Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 03 Οκτωβρίου 2016

   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016 :
~
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ!
Άγιος Ιωάννης ο Καρπάθιος«Τα βραβεία και τα στεφάνια είναι προορισμένα για όσους πειράζονται και όχι για κείνους πού δεν φροντίζουν για τον Θεό, ούτε για τούς κοσμικούς πού είναι ξαπλωμένοι και ροχαλίζουν».

3 Οκτωβρίου
Ιερομαρτύρων Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (1), επισκόπου και πολιούχου Αθηνών (†96) και των μαθητών αυτού και μαρτύρων Ρουστικού, Ελευθερίου και Δαμάριδος. Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και των μαθητών αυτού καί διακόνων: Φαύστου, Γαίου, Ευσεβίου και Χαιρήμονος. Οσίου Ιωάννου του Χοζεβίτου, επισκόπου Καισαρείας Παλαιστίνης.Μαρτύρων Θεαγένους, Θεοκτίστου καί Θεοτέκνου.
(1)Ο Διονύσιος καταγόταν από την πόλη των Αθηνών. Έζησε και μαρτύρησε τα χρόνια που αυτοκράτορας ήταν ο Δομετιανός. Διακρίθηκε για τη φιλοσοφική του κατάρτιση κα τη βαθιά του καλλιέργεια. Αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και μέλος της Βουλής του Αρείου Πάγου. Το κήρυγμα όμως του Αποστόλου Παύλου άγγιξε την παιδευμένη και ευαίσθητη ψυχή του και βαπτίσθηκε. Αργότερα διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο των Αθηνών τον ευσεβή Ιερόθεο. Υπήρξε συγγραφέας πλήθους θεολογικών συγγραμμάτων. Επιβραβεύθηκε από το θεό για τη χριστιανική του δράση με το χάρισμα να επιτελεί θαύματα. Περιόδευσε σε πολλά μέρη της Δύσης, όπου κήρυξε τον ευαγγελικό λόγο και ερμήνευσε τις ιερές γραφές. Όταν έφθασε στο Παρίσι συνελήφθη και αργότερα αποκεφαλίσθηκε. Μαζί του μαρτύρησαν και δύο μαθητές του, ο Ρουστικός και ο Ελευθέριος. Ο ηγεμόνας της περιοχής έδωσε εντολή να μη θάψει κανείς τα άγια λείψανα των μαρτύρων, όμως κάποιοι χριστιανοί τα φύλαξαν και όταν δεν υπήρχε πλέον φόβος τα ενταφίασαν με τιμές.
Αυτόπτης περιγράφει την τελευταία μέρα του Γέροντος Παϊσίου στο Νoσοσοκομείο   , 
14 Ιανουαρίου 2015 ,  Ο Γέροντας Παίσιος τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο, και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης! Στο νοσοκομείο φρόντισαν το Γέροντα όσο μπορούσαν καλύτερα. Ο καρκίνος, όμως, προχώρησε τόσο, πού το τέλος ήταν πολύ ορατό.
Η αναχώρησή του για τους ουρανούς ήταν ζήτημα χρόνου. Γι΄αύτη την αναχώρηση, για την οποία προετοιμαζόταν σε όλη του τη ζωή, ήθελε να αφιερώσει και τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. Ο μακαριστός Χριστόφορος Οικονόμου ήταν κοντά του και σε γράμμα του περιγράφει την αναχώρηση του Γέροντα από το Νοσοκομείο:

GeronPaisiosKadro2
«Σήμερα έφυγε και ο π. Παΐσιος από το νοσοκομείο. Είχε πολύ κόσμο και μας είπαν ότι θα έβγαινε στο σαλόνι για να ευλογήσει. Τελικά, εκείνη την ώρα έφευγε από το νοσοκομείο. Ο κόσμος, οι γυναίκες, νοσοκόμες, γιατροί, άρρωστοι, συνωστίζονταν όλοι γύρω του. Ψήλωσε το χέρι του και από την πόρτα χαιρέτησε τους άρρωστους στους διπλανούς θαλάμους. Ένας άρρωστος στο διάδρομο πού είχε ορρούς στο χέρι πήγε να του φιλήσει το χέρι, αλλά ο π. Παΐσιος φίλησε το χέρι του ασθενούς. Μπροστά από το ανσανσέρ ψήλωσε το χέρι του και μας ευλόγησε όλους. Μπήκε στο ανσανσέρ να κατέβει κάτω στο δρόμο. Όλοι τρέξαμε από τις σκάλες να τον δούμε για τελευταία φορά. Χαιρετούσε τον κόσμο. Βγήκε έξω από το νοσοκομείο. Ο κόσμος τον περιτριγύρισε γύρω από το αυτοκίνητο, ενώ λεπτές νιφάδες χιονιού έπεφταν. Η νοσοκόμα φώναζε να τον αφήσει ο κόσμος να μπει μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί έκανε πολλή ψύχρα και ο άνθρωπος δεν μπορούσε. Μπήκε, τελικά, στο αυτοκίνητο, αφού έκανε το σταυρό του. Όλοι προσπαθούσαν να τον αγγίξουν· έπιαναν το χέρι του, άγγιζαν το τζάμι τοΰ αυτοκινήτου. Ξεκίνησε τελικά το αυτοκίνητο, αλλά προχωρούσε πολύ σιγά, λόγω της μεγάλης κυκλοφορίας. Γιάτραινες, νοσοκόμες, νοσοκόμοι, γιατροί, κατέβηκαν κάτω και όπως ήταν μέσα στο αυτοκίνητο άγγιζαν το τζάμι του αυτοκινήτου πού προχωρούσε αργά-αργά για να τον χαιρετήσουν. Το αυτοκίνητο πέρασε από το δρόμο πού βρίσκεται μπροστά από το σπίτι μου». Και συνεχίζει ο Χριστόφορος:
«Τί ήταν το πέρασμα αυτού του ανθρώπου! Ο κόσμος τον ακολουθούσε σαν να ήταν ο Μεσσίας. Σκηνή σαν την Βαϊφόρο, μόνο πού αντί για γαϊίδουράκι τώρα ήταν ένα αυτοκινητάκι! Όλος ο κόσμος, οι περισσότερες γυναίκες, ήσαν συγκινημένοι, άλλες δάκρυζαν. Αλλά και ο ίδιος ήταν συγκινημένος με την αγάπη πού του έδειχνε ο κόσμος. Σαν να έλεγε πώς θα την ξεπληρώσει με πολλή προσευχή για τους συνανθρώπους του». Και επιλέγει ο Χριστόφορος:
«Αλλά μήπως είναι λίγα πού χρωστούμε η γενιά μας, στις ευχές και προσευχές αυτού του ανθρώπου. Ένας άγιος ανάμεσά μας. Η ενσάρκωση της εκπλήρωσης των Ευαγγελικών λόγων».
Ο Γέροντας Παΐσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Ιουλίου 1994.
Πηγή: Από το τέλος του Γέροντα Παΐσιου Αγιορείτη, Περιοδικό «Παρά την Λίμνην», Μηνιαία έκδοση Εκκλησίας Αγίου Δημητρίου Παραλιμνίου, περίοδος β΄, έτος ιη΄, αρ. 7, Ιούλιος 2008  ~
Σήμερα 03/10/2016 εορτάζουν:
Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης, Αγία Δάμαρις η Αθηναία
~  Ἦχος δ’.
~ Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καὶ νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθὴν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τὰ ἀπόῤῥητα, καὶ τὴν πίστιν τηρήσας, τὸν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἱερομάρτυς Διονύσιε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
~* Απολυτίκιο Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (Πολιούχου Αθηνών) - 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/_QHXttOisgc  .-

~
Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη
 
Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχερνώ

Αγία Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλα....
 
Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος της Μεγάλης Αρμενίας

Άγιος Γρηγόριος ο Ιερομάρτυρας επίσκοπος....
 
Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής
 
Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής
 
Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν Σαράντα εννέα Μάρτυρες

Άγιος Καλλίστρατος και οι μαζί μ' αυτόν ....
 
Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)

Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος (Μετάσταση)
 
Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος
 
Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σύλληψη)

Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος και Βαπτιστής (Σ....
 
Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός
 
~
***  Οι Γαργαλιάνοι τιμούν τον Πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη
Τον πολιούχο τους Άγιο Διονύσιο τον Αρεοπαγίτη τιμούν με ευλάβεια και λαμπρότητα σήμερα  οι Γαργαλιάνοι! Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, σήμερα(χθές), παραμονή της εορτής, στις 6:30 το απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Αύριο το πρωί, ανήμερα της εορτής, θα τελεστεί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου μετά του Ιερού Κλήρου της πόλης και της περιφερείας.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, συνοδεία της Φιλαρμονικής και μαθητών, στους κεντρικούς δρόμους.
Μετά το πέρας της λιτανείας θα προσφερθούν από το δήμο Τριφυλίας, γλυκά και αναψυκτικά στη Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων.
Παράλληλα με τις θρησκευτικές τελετές, τη Δευτέρα ξεκινά και το πανηγύρι των Γαργαλιάνων που θα διαρκέσει και τις επόμενες μέρες της ερχόμενης εβδομάδας.
Στο πανηγύρι θα υπάρχει ποικιλία εμπορευμάτων καθώς και γλυκά και παγωτά, αλλά και σουβλάκια και γουρουνοπούλα με κρύα μπύρα και αναψυκτικά!
Πλήθος κόσμους αναμένεται να λάβει μέρος στις θρησκευτικές τελετές, αλλά και να επισκεφθεί το πανηγύρι, όπως βεβαίως αναμένονται και πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

*** Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε χθες το μνημείο Μικρασιατών στην Καλαμάτα (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
Ο δήμιος σκοτώνει πάντα δύο φορές, τη δεύτερη με τη λήθη
Αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε η διατήρηση της ιστορικής μνήμης
Aποτελεί εθνικό χρέος να μην λησμονούμε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, ενώ, χαρακτήρισε ως  αυτονόητη την απαίτηση της Ελλάδας να σέβονται στο ακέραιο οι γείτονές της το Διεθνές Δίκαιο (σ.σ. απαντώντας έτσι στις τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάννης), τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του μνημείου Μικρασίας και Μικρασιατών, στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αναλήψεως στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.
Υπογράμμισε, μάλιστα,  ότι δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί μόνον η άσβεστη μνήμη μπορεί να γίνει οδηγός μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα.
Στην τελετή παρέστησαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, οι βουλευτές Πέτρος Κωνσταντινέας και Γιώτα Κοζομπόλη, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, πολιτευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη.
Βέβαια, καλό είναι μαζί με τα λόγια του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να μην ξεχνάμε και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η Ελλάδα στα παιδιά της. Η άφιξη των προσφύγων στη «μητέρα πατρίδα» δεν σήμαινε και το τέλος των περιπετειών ή των δυσκολιών τους.
Αντίθετα, φτάνοντας σε ένα κράτος καθημαγμένο από τους πολυετείς πολέμους, με μια πολιτική ηγεσία υπό κατάρρευση, χρειάστηκε να παλέψουν σκληρά για να νικήσουν κακουχίες, στερήσεις, ακόμα και την επιφυλακτικότητα ή και εχθρότητα πολλών «γηγενών», και να «χτίσουν» ξανά τις ζωές τους δίνοντας μια νέα «ταυτότητα» στη χώρα.
Όσοι έφτασαν στον Πειραιά ή στην Αθήνα όχι μόνο δεν ήταν… ευπρόσδεκτοι, απεναντίας είχαν να αντιμετωπίσουν και ένα εντελώς ανέτοιμο κράτος. Χαρακτηριστική της κατάστασης που αντιμετώπιζαν οι πρόσφυγες μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι του Πειραιά είναι η εικόνα που καταγράφεται στην αφήγηση της Τασίας Χρυσάφη-Ακερμανίδου. Η Ακερμανίδου ήταν από τα παιδιά που γεννήθηκαν πάνω στα πλοία κατά τη διάρκεια μεταφοράς των προσφύγων στην Ελλάδα.
Όταν η οικογένειά της έφτασε μετά από πολυήμερο ταξίδι στο λιμάνι του Πειραιά, βρέθηκε αντιμέτωπη με την παρακάτω εικόνα: «Εκεί ήτανε το μεγάλο δράμα των γονιών μου, γιατί με το μωρό στην αγκαλιά η μαμά μου […] πηγαίνανε στα ξενοδοχεία και ρωτούσανε αν υπάρχει κρεβάτι, αν υπάρχει δωμάτιο και τους λέγανε “τσ!”, ούτε όχι δεν λέγανε, “τσ!” κάναν με τη γλώσσα τους και αυτό ήτανε. Εζήτησε λέει ένα ποτήρι γάλα για τη λεχώνα και του είπανε δεν έχουμε. Γιατί μας θεωρούσανε παράσιτα. Ήρθαν οι “πρόσφυγες” να πάρουν το ψωμί μας, έτσι λέγανε».
  Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες σε Καλαμάτα και Μεσσήνη 
Με το θέμα των Μικρασιατών προσφύγων που έφτασαν στην Καλαμάτα και τη Μεσσήνη τις δεκαετίες 1910 και 1920, μετά τον ξεριζωμό τους, καταπιάνονται και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Νομό Μεσσηνίας. Οι συγγραφείς του σχετικού βιβλίου Αναστασία Μηλίτση - Νίκα και Χριστίνα Θεοφιλοπούλου - Στεφανούρη έγραψαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα, που, όχι απλώς μας γνωρίζει την ιστορία, αλλά αναμένεται να αποτελέσει εργαλείο για τους ερευνητές του μέλλοντος. Η έκδοση έχει τίτλο «Προσφυγικοί συνοικισμοί Καλαμάτας και Μεσσήνης» και την προλογίζει ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
  1914
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πρώτοι πρόσφυγες έφτασαν στο λιμάνι της Καλαμάτας από την περιοχή των Δαρδανελίων, τους φθινοπωρινούς μήνες του 1914, δηλαδή μετά την είσοδο της Τουρκίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε οι Τούρκοι άρχισαν τις διώξεις των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Απ’ ό,τι φαίνεται στον τοπικό Τύπο, δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη αναστάτωση στην πόλη της Καλαμάτας. Μάλλον ευπρόσδεκτα υπήρξαν τα επιπλέον εργατικά χέρια, πολλά από τα οποία ήταν εξειδικευμένοι τεχνίτες.
  1922 
«Το σκηνικό διαμορφώθηκε πολύ διαφορετικά το 1922», όπως προσθέτει η κα Μηλίτση. «Ένταση και κραδασμοί προκλήθηκαν στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Κερδοσκοπία, φημολογίες, ελλείψεις σε τρόφιμα, επιδημίες, όπως μηνιγγίτιδα, ελονοσία, δάγκειος πυρετός, φυματίωση και ποικίλα άλλα προβλήματα δίνουν το στίγμα της περιόδου. Και αυτό, γιατί μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών, δηλαδή την τριετία 1922-1925, έφθασε στη μεσσηνιακή γη ένας μεγάλος όγκος προσφύγων. Σύμφωνα, μάλιστα, με την απογραφή του 1923, ήλθαν 9.323 πρόσφυγες. Όμως, δεν εγκαταστάθηκαν εδώ όλοι. Συνήθως, καραβιές προσφύγων αποβιβάζονταν στο λιμάνι της Καλαμάτας και από εκεί στοιβάζονταν στις επιταγμένες αποθήκες, για να μεταφερθούν και πάλι, ύστερα από λίγο, σε άλλα λιμάνια, πόλεις και χωριά. Η Καλαμάτα δεν εξελίχθηκε ποτέ σε προσφυγούπολη, όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Λειτούργησε περισσότερο ως ενδιάμεσος σταθμός στις μετακινήσεις των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων.
Πόσοι ακριβώς εγκαταστάθηκαν στην Καλαμάτα δε γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε όμως από τις απογραφές του 1920 και 1928 ότι ο πληθυσμός της πόλης αυξήθηκε από 20.800 σε 28.960 κατοίκους αντίστοιχα. Επίσης, γνωρίζουμε από το Αρχείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Μεσσηνίας ότι στους 8 προσφυγικούς συνοικισμούς της Καλαμάτας εγκαταστάθηκαν 2.090 πρόσφυγες, ενώ στο συνοικισμό της Μεσσήνης 115.
Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες ήλθαν, πάνω από τους μισούς (ποσοστό 56%), από το Αϊβαλί, τη Σμύρνη και τα προάστιά της, από την περιοχή της Νικομήδειας, της Κυζίκου και από αλλού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΓΑΚ Μεσσηνίας, πάνω από τα 2/3 αυτών των ανθρώπων ήταν γυναικόπαιδα, ανάμεσά τους πολλές χήρες και ορφανά. «Δεν είναι ασφαλώς σύμπτωση ότι υπήρχε συνοικισμός - ο συνοικισμός της Ανάληψης - που έφερε την επωνυμία “Χηρέικα”» επισημαίνει η κα Μηλίτση.
  Συνοικισμοί
«Το πρόβλημα που κυριάρχησε, από την πρώτη στιγμή, ήταν η εξασφάλιση στέγης. Γι’ αυτό, από τα πρώτα μέτρα που πήραν (οι αρμόδιοι φορείς), ήταν να επιτάξουν κάποιες αποθήκες ή κτήρια, όπως για παράδειγμα τη Λαϊκή Σχολή, και παράλληλα να κατασκευάσουν ξύλινους καταυλισμούς, δηλαδή ξύλινα παραπήγματα, στις παρυφές της πόλης. Συγκεκριμένα, στον Κορδία και την Ανάληψη το 1914, στον Άγιο Ιωάννη του Αβραμιού το 1922, στην Ανατολική Παραλία και τη Φυτειά το 1923…».
Ακολούθησαν τα λίθινα σπίτια, με πρώτο τον οικισμό στην Ανάληψη το 1926, στου Αβραμόγιαννη, την Ανατολική Παραλία και την πόλη της Μεσσήνης το 1930, στην Αγία Τριάδα και τον Άγιο Κωνσταντίνο το 1932 και στον Κορδία το 1935.
Αυτά για την ιστορική μνήμη. Ομιλήτρια στην χθεσινή εκδήλωση ήταν η Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Για την τελετή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των απογόνων των Μικρασιατών, ενώ πολλοί επισκέπτονταν τις προηγούμενες ημέρες το μνημείο και εξέφραζαν τη συγκίνησή τους. Το μνημείο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σημείο αναφοράς και προσκυνήματος των απογόνων των Μικρασιατών.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Το τέρας της γραφειοκρατίας «τρώει» τους επαγγελματίες 
Στις 410 έχουν φτάσει στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι αιτήσεις πληγέντων επιχειρηματιών από τις πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου, ενώ οι αυτοψίες των κλιμακίων που έχουν συγκροτηθεί βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το πιο δύσκολο μέρος, όμως φαίνεται ότι θα ξεκινήσει αμέσως μετά, καθώς προβλέπεται μεγάλη γραφειοκρατία, με απίστευτα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι πληγέντες επιχειρηματίες, αφού πρώτα τρέξουν πάρα πολύ.
Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τόνισε ότι αναζητούνται τρόποι, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία και να μην ταλαιπωρηθούν οι πληγέντες, αλλά να μπορέσουν να καταστήσουν και πάλι τις επιχειρήσεις λειτουργικές το συντομότερο δυνατόν.
  Σχεδόν 500 αιτήσεις
Για τις 410 αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, ενώ συνεχώς κατατίθενται και καινούργιες, έχουν συγκροτηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας 4 κλιμάκια που διενεργούν αυτοψίες.
Η κα Αλειφέρη, επισήμανε ότι οι 4 επιτροπές εξετάζουν τις ζημιές σε καταστήματα, επιχειρήσεις και εμπορικές δραστηριότητες, ενώ τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνουν τους ελέγχους στις επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει αίτηση.
Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, φαίνεται όμως ότι θα ξεκινήσει η πιο δύσκολη διαδικασία. Μάλιστα, και η κα Αλειφέρη αναγνώρισε ότι τα όσα προβλέπονται να κατατεθούν ως δικαιολογητικά, μπορούν να κριθούν ακόμα και υπερβολικά.
  Τα δικαιολογητικά
Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να κατατεθούν από τις πληγείσες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται είναι:
-          Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο.
-          Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης
-          Δηλώσεις ΦΠΑ
-          Απογραφή προηγούμενου έτους. Ιδιαίτερα αυτό το δικαιολογητικό, είναι ανέφικτο για αρκετές επιχειρήσεις, καθώς απογραφή κάνουν μόνο μεγάλες εταιρίες και πολυκαταστήματα.
-          Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης να αναζητούνται από τους προμηθευτές. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θα χρειασθούν πάρα πολύ χρόνο για να συγκεντρώσουν αυτά τα τιμολόγια από τους προμηθευτές, σε περίπτωση που τα έχουν χάσει ή καταστράφηκαν στην πλημμύρα.
-          Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού συνοδευόμενα από κατάσταση στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης ή η κατάσταση του μηχανήματος καθώς και εάν πρόκειται για ολική ή μερική καταστροφή. Το μεγάλο ερώτημα για το συγκεκριμένο δικαιολογητικό, θα είναι τι θα γίνει με αυτούς που μπορεί να έχουν κάνει απόσβεση των μηχανημάτων τους, αλλά ακόμα τους εξυπηρετούσαν και θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιούν για πολλά χρόνια ακόμα.
-          Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημιάς και σε περίπτωση μη ύπαρξης υπεύθυνη Δήλωση του Ν.Δ. 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας.
-          Άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης.
  Ευελιξία
Η κα Αλειφέρη, επισήμανε ότι αναζητούνται λύσεις και θα γίνουν προτάσεις:
«Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους να διευκολυνθεί η διαδικασία που είναι εξαιρετικά γραφειοκρατική. Η εκτίμηση της ζημιάς είναι μια τεράστια διαδικασία. Θα γίνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες, διότι αυτό που μας μεταφέρουν οι επιτροπές από τις αυτοψίες, είναι ότι η κατάσταση που βρίσκουν είναι τραγικότερη από αυτή που φαντάζονταν. Θέλουμε να βρούμε τρόπους ευελιξίας, εντός της νομιμότητας», υπογράμμισε.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Εκθεσιακός χώρος παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος: Ένα όραμα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα (φωτογραφίες) 
 
 
 
 
 
 
 
Μια σημαντική πολιτιστική προστιθέμενη αξία αποκτά η πόλη και η ιστορία της 
Τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και αργότερα μέχρι τις μέρες μας, στην Καλαμάτα πολλά είχαν γραφεί στον τοπικό Τύπο, αλλά και ειπωθεί σε δημόσιες εκδηλώσεις για την αναγκαιότητα αναπαλαίωσης και αξιοποίησης των εξαιρετικών αρχιτεκτονικών αριστουργημάτων που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη.
Αναφερόμαστε στα αρχοντικά, που κτίστηκαν στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα και μαρτυρούν την ιστορία μιας Καλαμάτας ευημερούσας, εκλεπτυσμένης, κοσμοπολίτικης. Δεκαετίες πέρασαν μέσα στα χρονοβόρα γρανάζια της γραφειοκρατίας για να βρεθούν λύσεις για την αποκατάστασή τους.
Και το ερώτημα είναι εύλογο: γιατί αυτές οι «μαρτυρίες του παρελθόντος», αλλά και άλλα ιστορικά αποτυπώματα  είναι τόσο σημαντικά ώστε να χρειάζεται να προστατευτούν; Είναι αξίες όπως η εξαιρετική αισθητική, τα οικονομικά οφέλη και οι ιστορικές καταβολές που επιβάλλουν να διατηρηθεί η πολιτιστική κληρονομιά σ΄ έναν τόπο; Ή είναι κάτι βαθύτερο, μια συμβολική αξία που την καθιστά συνακόλουθο της ιστορίας;
Οι άνθρωποι πάντα προσπαθούσαν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις προσδοκίες τους μέσα από μνημεία και έργα τέχνης τα οποία, με την πάροδο του χρόνου, αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά που προστατεύεται ώστε να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί η συλλογική μνήμη των λαών. Τα πολιτιστικά αγαθά γίνονται τεκμήρια που μαρτυρούν τις διαδικασίες για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, ενώ συγχρόνως μας προσκαλούν  να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε.
Υπό αυτή την έννοια, όπως η εκπαίδευση είναι ένα δημόσιο δικαίωμα, η επιδίωξη της ιστορικής συνείδησης είναι μια προσωπική υποχρέωση. Εκεί όπου οι φορείς απουσιάζουν, το άτομο ή η κοινότητα θα πρέπει να παρεμβαίνουν για να αποφευχθεί η κακή διαχείριση της μνήμης.
 Έτσι, όχι μόνο καθιερώνεται η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία, αλλά οι κοινωνικές δυνάμεις καθορίζουν την προστασία και διαμόρφωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της, είτε αυτή είναι υλική είτε άυλη. Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στην ανθρωπότητα και εμείς έχουμε την ευθύνη να μην αφήσουμε καμία από τις εκφράσεις της να πέσει στη λήθη του χρόνου.
Αυτά ως θεωρητικά πρόπλασμα για όσα σημαντικά συνέβησαν, χθες το απόγευμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών, πολιτευτών, αλλά και προσωπικοτήτων του Νομού, απέναντι από τα γραφεία του "Θάρρους". Εκεί όπου ένα όραμα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα!
Μετά από προσπάθειες χρόνων, έφτασε στην κτιριακή του ολοκλήρωση ο εκθεσιακός χώρος παραδοσιακής ενδυμασίας και κοσμήματος του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας. Το οικοδόμημα, αρχιτεκτονικό στολίδι του παρελθόντος, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ευσεβώς και επιμελώς ανακαινισμένο. και έτσι ξεκίνησε η λειτουργία της μόνιμης έκθεσης παραδοσιακής ενδυμασίας - Βικτωρία Καρέλια, του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας, στο παραδοσιακό κτίριο Πλεμματιά-Βογόπουλου.
Για να φτάσουμε όμως μέχρι το χθεσινό γεγονός χρειάστηκαν αποφάσεις τριών δεκαετιών πριν, όταν μετά τους φονικούς σεισμούς του 1986, ο Δήμος αποφάσισε να διαθέσει τα χρήματα που προσέφεραν απόδημοι και άλλοι άνθρωποι που συγκλονίστηκαν από το δράμα της Καλαμάτας για την αγορά και διάσωση των παραδοσιακών κτιρίων της πόλης, με σκοπό να παραχωρηθούν στη συνέχεια στους πολιτιστικούς συλλόγους για την υποστήριξη του έργου τους και του πολιτισμού εν γένει.
Το 1988, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να παραχωρηθεί στο Λύκειο των Ελληνίδων το κτίριο Κρασσακόπουλου. Ωστόσο, το Λύκειο προτιμούσε το κτίριο Πλεμματιά - Βογόπουλου, στην οδό Σταδίου και το 1989 το Δημοτικό Συμβούλιο με σχετική άλλαξε την προηγούμενη του 1988 και αντί του κτιρίου Κρασσακόπουλου παραχώρησε στο Λύκειο των Ελληνίδων το κτίριο Πλεμματιά - Βογόπουλου.
Από χθες, λοιπόν το απόγευμα μια νέα εστία πολιτισμού απέκτησε η Καλαμάτα δίνοντας ταυτόχρονα «συμβολικό νόημα στη σχέση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον» όσο και αν κάποιοι θέλουν αγνοούν το παρελθόν.
  Ο Τοπικός πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης
 Η βιώσιμη ανάπτυξη μιας περιοχής συνάδει με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό στον οποίο προβλέπονται οι ανάγκες, προβάλλονται τα δυναμικά χαρακτηριστικά και εξασφαλίζεται η λειτουργικότητα. Η σύγχρονη καθημερινότητα αλλά και η αλλαγή στο τοπίο και το σχηματισμό των πόλεων και οικισμών μεταβάλουν τα δεδομένα του σχεδιασμού και εντείνουν την ανάγκη εύρεσης νέων μορφών μέσω των οποίων αναδεικνύεται η ταυτότητα του τόπου.
Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της ταυτότητας μιας πόλης ή μιας ευρύτερης περιοχής και σε αυτή μπορεί να στηριχθεί μια σύγχρονη πτυχή του σχεδιασμού, αυτή του πολιτιστικού σχεδιασμού. O τοπικός πολιτισμός, ο οποίος στη σύγχρονη πραγματικότητα περιλαμβάνει εκτός από τις τέχνες και τον τρόπο ζωής, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής μιας περιοχής με απώτερο στόχο την ευημερία των ίδιων των κατοίκων.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο πολιτιστικός σχεδιασμός μπορεί να συνδεθεί με τον τουρισμό συνδράμοντας στην τουριστική ανάπτυξη ή αναβάθμιση της περιοχής στην οποία αναφέρεται.
 Όμως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ταυτίζεται με τον τουρισμό και ειδικότερα με τις εναλλακτικές μορφές αυτού καθώς ο πολιτιστικός σχεδιασμός αφορά σε ένα ευρύτερο σύνολο αποδεκτών ενώ ταυτόχρονα υποδεικνύει πολιτικές και κατευθύνσεις βιώσιμης ανάπτυξης.
Ο τοπικός πολιτισμός μέσω ενός οργανωμένου σχεδιασμού μπορεί να εξάγει μια συγκεκριμένη ταυτότητα του τόπου δημιουργώντας μια κινητήρια δύναμη ανάπτυξης.
Ο πολιτισμός, οι πολιτιστικοί πόροι αλλά και η κουλτούρα της κάθε περιοχής συνθέτουν για αυτή μια μοναδική παράδοση και ταυτότητα με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η συνετή αξιοποίηση τους με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μιας πόλης, περιοχής ή και ολόκληρης περιφέρειας επιτυγχάνεται μέσω του πολιτιστικού σχεδιασμού ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις διάφορες παραμέτρους και δυναμικές ώστε να καταστεί δυνατή η οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη της εξεταζόμενης περιοχής.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Η Καλαμάτα έχει νέο Δημαρχείο… 
Λοιδορήσαμε, ασκήσαμε κριτική και συνεχίζουμε να το κάνουμε για την επιλογή του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα να κατασκευάσει νέο Δημαρχείο στο κτήριο του παλαιού Νοσοκομείου Καλαμάτας, αλλά η αλήθεια είναι ότι καμία άλλη δημόσια υπηρεσία, φορέας, κράτος είχε πραγματοποιήσιμη εναλλακτική λύση για την χρήση του. Κι έτσι το κουφάρι, όσο κι αν δεν μας αρέσει έγινε ένα υπερσύγχρονο κτήριο.
Μάλιστα, από αύριο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου «μεταφέρθηκαν στο νέο Δημαρχείο το Δημοτολόγιο και το Ληξιαρχείο του Δήμου Καλαμάτας.
Από τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τις Υπηρεσίες αυτές στο καινούργιο Δημαρχείο, Αθηνών 99, στον 1ο όροφο».
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, εντός του Οκτωβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η μετακόμιση στο νέο δημαρχείο όλων των υπηρεσιών του δήμου.  Α.Π. 

*** Ο καιρός  σήμερα Δευτέρα στην Καλαμάτα 
Ο καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Δευτέρα 3/10/2016 προβλέπεται αίθριος στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Τις πρώτες πρωινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια, Το ίδιο μοτίβο θα διατηρηθεί καθ`όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%.
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΔ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 6 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Προς έγκριση η τροποποίηση του σχεδίου πόλης για το ανοικτό θέατρο Καλαμάτας 
Από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Καλαμάτας εστάλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου φάκελος για την τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου Καλαμάτας, ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή του ανοικτού θεάτρου, σε συνέχεια σχετικής αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Το θέμα θα εισαχθεί στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων για έγκριση και, στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης θα εγκρίνει την τροποποίηση του σχεδίου πόλης.
Πάντως, μόλις πριν μία εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με εισήγηση του ίδιου του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, πήρε απόφαση με την οποία ζητάει από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, «Την τεχνική βοήθεια για επιτάχυνση των διαδικασιών οριοθέτησης χειμάρρων και ρεμάτων σε όλη την έκταση του Δήμου». Και ενώ έχει υποβάλει αυτό το αίτημα, ενώ περιοχές της πόλης πνίγηκαν στις 7 Σεπτέμβρη από τα μη οριοθετημένα ρέματα και χειμάρρους, η δημοτική αρχή επιμένει για την ανέγερση ανοιχτού θεάτρου στην όχθη του Νέδοντα, οριοθέτηση του οποίου δεν υπάρχει.
Επίσης, από την ίδια Υπηρεσία εστάλησαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τέσσερις μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου Καλαμάτας, για την αποζημίωση ιδιοκτητών, των οποίων οι ιδιοκτησίες ρυμοτομούνται προκειμένου να κατασκευασθεί ο περιμετρικός. Ο Περιφερειάρχης θα κυρώσει τις πράξεις εφαρμογής.

*** Τα φρεάτια έχουν λάσπη 
Αν και σε λίγες ημέρες, συμπληρώνεται ένας μήνας από την τρομερή πλημμύρα που έπληξε την περιοχή μας, ακόμα υπάρχουν σημεία με λάσπες σε διάφορα σημεία για να μας τη θυμίζουν.
Σε πολλά φρεάτια, ο πάτος τους έχει αυξηθεί κάποια εκατοστά, λόγω της λάσπης που έχει πέσει μέσα και μπορεί να φαίνονται καθαρά από πάνω, αλλά μέσα δε συμβαίνει το ίδιο.
Και επειδή οι βροχές είναι προ των πυλών και η πόλη ήδη πολύ ταλαιπωρημένη από το προηγούμενο συμβάν, πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για να μην έχουμε πάλι τα ίδια.  Β.Β.

*** Σκουπίδια, κοινωνία, Δήμος 
Μπορεί ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Γιάννης Μαραμπέας να μας έχει…θυμώσει για τα ρεπορτάζ της εφημερίδας με την κατάσταση των σκουπιδιών στην περιοχή, αλλά δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Κι αυτή είναι ζοφερή για την περιοχή.
Ειρήσθω εν παρόδω, χθες, έφτασε στα χέρια μας μια επιστολή από μια κυρία που διαμένει στο δήμο και σημειώνει, με πολύ απλά λόγια τα εξής: «Πλήρες αδιέξοδο στην υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου Δυτικής Μάνης και το αποτέλεσμα είναι σε όλους μας ορατό. Χωρίς να ψάχνω για ευθύνες τοπικών αρχόντων, το θέμα είναι ότι για ένα μείζον ζήτημα δεν υπάρχει εδώ και χρόνια κάποιο σχέδιο λύσης.
Σε αυτό εκτός από τη συμπολίτευση και την αντιπολίτευση συμπεριλαμβάνω και την ίδια την κοινωνία. Όσο η τελευταία θα απέχει, οι τριτοκοσμικές εικόνες και οι αφόρητες οσμές όλο και θα πληθαίνουν, μέχρι που να μας πνίξουν…».  Α.Π.  

*** Από την Αγία Πετρούπολη στο Ντουμπάι η Περιφέρεια για την τουριστική προβολή 
Τον προγραμματισμό για την τουριστική προβολή και προώθηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το υπόλοιπο του 2016, ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο  Πελοποννήσου. Οι δράσεις που εγκρίθηκαν αφορούν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο, ενώ περιλαμβανόταν και εκδήλωση παρουσίασης της πελοποννησιακής γαστρονομίας και προϊόντων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αρχιμαγείρων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.
Οι υπόλοιπες δράσεις αφορούν έκθεση στην Κορινθία, διεθνής έκθεση Τουρισμού στην Αγία Πετρούπολη, Ρωσίας, συμμετοχή στο Ελληνοσερβικό Τουριστικό Φόρουμ στο Βελιγράδι και διεθνή έκθεση στο Ντουμπάι.
  Έκθεση «Κορινθία 2016»
Η 7η Πανελλήνια Γενική Έκθεση «Κορινθία 2016» αποτελεί σημαντικό εκθεσιακό γεγονός, όχι μόνο για την Κόρινθο, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκθετών και επισκεπτών.
Η έκθεση αποτελεί μια σύγχρονη αντίληψη επιχειρηματικής προώθησης και προβολής. Ήδη στα χρόνια της διοργάνωσης της, έχουν συμμετάσχει πάνω από 2000 εκθέτες και πάνω από 100.000 επισκέπτες στοιχείο που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα και την αναπτυξιακή προοπτική της.
Η έκθεση προβάλει τα προϊόντα των Πελοποννησιακών επιχειρήσεων. Φέρνει σε άμεση επαφή και κάτω από την ίδια στέγη τις εταιρείες, που προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στην αγορά της περιοχής και τις εταιρείες που αναζητούν λύσεις.
Για το 2016 η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο «Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου, το οποίο έχει τροποποιηθεί κατάλληλα για τις ανάγκες της Έκθεσης. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα και την υποστήριξη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ΑΕ, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσα από την συμμετοχή της στην έκθεση Κορινθία, επιδιώκει να προβάλει τους τρεις αναπτυξιακούς άξονες; τουρισμός, αγροτικά προϊόντα - παραγωγή και επενδύσεις.
Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 5 έως 10 Οκτωβρίου 2016.
  Ρωσία
Μετά τη διοργάνωση εκδήλωσης παρουσίασης του προορισμού «Πελοπόννησος» στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, τον Ιούνιο, πραγματοποιήθηκε και επίσημη συνάντηση εργασίας στο κυβερνείο της Αγίας Πετρούπολης με την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αγία Πετρούπολης.
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η συνεργασία Πελοποννήσου και Αγίας Πετρούπολης σε μια σειρά από άξονες όπως πολιτισμός, διασύνδεση Πανεπιστημίων, τουρισμός και επενδύσεις καθώς και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συμμετάσχει στο μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός της Αγίας Πετρούπολης τη διεθνή έκθεση Τουρισμού «Inwetex CIS Travel Market 2016» η οποία θα λάβει χώρα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας από 13 έως 15/10/2016.
Επίσης η συμμετοχή στην έκθεση λαμβάνουν υπεραξία από το γεγονός ότι το έτος που διανύουμε έχει ανακηρυχθεί ως έτος Ελλάδος στη Ρωσία μεταξύ της ελληνικής και ρωσικής κυβέρνησης με τη διενέργεια μιας σειράς από δράσεις.
Η Περιφέρεια θα συμμετάσχει ως συνεκθέτης στο περίπτερο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Στην συγκεκριμένη έκθεση συμμετέχουν 400 εκθέτες από 32 χώρες, καθώς και 24 περιοχές της Ρωσίας. Οι επισκέπτες της έκθεσης ξεπερνούν τις 7.000 με τους 5.000 να αποτελούν αποκλειστικά επαγγελματίες και σπεσιαλίστες του τουρισμού. Ο εκθεσιακός χώρος ξεπερνά τα 6.600 τμ.
  Ελληνοσερβικό Τουριστικό Φόρουμ
Στις 24 Οκτωβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί διμερές τουριστικό φόρουμ μεταξύ της Ελλάδας και της Σερβίας, με τίτλο « Ελλάδα - Σερβία: Προοπτικές συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού», στο Βελιγράδι. Το συνέδριο στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας, να αποτυπώσει τις βέλτιστες πρακτικές και να τονίσει τις τρέχουσες τάσεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά και την παροχή τοπικών οργανώσεων με ενημερωμένες πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις εξελισσόμενες ανάγκες των τουριστών. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει τη δυνατότητα στο πλαίσιο του συνεδρίου να παρουσιάσει τον προορισμό σε ειδική παρουσίαση, να διανείμει υλικό, να συμμετάσχει σε b2b συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν στο πλαίσιο του Φόρουμ.
  Στο Ντουμπάι  
Η Διεθνής Έκθεση Wop διοργανώνεται στις 13 έως 15 Νοεμβρίου 2016 σε εκθεσιακό κέντρο στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Αποτελεί τη δημοφιλέστερη διεθνή έκθεση και σημείο συνάντησης για τους επαγγελματίες του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η διοργάνωση του 2015 φιλοξένησε 205 εκθέτες από 30 χώρες και 14 εθνικά περίπτερα, με εκθεσιακό χώρο περίπου 8.200 τμ. Την έκθεση επισκέφθηκαν 4.923 επαγγελματίες από 78 χώρες, σημειώνοντας αύξηση 11% από τη διοργάνωση του 2014.
Η έκθεση φιλοξενεί επιτυχώς εταιρείες με προϊόντα όπως: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μπαχαρικά και βότανα, βιολογικά προϊόντα, λουλούδια και φυτά, προτάσεις αποθήκευσης, συσκευασίας, μεταφοράς και παρουσίασης καθώς και ηλεκτρονικές εφαρμογές του κλάδου.   Της Βίκυς Βετουλάκη 
 
***
 
*** Αθλητική ενημέρωση :

***ΣΑΒΒΑΤΟ 01 Οκτωβρίου
«Απέδρασε» με το «διπλό» από την Κέρκυρα ο ΠΑΣ
~  Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1  .- ^
(80΄ Βιντάλ)
Η ΑΕΛ έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας από τη Λιβαδειά
~ Λεβαδειακός - ΑΕΛ 1-1  .- ^
(55΄ Σίλβα - 66΄ Ντοντό)
Να σημειωθεί ότι ο διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στο 24' στον Αναστασόπουλο και τον 91' στον Λαμπρόπουλο της ΑΕΛ και το 90΄στον 90' στον Μουλόπουλο του Λεβαδιακού
Λεβαδειακός (Ράτκο Ντόστανιτς): Μοσχονάς, Μουλόπουλος, Ουόν, Μεντί, Μιλιάζες, Μαχαίρας, Κουλιμπαλί (71΄Μπελγκαζουανί), Σίλβα, Ζεζίνιο, Γιακουμάκης (80΄ Καράμπουε), Μάντζιος.
Λάρισα (Άγγελος Αναστασιάδης): Καβουσάκης, Ρέντζας, Φάρκας, Γιοβάνοβιτς, Κόντορ, Φατιόν (80΄Λαμπρόπουλος), Γκόλιας, Ναζλίδης (88’ Ντέλετιτς) , Αναστασόπουλος, (61΄Βαρέλα) Αβραάμ, Ντοντό.
   Ο Πανιώνιος έκανε τον Ήρα... Ιράν με διπλό στο Καυτανζόγλειο
~ Ηρακλής - Πανιώνιος 1-2  .- ^
(85΄ Λεοζίνιο - 34΄ Μασούντ, 78΄ Ανσαριφάρντ)
Διαιτητής: Ιωάννης Νεοφυτιάδης (Κορίνθου)
Κίτρινες: Ρούσσος, Σαραμαντάς, Περόνε, Λουκίνας, Πασάς - Γιαννιώτης, Γκιοατά, Μασούντ, Ανσαριφάρντ, Ρισβάνης, Οικονόμου, Μπεν
Κόκκινες: +90΄ Λουκίνας - +90΄ Μπεν
ΗΡΑΚΛΗΣ (Ν.Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Κυριακίδης, Κούρος, Σαραμαντάς, Αγγελόπουλος (46΄ Καραγκούνης), Μοντέιρο (46΄ Λάμπρου), Ρούσσος, Ιντζόγλου (75΄ Λουκίνας), Λεοζίνιο, Πασάς, Περόνε.
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βλ.Μιλόγεβιτς): Γιαννιώτης, Οικονόμου, Ρισβάνης, Κόρμπος, Γκιοατά, Σιώπης, Αντωνιάδης, Μασούντ, Μασούρας (70΄ Μπεν), Φούντας (88΄ Ολαϊτάν), Ανσαριφάρντ (82΄ Ενγκόγκ).
Τα  Βίντεο από αγώνες Σαββάτου 01/10/2016 6ης αγωνιστικής :
~** ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 1-2    αγων  01/10/2016:
https://youtu.be/PXVE4Q1F24Y .-
~**ΚΕΡΚΥΡΑ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ  0-1  6η αγων   01/10/2016 :
https://youtu.be/WDHeOFTKjRc .-
~**ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΑΕΛ ΛΑΡΙΣΣΑ 1-1  6η αγων  01/10/2016:
 https://youtu.be/zi2fzePvXgQ .-

***  Συνοπτικά το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος έχει ως εξής:
ΣΑΒΒΑΤΟ 01/10/2016 :
 Κέρκυρα - ΠΑΣ Γιάννινα 0-1
(80΄ Βιντάλ)
Λεβαδειακός - ΑΕΛ 1-1
(55΄ Σίλβα - 66΄ Ντοντό)
Ηρακλής - Πανιώνιος 1-2
(85΄ Λεοζίνιο - 34΄ Μασούντ, 78΄ Ανσαριφάρντ)

ΚΥΡΙΑΚΗ  02/10/2016 :
 Δεύτερη σερί γκέλα του ΠΑΟΚ, 0-0 με τη Βέροια
~ Βέροια-ΠΑΟΚ 0-0
Διαιτητής: Ευαγγέλου (Αθηνών
Βοηθοί: Χουσκόγλου (Θράκης), Σταυρουλάκης (Ρεθύμνου)
Τέταρτος: Φωτιάδης (Σερρών)
Κίτρινες κάρτες: Άρτσε/Αθανασιάδης, Τσίμιροτ
Κόκκινες κάρτες: -
Βέροια (Θωμάς Γράφας): Λόπεθ, Μαλόν, Μαραγκός, Καλί, Ναβαλόφσκι, Βασιλαντωνόπουλος, Μπαλάφας, Άρτσε (83' Παπαστεργιανός), Μεληκιώτης (59΄ Χαροντάκης), Καπετάνος, Βίτι (55΄ Σισίνιο).
ΠΑΟΚ (Βλάνταν Ίβιτς): Γλύκος, Βαρέλα, Λέοβατς, Μαλεζάς, Τσίμιροτ, Κρέσπο, Ροντρίγκες (46΄ Κάμπος), Χάρισης, Μυστακίδης (74΄ Κουλούρης), Αθανασιάδης, Περέιρα (62΄ Μπίσεσβαρ).
Βίντεο από αγώνα
~** ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ  0-0    αγων   02/10/2016 :
https://youtu.be/xB_AxS2wl4k .-


Καθάρισε τον Αστέρα με Μπεργκ και Λεντέσμα ο ΠΑΟ
~ Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρ. 3-1
(1΄ Μπεργκ, 39΄πεν, 88΄πέν. Λεντέσμα - 67΄πεν. Ιωαννίδης)
Πλατανιάς-Παναιτωλικός 0-0
Διαιτητής: Καλογερόπουλος (Αθήνας)Κίτρινες: Χουλτ, Κουτρουμπής, Ιβανόφ - Χαμντανί, ΚουρμπέληςΚόκκινες: Φαρίνια (56΄)ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Α. Στραματσόνι): Στιλ, Κουτρουμπής, Ιβανόφ (70΄ Μολέδο), Χουλτ, Κουλιμπαλί (11΄ Ρέις), Ζέκα, Λεντέσμα, Λουντ, Βιγιαφάνιες, Ιμπάρμπο (77΄ Εμποκού), Μπεργκ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Δ.Ελευθερόπουλος): Κοσίτσκι, Μάσα (46΄ Τσιλιανίδης), Κουρμπέλης, Ιωαννίδης (75΄ Γκοντο), Τσουκαλάς, Φαρίνια, Γιαννούλης, Καλτσάς (61΄ Στανισάβλιεβιτς), Μπέρτος, Χαμντανί, Ιγκόρ
Video  με τα γκολ από τον αγώνα :
~** ΠΑΟ-ΑΣΤΕΡΑΣ 3-1 6η αγων  δηλώσεις γκολ 02/10/2016:
https://youtu.be/K7r7B_F9oQ0 .-

~**ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ- ΑΣΤΕΡΑΣ Τρ  Α΄ ημίχρο 2-0 1ο γκόλ 6η αγων  02/10/2016: https://youtu.be/7wuoMSSqTwU .-

Ο Ολυμπιακός «έπνιξε» την ΑΕΚ και έφτασε άνετα στο 3-0
~ Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0
(7΄ Ιντέγε, 65΄ Μάρτινς, 79΄ Φορτούνης)
Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Κίτρινες: Μποτία - Μάνταλος, Μπακασέτας
 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πάουλο Μπέντο): Καπίνο, Φιγκέιρας, Ντα Κόστα, Μποτία (46΄ λ.τρ. Βιάνα), Ντε λα Μπέγια, Μιλιβόγεβιτς, Μαρτίνς (69΄ Καμπιάσο), Σεμπά, Ελιουνούσι, Φορτούνης (81΄ Ντομίνγκες), Ιντέγε.
ΑΕΚ (Τιμούρ Κετσπάγια): Ανέστης, Γκάλο, Λέσκοτ, Τσιγκρίνσκι, Ντίντακ, Γιόχανσον, Λαμπρόπουλος, Χριστοδουλόπουλος (72΄ Πλατέλλας), Μάνταλος, Ροντρίγκες (59΄ Πέκχαρτ), Μπακασέτας.
~ Video :
~**ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ  Α΄ημίχρονο 1-0 γκόλ 02/10/2016:
 https://youtu.be/ymgqSZu26e0 .-
~**ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 3-0  δηλώσεις φάσεις γκολ 6η αγων  02/10/2016: https://youtu.be/TI95Gj7HRdU  .-

Μοιρασιά για Πλατανιά και Παναιτωλικό στα Χανιά
~ Πλατανιάς- Παναιτωλικός 0-0  .-^
Πλατανιάς (Παράσχος): Σωτηρίου, Σκαρντοβέλι, Καρυπίδης, Μπανανά, Αποστολόπουλος (65' Στάθης), Στανισάβλιεβιτς (82' Γουνδουλάκης), Γκνιάτιτς, Μενδρινός, Μανούσος, Μουνάφο (65' Ντίνας), Γιακουμάκης.
Παναιτωλικός (Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Μάρκος Πάουλο, Κούσας, Μιγκέλ Ροντρίγκες, Τσοκάνης, Μάκος (75' Καμαβουάκα), Κλέσιο, Φερέιρα (58' Λεντέσμα), Τομανέ, Ουάρντα (87' Λουίς Ρόσα), Μαρκόφσκι.
Video :
~** Πλατανιάς-Παναιτωλικός 0-0 6η αγων  02/10/2016:
https://youtu.be/dA0C6kQvXtk .- 

 
ΔΕΥΤΕΡΑ  03/10/2016 :
19:30 (Ξάνθη)
Ξάνθη - Ατρόμητος   0-0 .-^
Τα γκολ:  -
Κάρτες : 13' Έντονος εκνευρισμός του Κεϊτά για άγνωστη αιτία , 49' Κίτρινη κάρτα στον Τόνσο για φάουλ στον Σολτάνι. , 52' Κίτρινη κάρτα στον Καμαρά, που τράβηξε από τη φανέλα τον Στόιτσεφ , 63' Κίτρινη κάρτα στον Γιουνές για φάουλ στον Κεϊτά , 88' Κίτρινη κάρτα στον Ούμπιντες .-
Αλλαγές : 56' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Εκτός ο Στόιτσεφ, μέσα ο Λημνιός , 67' Διπλή αλλαγή για την Ξάνθη. Εκτός οι Ορφανίδης και Νιέτο, μέσα οι Τριάδης και Λουσέρο , 69' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Εκτός ο Παπαδόπουλος, μέσα ο Λε Ταλέκ , 75' Αλλαγή για την Ξάνθη. Εκτός ο Γιουνές, μέσα ο Ράνος , 82' Αλλαγή για τον Ατρόμητο. Μέσα ο Μπρίτο, εκτός ο Τόνσο .-
Διαιτητής της αναμέτρησης ο Ιωάννης Δελφάκης, α' βοηθός ο Πολυχρόνης Κωσταράς, β' ο Παναγιώτης Μεσσήνης και 4ος ο Χρήστος Μήτσιος
Ξάνθη: Ζίφκοβιτς – Χατζητερζόγλου, Λισγάρας, Φλίσκας, Μπαξεβανίδης - Καμαρά, Ντε Λούκας - Νιέτο, Ορφανίδης, Σολτάνι - Γιουνές.
Στον πάγκο: Ζαρόπουλος, Καρασαλίδης, Τριάδης, Λουσέρο, Βασιλακάκης, Ράνος, Ορφανίδης Λάζαρος
Ατρόμητος: Γκορμπούνοφ - Κιβρακίδης, Φυτανίδης, Λαζαρίδης, Κατράνης - Κεϊτά, Μπάγκα - Ούμπιντες, Τόνσο, Στόιτσεφ – Παπαδόπουλος
Στον πάγκο: Παπαδόπουλος, Κοντοές, Μπίτολο, Μπρίτο, Λε Ταλέκ, Ζησόπουλος, Λημνιός .-
Τα  Βίντεο από τους αγώνες :
 ~*Πλατανιάς-Παναιτωλικός 0-0 6η αγων  02/10/2016:
https://youtu.be/iyPUgV1OQ9M .-
 ~*ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ-Παναιτωλικός 0-0 6η αγων  02/10/2016:
 https://youtu.be/RVLz3qvPXP8 .-
~*ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ  Α΄ ημίχρ, 0-0   02-10-2016:
https://youtu.be/PW7eNiNq-ek .-
~*ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΟΚ  Α΄ ημίχρ, 0-0   02/10/2016:
https://youtu.be/Jopr-JvJ8S4 .-
~*ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ  Α΄ημίχρονο 1-0 γκόλ 02/10/2016:
https://youtu.be/glls8lFTEnU .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 1ο γκόλ Ημίχρ  6η αγων  02/10/2016:
 https://youtu.be/D3n8WIl9Cw4 .-
~*ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 3-0 2ο γκολ 6η αγων  02/10/2016:
 https://youtu.be/hN1w11ASs1o ,-
~*ΟΣΦΠ-ΑΕΚ 3-0 3ο γκολ  02/10/2016:
 https://youtu.be/yYDGDyIt7Hk .-
~*ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ 3-1 γκολ Τρίπολης 6η αγων  02/10/2016: https://youtu.be/_VTQ6bS3Jk4 .-
~*Παναθηναϊκός-Αστέρας Τρ  3-1  3ο γκολ 02/10/2016:
 https://youtu.be/jBr4ldzUvXE .-
~*ΠΑΟ-ΤΡΙΠΟΛΗ  Α΄ημίχρ  2-0  2ο γκολ 02/10/2016:
: https://youtu.be/u7PkH0-Y7Po  .-

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)
1. Παναθηναϊκός 10
2. Ολυμπιακός 9
. Πανιώνιος 9
4. Πλατανιάς 8
5. ΑΕΚ 7
. ΠΑΣ Γιάννινα 7
7. ΑΕΛ 5
. ΠΑΟΚ 5
. Παναιτωλικός 5
10. Λεβαδειακός 4
. Βέροια 4
12. Κέρκυρα 3
. Ατρόμητος 4 
14. Ηρακλής 2
15. Ξάνθη 2
16. Αστέρας Τρίπολης 0
 * Ο ΠΑΟΚ μεταφέρει τιμωρία -3 βαθμών από την περασμένη περίοδο.

***  Αγώνες ποδοσφαίρου ΕΠΣ Μεσσηνίας Σ/Κ  :

 Το πρόγραμμα και οι διαιτητές
Σάββατο 01/10/2016
Ανδρούσα - Αβία   2-2 .- ^
Γήπεδο Ανδρούσας, 4.30 μ.μ.
Πλακογιάννης, Σερεμέτης, Ρέκκας
Ολυμπιακός Καλαμάτας - Αναγέννηση Παραλίας  0-1 .- ^
Γήπεδο "Γ. Λουκαρέας", 4.30 μ.μ.
Καρβούνης, Σκόρδος, Βρυώνης
Κυριακή  02/10/2016
Κυπαρισσία - Καλαμάτα   1-1 .- ^
Γήπεδο Κυπαρισσίας, 4.30 μ.μ.
Μπλάνας, Ρέκκας, Γιαννέτσος
Τέλλος Άγρας - Απόλλωνας Καλαμάτας 2-2 .- ^
Γήπεδο Γαργαλιάνων, 4.30 μ.μ.
Γιαννόπουλος, Σ. Τσαούση, Παναγιωτόπουλος
Πανθουριακός - Διαβολίτσι  0-1 .- ^
Γήπεδο Ασπροχώματος, 4.30 μ.μ.
Ψηλοπαναγιώτης, Τσοπανάκης, Τσακόπουλος
Εθνικός Μελιγαλά - Α.Ο.  Φαραί  2-1 .- ^
Γήπεδο Μελιγαλά, 4.30 μ.μ.
Πλακογιάννης, Ταβουλαρέας, Σταύρου
Εράνη - Πάμισος  3-4 .- ^
Γήπεδο Φιλιατρών, 4.30 μ.μ.
Ζαρακοβίτης, Τσουκάλη, Παλλαδινός
Αστέρας Αρφαρών - Μιλτιάδης   0-1 .- ^
Γήπεδο Αρφαρών, 4.30 μ.μ.

***  Πρεμιέρα στην Α1 τοπική   Σ/Κ :
 
Σάββατο  01/10/2016
Σπερχογεία - Ηρακλής Καλαμάτας  1-0 .- ^
Γήπεδο "Πέτρος Γεωργανάς", 4.30 μ.μ.
Λάμιας, Τσίρμπας, Τσοπανάκης
Ασπρόχωμα  - Απόλλωνας Πεταλιδίου  5-1 .- ^
Γήπεδο Ασπροχώματος, 4.30 μ.μ.
Γιαννόπουλος, Μπασιλάρης, Βοσνάκης
Μεσσηνιακός - Ολυμπιακός Ανάληψης   3-1 .- ^
Γήπεδο Μεσσηνιακού, 4.30 μ.μ.
Ψηλοπαναγιώτης, Γεωργαντάς, Τσακόπουλος
Αίαντας - Χανδριναϊκός   3-2 .- ^
Γήπεδο "Π. Μπαχράμης", 4.30 μ.μ.
Κουτσαναστάσης, Γ. Μιχαλόπουλος, Ρηγόπουλου
Κυριακή  02/10/2016
Δώριο - Νέος Αρις  2-1 .- ^
Γήπεδο Δωρίου, 4.30 μ.μ.
Τουρλομούσης, Καύκας, Γ. Μιχαλόπουλος
Ομόνοια - Αστέρας Μικρομάνης  3-1 .- ^
Γήπεδο "Γ. Λουκαρέας", 4.30 μ.μ.
Σκόρδος, Βρυώνης, Νιάρχος
Ακρίτας Κορώνης - Παπαφλέσσας Χώρας  2-0 .- ^
Γήπεδο Κορώνης, 4.30 μ.μ.

Κακή εμφάνιση και ήττα 3-0 σετ για την Εθνική στην Ισπανία
***  Ισπανία-Ελλάδα 3-0 σέτ .-^
Τα σετ: 25-16, 25-21, 25-17
Ισπανία (Mουνιόθ): Βιγιένα 19 (16/20επ., 2άσοι, 1 μπλοκ), Νοντά 11 (9/14 επ., 2 μπλολ, 74%υπ. - 58% άριστες), Ρουίθ Μπ. 9 (9/10 επ.), Ρουίθ Φ. 6 (5/8 επ., 1 άσο, 79%υπ. - 57% άριστες), Φερνάντεζ Β. 7 (3/4 επ., 4 μπλοκ), Ντε Άμο 2 (1/2 επ., 1 άσο), Φερνάντεζ Ρ. –λ (64% υπ. - 45% άριστες) / Ρενέ, Ροκαμόρα 1 (1/1 επ.).
Ελλάδα (Δρίκος): Τζούριτς 11 (11/26 επ.), Στιβαχτής, Πετρέας 5 (2/3 επ., 3 μπλοκ), Ανδρεάδης 5 (3/3 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Κουμεντάκης 5 (5/11 επ., 76% υπ. – 59% άριστες), Φράγκος 0 (0/5 επ., 75% υπ. - 50% άριστες), Στεφάνου –λ (67% υπ. – 33% άριστες) / Σουλτανόπουλος, Τερζής 1 (1/2 επ.), Πρωτοψάλτης 9 (9/11 επ., 55% υπ. – 45% άριστες),.

***  ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ  ΑΓΩΝΕΣ  στο ελληνικό ποδόσφαιρο Σούπερ Λίγκα :
Αγώνας
ΑΓ
03/10/16 19:30
6
15/10/16 16:00
7
15/10/16 18:15
7
15/10/16 20:30
7
16/10/16 16:00
7
16/10/16 18:15
7
16/10/16 18:15
7
16/10/16 20:30
7
17/10/16 19:30
7
22/10/16 16:00
8

 ***  Δύσκολη έξοδος στον Ταύρο για τον Τσικλητήρα Πύλου
Τον Φωστήρα αντιμετωπίζει σήμερα και ώρα 4.00 μ.μ. στο Δημοτικό Γήπεδο Ταύρου «Σπ. Γιαλαμπίδης» ο νταμπλούχος Μεσσηνίας Τσικλητήρας Πύλου, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Μια δύσκολη έξοδος για την ομάδα της Πύλου, καθώς ο Φωστήρας παρουσιάζεται ισχυρός, έχει πρωταγωνιστικούς  στόχους και διαθέτει δυνατή έδρα.
Όπως και να ’χει, θα προσπαθήσει να κάνει αξιόλογη εμφάνιση και ό,τι βγει.
Ο προπονητής του Τσικλητήρα Πύλου, Νίκος Κακαλέτρης, ο συνεργάτης του Κώστας  Παλαμάρας, δεν μπορούν ξανά να υπολογίζουν στα πλάνα τους στην παρουσία του νεοαποκτηθέντος χαφ Άκη Κωστή (έχει υπόλοιπο τιμωρίας από την περυσινή σεζόν).
Ν’ αναφέρουμε ότι με μεγάλο επιθετικό  «ατού» του Φωστήρα είναι ο Μεσήνιος Μάριος Μπιτσάνης. Επίσης στο σημερινό ματς θα τεθούν  αντιμέτωποι ο Ζαγοριανός  (φορ του Φωστήρα), με τον Γραμματικόπουλο (σέντερ – φορ του Τσικλητήρα Πύλου), που προηγούνται στον πίνακα των σκόρερ του 3ου ομίλου με 3 γκολ.
Ο Τσικλητήρας Πύλου αναμένεται να έχει τη στήριξη πολυάριθμων φιλάθλων (υπάρχουν  αρκετοί που θα εκστρατεύσουν στην πρωτεύουσα, ενώ είναι έντονο το Μεσσηνιακό στοιχείο στον Ταύρο και σε γειτονικές περιοχές).
Διαιτητής είναι ο Χρήστος Βλαντής από την ΕΠΣ Πειραιά, βοηθοί οι Παναγιώτης Γκολές,  Χρήστος Κορώνας  από την ίδια Ένωση, ενώ παρατηρητής διαιτησίας ο Χαράλαμπος Λάμπρου από την ΕΠΣ Δωδεκανήσου.

~** Τα υπόλοιπα ματς της 4ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής είναι τα εξής:
3ος όμιλος
Φωστήρας – Τσικλητήρας Πύλου 0-0
Δόξα Μεγαλόπολης – ΠΑΟ Βάρδας 1-3
Θήβα – Χαλκίδα 1-0
Ζευγολατιό – Παναχαϊκή 0-2
Αχαϊκή – Λουτράκι 1-0
Αστέρας Αμαλιάδας – Παναργειακός 0-1
Αιολικός – Παναρκαδικός 2-2
Ρεπό: Ερμιονίδα

~** Στους άλλους ομίλους της Γ΄ Εθνικής στο ποδόσφαιρο :
Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
1ος όμιλος
ΑΕ Ποντίων Βατολάκκου – ΑΟ Καρδίας 0-0
Μακεδονικός Φούφα – Καβάλα 2-1
Αλμωπός Αριδαίας – Νάουσα 0-0
Ορφέας Ξάνθης – Δόξα Δράμας 0-3
Λαγκαδάς – Απόλλων Παραλιμνίου 2-1
Απόλλων Καλαμαριάς – Καμπανιακός 1-0
Δόξα Προσκυνητών – Εορδαϊκός 1-0
Ρεπό: Νέστος Χρυσούπολης
 2ος όμιλος
Αχιλλέας Νεοκαισάρειας – Απόλλων Λάρισας 0-3
Αμβρακία Κωστακιών – Πιερικός 0-0
Εθνικός Φιλιππιάδας – Ρήγας Φεραίος 1-1
Πύδνα Κίτρους – Ολυμπιακός Βόλου 0-1
Νίκη Βόλου – Θεσπρωτός 1-0
Τηλυκράτης – Μαύροι Αετοί Ελευθεροχωρίου 3-0
Διαγόρας Σεβαστής – Αστέρας Πετριτή 1-0
ΑΕ Ιστιαίας – ΑΕ Καραϊσκάκης 0-1
  4ος όμιλος
ΑΕΕΚ ΙΝΚΑ – Ερμής Ζωνιανών 0-1
Προοδευτική – Ρόδος (3/10, 16:00)
Ηλυσιακός – Εθνικός 1-2
Θύελλα Ραφήνας – Ατσαλένιος 1-2
Εργοτέλης – Τριγλία Ραφήνας 2-0
Ιάλυσος – Πανθηραϊκός 2-1
Κηφισιά – Ιωνικός 1-2
Ρεπό: Άγιος Ιερόθεος
 
***  Στις 22 Νοεμβρίου η κλήρωση για το Eurobasket 2017
Εικόνα ΑθλητισμόςΣτις 22 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για το Eurobasket ανδρών του 2017, που θα διεξαχθεί σε τέσσερις χώρες, τις Ρουμανία, Ισραήλ, Φινλανδία και Τουρκία. Επιπλέον, η κλήρωση για το Eurobasket γυναικών του 2017 θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου στην Πράγα, ενώ στην ίδια πόλη την επόμενη μέρα (10/12) θα γίνουν οι κληρώσεις των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Νέων.
***

 ~ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016
~ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 24  και 25 Σεπτεμβρίου  2016 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/09/24-25-2016.html  .-
~ Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-27-2016.html .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου  2016  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-28-2016.html  .-
~Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016 :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News, Πέμπτη  29 Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας:  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-29-2016.html .-
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 :
http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .- 
~Η  Εφημερίδα μας Ενημέρωση Arfara News,  Παρασκευή 30  Σεπτεμβρίου  2016 ,  Νέα ,Υγεία , Αθλητισμός , Ασήμαντα και Σημαντικά για όλους μας  : 
http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-30-2016.html .-

~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016 :
~ Θέρος Τρύγος Πόλεμος Σάββατο  01 Οκτωβρίου  2016
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2016/09/01-2016.html  ,- 
~   Η Εφημερίδα μας    ARFARA  NEWS  Σάββατο 01 Οκτωβρίου 2016  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2016/09/arfara-news-01-2016.html .- 
~ Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 02 Οκτωβρίου 2016  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-02-2016.html .-
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 01 και 02  Οκτωβρίου 2016  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2016/10/01-02-2016.html  .-

~ *Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Δευτέρα 03 Οκτωβρίου  2016  :
http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2016/10/arfara-news-04-2016.html .-
~

 ****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5020  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3129 video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3117  video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  11.266   βίντεο   .-  

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  42 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         *** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-    ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ                                                 
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-  .- www.erroso.gr , .-  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~                                  STAMOS -ARFARA -GREECE ,
ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   

***Πρόγραμμα από  επίσκεψη προσκύνημα στο Άγιον Όρος
Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου έως 16 /09 /2016 :
 Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 Ουρανούπολη ,
 Δευτέρα 12/09/2016  Ι.Μ. Ζωγράφου ,
 Τρίτη 13/09/2016 Ι. Καλύβα  Αγίου Γεωργίου "Καρτσωναίϊκα"της Ι.Σκήτης Αγίας Άννης .
Τετάρτη 14/09/2016 Νέα Σκήτη , Δάφνη , Καρυές , Σκήτη Αγίου Ανδρέα , Άξιον Εστίν . και Ι.Μ. Κουτλουμουσίου ,
Πέμπτη 15/09/2016  Ι.Καλύβα Γέροντα Γαβριήλ στο Κουτλουμούσι -Καρυές , Ι. Καλύβα Παναγούδας Άγιον Όρος , Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας { Συλειτουργία  Εσπερινού με Επίσκοπο Ν. Αμερικής κ.κ. Αθανασίου } . , Παρασκευή 16/09/2016 Καρυές - Δάφνη -Ουρανούπολη - Θεσσαλονίκη , Σάββατο 17/09/2016 Θεσσαλονίκη -Αθήνα -Αρφαρά Μεσσηνίας τέλος προσκυνήματος εις Άγιον Όρος .- Ευλογία !!!!  Παγαγίας -και Κυρίου ! και πάντα Βοήθειά μας !...
~ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ  προσκύνημα Βίντεο : 
~*Άγιον Όρος επίσκεψη προσκύνημα 11-09 έως17/09/2016 από φωτογραφίσεις: https://youtu.be/s_gsSq0Gz3E .-
~*ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ Σεπτέμβριος  2016  επίσκεψη προσκύνημα μέσα από φωτογραφίες:
https://youtu.be/lCDirNufk-w .-
~*ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΠΑΝΑΓΙΑΣ  2016  επίσκεψη προσκύνημα:
https://youtu.be/7CWVFTxeFzc .-
~*Γέροντας Γαβριήλ Αγιορείτης Κουτλουμούσι .   2016:
 https://youtu.be/YRA6K8cmUpY .-
~*Γέροντας Γαβριήλ Κουτλουμούσι Αγιορείτης Γέροντας Αλύπιος Ν Σκήτη  2016: https://youtu.be/_7vrHAHhAuM .-  
                            Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗ  !

Δεν υπάρχουν σχόλια: