Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016 :
ΤΟ  ΕΠΟΣ  ΤΟΥ 1940 ! Το  Ιστορικό "ΟΧΙ" του Ιωάννη Μεταξά !Της υπακοής το φορτίον λογίζεται σύνοψις των λοιπών αρετών, όπως και ο Σταυρός των Παθών του Κυρίου. Και καθώς ο Ληστής δια του Σταυρού εισήλθεν εις τον Παράδεισον, ούτω και ημείς δια της υπακοής ως δια Σταυρού, εισερχόμεθα εις την Βασιλείαν. Προφανώς οι παρήκοοι έξω της Βασιλείας... Όποιος δεν έχει ταπείνωσιν, δεν κάμνει ό,τι του λέγουν, γίνεται δούλος δαιμόνων...
Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)
~28 Οκτωβρίου
Της φωτοφώρου Σκέπης της υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας. Ιερομαρτύρων Κυριακού επισκόπου Ιεροσολύμων και Αθανασίου του εκ Σπάρτης (Ατταλείας [†1653]). Μαρτύρων Τερεντίου και Νεονίλλης, Αφρικανού, Μαξίμου, Τερεντίου, Πομπηίου, Φωκά. Των αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη: Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου (†1824). Οσίων Αθανασίου του νέου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως. Στεφάνου επισκόπου του Σαβαίτου. Φιρμιλιανού επισκόπου Καισαρείας. Μελχίωνος πρεσβυτέρου. Αρσενίου αρχιεπισκόπου Σερβίας και Φεβρωνίας. ~
Στις 28/10/2016 εορτάζουν:
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ και επέτειος του «ΟΧΙ», Όσιος Στέφανος ο Σαββαΐτης, Άγιοι Τερέντιος και Νεονίλλη οι σύζυγοι και τα παιδιά τους Σάρβηλος, Νίτας, Ιέραξ, Θεόδουλος, Φώτιος, Βήλη και Ευνίκη
~  Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.
~ Τῆς Σκέπης σου Παρθένε, ἀvuμνοῦμεν τάς χαρίτας, ἣν ὡς φωτοφόρον νεφέλην, ἐφαπλοῖς ὑπὲρ ἔννοιαν, καὶ σκέπεις τὸν λαόν σου νοερῶς, ἐκ πάσης τῶν ἐχθρῶν ἐπιβουλῆς. Σὲ γὰρ σκέπην καὶ προστάτιν καὶ βοηθόν, κεκτήμεθα βοῶντές σοι· Δόξα τοῖς μεγαλείοις σου Ἁγνή, δόξα τῇ θείᾳ Σκέπῃ σου, δόξα τῇ πρὸς ἡμᾶς σου, προμηθείᾳ Ἄχραντε.
~* Απολυτίκιο Αγίας Σκέπης της Θεοτόκου - 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  , https://youtu.be/7WU_NqgOmxo  . -


Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
 
Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺν αὐτῶ»

Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «σὺ....
 
Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος....
 
Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας
 
Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας
 
Προφήτης Ωσηέ

Προφήτης Ωσηέ
 
Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερ....
 
Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και Κέλσιος

Άγιοι Ναζάριος, Προτάσιος, Γερβάσιος και....
 
Οσία Πελαγία

Οσία Πελαγία
 
Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

***  Σπάνια ντοκουμέντα: Μνήμη και Μαρτυρίες 1940-1944 [βίντεο]
Από το αρχείο της ΓΓΓΕΣπάνια ντοκουμέντα: Μνήμη και Μαρτυρίες 1940-1944 [βίντεο]
~  Σπάνια φωτογραφικά και κινηματογραφικά στιγμιότυπα από την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, μια μεγάλη ενότητα ντοκουμέντα που συνέλεξε η τότε «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης» παρουσίαζει σε μία ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).
Το υλικό, τμήμα από μία ενότητα ντοκουμέντων που προσεγγίζει τις 5.000 φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων πρωτότυπες και ανέκδοτες, δεν φέρνει μόνο στο φως σημαντικά τεκμήρια, αλλά συγχρόνως βοηθά να μάθουμε εμβριθέστερα την Ιστορία. Το φωτογραφικό αρχείο της ΓΓΕΕ ξεπερνά συνολικά τις 100.000 φωτογραφίες σε πλήθος θεμάτων που σημάδεψαν τη νεώτερη Ιστορία και στόχος της ηγεσίας της είναι η ανάδειξη του υλικού αυτού.
Η «Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης», όπως τότε ονομαζόταν η υπηρεσία, έδωσε τη δική της μάχη στη διάρκεια του πολέμου, προβάλλοντας όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν στους κατακτητές. «Μια καλοδεχούμενη εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις πρόδρομες θεσμικές μορφές της Γραμματείας να αποτελούν φερέφωνο της καθεστηκυίας εξουσίας και κρατικό ιδεολογικό μηχανισμό», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, στις 13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η Αθήνα Ελεύθερη».
Δείτε το βίντεο:Μνήμη και Μαρτυρίες 1940-1944 , https://youtu.be/Riu1aQvtwVg  .-

(Αφήγηση: Βάλια Καϊμάκη και Γιώργος Φλωρεντής, Έρευνα – Κείμενα: Στέλιος Κυμιωνής, Επιμέλεια – Σκηνοθεσία: Γιάννης Ξυρουχάκης, Παραγωγή: ΓΓΕ)
        Έκθεση μέχρι το τέλος του μήνα
Στο χώρο υποδοχής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (Φραγκούδη 11 και Αλεξάνδρου Πάντου, Καλλιθέα) φιλοξενείται, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, η φωτογραφική έκθεση «Πρόσωπα του Πολέμου. Ελλάδα 1940-1944: Από την Κατοχή στην Απελευθέρωση», η οποία επιχειρεί να αφηγηθεί την τραγωδία και το έπος του πολέμου, μέσα από συνολικά σαράντα (40) φωτογραφίες, οργανωμένες στις εξής πέντε (5) ιστορικές Ενότητες: Στο Μέτωπο, Ο Λιμός της Κατοχής, Αντίσταση και Αντάρτικο, Συνέπειες του Πολέμου και Απελευθέρωση.
Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμη, πρωτότυπο φωτογραφικό άλμπουμ του 1943 της Βούλας Παπαϊωάννου και πρωτότυπες φωτογραφίες από το αρχείο της ΓΓΕΕ, καθώς και βιβλία και δύο φύλλα εφημερίδων, την ημέρα της έναρξης του πολέμου (το έκτακτο φύλλο της ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ την 6η πρωϊνή της 29ης Οκτωβρίου και το κανονικό φύλλο της 29ης Οκτωβρίου) και τις ημέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας (ομογενειακή εφημερίδα ΕΛΛΑΣ/HELLAS του Λονδίνου, το ελληνικό φύλλο της 13ης Οκτωβρίου και το αγγλόγλωσσο φύλο της 20ής Οκτωβρίου) από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης της ΓΓΕΕ, η οποία διαθέτει πάνω από 15.000 καταγεγραμμένους τόμους βιβλίων και αρχείο εφημερίδων από το 1902 έως σήμερα, βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου της ΓΓΕΕ και λειτουργεί για το ευρύ κοινό από τις 09:30 έως τις 14:30 καθημερινά. {Συλλογή από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΓΓΕΕ, που καλύπτει τον πόλεμο, την Κατοχή, την Αντίσταση και την Απελευθέρωση, μια μεγάλη ενότητα φωτογραφιών τις οποίες συνέλεξε η τότε "Ελληνική Υπηρεσία Ενημέρωσης", ενότητα που προσεγγίζει τις 5.000 φωτογραφίες, πολλές εκ των οποίων πρωτότυπες και ανέκδοτες.} .-   Newsroom ΔΟΛ

*** Η ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ  ΣΟΦΙΑ ΒΕΜΠΟ  : Το σύμβολό ενός ολόκληρου λαού ......
«Εγώ θα σας αφηγηθώ τη ζωή μου με απλότητα. Είναι μια απλή ζωή που αμφιβάλλω αν θα σας ενθουσιάσει, όπως αμφιβάλλω για το συγγραφικό μου τάλαντο. Ισως θα προτιμούσατε αντί να διαβάζετε αυτές τις γραμμές να σας έλεγα ένα τραγούδι...»    Σοφία Βέμπο
Βίντεο : Σοφία Βέμπο - Κάνε κουράγιο Ελλάδα μου - 1946 ,  https://youtu.be/nAclrQKsNbk .-
 
Σύμβολο ενός ολόκληρου λαού, απόλυτα ταυτισμένη με το έπος του '40, η Σοφία Βέμπο κατόρθωσε να συνδέσει το όνομά της με τη νεότερη ιστορία του Έθνους. Η εθνική μας φωνή με την ξεχωριστή χροιά και την ισχυρή προσωπικότητα, τραγούδησε με λεβεντιά, σατίρισε με θάρρος τους κατακτητές και εμψύχωσε τους έλληνες φαντάρους μας στο ελληνοαλβανικό μέτωπο, με τραγούδια που έγιναν πατριωτικοί ύμνοι.
Γεννημένη στη Θράκη στις 11 Φεβρουαρίου του 1910, η Σοφία Μπέμπου, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, ξεκινά την καλλιτεχνική της πορεία ως τραγουδίστρια το 1933 από τη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί πολύ γρήγορα στην πρωτεύουσα όπου η εξέλιξή της υπήρξε αλματώδης. Το πρώτο τραγούδι της καριέρας της Βέμπο είναι η Όμορφη τσιγγάνα, ενώ το πρώτο τραγούδι που γραμμοφώνησε είναι το Μη ζητάς φιλιά, στην εταιρεία Παρλοφόν, το 1934. Έως το 1939 η Βέμπο έχει ήδη αναγνωριστεί και καταξιωθεί ως η πρώτη τραγουδίστρια του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού.
Ωστόσο, τα σύννεφα του πολέμου ολοένα και πυκνώνουν και το 1940 πολλές χώρες ήδη έχουν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Άξονα. Στην Ελλάδα σημειώνονται οι πρώτες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ιταλικά αεροπλάνα και στις 28 Οκτωβρίου του 1940, στις 10 το πρωί, ο εκφωνητής Κώστας Σταυρόπουλος στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα του Ζαππείου διακόπτει τη ροή του προγράμματος και προβαίνει στην ιστορική εκείνη ανακοίνωση της επίθεσης των ιταλικών δυνάμεων κατά της Ελλάδας και την άμυνα των ημετέρων. Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος μόλις είχε ξεκινήσει.
Η κήρυξη του πολέμου εκτοξεύει την καριέρα της Βέμπο, η οποία ξεκινά να τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια στην παράσταση Πολεμική Αθήνα  που ανέβασε το θέατρο Μοντιάλ, του Μίμη Τραϊφόρου (συνεργάτης και μετέπειτα σύζυγός της). Αξίζει να σημειωθεί πως με την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου όλες οι οι επιθεωρήσεις προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια επανεγγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Από τη σκηνή του θεάτρου Μοντιάλ η Βέμπο ερμηνεύει για πρώτη φορά τα τραγούδια που έγιναν πατριωτικοί ύμνοι (Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά και Κορόιδο Μουσολίνι) και γράφει ιστορία. Το ασφυκτικά γεμάτο -καθημερινά- θέατρο Μοντιάλ, ξεκινά να παραχωρεί τις μισές από τις εισπράξεις του για την ενίσχυση του μετώπου, ενώ παράλληλα η Βέμπο προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2.000 χρυσές λίρες. Το 1941 η Βέμπο ερμηνεύει το Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του  και ακολουθούν τα Στον πόλεμο βγαίνει ο Ιταλός, Μας χωρίζει ο πόλεμος, κ.α. Σε μια προσπάθεια να πάρουν κουράγιο οι έλληνες φαντάρει και να γιγαντωθεί το ηθικό τους, το Γενικό Επιτελείο Στρατού στέλνει τους δίσκους της Βέμπο σε όλες τις μονάδες στο μέτωπο.
Λίγο προτού εισέλθουν οι Γερμανοί στην Αθήνα και ενώ με τα τραγούδια της κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου έχει γίνει η «τραγουδίστρια της νίκης», βγαίνοντας από το θέατρο Μοντιάλ όπου εμφανίζεται και πηγαίνοντας στο Αλάμπρα όπου παίζει η αδελφή της Αλίκη, συνέβη το εξής περιστατικό το οποίο η Σοφία Βέμπο αναφέρει στην αυτοβιογραφία της (η οποία δημοσιεύτηκε το 1947, σε 62 συνέχειες στην καθημερινή ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ»): «ξαφνικά ένιωσα ένα τρομερό σε δύναμη κρύο χτύπημα στο πρόσωπο. Ηταν σαν σιδερένια γροθιά. Σωριάστηκα αμέσως. Επρόλαβα να φωνάξω: "Με σκότωσες, παλιάνθρωπε". Τίποτα άλλο, λιποθύμησα». Το πρωί της άλλης ημέρας το τηλέφωνο του σπιτιού της χτυπάει και αμέσως μια βαριά φωνή τής λέει: «Σ' τα σπάσαμε τα μούτρα για να μην μπορής να βγαίνης στο θέατρο και να λες αυτά που λες. Μην στεναχωριέστε, τους απάντησα, θα τα πω από το ραδιόφωνο. Ηταν φανεροί πλέον οι δολοφόνοι μου: ή φασίσται Ιταλοί ή άνθρωποι της Γκεστάπο».
Την εποχή εκείνη κυκλοφορούν φήμες από τις δυνάμεις κατοχής ότι η Σοφία Βέμπο πέθανε. Αλλά δεν μένουν εκεί. Μόλις ξεκίνησε μια απογευματινή της παράσταση, δύο λοχαγοί της Γκεστάπο της λένε να ντυθεί και να τους ακολουθήσει και την οδηγούν στα ανακριτικά της Γκεστάπο. Ακολουθούν οι φυλακές Αβέρωφ. Την ξαναπηγαίνουν στην Γκεστάπο και την αφήνουν αφού υπέγραψε χαρτί όπου διαβεβαιώνει ότι δεν θα ξανατραγουδήσει πατριωτικά τραγούδια. Το κάνει. Αλλά στέλνει τα μηνύματά της μέσω τραγουδιών. Οι Ιταλοί στη συνέχεια την καλούν να σταματήσει με ανακοίνωσή τους. Και έγινε. Δεν μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμά της. Μετά από λίγο την άδεια την παίρνει πίσω. Και ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, με τους ιταλούς και γερμανούς λογοκριτές δίπλα της, δίνει παράσταση ντυμένη στα γαλανόλευκα. «Οι Ιταλοί ελύσσαξαν αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν πια τίποτα».
Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα η Βέμπο φυγαδεύεται μεταμφιεσμένη σε καλόγρια στη Μέση Ανατολή όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα της περιοχής. Εκεί ήδη είχε αρχίσει να γεννιέται ο πυρήνας μιας ελεύθερης Ελλάδας. Στη Μέση Ανατολή, όπου παρέμεινε σχεδόν τρεισήμισι χρόνια (1942-1946), τραγουδά για να ψυχαγωγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις, ανεβάζει επιθεωρήσεις, δίνει ρεσιτάλ και δεν σταματά να δίνει τα πάντα για τον αγώνα. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των εμφανίσεων που πραγματοποιεί, πηγαίνει κατευθείαν για εθνικούς σκοπούς.
Μετά την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία, το Συμμαχικό Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής τής διαθέτει πολεμικό αεροσκάφος για να γυρίσει στην Ελλάδα. Τότε, και ενώ η καριέρα της βρισκόταν στο ζενίθ, παίρνει την απόφαση να πάει στην Αμερική όπου την προσκαλούσε ο απόδημος ελληνισμός. Στην Αμερική μένει σχεδόν δυόμισι χρόνια (1947-1949) αλλά στο μυαλό της έχει πάντα τη σκέψη να επιστρέψει στην πατρίδα.  «Η Ελλάδα με δημιούργησε και σ’ αυτή θέλω να γυρίσω. Θέλω να τελειώσω της καριέρα μου στον τόπο που μου τα έδωσε όλα και με το παραπάνω», αναφέρει...
Το 1949 επιστρέφει στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω δόξες και συμβόλαια, ύστερα από τιμητική πρόσκληση του Γενικού Επιτελείου Στρατού για περιοδεία στις μαχόμενες μονάδες κατά τη μαύρη περίοδο του Εμφυλίου. Αρκετά χρόνια αργότερα, μια μεγάλη στιγμή σημαδεύει τα τελευταία χρόνια της ζωής της: η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973. Καθώς το διαμέρισμά της βρίσκεται εκεί κοντά, η Βέμπο αψηφώντας τη χούντα των συνταγματαρχών δίνει άσυλο, ανοίγοντας την πόρτα της σε κυνηγημένα παιδιά. Όταν η Ασφάλεια έρχεται στο κατώφλι της λέει στον επικεφαλής:
«Εγώ δε φοβήθηκα τον Ντούτσε, δε φοβήθηκα τον Χίτλερ. Είναι δυνατόν τώρα να φοβηθώ εσάς; Είναι ποτέ δυνατόν να φοβηθώ τους δικούς μου; Και μ’ αυτή τη γενναία πράξη έπεσε η αυλαία των εθνικών της προσφορών».
«Η Τραγουδίστρια της Νίκης» Σοφία Βέμπο, «έφυγε» από τη ζωή το πρωί της 11ης Μαρτίου του 1978 σε ηλικία 68 ετών και η κηδεία της μετατράπηκε σε ένα πάνδημο συλλαλητήριο.
*Πληροφορίες και αποσπάσματα που αναφέρονται στο άρθρο προέρχονται από το βιβλίο «Σοφία Βέμπο - Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της» (εκδόσεις University Studio Press), της Κατερίνας Κ. Πετρίδου η οποία υπήρξε προσωπική φίλη της μεγάλης ερμηνεύτριας-σύμβολο. Σε αυτό, μέσω της 28χρονης προσωπικής της φιλίας με την τραγουδίστρια, η κ. Πετρίδου προσεγγίζει τη ζωή της ερμηνεύτριας με έναυσμα τις προσωπικές της αναμνήσεις. Στη διάθεσή της, εκτός από τις αναμνήσεις της, έχει και μια συλλογή που απαρτίζεται από αυθεντικά προσωπικά κειμήλια της Σοφίας Βέμπο, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, βινύλια, προγράμματα θεάτρου, σπάνια χειρόγραφα, γράμματα / τηλεγραφήματα, ανέκδοτες θεατρικές/στρατιωτικές φωτογραφίες με αφιερώσεις, επιστολές κ.ο.κ.
Βίντεο :
ΒΕΜΠΟ -ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΙΔΙΑ , https://youtu.be/l8JzuSXs0GU  .-


*** Αναγνωρισμένοι 7 Μεσσήνιοι πεσόντες στην Αλβανία 
Από του 422 συνολικά
 Αύριο θα γιορτάσουμε την 76η επέτειο του ΟΧΙ και θα τιμήσουμε τη μνήμη εκείνων που αγωνίστηκαν πάνω στα βουνά της Αλβανίας και της Ηπείρου για να προασπίσουν την τιμή και την ακεραιότητα της πατρίδας. Αρκετοί απ’ αυτούς δε γύρισαν πίσω. Περίπου 8.000 έμειναν για πάντα εκτός των συνόρων, άταφοι οι περισσότεροι.
Ο μεσσηνιακής καταγωγής ιστορικός και ερευνητής, Αγαθοκλής Παναγούλιας, έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Όσοι δεν γύρισαν από το Μέτωπο" , όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται στους επτά Μεσσήνιους από τους 422 συνολικά πεσόντες που κατάφερε να ταυτοποιήσει.
Ειδικότερα, σημειώνει:
Στη μακρόχρονη έρευνά μου για τους πεσόντες του ’40 στο χώρο της Αλβανίας εντόπισα και τάφους Μεσσηνίων πεσόντων. Επτά Μεσσήνιους μαχητές του ’40 κρατά σφιχτά στα σπλάχνα της, 76 χρόνια, η γη του Βουλιαρατίου Αργυροκάστρου. Το χωριό αυτό βρίσκεται 6 χιλιόμετρα μετά το μεθοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς.
Εκεί την περίοδο 1940-41 λειτούργησε επί τρίμηνο το Σ1 Πεδινό χειρουργείο και για τις απώλειες του νοσοκομείου οι κάτοικοι του χωριού έπραξαν αυτό που είπε ο Περικλής στον «Επιτάφιό»  του: «Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος». Παραχώρησαν ένα χώρο που είχε ένα μικρό εκκλησάκι και εκεί έθαψαν με όλες τις τιμές και όπως αρμόζει όσους έχασαν τη μάχη για τη ζωή.
Με βάση μοναδικά ιστορικά έγγραφα που εντόπισα, έφερα στο φως το 2001 όλα τα ονόματα των πεσόντων που φιλοξενεί το νεκροταφείο αυτό και ενημέρωσα τους συγγενείς τους. Το νεκροταφείο αυτό φιλοξενεί και Μεσσήνιους  πεσόντες.  Παραθέτω τον κατάλογο των πεσόντων από την Μεσσηνία με σύντομο βιογραφικό:
1. Βρυώνης ή Μπουρλάκος Διονύσιος του  Θεοδώρου
Κυπαρισσία Μεσσηνίας
Στρατιώτης, 85ου Συν/τος Πεζικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 11-03-1941
 2. Μαραμπέας Πέτρος του Ιωάννου
Νεοχώρι (Λεύκτρου) Μεσσηνίας
Στρατιώτης της 113/5 Μονάδος
Ημερομηνία αποβιώσεως 8.01.1941
   3. Μπεκιάρης Ιωάννης του Κων/νου
Βελανιδιά Μεσσηνίας
Στρατιώτης  IV  Συν/τος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως  5.2.1941
   4. Νάνος Παναγιώτης του Ιωάννου
Χαλκιά Τριφυλίας
Δεκανέας  IV Συν/τος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 10.1.1941
   5. Τομαράς Χαράλαμπος του Δημητρίου
Μεθώνη Μεσσηνίας
Στρατιώτης  IV Συν/τος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 28.01.1941
   6. Κακαλέτρης Γεώργιος του Παναγιώτη
Γιαννιτσάνικα Καλαμών
Στρατιώτης Α’ Υγειονομικού όρχου
Ημερομηνία αποβιώσεως 18.02.1941
Άφησε την τελευταία του πνοή στο χωριό Μουζίνα και το 1999 τα οστά του μεταφέρθηκαν στα οστεοφυλάκια του Νεκροταφείου Βουλιαρατίου
 7. Τσιαμούρης Ιωάννης του Αντωνίου
Μάραθος Τριφυλίας -Στρατιώτης  9ου Συντάγματος Πυροβολικού
Ημερομηνία αποβιώσεως 18.01.1941 στο χωριό Βουλιαράτι
Δεν έχει τοποθετηθεί σε ατομικό τάφο.
  Επίσκεψη (28.10.2009) του γιου του πεσόντος Ιωάννου Νάνου στον τόπο που αναπαύεται ο πατέρας του.  Έπειτα από 70 χρόνια αντίκρισε τον τάφο του πατέρα του, που ποτέ δε γνώρισε.
Αιωνία τους η μνήμη!  Αγαθοκλής Παναγούλιας 
 Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Εκδήλωση με τίτλο: «Η Ήπειρος του 1940» 
Την εκδήλωση «Η Ήπειρος του 1940» διοργανώνει αύριο Παρασκευή, στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, το Τμήμα Λαογραφίας και Παραδοσιακών Χορών «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, με αφιέρωμα στην προσφορά και τη συμβολή των κατοίκων της Ηπείρου στον αγώνα του ’40 στο αλβανικό μέτωπο. Μέσα από μαρτυρίες και αφηγήσεις, αλλά και μέσα από το ηπειρώτικο τραγούδι και το χορό, θα υμνηθούν οι προσπάθειες των κατοίκων της Ηπείρου να μείνουν ελεύθεροι και, κατ’ επέκταση, να κρατήσουν ελεύθερη την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
6.00 μ.μ: Έκθεση παραδοσιακών φορεσιών της Ηπείρου
6.30 -7.30 μ.μ.: Δραστηριότητες – εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά του Δημοτικού με θέμα το έπος του 1940
8.00 μ.μ.: Αναφορά στο χρονικό της ημέρας και στη συμβολή των Ηπειρωτισσών γυναικών στον αγώνα του ΄40, από τον αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Χρήστου Θανάση
8.15 μ.μ.: Μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο: «Η Ήπειρος του 1940» από τους μαθητές του Τμήματος Λαογραφίας.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

***  Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα 
Για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην Καλαμάτα και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου Καλαμάτας θα διεξαχθούν εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν χθες και θα ολοκληρωθούν σήμερα, ανήμερα του ιστορικού "ΟΧΙ". Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής:
7.00: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών, η δε Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα περιέλθει τις οδούς της πόλης και θα παιανίσει θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια.
8.00: Έπαρση σημαίας στο χώρο της πλατείας 23ης Μαρτίου, κατά την οποία θα αποδοθούν τιμές από στρατιωτικό άγημα με τη συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.
10.15: Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, κατά την οποία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Ακολούθως, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τη θεολόγο του 7ου Γυμνασίου Καλαμάτας Σταυρούλα Τσιάγκρα, με τίτλο: «Ιστορικό - Μνήμες και απόηχοι στη σύγχρονη εποχή». Μετάβαση εκπροσώπων Αρχών, οργανώσεων και κοινού από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση προ του ηρώου των πεσόντων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση εθνικού ύμνου.
Ώρα 11.15: ΠΑΡΕΛΑΣΗ προ των επισήμων με την εξής σειρά:
Φιλαρμονική Δήμου Καλαμάτας, Μαθητές και Μαθήτριες των Σχολείων Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Σχολές Μαθητείας ΟΑΕΔ, Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Ελληνική Ομάδα Διάσωσης-Παράρτημα Ν. Μεσσηνίας, Τμήμα Εθελοντριών Νοσηλευτικής Ερυθρού Σταυρού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών Ε.Ε.Σ., Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Οι φίλοι της Παράδοσης, Τμήμα Τοπικής Εφορίας Οδηγών και Προσκόπων, Αντιπροσωπευτικά Τμήματα Στρατού Ξηράς και Πολεμικής Αεροπορίας.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗΣ: Οδός Αριστομένους μέχρι τη συμβολή της με την οδό Βασ. Κωνσταντίνου.
ΧΩΡΟΣ ΕΠΙΣΗΜΩΝ: Επί της Κεντρικής Πλατείας.
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΟΣ
Το πρόγραμμα εορτασμού της Δημοτικής Ενότητας Άριος έχει ως εξής: Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες της εκκλησίας και από τη μεγαφωνική του Δημαρχιακού Καταστήματος της Δημοτικής Ενότητας θα ακούγονται Θούρια και Εμβατήρια. Περί ώρα 9.30 π.μ., μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα τελεσθεί δοξολογία και μετά το πέρας της επιμνημόσυνη δέηση – κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των πεσόντων. Θα επακολουθήσει στην πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Άριος παρέλαση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Άριος και στη συνέχεια θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τη Μαρία Σπυρίδη, δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Άριος. Επίσης θα ακολουθήσουν ποιήματα από τους μαθητές.
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΦΑΡΩΝ
Την 28η Οκτωβρίου και ώρα 07.15 θα σημάνουν οι καμπάνες της εκκλησίας των Αρφαρών. Στις 9.45 θα τελεσθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και σχολείων, καθώς και κατοίκων. Θα εκφωνηθεί μέσα στην εκκλησία ο πανηγυρικός της ημέρας από τη φιλόλογο του Γυμνασίου, Άννα Ταταρούνη.
Ακολούθως θα γίνει παρέλαση των μαθητών των σχολείων στο χώρο των επισήμων (μπροστά από το κατάστημα Κατσαμπάνη).
Στη συνέχεια, στη νέα πλατεία, έπειτα από την προσφώνηση της υπεύθυνης της Δημοτικής Ενότητας, Αναστασίας Μπελογιάννη, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΟΥΡΙΑΣ
Στις 10.30, θα πραγματοποιηθεί δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων. Θα ακολουθήσει παρέλαση μαθητών των σχολείων της Τοπικής Κοινότητας Θουρίας και κατόπιν θα τελεσθεί τρισάγιο στο Μνημείο των Πεσόντων, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων.
Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από την Παναγιώτα Τσικούρη, μαθήτρια της Γ΄ τάξης του Λυκείου Θουρίας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους μαθητές. Α.Π.

***  Με κρύο η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Καλαμάτα - Αναλυτικά ο καιρός για αύριο 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Παρασκευή 28/10/2016 προβλέπεται άστατος.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας ο ουρανός θα είναι νεφελώδης, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ κατά διαστήματα θα εκδηλώνονται μπόρες, κυρίως σύντομης διάρκειας (όμβροι). Τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου). Τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα. Τις απογευματινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-85%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ, και από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ. Προσοχή, μην παρκάρετε τα αυτοκίνητα σας κάτω από δέντρα και ασταθείς κατασκευές. Επίσης οι πεζοί δώστε μεγάλη προσοχή σε πιθανά ιπτάμενα αντικείμενα.
Στο Μεσσηνιακό Κόλπο θα πνέουν ΒΑ άνεμοι με ριπές που ενδέχεται να ξεπερνούν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα την πρόκληση ισχυρού κυματισμού στα ανοιχτά του Κόλπου και στα παράλια που θα δέχονται τον ΒΑ άνεμο.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το http://kalamata.meteoclub.gr/

***   «Πάει πίσω» ο ανασχηματισμός
Αναβολή λίγων ημερών«Πάει πίσω» ο ανασχηματισμός ~
 Η αναβολή του ανασχηματισμού για λίγες ημέρες είναι μία από τις «παράπλευρες απώλειες» της χθεσινής απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά.
Η κατάθεση στη Βουλή της νέας νομοθετικής ρύθμισης για τις προσωρινές άδειες των τηλεοπτικών σταθμών την προσεχή Δευτέρα από τον υπουργό Επικρατείας και η ψήφιση αυτής τις αμέσως επόμενες ημέρες φέρνει καθυστέρηση στα σχέδια του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
«Προτεραιότητα της κυβέρνησης σε αυτήν τη φάση είναι θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν» αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης και προσθέτουν πως από αυτό προκύπτει ότι ο σχεδιασμός για ανασχηματισμό δεν αναμένεται να ξεδιπλωθεί άμεσα, δηλαδή τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
Υπό τα παραπάνω δεδομένα, ο ανασχηματισμός «πάει πίσω», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.   Newsroom ΔΟΛ
 
***  Και φέτος οι Μουσικές του Κόσμου από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας
 
Η Κοινωφελής Επιχείρηση «Φάρις» και το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών των Σχολών της «Φάρις», διοργανώνουν και φέτος τον κύκλο συναυλιών μουσικής Δωματίου «Μουσικές του Κόσμου», που συνδέει μουσικές διαφόρων πολιτισμών και εποχών και συνομιλεί δημιουργικά με ένα πλήθος διαφορετικών μουσικών.
Κι όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας Στάθης Γυφτάκης: «Ήρθε η εποχή να ξανασυναντηθούμε σε καινούργια μουσικά μονοπάτια και να ταξιδέψουμε από την Ισπανία στη Γερμανία κι από εκεί στην παθιασμένη Ρωσία, αλλά και σε όλη την ευρωπαϊκή κουλτούρα της ονομαζόμενης Δυτικής Μουσικής».
  ΑΡΧΗ ΣΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
Η αρχή του κύκλου γίνεται την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις 19.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, όπου οι μουσικοί θα καλωσορίσουν τη χειμερινή ώρα, ανατρέχοντας στην Ιστορία της Δυτικής Μουσικής. Ο Λουκάς Γεώργας και οι μαθητές του Θανάσης Μπουφέας και Γιώργος Ρηγόπουλος, μαζί με το Στάθη Γυφτάκη, θα παρουσιάσουν την εξέλιξη της μουσικής από τους αρχαίους πολιτισμούς ως το τέλος του Μπαρόκ (1750), μέσα από ιστορικά γεγονότα αλλά και... πικάντικες λεπτομέρειες. Είσοδος ελεύθερη.
  ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ FLAMENCO
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 20.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το Καλλιτεχνικό Καφενείο επιστρέφει, φιλοξενώντας το Σωκράτη Μαστροδήμο και την flamenco κιθάρα του. Ο Σωκράτης Μαστροδήμος θα φέρει το κοινό κοντά σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσικά είδη της Μεσογείου, το φλαμένκο! Το φλαμένκο είναι σύνθετη και ιδιαίτερη τέχνη, η οποία γεννήθηκε στην Ισπανία, συνδέοντας τη Δύση με την Ανατολή μ' ένα μοναδικό τρόπο. Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται με τη χορηγία του ιατρού Άγγελου Γιαλαμά, λάτρη της συγκεκριμένης μουσικής. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
  JAZZ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, στις 21.00, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, το Καλλιτεχνικό Καφενείο φιλοξενεί το "Spiral" jazz trio, με τους Σπύρο Μάνεση - πιάνο, Αρίωνα Γυφτάκη - μπάσο, Αναστάση Γούλιαρη – τύμπανα. Είσοδος ελεύθερη.
  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ LIED ΣΤΙΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, στις 21.00, η πιανίστα και παιδαγωγός Κατερίνα Βουρνάζου, με τη συνδρομή του Στάθη Γυφτάκη, θα ξεναγήσουν το κοινό στο γερμανικό Lied, μέσα από αναλύσεις του ύφους και της δομής του. Ταυτόχρονα, μαθητές του σεμιναρίου που θα προηγηθεί, θα παρουσιάσουν επιλεγμένα Lied του Franz Schubert. Είσοδος ελεύθερη.
  ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ «ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟ»
Τέλος, το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 20.00, στο αμφιθέατρο του ΟΑΕΔ (Αριστομένους 95), η Ναταλία Γεράκη - φλάουτο και ο Απόστολος Παληός - πιάνο θα παρουσιάσουν μια μουσική πρόταση πάνω στην τελευταία ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ο Βυσσινόκηπος», με ταυτόχρονη προβολή επιλεγμένων σκηνών του φιλμ.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας FILMHOUSE. Είσοδος: 5 ευρώ.
Χορηγοί, τους οποίους οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά, είναι ο ιατρός Άγγελος Γιαλαμάς και το Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη.
 
***   Στο νόμο Παππά βασίζεται και η νέα νομοθετική ρύθμιση  Παρά την απόφαση του ΣτΕ
Στο νόμο Παππά βασίζεται και η νέα νομοθετική ρύθμιση  Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ~Νέο γύρο αντιπαραθέσεων πυροδοτεί η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Με τη νέα ρύθμιση θα ορίζονται οι προϋποθέσεις για την παροχή προσωρινής -ετήσιας- άδειας στα εν λειτουργία κανάλια με βάση το νόμο Παππά, ο οποίος κρίθηκε αντισυνταγματικός. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά για τη νέα ρύθμιση, θα απαιτεί από τους εν λειτουργία τηλεοπτικούς σταθμούς εγγυήσεις για το πρόγραμμα, τις υποδομές και τον αριθμό των απασχολούμενων στη βάση των προβλέψεων του νόμου Παππά.
«Όποιος θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, θα αντιμετωπίσει προβλήματα αν έχει θέματα με την προέλευση των κεφαλαίων και ενδεχομένως αν δεν θέλει να απασχολήσει 400 άτομα» είπε ο Νίκος Παππάς μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην ΕΡΤ.
Το σκεπτικό για την απόπειρα μερικής επαναφοράς του νόμου Παππά είναι ότι το ΣτΕ τον έκρινε αντισυνταγματικό ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ και όχι ως προς τις άλλες προβλέψεις του, οπότε, εκτιμά η κυβέρνηση, οι υπόλοιπες προβλέψεις του θα μπορούν να ενταχθούν στη νέα νομοθετική ρύθμιση.
Ο υπουργός Επικρατείας, στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι «δεν κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος» στο σύνολό του.
Ωστόσο, μιλώντας στο Βήμα ο νομικός εκπρόσωπος του Alpha Π.Λαζαράτος καταρρίπτει το παραπάνω επιχείρημα λέγοντας ότι το ΣτΕ έκρινε μεν αντισυνταγματική την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη ΓΓ Ενημέρωσης, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έκρινε συνταγματικό τον υπόλοιπο νόμο, με τον οποίο και πιθανόν να μην ασχολήθηκε, δεδομένου ότι η κομβική διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική».
Αλλά και ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, μιλώντας στον 9,84, ανέφερε: «Εάν θέλει κανείς να μιλήσει για την αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά και περί της ακυρότητάς του, θα πρέπει να αναμείνει να δει την απόφαση του ΣτΕ. Πάντως, αν αυτά που δημοσιεύονται από χθές, ότι δηλαδή η παράκαψη του ΕΣΡ και η ανάθεση των αρμοδιοτήτων του στον υπουργό, κρίθηκαν αντίθετα προς το άρθρο 15 του Συντάγματος, δεν πρόκειται για μια τυχαία διάταξη του νόμου, αλλά για τον πυρήνα και τη θεμελιώδη ρύθμιση του συγκεκριμένου του νόμου».
Σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων προς συνεργάτη του υπουργού Επικρατείας αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας νομοθετικής ρύθμισης, υπογραμμίστηκε η κυβερνητική στόχευσή για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο.
Κατά τα άλλα, η νέα νομοθετική ρύθμιση θα ζητά από τους καναλάρχες να καταβάλουν ένα αρκετά υψηλό τίμημα για την προσωρινή άδεια με το επιχείρημα ότι τα έσοδα του διαγωνισμού κατέδειξαν την αξία των τηλεοπτικών αδειών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προσωρινή άδεια θα μπορούν να πάρουν όχι μόνο όσοι σταθμοί λειτουργούν ή όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και όποιος άλλος ενδιαφέρεται. Επίσης, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, έχει προαναγγελθεί από τον κ. Βούτση Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό να προχωρήσει άμεσα η συγκρότηση του ΕΣΡ, πρωτοβουλία που αναμένεται να ληφθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

*** Προκαταβολή του 70% της Βασικής Ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 
Από χθες το βράδυ ξεκίνησαν να πιστώνονται σε 567.000 περίπου δικαιούχους αγρότες 770 εκατομμύρια ευρώ,  χρήματα που αφορούν στην πληρωμή της προκαταβολής του 70% της Βασικής Ενίσχυσης του 2016.
Όσοι δικαιούχοι έχουν λογαριασμό στη Τράπεζα Πειραιώς θα δουν πιστωμένους τους λογαριασμούς τους από τα ATM’s, ενώ τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στα γκισέ της Τράπεζας τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου. Όσοι έχουν λογαριασμό σε άλλες τράπεζες, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη Τρίτη 1η Νοεμβρίου.
Αν και το τελευταίο διάστημα ΜΜΕ υποστήριζαν ότι η πληρωμή δε θα γινόταν πριν από την 1η Νοέμβρη, τελικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατάφερε να ολοκληρώσει όλους τους απαιτούμενους διασταυρωτικούς ελέγχους πριν από την αργία της 28ης Οκτωβρίου επιβεβαιώνοντας τα πρώτα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα».
Από την άλλη πλευρά, από τα χρήματα αυτά εφορίες, ΟΓΑ και τράπεζες θα έχουν φροντίσει να παρακρατήσουν τις οφειλές πριν αυτά φθάσουν στα χέρια των δικαιούχων.
Όσον αφορά στην εξόφληση, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και θα αφορά στο υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης (περίπου 354 εκατ. ευρώ), το πρασίνισμα (567 εκατ. ευρώ) και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας (15 εκατ. ευρώ).
Πάντως, πολλοί θα είναι οι παραγωγοί που ενδέχεται να βρεθούν προ εκπλήξεως με τα ποσά που θα βρουν στους λογαριασμούς τους, μετά τα τελευταία κατασχετήρια που φτάνουν στους αγρότες, στα οποία αναγράφεται ότι μπλοκάρονται «επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από οποιονδήποτε άλλον φορέα, επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου ή επιστροφής οποιαδήποτε φόρου».
Ακόμα και στην περίπτωση που τα δικαιώματα ή οι επιστροφές πετρελαίου κατατίθενται σε άλλη τράπεζα, μπορεί να γίνει κατάσχεση υπέρ τρίτου από την τράπεζα που έχει «αναλάβει» τα δάνεια του εν λόγω παραγωγού. Όπως αναφέρουν τα κατασχετήρια της τράπεζας, «με το παρόν επιτάσσεται καθεμιά από τις τράπεζες στις οποίες απευθύνεται το παρόν, να μην προβεί σε οποιαδήποτε καταβολή ή εξόφληση με οποιανδήποτε τρόπο, μερικά ή ολικά προς τους οφειλέτες».

***  Μέχρι τέλος του έτους η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα
Μετά την έκθεση βιωσιμότητας του χρέουςΜέχρι τέλος του έτους η απόφαση του ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα
~ Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει την απόφαση του για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Ελλάδος μέσα στον Δεκέμβριο, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις.
Ο ίδιος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, συνέδεσε τον χρόνο λήψης της σχετικής απόφασης με την Έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου Χρέους η οποία θα υποβληθεί τον Δεκέμβριο στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου μαζί με τα συμπεράσματα του πρόσφατου ελέγχου που διενήργησε το ΔΝΤ στο πλαίσιο του αρθ.4, τα οποία αφορούν τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους.
«Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτό η σχετική απόφαση να ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Ράις τα στελέχη του Ταμείου που βρίσκονται στην Αθήνα, μετέχοντας στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υπογράμμισε πάντως ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου προϋποθέτει είτε την μείωση του προωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ, είτε την υιοθέτηση ενός ακόμη πιο φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Όπως διευκρίνισε, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν τεθεί στο παρόν πρόγραμμα του ΕSM δεν είναι συμβατοί με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Επανέλαβε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ προϋποθέτει ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικούς στόχους, το οποίο θα συνοδεύεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους.
Ενδεικτικά, για το φάσμα των μεταρρυθμίσεων που επιθυμεί το ΔΝΤ να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ο Τζέρι Ράις ανέφερε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο, καθώς το έλλειμμα του ετησίως αγγίζει το 11% του ΑΕΠ, έναντι 2,5% που είναι ο μέσος όρος στην ΕΕ. Όπως υπογράμμισε αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
***  Αλλάζει χώρο η συναυλία αλληλεγγύης λόγω καιρού
 
Η συναυλία ανθρωπιάς με τους Tonis Sfinos & the Playmates θα δοθεί τελικά στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου Elite City Resort  απόψε στις 8 το βράδυ αφού ο καιρός εμποδίζει την πραγματοποίηση  στον προαύλιο χώρο του 13ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Λεΐκων.
Στην αποψινή συναυλία  δε θα υπάρχει εισιτήριο, απλά όποιος επιθυμεί θα μπορεί να ρίχνει όσα χρήματα θέλει σε ειδική γυάλα που θα υπάρχει, ώστε όσα συγκεντρωθούν να δοθούν σε 10 οικογένειες που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου.
 
*** Ζουν σε βάρος των άλλων…  
Επιμένουν ορισμένοι να κάνουν του κεφαλιού τους ή να ζουν όπως τους βολεύει, άσχετα αν αυτό γίνεται σε βάρος των πολλών και του δημόσιου χώρου.
Έτσι, σε έναν από τους πολυσύχναστους δρόμους της Καλαμάτας, όπως είναι η Βασιλίσσης Όλγας, έχουν σχηματιστεί περιοχές - σκουπιδότοποι.
Εκτός από την Υπηρεσία Καθαριότητας που θα πρέπει να βάλει τέλος στο καθεστώς αυτό, υπάρχει κι ένας Κανονισμός Καθαριότητας που ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί…  Α.Π. 

*** Ντίνα Νικολάκου: «Είναι πολύ αρνητικό να μιλάς για τουρισμό ενώ είσαι γεμάτος σκουπίδια» 
Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για το 5ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου ανέφερε ως κριτήριο επιλογής διακοπών για τους Άγγλους και το θέμα των απορριμμάτων πλέον.
Σκεπτόμενοι, λοιπόν, την κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Δυτικής Μάνης, αλλά και άλλους Δήμους της Μεσσηνίας, τη ρωτήσαμε σχετικά, όπως και για τις ενέργειες από πλευράς Περιφέρειας.
Η κα Νικολάκου δήλωσε ότι ως Περιφέρεια κάνουν προσπάθειες να αλλάξει το τοπίο, αφού γνωρίζουν ότι είναι μεγάλο μείον «να θέλουμε να μιλάμε για τουρισμό την ίδια ώρα που είσαι γεμάτος σκουπίδια, αυτά τα δύο δε γίνονται».
Γενικότερα για το ζήτημα της προσωρινής διαχείρισης, ανέφερε ότι αυτή την ευθύνη έχουν οι Δήμοι. Ειδικότερα για το Δήμο Δυτικής Μάνης, που κατ’ εξοχήν προτιμούν οι Άγγλοι τουρίστες, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι, ενώ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι σε αδιέξοδο.
Όπως εξήγησε, όταν ζήτησε από την Περιφέρεια να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενημέρωσαν τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κηρύχθηκε για συγκεκριμένο διάστημα.
Αυτό, όμως, που επισήμανε, κλείνοντας, και για το συγκριμένο Δήμο, αλλά και για όλους τους Δήμους που πιθανόν ο κόσμος νομίζει ότι επειδή δεν είναι τα σκουπίδια στους δρόμους κάνουν διαχείριση νόμιμη, είναι ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι πρέπει να γνωρίζουμε πως για να σταματήσει να υπάρχει το πρόβλημα των απορριμμάτων, η νόμιμη λύση είναι μόνο μία. Κι   όπως είπε, ευτυχώς βλέπει ότι έχουν καταλάβει όλοι ότι πλησιάζει η ώρα που θα υπογραφεί το μεγάλο έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο θα αλλάξει εντελώς σελίδα σε σχέση με την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο.
Δεν είναι απλά η λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, σχολίασε, δεν είναι απλά ότι εκτός από την ολοκληρωμένη είναι υποχρεωμένη η ανάδοχος εταιρεία μέσα στους πρώτους 10 μήνες να αναλάβει και την προσωρινή διαχείριση. Αλλά σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, θα σταματήσει η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, κι αυτό φαίνεται από τους διαγωνισμούς που κάνουν οι Δήμοι, με ποσά και χρονικά διαστήματα που δείχνουν ότι το έργο της Περιφέρειας είναι το φτηνότερο και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Άλλωστε, η ίδια δε θεωρεί τυχαίο που γίνεται πάλη σε όλους τους τόνους εδώ και αρκετά χρόνια να πεισθούν όλοι οι φορείς ότι αυτή είναι η λύση, ενώ επίσης δεν είναι τυχαίος ο πόλεμος που δέχθηκαν ξεκινώντας αυτό το τολμηρό έργο, αφού σπάει πολλά κατεστημένα. Από την αρχή ήξεραν ότι θα είχαν δυσκολίες, αλλά αυτές δίνουν στην Περιφέρεια περισσότερη δύναμη να επιμένουν και στο τέλος δεν είναι προσωπική νίκη, αλλά νίκη των πολιτών.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Και επίσημα στα χέρια του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου το Hilton Athens 
Την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας αναφορικά με την πώληση της συμμετοχής της στην Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ (μετόχου του Hilton Αθηνών) ανακοίνωσε σήμερα η Alpha Bank.
Ειδικότερα η Alpha Bank ανακοινώνει ότι υπεγράφη η οριστική συμφωνία με τη Home Holdings SA εταιρία των "Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας ΑΕ" και "D-Marine Investments Holding BV", για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει (περίπου 97,3%) στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίας "Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε."
Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της αναχρηματοδοτήσεως του υφιστάμενου δανεισμού της ΙΞΕ (67 εκατ. ευρώ), ανέρχεται σε ποσό 142 εκατ. και υπόκειται σε συνήθη, για αντίστοιχες συναλλαγές, μηχανισμό αναπροσαρμογής κατά την ημέρα της ολοκληρώσεως της συναλλαγής.
Η συναλλαγή είναι κεφαλαιακά ουδέτερη για την τράπεζα και πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους του σχεδίου αναδιαρθρώσεως, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψεως της εγκρίσεως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναμένεται εντός του 2016.
Με την ανακοίνωση της οριστικής αυτής συμφωνίας αλλάζει ιδιοκτήτη ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας. Το Hilton Αθηνών ξεκίνησε την λειτουργία του στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1963 και αποτέλεσε το πρώτο παράρτημα διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας που άνοιξε ποτέ στην Αθήνα.
Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες του Hilton Athens
Σχετικά με τη D-Marine Investments Holding B.V.: Η D-Marine Investments Holding B.V. εδρεύει στην Ολλανδία (Άμστερνταμ). Η εταιρεία δραστηριοποιείται ως θυγατρική της Dogus Holding A.S. Ο όμιλος Dogus ιδρύθηκε το 1951 και απασχολεί περισσότερους από 55.000 εργαζόμενους. Κατέχει δεσπόζουσα θέση στην τουρκική και διεθνή οικονομία με παρουσία σε 8 βασικούς τομείς -χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, αντιπροσώπευση αυτοκινητοβιομηχανιών, κατασκευές, μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουρισμός, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια και εστίαση- με περισσότερες από 330 θυγατρικές και συγγενείς εταιρείες.
Με έτος ίδρυσης το 1976, ο τουριστικός βραχίονας του ομίλου, Dogus Tourism Group, δραστηριοποιείται στους τομείς της φιλοξενίας (D-Hotels and Resorts), του θαλάσσιου τουρισμού - μαρινών (D-Marin) και MICE (Antur). H D-Hotels and Resorts κατέχει (εξ ολοκλήρου ή μέσω συνεργασιών) και διαχειρίζεται πολυτελή ξενοδοχεία, εστιατόρια, beach και yacht clubs στην Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Καραϊβική, εγκατεστημένα σε ιστορικούς προορισμούς παγκόσμιας φήμης και κάλλους.
Σχετικά με την ΤΕΜΕΣ Α.Ε.
Η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. είναι εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών προορισμών υψηλών προδιαγραφών και ο φορέας ανάπτυξης της Costa Navarino, μίας από τις μεγαλύτερες τουριστικές επενδύσεις στη Μεσόγειο.
Στην καρδιά της φιλοσοφίας της εταιρείας είναι ο σεβασμός για το περιβάλλον, η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς και η ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.  kathimerini.gr

***  Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες στη Μεσσηνία μέχρι το τέλος του 2016 
Μέχρι σήμερα (ακόμα και σήμερα) και τουλάχιστον (κυρίως) από τη χρονική περίοδο του 1997, οποιοσδήποτε επιθυμούσε την ανέγερση οποιασδήποτε κατασκευής, ακόμα και τη δημιουργία περίφραξης (με τοιχίο) σε έκταση φερόμενης ιδιοκτησίας του που βρισκόταν σε εκτός σχεδίου πόλης περιοχή, έπρεπε -και πρέπει-να προσκομίσει στο πολεοδομικό γραφείο της περιοχής τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού από το αντίστοιχο δασαρχείο της περιοχής με το χαρακτηρισμό της εν λόγω έκτασης τελεσίδικα μη δασικής, μη διεπομένης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή μη διαχειριζομένης από τη δασική υπηρεσία.
Κατά τον ίδιο τρόπο, για να γίνει μεταβίβαση ακινήτου απαιτούταν και απαιτείται τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού.
Η επιδίωξη κάθε πολίτη ιδιόκτητη έκτασης (με ή χωρίς κτίσμα) ήταν η έγκαιρη έκδοση πράξης χαρακτηρισμού με χαρακτηρισμό της έκτασης ως μη δασική.
Όμως, σε πολλές περιπτώσεις η έκδοση πράξης χαρακτηρισμού καθυστερούσε και καθυστερεί λόγω μεγάλου φόρτου εργασίας των δασαρχείων ή, σε ακόμη χειρότερη περίπτωση, ο χαρακτηρισμός δεν ήταν ο αναμενόμενος - αγροτικός, με συνέπεια την αναγκαστική προσφυγή του ενδιαφερομένου πολίτη με άσκηση αντιρρήσεων στην πρωτοβάθμια επιτροπή ή και στη συνέχεια, σε περίπτωση ακύρωσης των αντιρρήσεων, στη δευτεροβάθμια επιτροπή.
Βέβαια και στη μία και στην άλλη περίπτωση ο μέσος χρόνος εξέτασης των αντιρρήσεων από τις αντίστοιχες επιτροπές, στην περιοχή του λεκανοπέδιου Αττικής κυμαινόταν και κυμαίνεται σε περίπου 6-7 χρόνια από την ημέρα υποβολής των αντιρρήσεων.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η ύπαρξη μεγάλων (και σε κάποιες περιπτώσεις και άδικων) καθυστερήσεων. Σε όλη την προαναφερόμενη διαδικασία πρέπει να ληφθούν υπόψη και διάφορες επιπλέον καθυστερήσεις που σχετίζονται με τα χρονικά διαστήματα από την ημέρα δημοσίευσης της πράξης χαρακτηρισμού σε 2 εφημερίδες κ.λπ. Όλα τα παραπάνω αφορούν στο 80% των περιπτώσεων που σχετίζονται με την αναγκαιότητα έκδοσης πράξης χαρακτηρισμού.
Αποτέλεσμα δε όλων των προαναφερόμενων διαδικασιών ήταν και είναι η ταλαιπωρία του πολίτη, η δημιουργία – σε πολλές περιπτώσεις προβλημάτων στους πολίτες -ιδιοκτήτες εκτάσεων, η ενασχόληση της δασικής υπηρεσίας ως προς την προστασία των δασικών εκτάσεων μόνο μέσα από το χαρακτηρισμό αυτών εκτελώντας και πολλές σχετικές με αυτές γραφειοκρατικές εργασίες και όχι και με την ουσιαστική ευρύτερη διαχείριση και, κατά συνέπεια, την αποτελεσματικότερη προστασία του δάσους και των δασικών εκτάσεων.
Χιλιάδες υποθέσεις εκκρεμούν στα δασαρχεία και τις επιτροπές, με αποτέλεσμα τόσο οι πολίτες να μη γνωρίζουν αν η έκτασή τους είναι ή δεν είναι δασική, αλλά και το ίδιο το Δημόσιο μέσω της δασικής υπηρεσίας, να μη γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικά δασικές εκτάσεις που χρήζουν άμεση προστασία και διαχείριση.
Σύμφωνα, όμως, με τις τελευταίες εξελίξεις, «κύμα» αναρτήσεων δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα έρχεται μέχρι το τέλος του έτους. Πρόκειται για δασικούς χάρτες που είναι από καιρό έτοιμοι και αναμένεται να αναρτηθούν από τις δασικές υπηρεσίες.
Η χρηματοδότηση, ωστόσο, που είναι αναγκαία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί, ενώ οι αυστηρές προθεσμίες που έθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις τον περασμένο Μάιο για την ολοκλήρωση του έργου ήδη αρχίζουν να «ξεχειλώνουν».
Με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, εγκρίθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών σε διάφορες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες  είναι και ο Νομός Μεσσηνίας.
Σημειωτέον ότι η απόφαση φέρεται να έχει υπογραφεί στις 4 Οκτωβρίου, ωστόσο δημοσιεύθηκε μόλις προχθές στη Διαύγεια, με καθυστέρηση 21 ημερών. Πρόκειται για μια πρακτική ιδιαίτερα διαδεδομένη το τελευταίο διάστημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος (συχνά με πρόφαση την αναμονή για ταυτόχρονη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως), που δεν είναι διόλου αθώα καθώς στην καλύτερη περίπτωση εκφράζει την απαξίωση του υπουργείου στο ρόλο της Διαύγειας.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

 *** Η «Λογοθεραπεία» θεραπεύει το «τραύλισμα» του ΤΕΙ 
Η προ ετών ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για κατάργηση του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), με βάση το σχέδιο "Αθηνά", είχε σκορπίσει απογοήτευση τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα του ιδρύματος όσο και στην πόλη της Καλαμάτας.
Είναι ενδεικτικό ότι, μόλις είχε ακουστεί η είδηση για το λουκέτο, είχε επισκεφθεί την εφημερίδα ένας κύριος, περίπου 65  ετών, ζητώντας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ανατραπεί η απόφαση, αφού εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο τμήμα, αυτός δε θα είχε θεραπευτεί από τον τραυλισμό που τον βασάνιζε για δεκαετίες.
Το τελευταίο διάστημα, όμως, με συντονισμένες κινήσεις, τόσο από την πλευρά της διοίκησης του εκπαιδευτικού ιδρύματος όσο και από την πλευρά κυβερνητικών βουλευτών του νομού, φαίνεται ότι στο υπουργείο Παιδείας γίνονται και πάλι «δεύτερες» σκέψεις.
Ειδικότερα, προ μηνών είχαν συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αρμόδια για θέματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η βουλευτής Μεσσηνίας  του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη, ο διευθυντής του γραφείου του βουλευτή Μεσσηνίας Πέτρου Κωνσταντινέα, κ. Σούμπλης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δ. Βελισσαρίου και οι αναπληρωτές προέδρου Ι. Δημόπουλος και Ε. Γεωργόπουλος.
Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η μη απομάκρυνση από το Ίδρυμα του Τμήματος Λογοθεραπείας και η επαναφορά του στο μηχανογραφικό.
Κατά τη  διάρκεια της συνάντησης τέθηκε στην υπουργό το θέμα της επαναφοράς του Τμήματος στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο και της εισαγωγής νέων φοιτητών για το ακαδημαϊκό έτος 2016-17, πράγμα που υποστηρίχτηκε σθεναρά και από τους παρόντες βουλευτές.
Κατατέθηκε από το Ίδρυμα εμπεριστατωμένη και κοστολογημένη αιτιολόγηση του αιτήματος με όλα τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά αριστείας του Τμήματος και σημειώθηκε η συμπαράσταση στο θέμα αυτό που είχε εκφραστεί στο παρελθόν από όλη την κοινωνία της Καλαμάτας και ευρύτερα της Μεσσηνίας και ειδικότερα από φορείς υγείας, καθώς και από Συλλόγους Γονέων που είχαν άμεση ή έμμεση ωφέλεια από τη λειτουργία του Τμήματος Λογοθεραπείας.
Η υπουργός μίλησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σημαντική προσφορά των Τμημάτων Λογοθεραπείας στη χώρα, τμήματα που υπάρχουν μόνο στα ΤΕΙ, και εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε να είναι περισσότερα από όσα είναι τώρα. Ανέφερε ότι θα εξεταστεί το θέμα με ιδιαίτερη σοβαρότητα στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για τον ανασχεδιασμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Μάλιστα, οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές κατέθεσαν πρόσφατα και σχετική ερώτηση στη Βουλή, όπου ζητούν την ανάκληση της απόφασης.
Σύμφωνα με το υπουργείο,  «το σχέδιο “Αθηνά” των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ δημιούργησε ένα ανορθολογικό τοπίο, κλείνοντας ή συγχωνεύοντας τμήματα των ΤΕΙ χωρίς ακαδημαϊκά ή παραγωγικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες τμήματα να βρίσκονται σήμερα σε μεταβατική κατάσταση.
Για το λόγο αυτό έχει συγκροτηθεί επιτροπή στο υπουργείο Παιδείας για την εξέταση του θέματος επαναλειτουργίας αυτών των τμημάτων. Τα πορίσματα της αρμόδιας επιτροπής αναμένονται μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνολική ρύθμιση για τα τμήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική».   Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Πότε θα βγουν οι πινακίδες που παραπληροφορούν ότι οι σκύλοι απαγορεύονται στο Πάρκο; 
Έχει περάσει περισσότερο από ένας μήνας από τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε η Επιτροπή 152 της Περιφέρειας δικαίωσε τους φιλόζωους της Καλαμάτας, οι οποίοι ζητούσαν την άρση της απόφασης του Δήμου Καλαμάτας για απαγόρευση της πρόσβασης των σκύλων στο Πάρκο του ΟΣΕ. Προφανώς έχει ξεπεραστεί το «εύλογο χρονικό διάστημα» που προβλεπόταν για την αναίρεση της πρωτοφανούς και αντισυνταγματικής αυτής επιβολής από πλευράς δημοτικής Αρχής. Πότε άραγε θα δημοσιευθεί στη Διαύγεια ότι οι ιδιοκτήτες των τετράποδων μπορούν να κάνουν ελεύθερα την βόλτα τους στο κεντρικό πάρκο της πόλης και επίσης θα αφαιρεθούν οι τριτοκοσμικές πινακίδες που το περιβάλλουν, παραπλανώντας ότι οι σκύλοι απαγορεύονται εκεί;
Η απάντηση που δόθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα είναι ότι πρόκειται για διαδικαστικό θέμα. Τόσο διαδικαστικό που -προφανώς- κάποιο τεχνικό συνεργείο του Δήμου επισκεύασε πριν λίγες μέρες την πινακίδα της …σκυλοαπαγόρευσης στη νότια πλευρά που είχε λυγίσει, αλλά αδυνατούσε να την αποκαθηλώσει…  Χ.Ε.

***  Φίλτρα επεξεργασίας εικόνας και βίντεο από το Facebook 
Σύντομα οι χρήστες του κοινωνικού δικτύου θα μπορούν να εφαρμόζουν εντυπωσιακά φίλτρα σε βίντεο και φωτογραφίες, σε πραγματικό χρόνο.
Η δημοτικότητα της εφαρμογής Prisma, που μπορεί να εφαρμόζει εντυπωσιακά φίλτρα σε φωτογραφίες και τα βίντεο σας, έκανε αρκετούς developers να αναπτύξουν παρόμοιο λογισμικό, από mobile apps, μέχρι και Twitter bots.
Το Facebook, εφόσον διαθέτει μια τεράστια βάση χρηστών που καθημερινά μοιράζονται μέσω της πλατφόρμας χιλιάδες εικόνες και βίντεο, δεν θα μπορούσε να μην δείξει ενδιαφέρον για τη νέα αυτή αναπτυσσόμενη αγορά των... καλλιτεχνικών apps.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal, ο Chris Cox, επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης προϊόντων του Facebook, προχώρησε στην επίδειξη ενός παρόμοιου συστήματος, που θα ενσωματωθεί σύντομα στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο. Το λογισμικό παρέχει παρόμοια λειτουργικότητα με το Prisma, όμως σε αντίθεση με αυτό, δεν εφαρμόζει τα φίλτρα μετά από επεξεργασία τους σε κάποιο Cloud server, αλλά σε πραγματικό χρόνο!
Ο Cox πάντως διευκρίνισε ότι τα φίλτρα βρίσκονται ακόμα στο στάδιο του πρωτότυπου και δεν ξεκαθάρισε το πότε θα γίνουν διαθέσιμα στους χρήστες της πλατφόρμας.  Πηγή: e-pcmag.gr

***  Και πάλι τα κάγκελα έκαναν την εμφάνισή τους 
Χθες το πρωί είδαμε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας τα γνωστά κάγκελα, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί να τοποθετούνται γύρω από τους επισήμους για λόγους ασφαλείας.
Προφανώς στη σημερινή παρέλαση θα δούμε και άντρες της Αστυνομίας στην πίσω πλευρά των επισήμων, καθώς και διμοιρία των ΜΑΤ, που αν δεν είναι επί της Αριστομένους, θα είναι στην οδό Αναγνωσταρά.
Το είχαμε γράψει και πέρυσι, το γράφουμε και φέτος: καλό θα ήταν, αν κάποιοι από τους επισήμους φοβούνται να βγουν στην παρέλαση, να μείνουν στο σπίτι τους. Δε γίνεται κάθε φορά να επιστρατεύουμε τη μισή αστυνομική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, καθώς και να χαλάμε το νόημα της ημέρας, επειδή κάποιοι εκλεγμένοι φοβούνται τις αποδοκιμασίες.   Π.Μπ. 

***  Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας για τα φαρμακεία 
Από την Τρίτη 1η Νοεμβρίου θα ισχύσει το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, το οποίο έχει ως εξής:
Δευτέρα: 8.00 - 14.00
Τρίτη: 8.00 - 14.00, 17.00 - 20.30
Τετάρτη: 8.00 - 14.00
Πέμπτη: 8.00 - 14.00, 17.00 - 20.30
Παρασκευή: 8.00 - 14.00, 17.00 - 20.30

***  Σείεται η Ιταλία, νέος ισχυρός σεισμός 6,4 ρίχτερ 
Δυο άνθρωποι τραυματίσθηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε στις 19.11 απόψε 26/10  στην κεντρική Ιταλία. Πρόκειται για κατοίκους του χωριού Βίσο, και ο τραυματισμός του ενός οφείλεται σε πτώση ψευδοροφής.
Κάποιες καταρρεύσεις σημειώθηκαν σε εκκλησία κοντά στην πόλη Νόρτσια, της περιφέρειας Μάρκε, ενώ πρόκειται να διακοπεί η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, η οποία από την Ρώμη οδηγεί προς τις πληγείσες περιοχές.
Αύριο τα σχολεία στις πόλεις της Περούτζια, Τέρνι και Σπολέτο, πρόκειται, με απόφαση του δημάρχου, να παραμείνουν κλειστά. Μετά από την κύρια σεισμική δόνηση, σημειώθηκε μια σειρά μετασεισμικών δονήσεων.
Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνεχισθούν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.
Πριν λίγα λεπτά έγινε αισθητή νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σε όλη την κεντρική Ιταλία. Κατά τις πρώτες πληροφορίες είχε μέγεθος 6,4 βαθμών.
newsbeast.gr/

***  Πολιτικά παιχνίδια Καμμένου, Νίκα σε βάρος των πλημμυροπαθών 
«Υπάρχει λόγος σοβαρός» που λέει κι ο Πορτοκάλογλου, όταν ο Πάνος Καμμένος στέλνει αυθωρεί και παραχρήμα, ανταποκρινόμενος σε τηλεφώνημα του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα, μπουλντόζες του Μηχανικού από το Ναύπλιο για να καθαρίσουν την παραλία από τα φερτά υλικά των πλημμυρών, ενώ απαξιοί ακόμη και να απαντήσει σε επιστολή του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, που του εστάλη από την πρώτη μέρα της καταστροφής, με την οποία και ζητούνταν, αν ήταν δυνατόν, να σταλούν στρώματα, κλινοσκεπάσματα και κρεβάτια που διαθέτει ο Στρατός.
Ο κ. Καμμένος, προφανώς, όπως και η κυβέρνηση, είναι σε on line επικοινωνία με τον κ. Νίκα, γιατί τα έχουν βρει πολιτικά, εξ ου και οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις από διάφορα υπουργεία προς το Δήμο, που σαφώς είναι καλοδεχούμενες. Ωστόσο, όταν αγνοεί επιδεικτικά το μητροπολίτη, επειδή έχει καλές σχέσεις με πολιτικούς που ο ίδιος έχει κατατάξει στους αντιπάλους του, για ένα μείζον ανθρωπιστικό ζήτημα, ε, τότε ο υπουργός Άμυνας δεν έχει το θεό του και αποδεικνύει με συνοπτικές διαδικασίες ότι οι ευαισθησίες του εξαντλούνται στους φίλα διακείμενους με την κυβέρνηση πολιτικούς και ο παράγοντας άνθρωπος πάει περίπατο.
Πέραν του κ. Καμμένου, ο μητροπολίτης εξέφρασε την πικρία του –σημειωτέον για δεύτερη φορά-και προς τοπικούς φορείς που είχαν καλεστεί τότε να συμβάλουν, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, πέραν κάποιων επώνυμων δωρητών (ρεπορτάζ στη σελίδα 5 του σημερινού φύλλου του «Θ») που εμπιστεύτηκαν τη Μητρόπολη και προσέφεραν.
Και ποιοι είναι οι τοπικοί φορείς; θα αναρωτηθώ. Πρώτος τη τάξει και καθ’ ύλην αρμόδιος ο Δήμος Καλαμάτας, του οποίου ο δήμαρχος κ. Νίκας φωτογραφιζόταν με τις μπουλντόζες του Στρατού στην παραλία που έστειλε ο κ. Καμμένος, αλλά παρότι είχε καλεστεί να συνδράμει στην προσπάθεια της Μητρόπολης, όπως αποκάλυψε ο κ. Χρυσόστομος, εποίησε την νήσσαν.
Και είναι απορίας άξιο πώς ο κ. Νίκας, που έχει ευεργετηθεί και πολιτικά από τον κ. Χρυσόστομο, συντάσσεται με τον κ. Καμμένο και τους συν αυτώ και αγνοεί το μητροπολίτη. Αλλά ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος.
Εδώ, όμως, αποκαλύπτεται και ο άκρατος καιροσκοπισμός του δημάρχου Καλαμάτας.
Και αν η βοήθεια δεν απευθυνόταν σε ανθρώπους, θα μπορούσα να κατανοήσω ακόμη και το πολιτικό παιχνίδι και τον κυνισμό που υπάρχει πίσω από όλο αυτό το σκηνικό. Αλλά από τη στιγμή που η απαξίωση του κ. Καμμένου και του κ. Νίκα στην έκκληση για βοήθεια του μητροπολίτη στρέφεται ευθεία κατά των δημοτών της πόλης, τότε και οι δύο είναι ανάξιοι για τα αξιώματα που κατέχουν. Και ο «κόκκινος» Πάνος πού μας είδε, πού μας ξέρει. Ο κ. Νίκας, ωστόσο, ως ο πρώτος τη τάξει πολίτης της, θα έπρεπε να ερυθριά. Θα συμπλήρωνα και να κρύβεται. Αλλά τούτο το κάνει, γιατί από την ημέρα της πλημμύρας μέχρι και σήμερα δεν τόλμησε να εμφανιστεί  στις περιοχές που επλήγησαν. Ούτε και τις μπουλντόζες του Καμμένου έστειλε εκεί, παρά την τεράστια ανάγκη. Του Δημήτρη Γιατράκου

*** Η γκαρνταρόμπα της Γεροβασίλη, τα τροφεία και οι νοσηλευτές 
Στις 10 Οκτωβρίου, σ’ ένα σημείωμα απ’ αυτήν εδώ τη στήλη με τίτλο «Νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο: Η αλήθεια, το μαύρο χρήμα και ο δανεισμός», έγραφα, αλλά μάλλον ελάχιστοι έδωσαν σημασία, πως «εκείνο που δεν είπε ή μάλλον απέκρυψε ο υπερυπουργός (κ. Παπάς) στους εργαζομένους των ιδιωτικών καναλιών, είναι πως η εξορθολόγηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου αποτελεί προαπαιτούμενο από την τρόικα από το πρώτο μνημόνιο και η πρόβλεψη συνοδεύει και το τρίτο, στο οποίο έχει βάλει φαρδιά - πλατιά την υπογραφή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σκοπός είναι να μαζευτούν 350.000.000 ευρώ, τα οποία θα πάνε σε ειδικό κωδικό για την αποπληρωμή του χρέους και όχι για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, όπως ψευδέστατα υποστηρίζει ο κ. Παππάς».
Προχθές, μετά την απόφαση του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου Παπά, που είναι απολύτως σεβαστή αλλά δε θα την κρίνω μέχρι να έλθει στη δημοσιότητα το σκεπτικό και η αιτιολογία της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη είπε πως προκαλεί την επιστροφή της καταβληθείσας πρώτης δόσης, "στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών, που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους, ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τούς έχει ανάγκη, και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών».
Η κα Γεροβασίλη, όπως και ο κ. Παπάς πριν από 15 περίπου ημέρες, ψεύδεται ασύστολα για το πού θα πήγαιναν τα χρήματα από τις τηλεοπτικές άδειες και απευθυνόμενη στο θυμικό και όχι τη γνώση των πολιτών επί του θέματος, προσπάθησε με μια άκρως θεατράλε εμφάνιση και λαϊκίστικη ρητορική να τους εξαπατήσει, με έπαθλο την ακατανίκητη γοητεία της εξουσίας που θέλει να ασκεί.
Φθηνή και κιτς, παρά τα πανάκριβα ενδυματολογικά της γούστα - έχει βουίξει το Κολωνάκι και όχι μόνο -, που δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα της Αριστεράς, αν έδινε μέρος των χρημάτων που ξοδεύει μηνιαίως για την γκαρνταρόμπα της και τα εξίσου και βάλε πανάκριβα αξεσουάρ που τη συνοδεύουν, θα μπορούσε να καλύπτει τα τροφεία 10-15 παιδιών σε παιδικούς σταθμούς…
Ας αποκτήσει, λοιπόν, πρώτα αριστερή συνείδηση και πρακτική και μετά θα έχει το δικαίωμα να μιλήσει για τα παιδιά που θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και το έλλειμμα σε νοσηλευτές…

*** Αθλητική ενημέρωση :
 Livescore: ΟΣΦΠ - Πλατανιάς (1-0), νίκες για ΠΑΟΚ, ΠΑΣ, Ατρόμητο
***  Αναλυτικά το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής για το Κύπελλο Ελλάδας :
Τρίτη 25/10/2016
3ος όμιλος
Απόλλων Σμύρνης - ΟΦΗ 1-0
 4ος όμιλος
Καλλονή - Αγροτικός Αστέρας 1-2
 5ος όμιλος
Αιγινιακός - Άρης 0-3
6ος όμιλος
ΑΕΚ - Κέρκυρα 4-0
 7ος όμιλος
Πανθρακικός - Καλλιθέα 3-0

Τετάρτη 26/10/2016

1ος όμιλος
ΠΑΟΚ - ΑΕ Λάρισα  2-02ος όμιλος
Ολυμπιακός – Πλατανιάς (19:30, «Γ. Καραϊσκάκης»)  3-0 , (1-0) .-
4ος όμιλος
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη 1-0
 7ος όμιλος
Ατρόμητος – Παναιτωλικός 1-0
 8ος όμιλος
Πανιώνιος – Λεβαδειακός 0-0
Πέμπτη 27/10
1oς όμιλος
Πανελευσιακός – Τρίκαλα (15:00, Δημ. Ελευσίνας)  0-5 .- ^
2ος όμιλος
Σπάρτη - ΑΟ Χανιά (15:00, Δημ. Στάδιο Σπάρτης)  4-0 .-
3ος όμιλος
Παναθηναϊκός-Ηρακλής (19:30,«Απ. Νικολαΐδης»)0-0 .- ^
Διαιτητής του αγώνα είναι ο Δημήτριος Καραντώνης του συνδέσμου Ημαθίας, α' βοηθός ο Βασίλειος Καμπούρης (Εύβοιας), β' ο Ιωάννης Κουράκης (Ηρακλείου) και 4ος διαιτητής ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος (Αρκαδίας).
Η ενδεκάδα από τον Ιταλό τεχνικό: Oδ. Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Κουτρουμπής, Ιβανόφ, Χουχούμης, Ρέις, Μίγγος - Βιγιαφάνιες, Εμποκού, Ιμπάρμπο - Ρινάλντι ,
Στον πάγκο του «τριφυλλιού» βρίσκονται οι: Kοτσόλης, Μπουμάλ, Μπεργκ, Λέτο, Λουντ, Ευαγγέλου, Π. Βλαχοδήμος ,
Η ενδεκάδα του Ηρακλή: Περνίς, Σαραμαντάς, Ιντζόγλου, Πασάς, Αγγελόπουλος, Ρούσσος, Κυριακίδης, Λουκίνας, Βοσνακίδης, Κούρος, Λάμπρου.
Στον πάγκο για τον «Γηραιό» είναι οι: Γιαννίκογλου, Καραγκούνης, Μοντέιρο, Αμαραντίδης, Κυνηγόπουλος, Ζιαμπάρης, Μπλέτσας.
30' Πέναλτι το οποίο δεν σφυρίζεται για τον Παναθηναϊκό! Ο Βοσνακίδης τραβά παρατεταμένα τη φανέλα του Ιμπάρμπο και τον ρίχνει μέσα στην περιοχή σε φάση κόρνερ για το «τριφύλλι», αλλά ο Καραντώνης δεν υποδεικνύει την παράβαση
39' Δεύτερο πέναλτι που δεν δίνεται στον Παναθηναϊκό!  Ο Εμποκού είναι έτοιμος να πάρει την μπάλα μέσα στην περιοχή και να πλασάρει, αλλά ο Κυριακίδης βρίσκει το δεξί πόδι του μεσοεπιθετικού του Παναθηναϊκού.
63' Αλλαγή για τον Παναθηναϊκό. Εκτός ο Ρινάλντι, μέσα ο Λέτο
~ 64' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Εκτός ο Πασάς, μέσα ο Μοντέιρο .
~ 68' Αναγκαστική αλλαγή για τον Παναθηναϊκό. Εκτός ο Μίγγος που έχει συνεχώς κράμπες, στη θέση του ο Λουντ .
~ 70' Αναγκαστική αλλαγή για τον Ηρακλή. Εκτός ο Λάμπρου, μέσα ο Ζιαμπάρης,
~ 74' Αλλαγή για τον Παναθηναϊκό. Εκτός ο Εμποκού, μέσα ο Μπεργκ ,
~ 81' Αλλαγή για τον Ηρακλή. Μπλέτσας αντί Αγγελόπουλου.
~ 75' Κίτρινη κάρτα στον Μοντέιρο ,
~ 84' Κίτρινη κάρτα στον Βοσνακίδη.
~ 85' Κίτρινη κάρτα στον Βιγιαφάνιες.
~ 88' Κίτρινη κάρτα στον Μπλέτσα.
~ 90'+3' Κίτρινη κάρτα στον Ρέις.

5ος όμιλος
Αστέρας Τρίπολης - Βέροια (17:15, «Θ. Κολοκοτρώνης») 1-0 .- ^

6ος όμιλος
Λαμία - Αναγέννηση Καρδίτσας (17:15, ΔΑΚ Λαμίας)  1-0 .- ^

8ος όμιλος
Πανσερραϊκός – Κισσαμικός (15:00, Δημ. Σερρών)  0-2 .- ^
 
*** Αποτελέσματα,και,πρόγραμμα,στο,Ευρωμπάσκετ Euroleague :
Ντεμπούτο Πασκουάλ στον πάγκο του ΠΑΟ με Μπάμπεργκ
3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Τρίτη, 25/10/2016

Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία) 87-94
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία) 87-93
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία) 91-81
Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Μπασκόνια (Ισπανία) 87-91

Τετάρτη, 26/10/2016
Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)  76-65 .- ^

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία) 82-68 .- ^

Από την κόλαση στον παράδεισο σε τρία λεπτά ο Παναθηναϊκός!
~ Από την κόλαση στον παράδεισο σε τρία λεπτά ο Παναθηναϊκός! Αν και βρέθηκε να χάνει με 10 στο 37’, ο τρομερός Εξάστερος επικράτησε 84-83 της Μπάμπεργκ
Μπάμπεργκ (Γερμανία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 21:00  83-84 .-
Τα δεκάλεπτα : 15-20 , (37-42) , 63-62 ,83-84 .-
 Διαιτητές του αγώνα θα είναι Χουάν Κάρλος Γκαρθία Γκονζάλεθ (Ισπανία), Γιάκουμπ Ζαμοΐσκι (Πολωνία) και Σίνισα Χέρτσεγκ (Κροατία).
Video από αγώνα Α΄ Ημίχρονο :
~ ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 83-84  λήξη  26/10/2016 3η αγων  : https://youtu.be/8EXw4hYYeIM .-
~** ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ- ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  Α΄ ημίχρονο 37-42  26/10/2016: https://youtu.be/cOE7OWvJkH0 .-
Video από τη λήξη του αγώνα :
~ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ-ΠΑΟ 83-84  δραματικό τέλος 26/10/2016  3η αγων  : https://youtu.be/Igt1CDFkUWA .-
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ (Αντρέα Τρινκιέρι): Κοζέρ 7 (1), Μέλι 17 (4), Ζήσης 13 (1), Τάις 4, Λο 6 (1), Στρέλνιεκς 16 (1), Βερεμεένκο 2, Μίλερ 12 (2), Χέκμαν 3 (1), Ραντόσεβιτς 3.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκέτον 9 (2), Νίκολς 1, Ρίβερς 18 (3), Φώτσης 3 (1), Παππάς 5, Φελντέιν 16 (4), Γκιστ 10, Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης 13 (1 τρίπ., 11 ριμπ., 9 ασ.)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Γαλατασαράι (Τουρκία)  98-92 .- ^
 
***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 3 αγώνες)
Ν-Η Β.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας 3-0 6
Φενερμπαχτσέ 3-0 6
Ρεάλ Μαδρίτης 2-1 5
Ερυθρός Αστέρας 2-1 5
Ολυμπιακός 2-1 5
Αρμάνι Μιλάνο 2-1 5
Νταρουσάφακα 2-1 5
Μπασκόνια 2-1 5
Παναθηναϊκός 2-1 5
Μπαρτσελόνα 1-2 4
Μπάμπεργκ 1-2 4
Μακάμπι Τελ Αβίβ 1-2 4
Ζαλγκίρις 1-2 4
Ούνιξ Καζάν 0-3 3
Αναντολού Εφές 0-3 3
Γαλατασαράι 0-3 3
 
4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ:
Πέμπτη, 27/10/2016
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Ούνιξ Καζάν (Ρωσία)   98-80 .- ^
Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)  74-79 .- ^
Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  90-101 .- ^
Μπασκόνια (Ισπανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)  90-95,(52-47).-^
Τα  δεκάλεπτα :  27-25  ,(52-47) , 74-72 , 90-95 .-
Παρασκευή, 28/10/2016
Γαλατασαράι (Τουρκία)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)
Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία) 21:15
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Μπάμπεργκ (Γερμανία)

 ***  ΑΡΗΣ-ΜΠΑΚΕΝ ΜΠΙΕΡΣ Δανίας  82-66  .-^
 Basketball Champions League
2η αγωνιστική στο Τσάμπιονς Λίγκ στο μπάσκετ ... (1η χρονιά )
Με Ζάρα και Μπαρμπλ ο Αρης υπερασπίστηκε το «σπίτι» του
Τα δεκάλεπτα: 31-14, 56-40, 64-54, 82-66
Διαιτητές: Ντοζάι (Κροατία), Χοροζόφ (Βουλγαρία), Μάρισιτς (Σερβία)
ΑΡΗΣ (Δημήτρης Πρίφτης): Μαρμπλ 21 (2), Ξανθόπουλος 1, Φλιώνης, Τσαϊρελης 4, Τζένκινς 7 (1), Κάμινγκς 10, Ζάρας 17 (3), Μούρτος 3 (1), Σίμτσακ 5, Μπάκνερ 7, Ντραγκίσεβιτς 7 (1).
ΜΠΑΚΕΝ ΜΠΙΕΡΣ (Στέφεν Βιχ): Ντάρμποε 1, Ακούν-Πουρσέλ 14 (1), Μπεργκ 9 (1), Μπέντζαμιν 9, Λόρκε 9 (2), Ίβερσεν 3 (1), Ντιούφ 6, Γκέζελ 8, Σάλερτζ 5 (1), Κριστόφερσεν 2.

***

~ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Πέμπτη 20 Οκτωβρίου  2016  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-20-2016.html .-
~   Η  Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Παρασκευή 21 Οκτωβρίου  2016: 

http://stamos-dynami.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-21-2016.html .-
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Σάββατο  22 Οκτωβρίου  2016  :

http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-22-2016.html  .-  
 ~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 22 και 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2016 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/22-23-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας    Arfara News  2  Σάββατο  22-10-2016  :
http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-22-10-2016.html .- 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016 :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-23-2016.html .- 
~Η Εφημερίδα μας ΑRFARA NEWS  Δευτέρα  24  Οκτωβρίου  2016 : 
http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/10/rfara-news-24-2016.html .-  

~ Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-25-2016.html .-
~    Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 26  Οκτωβρίου  2016 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-26-2016.html .- 
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσης Arfara News 2  Τετάρτη 26-10-2016 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-2-26-10-2016.html .-  
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-27-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  2016 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-28-2016.html .-
~
**BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5044  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3153 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3151  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.356   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~ http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .- 
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-
 https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   
Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-          
  Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI ,
 «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -     
  https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,, 
  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -  
 ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- =
 Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .       
  *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    , 
 ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ                                      
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .- 

~* ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010 

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: