Arfara-Messinias 1 - FOTOS

!!! Ο έρωτας μας βάζει ή σαμάρι ή στεφάνι!! .-

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015  :
~

   ***  Σήμερα 30/10/2015 εορτάζουν:
Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία τα αδέλφια, Αγία ΕυτροπίαΆγιοι Κλεόπας ο Απόστολος και Ιωσήφ Πατριάρχης ΚωνσταντινούποληςΌσιος Θεόκτιστος, αδελφός του Στέφανου Μιλιούτιν Αγία Ευτροπία
Όσιοι Στέφανος Μιλιούτιν, Θεόκτιστος ο αδελφός του και Ελένη η μητέρα τους
 1. Άγιοι Εννέα Μάρτυρες   Βιογραφία
  Οι Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία έζησαν και μαρτύρησαν την εποχή του Διοκλητιανού. Τα δύο αδέρφια κατάγονταν από τις Αίγες της Κιλικίας και προέρχονταν από οικογένεια πλούσια και ευσεβή. Ο Ζηνόβιος ήταν ιατρός και εξασκούσε την επιστήμη του αφιλοκερδώς. Τα δύο αδέρφια ασκούσαν μεγάλο φιλανθρωπικό έργο και αυτό προκάλεσε την οργή των Όσιος Θεράπων ο παρά τον Λυθροδόνταν ασκήσας   Οσία Ελένη - Μητέρα των Οσίων Στεφάνου Μιλιούτιν Και Θεοκτίστου    ειδωλολατρών και συγκεκριμένα του ηγεμόνα Λυσία, ο οποίος διέταξε τη σύλληψη του Ζηνόβιου. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του προσήλθε οικειοθελώς στις αρχές και η αδερφή του η Ζηνοβία με την επιθυμία να συμμαρτυρήσει με τον αδελφό της. Και οι δύο θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό κατόπιν βασανιστηρίων το 285 μ.Χ.
  Σημείωση: Κατ, άλλη εκδοχή ο Ζηνόβιος μαρτύρησε επί Διοκλητιανού. Γεννήθηκε από γονείς ευσεβείς τον Ζηνόδοτο και τη Θέκλα, και πως, όταν μεγάλωσε έγινε επίσκοπος Αιγών, επιτελώντας πολλά θαύματα.
  Βιογραφία
  Η Αγία Ευτροπία ήταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και μάταια ο έπαρχος Απελλιανός προσπαθούσε να διεγείρει την ψυχή της Ευτροπίας στις ορμές της ζωής των ανέσεων, των τέρψεων και των ηδονών, που υποσχόταν σ' αυτή αν ήθελε ν' αρνηθεί τον Χριστό. Τέρψη, ηδονή και άνεση για μένα είναι, έλεγε η Ευτροπία, το να ζω κατά τα χριστιανικά παραγγέλματα. Εμάς ελκύουν η εγκράτεια, η λιτότητα, οι κακοπάθειες και οι θλίψεις για τους άλλους, η δε μεγαλύτερη των ηδονών είναι ο θάνατος για το Χριστό. Και αυτό το απέδειξε η μάρτυς και με έργα. Ούτε φυλακή, ούτε σιδερένια νύχια και αναμμένες λαμπάδες πτόησαν ή πίκραναν την ψυχή της. Τα λόγια της εξακολουθούσαν θαρραλέα και ηρωικά, το δε κεφάλι της βάφηκε με το αίμα της. Και το κεφάλι εκείνο, που με τέτοιο τρόπο έπεσε, ήταν το τιμιότερο από κάθε άλλο κεφάλι στολισμένο με διαμάντια και στέμματα βασιλικά.
  Βιογραφία
  Οι Όσιοι Στέφανος και Θεόκτιστος ήταν γιοί του Βασιλιά των Σέρβων Στεφάνου Α' και εγγονοί του Αγίου Στεφάνου (βλέπε 24 Σεπτεμβρίου).
  Ο Όσιος Θεόκτιστος αφού κυβέρνησε για μικρό χρονικό διάστημα, παραιτήθηκε από το θρόνο της Σερβίας και ασκήτεψε στο Σρέμ μέχρι την κοίμηση του το 1316 μ.Χ. Εργάστηκε σκληρά για να επαναφέρει στην ορθή πίστη τους αιρετικούς Βογόμιλους.
  Ο νεώτερος αδελφός του Όσιος Στέφανος κυβέρνησε την Σερβία από το 1275 έως το θάνατο του το 1320 μ.Χ. και προστάτεψε τους Χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες. Έχτισε πάνω από 40 Εκκλησίες και βοήθησε στην ανέγερση νέων μοναστηριών.
  Η Οσία Ελένη, ήταν η μητέρα των Οσίων Στεφάνου και Θεόκτιστου. Έζησε θεοφιλώς και εργάστηκε σκληρά για την ανέγερση νέων μοναστηριών. Κοιμήθηκε το 1306 μ.Χ.
 ~ Μια εφαρμογή που θα πονοκεφάλιαζε τη Δημοτική Αρχή, αλλά θα βοηθούσε την Καλαμάτα 

Σε ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής είδαμε το δήμαρχο Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης να παρουσιάζει μια εφαρμογή που πραγματικά έχει αλλάξει την πόλη. Συγκεκριμένα, όταν κάποιος δημότης δει κάποιο πρόβλημα, μπορεί μέσω του Smart phone να το φωτογραφίσει και να το αποστείλει απευθείας στο Δήμο. Από εκεί και πέρα, η Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει την επίλυση του προβλήματος, ενημερώνοντας ανά πάσα στιγμή το δημότη σε τι φάση είναι η λύση. Σίγουρα μια τέτοια εφαρμογή θα άλλαζε προς το καλύτερο την πόλη, κι ελπίζουμε στο Δήμο Καλαμάτας να ψάξουν αυτή την περίπτωση. Τέλος, να σημειωθεί ότι στον εν λόγω Δήμο υπάρχει και τετραψήφιο τηλεφωνικό νούμερο για τον ίδιο λόγο. Π.Μπ. - 

Επεισόδιο χθες στο κέντρο της Καλαμάτας με αντιφασίστες και εθνικιστές

Ένταση δημιουργήθηκε χθες στον πεζόδρομο της Αριστομένους όταν μέλη της Αντιφασιστικής της Καλαμάτας κολλούσαν αφίσες για την αυριανή συγκέντρωση που θα γίνει στην Καλαμάτα. Στο σημείο έφθασαν άτομα που ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο και έτσι ξεκίνησαν οι φωνές και οι απειλές και από τις δύο πλευρές. Το περιστατικό έληξε λίγο αργότερα όταν στο σημείο έφθασε η Αστυνομία. Να σημειωθεί ότι το κλίμα είναι ήδη τεταμένο στην πόλη μας αφού αύριο θα πραγματοποιηθούν σχεδόν παράλληλε δύο συγκεντρώσεις- πορείες σε σχετικά κοντινή απόσταση. Αρχικά από την Αντιφασιστική Κίνηση στις 18:30 στην κεντρική πλατεία Καλαμάτα ενώ για τις 19:30 έχει κανονιστεί από Εθνικιστές στην πλατεία 23ης Μαρτίου. - 

~ Σεισμός! Επίσημη αναφορά: Υπάρχει πυρήνας τζιχαντιστών σε ελληνικό έδαφος...
isis
-   Σύμφωνα με μαρτυρίες Σύριων προσφύγων, τζιχαντιστές έχουν ήδη φτάσει στην Κύπρο. Τα κακά νέα δεν σταματούν εκεί ωστόσο, καθώς έχουν προλάβει και έχουν δημιουργήσει τον πρώτο πυρήνα τους. Το καταφύγιό τους βρίσκεται σε περιοχή που ανήκει στις Βρετανικές Βάσεις. Εκεί δημιουργείται μια εμπλοκή καθώς οι αρχές τους αρνούνται να συνεργαστούν με την Υπηρεσία Πληροφοριών της Κύπρου προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.
Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες κατέθεσαν ότι κατέχουν στοιχεία για πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του "Ισλαμικού Κράτους" τα οποία έφτασαν στην Κύπρο μαζί με τους 114 μετανάστες που ήλθαν στις Βρετανικές Βάσεις. Προσδιόρισαν μάλιστα και τον αριθμό τους σε 6-9 τζιχαντιστές δίνοντας στις αρχές φωτογραφικό υλικό, περιγραφές προσώπων και στοιχεία, τα οποία έκαναν λόγο ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι γνωστά για μεταφορά οπλισμού και όχι μόνο για λογαριασμό του "Ισλαμικού Κράτους".
Δυστυχώς όμως οι υπηρεσίες των Βρετανικών Βάσεων κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς δεν προθυμοποιούνται να συνεργαστούν με τις κυπριακές αρχές και καθυστερούν στη διερεύνηση των στοιχείων. Μέσα από τις μέχρι τώρα έρευνες ωστόσο έχει ταυτοποιηθεί ένα πρόσωπο από τους 114 μετανάστες. Ωστόσο η ολιγωρία των βρετανικών υπηρεσιών έχει σημάνει συναγερμό τόσο στην Κύπρο, όσο και στην ΕΥΠ καθώς όσο περνάει ο καιρός οι τζιχαντιστές θα βρουν ευκαιρία και θα εδραιωθούν στη χώρα...

Έκτακτο: Πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας...
kina hpa
-   Ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, ναύαρχος Γου Σενγκλί, έστειλε τελεσίγραφο στον Αμερικανό ομόλογό του ναύαρχο Τζον Ρίτσαρντσον. Το τελεσίγραφο ήταν μια προειδοποίηση (η τελευταία μάλλον) προς τις ΗΠΑ, ότι εάν προσεγγίσουν και παραβιάσουν ξανά τα 12 ναυτικά μίλια στη Νότια Σινική Θάλασσα χωρίς προηγουμένως πάρει σχετική άδεια, τότε θα υπάρξει πόλεμος.
«Οι προκλήσεις των ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κινεζικού ναυτικού, «μπορεί να προκαλέσουν δευτερεύον περιστατικό που θα πυροδοτήσει πόλεμο». Απείλησε δηλαδή πώς όποιο πλοίο παραβιάσει τα 12 ναυτικά μίλια θα βυθιστεί. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται να υπαχθεί η υπόθεση σε διεθνές δικαστήριο.
Το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Ουάσινγκτον ήταν πως οι διεκδικήσεις της Κίνας δεν μπορούν να περιορίσουν την ελεύθερη εμπορική κίνηση -η περιοχή βρίσκεται πάνω σε καίριο ναυτιλιακό διάδρομο. «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης εμπορικής κίνησης είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία» είχε αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

~ Τρόμος για αρμαγεδδώνα και καταστροφή του πλανήτη αύριο στη γη;…
komhths5
-  Αύριο, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ένας μεγάλος αστεροειδής θα περάσει κοντά από τη Γη, με ταχύτητα 35 χλμ ανά δευτερόλεπτο.
Το γεγονός που προκαλεί ανησυχία είναι πως οι αστρονόμοι γνωρίζουν ελάχιστα πράγματα για τον εν λόγω αστεροειδή.
Ο 2015 ΤΒ145, όπως τον αποκαλούν, ανακαλύφθηκε στις 10 Οκτωβρίου από τηλεσκόπιο στη Χαβάη.
Το πλησίασμά του στον πλανήτη μας - χωρίς να διατρέχουμε σοβαρό κίνδυνο- θα τους δώσει την ευκαιρία να τον μελετήσουν καλύτερα.
Ο Ντέτλεφ Κόσνι, αστρονόμος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δήλωσε ότι αν ο 2015 ΤΒ145 έπεφτε στη Γη, θα προξενούσε μεγάλες ζημιές, γι' αυτό χρειάζεται συνεχής εγρήγορση.

~ Κίνδυνος πολέμου στο Αιγαίο! Οι Τούρκοι θα βομβαρδίζουν στην Εύβοια...
tourkia aigaio
-   Για έναν μήνα οι Τούρκοι θα βαράνε κανονιές έξω από την Εύβοια! Ως μια ακόμα επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής μπορεί να θεωρηθεί η δέσμευση από την Τουρκία για έναν ολόκληρο μήνα, μεγάλης περιοχής του κεντρικού Αιγαίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Η Τουρκία επιλέγει ολοένα και συχνότερα να δεσμεύει περιοχές που "χωρίζουν" το Αιγαίο στη μέση δημιουργώντας συνθήκες για κλίμα έντασης και προστριβών στα ελληνοτουρκικά. Τις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιεί καθόλου αυτές τις περιοχές αυτές αφού ο στόχος δεν είναι οι ασκήσεις αλλά ο "εθισμός" της Ελλάδας αλλά και των "συμμάχων" σε NATO και ΕΕ, ότι όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι κινήσεις θα σταματήσουν σύντομα, με ελληνική παρέμβαση ειδάλλως θα υπάρξουν συνέπειες για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο...

Βόμβα! Μήνυση για εσχάτη προδοσία…
erwthmatiko
-  Για «εσχάτη προδοσία» κατηγορούν την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ για την τακτική που ακολούθησε στην προσφυγική κρίση. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες έχουν υποβληθεί περισσότερες από 400 μηνύσεις.
Η αποκάλυψη ότι υποβάλλονται δεκάδες μηνύσεις καθημερινά κατά της Μέρκελ, έγινε από την εφημερίδα, «Die Tageszeitung». Στο κενό θα πέσουν όμως όλες οι μηνύσεις και μάλιστα πριν περάσουν για προκαταρκτική εξέταση, καθώς η γερμανική νομοθεσία προβλέπει ότι η «έσχατη προδοσία» μπορεί να στοιχειοθετηθεί μόνο εφόσον ο δράστης ενεργεί «με βία ή μέσω της απειλής βίας»
Κάποιοι από τους μηνυτές επιχειρούν μεν να παρουσιάσουν τις προσφυγικές ροές ως μια «μορφή βίας», αλλά νομικά αυτό δεν στέκει, και η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία δεν θα δρομολογήσει καν την τυπική διαδικασία.

~ Συνάντηση Μπουτάρη με τον Πρέσβη των ΗΠΑ
mpoytara
-  Η μεταναστευτική κρίση ήταν το επίκεντρο στο τραπέζι των συζητήσεων του κ. Μπουτάρη με τον Αμερικάνο πρέσβη, καθώς επίσης και η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης συνδυαστικά με τις επενδυτικές προοπτικές.
Πολύ καλό το κλίμα μεταξύ των δύο αντρών ενώ οι συζητήσεις για τα επίμαχα ζητήματα φαίνεται να είχαν θετική κατάληξη. Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνών Σχέσεων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Σπύρος Πέγκας, παραβρέθηκε ώστε να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα και τις εξελίξεις του μεταναστευτικού προβλήματος.

~ Ώθηση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας
kotzias staimaier
-   Η διεύρυνση των διμερών ελληνογερμανικών σχέσεων αποτέλεσε βασικό θέμα συζήτησης στην κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Κοτζιά και του Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, στην Αθήνα. Όπως επεσήμαναν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κοινή βούληση και στόχος είναι να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην οικοδόμηση ενός νέου πλαισίου για την Γερμανο-ελληνική εταιρική σχέση. Όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς «Ελλάδα και Γερμανία είναι δύο χώρες με πολύχρονους πολιτισμικούς δεσμούς», που, όπως υπογράμμισε ο κ. Στάινμαϊερ, πρέπει «να βρουν τον δρόμο της ανοικοδόμησης των καλών σχέσεων και της εμπιστοσύνης».

~ Σάλος με το… «εκτίθουν» του Τσίπρα στη Βουλή!
tsipras omilia3
- Το άγχος και η αμηχανία εξέθεσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Βουλή.
Οι παρόντες πάγωσαν όταν άκουσαν τον Αλέξη Τσίπρα, να λέει εκτίθουν, αντί για εκθέτουν!
Ήταν μόλις λίγα λεπτά αφού ανέβηκε στο βήμα και άρχισε να απαντάει στον Γιώργο Κουμουτσάκο για το προσφυγικό, όταν οι βουλευτές που ήταν από κάτω άρχισαν να σιγοψιθυρίζουν για κάτι που είπε: «Ακούσαμε καλά;». Όχι, ο πρωθυπουργός δεν έκανε κάποια βαρύγδουπη ανακοίνωση, αλλά ένα πολύ χοντρό λάθος. Αναφέρθηκε στις πολιτικές απόψεις που «εκτίθουν τη Νέα Δημοκρατία» και άφησε τους πάντες άφωνους!

~ ΑΣΟΦΑ
Κώστα Δημ.Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου - Σχολιογράφου)
asf
Συγκροτήθηκε Επιτροπή για το Ασφαλιστικό! Προκειμένου να προσδώσουν αδιαμφισβήτητο κύρος και, συνεπώς, να γίνουν αξιοσέβαστες οι οποίες προτάσεις θα κόμιζε, την ονοματοδότησαν "Επιτροπή Σοφών".
Τραγική ειρωνεία. Η ίδια η Κυβέρνηση που τους αναγόρευσε σε "Σοφούς" έσπευσε να δηλώσει πως: "Οι προτάσεις δεν είναι δεσμευτικές, είναι απλές εισηγήσεις και θα γίνουν τροποποιήσεις" (Σ.Σ Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τις - καθιερωμένες; - "διαρροές").
Αν ήταν μια απλή, σοφιστικέ έστω - και όχι " σοφών" ανθρώπων - επιτροπή ειδικών, τεχνοκρατών, πεπειραμένων, σχετικών με το αντικείμενο, θα ήταν λογικό οι κυβερνώντες να επεξεργαστούν, να κρίνουν, να ασπαστούν ή να απορρίψουν και να προχωρήσουν στις τελικές επιλογές τους.
Όμως τώρα δεν είναι κομματάκι, περίεργη, απαξιωτική για τους κ.κ "σοφούς", αυτή η μεταχείρηση;
(Υποτίθεται πως όταν επιλέγεις σοφούς, ακολουθείς - εν πολλοίς - τις συμβουλές τους).
Η σοφιστική προσέγγιση σοβαρών ζητημάτων δεν αποτελεί τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης τους.
Η δε έμμεση (.. και άμεση) αμφισβήτηση και η ακύρωση, μέρους έστω, των προτάσεών τους από εκείνους που τους πρότειναν είναι, τουλάχιστον, δυσεξήγητη.
Ανθίζομαι / ψυχανεμίζομαι πως η επόμενη επιτροπή που θα συγκροτηθεί θα ονομάζεται: "Πανσόφων" αρχικά, στη συνέχεια: "Ημιθέων ", και τελικά: "Θεών" ώστε να εξαντληθεί όλη η γκάμα των προσδιορισμών και του εντυπωσιασμού.
Τους συνιστώ:
- Να αποφύγουν να εξαντλούν την υπομονή του κόσμου μέσω - και - υπερβολών.
- Να συγκροτούν επιτροπές από ειδικούς, επαΐοντες, που θα διαθέτουν:
Κοινή λογική, ευαισθησία (μη κομματική) και αίσθημα δικαίου.
ΥΓ Επειδή επιβάλλεται να προτιμηθεί το: "Σοφόν το Σαφές" έναντι του: " Πολιτικού Ασαφούς", απαιτείται η αναζήτηση (το είδος σπανίζει, εν ανεπαρκεία είναι) ΘΩΚΟΥΧΩΝ (=Κατόχων Θώκων) με κοινή λογική / πρακτικό πνεύμα και ανθρωπιά, καθώς και πολιτών με στοιχειώδη κριτική σκέψη ώστε να κάνουν σωστές ( ή και ... σοφές;) επιλογές.
Ενδιαφέρει - πρωτίστως - η ικανότητα και η ειλικρίνεια των εντολοδοτών κυβερνώντων και ασφαλώς η (αδέσμευτη, αντικειμενική) τοποθέτηση των επαϊόντων εντολοδόχων μελών των επιτροπών.

ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ
hellas
-   Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού – Κλασσικού Φιλολόγου
Ιστορικού – Συγγραφέως
Τα τελευταία χρόνια ακούω από αρκετούς μια φράση που με πληγώνει. Ακούω να λένε «ντρέπομαι που είμαι Έλληνας»! Η θέση αυτή, κατά την γνώμη μου, είναι λανθασμένη. Κι ο νομπελίστας ποιητής μας, ο Γιώργος Σεφέρης, είχε κάποτε γράψει «όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα με πληγώνει» δεν εννοούσε όμως το ότι η Ελλάδα έκανε πράγματα άξια ντροπής αλλά την εγκατάλειψη τού μεγαλείου τής Ελλάδος από τους Έλλαδίτες! Με την αφοριστική, επομένως, αυτή θέση διαμορφώνεται μία λανθασμένη εικόνα για μία χώρα που διαμόρφωσε τον παγκόσμιο πολιτισμό και που βρίσκεται τώρα σε αυτή την κατάσταση από την ανικανότητα τών σημερινών κατοίκων και διαχειριστών τής περιουσίας της να αναδείξουν και να τιμήσουν το μεγαλείο της!
Προσωπικά διαφωνώ με το να χρεώνω στην πατρίδα μου την σημερινή της κατάντια. Αυτό είναι το σύστημα τού κάθε ανίκανου που, αρνείται να αναλάβει την ευθύνη τών πράξεών του και μεταβιβάζει αλλού τα λάθη του! Γι’ αυτό σήμερα θα πούμε μερικές αλήθειες, οι οποίες ίσως αναγκάσουν κάποιους να σταθούν εμπρός στον καθρέφτη και να κοιτάξουν κατάματα τον εαυτό τους! Η Ελλάς δεν είναι απλά μία χώρα. Είναι αυτή ταύτη η έννοια τού Πολιτισμού, τής Ιστορίας, της Αρετής, τής Επιστήμης, του Δικαίου και πολλών άλλων σημαντικώτατων εννοιών!
Είναι γεγονός ότι η πατρίδα μας, η Ελλάδα, σήμερα ευρίσκεται στο απόγειο τής απαξίωσης, της κατάπτωσης, του εξευτελισμού. Ερωτώ όμως. Είναι η Ελλάδα υπεύθυνη γι’ αυτό ή οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα, που μας εκπροσώπησαν κι εμείς ψηφίζαμε για σαράντα περίπου χρόνια, δίνοντάς τους ποσοστά τεραστίου ύψους σε πολλές περιπτώσεις, γεμίζοντας προεκλογικά πλατείες και λεωφόρους, κουνώντας πλαστικά σημαιάκια και φωνάζοντας παραταξιακά συνθήματα, τα οποία απεδείχθησαν όλα λανθασμένα και ψεύτικα; Ζητήσαμε ποτέ ευθύνες γι’ αυτό; Κάναμε αυτοκριτική; Θελήσαμε να αλλάξουμε τα πράγματα; Όχι αγαπητοί φίλοι. Για όλα φταίει το κεφάλι το στραβό μας, το βόλεμά μας, η ήσσων προσπάθεια, ο ωχαδελφισμός!
Μία πατρίδα στηρίζεται σε ένα έθνος. Τον όρο «έθνος», όμως, κάποιοι τον απαρνήθηκαν. Αυτοί οι κάποιοι ήσαν οι λεγόμενοι «προοδευτικοί» και οι άλλες, όπως αυτοαποκαλούντο τότε «δημοκρατικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις»! Οι δυνάμεις αυτές ως "προοδευτικές" ήσαν "προ της οδού", δηλαδή ... μπροστά. Το σύνθημα μάλιστα τής τότε εποχής, ότι δηλαδή «η πατρίδα» μετά την επταετία και την πρώτη μεταπολίτευση «ήταν στην άκρη τού γκρεμού» και με τους προοδευτικούς «μπορούσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά», γέμιζε τις "προοδευτικές" προεκλογικές συγκεντρώσεις τών τελευταίων δεκαετιών! Διέφευγε βέβαια τής προσοχής τους ότι, όταν είσαι στην άκρη τού γκρεμού και κάνεις ένα βήμα μπροστά, πέφτεις μέσα σε αυτόν ή ότι, αν είσαι "προ της οδού", «προοδευτικός» δηλαδή, και θέλεις να κάνεις στροφή, ενώ είσαι στην άκρη τού γκρεμού, σε παίρνει η φυγόκεντρος. Για να κάνεις βέβαια κάποια βήματα πίσω και να σωθείς δεν το συζητούσε κανείς. Δεν ήταν "προοδευτικό" αλλά "οπισθοδρομικό"!
Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι έγινε και στην περίπτωση τού Ελληνισμού. «Άκρη τού γκρεμού» ήταν για τους "προοδευτικούς" οι «εθνικές» απόψεις τών συνταγματαρχών. Και «πρόοδος» η αλλαγή τους! Λες και η ιστορία τής πατρίδος ήταν κτήμα τών μεν ή πεδίο πειραματισμού τών δε! Η ιστορία, ο αγώνας για Ελευθερία, οι θυσίες χιλιετιών τού Ελληνισμού, όμως, δεν είναι κτήμα κανενός σφετεριστή! Και όπως λέει και ο ποιητής «δεν μετριούνται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριούνται και με το αίμα»!
Η "προοδευτική μόδα", όμως, κυριάρχησε. Παρέσυραν μάλιστα σε αυτήν ακόμη και τους αντιπάλους! Όλοι θεωρούσαν τιμή τους να αποκαλούνται "προοδευτικοί" και "αντιστασιακοί". Εξαργύρωσαν μάλιστα την προοδευτικότητά τους αυτή πολύ ακριβά, απαιτώντας από την Ελλάδα την "τιμή"! Πήραν και συντάξεις για την "αντίστασή" τους, ακόμη και αυτοί που τότε ήσαν αγέννητοι ή βρέφη. Έτσι αυτοί εννοούσαν την πρόοδο. Πήραν σύνταξη ακόμη και αυτοί που "έκαναν αντίσταση" παίζοντας τάβλι στα καφενεία τής αλλοδαπής! Και θυμάμαι τον αείμνηστο, γενναίο μεν, πλην "κουτό", όπως απεδείχθη εκ τού αποτελέσματος, πεθερό μου Νικόλαο Παπαδημοσθένη, να μου δείχνει και να ψηλαφώ στην κνήμη του τα δύο βλήματα που ήσαν καρφωμένα από την εποχή εκείνη και δεν πρόλαβε τότε να τα βγάλει! Όταν του έλεγα «γιατί πατέρα δεν πας να πάρεις σύνταξη, αφού αποδεδειγμένα πολέμησες και αντιστάθηκες», μου απαντούσε. «Εγώ παιδί μου πολέμησα για την πατρίδα από χρέος και καθήκον, όχι για να με πληρώσει αυτή!».
Το ύψιστο σημείο αξιοπρέπειας! Που όμως δεν απέδωσε στην πατρίδα, εφ’ όσον στην συνέχεια διαβρώθηκαν τα πάντα από τις αποφάσεις τών «προοδευτικών» που κατέστρεψαν την γλώσσα, παραποίησαν την ιστορία, αποποιήθηκαν το παρελθόν, διέγραψαν τούς αγώνες, άλλαξαν όπως προέβλεπε ο Θουκυδίδης την σημασία τών λέξεων για να πετύχουν αυτό που θέλουν... (και την ειωθυίαν αξίωσιν τών ονομάτων ες τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει)! Οι όροι «έθνος», «όμαιμον», «εθνικόφρων», ήσαν όροι εχθρικοί, «φασιστικοί», οπισθοδρομικοί, ντεμοντέ. Της μόδας έγιναν άλλοι νέοι όροι. Όχι πλέον «εθνικοί» αλλά ... «λαϊκοί». Ο «εθνικόφρων» αντικαταστάθηκε με τον «πατριώτη» κ.ο.κ. Παιχνίδι λέξεων! Αμφισβήτηση του παρελθόντος! Οι μεγαλειώδεις πράξεις τών προγόνων μας αμφισβητήθηκαν έντονα. Αυτό απαιτούσε η «πρόοδος»!
Νέες δοξασίες κυριάρχησαν. "Η αρχαία κοινωνία δεν ήταν αυτή, για την οποία ομιλεί όλος ο κόσμος". "Πήρε τα σημαντικά από αλλού". "Δεν υπάρχει φυλετική συνέχεια τών Ελλήνων". Δεν προβάλλεται η απαρχή τής επιστήμης, του Δικαίου, της οικονομίας κ.λπ. από τους προγόνους μας! Στο εξωτερικό μάς προβάλλουν, εδώ σβήνουν τους προβολείς! Στο εξωτερικό τιμούν τον πολιτισμό μας, εδώ μας λοιδωρούν! Η ιστορία για τους εδώ "προοδευτικούς" δεν είναι αληθινή! Οι πηγές και οι αρχαίοι συγγραφείς αγνοούνται συστηματικά. Οι νεώτεροι χρόνοι δεν εξετάζονται κάτω από το πραγματικό επιστημονικό πρίσμα. Επιστήμη γι’ αυτούς είναι μόνο η αμφισβήτηση για την αμφισβήτηση και ο αφορισμός! Δεν υπάρχουν "Κρυφά Σχολειά"... "Περνούσαμε καλά με τους Τούρκους", "δεν έγινε γενοκτονία τών Ποντίων" κ.λπ. "Δεν έγινε μικρασιατική καταστροφή αλλά «συνωστισμός στην παραλία»"!
Και δεν ντρεπόμασταν για τον προοδευτικό νέο εαυτό μας. Γιατί ήμασταν βολεμένοι. Γιατί ξαναψηφίζαμε τους "προοδευτικούς" όλων τών κομμάτων και εναλλάξ τα δύο ίδια κόμματα! Γιατί ξαναψηφίζαμε αυτούς που κατάστρεψαν την γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, παράλληλα με την οικονομία και την κρατική υπόσταση! Γιατί τους ξαναψηφίζαμε επειδή μας έδιναν κάποιες μπουκιές, που μεταφράζονταν σε «διορισμούς», «επιδοτήσεις», «εκδουλεύσεις» κ.λπ. Και το μπουκωμένο στόμα μας δεν μίλαγε! Ώσπου ξαφνικά διαπιστώσαμε πως τα πάντα είχαν καταρρεύσει και δεν είχαμε πάρει είδηση, όχι μόνο για το γεγονός αυτό καθ’ αυτό αλλά και για το ότι είχαμε συμβάλλει κι εμείς καθοριστικά σε αυτήν την κατάρρευση!
Οπότε πιπιλίζουμε την εύκολη καραμέλλα, η οποία διαγράφει από πάνω μας την συνευθύνη. «Ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες»! Εμείς οι άσπιλοι οι αμόλυντοι «ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες», λες και μας φταίει η Ελλάδα γι’ αυτό!
Ε λοιπόν όχι, αγαπητοί συνέλληνες! Εγώ δεν ντρέπομαι καθόλου που είμαι Έλληνας. Αντίθετα είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό! Ντρέπομαι μόνο για τους πολιτικούς τού δικομματισμού (που σήμερα ένα μεγάλο μέρος του μεταγγίσθηκε και στους νυν), που συναγωνίζονταν τόσες δεκαετίες σε «καταστροφικό προοδευτισμό». Που μας κορόϊδεψαν, μας κατέστρεψαν, και τώρα έχουν το θράσος να θέλουν να μας σώσουν. Ντρέπομαι για το πολιτικό νεοελλαδιστάν και για τους "προοδευτικούς" ψηφοφόρους, που είναι αμετανόητοι! Ντρέπομαι για την αδικία που γίνεται στους φτωχούς και την ατιμωρησία τών υπευθύνων πολιτικών, οι οποίοι κατέστησαν με νόμους «εαυτούς και αλλήλους» ανευθύνους, με παραγεγραμμένα αδικήματα! Ντρέπομαι για την ψήφο στους υπευθύνους τής οικονομικής καταστροφής.
Για όλους αυτούς ντρέπομαι. Όχι όμως για το ότι είμαι Έλληνας. Γι’ αυτό είμαι υπερήφανος, όπως και για το προγονικό παρελθόν μου και για την ιστορία μου! Κανείς δεν θα μπορέσει να με κάνει να ντραπώ γι’ αυτό!
Είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, διότι ο ανθρώπινος πολιτισμός είναι μέρος τού ελληνικού! Διότι η πατρίδα μου υπήρξε η μόνη, που δημιούργησε αυτοκρατορίες και κοσμοκρατορίες! Διότι δημιούργησε την Ελληνική γλώσσα, η οποία είναι η μόνη που μπορεί να εκφράσει υψηλά νοήματα! Διότι η αξία τού Έλληνα απεδείχθη με τα κατορθώματά του! Διότι οι Έλληνες δημιούργησαν όλες τις επιστήμες, την αρχιτεκτονική, το θέατρο, την μουσική κ.λπ.! Διότι δημιούργησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο στηριζόταν στην ευγενή άμιλλα και όχι στον ανταγωνισμό!
Διότι, όποια πέτρα κι αν σηκώσει κάποιος, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, θα βρει ένα Ελληνικό μνημείο! Διότι αν από τα μουσεία τού κόσμου αφαιρέσουμε τα ελληνικά ευρήματα, αυτά θα μείνουν σχεδόν άδεια και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν! Διότι τα ελληνικά ήθη εκπροσωπούν υψηλές αξίες πολιτισμού! Διότι η Ελλάς δημιούργησε την Δημοκρατία, που όλος ο κόσμος θαυμάζει! Διότι δημιούργησε την φιλοσοφία, της οποίας οι εκπρόσωποι ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης κ.λπ. έχουν αφήσει άναυδη την ανθρωπότητα! Διότι δημιούργησε τον διάλογο! Το «τις βούλεται αγορεύειν» αποτελεί προσόν και δημιούργημα τής Ελληνικής διανόησης!
Διότι μέχρι σήμερα, κατά τους αγώνες του, ο Ελληνισμός ουδέποτε έκανε αριθμητικούς υπολογισμούς! Στον Μαραθώνα, στην Σαλαμίνα, στην Επανάσταση του 1821, στον πόλεμο τού 1940, ανατρέψαμε την λογική και τους αριθμούς! Διότι το έλλογο γονίδιο τού Έλληνα, ξυπνά σε κάθε δύσκολη στιγμή και μεγαλουργεί! Διότι όσα αναφέρω τα έχουν πει πριν από μένα διάσημοι ξένοι και διαπρεπείς επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικοί, πρωθυπουργοί, στρατιωτικοί, δικαστικοί, και διανοητές παγκοσμίου κύρους. Για όλα αυτά είμαι υπερήφανος!
Ας αρχίσουμε πάλι, λοιπόν, συνέλληνες να αποκαθιστούμε το προγονικό παρελθόν και να τού δίνουμε πρωτεύουσα θέση! Να συνεχίσουμε να ντρεπόμαστε και να νοιώθουμε αηδία μόνο για κάθε «ψευτοπροοδευτικό» σκουλήκι, που τρώει τις εθνικές ρίζες. Ας το πατήσουμε γι’ αυτό με την ψήφο μας κι ας το λειώσουμε! Κι ας αρχίσουμε και πάλι να είμαστε υπερήφανοι, που είμαστε Έλληνες, τουλάχιστον εμείς, που δεν υποστείλαμε ποτέ την εθνική σημαία και γνωρίζουμε ότι είμαστε απόγονοι Εκείνων, των Μεγίστων, των Ηρώων! Των υπηρετών «του Ωραίου, του Μεγάλου και τ’ Αληθινού!»

ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΣΜΙΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥΝΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
parthenonas
-  Του Αντωνίου Α. Αντωνάκου
Καθηγητού - Φιλολόγου
Ιστορικού – Συγγραφέως
Στο άρθρο τής προηγουμένης εβδομάδος αναλύσαμε την σημασία που έχει ο λακωνισμός για έναν πολιτικό ή έναν ομιλητή, εννοώντας με τον όρο αυτό τον σύντομο, περιεκτικό και φιλοσοφημένο λόγο. Η αφορμή γι’ αυτό ήταν μία «κοκορομαχία» μεταξύ δύο βουλευτών του δικομματισμού, οι οποίοι, χωρίς να σεβασθούν τους τηλεθεατές, που τους παρακολουθούσαν, ομιλούσαν συνεχώς με φληναφήματα (δηλαδή, φλυαρίες, μωρολογίες, ανοησίες) και πομφόλυγες (δηλαδή αερολογίες, φούσκες)! Η «μπουρδολογία» κατά το κοινώς λεγόμενον, έδινε και έπαιρνε αλλά και συνεχίζει να δίνει και να παίρνει, κάθε φορά που γίνονται παρόμοιες συζητήσεις. Οι κανόνες τού διαλόγου αλλά και οι στοιχειώδεις κανόνες ομιλίας ουδόλως τηρούνται. Και ο κόσμος αναρωτιέται: Είναι δυνατόν μεγάλοι μορφωμένοι, υποτίθεται σοβαροί, άνθρωποι να μη μπορούν να συζητήσουν ευπρεπώς πάνω σε ένα θέμα, ούτως ώστε να γίνουν κατανοητοί στους πολίτες που τους παρακολουθούν; Ξεκίνησα, λοιπόν, να αναλύω τι γινόταν στην Ελλάδα της κλασσικής εποχής, τότε που οι εφευρέτες τής Δημοκρατίας πρόγονοί μας είχαν φροντίσει να θωρακίσουν την ελευθερία του λόγου από αυτούς, που κατ’ επάγγελμα δεν απαντούσαν αλλά διέκοπταν, αερολογούσαν και γενικά εφέροντο απρεπώς προς τους συνομιλούντες και τους ακροατές! Μετά την έννοια τού λακωνισμού, λοιπόν, που αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, ερχόμαστε τώρα να αναλύσουμε το θέμα της ευκοσμίας των ομιλούντων!
Ένα κείμενο τού Αισχίνη [22,1-10] παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, σχετικά με το θέμα τής ευκοσμίας των ομιλούντων. Ας παρακολουθήσουμε την σκέψη του:
«... νυνί μέλλω λέγειν, περί των άλλων Αθηναίων. Απαλλαγείς γαρ των νόμων τούτων έσκέψατο, τίνα χρή τρόπον συλλεγομένους ημάς εις τας εκκλησίας βουλεύεσθαι περί των σπουδαιότατων πραγμάτων. Και πόθεν άρχεται; «νόμοι», φησί, «περί εύκοσμίας». Από σωφροσύνης πρώτον ήρξατο, ως, όπου πλείστη ευκοσμία εστί, ταύτην άριστα την πόλιν οικησομένην».
Αυτό το απόσπασμα σημαίνει σε απλά ελληνικά: «... Τώρα θα σας πω τι όρισε και για τους άλλους Αθηναίους. Πράγματι ο νομοθέτης, (αφού προνόησε για τα παιδιά και τους νέους), σκέφθηκε με ποιόν τρόπο πρέπει να γίνονται οι συνελεύσεις μας, στις οποίες αποφασίζουμε για τα σπουδαιότερα πράγματα. Και από που, νομίζετε, αρχίζει; "Περί δημοσίας ευκοσμίας". (Αυτός είναι ο τίτλος). Αρχίζει δε από τις τάξεις πού επιβάλλουν σώφρονα ήθη στην δημόσια ζωή, διότι, όταν υπάρχει ή αρετή αυτή, κρίνει ότι άριστα μπορεί να διοικηθεί ή πόλη».
Άρα από το κείμενο του Αισχίνη φαίνεται σαφώς ότι ή δημόσια ευκοσμία των Αθηναίων και κυρίως των αγορητών ήταν σημαντικό πράγμα για τους προγόνους μας. Οπότε, όποιος ήταν φαύλος, δεν διέθετε ευκοσμία και επομένως ήταν εχθρός τής δημοκρατίας, γι’ αυτό και δεν είχε το δικαίωμα τής ισηγορίας.
Ο λόγος «κατά Τιμάρχου» όμως αποτελεί μίαν ανεξάντλητη πηγή πληροφοριών για τους νόμους των Αθηνών. Έτσι ο Αισχίνης στον λόγο του αυτόν [35, 1-14] μας δίνει και κάποιες άλλες σημαντικώτατες πληροφορίες, που αξίζει τον κόπο να τις εξετάσουμε. Ας φέρουμε λίγο στην σκέψη μας σκηνές από το ελληνικό κυνοβούλιο όπου πλείστοι βουλευτές αερολογούν, γενικολογούν, κακολογούν, διακόπτουν αγορεύσεις (θυμηθείτε προσφάτως τον πρώην πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη αλλά και άλλους πολλούς). Τότε θα διαπιστώσετε τι προέβλεπαν οι πρόγονοί μας!
Μας λέγει λοιπόν ο σπουδαίος ρήτορας Αισχίνης ότι «αν κάποιος εκ των ρητόρων, μιλώντας στην βουλή ή στην εκκλησία του δήμου δεν αναφέρεται στο εισφερόμενο προς συζήτηση θέμα, ή ομιλεί όχι χωριστά για έκαστο (κεφάλαιο) (εννοεί αν ομιλεί με γενικολογίες), ή ομιλεί δύο φορές για το ίδιο θέμα ο ίδιος επί της αυτής συνεδριάσεως, ή εξαπολύει ύβρεις, ή αφήνει κακόβουλους υπαινιγμούς εις βάρος κάποιου, ή τον κακολογεί, ή διακόπτει την αγόρευση άλλου, ή ενώ διεξάγεται η συζήτηση μεταξύ άλλων σηκώνεται και παρεμβαίνει χωρίς να του δοθεί ο λόγος και χωρίς να ανέβει στο βήμα, ή κάνει παρατηρήσεις, ή διασύρει τον πρόεδρο, τότε, όταν τελειώσει η συνέλευση, έχουν οι πρόεδροι το δικαίωμα να του επιβάλουν χρηματική ποινή, η οποία καταβάλλεται στους εισπράκτορες τών δημοσίων εσόδων, μέχρι του ποσού των πενήντα δραχμών για κάθε αδίκημα χωριστά». (Των ρητόρων εάν τις λέγη εν τη βουλή η εν τω δήμω μη περί του εισφερομένου, ή μη χωρίς περί εκάστου, ή δις περί του αυτού ο αυτός τής αυτής ή λοιδορήται, ή κακώς αγορεύη τινά, ή υποκρούη, ή χρηματιζόντων μεταξύ ανεστηκώς λέγη περί τού μη επί του βήματος, ή παρακελεύηται, ή έλκη τον έπιστάτην, αφειμένης τής εκκλησίας ή της βουλής κυριευέτωσαν οι πρόεδροι μέχρι πεντήκοντα δραχμών εις έκαστον αδίκημα εγγράφειν τοις πράκτορσιν. Εάν δε πλέονος άξιος ή ζημίας έπιβαλόντες μέχρι πεντήκοντα δραχμών εισφερέτωσαν εις την βουλήν ή εις την πρώτην έκκλησίαν. Όταν δ’ εξίωσιν αι κλήσεις, κρινάτωσαν· και εάν καταγνωσθή αυτού κρύβδην ψηφιζομένων, εγγραψάτωσαν οι πρόεδροι τοις πράκτορσιν.)
Η σημασία λοιπόν του ανωτέρω αποσπάσματος είναι πολύ μεγάλη, διότι μάς αποδεικνύει ότι ή ελευθερία λόγου τού καθενός σταματούσε εκεί που άρχιζε η ελευθερία λόγου του άλλου. Έτσι έπρεπε ο καθένας να σέβεται αυτόν που ομιλεί και να τηρεί τους κανόνες δεοντολογίας μιας δημοκρατικής συζητήσεως, επιτρέποντας στον άλλο να ολοκληρώσει τις σκέψεις του χωρίς διακοπή. Αυτή δε η ευκοσμία των ομιλούντων προστατευόταν με νόμο. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να γίνει κάτι παρόμοιο και σήμερα;
Η όλη φιλοσοφία και ή εξήγηση τής σημασίας της ευκοσμίας των ομιλούντων και κυρίως τής μη μακρολογίας δίδεται και από τον Πλάτωνα στον Γοργία, οπού σε μία συζήτηση τού Σωκράτη με τον Πώλο αναφέρονται από τον μεγάλο φιλόσοφο τα έξης:
«ΣΩ. Ω κάλλιστε Πώλε, αλλά τοι εξεπίτηδες κτώμεθα εταίρους και υείς, ίνα επειδάν αυτοί πρεσβύτεροι γενόμενοι σφαλλώμεθα, παρόντες υμείς οι νεώτεροι επανορθώτε ημών τον βίον και εν έργοις και εν λόγοις. και νυν ει τι εγώ και Γοργίας εν τοις λόγοις σφαλλόμεθα, συ παρών επανόρθου - δίκαιος δ’ ει - και εγώ εθέλω των ωμολογημένων ει τι σοι δοκεί μη καλώς ωμολογήσθαι, αναθέσθαι ότι αν συ βούλη, εάν μοι εν μόνον φυλάττης.
ΠΩΛ. Τι τούτο λέγεις;
ΣΩ. Την μακρολογίαν, ω Πώλε, ην καθέρξης, η το πρώτον επεχείρησας χρήσθαι.
ΠΩΛ. Τι δε; ουκ εξέσταί μοι λέγειν όπόσα αν βούλωμαι;
ΣΩ. Δεινά μεντάν πάθοις, ω βέλτιστε, ει Αθήναζε αφικόμενος, ου της Ελλάδος πλείστη εστίν εξουσία τού λέγειν, έπειτα συ ενταύθα τούτου μόνος ατυχήσαις. αλλά αντίθες τοι· σου μακρά λέγοντος και μη εθέλοντος το ερωτώμενον αποκρίνεσθαι, ου δεινά αν αυ εγώ πάθοιμι, ει μη έξέσταί μοι απιέναι και μη ακούειν σου; άλλ' ει τι κήδη τού λόγου τού είρημένου και έπανορθώσασθαι αυτόν βούλει, ώσπερ νυν δη έλεγον, αναθεμένος ότι σοι δοκεί, εν τω μέρει ερωτών τε και ερωτώμενος, ώσπερ εγώ τε και Γοργίας, έλεγχέ τε και ελέγχου. φης γαρ δήπου και συ επίστασθαι άπερ Γοργίας· ή ου;». Το κείμενο αυτό αποδίδεται ως έξης:
«ΣΩ. Μα γι’ αυτό ίσα - ίσα, χαριτωμένε μου Πώλε, φροντίζουμε να έχουμε φίλους και υιούς, νέους κατά την ηλικία, για να μας βοηθάτε, παρόντες σεις οι νεώτεροι, όταν εμείς γερνώντας πέφτουμε σε σφάλματα, και να μας υποστηρίζετε, όπως στο βάδισμα, έτσι και στην συζήτηση. Και τώρα αν κάπως εγώ και ο Γοργίας κάνουμε λάθος στην συζήτηση, έλα συ να μας διορθώσεις. Είναι αυτό δικαίωμά σου. Και εγώ είμαι πρόθυμος, εάν κάτι από όσα παραδεχθήκαμε νομίζεις ότι δεν έγινε αποδεκτό ορθώς, να ανακαλέσουμε ο,τιδήποτε θέλεις, αρκεί μόνο ένα πράγμα να τηρήσεις.
ΠΩΛ. Ποιο είναι αυτό;
ΣΩΚ. Την μακρολογία αν περιορίσεις, με την οποία άρχισες να μιλάς.
ΠΩΛ. Και πώς; Δεν θα μου επιτραπεί να λέω όσα θέλω;
ΣΩΚ. Μεγάλο δυστύχημα θα πάθαινες, φίλε μου, αν, ερχόμενος στην Αθήνα, όπου περισσότερο από κάθε μέρος τής Ελλάδος υπάρχει ελευθερία τού λόγου, αν -λέγω- έπειτα εσύ μόνος θα εστερείσο τού δικαιώματος αυτού. Μα έλα στην θέση μου. Αν εσύ μακρολογείς και δεν θέλεις να απαντάς στις ερωτήσεις μου, δεν θα πάθαινα μεγάλο δυστύχημα, αν δεν μου επιτραπεί να φύγω και να μη σε ακούω; Άλλα εάν πράγματι ενδιαφέρεσαι για την συζήτηση και θέλεις να επανορθώσεις κάτι, καθώς και προ ολίγου έλεγα, τότε λέγοντας ό,τι κρίνεις σκόπιμο και ερωτώντας και ερωτώμενος με την σειρά, όπως εγώ και ο Γοργίας, ανασκεύαζε και άφηνε να ανασκευάζεσαι, διότι ισχυρίζεσαι βέβαια ότι και συ ακριβώς γνωρίζεις όσα και ο Γοργίας ή όχι;».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ή μακρολογία επομένως κατά την διάρκεια τής αγορεύσεως κάνει τον κάθε συνομιλητή ή ακροατή να κουράζεται, να χάνει τον ειρμό των σκέψεων του και τον απομακρύνει από την ουσία της συζήτησης. Η μονοπώληση τού διαλόγου δεν προσφέρει κάτι το ουσιαστικό. Γι’ αυτό και ο κάθε ένας θα πρέπει να μάθει να ερωτά και να ερωτάται, να ανασκευάζει και να ανασκευάζεται. Ας ακολουθήσουν την συμβουλή αυτή οι "παντογνώστες" πολιτικοί και δεν θα βγουν χαμένοι. Ο σεβασμός προς τους συνομιλητές και τους ακροατές, δίνει αξία στην ελευθερία τού λόγου, η οποία είναι η βασική έκφανση τής δημοκρατίας. Εν αντιθέτω περιπτώσει οι "κοκορομαχούντες" πολιτικοί κινδυνεύουν να απολέσουν δια παντός αυτό το δικαίωμα και η δημοκρατία την ίδια την ύπαρξή της!

~ ΕΤΣΙ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ!!!
diafthora
-  Του Χρήστου Χατζηαναστασίου
Ιδρυτή Ελλήνων Πολιτεία
Πτυχιούχου Πολιτικών Επιστημών
Παντείου Πανεπιστημίου
Παρά το γεγονός ότι στις τελευταίες πρόωρες εκλογές ο κόσμος που γύρισε την πλάτη του στα πολιτικά κόμματα να αυξήθηκε, οι σχολιασμοί και οι τοποθετήσεις του για την πολιτική κατάσταση της χώρας, είτε στο διαδίκτυο είτε στις διάφορες επαφές του στην κοινωνία είναι αρκετά πολλές και ευρηματικές!! Ωστόσο πολλοί από τον κόσμο αυτόν δεν έχουν και την καλύτερη γνώση για τα πολιτικά πεπραγμένα της άρχουσας πολιτικής τάξης.
Ένα μεγάλο μέρος της προπαγάνδας (μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά μέσα) που στηρίζεται στην ενοχή των πολιτών και διατυμπανίζει τον πόλεμο κατά της διαφθοράς δεν έχει δώσει τις απαραίτητες εκείνες εξηγήσεις για το πώς παράγεται η διαφθορά και ποια είναι η συμμετοχή του πολιτικού συστήματος σε αυτήν.
Οι περισσότεροι πολίτες γίνονται αποδέκτες μιας είδησης που περιλαμβάνει οσμή σκανδάλου όταν αυτή κοινοποιείται είτε από δικαστικές αρχές είτε από εκθέσεις Ανεξάρτητων Επιτροπών οι οποίες μόνο ανεξάρτητες δεν είναι.
Η μεγαλύτερη αιτία λοιπόν για τη διαφθορά, είναι η ίδια η Βουλή των Ελλήνων, η οποία μπορεί να νομοθετεί και να μιλάει για ζητήματα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ όμως δεν αρκεί αυτό. Και ακολουθεί κατά πόδας το ίδιο το κράτος και οι μηχανισμοί του.
Είναι λίγοι εκείνοι οι πολίτες που γνωρίζουν τις διαδικασίες εισαγωγής νόμων, διατάξεων, τροπολογιών, Υπουργικών Αποφάσεων που έρχονται στο Κοινοβούλιο και ακόμη πιο λίγοι που αντιλαμβάνονται ότι σχεδόν κάθε τέτοια πράξη περιλαμβάνει ή ένα φωτογραφικό διαγωνισμό ή μια επιλογή προμελετημένη για να κατοχυρωθεί το έργο στον ανάδοχο που εξυπηρετεί στο σύνολο του ή την κυβέρνηση ή και ακόμη όλα τα κόμματα της Βουλής και τα πολιτικά πρόσωπα που την απαρτίζουν.
Για να σας δώσουμε μια εικόνα το πως έχει η πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι όλοι οι νόμοι που εισάγονται στη Βουλή, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής. Πρώτο βήμα η κοστολόγηση και η δαπάνη που προκύπτει για το έργο ή τη δράση, ο έλεγχος νομιμότητας και η απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Αφού η πράξη νόμου εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο κατόπιν πηγαίνει στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής που αποτελείται από τους βουλευτές όλων των κομμάτων κατά πλειοψηφία. Εκεί αρχίζει και το χειρουργείο δηλαδή το κόψε – ράψε για να ικανοποιηθεί ο ανάδοχος ή ο εκάστοτε Υπουργός που χειρίζεται το θέμα.
Δεν είναι τυχαίο αλλά και ούτε και παράλογο ότι για να περάσει μια τροπολογία δεν απαιτούνται παρά μόνο μερικές υπογραφές από έναν ορισμένο αριθμό βουλευτών. Πολλές φορές έχουμε δει και τέτοιες να περνάνε με τη σύμφωνη γνώμη τόσο βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος όσο και βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν η πρόταση νόμου ολοκληρωθεί σε επίπεδο Επιτροπών πολλές φορές δεν χρειάζεται καν να έρθει στην Ολομέλεια για κύρωση καθώς την ευθύνη για την πράξη έκδοσης νόμου αρμόδια αρχή είναι ο Υπουργός ή οι Υπουργοί που υπογράφουν το σχετικό ΦΕΚ.
Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια του μνημονίου, πολλοί νόμοι εισήχθησαν με ΠΝΠ τις λεγόμενες πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, ενώ πολλές βελτιώσεις πάνω σε διατάξεις που αφορούν μνημονιακά μέτρα έχουν υπογραφεί οι σχετικές τροπολογίες οι οποίες προβλέπονται από έναν συγκεκριμένο αριθμό υπογραφών βουλευτών.
Από την ίδια διαδικασία εξαιρούνται και όλοι οι νόμοι οι οποίοι είχαν την έγκριση από την Τρόϊκα ή υπάγονται στην αναγκαστική εκτέλεση Ευρωπαϊκής Οδηγίας και την οποία υποχρεούται η εκάστοτε Κυβέρνηση να τηρήσει και να θεσπίσει στα χρονικά όρια που επιβάλλει η ΕΕ.
Όλα αυτά αναγκάζομαι να τα γράψω όσο πιο απλά γίνεται γιατί οι ίδιες οι διαδικασίες μερικές φορές κι επειδή εξυπηρετούν δόλιους σκοπούς γίνονται από την γένεση τους πολύπλοκες και πολυδαίδαλες!!
Για παράδειγμα μια από τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών έχει περάσει σε ΦΕΚ που αφορούσε θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης!! Φυσικά τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που κανείς δεν μπορεί να δώσει άλλες εξηγήσεις!! Ειδικά όταν πρόκειται για τροπολογίες ή την απευθείας ανάθεση ενός δημόσιου έργου ή την αγορά πανάκριβων εξοπλισμών!!
Με αυτές τις εξηγήσεις είναι πολύ απλό να καταλάβει κανείς το πώς παράγεται η ίδια η διαφθορά και η Κυβέρνηση Τσίπρα που έχει δεσμευτεί για την αντιμετώπιση της καλά θα είναι πρώτα να δει επί της ουσίας το πρόβλημα και όχι να βγαίνουν οι Υπουργοί του και να ενοχοποιούν τον απλό λαό για να μπορούν οι ίδιοι να κάνουν τις λοβιτούρες τους. Αν δεν προχωρήσει βαθιά το κόκαλο στο μαχαίρι η διαφθορά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί και όσο η πολιτική άρχουσα τάξη χτυπάει τον λαό και του προσάπτει την κατηγορία ότι ο ίδιος παράγει την διαφθορά το θέμα θα συνεχίσει να είναι στις καλένδες.
Η προσπάθεια του Αλεξιάδη να μεταφέρει την ενοχή στους φορολογούμενους πολίτες είναι και αντισυνταγματική και καταδικαστέα. Τι διαφθορά και τι ζημιά μπορεί να κάνει στο κράτος ένας μικροπωλητής όταν σκάνδαλα και σκάνδαλα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και έχουν μείνει ακόμη ατιμώρητα ακόμη και με αποφάσεις Υπουργών.
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη χώρα μας η περίπτωση της SIEMENS με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα 2 δις πρέπει να πληρώσει η εταιρεία στο Ελληνικό Κράτος και τα οποία ακόμη δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ.
Μάλιστα σε ένα θέμα που θα απασχολήσει έντονα την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους πολίτες, η παράνομη είσοδος εκατοντάδων προσφύγων στην ελληνική επικράτεια όπου κι εκεί είχαμε το πρώτο κρούσμα και μάλιστα με την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης (ψήφισε τον Μάϊο σχετικό νόμο) και αφορά το σπάσιμο του ποσού δαπάνης για τη σίτιση των προσφύγων!! Μια υπόθεση την οποία ήδη το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει και την έχει μπλοκάρει όσον αφορά την αμοιβή των ανάδοχων που πήραν το έργο χωρίς δημόσιο διαγωνισμό.
Τα πολιτικά κόμματα, οι ίδιοι οι βουλευτές, οι ακαδημαϊκοί της χώρας και οι Συνταγματαλόγοι οφείλουν και πρέπει να αφυπνίσουν τον λαό γιατί μπορεί η χώρα να πτώχευσε αλλά δεν σημαίνει ότι πτώχευσε από τους πολίτες. Άλλωστε είναι οι τελευταίοι αυτοί που φταίνε ακόμη και στο επιχείρημα των πολιτικών η οποίοι προσφεύγουν στην εύκολη απάντηση που ακούει στη λέξη «ρουσφέτ黨
Κλείνοντας το παρόν άρθρο είναι απορίας άξιο ότι και στα τρία μνημόνια τα οποία δήθεν υποκρύπτουν μεταρρυθμίσεις, μικρότερο κράτος και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δεν γίνεται πουθενά λόγος για την τιμωρία όσων παράγουν τη διαφθορά.
Το αντίθετο πολλά από τα μέτρα και τους εφαρμοστικούς νόμους αφορούν την στήριξη του ανταγωνισμού και των τραπεζών εκεί δηλαδή που παράγεται το 60% της διαφθοράς σε όλον τον κόσμο!!!

~ ΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΝΑΜΙΞΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚΗ ΔΙΑΜΑΧΗ
rosiko
-    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΖΑΚΟΝΤΙΝΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ- ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΛΙΣΜΕ
Αν και οι δεσμοί που υφίστανται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με την Συρία έχουν εξασθενήσει, τα σημερινά Στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας επιβάλλουν στον Πρόεδρο Πούτιν την στρατιωτική ανάμιξή του στην συριακή διαμάχη υπέρ του Προέδρου Άσσαντ.
Προσπαθώντας να επισημάνουμε τα συμφέροντα της Ρωσίας, πέραν των βάσεων που αποκτά επί Συριακού εδάφους, θά μπορούσαμε να παραθέσουμετις κάτωθι επεξηγήσεις.
Ένα σκεπτικό αυτής της ενέργειας του Προέδρου Πούτιν μπορεί να είναι η πρόθεσή του να επιβάλει ένα Συριακό κράτος, κατά βάση στα παράλια της Μεσογείου, στο οποίο η μειονότητα των Αλεβιτών θα μετατρέπετο σε πλειοψηφία. Εξυπακούεται ότι στην περίπτωση επικράτησης στην Συρία του ισλαμικού κράτους είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επακολουθούσε η απομάκρυνση τών Αλεβιτών στην καλύτερη περίπτωση.
Ωστόσο αφ ενός, η βιωσιμότητα αυτού του κράτους τίθεται εν αμφιβόλω χωρίς τον απαραίτητο εσωτερικό ζωτικό χώρο, αφ ετέρου, η προοπτική ενός κράτους Αλεβιτών δεν μπορεί να τύχει υποστήριξης και από τους άλλους συμμάχους του Άσαντ, όπως το ΙΡΑΝ καθόσον θα προκαλούσε μία μείζονα αναταραχή σε περιοχές που ελέγχονται από αυτό. Ενδεχομένως δε, μία τέτοια ενέργεια να δυσαρεστούσε τις ΗΠΑ τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Σε μία δεύτερη σκέψη προκαλείται το ερώτημα αν αυτή η Ρωσική στρατιωτική ανάμιξη προσφέρει υπηρεσία στη Δύση εξαργυρώνοντας την φημολογούμενη επιθετικότητά της στην Ουκρανία. Βέβαια αποτελεί γεγονός ότι ούτε οι Ευρωπαίοι, ούτε καν οι ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα, αλλά και την προθυμία να δώσουν ένα τέλος στον πόλεμο της Συρίας, αν και έχουν ήδη χρησιμοποιήσει δυνάμεις χωρίς μέχρι σήμερα καμμία επιτυχία και γιαυτό ίσως να την δέχονται ασμένως.
Ωστόσο μία τέτοια ερμηνεία θα ήταν μάλλον αδύναμη στην παρούσα χρονική περίοδο, δεδομένης της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία, αλλά και των εμπορικών σχέσεων που υφίστανται μεταξύ των.
Έτσι λοιπόν θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν αυτό που θέλει να κάνει στη Συρία είναι η πλήρης κατεδάφιση του ισλαμικού κράτους, πριν αυτό κυριαρχήσει και οι διάφορες οργανώσεις που το απαρτίζουν και στελεχώνονται από τζιχαντιστές, προερχομένων από τον Καύκασο, το Ουζμπεκιστάν, την Κιργιζία και την επαρχία Xinyang της Κίνας γυρίσουν στις περιοχές τους και προκαλέσουν μείζονα προβλήματα στη Ρωσία αλλά και στις χώρες τους.
Όμως δεν θα μπορούσε σε καμμία περίπτωση να παραβλεφθεί στη Ρωσική επέμβαση η οικονομική διάστασή της, που αποσκοπεί στην διασφάλιση της Ρωσικής πρωτοκαθεδρίας στην Αγορά Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη, ειδικά τώρα που τα κοιτάσματα της Βόρειας Θάλασσας δείχνουν ότι εξαντλούνται.
Η δυνητική απειλή γιά το ρωσικό φυσικό αέριο δείχνει να έρχεται από το Κατάρ το οποίο από το 1990 εκμεταλλεύεται μαζί με το Ιραν στον Περσικό κόλπο το ίσως μεγαλύτερο κοίτασμα Φ.Α. στον κόσμο που έχει την ονομασία
Η κυβέρνηση του Καταρ, το οποίο αποτελεί εναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG ( υγροποιημένο Φ.Α.) στον κόσμο, αναγκαζόμενη λόγω της πτώσης των τιμών των υδρογονανθράκων να διαμορφώσει μία πολιτική απόκτησης νέων μεριδίων στην Διεθνή Αγορά Φ.Α. και στοχεύοντας ιδιαίτερα την Αγορά της Δ. Ευρώπης γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι αυτό δεν θα μπορέσει ουδέποτε να επιτευχθεί με ένα ακριβό προιόν, λόγω της επιβάρυνσής του με το κόστος υγροποίησης και το κόστος μεταφοράς του δια θαλάσσης.
Έτσι λοιπόν ο σχεδιασμός της προβλέπει την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα διέρχεται μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Συρίας, Τουρκίας με κατεύθυνση την Δ. Ευρώπη, καθιστώντας με αυτήν την επένδυση το Φ.Α. του Κατάρ λίαν ανταγωνιστικό..
Τούτο βέβαια θα ήταν εφικτό εάν απομακρυνόταν από την εξουσία το καθεστώς του προέδρου Άσσαντ, ενώ παράλληλα θα εξέλιπε και ο κίνδυνος υλοποίησης συμφωνίας του 2011 μεταξύ των κυβερνήσεων Ιραν, Ιρακ, και Συρίας που αποσκοπεί στην κατασκευή αγωγού με την ονομασία ‘’Ισλαμικός αγωγός’’ που θα μετέφερε Φ.Α. από το περσικό τμήμα του “SOUTH PARS” στις ακτές της Μεσογείου.
Κατά συνέπεια η Ρωσική στρατιωτική επέμβαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς, αφ’ ενός στοχεύει στην κατεδάφιση του Ισλαμικού κράτους και την εξόντωση των ισλαμικών *σαλαφιστικών ομάδων που προέρχονται από χώρες της π. Σοβιετικής Ένωσης, αφ’ ετέρου στην διατήρηση του status που όμως, μάλλον θα αποκλείσει την κατασκευή αγωγού από το Κατάρ προς την Ευρώπη μέσω της προαναφερόμενης διαδρομής.
Η πολιτική της Ρωσίας που αποσκοπεί στην επίτευξη αυτού του στόχου, σημαίνει ότι έρχεται σε διάσταση με την πολιτική των ΗΠΑ που θα επιθυμούσαν μία μερική διαφοροποίηση των προμηθευτών των χωρών της Δ. Ευρώπης σε Φ.Α. αλλά και της Τουρκίας, που μέσω της κατασκευής του αγωγού έβλεπε ότι θα εξελίσσετο σε ενεργειακό κόμβο με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή σκηνή.Πάντως σε κάθε περίπτωση η όποια επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να εξυπηρετήσει πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα.
*Σαλαφισμός: Είναι γνωστός στη Σαουδική Αραβία ως Ουαχαμπισμός και αποτελεί ένα φονταμενταλιστικό παρακλάδι του ισλάμ που ήρθε στο επίκεντρο του Διεθνούς ενδιαφέροντος τον Μάρτιο 2001 λίγους μήνες πριν την επίθεση 11/9/2001 και οι οποίοι καταδικάζουν ως ειδωλολατρία κάθε μη παραδοσιακή μορφή λατρείας. Τάσσονται επίσης υπέρ της καθιέρωσης του ισλαμικού πολιτικού κανόνα και του αυστηρού νόμου της Σαρία. Έχει απαρχές στη Σαουδική Αραβία καθώς ξεπήδησε από φυλές βεδουίνων και κυριαρχεί στην Σαουδαραβική χερσόνησο από το 1700.
Τέλος, φημολογείται ότι η Βασιλική Οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας
έχει κάνει μία συμφωνία με τους ηγέτες των ουαχαμπιτών να χρηματοδοτείται η
προσπάθεια εξαγωγής του δόγματος σε μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο με την προϋπόθεση ότι δε θα πειράξουν ποτέ κανένα από το Βασιλικό Οίκο του Σαούδ.

~   Αθλητική  ενημέρωση  :

~ ***  To πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής της Euroleague 2015-16 σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
Βαριά ήττα του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα με 77-52
Α' όμιλος
Χίμκι-Ερυθρός Αστέρας (30/10, 19:00)
Φενέρμπαχτσε-Ρεάλ Μαδρίτης (30/10, 19:00)
Μπάγερν Μονάχου-Στρασβούργο (30/10, 21:00)

Β' όμιλος
Αναντολού Εφές-Τσεντεβίτα    75-81 .- ^
Λιμόζ-Λαμποράλ Κούτσα 71-107 .- ^
Αρμάνι Μιλάνο-Ολυμπιακός (30/10, 21:45)

Γ' όμιλος
Livescore Μπαρτσελόνα - ΠΑΟ (38-22 16') στην Ευρωλίγκα
Καρσίγιακα-Ζαλγκίρις 66-68
Μπαρτσελόνα-Παναθηναϊκός  77-52 .-
Τα  δεκάλεπτα  : 17-11    , (42-28) , 55-43 , 77-52 .- ^
Τα δεκάλεπτα: 17-11, 42-28, 55-43, 77-52
Διαιτητές: Πουκλ (Σλοβενία) , Βιατόρ (Γαλλία), Λάτισεφς (Λετονία)
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Ντόελμαν 13 (1), Ρίμπας 1, Λαγουάλ 2, Αμπρίνες 11 (3), Ναβάρο 8 (1), Σατοράνσκι 7, Σάμιουελς 5, Όλεσον 2, Αρόγιο 6 (2), Περπέρογλου 11 (3), Τόμιτς 11
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Σάσα Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 7, Χαραλαμπόπουλος 3 (1), Φώτσης 2, Ραντούλιτσα 9, Φελντέιν 10 (1), Διαμαντίδης, Γκιστ 13, Καλάθης 8, Παπαγιάννης, Λούντζης
Ζιέλονα Γκόρα-Λοκομοτίβ Κουμπάν (30/10, 21:00)

Δ' όμιλος
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μπάμπεργκ 83-77
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Σασάρι  79-63 .- ^
Ουνικάχα Μάλαγα-Νταρουσάφακα (30/10, 21:00)

~ ~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2015  :                 
 ~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA NEWS  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  01  Οκτωβρίου  2015  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-01-2015.html .-                                                                                                 
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  02  Οκτωβρίου 2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-02-2015.html .-                 
 ~ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  02  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/02-2015.html .-                    
~Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-03-2015.html .-                                                                                               
~  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03 , 04  και  05  Οκτωβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/03-04-05-2015.html .-                                                                                                                   
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  03  Οκτωβρίου  2015:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/03-2015.html .-  
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-04-2015.html .-                                                                                                                   
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS  Δευτέρα 05  Οκτωβρίου  2015 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-05-2015.html .-                                                                                                      
  ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS Στο  αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  06  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-06-2015.html .-                                                                                                        
~ Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη 06  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/06-2015.html                                                                                                                               
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης   Τετάρτη  07 Οκτωβρίου  2015 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-07-2015.html .-     
~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  08  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-08-2015.html .-                                                                                                                    
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή  09  Οκτωβρίου  2015 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-09-2015.html .-                                                                                                
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή 09  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/09-2015.html ,                                                                                                                                               
~ Αθλητικό  Σαββατοκύριακο  10  και  11  Οκτωβρίου 2015:  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr / .-                                                            
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο 10  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-10-2015.html .-                            
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                                       
~ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΤΟΥ   Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-                                                                                                             
~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/11-2015.html .-                                                                                                                        
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-11-2015.html .-                                                                                                                  ~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της  ενημέρωσης  Δευτέρα   12  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-12-2015.html .-                                                                                                        
~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  Στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Τρίτη  13  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-13-2015.html .-                                                                                                              ~Η  Εφημερίδα  μας  Arfara  News  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  14  Οκτωβρίου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-14-2015.html .-                                 
~Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη 14  Οκτωβρίου  2015   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/14-2015.html .-                                                                                                                        
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  15  Οκτωβρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-15-2015.html .-                                                                                                                     
~ Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  16  Οκτωβρίου  2015: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-16-2015.html .-                                                                                             
~ Εκδρομές -διαδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας Σ/Κ  17  ΚΑΙ 18  Οκτωβρίου  2015 :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/17-18-2015_16.html .-                                          
~Αθλητικό Σαββατοκύριακο 17 , 18  και 19  Οκτωβρίου  2015 :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/10/17-18-19-2015.html    ~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-19-2015.html .-                                                                                                                
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  20  Οκτωβρίου  2015 :   http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-20-2015.html .-                                                                                                             
~ Η  Εφημερίδα  μας   ASRFARA  NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/10/asrfara-news-21-2015.html .-    
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-                                                                                                              
~Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS   στο αγιάζι της  ενημέρωσης  Πέμπτη  22 Οκτωβρίου  2015   : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-22-2015.html ,.-                 
 ~   ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ Πέμπτη  22  Οκτωβρίου  2015     Εκδρομές - Διαδρομές - Διασκέδαση στις  Ελληνικές Ομορφιές !!  Φωτογραφίες  και Βίντεο !! :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/10/22-2015.html .-                                                                                                                            
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA NEWS  το  αγιάζι της ενημέρωσης  Παρασκευή 23  Οκτωβρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-23-2015.html .-                                                                                                                   
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-        
 ~ Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html   .-                                           
~ Αθλητικό Σαββατοκύριακο  24  και 25  Οκτωβρίου  2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr  .=                                                  
 ~Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  24  Οκτωβρίου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-24-2015.html .-                                                                                                
~ Η  Εφημερίδα  μας ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης Κυριακή  25  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-25-2015.html .-                                                                                                        
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-26-2015.html .-                                                                                                              
 ~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-                      
~  Η  Εφημερίδα  μας  ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-27-2015.html .-                                                                                                  
 ~ ΕΛΛΑΔΑ  ΠΑΝΤΟΥ  Όμορφες διαδρομές στις Ελληνικές ομορφιές Οκτώβρης  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/10/2015.html .-    
~Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  28η  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-28-2015.html .-                              
~ Η  Εφημερίδα μας   ARFARA  NEWS  στο  αγιάζι της ενημέρωσης  Πέμπτη  29  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-29-2015.html  .

~ Η  Εφημερίδα  μας   ARFARA  NEWS   στο  αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/10/arfara-news-30-2015.html .-  
   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/10/30-2015.html .- 

~
** Συνεργάτης σε (10) Ιστολόγια Αναρτήσεων:  
1.
STAMOS
-ARFARA -GREECE
, 2. Arfara-Messinias-
asteras-arfaron
, 3. Stamos
Arfara Messinias Greece
, 4. ARFARA - KALAMATAS , 5. ASTERAS ARFARON
2011
, 6. Arfara-Messinias 2 , 7. stamos-dynami , 8. Arfara-Messinias , 9. Arfara-Messinias 1 -
FOTOS
, 10. vlasios ,11. ΑΡΦΑΡΑ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ,12. http://arfara-messinias-stamos-2010  , ~13. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,14. http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , 15. http:// arfara-messinias-news.blogspot.com , https://www.facebook.com/panathinaikokoinima , ^ STAMOS -ARFARA -GREECE ,^  stamos-dynami  ,^ Arfara-Messinias  ,^, Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,http://dimmetop.arfara.blogspot.com  , Arfara-Messinias 2  ,  

***
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   4437  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2635   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2628 video. -                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9693   βίντεο   .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
 ~    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 4594 /. -    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 560 /  -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.424   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   527 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  
~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  483. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  139  .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 /
~*~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  :  
~*  ~* Υγεία ...και ..Γυναίκα ...Καρκίνος Μαστού ..όσα πρέπει να ξέρουμε 22/12/2010 .   
Υγεία γιά όλους μας 01 Φεβρουαρίου 2013  
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ Θέματα υγείας Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013  
Υγεία πάνω απ΄ όλα Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014
 . Υγεία για όλους Μάρτιος 5/3/2011  
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας 04 Νοεμβρίου 2015 ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας 11 Σεπτεμβρίου 2015     ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015     
Υγεία γιά όλους μας -Θέματα Υγείας Τετάρτη 10 Απριλίου 2013    
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Κυριακή 07 Ιουνίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015   
ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαϊου 2015    
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 29 Μαϊου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 04 Μαϊου 2015   ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 09 Ιουλίου 2015      
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαϊου 2015  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015     
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015   
ΎΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 18 Ιουλίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Σάββατο 20 Ιουνίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 05 Αυγούστου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015  
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015   
ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τετάρτη 27 Μαΐου 2015   ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 09 Ιουνίου 2015    ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Τρίτη 26 Μαϊου 2015      ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ Παρασκευή 15 Μαϊου 2015  Υγεία για όλους Φεβρουάριος
1~ ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Πέμπτη 14 Μαΐου 2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html  .-
2~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
3~** ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
4~**   
~  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  ,  Παρασκευή  22  Μαϊου 2015  : 
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/22.html .-
5~***  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας Παρασκευή 22 Μαΐου 2015  ΒΛΑΣΗΣ  :http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/blog-post.html .-
6~ **  ΥΓΕΙΑ  για   ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη 26 Μαΐου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/26-2015.html .  -
7~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  27  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/27-2015.html  .-
 8~**  ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ μας   Παρασκευή  29  Μαϊου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/29-2015.html .-
 9~** ΟΛΑ  ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ και  την Φραγκοσυκιά  Παρασκευή  30  Μαϊου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/30-2015.html .-
 10~** ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Κυριακή  07  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/07-2015.html .- 
 11~**   ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ   μας - Δευτέρα  08  Ιουνίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/08-2015.html .- 
 12 ~ ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τρίτη  09  Ιουνίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/09-2015.html .-  
13 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας ,  Παρασκευή  12  Ιουνίου   2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/12-2015.html .- 
14 ~
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   Δευτέρα  15  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/15-2015.html .-    
 15 ~
ΟΛΑ  για  την ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ  Τρίτη  16  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/16-2015.html , ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  , ΟΛΑ  για  την  ΥΓΕΙΑ , ΑΛΟΗ  ΒΕΡΑ στη ζωή μας. 
16~ΥΓΕΙΑ   για  ΟΛΟΥΣ  μας , Τετάρτη  17  Ιουνίου  2015 ΒΛΑΣΗΣ :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/06/17-2015.html .-
17 ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   , Σάββατο  20  Ιουνίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/06/20-2015.html .-
 18 - ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  24  Ιουνίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/06/24-2015.html .-
19.- ΎΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη 09 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/09-2015.html
 20 .- ΥΓΕΙΑ για  ΟΛΟΥΣ  μας   Σάββατο 18  Ιουλίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
21 ~
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  18  Ιουλίου  2015  ΒΛΑΣΗΣ : 
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/07/18-2015.html .-
22.- ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  22 Ιουλίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/07/22-2015.html .-
23.- 
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας   Τετάρτη  05  Αυγούστου  2015 :
http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/05.html .-
24.-ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  17  Αυγούστου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/08/17-2015.html  .-
 
25 ~ ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  19  Αυγούστου  2015  :
http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/08/19-2015.html .-
26.-
~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας   11 Σεπτεμβρίου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/11-2015.html .-
27.- 27.-
ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας Πέμπτη  17  Σεπτεμβρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/09/17-2015.html .-
28.- 
~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2015    http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/10-2015.html .-
29.- ~ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  21 Οκτωβρίου  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/10/21-2015.html .-
30.-ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2015 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/23-2015.html .-

 31~ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας  Δευτέρα  26 Οκτωβρίου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/10/26-2015.html .-

32 .- ΥΓΕΙΑ  γιά  ΟΛΟΥΣ  μας   04  Νοεμβρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/04-2015.html .-                                                                      ~33.-~ΥΓΕΙΑ γιά ΟΛΟΥΣ  μας Κυριακή  08 Νοεμβρίου 2015   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/08-2015.html .-
34.- ~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2015 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/11/11-2015.html  .-   
  35.- ~ΥΓΕΙΑ  γιά ΟΛΟΥΣ  μας Παρασκευή  13 Νοεμβρίου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/11/13-2015.html .-
36.-
~  Ειδήσεις - Αθλητικά - Παράξενα - Υγεία για όλους και πολλά άλλα .-   ~ Ειδήσεις-Νέα - Αθλητικά -Παράξενα-Υγεία για όλους και άλλα .                  ~ ΕΙΔΗΣΕΙΣ -ΥΓΕΙΑ.-         
ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ιατρικά Θέματα Παρασκευή 05 Ιουλίου 2013  .-
 .-(Α) ΘΕΜΑ ΥΓΕΙΑΣ {Ανορεξία} .-(Β).-ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ και ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ(1) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ ~ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ .-(2) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ Νο 1 , για όλους μας .-(3) ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ για όλους μας (Νο 2) .-( 4) Υγεία για όλους , Ιανουάριος- Φεβρουάριος , 2009 .-(5) Υγεία για όλους ΄Μάρτιος- Απρίλιος 2009.-   ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ .-(9) Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ σήμερα sns Arfara Dentist .-(10) Φωτογραφίες για Οδοντιατρική Ενημέρωση .-(11) stamos: ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ και ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ .-(12) ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ Ο ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ - DENTIST
~

Δεν υπάρχουν σχόλια: