Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  2016 :
~

Στο γεφύρι στην Κόνιτσα του Αώου  ποταμού


¨Από την  ταβέρνα στα Γιάννενα
"ΦΥΣΑ ΡΟΥΦΑ"
17 Οκτωβρίου
Προφήτης Ωσηέ, Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει», Άγιοι Κοσμάς, Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι ΑνάργυροιΠροφήτου Ωσηέ. Οσιομάρτυρος Ανδρέου του εν τη «Κρίσει». Μαρτύρων Λεοντίου, Ανθίμου και Ευπρεπίου. Αντιγόνου, Θεοφάνους, Λουκιανού, Νικομήδους και Τερεντίου. Κοσμά του εν Γεωργία. Οσίων Ισιδώρας και Νεοφήτης.
~ 16 Οκτωβρίου
16. Μαρτύρος Λογγίνου του εκατοντάρχου, του φρουρήσαντος τον Κύριον επί του Σταυρού και εν τω Τάφω (†α΄αι.). Μαρτύρων Δομετίου, Δομνίνου, Λεοντίου και Τερεντίου. Οσίων Μαλλού καί Σαβίνου.~
Σήμερα 17/10/2016 εορτάζουν:
Προφήτης Ωσηέ, Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει», Άγιοι Κοσμάς, Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι Ανάργυροι
~ Ο Προφήτης Ωσηέ ήταν γιος του Βεηρεί (ή Bενιή) από τη Γαλεμώθ (ή Bαλεθώμ) της φυλής Ισάχαρ και έζησε τον όγδοο αιώνα προ Χριστού, επί βασιλέων του Ιούδα, Οζίου, Ιωάθαμ, Άχαζ, Έζεκία και του Ισραήλ Ιεροβοάμ Β'. Στην Παλαιά Διαθήκη, είναι ο πρώτος από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες.
Προφήτης Ωσηέ  Προφήτης Ωσηέ  Άγιος Ανδρέας ο Οσιομάρτυρας «Ὁ ἐν τὴ Κρίσει»  Άγιοι Κοσμάς, Δαμιανός, Λεόντιος, Άνθιμος και Ευπρέπιος οι Ανάργυροι
~  Ο Ωσηέ ήταν ψυχή γεμάτη από ζήλο για το θείο Νόμο, γι' αυτό και στο προφητικό του βιβλίο καταγγέλλει ευθέως το λαό του Ισραήλ, που είχε μολυνθεί από την ειδωλολατρία. Οι συμβολισμοί του θεωρούνται δυσεξήγητοι, αλλά σαφέστατα εκδηλώνει την πίστη του στο Σωτήρα Χριστό. Μάλιστα, ο ίδιος ο Κύριός μας χρησιμοποίησε μια σπουδαία φράση του Ωσηέ, προς τους Φαρισαίους (Ματθ. θ’ 3), η οποία λέει: «Ἔλεος θέλω καὶ οὐ θυσίαν καὶ ἐπίγνωσιν Θεοῦ ἢ ὁλοκαυτώματα» (Ωσηέ, στ' 6). Δηλαδή, λέει ο Θεός μέσω του Ωσηέ: «Προτιμώ την ειρηνική αγάπη σας προς εμένα και όχι τις τυπικές θυσίες, και θέλω να έχετε επίγνωση του θείου θελήματος περισσότερο, παρά τα χωρίς νόημα και ουσία ολοκαυτώματα πού προσφέρετε». Επίσης, φράσεις του Ωσηέ χρησιμοποίησαν και οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος στις επιστολές τους.
Ο Ωσηέ λέγεται ότι έζησε 75 χρόνια, και μετά παρέδωσε στο Θεό τη δίκαια ψυχή του.

*** Καθοριστικός ο ρόλος της ασφάλειας και της υγείας στους χώρους εργασίας 
 
Ημερίδα για τη διαχείριση της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας σε όλες τις ηλικίες
 Ημερίδα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής Εκστρατείας.
Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στο πλαίσιο της οποίας διεξάγονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις ταυτόχρονα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εργαζομένων, των εργοδοτών, των κοινωνικών εταίρων,  των επαγγελματιών, αλλά και του κοινού γενικότερα, προκειμένου να καταστούν περισσότερο ασφαλείς, υγιείς και παραγωγικοί  οι εργασιακοί χώροι στην Ευρώπη.
  Σε όλες τις ηλικίες
Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η νέα εκστρατεία με τίτλο «Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας για όλες τις ηλικίες» αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία της σωστής διαχείρισης της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής, καθώς και της προσαρμογής της εργασίας στις ατομικές ικανότητες, είτε πρόκειται για την αρχή της σταδιοδρομίας του εργαζομένου είτε για το τέλος της.
Μάλιστα, υπογραμμίσθηκε ότι το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης γερνά: ως το 2030 οι εργαζόμενοι ηλικίας 55–64 ετών αναμένεται να αποτελούν το 30% ή και περισσότερο του συνολικού εργατικού δυναμικού σε πολλές χώρες. Η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται σε πολλά κράτη μέλη και, επομένως, πολλοί εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με επιμήκυνση της επαγγελματικής τους ζωής, άρα και με μια πιο μακροχρόνια έκθεση σε κινδύνους στην εργασία, καθώς και με ένα μεταβαλλόμενο εργασιακό πλαίσιο (π.χ. ευέλικτες μορφές εργασίας, ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον).
Η εκστρατεία αποσκοπεί παράλληλα στο να βοηθήσει τους εργαζομένους, τα διοικητικά στελέχη και τους εργοδότες να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τις προκλήσεις εξαιτίας του γηράσκοντος εργατικού δυναμικού, εστιάζοντας όχι μόνο σε μία ηλικιακή ομάδα, αλλά στους εργαζόμενους όλων των ηλικιών.
  Πρόληψη
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Μεσσηνίας-Λακωνίας, Απόστολος Μανσούδης, μίλησε για το ρόλο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην προαγωγή των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην Εργασία.
Όπως εξήγησε, οι Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασίας διακρίνονται σε δύο βασικούς και διακριτούς κλάδους με σαφώς καθορισμένα αντικείμενα και αρμοδιότητες, τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.
Σε ό,τι αφορά την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία, ο κ. Μανσούδης υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές εργασίας προσπαθούν καθημερινά, υπό υπερβολικό φόρτο εργασίας, να επιλύουν τα προβλήματα και τις απορίες όσων τους επισκέπτονται.
Επίσης καθημερινά, κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούνται, υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία με εργοδότες, εργαζομένους και εκπροσώπους τους, τα μέλη των επιτροπών υγείας και ασφάλειας στην εργασία, τους τεχνικούς ασφάλειας και γιατρούς εργασίας.
Τόνισε δε, ότι οι επιθεωρητές προτρέπουν και συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας εργοδοτών και εργαζομένων με προφανή αποτελέσματα στην αναβάθμιση του εργασιακού περιβάλλοντος.
Μεταφέροντας την εμπειρία του, είπε ότι από τον έλεγχο συνθηκών για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων έχει φανεί ότι η πρόληψη είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που προϋποθέτει:
-Γνώσεις υψηλού επιπέδου σε πολλούς επιστημονικούς τομείς
-Εμπειρία από τη δυσκολία εφαρμογής θεωρητικών προβλέψεων στην πρακτική τους έκφραση
-Συνεχή προσπάθεια ανταλλαγής προβληματισμών και διάθεση συνεργασίας
-Υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος από όλους τους εμπλεκόμενους.
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Βρέθηκαν τα συντρίμμια του Τσέσνα - Νεκροί οι δύο πιλότοι 
Στις 11:58 το πλήρωμα του ελικοπτέρου ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, εντόπισε τα συντρίμμια του Τσέσνα που αγνοείτο από χθες το απόγευμα 3 περίπου χλμ από το πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου των Καλαβρύτων.   Ο μηχανικός του ελικοπτέρου προσέγγισε το μοιραίο σκάφος και βρήκε νεκρούς και τα δυο μέλη του πληρώματος.
Πηγή: lifo.gr

*** Σεισμός τα ξημερώματα βόρεια της Σάμου 
Σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στις 04:30 ώρα Ελλάδας.    Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χλμ ΒΒΑ της Σάμου, και είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.
 (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

*** Το Προεδρικό Διάταγμα πολεοδόμησης στην Κηπούπολη 
Στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όπως είναι γνωστό, ανακοινώθηκε η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδόμηση της Κηπούπολης. Για πολλούς δημότες η παραπάνω εξέλιξη ήταν ιδιαίτερα θετική για την αξιοποίηση των περιουσιών τους.
Υπήρξε, όμως, και σκεπτικισμός. Κύριο επιχείρημα ήταν ότι με την υπογραφή και την πολεοδόμηση της περιοχής, εξαφανίζεται ένα σημαντικό, το σημαντικότερο, κομμάτι πρασίνου της Καλαμάτας στην καρδιά της πόλης και μοναδικός εναπομείναν πνεύμονας.
Σήμερα το «Θάρρος» παρουσιάζει αναλυτικά την απόφαση του Προεδρικού Διατάγματος.
  Άρθρο 1
Εγκρίνεται: α. η πολεοδομική μελέτη τμήματος της πολεοδομικής ενότητας 8 «Νότια Συνοικία» (περιοχή «Κηπούπολη») Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας του Δήμου Καλαμάτας (Ν. Μεσσηνίας) με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, οδών, πεζοδρόμων, ποδηλατόδρομων, κοινόχρηστων χώρων - χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων - πλατείας, κοινόχρηστου χώρου - στάθμευσης, χώρου αθλητικών εγκαταστάσεων, Κέντρου Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), και β. η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του ίδιου ως άνω Δήμου στα όρια σύνδεσης με την περιοχή επέκτασης με την μετατόπιση οικοδομικών - ρυμοτομικών γραμμών (Ο.Τ.110), την κατάργηση ορίου ακάλυπτου χώρου και κατάργηση εγκεκριμένων διόδων (Ο.Τ. 180) και τον καθορισμό ορίου ακάλυπτου χώρου στο Ο.Τ. 179 (ενοποιημένο Ο.Τ. 179 -198).
  Άρθρο 2
Εγκρίνεται, όπως διατυπώνεται στα επόμενα άρθρα, ο πολεοδομικός κανονισμός της παραπάνω περιοχής, της οποίας το πολεοδομικό σχέδιο εγκρίνεται με την παρ. α του άρθρου 1 του παρόντος.
  Άρθρο 3
1. Στα οικοδομικά τετράγωνα ή σε τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χαρακτηρίζονται με το στοιχείο ΓΚ, επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας, όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 3 του από 23-2-1987 π.δ/τος (∆΄ 166) και ειδικότερα: α. κατοικία, β. ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις μέχρι εκατό (100) κλίνες και ξενώνες, γ. εμπορικά καταστήματα για εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της περιοχής, μέχρι 150 τ.μ. ανά ιδιοκτησία, δ. γραφεία, τράπεζες, ασφάλειες, κοινωφελείς οργανισμοί, ε. κτήρια εκπαίδευσης, στ. εστιατόρια, ζ. αναψυκτήρια, η. θρησκευτικοί χώροι, θ. κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, ι. πρατήρια βενζίνης, ια. αθλητικές εγκαταστάσεις, ιβ. κτήρια - γήπεδα στάθμευσης, ιγ. πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις, ιδ. ιδιωτικές κλινικές
2. Στα οικοδομικά τετράγωνα ή σε τμήματα οικοδομικών τετραγώνων που χαρακτηρίζονται με το στοιχείο ΓΚ1, επιτρέπονται οι χρήσεις γενικής κατοικίας, όπως προσδιορίζονται από το άρθρο 3 του ίδιου ως άνω προεδρικού διατάγματος και ειδικότερα: α. κατοικία, β. ξενοδοχεία μέχρι πενήντα (50) κλίνες και ξενώνες, γ. εμπορικά καταστήματα για εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών της περιοχής, μέχρι 150 τ.μ. ανά ιδιοκτησία δ. κτήρια εκπαίδευσης, ε. εστιατόρια και ταβέρνες, στ. θρησκευτικοί χώροι, ζ. κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, η. αθλητικές εγκαταστάσεις, θ. πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις.
  Άρθρο 4
1. Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας εγκρίνεται το σχέδιο με την παρ. α του άρθρου 1 του παρόντος, επιβάλλεται προκήπιο πλάτους δύο (2) και τεσσάρων (4) μέτρων και μεταβλητό πλάτους από δύο (2) έως τέσσερα (4) μέτρα.
2. Στο πρόσωπο των οικοπέδων, οικοδομημένων ή μη, που βρίσκονται στην περιοχή της οποίας τροποποιείται το σχέδιο με την παρ. β του άρθρου 1 του παρόντος, καταργείται το προβλεπόμενο από το εγκεκριμένο σχέδιο προκήπιο και επιβάλλεται νέο, του πλάτους παραμένοντος του ιδίου, όπως φαίνεται στα διαγράμματα του ίδιου ως άνω άρθρου.
  Άρθρο 5
Τα ελάχιστα όρια εμβαδού και προσώπου και οι λοιποί όροι και περιορισμοί δόμησης των οικοπέδων ορίζονται κατά τομείς Σ IV και PΙΙΙ, ως εξής:
Α.   Τομέας Σ ΙV
1. Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: οκτακόσια (800) τ.μ.
2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα: α. τα οικόπεδα τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: δώδεκα (12) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: τριακόσια (300) τ.μ. και β. προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: δώδεκα (12) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: τριακόσια (300) τ.μ.
3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: Σαράντα τοις εκατό (40%) της επιφανείας τους.
4. Συντελεστής δόμησης: 0,60
5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησομένων κτηρίων: έντεκα (11) μέτρα, το οποίο προσαυξάνεται κατά ένα και μισό (1,5) μέτρο σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Β. Τομέας Ρ ΙΙΙ
1. Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα- Ελάχιστο εμβαδόν: διακόσια (200) τ.μ.
2. Κατά παρέκκλιση των διατάξεων της προηγουμένης παραγράφου θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα: α. τα οικόπεδα τα οποία κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος διατάγματος έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: οκτώ (8) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: εκατόν είκοσι (120) τ.μ. και β. προκύπτουν από την οριστική πράξη εφαρμογής της πολεοδομικής μελέτης και έχουν: Ελάχιστο πρόσωπο: οκτώ (8) μέτρα. Ελάχιστο εμβαδόν: εκατόν είκοσι (120) τ.μ.
3. Μέγιστο ποσοστό κάλυψης των οικοπέδων: Πενήντα τοις εκατό (50%) της επιφανείας τους.
4. Συντελεστής δόμησης: 0,80
5. Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των ανεγερθησόμενων κτηρίων: έντεκα (11) μέτρα, το οποίο προσαυξάνεται κατά ένα και μισό (1,5) μέτρο σε περίπτωση κατασκευής στέγης.
Γ. Επιπλέον των ανωτέρω ισχύουν τα εξής: 1. Καθορίζεται όριο ακαλύπτου χώρου. 2.      Εντός του κοινοχρήστου χώρου - πλατείας (Ο.Τ. 1554) καθορίζεται περίγραμμα κτηρίου εκκλησίας. 3. Επιβάλλεται η φύτευση των κοινοχρήστων χώρων - χώρων πρασίνου σε ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) και των χώρων πλατείας σε ποσοστό τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%).
4. Επιβάλλεται η δημιουργία χώρων στάθμευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.∆. 350/1996 (Α’ 230) όπως ισχύει. ως εξής: Για κατοικία μια (1) θέση στάθμευσης ανά 100 τ.μ., επιφάνειας κτηρίου. Για γραφεία, καταστήματα μία (1) θέση στάθμευσης ανά 50 τ.μ. επιφάνειας χρήσης. Για εστιατόρια, ταβέρνες, αναψυκτήρια μία (1) θέση ανά 40 τ.μ. Για χώρους συνάθροισης κοινού μία (1) θέση ανά 50 τ.μ. Για αθλητικές εγκαταστάσεις μία (1) θέση ανά 200 τ.μ. επιφάνεια άθλησης. Για ξενοδοχεία μία (1) θέση ανά 4 κλίνες στον τομέα Σ IV και 10 κλίνες στον τομέα Ρ ΙΙΙ.
Το άθροισμα των μέτρων μήκους ανοιγμάτων εισόδων - εξόδων των χώρων στάθμευσης στο πρόσωπο του οικοπέδου, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του μήκους του προσώπου, το οποίο πάντως δύναται να φθάνει τα έξι (6) μέτρα εάν το προκύπτον άθροισμα είναι μικρότερο. Η δυνατότητα αυτή στα γωνιακά οικόπεδα ισχύει για το ένα μόνο πρόσωπο του οικοπέδου.
5. Για την έκδοση οικοδομικών αδειών απαιτείται η πλήρης τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που τίθενται με το 54120/15-11-2012 έγγραφο της ∆.Ο.Κ.Κ, με το οποίο εγκρίθηκε η γεωλογική καταλληλότητα της περιοχής. Ανάλογα με τη σπουδαιότητα του κτηριακού έργου και την κατηγορία εδαφικής σεισμικής επικινδυνότητας να διενεργείται εδαφοτεχνική έρευνα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νέο Αντισεισμικό Κανονισμό 2000, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Ειδικότερα, εκτελείται και υποβάλλεται αρμοδίως υποχρεωτικά με το φάκελο έκδοσης άδειας δόμησης, γεωτεχνική έρευνα για τη θεμελίωση νέων κατασκευών ή την αποσαφήνιση των γεωτεχνικών συνθηκών θεμελίωσης υφισταμένων κτισμάτων για τα οποία προβλέπεται αλλαγή χρήσης, στο βαθμό που οι προαναφερόμενες κατηγορίες κτηρίων υπάγονται από πλευράς σπουδαιότητας σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2000, στις κατηγορίες Σ3 και Σ4.
  Άρθρο 6
Η ισχύς του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** 2ο  ΣΥΝΕΔΡΕΙΟ  ΣΥΡΙΖΑ
Κυριακή ,16-10-2016 Τελειώνοντας το συνέδριο ψηφίζοντας , έλαβαν  οι δέκα (10) πρώτοι τους ακόλουθους ψήφους :
1.-  Ευκλείδης Τσακαλάτος (Ολλανδοκρατών)  1312  ψήφους
2.-  Νίκος Φίλης  1308
3.-  Νίκος Βούτσης   1272
4.-  Ανδρέας Ξανθός  1222
5.-  Γιάννης Δραγασάκης  1209
6.-  Παναγιώτης Σκουρλέτης  1157
7.-  Παύλος Πολάκης   1137
8.-  Νίκος Παππάς   1106
9.-  Ρένα  Δούρου  1090
10.- Παναγιώτης Ρήγας  974

*** Η 20ή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας 
Δε θα θέλαμε πολύ χρόνο για να αποτυπώσουμε όλα όσα έγιναν στην 20ή συνεδρίαση του 2016 του Δήμου Καλαμάτας.
Τέθηκαν από τις δημοτικές παρατάξεις αλλά και τη Συμμαχία Πολιτών ενδιαφέρουσες ερωτήσεις. Ο δήμαρχος δεν απάντησε ούτε για την καθυστέρηση του διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων αξίας 4.000000 ευρώ, αλλά μόνο δικαιολογήθηκε γιατί εδώ και ένα χρόνο, ούτε νέο διαγωνισμό μπορεί να ολοκληρώσει αλλά και ούτε έχει προσπαθήσει να τελειώνει με τη χωματερή στη Μαραθόλακκα. Σημειωτέον ότι χθες το ανέβαλε και πάλι στην Οικονομική. Ξέχασε, λέει, να καλέσει τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ότι τα απορρίμματα και τα στραγγίσματα, μετά και τις πρόσφατες καταιγίδες, έχουν μετατοπισθεί στην κοίτη του Νέδοντα και έρχονται στο Μεσσηνιακό κόλπο, δε θέλει ούτε να το σκέφτεται.
Δεν αναγνωρίζει ότι απαιτείται μελέτη αποκατάστασης και κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, όπως και έκανε με τις υδραυλικές μελέτες και τον καθαρισμό των ρεμάτων. Σε ερώτησή μας δεν απάντησε γιατί δε χρησιμοποιεί αυτές τις μελέτες του Μορέα για να αντιμετωπίσει και να ολοκληρώσει τα αντιπλημμυρικά έργα, μια και ο νέος δρόμος τέμνει σχεδόν όλα τα ρέματα του Δήμου από τα Χριστοφιλαιικα μέχρι και τα Κερεζένια στη Βέργα.
Ξέχασε να μας πει πότε θα κόψει την κορδέλα στο νέο Δημαρχείο, που ακόμα δε θέλει να του δώσει όνομα. Έτσι μπορεί να αποκαλείται και νέο και παλιό, δημαρχείο ή νοσοκομείο.
Δεν έχει αποφασίσει ότι το Μέγαρο Χορού απαιτείται να έχει φορέα διαχείρισης, έτσι όποιες εκδηλώσεις γίνονται δεν μπορούν να αξιολογηθούν και να διαχειριστούν με οικονομικά και πολιτιστικά δεδομένα για το Δήμο.
Παραλείφθηκε με σοβαρές ενστάσεις το έργο ανάπλασης του ενός πεζοδρομίου στη Φαρών. Μόνο του δυτικού. Μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά. Στο απέναντι κατοικούν πολίτες β κατηγορίας. Ίσως μετρήθηκαν και οι ψήφοι πριν παρθεί η απόφαση. Φαίνεται ότι μόνο αυτό είναι κατάλληλο για τους τουρίστες. Όλα αυτά, ενώ το έργο έχει σοβαρά προβλήματα, αφού όταν σιγοβρέχει πλημμυρίζει και, όπως πάντα, τα αντιπλημμυρικά έργα έπονται...
Μείωσε με τροποποίηση το αποθεματικό του Δήμου, που είναι κοντά στα 300.000 Ας μη λησμονούμε ότι ο Δήμος έχει προϋπολογισμό κοντά στα 70 εκ.
Προσπάθησε αλλά τελικά ανέβαλε το θέμα της ανάκλησης της απόφασης που έδινε σε ιδιώτες το 2005 έκταση 22 τ.μ. και ήταν πάνω σε υδατόρεμα, ύστερα από καταγγελία δημοτών. Λες και τόσα χρόνια ήταν άγνωστο ότι δημόσια έκταση, εν προκειμένω ρέματα, έχουν καταπατηθεί από ιδιώτες και Δήμους.
Ξεχνάει ότι στη Δυτική Συνοικία ο παιδικός σταθμός είναι πάνω στο ίδιο ρέμα και έμεινε εκτός λειτουργίας αρκετές βδομάδες. Για αυτό το θέμα δε χρειάσθηκε να πάρει καμία απόφαση, αν και του το θίξαμε έντονα στην κριτική μας.
Τέλος, χρησιμοποιεί την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου κατά το δοκούν, με αναρτήσεις που ενισχύουν τη δημοτική προπαγάνδα για έργα και αποφάσεις, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει μνημονεύσει και τα όσα πράττουν και εισηγούνται εντός του Δ.Σ. και οι μειοψηφίες.
Παναγιώτης κερνάει, Παναγιώτης πίνει.
Του Μιχάλη Αντωνόπουλου
Δημοτικού συμβούλου με την Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών

***  67χρονος βρέθηκε απανθρακωμένος μέσα στο αυτοκίνητό του στη Μεσσήνη 
Το πρωί του Σαββάτου βρέθηκε σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας του απανθρακωμένος ένας 67χρονος άνδρας.
Τον άτυχο άνδρα εντόπισαν ο γιος και η σύζυγός του σε αγρόκτημά τους στην περιοχή Κυδωνίτσα, ενώ από την πρώτη στιγμή η αστυνομία προσπαθεί να λύσει το μυστήριο.  Φώτο αρχείου 

*** Σφυρίζει και πάλι το τρένο στην Καλαμάτα 
Ποιοι σιδηροδρομικοί σταθμοί καταργούνται
Οι περιβαλλοντικοί όροι του σιδηροδρομικού έργου «Κανονικοποίηση και αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Καλό Νερό – Ζευγολατιό – Καλαμάτα» της ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε. εγκρίθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη.
Η ισχύς των όρων αυτών είναι για 10 χρόνια και η έγκριση είναι άλλο ένα βήμα προς την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου, που περιλαμβάνεται στην πρόταση της χώρας για το πακέτο Γιουνκέρ.
Το έργο περιλαμβάνει εργασίες που θα πραγματοποιηθούν για την κανονικοποίηση και λειτουργική αναβάθμιση του τμήματος της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Καλό Νερό – Ζευγολατιό – Καλαμάτα, συνολικού μήκους 61 χιλιομέτρων.
  Σταθμοί και στάσεις
Τα έργα που θα γίνουν είναι:
-Μετατροπή της μετρικής μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλό Νερό – Ζευγολατιό – Καλαμάτα σε κανονική μονή με εύρος 1,435 m
-Βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής (στα τμήματα με μικρές ακτίνες καμπυλότητας), καθώς και οι τοπικές παραλλαγές της όδευσης με νέες χαράξεις στα τμήματα «Καλό Νερό – Κοπανάκι» και «Μελιγαλάς – Βαλύρα»
-Επανασχεδιασμός των υφιστάμενων τεχνικών (γέφυρες – οχετοί) ως προς την υδραυλική τους επάρκεια και η ανακατασκευή τους όπου απαιτείται.
-Αλλαγές σε υφιστάμενους σιδηροδρομικούς σταθμούς και σιδηροδρομικές στάσεις που περιλαμβάνουν:
*την κατάργηση των υφιστάμενων σιδηροδρομικών σταθμών Σιδηρόκαστρο, Γλυκορίζι και Σανοβά, Αμφιθέα, Μαγούλα
*Κάστρο, Μικρομάνη και σιδηροδρομική στάση Καλαμάτα (παραλία)
*τη μετατροπή του σιδηροδρομικού σταθμού Μελιγαλά και του σιδηροδρομικού σταθμού Βαλύρας σε στάση και της σιδηροδρομικής στάσης Πλατέος σε σταθμό
*τον επαναπροσδιορισμό στα μήκη των αποβαθρών.
-Αποκατάσταση του υφιστάμενου κάθετου και παράπλευρου οδικού δικτύου λόγω των εργασιών κανονικοποίησης – αναβάθμισης και κατασκευή νέων ανισοπεδοποιήσεων στα τμήματα των νέων χαράξεων («Καλό Νερό – Κοπανάκι» και «Μελιγαλάς – Βαλύρα»)
-Εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης με σύστημα ελέγχου συρμών ETCS (European Train Control System) – Level 1 και τηλεπικοινωνιών.
  Ενίσχυση σιδηρόδρομου
Η ηλεκτροκίνηση του έργου με τα συνοδά έργα (υποσταθμοί έλξης, συνδέσεις με το δίκτυο ΔΕΗ), καθώς και οι πολεοδομικές – αρχιτεκτονικές εργασίες των σιδηροδρομικών σταθμών, δεν περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.
Με το εν λόγω έργο βασική επιδίωξη αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας των υφιστάμενων υποδομών, μεταφορών και σχετικών υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, με σκοπό την αύξηση του βαθμού προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας, τη μείωση του χρόνου και του κόστους των μεταφορικών υπηρεσιών, την ασφάλεια των μεταφορικών/συγκοινωνιακών υπηρεσιών (επιβατών, εμπορευμάτων και πεζών) και τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων.
Στο πλαίσιο αυτό ενισχύονται οι υποδομές, τα μέσα και οι υπηρεσίες μεταφορών σταθερής τροχιάς (σιδηρόδρομοι, μετρό, τραμ), κυρίως σε διαδρομές που μπορούν να αποσπάσουν, με ανταγωνιστικό τρόπο, σημαντικό μέρος της μεταφορικής κίνησης από τις αεροπορικές και οδικές μεταφορές.
Βασικό κριτήριο για την υλοποίηση νέων ή διατήρηση υφιστάμενων υποδομών μεταφορών συνιστά η συμβολή τους στο ισοζύγιο μεταξύ προστασίας του περιβάλλοντος και ανάπτυξης.
Ειδικότερα για τον κλάδο των εμπορευματικών μεταφορών το υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμά ότι επιβάλλεται να ενισχυθούν περαιτέρω οι σιδηροδρομικές υποδομές για περιβαλλοντικούς λόγους, με στόχο οι υπηρεσίες τους να καταστούν ανταγωνιστικές έναντι των οδικών και αεροπορικών μεταφορών, ενώ για τον κλάδο
των επιβατικών μεταφορών, στρατηγική κατεύθυνση αποτελεί η εφαρμογή των πλέον πρότυπων ασφάλειας (σε υποδομές και μέσα) και η εισαγωγή πιο «καθαρών» μέσων και, επομένως, η προώθηση των μέσων σταθερής τροχιάς.
Οι ειδικότερες κατευθύνσεις για το σιδηροδρομικό δίκτυο, τις υποδομές και τις υπηρεσίες αφορούν στην:
-Εφαρμογή υπηρεσιών τρένων «υψηλών ταχυτήτων» για τις επιβατικές μεταφορές
-Δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων συνδυασμένων εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών με βασικό άξονα το σιδηρόδρομο
-Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών του δικτύου
-Κατασκευή νέων ή ανακατασκευή παλαιών σιδηροδρομικών γραμμών περιορισμένης κλίμακας και απόδοση τους σε τουριστική χρήση.
  Με επίκεντρο την Καλαμάτα
Στο πλαίσιο των στόχων του στρατηγικού χωρικού σχεδιασμού για την Περιφέρεια Πελοπόννησο ως προς τη χωρική διάρθρωση των δικτύων υποδομών και υπηρεσιών μεταφορών – όπως αυτοί καθορίζονται στο Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας- έχει προταθεί η αναβάθμιση/ βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου.
Στόχος είναι  να υπάρξει απευθείας ένταξη στους μεγάλους διαπεριφερειακούς σιδηροδρομικούς άξονες Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης και Ηπείρου – Πάτρας, ώστε να βελτιωθεί το αναπτυξιακό πρότυπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και, κυρίως, ο ρόλος της Καλαμάτας σε περιφερειακό πόλο ανάπτυξης.
Στην απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο σιδηροδρομικό έργο δεν έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις που αφορούν στον εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Όλα έτοιμα για τη μονάδα απορριμμάτων στους Γαργαλιάνους 
Στους Γαργαλιάνους θα γίνει η εγκατάσταση της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων και, μάλιστα, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για την έγκριση της προσωρινής διαχείρισης, σύμφωνα με το τοπικό σχέδιο και τη χωροθέτηση (σ.σ. για το σκουπιδοεργοστάσιο) που έχουν εγκριθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο!
Αυτό, ουσιαστικά, τόνισε και ξεκαθάρισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ο δήμαρχος Παναγιώτης Κάτσιβελας. Βεβαίως, αυτά που είπε δεν είναι ούτε καινούργια ούτε ανέκυψαν αίφνης, ούτε πρέπει να εκπλήττουν ή ξενίζουν κάποιον, όμως μπορεί να μην έγιναν από όλους αντιληπτά ή κατανοητά.
Ωστόσο, ο κ. Κατσίβελας αναφέρθηκε στη διαχείριση των απορριμμάτων και στο χώρο της εγκατάστασης, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας, δηλαδή στους Γαργαλιάνους, θυμίζοντας ακόμη και το συγκρουσιακό κλίμα που επικράτησε στην περιοχή μετά την, κατά πλειοψηφία, απόφαση χωροθέτησης.
Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στις 28 Ιουλίου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, είχε ρωτήσει το δήμαρχο για τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ, τι συνέβη, εάν ξεκίνησαν διαδικασίες υλοποίησης και τι κάνει ο Δήμος Τριφυλίας.
Απαντώντας ο κ. Κατσίβελας, σε σχέση με το Δήμο Τριφυλίας, είχε τονίσει: «Ο μελετητής σε λίγες μέρες τελειώνει την πρόταση του τοπικού σχεδίου και την υλοποίησή του και θα κατατεθεί, ώστε να πάρουμε ΠΠΔ απ’ τις υπηρεσίες της Μεσσηνίας. Βρήκαμε όλα τα συμβόλαια, όλες τις ιδιοκτησίες και όλα τα τοπογραφικά, έχει γίνει μια φοβερή δουλειά όσον αφορά στην οργάνωση αυτού του πράγματος. Σε λίγες μέρες, ίσως στη βδομάδα, θα μπορέσουμε να καταθέσουμε το σχέδιο δράσης για να πάρει περιβαλλοντική έγκριση…».
Θυμίζεται πως το Δ.Σ. Τριφυλίας έχει αποφασίσει, με ενισχυμένη πλειοψηφία, αλλά και ερωτηματικά και παρατηρήσεις, την παραλαβή του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, το οποίο, όπως έχει αναφερθεί, είναι «με απ’ όλα»!
Η πρόταση της μελέτης ήταν και είναι ο Δήμος να κάνει μόνος του τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων με ανακύκλωση, διαλογή στην πηγή, πέντε πράσινα σημεία, πράσινες νησίδες, τρεις μονάδες κομποστοποίησης και δύο σταθμούς μεταφόρτωσης, ΚΔΑΥ, δεματοποιητή και δεματοποίηση για το υπόλειμμα! Μια μελέτη που περιλαμβάνει τέσσερα, βασικά, σενάρια και η οποία είναι σύμφωνη με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και βάσει του νέου ΕΣΔΑ. Άλλωστε, δε θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, επειδή, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δε θα υπήρχε καμία περίπτωση να τύχει ένταξης στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα το όποιο μοντέλο διαχείρισης επιλεγεί οριστικά από το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, όταν και εφόσον ξεκαθαρίσει κεντρικά η οριστική επιλογή μεθόδου διαχείρισης.
Μέσα από το προτεινόμενο σενάριο του τοπικού σχεδίου θα υλοποιηθεί στο Δήμο Τριφυλίας και η προσωρινή διαχείριση, μέχρι να αποφασιστεί και να επιλεγεί κεντρικά από κυβέρνηση, Περιφέρεια και ΤΕΡΝΑ, τι και πού θα γίνει σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ και στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ!
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, στις 30 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα ότι «ο ΠΕΣΔΑ κατατέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα είχα ενημέρωση για την αξιολόγησή του από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Καπετάνιος, γενικός γραμματέας του υπουργείου, ενέκρινε το 1β σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, το οποίο ήταν και το σχέδιο το οποίο είχε προκρίνει το Δημοτικό μας Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε στην εγκεκριμένη πλευρά και γραμμή. Θα ακολουθήσει έγκριση του ΠΕΣΔΑ απ’ το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα έρθει πάλι στα Δημοτικά Συμβούλια, προφανώς και στο δικό μας, για να εγκριθεί και να προχωρήσει η υλοποίηση. Όπως και θα κατατεθεί η περιβαλλοντική μελέτη για την υλοποίησή του. Νομίζω ότι χάθηκε πάρα πολύς χρόνος. Ο Δήμος μας, ευθύς εξαρχής, είχε κάνει αυτή την επιλογή. Δυστυχώς, μέσα στις κουβέντες και στις βυζαντινολογίες, μέσα στο ΦΟΔΣΑ, χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ελπίζω ότι τώρα θα τρέξουν οι διαδικασίες, ώστε να δοθεί οριστική λύση σ’ ένα θέμα το οποίο χρονίζει».
Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Στάθης Ανδρινόπουλος, σημείωσε: «Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Έχουμε πάρει αποφάσεις εδώ και δύο – τρία χρόνια για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων. Το τι θα γίνει στο τελικό στάδιο, αν θα γίνει με ΧΥΤΥ, αν θα γίνει με εργοστάσιο, αν θα γίνει το ένα, αν θα γίνει το άλλο, δε μας επηρεάζει. Δε μας ενοχλούσε εμάς να ’χουμε σχεδιάσει, να καταλήξουμε εκεί και να ’χουμε κάνει τις προκαταρκτικές εργασίες, εκτός κι αν περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον ανάδοχο που θα πάρει την ολοκληρωμένη διαχείριση, με τα εργοστάσια στην Περιφέρεια, να μας λύσει και το δικό μας στην προσωρινή διαχείριση…».
Ο κ. Ανδρινόπουλος επισήμανε: «Θα ’πρεπε να ξεκινήσουμε προετοιμασίες. Δεν μπορούμε ακόμα να είμαστε με απορριμματοφόρα σάπια και άχρηστα, να νοικιάζουμε. Με αυτά που χαλάμε για ενοίκιο, κάθε χρόνο, θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει από ένα καινούργιο. Θα μπορούσαμε να ’χουμε κάνει ανακύκλωση, εδώ και δύο – τρία χρόνια. Δε μας το απαγορεύει κανένας! Και να ’χουμε φτάσει σ’ ένα επίπεδο σήμερα, τουλάχιστον να είμαστε στο 50% καλής απόδοσης, όσον αφορά στην ανακύκλωση. Να μη βγαίνουμε με πολλές και με μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων, όταν ξεκινήσουμε. Κάνω για τελευταία φορά έκκληση, αύριο το πρωί να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες εμείς και να προετοιμαζόμαστε. Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες. Θα έρθει τεχνικό πρόγραμμα. Να φανεί η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής στο τεχνικό πρόγραμμα, με αντίστοιχα κονδύλια που θα ’χουν τοποθετηθεί. Να μην περιμένουμε, πλέον, άλλο».
Απαντώντας, ο κ. Κατσίβελας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Μέσα από τις εισηγήσεις της αποφάσεως που πήραμε για το τοπικό σχέδιο, ζητήσαμε να μας εκχωρηθεί άδεια! Ο μελετητής μας είναι έτοιμος, έχει κάνει το τοπικό σχέδιο και για την προσωρινή διαχείριση, αλλά γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε άδεια! Το να έχουμε εξασφαλισμένο οικόπεδο απ’ το Δασαρχείο είναι κάτι το οποίο το παίρνετε απ’ τη μια μέρα στην άλλη; Το να είμαστε έτοιμοι χωροθετικά, να έχουμε φάει όλη αυτή τη σύγκρουση η οποία έχει δημιουργηθεί, το θεωρείτε λίγο; Αλλά, εν πάση περιπτώσει, καταλάβετε ότι για ν’ αρχίσουμε να κάνουμε διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να μας δοθεί άδεια…
[…] Δεν είναι ότι δε θέλουμε να κάνουμε. Τα εξακόσια χιλιάρικα κοιμόνται. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τ’ ανοίξουμε, τα σχέδια είναι έτοιμα να τ’ ανοίξουμε, τα τοπογραφικά είναι έτοιμα, το τι θα έχει αυτή η Μονάδα είναι κι αυτό έτοιμο! Ο Δήμος ετοιμάζεται να κάνει οικονομική πολιτική για να βρεθούνε και οι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων…».
Τι είπε, δηλαδή, ο δήμαρχος Τριφυλίας; Ότι από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας όλα είναι έτοιμα, μέθοδος και χωροθέτηση, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για την προσωρινή διαχείριση με μονάδα στους Γαργαλιάνους, που θα εγκατασταθεί σε χώρο δίπλα στο ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπο)!
Σημειώνεται πως εδώ και μήνες υπάρχει σχετική αλληλογραφία κι επικοινωνία της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας με το Δασαρχείο για την παραχώρηση χώρου δίπλα στο σκουπιδότοπο των Γαργαλιάνων. Ζητούσε έκταση 10 στρεμμάτων, ωστόσο παραχωρήθηκαν περί τα 6.
Η Μονάδα αυτή, επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, θα περιλαμβάνει ΚΔΑΥ, κομποστοποίηση, δεματοποιητή και δεματοποίηση. Μάλιστα, ήδη, η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έχει καταθέσει αίτημα για έγκριση της προσωρινής διαχείρισης με τη μονάδα επεξεργασίας στους Γαργαλιάνους. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ανακατασκευή δύο ρεμάτων στο Πήδημα 
Τα δύο κύρια ρέματα στο Πήδημα, το "Μπελογιανναίικο" και του "Μουγκού", έδωσαν λόγω υπερχείλισης τη μεγάλη καταστροφή κατά την ημέρα της πλημμύρας τον προηγούμενο μήνα. Η ανακατασκευή και διεύρυνση των δύο γεφυρών επί του επαρχιακού δρόμου, που αντιστοιχούν στα ρέματα αυτά, αποτελεί πρώτη αναγκαιότητα.
Για το θέμα αυτό, όπως ανακοινώθηκε, υπήρξε συνεννόηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη. Η μελέτη θα γίνει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

***  Εξαφάνιση 13χρονης από την Πετρούπολη 
Αγωνία για την 13χρονη Ζωή Μπουράτα που εξαφανίστηκε το απόγευμα της Κυριακής από την Πετρούπολη.
Τα ίχνη της έφηβης μαθήτριας χάθηκαν στις 17:30 το απόγευμα της Κυριακής από την Πετρούπολη.
Την ώρα που εξαφανίστηκε φορούσε μαύρη αθλητική φόρμα και μώβ αθλητικά παπούτσια.
Έχει καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, ύψος 155 εκ. και βάρος 42 κιλά.
Οποιοσδήποτε έχει κάποια πληροφορία, καλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το εικοσιτετράωρο (24 ώρες), στην Ευρωπαϊκή Γραμμή Για τις Εξαφανίσεις 116.000 καθώς και με οποιοδήποτε αστυνομικό τμήμα της χώρας.  antenna.gr

*** Τρία νέα προγράμματα επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ 
Τρία προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της μεταποίησης, συνολικού προϋπολογισμού 234 εκατ. ευρώ, εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία», ύστερα από πρόταση της υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Θεοδώρας Τζάκρη. Τα προγράμματα πρόκειται να προκηρυχθούν μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2017.
Τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων προγραμμάτων έχουν ως εξής: Το πρώτο, με τίτλο «Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας», προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 32 εκατ. ευρώ), απευθύνεται σε υφιστάμενες Μικρομεσαίες κυρίως Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς προτεραιότητας της οικονομίας (Αγροδιατροφή - Βιομηχανία Τροφίμων, Τουρισμός, Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες, Υλικά - Κατασκευές, Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Ενέργεια, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Υγεία), με έμφαση σε επιχειρήσεις της μεταποιητικής δραστηριότητας.
Το δεύτερο, «Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ», προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ), αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας νέων και υφιστάμενων κυρίως μεταποιητικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ως βασικής επιλογής για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης της χώρας.
Το τρίτο, «Αξιοποίηση Επιχειρηματικής Εμπειρίας - Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», προϋπολογισμού 54 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 35 εκατ. ευρώ), έχει ταυτόχρονα με τον αναπτυξιακό του σκοπό και μια ισχυρή κοινωνική διάσταση, καθώς αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων από ανέργους ηλικίας άνω των 45 ετών. 

~  *** Video από  διήμερη εκδρομή Σ/Κ   15 , και 16 Οκτωβρίου στα Γιάννενα , Ζαγοροχώρια , Βίκος , Μονονδένδρι, Αγία Παρασκευή , Φαράγγι Βίκου Βοϊδομάτη π.  -  ΚΟΝΙΤΣΑ -οικία  οικ. Αγίου Παϊσίου -Ι.Μ. ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ -Μονότοξο  γεφύρι Αώου στην Κόνιτσα , ΚΑΛΠΑΚΙ  , Μουσείο  πολέμου 1940-41 , ΚΑΚΑΒΙΑ  Ελληνο-αλβανικά σύνορα - Ι.Μ.ΒΕΛΛΑΣ ......επιστροφή   .-
1 ~*   Παναγία Μολυβδοσκέπαστη  Αώος Κόνιτσα  16/10/2016:
https://youtu.be/SLC-HJ7Dn-c .-
2 ~*   Ι. Μ. Παναγίας Μολυβδοσκέπαστη Κόνιτσα Αώος 16/10/2016
 https://youtu.be/goHAinaoZBk .-
3 ~*   Μπουραζάνι Αώος Κόνιτσα  16/10/2016 :
 https://youtu.be/FH4XzUgTJXo .-
4 ~*Θεία Λειτουργία Παναγία Μολυβδοσκέπαστη Κόνιτσα  16/10/2016: https://youtu.be/wRvg512sRKE , -
5 ~*Ι . Μ.  ΒΕΛΛΑΣ  Καλπάκι   16/10/2016:
 https://youtu.be/CJgfh4qsYEc .-
~6 *Ι . Μ. ΒΕΛΛΑΣ αφήγηση Αθανασίας διαδρομή από Καλπάκι  16/10/2016: https://youtu.be/iv0soHkvaqU .-
 7 ~*Κόνιτσα Μουραζάν Παναγία Μολυβοσκεπαστή 16/10/2016:
 https://youtu.be/NPtS_beNQ68 .-
8 ~*ΜΟΥΣΕΙΟ Πολέμου 1940-41  Καλπάκι 16/10/2016:
https://youtu.be/V_PTPTfz3vs
9 ~*ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-41  Καλπάκι 16/10/2016:
https://youtu.be/gkOue34c8kE .-
10 ~ *Πολεμικό Μουσείο Καλπάκι 16/10/2016:
https://youtu.be/CY_nkLFpWxk .-
 

11 ~KALPAKI   νεροτριβή  αφοί ΝΤΕΛΛΑ  16/10/2016   : 
 https://youtu.be/HgCyCoqieLs .-
12 ~* ΚΑΚΑΒΙΑ Ελληνοαλβανικά σύνορα διαδρομή 16/10/2016 :
https://youtu.be/BblUlcV5-lY  .-
13 ~*Βοϊδομάτης π  16/10/2016 :
https://youtu.be/f5flHTOitEY .-

14 ~ Ι. Μ.  Βελλάς Καλπάκι  διαδρομή 16/10/2016 :
 https://youtu.be/FaGn2K29zUk  .-
15 ~ Ι. Μ.. Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης  φτάνοντας 16/10/2016 : https://youtu.be/F1xRjtgNPbo .-
16 ~Κακαβιά Καλπάκι  διαδρομή 16/10/2016 :
https://youtu.be/FF0O0a7PDp8  .-
17 ~^ΚΑΛΠΑΚΙ  ενημέρωση Αθανασία  16-10-2016 :
https://youtu.be/fqICcl6Z3DA .-
18 ~ Παναγία Μολυβδοσκέπη Κόνιτσα φεύγοντας 16/10/2016: https://youtu.be/gumJmpKvBlA  .-
19 ~Στρατιωτικό ΜΟΥΣΕΙΟ 1940 41 Καλπάκι  αφήγηση Αθανασία 16/10/2016: https://youtu.be/cVtJ4l-7BPg .-
20 ~Κόνιτσα  διασκέδαση Σάββατο 15/10/2016 :
https://youtu.be/UuGw0mV1hbY .-
21~*** ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ Μονή Αγίας Παρασκευής  Φαράγγι  Βίκου 15/10/2016: https://youtu.be/ddZ0Lbd5enU .-
22~*** Μονή Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης ενημέρωση από Αθανασία 16/10/2016: https://youtu.be/otDH-q96mEo .-
23~***ΚΟΝΙΤΣΑ διαδρομή  βόλτα γνωριμίας ενημέρωση Αθανασία  16/10/2016: https://youtu.be/3qxr_nmg2QM .- 
24~***ΚΟΝΙΤΣΑ γεφύρι ποταμός ΑΩΟΣ  16/10/2016:
25~***Κόνιτσα  γεφύρι  διαδρομή πηγαίνοντας  16/10/2016: https://youtu.be/Q9eNwZrKcP0 .-
26~*** Κόνιτσα  διαδρομή βόλτα γνωριμίας 16/10/2016 : https://youtu.be/CBPADjKOlLk .-
27~***Κόνιτσα  από ξενοδοχείο ξημερώνοντας  16/10/2016: https://youtu.be/N875m_Uruok .-
28~***Ζαγοροχώρια ενημέρωση Αθανασία 15/10/2016: https://youtu.be/Ao_lzvRo2Qw  .-
29~***ΓΙΑΝΝΕΝΑ ενημέρωση Αθανασίας 15/10/2016: https://youtu.be/OOMjYfUJbKM ..-
30~***Γεφύρι Κόνιτσας  Αώου ποταμού 16/10/2016: https://youtu.be/er9hShOW484 .-
31~***ΑΩΟΣ ποταμός ενημέρωση Αθανασία  15/10/2016: https://youtu.be/Sv899Tay8Ic .-
32~Κόνιτσα  φαγητό διασκέδαση 15/10/2016 :
33~Κόνιτσα  φαγητό μουσική χορός ζωντανή ορχήστρα 15/10/2016: https://youtu.be/NdjFfUFVxUc .-
34~ Κόνιτσα 15/10/2016 φαγητό  ζωντανή μουσική διασκέδαση: https://youtu.be/who_uAvJOtk .-
35~Κόνιτσα βραδιά διασκέδασης 15/10/2016:
36~Κόνιτσα  σουϊτα  ξενοδοχείου   ΔΕΝΔΡΟ  16/10/2016: https://youtu.be/rXw_4Xl2pEE  .-
37~ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙ φτάνοντας 15/10/2016:
38~ΒΙΤΣΑ  Ζαγοροχώρι διαδρομή   βόλτα 15/10/2016: https://youtu.be/iaAUWtpAnls  .-
39 ~**Βοϊδομάτης π  16/10/2016 :
 https://youtu.be/N0eb1imwSfc   .-     
40 ~**Κόνιτσα  διασκέδαση 15/10/2016 :
https://youtu.be/n6Cdx3GEogs  -
41 ~**Κόνιτσα Μουραζάνι Παναγία Μολυβοσκέπαστή 16/10/2016 :
https://youtu.be/C8oTUmRe1u8 .-
*** Αθλητική ενημέρωση :
Συνοπτικά το πρόγραμμα της 7ης αγωνιστικής έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 15/10/2016:
Απογευματινός περίπατος για Παναιτωλικό, 4-0 την Κέρκυρα
Παναιτωλικός-Κέρκυρα 4-0 .-
(5΄ Τομανέ, 7΄,56΄ Μάρκος Πάουλο, 82΄ Ρόσα)
Διαιτητής: Γεώργιος Μπλάνας
Βοηθοί: Στυλιανός Τσολάκης, Μιχαήλ Δημόπουλος, 4ος διαιτητής: Χρήστος Μήτσιος
Παναιτωλικός: Κυριακίδης, Ροντρίγκες, Κούσας, Τομανέ, Κλέσιο, Φερέιρα (64’ Καμαβουάκα), Μάκος, Πάουλο, Τσοκάνης, Λεντέσμα (67’ Φαρλέι), Ουαρντά (76’ Μουνιός).
Κέρκυρα: Αραμπατζής, Ντιμιτρόφσκι, Γεωργίου, Ζορμπάς, Ανδρεόπουλος, Σιόντης, Σπινούλας, Ανδρεόπουλος, Σιόντης, Ιωάννου, Επστάιν (46’ Κόντος), Ντιόγκο (62’ Ζαραδούκας), Τουράμ (46’ Παμλίδης).

Επιτέλους νίκη για τον Αστέρα Τρίπολης με αντίπαλο τον Πλατανιά
Αστέρας Τρίπολης-Πλατανιάς 2-0 .-
(65΄αυτ. Βάντερσον, 84΄ Καλτσάς)
Διαιτητής: Σελίμος
Κίτρινες: Καλτσάς, Μάσα, Σεφίλ, Γκοντό - Βάντερσον, Στάθης, Γιακουμάκης
 Κόκκινη: Στάθης (54΄-δεύτερη κίτρινη)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δημήτρης Ελευθερόπουλος): Κοσίτσκι, Ιγκόρ, Σεφίλ, Μπέρτος, Γιαννούλης (75΄ Κυριακόπουλος), Τσουκαλάς, Χαμντανί, Καλτσάς, Τσιλιανίδης, Μάσα (56΄ Φερνάντες), Γκοντό (62΄λ.τρ. Ιωαννίδης).
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου, Βάντερσον, Καρυπίδης, Μπανανά, Αποστολόπουλος (85΄ Ντίνας), Στάθης, Γκνιάτιτς, Μενδρινός (63΄ Μουνάφο), Στανισάβλιεβιτς (78΄ Γιορέντε), Μανούσος, Γιακουμάκης.

Ο Ολυμπιακός «πέρασε» από τη Νέα Σμύρνη με... φωνές από Πανιώνιο
Πανιώνιος-Ολυμπιακός 0-2  .-
(15΄ Μποτία, 64΄ Μιλιβόγεβιτς)
Διαιτητής: Λαμπρόπουλος
Κίτρινες: Βλάχος, Σοτζάεϊ, Φούντας - Ρέτσος, Σεμπά, Ντομίνγκες
Κόκκινη: Βλάχος (88΄-δεύτερη κίτρινη) - Ρέτσος (76΄-δεύτερη κίτρινη)
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Αντωνιάδης, Βλάχος, Γκιοάτα, Οικονόμου, Σιώπης, Κόρμπος (88΄ Ενγκόγκ), Μασούρας (68΄ Ολαϊτάν), Ανσαριφάρντ, Σοτζάεϊ, Φούντας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Καπίνο, Φιγκέιρας, Μποτία, Ντα Κόστα, Ρέτσος, Μιλιβόγεβιτς, Μάρτινς, Ελιουνούσι, Μαρίν (65΄ Ντομίνγκες), Σεμπά (78΄ Βιάνα), Ιντέγε (90+1΄ Καμπιάσο).

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/10/2016
Ήττα για τον ΠΑΟ από τη Ξάνθη, ο ΠΑΟΚ πήρε το ντέρμπι
Παναθηναϊκός-Ξάνθη 1-2 .-
(62΄ Λέτο - 34΄ Ντε Λούκας, 66΄ Βασιλακάκης)
Διαιτητής: Φουκάκης (Ηρακλείου)
Κίτρινες: Γουακάσο, Μέστο, Ζέκα, Μολέδο - Χατζητερζόγλου, Λισγάρας, Μπαξεβανίδης, Νιέτο
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αντρέα Στραματσόνι): Στιλ, Σάμπα, Μπεργκ, Ζέκα, Λουντ (69΄ Εμποκού), Βιγιαφάνιες, Γουακάσο (46΄ Λέτο), Χουλτ, Λεντέσμα (90+1΄ Ρινάλντι), Μέστο, Μολέδο
 ΞΑΝΘΗ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Ντε Λούκας, Γιουνές, Σολτάνι (67΄ Λάζιτς), Λουσέρο, Χατζητερζόγλου (55΄ Νιέτο), Βασιλακάκης (75΄ Καρασαλίδης), Φλίσκας, Λισγάρας, Καμαρά

Αναβλήθηκε το ΠΑΣ - Λεβαδειακός λόγω του σεισμού στην Ήπειρο
ΠΑΣ Γιάννινα-Λεβαδειακός Αναβλήθηκε
Καθάρισε ξανά με 1-0 ο Ατρόμητος, αυτή τη φορά τη Βέροια
 Ατρόμητος-Βέροια 1-0 .-
(26' Τόνσο)
Διαιτητής: Πουλημάς (Κέρκυρας)
Κίτρινες: Φυτανίδης, Μπιτόλο, Ούμπιδες - Χαροντάκης, Μπαλάφας, Καλί, Μαραγκός
 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Κορακάκης): Γκορμπούνοφ, Κιβρακίδης, Λαζαρίδης, Φυτανίδης, Μπίτολο, Κεϊτά (82΄ Κοντοές), Ουμπίδες, Βασιλείου, Στόιτσεφ (60΄ Μπάγκα), Τόνσο, Δ. Παπαδόπουλος (64΄ Λε Ταλέκ)
ΒΕΡΟΙΑ (Θωμάς Γράφας): Λόπεζ, Μαλόν, Καλί, Χαροντάκης (61΄ Βασιλαντωνόπουλος), Ναβαλόφσκι, Μαραγκός, Μπαλάφας, Άρτσε, Σισίνιο (89΄ Αντώνης), Μεληκιώτης (69΄ Βίτι), Καπετάνος.

Ο ΠΑΟΚ αφεντικό της πόλης, 1-0 τον Ηρακλή
ΠΑΟΚ-Ηρακλής 1-0 .-
(3' Ροντρίγκες)
Διαιτητής: Κύζας (Δράμας) Κίτρινες: Σάκχοφ, Κάμπος, Μαλεζάς- Σαραμαντάς, Ιντζόγλου, Χουάντερσον, Κυριακίδης
Κόκκινες: Σαραμαντάς (27')
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Μάτος, Κρέσπο, Μαλεζάς (46' Βαρέλα), Λέοβατς (46' Κίτσιου), Κάνιας (86' Τσίμιροτ), Σάκχοφ, Μπίσεσβαρ, Ροντρίγκες, Τζάλμα Κάμπος, Αθανασιάδης
 Ηρακλής (Νίκος Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Κυριακίδης, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Σαραμαντάς, Ιντζόγλου, Ρούσος (71' Kαραγκούνης), Κούρος, Μοντέιρο, Λάμπρου (83΄Τσότρας), Πασάς (46' Αγγελόπουλος).

ΔΕΥΤΕΡΑ 17/10/2016 :
19:30 ΑΕΛ-ΑΕΚ "AEL FC Arena"    1-2 , (1-2)  .-^

***  Για την 2η αγωνιστική της Α1 στο μπάσκετ :
 (19:00 OTEsport4) στο ΣΕΦ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   
 88-63 , (50-52) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :  23-17 , (50-32) ,
68-49. 88-63 .-
Πηλοΐδης  ,  Καρακατσούνης  και  Τζαφλέρης  οι  διαιτητές  του  αγώνα.
Γκιστ , Π. Καλάθης, Ρίβερς, Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης και Λούντζης από πλευράς Παναθηναϊκού.
Η δωδεκάδα του Παναθηναϊκού: Σίνγκλετον, Ρίβερς, Μποχωρίδης, Π. Καλάθης, Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν, Γκιστ, Χαραλαμπόπουλος, Λούντζης, Μπουρούσης, Ν. Καλάθης.
~ Με τους Μπιρτς, Πρίντεζη, Παπανικολάου, Σπανούλη και Μάντζαρη ξεκινά ο Ολυμπιακός, ενώ ο Παναθηναϊκός με τους Σίνγκλετον, Γκιστ, Χαραλαμπόπουλο, Φελντέιν και Καλάθη.-
Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Μπιρτς 9, Σπανούλης 2 (7 ασ.), Πρίντεζης 18, Παπανικολάου 4, Μάντζαρης 3 (1), Γκριν 14 (2), Γιανγκ 4, Παπαπέτρου 7 (1), Μιλουτίνοφ 3, Χάκετ 9 (1), Λοτζέσκι 15 (3 τριπ., 9 ριμπ.).
Παναθηναϊκός Superfoods (Πεδουλάκης): Σίνγκλετον 10, Φελντέιν 9 (2), Γκιστ 10 (1), Χαραλαμπόπουλος 2, Καλάθης 5 (1), Ρίβερς 3, Φώτσης 3 (1), Παππάς 9 (1), Μπουρούσης 12.


***  Σούπερ Λίγκα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο Σ/Κ 15,16,17 Οκτωβρίου:
7η  αγωνιστική  15,16/10/2016:
   Δευτέρα ΛΑΡΙΣΣΑ-ΑΕΚ   1-2  , (1-2) .-^
Τα γκολ : 4΄ , 31΄  Βαγγ. Πλατέλας , 33΄ Ναζλίδης ,
ΑΕΛ (Άγγελος Αναστασιάδης): Καβουσάκης, Ρέντζας, Γιοβάνοβιτς, Φάρκας, Κόντορ, Αναστασόπουλος, Φατιόν, Γκόλιας, Χιλάριο, Αβραάμ, Ναζλίδης
Στον πάγκο για τους γηπεδούχους οι: Κουτογλίδης, Ντέλετιτς, Μονιάκης, Ναβάρο, Ουρτάδο, Ποτουρίδης, Σουλιώτης.
ΑΕΚ (Τιμούρ Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Τσιγκρίνσκι, Κολοβέτσιος, Ντίντακ, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπακασέτας, Πλατέλλας, Χριστοδουλόπουλος, Αραβίδης
Αναπληρωματικοί για την "Ένωση" οι: Μπάρκας, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Γαλανόπουλος, Τζανετόπουλος, Αλμέιδα, Πέκχαρτ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  Αναβλήθηκε   ? ;  
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   0-2
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ-ΚΕΡΚΥΡΑ   4-0
ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ   1-0
ΤΡΙΠΟΛΗ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ   2-0
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΒΕΡΟΙΑ  1-0
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ   1-2

*** ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΠΣ Μεσσηνίας γι΄ αυτό το Σ/Κ  :
Α΄ Κατηγορία (4η αγωνιστικ
Α.Ε. ΑΒΙΑΣ-Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ   0-4 
   
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-Α.Ο. ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙΟΥ  0-0 
 
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ-Α.Ο. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ  1-2 
  
ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΓΑΛΑ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  1-1 
 
Α.Ο. ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ-Α.Ο. ΦΑΡΑΙ  2-1 
       
ΤΕΛΟΣ ΑΓΡΑΣ-ΠΑΜΙΣΟΣ   1-2
 
  Α.Σ. ΑΝΔΡΟΥΣΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ  1-3 
    
ΕΡΑΝΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   1-3
             
Α1 Κατηγορία (3η αγωνιστική)
ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΙΚΡΟΜΑΝΗΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ  0-0

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΑΚΡΙΤΑΣ ΚΟΡΩΝΗΣ  0-3
     
Α.Ο. ΔΩΡΙΕΑΣ-ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2-0 
            
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ  5-2
        
Α.Ο. ΟΜΟΝΟΙΑ-ΧΑΝΔΡΙΝΑΪΚΟΣ  3-0 
  
Α.Ο. ΣΠΕΡΧΟΓΕΙΑΣ-ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΧΩΡΑΣ  5-0 
 
Α.Ο. ΑΣΠΡΟΧΩΜΑ-ΝΕΟΣ ΑΡΙΣ  3-0 
        
Β΄ Κατηγορία - 1ος Όμιλος (2η αγωνιστική)
ΠΑΟ ΚΑΛΟ ΝΕΡΟΥ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ  1-2 
 
Α.Ο. ΠΑΝΕΥΑΪΚΟΣ-Α.Ε. ΜΑΝΗΣ  0-3 
 
Α.Ε. ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ-ΑΕ ΚΥΠΑΡΙΣ-ΗΡΑΚΛΗΣ  1-2 
 
ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ ΑΜΦΕΙΑΣ-ΔΟΞΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  2-2 
         
ΑΕΚ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΠΛΑΤΥ  Αναβλήθηκε  
 
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΣ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΡΟΠΗΣ  3-0 
 
Β΄ Κατηγορία - 2ος Όμιλος (1η αγωνιστική)         
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΑΜΙΣΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ-ΑΠΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ 1-2 
 
Α.Ο. ΣΤΕΝΩΣΙΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ  2-1 
                   
ΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ-ΘΥΕΛΛΑ ΧΑΡΑΚΟΠΙΟΥ  4-4 
                 
Α.Ε. ΛΟΓΓΑΣ-ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ   2-0 
                 
Α.Ο. ΠΑΤΙΣΤΑ-ΑΟ ΦΥΤΕΙΑΣ  Αναβλήθηκε 
                 
Γ΄ Κατηγορία (1η αγωνιστική)
ΝΕΣΤΩΡ ΠΥΛΟΥ-ΑΟ ΕΡΜΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Αναβλήθηκε 
                   
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΑΠΣ ΑΡΙΣ   Αναβλήθηκε 
                   
Α.Ο. ΒΕΡΓΑΣ-ΑΠΟΚ ΙΚΑΡΟΣ   Αναβλήθηκε 
                  
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ-Α.Ο. ΛΑΙΪΚΩΝ  2-0 
                   
ΘΗΣΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ Αναβλήθηκε
                  
Μικτών Ομάδων Νέων - 5ος Όμιλος (1η αγωνιστική)
ΜΙΚΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ
                   
ΜΙΚΤΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΙΚΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΝΕΩΝ-ΜΙΚΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
                  
Μικτών Ομάδων Παίδων - 5ος Όμιλος (1η αγωνιστική)             
ΜΙΚΤΗ ΗΛΕΙΑΣ-ΜΙΚΤΗ ΚΕΦ/ΝΙΑΣ/ΙΘΑΚΗΣ
                   
ΜΙΚΤΗ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ-ΜΙΚΤΗ ΑΧΑΪΑΣ

ΜΙΚΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-ΜΙΚΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    
 ***

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-

~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τρίτη 04  Οκτωβρίου  2016  :
  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .- 
~ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Τρίτη 04 Οκτωβρίου  2016 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/10/04-2016.html .-  
  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη  05 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-05-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARANEWS Πέμπτη 06 Οκτωβρίου  2016 : http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfaranews-06-2016.html .- 
~ Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 07  Οκτωβρίου 2016  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-07-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή 09 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-09-2016.html .-  ~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 10  Οκτωβρίου  2016  : 
 http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-10-2016.html .-
~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 08  και 09  Οκτωβρίου  2016  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/08-09-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016
  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016:  
   http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-11-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-12-2016.html .- 

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-13-2016.html .-
 ~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 14  Οκτωβρίου 2016 :
  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-14-2016.html  .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  15 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-15-2016.html .-

~  Διήμερη εκδρομή διαδρομή Σ/Κ 15,16 Οκτωβρίου Γιάννενα-Ζαγοροχώρια  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2016/10/1516.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 17 Οκτωβρίου  2016  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-17-2016.html .-

~  ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5024  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3135 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3133  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.301   βίντεο   .-  
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   
  
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: