορόγιαννης «ευθύνεται» για όλα
«Υπαίτιος» για ό,τι έγινε είναι ο Κων. Κοκκορόγιαννης, ο οποίος εργάζεται εξ αποστάσεως σε εταιρεία στο Άμστερνταμ και έπρεπε να βρίσκεται στην ολλανδική πρωτεύουσα από τις 16 έως τις 23 Μαΐου για εργασιακά ζητήματα.
Ο Κώστας σκεπτόταν, προτού αναχωρήσει για την Ολλανδία, αν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ποδήλατό του, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ήταν μια σκέψη που βασάνιζε το μυαλό του. «Συνεργός» ήταν η μεγάλη αγάπη του για το ποδήλατο και η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, όπως μας είπε. Θυμήθηκε πως κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Μεγάλη Βρετανία, τον Ιούνιο του 1995, πριν από 20 δηλαδή χρόνια, είχε καλύψει την απόσταση από το Λονδίνο έως το Κάρντιφ και την επιστροφή, μήκους 800 χιλιομέτρων.
«Ήταν οι καλύτερες διακοπές στη ζωή μου τότε και ήθελα να το ξανακάνω», σημείωσε.
Στην πορεία, τις σκέψεις του Κώστα έμαθαν και συμμερίστηκαν ο Λεωνίδας, ο Μανώλης και ο Μιχάλης. Συναντήθηκαν στις 22 Μαΐου στο Άμστερνταμ και στις 23 ξεκίνησε το ταξίδι, αν και, όπως μας είπε ο Μιχάλης, ήταν διστακτικός ως προς τη συμμετοχή του, καθώς ως φοιτητής στο ΕΜΠ είχε διασχίσει τη ρωσική στέπα και του είχε φανεί μονότονη η διαδρομή. Σκέφθηκε, όμως, ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση θα διέσχιζε τρεις χώρες της Ευρώπης και προχώρησε. «Δεν το μετάνιωσα. Ήταν πανέμορφα τα όσα είδα, δάση, ποτάμια, λιβάδια και σπίτια μέσα στα δάση, που έδιναν ζωή σε αυτά», μας επισήμανε.
 -    Ποδηλατόδρομοι
Οι δύο πρώτες ημέρες κύλησαν σε επίπεδο έδαφος, ενώ στη διαδρομή προτιμήθηκε το πέρασμα Μπρέννερ προς την Ιταλία, με υψομετρική απόσταση 1.400 μ., ένα δύσκολο ανηφορικό κομμάτι.
Η μετακίνηση των τεσσάρων γινόταν κυρίως μέσω του πυκνού δικτύου ποδηλατόδρομων που υπάρχει στο εξωτερικό και λιγότερο σε δευτερεύοντες επαρχιακούς δρόμους (όπως το «δικό» μας Καλαμάτα – Σπάρτη), στα σημεία που δεν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι.
Χρέη πλοηγού – οδηγού είχε αναλάβει ο Κώστας, μιας και διέθετε και το αντίστοιχο ηλεκτρονικό βοήθημα.
«Το δίκτυο των ποδηλατόδρομων ήταν πυκνότατο, μπορούσες να πας σε όποιο σχεδόν σημείο ήθελες», είπαν όλοι τους, αν και επισήμαναν την ακαταλληλότητα των ποδηλάτων που χρησιμοποίησαν (οι τρεις τους είχαν ποδήλατα κούρσας και ο Μιχ. Αράπης ΜΤΒ). «Αν είχαμε ποδήλατα τρέκινγκ, θα μπορούσαμε να κινηθούμε μόνο στους ποδηλατόδρομους, που ήταν και χωμάτινοι, καθώς οι “κούρσες” με τα λεπτά τους ελαστικά αδυνατούν να κινηθούν σε χωμάτινες διαδρομές», επισήμαναν οι τρεις τους, ενώ ο Μιχάλης, αν και υστερούσε λόγω των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του ποδηλάτου του, κινούνταν με δύναμη και αντοχή, προκειμένου να μείνει κοντά στους υπόλοιπους.
Μοιραίο ήταν να ακολουθήσουν ερωτήσεις και όπως προέκυψε από τις απαντήσεις τους, το δίκτυο των ποδηλατόδρομων είχε άπειρες διακλαδώσεις και ήταν γεμάτο ποδηλάτες. Μέσα στον ποδηλατόδρομο που διέσχιζε δάση, υπήρχαν καταστήματα προκειμένου να εξυπηρετούν μόνο τους ποδηλάτες (δεν υπήρχε πρόσβαση για οδηγούς αυτοκινήτων ή άλλων μέσων), ενώ η ιδέα της ποδηλασίας είναι τόσο διαδεδομένη, που ηλικιωμένοι επιβιβάζονται σε λεωφορεία με τρέιλερ, φτάνουν στον προορισμό τους, μπαίνουν στον ποδηλατόδρομο στο δάσος, ποδηλατούν και στο τέλος επιβιβάζονται ξανά στο λεωφορείο, για να επιστρέψουν στο σπίτι τους.
«Χαμός» γινόταν και στις πόλεις, όπου υπήρχε απόλυτος σεβασμός από τους οδηγούς αυτοκινήτων απέναντι στους ποδηλάτες, αλλά και των τελευταίων απέναντι στα σήματα της Τροχαίας. Η δε σήμανση (οριζόντια και κάθετη) ήταν ιδιαιτέρως πυκνή και προειδοποιούσε τους ποδηλάτες για το τι θα συναντήσουν στην πορεία τους.
Μεγάλο μέρος της διαδρομής έγινε μέσω ποδηλατόδρομων που περνούσαν από μικρά χωριά, ενώ το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι στην Ιταλία είχαν ξηλώσει τις γραμμές του τρένου σε ανενεργό δίκτυο μήκους 60 χλμ. και είχαν ρίξει άσφαλτο, δημιουργώντας ποδηλατόδρομο που περνούσε από τούνελ.
«Με το ποδήλατο βλέπεις πράγματα που δε θα μπορούσες να δεις ως πεζός ή ως οδηγός άλλου οχήματος», σημείωσε ο Μιχάλης, καθώς, όπως είπε, «μπορείς να απολαύσεις τη φύση, αφού οι ταχύτητες δεν είναι τόσο μεγάλες, ενώ ταυτόχρονα μετακινείσαι γρηγορότερα από έναν πεζό».
Και μη φανταστείτε πως η κίνηση γινόταν με υψηλές ταχύτητες. Η ποδηλασία ξεκινούσε από τις 8.00 το πρωί και τελείωνε στις 7.00 το απόγευμα και σε αυτό το διάστημα καλύπτονταν περί τα 130-150 χλμ. απόστασης (μέσος όρος 11-13 χλμ/ώρα).
«Θα μπορούσε να γίνει και πιο χαλαρά», μας επισήμαναν, αν δεν είχαν κλείσει ξενοδοχείο στην Ιταλία και πλοίο, με το οποίο θα επέστρεφαν στην Ελλάδα. Αν έχαναν το πλοίο, το επόμενο θα ήταν έπειτα από 4 ημέρες και αυτός ήταν ο μόνος λόγος βιασύνης, όπως μας εξήγησαν.
Όσον αφορά στην ποιότητα των ποδηλατόδρομων, στην Ολλανδία και την Ιταλία ήταν καταπληκτική (χωρίς να έχουν σχέση με αυτά που εμείς θεωρούμε ως ποδηλατόδρομο στην Καλαμάτα), ενώ στη Γερμανία, η κατάσταση ήταν διαφορετική ανά περιοχή. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε από το ότι εκεί είδαν πολλά ποδήλατα τρέκινγκ και ΜΤΒ, ενώ στην Ιταλία κυκλοφορούσαν πολλές «κούρσες».
Όπως μας είπαν, δεν ένιωσαν ούτε στιγμή να απειλείται η ασφάλειά τους όσο κυκλοφορούσαν στους ποδηλατόδρομους ή και στους δρόμους, ενώ, όπως σημείωσε ο Λεωνίδας, στις ανηφόρες (όπου οι τέσσερις συνταξιδιώτες κινούνταν με πολύ χαμηλές ταχύτητες) ουδείς οδηγός αυτοκινήτου διανοήθηκε να τους προσπεράσει, ούτε και να τους αγχώσει (μαρσάροντας ή κορνάροντας).
«Στην Κάτω Αχαγιά», παρενέβη ο Μιχάλης, «με προσπέρασε λεωφορείο του ΚΤΕΛ για να σταματήσει στην ανηφόρα, μερικά μέτρα μακρύτερα κι εμείς να αναγκαστούμε να φρενάρουμε».
«Συνηθισμένος από τα ελληνικά δεδομένα, τους έκαναν νόημα να περάσουν, αλλά ουδείς το διανοήθηκε», συμπλήρωσε ο Λεωνίδας, ενώ ο Κώστας παρατήρησε πως «ήταν πολλοί οι ποδηλάτες, δε νιώσαμε μόνοι».
«Είναι τόσο διαφορετική η παιδεία για τα ποδήλατα στο εξωτερικό», παρατήρησαν όλοι τους, ενώ σημείωσαν πως στην Ολλανδία οι ποδηλάτες αντιμετωπίζουν πολύ άσχημα όποιον μπει στον ποδηλατόδρομο ή κινείται λάθος μέσα σε αυτόν.
Εκείνο που τους προξένησε τρομερή εντύπωση, ήταν η καθαριότητα στους ποδηλατόδρομους, μέρος των οποίων περνούσε από το Ρήνο, το Δούναβη και άλλα ποτάμια. Σε αντιδιαστολή, ο δρόμος Πάτρα – Καλαμάτα ήταν γεμάτος σκουπίδια, με τους οδηγούς μεγάλων οχημάτων να προσπερνούν χωρίς να αναλογιστούν τι μπορούσε να τους προκαλέσει ο «αέρας» τους, ενώ το δυσκολότερο κομμάτι της διαδρομής ήταν από τον Πύργο προς Καλαμάτα, όπου στένευε ο δρόμος και δεν είχαν περιθώριο να κινηθούν άνετα στη βοηθητική λωρίδα.
 -   Ουδεμία αναφορά στην κρίση         
Εκ των πραγμάτων η συζήτηση στράφηκε και στο πώς τους αντιμετώπισαν οι κάτοικοι των χωρών που διέσχισαν, λόγω των γνωστών προβλημάτων της χώρας με τους δανειστές. «Ήμουν προκατειλημμένος πως στη Γερμανία θα μας αντιμετωπίσουν εχθρικά. Κάτι τέτοιο δε συνέβη. Παντού μας εξυπηρετούσαν με χαμόγελο και χωρίς να πουν κουβέντα. Τα όσα μας μεταφέρουν τα κανάλια για εχθρότητα, είναι ψέματα», τόνισε ο Μανώλης.
«Επτά ημέρες δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο, ούτε μία αναφορά, παρά μόνο εξυπηρέτηση με χαμόγελο», πρόσθεσε ο Κώστας, ενώ ο Λεωνίδας, ο οποίος είχε μεταβεί μια εβδομάδα νωρίτερα από τους Μανώλη και Μιχάλη στο Άμστερνταμ, κατά τη διάρκεια περιήγησής του συνάντησε έναν ιερέα, ο οποίος παρατήρησε πως για να κάνει διακοπές στο Άμστερνταμ, θα πρέπει να έχει πολλά χρήματα.
«Είχαμε μια ημέρα χωρίς ποδήλατο στην Ουλμ (Γερμανία)», ανέφερε ο Μιχάλης, «όπου, ανάμεσα σε άλλα, είδα μια οικογένεια κύκνων με πέντε μέλη να κολυμπάει στο ποτάμι, ο κόσμος να είναι ξαπλωμένος στο γκαζόν και ήταν πολύ ευχάριστο να βλέπεις χαρούμενους ανθρώπους».
«Ακόμη και στα δωμάτια που νοίκιαζαν οι ιδιοκτήτες τους και στα οποία διαμέναμε, δεν έγινε καμία αναφορά στα πολιτικά», παρατήρησε ο Κώστας και εμείς πιθανολογούμε ότι δύο μπορεί να ήταν οι λόγοι: είτε για να μην τους φέρουν σε δύσκολη θέση, είτε επειδή στο εξωτερικό η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και οι υποχρεώσεις έναντι των δανειστών δεν τυγχάνουν τόσο ευρείας προβολής. Πάντως, στην Ουλμ, όπου συναντήθηκαν με έναν Ιταλό, ο οποίος τους αντιμετώπιζε πολύ επιφυλακτικά, η διάθεσή του άλλαξε όταν έμαθε ότι είναι από την Ελλάδα.     
 -   Υποστηρικτές και κόστος
Στην προσπάθειά τους υποστηρίχτηκαν από την εταιρεία cooklikegreeks.com, που τους παρείχε τις ποδηλατικές μπλούζες, ενώ το κατάστημα alma sports προμήθευσε με παπούτσια τον Λεων. Παπαδόπουλο. Το κόστος ήταν περίπου 800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου εκείνου για την αγορά των ποδηλατικών τσαντών που μετέφεραν τον εξοπλισμό τους. Το κόστος των εισιτηρίων για το ποδήλατο με το αεροπλάνο ήταν περίπου 55 ευρώ και 90 ευρώ για τον καθέναν, ενώ η διαμονή σε αυτού του είδους τα μικρά καταλύματα κόστισε περίπου 240 ευρώ ανά άτομο.
Παρατήρησαν, ωστόσο, ότι θα ήταν καλύτερα αν δε μετέφεραν τα ποδήλατά τους στο εξωτερικό, αλλά αγόραζαν κάποιο από εκεί και επέστρεφαν με αυτό, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Όπως είπαν χαρακτηριστικά, ένα καλό ποδήλατο τρέκινγκ, καινούργιο, κοστίζει περίπου 400 ευρώ.
Οι τέσσερις συνταξιδιώτες ευνοήθηκαν από τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν (έβρεξε δυνατά και για λίγο την πρώτη ημέρα, αλλά και κατά την επιστροφή τους στην Καλαμάτα), ενώ σημαντικό ήταν πως δεν είχαν σημαντικές βλάβες, εκτός από δύο σαμπρέλες και ένα λάστιχο, που αντικαταστάθηκαν επιτόπου από τους ίδιους, και μια ακτίνα στον τροχό του ποδηλάτου του Κώστα, που έσπασε στη Νέα Είσοδο.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 ~
*** Συγκίνηση στην παρουσίαση του παιδικού βιβλίου «Ο Καρκινόδρακος»         
      
«Ο Καρκινόδρακος», μια ιστορία δύναμης και ελπίδας που εξυμνεί τη φλόγα της ανθρώπινης ψυχής, μια πραγματική ιστορία, όπως τη βίωσε ο συγγραφέας, γιατρός και μέλος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», Χρήστος Σίνης, ένα παραμύθι, ένα βιβλίο - το πρώτο παγκοσμίως - που αναφέρεται στον παιδικό καρκίνο, παρουσιάστηκε την Κυριακή το πρωί στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου «Κανελλάκης» στην Κυπαρισσία. Την παρουσίαση διοργάνωσαν ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων 1ου, 2ου & 3ου Δημοτικών Σχολείων Κυπαρισσίας, οι εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική» και το βιβλιοπωλείο «Αρχονταρίκι», ενώ την αφήγηση έκανε η ηθοποιός Όλγα Μωραΐτη.
Επίσης, μίλησαν ο ίδιος ο συγγραφέας, ο ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Ελληνοεκδοτική», Διονύσιος Βαλεριάνος και ο εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος.
Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Συλλόγου "Φλόγα", Μαρία Τρυφωνίδη, η οποία αναφέρθηκε στο έργο του Συλλόγου, τις παρεμβάσεις και τις δράσεις του, εδώ και 33 χρόνια, για τα παιδιά με καρκίνο και τις οικογένειές τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα και σύντομο χαιρετισμό της αντιπροέδρου του ΜΕΣΚ, Γεωργίας Μπελογιάννη.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Σίνης επισήμανε: «Είναι ένα παιδικό βιβλίο που ασχολείται με τον παιδικό καρκίνο και την απώλεια των παιδιών. Είναι αφιερωμένο σε όλα αυτά τα παιδιά που νοσηλεύονται και αγωνίζονται για τη ζωή τους! Η σημερινή διοργάνωση έχει πετύχει χάρις στις προσπάθειες του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας, τους οποίους και ευχαριστώ, όπως και όλους όσοι μας τιμούν με την παρουσία τους.
Το βιβλίο αφηγείται με παραμυθένιο τρόπο μια πραγματική ιστορία, την προσωπική μου ιστορία, της οικογένειάς μου, με έναν τρόπο που να είναι κατανοητός και στους ενήλικες και στα παιδιά. Είναι ένα βιβλίο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα - και από όσο γνωρίζουμε και σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά του, ο εκδότης Διονύσιος Βαλεριάνος ανέφερε: "Ο Καρκινόδρακος" ήταν ένα εγχείρημα δύσκολο εκδοτικά, διότι έπρεπε να επεξεργαστεί ένα δύσκολο θέμα, ένα θέμα ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Όμως, χάρις στην παραμυθική αφήγηση του γιατρού Χρίστου Σίνη και την εξαιρετική εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου, προσφέραμε ένα προϊόν που αποτελεί πρωτοπορία στα παγκόσμια εκδοτικά χρονικά».
Με τη σειρά του, ο εικονογράφος, Νίκος Γιαννόπουλος, σημείωσε: "Νιώθω μεγάλη τιμή που μου δόθηκε η ευκαιρία, από την "Ελληνοεκδοτική", να εικονογραφήσω αυτό το βιβλίο. Χρειάζεται η "Φλόγα" στήριξη από όλους εμάς και αυτό το βιβλίο είναι η ευκαιρία με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο να περάσουμε στα παιδιά το θέμα του παιδικού καρκίνου».
Τέλος, η αφηγήτρια, ηθοποιός Όλγα Μωραΐτη, είπε: «Είναι ουσιαστικά ένα αληθινό παραμύθι! Ένα εξαιρετικό βιβλίο, ένα εξαιρετικό κείμενο που μιλάει για μια από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που μπορεί να περάσει μια οικογένεια. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να μιλάμε στα παιδιά για τα πραγματικά γεγονότα, με τον τρόπο, όμως, που πρέπει να μιλά κανείς στα παιδιά.
Σημαντικό είναι ότι το βιβλίο από ένα σημείο και μετά εστιάζει στο μετά. Δε μένει, δεν εστιάζει στο δυσάρεστο, στο δράμα. Δίνει έμφαση στο μετά, ότι σηκωνόμαστε και πάλι δυνατά στα πόδια μας και η ζωή συνεχίζεται!». Αξίζει να σημειωθεί ότι 5 ευρώ από την αγορά κάθε βιβλίου δίνονται στο Σύλλογο «Φλόγα» από τις εκδόσεις «Ελληνοεκδοτική».
Επιπλέον, τα συγγραφικά δικαιώματα, καθώς και το κέρδος του βιβλιοπωλείου «Αρχονταρίκι», ενισχύουν εξ ολοκλήρου τον αγώνα για ζωή των παιδιών με καρκίνο!   Του Ηλία Γιαννόπουλου
 ~
***   Τα Depon κλείνουν αύριο τα φαρμακεία          
      
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο 10 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).
Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τη «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους, αλλά αντιθέτως θα «αποβεί εις βάρος τους».
«Αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία» σημειώνουν.
Κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου το περασμένο Σάββατο, οι φαρμακοποιοί ανέφεραν επίσης ότι τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.
Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
 -  Αντιδρούν και οι γιατροί
Αντίθετοι με την πρόταση απελευθέρωσης διανομής των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι και οι γιατροί. Οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους «για την πώληση των μη αποζημιούμενων φαρμάκων - και όχι μη συνταγογραφούμενων όπως λανθασμένα αναφέρεται - αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία».
Στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί μία τέτοια ενέργεια για τη δημόσια υγεία κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τονίζουν ότι τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες και θα πρέπει η κατανάλωσή τους να ακολουθεί τους επιστημονικούς όρους της ορθής χορήγησής τους.
«Κανένα φάρμακο», σημειώνουν, «δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Η διάθεση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους».
 ~
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
~
***   Ανακοίνωση διαμαρτυρίας στην ΕΠΟ και απαίτηση αλλαγής έδρας από την Κυπαρισσία          
     
Στο προχθεσινό ρεπορτάζ του «Θάρρους» (σελ. 15 με τίτλο «Το παλεύει για αλλαγή της έδρας και ορισμό γηπέδου στην Περιφέρεια») μεταφέραμε τις πληροφορίες μας, που ήθελαν τη διοίκηση της Κυπαρισσίας να προχωρά τις επόμενες ώρες στην δημοσίευση ανακοίνωσης μέσω της οποίας θα εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της απέναντι στην απόφαση της ΕΠΟ για ορισμό του μπαράζ ανόδου στο Περιστέρι.
Πράγματι, η διοίκηση του τριφυλιακού σωματείου, λίγες ώρες αργότερα προχώρησε στη γνωστοποίηση της σχετικής ανακοίνωσης, μέσω της οποίας εκφράζει τη δυσαρέσκειά της, εξωτερικεύει τα ερωτηματικά της και απαιτεί την αλλαγή της έδρας του μπαράζ, διαβεβαιώνοντας τους Μεσσήνιους φιλάθλους ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να το πετύχει. Αναλυτικότερα…
 «Το Δ.Σ του Α.Ο. Κυπαρισσίας δηλώνει την δυσαρέσκεια του απέναντι στην αρμόδια αρχή της ΕΠΟ που όρισε ως κατάλληλο το γήπεδο του Περιστεριού για τη διεξαγωγή του αγώνα μπαράζ μεταξύ της ομάδας μας απέναντι στη Σπάρτη. Είναι πρωτοφανές το γεγονός να αλλάζουν "περιφέρεια" τα δύο σωματεία μακριά από τις πόλεις τους και τους νομούς τους. Ενώ η περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επάρκεια γηπέδων που πληρούν τις προϋποθέσεις για να διεξαχθεί ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κρίνει ότι ΌΛΑ τα γήπεδα είναι ακατάλληλα.
Δεν είναι δυνατόν πριν μερικές μέρες να παίζουμε αγώνα για τα μπαράζ ανόδου μέσα στο Άργος και τώρα το γήπεδο να είναι ακατάλληλο όταν και η ομάδα του Άργους αγωνίζεται στη Γ Εθνική.
Δεν είναι δυνατόν το γήπεδο της Κορίνθου να είναι ακατάλληλο όταν μερικές μέρες πριν έγινε αγώνας Β’ Εθνικής Κατηγορίας ανάμεσα στην Παναχαϊκή και στην ΑΕΚ.
Δεν είναι δυνατόν να είναι ακατάλληλο το γήπεδο του Παναρκαδικού όταν αγωνίζεται η ομάδα Γ Εθνική τα τελευταία τρία χρόνια!!!!!
Δεν εξέτασαν τις ιστορικές στιγμές μιας πόλης , δεν εξέτασαν την επιθυμία ενός νομού να είναι κοντά στην ομάδα του.
Διαβεβαιώνουμε το κόσμο της πόλη μας που είναι ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια κοντά στην ομάδα, το κόσμο που αγάπησε την ομάδα μέσα από την διαδικασία τον μπαράζ, ότι η Διοίκηση θα κάνει ότι μπορεί ο αγώνας να διεξαχθεί εντός ορίων περιφέρειας ....
Για όλους τους Μεσσήνιους, Τριφύλιους συμπολίτες μας».
Του Νίκου Μπαλόπουλου

~
***  Άπαντες παρόντες εν όψει Νήσων Φερόε στην Εθνική
Νίνης: «Όσο υπάρχουν ελπίδες»Άπαντες παρόντες εν όψει Νήσων Φερόε στην Εθνική
-  Στην τελική ευθεία μπήκε η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας των Ανδρών εν όψει των επικείμενων εκτός έδρας αγωνιστικών υποχρεώσεών της με τα Νησιά Φερόε στις 13 Ιουνίου, για την προκριματική φάση του EURO 2016 και τον φιλικό που θα ακολουθήσει στο Γκντανσκ με την Πολωνία, τρεις ημέρες αργότερα.
-  Οι διεθνείς είχαν τη Δευτέρα... απαρτία για πρώτη φορά, καθώς ενσωματώθηκαν οι ποδοσφαιριστές που ως και το βράδυ της Κυριακής είχαν υποχρεώσεις με τους συλλόγους τους στα πλέι οφ της Σούπερ Λίγκας, κι έτσι ο Σέρχιο Μαρκαριάν μπόρεσε να δουλέψει με πλήρη σύνθεση.
-  «Κάθε παιχνίδι είναι και ένας τελικός για εμάς. Όσο υπάρχουν ελπίδες, μαθηματικά, θα διεκδικούμε τη νίκη σε κάθε ματς, με στόχο φυσικά να πάρουμε την πρόκριση» δήλωσε στα ΜΜΕ ο Σωτήρης Νίνης, που επιστρέφει στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο.
-  Από την πλευρά του ο... "νέος" Ταξιάρχης Φούντας, ο οποίος κλήθηκε στην Εθνική ομάδα για πρώτη φορά, δήλωσε πως «είναι κάτι πολύ μεγάλο να σε βλέπει ο προπονητής στα παιχνίδια της ομάδας σου. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στην Εθνική όποτε εκείνος το ζητήσει».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
~
*** Αμφίβολος ξανά ο Μπατίστα εν όψει Ολυμπιακού
Ατομικό τη Δευτέρα...
Αμφίβολος ξανά ο Μπατίστα εν όψει Ολυμπιακού
-  Ατομικό πρόγραμμα προπόνησης ακολούθησε και τη Δευτέρα ο Εστέμπαν Μπατίστα, γεγονός που σημαίνει ότι παραμένει αμφίβολος για τον 2ο τελικό με τον Ολυμπιακό την Τετάρτη 10/06/2015  στο ΟΑΚΑ.
-  Ο Ουρουγουανός σέντερ των Πρασίνων δεν αγωνίστηκε ούτε στο ΣΕΦ όπου το Τριφύλλι ηττήθηκε στον πρώτο τελικό των «αιωνίων» με 76-70 .-
~
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2015  :
~ Η  ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  1930-1955-2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/1930-1955-2015.html .- 
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  01  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-01-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS ,  Το αγιάζι της ενημέρωσης , Τρίτη  02  Ιουνίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-02-2015.html  .-
~ ARFARA   NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  03  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-03-2015.html .-    
~  ARFARA  NEWS , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  04   Ιουνίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-04-2015.html .-
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη  04  Ιουνίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html .-   
~ ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη  04 Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/04-2015.html .
~ ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι της  ενημέρωσης ,  Παρασκευή  05 Ιουνίου  2015 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-05-2015.html  .-
~ ARFARA   NEWS  , Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Σάββατο  06  Ιουνίου   2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-06-2015.html .-
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  07  Ιουνίου   2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-07-2015.html .-
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  06  και 07  Ιουνίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/06/06-07-2015.html .-
~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html  
~ ARFARA   NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Δευτέρα  08  Ιουνίου   2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-08-2015.html  
~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα   08  Ιουνίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-

ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .-

~ ARFARA   NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/06/arfara-news-09-2015.html .-
~
  ~ ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4207 video. - 4141.-   
 Σταματης Σκουλικας                    
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2515 video.  2479. 
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2512   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- -
βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9234  βίντεο   .-

https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4410 /  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 467 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.161  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   456 .-      

~

2 σχόλια:

Stramatios Skoulikaw είπε...

~ Η φιλοφροσύνη κάνει φίλους, η ειλικρίνεια γεννάει το μίσος. Τερέντιος, περ185-159 π.Χ., Ρωμαίος κωμωδιογράφος

Stramatios Skoulikaw είπε...

~ Διέκοψα τη φιλία μου με δύο ανθρώπους. Με τον ένα γιατί ποτέ δεν μου μίλησε για τον εαυτό του. Και με τον άλλο, επειδή ποτέ δεν μου μίλησε για τον εαυτό μου. Nicolas Chamfort, 1740-1794, Γάλλος συγγραφέας